Četvrtak, 08.12.2016.

11:36

Kuvar dobio otkaz jer se usprotivio "Lili Marlen"

Kuvar u jednom restoranu u Skadarliji dobio je otkaz zato što se pred gostima pobunio kada su muzičari počeli da sviraju "Lili Marlen", pišu <a href="http://www.novosti.rs/" class="text-link" target= "_blank">"Večernje novosti"</a>.

Izvor: Veèernje novosti

Kuvar dobio otkaz jer se usprotivio "Lili Marlen" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

254 Komentari

Sortiraj po:

Sale123

pre 7 godina

Ovaj kuvar je mozda izasao iz Podzemlja, samo je cika Crni falio :) , a muzicari ko muzicari , svirali bi oni i Tomsona da su bili hrvatski turisti !

Boba

pre 7 godina

Mogli su da odsviraju i "Katjušu". Ruska ljubavna pesma, devojka piše pismo dragome na frontu koji čuva domovinu, a ona će da sačuva ljubav za njega... Divno zar ne, mogli su odsvirati Nemcima na uvce. Pesma se izvodi svake godine na Dan pobede na Crvenom trgu u Moskvi :) AKo može Lili može i Katjuša.

Aleksandar

pre 7 godina

@(dzo, 8. decembar 2016 13:29)

Naravno da se sme pevati u Nemačkoj (čak postoji i spomenik posvećen Lili Marlen u Langeogu) jer nigde van Balkana ta pesma ne važi za simbol okupacije, nacističke Nemačke ili šta već. Štaviše, u sred rata je Gebels bio zabranio datu pesmu. S druge strane, baš me interesuje šta bi se desilo muzičarima u Nemačkoj koji reše da odsviraju "Es zittern die morschen Knochen" u nekoj birtiji...

E sad, ta pesma u Srbiji de-fakto jeste simbol okupacije pa i ako nije zakonom zabranjena svako ko drži za sebe ne bi je izvodio.

dabome

pre 7 godina

@The
U pravu si, permutovao sam. Ali je cinjenica da je ta utakmica, izmedju britanskih i nemackih vojnika na frontu, bila na tlu Francuske.

gruuunf

pre 7 godina

Evo zanimljiv tekst iz kog mogu da se nauce neke stvari

http://www.telegraph.co.uk/culture/music/3561946/The-story-behind-the-song-Lili-Marlene.html

Ben

pre 7 godina

Vlasnik je trebao da skrene paznju muzicarima kada ih je angazovao o prsmam koje treba da izvode moga sam i ja da zatrazim pesmu o Titu i u isto vreme neko pesmu o Draži čemu to...najbolje ostati neutralan i ne izvoditi nista te vrste...Shvatam pesmu i razumem ali istorija je jedna i neizbrisiva iznad svih prsama i demagogija. Licno ne bih nikada otisao u taj restoran da znam koji je a saznacu koji je...bio sam u istom 100% jer redovno odlazim u skadarliju i vrlo cesto se desavalo da cujem konobara kako prica sa strancima koji sede za stolom pored mene kako ruži svoju zemlju i prica sve najgore o svom gradu i narodu na losem engleskom jeziku i svakako ostane bez baksisa...

pavle

pre 7 godina

Formalno-pravno šef restorana je u pravu. Ja razumem revolt kuvara ali u ovom slučaju on je svoje neslaganje trebao da , civilizovano, saopšti prvom pretpostavljenom a kasnije je imao prilike da čitav slučaj procesuira pred nadležnim sudom. Ovako, mislim da je mala verovatnoća da se vrati na posao ako vlasnik restorana to ne želi.

aca

pre 7 godina

Nekako su svi u pravu. Ne moze ljubavna pesma da bude nacisticka ali razumljiva je reakcija jednog Srbina na nju. Postoje porodice gde su Nemci satrle veci deo clanova pa je razumljivo da oni Nemce ne mogu da smisle ni bez pesme.
Meni je kao melodija lepa i video sam i prevod teksta i ne vidim nesto lose i kad sam rekao jednom Nemcu da mi se ona svidja progutao je knedlu i odcutao.
Menadzer treba da kuvaru prizna odmor i vrati ga na posao ako on to zeli a orkestar sledeci put moze da kaze da tu pesmu nemaju u repertoaru.

The

pre 7 godina

"Setite se price da je za vreme Prvog svetskog rata, odigrana fudbalska utakmica izmedju neprijateljskih vojnika na frontu i tako makar na kratko prekinula pakao na Mazino liniji"

@dabome

Mazino linija se vezuje za Drugi svetski rat, nije postojala za vreme Prvog.

Zahvalimo se vlastima , razmislite kada budu izbori

pre 7 godina

Pa mi smo postali evropski Tajland za raskalasne turiste i evropski Banglades za standard, uslove i plate radnika, zahvaljujuci nasim vlastima poslednih nekolko godina.

Gde_je_granica_???

pre 7 godina

Koliko su samo besmislena ublažavanja tipa 'ovo je antiratna pesma', 'voleli su je i saveznici' i sl. - jer te stvari nisu za poređenje sa Srbijom !!!
1) Lili Marlen nikad nije bila prepevana na naš jezik - sa razlogom, jer ju je većina prvi put čula u paketu sa bombama i okupacijom. Samim tim, 'prošao je voz' da je kao takvu ikad i doživimo, jednostavno nam je stigla u vrlo krvavom kontekstu, i to - vreme ne može oprati. Pesma je zaista lepa, ali je u mnoge krajeve stigla na pogrešan način i u pogrešnom trenutku, i smatram da je to neispravljivo.
2) Moglo se saveznicima da vole šta god su hteli, jer su otišli da ratuju NA TUĐIM TERITORIJAMA dok su ih kod kuće čekale devojke i porodice, žive i zdrave. Mi smo bili pregaženi i okupirani, leševi su plivali Savom i Dunavom, streljalo se 100 za jednoga, ne znam da li je bilo osobe tada u Srbiji koja nije nekog svog izgubila, i voleo bih da mi ovi 'načitani' nađu jednog borca sa naše teritorije (partizana, četnika, šta god) koji je ikada mogao da zavoli ovu pesmu.
3) Zašto ovi 'pametni' ne pronađu blagonaklon stav prema ovoj pesmi u nekoj drugoj žestoko napadnutoj i okupiranoj zemlji (npr. Poljskoj, SSSR, pa čak i Francuskoj) ???

Od besmisla rata gora je samo blazirana bezosećajnost prema njegovim žrtvama !!!

p.s.
Ostaje samo nejasno da li su nemački turisti tražili da im se svira ova pesma (u šta sumnjam), ili su ti muzikanti rešili da pokažu da smo za pare spremni i gaće da skinemo i da ih navučeno preko glave ?...

Dača

pre 7 godina

Mala lekcija iz istorije:
Elementarno NEZNANJE. Pesma je napisana za vreme prvog svetskog rata, a izmedju ratova snimili su je i Nemci (Lale Andersen) i Englezi (Marlene Dietrich). Koliko su je kasnije voleli NAZI vojnici na frontu ništa manje nisu ni saveznički. Tako da niko nije ni moga prisvojiti pesmu kao svoju.
Tako je isto i sa "NAZI" SVASTIKOM, koja u mnogim kulturama sveta zapravo označava sreću i pojavljuje se u mnogim kulturama, mnogo pre nacista: budizam, hinduizam, kod Grka, Skita, Kelta, Hetita, u našoj Vinči. Sada sto je jedan bolesni um uzeo kao svoj simbol ne mora automatski da znači da SVASTIKA kao simbol donosi zlo već je zapravo suprotno, u svim kulturama pre toga je POZITIVNOG znacenja.

sto jes jes

pre 7 godina

Nemci,centar Beograda,Skadarlija uzivaju uz tu pesmu,pa rodjaci svakom normalnom coveku bi to bio vrhunac bezobrazluka,bahatosti.Kuvar je pravi covek,svi ostali moralisti...

dabome

pre 7 godina

Uopste ne zelim da ulazim u polemiku oko istorijskih cinjenica (mada se ovde u poslednje vreme i istorija revidira koliko vidim), svako zna kakve su se jezive stvari desile pod idejom nacizma i fasizma. Jedno je sigurno, ta pesma nije nacisticka, a jos veci je skandal da je autor teksta tendenciozno proglasi takvom, verovatno iz neznanja. Bio sam u prilici da cujem pricu naseg coveka, koji je za vreme Drugog svetskog rata bio jedan od jugoslovenskih dobrovoljaca u britanskom RAF-u, kao pripadnik internacionalne brigade, koga je rat zadesio u Juznoj Africi gde je tada ziveo kao mladic. Njegove su reci da je Lili Marlen volsebno postala toliko popularna kod saveznika, bas kao i kod Nemaca, ako ne i vise, upravo zbog njene tematike i lirike. Isto ju je dozivljavao i Britanac i Nemac i Afrikanac i bilo ko drugi (dakle pre svega COVEK, obican vojnik) ko je u tom trenutku bio odvojen od neke svoje "Lili Marlen". Dakle nemojte da satanizujemo pesmu koja je sve, samo ne ratnohuskacka i nacisticka. Setite se price da je za vreme Prvog svetskog rata, odigrana fudbalska utakmica izmedju neprijateljskih vojnika na frontu i tako makar na kratko prekinula pakao na Mazino liniji. To su stvari koje spajaju ljude i pokazuju sav besmisao ratova. Cini mi se da se vise poziva na patriotizam zbog ovog slucaja "neduzne pesme u kafani", nego onomad kad je u istom tom Beogradu uz pocasti od strane drzavnog vrha, docekana osoba koja je bila inicijator bombardovanja SRJ 1999. Srbi, izmice nam sustina.

samo polako

pre 7 godina

Ovde smo o svemu dobili informacije, kako je nastala pesma i kako je ko dozivljava. Jedino nemamo sasvim tacnu informaciju sta se desilo u restoranu: 1. Da li su gosti trazili pesmu ili su je muzicari samo inicijativno svirali? 2. U kojoj meri je reakcija konobara bila diskretna ili teatralna? Na osnovu tih informacija mozemo suditi o dogadjaju u restoranu, sve ostalo su druge teme. A bio ih je u dosadasnjim komentarima dovoljno da otvorimo jos 100 novih, oko kojih se naravno necemo sloziti, ali u kojima cemo dosta reci ... naravno o sebi.

katica

pre 7 godina

Titovo samoupravljanje, nikad kraja gde naš čovek umesto da radi "najbolje svoj posao" on se trpa, meša, prati, komentariše, sve drugo što mu padne na pamet....pa zato i jesmo dno, dno-dna.
Svaštarenje, rad pomoću štapa i kanapa, inprovizacija eto to je rezultat komunizma....
Nikad kraja širenju mržnje.... vidi se da je nivo kulture u nas na NULI. Lili Marlen nije nikakva naci pesma (ideoligija)....treba nešto znati iz istorije....ljubavna pesma....

Mira

pre 7 godina

Pesma Lili Marlen nije danas zabranjena u Nemačkoj ali je tu pesmu Hitler zabranio jer je govorila o besmislu ratovanja pa je tako Hitler smatrao da ona negativno utiče na nemačke vojnike i zato je Hitler tu pesmu zabranio. Posle 1945.g. ta pesma nije više bila zabranjena ni u Nemačkoj ni u drugin drzavama. Pevala se stalno u svim današnjim zemljama EU a naročito u Francuskoj i u SAD.Prema tome naši gradjani bi trebalo ipak da neke stvari znaju a ako ne znaju bar danas putem interneta i ostalih društvenih mreža mogu sve da saznaju. A ne ovako da znaju samo ono što je njima i njihovim roditeljima Broz ubacio u glavu putem svojih filmova.

miki veliki

pre 7 godina

па ако је забрањена у немачкој шта даље да се прича...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mики, 8. decembar 2016 17:25)

pa nije zabranjena u nemačkoj, nije nigde zabranjena a one koji išta znaju o ovoj pesmi znaju i zašto je to tako.

bratislav stankovic

pre 7 godina

Pa zaista je tako, kuvar je kuvar, konobar konobar a DJ i muzicki urednik je nesto sasvim drugo. I ja bih ga poslao kuci da je poceo da mi takvim ponasanjem vredja goste.

zoks

pre 7 godina

i marlen ditrih je istina svaka cast bila nemica za vreme rata koja je pomagala jevrejima i bila protiv nacizma.
mozemo predstaviti ovaj dogadjaj kako hocemo i istorijski gledano da i jedna i druga strana budu u pravu, ali zna se da ako nemacki turista naruci lili marlen kod nas u kafani od koje je sorte. to je kao kada bi srbija toliko ojacala (kao nemacka sada) i da srpski turisti zatraze u zagrebu u kafani da im sviraju “mars na drinu“. jedna lepa pesma, koja nema nista sovinisticko, fasisticko u sebi. ali zna se koja bi sorta srba trazila da im to sviraju u kafani u zagrebu. i nesto je prilicno u nekom trenutku na nekom mestu, a nesto nije. i ne trebamo da se pravimo blesavi jer je naravno da se opravdanje moze naci ali nije rec o tome

Miki

pre 7 godina

Кувар је будала! Посао му је да кува, а не да утврђује репертоар и да урла на музику и госте. Друго, овај који вас ложи да је песма у Немачкој забрањена, вероватно никада није био тамо. Не знам зашто измишља. Треће "Лили Марлен" није нацистичка песма и није ми јасна намера аутора текста за кога се такође јасно види да је субјективно приступио проблему. Треће, која црна правда за кувара? Он је своју правду добио јуче; покушао је да одређује правила понашања на месту где за то није надлежан. Кући може да забрањује шта хоће (ако му супруга дозволи), а у Скадарлији има да кува. Крај приче. Лили Марлен је једна дивна љубавна песма и препоручујем да је преслушају сви они који на основу тенденциозног националистичког текста стају на страну кувара. Савет кувару: више гледај Лепог Брку, а мање "Балкан експрес". ;-)

Ресавски

pre 7 godina

Можда му неби дао отказ, зависи колико полудео на те госте, али би га одвео позади у кухињу и подсетио га шта му је посао.Човек на радном месту излази из кухиње да се објашњава са музиком и гостима!!!
Ма дао би му отказ, крај приче.

musikgeschichte

pre 7 godina

istini za volju,pesma nikad nije bila sluzbeno zabranjena u BRD kao ni u DDR-u,ali,ali..iako prevedena na mnoge strane jezike i smatrana za prvi globalni popsong njena izvedba se u tim zemljama iz razumnih razloga naveliko izbegavala,u DDR-u kao da je i nije bilo

miki

pre 7 godina

@ista meta - isto odstojanje
Za svako gadjenje i osudu je poredjenje narodne pesme zemlje pobednice na strani pravde i istine i borca za ljudski zivot i dostojanstvo, sa pesmom koja simbolizuje najstrasnije zlocine pocinjene u istoriji covecanstva a koji su pocinjeni nad srbima jer zlocini u Jasenovcu nemaju premca u strahotama i svireposti koji su cinjeni nad zenama i decom!!!

53

pre 7 godina

Lili Marlen je ANTIRATNA pesma, i upravo zato su je voleli vojnici poslati daleko od kuće, pa ju je nacistički vrh zato i zabranio - kao defetističku pesmu koja je rušila moral vojnika na frontu!
Dakle, kuvar da malo uzme knjigu u šake, a uz njega i svi ostali koji osuđuju ovu lirsku pesmu.

Masa

pre 7 godina

„Лили Марлен“ се изводи све чешће у Србији без обзира не негативне конотације, 2008. певачица „лаких нота“ Екстра Нена ју је певала у Сава центру а преносила је национална телевизија.

„Лили Марлен“ се користила и као подлога за ријалити шоу "Фарма" (пролеће 2010). Песма је на симболичан начин искоришћена и у филму Underground Емира Кустурице, добитнику Златне палме на Канском филмском фестивалу 1995, као најава два распада југословенске државе и ратова који су уследили.

Ivan

pre 7 godina

nije bitno da li su i saveznici voleli ovu pesmu, ko je napisao ovu pesmu, u vezi cega je pesma ili ko je sve pevao.

nije ni bitno sta su sve nacisti voleli.

bitan je kontekst OVE pesme u vezi sa srbijom

овде владају предрасуде и незнање

pre 7 godina

Бар један валидан линк на немачком да је та песма тамо забрањена.
Много горе је живети у лажи коју сами креирате него у ону коју вам сервирају.
Како је та песма забрањена у Немачкој кад је препевана на многе језике па и на српски. Та песма на дан немачком и у српској верзији слободно се могла чути и за време СФРЈ. Свако ко тврди другачије лаже

Nikita

pre 7 godina

@Aleksandar
Da se kladimo da će izgubiti na sudu. Prvo: posao mu je da kuva. Drugo: pesma jeste o ljubavi. Treće: niko mu nije kriv što NE ZNA.
Kakve su ovo gluposti. Da li sada treba da se odreknem, npr Vagnera, jer ga je slušao Hitler. Da li treba da se odreknem zelene boje, jer je muslimani svojataju. Da li treba da se odreknem srpskih reči, jer ih hrvati koriste. Dokle će neko drugi da određuje. Ako su nemački vojnici slušali tu pesmu, ne znači da veliča fašizam. Preslušaš je, potražiš prevod i niko ne treba da ti kaže šta da misliš. Pogledaj šta se dešava po komšiluku i ako ti se ne sviđa, a ti nemoj da budeš isti. Ne spadaj na niske grane.

mali radojica

pre 7 godina

Daklem neverovatna koliko ovde neki pokazuju veliku dozu neznanja i neinformisanosti ili jednostavno misle da su pametniji.OVA PESMA JE ZABRANJEEENA u Nemačkoj alo Srbi ona NEESME da se izvodi javno ili na radiju kao što su zabranjeni i svastika i još gomila obeležja iz doba nacizma.Pitajte nekog pobogu ko Vam živi u Nemačkoj pa ćete se iznenaditi. Čak je i gomila vojnih marševa koji su uzgred budi rečeno marševi iz doba Kaisera jednostavno proterani iz današnje nemačke vojske jer ih je Wermacht maksimalno koristio. Ljudi pa informišite se malo. Pa kad u Hrvatskoj čuju Marš na Drinu odmah sledi linč odmah se okuplja i kurta i murta,šef države nariče,štampa grmi i onaj ko to pusti ladno popije zatvor. Ovog šefa ili menadžera restorana bi već danas u popodnevnim satima "posetili" domoljubi,veterani ove bojne ili one bojne i čovek bi sam emigrirao na Novi Zeland. To samo mi jedinstveni u svetu po samoponižavanju pa mi bi i g....a jeli da se dodvorimo turistima. Vodimo Podunavske Švabe u obilazak Banata da vide gde su se kao mala deca igrali. Nemci danas ne smeju da kroče u neka sela istočno od Wroclava(Nemački Breslau)zbog etničkog čišćenja Poljaka 41-45. E jadna li si Srbijo. I by the way nije tačno da kje Marš na Drinu zabranjen ili prosribovan na zapadu. U West Pointu ga izvode stalno a Švedska Kraljeva garda ga izvodi skoro svakog vikenda u maju tokom tzv. meseca vojnih marševa ispred Kraljeve palate u sred Stockholma.Lično čuo i prisustvovao tom izvodjenju.

larson

pre 7 godina

Kladim se da Švabe nisu ni naručile pesmu, već se orkestar spremio za berbu, misleći da su isto Nemci i balkanci kad ih "pogodi".
Kuvaru svaka čast.

Ista meta - isto odstojanje

pre 7 godina

A da se svako od nas ponaosob priseti i prizna kakav je komentar imao na osudu Bosnjaka sto je usred Ujedinjenih nacija izveden "Mars na Drinu"; kakve je ko argumente imao u odbranu svog stava.

Pera Trta

pre 7 godina

Ova pesma, bez obzira na sva opravdanja koja citam ovde, u Srbiji mora i treba da izazove upravo reakciju koju je kuvar imao. I svaka cast coveku!

nesa savic

pre 7 godina

Ne mogu da veujem da u Skadarliji neko u sred Beograda i Srbije izvodi tu pesmu.Mozda nije nastala u nacistickoj Nemackoj,ali je sinonim za upravo taj sistem.

ene!??!!

pre 7 godina

па ако је забрањена у немачкој шта даље да се прича...
(mики, 8. decembar 2016 17:25)

Ko kaze da je zabranjena u Nemackoj??????!!!!!

Andrej77

pre 7 godina

Kuvar se iznervirao, seo u svoj automobil marke VW i pozvao druga u Nemacku da vidi jel mu treba jos ljudi u kuhinji.. Smesni ste patriote, Lili je divna pesma a to sto su je voleli nacisti.. boze moj.

Бар један немој да паметујеш

pre 7 godina

Песма Митра Мирића је популарнија у Хрватској него у Србији.
Запрепастио би се колико је пута тамо извођена и то у оригиналу.

lupetanje

pre 7 godina

@Miki,
ili ne znas ili namerno lazes. Lili Marlen nikada nije bila zabranjena u Nemackoj niti ima razloga. Uostalom ta pesma je bila pevana i medju saveznicima kao i medju Nemcima.
Po tvojoj logici bi mogli zabraniti i Mars na Drinu.

Branko

pre 7 godina

Prvo ta pesma je pesma mira a ne pesma rata. Tu pesmu su pevali i saveznicki vojnici celo vreme rata. Marlen Ditrih je tu pesmu pevala saveznickim vojnicima jer ta pesma govori o tome da je vazna ljubav a da je rat zlo. Tu su pesmu pevali na koncertima najpoznatiji evropski pevaci u Pariskoj olimpiji i u drugim poznatim salama po drzavama EU jos pre 30,20 godina. Pevala je tu pesmu Nana Muskuri najpoznatija grcka pevacica koja zivi i nastupa u Francuskoj, pevala je tu pesmu cuvena italijanska pevacica Milva, Marlen Ditrih poznata antifasistkinja koja je pobegla iz nacisticke Nemacke i mnogi drugi poznati pevaci i bendovi. Uostalom pogledajte na Youtube postoje originalni snimci ovih poznatih pevaca koji pred publikom pevaju ovu pesmu. A to sto mi ne znamo sta je sta i sto smo se ucili iz partizanskih i komunistickickih filmova to je nas problem.

Nikad kao Bane...

pre 7 godina

Ima i Mitar Miric ljubavnu pesmu, pa ajde probajte da je narucite negde u Hrvatskoj. Nije stvar u pesmi, pesma je lepa, ali mora da se postuje i to da se dovodi u vezu sa ruznim stvarima. Nije to jedina pesma, ima hiljade drugih koje mogu da se sviraju i niko nece nista reci.

Vladimirr

pre 7 godina

Ja licno obozavam tu pesmu, ona je daleko od neke nacisticke melodije, postoje i filmovi o tome. Sada, jeste se pojavila u nezgodno vreme i u Srbiji je dosta kontroverzna. ljudi mogu da budu uvredjeni tom pesmom, sto opet ne znaci da ne sme da se svira. Ali da kuvar odredjuje sta ce ljudi da sviraju to bas i nije resenje. Mogao je da ode odande tokom trajanja pesme, ili sta vec, a ne da naredjuje ljudima sta ce da rade. Onda bi njegov odgovor bio (mozda neopravdana) ali civilizovana pobuna, umesto balkanskog divljanja.

bbr

pre 7 godina

seljak...pa pola istocne Evrope smatra nas "marš na Drinu" da je ratnohuskacka,nacionalisticka i estremisticka.A ovaj balavac koji se ne seca ni Sloba kad nas je krao a kamo li toga,i jedino o toj pesmi zna iz filma Balkan ekspres.To je pesma,sta ce ljudi sa njom da rade to je drugo,pevacica je nije pravila za naciste.

bilo pa prošlo!

pre 7 godina

Kuvar je potpuno u pravu što je reagovao. Naše kratko pamćenje nas i dovodi do toga da uvek stradamo od istih.
(Ivan, 8. decembar 2016 14:23)
"Čudo jedno, čudo velikoga"! Srbi imate pamćenje zlatnih ribica, skida vam plate, penzije a vi se sekirate zbog kuvara, "patriota", koji ne bi slušao staru pesmu, poznatu čitavoj Europi, Rusiji i Usa, i još se bunite!:) Želim vam laku noč, noč, noč!:))

Rock

pre 7 godina

Siguran sam da će Marko brzo naći posao u boljem restoranu a da će prethodnom pasti rejting na rang listi! Katastrofa je koliko nemamo dostojanstva! Uhhhh!!!

xox

pre 7 godina

svaki put se iznenadim koliko naši ljudi vole histeriju. pesma je napisana i snimljena pre II sv. rata a kao ljubavna se doživljava i dan-danas na svim meridijanima. šta je sledeće: zabraniti wagnera i karla orfa? bez veze učitavate drugi svetski rat tamo gde mu nije mesto.

inače, kuvar čak i da je bio u pravu, ne može da pravi skandale po restoranu. ako je otpušten jer nije umeo da se kontroliše i jer nije umeo da se raspravi sa upravom jedan-na-jedan, onda je poslodavac sasvim ispravno postupio.

koki

pre 7 godina

Haha! Koliko treba da budes glup da budes bot koji zivi u 70 godina dalekoj proslosti i da ti pesma koja nema apsolutno nikakve veze sa nacistima, osim sto je bila popularna u to vreme, bude razlog za masovno botovanje.. sto niste tako organizovani kad treba nesto stvarno da se uradi... lako je biti 'patriota' u toploj sobi..

aco

pre 7 godina

Sto nisu zasvirali nesto od Ramstajna? Muzicarima i menadzeru fali karaktera, a kuvaru svaka cast. Bilo bi posteno da se uradi tv reportaza o tom slucaju.

mmmmmmm

pre 7 godina

Vidim da su svi sada na strani kuvara. A sta on ima od toga ? Izgubio je posao. Umesto da ovde pisete, neja mu neko ponudi posao. E taj bi bio patriota.

Milan

pre 7 godina

Lepo je kuvar primetio: tragično nije sto se u sred Beograda slušala Lili Marlen nego sto se niko nije osim njega pobunio! Sutra će se u Skadarliji neko setiti da bi bas voleo da čuje neku Tompsonovu pesmu! I naravno da će mu to biti ispunjeno!!!!

vesna

pre 7 godina

pretpostavljam da ova "patriotska" ekipa redovno gasi televizor svakog prvog januara kada se na bečkom koncertu začuju prvi taktovi "radecki marša".

ili ne znaju sopstvenu istoriju? :D

Grunf

pre 7 godina

Uh,kakokomplikovano.Činjenica da je kod nas ta pesma prikazaivana kao "hit" nacista.I gle šta je ispalo.Činjenica je da je tu pesmu jako voleo Gebels i to se zna.Isto tako obožavala su je sve strane jer je bila hit u to odba.Ipak je nejasno a mislim i da znate da tu istu ljubavnu pesmu na koju se se ložili nacisti u popularnoj kulturi Srbije i posleratne Jugoslavije, pesma „Lili Marlen“ je ostala zapamćena kao simbol nemačke okupacije, asocirala na nacističke vojne pohode, bombardovana.Ironično, ova nemačka „ratna pesma“, zapravo je ljubavna i patetična nadnacionalna i vanvremenska poema o ljubavi i besmislu rata.„Lili Marlen“ se izvodi sve češće u Srbiji bez obzira ne negativne konotacije, 2008. pevačica „lakih nota“ Ekstra Nena ju je pevala u Sava centru a prenosila je nacionalna televizija.„Lili Marlen“ se koristila i kao podloga za rijaliti šou "Farma" (proleće 2010). Pesma je na simboličan način iskorišćena i u filmu Underground Emira Kusturice, kao najava dva raspada jugoslovenske države i ratova koji su usledili.Red slatkiša-red pesama.

Miloš

pre 7 godina

Ovi komentari najbolji su odraz znanja i intelekta koji poseduje prosečan Srbin. Ne treba ništa da vas čudi što je na vlasti ovaj ili onaj. Sve je to normalno.

V

pre 7 godina

Boli me uvo za pesmu,strašno je kako se lako dobija otkaz i kako je većina ljudi spremna da brani i sa idejom razvoja povezuje bahatost kapitala a skoro svi smo nečiji radnici,sa manjom ili većom platom.

BOBA

pre 7 godina

To je ta pedesetogodišnja komunistička propaganda, hiljade filmova, TV serija, drama, romana, pesama, priredbi... I svuda je prolazak Nemačke vojske sniman uz ovu pesmu i tako je ona za mnoge postala simbol nacizma mada sa time nema baš nikakve veze ni po vremenu nastanka ni po autoru ni po vojnicima koji su je slušali a pogotovo po tekstu. Tako je i ovaj mladi čovek umislio da je on Prle ili Tihi. Za njega je verovatno serija Otpisani dokumentaran film. Na žalost ti ,,filmovi,, se i sada prikazuju na televizijama FUJ.

zmajognjeni

pre 7 godina

Pesma nije simbol okupacije, pesma jeste emitpvana sa Radio Beograda u to vreme i istina je da je odatle postala popularna. I jesu je pustali nemci ali voleli su je i nemci i saveznici, postoji i kasnije nekoliko verzija. Moze da se predstavi kao simbol mira jer su je ipak svi ti nesrecnici koji su tada ratovovali na svim stranama voleli, a moze i kao simbol mrznje i okupacije. Sta god vam je po volji i sta god vam je u glavi, draga gospodo, to i uradite. Dok god budete zeleli da sve braon stvari vidite kao g.... a ne kao cokoladu, do tada slusajte cranberries - zombie.

Novi Sad

pre 7 godina

Evo ga, istocni blok odma o zabranama. Nema vece slasti za decu velikih socijalista nego kad udare zabranu ili cenzuru na nesto sto im se ne svidja pa makar to bila pesma ili crtani film. Toliko komentaratora spremnih da se bore za kuvara ili protiv kuvara a jos uvek niko da se bori za pravu stvar, slobodu govora. Kuvar je imao prava da protestuje, Nemci su imali prava da slusaju koju god muziku hoce, restoran je imao prava da ga otpusti, a vi imate prava zbog toga da bojkotujete restoran. Prateci logican tok, ja naravno, imam prava da vas zovem besposlenim Balkancima a b92 ima prava da ovaj komentar ne objavi. I svi srecni. Treba, ipak, imati u vidu da se uvek najsitnije duse i najveci egoi najlakse uvrede. Srbiju i srpsku kulturu necete stititi nikakvim cenzurama, vec visokim prirodnim prirastajem, visokim bruto domacim proizvodom i moralnim i etickim pristupom u zivotu.

immobil

pre 7 godina

Šta bi se dogodilo da su cenjeni Nemci gosti tog restorana zaželeli da čuju:"Deutschland über alles" - pa to je Nemačka hmna. To je Hajdn! Ipak to je i:
https://www.youtube.com/watch?v=pmNfQQ6paYg
Šta bi prvagnulo?

Aleksa

pre 7 godina

Овде коментари тачно показују зашто смо ми ту где јесмо. Лили Марлеен, Равна земља, безреакциони погон, гравитација.... Сви се разумеју у историју, географију и физику на нивоу Јутубета и партизанских филмова. Страшно. Нико књигу да прочита. На порталима користимо неки чудан, неписмен, српски језик написан енглеским алфабетом. Ћирилицу неписмени проглашавају за "застарелу" а не знају разлику између транскрипције и транслитерације и шта је по важећем правопису правилно. И онда кувар сматра да је његово да исправља историјске неправде на основу свог виђења историје, "научници" пишу да нема доказа о постојању гравитације, а јоги летачи поуздано знају да је Ђоковић будала и папучар....

lela v.

pre 7 godina

Procitah sve komentare, i slazem sa vecinom komentatora. Ovoj pesmi definitivno nema mesta u "kulturno zabavnom i muzickom izbore" jedne kafane u Beogradu. Za one koji misle drugacije, molim vas prodiskutujte o istom sa prodicama u Kragujevcu. Ako imate hrabrosti.

Niti je ovo pitanje srbovanja, niti patriotizma, vec zdrave pameti i pristojnog kucnog vaspitanja.

Meni je posebno upecatljiva cinjenica da prosecni "menadzer" zamislja je biznis nekakav podanicki i robovlasnicki odnos, pa je beskicmenjak prema onima koji ga placaju, ali se ponasa kao robovlasnik prema onima koje placa. Mis'im tvoje je da kuvas i cutis!? haha! Ne kapira covek sta znaci voditi biznis!

Covek jos nije ukapirao da je biti menadzer znaci odgovornost a ne moc! Srbenda klasicna!

Reverend Horton Heat

pre 7 godina

Pre nekih 6-7 godina sa poznanikom sam bio u nemackom restoranu gde je bend svirao Lili Marlen. Clanovi benda nemci, svi oko sedam osam banki. U svakoj vecoj knjizari je moguce kupiti Mein Kampf. Koji zemlja je u pitanju? Amerika...

retoricko pitanje

pre 7 godina

Svaka prica moze da se posmatra iz vise uglova i nema jedinstvenog odgovora na pitanje da li je kuvar postupio ispravno ili ne. Ova prica je medalja sa dve strane:

Moralno - covek je 100% u pravu, jer se zna sta ta pesma simbolizuje, kome je pevana i ko je slusao.

Profesionalno - covek nije u pravu, jer je napustio svoje radno mesto, preuzeo je ovlascenja koja mu ne pripadaju (naredio muzicarima da odloze instrumente) i protivrecio je svom menadzeru pred gostima.

I na kraju malo razmisljanja: da se sve ovo desilo na primer u Francuskoj, a da je doticni kuvar nas gastarbajter koji tamo radi, da li bi postupio isto ili bi cutke radio i pravio se da je stranac. Bas kao u Balkan Ekspresu - samo tetki lek da odnesem ...

Alex

pre 7 godina

Ej ljudi, ajde sve mogu da poverujem, ali da su Rusi, Englezi i Amerikanci u Drugom Svetskom Ratu pevali "Lili Marlen" mi stvarno izgleda kao scena iz Monti Pajtona.
Tolerancija da, i kod njih moze da bude dozvoljeno, nema problema, ali i oni nisu mali, i znaju koja je uloga nacisticke Nemacke bila na ovim prostorima i zato traziti ovu pesmu u sred Beograda i jeste neumesno.
Na kraju krajeva, neka potraze da im se ova pesma svira u restoranu u Francuskoj, da vide kakva ce reakcija biti.
Podrska kuvaru

Vlajna

pre 7 godina

Tito je posebno voleo da slusa Lili Marlen, ne zezam. A Marlen Ditrih ju je pevala po celoj Americi i po celom svetu - ona je emigrirala iz Nemacke i vodila kampanje protiv Hitlera, sto joj mnogi nemci nikada nisu oprostili. A vi luzeri sto sebe vidite kao branitelje casti i ponosa, prvo se malo obrazujte.

daniv

pre 7 godina

pa vec smo gledali taj film. toma zdravkovic, bora todorovic, dragan nikolic..... sve same zvezde.... balkan ekspres...
zasto nam se ponavlja istorija...
pravda ce trijumfovati na kraju...

maxzsa

pre 7 godina

Da li neko moze da odgovori kada i po kojem protokolu je ta pesma zabranjena za izvodjenje u Srbiji ?
Ta pesma je bila zabranjena u WW2 od Josepha Goebbelsa ali sticajem okolnosti krenula da se vrti na beogradskom radiju.
Inace pesma je ljubavna i protiv rata !

