Četvrtak, 29.09.2016.

09:58

Hasani: Referendum na Kosovu o ujedinjenju sa Albanijom

Poslanik Skupštine Kosova iz DPK Nait Hasani kaže da Kosovo treba da koristi ustavno pravo da donese zakon i organizuje referendum o ujedinjenju sa Albanijom.

Izvor: Tanjug

Hasani: Referendum na Kosovu o ujedinjenju sa Albanijom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

istarska putovnica

pre 7 godina

@Dobronamernik

Vojvodina vraca tradicionalni grb i zastavu dok najjaca partija u Istri izdaje putovnicu buduce Republike Istre, evo je ovde http://www.politikaplus.com/upload/images/I/ISTARSKA%20PUTOVNICA.jpg

Nasi mediji cak ni ne pisu o tome, to su vesti sa vasih portala :-)

Dobronamernik

pre 7 godina

Dobronamernik isto važi i za Vojvodinu pa vi stalno peckate.
(Nenad NS, 29. septembar 2016 15:22)

Ne znam ja ko gde šta koga pecka, ono što sam siguran jeste da cela teritorija Srbije treba da bude podeljena na pokrajine. Vojvodina, Beograd, Šumadija, Podrinje i Južna Srbija treba da budu pokrajine i da svako uređuje svoje dvorište kako želi u skladu sa zakonima i Ustavom Srbije. Trenutno "rešenje" da je Srbija asimetrična federacija pokrajine Vojvodina i ne-pokrajine ostatka Srbije je naprosto glupo i vuče nas u nove probleme.

Branko

pre 7 godina

Problem sa referendumima je taj što odlučuje prosta većina, a ne kompetentna većina. U Srbiji gde je procenat nepismenih blizu granice prolaza referenduma, svašta može da se izglasa ali da li će nam deca zbog toga patiti ili njihova deca, to niko ne zna (primer referendum o Kosovu koji nije imao nikakvu svrhu). Možda jednog dana budemo imali prave državnike koji gledaju 100 godina unapred, a ne do sledećeg izbornog cirkusa (ciklusa). Do tada bolje bez referenduma.

Svoje dvoritste je najbitnije

pre 7 godina

(Svako svome jatu leti, 29. septembar 2016 12:08)

Refendum u Vojvodini ne bi bio na nacionalnoj osnovi vec na autonomoj osnovi. Ne zaboravite da su se stanovnici Vojvodine izborili i negovali autonomiju unutar carevine i da je ona kao takva usla u Srbiju u kojoj i dan danas bije bitku da ima svoju autonomiju. Nema to veze sa nacionalizmom vec sa ekonomijom i drustvenim uredjenjem.

Mi smo toliko zgazena nacija da je nama sasvim normalno da jedan delegat iz Beograda odlucuje sta je najbolje za Leskovac. I tu ideju mi prihvatamo bez preispitivanja. Pa nema on pojma sta je dobro za Leskovac, onog momenta kada Leskovac bude odredjivao sam o svojoj sudbini i bude mogao da donosi i urdebe i zakone koji su u interesu gradjana Leskovca tek onda moze da se prica o nekom uredjenju durstva. Pa onda kada Leskovac bude mogao da zadrzi kompletan PDV sebi i vecinu prihoda umesto da salje nepovratno u centralu to ce biti druga prica.

Ali posto nas ovi iz BG truju sa pricom o separatizmu mi smo jadni uplaseni jer su svi otisli od nas. A otisli su od Beogradskog establismenta. Inace taj grad Beograd ima poseban status u drzavi Srbiji i on sam je vise drzava unutar drzave nego bilo koja druga oblast u Srbiji. Zato im je i tako dobro.

Svaki okrug i grad u Srbiji treba da ima svoj poreski sistem, svoj zakonodavni sistem, svoju policiju i svoje tuzilastvo. Jedino tako Srbija moze da se otarasi parazita koji zive na racun drugih.

Dobronamernik

pre 7 godina

U pravu si, Istrani ce izgleda bez referenduma da se otcepljuju, vec naveliko putovnice prave..
(kad im bude prekipelo, 29. septembar 2016 12:59)

Kada si ti to, dobri moj poslednji put bio u Istri? Ili nikada nisi ni bio nego je posećuješ samo putem Sputnjika i RTSa? Mnogo su realnije šanse da se Vojvodina otcepi od Srbije nego Istra od Hrvatske.

asdf

pre 7 godina

(xy, 29. septembar 2016 10:46)

Kad na izborima osvojite dovoljno glasova da sastavite vladu Vojvodine pa da mozete da pokrenete takvo pitanje. Ne moze VP sa 0.05% glasova da zahteva tako nesto. Mislim, pretpostavljam da si iz VP posto je to stranka koja trazi referendum.

