Petak, 19.08.2016.

10:56

Nooskop misterija: Čudna naprava nove Putinove desne ruke

Anton Vaino, novi generalni sekretar ruskog predsednika Vladmira Putina, izazvao je veliku pažnju svetske javnosti – time što se o njemu malo šta zna.

Izvor: B92

Nooskop misterija: Èudna naprava nove Putinove desne ruke IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

miro

pre 7 godina

Gresis. Ono sto nema alternativu je trzisna ekonomija i privatno vlasnistvo. Upravo je primer Amerika. U Americi nema kompanija u drzavnom vlasnistvu....
(kakva ekonomija takav i politicki sistem, 19. avgust 2016 14:18)

Moguće je da grešiš i ti. Tokom oe posleddnje velike krize, kada su USA banke bile u debelom kanalu, lovu za vađenje dala im je upravo država što je tipičan komunistički potez. A da ne ulazimo uopšte odakle je ta lova došla. S druge sstrane Rusija je zadužena oko 15% svog slabašnog BDP-a a USA preko 100%. I ostale, "ekonomski napredne" države kao što su Nemačka, Britanija, Francuska itd su što se duga tiče između 80-100%. Aj da oni vrate dugove na nivo od 10-15% pa da vidimo šta bi ostalo od tih jakih ekonomija. I da li bi Nemčka, Italija, Francuska, Španija...imale uopšte takvu ekonomiju da im nisu upumpavane stotine milijardi dolara ??? Lako je biti frajer i sa tuđim tj pozajmljenim parama ići na more.

OPG1

pre 7 godina

Kakva kotrola uma,kakve budalastine.Ovah covek je utrenirani birokrata,koji ce verno sluziti cilju.Za sada se ne moze potkupiti,ne razmislja puno van zadatih mu okvira,uporan i radan,...jednostavno savrsen sluzbenik

ko je uništio najstasriju englesku banku? pohlepni direktor!

pre 7 godina

"... Тако је у новије време свет напредовао када су кренули трговачки бродови, па када су измишљене прве машине, па затим парна локомотива, па мотори, па новија електро и остала технологија. Ништа од овога нема везе са економијом, ..."
(marko, 19. avgust 2016 16:01)

Velika većina, ako ne i sva tehnologija su kreirane iz ekonomskih razloga.
Želja za nezavisnošću od žive radne snage, ljudske, konjske, ...itd.

Trgovački brodovi su takođe krenuli iz ekonomskih razloga.

Sve to ipak ne opravdava vlast bahatih pohlepnika nad srednjom klasom.
Neoliberalni kapitalizam se zasniva na goloj sili, pohlepi i korupciji.

Nema napretka bez pozitivne selekcije među ljudima,
a ovaj poredak je ne nudi.

marko

pre 7 godina

@kakva ekonomija takav i politicki sistem,

Ово ти је озбиљна замена теза, или потенцијални маркетинг неког ко ради у некој већој фирми где гомила ликова има доживљај умишљене величине. Људска врста је напредовала само у временима у којима су појединци доносили нешто ново свету, неком својом иновацијом, научним делом ... Тако је у новије време свет напредовао када су кренули трговачки бродови, па када су измишљене прве машине, па затим парна локомотива, па мотори, па новија електро и остала технологија. Ништа од овога нема везе са економијом, која је само касније била корисник, експлоататор, а понекад и деструктор одређених напредних идеја због тога што је као сама подложна утицајима. Тако и данас човечанство тражи нови технолошки искорак. Многи се надају електро аутомобилима и генетичком инжењерингу, да могу да покрену нови планетарни развојни циклус. Видећемо.

Srbin

pre 7 godina

(kakva ekonomija takav i politicki sistem, 19. avgust 2016 14:18)
u pravu si da u americi trenutno vlada trzisna ekonomijakojom vladaju privatna preduzeca koja su razlicitim nacinima manipulacije i lobiranja ukinule skoro sve regulative sto za posledicu ima nerealno skupa zdravstevna osiguranja, lekova, cene nekretnina, vojne industrije ...i td. vise od 70 % amerikanaca se sada zalaze za tkz public option ili ti "drzavno preduzece" koje ce nuditi usluge po realnim cenama. postojanje privatne(70%) i drzavne (30%) privrede uz jake regulative je jedino valjano resenje. cist primer ti je lek ksalol (anksiolitik) koji kod nas kosta 2$ (cena u koja je isplativa i proizvodjacu,distributeru i prodavcu) a u americi kosta 160 $. Ipak njihov standard nije veci 80 puta od naseg. to je trenutno stanje americke privrede koji ti hvalis i verovatno se zalazes.

