Četvrtak, 27.10.2016.

10:15

DW: Kako je "Admiral Kuznjecov" izazvao haos u vrhu NATO

Ministri odbrane zemalja NATO u Briselu su tražili odgovore na vojne manevre i preteću retoriku Moskve.

Izvor: Dojèe vele

DW: Kako je "Admiral Kuznjecov" izazvao haos u vrhu NATO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

miro

pre 7 godina

(vlajko kokorajko, 27. oktobar 2016 14:47)

Vlajko, radar Irbis sa SU-35 iako tehnološki jedan stepenik ispod APG-77 sa F-22 po izlaznoj snazi i daljini detekcije u potpunosti parira američkom radaru. USA radar ga šije u broju ciljeva koji istovremeno prati i gađa no to često nema nikakve taktičke implikacije jer šta vam vredi što istovremeno možete gađati 20 ciljeva kada imate raketa tek za 2. Radar N-36 Belka je iste tehnološke generacije kao i APG-77 sa F-22 s tim da će PAK-FA imati još 2 radara potpuno različitih talasnih dužina kao i pasivni toplotni senzor koji u potpunosti anulira STEALT a koji F-22 nema niti postoje planovi da se ugradi. Upravo zbog tog pasivnog tragača i francuski RAFALE i evropski EUROFIGHTER bez teškoća mogu ići u borbu sa F-22 i upravo je nepostojanje takvog sistema na F-22 njegova najslabija tačka, jer onog časa kada zbog traženja ciljeva on upali svoj radar te emisije će druga strana otkriti i iskoristiti za stvaranje pozicije za napad. Rusi to znaju i baš zato SU-35 ima u krilima radare koji rade na istim opsezima kao i USA AWACS-i jer ometanjem AWACS-a F-22 mora za traženje ciljeva koristiti svoj radar. A priče o LPI radarima važe samo za zastarele avione poput MIG-29 i sl. Do sada je javno objavljeno 4 doktorata na temu anuliranja LPI. F-22 jeste sjajan avion ali ni izbliza koliko se upinju da ga kao nepobedivog i prikažu. Na kraju, Rusi već rade na fotonskim radarima sa najavom o prvim modelima oko 2018.

Kolateratlna šteta

pre 7 godina

Kada rusi bomarduju i stradaju civili to su "gnusni napadi", a kada koalicija to čini to je kolateratlna šteta?!?!
Amnesti je izjavio da je koalicija u poslednje 2 godine u 11 napada u Siriji ubila 300 civila:

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/10/usa-must-come-clean-about-civilian-deaths-caused-by-coalition-air-strikes-in-syria/

Ove podatke zapadna štampa ili prećutkuje ili namerno ne objavljuje?!?

артиљерац

pre 7 godina

@ bojan Руска војна технологија не заостаје за америчком,уопште,
а камоли 30-40 година.У понечему је и испред.Руски авиони(Миг 31 и
Су 35,за сад)имају радар с трофазном решетком(ради истовремено на
3 фреквенције)домета 350 км(мали циљеви,ловачки авиони)или 400 км,
(велики циљеви,4-моторни авиони)снаге 500 Kw,0,5 Mw.најбољи амерички
радар,на F-22,има домет 220 км.Руси на својим авионима имају SLOY
везу,тако да се њоме,с радара водећег авиона,пребацује слика на
радрске екране других авиона,и на радарске екране ПВО система на
земљи.Који тако и не морају да пале сопствене радаре.SLOY веза је за САД тренутно мислена именица.Раде нешто на томе,али нису ни близу оперативне употребе.Руска граната "Краснодар"(граната с малим ракетним мотором и инфрацрвеном камером,сама бира циљ)домета 70 км,
је за НАТО,SF.Према поштеном признању француских артиљеријских
официра,који су видели како дејствује.Има још пуно тога,али заузећу
пуно места.Није ред,и ово је опширно.Да не заборавимо Т-90,који је
убедљиво најбољи тенк на свету,а Армата,која још није оперативна,
је Баба Рога.

A.

pre 7 godina

Čini mi se da bi većina čelnika zemalja NATO-a mislili da bi svet bio mnogo BOLJI kada bi Rusiju iselili na Mars. Ali, ako bi im to i uspelo, našli bi neku 'drugu Rusiju', jer krivac za ovaj haos u svetu, po njihovom mišljenju, nikako nije među njima.

Che Guevara

pre 7 godina

@ Marija

Prvo nemas pojma o temi o kojoj pises,ne radi se o receptima za kuhanje pa te to mozda zbunjuje.Drugo stalno mjesas dizel i loz ulje a brod u stvari ima parne turbine i ide na tesku naftu.Trece projektovan je da nosi do 50 aviona i 15-20 helikoptera (ovisno o velicini i tipu).Ilustracije radi tu kolicinu aviona i helikoptera nemaju sve bivse Yu republike da ih stavis zajedno na hrpu.On je srednji nosac aviona i ne moze da se poredi sa americkim jer ne pripadaju istoj klasi,inace projektovani vijek nosaca je 50 god. tako da ni americki nisu puno mladji.

артиљерац

pre 7 godina

Руси су им дали такву жишку,да су се(НАТО)упалили ко бензинске паре.
А,ноћас је та ескадра прошла поред Малте и продужила ка Сирији,а да
НИГДЕ нису сипали гориво.Ја сам мислио да ће свратити у Тетуан,50 км
од Сеуте,мароканска лука.Али нису ни ту.Била је МОША.

vlajko kokorajko

pre 7 godina

@miro,
usa je dosta godina ispred rusije u mikroelektronici. rusi poznaju principe, ali jednostavno nemaju svoju razvijenu industriju u tom domenu. npr aerodinamika ruskih letelica je veoma veoma razvijena, ali ozbiljno sumnjam sta rusi imaju da stave u pak-fa od opreme, a da je na istom nivou razvijenosti kao f22 ili f35... isto ide i za opremu brodova npr.

ema

pre 7 godina

@Ivan:

Bravo! Savrsen komentar. Stalno isto govorim - unistice ih arogancija, bezobrazluk i odsustvo realnog sagledavanja stvari. Umesto da se EU i Rusija prakticno spoje i budu cudo (beybednost, privreda, istrazivanja, borba protiv terorizma), americki placenici - birokrate iz EU su rasturili Evropu.

Pedja

pre 7 godina

Sledece jeseni i 2018??? Hahaaa, kakvo otimanje para. I NATO je svestan da ako Rusija hoce da napadne Poljsku, Rumuniju, Bugarsku ili neku od severnih zemalja to moze da ucinin za 48 sati. Niko im ziv ne moze pomoci. Tako da NATO samo zamajava glupe zemlje da im moze pomoci slanjem 100-200 vojnika.

sale

pre 7 godina

Zar stvarno mislite da bi Rusi, u nekom eventualnom ratu , mogli da se suprotstave Amerikancima? Stvarno mislite da Rusi bili bi u stanju da lansiraju i jednu jedinu balisticku raketu , bilo sa podmornica ili sa kopna?
(bojan, 27. oktobar 2016 14:00)

Nije važno šta o tome misli bilo ko drugi, naročito mi neinformisani i/ili dezinformisani laici i navijači, već samo šta o tome misle američki vojni stručnjaci i stratezi. Nadam se da niko do nas, niti od njih (Rusa i Amerikanaca) ne želi da "utakmica" započne i da to konkretno utvrde.

Osim toga, "suprotstaviti se" ne znači ono što misliš da znači. Svako može da se suprotstavi i to nije nikakva retkost u svetu, premda često ima visoku cenu.

bojan

pre 7 godina

Svasta ovde covek cita. Ruske podmornice najbolje na svetu, Ruska avijacija najbolja na svetu, Ruska protivazdusna odbrana najbolja na svetu, Ruske rakete najmocnije na svetu... i tako dalje , i tako dalje. Dakle sve sto je Rusko je najbolje na svetu. Za sve ove strucnjake samo jedan mali podatak: Ruska tehnologija zaostaje 30-40 godina iza Americke. Pametnom je dovoljno ovaj podatak. Zar stvarno mislite da bi Rusi, u nekom eventualnom ratu , mogli da se suprotstave Amerikancima? Stvarno mislite da Rusi bili bi u stanju da lansiraju i jednu jedinu balisticku raketu , bilo sa podmornica ili sa kopna?