Milan

pre 7 godina

Ja organizujem referendum u svojoj zgradi. Hoćemo se pripojiti susjednoj zgradi jer nam je ova zgrada tjesna. Ma dajte vise popustite sa glupostima. Od tog Kosovskog referenduma nema ništa kao ni od ovog u RS. Veliki brat ne želi talasanju kao ni velika majka Rusija i to se neće desiti. Sad svi lijepo pod ladan tuš i brzo treznjenje.

data

pre 7 godina

U Vojvodini zivi preko 70% Srba. Neki referendum o nezavisnosti Vojvodine od Srbije nema teoretsku sansu da prodje, cak ni kod autosovinistickih Srba. Sto se Sandzaka tice, sa kim bi se oni to ujedinjavali posle uspesno sprovedenog referenduma? Sa Turskom, koja je 1000km daleko...ili mozda sa Kosovom? A da, mozda sa BF?! Protiv toga ne bih imao nista protiv...u zamenu za RS. (Svako svome jatu leti, 29. septembar 2016 12:08)

Ja bih, s obzirom da sam Srbin i živim u Raškoj oblasti, koja predstavlja kolevku srpstva. Ako nisi učio istoriju, reći ću ti da je Raška jedna od dve prve srpske države uz Zetu ili Duklju. Raškom šu vladali i Nemanjići, koji su se odatle širili dalje. Muslimani predstavljaju većinu samo u Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru.. Isključujući ove iz Novog Pazara, većina ostalih Muslimana nema problema sa Srbima.

Bane

pre 7 godina

Iako se čini da je mama Kosova Amerika, to baš nije tačno. Sila koja njih podržava zapravo je Turska, koja je i omiljena velika sila kosovskim Albancima. Sticajem okolnosti SAD i Turska su bili na istoj strani pa je delovalo da je Kosovo američka interesna zona.
Međutim pošto je ono i turska zona, a Turska nije dobra trenurno sa SAD zbog američkog odbijanaj da predaju Gulena koji možda stoji iza puča Erdogana, Turci sad imaju druge pokrete i usaglašavaju ih sa Rusima.
Rusiji i Turskoj sad odgovara menjanje granica - zbog Krima, Severnog Kipra i R. Srpske (a kasnije možda i nekog grčkog ostrva koje je blizu Turske) pa će u skladu s tim prihvatiti i ujedinjenje Kosova i Albanije ne bi li imali argument za svoje teritorije.
Americi zato ovo ne odgovara. Možda čak ne odgovara ni samoj Albaniji jer Albanija bez Kosova je jedno (muslimani nisu u njoj u većini), a sa Kosovom je već nešto drugo. Muslimani tek tad postaju većina kao što bi se razrušila ravnoteža između dva albanska plamena Gege i Toska koje su u sadašnjoj Albaniji u ravnoteži moći, dok bi s Kosovom ovo severno pleme dobilo primat.

bez_cenzure

pre 7 godina

Kosovski Albanci su sve pogrešno shvatili. Nisu im Ameri dali da se igraju države da bi im stvarali veliku državu. Amerima mnogo više odgovara gomila rascjepkanih država a u slučaju Kosova ih zanima isključivo ono što se nalazi ispod zemlje. Kosovo je nezavisno u ovom trenutku samo od Srbije a nezavisno uopšte nije i čak je privremenog karaktera bez obzira koliko Albanci mislili da će se zauvijek ponašati kako im prahne bez ikakvih posljedica. Zašto Ameri podilaze Albancima? Odgovor je jednostavan. Zato što su većina. Držiš većinu pod kontrolom i na Kosovu provodiš planove koje si zacrtao. Kosovu uopšte nije namjenjeno da bude član niti NATO-a, niti EU (tamo neće nikada pomoliti nosa) a pitanje je kada će im vize biti ukinute. Amerima je bitno da izgrade autoput do Drača za brži prevoz ruda do albanske obale i dalje distrbucije do krajnjeg odredišta.

Iggy

pre 7 godina

@Aca
Po statutu UEFA clanica moze da postane samo drzava koja je clanica UN, pa su preglasavanjem primili kosovo, zasto mislis da ce ih neki statut spreciti?

Dobronamernik

pre 7 godina

Da, bas je u interesu da se stvara velika islamska drzava. Albanija je clanica NATO-a, a promene granica unutar ove organizacije je izricito zabranjeno njihovim statutima. Takodje je zabranjeno da se primi nova clanica koja ima teritorijalnih sporova
(aco, 29. septembar 2016 13:00)

Kako je taj NATO reinkarnacija Hitlerove Nemačke i služi samo za otimanje teritorija suverenih država, a statut NATOa izričito zabranjuje primanje u članstvo države i sa teritorijalnim sporom u najavi?

Nešto se tu ne slaže.

aco

pre 7 godina

@Nikola
Da, bas je u interesu da se stvara velika islamska drzava. Albanija je clanica NATO-a, a promene granica unutar ove organizacije je izricito zabranjeno njihovim statutima. Takodje je zabranjeno da se primi nova clanica koja ima teritorijalnih sporova (Ukrajina zbog Krima nece biti clanica, sto je i bio cilj Rusije pri pripajanju Krima).

i Krim i Kosovo

pre 7 godina

To mogu da budu vaše lepe želje, ali Vam to neće dozvoliti ni USA, ni EU, ni NATO. Niko sem Rusa. Od njih će te imati podršku za tako nešto.

