Sreda, 31.08.2016.

07:22

O referendumu: "Vučić rad da igra evropsku politiku"

Šef analitičkog tima za istočnu Evropu kompanije Nomura Timoti Eš kaže za Glas Amerike da je "sve moguće" oko održavanja referenduma u Republici Srpskoj.

Izvor: B92

O referendumu: "Vuèiæ rad da igra evropsku politiku" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

79 Komentari

Sortiraj po:

Vlada 90

pre 7 godina

Ovaj Dodik ce moci da se obuzda i odvrati od ovoga samo u zamenu za neku debelu proviziju. Ne vidim drugi nacin za prihvatanje uloge gubitnika.

Luka_Laban

pre 7 godina

Na kraju će biti "oluja" i u BiH.. Zapad je truo a narodi balkana ko da nemaju mozga ni za drugo, nego sedeći u kafićima i bacati padeže na "onog drugog".. Nema mira ovde.. Mi smo svi preglupi za mir.. I svaki put se neka zapadna zemlja odćeše za jedno parče srpske teritorije.. Tako će i sa RS biti.. Dobi će oni oružje tajno.. I tako kao opet neka nezavisna "marioneta" država.. A mi srbi nikad da se naučimo interes diplomatije.. Mi smo najgluplji na Balkanu.. Uvek u skoro svemu imamo loš taming.. Neverovatan užas od naroda..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (HanSolo

Brate Srbine, dobio si brdo minusa, ali slazem se sa tobom od reci do reci, svaka cast, kapa dole!

Milan

pre 7 godina

Živimo u svetu haosa i velike neizvesnosti.Malim narodima jedino ostaje pamet,umeće i hrabrost. Neke medijske kuće zabrinjava istina i ne znam u čijoj su funkciji, a referendum u Srpskoj Republici je sasvim prirodna, normalna i demokratska stvar. Imaju Srbi u BiH pravo na referendum i to treba izvesti i prestati sa bilo kakvim komentarima.Pa dosta toga ucenjivanja ! U čijim glavama je najednom postala ugroženost u regionu zbog toga i jesu li to one glave koje su mučki i tajno na sednici Parlamenta 1991 doneli odluku bez Srba o proglašenju nezavisnosti BiH i odcepljenju od SFRJ. Mi se stalno nekome i nečemu išćudžavamo, moramo jednom shvatiti da smo okruženi sa nedobronamernim komišijama i ako se upotrebi pravi izraz-termin za neku pojavu kod suseda,onda se taj komentar ne objavljuje.Voleo bih znati koju izobrazbu i koje su relevantne funkcije do sada obavljali ocenjivači naših komentara. Jednostavno, ako im komentar ne odgovara, neće da ga objave, ali to je neetično i zloupotreba. Konkretno mislim na RTS i njihovu politiku, a posebno ponašanje do zvaničnog državnog vrha.

HanSolo

pre 7 godina

Na kraju će biti "oluja" i u BiH.. Zapad je truo a narodi balkana ko da nemaju mozga ni za drugo, nego sedeći u kafićima i bacati padeže na "onog drugog".. Nema mira ovde.. Mi smo svi preglupi za mir.. I svaki put se neka zapadna zemlja odćeše za jedno parče srpske teritorije.. Tako će i sa RS biti.. Dobi će oni oružje tajno.. I tako kao opet neka nezavisna "marioneta" država.. A mi srbi nikad da se naučimo interes diplomatije.. Mi smo najgluplji na Balkanu.. Uvek u skoro svemu imamo loš taming.. Neverovatan užas od naroda..

mimi

pre 7 godina

Ne znam vi, ali ja zaista ne razumem zasto se u Srbiji dize tolika panika vezana za referendum. I nedavno kada je Dodik odrzavao kontramiting kada i njegovi protivnici i u Srb i RS se digla dzeva, te bezbednosne strukture imaju potvrdu da ce biti nereda, te rigorozne kontrole na granicama pa opet "tresla se gora, rodio se mis". Umesto da se pitamo kako cemo da nadjemo posao u Srbiji i sta da radimo sa nerazvijenom infrastrukturom mi bistrimo dnevnu politiku. Meni ovo lici na skretanje paznje sa mnogo vecih problema i zamajavanje...

Ko o čemu radikali o ratu

pre 7 godina

Neće biti referenduma i nikome nije potreban, slaviće se taj dan i bez zamajavanja naroda, a Vučič je zaista uništio sve oko sebe, pa i Dodika, a onaj Milanović, užasno inteligentan i rečit, ako dobije izbore, biće Vučiču kost u grlu: umoran je svet pa i ovaj naš region od lidera, samo Rusija i Srbija podnosi lidere, i Nemačka je umorna od Angele, traži joj se zamena.

utin

pre 7 godina

to sto je neko uradio 20km autoputa, ili otvorio fabriku parizera, ne znaci da je vama bolje. ne, nije. i nece vam biti. jer 21 godinu se lozite da neko hoce da vam uzme Republiku Srpsku, neka cia, bia, vatikan, ovi drugi se loze da njima neko hoce da uzme, jedni slave heroje drugi osudjuju, a ne shvatate da se 21 godinu niste pomerili milimetar. i opet iste price, opet isto sve, a osim tog parizera nemate za sta da se uvatite. kada nas ostane da svi stanemo pod krusku, opet slusajte one koji po belom svetu vam sole pamet, dok uzivaju na nekoj plazi. a ti narode ko te sisa...

333

pre 7 godina

Ako sve ovo nedaj boze dovede do haosa, ko ce najvise profitirati i kome ce ovo leci najbolje.
Hrvatima koji nas provociraju godinama ? Ili Albancima koji isto to rade ?
Oni ce sedeti i smejati se dok se mi opet bijemo zbog ne znam kog razloga.

Bosna

pre 7 godina

Od ovoliko komentara ni jedan nije pokazao na pravo stanje sta u stvari znaci 09.01.1992. U sustini RS pase bilo koji dan do referenduma 1992 i taj dan bi svi u RS prihvatili kao dan RS. Pital se ko sto je to tako? Pa jednostavno sa tim datumom se pokazuje da je RS nastala prije novog Ustava tj Dejtona i pravno bi bilo da je sadasnja Bosna nastala od RS i necega jer tad nije bilo Federacije.Da budemo jasni u to doba recimo dosta gradova nije bilo u tom Karadzicevom planu kao recimo Srebrenica zato je taj datum besmislen sa cinjenicnog stanja.Drugo 09.01.1992 je dan pocetka ukopavanja po okolnim brdima i vi fakat msilite da ce to Bosnjaci da slave.Nemojte se zamajavat sa time.Bil vama bilo pravo da dan Hrvatske bude dan pocetka Oluje.Malo se stavite u taj polozaj i bice vam malo jasnije.Nego jel nam taj isti Ustavni sud na apelaciju RS ukinuo zastavu Fderacije.Jest i podnijecemo i mi kad se ovo zavrsi isto apelaciju za trobojku RS a isto tako i naziv RS je diskriminirajuci za ostala dva naroda.Jesu li Bosnjaci i Hrvati konstitutivni u RS?Po Ustavu RS jesu tako da necemo gledati kao figure vec trazimo svoja prava kao sto treba i Srbi da traze svoja ali na zakonski lijep nacin a ne kako sad cine.Mi i samo mi.Takva politika ce past kad tad.

perper

pre 7 godina

Da li će proslava Dana državnosti Republike Srpske, sprečiti bilo koga da "normalno živi"? U čemu je ovde stvar? Neki se pribojavaju rata zbog referenduma o proslavi državnog praznika, koji oni žele da ospore narodu koji je takodje konstitutivni narod u BiH?! Da li ja nešto ne shvatam.. ili.. ????
(Topličanin Milan, 31. avgust 2016 10:16)
Naravno da ne shvatas.
Ja mogu da ti objasnim ali ne mogu da shvatim umesto tebe.

bob

pre 7 godina

premijeru ni jedan prolem nisi resio u srbiji,ostavi se bih,srbija tone sve dublje u ekonomski sunovrat,a ti mrsis svetsku politiku!srpski narod jos izgleda nije svestan koju je stetu vucic naneo srbiji!

Karadoz

pre 7 godina

Нико међу српским политичарима у РС неће да каже зашто се оспорава 9. јануар. Оспорава се зато што је то КРСНА СЛАВА ЕНТИТЕТА! Ентитет није вјерска већ секуларна категорија. Пронађите ми у Федерацији неки секуларни празник који се везује за муслимански вјерски празник...

Zoran

pre 7 godina

A da mi malo pustimo Srbe koji ne žive u Srbiji da se sami brinu o sebi a da mi malo počnemo da gledamo svoja posla? Gde god su Vučić i Nikolić i Šešelj pomagali Miloševiću da odbrani Srbe tu sada Srba skoro i da nema. Da se nisu petljali verovatno bi bilo bolje. Nama sigurno a njima verovatno. Doduše, ovima koji su iz Hrvtske je sasvim OK. Oni su u EU, iako većina ima i naš pasoš, pa mogu gde hoće po celom svetu dok mi ostadosmo tu gde smo a i dalje bismo kao nekog da branimo...

Otas

pre 7 godina

(Divos, 31. avgust 2016 10:27)Vi postavljate pitanje da li RS ima prava na bilo kakav referendum poslije odluke PIC. Ako realno pogledamo pravnu situaciju odgovor na Vaše pitanje je da ima pravo na referendum na svako pitanje koje u domenu RS kao ravnopravnog entiteta u BiH. Poenta je u tome što se pitanje ovog referenduma, koji se vjerovatno neće ni desiti, odnosi na nešto što nije u nadležnosti RS-a. Poređenja radi to bi bilo kao da bi Srbija organizovala referendum o radu nuklearnih centrala u Bugarskoj. Jednostavno Srbija nema ingerenciju nad Bugarskom kao što ni RS nema ingerenciju da promijeni odluku Ustavnog suda. Jednako tome nema pravo niti na referendum o odcepljenju. Posebna je stvar što se refendum fingira pred lokalne izbore sve u cilju ojačanja stranačkih pozicija. Sada će Vučić okupiti sve glavare i bojare iz RS stranki i svi će se složiti da je u nacionalnom interesu da se referendum odgodi. Kao neće povući odluku Skupštine RS ali će je odgoditi. Tako niko neće ispasti gubitnik. Što je alternativa? Izolacija Srbije. Realno svima u EU je dosta igre koju igra Srbija, žonglirajući na oba koloseka. Ako Vučić misli da će Miloševićovom taktikom gdje je on kao naređivao rukovodstvu RS a oni ga kao nisu slušali proći, neka se ne zavarava. Posljedice? EU će usposaviti granicu na Drini a Srbi će zauvijek izgubiti šansu da žive u jednoj državnoj zajednici(EU). NATO svakako pojačava snage u Ruminiji i Bugarskoj. CG je u NATO de fakto. A Albance će pustiti s lanca.