The

pre 7 godina

Svim dežurnim patriotama i večitim neznalicama predlažem da pogledaju Fasbinderov film "Lili Marlen" i sve će im (valjda) biti jasno.
Ovako, o istoriji učimo isključivo iz partizanskih filmova i "Balkan ekspresa". ..

(Pravda za Lili Marlen, 8. decembar 2016 14:43)

Prozivate druge za ono sto i sami radite, pozivate ljude da o istoriji uce iz filmova.

Vecina ljudi je vec objasnila da nije problem u samoj pesmi nego u onom sto ona simbolise.

Svi znamo "Mars na Drinu" (ili "Na Drinu"). Iako se radi o jednom slobodarskom marsu koji ima mnogo obrada u svetu (u skandinavskim zemljama se veoma rado izvodi), nikom ko ima imalo pameti i obzira ne bi palo na pamet da ga svira u Hrvatskoj. Radi se o kompoziciji koja je nastala u Prvom svetskom ratu, koja je slavila prvu saveznicku pobedu (Cerska bitka), ali za Hrvate ona ima jednu sasvim drugaciju konotaciju. I to treba postovati.

Procitala sam ovu vest na jos jednom portalu, u tekstu pise da je menadzer rekao da nije uopste znao kakvo znacenje ova pesma ima (ne ulazim u tacnost ove tvrdnje). Za razliku od mnogih Srba - komentatora koji izgleda znaju sve pojedinosti o nastanku i izvodjenju "Lili Marlen".

Pravda za Lili Marlen

pre 7 godina

Svim dežurnim patriotama i večitim neznalicama predlažem da pogledaju Fasbinderov film "Lili Marlen" i sve će im (valjda) biti jasno.
Ovako, o istoriji učimo isključivo iz partizanskih filmova i "Balkan ekspresa". ..

(Pravda za Lili Marlen, 8. decembar 2016 14:43)

Prozivate druge za ono sto i sami radite, pozivate ljude da o istoriji uce iz filmova.
(the...)

Fasbinderov film je remek-delo, a na partizanske bljuvotine ne bi trošio reči, sem te jedne - bljuvotine.

Jegulja

pre 7 godina

ovde se streljalo 100:1 uz tu pesmicu. pevali su je oni koji su nas pre toga zesce bombardovali.

saveznici, koji su se takodje przili na tu pesmu, su nas takodje bombardovali '44 i to zesce od ovih prvih. mozda uz lili marlen.

pesma jeste lepa, cak i pacifisticka ali ovo je mozda jedino mesto i jedina zemlja gde to nije to.

ikabum

pre 7 godina

Vi sto pisete bravo majstore, bolje uplatite neki dinar coveku koji je ostao bez posla. Sto kaze Bora Todorovic u pomenutom filmu "ponos? idi dole pa ga brani, eno makljaju ga"

Trovach

pre 7 godina

Kao sto se nikada ni svi Srbi nece sloziti oko ove pesme, tako ona i u meni izaziva pomesana osecanja. Melodija je lepa i pevljiva, tekst govori o ljubavi, ali je ostala upamcena po losem, jer su je voleli okupatorski vojnici. Mislim da je vecina njih ipak vise zelela da bude kod kuce sa svojom dragom i najdrazima, nego da osvaja u ime najveceg degenerika sto ga je dala istorija.

RedPillBluePill

pre 7 godina

Otkazom je mnogo izgubio u ovom vremenu i mestu kad je do posla i novca teško doći. Marko Orelj je veliki čovek kad je sebe žrtvovao zbog onoga u šta veruje!

vlada

pre 7 godina

pa lili marlen uopšte nije popularna u nemačkoj! teško da bi je iko i tražio, mladi je i ne znaju.
pre mislim da su muzičari bili kreativni

Red Harring

pre 7 godina

Da li ovaj kuvar zna,o cemu govori ova pesma?Govori o ljubavi i ceznji!Fasbinder je snimio film o ovoj pesmi,koji se davao po kinima SFRJ 80-ih.Ovu pesmu nisu samo slusali nemacki vojnici za vreme ww2,vec i saveznicki.Tako je i postala ljubavna himna ww2 za sve vojnike u rovovima,bez obzira gde se borili i pesma je i o besmuslu rata.Nije nacisticka,treba objasniti kuvaru!

MitchSrbija

pre 7 godina

Kuvar dodaje da smo "došli u situaciju da u svojoj zemlji, pred svakim ko dođe iz inostranstva ponizno pognemo glavu".

Sumirao je nasu drzavu u jednoj recenici. Nema šta da se dodaje dalje

marija

pre 7 godina

Ma ne, Jon Lenon i Joko Ono su je komponovali kao himnu miru, ljubavi,
dajte šansu miru, to je Lili Marlen.
Opšte poznata je po tome i možeš je čuti svuda po svetu i u svim prilikama, ma na svakom ćošku.

Vratite čoveka na posao,
izbacite šefa!
Svaka čast kuvaru.

LondonCalling

pre 7 godina

Jeste, pesma je nastala krajem I svetskog rata, ljubavna je, puna nostalgije, pevali su je i slusali i Englezi, prepevana je i na engleski jezik, itd..itd..
Emitovana je iz Radio Beograda (kada je Beograd bio pod nacistickom upravom, emitovana je na zahtev nemacih glavesina, kako bi je slusali nemacki vojnici u sev. Africi a voleli su je i engleski vojnici na tom istom frontu..
Medjutim...
U tadasnjoj Srbiji (a i posle rata) je bila simbol nemacke okupacije, samim tim i zlocina koji su se dogadjali.
Nije istina da je ta pesma postala poznata posle scene u filmu Balkan ekspres. Mozda vama mladjima. Ljudi u Srbiji su znali za tu pesmu i pre tog filma. I nikada je nisu voleli, cak naprotiv. Asocira na nacisticko vreme i okupaciju u II svetskom ratu. Srbe asocira na uzas i stradanja. Srbi cak imaju pravo da tu pesmu i zabrane u svojoj zemlji i niko im ne bi ni rec rekao, svi bi razumeli zasto, bilo bi opravdano.
Nema tu mnogo filozofiranja..

republikanac

pre 7 godina

Pre nego sto dezurne patriJote pocnu da hvale postupak kuvara, malo ISTINTE istorije.
PRVO: Pesma "Lili Marlen" je PRVI PUT JAVNO IZVEDENA NA RADIO BEOGRADU. Pre nego u Nemackoj!!!
DRUGO: Pesma je anti-ratna i nije bila popularna kod nacista, naprotiv. U Nemackoj nije ni smela javno da se izvodi. Ko imalo zna nemacki (ili ima prevod teksta) ce se sloziti.
TRECE: Pesmu je pevala cuvena nemacka pevacica, Jevrejka.
Zato, molim da ne izmisljate. Cela fama oko te pesme u Srbiji je nastala zbog filmske scene koju prikazujete.
Cinjenica je da su nemacki vojnici mnogo voleli tu pesmu, jer ih je podsecala na sve ljubavi koje su ih cekale kod kuce. Ponavljam, pesma je anti-ratna i bila je poluzabranjena u Nemackoj.
(KG, 8. decembar 2016 12:58)
Jedini koji ovde izmislja si ti. Prvo pesma je imala slabu prodju u Nemackoj pre rata, drugo sa Radio Beograda je bila pustena slucajno, jer nisu imali sta drugo da puste. Trece tad kad je pustena, vrlo brzo je zabranjenja jer ju pevala Jevrejka. Cetvrto na zahtev vojske je ponovo pocela da se pusta i bila je pustana sve dok Beograd nije oslobodjen '44.
E sad za tebe i ostale. Tu pesmu su samo voleli da slusaju Nemci i zapadni saveznici. I to zapadni saveznici koji su se borili u Africi, pa nisu sve do 45 videli kako izgledaju zverstav nemacke vojske po istocnoj Evropi. Dakle PETO pesma uopste nije bila popularna ni kod Partizana a ni kod Sovjeta. Uostalom sta su mislili o tome procitaj u knjizi "Eastern approaches".

Milosh

pre 7 godina

Taj kuvar je budala, pa to narucuju i nasi zbog filma Balkan express. U ovoj zemlji treba prestati muziku vezivati za nacionalno politicke dogadjaje ili frustracije. Kao oni sto su pokusali da zabrane odlazak na koncert Merlina. I treba da dobije otkaz, ako hoce da protestuje neka baci kapu na becku sniclu ili kuvane dimljenje kolenice omiljeno jelo nemacke vojske ili dimljena rebarca sa rostilja.

možda da se dogovorimo

pre 7 godina

Svakako ima argumenata i za i protiv. I šta nam je činiti? Jedino oko čega se moramo dogovoriti su kriteriji i principi. Kad to dogovorimo i svakom simbolu pristupimo bez selektivnosti na isti način poštujući iste dogovorene kriterije i principe tada ne ćemo imati problema. Ali jasno je da se oko kriterija i principa ova generacija ne želi dogovoriti.
Kriteriji
- ideologija (pozitivna ili negativna ili pretežno nešto od to dvoje)
- realizacija te ideologije (pozitivna ili negativna ili pretežno nešto od to dvoje)
- broj mrtvih nevinih žrtava
- broj zlostavljanih nevinih žrtava
- broj protjeranih nevinih žrtava
- broj silovanih nevinih žrtava
- broj politički osuđenih nevinih žrtava
- broj žrtava na prisilnom radu
- broj žrtava koje su preživjele logore i torture
- broj nevinih žrtava kojima su oduzeta ljudska prava

Србољуб

pre 7 godina

(Nema tu..., 8. decembar 2016 13:57)

Та песма је била омиљена код нациста и временом је постала један од симбола нацизма! А све што на било који начин асоцира на нацизам, логоре и масовне ликвидације недужних људи треба да буде забрањено! Како у Немачкој тако у Србији и тако у целом свету! Паметњаковићу!

neko

pre 7 godina

čitam komentare i ima dosta suprotnih stavova ali sa kojima bih se mogao složiti. šta je onda moje mišljenje povodom pitanja gde su svi po malo u pravu?
mislim da je ipak kuvar bio u pravu.
bez obzira što je pesma slušana svuda, mora se uzeti u obzir šta je kome značila.
savezničkom vojniku u africi je značila nadu, bivšu ljubav, veru u pobedu i slično, kao i nemačkom vojniku na ratištu, verovatno. u srbiji je ova pesma simbol fašističke vlasti i bez obzira na njeno poreklo i šta je kome negde značila ovde je bila to što je bila. i možda se negde u africi, londonu ili indiji niko ne bi bunio ali ovde treba imati razumevanja za emotivnog kuvara. nemačkoj ta pesma verovatno znači nešto loše čim je zabranjena, kod nas nije popularna, kosmopolitama je do jaja i tako...
kao gazda restorana ne bih vraćao kuvara na posao jer je to loš potez a ako mi je do menadžera stalo onda bih mu objasnio da je situaciju trebao da reši drugačije. i to je to, bez mnogo emocija, život je biznis

joca

pre 7 godina

Pitanje svima ovima što se oduševjavaju kuvarevim postupkom:

Da li biste zabranili Nemcima ulazak u restoran? Ili još bolje, u Srbiju?

U redu, ali zašto onda tako rad kupujete Golfove, Audije i Mercedese? Zato što još niste skapirali da tako svojom slovom baš direktno pomažete te iste Nemce?!
(Fidelio, 8. decembar 2016 12:37)

Ocigledno mesas babe i zabe,ovde ljudi ne mrze sadasnje Nemce i Nemacku,vec se bune protiv pesme i sta ona predstavlja.

nele

pre 7 godina

je li moguće da neko dobije otkaz zbog nacističke pesme???
(m, 8. decembar 2016 12:04)
I treba da dobije neko otkaz,ali ne zato sto brani da se svira ta pesma

poznavalac

pre 7 godina

Pesma nije zabranjena u Nemačkoj niti u bilo kojoj zemlji. U Nemačkoj i Austriji možete da poručite bilo koju srpsku pesmu ili da je pustite u kafani. Pre godinu-dve je orkestar Vojske Srbije bio na nekom međunarodnom skupu u Nemačkoj i baš su svirali "Marš na Drinu". Ova pesma se uvek puštala noću kao pozdrav vojnicima. Pominju se i svastike ovde, dođite u Negotin u crkvu Svete Trojice i pogledajte svod: ceo je uokviren svatsikama!!!

roadrunner

pre 7 godina

Side note o "umetničkom dojmu" te pesme koju neki ovde zovu prelepom ljubavnom pesmom.

Možda jeste prelepa "ljubavna pesma" ali za Nemačke vojnike, jer se u pesmi peva o prostituki i setnom žali sa njemim čarima (nikako ljubavi) . Pokojni maestro Stevo Žigon je u jednom nastupu lepo uporedio šta je bila omiljena pesma ruskog vojnika u rovu ( https://www.youtube.com/watch?v=uj7E5W8g0VM Tamna je noć), gde se peva o pravoj ljubavi o ženi koja ga čeka sa kolevkom

Preuzeto sa RTS-ovog portala

pre 7 godina

Trenutak koji menja njen život desio se 1939. godine, kada joj je kabaretski pijanista Norbert Šulce ponudio da otpeva pesmu Devojka pod fenjerom, kasnije poznatu kao Lili Marlen. Snimak pesme tavorio je u arhivama diskografskih kuća, sve do nacistickog osvajanja Beograda, kada je kapetan Raintgen preuzeo dužnost šefa vojnog radija Zoldaten zender Belgrad.

Taj radio velikog dometa često je emitovao Lili Marlen koju je potom zabranio šef nacisticke propagande, Gebels. Smatrao je da je pesma nepodobna jer kod vojnika podstiče nostalgične emocije i slabi borbeni moral.

Međutim, kada je na adresu radija stiglo hiljade pisama nemačkih vojnika sa Mediterana i iz Afrike, sa zahtevom da se pesma emituje svakog dana, emitovana je svakodnevno u pet do 10 uveče.

Ta setna pesma i pevačica nisu imale nikakve veze sa nacizmom. Posle rata, Lale Andersen nastavila je karijeru pod drugim umetničkim imenom. Umrla je u 67. godini, 1972. godine.

Svako ima pravo na ljudsko dostojanstvo

pre 7 godina

Nisam siguran da li je srž problema što je kuvar dobio otkaz zato što se zbog nečega pobunio, ili je suština spora u pesmi "Lili Marleen". Ne bi se nemački gosti naljutili da je šef Sale izgladio spor tako što bi, nakon Lili Marlen, muzika svirala npr. "Po šumama i gorama", samo za kuvara. Ili je, možda, prva pesma dozvoljena, a druga, danas, možda više nije poželjna?

Dajem glavu da je ovo histerija zbog filma

pre 7 godina

Ovima koji upoređuju kukasti krst i ovu pesmu, nemaju pojima o ničemu. Svastika je bila obeležje zvanične fašističke tvorevine. Dok je pesma bila popularna kod vojske, dok su je okoreli fašisti hteli zabraniti.

Samo nemojte reći da nikad niste videli u Srbiji čoveka (degenerika) koji ima iscrtane te simbole? Da li ste mu prišli, skinuli jaknu, majcu bilo šta mu poručili?

Ovde je u Srbiji omiljen sport zamena teza. Ova histerija nije zbog istorije nego...

Boris

pre 7 godina

I treba da dobije otkaz.Ako mu je smetala pesma mogao je i sam da napusti radno mesto, a ne da izigrava neko ludilo...Nisu ovo 40 godine..Jel neko od vas što branite kuvara vozi nemački automobil? I mercedes i bmw su radili za naciste.Sto ne vozite stojadina ili juga? A i svi bi voleli da imate Hugo Boss odelo..al jbg verovatno bojkotujete zato što su nekada pravili uniforme za naciste.ili možda zato što vam je preskupo?

zeed

pre 7 godina

tako su unistili i kukasti krst tj svastiku koja je indijski simbol i nema neko lose znacenje , ali pod nemcima je satanizovan. tako i ova pesma koja je ljubavna bice zapamcena samo zbog treceg rajha. a to je lose jer ne znace to .

Leki

pre 7 godina

Ja licno mislim da svabe nisu ni naručili pesmu, nego im se nasi muzicari uvlacili, da im uzmu neki evro, sa nečim sto znaju na nemačkom. To bi po meni bilo najžalosnije. Živim u švabiji i iz iskustva znam da 95% svaba rodjenih od 60 tih pa nadalje nemaju pojma o ovoj pesmi a i vecina ih se stide svoje prošlosti. To bi narucili gosti od 70+ godina ili neki svabe desničari ali sta ce takvi u BGu na skadarliji?

Pesmu inace nisu napravili nacisti mnogo je starija ali je sa njima stekla popularnost i postala simbol tog vremena. To je tužna ljubavna pesma onako tipična vojnicka a pustala se redovno na radio beogradu zbog lokacije i tehnicikih razloga. Jer su odatle mogli da šalju signal i vojnicima u africi i sirom evrope.

E sad ko je u pravu teško pitanje na koje ne postoji jedan tacan odgovor. U principu ja sam na strani kuvara, i koliko kapiram iz teksta kuvar se i ljutio upravo na muzičare a ne na goste, razumem i gazdu koji ne želi da mu zaposleni prave scene. A opet da nije bilo Radio Beograda pitanje da li bi pesma stekla tu popularnost, tako da je na neki nacin i ona neki deo kulture tog grada, doduše mracni i silom nametnuti deo ali činjenica je da jeste...

Zigmund

pre 7 godina

@lala: Uopšte nije tačno da se u Nemačkoj ne pušta Lili Marlen. Vrlo se često čuje, posebno od uličnih muzičara. Postoje druge pesme koje su zvanično bile povezane sa nacističkim režimom i koje su naravno zabranjene. Lili Marlen je ljubavna pesma koja je bila popularna na svim stranama za vreme drugog rata, jer je svako mogao da se identifikuje s njom (govori o tome kako vojnik čezne za svojom draganom).

Ne ulazim u to da li treba da se svira u Beogradu ili ne (ako nekome smeta, muzičari bi trebalo da imaju razumevanja i ne sviraju je), samo želim da kažem da se čak i u Nemačkoj, koja je inače užasno osetljiva na stvari iz drugog rata i mnoge stvari su praktično tabu, iako nisu zvanično zabranjene, ova pesma sluša i ne predstavlja simbol nacizma.

Miskec

pre 7 godina

"Sto gazda ne pita te Nemce sme li se kod njih u zemlji pevati ta pesma? Ne sme naravno i ide se u zatvor. Samo u Srbiji nikad reda nece biti.. ponizno ocajnicka.
(dzo, 8. decembar 2016 13:29)"
Ne lupetaj pesma nigde nije zabranjena!
To je isto kao kada bi rekao da zabranjena pesma 'Sprem'te se sprem'te cetnici', nije nigde zabranjena!

Marko

pre 7 godina

Свака част кувару!!!

Мора постојати достојанство и не сме се злоупотребљавати гостопримство.

Ми не само да клечимо пред странцима, већ смо толико легли да смо зато третирани како нас третирају.

Третирају нас јефтино, само нам све скупо наплаћују.

Zemljoradnik

pre 7 godina

... Cinjenica je da su nemacki vojnici mnogo voleli tu pesmu, jer ih je podsecala na sve ljubavi koje su ih cekale kod kuce. Ponavljam, pesma je anti-ratna i bila je poluzabranjena u Nemackoj.
(KG, 08. decembar 2016 12:58)
- Ima toliko nemačkih pesama koje pevaju o ljubavi, čežnji, nostalgiji. Nemci su izmislili šlager, štancuju ih na tone. Lili Marlen, sve i da je to što ste napisali, ipak je vezana za osetljivu prošlost. Nemci to znaju, nema nikakve zabune. Nejasan je motiv onoga ko je izabrao da sluša ili svira baš tu pesmu u srcu Beograda. Reakcija kuvara, možda je malo preterana ali sasvim opravdana.

Драган Савић

pre 7 godina

Страшно! Колико смо се морално урушили као народ... Та песма је и у Немачкој забрањена али ето дозвољена је у Србији где су нацисти побили на стотине хиљада недужних људи! Браво за кувара, има мој наклон до земље! На жалост "кувара" је све мање а "менаџера" је све више!

48 ulica Istok

pre 7 godina

Ko god da je napisao pesmu, kad god da je nastala i ko god da je pevao - obelezila je nacisticku okupaciju u Srbiji. Tacka. Probajte ovu pesmu da pustite u Tel Avivu, Moskvi ili recimo Minhenu - i sacekajte reakciju. Kuvar je pravu - ovoj pesmi nema mesta u Srbiji. A gazda lokala ako ima pameti da otpusti menadzera a kuvara vrati. I izvine se javno.

Marko

pre 7 godina

@realista: Kakva relativizacija, pobogu? Deda mi Partizan, od 1942. do 1945. uglavnom na području južne Srbije, Makedonije, Bugarske, severne Grčke, sa setom se seća te pesme, danas ima 95 godina. Pevali su je i on i neki grci i englezi, i to na nemačkom, što je najveći crnjak.

Vlad

pre 7 godina

Ne kažem da nema Nemaca koji bi naručili pomenutu pesmu, ali iz iskustva, putujući svetom, čim bi se potegla tema oko Hitlera i 2. svetskog rata, uglavnom bi Nemci skretali temu i izbegavali da pričaju o tome. Verujem da su naši brljivi muzikanti samoinicijativno krenuli da sviraju tu pesmu...

bristol

pre 7 godina

Ta pesma je pesma koju su tokom Drugog svetskog rata pevali svi vojnici svih zaracenih strana i nema nikakav ideoloski predznak. Jos jednom je u pitanju srpska ostrascenost, neobavestenost i nedostatak opste kulture. Jos gore je sto se po komentarima moze primetiti i logika linc rulje.(Gandi, 08. decembar 2016 13:26)Bogme partizani i ravnogorci je nisu pevali,već su imali svoje pesme.A nisu je pevali ni Crvenoarmejci,a nisu ni zapadni saveznici.Tako da ne znam koja je to druga strana pevala ili slušala ovu pesmu.

Corto Maltese

pre 7 godina

Невјероватно је шта све људи овде пишу,али ваљда је то посљедица „пацификације“ Срба и насилног убијања сваког осјећаја патриотизма,достојанства и слободољубивости.Поступке појединаца ,као што је овај конобар, осуђујемо и карактеришемо као инцидент а распродају вриједности,како моралних тако и материјалних, које су стицане генерацијама, сматрамо осјећајем за бизнис.У колонијама другачије није ни могуће.

Пјесма Лили Марлен је љубавна и ,наравно, нису је писали нацисти али се повезује с њима,као што је и свастика много старија од нациста али се сматра нацистичким симболом и као таква је забрањена у цивилизованим земљама.Уосталом,и хрватски грб са првим бијелим пољем се повезује са НДХ и као усташки симбол је и у Хрватској забрањен.
Београд је задње мјесто гдје би се Лили Марлен требала изводити (због њеног свакодневног емитовања током другог свјетског рата) али код Срба све пролази.

Isak

pre 7 godina

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1207919#k22157346
Toni, pre mesec dana su je svirali u pivnici u Pragu, Češka, naizmenično sa Kaljinkom, za dve grupe turista, Nemce i Ruse. Inače, najpopularnija ljubavna pesma Drugog svetskog rata, sa obe strane nišana.

loko

pre 7 godina

"Ta pesma je nastala 1917, a napisao ju je Jevrejin."

...i svastika je nastala u indiji...
(kraja, 8. decembar 2016 13:20) # Link komentara

Totalno je nebitno u ovom slucaju. Bitno je kako neko tu pesmu dozivljava, i na sta ga asocira. A u komentarima vidim da su svi prepoznali o cemu se radi, tako da je jasno na sta to ova pesma asocira ljude u Srbiji. Ali povrsnos, povrsnost, neizleciva boljka u Srbina

Dzoni

pre 7 godina

Menadzer je kriv a ne kuvar. " Lili Marlen" se ni u Nemackoj ne peva i ne svira iz istih razloga. Nemci su u Beogradu tu pesmu toliko cesto pustali da su je starije generacije znale na pamet. Pevana je nemackoj vojsci kako bi im podigla moral na frontu. Da li ce gostima iz Hrvatske svrati " Lijepa nasa"? Sramota! Kuvara vratiti a tog " obrazovanog" menadzera najuriti. Moze da menadzerise u nekoj drumskoj "mehani".

steva

pre 7 godina

izgleda da je tu pesmu prvi zabranio gebels ...

http://www.telegraph.co.uk/culture/music/3561946/The-story-behind-the-song-Lili-Marlene.html

indijanac neki

pre 7 godina

@nasa zastranjeno slepilo

Umalo da se slozim ali ne zaboravi da su zustri bili zapadni "susjedi" pre par godina na intoniranje tih pesama u UN-u.
I molim te prosvetli me kad je bilo osvajanje Draca od strane srpske vojske?
A ako si mislio na opsadu Skadra pogresio si pesme koje su vojnici pevali jer nisu bili iz odreda srpske vojske, a ni vreme se ne poklapa, pesme su nastale kasnije.
Sto se tice same pesme zbog koje je kuvar dobio otkaz, a neki pametnjakovic rece da je zabranjena u nemackoj samo da se nasmejemo svi jos jednom kuvarovom zastitniku. Samo dve pesme iz tog perioda su tamo zabranjene ova nije jedna od njih. Zabranjena je i jedna knjiga tamo ali kod nas se nalazi u svakoj knjizari, a ne bi trebala da bude na policama, eentualno da bude na policama biblioteke pojedinih fakulteta gde se borba protiv tog zla i izucava.

Pravda za Lili Marlen

pre 7 godina

Svim dežurnim patriotama i večitim neznalicama predlažem da pogledaju Fasbinderov film "Lili Marlen" i sve će im (valjda) biti jasno.
Ovako, o istoriji učimo isključivo iz partizanskih filmova i "Balkan ekspresa".
Pozdravljam potez menadžera i predlažem kuvaru da nađe posao u mom komšiluku - Altina, Zemun - gde ima restorana gde se izvode i partizanske i četničke pesme, valjda iz vremena njihove saradnje. A vi što mu dajete podršku, izvolite u iste, uživaćete u slobodarskom duhu Zemunske periferije.

klokot

pre 7 godina

To je antiratna pesma, omiljena pesma Marlen Ditrih, ali možda je i ona činila zločine po Beogradu. Hoće li se neko buni ti i ako slušamo Vagnera ili Betovena?(Keke, 08. decembar 2016 13:25)To je bila omiljena pesma Vermahta.I sama Marlen Ditrih se posle rata distancirala od te pesme.

Proki

pre 7 godina

Džo, nemaš pojma! Ova pesma nije zabranjena u Nemačkoj. Nije zabranjena ni kod nas. Nije bila zabranjena ni u vreme SFRJ. Nije zabranjena ni u Izraelu. Inače, to je ljubavna pesma i prevedena je čak na 48 jezika. Saveznici su je slušali tokom II svetskog rata. Marlen Ditrih ju je pevala pred savezničkim vosjnicima na priredbama tokom II svetskog rata. Englezi su 1942. godine preveli pesmu, snimili je i puštali svojim vosjnicima. To što je njen kompozitor Nemac i što su je nemački vojnici prvi slušali... ništa ne znači. Jozef Gebels je tu pesmu mrzeo jer nije bila dovoljno vojnička. A kuvar... njegovo pravo je da se buni, ali očito nema pojma o mnogim stvarima.

pirke

pre 7 godina

Samo da razjasnim neistinu u komentarima da je pesma zabranjena u Nemačkoj - naravno da nije zabranjena. Jedina pesma zabranjena u Nemačkoj jeste nacistička himna "Die Fahne hoch" poznata i kao Horst-Wessel.

Goxy Deutsch

pre 7 godina

U Nemačkoj na tu pesmu ne smeju ni da pomisle a kamo li da je javno izvode. Mogu misliti koji su šok turisti doživeli i koliko su se samo prepali kad su čuli.
Kuvar treba da dobije orden ne zbog patriotizma nego zbog pameti a uostalom i gostoljubljivosti jer je veći i bolji domaćin ispao nego gazda.
Muziku bih pitao šta je sledeće "Horst Wessel Lied" ili "Erica" a ima postoji i lep repertoart pesama iz NDH, mislim da tu sa rečima makar ne morajz da de muče.
Majko mila, gde živim!!!

epidemija stokholmskog sindroma

pre 7 godina

Pozivam sve ove "pametnjakovice","prosvecene", "siroke", relativizatore i anacionalne da se organizuju i krenu da ispisuju svastike po zidovima. Mogu prvo u Nemackoj a posle i u Izraelu. Ipak je u pitanju budisticki znak ili hindu znak a i Kelti su ga koristili. Sta cekate?

PSL

pre 7 godina

Dokle će mo mi u Srbiji razmišljati o tome ko će se uvrediti? Pesma je nacistička himna i tačka. Svaka čast kuvaru a menadžera može biti sramota. i nemojte mešati babe i žabe. nemci su dobro došli mi radimo u nemačkoj, ali ako je nešto fašizam onda je fašizam.

DC

pre 7 godina

Podrzavate kuvara?! To moze samo u Srbiji!
U tekstu se javljaju dva, skroz odvojena pitanja:
1. Ispravnost sviranja odredjene pesme u restoranu u Beogradu - vecina komentara se bavi ovom temom i o njoj se da raspravljati. Licno, bez obzira na nacin na koji je pesma nastala i kojom se temom bavi, ono sto ona predstavlja bi dovelo da se verovatno i sam osecam neprijatno da sam se kojim slucajem nasao tu kao gost za vreme njenog izvodjenja.
2. Da li se kuvar u ugostiteljskom objektu pita o boji stoljnjaka, slikama na zidovima, obliku casa pa i izboru muzike? Ukoliko se ne radi o pesmama koje su zakonom zabranjene, a mislim da takvih danas vise nema, a kuvaru iz bilo kog razloga smetaju, on bi trebalo da ima pravo da na prikladan nacin (sigurno ne pred gostima) to saopsti menadzmentu i ukoliko se ne slaze sa njihovim stavom moze da se kupi i ide. U svom objektu, kad je on menadzer, moze da bira muziku koja se njemu i njegovim gostima svidja. To vazi za ovu kao i za bilo koju drugu pesmu, vazi za ovu kao i za bilo koju drugu kafanu.

Djordje

pre 7 godina

Nije problem u pesmi kao takvoj, moze ona biti ljudska i ljubavna, u Beogradu ona podseca na okupaciju, Juden Frei, posto je to Beograd bio u vreme nacista. To je problem, licno podrzavam kuvara, a Nemci su dobrodosli kao i svi drugi.

Keke

pre 7 godina

To je antiratna pesma, omiljena pesma Marlen Ditrih, ali možda je i ona činila zločine po Beogradu. Hoće li se neko buni ti i ako slušamo Vagnera ili Betovena?

svastika

pre 7 godina

Ta pesma je nastala 1917, a napisao ju je Jevrejin. Reci nemaju veze sa nacistickom Nemackom. Kakve veze ima sto je tad bila popularna? Uostalom nisu je samo Nemci slusali, prepevana je i na engleski.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ana, 8. decembar 2016 12:37)

Simbol "svastika" se može naći u egipatskim piramidama, ali svi znamo šta ona predstavlja.

Sunce Slobode

pre 7 godina

Pitanje svima ovima što se oduševjavaju kuvarevim postupkom:

Da li biste zabranili Nemcima ulazak u restoran? Ili još bolje, u Srbiju?

U redu, ali zašto onda tako rad kupujete Golfove, Audije i Mercedese? Zato što još niste skapirali da tako svojom slovom baš direktno pomažete te iste Nemce?!
(Fidelio, 8. decembar 2016 12:37)

Zamena teza, niko nije zabranio ulazak nemackim turistima vec se kuvar pobunio (sasvim opravdano) na pesmu koju, koliko sam shvatio, Nemci nisu ni zatrazili vec se duhoviti muzikanti setili da im odsviraju (verovatno zato sto samo to i znaju na nemackom).

I da, vozim Citroena :)

Miša

pre 7 godina

Umesto da prekida muziku kuvar je trebao da naruči Kaćušu. Kaćuša (rus. Kat?ša) je ruska pesma o devojci koja čezne za svojim voljenim koji je u vojsci. Muziku je 1938. godine komponovao Matvei Vlanter dok je reči napisao Mihail Isakovski.

Marko

pre 7 godina

Mislim da je iz priloženih komentara sasvim jasno kakve smo mi paljevine. U pravu je kuvar, banana republika, šef je bez kičme, nećemo više u taj restoran i tako te stvari.
A pesma, koja je prevedena u četrtdesetak jezika, između ostalog i na hebrejski, ima sa nacizmom toliko veze, koliko su je pored savezničkih vojnika voleli i nacisti.
Umesto da od pesme napravimo turističku atrakciju, jer da nije bilo radio Beograda sa svojim kratkim talasima koji su dostizali do severno afričkog fronta za Lili Marlen verovatno niko ne bi ni čuo, mi bi je zabranili zbog Balkan Ekspresa? Pametno, nema šta.

Nema tu...

pre 7 godina

Redom pametnjakovici:
- Ova pesma nije zabranjena u Nemackoj
- Ova pesma je bila pesma svih vojnika jer je ljubavna i podseca na devojku koju su ostavili kuci (zato ju je Marlen i pevala na engleskom)
- Logika - 'ima lošu konotaciju za kuvara' je polu-debilna jer i za mene ima lošu konotaciju ama bas svaka narodna/narodnjačka pesma u Srbiji pa ne urlam po restoranima 'Ostav!!'
- Većina tih 'domacih' narodnjaka su vam turski melos pa ne vidim da dizete frku - ušlo u gene bajo, 'to je naše'...
- Ksenofobi ce da nadju razlog zasto ne valjaju nemci, turci, amerikanci - al ce zato rado da kupuju jeans, iphone i mečke, rado da trce na skolovanje i rad u nemacku, ameriku i ostale... Nesto ne vidim da se jagmite oko ruskih skola, radnih mesta i zivotnog stila...

Дејан

pre 7 godina

Кувар је мало одлепио.
То је лепа љубавна песма. Била је популарна и међу савезницима.
Као што је и Бела Ћао лепа песма, иако су је певали италијански комунисти, опет је широм света распростањена.
По моделу размишљања овог кувара, испашће да су Бошњаци у праву јер траже забрану Марша на Дрину, јер су наводно неки српски војници то певали у босанском рату док су чинили злочине.