Dobronamernik

pre 7 godina

Region u referendumomaniji...sledeca je Istra!
(kad porastem bicu Klokan, 29. septembar 2016 10:47)

U Srbiji se tako plasiraju neke pričice, verovatno kao kompenzacija za silne frustracije i poraze... čuj, referendum u Istri. :-) Isuviše su ljudi tamo zauzeti življenjem svojih života da bi na nekom referendumu odlučivali ne znam ni ja šta...

Svako svome jatu leti

pre 7 godina

A kad ce referendum u Vojvodini i Sandzaku.
(xy, 29. septembar 2016 10:46)

U Vojvodini zivi preko 70% Srba. Neki referendum o nezavisnosti Vojvodine od Srbije nema teoretsku sansu da prodje, cak ni kod autosovinistickih Srba. Sto se Sandzaka tice, sa kim bi se oni to ujedinjavali posle uspesno sprovedenog referenduma? Sa Turskom, koja je 1000km daleko...ili mozda sa Kosovom? A da, mozda sa BF?! Protiv toga ne bih imao nista protiv...u zamenu za RS.

tutu

pre 7 godina

A kad ce referendum u Vojvodini i Sandzaku.
(xy, 29. septembar 2016 10:46)

nadam se - što pre. pa kada mračnjaci Ugljanin i Čanak vide da njihova ideja ne prelazi 10 odsto da se makar pokriju ušima. Mada sumnjam, nema to ni stida, ni srama.

Srbin, nažalost

pre 7 godina

Bojim se da će političari morati sami da ratuju međusobno. Narodu više niko ne može da ugura puške u ruke.
(mare, 29. septembar 2016 10:52)

Naivna je pretpostavka da je preduslov za rat pristanak 100% neke populacije. Potrebni elementi su prisustvo 10% budala i blagoslov centara moći, sve ostalo se obezbeđuje u hodu.

Nikola

pre 7 godina

Zapadu to nije nikako u interesu, tako da nema od toga nista.
(aco, 29. septembar 2016 10:21)

A ja bas mislim obratno. Bas je Zapad taj, koji bi ovo i te kako podrzao. Pa nisu oni (SAD, EU) zabadava priznavali nezavisnost Kosova. Svi ce ih u tome podrzati osim onih koji ih nisu priznali. Mislim da Vasington i Berlin tu ideju i proteziraju. Albanija je verni sluga njihovih interesa na Balkanu dok im je Srbija (mali Rusi) kost u grlu.

Rade

pre 7 godina

Nema vam od toga nista.
(bb)

Svako dalje menjaje granica je totalni rat s principijelnim i neprincipijelnim udruzivanjem, podrskom, politikantstvom smrti razaranjem sa rezultatom - milion milja dalje od normalnog gradjanskog zivota koji treba da se gradi u celoj regiji bez obzira na drzavne granice. Zaboraviti na teorije krvi i tla i svi pomoci u gradji gradjanskih drustava - to je jedini spas i ne znaci gubitak identiteta i suverenosti drzava. Posto ovde sve radi na principu spojenih sudova svi treba da budu posveceni tome.

Miki

pre 7 godina

Ovo će i Putin da podrži. Toliko puta je već rekao da na Kosovu nije bilo referenduma, a na Krimu jeste. I Dodiku će biti milo, voli i on referendume.

još i vi '

pre 7 godina

Plamen referenduma se širi, netko se hoće otcijepiti a netko spojiti. Srpska,Katalonija,Kosovo,Sandžak svi bi referendum i svoju homogenu zajednicu. Multikulturalnost više nije trend sada je ksenofobija pojačana migrantskom i ekonomskom krizom.

mare

pre 7 godina

Odmah sledi referendum u Srpskoj pa rat na sve strane. Pamet u glavu.
(poljak, 29. septembar 2016 10:17)

Bojim se da će političari morati sami da ratuju međusobno. Narodu više niko ne može da ugura puške u ruke.

Miki

pre 7 godina

Ovo će i Putin da podrži. Toliko puta je već rekao da na Kosovu nije bilo referenduma, a na Krimu jeste. I Dodiku će biti milo, voli i on referendume.

mare

pre 7 godina

Odmah sledi referendum u Srpskoj pa rat na sve strane. Pamet u glavu.
(poljak, 29. septembar 2016 10:17)

Bojim se da će političari morati sami da ratuju međusobno. Narodu više niko ne može da ugura puške u ruke.

tutu

pre 7 godina

A kad ce referendum u Vojvodini i Sandzaku.
(xy, 29. septembar 2016 10:46)

nadam se - što pre. pa kada mračnjaci Ugljanin i Čanak vide da njihova ideja ne prelazi 10 odsto da se makar pokriju ušima. Mada sumnjam, nema to ni stida, ni srama.

Srbin, nažalost

pre 7 godina

Bojim se da će političari morati sami da ratuju međusobno. Narodu više niko ne može da ugura puške u ruke.
(mare, 29. septembar 2016 10:52)

Naivna je pretpostavka da je preduslov za rat pristanak 100% neke populacije. Potrebni elementi su prisustvo 10% budala i blagoslov centara moći, sve ostalo se obezbeđuje u hodu.

još i vi '

pre 7 godina

Plamen referenduma se širi, netko se hoće otcijepiti a netko spojiti. Srpska,Katalonija,Kosovo,Sandžak svi bi referendum i svoju homogenu zajednicu. Multikulturalnost više nije trend sada je ksenofobija pojačana migrantskom i ekonomskom krizom.