Vlajko

pre 7 godina

Svaka nemačka pokrajina ima svoj dan i svoju zastavu pa što je problem da jedan entitet u složenoj državnopravnoj formi ima svoj praznik. Ima kod nas i Vojvodina kao pokrajina svoju zastavu i obeležja pa što ne bi Republika Srpska imala svoju zastavu i svoj dan? Referndum je o tome a ne o izlasku iz Bosne ili otcepljenju. Svašta.

brana

pre 7 godina

Ko ima glavu i u glavi mozak i ako mu je taj mozak makar 2% razvijen i ako prati neko vreme dogadjaje u svetu od ekonomije preko ratova,izbora i prirodnih katastrofa,morao bi da ima vrli jasnu sliku da su EU i Amerika pred raskidom braka,da Rusija definitivno preuzima primat i da su polako poceli da im se priklanjaju veoma jaki saveznici od Kine do bliskog istoka,fali im jos samo sever Evrope sto ce biti najlakse jer to mogu i silom i zaokruzili su obruc,drzace i EU i USA pod kontrolom.Tramp ce biti poslusan i za nagradu ce vladati Amerikom dugo,Kina ce uzeti primat na moru koje vec dugo zeli dok ce Evropa posle raspadanja EU i nato da se utrkuje u milosti kod Rusije.Politicar ozbijne zemlje ima jos 1000 puta vise informacija i saznanja,barem 5-10 godina projektivanih dogadjaja,nekada je moglo i duze,do 50 godina ali vreme je danas ubrzano i pojavljuju su mnogi nenadani faktori pa vise ne moze da se planira na tako dugacak rok i onda ne treba vise d onih 2% mozga da se vidi koja pozicija treba da se zauzme i kom se prikloniti carstvu.Mi ce mo pobeci od svojih prijatelja neprijatelju dok ce nasi neprijatelji sagnuti glavu i potraziti oprostaj od nasih prijatelja kojima smo mi okrenuli ledja sto znaci da ce mo opet biti na pogresnoj strani i izopsteni od strane onoga ko se bude pitao za sve u buducnosti.Mi ne da imamo kratkovidu i neinteligentnu politiku nego smo narod za svaku vrstu ponizenja jer takvi nasi glupi potezi nas dovoe u situaciju da smo mizerni i bedni i pred neprijateljima i pred onima koji bi da nam budu prijatelji.Pa ti isti Rusi vise postuju i Ameriku i Nemca i Engleza pa i Turcina nego prevrtljivog Srbina koji nije imao hrabrosti da im bude ni prijatelj ni otvoreni neprijatelj kao gore nabrojani,sta ima gore od takvog coveka?Ne mozes se ni osloniti na njega niti ga uzeti na nisan,prevrtljivi,skloni izdaji i prodaji i najblizih a kamoli saveznika,los narod,treba nas baciti na smetliste planete i istorije jer ne znamo ko smo i sta smo.

nenad

pre 7 godina

Referendum u RS je protiv-ustavan, Ustavni sud je doneo odluku, sta kome nije jasno ovde i zasto se narod i RS huskaju na sukobe i rat. Zarad ruskih interesa gurate srpski narod u propast.

sarajevo

pre 7 godina

Da li će proslava Dana državnosti Republike Srpske, sprečiti bilo koga da "normalno živi"? U čemu je ovde stvar? Neki se pribojavaju rata zbog referenduma o proslavi državnog praznika, koji oni žele da ospore narodu koji je takodje konstitutivni narod u BiH?! Da li ja nešto ne shvatam.. ili.. ????
(Topličanin Milan, 31. avgust 2016 10:16)

Druže radi se o tome da se na referendumu ne može odlučivati o odlukama Ustavnog suda...To je Ustav...A ja inače niti bilo ko u Sarajevu nema ništa protiv dana RS, slave 20 godina i nikada nam nije smetalo dok Bakir nije umislio da je pametan i predao sudu apelacije

Nemanja

pre 7 godina

Vucic svakao ne zeli tenzije u regionu, ali ako svi predstavnici Srba iz RS budu saglasni sa odrzavanjem referenduma, onda ce to biti odluka Srba iz RS i na nju Srbija ne moze da utice.

ilija

pre 7 godina

I opet nam uvalili da radimo ono što bi bio aktivan posao EU ako joj je do proširenja i stabilnosti. Neka počnju da stavlju novac tamo gde će im sutra biti usta, škrtice jedne odebljale, sve im je više malo.

severnjak

pre 7 godina

Premijer i bukvalno igra evropsku politiku. unija ćuti na ratnohuškačke ispade u regionu, čuti i Srbija. Sem što je ćutanje najodgovorniji potez, istovremeno je i dirketna prozivka politike same unije. Genijalno.

Nev

pre 7 godina

"Nisam bas upucen u celu pricu, ali ne shvatam cemu toliko svadje oko jednog praznika. Muslimani zale svake god u Srebrenici, Hrvati imaju svoje praznike, pa sta je problem sa RS. RS veci ima neka obelezja drzavnosti, grb, zastavu, himnu, policiju ..., u cemu je onda problem sa ovim praznikom. Bice da nam politicari opet skrecu paznju sa sustinskih stvari na kojekakve gluposti. Bice da nas svesno plase kako ne bi razmisljali o kvalitetu nasih zivota, kao najboljim merilom njihove vladavine.
(SremacSm, 31. avgust 2016 09:42)"
Sustina je da su muslimani pokrenuli pricu sve sa ciljem "unifikacije" tj. teranje bilo cega srpskog i pokusaja da se ide na njihov interes. Kao sto se desilo u Srebrenici Vucicu tako ta prica se postojano "prica" vec dugo uz razna dela. Tako da su preglasali Srbe u ustavnom sudu negirajuci Srbima pravo. Samo jos jedan potez Muslimana koji su mislili da ce ponovo proci. Naravno ovaj put referendum. Problem je sto taj referendum jeste ne samo udar na muslimanski potez nego i bukvalno prekretnica u slucaju referenduma za stvaranje RS kao drzave. Tako da su se sami muslimani svojim preglasavanjem uz pomoc njihovih stranih prijatelja u cilju sve dalje "unifikacije" jednostavno zeznuli jer su sad otvorili tim potezom mogucnost referenduma. Pa sad pokusavaju svi da to sprece iako niko od njih nece da ukloni uzrok. Zanimljivi su ko u Srbiji govori protiv toga. Jer ako sad Srbi popuste bice jos gore. Ovo je veoma vazan potez koji moramo dobiti.

Megabot

pre 7 godina

Mora da se svi potrude kako bi se sacuvao mir i bezbednost regiona.
(Katarina)

Šta si sad rekla lebati!
Molim botove da se uozbilje a ne samo da odrađuju posao.

Djolence

pre 7 godina

"Vucica u svemu podrzava Evropa i to je dobra stvar
(Mivel, 31. avgust 2016 09:16)" Dragi moji, po ovom komentaru Sns bota i broju pluseva na istom, a opet, broju minusa na komentarima podrske RS se vidi kako ce Vucic reagovati, tjst. insistirati da se referendum ne odrzi. Dodiku, nedaj se.

Topličanin Milan

pre 7 godina

A vi koji ste se smjestili po Evropi i USA i iz svojih fotelja tipkate i širite mržnju po internetu imajte malo razumijevanja za nas.Nama se takođe ne gine, i mi sve što želimo je da normalno živimo
(sarajevo, 31. avgust 2016 09:27)
-----------
Da li će proslava Dana državnosti Republike Srpske, sprečiti bilo koga da "normalno živi"? U čemu je ovde stvar? Neki se pribojavaju rata zbog referenduma o proslavi državnog praznika, koji oni žele da ospore narodu koji je takodje konstitutivni narod u BiH?! Da li ja nešto ne shvatam.. ili.. ????

NN Lice

pre 7 godina

Jos da pocne da igra srpsku politiku, kada kazem srpsku, ne mislim na neku Veliku Srbiju ili tako neke megalomanske projekte, nego unutrasnju politiku srpskog naroda.

Divos

pre 7 godina

Са жаљењем морам приметити да већина читалаца у Србији не разуме о чему је реч када је овај референдум у питању. Тако узимају за поређење референдуме у бившим Југо републикама када су били референдуми о сецесији и преуређењу тадашње државе.

Но овде није та врста референдума. Није ово ни уставотворни, ни законодавни референдум већ саветодавни, и ту би се грађани Српске, и то ђутуре припадници свих народа, требали изјаснити о датуму којим ће се обележавати Дан Реублике.

А када се дигла оволика халабука о прилично неважном питању, шта ће тек бити када на ред дођу она важнија питања на референдуму.

А након ове реакције ПИК-а, и притисака из бела света, следи логично питање. Има ли Српска право на било какав (па и саветодавни) референдум? Ово је други референдум који се Српској оспорава. На првом да подсетим, свој допринос у одвраћању од референдума су дали и лидери Србије.
Укључили су се у ту причу, и позивали на мудрост, заштиту интереса Србије, Српске, Срба (читај слепу послушност својим западним “партнерима“) итд итд.
Сада опет иде иста прича и медијски спин. Можда ће тај медијски спин поправити рејтинг властодршцима у Србији, но Српској ништа добро неће донети.

Како год, Српска има право на референдум, и то право Српској нико не може оспорити. Он ће, надам се, бити одржан како је и планирано, и грађани Српске ће дати (или не) подршку Дану Републике. Има ли шта поштеније?

Master and Commander

pre 7 godina

Ako su botovi protiv referenduma, onda znamo i kakav će biti stav našeg prepodobnog "mirotvorca", diplomiranog demagoga i trbuhozborca prve klase.

slobodan

pre 7 godina

Sa Balkana samo pobeći !
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (b, 31. avgust 2016 08:32)


Ne naprotiv na Balkanu ostati i pobediti razne naprednjake ,socijaliste hdz-ovce i ostale nazadne snage koje su trenutno na vlasti, pa do 2012 nismo imali ovakve probleme razmislite kako su nastali.

karaburma

pre 7 godina

Pravo na referendum u Republici Srpskoj omogućava da građani RS imaju svoje praznike i ne vidim nikakvu lošu politiku u tome kako BiH ističu.
(Slavica)

Slavice, nigde i nikada u demokratskim drustvima sudske odluke/presude se nemogu koristiti kao referendumsko pitanje. Za to, po pravnoj nauci, postoje tacno propisani pravni mehanizmi: prigovor, zalba, ponovni postupak... To sto je kod nas, a ocito i kod nasih sunarodnika, na vlasti grupa ljudi koja misli da se sve moze - jer mi smo Srbi; posledica moze biti katastrofalna.

Srećko

pre 7 godina

Evropa nema alternativu pa makar nestala i Srbija i Republika Srpska. A vi i dalje nemojte ništa objavljivati što ne odgovara stavovima Velikog Vođe.

Amigo

pre 7 godina

Ovi nasa ekipica na vlasti jednostavno ne ume da igra drugacije osim na kartu sukoba,nacionalizma i satro brige za nac interese.To ih je odrzalo 90ih na vlast 10 god pa zasto ne bi opet.Oni ce se silno obogatiti a mi ginuti za njihove interese koje nam predstavljaju da su nasi nacionalni.Vec vidjeno.Kinezi imaju poslovicu koja kaze da se samo budala saplice na isti kamen dva puta.Mi se o isti kamen saplicemo vise puta godisnje.

Eto to vam je to iz prve.ruke

pre 7 godina

Sad ce lazni mejsija izaci na TV (normalno ce najaviti par puta unapred kad ce biti opet monolog bez pocetka I kraja).
I u tom monologu naci ce sa koji minut za izjavu da se Srbija ne meša u unutrasnje stvari u BIH, RS I da je na vlasti u RS da odluce sta ce, a nezvanicna ima da sve uradi da ih odgovori od referenduma I to sve zbog jedne stvari( ne naroda naseg I drzave jbs to ,to sluzi samo za izbore) nego fotelje...

Анти-бот

pre 7 godina

Evropa nema alternativu pa makar nestala i Srbija i Republika Srpska. A vi i dalje nemojte ništa objavljivati što ne odgovara stavovima Velikog Vođe.
(Srećko, 31. avgust 2016 09:05)
Ма није ваљда, ти онда пасош у руке па бирај где ћеш да будеш грађанин света. Ја хоћу своју земљу, слободну и поносну ма ко био на власти!!!!

nenad 12

pre 7 godina

Vučiću ne primaj se na priče kako si bitan i da je Srbija lider u regionu..
Tako su i Miloševića pumpali da je garant mira samo da bi činio na štetu srpskog naroda....dok im popuštaš znaj da će te tapšati po ramenu.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Ukoliko se ovaj referendum, iz nekog razloga ne održi, biće to teži udarac po Republiku Srpsku nego svi oni udarci, intrige, miniranja i podmetanja koja kreiraju neprijatelji Republike Srpske, a oni su dobro poznati, jer su se javno deklarisali stotinu puta. Ti neprijatelji, ili "naši prijatelji" kako neki vole da kažu, shvatiće da su Republika Srpska, a i njeni političari, neozbiljna rabota koji su tu samo da bi se potkusurivali interesi srpske trule politike ili, interesi takozvane medjunarodne zajednice. Bojim se takvog ishoda više nego bilo kakvog drugog.

DedaMiloje

pre 7 godina

"Nisam siguran da postoji neka veća agenda u pozadini" nisam bio ni ja 92 pa mi uze 4 godine zivota. Ovi sto odlucuju o ratu i miru na Balkanu nece obuci cizme a ni niko iz familije im. Nego ce u prve redove kao onda gurnut mladost a zatim vojnom policijom i one starije, a kad jednom krene na Balkanu to traje ceri godine. U pamet ljudi vec su vas jednom izradili, al kontaju bilo u proslom vijeku pa se zaboravilo...
(Karadoz, 31. avgust 2016 08:55)

Vidiš koliko minusa si dobio na ovaj tekst. E to su ti koji neće obući uniformu.

sarajevo

pre 7 godina

Samo ljudi koji su daleko odavde glume junake i po portalima i fejsbuku pozivaju na rat i konflikt.Kako naša bosanska tako srpska dijaspora.Mi koji živimo u BIH znamo da će se opet po našoj djeci kola lomit, da ćemo mi gledati krv i da će se naša djeca trzati na svaku eksploziju i buku granata.Mi želimo ekonomiju, rat nam nemojte da nudite...A vi koji ste se smjestili po Evropi i USA i iz svojih fotelja tipkate i širite mržnju po internetu imajte malo razumijevanja za nas.Nama se takođe ne gine, i mi sve što želimo je da normalno živimo

Jovan Mitrović

pre 7 godina

Zašto referendum toliko bode oči svima? Švajcarci skoro svaki mesec imaju neki referendum i ne vidim da im je zbog toga loše. A i oni imaju tri naroda, kantona.

realno

pre 7 godina

Pravo na referendum u Republici Srpskoj omogućava da građani RS imaju svoje praznike i ne vidim nikakvu lošu politiku u tome kako BiH ističu.
(Slavica)

Ma nije valjda da bez refernduma gradjani nece RS nece imati praznike?