Rip Kirbi

pre 7 godina

@zašpto je ovo vest? Kuvara bi i ja otpustio., 08. decembar 2016 12:43)

Kad ste tako "analitični", mogli ste se i potruditi da shvatite kuharovu ličnu reakciju, jer čovjek nije istoričar niti muzičar a i istini za volju, 99.99% ljudi na svijetu koji poznaju ovu nesretnu pjesmu je prvo asociraju sa Njemačkom iz 2. svjetskog rata. Dakle, nepotrebno je se praviti previše pametan - pjesma je lijepa ali sa vrlo gorkom konotacijom.

devlinjo

pre 7 godina

(Allegretto, 08. decembar 2016 12:31)

Dečko, ne govorimo ovde o pesmi i njenom poreklu i nameri sa kojom je nastala. Govorimo o njenoj svrsi kojoj je služila. Ako si putovao negde izvan sigurno si se susretao sa neverovatnim običajima i kulturama koje nisu uvek normalne i logične ali one postoje i na tebi kao turisti je da poštuješ to jer je samo tako i nikako drugačije normalno.
Apsolutna greška menadžera i u duhu podaničkog mentaliteta.

Gandi

pre 7 godina

Ta pesma je pesma koju su tokom Drugog svetskog rata pevali svi vojnici svih zaracenih strana i nema nikakav ideoloski predznak. Jos jednom je u pitanju srpska ostrascenost, neobavestenost i nedostatak opste kulture. Jos gore je sto se po komentarima moze primetiti i logika linc rulje.

Til Ojlenšpigel

pre 7 godina

(zašpto je ovo vest? Kuvara bi i ja otpustio., 8. decembar 2016 12:43)
Vama i svima mlađima koji znate da je ova pesma antiratna , Jeste ali reći ću Vam nešto. Još uvek se sećam priča moje bake koja je preživela Nemačko streljanje iako je bila ranjena ali je imala ludu sreću da preživi i ''overu'' nemačkog SS oficira dok se sa razglasa slušala dotična pesma. Zato molim Vas znam da ste mlađi , puni pameti sa interneta i edukovaćete sve nas starije kakva je bila istorija. Ne mržim nikoga nisam seRbski patriJota ali dotična pesma verovatno zbog ''ličnog'' iskustva budi jezu u meni. Vi i slični Vama nastavite da nas edukujete sa Wikipedije.Pozdrav

johnzie

pre 7 godina

Obično nisam nacionalno ostrašćen ali me je ova vest jako uzrujala! Uz ogradu da niko od nas ne zna kako je cela situacija zapravo izgledala, na osnovu ovoga što je napisano čovek može samo da stane na stranu kuvara (čije zanimanje ovde uopšte nije bitno, reakcija je ljudska! Čuj komentare - njegovo je da kuva! Sramota!). Ako nekoga, kao i 99% posto ljudi, neka pesma asocira na nešto negativno nema mesta objašnjenjima poput 'to je ljubavna pesma, slušali su je i ovi i oni...'. Izvinite molim, kako je nisu naručili neki Belgijanci ili Britanci nego baš Nemci...?! Od milijardi lepih pesama koje nemaju prizvuk ničega lošeg? Nemojte nas praviti budalama! Bruka i sramota! Eto, to je ovaj događaj.

Zoki

pre 7 godina

U Nemačkoj je izvođenje ove pesme sa tekstom zabranjeno, eventualno može da se čuje samo instrumentalna verzija. Ne radi se o pesmi nego o simbolici.

Sunce Slobode

pre 7 godina

@Ana
"Ta pesma je nastala 1917, a napisao ju je Jevrejin. Reci nemaju veze sa nacistickom Nemackom. Kakve veze ima sto je tad bila popularna? Uostalom nisu je samo Nemci slusali, prepevana je i na engleski."


Draga Ana,
Svastiku su izmislili hindusi pa po cemu je pamte milioni, po znacenju koje je imala hindusima ili po uzasima 1940-45?

nasa zastranjeno slepilo

pre 7 godina

Ovaj kuvar je tipican primer naseg neznanja, nacionalizma i netolerancije. I neka je dobio nogu.
Ova pesma jeste bila popularizirana od okupatora u Drugom svetskom ratu i to bas preko radio Beograda koji je tada imao ime Vojnicki Radio Beograd koji ju emitovao za celu Evropu i svernu Afriku. Pevala ju je Lale Andersen (Nemica iz Bremenshafena) i bila je popularna medju vojnicima obe strane jer je odrazavala osecanje i emocije normalnih mladih ljudi mobiliziranih, daleko od kuce i svojih dragih. Cuvena engleska pevacica slagera onog vremena je pevala verziju na engleskom u emisijama za saveznicke vojnike.

E jos da vas pitam da li bi nekom palo na pamet da ovako reaguje na pesme Tamo daleko i Mars na drinu. Pesme koje su povezane sa nasom vojskom koja ima i crnih fleka pokoljima nad Albancima na Kosovu i u severnoj Albaniji prilikom osvajanja Draca.

Nemojmo vecito videti balvane u ocima drugih a ne i u nasim vlastitim.

Rare

pre 7 godina

Najviše me zanima da li je pesma naručena od nekih Nemaca ili su je muzičari izveli kao deo repertoara. Npr videli Nemce pa da uzmu bakšiš. Upstalom, ne može ta pesma da se odsvira bez prethodne probe. Najmanje je verovatno da su neke Švabe htele namerno da provociraju, pola njih nema pojma da pesma postoji a kamoli da je "simbol okupacije". A da - u tom slučaju bi muzičari bili krivi, prodali se za par evra bakšiša. A zna se ko su u ovoj zemlji muzičari.
A da malo spustimo loptu. Realno da nije scene iz filma ne bi bilo ni ove scene.

dzo

pre 7 godina

Sto gazda ne pita te Nemce sme li se kod njih u zemlji pevati ta pesma? Ne sme naravno i ide se u zatvor. Samo u Srbiji nikad reda nece biti.. ponizno ocajnicka.

Slavko77

pre 7 godina

Kakavo neznanje i kakva neinformisanost. Pesma Lili Marlen je bila hit, ne samo kod vojnika sile osovine nego i kod savezničke vojske. Svi su je slušali. I naravno, pesma nema nikakve veze sa ratom sem što je bila popularna za vreme rata.

Komentator

pre 7 godina

Alo SRBI ima li mozga!!! Pa zamislite samo reakciju hrvata da dodju Srbi kod njih u restoran i traze "Marš na Drinu" ili "Sprem te se spremte" pa kuvar bi imao 100% podršku, a ovde odmah se nadje neko da pametuje ... užas u šta smo se pretvorili :-(

Arsenije

pre 7 godina

Fidello pitanje za tebe, kako si izvukao zaključak da ovde ima neko nešto protiv Nemaca? Na stranu što nijedan pristojan Nemac neće hteti da mu sviraju ovu pemsu, iz njemu dobro znanih razloga.

Johan

pre 7 godina

Znaci Hugo Boss je dizajnirao uniforme nemacke vojske i u tim uniformama su pocinili sve zlocine II svetskog rata.
Znaci tu modnu marku nikako da ne oblaci.
Ooo primitivizma.

Miloš

pre 7 godina

Nepotrebno politiziranje stvari. Nije dobro da neki Nemački novinar sada prenese kako Nemci nisu dobrodošli u Beogradu i slično. Bolje je da dodju, da budu lepo ugosteni a oni koji žele mogu da vide i šta su njihovi preci uradili ovde a nije za pohvalu, već naprotiv.
(Dejan, 8. decembar 2016 12:00)

Svaki normalan Nemac, dobrodošao gost u Beogradu, bi bio zapanjen saznanjem da je neki njegov sunarodnik tražio da se u kafani u Srbiji svira Lili Marlen, postiđen u njegovo ime i zgađen činjenicom da je jedan Srbin otpušten jer se pobunio zbog toga. Kad kažem svaki normalan Nemac, mislim na 99% Nemaca - oni su dobro vaspitani u pogledu toga šta je fašizam i nacizam i kakve su njegove posledice. Za razliku od nas.

Zapravo, nisam siguran da muzičari nisu sami krenuli da sviraju Lili Marlen, jer je to jedina nemačka pesma koju znaju, a videli da su gosti Nemci, pa da se naprave pametni... Nijedan Nemac zdravog razuma ne bi naručio tu pesmu nigde, a posebno ne u zemlji koja je bila okupirana za vreme rata.

realista

pre 7 godina

za sve komentatore-relativizatore, pocev od ovih koji pricaju kako su lili marlen slusali "svi vojnici", pa do ovih koji tvrde da je "napisao jevrejin", mozete da relativizujete koliko god hocete, cinjenica je da je lili marlen nezvanicna himna treceg rajha i da je kao takva ostala upamcena u kolektivnoj istoriji covecanstva. potpuno je nebitno sto je to zaista lepa ljubavna pesma sa umetnicke strane, cinjenica je da je to nacisticka himna, da je sramno da se svira u sred beograda i nikakva relativizacija to ne moze promeniti

Dejan

pre 7 godina

Neko lepo rece, kuvar je previse gledao partizanske filmove. Pre svega, pesma nije nikakva "nacisticka himna", vec ljubavna pesma napisana decenijama pre rata. Ni na zapadu nigde nije imala nikakvu negativnu konotaciju, naprotiv. Vrlo rado je bila slusana i u Britaniji tokom rata, a na engleski ju je prepevala Marlen Ditrih, Jevrejka proterana iz Nemacke pre toga. Dakle, Jevrejki i izbeglici iz Nemacke pesma nije smetala u toku rata, ali smeta kuvaru u Beogradu 70 godina posle rata. Isto kao sto su se Bosnjaci bunili i zalili da im smeta Mars na Drinu u Ujedinjenim nacijama, jer ih podseca na Srebrenicu. Budalastina i jedno i drugo. Vazno je samo da se na ovu vest zakace patriJote sa komentarima "ne trebaju nam njihove pare", "stranci su se previse opustili u Beogradu" i slicno. Neverovatno!

sladjan

pre 7 godina

ma otkaz nije kuvar vlasnik pa da odredjuje sta moze a sta ne!!!!!strancima se sve dopusta da bi se od njih uzele pare!!!!!!!!to je biznis!!!!!!!

Zoran Jovanic

pre 7 godina

Na zalost, kuvar nema ni blage ni pojma. Pesmu je prvi put emitovao radio Beograd vojnicima na africkom frontu. Muzika i reci su se toliko dopale svim vojnicima da je to postala pesma britanske Osme Armije koja je pustana prevedena a na kraju su je 1945 usvojili i Rusi. Reci pesme... koje kuvar pojma nema, pricaju o necemu sto su prepoznali svi vojnici na frontovima, ali ne i jedan kuvar. Bravo za obrazovanog, edukovanog i neiskljucivog Gazdu.

Fidelio

pre 7 godina

Pitanje svima ovima što se oduševjavaju kuvarevim postupkom:

Da li biste zabranili Nemcima ulazak u restoran? Ili još bolje, u Srbiju?

U redu, ali zašto onda tako rad kupujete Golfove, Audije i Mercedese? Zato što još niste skapirali da tako svojom slovom baš direktno pomažete te iste Nemce?!

Morača

pre 7 godina

Pesma "Lili Marlen" je emitovana iz okupiranog Beograda, svake večeri u 21,55 i slušala se na svim ratištima. Legenda kaže da kada su Nemci ušli u okupirani i razrušeni Beograd, u Radio Beogradu su našli samo jednu sačuvanu ploču. Bila je to muzika ove numere koja im se odmah svidela. Reči su kasnije dopisane. Postoji teorija koja kaže da je to zapravo srpska muzika na koju je nemačka pevačica dodala tekst.
Čuven je i film istog naziva gde glavnu ulogu igra Hana Šigula i Đankarlo Đanini.

Pfc

pre 7 godina

O prijatelju,saginjemo se mi decenijama vec u rodjenoj zemlji.Jos malk cemo biti gosti u istoj.Tako da ces da igras kako ti oni sviraju ili mozes kuci kako ti menadzer rece.

Ana

pre 7 godina

Ta pesma je nastala 1917, a napisao ju je Jevrejin. Reci nemaju veze sa nacistickom Nemackom. Kakve veze ima sto je tad bila popularna? Uostalom nisu je samo Nemci slusali, prepevana je i na engleski.

zašpto je ovo vest? Kuvara bi i ja otpustio.

pre 7 godina

Da ponovim Toma Zdravković je ovu pesmu prepevao i na srpski. Prema kuvarevoj pameti on je nacista. Tačno je da je ova pesma bila puštena po prvi put iz okupiranog Beograda.
Nađite bilo kog istoričara umetnosti da vam ispriča nešto o toj pesmi i na koliko jezika sveta se prepevala. Kakvu je počpulrnost imala i kod onih snaga koje su se borile protiv fašističke Nemačke.
Svim oviom komentatortima i lupačima minusa bi poručio da nemaju pojima o istoriji.
Neki zatucsani stav su stekli preko nekog filma koji nema nikavu istroisjski značaj.

Ovu državu vode ljudi poput kuvara koji imaju zatucane stavove sa diplomama i doktoratima koje su stekli na vema zanimljiv način, a vode neprosvećen narod.

P.S
Zamislite samo da vojnik počne da peva pesmu Bekrijo i oinda tu pesmu proglase nekom nezvaničnom himnom neke vojske.

Vax

pre 7 godina

Pomenuta pesma je bila popularna i kod Nemaca i kod saveznika, jednostavno pojavila se u to vreme. Pevala se na nemačkom i na engleskom jeziku. U pitanju je ljubavna i anti-ratna pesma. Tačno je da je bila puštana u okupiranom Beogradu ali isto tako je tačno da je Gebels u više navrata pokušavao da je zabrani zato što priča o vojniku i njegovoj ljubavi od koje je razdvojen pošto je poslat u rat.

Velika je nepravda poistovećivati ovu pesmu sa nacizmom, i u pitanju je neobaveštenost u Srba, kao i obično.

love

pre 7 godina

Molim vas objavite ime restorana. Ovog sramnog restorana. A o tom menadzeru nemam reci. I o muzicarima naravno. Toliko lepih nemackih pesama postoji, pa i da su im gosti trazili nisu smeli da sviraju....

devlinjo

pre 7 godina

ono što znam o pesmi je i to da su je i saveznički vojnici čekali u rovovima svake večeri jer su je voleli. Ipak, menadžer je pogrešio što je otpustio ovog čoveka. Svugde u svetu se mora poštovati osećanje domaćina a ono je grozno povezano sa ovom pesmom. Tako smo učili u školi i tako treba da ostane. Postoji nešto što je neprimereno i što vređa pa makar bilo i neutemeljeno to se mora ispoštovati od strane gostiju, što bi verujem i bilo.

Nikola

pre 7 godina

Vi što branite kuvara branite njegovo i svoje neznanje. Pročitajte nešto o dotičnoj pesmi pa ćete videti da kod tog kuvara, a i kod Vas sve vrca od neznanja. Jel treba zabraniti i Wagnera pošto je bio Hitlerov omiljeni kompozitor?

Delmirko

pre 7 godina

Mi smo narod koji definitivno brzo zaboravlja,a još kad se doda malo para tj sitan lični interest,nema nam kraja...
Živela nam naša Banana Republic Serbia !!!

Maja

pre 7 godina

Nažalost mnogi ne znaju šta znači ponos i čast. Za kuvara svaka pohvala. Trebali ste da ga nagradite a ne da ga oterate, sramota za menadžera.

Ja

pre 7 godina

Pa dobro ljudi to je bilo prije 70 godina...ne kazem da treba zaboraviti sve to, ali isto tako ne znaci da se ova pjesma treba po automatizmu zabraniti i izbjegavati samo zato sto su je nacisti koristili...nacisti bi radili to sto su radili, sa pjesmom ili bez nje...nije pjesma "kriva" za njihova zlodjela, niti su ovi gosti krivi sto su nacisti koristili bas tu pjesmu...e sad, ako je pjesma tražena sa prikrivenom namjerom da se ponižava Beograd i njegovi stanovnici to je vec druga prica...
..bem li ga, uvijek moze i ovako i onako

Allegretto

pre 7 godina

Lily Marlen je nostalgična pesma, a tekst je autor napisao sa idejom da to bude antiratna pesma. Igrom slučaja, pretvorila se u svoju suprotnost. Da, pevali su je nemački, ali i saveznički vojnici.

Da je kuvar na ovom linku [http://www.telegraph.co.uk/culture/music/3561946/The-story-behind-the-song-Lili-Marlene.html] pročitao priču kako je pesma nastala, ne bi se ovako blamirao. Zato neka se on bolje drži svojih soseva i preliva, a muziku neka prepusti onima koji je bolje poznaju.

Po toj njegovoj iskrivljenoj "logici", u Srbiji ne bi smela da se svira ni nemačka himna, iako je starija i nastala davno pre Hitlera i nacista.

Kad smo već kod naci-pesama, oni malo stariji se verovatno sećaju nekada vrlo popularne (i ideološki vrlo "pravoverne") kod nas, "Budi se Istok i Zapad". To JESTE nacistička pesma, koja se toliko dopala drugovima partizanima, da su samo dodali novi tekst i veselo, veselo! Inače, i dan-danas je pevaju nemački nacoši kad marširaju.

svetlana

pre 7 godina

Jasno je sto je reagovao...i trebao je...a..menadzer bi mogao da se malo stidi svog neznanja...
Mozda je nacin reakcije trebao biti malo diplomatskiji ali definitivno je menadzer neznalica...

Botina

pre 7 godina

Nisam baš na strani kuvara zbog burne reakcije, mislim da su to veče trebali da se "iskuliraju", a da se kasnije dogovore o politici restorana. Menadžera ne bih komentarisao jer ne bih da psujem. Da je pravi menadžer ne bi čekao da se dogode situacije koje izazivaju burne reakcije, verovatno nije ni upozorio muzičare šta nije dozvoljeno od muzike, tako da me ne bi čudilo da pevaju i Tompsonove pesme. Idite u resorane i videćete da osoblje ne zna ni šta se nalazi u jelu, ali ja ne krivim njih, već one koji ne insistiraju da im restoran funkcioniše, već samo broje novac.

Dejan

pre 7 godina

Tu pesmu su slušali i pevali vojnici obe strane. Čak su i neprijateljstva prekidana kada je išla preko radija.
Nepotrebno politiziranje stvari. Nije dobro da neki Nemački novinar sada prenese kako Nemci nisu dobrodošli u Beogradu i slično. Bolje je da dodju, da budu lepo ugosteni a oni koji žele mogu da vide i šta su njihovi preci uradili ovde a nije za pohvalu, već naprotiv.
Nemačka država danas ima kritički stav prema svojoj prošlosti i dobro je što je tako. Prošlost treba prevazići ali ne i zaboraviti. Kuvari treba da kuvaju da gosti budu zadovoljni hranom a ne da se mešaju u zabavni program, i slažem se sa menadžerom.

Drasko

pre 7 godina

Sramota. A bravo za kuvara koji nam je koliko toliko sacuvao dostojanstvo. Princip nije princip ako nisi spreman da platis za njega, a cesto su nam puna usta principa i busanja u grudi dok ne dodje realna zivotna situacija. Jel zna neko koji je restoran u pitanju, da slucajno ne odem tamo?

Petar

pre 7 godina

Tužna je činjenica da nismo u stanju da sebe poštujemo nimalo. Kuvar je više negu u pravu. Nije tekst pesme bita niti muzika već činjenica da je bila simbol nečega i nekoga zbog koga je ogroman broj ljudi izgubio živote . Taj šef sale je trebao da izbaci gosta a ne kuvara i još da se izvini kuvaru što je morao da izadje i reaguje. Šef sale je trebalo da reaguje kao i muzičari.

Kratko nam je pamćenje a još manje samopoštovanje.

KG

pre 7 godina

Pre nego sto dezurne patriJote pocnu da hvale postupak kuvara, malo ISTINTE istorije.
PRVO: Pesma "Lili Marlen" je PRVI PUT JAVNO IZVEDENA NA RADIO BEOGRADU. Pre nego u Nemackoj!!!
DRUGO: Pesma je anti-ratna i nije bila popularna kod nacista, naprotiv. U Nemackoj nije ni smela javno da se izvodi. Ko imalo zna nemacki (ili ima prevod teksta) ce se sloziti.
TRECE: Pesmu je pevala cuvena nemacka pevacica, Jevrejka.
Zato, molim da ne izmisljate. Cela fama oko te pesme u Srbiji je nastala zbog filmske scene koju prikazujete.
Cinjenica je da su nemacki vojnici mnogo voleli tu pesmu, jer ih je podsecala na sve ljubavi koje su ih cekale kod kuce. Ponavljam, pesma je anti-ratna i bila je poluzabranjena u Nemackoj.

JA

pre 7 godina

Citam komentare i ne verujem. Svi ste poneseni filmom "Balkan Express" a da ni pojma nemate o pesmi. Pesma se za vreme rata slusala na svim zaracenim stranama, bez ikakvog problema zato sto je nemacka.
Drugo, pesmu je pevala i proslavila Marlen Ditrih koja je i sama pobegla od nacista i napravila karijeru u Americi. Takodje nije svaka nemacka pesma nacisticka, jer trenutno ima manje nacista u Nemackoj nego u Srbiji. I na kraju zakljucak da mozda ne bi trebalo slusati ni Americke pesme, Francuske niti Spanske , zbog dogadjanja iz 1999, nego bi bilo dobro okrenuti na ruse, oni su nam jedini svetli ostali.

Kolk

pre 7 godina

Meni su vrh likovi koji otkrivaju toplu vodu u vidu sadržine same pesme, i još nas pitaju zašto onda volimo nemačku robu. Urnebes od zamene teza, da budem blagonaklon prema takvima. Pesma je simbol stravične epohe pod kojom su učinjeni najmonstruozniji zločini u istoriji. A protiv Nemaca, verujem da niko a priori nema nešto protiv.

nemanja1302

pre 7 godina

I treba da dobije otkaz, ko je on da zaustavlja muziku, da galami... njegovo je da kuva a ne da plasi goste. Potpuno ispravna odluka menadzera

poy

pre 7 godina

Gospodin je mnogo gledao partizanske filmove.Pa sta fali Lili Marlen,lepa pesma,nema veze sa nacistima sem sto su je i oni voleli jer je bila najpopularnija od tridesetih.Naravno da gazda ima pravo da mu da otkaz kad napravi takvu scenu mada je po meni preterano.

Stanimir

pre 7 godina

Kada sam svirao u sloveniji tražili su mi da sviram Od Vardara pa do Triglava, rekao sam da ne znam... Onda su brže bolje pronašli tekst na svojim telefonima i dali mi da pevam. Kada sam im rekao da shvate kako zaista ne znam to da sviram, ukapirali su da neću i naljutili su se... Nisu ni pomislili ko je nožda od mojih nastradao u dvadesetom veku od partizanske ruke. Zato su sve te pesme koje su u nekom trenutku postale ideološki obojene (bez obzira dal su ih pevali četnici, partizani, i sl.) za izbegavanje u nekom širem društvu, bar što se mene tiče.

Toni

pre 7 godina

Ovdje je na djelu sukob načina na koji se pristupa gostima. Neke stvari jednostavno ne možete dozvoliti. U Poljskoj bi, na primjer, osim što ne biste čuli numeru koja asocira na WW2 I njihova stradanja, kao turista možda dobili I batine za takav zahtjev. Možda da u Izraelu iznesete neki sličan zahtjev? Kod nas je na snazi seljana I uzimanje neke finansijske crkavice po svaku I bilo koju cijenu. Neuki ugostitelji su nosioci ekonomskoj razvoja, tako da ništa ne čudi.

Takvo vreme došlo...

pre 7 godina

Apsolutna podrška za ovog momka! Hvala bogu da nas ima još ovakvih kojima je čast i moral pre para i posla...mnogo se bahate stranci ovde...mnogo...

Toni

pre 7 godina

Ovdje je na djelu sukob načina na koji se pristupa gostima. Neke stvari jednostavno ne možete dozvoliti. U Poljskoj bi, na primjer, osim što ne biste čuli numeru koja asocira na WW2 I njihova stradanja, kao turista možda dobili I batine za takav zahtjev. Možda da u Izraelu iznesete neki sličan zahtjev? Kod nas je na snazi seljana I uzimanje neke finansijske crkavice po svaku I bilo koju cijenu. Neuki ugostitelji su nosioci ekonomskoj razvoja, tako da ništa ne čudi.

Takvo vreme došlo...

pre 7 godina

Apsolutna podrška za ovog momka! Hvala bogu da nas ima još ovakvih kojima je čast i moral pre para i posla...mnogo se bahate stranci ovde...mnogo...

johnzie

pre 7 godina

Obično nisam nacionalno ostrašćen ali me je ova vest jako uzrujala! Uz ogradu da niko od nas ne zna kako je cela situacija zapravo izgledala, na osnovu ovoga što je napisano čovek može samo da stane na stranu kuvara (čije zanimanje ovde uopšte nije bitno, reakcija je ljudska! Čuj komentare - njegovo je da kuva! Sramota!). Ako nekoga, kao i 99% posto ljudi, neka pesma asocira na nešto negativno nema mesta objašnjenjima poput 'to je ljubavna pesma, slušali su je i ovi i oni...'. Izvinite molim, kako je nisu naručili neki Belgijanci ili Britanci nego baš Nemci...?! Od milijardi lepih pesama koje nemaju prizvuk ničega lošeg? Nemojte nas praviti budalama! Bruka i sramota! Eto, to je ovaj događaj.

dzo

pre 7 godina

Sto gazda ne pita te Nemce sme li se kod njih u zemlji pevati ta pesma? Ne sme naravno i ide se u zatvor. Samo u Srbiji nikad reda nece biti.. ponizno ocajnicka.

realista

pre 7 godina

za sve komentatore-relativizatore, pocev od ovih koji pricaju kako su lili marlen slusali "svi vojnici", pa do ovih koji tvrde da je "napisao jevrejin", mozete da relativizujete koliko god hocete, cinjenica je da je lili marlen nezvanicna himna treceg rajha i da je kao takva ostala upamcena u kolektivnoj istoriji covecanstva. potpuno je nebitno sto je to zaista lepa ljubavna pesma sa umetnicke strane, cinjenica je da je to nacisticka himna, da je sramno da se svira u sred beograda i nikakva relativizacija to ne moze promeniti

Rip Kirbi

pre 7 godina

@zašpto je ovo vest? Kuvara bi i ja otpustio., 08. decembar 2016 12:43)

Kad ste tako "analitični", mogli ste se i potruditi da shvatite kuharovu ličnu reakciju, jer čovjek nije istoričar niti muzičar a i istini za volju, 99.99% ljudi na svijetu koji poznaju ovu nesretnu pjesmu je prvo asociraju sa Njemačkom iz 2. svjetskog rata. Dakle, nepotrebno je se praviti previše pametan - pjesma je lijepa ali sa vrlo gorkom konotacijom.

Maja

pre 7 godina

Nažalost mnogi ne znaju šta znači ponos i čast. Za kuvara svaka pohvala. Trebali ste da ga nagradite a ne da ga oterate, sramota za menadžera.

Komentator

pre 7 godina

Alo SRBI ima li mozga!!! Pa zamislite samo reakciju hrvata da dodju Srbi kod njih u restoran i traze "Marš na Drinu" ili "Sprem te se spremte" pa kuvar bi imao 100% podršku, a ovde odmah se nadje neko da pametuje ... užas u šta smo se pretvorili :-(

Sunce Slobode

pre 7 godina

Pitanje svima ovima što se oduševjavaju kuvarevim postupkom:

Da li biste zabranili Nemcima ulazak u restoran? Ili još bolje, u Srbiju?

U redu, ali zašto onda tako rad kupujete Golfove, Audije i Mercedese? Zato što još niste skapirali da tako svojom slovom baš direktno pomažete te iste Nemce?!
(Fidelio, 8. decembar 2016 12:37)

Zamena teza, niko nije zabranio ulazak nemackim turistima vec se kuvar pobunio (sasvim opravdano) na pesmu koju, koliko sam shvatio, Nemci nisu ni zatrazili vec se duhoviti muzikanti setili da im odsviraju (verovatno zato sto samo to i znaju na nemackom).

I da, vozim Citroena :)

love

pre 7 godina

Molim vas objavite ime restorana. Ovog sramnog restorana. A o tom menadzeru nemam reci. I o muzicarima naravno. Toliko lepih nemackih pesama postoji, pa i da su im gosti trazili nisu smeli da sviraju....

devlinjo

pre 7 godina

ono što znam o pesmi je i to da su je i saveznički vojnici čekali u rovovima svake večeri jer su je voleli. Ipak, menadžer je pogrešio što je otpustio ovog čoveka. Svugde u svetu se mora poštovati osećanje domaćina a ono je grozno povezano sa ovom pesmom. Tako smo učili u školi i tako treba da ostane. Postoji nešto što je neprimereno i što vređa pa makar bilo i neutemeljeno to se mora ispoštovati od strane gostiju, što bi verujem i bilo.

Til Ojlenšpigel

pre 7 godina

(zašpto je ovo vest? Kuvara bi i ja otpustio., 8. decembar 2016 12:43)
Vama i svima mlađima koji znate da je ova pesma antiratna , Jeste ali reći ću Vam nešto. Još uvek se sećam priča moje bake koja je preživela Nemačko streljanje iako je bila ranjena ali je imala ludu sreću da preživi i ''overu'' nemačkog SS oficira dok se sa razglasa slušala dotična pesma. Zato molim Vas znam da ste mlađi , puni pameti sa interneta i edukovaćete sve nas starije kakva je bila istorija. Ne mržim nikoga nisam seRbski patriJota ali dotična pesma verovatno zbog ''ličnog'' iskustva budi jezu u meni. Vi i slični Vama nastavite da nas edukujete sa Wikipedije.Pozdrav

Drasko

pre 7 godina

Sramota. A bravo za kuvara koji nam je koliko toliko sacuvao dostojanstvo. Princip nije princip ako nisi spreman da platis za njega, a cesto su nam puna usta principa i busanja u grudi dok ne dodje realna zivotna situacija. Jel zna neko koji je restoran u pitanju, da slucajno ne odem tamo?

Miloš

pre 7 godina

Nepotrebno politiziranje stvari. Nije dobro da neki Nemački novinar sada prenese kako Nemci nisu dobrodošli u Beogradu i slično. Bolje je da dodju, da budu lepo ugosteni a oni koji žele mogu da vide i šta su njihovi preci uradili ovde a nije za pohvalu, već naprotiv.
(Dejan, 8. decembar 2016 12:00)

Svaki normalan Nemac, dobrodošao gost u Beogradu, bi bio zapanjen saznanjem da je neki njegov sunarodnik tražio da se u kafani u Srbiji svira Lili Marlen, postiđen u njegovo ime i zgađen činjenicom da je jedan Srbin otpušten jer se pobunio zbog toga. Kad kažem svaki normalan Nemac, mislim na 99% Nemaca - oni su dobro vaspitani u pogledu toga šta je fašizam i nacizam i kakve su njegove posledice. Za razliku od nas.

Zapravo, nisam siguran da muzičari nisu sami krenuli da sviraju Lili Marlen, jer je to jedina nemačka pesma koju znaju, a videli da su gosti Nemci, pa da se naprave pametni... Nijedan Nemac zdravog razuma ne bi naručio tu pesmu nigde, a posebno ne u zemlji koja je bila okupirana za vreme rata.

Petar

pre 7 godina

Tužna je činjenica da nismo u stanju da sebe poštujemo nimalo. Kuvar je više negu u pravu. Nije tekst pesme bita niti muzika već činjenica da je bila simbol nečega i nekoga zbog koga je ogroman broj ljudi izgubio živote . Taj šef sale je trebao da izbaci gosta a ne kuvara i još da se izvini kuvaru što je morao da izadje i reaguje. Šef sale je trebalo da reaguje kao i muzičari.

Kratko nam je pamćenje a još manje samopoštovanje.

Sunce Slobode

pre 7 godina

@Ana
"Ta pesma je nastala 1917, a napisao ju je Jevrejin. Reci nemaju veze sa nacistickom Nemackom. Kakve veze ima sto je tad bila popularna? Uostalom nisu je samo Nemci slusali, prepevana je i na engleski."


Draga Ana,
Svastiku su izmislili hindusi pa po cemu je pamte milioni, po znacenju koje je imala hindusima ili po uzasima 1940-45?

devlinjo

pre 7 godina

(Allegretto, 08. decembar 2016 12:31)

Dečko, ne govorimo ovde o pesmi i njenom poreklu i nameri sa kojom je nastala. Govorimo o njenoj svrsi kojoj je služila. Ako si putovao negde izvan sigurno si se susretao sa neverovatnim običajima i kulturama koje nisu uvek normalne i logične ali one postoje i na tebi kao turisti je da poštuješ to jer je samo tako i nikako drugačije normalno.
Apsolutna greška menadžera i u duhu podaničkog mentaliteta.

Djordje

pre 7 godina

Nije problem u pesmi kao takvoj, moze ona biti ljudska i ljubavna, u Beogradu ona podseca na okupaciju, Juden Frei, posto je to Beograd bio u vreme nacista. To je problem, licno podrzavam kuvara, a Nemci su dobrodosli kao i svi drugi.

Zoki

pre 7 godina

U Nemačkoj je izvođenje ove pesme sa tekstom zabranjeno, eventualno može da se čuje samo instrumentalna verzija. Ne radi se o pesmi nego o simbolici.

Milan

pre 7 godina

Lepo je kuvar primetio: tragično nije sto se u sred Beograda slušala Lili Marlen nego sto se niko nije osim njega pobunio! Sutra će se u Skadarliji neko setiti da bi bas voleo da čuje neku Tompsonovu pesmu! I naravno da će mu to biti ispunjeno!!!!

joca

pre 7 godina

Pitanje svima ovima što se oduševjavaju kuvarevim postupkom:

Da li biste zabranili Nemcima ulazak u restoran? Ili još bolje, u Srbiju?

U redu, ali zašto onda tako rad kupujete Golfove, Audije i Mercedese? Zato što još niste skapirali da tako svojom slovom baš direktno pomažete te iste Nemce?!
(Fidelio, 8. decembar 2016 12:37)

Ocigledno mesas babe i zabe,ovde ljudi ne mrze sadasnje Nemce i Nemacku,vec se bune protiv pesme i sta ona predstavlja.

Delmirko

pre 7 godina

Mi smo narod koji definitivno brzo zaboravlja,a još kad se doda malo para tj sitan lični interest,nema nam kraja...
Živela nam naša Banana Republic Serbia !!!

MitchSrbija

pre 7 godina

Kuvar dodaje da smo "došli u situaciju da u svojoj zemlji, pred svakim ko dođe iz inostranstva ponizno pognemo glavu".

Sumirao je nasu drzavu u jednoj recenici. Nema šta da se dodaje dalje

Kolk

pre 7 godina

Meni su vrh likovi koji otkrivaju toplu vodu u vidu sadržine same pesme, i još nas pitaju zašto onda volimo nemačku robu. Urnebes od zamene teza, da budem blagonaklon prema takvima. Pesma je simbol stravične epohe pod kojom su učinjeni najmonstruozniji zločini u istoriji. A protiv Nemaca, verujem da niko a priori nema nešto protiv.