Svako svome jatu leti

pre 7 godina

A kad ce referendum u Vojvodini i Sandzaku.
(xy, 29. septembar 2016 10:46)

U Vojvodini zivi preko 70% Srba. Neki referendum o nezavisnosti Vojvodine od Srbije nema teoretsku sansu da prodje, cak ni kod autosovinistickih Srba. Sto se Sandzaka tice, sa kim bi se oni to ujedinjavali posle uspesno sprovedenog referenduma? Sa Turskom, koja je 1000km daleko...ili mozda sa Kosovom? A da, mozda sa BF?! Protiv toga ne bih imao nista protiv...u zamenu za RS.

Nikola

pre 7 godina

Zapadu to nije nikako u interesu, tako da nema od toga nista.
(aco, 29. septembar 2016 10:21)

A ja bas mislim obratno. Bas je Zapad taj, koji bi ovo i te kako podrzao. Pa nisu oni (SAD, EU) zabadava priznavali nezavisnost Kosova. Svi ce ih u tome podrzati osim onih koji ih nisu priznali. Mislim da Vasington i Berlin tu ideju i proteziraju. Albanija je verni sluga njihovih interesa na Balkanu dok im je Srbija (mali Rusi) kost u grlu.

Dobronamernik

pre 7 godina

Region u referendumomaniji...sledeca je Istra!
(kad porastem bicu Klokan, 29. septembar 2016 10:47)

U Srbiji se tako plasiraju neke pričice, verovatno kao kompenzacija za silne frustracije i poraze... čuj, referendum u Istri. :-) Isuviše su ljudi tamo zauzeti življenjem svojih života da bi na nekom referendumu odlučivali ne znam ni ja šta...

Iggy

pre 7 godina

@Aca
Po statutu UEFA clanica moze da postane samo drzava koja je clanica UN, pa su preglasavanjem primili kosovo, zasto mislis da ce ih neki statut spreciti?

data

pre 7 godina

U Vojvodini zivi preko 70% Srba. Neki referendum o nezavisnosti Vojvodine od Srbije nema teoretsku sansu da prodje, cak ni kod autosovinistickih Srba. Sto se Sandzaka tice, sa kim bi se oni to ujedinjavali posle uspesno sprovedenog referenduma? Sa Turskom, koja je 1000km daleko...ili mozda sa Kosovom? A da, mozda sa BF?! Protiv toga ne bih imao nista protiv...u zamenu za RS. (Svako svome jatu leti, 29. septembar 2016 12:08)

Ja bih, s obzirom da sam Srbin i živim u Raškoj oblasti, koja predstavlja kolevku srpstva. Ako nisi učio istoriju, reći ću ti da je Raška jedna od dve prve srpske države uz Zetu ili Duklju. Raškom šu vladali i Nemanjići, koji su se odatle širili dalje. Muslimani predstavljaju većinu samo u Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru.. Isključujući ove iz Novog Pazara, većina ostalih Muslimana nema problema sa Srbima.

Rade

pre 7 godina

Nema vam od toga nista.
(bb)

Svako dalje menjaje granica je totalni rat s principijelnim i neprincipijelnim udruzivanjem, podrskom, politikantstvom smrti razaranjem sa rezultatom - milion milja dalje od normalnog gradjanskog zivota koji treba da se gradi u celoj regiji bez obzira na drzavne granice. Zaboraviti na teorije krvi i tla i svi pomoci u gradji gradjanskih drustava - to je jedini spas i ne znaci gubitak identiteta i suverenosti drzava. Posto ovde sve radi na principu spojenih sudova svi treba da budu posveceni tome.

Dobronamernik

pre 7 godina

Da, bas je u interesu da se stvara velika islamska drzava. Albanija je clanica NATO-a, a promene granica unutar ove organizacije je izricito zabranjeno njihovim statutima. Takodje je zabranjeno da se primi nova clanica koja ima teritorijalnih sporova
(aco, 29. septembar 2016 13:00)

Kako je taj NATO reinkarnacija Hitlerove Nemačke i služi samo za otimanje teritorija suverenih država, a statut NATOa izričito zabranjuje primanje u članstvo države i sa teritorijalnim sporom u najavi?

Nešto se tu ne slaže.

aco

pre 7 godina

@Nikola
Da, bas je u interesu da se stvara velika islamska drzava. Albanija je clanica NATO-a, a promene granica unutar ove organizacije je izricito zabranjeno njihovim statutima. Takodje je zabranjeno da se primi nova clanica koja ima teritorijalnih sporova (Ukrajina zbog Krima nece biti clanica, sto je i bio cilj Rusije pri pripajanju Krima).

Svoje dvoritste je najbitnije

pre 7 godina

(Svako svome jatu leti, 29. septembar 2016 12:08)

Refendum u Vojvodini ne bi bio na nacionalnoj osnovi vec na autonomoj osnovi. Ne zaboravite da su se stanovnici Vojvodine izborili i negovali autonomiju unutar carevine i da je ona kao takva usla u Srbiju u kojoj i dan danas bije bitku da ima svoju autonomiju. Nema to veze sa nacionalizmom vec sa ekonomijom i drustvenim uredjenjem.