SremacSm

pre 7 godina

Nisam bas upucen u celu pricu, ali ne shvatam cemu toliko svadje oko jednog praznika. Muslimani zale svake god u Srebrenici, Hrvati imaju svoje praznike, pa sta je problem sa RS. RS veci ima neka obelezja drzavnosti, grb, zastavu, himnu, policiju ..., u cemu je onda problem sa ovim praznikom. Bice da nam politicari opet skrecu paznju sa sustinskih stvari na kojekakve gluposti. Bice da nas svesno plase kako ne bi razmisljali o kvalitetu nasih zivota, kao najboljim merilom njihove vladavine.

MM

pre 7 godina

Na zalostpo ovaj narod, Dodik je.mudro odigrao a opozicija nasjela na foru patriotizma i navodnih nacionslnih interesa. Ukoliko se referendum otkaze, Dodik ispada junak i mucenik i skuplja poene pred lokalne izbore. Ukoliko se odrzi, najvjerovatnije je da ga NSRS nece ni razmatrati, jer nije obavezna po zakonu, vec ce samo primiti informaciju. Opet Dodik ispada junak i skuplja poene pred izbore. A opozicija je toliko trula da je bolje da je ni nema. I jos jedna stvar: Stranci podrzavaju Dodika,njima odgovara kontrolisani haos ovde. Da hoce, skinuli ga sa vlasti za 24h. Jos mu sad MMF daje kredit kao slamku spasa... I oni su u igri haosa, definitivno.

Zeleni

pre 7 godina

Niko ne zeli da razveze cvor u Bosni, jer Zapadu odgovara bure baruta koje se moze lako zapaliti i skrenuti paznja sa bitnijih tema za njihove gradjane!

cicvara

pre 7 godina

Ogdovor na zadnje pitanje/konstataciju je: Zato što su nam političari alavi. Prodali bi veru za večeru. Drugo, interesuje me, kako je ustav Srbije mogao da se krši (vezano za Kosovo), a sad je odjednom u Bosni svetinja? Da li to za njih važi jedno, a za nas drugo, ili bi neko trebao da izađe na TV i objasni kako nam se to samo čini.

Zeljko

pre 7 godina

Situacija na Balkanu se neće smiriti posle izbora u Hrvatskoj, jer ubrzo slede lokalni izbori u Bosni i Hercegovini gde će se sigurno dizati tenzije oko Srebrenice, i onda već ulazimo u kampanju za predsedničke izbore u Srbiji, tako da se igranka nastavlja i u narednih godinu dana, gde će se trenutne političke elite medjusobno prepucavati, a obićan narod imati posledice. Sećam se perioda dok su Tadić i Josipović bili predsednici. Imali smo daleko normalnije odnose u regiji, bez puno trzavica. Nije mi jasno samo kako EU i SAD ne vide da se sve to promenilo na lošije dolaskom na vlast Nikolića i Vučića u Srbiji. Tako da očigledno postoji neka skrivena veća agenda za Balkan jer su ova dvojica došli na vlast zahvaljujući podršci EU i SAD.

lovac botova

pre 7 godina

vučić tj srbija će da igra kako im se kaže, kao i sve ostale balkanske zemljice.
nikad tu niko i ništa nije odlučivao (na sreću)

Nex

pre 7 godina

On će igrati kako mu kažu da igra, jer napolju dobro znaju ko je i šta je i kakvu politiku je zastupao ranije. Onog trenutka kada ne bude poslušao biće pušten niz vodu.

Kladim se da će tada skinuti masku i ponovo izvući iz rukava svoju staru kartu - nacionalizam.

VUK

pre 7 godina

zašto je referendum u RS delu BiH? Gde je referendum za autohtone državljane Srbije? Da li je nas neko nešto pitao posle raspada Jugoslavije? S kime hoćemo da živimo? Ko može da se naseli u Srbiji?Kome smo dali naša radna mesta? Zašto naša deca peru sudove po svetu a njihovo pravo glasa prepustili licima rođenim van Srbije? Kome treba nova konfrontacija sa celim svetom čekajući da Rusi dođu, a njih nigde nema
..dosta je bilo.Bolje da ćutimo i plivamo.. RS + Vojvodina gde su bile pre Jugoslavije? Dobro smo mi prošli sa kim smo se sve zavadili.

Slavica

pre 7 godina

Pravo na referendum u Republici Srpskoj omogućava da građani RS imaju svoje praznike i ne vidim nikakvu lošu politiku u tome kako BiH ističu.

hiavata

pre 7 godina

Zato braca Rusi podrzavaju bilo kakvu nestabilnost u ovom regionu samo da se smanji pritisak na Rusiju. Dokle vise prepucavanje preko ledja nas na Balkanu.

Huligan

pre 7 godina

Srbija nema pravo na nikakvo miješanje ili odlučivanje oko untrašnjih stvari BiH. I šta ima taj Eš izjavljivati, sad treba pitati i još nekog člana upravnog odbora Coca Cole i Opela šta oni misle.
Republici Srpskoj nije zabranjen nijedan datum da slavi Dan Republike ali ga ne smiju proslavljati kao vjerski praznik Sv.Stefana ili koga već, sa patrijarhom i vladikama i da na tu proslavu onda dođe vrh vlasti u RS i drže svakakve zapaljive govore.
Možete slobodno slaviti Dan Republike kad god hoćete, ali da to onda bude republički sekularni praznik, bez svetaca, patrijarha i vladika.

Karadoz

pre 7 godina

"Nisam siguran da postoji neka veća agenda u pozadini" nisam bio ni ja 92 pa mi uze 4 godine zivota. Ovi sto odlucuju o ratu i miru na Balkanu nece obuci cizme a ni niko iz familije im. Nego ce u prve redove kao onda gurnut mladost a zatim vojnom policijom i one starije, a kad jednom krene na Balkanu to traje ceri godine. U pamet ljudi vec su vas jednom izradili, al kontaju bilo u proslom vijeku pa se zaboravilo...

Maki

pre 7 godina

Takođe su i ambasadori Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira u BiH (izuzev ruskog), pozvali vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike, jer na to gledaju kao faktor koji će destabilizovati BiH.
A kada je donesena odluka o ukidanju Dana Republike nije se ništa uzimalo u obzir kao faktor koji destabilizuje BiH.

Prowl

pre 7 godina

I bez referenduma, Skupstina RS ima pravo da proglasi 9.januar neradnim danom, a organizacija svecanosti tog datuma je najmanji problem, tako da se ova odluka Ustavnog suda BiH, koja je doneta glasovima 3 stranca i 2 Bosnjaka, moze zaobici. Ipak, ako se referendum otkaze, politicke vodje RS ce ispasti smesni i kao da pucaju u prazno. U svakom slucaju, ja sam uz nas narod preko Drine, imaju pravo da proslave taj dan i time ne ugrozavaju nikoga. Drzite se braco!

maja

pre 7 godina

Vucicu otrezni ovog Dodika. Bahati korumpirani samodrzac koji stalno pravi guzvu da bi drzao narod u strahu i mogao i dalje da se bogati. Referendum je totalna glupost. Treba nam mir i saradnja da razvijamo ekonomiju i sto bolje zivimo. Od praznika se ne zivi
A kada dodje do guzve ginuce sirotinja raja a ne sinovi mocnika Milosevicev Dodikov bice na sigurnom i bogati. Narode osvesti se.!!!!!!
Molim g. Nikolica, Vucica i Dacica da nas vode ka bezbednosti i miru. Treba nam posao da radimo a ne da ratujemo

Whiplash

pre 7 godina

Kao sto je Jugoslavija bila vestacka tvorevina u koju su na silu gurnuti Srbi,Hrvati i Bosnjaci ista prica je sa federacijom BiH.
Svako svoju drzavu i kraj.
Dok se ne udje u EU i dok nad popovima) (politicari iz Bg,Zg i Sa) ne bude nadpop ( Brisel i Berlin)

sarajevo

pre 7 godina

Samo ljudi koji su daleko odavde glume junake i po portalima i fejsbuku pozivaju na rat i konflikt.Kako naša bosanska tako srpska dijaspora.Mi koji živimo u BIH znamo da će se opet po našoj djeci kola lomit, da ćemo mi gledati krv i da će se naša djeca trzati na svaku eksploziju i buku granata.Mi želimo ekonomiju, rat nam nemojte da nudite...A vi koji ste se smjestili po Evropi i USA i iz svojih fotelja tipkate i širite mržnju po internetu imajte malo razumijevanja za nas.Nama se takođe ne gine, i mi sve što želimo je da normalno živimo

Slavica

pre 7 godina

Pravo na referendum u Republici Srpskoj omogućava da građani RS imaju svoje praznike i ne vidim nikakvu lošu politiku u tome kako BiH ističu.

Jovan Mitrović

pre 7 godina

Zašto referendum toliko bode oči svima? Švajcarci skoro svaki mesec imaju neki referendum i ne vidim da im je zbog toga loše. A i oni imaju tri naroda, kantona.

Vlajko

pre 7 godina

Svaka nemačka pokrajina ima svoj dan i svoju zastavu pa što je problem da jedan entitet u složenoj državnopravnoj formi ima svoj praznik. Ima kod nas i Vojvodina kao pokrajina svoju zastavu i obeležja pa što ne bi Republika Srpska imala svoju zastavu i svoj dan? Referndum je o tome a ne o izlasku iz Bosne ili otcepljenju. Svašta.

Zeleni

pre 7 godina

Niko ne zeli da razveze cvor u Bosni, jer Zapadu odgovara bure baruta koje se moze lako zapaliti i skrenuti paznja sa bitnijih tema za njihove gradjane!

Nemanja

pre 7 godina

Vucic svakao ne zeli tenzije u regionu, ali ako svi predstavnici Srba iz RS budu saglasni sa odrzavanjem referenduma, onda ce to biti odluka Srba iz RS i na nju Srbija ne moze da utice.

Nev

pre 7 godina

"Nisam bas upucen u celu pricu, ali ne shvatam cemu toliko svadje oko jednog praznika. Muslimani zale svake god u Srebrenici, Hrvati imaju svoje praznike, pa sta je problem sa RS. RS veci ima neka obelezja drzavnosti, grb, zastavu, himnu, policiju ..., u cemu je onda problem sa ovim praznikom. Bice da nam politicari opet skrecu paznju sa sustinskih stvari na kojekakve gluposti. Bice da nas svesno plase kako ne bi razmisljali o kvalitetu nasih zivota, kao najboljim merilom njihove vladavine.
(SremacSm, 31. avgust 2016 09:42)"
Sustina je da su muslimani pokrenuli pricu sve sa ciljem "unifikacije" tj. teranje bilo cega srpskog i pokusaja da se ide na njihov interes. Kao sto se desilo u Srebrenici Vucicu tako ta prica se postojano "prica" vec dugo uz razna dela. Tako da su preglasali Srbe u ustavnom sudu negirajuci Srbima pravo. Samo jos jedan potez Muslimana koji su mislili da ce ponovo proci. Naravno ovaj put referendum. Problem je sto taj referendum jeste ne samo udar na muslimanski potez nego i bukvalno prekretnica u slucaju referenduma za stvaranje RS kao drzave. Tako da su se sami muslimani svojim preglasavanjem uz pomoc njihovih stranih prijatelja u cilju sve dalje "unifikacije" jednostavno zeznuli jer su sad otvorili tim potezom mogucnost referenduma. Pa sad pokusavaju svi da to sprece iako niko od njih nece da ukloni uzrok. Zanimljivi su ko u Srbiji govori protiv toga. Jer ako sad Srbi popuste bice jos gore. Ovo je veoma vazan potez koji moramo dobiti.