Mihailo

pre 7 godina

@bojan
Da Ruska tehnika zaostaje toliko za Američkom odavno bi im kauboji pokazali gde im je mesto.
Možda nije najbolja ali je jako blizu Američkoj, a možda u nekim stvarima i bolja. Svako razvija ono što smatra za prioritet.

miro

pre 7 godina

(bojan, 27. oktobar 2016 14:00)

Evo, ja ne verujem da je sve rusko naj naj. Ali bih baš voleo da mi stručnjak vašeg kalibra da neki konkretan primer gde je to USA u vojnoj tehnologiji 40 godina ispred RUS ?? Ajde, jedan jedini a da nije iz rambo filmova.

Siniša

pre 7 godina

Valja rezonovati,Kuznjecov se i ne vodi kao nosač aviona već čini mi se kao krstarica ili kako već a i nije naoružan kao klasičan nosač.

Marija

pre 7 godina

Ne bi bilo haosa da ruska zardjala masina Kuznzjecov koji plovi na dizel i loz ulje i koji se dimi kao da ce da se svaki cas zapali nije ostao bez goriva pa je molio da pristane da se natankuje .

Zamislite obrnutu situaciju da americki nosac aviona zatrazi da se natankuje negde u Vladivostoku.
Ceo svet bi se smejao.

Ali kad se ruski zardjali nosac pokvari i nestane bez goriva, onda navodno nastene pometnja ahahaha.

Pa pometnja je nastala da ga ne prime negde u luku i da se zapali sam od sebe i izazove ekolosku katastrofu nevidjenih razmera.
Samo se zbog toga zapad plasi zardjalih ruskih brodova , podmornica i nosaca aviona.

Kao drugo , opet se spinuje, pa nije NATO zatrazio pomoc , nego suprotno, zardjali ruski nosac je zatrazio pomoc od NATO da mu daju gorivo i da se malo popravi nosac i Bosch pumpa stara 40 godina.


Ova ruska farsa od zardjalog nosaca tesko da ce stici do Sirije i nazad za Rusiju , bice jos moljenja za dizel i loz ulje, plus zamenu stare Bosh pumpe i dodatnog tegljaca koji ce ga "otegliti" do Vladivostoka.

Ali bitno da je zardjali nosac izazvao pometnju ahahahhah.
Pa naravno da je pometnja, svi se boje da se ne zapali pored neke obale i izazove ekolosku katastrofu.

sn

pre 7 godina

Bacvanin-ovo su velike dvotaktne masine koje u plovidbi koriste tesko gorivo ,koje se greje pregrejanim parom na 120 stepeni C. Samo u manevru ( polazak,sidrenje,vezivanje ) koristi dizel i to onaj za traktore,drugi su preskupi....

ns posmatrac

pre 7 godina

NATO namerno zamenjuje teze. Eskalaciju je zapoceo upravo NATO dodatnim prekomernim rasporedjivanjem trupa ka Rusiji.
Rusija nije rasporedila trupe ka Poljskoj ili baltickim drzavama vec samo prema Ukraini sto je i normalno obzirom da se tamo vodi gradjanski rat.

Nikola

pre 7 godina

@U roku od odmah bio bio taj nosac na dnu u ratnom sukobu. Skoro je smesno sto ga Rusi teraju da plovi.
(Cile, 27. oktobar 2016 10:26)
Kao i svi americki nosaci u roku od pola sata..za svaki americki nosac i pratnju u svakom trenutnku ima spremno po 10 balistickih taktickih nuklearki ..samo jedna nuklearna podmornica moze da unisti celu flotu ..nosaci su oruzje drugog svetskog rata i za protiv slabih zemalja....uostalom avioni na nosacu imaju domet 700km a krstareca raketa ispaljena sa broda ima domet 3000km i koja je onda poenta?

miro

pre 7 godina

U roku od odmah bio bio taj nosac na dnu u ratnom sukobu. Skoro je smesno sto ga Rusi teraju da plovi.
(Cile, 27. oktobar 2016 10:26) # Link komentara

Apsolutno se slazem, ko sto bi bio unisten i svaki americki nosac u prvom naletu.
Nosaci su super stvar ako hoces da demonstriras silu nad nekim dosta slabijim. U slucaju ozbiljnog sukoba oni su nista drugo nego velike plutajuce mete na sred okeana.
Zato oni Rusima ni ne trebaju.
Ovaj samo vozikaju malo da nerviraju Nato. Da su hteli mngo brze bi preleteli 50 aviona preko Irana i Iraka.
(Marko, 27. oktobar 2016 11:08)

Obojica debelo grešite. Svaki USA nosač je uvek ispraćen bar jednom krstaricom i dva razarača. Za njegovo potapanje neophodan je plotun od bar 70 protivbrodskih raketa. Kuznjecov je pak u stanju sam da odbije napad 16 protivbrodskih raketa a ni on nikad ne ide bez pratnje. Najveća pretnja po nosače su podmornice. Do sada na NATO vežbama su holandske, francuske i australijske podmornice (i to dizel električne) 10ak puta "potopile" USA nosač. Jednom prilikom francuskoj podmornici je pošlo za rukom da "potopi" i nosač i krstaricu i razarač u pratnji. Pa sad zamislite potencijal nuklearne podmornice specijalno dizajnirane baš za borbu protiv nosača kakva je ruska Oskar klasa. U sredozemnom moru otkrivanje podmornica je vrlo težak zadatak zbog velike "buke"... Inače, dobro je da se Kuznjecov dimi ovako kako se dimi. Kada dim pokulja iz njegovih lansera tada smo obrali bostan svi.

kraja

pre 7 godina

...meni je mnogo vise zasmetao podatak da nemacka komanduje trupama francuske, holandije, belgije, norveške, hrvatske i luksemburga...
...gde je evropa stigla od 1944.g...
...da joj komanduje zemlja kojoj je ta ista evropa 1946.g. raspustila celopkupnu armiju...

ElAl

pre 7 godina

Da li je moguće da je u izvornom tekstu DW navedeno da je Seuta "ostrvce" i španska "eksklava"? Sumnjam. Dovoljno je konsultovati neki od geopretraživača, kao što je npr. Google Earth da bi se ispostavilo da to nije tačno. Seuta je kao i Melilja deo kopnenog Maroka i predstavljaju španske enklave na istom.

bigserb

pre 7 godina

Citam komentare "strucnjaka" za naoruzanje i ne mogu, a da se slatko ne nasmejem! Nazivanje bilo kog nosaca aviona na svetu kantom, pa i Ruskog je apsolutno neznanje! Tvrdnje kako bi u sukobu sa amerikancima Ruski nosac momentalno zavrsio na dnu mora su apsolutno detinjaste i glupe! Ruski nosac ima takvu odbranu da mu nijedno americko oruzje ne moze ni prici, svaki nosac aviona, pa i Ruski prati gomila brodova i podmornica koji brinu o njegovoj bezbednosti, a znamo da Rusi imaju najbolje podmornice na svetu, kao i najbolju PVO odbranu na svetu! S druge strane, avijacija koju Ruski nosac nosi se moze nositi sa svakim avionom americke avijacije, a Ruske protivbrodske rakete su najmocnije rakete na svetu i one veoma lako mogu potopiti svaki americki brod i amerikanci to znaju! Zato se oni i plase prisustva "Admirala Kuznjecova" u Siriji, jer znaju da im tolika vojna sila remeti planove za okupaciju Sirije!!!

rurk miki

pre 7 godina

teska aviokrstarica admiral kuznjecov na sebi ima stacionirane su33,mig29kub,su25,ka52..od naoruzanje rakete p700,u pratnji je brodova koji poseduju mornaricku verziju s300,pa da ide i na cumur o kakvom to momentalnom potapanju u nekom sukobu neko prica???britanci ta velika vojna sila koja izmejava dimljenje broda u akciji protiv isila ucestvuje sa 6 aviona,toliko o sili

Marko

pre 7 godina

U roku od odmah bio bio taj nosac na dnu u ratnom sukobu. Skoro je smesno sto ga Rusi teraju da plovi.
(Cile, 27. oktobar 2016 10:26) # Link komentara

Apsolutno se slazem, ko sto bi bio unisten i svaki americki nosac u prvom naletu.
Nosaci su super stvar ako hoces da demonstriras silu nad nekim dosta slabijim. U slucaju ozbiljnog sukoba oni su nista drugo nego velike plutajuce mete na sred okeana.
Zato oni Rusima ni ne trebaju.
Ovaj samo vozikaju malo da nerviraju Nato. Da su hteli mngo brze bi preleteli 50 aviona preko Irana i Iraka.