kis janos

pre 7 godina

kakva ekonomija takav i politicki system
U SAD, pa i u većem delu sveta vladaju multinacionalne kompanije, one tamo postavljaju vladu, a utiču na mnoge aspekte života u velikom broju država. Nema tu mnogo tržišta

Klonirani Kluni

pre 7 godina

Citat
"napravu koja skenira odnose između ljudi, predmeta i novca"

Facebook na primer? Samo sto malo.mnogo kasne. Po običaju.

Nasi rusi

pre 7 godina

Sssr je urezivao cenu robe jer je to toliko moralo da kosta i nema nakupaca i trgovaca vec proizvod koji ima "vecitu" cenu. Rusi imaju dosta naivno vidjenje ekonomije cak i danas. Sta god da uhvate, propada. Uzmite Nis kao primer. Mnogo je "procvetao" od kad ga drzi putinko i medvedevko.

CATAPA

pre 7 godina

Jedino što ovde jeste tačno je da će veštačka inteligencija preuzeti upravljanje složenim sistemima. Naravno, ukoliko prirodna inteligencija uspe da je kreira, a prirodna neinteligencija ne uspe da sabotira, odnosno uspe da održi haos.
Oni koji zastupaju prirodni, spontani put, moraju da znaju da je obavezni deo paketa takvog puta povremeni reset sistema, odnosno globalni ili makar veliki rat. Rat nije slom, nego kulminacija tog sistema u kom se veruje da Bog bdi i kontroliše funkcionisanje sistema, pa čak i samog državnog aparata.

kakva ekonomija takav i politicki sistem

pre 7 godina

Upravljenje kompleksnim zemljama kao što su Rusija, Amerika, Kina, po mom mišljenju nemaju trenutnu alternativu od kontrolisane demokratije (najbolji primer je upravo amerika).
Naravno najveći utisak BBC-ovog članka je nametanje apriori negativnog konteksta ovoj vesti.
(jugin, 19. avgust 2016 12:22)
Gresis. Ono sto nema alternativu je trzisna ekonomija i privatno vlasnistvo. Upravo je primer Amerika. U Americi nema kompanija u drzavnom vlasnistvu. U Rusiji i Kini je skoro 70% ekonomije u drzavnom vlasnistvu. U sistemu gde postoji drzavno vlasnistvo, drzavni apartcici tipa ovoga kojeg je Putin postavio ce donositi odluke koje nemaju veze sa trzistem vec sa lojalnoscu i trenutnim odnosom izmedju oligarha. Dravni sistem proizilazi iz ekonomskog. U Rusiji i Kini nema kontroslisane demokratije. U Kini je na vlasti jedna partija i jedan covek, u Rusiji jedan covek ima apsolutnu vlast a parlament je samo gluma demokratije. Americki predsednik nema ni priblizno istu moc u svojoj zemlji kakvu imaju kineski i ruski predsednik. Americki predsednik u njihovom sistemu nikako ne moe da bude diktator. U ruskom i kineskom, predsednik vlada ekonomijom, bukvalno. Zaposleni u drzavnim firmama kojih je skoro 70% na vrhu piramide imaju predsdnike.

lord

pre 7 godina

ko zna sta su oni sve napravili za vreme hladnog rata(mislim i na rusiju i na ameriku) i sveobuhvatne trke u svemu i svacemu , ovo je sitnica...

onako

pre 7 godina

„To predstavlja utopijsku ideju koja nema veze sa naukom. Promoviše neku vrsti sistema vlasti koji visoki zvaničnici treba da nametnu građanima“, navodi on."

Nije ideja, taj sistem već psotoji odavno i zove se t-e-l-e-v-i-z-i-j-a.