Topličanin Milan

pre 7 godina

A vi koji ste se smjestili po Evropi i USA i iz svojih fotelja tipkate i širite mržnju po internetu imajte malo razumijevanja za nas.Nama se takođe ne gine, i mi sve što želimo je da normalno živimo
(sarajevo, 31. avgust 2016 09:27)
-----------
Da li će proslava Dana državnosti Republike Srpske, sprečiti bilo koga da "normalno živi"? U čemu je ovde stvar? Neki se pribojavaju rata zbog referenduma o proslavi državnog praznika, koji oni žele da ospore narodu koji je takodje konstitutivni narod u BiH?! Da li ja nešto ne shvatam.. ili.. ????

ilija

pre 7 godina

I opet nam uvalili da radimo ono što bi bio aktivan posao EU ako joj je do proširenja i stabilnosti. Neka počnju da stavlju novac tamo gde će im sutra biti usta, škrtice jedne odebljale, sve im je više malo.

Анти-бот

pre 7 godina

Evropa nema alternativu pa makar nestala i Srbija i Republika Srpska. A vi i dalje nemojte ništa objavljivati što ne odgovara stavovima Velikog Vođe.
(Srećko, 31. avgust 2016 09:05)
Ма није ваљда, ти онда пасош у руке па бирај где ћеш да будеш грађанин света. Ја хоћу своју земљу, слободну и поносну ма ко био на власти!!!!

Master and Commander

pre 7 godina

Ako su botovi protiv referenduma, onda znamo i kakav će biti stav našeg prepodobnog "mirotvorca", diplomiranog demagoga i trbuhozborca prve klase.

Karadoz

pre 7 godina

"Nisam siguran da postoji neka veća agenda u pozadini" nisam bio ni ja 92 pa mi uze 4 godine zivota. Ovi sto odlucuju o ratu i miru na Balkanu nece obuci cizme a ni niko iz familije im. Nego ce u prve redove kao onda gurnut mladost a zatim vojnom policijom i one starije, a kad jednom krene na Balkanu to traje ceri godine. U pamet ljudi vec su vas jednom izradili, al kontaju bilo u proslom vijeku pa se zaboravilo...

Prowl

pre 7 godina

I bez referenduma, Skupstina RS ima pravo da proglasi 9.januar neradnim danom, a organizacija svecanosti tog datuma je najmanji problem, tako da se ova odluka Ustavnog suda BiH, koja je doneta glasovima 3 stranca i 2 Bosnjaka, moze zaobici. Ipak, ako se referendum otkaze, politicke vodje RS ce ispasti smesni i kao da pucaju u prazno. U svakom slucaju, ja sam uz nas narod preko Drine, imaju pravo da proslave taj dan i time ne ugrozavaju nikoga. Drzite se braco!

Divos

pre 7 godina

Са жаљењем морам приметити да већина читалаца у Србији не разуме о чему је реч када је овај референдум у питању. Тако узимају за поређење референдуме у бившим Југо републикама када су били референдуми о сецесији и преуређењу тадашње државе.

Но овде није та врста референдума. Није ово ни уставотворни, ни законодавни референдум већ саветодавни, и ту би се грађани Српске, и то ђутуре припадници свих народа, требали изјаснити о датуму којим ће се обележавати Дан Реублике.

А када се дигла оволика халабука о прилично неважном питању, шта ће тек бити када на ред дођу она важнија питања на референдуму.

А након ове реакције ПИК-а, и притисака из бела света, следи логично питање. Има ли Српска право на било какав (па и саветодавни) референдум? Ово је други референдум који се Српској оспорава. На првом да подсетим, свој допринос у одвраћању од референдума су дали и лидери Србије.
Укључили су се у ту причу, и позивали на мудрост, заштиту интереса Србије, Српске, Срба (читај слепу послушност својим западним “партнерима“) итд итд.
Сада опет иде иста прича и медијски спин. Можда ће тај медијски спин поправити рејтинг властодршцима у Србији, но Српској ништа добро неће донети.

Како год, Српска има право на референдум, и то право Српској нико не може оспорити. Он ће, надам се, бити одржан како је и планирано, и грађани Српске ће дати (или не) подршку Дану Републике. Има ли шта поштеније?

Djolence

pre 7 godina

"Vucica u svemu podrzava Evropa i to je dobra stvar
(Mivel, 31. avgust 2016 09:16)" Dragi moji, po ovom komentaru Sns bota i broju pluseva na istom, a opet, broju minusa na komentarima podrske RS se vidi kako ce Vucic reagovati, tjst. insistirati da se referendum ne odrzi. Dodiku, nedaj se.

Megabot

pre 7 godina

Mora da se svi potrude kako bi se sacuvao mir i bezbednost regiona.
(Katarina)

Šta si sad rekla lebati!
Molim botove da se uozbilje a ne samo da odrađuju posao.

Nex

pre 7 godina

On će igrati kako mu kažu da igra, jer napolju dobro znaju ko je i šta je i kakvu politiku je zastupao ranije. Onog trenutka kada ne bude poslušao biće pušten niz vodu.

Kladim se da će tada skinuti masku i ponovo izvući iz rukava svoju staru kartu - nacionalizam.

nenad 12

pre 7 godina

Vučiću ne primaj se na priče kako si bitan i da je Srbija lider u regionu..
Tako su i Miloševića pumpali da je garant mira samo da bi činio na štetu srpskog naroda....dok im popuštaš znaj da će te tapšati po ramenu.

realno

pre 7 godina

Pravo na referendum u Republici Srpskoj omogućava da građani RS imaju svoje praznike i ne vidim nikakvu lošu politiku u tome kako BiH ističu.
(Slavica)

Ma nije valjda da bez refernduma gradjani nece RS nece imati praznike?

maja

pre 7 godina

Vucicu otrezni ovog Dodika. Bahati korumpirani samodrzac koji stalno pravi guzvu da bi drzao narod u strahu i mogao i dalje da se bogati. Referendum je totalna glupost. Treba nam mir i saradnja da razvijamo ekonomiju i sto bolje zivimo. Od praznika se ne zivi
A kada dodje do guzve ginuce sirotinja raja a ne sinovi mocnika Milosevicev Dodikov bice na sigurnom i bogati. Narode osvesti se.!!!!!!
Molim g. Nikolica, Vucica i Dacica da nas vode ka bezbednosti i miru. Treba nam posao da radimo a ne da ratujemo

Zeljko

pre 7 godina

Situacija na Balkanu se neće smiriti posle izbora u Hrvatskoj, jer ubrzo slede lokalni izbori u Bosni i Hercegovini gde će se sigurno dizati tenzije oko Srebrenice, i onda već ulazimo u kampanju za predsedničke izbore u Srbiji, tako da se igranka nastavlja i u narednih godinu dana, gde će se trenutne političke elite medjusobno prepucavati, a obićan narod imati posledice. Sećam se perioda dok su Tadić i Josipović bili predsednici. Imali smo daleko normalnije odnose u regiji, bez puno trzavica. Nije mi jasno samo kako EU i SAD ne vide da se sve to promenilo na lošije dolaskom na vlast Nikolića i Vučića u Srbiji. Tako da očigledno postoji neka skrivena veća agenda za Balkan jer su ova dvojica došli na vlast zahvaljujući podršci EU i SAD.

cicvara

pre 7 godina

Ogdovor na zadnje pitanje/konstataciju je: Zato što su nam političari alavi. Prodali bi veru za večeru. Drugo, interesuje me, kako je ustav Srbije mogao da se krši (vezano za Kosovo), a sad je odjednom u Bosni svetinja? Da li to za njih važi jedno, a za nas drugo, ili bi neko trebao da izađe na TV i objasni kako nam se to samo čini.

Amigo

pre 7 godina

Ovi nasa ekipica na vlasti jednostavno ne ume da igra drugacije osim na kartu sukoba,nacionalizma i satro brige za nac interese.To ih je odrzalo 90ih na vlast 10 god pa zasto ne bi opet.Oni ce se silno obogatiti a mi ginuti za njihove interese koje nam predstavljaju da su nasi nacionalni.Vec vidjeno.Kinezi imaju poslovicu koja kaze da se samo budala saplice na isti kamen dva puta.Mi se o isti kamen saplicemo vise puta godisnje.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Ukoliko se ovaj referendum, iz nekog razloga ne održi, biće to teži udarac po Republiku Srpsku nego svi oni udarci, intrige, miniranja i podmetanja koja kreiraju neprijatelji Republike Srpske, a oni su dobro poznati, jer su se javno deklarisali stotinu puta. Ti neprijatelji, ili "naši prijatelji" kako neki vole da kažu, shvatiće da su Republika Srpska, a i njeni političari, neozbiljna rabota koji su tu samo da bi se potkusurivali interesi srpske trule politike ili, interesi takozvane medjunarodne zajednice. Bojim se takvog ishoda više nego bilo kakvog drugog.

VUK

pre 7 godina

zašto je referendum u RS delu BiH? Gde je referendum za autohtone državljane Srbije? Da li je nas neko nešto pitao posle raspada Jugoslavije? S kime hoćemo da živimo? Ko može da se naseli u Srbiji?Kome smo dali naša radna mesta? Zašto naša deca peru sudove po svetu a njihovo pravo glasa prepustili licima rođenim van Srbije? Kome treba nova konfrontacija sa celim svetom čekajući da Rusi dođu, a njih nigde nema
..dosta je bilo.Bolje da ćutimo i plivamo.. RS + Vojvodina gde su bile pre Jugoslavije? Dobro smo mi prošli sa kim smo se sve zavadili.

Maki

pre 7 godina

Takođe su i ambasadori Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira u BiH (izuzev ruskog), pozvali vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike, jer na to gledaju kao faktor koji će destabilizovati BiH.
A kada je donesena odluka o ukidanju Dana Republike nije se ništa uzimalo u obzir kao faktor koji destabilizuje BiH.

hiavata

pre 7 godina

Zato braca Rusi podrzavaju bilo kakvu nestabilnost u ovom regionu samo da se smanji pritisak na Rusiju. Dokle vise prepucavanje preko ledja nas na Balkanu.

Huligan

pre 7 godina

Srbija nema pravo na nikakvo miješanje ili odlučivanje oko untrašnjih stvari BiH. I šta ima taj Eš izjavljivati, sad treba pitati i još nekog člana upravnog odbora Coca Cole i Opela šta oni misle.
Republici Srpskoj nije zabranjen nijedan datum da slavi Dan Republike ali ga ne smiju proslavljati kao vjerski praznik Sv.Stefana ili koga već, sa patrijarhom i vladikama i da na tu proslavu onda dođe vrh vlasti u RS i drže svakakve zapaljive govore.
Možete slobodno slaviti Dan Republike kad god hoćete, ali da to onda bude republički sekularni praznik, bez svetaca, patrijarha i vladika.

lovac botova

pre 7 godina

vučić tj srbija će da igra kako im se kaže, kao i sve ostale balkanske zemljice.
nikad tu niko i ništa nije odlučivao (na sreću)

brana

pre 7 godina

Ko ima glavu i u glavi mozak i ako mu je taj mozak makar 2% razvijen i ako prati neko vreme dogadjaje u svetu od ekonomije preko ratova,izbora i prirodnih katastrofa,morao bi da ima vrli jasnu sliku da su EU i Amerika pred raskidom braka,da Rusija definitivno preuzima primat i da su polako poceli da im se priklanjaju veoma jaki saveznici od Kine do bliskog istoka,fali im jos samo sever Evrope sto ce biti najlakse jer to mogu i silom i zaokruzili su obruc,drzace i EU i USA pod kontrolom.Tramp ce biti poslusan i za nagradu ce vladati Amerikom dugo,Kina ce uzeti primat na moru koje vec dugo zeli dok ce Evropa posle raspadanja EU i nato da se utrkuje u milosti kod Rusije.Politicar ozbijne zemlje ima jos 1000 puta vise informacija i saznanja,barem 5-10 godina projektivanih dogadjaja,nekada je moglo i duze,do 50 godina ali vreme je danas ubrzano i pojavljuju su mnogi nenadani faktori pa vise ne moze da se planira na tako dugacak rok i onda ne treba vise d onih 2% mozga da se vidi koja pozicija treba da se zauzme i kom se prikloniti carstvu.Mi ce mo pobeci od svojih prijatelja neprijatelju dok ce nasi neprijatelji sagnuti glavu i potraziti oprostaj od nasih prijatelja kojima smo mi okrenuli ledja sto znaci da ce mo opet biti na pogresnoj strani i izopsteni od strane onoga ko se bude pitao za sve u buducnosti.Mi ne da imamo kratkovidu i neinteligentnu politiku nego smo narod za svaku vrstu ponizenja jer takvi nasi glupi potezi nas dovoe u situaciju da smo mizerni i bedni i pred neprijateljima i pred onima koji bi da nam budu prijatelji.Pa ti isti Rusi vise postuju i Ameriku i Nemca i Engleza pa i Turcina nego prevrtljivog Srbina koji nije imao hrabrosti da im bude ni prijatelj ni otvoreni neprijatelj kao gore nabrojani,sta ima gore od takvog coveka?Ne mozes se ni osloniti na njega niti ga uzeti na nisan,prevrtljivi,skloni izdaji i prodaji i najblizih a kamoli saveznika,los narod,treba nas baciti na smetliste planete i istorije jer ne znamo ko smo i sta smo.