Pera Trta

pre 7 godina

Ova pesma, bez obzira na sva opravdanja koja citam ovde, u Srbiji mora i treba da izazove upravo reakciju koju je kuvar imao. I svaka cast coveku!

marija

pre 7 godina

Ma ne, Jon Lenon i Joko Ono su je komponovali kao himnu miru, ljubavi,
dajte šansu miru, to je Lili Marlen.
Opšte poznata je po tome i možeš je čuti svuda po svetu i u svim prilikama, ma na svakom ćošku.

Vratite čoveka na posao,
izbacite šefa!
Svaka čast kuvaru.

Botina

pre 7 godina

Nisam baš na strani kuvara zbog burne reakcije, mislim da su to veče trebali da se "iskuliraju", a da se kasnije dogovore o politici restorana. Menadžera ne bih komentarisao jer ne bih da psujem. Da je pravi menadžer ne bi čekao da se dogode situacije koje izazivaju burne reakcije, verovatno nije ni upozorio muzičare šta nije dozvoljeno od muzike, tako da me ne bi čudilo da pevaju i Tompsonove pesme. Idite u resorane i videćete da osoblje ne zna ni šta se nalazi u jelu, ali ja ne krivim njih, već one koji ne insistiraju da im restoran funkcioniše, već samo broje novac.

Stanimir

pre 7 godina

Kada sam svirao u sloveniji tražili su mi da sviram Od Vardara pa do Triglava, rekao sam da ne znam... Onda su brže bolje pronašli tekst na svojim telefonima i dali mi da pevam. Kada sam im rekao da shvate kako zaista ne znam to da sviram, ukapirali su da neću i naljutili su se... Nisu ni pomislili ko je nožda od mojih nastradao u dvadesetom veku od partizanske ruke. Zato su sve te pesme koje su u nekom trenutku postale ideološki obojene (bez obzira dal su ih pevali četnici, partizani, i sl.) za izbegavanje u nekom širem društvu, bar što se mene tiče.

Arsenije

pre 7 godina

Fidello pitanje za tebe, kako si izvukao zaključak da ovde ima neko nešto protiv Nemaca? Na stranu što nijedan pristojan Nemac neće hteti da mu sviraju ovu pemsu, iz njemu dobro znanih razloga.

svastika

pre 7 godina

Ta pesma je nastala 1917, a napisao ju je Jevrejin. Reci nemaju veze sa nacistickom Nemackom. Kakve veze ima sto je tad bila popularna? Uostalom nisu je samo Nemci slusali, prepevana je i na engleski.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ana, 8. decembar 2016 12:37)

Simbol "svastika" se može naći u egipatskim piramidama, ali svi znamo šta ona predstavlja.

RedPillBluePill

pre 7 godina

Otkazom je mnogo izgubio u ovom vremenu i mestu kad je do posla i novca teško doći. Marko Orelj je veliki čovek kad je sebe žrtvovao zbog onoga u šta veruje!

poy

pre 7 godina

Gospodin je mnogo gledao partizanske filmove.Pa sta fali Lili Marlen,lepa pesma,nema veze sa nacistima sem sto su je i oni voleli jer je bila najpopularnija od tridesetih.Naravno da gazda ima pravo da mu da otkaz kad napravi takvu scenu mada je po meni preterano.

Dejan

pre 7 godina

Tu pesmu su slušali i pevali vojnici obe strane. Čak su i neprijateljstva prekidana kada je išla preko radija.
Nepotrebno politiziranje stvari. Nije dobro da neki Nemački novinar sada prenese kako Nemci nisu dobrodošli u Beogradu i slično. Bolje je da dodju, da budu lepo ugosteni a oni koji žele mogu da vide i šta su njihovi preci uradili ovde a nije za pohvalu, već naprotiv.
Nemačka država danas ima kritički stav prema svojoj prošlosti i dobro je što je tako. Prošlost treba prevazići ali ne i zaboraviti. Kuvari treba da kuvaju da gosti budu zadovoljni hranom a ne da se mešaju u zabavni program, i slažem se sa menadžerom.

Pfc

pre 7 godina

O prijatelju,saginjemo se mi decenijama vec u rodjenoj zemlji.Jos malk cemo biti gosti u istoj.Tako da ces da igras kako ti oni sviraju ili mozes kuci kako ti menadzer rece.

Rock

pre 7 godina

Siguran sam da će Marko brzo naći posao u boljem restoranu a da će prethodnom pasti rejting na rang listi! Katastrofa je koliko nemamo dostojanstva! Uhhhh!!!

nemanja1302

pre 7 godina

I treba da dobije otkaz, ko je on da zaustavlja muziku, da galami... njegovo je da kuva a ne da plasi goste. Potpuno ispravna odluka menadzera

Ana

pre 7 godina

Ta pesma je nastala 1917, a napisao ju je Jevrejin. Reci nemaju veze sa nacistickom Nemackom. Kakve veze ima sto je tad bila popularna? Uostalom nisu je samo Nemci slusali, prepevana je i na engleski.

svetlana

pre 7 godina

Jasno je sto je reagovao...i trebao je...a..menadzer bi mogao da se malo stidi svog neznanja...
Mozda je nacin reakcije trebao biti malo diplomatskiji ali definitivno je menadzer neznalica...

larson

pre 7 godina

Kladim se da Švabe nisu ni naručile pesmu, već se orkestar spremio za berbu, misleći da su isto Nemci i balkanci kad ih "pogodi".
Kuvaru svaka čast.

48 ulica Istok

pre 7 godina

Ko god da je napisao pesmu, kad god da je nastala i ko god da je pevao - obelezila je nacisticku okupaciju u Srbiji. Tacka. Probajte ovu pesmu da pustite u Tel Avivu, Moskvi ili recimo Minhenu - i sacekajte reakciju. Kuvar je pravu - ovoj pesmi nema mesta u Srbiji. A gazda lokala ako ima pameti da otpusti menadzera a kuvara vrati. I izvine se javno.

lela v.

pre 7 godina

Procitah sve komentare, i slazem sa vecinom komentatora. Ovoj pesmi definitivno nema mesta u "kulturno zabavnom i muzickom izbore" jedne kafane u Beogradu. Za one koji misle drugacije, molim vas prodiskutujte o istom sa prodicama u Kragujevcu. Ako imate hrabrosti.

Niti je ovo pitanje srbovanja, niti patriotizma, vec zdrave pameti i pristojnog kucnog vaspitanja.

Meni je posebno upecatljiva cinjenica da prosecni "menadzer" zamislja je biznis nekakav podanicki i robovlasnicki odnos, pa je beskicmenjak prema onima koji ga placaju, ali se ponasa kao robovlasnik prema onima koje placa. Mis'im tvoje je da kuvas i cutis!? haha! Ne kapira covek sta znaci voditi biznis!

Covek jos nije ukapirao da je biti menadzer znaci odgovornost a ne moc! Srbenda klasicna!

Fidelio

pre 7 godina

Pitanje svima ovima što se oduševjavaju kuvarevim postupkom:

Da li biste zabranili Nemcima ulazak u restoran? Ili još bolje, u Srbiju?

U redu, ali zašto onda tako rad kupujete Golfove, Audije i Mercedese? Zato što još niste skapirali da tako svojom slovom baš direktno pomažete te iste Nemce?!

Jegulja

pre 7 godina

ovde se streljalo 100:1 uz tu pesmicu. pevali su je oni koji su nas pre toga zesce bombardovali.

saveznici, koji su se takodje przili na tu pesmu, su nas takodje bombardovali '44 i to zesce od ovih prvih. mozda uz lili marlen.

pesma jeste lepa, cak i pacifisticka ali ovo je mozda jedino mesto i jedina zemlja gde to nije to.

Zoran Jovanic

pre 7 godina

Na zalost, kuvar nema ni blage ni pojma. Pesmu je prvi put emitovao radio Beograd vojnicima na africkom frontu. Muzika i reci su se toliko dopale svim vojnicima da je to postala pesma britanske Osme Armije koja je pustana prevedena a na kraju su je 1945 usvojili i Rusi. Reci pesme... koje kuvar pojma nema, pricaju o necemu sto su prepoznali svi vojnici na frontovima, ali ne i jedan kuvar. Bravo za obrazovanog, edukovanog i neiskljucivog Gazdu.

nesa savic

pre 7 godina

Ne mogu da veujem da u Skadarliji neko u sred Beograda i Srbije izvodi tu pesmu.Mozda nije nastala u nacistickoj Nemackoj,ali je sinonim za upravo taj sistem.

sto jes jes

pre 7 godina

Nemci,centar Beograda,Skadarlija uzivaju uz tu pesmu,pa rodjaci svakom normalnom coveku bi to bio vrhunac bezobrazluka,bahatosti.Kuvar je pravi covek,svi ostali moralisti...

nasa zastranjeno slepilo

pre 7 godina

Ovaj kuvar je tipican primer naseg neznanja, nacionalizma i netolerancije. I neka je dobio nogu.
Ova pesma jeste bila popularizirana od okupatora u Drugom svetskom ratu i to bas preko radio Beograda koji je tada imao ime Vojnicki Radio Beograd koji ju emitovao za celu Evropu i svernu Afriku. Pevala ju je Lale Andersen (Nemica iz Bremenshafena) i bila je popularna medju vojnicima obe strane jer je odrazavala osecanje i emocije normalnih mladih ljudi mobiliziranih, daleko od kuce i svojih dragih. Cuvena engleska pevacica slagera onog vremena je pevala verziju na engleskom u emisijama za saveznicke vojnike.

E jos da vas pitam da li bi nekom palo na pamet da ovako reaguje na pesme Tamo daleko i Mars na drinu. Pesme koje su povezane sa nasom vojskom koja ima i crnih fleka pokoljima nad Albancima na Kosovu i u severnoj Albaniji prilikom osvajanja Draca.

Nemojmo vecito videti balvane u ocima drugih a ne i u nasim vlastitim.

Miša

pre 7 godina

Umesto da prekida muziku kuvar je trebao da naruči Kaćušu. Kaćuša (rus. Kat?ša) je ruska pesma o devojci koja čezne za svojim voljenim koji je u vojsci. Muziku je 1938. godine komponovao Matvei Vlanter dok je reči napisao Mihail Isakovski.

Ivan

pre 7 godina

nije bitno da li su i saveznici voleli ovu pesmu, ko je napisao ovu pesmu, u vezi cega je pesma ili ko je sve pevao.

nije ni bitno sta su sve nacisti voleli.

bitan je kontekst OVE pesme u vezi sa srbijom

Allegretto

pre 7 godina

Lily Marlen je nostalgična pesma, a tekst je autor napisao sa idejom da to bude antiratna pesma. Igrom slučaja, pretvorila se u svoju suprotnost. Da, pevali su je nemački, ali i saveznički vojnici.

Da je kuvar na ovom linku [http://www.telegraph.co.uk/culture/music/3561946/The-story-behind-the-song-Lili-Marlene.html] pročitao priču kako je pesma nastala, ne bi se ovako blamirao. Zato neka se on bolje drži svojih soseva i preliva, a muziku neka prepusti onima koji je bolje poznaju.

Po toj njegovoj iskrivljenoj "logici", u Srbiji ne bi smela da se svira ni nemačka himna, iako je starija i nastala davno pre Hitlera i nacista.

Kad smo već kod naci-pesama, oni malo stariji se verovatno sećaju nekada vrlo popularne (i ideološki vrlo "pravoverne") kod nas, "Budi se Istok i Zapad". To JESTE nacistička pesma, koja se toliko dopala drugovima partizanima, da su samo dodali novi tekst i veselo, veselo! Inače, i dan-danas je pevaju nemački nacoši kad marširaju.

mali radojica

pre 7 godina

Daklem neverovatna koliko ovde neki pokazuju veliku dozu neznanja i neinformisanosti ili jednostavno misle da su pametniji.OVA PESMA JE ZABRANJEEENA u Nemačkoj alo Srbi ona NEESME da se izvodi javno ili na radiju kao što su zabranjeni i svastika i još gomila obeležja iz doba nacizma.Pitajte nekog pobogu ko Vam živi u Nemačkoj pa ćete se iznenaditi. Čak je i gomila vojnih marševa koji su uzgred budi rečeno marševi iz doba Kaisera jednostavno proterani iz današnje nemačke vojske jer ih je Wermacht maksimalno koristio. Ljudi pa informišite se malo. Pa kad u Hrvatskoj čuju Marš na Drinu odmah sledi linč odmah se okuplja i kurta i murta,šef države nariče,štampa grmi i onaj ko to pusti ladno popije zatvor. Ovog šefa ili menadžera restorana bi već danas u popodnevnim satima "posetili" domoljubi,veterani ove bojne ili one bojne i čovek bi sam emigrirao na Novi Zeland. To samo mi jedinstveni u svetu po samoponižavanju pa mi bi i g....a jeli da se dodvorimo turistima. Vodimo Podunavske Švabe u obilazak Banata da vide gde su se kao mala deca igrali. Nemci danas ne smeju da kroče u neka sela istočno od Wroclava(Nemački Breslau)zbog etničkog čišćenja Poljaka 41-45. E jadna li si Srbijo. I by the way nije tačno da kje Marš na Drinu zabranjen ili prosribovan na zapadu. U West Pointu ga izvode stalno a Švedska Kraljeva garda ga izvodi skoro svakog vikenda u maju tokom tzv. meseca vojnih marševa ispred Kraljeve palate u sred Stockholma.Lično čuo i prisustvovao tom izvodjenju.

zoks

pre 7 godina

i marlen ditrih je istina svaka cast bila nemica za vreme rata koja je pomagala jevrejima i bila protiv nacizma.
mozemo predstaviti ovaj dogadjaj kako hocemo i istorijski gledano da i jedna i druga strana budu u pravu, ali zna se da ako nemacki turista naruci lili marlen kod nas u kafani od koje je sorte. to je kao kada bi srbija toliko ojacala (kao nemacka sada) i da srpski turisti zatraze u zagrebu u kafani da im sviraju “mars na drinu“. jedna lepa pesma, koja nema nista sovinisticko, fasisticko u sebi. ali zna se koja bi sorta srba trazila da im to sviraju u kafani u zagrebu. i nesto je prilicno u nekom trenutku na nekom mestu, a nesto nije. i ne trebamo da se pravimo blesavi jer je naravno da se opravdanje moze naci ali nije rec o tome

LondonCalling

pre 7 godina

Jeste, pesma je nastala krajem I svetskog rata, ljubavna je, puna nostalgije, pevali su je i slusali i Englezi, prepevana je i na engleski jezik, itd..itd..
Emitovana je iz Radio Beograda (kada je Beograd bio pod nacistickom upravom, emitovana je na zahtev nemacih glavesina, kako bi je slusali nemacki vojnici u sev. Africi a voleli su je i engleski vojnici na tom istom frontu..
Medjutim...
U tadasnjoj Srbiji (a i posle rata) je bila simbol nemacke okupacije, samim tim i zlocina koji su se dogadjali.
Nije istina da je ta pesma postala poznata posle scene u filmu Balkan ekspres. Mozda vama mladjima. Ljudi u Srbiji su znali za tu pesmu i pre tog filma. I nikada je nisu voleli, cak naprotiv. Asocira na nacisticko vreme i okupaciju u II svetskom ratu. Srbe asocira na uzas i stradanja. Srbi cak imaju pravo da tu pesmu i zabrane u svojoj zemlji i niko im ne bi ni rec rekao, svi bi razumeli zasto, bilo bi opravdano.
Nema tu mnogo filozofiranja..

Србољуб

pre 7 godina

(Nema tu..., 8. decembar 2016 13:57)

Та песма је била омиљена код нациста и временом је постала један од симбола нацизма! А све што на било који начин асоцира на нацизам, логоре и масовне ликвидације недужних људи треба да буде забрањено! Како у Немачкој тако у Србији и тако у целом свету! Паметњаковићу!

Goxy Deutsch

pre 7 godina

U Nemačkoj na tu pesmu ne smeju ni da pomisle a kamo li da je javno izvode. Mogu misliti koji su šok turisti doživeli i koliko su se samo prepali kad su čuli.
Kuvar treba da dobije orden ne zbog patriotizma nego zbog pameti a uostalom i gostoljubljivosti jer je veći i bolji domaćin ispao nego gazda.
Muziku bih pitao šta je sledeće "Horst Wessel Lied" ili "Erica" a ima postoji i lep repertoart pesama iz NDH, mislim da tu sa rečima makar ne morajz da de muče.
Majko mila, gde živim!!!

Aleksa

pre 7 godina

Овде коментари тачно показују зашто смо ми ту где јесмо. Лили Марлеен, Равна земља, безреакциони погон, гравитација.... Сви се разумеју у историју, географију и физику на нивоу Јутубета и партизанских филмова. Страшно. Нико књигу да прочита. На порталима користимо неки чудан, неписмен, српски језик написан енглеским алфабетом. Ћирилицу неписмени проглашавају за "застарелу" а не знају разлику између транскрипције и транслитерације и шта је по важећем правопису правилно. И онда кувар сматра да је његово да исправља историјске неправде на основу свог виђења историје, "научници" пишу да нема доказа о постојању гравитације, а јоги летачи поуздано знају да је Ђоковић будала и папучар....

aco

pre 7 godina

Sto nisu zasvirali nesto od Ramstajna? Muzicarima i menadzeru fali karaktera, a kuvaru svaka cast. Bilo bi posteno da se uradi tv reportaza o tom slucaju.

Marko

pre 7 godina

Свака част кувару!!!

Мора постојати достојанство и не сме се злоупотребљавати гостопримство.

Ми не само да клечимо пред странцима, већ смо толико легли да смо зато третирани како нас третирају.

Третирају нас јефтино, само нам све скупо наплаћују.

Gde_je_granica_???

pre 7 godina

Koliko su samo besmislena ublažavanja tipa 'ovo je antiratna pesma', 'voleli su je i saveznici' i sl. - jer te stvari nisu za poređenje sa Srbijom !!!
1) Lili Marlen nikad nije bila prepevana na naš jezik - sa razlogom, jer ju je većina prvi put čula u paketu sa bombama i okupacijom. Samim tim, 'prošao je voz' da je kao takvu ikad i doživimo, jednostavno nam je stigla u vrlo krvavom kontekstu, i to - vreme ne može oprati. Pesma je zaista lepa, ali je u mnoge krajeve stigla na pogrešan način i u pogrešnom trenutku, i smatram da je to neispravljivo.
2) Moglo se saveznicima da vole šta god su hteli, jer su otišli da ratuju NA TUĐIM TERITORIJAMA dok su ih kod kuće čekale devojke i porodice, žive i zdrave. Mi smo bili pregaženi i okupirani, leševi su plivali Savom i Dunavom, streljalo se 100 za jednoga, ne znam da li je bilo osobe tada u Srbiji koja nije nekog svog izgubila, i voleo bih da mi ovi 'načitani' nađu jednog borca sa naše teritorije (partizana, četnika, šta god) koji je ikada mogao da zavoli ovu pesmu.
3) Zašto ovi 'pametni' ne pronađu blagonaklon stav prema ovoj pesmi u nekoj drugoj žestoko napadnutoj i okupiranoj zemlji (npr. Poljskoj, SSSR, pa čak i Francuskoj) ???

Od besmisla rata gora je samo blazirana bezosećajnost prema njegovim žrtvama !!!

p.s.
Ostaje samo nejasno da li su nemački turisti tražili da im se svira ova pesma (u šta sumnjam), ili su ti muzikanti rešili da pokažu da smo za pare spremni i gaće da skinemo i da ih navučeno preko glave ?...

Ja

pre 7 godina

Pa dobro ljudi to je bilo prije 70 godina...ne kazem da treba zaboraviti sve to, ali isto tako ne znaci da se ova pjesma treba po automatizmu zabraniti i izbjegavati samo zato sto su je nacisti koristili...nacisti bi radili to sto su radili, sa pjesmom ili bez nje...nije pjesma "kriva" za njihova zlodjela, niti su ovi gosti krivi sto su nacisti koristili bas tu pjesmu...e sad, ako je pjesma tražena sa prikrivenom namjerom da se ponižava Beograd i njegovi stanovnici to je vec druga prica...
..bem li ga, uvijek moze i ovako i onako

Miki

pre 7 godina

Кувар је будала! Посао му је да кува, а не да утврђује репертоар и да урла на музику и госте. Друго, овај који вас ложи да је песма у Немачкој забрањена, вероватно никада није био тамо. Не знам зашто измишља. Треће "Лили Марлен" није нацистичка песма и није ми јасна намера аутора текста за кога се такође јасно види да је субјективно приступио проблему. Треће, која црна правда за кувара? Он је своју правду добио јуче; покушао је да одређује правила понашања на месту где за то није надлежан. Кући може да забрањује шта хоће (ако му супруга дозволи), а у Скадарлији има да кува. Крај приче. Лили Марлен је једна дивна љубавна песма и препоручујем да је преслушају сви они који на основу тенденциозног националистичког текста стају на страну кувара. Савет кувару: више гледај Лепог Брку, а мање "Балкан експрес". ;-)

KG

pre 7 godina

Pre nego sto dezurne patriJote pocnu da hvale postupak kuvara, malo ISTINTE istorije.
PRVO: Pesma "Lili Marlen" je PRVI PUT JAVNO IZVEDENA NA RADIO BEOGRADU. Pre nego u Nemackoj!!!
DRUGO: Pesma je anti-ratna i nije bila popularna kod nacista, naprotiv. U Nemackoj nije ni smela javno da se izvodi. Ko imalo zna nemacki (ili ima prevod teksta) ce se sloziti.
TRECE: Pesmu je pevala cuvena nemacka pevacica, Jevrejka.
Zato, molim da ne izmisljate. Cela fama oko te pesme u Srbiji je nastala zbog filmske scene koju prikazujete.
Cinjenica je da su nemacki vojnici mnogo voleli tu pesmu, jer ih je podsecala na sve ljubavi koje su ih cekale kod kuce. Ponavljam, pesma je anti-ratna i bila je poluzabranjena u Nemackoj.

Драган Савић

pre 7 godina

Страшно! Колико смо се морално урушили као народ... Та песма је и у Немачкој забрањена али ето дозвољена је у Србији где су нацисти побили на стотине хиљада недужних људи! Браво за кувара, има мој наклон до земље! На жалост "кувара" је све мање а "менаџера" је све више!

Alex

pre 7 godina

Ej ljudi, ajde sve mogu da poverujem, ali da su Rusi, Englezi i Amerikanci u Drugom Svetskom Ratu pevali "Lili Marlen" mi stvarno izgleda kao scena iz Monti Pajtona.
Tolerancija da, i kod njih moze da bude dozvoljeno, nema problema, ali i oni nisu mali, i znaju koja je uloga nacisticke Nemacke bila na ovim prostorima i zato traziti ovu pesmu u sred Beograda i jeste neumesno.
Na kraju krajeva, neka potraze da im se ova pesma svira u restoranu u Francuskoj, da vide kakva ce reakcija biti.
Podrska kuvaru

nele

pre 7 godina

je li moguće da neko dobije otkaz zbog nacističke pesme???
(m, 8. decembar 2016 12:04)
I treba da dobije neko otkaz,ali ne zato sto brani da se svira ta pesma

Andrej77

pre 7 godina

Kuvar se iznervirao, seo u svoj automobil marke VW i pozvao druga u Nemacku da vidi jel mu treba jos ljudi u kuhinji.. Smesni ste patriote, Lili je divna pesma a to sto su je voleli nacisti.. boze moj.

xox

pre 7 godina

svaki put se iznenadim koliko naši ljudi vole histeriju. pesma je napisana i snimljena pre II sv. rata a kao ljubavna se doživljava i dan-danas na svim meridijanima. šta je sledeće: zabraniti wagnera i karla orfa? bez veze učitavate drugi svetski rat tamo gde mu nije mesto.

inače, kuvar čak i da je bio u pravu, ne može da pravi skandale po restoranu. ako je otpušten jer nije umeo da se kontroliše i jer nije umeo da se raspravi sa upravom jedan-na-jedan, onda je poslodavac sasvim ispravno postupio.

Gandi

pre 7 godina

Ta pesma je pesma koju su tokom Drugog svetskog rata pevali svi vojnici svih zaracenih strana i nema nikakav ideoloski predznak. Jos jednom je u pitanju srpska ostrascenost, neobavestenost i nedostatak opste kulture. Jos gore je sto se po komentarima moze primetiti i logika linc rulje.

Keke

pre 7 godina

To je antiratna pesma, omiljena pesma Marlen Ditrih, ali možda je i ona činila zločine po Beogradu. Hoće li se neko buni ti i ako slušamo Vagnera ili Betovena?

epidemija stokholmskog sindroma

pre 7 godina

Pozivam sve ove "pametnjakovice","prosvecene", "siroke", relativizatore i anacionalne da se organizuju i krenu da ispisuju svastike po zidovima. Mogu prvo u Nemackoj a posle i u Izraelu. Ipak je u pitanju budisticki znak ili hindu znak a i Kelti su ga koristili. Sta cekate?

Dejan

pre 7 godina

Neko lepo rece, kuvar je previse gledao partizanske filmove. Pre svega, pesma nije nikakva "nacisticka himna", vec ljubavna pesma napisana decenijama pre rata. Ni na zapadu nigde nije imala nikakvu negativnu konotaciju, naprotiv. Vrlo rado je bila slusana i u Britaniji tokom rata, a na engleski ju je prepevala Marlen Ditrih, Jevrejka proterana iz Nemacke pre toga. Dakle, Jevrejki i izbeglici iz Nemacke pesma nije smetala u toku rata, ali smeta kuvaru u Beogradu 70 godina posle rata. Isto kao sto su se Bosnjaci bunili i zalili da im smeta Mars na Drinu u Ujedinjenim nacijama, jer ih podseca na Srebrenicu. Budalastina i jedno i drugo. Vazno je samo da se na ovu vest zakace patriJote sa komentarima "ne trebaju nam njihove pare", "stranci su se previse opustili u Beogradu" i slicno. Neverovatno!

Nikita

pre 7 godina

@Aleksandar
Da se kladimo da će izgubiti na sudu. Prvo: posao mu je da kuva. Drugo: pesma jeste o ljubavi. Treće: niko mu nije kriv što NE ZNA.
Kakve su ovo gluposti. Da li sada treba da se odreknem, npr Vagnera, jer ga je slušao Hitler. Da li treba da se odreknem zelene boje, jer je muslimani svojataju. Da li treba da se odreknem srpskih reči, jer ih hrvati koriste. Dokle će neko drugi da određuje. Ako su nemački vojnici slušali tu pesmu, ne znači da veliča fašizam. Preslušaš je, potražiš prevod i niko ne treba da ti kaže šta da misliš. Pogledaj šta se dešava po komšiluku i ako ti se ne sviđa, a ti nemoj da budeš isti. Ne spadaj na niske grane.

53

pre 7 godina

Lili Marlen je ANTIRATNA pesma, i upravo zato su je voleli vojnici poslati daleko od kuće, pa ju je nacistički vrh zato i zabranio - kao defetističku pesmu koja je rušila moral vojnika na frontu!
Dakle, kuvar da malo uzme knjigu u šake, a uz njega i svi ostali koji osuđuju ovu lirsku pesmu.

Rare

pre 7 godina

Najviše me zanima da li je pesma naručena od nekih Nemaca ili su je muzičari izveli kao deo repertoara. Npr videli Nemce pa da uzmu bakšiš. Upstalom, ne može ta pesma da se odsvira bez prethodne probe. Najmanje je verovatno da su neke Švabe htele namerno da provociraju, pola njih nema pojma da pesma postoji a kamoli da je "simbol okupacije". A da - u tom slučaju bi muzičari bili krivi, prodali se za par evra bakšiša. A zna se ko su u ovoj zemlji muzičari.
A da malo spustimo loptu. Realno da nije scene iz filma ne bi bilo ni ove scene.

PSL

pre 7 godina

Dokle će mo mi u Srbiji razmišljati o tome ko će se uvrediti? Pesma je nacistička himna i tačka. Svaka čast kuvaru a menadžera može biti sramota. i nemojte mešati babe i žabe. nemci su dobro došli mi radimo u nemačkoj, ali ako je nešto fašizam onda je fašizam.

republikanac

pre 7 godina

Pre nego sto dezurne patriJote pocnu da hvale postupak kuvara, malo ISTINTE istorije.
PRVO: Pesma "Lili Marlen" je PRVI PUT JAVNO IZVEDENA NA RADIO BEOGRADU. Pre nego u Nemackoj!!!
DRUGO: Pesma je anti-ratna i nije bila popularna kod nacista, naprotiv. U Nemackoj nije ni smela javno da se izvodi. Ko imalo zna nemacki (ili ima prevod teksta) ce se sloziti.
TRECE: Pesmu je pevala cuvena nemacka pevacica, Jevrejka.
Zato, molim da ne izmisljate. Cela fama oko te pesme u Srbiji je nastala zbog filmske scene koju prikazujete.
Cinjenica je da su nemacki vojnici mnogo voleli tu pesmu, jer ih je podsecala na sve ljubavi koje su ih cekale kod kuce. Ponavljam, pesma je anti-ratna i bila je poluzabranjena u Nemackoj.
(KG, 8. decembar 2016 12:58)
Jedini koji ovde izmislja si ti. Prvo pesma je imala slabu prodju u Nemackoj pre rata, drugo sa Radio Beograda je bila pustena slucajno, jer nisu imali sta drugo da puste. Trece tad kad je pustena, vrlo brzo je zabranjenja jer ju pevala Jevrejka. Cetvrto na zahtev vojske je ponovo pocela da se pusta i bila je pustana sve dok Beograd nije oslobodjen '44.
E sad za tebe i ostale. Tu pesmu su samo voleli da slusaju Nemci i zapadni saveznici. I to zapadni saveznici koji su se borili u Africi, pa nisu sve do 45 videli kako izgledaju zverstav nemacke vojske po istocnoj Evropi. Dakle PETO pesma uopste nije bila popularna ni kod Partizana a ni kod Sovjeta. Uostalom sta su mislili o tome procitaj u knjizi "Eastern approaches".

Vlajna

pre 7 godina

Tito je posebno voleo da slusa Lili Marlen, ne zezam. A Marlen Ditrih ju je pevala po celoj Americi i po celom svetu - ona je emigrirala iz Nemacke i vodila kampanje protiv Hitlera, sto joj mnogi nemci nikada nisu oprostili. A vi luzeri sto sebe vidite kao branitelje casti i ponosa, prvo se malo obrazujte.

V

pre 7 godina

Boli me uvo za pesmu,strašno je kako se lako dobija otkaz i kako je većina ljudi spremna da brani i sa idejom razvoja povezuje bahatost kapitala a skoro svi smo nečiji radnici,sa manjom ili većom platom.

vesna

pre 7 godina

pretpostavljam da ova "patriotska" ekipa redovno gasi televizor svakog prvog januara kada se na bečkom koncertu začuju prvi taktovi "radecki marša".

ili ne znaju sopstvenu istoriju? :D

Nikola

pre 7 godina

Vi što branite kuvara branite njegovo i svoje neznanje. Pročitajte nešto o dotičnoj pesmi pa ćete videti da kod tog kuvara, a i kod Vas sve vrca od neznanja. Jel treba zabraniti i Wagnera pošto je bio Hitlerov omiljeni kompozitor?

Branko

pre 7 godina

Prvo ta pesma je pesma mira a ne pesma rata. Tu pesmu su pevali i saveznicki vojnici celo vreme rata. Marlen Ditrih je tu pesmu pevala saveznickim vojnicima jer ta pesma govori o tome da je vazna ljubav a da je rat zlo. Tu su pesmu pevali na koncertima najpoznatiji evropski pevaci u Pariskoj olimpiji i u drugim poznatim salama po drzavama EU jos pre 30,20 godina. Pevala je tu pesmu Nana Muskuri najpoznatija grcka pevacica koja zivi i nastupa u Francuskoj, pevala je tu pesmu cuvena italijanska pevacica Milva, Marlen Ditrih poznata antifasistkinja koja je pobegla iz nacisticke Nemacke i mnogi drugi poznati pevaci i bendovi. Uostalom pogledajte na Youtube postoje originalni snimci ovih poznatih pevaca koji pred publikom pevaju ovu pesmu. A to sto mi ne znamo sta je sta i sto smo se ucili iz partizanskih i komunistickickih filmova to je nas problem.

roadrunner

pre 7 godina

Side note o "umetničkom dojmu" te pesme koju neki ovde zovu prelepom ljubavnom pesmom.

Možda jeste prelepa "ljubavna pesma" ali za Nemačke vojnike, jer se u pesmi peva o prostituki i setnom žali sa njemim čarima (nikako ljubavi) . Pokojni maestro Stevo Žigon je u jednom nastupu lepo uporedio šta je bila omiljena pesma ruskog vojnika u rovu ( https://www.youtube.com/watch?v=uj7E5W8g0VM Tamna je noć), gde se peva o pravoj ljubavi o ženi koja ga čeka sa kolevkom

Preuzeto sa RTS-ovog portala

pre 7 godina

Trenutak koji menja njen život desio se 1939. godine, kada joj je kabaretski pijanista Norbert Šulce ponudio da otpeva pesmu Devojka pod fenjerom, kasnije poznatu kao Lili Marlen. Snimak pesme tavorio je u arhivama diskografskih kuća, sve do nacistickog osvajanja Beograda, kada je kapetan Raintgen preuzeo dužnost šefa vojnog radija Zoldaten zender Belgrad.

Taj radio velikog dometa često je emitovao Lili Marlen koju je potom zabranio šef nacisticke propagande, Gebels. Smatrao je da je pesma nepodobna jer kod vojnika podstiče nostalgične emocije i slabi borbeni moral.

Međutim, kada je na adresu radija stiglo hiljade pisama nemačkih vojnika sa Mediterana i iz Afrike, sa zahtevom da se pesma emituje svakog dana, emitovana je svakodnevno u pet do 10 uveče.

Ta setna pesma i pevačica nisu imale nikakve veze sa nacizmom. Posle rata, Lale Andersen nastavila je karijeru pod drugim umetničkim imenom. Umrla je u 67. godini, 1972. godine.

bbr

pre 7 godina

seljak...pa pola istocne Evrope smatra nas "marš na Drinu" da je ratnohuskacka,nacionalisticka i estremisticka.A ovaj balavac koji se ne seca ni Sloba kad nas je krao a kamo li toga,i jedino o toj pesmi zna iz filma Balkan ekspres.To je pesma,sta ce ljudi sa njom da rade to je drugo,pevacica je nije pravila za naciste.