Langus

pre 7 godina

(Cile, 27. oktobar 2016 10:26) Ostaje samo pitanje - kad taj nosac ne predstavlja pretnju zasto onda tolika frka oko njega?

E, cuda nevidjenog - kako se Zapad toliko brine o civilima i to bas u Alepu, gde sticenici Zapada gube rat? A NATO se cudi zasto se Rusija rastrcala na sve strane zaboravljajuci razne svoje brljotine, recimo Majdan u Ukrajini. NATO usetao u Ukrajinu, Rusi se brane, i sad Rusija agresor i pretnja?

T

pre 7 godina

Plovidba ovog nosaca je vec sada ispunila apsolutno sve zacrtane ciljeve - a to je odusevljenje rusofila i rusofilske stampe. Prakticna primena je nebitna, jer Rusi ionako imaju aerodrom u Siriji na koji moze da stane 10x vise aviona nego na ovaj nosac.

Deni

pre 7 godina

Ovo je vise smesno koliko je ovaj zapad licemeran. Svetski problem No1 je sto jedan jedini RU nosac plovi medjunarodnim vodama i zeli negde da dopuni gorivo, dok sa druge strane zapadne sile razmestaju svoje vojne trupe u zemlje satelite zapada a na samu granicu sa Rusijom.

Ivan

pre 7 godina

Ono što će na kraju uništiti EU i dobar deo zapadne civilizacije nije ni pad privrede, ni terorizam, niti bilo šta drugo nego cinizam i odsustvo realnog sagledavanja stvari.
Jednostavno naišli su na tvrd orah i vojno superiornu silu i jednostavno nemaju više prednost a ubedili su sebe da su najmoćniji, najrazvijeniji, najbolji, najpravičniji i da mogu da rade šta hoće i gde hoće.
Spominju se civili koji ginu i to je nažalost sigurno tako, jer rat je, pobunjenici beže i kriju se gde stignu da bi sačuvali živu glavu i ne mare što su u blizini civila koji ginu zajedno sa njima.
ALI, gde je u toj priči 2 MILIONA civilnih žrtava samo u Iraku u periodu 2003-2013 npr.
Oni nisu bitni i CNN, BBC i sl. agencije o tome nikada nisu izveštavale kao o ratnim zločinima i sl, jer napadala je USA i NATO i to im je bio zajednički interes.
Ubedili su sebe da čine pravičnu stvar i da su spasioci svega i svih.
Politika dvostrukih standarda može odlično da funkcioniše u unipolranom svetu kakav je bio do dolaska Putina i dok je Rusija bila nokautirana i devastirana.
To više nije slučaj.
Da li je to dobro ili ne istorija će reći,...

Ivan

pre 7 godina

U roku od odmah bio bio taj nosac na dnu u ratnom sukobu. Skoro je smesno sto ga Rusi teraju da plovi.
(Cile, 27. oktobar 2016 10:26)

Šta bi i kako potopilo ovaj nosač?
Daj neko stručno objašnjenje.
Misliš da taj nosač ne prati minimum 10 podmornica, da nema najmodernije sisteme protivvazdušne odbrane i super-moderne rakete koje mogu da potope brodove protivnika i sl,...
Misliš da su Rusi naivni?
Ako pogledaš istoriju videćeš da je istina daleko od toga.

Kuznjecov

pre 7 godina

@Cile: Za tvoju prebogatu bazu podataka, americke nosace aviona na zajednickim vezbama u simuliranom sukobu uspevale su da potope mnoge NATO clanice, a ni jedan osim SAD se ne moze porediti po vojnoj moci sa Rusijom. Tako da ni zapadne verzije ne bi prosle bolje u slucaju sukoba. Ruska vojna doktrina nije se oslanjala na nosace, zato su Rusi i zakrzljali u razvoju nosaca aviona i ovaj Kuznjecov je pravo nedonosce, projekat od kojeg se odustajalo pa ponovo zapocinjalo, i trenutno je na nekom "remontu" koji bi trebao da bude gotov tek za tri godine. Kuznjecov je na probnom putovanju, vise neko sepurenje Rusije. Medjutim vec kruze vicevi i sale na racun te "kante", ali koliko god Kuznjecov bio kanta, ipak je kanta koja nosi opake igracke i to je ono sto brine NATO...

Zox

pre 7 godina

Samo se pitam: ako je problem to sto se desava u Siriji, pa i ruska intervencija, sta onda NATO uopste radi u toj Siriji? Zar su Rusi objavili rat NATO-u ili obratno? Da li Rusi blokiraju NATO u vezi Iraka? Sem licemjerja, ne vidim neku drugu logiku...

Bacvanin

pre 7 godina

Steta sto mu Spanci nicu dali goriva, sa euro dizelom bi verovatno manje dimio a i ne bi toliko sumpora zavrsilo u atmosferi, jer Admiral Kuznjecov je veliki zagadjivac vazduha sa ovim gorivom koji koristi.

Marko

pre 7 godina

U roku od odmah bio bio taj nosac na dnu u ratnom sukobu. Skoro je smesno sto ga Rusi teraju da plovi.
(Cile, 27. oktobar 2016 10:26) # Link komentara

Apsolutno se slazem, ko sto bi bio unisten i svaki americki nosac u prvom naletu.
Nosaci su super stvar ako hoces da demonstriras silu nad nekim dosta slabijim. U slucaju ozbiljnog sukoba oni su nista drugo nego velike plutajuce mete na sred okeana.
Zato oni Rusima ni ne trebaju.
Ovaj samo vozikaju malo da nerviraju Nato. Da su hteli mngo brze bi preleteli 50 aviona preko Irana i Iraka.

Deni

pre 7 godina

Ovo je vise smesno koliko je ovaj zapad licemeran. Svetski problem No1 je sto jedan jedini RU nosac plovi medjunarodnim vodama i zeli negde da dopuni gorivo, dok sa druge strane zapadne sile razmestaju svoje vojne trupe u zemlje satelite zapada a na samu granicu sa Rusijom.

Zox

pre 7 godina

Samo se pitam: ako je problem to sto se desava u Siriji, pa i ruska intervencija, sta onda NATO uopste radi u toj Siriji? Zar su Rusi objavili rat NATO-u ili obratno? Da li Rusi blokiraju NATO u vezi Iraka? Sem licemjerja, ne vidim neku drugu logiku...

Ivan

pre 7 godina

Ono što će na kraju uništiti EU i dobar deo zapadne civilizacije nije ni pad privrede, ni terorizam, niti bilo šta drugo nego cinizam i odsustvo realnog sagledavanja stvari.
Jednostavno naišli su na tvrd orah i vojno superiornu silu i jednostavno nemaju više prednost a ubedili su sebe da su najmoćniji, najrazvijeniji, najbolji, najpravičniji i da mogu da rade šta hoće i gde hoće.
Spominju se civili koji ginu i to je nažalost sigurno tako, jer rat je, pobunjenici beže i kriju se gde stignu da bi sačuvali živu glavu i ne mare što su u blizini civila koji ginu zajedno sa njima.
ALI, gde je u toj priči 2 MILIONA civilnih žrtava samo u Iraku u periodu 2003-2013 npr.
Oni nisu bitni i CNN, BBC i sl. agencije o tome nikada nisu izveštavale kao o ratnim zločinima i sl, jer napadala je USA i NATO i to im je bio zajednički interes.
Ubedili su sebe da čine pravičnu stvar i da su spasioci svega i svih.
Politika dvostrukih standarda može odlično da funkcioniše u unipolranom svetu kakav je bio do dolaska Putina i dok je Rusija bila nokautirana i devastirana.
To više nije slučaj.
Da li je to dobro ili ne istorija će reći,...