Mi smo toliko zgazena nacija da je nama sasvim normalno da jedan delegat iz Beograda odlucuje sta je najbolje za Leskovac. I tu ideju mi prihvatamo bez preispitivanja. Pa nema on pojma sta je dobro za Leskovac, onog momenta kada Leskovac bude odredjivao sam o svojoj sudbini i bude mogao da donosi i urdebe i zakone koji su u interesu gradjana Leskovca tek onda moze da se prica o nekom uredjenju durstva. Pa onda kada Leskovac bude mogao da zadrzi kompletan PDV sebi i vecinu prihoda umesto da salje nepovratno u centralu to ce biti druga prica.

Ali posto nas ovi iz BG truju sa pricom o separatizmu mi smo jadni uplaseni jer su svi otisli od nas. A otisli su od Beogradskog establismenta. Inace taj grad Beograd ima poseban status u drzavi Srbiji i on sam je vise drzava unutar drzave nego bilo koja druga oblast u Srbiji. Zato im je i tako dobro.

Svaki okrug i grad u Srbiji treba da ima svoj poreski sistem, svoj zakonodavni sistem, svoju policiju i svoje tuzilastvo. Jedino tako Srbija moze da se otarasi parazita koji zive na racun drugih.

Dobronamernik

pre 7 godina

U pravu si, Istrani ce izgleda bez referenduma da se otcepljuju, vec naveliko putovnice prave..
(kad im bude prekipelo, 29. septembar 2016 12:59)

Kada si ti to, dobri moj poslednji put bio u Istri? Ili nikada nisi ni bio nego je posećuješ samo putem Sputnjika i RTSa? Mnogo su realnije šanse da se Vojvodina otcepi od Srbije nego Istra od Hrvatske.

i Krim i Kosovo

pre 7 godina

To mogu da budu vaše lepe želje, ali Vam to neće dozvoliti ni USA, ni EU, ni NATO. Niko sem Rusa. Od njih će te imati podršku za tako nešto.

bez_cenzure

pre 7 godina

Kosovski Albanci su sve pogrešno shvatili. Nisu im Ameri dali da se igraju države da bi im stvarali veliku državu. Amerima mnogo više odgovara gomila rascjepkanih država a u slučaju Kosova ih zanima isključivo ono što se nalazi ispod zemlje. Kosovo je nezavisno u ovom trenutku samo od Srbije a nezavisno uopšte nije i čak je privremenog karaktera bez obzira koliko Albanci mislili da će se zauvijek ponašati kako im prahne bez ikakvih posljedica. Zašto Ameri podilaze Albancima? Odgovor je jednostavan. Zato što su većina. Držiš većinu pod kontrolom i na Kosovu provodiš planove koje si zacrtao. Kosovu uopšte nije namjenjeno da bude član niti NATO-a, niti EU (tamo neće nikada pomoliti nosa) a pitanje je kada će im vize biti ukinute. Amerima je bitno da izgrade autoput do Drača za brži prevoz ruda do albanske obale i dalje distrbucije do krajnjeg odredišta.

Bane

pre 7 godina

Iako se čini da je mama Kosova Amerika, to baš nije tačno. Sila koja njih podržava zapravo je Turska, koja je i omiljena velika sila kosovskim Albancima. Sticajem okolnosti SAD i Turska su bili na istoj strani pa je delovalo da je Kosovo američka interesna zona.
Međutim pošto je ono i turska zona, a Turska nije dobra trenurno sa SAD zbog američkog odbijanaj da predaju Gulena koji možda stoji iza puča Erdogana, Turci sad imaju druge pokrete i usaglašavaju ih sa Rusima.
Rusiji i Turskoj sad odgovara menjanje granica - zbog Krima, Severnog Kipra i R. Srpske (a kasnije možda i nekog grčkog ostrva koje je blizu Turske) pa će u skladu s tim prihvatiti i ujedinjenje Kosova i Albanije ne bi li imali argument za svoje teritorije.
Americi zato ovo ne odgovara. Možda čak ne odgovara ni samoj Albaniji jer Albanija bez Kosova je jedno (muslimani nisu u njoj u većini), a sa Kosovom je već nešto drugo. Muslimani tek tad postaju većina kao što bi se razrušila ravnoteža između dva albanska plamena Gege i Toska koje su u sadašnjoj Albaniji u ravnoteži moći, dok bi s Kosovom ovo severno pleme dobilo primat.

Milan

pre 7 godina

Ja organizujem referendum u svojoj zgradi. Hoćemo se pripojiti susjednoj zgradi jer nam je ova zgrada tjesna. Ma dajte vise popustite sa glupostima. Od tog Kosovskog referenduma nema ništa kao ni od ovog u RS. Veliki brat ne želi talasanju kao ni velika majka Rusija i to se neće desiti. Sad svi lijepo pod ladan tuš i brzo treznjenje.