Miloš

pre 7 godina

Ovi komentari najbolji su odraz znanja i intelekta koji poseduje prosečan Srbin. Ne treba ništa da vas čudi što je na vlasti ovaj ili onaj. Sve je to normalno.

mmmmmmm

pre 7 godina

Vidim da su svi sada na strani kuvara. A sta on ima od toga ? Izgubio je posao. Umesto da ovde pisete, neja mu neko ponudi posao. E taj bi bio patriota.

Dzoni

pre 7 godina

Menadzer je kriv a ne kuvar. " Lili Marlen" se ni u Nemackoj ne peva i ne svira iz istih razloga. Nemci su u Beogradu tu pesmu toliko cesto pustali da su je starije generacije znale na pamet. Pevana je nemackoj vojsci kako bi im podigla moral na frontu. Da li ce gostima iz Hrvatske svrati " Lijepa nasa"? Sramota! Kuvara vratiti a tog " obrazovanog" menadzera najuriti. Moze da menadzerise u nekoj drumskoj "mehani".

JA

pre 7 godina

Citam komentare i ne verujem. Svi ste poneseni filmom "Balkan Express" a da ni pojma nemate o pesmi. Pesma se za vreme rata slusala na svim zaracenim stranama, bez ikakvog problema zato sto je nemacka.
Drugo, pesmu je pevala i proslavila Marlen Ditrih koja je i sama pobegla od nacista i napravila karijeru u Americi. Takodje nije svaka nemacka pesma nacisticka, jer trenutno ima manje nacista u Nemackoj nego u Srbiji. I na kraju zakljucak da mozda ne bi trebalo slusati ni Americke pesme, Francuske niti Spanske , zbog dogadjanja iz 1999, nego bi bilo dobro okrenuti na ruse, oni su nam jedini svetli ostali.

Corto Maltese

pre 7 godina

Невјероватно је шта све људи овде пишу,али ваљда је то посљедица „пацификације“ Срба и насилног убијања сваког осјећаја патриотизма,достојанства и слободољубивости.Поступке појединаца ,као што је овај конобар, осуђујемо и карактеришемо као инцидент а распродају вриједности,како моралних тако и материјалних, које су стицане генерацијама, сматрамо осјећајем за бизнис.У колонијама другачије није ни могуће.

Пјесма Лили Марлен је љубавна и ,наравно, нису је писали нацисти али се повезује с њима,као што је и свастика много старија од нациста али се сматра нацистичким симболом и као таква је забрањена у цивилизованим земљама.Уосталом,и хрватски грб са првим бијелим пољем се повезује са НДХ и као усташки симбол је и у Хрватској забрањен.
Београд је задње мјесто гдје би се Лили Марлен требала изводити (због њеног свакодневног емитовања током другог свјетског рата) али код Срба све пролази.

miki

pre 7 godina

@ista meta - isto odstojanje
Za svako gadjenje i osudu je poredjenje narodne pesme zemlje pobednice na strani pravde i istine i borca za ljudski zivot i dostojanstvo, sa pesmom koja simbolizuje najstrasnije zlocine pocinjene u istoriji covecanstva a koji su pocinjeni nad srbima jer zlocini u Jasenovcu nemaju premca u strahotama i svireposti koji su cinjeni nad zenama i decom!!!

ikabum

pre 7 godina

Vi sto pisete bravo majstore, bolje uplatite neki dinar coveku koji je ostao bez posla. Sto kaze Bora Todorovic u pomenutom filmu "ponos? idi dole pa ga brani, eno makljaju ga"

Leki

pre 7 godina

Ja licno mislim da svabe nisu ni naručili pesmu, nego im se nasi muzicari uvlacili, da im uzmu neki evro, sa nečim sto znaju na nemačkom. To bi po meni bilo najžalosnije. Živim u švabiji i iz iskustva znam da 95% svaba rodjenih od 60 tih pa nadalje nemaju pojma o ovoj pesmi a i vecina ih se stide svoje prošlosti. To bi narucili gosti od 70+ godina ili neki svabe desničari ali sta ce takvi u BGu na skadarliji?

Pesmu inace nisu napravili nacisti mnogo je starija ali je sa njima stekla popularnost i postala simbol tog vremena. To je tužna ljubavna pesma onako tipična vojnicka a pustala se redovno na radio beogradu zbog lokacije i tehnicikih razloga. Jer su odatle mogli da šalju signal i vojnicima u africi i sirom evrope.

E sad ko je u pravu teško pitanje na koje ne postoji jedan tacan odgovor. U principu ja sam na strani kuvara, i koliko kapiram iz teksta kuvar se i ljutio upravo na muzičare a ne na goste, razumem i gazdu koji ne želi da mu zaposleni prave scene. A opet da nije bilo Radio Beograda pitanje da li bi pesma stekla tu popularnost, tako da je na neki nacin i ona neki deo kulture tog grada, doduše mracni i silom nametnuti deo ali činjenica je da jeste...

koki

pre 7 godina

Haha! Koliko treba da budes glup da budes bot koji zivi u 70 godina dalekoj proslosti i da ti pesma koja nema apsolutno nikakve veze sa nacistima, osim sto je bila popularna u to vreme, bude razlog za masovno botovanje.. sto niste tako organizovani kad treba nesto stvarno da se uradi... lako je biti 'patriota' u toploj sobi..

zašpto je ovo vest? Kuvara bi i ja otpustio.

pre 7 godina

Da ponovim Toma Zdravković je ovu pesmu prepevao i na srpski. Prema kuvarevoj pameti on je nacista. Tačno je da je ova pesma bila puštena po prvi put iz okupiranog Beograda.
Nađite bilo kog istoričara umetnosti da vam ispriča nešto o toj pesmi i na koliko jezika sveta se prepevala. Kakvu je počpulrnost imala i kod onih snaga koje su se borile protiv fašističke Nemačke.
Svim oviom komentatortima i lupačima minusa bi poručio da nemaju pojima o istoriji.
Neki zatucsani stav su stekli preko nekog filma koji nema nikavu istroisjski značaj.

Ovu državu vode ljudi poput kuvara koji imaju zatucane stavove sa diplomama i doktoratima koje su stekli na vema zanimljiv način, a vode neprosvećen narod.

P.S
Zamislite samo da vojnik počne da peva pesmu Bekrijo i oinda tu pesmu proglase nekom nezvaničnom himnom neke vojske.

Zahvalimo se vlastima , razmislite kada budu izbori

pre 7 godina

Pa mi smo postali evropski Tajland za raskalasne turiste i evropski Banglades za standard, uslove i plate radnika, zahvaljujuci nasim vlastima poslednih nekolko godina.

Johan

pre 7 godina

Znaci Hugo Boss je dizajnirao uniforme nemacke vojske i u tim uniformama su pocinili sve zlocine II svetskog rata.
Znaci tu modnu marku nikako da ne oblaci.
Ooo primitivizma.

Vlad

pre 7 godina

Ne kažem da nema Nemaca koji bi naručili pomenutu pesmu, ali iz iskustva, putujući svetom, čim bi se potegla tema oko Hitlera i 2. svetskog rata, uglavnom bi Nemci skretali temu i izbegavali da pričaju o tome. Verujem da su naši brljivi muzikanti samoinicijativno krenuli da sviraju tu pesmu...

loko

pre 7 godina

"Ta pesma je nastala 1917, a napisao ju je Jevrejin."

...i svastika je nastala u indiji...
(kraja, 8. decembar 2016 13:20) # Link komentara

Totalno je nebitno u ovom slucaju. Bitno je kako neko tu pesmu dozivljava, i na sta ga asocira. A u komentarima vidim da su svi prepoznali o cemu se radi, tako da je jasno na sta to ova pesma asocira ljude u Srbiji. Ali povrsnos, povrsnost, neizleciva boljka u Srbina

bilo pa prošlo!

pre 7 godina

Kuvar je potpuno u pravu što je reagovao. Naše kratko pamćenje nas i dovodi do toga da uvek stradamo od istih.
(Ivan, 8. decembar 2016 14:23)
"Čudo jedno, čudo velikoga"! Srbi imate pamćenje zlatnih ribica, skida vam plate, penzije a vi se sekirate zbog kuvara, "patriota", koji ne bi slušao staru pesmu, poznatu čitavoj Europi, Rusiji i Usa, i još se bunite!:) Želim vam laku noč, noč, noč!:))

ene!??!!

pre 7 godina

па ако је забрањена у немачкој шта даље да се прича...
(mики, 8. decembar 2016 17:25)

Ko kaze da je zabranjena u Nemackoj??????!!!!!

Svako ima pravo na ljudsko dostojanstvo

pre 7 godina

Nisam siguran da li je srž problema što je kuvar dobio otkaz zato što se zbog nečega pobunio, ili je suština spora u pesmi "Lili Marleen". Ne bi se nemački gosti naljutili da je šef Sale izgladio spor tako što bi, nakon Lili Marlen, muzika svirala npr. "Po šumama i gorama", samo za kuvara. Ili je, možda, prva pesma dozvoljena, a druga, danas, možda više nije poželjna?

neko

pre 7 godina

čitam komentare i ima dosta suprotnih stavova ali sa kojima bih se mogao složiti. šta je onda moje mišljenje povodom pitanja gde su svi po malo u pravu?
mislim da je ipak kuvar bio u pravu.
bez obzira što je pesma slušana svuda, mora se uzeti u obzir šta je kome značila.
savezničkom vojniku u africi je značila nadu, bivšu ljubav, veru u pobedu i slično, kao i nemačkom vojniku na ratištu, verovatno. u srbiji je ova pesma simbol fašističke vlasti i bez obzira na njeno poreklo i šta je kome negde značila ovde je bila to što je bila. i možda se negde u africi, londonu ili indiji niko ne bi bunio ali ovde treba imati razumevanja za emotivnog kuvara. nemačkoj ta pesma verovatno znači nešto loše čim je zabranjena, kod nas nije popularna, kosmopolitama je do jaja i tako...
kao gazda restorana ne bih vraćao kuvara na posao jer je to loš potez a ako mi je do menadžera stalo onda bih mu objasnio da je situaciju trebao da reši drugačije. i to je to, bez mnogo emocija, život je biznis

The

pre 7 godina

Svim dežurnim patriotama i večitim neznalicama predlažem da pogledaju Fasbinderov film "Lili Marlen" i sve će im (valjda) biti jasno.
Ovako, o istoriji učimo isključivo iz partizanskih filmova i "Balkan ekspresa". ..

(Pravda za Lili Marlen, 8. decembar 2016 14:43)

Prozivate druge za ono sto i sami radite, pozivate ljude da o istoriji uce iz filmova.

Vecina ljudi je vec objasnila da nije problem u samoj pesmi nego u onom sto ona simbolise.

Svi znamo "Mars na Drinu" (ili "Na Drinu"). Iako se radi o jednom slobodarskom marsu koji ima mnogo obrada u svetu (u skandinavskim zemljama se veoma rado izvodi), nikom ko ima imalo pameti i obzira ne bi palo na pamet da ga svira u Hrvatskoj. Radi se o kompoziciji koja je nastala u Prvom svetskom ratu, koja je slavila prvu saveznicku pobedu (Cerska bitka), ali za Hrvate ona ima jednu sasvim drugaciju konotaciju. I to treba postovati.

Procitala sam ovu vest na jos jednom portalu, u tekstu pise da je menadzer rekao da nije uopste znao kakvo znacenje ova pesma ima (ne ulazim u tacnost ove tvrdnje). Za razliku od mnogih Srba - komentatora koji izgleda znaju sve pojedinosti o nastanku i izvodjenju "Lili Marlen".

Novi Sad

pre 7 godina

Evo ga, istocni blok odma o zabranama. Nema vece slasti za decu velikih socijalista nego kad udare zabranu ili cenzuru na nesto sto im se ne svidja pa makar to bila pesma ili crtani film. Toliko komentaratora spremnih da se bore za kuvara ili protiv kuvara a jos uvek niko da se bori za pravu stvar, slobodu govora. Kuvar je imao prava da protestuje, Nemci su imali prava da slusaju koju god muziku hoce, restoran je imao prava da ga otpusti, a vi imate prava zbog toga da bojkotujete restoran. Prateci logican tok, ja naravno, imam prava da vas zovem besposlenim Balkancima a b92 ima prava da ovaj komentar ne objavi. I svi srecni. Treba, ipak, imati u vidu da se uvek najsitnije duse i najveci egoi najlakse uvrede. Srbiju i srpsku kulturu necete stititi nikakvim cenzurama, vec visokim prirodnim prirastajem, visokim bruto domacim proizvodom i moralnim i etickim pristupom u zivotu.

Vladimirr

pre 7 godina

Ja licno obozavam tu pesmu, ona je daleko od neke nacisticke melodije, postoje i filmovi o tome. Sada, jeste se pojavila u nezgodno vreme i u Srbiji je dosta kontroverzna. ljudi mogu da budu uvredjeni tom pesmom, sto opet ne znaci da ne sme da se svira. Ali da kuvar odredjuje sta ce ljudi da sviraju to bas i nije resenje. Mogao je da ode odande tokom trajanja pesme, ili sta vec, a ne da naredjuje ljudima sta ce da rade. Onda bi njegov odgovor bio (mozda neopravdana) ali civilizovana pobuna, umesto balkanskog divljanja.

Ресавски

pre 7 godina

Можда му неби дао отказ, зависи колико полудео на те госте, али би га одвео позади у кухињу и подсетио га шта му је посао.Човек на радном месту излази из кухиње да се објашњава са музиком и гостима!!!
Ма дао би му отказ, крај приче.

retoricko pitanje

pre 7 godina

Svaka prica moze da se posmatra iz vise uglova i nema jedinstvenog odgovora na pitanje da li je kuvar postupio ispravno ili ne. Ova prica je medalja sa dve strane:

Moralno - covek je 100% u pravu, jer se zna sta ta pesma simbolizuje, kome je pevana i ko je slusao.

Profesionalno - covek nije u pravu, jer je napustio svoje radno mesto, preuzeo je ovlascenja koja mu ne pripadaju (naredio muzicarima da odloze instrumente) i protivrecio je svom menadzeru pred gostima.

I na kraju malo razmisljanja: da se sve ovo desilo na primer u Francuskoj, a da je doticni kuvar nas gastarbajter koji tamo radi, da li bi postupio isto ili bi cutke radio i pravio se da je stranac. Bas kao u Balkan Ekspresu - samo tetki lek da odnesem ...

Mira

pre 7 godina

Pesma Lili Marlen nije danas zabranjena u Nemačkoj ali je tu pesmu Hitler zabranio jer je govorila o besmislu ratovanja pa je tako Hitler smatrao da ona negativno utiče na nemačke vojnike i zato je Hitler tu pesmu zabranio. Posle 1945.g. ta pesma nije više bila zabranjena ni u Nemačkoj ni u drugin drzavama. Pevala se stalno u svim današnjim zemljama EU a naročito u Francuskoj i u SAD.Prema tome naši gradjani bi trebalo ipak da neke stvari znaju a ako ne znaju bar danas putem interneta i ostalih društvenih mreža mogu sve da saznaju. A ne ovako da znaju samo ono što je njima i njihovim roditeljima Broz ubacio u glavu putem svojih filmova.

vlada

pre 7 godina

pa lili marlen uopšte nije popularna u nemačkoj! teško da bi je iko i tražio, mladi je i ne znaju.
pre mislim da su muzičari bili kreativni

Vax

pre 7 godina

Pomenuta pesma je bila popularna i kod Nemaca i kod saveznika, jednostavno pojavila se u to vreme. Pevala se na nemačkom i na engleskom jeziku. U pitanju je ljubavna i anti-ratna pesma. Tačno je da je bila puštana u okupiranom Beogradu ali isto tako je tačno da je Gebels u više navrata pokušavao da je zabrani zato što priča o vojniku i njegovoj ljubavi od koje je razdvojen pošto je poslat u rat.

Velika je nepravda poistovećivati ovu pesmu sa nacizmom, i u pitanju je neobaveštenost u Srba, kao i obično.

Marko

pre 7 godina

Mislim da je iz priloženih komentara sasvim jasno kakve smo mi paljevine. U pravu je kuvar, banana republika, šef je bez kičme, nećemo više u taj restoran i tako te stvari.
A pesma, koja je prevedena u četrtdesetak jezika, između ostalog i na hebrejski, ima sa nacizmom toliko veze, koliko su je pored savezničkih vojnika voleli i nacisti.
Umesto da od pesme napravimo turističku atrakciju, jer da nije bilo radio Beograda sa svojim kratkim talasima koji su dostizali do severno afričkog fronta za Lili Marlen verovatno niko ne bi ni čuo, mi bi je zabranili zbog Balkan Ekspresa? Pametno, nema šta.

Slavko77

pre 7 godina

Kakavo neznanje i kakva neinformisanost. Pesma Lili Marlen je bila hit, ne samo kod vojnika sile osovine nego i kod savezničke vojske. Svi su je slušali. I naravno, pesma nema nikakve veze sa ratom sem što je bila popularna za vreme rata.

Trovach

pre 7 godina

Kao sto se nikada ni svi Srbi nece sloziti oko ove pesme, tako ona i u meni izaziva pomesana osecanja. Melodija je lepa i pevljiva, tekst govori o ljubavi, ali je ostala upamcena po losem, jer su je voleli okupatorski vojnici. Mislim da je vecina njih ipak vise zelela da bude kod kuce sa svojom dragom i najdrazima, nego da osvaja u ime najveceg degenerika sto ga je dala istorija.

samo polako

pre 7 godina

Ovde smo o svemu dobili informacije, kako je nastala pesma i kako je ko dozivljava. Jedino nemamo sasvim tacnu informaciju sta se desilo u restoranu: 1. Da li su gosti trazili pesmu ili su je muzicari samo inicijativno svirali? 2. U kojoj meri je reakcija konobara bila diskretna ili teatralna? Na osnovu tih informacija mozemo suditi o dogadjaju u restoranu, sve ostalo su druge teme. A bio ih je u dosadasnjim komentarima dovoljno da otvorimo jos 100 novih, oko kojih se naravno necemo sloziti, ali u kojima cemo dosta reci ... naravno o sebi.

sladjan

pre 7 godina

ma otkaz nije kuvar vlasnik pa da odredjuje sta moze a sta ne!!!!!strancima se sve dopusta da bi se od njih uzele pare!!!!!!!!to je biznis!!!!!!!

klokot

pre 7 godina

To je antiratna pesma, omiljena pesma Marlen Ditrih, ali možda je i ona činila zločine po Beogradu. Hoće li se neko buni ti i ako slušamo Vagnera ili Betovena?(Keke, 08. decembar 2016 13:25)To je bila omiljena pesma Vermahta.I sama Marlen Ditrih se posle rata distancirala od te pesme.

musikgeschichte

pre 7 godina

istini za volju,pesma nikad nije bila sluzbeno zabranjena u BRD kao ni u DDR-u,ali,ali..iako prevedena na mnoge strane jezike i smatrana za prvi globalni popsong njena izvedba se u tim zemljama iz razumnih razloga naveliko izbegavala,u DDR-u kao da je i nije bilo

Milosh

pre 7 godina

Taj kuvar je budala, pa to narucuju i nasi zbog filma Balkan express. U ovoj zemlji treba prestati muziku vezivati za nacionalno politicke dogadjaje ili frustracije. Kao oni sto su pokusali da zabrane odlazak na koncert Merlina. I treba da dobije otkaz, ako hoce da protestuje neka baci kapu na becku sniclu ili kuvane dimljenje kolenice omiljeno jelo nemacke vojske ili dimljena rebarca sa rostilja.

Reverend Horton Heat

pre 7 godina

Pre nekih 6-7 godina sa poznanikom sam bio u nemackom restoranu gde je bend svirao Lili Marlen. Clanovi benda nemci, svi oko sedam osam banki. U svakoj vecoj knjizari je moguce kupiti Mein Kampf. Koji zemlja je u pitanju? Amerika...

Red Harring

pre 7 godina

Da li ovaj kuvar zna,o cemu govori ova pesma?Govori o ljubavi i ceznji!Fasbinder je snimio film o ovoj pesmi,koji se davao po kinima SFRJ 80-ih.Ovu pesmu nisu samo slusali nemacki vojnici za vreme ww2,vec i saveznicki.Tako je i postala ljubavna himna ww2 za sve vojnike u rovovima,bez obzira gde se borili i pesma je i o besmuslu rata.Nije nacisticka,treba objasniti kuvaru!

Nema tu...

pre 7 godina

Redom pametnjakovici:
- Ova pesma nije zabranjena u Nemackoj
- Ova pesma je bila pesma svih vojnika jer je ljubavna i podseca na devojku koju su ostavili kuci (zato ju je Marlen i pevala na engleskom)
- Logika - 'ima lošu konotaciju za kuvara' je polu-debilna jer i za mene ima lošu konotaciju ama bas svaka narodna/narodnjačka pesma u Srbiji pa ne urlam po restoranima 'Ostav!!'
- Većina tih 'domacih' narodnjaka su vam turski melos pa ne vidim da dizete frku - ušlo u gene bajo, 'to je naše'...
- Ksenofobi ce da nadju razlog zasto ne valjaju nemci, turci, amerikanci - al ce zato rado da kupuju jeans, iphone i mečke, rado da trce na skolovanje i rad u nemacku, ameriku i ostale... Nesto ne vidim da se jagmite oko ruskih skola, radnih mesta i zivotnog stila...

Zemljoradnik

pre 7 godina

... Cinjenica je da su nemacki vojnici mnogo voleli tu pesmu, jer ih je podsecala na sve ljubavi koje su ih cekale kod kuce. Ponavljam, pesma je anti-ratna i bila je poluzabranjena u Nemackoj.
(KG, 08. decembar 2016 12:58)
- Ima toliko nemačkih pesama koje pevaju o ljubavi, čežnji, nostalgiji. Nemci su izmislili šlager, štancuju ih na tone. Lili Marlen, sve i da je to što ste napisali, ipak je vezana za osetljivu prošlost. Nemci to znaju, nema nikakve zabune. Nejasan je motiv onoga ko je izabrao da sluša ili svira baš tu pesmu u srcu Beograda. Reakcija kuvara, možda je malo preterana ali sasvim opravdana.

miki veliki

pre 7 godina

па ако је забрањена у немачкој шта даље да се прича...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mики, 8. decembar 2016 17:25)

pa nije zabranjena u nemačkoj, nije nigde zabranjena a one koji išta znaju o ovoj pesmi znaju i zašto je to tako.

bratislav stankovic

pre 7 godina

Pa zaista je tako, kuvar je kuvar, konobar konobar a DJ i muzicki urednik je nesto sasvim drugo. I ja bih ga poslao kuci da je poceo da mi takvim ponasanjem vredja goste.

daniv

pre 7 godina

pa vec smo gledali taj film. toma zdravkovic, bora todorovic, dragan nikolic..... sve same zvezde.... balkan ekspres...
zasto nam se ponavlja istorija...
pravda ce trijumfovati na kraju...

Pravda za Lili Marlen

pre 7 godina

Svim dežurnim patriotama i večitim neznalicama predlažem da pogledaju Fasbinderov film "Lili Marlen" i sve će im (valjda) biti jasno.
Ovako, o istoriji učimo isključivo iz partizanskih filmova i "Balkan ekspresa". ..

(Pravda za Lili Marlen, 8. decembar 2016 14:43)

Prozivate druge za ono sto i sami radite, pozivate ljude da o istoriji uce iz filmova.
(the...)

Fasbinderov film je remek-delo, a na partizanske bljuvotine ne bi trošio reči, sem te jedne - bljuvotine.

Pravda za Lili Marlen

pre 7 godina

Svim dežurnim patriotama i večitim neznalicama predlažem da pogledaju Fasbinderov film "Lili Marlen" i sve će im (valjda) biti jasno.
Ovako, o istoriji učimo isključivo iz partizanskih filmova i "Balkan ekspresa".
Pozdravljam potez menadžera i predlažem kuvaru da nađe posao u mom komšiluku - Altina, Zemun - gde ima restorana gde se izvode i partizanske i četničke pesme, valjda iz vremena njihove saradnje. A vi što mu dajete podršku, izvolite u iste, uživaćete u slobodarskom duhu Zemunske periferije.

zeed

pre 7 godina

tako su unistili i kukasti krst tj svastiku koja je indijski simbol i nema neko lose znacenje , ali pod nemcima je satanizovan. tako i ova pesma koja je ljubavna bice zapamcena samo zbog treceg rajha. a to je lose jer ne znace to .

Grunf

pre 7 godina

Uh,kakokomplikovano.Činjenica da je kod nas ta pesma prikazaivana kao "hit" nacista.I gle šta je ispalo.Činjenica je da je tu pesmu jako voleo Gebels i to se zna.Isto tako obožavala su je sve strane jer je bila hit u to odba.Ipak je nejasno a mislim i da znate da tu istu ljubavnu pesmu na koju se se ložili nacisti u popularnoj kulturi Srbije i posleratne Jugoslavije, pesma „Lili Marlen“ je ostala zapamćena kao simbol nemačke okupacije, asocirala na nacističke vojne pohode, bombardovana.Ironično, ova nemačka „ratna pesma“, zapravo je ljubavna i patetična nadnacionalna i vanvremenska poema o ljubavi i besmislu rata.„Lili Marlen“ se izvodi sve češće u Srbiji bez obzira ne negativne konotacije, 2008. pevačica „lakih nota“ Ekstra Nena ju je pevala u Sava centru a prenosila je nacionalna televizija.„Lili Marlen“ se koristila i kao podloga za rijaliti šou "Farma" (proleće 2010). Pesma je na simboličan način iskorišćena i u filmu Underground Emira Kusturice, kao najava dva raspada jugoslovenske države i ratova koji su usledili.Red slatkiša-red pesama.

Dajem glavu da je ovo histerija zbog filma

pre 7 godina

Ovima koji upoređuju kukasti krst i ovu pesmu, nemaju pojima o ničemu. Svastika je bila obeležje zvanične fašističke tvorevine. Dok je pesma bila popularna kod vojske, dok su je okoreli fašisti hteli zabraniti.

Samo nemojte reći da nikad niste videli u Srbiji čoveka (degenerika) koji ima iscrtane te simbole? Da li ste mu prišli, skinuli jaknu, majcu bilo šta mu poručili?

Ovde je u Srbiji omiljen sport zamena teza. Ova histerija nije zbog istorije nego...

BOBA

pre 7 godina

To je ta pedesetogodišnja komunistička propaganda, hiljade filmova, TV serija, drama, romana, pesama, priredbi... I svuda je prolazak Nemačke vojske sniman uz ovu pesmu i tako je ona za mnoge postala simbol nacizma mada sa time nema baš nikakve veze ni po vremenu nastanka ni po autoru ni po vojnicima koji su je slušali a pogotovo po tekstu. Tako je i ovaj mladi čovek umislio da je on Prle ili Tihi. Za njega je verovatno serija Otpisani dokumentaran film. Na žalost ti ,,filmovi,, se i sada prikazuju na televizijama FUJ.

Masa

pre 7 godina

„Лили Марлен“ се изводи све чешће у Србији без обзира не негативне конотације, 2008. певачица „лаких нота“ Екстра Нена ју је певала у Сава центру а преносила је национална телевизија.

„Лили Марлен“ се користила и као подлога за ријалити шоу "Фарма" (пролеће 2010). Песма је на симболичан начин искоришћена и у филму Underground Емира Кустурице, добитнику Златне палме на Канском филмском фестивалу 1995, као најава два распада југословенске државе и ратова који су уследили.

овде владају предрасуде и незнање

pre 7 godina

Бар један валидан линк на немачком да је та песма тамо забрањена.
Много горе је живети у лажи коју сами креирате него у ону коју вам сервирају.
Како је та песма забрањена у Немачкој кад је препевана на многе језике па и на српски. Та песма на дан немачком и у српској верзији слободно се могла чути и за време СФРЈ. Свако ко тврди другачије лаже

bristol

pre 7 godina

Ta pesma je pesma koju su tokom Drugog svetskog rata pevali svi vojnici svih zaracenih strana i nema nikakav ideoloski predznak. Jos jednom je u pitanju srpska ostrascenost, neobavestenost i nedostatak opste kulture. Jos gore je sto se po komentarima moze primetiti i logika linc rulje.(Gandi, 08. decembar 2016 13:26)Bogme partizani i ravnogorci je nisu pevali,već su imali svoje pesme.A nisu je pevali ni Crvenoarmejci,a nisu ni zapadni saveznici.Tako da ne znam koja je to druga strana pevala ili slušala ovu pesmu.

katica

pre 7 godina

Titovo samoupravljanje, nikad kraja gde naš čovek umesto da radi "najbolje svoj posao" on se trpa, meša, prati, komentariše, sve drugo što mu padne na pamet....pa zato i jesmo dno, dno-dna.
Svaštarenje, rad pomoću štapa i kanapa, inprovizacija eto to je rezultat komunizma....
Nikad kraja širenju mržnje.... vidi se da je nivo kulture u nas na NULI. Lili Marlen nije nikakva naci pesma (ideoligija)....treba nešto znati iz istorije....ljubavna pesma....

Nikad kao Bane...

pre 7 godina

Ima i Mitar Miric ljubavnu pesmu, pa ajde probajte da je narucite negde u Hrvatskoj. Nije stvar u pesmi, pesma je lepa, ali mora da se postuje i to da se dovodi u vezu sa ruznim stvarima. Nije to jedina pesma, ima hiljade drugih koje mogu da se sviraju i niko nece nista reci.

Aleksandar

pre 7 godina

@(dzo, 8. decembar 2016 13:29)

Naravno da se sme pevati u Nemačkoj (čak postoji i spomenik posvećen Lili Marlen u Langeogu) jer nigde van Balkana ta pesma ne važi za simbol okupacije, nacističke Nemačke ili šta već. Štaviše, u sred rata je Gebels bio zabranio datu pesmu. S druge strane, baš me interesuje šta bi se desilo muzičarima u Nemačkoj koji reše da odsviraju "Es zittern die morschen Knochen" u nekoj birtiji...

E sad, ta pesma u Srbiji de-fakto jeste simbol okupacije pa i ako nije zakonom zabranjena svako ko drži za sebe ne bi je izvodio.

Ben

pre 7 godina

Vlasnik je trebao da skrene paznju muzicarima kada ih je angazovao o prsmam koje treba da izvode moga sam i ja da zatrazim pesmu o Titu i u isto vreme neko pesmu o Draži čemu to...najbolje ostati neutralan i ne izvoditi nista te vrste...Shvatam pesmu i razumem ali istorija je jedna i neizbrisiva iznad svih prsama i demagogija. Licno ne bih nikada otisao u taj restoran da znam koji je a saznacu koji je...bio sam u istom 100% jer redovno odlazim u skadarliju i vrlo cesto se desavalo da cujem konobara kako prica sa strancima koji sede za stolom pored mene kako ruži svoju zemlju i prica sve najgore o svom gradu i narodu na losem engleskom jeziku i svakako ostane bez baksisa...

Proki

pre 7 godina

Džo, nemaš pojma! Ova pesma nije zabranjena u Nemačkoj. Nije zabranjena ni kod nas. Nije bila zabranjena ni u vreme SFRJ. Nije zabranjena ni u Izraelu. Inače, to je ljubavna pesma i prevedena je čak na 48 jezika. Saveznici su je slušali tokom II svetskog rata. Marlen Ditrih ju je pevala pred savezničkim vosjnicima na priredbama tokom II svetskog rata. Englezi su 1942. godine preveli pesmu, snimili je i puštali svojim vosjnicima. To što je njen kompozitor Nemac i što su je nemački vojnici prvi slušali... ništa ne znači. Jozef Gebels je tu pesmu mrzeo jer nije bila dovoljno vojnička. A kuvar... njegovo pravo je da se buni, ali očito nema pojma o mnogim stvarima.

DC

pre 7 godina

Podrzavate kuvara?! To moze samo u Srbiji!
U tekstu se javljaju dva, skroz odvojena pitanja:
1. Ispravnost sviranja odredjene pesme u restoranu u Beogradu - vecina komentara se bavi ovom temom i o njoj se da raspravljati. Licno, bez obzira na nacin na koji je pesma nastala i kojom se temom bavi, ono sto ona predstavlja bi dovelo da se verovatno i sam osecam neprijatno da sam se kojim slucajem nasao tu kao gost za vreme njenog izvodjenja.
2. Da li se kuvar u ugostiteljskom objektu pita o boji stoljnjaka, slikama na zidovima, obliku casa pa i izboru muzike? Ukoliko se ne radi o pesmama koje su zakonom zabranjene, a mislim da takvih danas vise nema, a kuvaru iz bilo kog razloga smetaju, on bi trebalo da ima pravo da na prikladan nacin (sigurno ne pred gostima) to saopsti menadzmentu i ukoliko se ne slaze sa njihovim stavom moze da se kupi i ide. U svom objektu, kad je on menadzer, moze da bira muziku koja se njemu i njegovim gostima svidja. To vazi za ovu kao i za bilo koju drugu pesmu, vazi za ovu kao i za bilo koju drugu kafanu.

Бар један немој да паметујеш

pre 7 godina

Песма Митра Мирића је популарнија у Хрватској него у Србији.
Запрепастио би се колико је пута тамо извођена и то у оригиналу.

The

pre 7 godina

"Setite se price da je za vreme Prvog svetskog rata, odigrana fudbalska utakmica izmedju neprijateljskih vojnika na frontu i tako makar na kratko prekinula pakao na Mazino liniji"

@dabome

Mazino linija se vezuje za Drugi svetski rat, nije postojala za vreme Prvog.

zmajognjeni

pre 7 godina

Pesma nije simbol okupacije, pesma jeste emitpvana sa Radio Beograda u to vreme i istina je da je odatle postala popularna. I jesu je pustali nemci ali voleli su je i nemci i saveznici, postoji i kasnije nekoliko verzija. Moze da se predstavi kao simbol mira jer su je ipak svi ti nesrecnici koji su tada ratovovali na svim stranama voleli, a moze i kao simbol mrznje i okupacije. Sta god vam je po volji i sta god vam je u glavi, draga gospodo, to i uradite. Dok god budete zeleli da sve braon stvari vidite kao g.... a ne kao cokoladu, do tada slusajte cranberries - zombie.

lupetanje

pre 7 godina

@Miki,
ili ne znas ili namerno lazes. Lili Marlen nikada nije bila zabranjena u Nemackoj niti ima razloga. Uostalom ta pesma je bila pevana i medju saveznicima kao i medju Nemcima.
Po tvojoj logici bi mogli zabraniti i Mars na Drinu.

aca

pre 7 godina

Nekako su svi u pravu. Ne moze ljubavna pesma da bude nacisticka ali razumljiva je reakcija jednog Srbina na nju. Postoje porodice gde su Nemci satrle veci deo clanova pa je razumljivo da oni Nemce ne mogu da smisle ni bez pesme.
Meni je kao melodija lepa i video sam i prevod teksta i ne vidim nesto lose i kad sam rekao jednom Nemcu da mi se ona svidja progutao je knedlu i odcutao.
Menadzer treba da kuvaru prizna odmor i vrati ga na posao ako on to zeli a orkestar sledeci put moze da kaze da tu pesmu nemaju u repertoaru.