Srećko

pre 7 godina

Evropa nema alternativu pa makar nestala i Srbija i Republika Srpska. A vi i dalje nemojte ništa objavljivati što ne odgovara stavovima Velikog Vođe.

SremacSm

pre 7 godina

Nisam bas upucen u celu pricu, ali ne shvatam cemu toliko svadje oko jednog praznika. Muslimani zale svake god u Srebrenici, Hrvati imaju svoje praznike, pa sta je problem sa RS. RS veci ima neka obelezja drzavnosti, grb, zastavu, himnu, policiju ..., u cemu je onda problem sa ovim praznikom. Bice da nam politicari opet skrecu paznju sa sustinskih stvari na kojekakve gluposti. Bice da nas svesno plase kako ne bi razmisljali o kvalitetu nasih zivota, kao najboljim merilom njihove vladavine.

Whiplash

pre 7 godina

Kao sto je Jugoslavija bila vestacka tvorevina u koju su na silu gurnuti Srbi,Hrvati i Bosnjaci ista prica je sa federacijom BiH.
Svako svoju drzavu i kraj.
Dok se ne udje u EU i dok nad popovima) (politicari iz Bg,Zg i Sa) ne bude nadpop ( Brisel i Berlin)

DedaMiloje

pre 7 godina

"Nisam siguran da postoji neka veća agenda u pozadini" nisam bio ni ja 92 pa mi uze 4 godine zivota. Ovi sto odlucuju o ratu i miru na Balkanu nece obuci cizme a ni niko iz familije im. Nego ce u prve redove kao onda gurnut mladost a zatim vojnom policijom i one starije, a kad jednom krene na Balkanu to traje ceri godine. U pamet ljudi vec su vas jednom izradili, al kontaju bilo u proslom vijeku pa se zaboravilo...
(Karadoz, 31. avgust 2016 08:55)

Vidiš koliko minusa si dobio na ovaj tekst. E to su ti koji neće obući uniformu.

bob

pre 7 godina

premijeru ni jedan prolem nisi resio u srbiji,ostavi se bih,srbija tone sve dublje u ekonomski sunovrat,a ti mrsis svetsku politiku!srpski narod jos izgleda nije svestan koju je stetu vucic naneo srbiji!

nenad

pre 7 godina

Referendum u RS je protiv-ustavan, Ustavni sud je doneo odluku, sta kome nije jasno ovde i zasto se narod i RS huskaju na sukobe i rat. Zarad ruskih interesa gurate srpski narod u propast.

karaburma

pre 7 godina

Pravo na referendum u Republici Srpskoj omogućava da građani RS imaju svoje praznike i ne vidim nikakvu lošu politiku u tome kako BiH ističu.
(Slavica)

Slavice, nigde i nikada u demokratskim drustvima sudske odluke/presude se nemogu koristiti kao referendumsko pitanje. Za to, po pravnoj nauci, postoje tacno propisani pravni mehanizmi: prigovor, zalba, ponovni postupak... To sto je kod nas, a ocito i kod nasih sunarodnika, na vlasti grupa ljudi koja misli da se sve moze - jer mi smo Srbi; posledica moze biti katastrofalna.

slobodan

pre 7 godina

Sa Balkana samo pobeći !
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (b, 31. avgust 2016 08:32)


Ne naprotiv na Balkanu ostati i pobediti razne naprednjake ,socijaliste hdz-ovce i ostale nazadne snage koje su trenutno na vlasti, pa do 2012 nismo imali ovakve probleme razmislite kako su nastali.

NN Lice

pre 7 godina

Jos da pocne da igra srpsku politiku, kada kazem srpsku, ne mislim na neku Veliku Srbiju ili tako neke megalomanske projekte, nego unutrasnju politiku srpskog naroda.

Eto to vam je to iz prve.ruke

pre 7 godina

Sad ce lazni mejsija izaci na TV (normalno ce najaviti par puta unapred kad ce biti opet monolog bez pocetka I kraja).
I u tom monologu naci ce sa koji minut za izjavu da se Srbija ne meša u unutrasnje stvari u BIH, RS I da je na vlasti u RS da odluce sta ce, a nezvanicna ima da sve uradi da ih odgovori od referenduma I to sve zbog jedne stvari( ne naroda naseg I drzave jbs to ,to sluzi samo za izbore) nego fotelje...

Zoran

pre 7 godina

A da mi malo pustimo Srbe koji ne žive u Srbiji da se sami brinu o sebi a da mi malo počnemo da gledamo svoja posla? Gde god su Vučić i Nikolić i Šešelj pomagali Miloševiću da odbrani Srbe tu sada Srba skoro i da nema. Da se nisu petljali verovatno bi bilo bolje. Nama sigurno a njima verovatno. Doduše, ovima koji su iz Hrvtske je sasvim OK. Oni su u EU, iako većina ima i naš pasoš, pa mogu gde hoće po celom svetu dok mi ostadosmo tu gde smo a i dalje bismo kao nekog da branimo...

Ko o čemu radikali o ratu

pre 7 godina

Neće biti referenduma i nikome nije potreban, slaviće se taj dan i bez zamajavanja naroda, a Vučič je zaista uništio sve oko sebe, pa i Dodika, a onaj Milanović, užasno inteligentan i rečit, ako dobije izbore, biće Vučiču kost u grlu: umoran je svet pa i ovaj naš region od lidera, samo Rusija i Srbija podnosi lidere, i Nemačka je umorna od Angele, traži joj se zamena.

utin

pre 7 godina

to sto je neko uradio 20km autoputa, ili otvorio fabriku parizera, ne znaci da je vama bolje. ne, nije. i nece vam biti. jer 21 godinu se lozite da neko hoce da vam uzme Republiku Srpsku, neka cia, bia, vatikan, ovi drugi se loze da njima neko hoce da uzme, jedni slave heroje drugi osudjuju, a ne shvatate da se 21 godinu niste pomerili milimetar. i opet iste price, opet isto sve, a osim tog parizera nemate za sta da se uvatite. kada nas ostane da svi stanemo pod krusku, opet slusajte one koji po belom svetu vam sole pamet, dok uzivaju na nekoj plazi. a ti narode ko te sisa...

333

pre 7 godina

Ako sve ovo nedaj boze dovede do haosa, ko ce najvise profitirati i kome ce ovo leci najbolje.
Hrvatima koji nas provociraju godinama ? Ili Albancima koji isto to rade ?
Oni ce sedeti i smejati se dok se mi opet bijemo zbog ne znam kog razloga.

Bosna

pre 7 godina

Od ovoliko komentara ni jedan nije pokazao na pravo stanje sta u stvari znaci 09.01.1992. U sustini RS pase bilo koji dan do referenduma 1992 i taj dan bi svi u RS prihvatili kao dan RS. Pital se ko sto je to tako? Pa jednostavno sa tim datumom se pokazuje da je RS nastala prije novog Ustava tj Dejtona i pravno bi bilo da je sadasnja Bosna nastala od RS i necega jer tad nije bilo Federacije.Da budemo jasni u to doba recimo dosta gradova nije bilo u tom Karadzicevom planu kao recimo Srebrenica zato je taj datum besmislen sa cinjenicnog stanja.Drugo 09.01.1992 je dan pocetka ukopavanja po okolnim brdima i vi fakat msilite da ce to Bosnjaci da slave.Nemojte se zamajavat sa time.Bil vama bilo pravo da dan Hrvatske bude dan pocetka Oluje.Malo se stavite u taj polozaj i bice vam malo jasnije.Nego jel nam taj isti Ustavni sud na apelaciju RS ukinuo zastavu Fderacije.Jest i podnijecemo i mi kad se ovo zavrsi isto apelaciju za trobojku RS a isto tako i naziv RS je diskriminirajuci za ostala dva naroda.Jesu li Bosnjaci i Hrvati konstitutivni u RS?Po Ustavu RS jesu tako da necemo gledati kao figure vec trazimo svoja prava kao sto treba i Srbi da traze svoja ali na zakonski lijep nacin a ne kako sad cine.Mi i samo mi.Takva politika ce past kad tad.

MM

pre 7 godina

Na zalostpo ovaj narod, Dodik je.mudro odigrao a opozicija nasjela na foru patriotizma i navodnih nacionslnih interesa. Ukoliko se referendum otkaze, Dodik ispada junak i mucenik i skuplja poene pred lokalne izbore. Ukoliko se odrzi, najvjerovatnije je da ga NSRS nece ni razmatrati, jer nije obavezna po zakonu, vec ce samo primiti informaciju. Opet Dodik ispada junak i skuplja poene pred izbore. A opozicija je toliko trula da je bolje da je ni nema. I jos jedna stvar: Stranci podrzavaju Dodika,njima odgovara kontrolisani haos ovde. Da hoce, skinuli ga sa vlasti za 24h. Jos mu sad MMF daje kredit kao slamku spasa... I oni su u igri haosa, definitivno.

severnjak

pre 7 godina

Premijer i bukvalno igra evropsku politiku. unija ćuti na ratnohuškačke ispade u regionu, čuti i Srbija. Sem što je ćutanje najodgovorniji potez, istovremeno je i dirketna prozivka politike same unije. Genijalno.

Otas

pre 7 godina

(Divos, 31. avgust 2016 10:27)Vi postavljate pitanje da li RS ima prava na bilo kakav referendum poslije odluke PIC. Ako realno pogledamo pravnu situaciju odgovor na Vaše pitanje je da ima pravo na referendum na svako pitanje koje u domenu RS kao ravnopravnog entiteta u BiH. Poenta je u tome što se pitanje ovog referenduma, koji se vjerovatno neće ni desiti, odnosi na nešto što nije u nadležnosti RS-a. Poređenja radi to bi bilo kao da bi Srbija organizovala referendum o radu nuklearnih centrala u Bugarskoj. Jednostavno Srbija nema ingerenciju nad Bugarskom kao što ni RS nema ingerenciju da promijeni odluku Ustavnog suda. Jednako tome nema pravo niti na referendum o odcepljenju. Posebna je stvar što se refendum fingira pred lokalne izbore sve u cilju ojačanja stranačkih pozicija. Sada će Vučić okupiti sve glavare i bojare iz RS stranki i svi će se složiti da je u nacionalnom interesu da se referendum odgodi. Kao neće povući odluku Skupštine RS ali će je odgoditi. Tako niko neće ispasti gubitnik. Što je alternativa? Izolacija Srbije. Realno svima u EU je dosta igre koju igra Srbija, žonglirajući na oba koloseka. Ako Vučić misli da će Miloševićovom taktikom gdje je on kao naređivao rukovodstvu RS a oni ga kao nisu slušali proći, neka se ne zavarava. Posljedice? EU će usposaviti granicu na Drini a Srbi će zauvijek izgubiti šansu da žive u jednoj državnoj zajednici(EU). NATO svakako pojačava snage u Ruminiji i Bugarskoj. CG je u NATO de fakto. A Albance će pustiti s lanca.

sarajevo

pre 7 godina

Da li će proslava Dana državnosti Republike Srpske, sprečiti bilo koga da "normalno živi"? U čemu je ovde stvar? Neki se pribojavaju rata zbog referenduma o proslavi državnog praznika, koji oni žele da ospore narodu koji je takodje konstitutivni narod u BiH?! Da li ja nešto ne shvatam.. ili.. ????
(Topličanin Milan, 31. avgust 2016 10:16)

Druže radi se o tome da se na referendumu ne može odlučivati o odlukama Ustavnog suda...To je Ustav...A ja inače niti bilo ko u Sarajevu nema ništa protiv dana RS, slave 20 godina i nikada nam nije smetalo dok Bakir nije umislio da je pametan i predao sudu apelacije

Karadoz

pre 7 godina

Нико међу српским политичарима у РС неће да каже зашто се оспорава 9. јануар. Оспорава се зато што је то КРСНА СЛАВА ЕНТИТЕТА! Ентитет није вјерска већ секуларна категорија. Пронађите ми у Федерацији неки секуларни празник који се везује за муслимански вјерски празник...

perper

pre 7 godina

Da li će proslava Dana državnosti Republike Srpske, sprečiti bilo koga da "normalno živi"? U čemu je ovde stvar? Neki se pribojavaju rata zbog referenduma o proslavi državnog praznika, koji oni žele da ospore narodu koji je takodje konstitutivni narod u BiH?! Da li ja nešto ne shvatam.. ili.. ????
(Topličanin Milan, 31. avgust 2016 10:16)
Naravno da ne shvatas.
Ja mogu da ti objasnim ali ne mogu da shvatim umesto tebe.