Langus

pre 7 godina

(Cile, 27. oktobar 2016 10:26) Ostaje samo pitanje - kad taj nosac ne predstavlja pretnju zasto onda tolika frka oko njega?

E, cuda nevidjenog - kako se Zapad toliko brine o civilima i to bas u Alepu, gde sticenici Zapada gube rat? A NATO se cudi zasto se Rusija rastrcala na sve strane zaboravljajuci razne svoje brljotine, recimo Majdan u Ukrajini. NATO usetao u Ukrajinu, Rusi se brane, i sad Rusija agresor i pretnja?

Kuznjecov

pre 7 godina

@Cile: Za tvoju prebogatu bazu podataka, americke nosace aviona na zajednickim vezbama u simuliranom sukobu uspevale su da potope mnoge NATO clanice, a ni jedan osim SAD se ne moze porediti po vojnoj moci sa Rusijom. Tako da ni zapadne verzije ne bi prosle bolje u slucaju sukoba. Ruska vojna doktrina nije se oslanjala na nosace, zato su Rusi i zakrzljali u razvoju nosaca aviona i ovaj Kuznjecov je pravo nedonosce, projekat od kojeg se odustajalo pa ponovo zapocinjalo, i trenutno je na nekom "remontu" koji bi trebao da bude gotov tek za tri godine. Kuznjecov je na probnom putovanju, vise neko sepurenje Rusije. Medjutim vec kruze vicevi i sale na racun te "kante", ali koliko god Kuznjecov bio kanta, ipak je kanta koja nosi opake igracke i to je ono sto brine NATO...

Ivan

pre 7 godina

U roku od odmah bio bio taj nosac na dnu u ratnom sukobu. Skoro je smesno sto ga Rusi teraju da plovi.
(Cile, 27. oktobar 2016 10:26)

Šta bi i kako potopilo ovaj nosač?
Daj neko stručno objašnjenje.
Misliš da taj nosač ne prati minimum 10 podmornica, da nema najmodernije sisteme protivvazdušne odbrane i super-moderne rakete koje mogu da potope brodove protivnika i sl,...
Misliš da su Rusi naivni?
Ako pogledaš istoriju videćeš da je istina daleko od toga.

kraja

pre 7 godina

...meni je mnogo vise zasmetao podatak da nemacka komanduje trupama francuske, holandije, belgije, norveške, hrvatske i luksemburga...
...gde je evropa stigla od 1944.g...
...da joj komanduje zemlja kojoj je ta ista evropa 1946.g. raspustila celopkupnu armiju...

bigserb

pre 7 godina

Citam komentare "strucnjaka" za naoruzanje i ne mogu, a da se slatko ne nasmejem! Nazivanje bilo kog nosaca aviona na svetu kantom, pa i Ruskog je apsolutno neznanje! Tvrdnje kako bi u sukobu sa amerikancima Ruski nosac momentalno zavrsio na dnu mora su apsolutno detinjaste i glupe! Ruski nosac ima takvu odbranu da mu nijedno americko oruzje ne moze ni prici, svaki nosac aviona, pa i Ruski prati gomila brodova i podmornica koji brinu o njegovoj bezbednosti, a znamo da Rusi imaju najbolje podmornice na svetu, kao i najbolju PVO odbranu na svetu! S druge strane, avijacija koju Ruski nosac nosi se moze nositi sa svakim avionom americke avijacije, a Ruske protivbrodske rakete su najmocnije rakete na svetu i one veoma lako mogu potopiti svaki americki brod i amerikanci to znaju! Zato se oni i plase prisustva "Admirala Kuznjecova" u Siriji, jer znaju da im tolika vojna sila remeti planove za okupaciju Sirije!!!

rurk miki

pre 7 godina

teska aviokrstarica admiral kuznjecov na sebi ima stacionirane su33,mig29kub,su25,ka52..od naoruzanje rakete p700,u pratnji je brodova koji poseduju mornaricku verziju s300,pa da ide i na cumur o kakvom to momentalnom potapanju u nekom sukobu neko prica???britanci ta velika vojna sila koja izmejava dimljenje broda u akciji protiv isila ucestvuje sa 6 aviona,toliko o sili

miro

pre 7 godina

U roku od odmah bio bio taj nosac na dnu u ratnom sukobu. Skoro je smesno sto ga Rusi teraju da plovi.
(Cile, 27. oktobar 2016 10:26) # Link komentara

Apsolutno se slazem, ko sto bi bio unisten i svaki americki nosac u prvom naletu.
Nosaci su super stvar ako hoces da demonstriras silu nad nekim dosta slabijim. U slucaju ozbiljnog sukoba oni su nista drugo nego velike plutajuce mete na sred okeana.
Zato oni Rusima ni ne trebaju.
Ovaj samo vozikaju malo da nerviraju Nato. Da su hteli mngo brze bi preleteli 50 aviona preko Irana i Iraka.
(Marko, 27. oktobar 2016 11:08)

Obojica debelo grešite. Svaki USA nosač je uvek ispraćen bar jednom krstaricom i dva razarača. Za njegovo potapanje neophodan je plotun od bar 70 protivbrodskih raketa. Kuznjecov je pak u stanju sam da odbije napad 16 protivbrodskih raketa a ni on nikad ne ide bez pratnje. Najveća pretnja po nosače su podmornice. Do sada na NATO vežbama su holandske, francuske i australijske podmornice (i to dizel električne) 10ak puta "potopile" USA nosač. Jednom prilikom francuskoj podmornici je pošlo za rukom da "potopi" i nosač i krstaricu i razarač u pratnji. Pa sad zamislite potencijal nuklearne podmornice specijalno dizajnirane baš za borbu protiv nosača kakva je ruska Oskar klasa. U sredozemnom moru otkrivanje podmornica je vrlo težak zadatak zbog velike "buke"... Inače, dobro je da se Kuznjecov dimi ovako kako se dimi. Kada dim pokulja iz njegovih lansera tada smo obrali bostan svi.

Nikola

pre 7 godina

@U roku od odmah bio bio taj nosac na dnu u ratnom sukobu. Skoro je smesno sto ga Rusi teraju da plovi.
(Cile, 27. oktobar 2016 10:26)
Kao i svi americki nosaci u roku od pola sata..za svaki americki nosac i pratnju u svakom trenutnku ima spremno po 10 balistickih taktickih nuklearki ..samo jedna nuklearna podmornica moze da unisti celu flotu ..nosaci su oruzje drugog svetskog rata i za protiv slabih zemalja....uostalom avioni na nosacu imaju domet 700km a krstareca raketa ispaljena sa broda ima domet 3000km i koja je onda poenta?

ns posmatrac

pre 7 godina

NATO namerno zamenjuje teze. Eskalaciju je zapoceo upravo NATO dodatnim prekomernim rasporedjivanjem trupa ka Rusiji.
Rusija nije rasporedila trupe ka Poljskoj ili baltickim drzavama vec samo prema Ukraini sto je i normalno obzirom da se tamo vodi gradjanski rat.

T

pre 7 godina

Plovidba ovog nosaca je vec sada ispunila apsolutno sve zacrtane ciljeve - a to je odusevljenje rusofila i rusofilske stampe. Prakticna primena je nebitna, jer Rusi ionako imaju aerodrom u Siriji na koji moze da stane 10x vise aviona nego na ovaj nosac.

артиљерац

pre 7 godina

Руси су им дали такву жишку,да су се(НАТО)упалили ко бензинске паре.
А,ноћас је та ескадра прошла поред Малте и продужила ка Сирији,а да
НИГДЕ нису сипали гориво.Ја сам мислио да ће свратити у Тетуан,50 км
од Сеуте,мароканска лука.Али нису ни ту.Била је МОША.