Ista meta - isto odstojanje

pre 7 godina

A da se svako od nas ponaosob priseti i prizna kakav je komentar imao na osudu Bosnjaka sto je usred Ujedinjenih nacija izveden "Mars na Drinu"; kakve je ko argumente imao u odbranu svog stava.

poznavalac

pre 7 godina

Pesma nije zabranjena u Nemačkoj niti u bilo kojoj zemlji. U Nemačkoj i Austriji možete da poručite bilo koju srpsku pesmu ili da je pustite u kafani. Pre godinu-dve je orkestar Vojske Srbije bio na nekom međunarodnom skupu u Nemačkoj i baš su svirali "Marš na Drinu". Ova pesma se uvek puštala noću kao pozdrav vojnicima. Pominju se i svastike ovde, dođite u Negotin u crkvu Svete Trojice i pogledajte svod: ceo je uokviren svatsikama!!!

Zigmund

pre 7 godina

@lala: Uopšte nije tačno da se u Nemačkoj ne pušta Lili Marlen. Vrlo se često čuje, posebno od uličnih muzičara. Postoje druge pesme koje su zvanično bile povezane sa nacističkim režimom i koje su naravno zabranjene. Lili Marlen je ljubavna pesma koja je bila popularna na svim stranama za vreme drugog rata, jer je svako mogao da se identifikuje s njom (govori o tome kako vojnik čezne za svojom draganom).

Ne ulazim u to da li treba da se svira u Beogradu ili ne (ako nekome smeta, muzičari bi trebalo da imaju razumevanja i ne sviraju je), samo želim da kažem da se čak i u Nemačkoj, koja je inače užasno osetljiva na stvari iz drugog rata i mnoge stvari su praktično tabu, iako nisu zvanično zabranjene, ova pesma sluša i ne predstavlja simbol nacizma.

Isak

pre 7 godina

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1207919#k22157346
Toni, pre mesec dana su je svirali u pivnici u Pragu, Češka, naizmenično sa Kaljinkom, za dve grupe turista, Nemce i Ruse. Inače, najpopularnija ljubavna pesma Drugog svetskog rata, sa obe strane nišana.

pirke

pre 7 godina

Samo da razjasnim neistinu u komentarima da je pesma zabranjena u Nemačkoj - naravno da nije zabranjena. Jedina pesma zabranjena u Nemačkoj jeste nacistička himna "Die Fahne hoch" poznata i kao Horst-Wessel.

maxzsa

pre 7 godina

Da li neko moze da odgovori kada i po kojem protokolu je ta pesma zabranjena za izvodjenje u Srbiji ?
Ta pesma je bila zabranjena u WW2 od Josepha Goebbelsa ali sticajem okolnosti krenula da se vrti na beogradskom radiju.
Inace pesma je ljubavna i protiv rata !

dabome

pre 7 godina

Uopste ne zelim da ulazim u polemiku oko istorijskih cinjenica (mada se ovde u poslednje vreme i istorija revidira koliko vidim), svako zna kakve su se jezive stvari desile pod idejom nacizma i fasizma. Jedno je sigurno, ta pesma nije nacisticka, a jos veci je skandal da je autor teksta tendenciozno proglasi takvom, verovatno iz neznanja. Bio sam u prilici da cujem pricu naseg coveka, koji je za vreme Drugog svetskog rata bio jedan od jugoslovenskih dobrovoljaca u britanskom RAF-u, kao pripadnik internacionalne brigade, koga je rat zadesio u Juznoj Africi gde je tada ziveo kao mladic. Njegove su reci da je Lili Marlen volsebno postala toliko popularna kod saveznika, bas kao i kod Nemaca, ako ne i vise, upravo zbog njene tematike i lirike. Isto ju je dozivljavao i Britanac i Nemac i Afrikanac i bilo ko drugi (dakle pre svega COVEK, obican vojnik) ko je u tom trenutku bio odvojen od neke svoje "Lili Marlen". Dakle nemojte da satanizujemo pesmu koja je sve, samo ne ratnohuskacka i nacisticka. Setite se price da je za vreme Prvog svetskog rata, odigrana fudbalska utakmica izmedju neprijateljskih vojnika na frontu i tako makar na kratko prekinula pakao na Mazino liniji. To su stvari koje spajaju ljude i pokazuju sav besmisao ratova. Cini mi se da se vise poziva na patriotizam zbog ovog slucaja "neduzne pesme u kafani", nego onomad kad je u istom tom Beogradu uz pocasti od strane drzavnog vrha, docekana osoba koja je bila inicijator bombardovanja SRJ 1999. Srbi, izmice nam sustina.

Marko

pre 7 godina

@realista: Kakva relativizacija, pobogu? Deda mi Partizan, od 1942. do 1945. uglavnom na području južne Srbije, Makedonije, Bugarske, severne Grčke, sa setom se seća te pesme, danas ima 95 godina. Pevali su je i on i neki grci i englezi, i to na nemačkom, što je najveći crnjak.

Miskec

pre 7 godina

"Sto gazda ne pita te Nemce sme li se kod njih u zemlji pevati ta pesma? Ne sme naravno i ide se u zatvor. Samo u Srbiji nikad reda nece biti.. ponizno ocajnicka.
(dzo, 8. decembar 2016 13:29)"
Ne lupetaj pesma nigde nije zabranjena!
To je isto kao kada bi rekao da zabranjena pesma 'Sprem'te se sprem'te cetnici', nije nigde zabranjena!

indijanac neki

pre 7 godina

@nasa zastranjeno slepilo

Umalo da se slozim ali ne zaboravi da su zustri bili zapadni "susjedi" pre par godina na intoniranje tih pesama u UN-u.
I molim te prosvetli me kad je bilo osvajanje Draca od strane srpske vojske?
A ako si mislio na opsadu Skadra pogresio si pesme koje su vojnici pevali jer nisu bili iz odreda srpske vojske, a ni vreme se ne poklapa, pesme su nastale kasnije.
Sto se tice same pesme zbog koje je kuvar dobio otkaz, a neki pametnjakovic rece da je zabranjena u nemackoj samo da se nasmejemo svi jos jednom kuvarovom zastitniku. Samo dve pesme iz tog perioda su tamo zabranjene ova nije jedna od njih. Zabranjena je i jedna knjiga tamo ali kod nas se nalazi u svakoj knjizari, a ne bi trebala da bude na policama, eentualno da bude na policama biblioteke pojedinih fakulteta gde se borba protiv tog zla i izucava.

Dača

pre 7 godina

Mala lekcija iz istorije:
Elementarno NEZNANJE. Pesma je napisana za vreme prvog svetskog rata, a izmedju ratova snimili su je i Nemci (Lale Andersen) i Englezi (Marlene Dietrich). Koliko su je kasnije voleli NAZI vojnici na frontu ništa manje nisu ni saveznički. Tako da niko nije ni moga prisvojiti pesmu kao svoju.
Tako je isto i sa "NAZI" SVASTIKOM, koja u mnogim kulturama sveta zapravo označava sreću i pojavljuje se u mnogim kulturama, mnogo pre nacista: budizam, hinduizam, kod Grka, Skita, Kelta, Hetita, u našoj Vinči. Sada sto je jedan bolesni um uzeo kao svoj simbol ne mora automatski da znači da SVASTIKA kao simbol donosi zlo već je zapravo suprotno, u svim kulturama pre toga je POZITIVNOG znacenja.

Morača

pre 7 godina

Pesma "Lili Marlen" je emitovana iz okupiranog Beograda, svake večeri u 21,55 i slušala se na svim ratištima. Legenda kaže da kada su Nemci ušli u okupirani i razrušeni Beograd, u Radio Beogradu su našli samo jednu sačuvanu ploču. Bila je to muzika ove numere koja im se odmah svidela. Reči su kasnije dopisane. Postoji teorija koja kaže da je to zapravo srpska muzika na koju je nemačka pevačica dodala tekst.
Čuven je i film istog naziva gde glavnu ulogu igra Hana Šigula i Đankarlo Đanini.

immobil

pre 7 godina

Šta bi se dogodilo da su cenjeni Nemci gosti tog restorana zaželeli da čuju:"Deutschland über alles" - pa to je Nemačka hmna. To je Hajdn! Ipak to je i:
https://www.youtube.com/watch?v=pmNfQQ6paYg
Šta bi prvagnulo?

Boba

pre 7 godina

Mogli su da odsviraju i "Katjušu". Ruska ljubavna pesma, devojka piše pismo dragome na frontu koji čuva domovinu, a ona će da sačuva ljubav za njega... Divno zar ne, mogli su odsvirati Nemcima na uvce. Pesma se izvodi svake godine na Dan pobede na Crvenom trgu u Moskvi :) AKo može Lili može i Katjuša.

Boris

pre 7 godina

I treba da dobije otkaz.Ako mu je smetala pesma mogao je i sam da napusti radno mesto, a ne da izigrava neko ludilo...Nisu ovo 40 godine..Jel neko od vas što branite kuvara vozi nemački automobil? I mercedes i bmw su radili za naciste.Sto ne vozite stojadina ili juga? A i svi bi voleli da imate Hugo Boss odelo..al jbg verovatno bojkotujete zato što su nekada pravili uniforme za naciste.ili možda zato što vam je preskupo?

Дејан

pre 7 godina

Кувар је мало одлепио.
То је лепа љубавна песма. Била је популарна и међу савезницима.
Као што је и Бела Ћао лепа песма, иако су је певали италијански комунисти, опет је широм света распростањена.
По моделу размишљања овог кувара, испашће да су Бошњаци у праву јер траже забрану Марша на Дрину, јер су наводно неки српски војници то певали у босанском рату док су чинили злочине.

steva

pre 7 godina

izgleda da je tu pesmu prvi zabranio gebels ...

http://www.telegraph.co.uk/culture/music/3561946/The-story-behind-the-song-Lili-Marlene.html

pavle

pre 7 godina

Formalno-pravno šef restorana je u pravu. Ja razumem revolt kuvara ali u ovom slučaju on je svoje neslaganje trebao da , civilizovano, saopšti prvom pretpostavljenom a kasnije je imao prilike da čitav slučaj procesuira pred nadležnim sudom. Ovako, mislim da je mala verovatnoća da se vrati na posao ako vlasnik restorana to ne želi.

možda da se dogovorimo

pre 7 godina

Svakako ima argumenata i za i protiv. I šta nam je činiti? Jedino oko čega se moramo dogovoriti su kriteriji i principi. Kad to dogovorimo i svakom simbolu pristupimo bez selektivnosti na isti način poštujući iste dogovorene kriterije i principe tada ne ćemo imati problema. Ali jasno je da se oko kriterija i principa ova generacija ne želi dogovoriti.
Kriteriji
- ideologija (pozitivna ili negativna ili pretežno nešto od to dvoje)
- realizacija te ideologije (pozitivna ili negativna ili pretežno nešto od to dvoje)
- broj mrtvih nevinih žrtava
- broj zlostavljanih nevinih žrtava
- broj protjeranih nevinih žrtava
- broj silovanih nevinih žrtava
- broj politički osuđenih nevinih žrtava
- broj žrtava na prisilnom radu
- broj žrtava koje su preživjele logore i torture
- broj nevinih žrtava kojima su oduzeta ljudska prava

dabome

pre 7 godina

@The
U pravu si, permutovao sam. Ali je cinjenica da je ta utakmica, izmedju britanskih i nemackih vojnika na frontu, bila na tlu Francuske.

Sale123

pre 7 godina

Ovaj kuvar je mozda izasao iz Podzemlja, samo je cika Crni falio :) , a muzicari ko muzicari , svirali bi oni i Tomsona da su bili hrvatski turisti !

gruuunf

pre 7 godina

Evo zanimljiv tekst iz kog mogu da se nauce neke stvari

http://www.telegraph.co.uk/culture/music/3561946/The-story-behind-the-song-Lili-Marlene.html

nemanja1302

pre 7 godina

I treba da dobije otkaz, ko je on da zaustavlja muziku, da galami... njegovo je da kuva a ne da plasi goste. Potpuno ispravna odluka menadzera

poy

pre 7 godina

Gospodin je mnogo gledao partizanske filmove.Pa sta fali Lili Marlen,lepa pesma,nema veze sa nacistima sem sto su je i oni voleli jer je bila najpopularnija od tridesetih.Naravno da gazda ima pravo da mu da otkaz kad napravi takvu scenu mada je po meni preterano.

Dejan

pre 7 godina

Tu pesmu su slušali i pevali vojnici obe strane. Čak su i neprijateljstva prekidana kada je išla preko radija.
Nepotrebno politiziranje stvari. Nije dobro da neki Nemački novinar sada prenese kako Nemci nisu dobrodošli u Beogradu i slično. Bolje je da dodju, da budu lepo ugosteni a oni koji žele mogu da vide i šta su njihovi preci uradili ovde a nije za pohvalu, već naprotiv.
Nemačka država danas ima kritički stav prema svojoj prošlosti i dobro je što je tako. Prošlost treba prevazići ali ne i zaboraviti. Kuvari treba da kuvaju da gosti budu zadovoljni hranom a ne da se mešaju u zabavni program, i slažem se sa menadžerom.

Fidelio

pre 7 godina

Pitanje svima ovima što se oduševjavaju kuvarevim postupkom:

Da li biste zabranili Nemcima ulazak u restoran? Ili još bolje, u Srbiju?

U redu, ali zašto onda tako rad kupujete Golfove, Audije i Mercedese? Zato što još niste skapirali da tako svojom slovom baš direktno pomažete te iste Nemce?!

Zoran Jovanic

pre 7 godina

Na zalost, kuvar nema ni blage ni pojma. Pesmu je prvi put emitovao radio Beograd vojnicima na africkom frontu. Muzika i reci su se toliko dopale svim vojnicima da je to postala pesma britanske Osme Armije koja je pustana prevedena a na kraju su je 1945 usvojili i Rusi. Reci pesme... koje kuvar pojma nema, pricaju o necemu sto su prepoznali svi vojnici na frontovima, ali ne i jedan kuvar. Bravo za obrazovanog, edukovanog i neiskljucivog Gazdu.

nasa zastranjeno slepilo

pre 7 godina

Ovaj kuvar je tipican primer naseg neznanja, nacionalizma i netolerancije. I neka je dobio nogu.
Ova pesma jeste bila popularizirana od okupatora u Drugom svetskom ratu i to bas preko radio Beograda koji je tada imao ime Vojnicki Radio Beograd koji ju emitovao za celu Evropu i svernu Afriku. Pevala ju je Lale Andersen (Nemica iz Bremenshafena) i bila je popularna medju vojnicima obe strane jer je odrazavala osecanje i emocije normalnih mladih ljudi mobiliziranih, daleko od kuce i svojih dragih. Cuvena engleska pevacica slagera onog vremena je pevala verziju na engleskom u emisijama za saveznicke vojnike.

E jos da vas pitam da li bi nekom palo na pamet da ovako reaguje na pesme Tamo daleko i Mars na drinu. Pesme koje su povezane sa nasom vojskom koja ima i crnih fleka pokoljima nad Albancima na Kosovu i u severnoj Albaniji prilikom osvajanja Draca.

Nemojmo vecito videti balvane u ocima drugih a ne i u nasim vlastitim.

Ana

pre 7 godina

Ta pesma je nastala 1917, a napisao ju je Jevrejin. Reci nemaju veze sa nacistickom Nemackom. Kakve veze ima sto je tad bila popularna? Uostalom nisu je samo Nemci slusali, prepevana je i na engleski.

sladjan

pre 7 godina

ma otkaz nije kuvar vlasnik pa da odredjuje sta moze a sta ne!!!!!strancima se sve dopusta da bi se od njih uzele pare!!!!!!!!to je biznis!!!!!!!

Gandi

pre 7 godina

Ta pesma je pesma koju su tokom Drugog svetskog rata pevali svi vojnici svih zaracenih strana i nema nikakav ideoloski predznak. Jos jednom je u pitanju srpska ostrascenost, neobavestenost i nedostatak opste kulture. Jos gore je sto se po komentarima moze primetiti i logika linc rulje.

Keke

pre 7 godina

To je antiratna pesma, omiljena pesma Marlen Ditrih, ali možda je i ona činila zločine po Beogradu. Hoće li se neko buni ti i ako slušamo Vagnera ili Betovena?

Johan

pre 7 godina

Znaci Hugo Boss je dizajnirao uniforme nemacke vojske i u tim uniformama su pocinili sve zlocine II svetskog rata.
Znaci tu modnu marku nikako da ne oblaci.
Ooo primitivizma.

Allegretto

pre 7 godina

Lily Marlen je nostalgična pesma, a tekst je autor napisao sa idejom da to bude antiratna pesma. Igrom slučaja, pretvorila se u svoju suprotnost. Da, pevali su je nemački, ali i saveznički vojnici.

Da je kuvar na ovom linku [http://www.telegraph.co.uk/culture/music/3561946/The-story-behind-the-song-Lili-Marlene.html] pročitao priču kako je pesma nastala, ne bi se ovako blamirao. Zato neka se on bolje drži svojih soseva i preliva, a muziku neka prepusti onima koji je bolje poznaju.

Po toj njegovoj iskrivljenoj "logici", u Srbiji ne bi smela da se svira ni nemačka himna, iako je starija i nastala davno pre Hitlera i nacista.

Kad smo već kod naci-pesama, oni malo stariji se verovatno sećaju nekada vrlo popularne (i ideološki vrlo "pravoverne") kod nas, "Budi se Istok i Zapad". To JESTE nacistička pesma, koja se toliko dopala drugovima partizanima, da su samo dodali novi tekst i veselo, veselo! Inače, i dan-danas je pevaju nemački nacoši kad marširaju.

Andrej77

pre 7 godina

Kuvar se iznervirao, seo u svoj automobil marke VW i pozvao druga u Nemacku da vidi jel mu treba jos ljudi u kuhinji.. Smesni ste patriote, Lili je divna pesma a to sto su je voleli nacisti.. boze moj.

Milosh

pre 7 godina

Taj kuvar je budala, pa to narucuju i nasi zbog filma Balkan express. U ovoj zemlji treba prestati muziku vezivati za nacionalno politicke dogadjaje ili frustracije. Kao oni sto su pokusali da zabrane odlazak na koncert Merlina. I treba da dobije otkaz, ako hoce da protestuje neka baci kapu na becku sniclu ili kuvane dimljenje kolenice omiljeno jelo nemacke vojske ili dimljena rebarca sa rostilja.

Ja

pre 7 godina

Pa dobro ljudi to je bilo prije 70 godina...ne kazem da treba zaboraviti sve to, ali isto tako ne znaci da se ova pjesma treba po automatizmu zabraniti i izbjegavati samo zato sto su je nacisti koristili...nacisti bi radili to sto su radili, sa pjesmom ili bez nje...nije pjesma "kriva" za njihova zlodjela, niti su ovi gosti krivi sto su nacisti koristili bas tu pjesmu...e sad, ako je pjesma tražena sa prikrivenom namjerom da se ponižava Beograd i njegovi stanovnici to je vec druga prica...
..bem li ga, uvijek moze i ovako i onako

Slavko77

pre 7 godina

Kakavo neznanje i kakva neinformisanost. Pesma Lili Marlen je bila hit, ne samo kod vojnika sile osovine nego i kod savezničke vojske. Svi su je slušali. I naravno, pesma nema nikakve veze sa ratom sem što je bila popularna za vreme rata.

KG

pre 7 godina

Pre nego sto dezurne patriJote pocnu da hvale postupak kuvara, malo ISTINTE istorije.
PRVO: Pesma "Lili Marlen" je PRVI PUT JAVNO IZVEDENA NA RADIO BEOGRADU. Pre nego u Nemackoj!!!
DRUGO: Pesma je anti-ratna i nije bila popularna kod nacista, naprotiv. U Nemackoj nije ni smela javno da se izvodi. Ko imalo zna nemacki (ili ima prevod teksta) ce se sloziti.
TRECE: Pesmu je pevala cuvena nemacka pevacica, Jevrejka.
Zato, molim da ne izmisljate. Cela fama oko te pesme u Srbiji je nastala zbog filmske scene koju prikazujete.
Cinjenica je da su nemacki vojnici mnogo voleli tu pesmu, jer ih je podsecala na sve ljubavi koje su ih cekale kod kuce. Ponavljam, pesma je anti-ratna i bila je poluzabranjena u Nemackoj.

Vladimirr

pre 7 godina

Ja licno obozavam tu pesmu, ona je daleko od neke nacisticke melodije, postoje i filmovi o tome. Sada, jeste se pojavila u nezgodno vreme i u Srbiji je dosta kontroverzna. ljudi mogu da budu uvredjeni tom pesmom, sto opet ne znaci da ne sme da se svira. Ali da kuvar odredjuje sta ce ljudi da sviraju to bas i nije resenje. Mogao je da ode odande tokom trajanja pesme, ili sta vec, a ne da naredjuje ljudima sta ce da rade. Onda bi njegov odgovor bio (mozda neopravdana) ali civilizovana pobuna, umesto balkanskog divljanja.

Red Harring

pre 7 godina

Da li ovaj kuvar zna,o cemu govori ova pesma?Govori o ljubavi i ceznji!Fasbinder je snimio film o ovoj pesmi,koji se davao po kinima SFRJ 80-ih.Ovu pesmu nisu samo slusali nemacki vojnici za vreme ww2,vec i saveznicki.Tako je i postala ljubavna himna ww2 za sve vojnike u rovovima,bez obzira gde se borili i pesma je i o besmuslu rata.Nije nacisticka,treba objasniti kuvaru!

Nikola

pre 7 godina

Vi što branite kuvara branite njegovo i svoje neznanje. Pročitajte nešto o dotičnoj pesmi pa ćete videti da kod tog kuvara, a i kod Vas sve vrca od neznanja. Jel treba zabraniti i Wagnera pošto je bio Hitlerov omiljeni kompozitor?

Ресавски

pre 7 godina

Можда му неби дао отказ, зависи колико полудео на те госте, али би га одвео позади у кухињу и подсетио га шта му је посао.Човек на радном месту излази из кухиње да се објашњава са музиком и гостима!!!
Ма дао би му отказ, крај приче.

Miki

pre 7 godina

Кувар је будала! Посао му је да кува, а не да утврђује репертоар и да урла на музику и госте. Друго, овај који вас ложи да је песма у Немачкој забрањена, вероватно никада није био тамо. Не знам зашто измишља. Треће "Лили Марлен" није нацистичка песма и није ми јасна намера аутора текста за кога се такође јасно види да је субјективно приступио проблему. Треће, која црна правда за кувара? Он је своју правду добио јуче; покушао је да одређује правила понашања на месту где за то није надлежан. Кући може да забрањује шта хоће (ако му супруга дозволи), а у Скадарлији има да кува. Крај приче. Лили Марлен је једна дивна љубавна песма и препоручујем да је преслушају сви они који на основу тенденциозног националистичког текста стају на страну кувара. Савет кувару: више гледај Лепог Брку, а мање "Балкан експрес". ;-)

zašpto je ovo vest? Kuvara bi i ja otpustio.

pre 7 godina

Da ponovim Toma Zdravković je ovu pesmu prepevao i na srpski. Prema kuvarevoj pameti on je nacista. Tačno je da je ova pesma bila puštena po prvi put iz okupiranog Beograda.
Nađite bilo kog istoričara umetnosti da vam ispriča nešto o toj pesmi i na koliko jezika sveta se prepevala. Kakvu je počpulrnost imala i kod onih snaga koje su se borile protiv fašističke Nemačke.
Svim oviom komentatortima i lupačima minusa bi poručio da nemaju pojima o istoriji.
Neki zatucsani stav su stekli preko nekog filma koji nema nikavu istroisjski značaj.

Ovu državu vode ljudi poput kuvara koji imaju zatucane stavove sa diplomama i doktoratima koje su stekli na vema zanimljiv način, a vode neprosvećen narod.

P.S
Zamislite samo da vojnik počne da peva pesmu Bekrijo i oinda tu pesmu proglase nekom nezvaničnom himnom neke vojske.

Dejan

pre 7 godina

Neko lepo rece, kuvar je previse gledao partizanske filmove. Pre svega, pesma nije nikakva "nacisticka himna", vec ljubavna pesma napisana decenijama pre rata. Ni na zapadu nigde nije imala nikakvu negativnu konotaciju, naprotiv. Vrlo rado je bila slusana i u Britaniji tokom rata, a na engleski ju je prepevala Marlen Ditrih, Jevrejka proterana iz Nemacke pre toga. Dakle, Jevrejki i izbeglici iz Nemacke pesma nije smetala u toku rata, ali smeta kuvaru u Beogradu 70 godina posle rata. Isto kao sto su se Bosnjaci bunili i zalili da im smeta Mars na Drinu u Ujedinjenim nacijama, jer ih podseca na Srebrenicu. Budalastina i jedno i drugo. Vazno je samo da se na ovu vest zakace patriJote sa komentarima "ne trebaju nam njihove pare", "stranci su se previse opustili u Beogradu" i slicno. Neverovatno!

bbr

pre 7 godina

seljak...pa pola istocne Evrope smatra nas "marš na Drinu" da je ratnohuskacka,nacionalisticka i estremisticka.A ovaj balavac koji se ne seca ni Sloba kad nas je krao a kamo li toga,i jedino o toj pesmi zna iz filma Balkan ekspres.To je pesma,sta ce ljudi sa njom da rade to je drugo,pevacica je nije pravila za naciste.

Marko

pre 7 godina

Mislim da je iz priloženih komentara sasvim jasno kakve smo mi paljevine. U pravu je kuvar, banana republika, šef je bez kičme, nećemo više u taj restoran i tako te stvari.
A pesma, koja je prevedena u četrtdesetak jezika, između ostalog i na hebrejski, ima sa nacizmom toliko veze, koliko su je pored savezničkih vojnika voleli i nacisti.
Umesto da od pesme napravimo turističku atrakciju, jer da nije bilo radio Beograda sa svojim kratkim talasima koji su dostizali do severno afričkog fronta za Lili Marlen verovatno niko ne bi ni čuo, mi bi je zabranili zbog Balkan Ekspresa? Pametno, nema šta.

JA

pre 7 godina

Citam komentare i ne verujem. Svi ste poneseni filmom "Balkan Express" a da ni pojma nemate o pesmi. Pesma se za vreme rata slusala na svim zaracenim stranama, bez ikakvog problema zato sto je nemacka.
Drugo, pesmu je pevala i proslavila Marlen Ditrih koja je i sama pobegla od nacista i napravila karijeru u Americi. Takodje nije svaka nemacka pesma nacisticka, jer trenutno ima manje nacista u Nemackoj nego u Srbiji. I na kraju zakljucak da mozda ne bi trebalo slusati ni Americke pesme, Francuske niti Spanske , zbog dogadjanja iz 1999, nego bi bilo dobro okrenuti na ruse, oni su nam jedini svetli ostali.

Stanimir

pre 7 godina

Kada sam svirao u sloveniji tražili su mi da sviram Od Vardara pa do Triglava, rekao sam da ne znam... Onda su brže bolje pronašli tekst na svojim telefonima i dali mi da pevam. Kada sam im rekao da shvate kako zaista ne znam to da sviram, ukapirali su da neću i naljutili su se... Nisu ni pomislili ko je nožda od mojih nastradao u dvadesetom veku od partizanske ruke. Zato su sve te pesme koje su u nekom trenutku postale ideološki obojene (bez obzira dal su ih pevali četnici, partizani, i sl.) za izbegavanje u nekom širem društvu, bar što se mene tiče.

Branko

pre 7 godina

Prvo ta pesma je pesma mira a ne pesma rata. Tu pesmu su pevali i saveznicki vojnici celo vreme rata. Marlen Ditrih je tu pesmu pevala saveznickim vojnicima jer ta pesma govori o tome da je vazna ljubav a da je rat zlo. Tu su pesmu pevali na koncertima najpoznatiji evropski pevaci u Pariskoj olimpiji i u drugim poznatim salama po drzavama EU jos pre 30,20 godina. Pevala je tu pesmu Nana Muskuri najpoznatija grcka pevacica koja zivi i nastupa u Francuskoj, pevala je tu pesmu cuvena italijanska pevacica Milva, Marlen Ditrih poznata antifasistkinja koja je pobegla iz nacisticke Nemacke i mnogi drugi poznati pevaci i bendovi. Uostalom pogledajte na Youtube postoje originalni snimci ovih poznatih pevaca koji pred publikom pevaju ovu pesmu. A to sto mi ne znamo sta je sta i sto smo se ucili iz partizanskih i komunistickickih filmova to je nas problem.

Nikita

pre 7 godina

@Aleksandar
Da se kladimo da će izgubiti na sudu. Prvo: posao mu je da kuva. Drugo: pesma jeste o ljubavi. Treće: niko mu nije kriv što NE ZNA.
Kakve su ovo gluposti. Da li sada treba da se odreknem, npr Vagnera, jer ga je slušao Hitler. Da li treba da se odreknem zelene boje, jer je muslimani svojataju. Da li treba da se odreknem srpskih reči, jer ih hrvati koriste. Dokle će neko drugi da određuje. Ako su nemački vojnici slušali tu pesmu, ne znači da veliča fašizam. Preslušaš je, potražiš prevod i niko ne treba da ti kaže šta da misliš. Pogledaj šta se dešava po komšiluku i ako ti se ne sviđa, a ti nemoj da budeš isti. Ne spadaj na niske grane.

koki

pre 7 godina

Haha! Koliko treba da budes glup da budes bot koji zivi u 70 godina dalekoj proslosti i da ti pesma koja nema apsolutno nikakve veze sa nacistima, osim sto je bila popularna u to vreme, bude razlog za masovno botovanje.. sto niste tako organizovani kad treba nesto stvarno da se uradi... lako je biti 'patriota' u toploj sobi..

53

pre 7 godina

Lili Marlen je ANTIRATNA pesma, i upravo zato su je voleli vojnici poslati daleko od kuće, pa ju je nacistički vrh zato i zabranio - kao defetističku pesmu koja je rušila moral vojnika na frontu!
Dakle, kuvar da malo uzme knjigu u šake, a uz njega i svi ostali koji osuđuju ovu lirsku pesmu.

Vax

pre 7 godina

Pomenuta pesma je bila popularna i kod Nemaca i kod saveznika, jednostavno pojavila se u to vreme. Pevala se na nemačkom i na engleskom jeziku. U pitanju je ljubavna i anti-ratna pesma. Tačno je da je bila puštana u okupiranom Beogradu ali isto tako je tačno da je Gebels u više navrata pokušavao da je zabrani zato što priča o vojniku i njegovoj ljubavi od koje je razdvojen pošto je poslat u rat.

Velika je nepravda poistovećivati ovu pesmu sa nacizmom, i u pitanju je neobaveštenost u Srba, kao i obično.

Pravda za Lili Marlen

pre 7 godina

Svim dežurnim patriotama i večitim neznalicama predlažem da pogledaju Fasbinderov film "Lili Marlen" i sve će im (valjda) biti jasno.
Ovako, o istoriji učimo isključivo iz partizanskih filmova i "Balkan ekspresa".
Pozdravljam potez menadžera i predlažem kuvaru da nađe posao u mom komšiluku - Altina, Zemun - gde ima restorana gde se izvode i partizanske i četničke pesme, valjda iz vremena njihove saradnje. A vi što mu dajete podršku, izvolite u iste, uživaćete u slobodarskom duhu Zemunske periferije.

katica

pre 7 godina

Titovo samoupravljanje, nikad kraja gde naš čovek umesto da radi "najbolje svoj posao" on se trpa, meša, prati, komentariše, sve drugo što mu padne na pamet....pa zato i jesmo dno, dno-dna.
Svaštarenje, rad pomoću štapa i kanapa, inprovizacija eto to je rezultat komunizma....
Nikad kraja širenju mržnje.... vidi se da je nivo kulture u nas na NULI. Lili Marlen nije nikakva naci pesma (ideoligija)....treba nešto znati iz istorije....ljubavna pesma....

Morača

pre 7 godina

Pesma "Lili Marlen" je emitovana iz okupiranog Beograda, svake večeri u 21,55 i slušala se na svim ratištima. Legenda kaže da kada su Nemci ušli u okupirani i razrušeni Beograd, u Radio Beogradu su našli samo jednu sačuvanu ploču. Bila je to muzika ove numere koja im se odmah svidela. Reči su kasnije dopisane. Postoji teorija koja kaže da je to zapravo srpska muzika na koju je nemačka pevačica dodala tekst.
Čuven je i film istog naziva gde glavnu ulogu igra Hana Šigula i Đankarlo Đanini.

Ista meta - isto odstojanje

pre 7 godina

A da se svako od nas ponaosob priseti i prizna kakav je komentar imao na osudu Bosnjaka sto je usred Ujedinjenih nacija izveden "Mars na Drinu"; kakve je ko argumente imao u odbranu svog stava.

xox

pre 7 godina

svaki put se iznenadim koliko naši ljudi vole histeriju. pesma je napisana i snimljena pre II sv. rata a kao ljubavna se doživljava i dan-danas na svim meridijanima. šta je sledeće: zabraniti wagnera i karla orfa? bez veze učitavate drugi svetski rat tamo gde mu nije mesto.

inače, kuvar čak i da je bio u pravu, ne može da pravi skandale po restoranu. ako je otpušten jer nije umeo da se kontroliše i jer nije umeo da se raspravi sa upravom jedan-na-jedan, onda je poslodavac sasvim ispravno postupio.

bratislav stankovic

pre 7 godina

Pa zaista je tako, kuvar je kuvar, konobar konobar a DJ i muzicki urednik je nesto sasvim drugo. I ja bih ga poslao kuci da je poceo da mi takvim ponasanjem vredja goste.