HanSolo

pre 7 godina

Na kraju će biti "oluja" i u BiH.. Zapad je truo a narodi balkana ko da nemaju mozga ni za drugo, nego sedeći u kafićima i bacati padeže na "onog drugog".. Nema mira ovde.. Mi smo svi preglupi za mir.. I svaki put se neka zapadna zemlja odćeše za jedno parče srpske teritorije.. Tako će i sa RS biti.. Dobi će oni oružje tajno.. I tako kao opet neka nezavisna "marioneta" država.. A mi srbi nikad da se naučimo interes diplomatije.. Mi smo najgluplji na Balkanu.. Uvek u skoro svemu imamo loš taming.. Neverovatan užas od naroda..

mimi

pre 7 godina

Ne znam vi, ali ja zaista ne razumem zasto se u Srbiji dize tolika panika vezana za referendum. I nedavno kada je Dodik odrzavao kontramiting kada i njegovi protivnici i u Srb i RS se digla dzeva, te bezbednosne strukture imaju potvrdu da ce biti nereda, te rigorozne kontrole na granicama pa opet "tresla se gora, rodio se mis". Umesto da se pitamo kako cemo da nadjemo posao u Srbiji i sta da radimo sa nerazvijenom infrastrukturom mi bistrimo dnevnu politiku. Meni ovo lici na skretanje paznje sa mnogo vecih problema i zamajavanje...

Luka_Laban

pre 7 godina

Na kraju će biti "oluja" i u BiH.. Zapad je truo a narodi balkana ko da nemaju mozga ni za drugo, nego sedeći u kafićima i bacati padeže na "onog drugog".. Nema mira ovde.. Mi smo svi preglupi za mir.. I svaki put se neka zapadna zemlja odćeše za jedno parče srpske teritorije.. Tako će i sa RS biti.. Dobi će oni oružje tajno.. I tako kao opet neka nezavisna "marioneta" država.. A mi srbi nikad da se naučimo interes diplomatije.. Mi smo najgluplji na Balkanu.. Uvek u skoro svemu imamo loš taming.. Neverovatan užas od naroda..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (HanSolo

Brate Srbine, dobio si brdo minusa, ali slazem se sa tobom od reci do reci, svaka cast, kapa dole!

Milan

pre 7 godina

Živimo u svetu haosa i velike neizvesnosti.Malim narodima jedino ostaje pamet,umeće i hrabrost. Neke medijske kuće zabrinjava istina i ne znam u čijoj su funkciji, a referendum u Srpskoj Republici je sasvim prirodna, normalna i demokratska stvar. Imaju Srbi u BiH pravo na referendum i to treba izvesti i prestati sa bilo kakvim komentarima.Pa dosta toga ucenjivanja ! U čijim glavama je najednom postala ugroženost u regionu zbog toga i jesu li to one glave koje su mučki i tajno na sednici Parlamenta 1991 doneli odluku bez Srba o proglašenju nezavisnosti BiH i odcepljenju od SFRJ. Mi se stalno nekome i nečemu išćudžavamo, moramo jednom shvatiti da smo okruženi sa nedobronamernim komišijama i ako se upotrebi pravi izraz-termin za neku pojavu kod suseda,onda se taj komentar ne objavljuje.Voleo bih znati koju izobrazbu i koje su relevantne funkcije do sada obavljali ocenjivači naših komentara. Jednostavno, ako im komentar ne odgovara, neće da ga objave, ali to je neetično i zloupotreba. Konkretno mislim na RTS i njihovu politiku, a posebno ponašanje do zvaničnog državnog vrha.

Vlada 90

pre 7 godina

Ovaj Dodik ce moci da se obuzda i odvrati od ovoga samo u zamenu za neku debelu proviziju. Ne vidim drugi nacin za prihvatanje uloge gubitnika.

Prowl

pre 7 godina

I bez referenduma, Skupstina RS ima pravo da proglasi 9.januar neradnim danom, a organizacija svecanosti tog datuma je najmanji problem, tako da se ova odluka Ustavnog suda BiH, koja je doneta glasovima 3 stranca i 2 Bosnjaka, moze zaobici. Ipak, ako se referendum otkaze, politicke vodje RS ce ispasti smesni i kao da pucaju u prazno. U svakom slucaju, ja sam uz nas narod preko Drine, imaju pravo da proslave taj dan i time ne ugrozavaju nikoga. Drzite se braco!

Amigo

pre 7 godina

Ovi nasa ekipica na vlasti jednostavno ne ume da igra drugacije osim na kartu sukoba,nacionalizma i satro brige za nac interese.To ih je odrzalo 90ih na vlast 10 god pa zasto ne bi opet.Oni ce se silno obogatiti a mi ginuti za njihove interese koje nam predstavljaju da su nasi nacionalni.Vec vidjeno.Kinezi imaju poslovicu koja kaze da se samo budala saplice na isti kamen dva puta.Mi se o isti kamen saplicemo vise puta godisnje.

Master and Commander

pre 7 godina

Ako su botovi protiv referenduma, onda znamo i kakav će biti stav našeg prepodobnog "mirotvorca", diplomiranog demagoga i trbuhozborca prve klase.

maja

pre 7 godina

Vucicu otrezni ovog Dodika. Bahati korumpirani samodrzac koji stalno pravi guzvu da bi drzao narod u strahu i mogao i dalje da se bogati. Referendum je totalna glupost. Treba nam mir i saradnja da razvijamo ekonomiju i sto bolje zivimo. Od praznika se ne zivi
A kada dodje do guzve ginuce sirotinja raja a ne sinovi mocnika Milosevicev Dodikov bice na sigurnom i bogati. Narode osvesti se.!!!!!!
Molim g. Nikolica, Vucica i Dacica da nas vode ka bezbednosti i miru. Treba nam posao da radimo a ne da ratujemo

Karadoz

pre 7 godina

"Nisam siguran da postoji neka veća agenda u pozadini" nisam bio ni ja 92 pa mi uze 4 godine zivota. Ovi sto odlucuju o ratu i miru na Balkanu nece obuci cizme a ni niko iz familije im. Nego ce u prve redove kao onda gurnut mladost a zatim vojnom policijom i one starije, a kad jednom krene na Balkanu to traje ceri godine. U pamet ljudi vec su vas jednom izradili, al kontaju bilo u proslom vijeku pa se zaboravilo...

Whiplash

pre 7 godina

Kao sto je Jugoslavija bila vestacka tvorevina u koju su na silu gurnuti Srbi,Hrvati i Bosnjaci ista prica je sa federacijom BiH.
Svako svoju drzavu i kraj.
Dok se ne udje u EU i dok nad popovima) (politicari iz Bg,Zg i Sa) ne bude nadpop ( Brisel i Berlin)

333

pre 7 godina

Ako sve ovo nedaj boze dovede do haosa, ko ce najvise profitirati i kome ce ovo leci najbolje.
Hrvatima koji nas provociraju godinama ? Ili Albancima koji isto to rade ?
Oni ce sedeti i smejati se dok se mi opet bijemo zbog ne znam kog razloga.

bob

pre 7 godina

premijeru ni jedan prolem nisi resio u srbiji,ostavi se bih,srbija tone sve dublje u ekonomski sunovrat,a ti mrsis svetsku politiku!srpski narod jos izgleda nije svestan koju je stetu vucic naneo srbiji!

Otas

pre 7 godina

(Divos, 31. avgust 2016 10:27)Vi postavljate pitanje da li RS ima prava na bilo kakav referendum poslije odluke PIC. Ako realno pogledamo pravnu situaciju odgovor na Vaše pitanje je da ima pravo na referendum na svako pitanje koje u domenu RS kao ravnopravnog entiteta u BiH. Poenta je u tome što se pitanje ovog referenduma, koji se vjerovatno neće ni desiti, odnosi na nešto što nije u nadležnosti RS-a. Poređenja radi to bi bilo kao da bi Srbija organizovala referendum o radu nuklearnih centrala u Bugarskoj. Jednostavno Srbija nema ingerenciju nad Bugarskom kao što ni RS nema ingerenciju da promijeni odluku Ustavnog suda. Jednako tome nema pravo niti na referendum o odcepljenju. Posebna je stvar što se refendum fingira pred lokalne izbore sve u cilju ojačanja stranačkih pozicija. Sada će Vučić okupiti sve glavare i bojare iz RS stranki i svi će se složiti da je u nacionalnom interesu da se referendum odgodi. Kao neće povući odluku Skupštine RS ali će je odgoditi. Tako niko neće ispasti gubitnik. Što je alternativa? Izolacija Srbije. Realno svima u EU je dosta igre koju igra Srbija, žonglirajući na oba koloseka. Ako Vučić misli da će Miloševićovom taktikom gdje je on kao naređivao rukovodstvu RS a oni ga kao nisu slušali proći, neka se ne zavarava. Posljedice? EU će usposaviti granicu na Drini a Srbi će zauvijek izgubiti šansu da žive u jednoj državnoj zajednici(EU). NATO svakako pojačava snage u Ruminiji i Bugarskoj. CG je u NATO de fakto. A Albance će pustiti s lanca.

Divos

pre 7 godina

Са жаљењем морам приметити да већина читалаца у Србији не разуме о чему је реч када је овај референдум у питању. Тако узимају за поређење референдуме у бившим Југо републикама када су били референдуми о сецесији и преуређењу тадашње државе.

Но овде није та врста референдума. Није ово ни уставотворни, ни законодавни референдум већ саветодавни, и ту би се грађани Српске, и то ђутуре припадници свих народа, требали изјаснити о датуму којим ће се обележавати Дан Реублике.

А када се дигла оволика халабука о прилично неважном питању, шта ће тек бити када на ред дођу она важнија питања на референдуму.

А након ове реакције ПИК-а, и притисака из бела света, следи логично питање. Има ли Српска право на било какав (па и саветодавни) референдум? Ово је други референдум који се Српској оспорава. На првом да подсетим, свој допринос у одвраћању од референдума су дали и лидери Србије.
Укључили су се у ту причу, и позивали на мудрост, заштиту интереса Србије, Српске, Срба (читај слепу послушност својим западним “партнерима“) итд итд.
Сада опет иде иста прича и медијски спин. Можда ће тај медијски спин поправити рејтинг властодршцима у Србији, но Српској ништа добро неће донети.

Како год, Српска има право на референдум, и то право Српској нико не може оспорити. Он ће, надам се, бити одржан како је и планирано, и грађани Српске ће дати (или не) подршку Дану Републике. Има ли шта поштеније?

nenad 12

pre 7 godina

Vučiću ne primaj se na priče kako si bitan i da je Srbija lider u regionu..
Tako su i Miloševića pumpali da je garant mira samo da bi činio na štetu srpskog naroda....dok im popuštaš znaj da će te tapšati po ramenu.

Ko o čemu radikali o ratu

pre 7 godina

Neće biti referenduma i nikome nije potreban, slaviće se taj dan i bez zamajavanja naroda, a Vučič je zaista uništio sve oko sebe, pa i Dodika, a onaj Milanović, užasno inteligentan i rečit, ako dobije izbore, biće Vučiču kost u grlu: umoran je svet pa i ovaj naš region od lidera, samo Rusija i Srbija podnosi lidere, i Nemačka je umorna od Angele, traži joj se zamena.

Nex

pre 7 godina

On će igrati kako mu kažu da igra, jer napolju dobro znaju ko je i šta je i kakvu politiku je zastupao ranije. Onog trenutka kada ne bude poslušao biće pušten niz vodu.

Kladim se da će tada skinuti masku i ponovo izvući iz rukava svoju staru kartu - nacionalizam.

realno

pre 7 godina

Pravo na referendum u Republici Srpskoj omogućava da građani RS imaju svoje praznike i ne vidim nikakvu lošu politiku u tome kako BiH ističu.
(Slavica)

Ma nije valjda da bez refernduma gradjani nece RS nece imati praznike?