ElAl

pre 7 godina

Da li je moguće da je u izvornom tekstu DW navedeno da je Seuta "ostrvce" i španska "eksklava"? Sumnjam. Dovoljno je konsultovati neki od geopretraživača, kao što je npr. Google Earth da bi se ispostavilo da to nije tačno. Seuta je kao i Melilja deo kopnenog Maroka i predstavljaju španske enklave na istom.

miro

pre 7 godina

(bojan, 27. oktobar 2016 14:00)

Evo, ja ne verujem da je sve rusko naj naj. Ali bih baš voleo da mi stručnjak vašeg kalibra da neki konkretan primer gde je to USA u vojnoj tehnologiji 40 godina ispred RUS ?? Ajde, jedan jedini a da nije iz rambo filmova.

Mihailo

pre 7 godina

@bojan
Da Ruska tehnika zaostaje toliko za Američkom odavno bi im kauboji pokazali gde im je mesto.
Možda nije najbolja ali je jako blizu Američkoj, a možda u nekim stvarima i bolja. Svako razvija ono što smatra za prioritet.

Bacvanin

pre 7 godina

Steta sto mu Spanci nicu dali goriva, sa euro dizelom bi verovatno manje dimio a i ne bi toliko sumpora zavrsilo u atmosferi, jer Admiral Kuznjecov je veliki zagadjivac vazduha sa ovim gorivom koji koristi.

A.

pre 7 godina

Čini mi se da bi većina čelnika zemalja NATO-a mislili da bi svet bio mnogo BOLJI kada bi Rusiju iselili na Mars. Ali, ako bi im to i uspelo, našli bi neku 'drugu Rusiju', jer krivac za ovaj haos u svetu, po njihovom mišljenju, nikako nije među njima.

ema

pre 7 godina

@Ivan:

Bravo! Savrsen komentar. Stalno isto govorim - unistice ih arogancija, bezobrazluk i odsustvo realnog sagledavanja stvari. Umesto da se EU i Rusija prakticno spoje i budu cudo (beybednost, privreda, istrazivanja, borba protiv terorizma), americki placenici - birokrate iz EU su rasturili Evropu.

Siniša

pre 7 godina

Valja rezonovati,Kuznjecov se i ne vodi kao nosač aviona već čini mi se kao krstarica ili kako već a i nije naoružan kao klasičan nosač.

Pedja

pre 7 godina

Sledece jeseni i 2018??? Hahaaa, kakvo otimanje para. I NATO je svestan da ako Rusija hoce da napadne Poljsku, Rumuniju, Bugarsku ili neku od severnih zemalja to moze da ucinin za 48 sati. Niko im ziv ne moze pomoci. Tako da NATO samo zamajava glupe zemlje da im moze pomoci slanjem 100-200 vojnika.

sn

pre 7 godina

Bacvanin-ovo su velike dvotaktne masine koje u plovidbi koriste tesko gorivo ,koje se greje pregrejanim parom na 120 stepeni C. Samo u manevru ( polazak,sidrenje,vezivanje ) koristi dizel i to onaj za traktore,drugi su preskupi....

sale

pre 7 godina

Zar stvarno mislite da bi Rusi, u nekom eventualnom ratu , mogli da se suprotstave Amerikancima? Stvarno mislite da Rusi bili bi u stanju da lansiraju i jednu jedinu balisticku raketu , bilo sa podmornica ili sa kopna?
(bojan, 27. oktobar 2016 14:00)

Nije važno šta o tome misli bilo ko drugi, naročito mi neinformisani i/ili dezinformisani laici i navijači, već samo šta o tome misle američki vojni stručnjaci i stratezi. Nadam se da niko do nas, niti od njih (Rusa i Amerikanaca) ne želi da "utakmica" započne i da to konkretno utvrde.

Osim toga, "suprotstaviti se" ne znači ono što misliš da znači. Svako može da se suprotstavi i to nije nikakva retkost u svetu, premda često ima visoku cenu.

артиљерац

pre 7 godina

@ bojan Руска војна технологија не заостаје за америчком,уопште,
а камоли 30-40 година.У понечему је и испред.Руски авиони(Миг 31 и
Су 35,за сад)имају радар с трофазном решетком(ради истовремено на
3 фреквенције)домета 350 км(мали циљеви,ловачки авиони)или 400 км,
(велики циљеви,4-моторни авиони)снаге 500 Kw,0,5 Mw.најбољи амерички
радар,на F-22,има домет 220 км.Руси на својим авионима имају SLOY
везу,тако да се њоме,с радара водећег авиона,пребацује слика на
радрске екране других авиона,и на радарске екране ПВО система на
земљи.Који тако и не морају да пале сопствене радаре.SLOY веза је за САД тренутно мислена именица.Раде нешто на томе,али нису ни близу оперативне употребе.Руска граната "Краснодар"(граната с малим ракетним мотором и инфрацрвеном камером,сама бира циљ)домета 70 км,
је за НАТО,SF.Према поштеном признању француских артиљеријских
официра,који су видели како дејствује.Има још пуно тога,али заузећу
пуно места.Није ред,и ово је опширно.Да не заборавимо Т-90,који је
убедљиво најбољи тенк на свету,а Армата,која још није оперативна,
је Баба Рога.

Marija

pre 7 godina

Ne bi bilo haosa da ruska zardjala masina Kuznzjecov koji plovi na dizel i loz ulje i koji se dimi kao da ce da se svaki cas zapali nije ostao bez goriva pa je molio da pristane da se natankuje .

Zamislite obrnutu situaciju da americki nosac aviona zatrazi da se natankuje negde u Vladivostoku.
Ceo svet bi se smejao.

Ali kad se ruski zardjali nosac pokvari i nestane bez goriva, onda navodno nastene pometnja ahahaha.

Pa pometnja je nastala da ga ne prime negde u luku i da se zapali sam od sebe i izazove ekolosku katastrofu nevidjenih razmera.
Samo se zbog toga zapad plasi zardjalih ruskih brodova , podmornica i nosaca aviona.

Kao drugo , opet se spinuje, pa nije NATO zatrazio pomoc , nego suprotno, zardjali ruski nosac je zatrazio pomoc od NATO da mu daju gorivo i da se malo popravi nosac i Bosch pumpa stara 40 godina.


Ova ruska farsa od zardjalog nosaca tesko da ce stici do Sirije i nazad za Rusiju , bice jos moljenja za dizel i loz ulje, plus zamenu stare Bosh pumpe i dodatnog tegljaca koji ce ga "otegliti" do Vladivostoka.

Ali bitno da je zardjali nosac izazvao pometnju ahahahhah.
Pa naravno da je pometnja, svi se boje da se ne zapali pored neke obale i izazove ekolosku katastrofu.

Che Guevara

pre 7 godina

@ Marija

Prvo nemas pojma o temi o kojoj pises,ne radi se o receptima za kuhanje pa te to mozda zbunjuje.Drugo stalno mjesas dizel i loz ulje a brod u stvari ima parne turbine i ide na tesku naftu.Trece projektovan je da nosi do 50 aviona i 15-20 helikoptera (ovisno o velicini i tipu).Ilustracije radi tu kolicinu aviona i helikoptera nemaju sve bivse Yu republike da ih stavis zajedno na hrpu.On je srednji nosac aviona i ne moze da se poredi sa americkim jer ne pripadaju istoj klasi,inace projektovani vijek nosaca je 50 god. tako da ni americki nisu puno mladji.

miro

pre 7 godina

(vlajko kokorajko, 27. oktobar 2016 14:47)

Vlajko, radar Irbis sa SU-35 iako tehnološki jedan stepenik ispod APG-77 sa F-22 po izlaznoj snazi i daljini detekcije u potpunosti parira američkom radaru. USA radar ga šije u broju ciljeva koji istovremeno prati i gađa no to često nema nikakve taktičke implikacije jer šta vam vredi što istovremeno možete gađati 20 ciljeva kada imate raketa tek za 2. Radar N-36 Belka je iste tehnološke generacije kao i APG-77 sa F-22 s tim da će PAK-FA imati još 2 radara potpuno različitih talasnih dužina kao i pasivni toplotni senzor koji u potpunosti anulira STEALT a koji F-22 nema niti postoje planovi da se ugradi. Upravo zbog tog pasivnog tragača i francuski RAFALE i evropski EUROFIGHTER bez teškoća mogu ići u borbu sa F-22 i upravo je nepostojanje takvog sistema na F-22 njegova najslabija tačka, jer onog časa kada zbog traženja ciljeva on upali svoj radar te emisije će druga strana otkriti i iskoristiti za stvaranje pozicije za napad. Rusi to znaju i baš zato SU-35 ima u krilima radare koji rade na istim opsezima kao i USA AWACS-i jer ometanjem AWACS-a F-22 mora za traženje ciljeva koristiti svoj radar. A priče o LPI radarima važe samo za zastarele avione poput MIG-29 i sl. Do sada je javno objavljeno 4 doktorata na temu anuliranja LPI. F-22 jeste sjajan avion ali ni izbliza koliko se upinju da ga kao nepobedivog i prikažu. Na kraju, Rusi već rade na fotonskim radarima sa najavom o prvim modelima oko 2018.