Nema tu...

pre 7 godina

Redom pametnjakovici:
- Ova pesma nije zabranjena u Nemackoj
- Ova pesma je bila pesma svih vojnika jer je ljubavna i podseca na devojku koju su ostavili kuci (zato ju je Marlen i pevala na engleskom)
- Logika - 'ima lošu konotaciju za kuvara' je polu-debilna jer i za mene ima lošu konotaciju ama bas svaka narodna/narodnjačka pesma u Srbiji pa ne urlam po restoranima 'Ostav!!'
- Većina tih 'domacih' narodnjaka su vam turski melos pa ne vidim da dizete frku - ušlo u gene bajo, 'to je naše'...
- Ksenofobi ce da nadju razlog zasto ne valjaju nemci, turci, amerikanci - al ce zato rado da kupuju jeans, iphone i mečke, rado da trce na skolovanje i rad u nemacku, ameriku i ostale... Nesto ne vidim da se jagmite oko ruskih skola, radnih mesta i zivotnog stila...

bilo pa prošlo!

pre 7 godina

Kuvar je potpuno u pravu što je reagovao. Naše kratko pamćenje nas i dovodi do toga da uvek stradamo od istih.
(Ivan, 8. decembar 2016 14:23)
"Čudo jedno, čudo velikoga"! Srbi imate pamćenje zlatnih ribica, skida vam plate, penzije a vi se sekirate zbog kuvara, "patriota", koji ne bi slušao staru pesmu, poznatu čitavoj Europi, Rusiji i Usa, i još se bunite!:) Želim vam laku noč, noč, noč!:))

DC

pre 7 godina

Podrzavate kuvara?! To moze samo u Srbiji!
U tekstu se javljaju dva, skroz odvojena pitanja:
1. Ispravnost sviranja odredjene pesme u restoranu u Beogradu - vecina komentara se bavi ovom temom i o njoj se da raspravljati. Licno, bez obzira na nacin na koji je pesma nastala i kojom se temom bavi, ono sto ona predstavlja bi dovelo da se verovatno i sam osecam neprijatno da sam se kojim slucajem nasao tu kao gost za vreme njenog izvodjenja.
2. Da li se kuvar u ugostiteljskom objektu pita o boji stoljnjaka, slikama na zidovima, obliku casa pa i izboru muzike? Ukoliko se ne radi o pesmama koje su zakonom zabranjene, a mislim da takvih danas vise nema, a kuvaru iz bilo kog razloga smetaju, on bi trebalo da ima pravo da na prikladan nacin (sigurno ne pred gostima) to saopsti menadzmentu i ukoliko se ne slaze sa njihovim stavom moze da se kupi i ide. U svom objektu, kad je on menadzer, moze da bira muziku koja se njemu i njegovim gostima svidja. To vazi za ovu kao i za bilo koju drugu pesmu, vazi za ovu kao i za bilo koju drugu kafanu.

Boris

pre 7 godina

I treba da dobije otkaz.Ako mu je smetala pesma mogao je i sam da napusti radno mesto, a ne da izigrava neko ludilo...Nisu ovo 40 godine..Jel neko od vas što branite kuvara vozi nemački automobil? I mercedes i bmw su radili za naciste.Sto ne vozite stojadina ili juga? A i svi bi voleli da imate Hugo Boss odelo..al jbg verovatno bojkotujete zato što su nekada pravili uniforme za naciste.ili možda zato što vam je preskupo?

BOBA

pre 7 godina

To je ta pedesetogodišnja komunistička propaganda, hiljade filmova, TV serija, drama, romana, pesama, priredbi... I svuda je prolazak Nemačke vojske sniman uz ovu pesmu i tako je ona za mnoge postala simbol nacizma mada sa time nema baš nikakve veze ni po vremenu nastanka ni po autoru ni po vojnicima koji su je slušali a pogotovo po tekstu. Tako je i ovaj mladi čovek umislio da je on Prle ili Tihi. Za njega je verovatno serija Otpisani dokumentaran film. Na žalost ti ,,filmovi,, se i sada prikazuju na televizijama FUJ.

poznavalac

pre 7 godina

Pesma nije zabranjena u Nemačkoj niti u bilo kojoj zemlji. U Nemačkoj i Austriji možete da poručite bilo koju srpsku pesmu ili da je pustite u kafani. Pre godinu-dve je orkestar Vojske Srbije bio na nekom međunarodnom skupu u Nemačkoj i baš su svirali "Marš na Drinu". Ova pesma se uvek puštala noću kao pozdrav vojnicima. Pominju se i svastike ovde, dođite u Negotin u crkvu Svete Trojice i pogledajte svod: ceo je uokviren svatsikama!!!

Takvo vreme došlo...

pre 7 godina

Apsolutna podrška za ovog momka! Hvala bogu da nas ima još ovakvih kojima je čast i moral pre para i posla...mnogo se bahate stranci ovde...mnogo...

Дејан

pre 7 godina

Кувар је мало одлепио.
То је лепа љубавна песма. Била је популарна и међу савезницима.
Као што је и Бела Ћао лепа песма, иако су је певали италијански комунисти, опет је широм света распростањена.
По моделу размишљања овог кувара, испашће да су Бошњаци у праву јер траже забрану Марша на Дрину, јер су наводно неки српски војници то певали у босанском рату док су чинили злочине.

Pravda za Lili Marlen

pre 7 godina

Svim dežurnim patriotama i večitim neznalicama predlažem da pogledaju Fasbinderov film "Lili Marlen" i sve će im (valjda) biti jasno.
Ovako, o istoriji učimo isključivo iz partizanskih filmova i "Balkan ekspresa". ..

(Pravda za Lili Marlen, 8. decembar 2016 14:43)

Prozivate druge za ono sto i sami radite, pozivate ljude da o istoriji uce iz filmova.
(the...)

Fasbinderov film je remek-delo, a na partizanske bljuvotine ne bi trošio reči, sem te jedne - bljuvotine.

Dajem glavu da je ovo histerija zbog filma

pre 7 godina

Ovima koji upoređuju kukasti krst i ovu pesmu, nemaju pojima o ničemu. Svastika je bila obeležje zvanične fašističke tvorevine. Dok je pesma bila popularna kod vojske, dok su je okoreli fašisti hteli zabraniti.

Samo nemojte reći da nikad niste videli u Srbiji čoveka (degenerika) koji ima iscrtane te simbole? Da li ste mu prišli, skinuli jaknu, majcu bilo šta mu poručili?

Ovde je u Srbiji omiljen sport zamena teza. Ova histerija nije zbog istorije nego...

Toni

pre 7 godina

Ovdje je na djelu sukob načina na koji se pristupa gostima. Neke stvari jednostavno ne možete dozvoliti. U Poljskoj bi, na primjer, osim što ne biste čuli numeru koja asocira na WW2 I njihova stradanja, kao turista možda dobili I batine za takav zahtjev. Možda da u Izraelu iznesete neki sličan zahtjev? Kod nas je na snazi seljana I uzimanje neke finansijske crkavice po svaku I bilo koju cijenu. Neuki ugostitelji su nosioci ekonomskoj razvoja, tako da ništa ne čudi.

Vlajna

pre 7 godina

Tito je posebno voleo da slusa Lili Marlen, ne zezam. A Marlen Ditrih ju je pevala po celoj Americi i po celom svetu - ona je emigrirala iz Nemacke i vodila kampanje protiv Hitlera, sto joj mnogi nemci nikada nisu oprostili. A vi luzeri sto sebe vidite kao branitelje casti i ponosa, prvo se malo obrazujte.

Maja

pre 7 godina

Nažalost mnogi ne znaju šta znači ponos i čast. Za kuvara svaka pohvala. Trebali ste da ga nagradite a ne da ga oterate, sramota za menadžera.

vesna

pre 7 godina

pretpostavljam da ova "patriotska" ekipa redovno gasi televizor svakog prvog januara kada se na bečkom koncertu začuju prvi taktovi "radecki marša".

ili ne znaju sopstvenu istoriju? :D

Mira

pre 7 godina

Pesma Lili Marlen nije danas zabranjena u Nemačkoj ali je tu pesmu Hitler zabranio jer je govorila o besmislu ratovanja pa je tako Hitler smatrao da ona negativno utiče na nemačke vojnike i zato je Hitler tu pesmu zabranio. Posle 1945.g. ta pesma nije više bila zabranjena ni u Nemačkoj ni u drugin drzavama. Pevala se stalno u svim današnjim zemljama EU a naročito u Francuskoj i u SAD.Prema tome naši gradjani bi trebalo ipak da neke stvari znaju a ako ne znaju bar danas putem interneta i ostalih društvenih mreža mogu sve da saznaju. A ne ovako da znaju samo ono što je njima i njihovim roditeljima Broz ubacio u glavu putem svojih filmova.

Aleksa

pre 7 godina

Овде коментари тачно показују зашто смо ми ту где јесмо. Лили Марлеен, Равна земља, безреакциони погон, гравитација.... Сви се разумеју у историју, географију и физику на нивоу Јутубета и партизанских филмова. Страшно. Нико књигу да прочита. На порталима користимо неки чудан, неписмен, српски језик написан енглеским алфабетом. Ћирилицу неписмени проглашавају за "застарелу" а не знају разлику између транскрипције и транслитерације и шта је по важећем правопису правилно. И онда кувар сматра да је његово да исправља историјске неправде на основу свог виђења историје, "научници" пишу да нема доказа о постојању гравитације, а јоги летачи поуздано знају да је Ђоковић будала и папучар....

Komentator

pre 7 godina

Alo SRBI ima li mozga!!! Pa zamislite samo reakciju hrvata da dodju Srbi kod njih u restoran i traze "Marš na Drinu" ili "Sprem te se spremte" pa kuvar bi imao 100% podršku, a ovde odmah se nadje neko da pametuje ... užas u šta smo se pretvorili :-(

Dača

pre 7 godina

Mala lekcija iz istorije:
Elementarno NEZNANJE. Pesma je napisana za vreme prvog svetskog rata, a izmedju ratova snimili su je i Nemci (Lale Andersen) i Englezi (Marlene Dietrich). Koliko su je kasnije voleli NAZI vojnici na frontu ništa manje nisu ni saveznički. Tako da niko nije ni moga prisvojiti pesmu kao svoju.
Tako je isto i sa "NAZI" SVASTIKOM, koja u mnogim kulturama sveta zapravo označava sreću i pojavljuje se u mnogim kulturama, mnogo pre nacista: budizam, hinduizam, kod Grka, Skita, Kelta, Hetita, u našoj Vinči. Sada sto je jedan bolesni um uzeo kao svoj simbol ne mora automatski da znači da SVASTIKA kao simbol donosi zlo već je zapravo suprotno, u svim kulturama pre toga je POZITIVNOG znacenja.

Proki

pre 7 godina

Džo, nemaš pojma! Ova pesma nije zabranjena u Nemačkoj. Nije zabranjena ni kod nas. Nije bila zabranjena ni u vreme SFRJ. Nije zabranjena ni u Izraelu. Inače, to je ljubavna pesma i prevedena je čak na 48 jezika. Saveznici su je slušali tokom II svetskog rata. Marlen Ditrih ju je pevala pred savezničkim vosjnicima na priredbama tokom II svetskog rata. Englezi su 1942. godine preveli pesmu, snimili je i puštali svojim vosjnicima. To što je njen kompozitor Nemac i što su je nemački vojnici prvi slušali... ništa ne znači. Jozef Gebels je tu pesmu mrzeo jer nije bila dovoljno vojnička. A kuvar... njegovo pravo je da se buni, ali očito nema pojma o mnogim stvarima.

johnzie

pre 7 godina

Obično nisam nacionalno ostrašćen ali me je ova vest jako uzrujala! Uz ogradu da niko od nas ne zna kako je cela situacija zapravo izgledala, na osnovu ovoga što je napisano čovek može samo da stane na stranu kuvara (čije zanimanje ovde uopšte nije bitno, reakcija je ljudska! Čuj komentare - njegovo je da kuva! Sramota!). Ako nekoga, kao i 99% posto ljudi, neka pesma asocira na nešto negativno nema mesta objašnjenjima poput 'to je ljubavna pesma, slušali su je i ovi i oni...'. Izvinite molim, kako je nisu naručili neki Belgijanci ili Britanci nego baš Nemci...?! Od milijardi lepih pesama koje nemaju prizvuk ničega lošeg? Nemojte nas praviti budalama! Bruka i sramota! Eto, to je ovaj događaj.

dzo

pre 7 godina

Sto gazda ne pita te Nemce sme li se kod njih u zemlji pevati ta pesma? Ne sme naravno i ide se u zatvor. Samo u Srbiji nikad reda nece biti.. ponizno ocajnicka.

joca

pre 7 godina

Pitanje svima ovima što se oduševjavaju kuvarevim postupkom:

Da li biste zabranili Nemcima ulazak u restoran? Ili još bolje, u Srbiju?

U redu, ali zašto onda tako rad kupujete Golfove, Audije i Mercedese? Zato što još niste skapirali da tako svojom slovom baš direktno pomažete te iste Nemce?!
(Fidelio, 8. decembar 2016 12:37)

Ocigledno mesas babe i zabe,ovde ljudi ne mrze sadasnje Nemce i Nemacku,vec se bune protiv pesme i sta ona predstavlja.

овде владају предрасуде и незнање

pre 7 godina

Бар један валидан линк на немачком да је та песма тамо забрањена.
Много горе је живети у лажи коју сами креирате него у ону коју вам сервирају.
Како је та песма забрањена у Немачкој кад је препевана на многе језике па и на српски. Та песма на дан немачком и у српској верзији слободно се могла чути и за време СФРЈ. Свако ко тврди другачије лаже

Masa

pre 7 godina

„Лили Марлен“ се изводи све чешће у Србији без обзира не негативне конотације, 2008. певачица „лаких нота“ Екстра Нена ју је певала у Сава центру а преносила је национална телевизија.

„Лили Марлен“ се користила и као подлога за ријалити шоу "Фарма" (пролеће 2010). Песма је на симболичан начин искоришћена и у филму Underground Емира Кустурице, добитнику Златне палме на Канском филмском фестивалу 1995, као најава два распада југословенске државе и ратова који су уследили.

mali radojica

pre 7 godina

Daklem neverovatna koliko ovde neki pokazuju veliku dozu neznanja i neinformisanosti ili jednostavno misle da su pametniji.OVA PESMA JE ZABRANJEEENA u Nemačkoj alo Srbi ona NEESME da se izvodi javno ili na radiju kao što su zabranjeni i svastika i još gomila obeležja iz doba nacizma.Pitajte nekog pobogu ko Vam živi u Nemačkoj pa ćete se iznenaditi. Čak je i gomila vojnih marševa koji su uzgred budi rečeno marševi iz doba Kaisera jednostavno proterani iz današnje nemačke vojske jer ih je Wermacht maksimalno koristio. Ljudi pa informišite se malo. Pa kad u Hrvatskoj čuju Marš na Drinu odmah sledi linč odmah se okuplja i kurta i murta,šef države nariče,štampa grmi i onaj ko to pusti ladno popije zatvor. Ovog šefa ili menadžera restorana bi već danas u popodnevnim satima "posetili" domoljubi,veterani ove bojne ili one bojne i čovek bi sam emigrirao na Novi Zeland. To samo mi jedinstveni u svetu po samoponižavanju pa mi bi i g....a jeli da se dodvorimo turistima. Vodimo Podunavske Švabe u obilazak Banata da vide gde su se kao mala deca igrali. Nemci danas ne smeju da kroče u neka sela istočno od Wroclava(Nemački Breslau)zbog etničkog čišćenja Poljaka 41-45. E jadna li si Srbijo. I by the way nije tačno da kje Marš na Drinu zabranjen ili prosribovan na zapadu. U West Pointu ga izvode stalno a Švedska Kraljeva garda ga izvodi skoro svakog vikenda u maju tokom tzv. meseca vojnih marševa ispred Kraljeve palate u sred Stockholma.Lično čuo i prisustvovao tom izvodjenju.

love

pre 7 godina

Molim vas objavite ime restorana. Ovog sramnog restorana. A o tom menadzeru nemam reci. I o muzicarima naravno. Toliko lepih nemackih pesama postoji, pa i da su im gosti trazili nisu smeli da sviraju....

Petar

pre 7 godina

Tužna je činjenica da nismo u stanju da sebe poštujemo nimalo. Kuvar je više negu u pravu. Nije tekst pesme bita niti muzika već činjenica da je bila simbol nečega i nekoga zbog koga je ogroman broj ljudi izgubio živote . Taj šef sale je trebao da izbaci gosta a ne kuvara i još da se izvini kuvaru što je morao da izadje i reaguje. Šef sale je trebalo da reaguje kao i muzičari.

Kratko nam je pamćenje a još manje samopoštovanje.

Isak

pre 7 godina

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1207919#k22157346
Toni, pre mesec dana su je svirali u pivnici u Pragu, Češka, naizmenično sa Kaljinkom, za dve grupe turista, Nemce i Ruse. Inače, najpopularnija ljubavna pesma Drugog svetskog rata, sa obe strane nišana.

Pera Trta

pre 7 godina

Ova pesma, bez obzira na sva opravdanja koja citam ovde, u Srbiji mora i treba da izazove upravo reakciju koju je kuvar imao. I svaka cast coveku!

svastika

pre 7 godina

Ta pesma je nastala 1917, a napisao ju je Jevrejin. Reci nemaju veze sa nacistickom Nemackom. Kakve veze ima sto je tad bila popularna? Uostalom nisu je samo Nemci slusali, prepevana je i na engleski.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Ana, 8. decembar 2016 12:37)

Simbol "svastika" se može naći u egipatskim piramidama, ali svi znamo šta ona predstavlja.

republikanac

pre 7 godina

Pre nego sto dezurne patriJote pocnu da hvale postupak kuvara, malo ISTINTE istorije.
PRVO: Pesma "Lili Marlen" je PRVI PUT JAVNO IZVEDENA NA RADIO BEOGRADU. Pre nego u Nemackoj!!!
DRUGO: Pesma je anti-ratna i nije bila popularna kod nacista, naprotiv. U Nemackoj nije ni smela javno da se izvodi. Ko imalo zna nemacki (ili ima prevod teksta) ce se sloziti.
TRECE: Pesmu je pevala cuvena nemacka pevacica, Jevrejka.
Zato, molim da ne izmisljate. Cela fama oko te pesme u Srbiji je nastala zbog filmske scene koju prikazujete.
Cinjenica je da su nemacki vojnici mnogo voleli tu pesmu, jer ih je podsecala na sve ljubavi koje su ih cekale kod kuce. Ponavljam, pesma je anti-ratna i bila je poluzabranjena u Nemackoj.
(KG, 8. decembar 2016 12:58)
Jedini koji ovde izmislja si ti. Prvo pesma je imala slabu prodju u Nemackoj pre rata, drugo sa Radio Beograda je bila pustena slucajno, jer nisu imali sta drugo da puste. Trece tad kad je pustena, vrlo brzo je zabranjenja jer ju pevala Jevrejka. Cetvrto na zahtev vojske je ponovo pocela da se pusta i bila je pustana sve dok Beograd nije oslobodjen '44.
E sad za tebe i ostale. Tu pesmu su samo voleli da slusaju Nemci i zapadni saveznici. I to zapadni saveznici koji su se borili u Africi, pa nisu sve do 45 videli kako izgledaju zverstav nemacke vojske po istocnoj Evropi. Dakle PETO pesma uopste nije bila popularna ni kod Partizana a ni kod Sovjeta. Uostalom sta su mislili o tome procitaj u knjizi "Eastern approaches".

zmajognjeni

pre 7 godina

Pesma nije simbol okupacije, pesma jeste emitpvana sa Radio Beograda u to vreme i istina je da je odatle postala popularna. I jesu je pustali nemci ali voleli su je i nemci i saveznici, postoji i kasnije nekoliko verzija. Moze da se predstavi kao simbol mira jer su je ipak svi ti nesrecnici koji su tada ratovovali na svim stranama voleli, a moze i kao simbol mrznje i okupacije. Sta god vam je po volji i sta god vam je u glavi, draga gospodo, to i uradite. Dok god budete zeleli da sve braon stvari vidite kao g.... a ne kao cokoladu, do tada slusajte cranberries - zombie.

Sunce Slobode

pre 7 godina

Pitanje svima ovima što se oduševjavaju kuvarevim postupkom:

Da li biste zabranili Nemcima ulazak u restoran? Ili još bolje, u Srbiju?

U redu, ali zašto onda tako rad kupujete Golfove, Audije i Mercedese? Zato što još niste skapirali da tako svojom slovom baš direktno pomažete te iste Nemce?!
(Fidelio, 8. decembar 2016 12:37)

Zamena teza, niko nije zabranio ulazak nemackim turistima vec se kuvar pobunio (sasvim opravdano) na pesmu koju, koliko sam shvatio, Nemci nisu ni zatrazili vec se duhoviti muzikanti setili da im odsviraju (verovatno zato sto samo to i znaju na nemackom).

I da, vozim Citroena :)

realista

pre 7 godina

za sve komentatore-relativizatore, pocev od ovih koji pricaju kako su lili marlen slusali "svi vojnici", pa do ovih koji tvrde da je "napisao jevrejin", mozete da relativizujete koliko god hocete, cinjenica je da je lili marlen nezvanicna himna treceg rajha i da je kao takva ostala upamcena u kolektivnoj istoriji covecanstva. potpuno je nebitno sto je to zaista lepa ljubavna pesma sa umetnicke strane, cinjenica je da je to nacisticka himna, da je sramno da se svira u sred beograda i nikakva relativizacija to ne moze promeniti

Miloš

pre 7 godina

Ovi komentari najbolji su odraz znanja i intelekta koji poseduje prosečan Srbin. Ne treba ništa da vas čudi što je na vlasti ovaj ili onaj. Sve je to normalno.

lupetanje

pre 7 godina

@Miki,
ili ne znas ili namerno lazes. Lili Marlen nikada nije bila zabranjena u Nemackoj niti ima razloga. Uostalom ta pesma je bila pevana i medju saveznicima kao i medju Nemcima.
Po tvojoj logici bi mogli zabraniti i Mars na Drinu.

Drasko

pre 7 godina

Sramota. A bravo za kuvara koji nam je koliko toliko sacuvao dostojanstvo. Princip nije princip ako nisi spreman da platis za njega, a cesto su nam puna usta principa i busanja u grudi dok ne dodje realna zivotna situacija. Jel zna neko koji je restoran u pitanju, da slucajno ne odem tamo?

Svako ima pravo na ljudsko dostojanstvo

pre 7 godina

Nisam siguran da li je srž problema što je kuvar dobio otkaz zato što se zbog nečega pobunio, ili je suština spora u pesmi "Lili Marleen". Ne bi se nemački gosti naljutili da je šef Sale izgladio spor tako što bi, nakon Lili Marlen, muzika svirala npr. "Po šumama i gorama", samo za kuvara. Ili je, možda, prva pesma dozvoljena, a druga, danas, možda više nije poželjna?

Rip Kirbi

pre 7 godina

@zašpto je ovo vest? Kuvara bi i ja otpustio., 08. decembar 2016 12:43)

Kad ste tako "analitični", mogli ste se i potruditi da shvatite kuharovu ličnu reakciju, jer čovjek nije istoričar niti muzičar a i istini za volju, 99.99% ljudi na svijetu koji poznaju ovu nesretnu pjesmu je prvo asociraju sa Njemačkom iz 2. svjetskog rata. Dakle, nepotrebno je se praviti previše pametan - pjesma je lijepa ali sa vrlo gorkom konotacijom.

Marko

pre 7 godina

@realista: Kakva relativizacija, pobogu? Deda mi Partizan, od 1942. do 1945. uglavnom na području južne Srbije, Makedonije, Bugarske, severne Grčke, sa setom se seća te pesme, danas ima 95 godina. Pevali su je i on i neki grci i englezi, i to na nemačkom, što je najveći crnjak.

mmmmmmm

pre 7 godina

Vidim da su svi sada na strani kuvara. A sta on ima od toga ? Izgubio je posao. Umesto da ovde pisete, neja mu neko ponudi posao. E taj bi bio patriota.

maxzsa

pre 7 godina

Da li neko moze da odgovori kada i po kojem protokolu je ta pesma zabranjena za izvodjenje u Srbiji ?
Ta pesma je bila zabranjena u WW2 od Josepha Goebbelsa ali sticajem okolnosti krenula da se vrti na beogradskom radiju.
Inace pesma je ljubavna i protiv rata !

Milan

pre 7 godina

Lepo je kuvar primetio: tragično nije sto se u sred Beograda slušala Lili Marlen nego sto se niko nije osim njega pobunio! Sutra će se u Skadarliji neko setiti da bi bas voleo da čuje neku Tompsonovu pesmu! I naravno da će mu to biti ispunjeno!!!!

nesa savic

pre 7 godina

Ne mogu da veujem da u Skadarliji neko u sred Beograda i Srbije izvodi tu pesmu.Mozda nije nastala u nacistickoj Nemackoj,ali je sinonim za upravo taj sistem.

devlinjo

pre 7 godina

ono što znam o pesmi je i to da su je i saveznički vojnici čekali u rovovima svake večeri jer su je voleli. Ipak, menadžer je pogrešio što je otpustio ovog čoveka. Svugde u svetu se mora poštovati osećanje domaćina a ono je grozno povezano sa ovom pesmom. Tako smo učili u školi i tako treba da ostane. Postoji nešto što je neprimereno i što vređa pa makar bilo i neutemeljeno to se mora ispoštovati od strane gostiju, što bi verujem i bilo.

Til Ojlenšpigel

pre 7 godina

(zašpto je ovo vest? Kuvara bi i ja otpustio., 8. decembar 2016 12:43)
Vama i svima mlađima koji znate da je ova pesma antiratna , Jeste ali reći ću Vam nešto. Još uvek se sećam priča moje bake koja je preživela Nemačko streljanje iako je bila ranjena ali je imala ludu sreću da preživi i ''overu'' nemačkog SS oficira dok se sa razglasa slušala dotična pesma. Zato molim Vas znam da ste mlađi , puni pameti sa interneta i edukovaćete sve nas starije kakva je bila istorija. Ne mržim nikoga nisam seRbski patriJota ali dotična pesma verovatno zbog ''ličnog'' iskustva budi jezu u meni. Vi i slični Vama nastavite da nas edukujete sa Wikipedije.Pozdrav

Novi Sad

pre 7 godina

Evo ga, istocni blok odma o zabranama. Nema vece slasti za decu velikih socijalista nego kad udare zabranu ili cenzuru na nesto sto im se ne svidja pa makar to bila pesma ili crtani film. Toliko komentaratora spremnih da se bore za kuvara ili protiv kuvara a jos uvek niko da se bori za pravu stvar, slobodu govora. Kuvar je imao prava da protestuje, Nemci su imali prava da slusaju koju god muziku hoce, restoran je imao prava da ga otpusti, a vi imate prava zbog toga da bojkotujete restoran. Prateci logican tok, ja naravno, imam prava da vas zovem besposlenim Balkancima a b92 ima prava da ovaj komentar ne objavi. I svi srecni. Treba, ipak, imati u vidu da se uvek najsitnije duse i najveci egoi najlakse uvrede. Srbiju i srpsku kulturu necete stititi nikakvim cenzurama, vec visokim prirodnim prirastajem, visokim bruto domacim proizvodom i moralnim i etickim pristupom u zivotu.

Rock

pre 7 godina

Siguran sam da će Marko brzo naći posao u boljem restoranu a da će prethodnom pasti rejting na rang listi! Katastrofa je koliko nemamo dostojanstva! Uhhhh!!!

dabome

pre 7 godina

Uopste ne zelim da ulazim u polemiku oko istorijskih cinjenica (mada se ovde u poslednje vreme i istorija revidira koliko vidim), svako zna kakve su se jezive stvari desile pod idejom nacizma i fasizma. Jedno je sigurno, ta pesma nije nacisticka, a jos veci je skandal da je autor teksta tendenciozno proglasi takvom, verovatno iz neznanja. Bio sam u prilici da cujem pricu naseg coveka, koji je za vreme Drugog svetskog rata bio jedan od jugoslovenskih dobrovoljaca u britanskom RAF-u, kao pripadnik internacionalne brigade, koga je rat zadesio u Juznoj Africi gde je tada ziveo kao mladic. Njegove su reci da je Lili Marlen volsebno postala toliko popularna kod saveznika, bas kao i kod Nemaca, ako ne i vise, upravo zbog njene tematike i lirike. Isto ju je dozivljavao i Britanac i Nemac i Afrikanac i bilo ko drugi (dakle pre svega COVEK, obican vojnik) ko je u tom trenutku bio odvojen od neke svoje "Lili Marlen". Dakle nemojte da satanizujemo pesmu koja je sve, samo ne ratnohuskacka i nacisticka. Setite se price da je za vreme Prvog svetskog rata, odigrana fudbalska utakmica izmedju neprijateljskih vojnika na frontu i tako makar na kratko prekinula pakao na Mazino liniji. To su stvari koje spajaju ljude i pokazuju sav besmisao ratova. Cini mi se da se vise poziva na patriotizam zbog ovog slucaja "neduzne pesme u kafani", nego onomad kad je u istom tom Beogradu uz pocasti od strane drzavnog vrha, docekana osoba koja je bila inicijator bombardovanja SRJ 1999. Srbi, izmice nam sustina.

devlinjo

pre 7 godina

(Allegretto, 08. decembar 2016 12:31)

Dečko, ne govorimo ovde o pesmi i njenom poreklu i nameri sa kojom je nastala. Govorimo o njenoj svrsi kojoj je služila. Ako si putovao negde izvan sigurno si se susretao sa neverovatnim običajima i kulturama koje nisu uvek normalne i logične ali one postoje i na tebi kao turisti je da poštuješ to jer je samo tako i nikako drugačije normalno.
Apsolutna greška menadžera i u duhu podaničkog mentaliteta.

Delmirko

pre 7 godina

Mi smo narod koji definitivno brzo zaboravlja,a još kad se doda malo para tj sitan lični interest,nema nam kraja...
Živela nam naša Banana Republic Serbia !!!

svetlana

pre 7 godina

Jasno je sto je reagovao...i trebao je...a..menadzer bi mogao da se malo stidi svog neznanja...
Mozda je nacin reakcije trebao biti malo diplomatskiji ali definitivno je menadzer neznalica...

Zigmund

pre 7 godina

@lala: Uopšte nije tačno da se u Nemačkoj ne pušta Lili Marlen. Vrlo se često čuje, posebno od uličnih muzičara. Postoje druge pesme koje su zvanično bile povezane sa nacističkim režimom i koje su naravno zabranjene. Lili Marlen je ljubavna pesma koja je bila popularna na svim stranama za vreme drugog rata, jer je svako mogao da se identifikuje s njom (govori o tome kako vojnik čezne za svojom draganom).

Ne ulazim u to da li treba da se svira u Beogradu ili ne (ako nekome smeta, muzičari bi trebalo da imaju razumevanja i ne sviraju je), samo želim da kažem da se čak i u Nemačkoj, koja je inače užasno osetljiva na stvari iz drugog rata i mnoge stvari su praktično tabu, iako nisu zvanično zabranjene, ova pesma sluša i ne predstavlja simbol nacizma.

marija

pre 7 godina

Ma ne, Jon Lenon i Joko Ono su je komponovali kao himnu miru, ljubavi,
dajte šansu miru, to je Lili Marlen.
Opšte poznata je po tome i možeš je čuti svuda po svetu i u svim prilikama, ma na svakom ćošku.

Vratite čoveka na posao,
izbacite šefa!
Svaka čast kuvaru.

bristol

pre 7 godina

Ta pesma je pesma koju su tokom Drugog svetskog rata pevali svi vojnici svih zaracenih strana i nema nikakav ideoloski predznak. Jos jednom je u pitanju srpska ostrascenost, neobavestenost i nedostatak opste kulture. Jos gore je sto se po komentarima moze primetiti i logika linc rulje.(Gandi, 08. decembar 2016 13:26)Bogme partizani i ravnogorci je nisu pevali,već su imali svoje pesme.A nisu je pevali ni Crvenoarmejci,a nisu ni zapadni saveznici.Tako da ne znam koja je to druga strana pevala ili slušala ovu pesmu.

retoricko pitanje

pre 7 godina

Svaka prica moze da se posmatra iz vise uglova i nema jedinstvenog odgovora na pitanje da li je kuvar postupio ispravno ili ne. Ova prica je medalja sa dve strane:

Moralno - covek je 100% u pravu, jer se zna sta ta pesma simbolizuje, kome je pevana i ko je slusao.

Profesionalno - covek nije u pravu, jer je napustio svoje radno mesto, preuzeo je ovlascenja koja mu ne pripadaju (naredio muzicarima da odloze instrumente) i protivrecio je svom menadzeru pred gostima.

I na kraju malo razmisljanja: da se sve ovo desilo na primer u Francuskoj, a da je doticni kuvar nas gastarbajter koji tamo radi, da li bi postupio isto ili bi cutke radio i pravio se da je stranac. Bas kao u Balkan Ekspresu - samo tetki lek da odnesem ...

pavle

pre 7 godina

Formalno-pravno šef restorana je u pravu. Ja razumem revolt kuvara ali u ovom slučaju on je svoje neslaganje trebao da , civilizovano, saopšti prvom pretpostavljenom a kasnije je imao prilike da čitav slučaj procesuira pred nadležnim sudom. Ovako, mislim da je mala verovatnoća da se vrati na posao ako vlasnik restorana to ne želi.

Botina

pre 7 godina

Nisam baš na strani kuvara zbog burne reakcije, mislim da su to veče trebali da se "iskuliraju", a da se kasnije dogovore o politici restorana. Menadžera ne bih komentarisao jer ne bih da psujem. Da je pravi menadžer ne bi čekao da se dogode situacije koje izazivaju burne reakcije, verovatno nije ni upozorio muzičare šta nije dozvoljeno od muzike, tako da me ne bi čudilo da pevaju i Tompsonove pesme. Idite u resorane i videćete da osoblje ne zna ni šta se nalazi u jelu, ali ja ne krivim njih, već one koji ne insistiraju da im restoran funkcioniše, već samo broje novac.

Kolk

pre 7 godina

Meni su vrh likovi koji otkrivaju toplu vodu u vidu sadržine same pesme, i još nas pitaju zašto onda volimo nemačku robu. Urnebes od zamene teza, da budem blagonaklon prema takvima. Pesma je simbol stravične epohe pod kojom su učinjeni najmonstruozniji zločini u istoriji. A protiv Nemaca, verujem da niko a priori nema nešto protiv.

lela v.

pre 7 godina

Procitah sve komentare, i slazem sa vecinom komentatora. Ovoj pesmi definitivno nema mesta u "kulturno zabavnom i muzickom izbore" jedne kafane u Beogradu. Za one koji misle drugacije, molim vas prodiskutujte o istom sa prodicama u Kragujevcu. Ako imate hrabrosti.

Niti je ovo pitanje srbovanja, niti patriotizma, vec zdrave pameti i pristojnog kucnog vaspitanja.

Meni je posebno upecatljiva cinjenica da prosecni "menadzer" zamislja je biznis nekakav podanicki i robovlasnicki odnos, pa je beskicmenjak prema onima koji ga placaju, ali se ponasa kao robovlasnik prema onima koje placa. Mis'im tvoje je da kuvas i cutis!? haha! Ne kapira covek sta znaci voditi biznis!

Covek jos nije ukapirao da je biti menadzer znaci odgovornost a ne moc! Srbenda klasicna!

aco

pre 7 godina

Sto nisu zasvirali nesto od Ramstajna? Muzicarima i menadzeru fali karaktera, a kuvaru svaka cast. Bilo bi posteno da se uradi tv reportaza o tom slucaju.