Горан

pre 7 godina

БиБиСи (енг. "BBC - British Broadcasting Company") је државна фирма Велике Британије. Новац за свој рад и постојање БиБиСи добија директно од енглеске владе. Вести са БиБиСи-ја треба читати са пуно подозрења и неповеерња. Сетите се само БИБиСи-јевог извештавања у току бомбардовања Југославије.

ilija

pre 7 godina

Zanimljivo, ako je tekst njegov, nekako odgovara primitivnoj viziji veštačke inteligencije. U svakom slučaju izgleda da Rusija računa na nekonvencionalne i mišljenje van kalupa , jer ako hoćeš da iznenadiš.... Baš me zanima da li će stvarno da se pozabave svojom unutrašnjom slikom na ovaj način, jer sa svim oblastima koje čine rusiju i sa razlikama koje psotoje medju njima upravljanje takvim sistemom da bi bio uspešan uz sve geopolitičke izazove nije prosto. Rusi nemaju plovne Reke kao SAD i te koje imaju teku u pogrešnom smeru, a kanali su im zamrznuti od novembra do marta, sve to čas posla okrene odnose izmedju oblasti, a tek kada prodje žetva... joj, avgust je u Rusiji najgluplji mesec, ali stvarno.

EU Citizen

pre 7 godina

Još jedna gomila gluposti koja će, hvala bogu, još malo ubrzati propast globalnig maligniteta koji već stotinak godina predstavljaju boljševički i postboljševički razbojnici. Posle njih će, međutim, ostati samo spaljena zemlja i biće veliki izazov nešto napraviti od zemlje tako temeljito upropašćene i naroda tako temeljito sluđenog kao što su Rusija i Rusi, ko god da se toga prihvati, a biće da će to opet biti Amerikanci, jer nema ko drugi.

gedza

pre 7 godina

Po meni nista sto i jedni i drugi vec ne usavrsavaju,e sad ne ciji ce patent bolje funkcionisati.U istoriji su to bile carevine, kraljevine danas izgleda kao da smo malo evoluirali

ceo dan u javnom preduzecu

pre 7 godina

svet živi na pljački.niko se od rada nije obogatio.engleska i francuska su pljačkali ceo svet.pa su ameri uložili u nemačku koja je razorila ove dve zemlje i rusiju preko komunizma i onda je usa isplivala koja je opljačkala južnu ameriku e onda je sssr pao 90 pa je eu odskocio pojačavajući ga sa uso-m.e sad eu nema kog da pljačka pa propada engleska je pobegla

Ouch!

pre 7 godina

(Neko iz mase, 19. avgust 2016 12:27)
Ovo mi nije jasno u Vašem razmišljanju - krećete od pretpostavke, a završavate sa "ozbiljna". Ozbiljnost se ne zasniva na pretpostavkama, mada je u našoj društvenoj kulturi upravo takav sklop razmišljanja, pa nije ni čudo da se mladi iseljavaju.
Što se tiče teksta - ne da nije jasan, već je tipa - hajde da pišemo o nečemu što ne znamo. OK, biografija je malo štura, i novinari ne mogu da dođu do nje. Čovek je objavljivao mnogobrojne naučne radove - pa kako je onda biografija štura :) ?
O relevantnosti tih radova mogu da pričaju stručnjaci, a ne komentatori. Stručnjaci mogu da se slažu ili ne slažu sa tim.
Što se tiče reči koja se pojavljuje u tim radovima - bila ona stvarna ili nestvarna, dok se ne definiše sve ostalo su spekulacije.
Moguće je da je Putin postavio čoveka da bi mu dao šansu da se vidi da li je to ostvarljivo ili ne. Rezultate tog eksperimenta će znati narod Rusije, i ne verujem da je to naša briga.

Kosta Popović

pre 7 godina

Ovo me podseća na tajno oružje "elipton" kojim je V. Žirinovski pre dvadesetak godina nameravao da okonča ratove u ex-YU i obezbedi pobedu SRS.

Ze

pre 7 godina

sta sam sad procitao?
(kombajn, 19. avgust 2016 12:21)

Procitao si ono sto Amerika hoce. Medijsko ispiranje mozga. Na nekima upali, pa se upale, na nekima ne. Budi u drugoj grupi

Iznogud

pre 7 godina

Taman kad pomislis da su ovi Rusi vec rekli sve moguce gluposti i da ces po nob 'materijal' morati kod Trumpa - kad ono eto ti neki Vaino da te demantuje...