Kolateratlna šteta

pre 7 godina

Kada rusi bomarduju i stradaju civili to su "gnusni napadi", a kada koalicija to čini to je kolateratlna šteta?!?!
Amnesti je izjavio da je koalicija u poslednje 2 godine u 11 napada u Siriji ubila 300 civila:

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/10/usa-must-come-clean-about-civilian-deaths-caused-by-coalition-air-strikes-in-syria/

Ove podatke zapadna štampa ili prećutkuje ili namerno ne objavljuje?!?

bojan

pre 7 godina

Svasta ovde covek cita. Ruske podmornice najbolje na svetu, Ruska avijacija najbolja na svetu, Ruska protivazdusna odbrana najbolja na svetu, Ruske rakete najmocnije na svetu... i tako dalje , i tako dalje. Dakle sve sto je Rusko je najbolje na svetu. Za sve ove strucnjake samo jedan mali podatak: Ruska tehnologija zaostaje 30-40 godina iza Americke. Pametnom je dovoljno ovaj podatak. Zar stvarno mislite da bi Rusi, u nekom eventualnom ratu , mogli da se suprotstave Amerikancima? Stvarno mislite da Rusi bili bi u stanju da lansiraju i jednu jedinu balisticku raketu , bilo sa podmornica ili sa kopna?

vlajko kokorajko

pre 7 godina

@miro,
usa je dosta godina ispred rusije u mikroelektronici. rusi poznaju principe, ali jednostavno nemaju svoju razvijenu industriju u tom domenu. npr aerodinamika ruskih letelica je veoma veoma razvijena, ali ozbiljno sumnjam sta rusi imaju da stave u pak-fa od opreme, a da je na istom nivou razvijenosti kao f22 ili f35... isto ide i za opremu brodova npr.

Bacvanin

pre 7 godina

Steta sto mu Spanci nicu dali goriva, sa euro dizelom bi verovatno manje dimio a i ne bi toliko sumpora zavrsilo u atmosferi, jer Admiral Kuznjecov je veliki zagadjivac vazduha sa ovim gorivom koji koristi.

Marija

pre 7 godina

Ne bi bilo haosa da ruska zardjala masina Kuznzjecov koji plovi na dizel i loz ulje i koji se dimi kao da ce da se svaki cas zapali nije ostao bez goriva pa je molio da pristane da se natankuje .

Zamislite obrnutu situaciju da americki nosac aviona zatrazi da se natankuje negde u Vladivostoku.
Ceo svet bi se smejao.

Ali kad se ruski zardjali nosac pokvari i nestane bez goriva, onda navodno nastene pometnja ahahaha.

Pa pometnja je nastala da ga ne prime negde u luku i da se zapali sam od sebe i izazove ekolosku katastrofu nevidjenih razmera.
Samo se zbog toga zapad plasi zardjalih ruskih brodova , podmornica i nosaca aviona.

Kao drugo , opet se spinuje, pa nije NATO zatrazio pomoc , nego suprotno, zardjali ruski nosac je zatrazio pomoc od NATO da mu daju gorivo i da se malo popravi nosac i Bosch pumpa stara 40 godina.


Ova ruska farsa od zardjalog nosaca tesko da ce stici do Sirije i nazad za Rusiju , bice jos moljenja za dizel i loz ulje, plus zamenu stare Bosh pumpe i dodatnog tegljaca koji ce ga "otegliti" do Vladivostoka.

Ali bitno da je zardjali nosac izazvao pometnju ahahahhah.
Pa naravno da je pometnja, svi se boje da se ne zapali pored neke obale i izazove ekolosku katastrofu.

bojan

pre 7 godina

Svasta ovde covek cita. Ruske podmornice najbolje na svetu, Ruska avijacija najbolja na svetu, Ruska protivazdusna odbrana najbolja na svetu, Ruske rakete najmocnije na svetu... i tako dalje , i tako dalje. Dakle sve sto je Rusko je najbolje na svetu. Za sve ove strucnjake samo jedan mali podatak: Ruska tehnologija zaostaje 30-40 godina iza Americke. Pametnom je dovoljno ovaj podatak. Zar stvarno mislite da bi Rusi, u nekom eventualnom ratu , mogli da se suprotstave Amerikancima? Stvarno mislite da Rusi bili bi u stanju da lansiraju i jednu jedinu balisticku raketu , bilo sa podmornica ili sa kopna?

T

pre 7 godina

Plovidba ovog nosaca je vec sada ispunila apsolutno sve zacrtane ciljeve - a to je odusevljenje rusofila i rusofilske stampe. Prakticna primena je nebitna, jer Rusi ionako imaju aerodrom u Siriji na koji moze da stane 10x vise aviona nego na ovaj nosac.

vlajko kokorajko

pre 7 godina

@miro,
usa je dosta godina ispred rusije u mikroelektronici. rusi poznaju principe, ali jednostavno nemaju svoju razvijenu industriju u tom domenu. npr aerodinamika ruskih letelica je veoma veoma razvijena, ali ozbiljno sumnjam sta rusi imaju da stave u pak-fa od opreme, a da je na istom nivou razvijenosti kao f22 ili f35... isto ide i za opremu brodova npr.

Marko

pre 7 godina

U roku od odmah bio bio taj nosac na dnu u ratnom sukobu. Skoro je smesno sto ga Rusi teraju da plovi.
(Cile, 27. oktobar 2016 10:26) # Link komentara

Apsolutno se slazem, ko sto bi bio unisten i svaki americki nosac u prvom naletu.
Nosaci su super stvar ako hoces da demonstriras silu nad nekim dosta slabijim. U slucaju ozbiljnog sukoba oni su nista drugo nego velike plutajuce mete na sred okeana.
Zato oni Rusima ni ne trebaju.
Ovaj samo vozikaju malo da nerviraju Nato. Da su hteli mngo brze bi preleteli 50 aviona preko Irana i Iraka.

Ivan

pre 7 godina

U roku od odmah bio bio taj nosac na dnu u ratnom sukobu. Skoro je smesno sto ga Rusi teraju da plovi.
(Cile, 27. oktobar 2016 10:26)

Šta bi i kako potopilo ovaj nosač?
Daj neko stručno objašnjenje.
Misliš da taj nosač ne prati minimum 10 podmornica, da nema najmodernije sisteme protivvazdušne odbrane i super-moderne rakete koje mogu da potope brodove protivnika i sl,...
Misliš da su Rusi naivni?
Ako pogledaš istoriju videćeš da je istina daleko od toga.

bigserb

pre 7 godina

Citam komentare "strucnjaka" za naoruzanje i ne mogu, a da se slatko ne nasmejem! Nazivanje bilo kog nosaca aviona na svetu kantom, pa i Ruskog je apsolutno neznanje! Tvrdnje kako bi u sukobu sa amerikancima Ruski nosac momentalno zavrsio na dnu mora su apsolutno detinjaste i glupe! Ruski nosac ima takvu odbranu da mu nijedno americko oruzje ne moze ni prici, svaki nosac aviona, pa i Ruski prati gomila brodova i podmornica koji brinu o njegovoj bezbednosti, a znamo da Rusi imaju najbolje podmornice na svetu, kao i najbolju PVO odbranu na svetu! S druge strane, avijacija koju Ruski nosac nosi se moze nositi sa svakim avionom americke avijacije, a Ruske protivbrodske rakete su najmocnije rakete na svetu i one veoma lako mogu potopiti svaki americki brod i amerikanci to znaju! Zato se oni i plase prisustva "Admirala Kuznjecova" u Siriji, jer znaju da im tolika vojna sila remeti planove za okupaciju Sirije!!!