Dobronamernik

pre 7 godina

Dobronamernik isto važi i za Vojvodinu pa vi stalno peckate.
(Nenad NS, 29. septembar 2016 15:22)

Ne znam ja ko gde šta koga pecka, ono što sam siguran jeste da cela teritorija Srbije treba da bude podeljena na pokrajine. Vojvodina, Beograd, Šumadija, Podrinje i Južna Srbija treba da budu pokrajine i da svako uređuje svoje dvorište kako želi u skladu sa zakonima i Ustavom Srbije. Trenutno "rešenje" da je Srbija asimetrična federacija pokrajine Vojvodina i ne-pokrajine ostatka Srbije je naprosto glupo i vuče nas u nove probleme.

Branko

pre 7 godina

Problem sa referendumima je taj što odlučuje prosta većina, a ne kompetentna većina. U Srbiji gde je procenat nepismenih blizu granice prolaza referenduma, svašta može da se izglasa ali da li će nam deca zbog toga patiti ili njihova deca, to niko ne zna (primer referendum o Kosovu koji nije imao nikakvu svrhu). Možda jednog dana budemo imali prave državnike koji gledaju 100 godina unapred, a ne do sledećeg izbornog cirkusa (ciklusa). Do tada bolje bez referenduma.

istarska putovnica

pre 7 godina

@Dobronamernik

Vojvodina vraca tradicionalni grb i zastavu dok najjaca partija u Istri izdaje putovnicu buduce Republike Istre, evo je ovde http://www.politikaplus.com/upload/images/I/ISTARSKA%20PUTOVNICA.jpg

Nasi mediji cak ni ne pisu o tome, to su vesti sa vasih portala :-)

asdf

pre 7 godina

(xy, 29. septembar 2016 10:46)

Kad na izborima osvojite dovoljno glasova da sastavite vladu Vojvodine pa da mozete da pokrenete takvo pitanje. Ne moze VP sa 0.05% glasova da zahteva tako nesto. Mislim, pretpostavljam da si iz VP posto je to stranka koja trazi referendum.

Miki

pre 7 godina

Ovo će i Putin da podrži. Toliko puta je već rekao da na Kosovu nije bilo referenduma, a na Krimu jeste. I Dodiku će biti milo, voli i on referendume.

i Krim i Kosovo

pre 7 godina

To mogu da budu vaše lepe želje, ali Vam to neće dozvoliti ni USA, ni EU, ni NATO. Niko sem Rusa. Od njih će te imati podršku za tako nešto.

Svako svome jatu leti

pre 7 godina

A kad ce referendum u Vojvodini i Sandzaku.
(xy, 29. septembar 2016 10:46)

U Vojvodini zivi preko 70% Srba. Neki referendum o nezavisnosti Vojvodine od Srbije nema teoretsku sansu da prodje, cak ni kod autosovinistickih Srba. Sto se Sandzaka tice, sa kim bi se oni to ujedinjavali posle uspesno sprovedenog referenduma? Sa Turskom, koja je 1000km daleko...ili mozda sa Kosovom? A da, mozda sa BF?! Protiv toga ne bih imao nista protiv...u zamenu za RS.

tutu

pre 7 godina

A kad ce referendum u Vojvodini i Sandzaku.
(xy, 29. septembar 2016 10:46)

nadam se - što pre. pa kada mračnjaci Ugljanin i Čanak vide da njihova ideja ne prelazi 10 odsto da se makar pokriju ušima. Mada sumnjam, nema to ni stida, ni srama.

Dobronamernik

pre 7 godina

Region u referendumomaniji...sledeca je Istra!
(kad porastem bicu Klokan, 29. septembar 2016 10:47)

U Srbiji se tako plasiraju neke pričice, verovatno kao kompenzacija za silne frustracije i poraze... čuj, referendum u Istri. :-) Isuviše su ljudi tamo zauzeti življenjem svojih života da bi na nekom referendumu odlučivali ne znam ni ja šta...

Dobronamernik

pre 7 godina

Da, bas je u interesu da se stvara velika islamska drzava. Albanija je clanica NATO-a, a promene granica unutar ove organizacije je izricito zabranjeno njihovim statutima. Takodje je zabranjeno da se primi nova clanica koja ima teritorijalnih sporova
(aco, 29. septembar 2016 13:00)

Kako je taj NATO reinkarnacija Hitlerove Nemačke i služi samo za otimanje teritorija suverenih država, a statut NATOa izričito zabranjuje primanje u članstvo države i sa teritorijalnim sporom u najavi?

Nešto se tu ne slaže.

Nikola

pre 7 godina

Zapadu to nije nikako u interesu, tako da nema od toga nista.
(aco, 29. septembar 2016 10:21)

A ja bas mislim obratno. Bas je Zapad taj, koji bi ovo i te kako podrzao. Pa nisu oni (SAD, EU) zabadava priznavali nezavisnost Kosova. Svi ce ih u tome podrzati osim onih koji ih nisu priznali. Mislim da Vasington i Berlin tu ideju i proteziraju. Albanija je verni sluga njihovih interesa na Balkanu dok im je Srbija (mali Rusi) kost u grlu.

mare

pre 7 godina

Odmah sledi referendum u Srpskoj pa rat na sve strane. Pamet u glavu.
(poljak, 29. septembar 2016 10:17)

Bojim se da će političari morati sami da ratuju međusobno. Narodu više niko ne može da ugura puške u ruke.