Djolence

pre 7 godina

"Vucica u svemu podrzava Evropa i to je dobra stvar
(Mivel, 31. avgust 2016 09:16)" Dragi moji, po ovom komentaru Sns bota i broju pluseva na istom, a opet, broju minusa na komentarima podrske RS se vidi kako ce Vucic reagovati, tjst. insistirati da se referendum ne odrzi. Dodiku, nedaj se.

Bosna

pre 7 godina

Od ovoliko komentara ni jedan nije pokazao na pravo stanje sta u stvari znaci 09.01.1992. U sustini RS pase bilo koji dan do referenduma 1992 i taj dan bi svi u RS prihvatili kao dan RS. Pital se ko sto je to tako? Pa jednostavno sa tim datumom se pokazuje da je RS nastala prije novog Ustava tj Dejtona i pravno bi bilo da je sadasnja Bosna nastala od RS i necega jer tad nije bilo Federacije.Da budemo jasni u to doba recimo dosta gradova nije bilo u tom Karadzicevom planu kao recimo Srebrenica zato je taj datum besmislen sa cinjenicnog stanja.Drugo 09.01.1992 je dan pocetka ukopavanja po okolnim brdima i vi fakat msilite da ce to Bosnjaci da slave.Nemojte se zamajavat sa time.Bil vama bilo pravo da dan Hrvatske bude dan pocetka Oluje.Malo se stavite u taj polozaj i bice vam malo jasnije.Nego jel nam taj isti Ustavni sud na apelaciju RS ukinuo zastavu Fderacije.Jest i podnijecemo i mi kad se ovo zavrsi isto apelaciju za trobojku RS a isto tako i naziv RS je diskriminirajuci za ostala dva naroda.Jesu li Bosnjaci i Hrvati konstitutivni u RS?Po Ustavu RS jesu tako da necemo gledati kao figure vec trazimo svoja prava kao sto treba i Srbi da traze svoja ali na zakonski lijep nacin a ne kako sad cine.Mi i samo mi.Takva politika ce past kad tad.

VUK

pre 7 godina

zašto je referendum u RS delu BiH? Gde je referendum za autohtone državljane Srbije? Da li je nas neko nešto pitao posle raspada Jugoslavije? S kime hoćemo da živimo? Ko može da se naseli u Srbiji?Kome smo dali naša radna mesta? Zašto naša deca peru sudove po svetu a njihovo pravo glasa prepustili licima rođenim van Srbije? Kome treba nova konfrontacija sa celim svetom čekajući da Rusi dođu, a njih nigde nema
..dosta je bilo.Bolje da ćutimo i plivamo.. RS + Vojvodina gde su bile pre Jugoslavije? Dobro smo mi prošli sa kim smo se sve zavadili.

Zoran

pre 7 godina

A da mi malo pustimo Srbe koji ne žive u Srbiji da se sami brinu o sebi a da mi malo počnemo da gledamo svoja posla? Gde god su Vučić i Nikolić i Šešelj pomagali Miloševiću da odbrani Srbe tu sada Srba skoro i da nema. Da se nisu petljali verovatno bi bilo bolje. Nama sigurno a njima verovatno. Doduše, ovima koji su iz Hrvtske je sasvim OK. Oni su u EU, iako većina ima i naš pasoš, pa mogu gde hoće po celom svetu dok mi ostadosmo tu gde smo a i dalje bismo kao nekog da branimo...

Megabot

pre 7 godina

Mora da se svi potrude kako bi se sacuvao mir i bezbednost regiona.
(Katarina)

Šta si sad rekla lebati!
Molim botove da se uozbilje a ne samo da odrađuju posao.

Mladen Mladenović

pre 7 godina

Ukoliko se ovaj referendum, iz nekog razloga ne održi, biće to teži udarac po Republiku Srpsku nego svi oni udarci, intrige, miniranja i podmetanja koja kreiraju neprijatelji Republike Srpske, a oni su dobro poznati, jer su se javno deklarisali stotinu puta. Ti neprijatelji, ili "naši prijatelji" kako neki vole da kažu, shvatiće da su Republika Srpska, a i njeni političari, neozbiljna rabota koji su tu samo da bi se potkusurivali interesi srpske trule politike ili, interesi takozvane medjunarodne zajednice. Bojim se takvog ishoda više nego bilo kakvog drugog.

perper

pre 7 godina

Da li će proslava Dana državnosti Republike Srpske, sprečiti bilo koga da "normalno živi"? U čemu je ovde stvar? Neki se pribojavaju rata zbog referenduma o proslavi državnog praznika, koji oni žele da ospore narodu koji je takodje konstitutivni narod u BiH?! Da li ja nešto ne shvatam.. ili.. ????
(Topličanin Milan, 31. avgust 2016 10:16)
Naravno da ne shvatas.
Ja mogu da ti objasnim ali ne mogu da shvatim umesto tebe.

Maki

pre 7 godina

Takođe su i ambasadori Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira u BiH (izuzev ruskog), pozvali vlasti u RS da ne održe referendum o Danu Republike, jer na to gledaju kao faktor koji će destabilizovati BiH.
A kada je donesena odluka o ukidanju Dana Republike nije se ništa uzimalo u obzir kao faktor koji destabilizuje BiH.

Zeljko

pre 7 godina

Situacija na Balkanu se neće smiriti posle izbora u Hrvatskoj, jer ubrzo slede lokalni izbori u Bosni i Hercegovini gde će se sigurno dizati tenzije oko Srebrenice, i onda već ulazimo u kampanju za predsedničke izbore u Srbiji, tako da se igranka nastavlja i u narednih godinu dana, gde će se trenutne političke elite medjusobno prepucavati, a obićan narod imati posledice. Sećam se perioda dok su Tadić i Josipović bili predsednici. Imali smo daleko normalnije odnose u regiji, bez puno trzavica. Nije mi jasno samo kako EU i SAD ne vide da se sve to promenilo na lošije dolaskom na vlast Nikolića i Vučića u Srbiji. Tako da očigledno postoji neka skrivena veća agenda za Balkan jer su ova dvojica došli na vlast zahvaljujući podršci EU i SAD.

cicvara

pre 7 godina

Ogdovor na zadnje pitanje/konstataciju je: Zato što su nam političari alavi. Prodali bi veru za večeru. Drugo, interesuje me, kako je ustav Srbije mogao da se krši (vezano za Kosovo), a sad je odjednom u Bosni svetinja? Da li to za njih važi jedno, a za nas drugo, ili bi neko trebao da izađe na TV i objasni kako nam se to samo čini.

Huligan

pre 7 godina

Srbija nema pravo na nikakvo miješanje ili odlučivanje oko untrašnjih stvari BiH. I šta ima taj Eš izjavljivati, sad treba pitati i još nekog člana upravnog odbora Coca Cole i Opela šta oni misle.
Republici Srpskoj nije zabranjen nijedan datum da slavi Dan Republike ali ga ne smiju proslavljati kao vjerski praznik Sv.Stefana ili koga već, sa patrijarhom i vladikama i da na tu proslavu onda dođe vrh vlasti u RS i drže svakakve zapaljive govore.
Možete slobodno slaviti Dan Republike kad god hoćete, ali da to onda bude republički sekularni praznik, bez svetaca, patrijarha i vladika.

hiavata

pre 7 godina

Zato braca Rusi podrzavaju bilo kakvu nestabilnost u ovom regionu samo da se smanji pritisak na Rusiju. Dokle vise prepucavanje preko ledja nas na Balkanu.

NN Lice

pre 7 godina

Jos da pocne da igra srpsku politiku, kada kazem srpsku, ne mislim na neku Veliku Srbiju ili tako neke megalomanske projekte, nego unutrasnju politiku srpskog naroda.

severnjak

pre 7 godina

Premijer i bukvalno igra evropsku politiku. unija ćuti na ratnohuškačke ispade u regionu, čuti i Srbija. Sem što je ćutanje najodgovorniji potez, istovremeno je i dirketna prozivka politike same unije. Genijalno.

brana

pre 7 godina

Ko ima glavu i u glavi mozak i ako mu je taj mozak makar 2% razvijen i ako prati neko vreme dogadjaje u svetu od ekonomije preko ratova,izbora i prirodnih katastrofa,morao bi da ima vrli jasnu sliku da su EU i Amerika pred raskidom braka,da Rusija definitivno preuzima primat i da su polako poceli da im se priklanjaju veoma jaki saveznici od Kine do bliskog istoka,fali im jos samo sever Evrope sto ce biti najlakse jer to mogu i silom i zaokruzili su obruc,drzace i EU i USA pod kontrolom.Tramp ce biti poslusan i za nagradu ce vladati Amerikom dugo,Kina ce uzeti primat na moru koje vec dugo zeli dok ce Evropa posle raspadanja EU i nato da se utrkuje u milosti kod Rusije.Politicar ozbijne zemlje ima jos 1000 puta vise informacija i saznanja,barem 5-10 godina projektivanih dogadjaja,nekada je moglo i duze,do 50 godina ali vreme je danas ubrzano i pojavljuju su mnogi nenadani faktori pa vise ne moze da se planira na tako dugacak rok i onda ne treba vise d onih 2% mozga da se vidi koja pozicija treba da se zauzme i kom se prikloniti carstvu.Mi ce mo pobeci od svojih prijatelja neprijatelju dok ce nasi neprijatelji sagnuti glavu i potraziti oprostaj od nasih prijatelja kojima smo mi okrenuli ledja sto znaci da ce mo opet biti na pogresnoj strani i izopsteni od strane onoga ko se bude pitao za sve u buducnosti.Mi ne da imamo kratkovidu i neinteligentnu politiku nego smo narod za svaku vrstu ponizenja jer takvi nasi glupi potezi nas dovoe u situaciju da smo mizerni i bedni i pred neprijateljima i pred onima koji bi da nam budu prijatelji.Pa ti isti Rusi vise postuju i Ameriku i Nemca i Engleza pa i Turcina nego prevrtljivog Srbina koji nije imao hrabrosti da im bude ni prijatelj ni otvoreni neprijatelj kao gore nabrojani,sta ima gore od takvog coveka?Ne mozes se ni osloniti na njega niti ga uzeti na nisan,prevrtljivi,skloni izdaji i prodaji i najblizih a kamoli saveznika,los narod,treba nas baciti na smetliste planete i istorije jer ne znamo ko smo i sta smo.

sarajevo

pre 7 godina

Da li će proslava Dana državnosti Republike Srpske, sprečiti bilo koga da "normalno živi"? U čemu je ovde stvar? Neki se pribojavaju rata zbog referenduma o proslavi državnog praznika, koji oni žele da ospore narodu koji je takodje konstitutivni narod u BiH?! Da li ja nešto ne shvatam.. ili.. ????
(Topličanin Milan, 31. avgust 2016 10:16)

Druže radi se o tome da se na referendumu ne može odlučivati o odlukama Ustavnog suda...To je Ustav...A ja inače niti bilo ko u Sarajevu nema ništa protiv dana RS, slave 20 godina i nikada nam nije smetalo dok Bakir nije umislio da je pametan i predao sudu apelacije

MM

pre 7 godina

Na zalostpo ovaj narod, Dodik je.mudro odigrao a opozicija nasjela na foru patriotizma i navodnih nacionslnih interesa. Ukoliko se referendum otkaze, Dodik ispada junak i mucenik i skuplja poene pred lokalne izbore. Ukoliko se odrzi, najvjerovatnije je da ga NSRS nece ni razmatrati, jer nije obavezna po zakonu, vec ce samo primiti informaciju. Opet Dodik ispada junak i skuplja poene pred izbore. A opozicija je toliko trula da je bolje da je ni nema. I jos jedna stvar: Stranci podrzavaju Dodika,njima odgovara kontrolisani haos ovde. Da hoce, skinuli ga sa vlasti za 24h. Jos mu sad MMF daje kredit kao slamku spasa... I oni su u igri haosa, definitivno.

lovac botova

pre 7 godina

vučić tj srbija će da igra kako im se kaže, kao i sve ostale balkanske zemljice.
nikad tu niko i ništa nije odlučivao (na sreću)

HanSolo

pre 7 godina

Na kraju će biti "oluja" i u BiH.. Zapad je truo a narodi balkana ko da nemaju mozga ni za drugo, nego sedeći u kafićima i bacati padeže na "onog drugog".. Nema mira ovde.. Mi smo svi preglupi za mir.. I svaki put se neka zapadna zemlja odćeše za jedno parče srpske teritorije.. Tako će i sa RS biti.. Dobi će oni oružje tajno.. I tako kao opet neka nezavisna "marioneta" država.. A mi srbi nikad da se naučimo interes diplomatije.. Mi smo najgluplji na Balkanu.. Uvek u skoro svemu imamo loš taming.. Neverovatan užas od naroda..