Deni

pre 7 godina

Ovo je vise smesno koliko je ovaj zapad licemeran. Svetski problem No1 je sto jedan jedini RU nosac plovi medjunarodnim vodama i zeli negde da dopuni gorivo, dok sa druge strane zapadne sile razmestaju svoje vojne trupe u zemlje satelite zapada a na samu granicu sa Rusijom.

Ivan

pre 7 godina

Ono što će na kraju uništiti EU i dobar deo zapadne civilizacije nije ni pad privrede, ni terorizam, niti bilo šta drugo nego cinizam i odsustvo realnog sagledavanja stvari.
Jednostavno naišli su na tvrd orah i vojno superiornu silu i jednostavno nemaju više prednost a ubedili su sebe da su najmoćniji, najrazvijeniji, najbolji, najpravičniji i da mogu da rade šta hoće i gde hoće.
Spominju se civili koji ginu i to je nažalost sigurno tako, jer rat je, pobunjenici beže i kriju se gde stignu da bi sačuvali živu glavu i ne mare što su u blizini civila koji ginu zajedno sa njima.
ALI, gde je u toj priči 2 MILIONA civilnih žrtava samo u Iraku u periodu 2003-2013 npr.
Oni nisu bitni i CNN, BBC i sl. agencije o tome nikada nisu izveštavale kao o ratnim zločinima i sl, jer napadala je USA i NATO i to im je bio zajednički interes.
Ubedili su sebe da čine pravičnu stvar i da su spasioci svega i svih.
Politika dvostrukih standarda može odlično da funkcioniše u unipolranom svetu kakav je bio do dolaska Putina i dok je Rusija bila nokautirana i devastirana.
To više nije slučaj.
Da li je to dobro ili ne istorija će reći,...

Langus

pre 7 godina

(Cile, 27. oktobar 2016 10:26) Ostaje samo pitanje - kad taj nosac ne predstavlja pretnju zasto onda tolika frka oko njega?

E, cuda nevidjenog - kako se Zapad toliko brine o civilima i to bas u Alepu, gde sticenici Zapada gube rat? A NATO se cudi zasto se Rusija rastrcala na sve strane zaboravljajuci razne svoje brljotine, recimo Majdan u Ukrajini. NATO usetao u Ukrajinu, Rusi se brane, i sad Rusija agresor i pretnja?

kraja

pre 7 godina

...meni je mnogo vise zasmetao podatak da nemacka komanduje trupama francuske, holandije, belgije, norveške, hrvatske i luksemburga...
...gde je evropa stigla od 1944.g...
...da joj komanduje zemlja kojoj je ta ista evropa 1946.g. raspustila celopkupnu armiju...

Mihailo

pre 7 godina

@bojan
Da Ruska tehnika zaostaje toliko za Američkom odavno bi im kauboji pokazali gde im je mesto.
Možda nije najbolja ali je jako blizu Američkoj, a možda u nekim stvarima i bolja. Svako razvija ono što smatra za prioritet.

Nikola

pre 7 godina

@U roku od odmah bio bio taj nosac na dnu u ratnom sukobu. Skoro je smesno sto ga Rusi teraju da plovi.
(Cile, 27. oktobar 2016 10:26)
Kao i svi americki nosaci u roku od pola sata..za svaki americki nosac i pratnju u svakom trenutnku ima spremno po 10 balistickih taktickih nuklearki ..samo jedna nuklearna podmornica moze da unisti celu flotu ..nosaci su oruzje drugog svetskog rata i za protiv slabih zemalja....uostalom avioni na nosacu imaju domet 700km a krstareca raketa ispaljena sa broda ima domet 3000km i koja je onda poenta?

Pedja

pre 7 godina

Sledece jeseni i 2018??? Hahaaa, kakvo otimanje para. I NATO je svestan da ako Rusija hoce da napadne Poljsku, Rumuniju, Bugarsku ili neku od severnih zemalja to moze da ucinin za 48 sati. Niko im ziv ne moze pomoci. Tako da NATO samo zamajava glupe zemlje da im moze pomoci slanjem 100-200 vojnika.

артиљерац

pre 7 godina

Руси су им дали такву жишку,да су се(НАТО)упалили ко бензинске паре.
А,ноћас је та ескадра прошла поред Малте и продужила ка Сирији,а да
НИГДЕ нису сипали гориво.Ја сам мислио да ће свратити у Тетуан,50 км
од Сеуте,мароканска лука.Али нису ни ту.Била је МОША.

rurk miki

pre 7 godina

teska aviokrstarica admiral kuznjecov na sebi ima stacionirane su33,mig29kub,su25,ka52..od naoruzanje rakete p700,u pratnji je brodova koji poseduju mornaricku verziju s300,pa da ide i na cumur o kakvom to momentalnom potapanju u nekom sukobu neko prica???britanci ta velika vojna sila koja izmejava dimljenje broda u akciji protiv isila ucestvuje sa 6 aviona,toliko o sili

miro

pre 7 godina

U roku od odmah bio bio taj nosac na dnu u ratnom sukobu. Skoro je smesno sto ga Rusi teraju da plovi.
(Cile, 27. oktobar 2016 10:26) # Link komentara

Apsolutno se slazem, ko sto bi bio unisten i svaki americki nosac u prvom naletu.
Nosaci su super stvar ako hoces da demonstriras silu nad nekim dosta slabijim. U slucaju ozbiljnog sukoba oni su nista drugo nego velike plutajuce mete na sred okeana.
Zato oni Rusima ni ne trebaju.
Ovaj samo vozikaju malo da nerviraju Nato. Da su hteli mngo brze bi preleteli 50 aviona preko Irana i Iraka.
(Marko, 27. oktobar 2016 11:08)

Obojica debelo grešite. Svaki USA nosač je uvek ispraćen bar jednom krstaricom i dva razarača. Za njegovo potapanje neophodan je plotun od bar 70 protivbrodskih raketa. Kuznjecov je pak u stanju sam da odbije napad 16 protivbrodskih raketa a ni on nikad ne ide bez pratnje. Najveća pretnja po nosače su podmornice. Do sada na NATO vežbama su holandske, francuske i australijske podmornice (i to dizel električne) 10ak puta "potopile" USA nosač. Jednom prilikom francuskoj podmornici je pošlo za rukom da "potopi" i nosač i krstaricu i razarač u pratnji. Pa sad zamislite potencijal nuklearne podmornice specijalno dizajnirane baš za borbu protiv nosača kakva je ruska Oskar klasa. U sredozemnom moru otkrivanje podmornica je vrlo težak zadatak zbog velike "buke"... Inače, dobro je da se Kuznjecov dimi ovako kako se dimi. Kada dim pokulja iz njegovih lansera tada smo obrali bostan svi.

Siniša

pre 7 godina

Valja rezonovati,Kuznjecov se i ne vodi kao nosač aviona već čini mi se kao krstarica ili kako već a i nije naoružan kao klasičan nosač.

Kuznjecov

pre 7 godina

@Cile: Za tvoju prebogatu bazu podataka, americke nosace aviona na zajednickim vezbama u simuliranom sukobu uspevale su da potope mnoge NATO clanice, a ni jedan osim SAD se ne moze porediti po vojnoj moci sa Rusijom. Tako da ni zapadne verzije ne bi prosle bolje u slucaju sukoba. Ruska vojna doktrina nije se oslanjala na nosace, zato su Rusi i zakrzljali u razvoju nosaca aviona i ovaj Kuznjecov je pravo nedonosce, projekat od kojeg se odustajalo pa ponovo zapocinjalo, i trenutno je na nekom "remontu" koji bi trebao da bude gotov tek za tri godine. Kuznjecov je na probnom putovanju, vise neko sepurenje Rusije. Medjutim vec kruze vicevi i sale na racun te "kante", ali koliko god Kuznjecov bio kanta, ipak je kanta koja nosi opake igracke i to je ono sto brine NATO...