Bane

pre 7 godina

Iako se čini da je mama Kosova Amerika, to baš nije tačno. Sila koja njih podržava zapravo je Turska, koja je i omiljena velika sila kosovskim Albancima. Sticajem okolnosti SAD i Turska su bili na istoj strani pa je delovalo da je Kosovo američka interesna zona.
Međutim pošto je ono i turska zona, a Turska nije dobra trenurno sa SAD zbog američkog odbijanaj da predaju Gulena koji možda stoji iza puča Erdogana, Turci sad imaju druge pokrete i usaglašavaju ih sa Rusima.
Rusiji i Turskoj sad odgovara menjanje granica - zbog Krima, Severnog Kipra i R. Srpske (a kasnije možda i nekog grčkog ostrva koje je blizu Turske) pa će u skladu s tim prihvatiti i ujedinjenje Kosova i Albanije ne bi li imali argument za svoje teritorije.
Americi zato ovo ne odgovara. Možda čak ne odgovara ni samoj Albaniji jer Albanija bez Kosova je jedno (muslimani nisu u njoj u većini), a sa Kosovom je već nešto drugo. Muslimani tek tad postaju većina kao što bi se razrušila ravnoteža između dva albanska plamena Gege i Toska koje su u sadašnjoj Albaniji u ravnoteži moći, dok bi s Kosovom ovo severno pleme dobilo primat.

aco

pre 7 godina

@Nikola
Da, bas je u interesu da se stvara velika islamska drzava. Albanija je clanica NATO-a, a promene granica unutar ove organizacije je izricito zabranjeno njihovim statutima. Takodje je zabranjeno da se primi nova clanica koja ima teritorijalnih sporova (Ukrajina zbog Krima nece biti clanica, sto je i bio cilj Rusije pri pripajanju Krima).

Dobronamernik

pre 7 godina

Dobronamernik isto važi i za Vojvodinu pa vi stalno peckate.
(Nenad NS, 29. septembar 2016 15:22)

Ne znam ja ko gde šta koga pecka, ono što sam siguran jeste da cela teritorija Srbije treba da bude podeljena na pokrajine. Vojvodina, Beograd, Šumadija, Podrinje i Južna Srbija treba da budu pokrajine i da svako uređuje svoje dvorište kako želi u skladu sa zakonima i Ustavom Srbije. Trenutno "rešenje" da je Srbija asimetrična federacija pokrajine Vojvodina i ne-pokrajine ostatka Srbije je naprosto glupo i vuče nas u nove probleme.

Dobronamernik

pre 7 godina

U pravu si, Istrani ce izgleda bez referenduma da se otcepljuju, vec naveliko putovnice prave..
(kad im bude prekipelo, 29. septembar 2016 12:59)

Kada si ti to, dobri moj poslednji put bio u Istri? Ili nikada nisi ni bio nego je posećuješ samo putem Sputnjika i RTSa? Mnogo su realnije šanse da se Vojvodina otcepi od Srbije nego Istra od Hrvatske.

još i vi '

pre 7 godina

Plamen referenduma se širi, netko se hoće otcijepiti a netko spojiti. Srpska,Katalonija,Kosovo,Sandžak svi bi referendum i svoju homogenu zajednicu. Multikulturalnost više nije trend sada je ksenofobija pojačana migrantskom i ekonomskom krizom.

data

pre 7 godina

U Vojvodini zivi preko 70% Srba. Neki referendum o nezavisnosti Vojvodine od Srbije nema teoretsku sansu da prodje, cak ni kod autosovinistickih Srba. Sto se Sandzaka tice, sa kim bi se oni to ujedinjavali posle uspesno sprovedenog referenduma? Sa Turskom, koja je 1000km daleko...ili mozda sa Kosovom? A da, mozda sa BF?! Protiv toga ne bih imao nista protiv...u zamenu za RS. (Svako svome jatu leti, 29. septembar 2016 12:08)

Ja bih, s obzirom da sam Srbin i živim u Raškoj oblasti, koja predstavlja kolevku srpstva. Ako nisi učio istoriju, reći ću ti da je Raška jedna od dve prve srpske države uz Zetu ili Duklju. Raškom šu vladali i Nemanjići, koji su se odatle širili dalje. Muslimani predstavljaju većinu samo u Tutinu, Sjenici i Novom Pazaru.. Isključujući ove iz Novog Pazara, većina ostalih Muslimana nema problema sa Srbima.

bez_cenzure

pre 7 godina

Kosovski Albanci su sve pogrešno shvatili. Nisu im Ameri dali da se igraju države da bi im stvarali veliku državu. Amerima mnogo više odgovara gomila rascjepkanih država a u slučaju Kosova ih zanima isključivo ono što se nalazi ispod zemlje. Kosovo je nezavisno u ovom trenutku samo od Srbije a nezavisno uopšte nije i čak je privremenog karaktera bez obzira koliko Albanci mislili da će se zauvijek ponašati kako im prahne bez ikakvih posljedica. Zašto Ameri podilaze Albancima? Odgovor je jednostavan. Zato što su većina. Držiš većinu pod kontrolom i na Kosovu provodiš planove koje si zacrtao. Kosovu uopšte nije namjenjeno da bude član niti NATO-a, niti EU (tamo neće nikada pomoliti nosa) a pitanje je kada će im vize biti ukinute. Amerima je bitno da izgrade autoput do Drača za brži prevoz ruda do albanske obale i dalje distrbucije do krajnjeg odredišta.