Eto to vam je to iz prve.ruke

pre 7 godina

Sad ce lazni mejsija izaci na TV (normalno ce najaviti par puta unapred kad ce biti opet monolog bez pocetka I kraja).
I u tom monologu naci ce sa koji minut za izjavu da se Srbija ne meša u unutrasnje stvari u BIH, RS I da je na vlasti u RS da odluce sta ce, a nezvanicna ima da sve uradi da ih odgovori od referenduma I to sve zbog jedne stvari( ne naroda naseg I drzave jbs to ,to sluzi samo za izbore) nego fotelje...

nenad

pre 7 godina

Referendum u RS je protiv-ustavan, Ustavni sud je doneo odluku, sta kome nije jasno ovde i zasto se narod i RS huskaju na sukobe i rat. Zarad ruskih interesa gurate srpski narod u propast.

Karadoz

pre 7 godina

Нико међу српским политичарима у РС неће да каже зашто се оспорава 9. јануар. Оспорава се зато што је то КРСНА СЛАВА ЕНТИТЕТА! Ентитет није вјерска већ секуларна категорија. Пронађите ми у Федерацији неки секуларни празник који се везује за муслимански вјерски празник...

utin

pre 7 godina

to sto je neko uradio 20km autoputa, ili otvorio fabriku parizera, ne znaci da je vama bolje. ne, nije. i nece vam biti. jer 21 godinu se lozite da neko hoce da vam uzme Republiku Srpsku, neka cia, bia, vatikan, ovi drugi se loze da njima neko hoce da uzme, jedni slave heroje drugi osudjuju, a ne shvatate da se 21 godinu niste pomerili milimetar. i opet iste price, opet isto sve, a osim tog parizera nemate za sta da se uvatite. kada nas ostane da svi stanemo pod krusku, opet slusajte one koji po belom svetu vam sole pamet, dok uzivaju na nekoj plazi. a ti narode ko te sisa...

Srećko

pre 7 godina

Evropa nema alternativu pa makar nestala i Srbija i Republika Srpska. A vi i dalje nemojte ništa objavljivati što ne odgovara stavovima Velikog Vođe.

SremacSm

pre 7 godina

Nisam bas upucen u celu pricu, ali ne shvatam cemu toliko svadje oko jednog praznika. Muslimani zale svake god u Srebrenici, Hrvati imaju svoje praznike, pa sta je problem sa RS. RS veci ima neka obelezja drzavnosti, grb, zastavu, himnu, policiju ..., u cemu je onda problem sa ovim praznikom. Bice da nam politicari opet skrecu paznju sa sustinskih stvari na kojekakve gluposti. Bice da nas svesno plase kako ne bi razmisljali o kvalitetu nasih zivota, kao najboljim merilom njihove vladavine.

karaburma

pre 7 godina

Pravo na referendum u Republici Srpskoj omogućava da građani RS imaju svoje praznike i ne vidim nikakvu lošu politiku u tome kako BiH ističu.
(Slavica)

Slavice, nigde i nikada u demokratskim drustvima sudske odluke/presude se nemogu koristiti kao referendumsko pitanje. Za to, po pravnoj nauci, postoje tacno propisani pravni mehanizmi: prigovor, zalba, ponovni postupak... To sto je kod nas, a ocito i kod nasih sunarodnika, na vlasti grupa ljudi koja misli da se sve moze - jer mi smo Srbi; posledica moze biti katastrofalna.

slobodan

pre 7 godina

Sa Balkana samo pobeći !
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (b, 31. avgust 2016 08:32)


Ne naprotiv na Balkanu ostati i pobediti razne naprednjake ,socijaliste hdz-ovce i ostale nazadne snage koje su trenutno na vlasti, pa do 2012 nismo imali ovakve probleme razmislite kako su nastali.

DedaMiloje

pre 7 godina

"Nisam siguran da postoji neka veća agenda u pozadini" nisam bio ni ja 92 pa mi uze 4 godine zivota. Ovi sto odlucuju o ratu i miru na Balkanu nece obuci cizme a ni niko iz familije im. Nego ce u prve redove kao onda gurnut mladost a zatim vojnom policijom i one starije, a kad jednom krene na Balkanu to traje ceri godine. U pamet ljudi vec su vas jednom izradili, al kontaju bilo u proslom vijeku pa se zaboravilo...
(Karadoz, 31. avgust 2016 08:55)

Vidiš koliko minusa si dobio na ovaj tekst. E to su ti koji neće obući uniformu.

Milan

pre 7 godina

Živimo u svetu haosa i velike neizvesnosti.Malim narodima jedino ostaje pamet,umeće i hrabrost. Neke medijske kuće zabrinjava istina i ne znam u čijoj su funkciji, a referendum u Srpskoj Republici je sasvim prirodna, normalna i demokratska stvar. Imaju Srbi u BiH pravo na referendum i to treba izvesti i prestati sa bilo kakvim komentarima.Pa dosta toga ucenjivanja ! U čijim glavama je najednom postala ugroženost u regionu zbog toga i jesu li to one glave koje su mučki i tajno na sednici Parlamenta 1991 doneli odluku bez Srba o proglašenju nezavisnosti BiH i odcepljenju od SFRJ. Mi se stalno nekome i nečemu išćudžavamo, moramo jednom shvatiti da smo okruženi sa nedobronamernim komišijama i ako se upotrebi pravi izraz-termin za neku pojavu kod suseda,onda se taj komentar ne objavljuje.Voleo bih znati koju izobrazbu i koje su relevantne funkcije do sada obavljali ocenjivači naših komentara. Jednostavno, ako im komentar ne odgovara, neće da ga objave, ali to je neetično i zloupotreba. Konkretno mislim na RTS i njihovu politiku, a posebno ponašanje do zvaničnog državnog vrha.

Luka_Laban

pre 7 godina

Na kraju će biti "oluja" i u BiH.. Zapad je truo a narodi balkana ko da nemaju mozga ni za drugo, nego sedeći u kafićima i bacati padeže na "onog drugog".. Nema mira ovde.. Mi smo svi preglupi za mir.. I svaki put se neka zapadna zemlja odćeše za jedno parče srpske teritorije.. Tako će i sa RS biti.. Dobi će oni oružje tajno.. I tako kao opet neka nezavisna "marioneta" država.. A mi srbi nikad da se naučimo interes diplomatije.. Mi smo najgluplji na Balkanu.. Uvek u skoro svemu imamo loš taming.. Neverovatan užas od naroda..
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (HanSolo

Brate Srbine, dobio si brdo minusa, ali slazem se sa tobom od reci do reci, svaka cast, kapa dole!

mimi

pre 7 godina

Ne znam vi, ali ja zaista ne razumem zasto se u Srbiji dize tolika panika vezana za referendum. I nedavno kada je Dodik odrzavao kontramiting kada i njegovi protivnici i u Srb i RS se digla dzeva, te bezbednosne strukture imaju potvrdu da ce biti nereda, te rigorozne kontrole na granicama pa opet "tresla se gora, rodio se mis". Umesto da se pitamo kako cemo da nadjemo posao u Srbiji i sta da radimo sa nerazvijenom infrastrukturom mi bistrimo dnevnu politiku. Meni ovo lici na skretanje paznje sa mnogo vecih problema i zamajavanje...

Slavica

pre 7 godina

Pravo na referendum u Republici Srpskoj omogućava da građani RS imaju svoje praznike i ne vidim nikakvu lošu politiku u tome kako BiH ističu.

Nemanja

pre 7 godina

Vucic svakao ne zeli tenzije u regionu, ali ako svi predstavnici Srba iz RS budu saglasni sa odrzavanjem referenduma, onda ce to biti odluka Srba iz RS i na nju Srbija ne moze da utice.

Jovan Mitrović

pre 7 godina

Zašto referendum toliko bode oči svima? Švajcarci skoro svaki mesec imaju neki referendum i ne vidim da im je zbog toga loše. A i oni imaju tri naroda, kantona.

Vlajko

pre 7 godina

Svaka nemačka pokrajina ima svoj dan i svoju zastavu pa što je problem da jedan entitet u složenoj državnopravnoj formi ima svoj praznik. Ima kod nas i Vojvodina kao pokrajina svoju zastavu i obeležja pa što ne bi Republika Srpska imala svoju zastavu i svoj dan? Referndum je o tome a ne o izlasku iz Bosne ili otcepljenju. Svašta.

Анти-бот

pre 7 godina

Evropa nema alternativu pa makar nestala i Srbija i Republika Srpska. A vi i dalje nemojte ništa objavljivati što ne odgovara stavovima Velikog Vođe.
(Srećko, 31. avgust 2016 09:05)
Ма није ваљда, ти онда пасош у руке па бирај где ћеш да будеш грађанин света. Ја хоћу своју земљу, слободну и поносну ма ко био на власти!!!!

Topličanin Milan

pre 7 godina

A vi koji ste se smjestili po Evropi i USA i iz svojih fotelja tipkate i širite mržnju po internetu imajte malo razumijevanja za nas.Nama se takođe ne gine, i mi sve što želimo je da normalno živimo
(sarajevo, 31. avgust 2016 09:27)
-----------
Da li će proslava Dana državnosti Republike Srpske, sprečiti bilo koga da "normalno živi"? U čemu je ovde stvar? Neki se pribojavaju rata zbog referenduma o proslavi državnog praznika, koji oni žele da ospore narodu koji je takodje konstitutivni narod u BiH?! Da li ja nešto ne shvatam.. ili.. ????

Zeleni

pre 7 godina

Niko ne zeli da razveze cvor u Bosni, jer Zapadu odgovara bure baruta koje se moze lako zapaliti i skrenuti paznja sa bitnijih tema za njihove gradjane!

sarajevo

pre 7 godina

Samo ljudi koji su daleko odavde glume junake i po portalima i fejsbuku pozivaju na rat i konflikt.Kako naša bosanska tako srpska dijaspora.Mi koji živimo u BIH znamo da će se opet po našoj djeci kola lomit, da ćemo mi gledati krv i da će se naša djeca trzati na svaku eksploziju i buku granata.Mi želimo ekonomiju, rat nam nemojte da nudite...A vi koji ste se smjestili po Evropi i USA i iz svojih fotelja tipkate i širite mržnju po internetu imajte malo razumijevanja za nas.Nama se takođe ne gine, i mi sve što želimo je da normalno živimo

Nev

pre 7 godina

"Nisam bas upucen u celu pricu, ali ne shvatam cemu toliko svadje oko jednog praznika. Muslimani zale svake god u Srebrenici, Hrvati imaju svoje praznike, pa sta je problem sa RS. RS veci ima neka obelezja drzavnosti, grb, zastavu, himnu, policiju ..., u cemu je onda problem sa ovim praznikom. Bice da nam politicari opet skrecu paznju sa sustinskih stvari na kojekakve gluposti. Bice da nas svesno plase kako ne bi razmisljali o kvalitetu nasih zivota, kao najboljim merilom njihove vladavine.
(SremacSm, 31. avgust 2016 09:42)"
Sustina je da su muslimani pokrenuli pricu sve sa ciljem "unifikacije" tj. teranje bilo cega srpskog i pokusaja da se ide na njihov interes. Kao sto se desilo u Srebrenici Vucicu tako ta prica se postojano "prica" vec dugo uz razna dela. Tako da su preglasali Srbe u ustavnom sudu negirajuci Srbima pravo. Samo jos jedan potez Muslimana koji su mislili da ce ponovo proci. Naravno ovaj put referendum. Problem je sto taj referendum jeste ne samo udar na muslimanski potez nego i bukvalno prekretnica u slucaju referenduma za stvaranje RS kao drzave. Tako da su se sami muslimani svojim preglasavanjem uz pomoc njihovih stranih prijatelja u cilju sve dalje "unifikacije" jednostavno zeznuli jer su sad otvorili tim potezom mogucnost referenduma. Pa sad pokusavaju svi da to sprece iako niko od njih nece da ukloni uzrok. Zanimljivi su ko u Srbiji govori protiv toga. Jer ako sad Srbi popuste bice jos gore. Ovo je veoma vazan potez koji moramo dobiti.

ilija

pre 7 godina

I opet nam uvalili da radimo ono što bi bio aktivan posao EU ako joj je do proširenja i stabilnosti. Neka počnju da stavlju novac tamo gde će im sutra biti usta, škrtice jedne odebljale, sve im je više malo.

Vlada 90

pre 7 godina

Ovaj Dodik ce moci da se obuzda i odvrati od ovoga samo u zamenu za neku debelu proviziju. Ne vidim drugi nacin za prihvatanje uloge gubitnika.