Zox

pre 7 godina

Samo se pitam: ako je problem to sto se desava u Siriji, pa i ruska intervencija, sta onda NATO uopste radi u toj Siriji? Zar su Rusi objavili rat NATO-u ili obratno? Da li Rusi blokiraju NATO u vezi Iraka? Sem licemjerja, ne vidim neku drugu logiku...

ema

pre 7 godina

@Ivan:

Bravo! Savrsen komentar. Stalno isto govorim - unistice ih arogancija, bezobrazluk i odsustvo realnog sagledavanja stvari. Umesto da se EU i Rusija prakticno spoje i budu cudo (beybednost, privreda, istrazivanja, borba protiv terorizma), americki placenici - birokrate iz EU su rasturili Evropu.

A.

pre 7 godina

Čini mi se da bi većina čelnika zemalja NATO-a mislili da bi svet bio mnogo BOLJI kada bi Rusiju iselili na Mars. Ali, ako bi im to i uspelo, našli bi neku 'drugu Rusiju', jer krivac za ovaj haos u svetu, po njihovom mišljenju, nikako nije među njima.

ns posmatrac

pre 7 godina

NATO namerno zamenjuje teze. Eskalaciju je zapoceo upravo NATO dodatnim prekomernim rasporedjivanjem trupa ka Rusiji.
Rusija nije rasporedila trupe ka Poljskoj ili baltickim drzavama vec samo prema Ukraini sto je i normalno obzirom da se tamo vodi gradjanski rat.

miro

pre 7 godina

(bojan, 27. oktobar 2016 14:00)

Evo, ja ne verujem da je sve rusko naj naj. Ali bih baš voleo da mi stručnjak vašeg kalibra da neki konkretan primer gde je to USA u vojnoj tehnologiji 40 godina ispred RUS ?? Ajde, jedan jedini a da nije iz rambo filmova.

Che Guevara

pre 7 godina

@ Marija

Prvo nemas pojma o temi o kojoj pises,ne radi se o receptima za kuhanje pa te to mozda zbunjuje.Drugo stalno mjesas dizel i loz ulje a brod u stvari ima parne turbine i ide na tesku naftu.Trece projektovan je da nosi do 50 aviona i 15-20 helikoptera (ovisno o velicini i tipu).Ilustracije radi tu kolicinu aviona i helikoptera nemaju sve bivse Yu republike da ih stavis zajedno na hrpu.On je srednji nosac aviona i ne moze da se poredi sa americkim jer ne pripadaju istoj klasi,inace projektovani vijek nosaca je 50 god. tako da ni americki nisu puno mladji.

артиљерац

pre 7 godina

@ bojan Руска војна технологија не заостаје за америчком,уопште,
а камоли 30-40 година.У понечему је и испред.Руски авиони(Миг 31 и
Су 35,за сад)имају радар с трофазном решетком(ради истовремено на
3 фреквенције)домета 350 км(мали циљеви,ловачки авиони)или 400 км,
(велики циљеви,4-моторни авиони)снаге 500 Kw,0,5 Mw.најбољи амерички
радар,на F-22,има домет 220 км.Руси на својим авионима имају SLOY
везу,тако да се њоме,с радара водећег авиона,пребацује слика на
радрске екране других авиона,и на радарске екране ПВО система на
земљи.Који тако и не морају да пале сопствене радаре.SLOY веза је за САД тренутно мислена именица.Раде нешто на томе,али нису ни близу оперативне употребе.Руска граната "Краснодар"(граната с малим ракетним мотором и инфрацрвеном камером,сама бира циљ)домета 70 км,
је за НАТО,SF.Према поштеном признању француских артиљеријских
официра,који су видели како дејствује.Има још пуно тога,али заузећу
пуно места.Није ред,и ово је опширно.Да не заборавимо Т-90,који је
убедљиво најбољи тенк на свету,а Армата,која још није оперативна,
је Баба Рога.

miro

pre 7 godina

(vlajko kokorajko, 27. oktobar 2016 14:47)

Vlajko, radar Irbis sa SU-35 iako tehnološki jedan stepenik ispod APG-77 sa F-22 po izlaznoj snazi i daljini detekcije u potpunosti parira američkom radaru. USA radar ga šije u broju ciljeva koji istovremeno prati i gađa no to često nema nikakve taktičke implikacije jer šta vam vredi što istovremeno možete gađati 20 ciljeva kada imate raketa tek za 2. Radar N-36 Belka je iste tehnološke generacije kao i APG-77 sa F-22 s tim da će PAK-FA imati još 2 radara potpuno različitih talasnih dužina kao i pasivni toplotni senzor koji u potpunosti anulira STEALT a koji F-22 nema niti postoje planovi da se ugradi. Upravo zbog tog pasivnog tragača i francuski RAFALE i evropski EUROFIGHTER bez teškoća mogu ići u borbu sa F-22 i upravo je nepostojanje takvog sistema na F-22 njegova najslabija tačka, jer onog časa kada zbog traženja ciljeva on upali svoj radar te emisije će druga strana otkriti i iskoristiti za stvaranje pozicije za napad. Rusi to znaju i baš zato SU-35 ima u krilima radare koji rade na istim opsezima kao i USA AWACS-i jer ometanjem AWACS-a F-22 mora za traženje ciljeva koristiti svoj radar. A priče o LPI radarima važe samo za zastarele avione poput MIG-29 i sl. Do sada je javno objavljeno 4 doktorata na temu anuliranja LPI. F-22 jeste sjajan avion ali ni izbliza koliko se upinju da ga kao nepobedivog i prikažu. Na kraju, Rusi već rade na fotonskim radarima sa najavom o prvim modelima oko 2018.

sn

pre 7 godina

Bacvanin-ovo su velike dvotaktne masine koje u plovidbi koriste tesko gorivo ,koje se greje pregrejanim parom na 120 stepeni C. Samo u manevru ( polazak,sidrenje,vezivanje ) koristi dizel i to onaj za traktore,drugi su preskupi....

sale

pre 7 godina

Zar stvarno mislite da bi Rusi, u nekom eventualnom ratu , mogli da se suprotstave Amerikancima? Stvarno mislite da Rusi bili bi u stanju da lansiraju i jednu jedinu balisticku raketu , bilo sa podmornica ili sa kopna?
(bojan, 27. oktobar 2016 14:00)

Nije važno šta o tome misli bilo ko drugi, naročito mi neinformisani i/ili dezinformisani laici i navijači, već samo šta o tome misle američki vojni stručnjaci i stratezi. Nadam se da niko do nas, niti od njih (Rusa i Amerikanaca) ne želi da "utakmica" započne i da to konkretno utvrde.

Osim toga, "suprotstaviti se" ne znači ono što misliš da znači. Svako može da se suprotstavi i to nije nikakva retkost u svetu, premda često ima visoku cenu.

ElAl

pre 7 godina

Da li je moguće da je u izvornom tekstu DW navedeno da je Seuta "ostrvce" i španska "eksklava"? Sumnjam. Dovoljno je konsultovati neki od geopretraživača, kao što je npr. Google Earth da bi se ispostavilo da to nije tačno. Seuta je kao i Melilja deo kopnenog Maroka i predstavljaju španske enklave na istom.

Kolateratlna šteta

pre 7 godina

Kada rusi bomarduju i stradaju civili to su "gnusni napadi", a kada koalicija to čini to je kolateratlna šteta?!?!
Amnesti je izjavio da je koalicija u poslednje 2 godine u 11 napada u Siriji ubila 300 civila:

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/10/usa-must-come-clean-about-civilian-deaths-caused-by-coalition-air-strikes-in-syria/

Ove podatke zapadna štampa ili prećutkuje ili namerno ne objavljuje?!?