Goxy Deutsch

pre 7 godina

U Nemačkoj na tu pesmu ne smeju ni da pomisle a kamo li da je javno izvode. Mogu misliti koji su šok turisti doživeli i koliko su se samo prepali kad su čuli.
Kuvar treba da dobije orden ne zbog patriotizma nego zbog pameti a uostalom i gostoljubljivosti jer je veći i bolji domaćin ispao nego gazda.
Muziku bih pitao šta je sledeće "Horst Wessel Lied" ili "Erica" a ima postoji i lep repertoart pesama iz NDH, mislim da tu sa rečima makar ne morajz da de muče.
Majko mila, gde živim!!!

nele

pre 7 godina

je li moguće da neko dobije otkaz zbog nacističke pesme???
(m, 8. decembar 2016 12:04)
I treba da dobije neko otkaz,ali ne zato sto brani da se svira ta pesma

miki veliki

pre 7 godina

па ако је забрањена у немачкој шта даље да се прича...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (mики, 8. decembar 2016 17:25)

pa nije zabranjena u nemačkoj, nije nigde zabranjena a one koji išta znaju o ovoj pesmi znaju i zašto je to tako.

Miša

pre 7 godina

Umesto da prekida muziku kuvar je trebao da naruči Kaćušu. Kaćuša (rus. Kat?ša) je ruska pesma o devojci koja čezne za svojim voljenim koji je u vojsci. Muziku je 1938. godine komponovao Matvei Vlanter dok je reči napisao Mihail Isakovski.

Alex

pre 7 godina

Ej ljudi, ajde sve mogu da poverujem, ali da su Rusi, Englezi i Amerikanci u Drugom Svetskom Ratu pevali "Lili Marlen" mi stvarno izgleda kao scena iz Monti Pajtona.
Tolerancija da, i kod njih moze da bude dozvoljeno, nema problema, ali i oni nisu mali, i znaju koja je uloga nacisticke Nemacke bila na ovim prostorima i zato traziti ovu pesmu u sred Beograda i jeste neumesno.
Na kraju krajeva, neka potraze da im se ova pesma svira u restoranu u Francuskoj, da vide kakva ce reakcija biti.
Podrska kuvaru

Pfc

pre 7 godina

O prijatelju,saginjemo se mi decenijama vec u rodjenoj zemlji.Jos malk cemo biti gosti u istoj.Tako da ces da igras kako ti oni sviraju ili mozes kuci kako ti menadzer rece.

Zoki

pre 7 godina

U Nemačkoj je izvođenje ove pesme sa tekstom zabranjeno, eventualno može da se čuje samo instrumentalna verzija. Ne radi se o pesmi nego o simbolici.

neko

pre 7 godina

čitam komentare i ima dosta suprotnih stavova ali sa kojima bih se mogao složiti. šta je onda moje mišljenje povodom pitanja gde su svi po malo u pravu?
mislim da je ipak kuvar bio u pravu.
bez obzira što je pesma slušana svuda, mora se uzeti u obzir šta je kome značila.
savezničkom vojniku u africi je značila nadu, bivšu ljubav, veru u pobedu i slično, kao i nemačkom vojniku na ratištu, verovatno. u srbiji je ova pesma simbol fašističke vlasti i bez obzira na njeno poreklo i šta je kome negde značila ovde je bila to što je bila. i možda se negde u africi, londonu ili indiji niko ne bi bunio ali ovde treba imati razumevanja za emotivnog kuvara. nemačkoj ta pesma verovatno znači nešto loše čim je zabranjena, kod nas nije popularna, kosmopolitama je do jaja i tako...
kao gazda restorana ne bih vraćao kuvara na posao jer je to loš potez a ako mi je do menadžera stalo onda bih mu objasnio da je situaciju trebao da reši drugačije. i to je to, bez mnogo emocija, život je biznis

larson

pre 7 godina

Kladim se da Švabe nisu ni naručile pesmu, već se orkestar spremio za berbu, misleći da su isto Nemci i balkanci kad ih "pogodi".
Kuvaru svaka čast.

ene!??!!

pre 7 godina

па ако је забрањена у немачкој шта даље да се прича...
(mики, 8. decembar 2016 17:25)

Ko kaze da je zabranjena u Nemackoj??????!!!!!

Србољуб

pre 7 godina

(Nema tu..., 8. decembar 2016 13:57)

Та песма је била омиљена код нациста и временом је постала један од симбола нацизма! А све што на било који начин асоцира на нацизам, логоре и масовне ликвидације недужних људи треба да буде забрањено! Како у Немачкој тако у Србији и тако у целом свету! Паметњаковићу!

Dzoni

pre 7 godina

Menadzer je kriv a ne kuvar. " Lili Marlen" se ni u Nemackoj ne peva i ne svira iz istih razloga. Nemci su u Beogradu tu pesmu toliko cesto pustali da su je starije generacije znale na pamet. Pevana je nemackoj vojsci kako bi im podigla moral na frontu. Da li ce gostima iz Hrvatske svrati " Lijepa nasa"? Sramota! Kuvara vratiti a tog " obrazovanog" menadzera najuriti. Moze da menadzerise u nekoj drumskoj "mehani".

48 ulica Istok

pre 7 godina

Ko god da je napisao pesmu, kad god da je nastala i ko god da je pevao - obelezila je nacisticku okupaciju u Srbiji. Tacka. Probajte ovu pesmu da pustite u Tel Avivu, Moskvi ili recimo Minhenu - i sacekajte reakciju. Kuvar je pravu - ovoj pesmi nema mesta u Srbiji. A gazda lokala ako ima pameti da otpusti menadzera a kuvara vrati. I izvine se javno.

Grunf

pre 7 godina

Uh,kakokomplikovano.Činjenica da je kod nas ta pesma prikazaivana kao "hit" nacista.I gle šta je ispalo.Činjenica je da je tu pesmu jako voleo Gebels i to se zna.Isto tako obožavala su je sve strane jer je bila hit u to odba.Ipak je nejasno a mislim i da znate da tu istu ljubavnu pesmu na koju se se ložili nacisti u popularnoj kulturi Srbije i posleratne Jugoslavije, pesma „Lili Marlen“ je ostala zapamćena kao simbol nemačke okupacije, asocirala na nacističke vojne pohode, bombardovana.Ironično, ova nemačka „ratna pesma“, zapravo je ljubavna i patetična nadnacionalna i vanvremenska poema o ljubavi i besmislu rata.„Lili Marlen“ se izvodi sve češće u Srbiji bez obzira ne negativne konotacije, 2008. pevačica „lakih nota“ Ekstra Nena ju je pevala u Sava centru a prenosila je nacionalna televizija.„Lili Marlen“ se koristila i kao podloga za rijaliti šou "Farma" (proleće 2010). Pesma je na simboličan način iskorišćena i u filmu Underground Emira Kusturice, kao najava dva raspada jugoslovenske države i ratova koji su usledili.Red slatkiša-red pesama.

Sunce Slobode

pre 7 godina

@Ana
"Ta pesma je nastala 1917, a napisao ju je Jevrejin. Reci nemaju veze sa nacistickom Nemackom. Kakve veze ima sto je tad bila popularna? Uostalom nisu je samo Nemci slusali, prepevana je i na engleski."


Draga Ana,
Svastiku su izmislili hindusi pa po cemu je pamte milioni, po znacenju koje je imala hindusima ili po uzasima 1940-45?

immobil

pre 7 godina

Šta bi se dogodilo da su cenjeni Nemci gosti tog restorana zaželeli da čuju:"Deutschland über alles" - pa to je Nemačka hmna. To je Hajdn! Ipak to je i:
https://www.youtube.com/watch?v=pmNfQQ6paYg
Šta bi prvagnulo?

Ivan

pre 7 godina

nije bitno da li su i saveznici voleli ovu pesmu, ko je napisao ovu pesmu, u vezi cega je pesma ili ko je sve pevao.

nije ni bitno sta su sve nacisti voleli.

bitan je kontekst OVE pesme u vezi sa srbijom

sto jes jes

pre 7 godina

Nemci,centar Beograda,Skadarlija uzivaju uz tu pesmu,pa rodjaci svakom normalnom coveku bi to bio vrhunac bezobrazluka,bahatosti.Kuvar je pravi covek,svi ostali moralisti...

Rare

pre 7 godina

Najviše me zanima da li je pesma naručena od nekih Nemaca ili su je muzičari izveli kao deo repertoara. Npr videli Nemce pa da uzmu bakšiš. Upstalom, ne može ta pesma da se odsvira bez prethodne probe. Najmanje je verovatno da su neke Švabe htele namerno da provociraju, pola njih nema pojma da pesma postoji a kamoli da je "simbol okupacije". A da - u tom slučaju bi muzičari bili krivi, prodali se za par evra bakšiša. A zna se ko su u ovoj zemlji muzičari.
A da malo spustimo loptu. Realno da nije scene iz filma ne bi bilo ni ove scene.

Miloš

pre 7 godina

Nepotrebno politiziranje stvari. Nije dobro da neki Nemački novinar sada prenese kako Nemci nisu dobrodošli u Beogradu i slično. Bolje je da dodju, da budu lepo ugosteni a oni koji žele mogu da vide i šta su njihovi preci uradili ovde a nije za pohvalu, već naprotiv.
(Dejan, 8. decembar 2016 12:00)

Svaki normalan Nemac, dobrodošao gost u Beogradu, bi bio zapanjen saznanjem da je neki njegov sunarodnik tražio da se u kafani u Srbiji svira Lili Marlen, postiđen u njegovo ime i zgađen činjenicom da je jedan Srbin otpušten jer se pobunio zbog toga. Kad kažem svaki normalan Nemac, mislim na 99% Nemaca - oni su dobro vaspitani u pogledu toga šta je fašizam i nacizam i kakve su njegove posledice. Za razliku od nas.

Zapravo, nisam siguran da muzičari nisu sami krenuli da sviraju Lili Marlen, jer je to jedina nemačka pesma koju znaju, a videli da su gosti Nemci, pa da se naprave pametni... Nijedan Nemac zdravog razuma ne bi naručio tu pesmu nigde, a posebno ne u zemlji koja je bila okupirana za vreme rata.

Драган Савић

pre 7 godina

Страшно! Колико смо се морално урушили као народ... Та песма је и у Немачкој забрањена али ето дозвољена је у Србији где су нацисти побили на стотине хиљада недужних људи! Браво за кувара, има мој наклон до земље! На жалост "кувара" је све мање а "менаџера" је све више!

Djordje

pre 7 godina

Nije problem u pesmi kao takvoj, moze ona biti ljudska i ljubavna, u Beogradu ona podseca na okupaciju, Juden Frei, posto je to Beograd bio u vreme nacista. To je problem, licno podrzavam kuvara, a Nemci su dobrodosli kao i svi drugi.

RedPillBluePill

pre 7 godina

Otkazom je mnogo izgubio u ovom vremenu i mestu kad je do posla i novca teško doći. Marko Orelj je veliki čovek kad je sebe žrtvovao zbog onoga u šta veruje!

roadrunner

pre 7 godina

Side note o "umetničkom dojmu" te pesme koju neki ovde zovu prelepom ljubavnom pesmom.

Možda jeste prelepa "ljubavna pesma" ali za Nemačke vojnike, jer se u pesmi peva o prostituki i setnom žali sa njemim čarima (nikako ljubavi) . Pokojni maestro Stevo Žigon je u jednom nastupu lepo uporedio šta je bila omiljena pesma ruskog vojnika u rovu ( https://www.youtube.com/watch?v=uj7E5W8g0VM Tamna je noć), gde se peva o pravoj ljubavi o ženi koja ga čeka sa kolevkom

ikabum

pre 7 godina

Vi sto pisete bravo majstore, bolje uplatite neki dinar coveku koji je ostao bez posla. Sto kaze Bora Todorovic u pomenutom filmu "ponos? idi dole pa ga brani, eno makljaju ga"

Nikad kao Bane...

pre 7 godina

Ima i Mitar Miric ljubavnu pesmu, pa ajde probajte da je narucite negde u Hrvatskoj. Nije stvar u pesmi, pesma je lepa, ali mora da se postuje i to da se dovodi u vezu sa ruznim stvarima. Nije to jedina pesma, ima hiljade drugih koje mogu da se sviraju i niko nece nista reci.

pirke

pre 7 godina

Samo da razjasnim neistinu u komentarima da je pesma zabranjena u Nemačkoj - naravno da nije zabranjena. Jedina pesma zabranjena u Nemačkoj jeste nacistička himna "Die Fahne hoch" poznata i kao Horst-Wessel.

PSL

pre 7 godina

Dokle će mo mi u Srbiji razmišljati o tome ko će se uvrediti? Pesma je nacistička himna i tačka. Svaka čast kuvaru a menadžera može biti sramota. i nemojte mešati babe i žabe. nemci su dobro došli mi radimo u nemačkoj, ali ako je nešto fašizam onda je fašizam.

miki

pre 7 godina

@ista meta - isto odstojanje
Za svako gadjenje i osudu je poredjenje narodne pesme zemlje pobednice na strani pravde i istine i borca za ljudski zivot i dostojanstvo, sa pesmom koja simbolizuje najstrasnije zlocine pocinjene u istoriji covecanstva a koji su pocinjeni nad srbima jer zlocini u Jasenovcu nemaju premca u strahotama i svireposti koji su cinjeni nad zenama i decom!!!

klokot

pre 7 godina

To je antiratna pesma, omiljena pesma Marlen Ditrih, ali možda je i ona činila zločine po Beogradu. Hoće li se neko buni ti i ako slušamo Vagnera ili Betovena?(Keke, 08. decembar 2016 13:25)To je bila omiljena pesma Vermahta.I sama Marlen Ditrih se posle rata distancirala od te pesme.

Jegulja

pre 7 godina

ovde se streljalo 100:1 uz tu pesmicu. pevali su je oni koji su nas pre toga zesce bombardovali.

saveznici, koji su se takodje przili na tu pesmu, su nas takodje bombardovali '44 i to zesce od ovih prvih. mozda uz lili marlen.

pesma jeste lepa, cak i pacifisticka ali ovo je mozda jedino mesto i jedina zemlja gde to nije to.

Miskec

pre 7 godina

"Sto gazda ne pita te Nemce sme li se kod njih u zemlji pevati ta pesma? Ne sme naravno i ide se u zatvor. Samo u Srbiji nikad reda nece biti.. ponizno ocajnicka.
(dzo, 8. decembar 2016 13:29)"
Ne lupetaj pesma nigde nije zabranjena!
To je isto kao kada bi rekao da zabranjena pesma 'Sprem'te se sprem'te cetnici', nije nigde zabranjena!

Marko

pre 7 godina

Свака част кувару!!!

Мора постојати достојанство и не сме се злоупотребљавати гостопримство.

Ми не само да клечимо пред странцима, већ смо толико легли да смо зато третирани како нас третирају.

Третирају нас јефтино, само нам све скупо наплаћују.

epidemija stokholmskog sindroma

pre 7 godina

Pozivam sve ove "pametnjakovice","prosvecene", "siroke", relativizatore i anacionalne da se organizuju i krenu da ispisuju svastike po zidovima. Mogu prvo u Nemackoj a posle i u Izraelu. Ipak je u pitanju budisticki znak ili hindu znak a i Kelti su ga koristili. Sta cekate?

MitchSrbija

pre 7 godina

Kuvar dodaje da smo "došli u situaciju da u svojoj zemlji, pred svakim ko dođe iz inostranstva ponizno pognemo glavu".

Sumirao je nasu drzavu u jednoj recenici. Nema šta da se dodaje dalje

Arsenije

pre 7 godina

Fidello pitanje za tebe, kako si izvukao zaključak da ovde ima neko nešto protiv Nemaca? Na stranu što nijedan pristojan Nemac neće hteti da mu sviraju ovu pemsu, iz njemu dobro znanih razloga.

možda da se dogovorimo

pre 7 godina

Svakako ima argumenata i za i protiv. I šta nam je činiti? Jedino oko čega se moramo dogovoriti su kriteriji i principi. Kad to dogovorimo i svakom simbolu pristupimo bez selektivnosti na isti način poštujući iste dogovorene kriterije i principe tada ne ćemo imati problema. Ali jasno je da se oko kriterija i principa ova generacija ne želi dogovoriti.
Kriteriji
- ideologija (pozitivna ili negativna ili pretežno nešto od to dvoje)
- realizacija te ideologije (pozitivna ili negativna ili pretežno nešto od to dvoje)
- broj mrtvih nevinih žrtava
- broj zlostavljanih nevinih žrtava
- broj protjeranih nevinih žrtava
- broj silovanih nevinih žrtava
- broj politički osuđenih nevinih žrtava
- broj žrtava na prisilnom radu
- broj žrtava koje su preživjele logore i torture
- broj nevinih žrtava kojima su oduzeta ljudska prava

Preuzeto sa RTS-ovog portala

pre 7 godina

Trenutak koji menja njen život desio se 1939. godine, kada joj je kabaretski pijanista Norbert Šulce ponudio da otpeva pesmu Devojka pod fenjerom, kasnije poznatu kao Lili Marlen. Snimak pesme tavorio je u arhivama diskografskih kuća, sve do nacistickog osvajanja Beograda, kada je kapetan Raintgen preuzeo dužnost šefa vojnog radija Zoldaten zender Belgrad.

Taj radio velikog dometa često je emitovao Lili Marlen koju je potom zabranio šef nacisticke propagande, Gebels. Smatrao je da je pesma nepodobna jer kod vojnika podstiče nostalgične emocije i slabi borbeni moral.

Međutim, kada je na adresu radija stiglo hiljade pisama nemačkih vojnika sa Mediterana i iz Afrike, sa zahtevom da se pesma emituje svakog dana, emitovana je svakodnevno u pet do 10 uveče.

Ta setna pesma i pevačica nisu imale nikakve veze sa nacizmom. Posle rata, Lale Andersen nastavila je karijeru pod drugim umetničkim imenom. Umrla je u 67. godini, 1972. godine.

vlada

pre 7 godina

pa lili marlen uopšte nije popularna u nemačkoj! teško da bi je iko i tražio, mladi je i ne znaju.
pre mislim da su muzičari bili kreativni

Reverend Horton Heat

pre 7 godina

Pre nekih 6-7 godina sa poznanikom sam bio u nemackom restoranu gde je bend svirao Lili Marlen. Clanovi benda nemci, svi oko sedam osam banki. U svakoj vecoj knjizari je moguce kupiti Mein Kampf. Koji zemlja je u pitanju? Amerika...

V

pre 7 godina

Boli me uvo za pesmu,strašno je kako se lako dobija otkaz i kako je većina ljudi spremna da brani i sa idejom razvoja povezuje bahatost kapitala a skoro svi smo nečiji radnici,sa manjom ili većom platom.

LondonCalling

pre 7 godina

Jeste, pesma je nastala krajem I svetskog rata, ljubavna je, puna nostalgije, pevali su je i slusali i Englezi, prepevana je i na engleski jezik, itd..itd..
Emitovana je iz Radio Beograda (kada je Beograd bio pod nacistickom upravom, emitovana je na zahtev nemacih glavesina, kako bi je slusali nemacki vojnici u sev. Africi a voleli su je i engleski vojnici na tom istom frontu..
Medjutim...
U tadasnjoj Srbiji (a i posle rata) je bila simbol nemacke okupacije, samim tim i zlocina koji su se dogadjali.
Nije istina da je ta pesma postala poznata posle scene u filmu Balkan ekspres. Mozda vama mladjima. Ljudi u Srbiji su znali za tu pesmu i pre tog filma. I nikada je nisu voleli, cak naprotiv. Asocira na nacisticko vreme i okupaciju u II svetskom ratu. Srbe asocira na uzas i stradanja. Srbi cak imaju pravo da tu pesmu i zabrane u svojoj zemlji i niko im ne bi ni rec rekao, svi bi razumeli zasto, bilo bi opravdano.
Nema tu mnogo filozofiranja..

daniv

pre 7 godina

pa vec smo gledali taj film. toma zdravkovic, bora todorovic, dragan nikolic..... sve same zvezde.... balkan ekspres...
zasto nam se ponavlja istorija...
pravda ce trijumfovati na kraju...

zoks

pre 7 godina

i marlen ditrih je istina svaka cast bila nemica za vreme rata koja je pomagala jevrejima i bila protiv nacizma.
mozemo predstaviti ovaj dogadjaj kako hocemo i istorijski gledano da i jedna i druga strana budu u pravu, ali zna se da ako nemacki turista naruci lili marlen kod nas u kafani od koje je sorte. to je kao kada bi srbija toliko ojacala (kao nemacka sada) i da srpski turisti zatraze u zagrebu u kafani da im sviraju “mars na drinu“. jedna lepa pesma, koja nema nista sovinisticko, fasisticko u sebi. ali zna se koja bi sorta srba trazila da im to sviraju u kafani u zagrebu. i nesto je prilicno u nekom trenutku na nekom mestu, a nesto nije. i ne trebamo da se pravimo blesavi jer je naravno da se opravdanje moze naci ali nije rec o tome

Zemljoradnik

pre 7 godina

... Cinjenica je da su nemacki vojnici mnogo voleli tu pesmu, jer ih je podsecala na sve ljubavi koje su ih cekale kod kuce. Ponavljam, pesma je anti-ratna i bila je poluzabranjena u Nemackoj.
(KG, 08. decembar 2016 12:58)
- Ima toliko nemačkih pesama koje pevaju o ljubavi, čežnji, nostalgiji. Nemci su izmislili šlager, štancuju ih na tone. Lili Marlen, sve i da je to što ste napisali, ipak je vezana za osetljivu prošlost. Nemci to znaju, nema nikakve zabune. Nejasan je motiv onoga ko je izabrao da sluša ili svira baš tu pesmu u srcu Beograda. Reakcija kuvara, možda je malo preterana ali sasvim opravdana.

loko

pre 7 godina

"Ta pesma je nastala 1917, a napisao ju je Jevrejin."

...i svastika je nastala u indiji...
(kraja, 8. decembar 2016 13:20) # Link komentara

Totalno je nebitno u ovom slucaju. Bitno je kako neko tu pesmu dozivljava, i na sta ga asocira. A u komentarima vidim da su svi prepoznali o cemu se radi, tako da je jasno na sta to ova pesma asocira ljude u Srbiji. Ali povrsnos, povrsnost, neizleciva boljka u Srbina

The

pre 7 godina

Svim dežurnim patriotama i večitim neznalicama predlažem da pogledaju Fasbinderov film "Lili Marlen" i sve će im (valjda) biti jasno.
Ovako, o istoriji učimo isključivo iz partizanskih filmova i "Balkan ekspresa". ..

(Pravda za Lili Marlen, 8. decembar 2016 14:43)

Prozivate druge za ono sto i sami radite, pozivate ljude da o istoriji uce iz filmova.

Vecina ljudi je vec objasnila da nije problem u samoj pesmi nego u onom sto ona simbolise.

Svi znamo "Mars na Drinu" (ili "Na Drinu"). Iako se radi o jednom slobodarskom marsu koji ima mnogo obrada u svetu (u skandinavskim zemljama se veoma rado izvodi), nikom ko ima imalo pameti i obzira ne bi palo na pamet da ga svira u Hrvatskoj. Radi se o kompoziciji koja je nastala u Prvom svetskom ratu, koja je slavila prvu saveznicku pobedu (Cerska bitka), ali za Hrvate ona ima jednu sasvim drugaciju konotaciju. I to treba postovati.

Procitala sam ovu vest na jos jednom portalu, u tekstu pise da je menadzer rekao da nije uopste znao kakvo znacenje ova pesma ima (ne ulazim u tacnost ove tvrdnje). Za razliku od mnogih Srba - komentatora koji izgleda znaju sve pojedinosti o nastanku i izvodjenju "Lili Marlen".

Gde_je_granica_???

pre 7 godina

Koliko su samo besmislena ublažavanja tipa 'ovo je antiratna pesma', 'voleli su je i saveznici' i sl. - jer te stvari nisu za poređenje sa Srbijom !!!
1) Lili Marlen nikad nije bila prepevana na naš jezik - sa razlogom, jer ju je većina prvi put čula u paketu sa bombama i okupacijom. Samim tim, 'prošao je voz' da je kao takvu ikad i doživimo, jednostavno nam je stigla u vrlo krvavom kontekstu, i to - vreme ne može oprati. Pesma je zaista lepa, ali je u mnoge krajeve stigla na pogrešan način i u pogrešnom trenutku, i smatram da je to neispravljivo.
2) Moglo se saveznicima da vole šta god su hteli, jer su otišli da ratuju NA TUĐIM TERITORIJAMA dok su ih kod kuće čekale devojke i porodice, žive i zdrave. Mi smo bili pregaženi i okupirani, leševi su plivali Savom i Dunavom, streljalo se 100 za jednoga, ne znam da li je bilo osobe tada u Srbiji koja nije nekog svog izgubila, i voleo bih da mi ovi 'načitani' nađu jednog borca sa naše teritorije (partizana, četnika, šta god) koji je ikada mogao da zavoli ovu pesmu.
3) Zašto ovi 'pametni' ne pronađu blagonaklon stav prema ovoj pesmi u nekoj drugoj žestoko napadnutoj i okupiranoj zemlji (npr. Poljskoj, SSSR, pa čak i Francuskoj) ???

Od besmisla rata gora je samo blazirana bezosećajnost prema njegovim žrtvama !!!

p.s.
Ostaje samo nejasno da li su nemački turisti tražili da im se svira ova pesma (u šta sumnjam), ili su ti muzikanti rešili da pokažu da smo za pare spremni i gaće da skinemo i da ih navučeno preko glave ?...

musikgeschichte

pre 7 godina

istini za volju,pesma nikad nije bila sluzbeno zabranjena u BRD kao ni u DDR-u,ali,ali..iako prevedena na mnoge strane jezike i smatrana za prvi globalni popsong njena izvedba se u tim zemljama iz razumnih razloga naveliko izbegavala,u DDR-u kao da je i nije bilo

Corto Maltese

pre 7 godina

Невјероватно је шта све људи овде пишу,али ваљда је то посљедица „пацификације“ Срба и насилног убијања сваког осјећаја патриотизма,достојанства и слободољубивости.Поступке појединаца ,као што је овај конобар, осуђујемо и карактеришемо као инцидент а распродају вриједности,како моралних тако и материјалних, које су стицане генерацијама, сматрамо осјећајем за бизнис.У колонијама другачије није ни могуће.

Пјесма Лили Марлен је љубавна и ,наравно, нису је писали нацисти али се повезује с њима,као што је и свастика много старија од нациста али се сматра нацистичким симболом и као таква је забрањена у цивилизованим земљама.Уосталом,и хрватски грб са првим бијелим пољем се повезује са НДХ и као усташки симбол је и у Хрватској забрањен.
Београд је задње мјесто гдје би се Лили Марлен требала изводити (због њеног свакодневног емитовања током другог свјетског рата) али код Срба све пролази.

Trovach

pre 7 godina

Kao sto se nikada ni svi Srbi nece sloziti oko ove pesme, tako ona i u meni izaziva pomesana osecanja. Melodija je lepa i pevljiva, tekst govori o ljubavi, ali je ostala upamcena po losem, jer su je voleli okupatorski vojnici. Mislim da je vecina njih ipak vise zelela da bude kod kuce sa svojom dragom i najdrazima, nego da osvaja u ime najveceg degenerika sto ga je dala istorija.

indijanac neki

pre 7 godina

@nasa zastranjeno slepilo

Umalo da se slozim ali ne zaboravi da su zustri bili zapadni "susjedi" pre par godina na intoniranje tih pesama u UN-u.
I molim te prosvetli me kad je bilo osvajanje Draca od strane srpske vojske?
A ako si mislio na opsadu Skadra pogresio si pesme koje su vojnici pevali jer nisu bili iz odreda srpske vojske, a ni vreme se ne poklapa, pesme su nastale kasnije.
Sto se tice same pesme zbog koje je kuvar dobio otkaz, a neki pametnjakovic rece da je zabranjena u nemackoj samo da se nasmejemo svi jos jednom kuvarovom zastitniku. Samo dve pesme iz tog perioda su tamo zabranjene ova nije jedna od njih. Zabranjena je i jedna knjiga tamo ali kod nas se nalazi u svakoj knjizari, a ne bi trebala da bude na policama, eentualno da bude na policama biblioteke pojedinih fakulteta gde se borba protiv tog zla i izucava.

Бар један немој да паметујеш

pre 7 godina

Песма Митра Мирића је популарнија у Хрватској него у Србији.
Запрепастио би се колико је пута тамо извођена и то у оригиналу.

samo polako

pre 7 godina

Ovde smo o svemu dobili informacije, kako je nastala pesma i kako je ko dozivljava. Jedino nemamo sasvim tacnu informaciju sta se desilo u restoranu: 1. Da li su gosti trazili pesmu ili su je muzicari samo inicijativno svirali? 2. U kojoj meri je reakcija konobara bila diskretna ili teatralna? Na osnovu tih informacija mozemo suditi o dogadjaju u restoranu, sve ostalo su druge teme. A bio ih je u dosadasnjim komentarima dovoljno da otvorimo jos 100 novih, oko kojih se naravno necemo sloziti, ali u kojima cemo dosta reci ... naravno o sebi.

aca

pre 7 godina

Nekako su svi u pravu. Ne moze ljubavna pesma da bude nacisticka ali razumljiva je reakcija jednog Srbina na nju. Postoje porodice gde su Nemci satrle veci deo clanova pa je razumljivo da oni Nemce ne mogu da smisle ni bez pesme.
Meni je kao melodija lepa i video sam i prevod teksta i ne vidim nesto lose i kad sam rekao jednom Nemcu da mi se ona svidja progutao je knedlu i odcutao.
Menadzer treba da kuvaru prizna odmor i vrati ga na posao ako on to zeli a orkestar sledeci put moze da kaze da tu pesmu nemaju u repertoaru.

The

pre 7 godina

"Setite se price da je za vreme Prvog svetskog rata, odigrana fudbalska utakmica izmedju neprijateljskih vojnika na frontu i tako makar na kratko prekinula pakao na Mazino liniji"

@dabome

Mazino linija se vezuje za Drugi svetski rat, nije postojala za vreme Prvog.

zeed

pre 7 godina

tako su unistili i kukasti krst tj svastiku koja je indijski simbol i nema neko lose znacenje , ali pod nemcima je satanizovan. tako i ova pesma koja je ljubavna bice zapamcena samo zbog treceg rajha. a to je lose jer ne znace to .

Ben

pre 7 godina

Vlasnik je trebao da skrene paznju muzicarima kada ih je angazovao o prsmam koje treba da izvode moga sam i ja da zatrazim pesmu o Titu i u isto vreme neko pesmu o Draži čemu to...najbolje ostati neutralan i ne izvoditi nista te vrste...Shvatam pesmu i razumem ali istorija je jedna i neizbrisiva iznad svih prsama i demagogija. Licno ne bih nikada otisao u taj restoran da znam koji je a saznacu koji je...bio sam u istom 100% jer redovno odlazim u skadarliju i vrlo cesto se desavalo da cujem konobara kako prica sa strancima koji sede za stolom pored mene kako ruži svoju zemlju i prica sve najgore o svom gradu i narodu na losem engleskom jeziku i svakako ostane bez baksisa...

Boba

pre 7 godina

Mogli su da odsviraju i "Katjušu". Ruska ljubavna pesma, devojka piše pismo dragome na frontu koji čuva domovinu, a ona će da sačuva ljubav za njega... Divno zar ne, mogli su odsvirati Nemcima na uvce. Pesma se izvodi svake godine na Dan pobede na Crvenom trgu u Moskvi :) AKo može Lili može i Katjuša.

steva

pre 7 godina

izgleda da je tu pesmu prvi zabranio gebels ...

http://www.telegraph.co.uk/culture/music/3561946/The-story-behind-the-song-Lili-Marlene.html

Leki

pre 7 godina

Ja licno mislim da svabe nisu ni naručili pesmu, nego im se nasi muzicari uvlacili, da im uzmu neki evro, sa nečim sto znaju na nemačkom. To bi po meni bilo najžalosnije. Živim u švabiji i iz iskustva znam da 95% svaba rodjenih od 60 tih pa nadalje nemaju pojma o ovoj pesmi a i vecina ih se stide svoje prošlosti. To bi narucili gosti od 70+ godina ili neki svabe desničari ali sta ce takvi u BGu na skadarliji?

Pesmu inace nisu napravili nacisti mnogo je starija ali je sa njima stekla popularnost i postala simbol tog vremena. To je tužna ljubavna pesma onako tipična vojnicka a pustala se redovno na radio beogradu zbog lokacije i tehnicikih razloga. Jer su odatle mogli da šalju signal i vojnicima u africi i sirom evrope.

E sad ko je u pravu teško pitanje na koje ne postoji jedan tacan odgovor. U principu ja sam na strani kuvara, i koliko kapiram iz teksta kuvar se i ljutio upravo na muzičare a ne na goste, razumem i gazdu koji ne želi da mu zaposleni prave scene. A opet da nije bilo Radio Beograda pitanje da li bi pesma stekla tu popularnost, tako da je na neki nacin i ona neki deo kulture tog grada, doduše mracni i silom nametnuti deo ali činjenica je da jeste...

Zahvalimo se vlastima , razmislite kada budu izbori

pre 7 godina

Pa mi smo postali evropski Tajland za raskalasne turiste i evropski Banglades za standard, uslove i plate radnika, zahvaljujuci nasim vlastima poslednih nekolko godina.

Aleksandar

pre 7 godina

@(dzo, 8. decembar 2016 13:29)

Naravno da se sme pevati u Nemačkoj (čak postoji i spomenik posvećen Lili Marlen u Langeogu) jer nigde van Balkana ta pesma ne važi za simbol okupacije, nacističke Nemačke ili šta već. Štaviše, u sred rata je Gebels bio zabranio datu pesmu. S druge strane, baš me interesuje šta bi se desilo muzičarima u Nemačkoj koji reše da odsviraju "Es zittern die morschen Knochen" u nekoj birtiji...

E sad, ta pesma u Srbiji de-fakto jeste simbol okupacije pa i ako nije zakonom zabranjena svako ko drži za sebe ne bi je izvodio.

Vlad

pre 7 godina

Ne kažem da nema Nemaca koji bi naručili pomenutu pesmu, ali iz iskustva, putujući svetom, čim bi se potegla tema oko Hitlera i 2. svetskog rata, uglavnom bi Nemci skretali temu i izbegavali da pričaju o tome. Verujem da su naši brljivi muzikanti samoinicijativno krenuli da sviraju tu pesmu...

gruuunf

pre 7 godina

Evo zanimljiv tekst iz kog mogu da se nauce neke stvari

http://www.telegraph.co.uk/culture/music/3561946/The-story-behind-the-song-Lili-Marlene.html

Sale123

pre 7 godina

Ovaj kuvar je mozda izasao iz Podzemlja, samo je cika Crni falio :) , a muzicari ko muzicari , svirali bi oni i Tomsona da su bili hrvatski turisti !

dabome

pre 7 godina

@The
U pravu si, permutovao sam. Ali je cinjenica da je ta utakmica, izmedju britanskih i nemackih vojnika na frontu, bila na tlu Francuske.