Rade

pre 7 godina

Nema vam od toga nista.
(bb)

Svako dalje menjaje granica je totalni rat s principijelnim i neprincipijelnim udruzivanjem, podrskom, politikantstvom smrti razaranjem sa rezultatom - milion milja dalje od normalnog gradjanskog zivota koji treba da se gradi u celoj regiji bez obzira na drzavne granice. Zaboraviti na teorije krvi i tla i svi pomoci u gradji gradjanskih drustava - to je jedini spas i ne znaci gubitak identiteta i suverenosti drzava. Posto ovde sve radi na principu spojenih sudova svi treba da budu posveceni tome.

Milan

pre 7 godina

Ja organizujem referendum u svojoj zgradi. Hoćemo se pripojiti susjednoj zgradi jer nam je ova zgrada tjesna. Ma dajte vise popustite sa glupostima. Od tog Kosovskog referenduma nema ništa kao ni od ovog u RS. Veliki brat ne želi talasanju kao ni velika majka Rusija i to se neće desiti. Sad svi lijepo pod ladan tuš i brzo treznjenje.

Svoje dvoritste je najbitnije

pre 7 godina

(Svako svome jatu leti, 29. septembar 2016 12:08)

Refendum u Vojvodini ne bi bio na nacionalnoj osnovi vec na autonomoj osnovi. Ne zaboravite da su se stanovnici Vojvodine izborili i negovali autonomiju unutar carevine i da je ona kao takva usla u Srbiju u kojoj i dan danas bije bitku da ima svoju autonomiju. Nema to veze sa nacionalizmom vec sa ekonomijom i drustvenim uredjenjem.

Mi smo toliko zgazena nacija da je nama sasvim normalno da jedan delegat iz Beograda odlucuje sta je najbolje za Leskovac. I tu ideju mi prihvatamo bez preispitivanja. Pa nema on pojma sta je dobro za Leskovac, onog momenta kada Leskovac bude odredjivao sam o svojoj sudbini i bude mogao da donosi i urdebe i zakone koji su u interesu gradjana Leskovca tek onda moze da se prica o nekom uredjenju durstva. Pa onda kada Leskovac bude mogao da zadrzi kompletan PDV sebi i vecinu prihoda umesto da salje nepovratno u centralu to ce biti druga prica.

Ali posto nas ovi iz BG truju sa pricom o separatizmu mi smo jadni uplaseni jer su svi otisli od nas. A otisli su od Beogradskog establismenta. Inace taj grad Beograd ima poseban status u drzavi Srbiji i on sam je vise drzava unutar drzave nego bilo koja druga oblast u Srbiji. Zato im je i tako dobro.

Svaki okrug i grad u Srbiji treba da ima svoj poreski sistem, svoj zakonodavni sistem, svoju policiju i svoje tuzilastvo. Jedino tako Srbija moze da se otarasi parazita koji zive na racun drugih.

Iggy

pre 7 godina

@Aca
Po statutu UEFA clanica moze da postane samo drzava koja je clanica UN, pa su preglasavanjem primili kosovo, zasto mislis da ce ih neki statut spreciti?

Branko

pre 7 godina

Problem sa referendumima je taj što odlučuje prosta većina, a ne kompetentna većina. U Srbiji gde je procenat nepismenih blizu granice prolaza referenduma, svašta može da se izglasa ali da li će nam deca zbog toga patiti ili njihova deca, to niko ne zna (primer referendum o Kosovu koji nije imao nikakvu svrhu). Možda jednog dana budemo imali prave državnike koji gledaju 100 godina unapred, a ne do sledećeg izbornog cirkusa (ciklusa). Do tada bolje bez referenduma.

asdf

pre 7 godina

(xy, 29. septembar 2016 10:46)

Kad na izborima osvojite dovoljno glasova da sastavite vladu Vojvodine pa da mozete da pokrenete takvo pitanje. Ne moze VP sa 0.05% glasova da zahteva tako nesto. Mislim, pretpostavljam da si iz VP posto je to stranka koja trazi referendum.

Srbin, nažalost

pre 7 godina

Bojim se da će političari morati sami da ratuju međusobno. Narodu više niko ne može da ugura puške u ruke.
(mare, 29. septembar 2016 10:52)

Naivna je pretpostavka da je preduslov za rat pristanak 100% neke populacije. Potrebni elementi su prisustvo 10% budala i blagoslov centara moći, sve ostalo se obezbeđuje u hodu.

istarska putovnica

pre 7 godina

@Dobronamernik

Vojvodina vraca tradicionalni grb i zastavu dok najjaca partija u Istri izdaje putovnicu buduce Republike Istre, evo je ovde http://www.politikaplus.com/upload/images/I/ISTARSKA%20PUTOVNICA.jpg

Nasi mediji cak ni ne pisu o tome, to su vesti sa vasih portala :-)