Neko iz mase

pre 7 godina

Nooskop? Ako mene pitate to može da bude računar koji obavlja veliki broj operacija u sekundi koji se puni podacima i svakodnevno ažurira baza podataka. Napisan je program sa velikim brojem scenarija i modela ponašanja tržišta, berzi, poteza vlada zemalja i velikih svetskih kompanija. Ukratko, jedna ozbiljna kompjuterska simulacija.

Апоплекс

pre 7 godina

Економисти које интервјуише BBC кажу да је нека идеја лоша јер је у супротности са онима које су поставили економисти у годинама после распада СССР-а. Знамо каква су гамад то била, деведесетих. 100 пут већи шарлатани од Динкића. „Прогресивне идеје", нема веће флоскуле у 21. веку.

jugin

pre 7 godina

Upravljenje kompleksnim zemljama kao što su Rusija, Amerika, Kina, po mom mišljenju nemaju trenutnu alternativu od kontrolisane demokratije (najbolji primer je upravo amerika).
Naravno najveći utisak BBC-ovog članka je nametanje apriori negativnog konteksta ovoj vesti.

Sloba

pre 7 godina

O kontrolisanoj demokratiji imate i kod Bilderberg grupe. Do pada berlinskog zida imali smo konkurenciju sistema. Sada imamo monopol oligarha.

Sloba

pre 7 godina

O kontrolisanoj demokratiji imate i kod Bilderberg grupe. Do pada berlinskog zida imali smo konkurenciju sistema. Sada imamo monopol oligarha.

jugin

pre 7 godina

Upravljenje kompleksnim zemljama kao što su Rusija, Amerika, Kina, po mom mišljenju nemaju trenutnu alternativu od kontrolisane demokratije (najbolji primer je upravo amerika).
Naravno najveći utisak BBC-ovog članka je nametanje apriori negativnog konteksta ovoj vesti.

Neko iz mase

pre 7 godina

Nooskop? Ako mene pitate to može da bude računar koji obavlja veliki broj operacija u sekundi koji se puni podacima i svakodnevno ažurira baza podataka. Napisan je program sa velikim brojem scenarija i modela ponašanja tržišta, berzi, poteza vlada zemalja i velikih svetskih kompanija. Ukratko, jedna ozbiljna kompjuterska simulacija.

Горан

pre 7 godina

БиБиСи (енг. "BBC - British Broadcasting Company") је државна фирма Велике Британије. Новац за свој рад и постојање БиБиСи добија директно од енглеске владе. Вести са БиБиСи-ја треба читати са пуно подозрења и неповеерња. Сетите се само БИБиСи-јевог извештавања у току бомбардовања Југославије.

Ze

pre 7 godina

sta sam sad procitao?
(kombajn, 19. avgust 2016 12:21)

Procitao si ono sto Amerika hoce. Medijsko ispiranje mozga. Na nekima upali, pa se upale, na nekima ne. Budi u drugoj grupi

Iznogud

pre 7 godina

Taman kad pomislis da su ovi Rusi vec rekli sve moguce gluposti i da ces po nob 'materijal' morati kod Trumpa - kad ono eto ti neki Vaino da te demantuje...

Kosta Popović

pre 7 godina

Ovo me podseća na tajno oružje "elipton" kojim je V. Žirinovski pre dvadesetak godina nameravao da okonča ratove u ex-YU i obezbedi pobedu SRS.

Апоплекс

pre 7 godina

Економисти које интервјуише BBC кажу да је нека идеја лоша јер је у супротности са онима које су поставили економисти у годинама после распада СССР-а. Знамо каква су гамад то била, деведесетих. 100 пут већи шарлатани од Динкића. „Прогресивне идеје", нема веће флоскуле у 21. веку.

miro

pre 7 godina

Gresis. Ono sto nema alternativu je trzisna ekonomija i privatno vlasnistvo. Upravo je primer Amerika. U Americi nema kompanija u drzavnom vlasnistvu....
(kakva ekonomija takav i politicki sistem, 19. avgust 2016 14:18)

Moguće je da grešiš i ti. Tokom oe posleddnje velike krize, kada su USA banke bile u debelom kanalu, lovu za vađenje dala im je upravo država što je tipičan komunistički potez. A da ne ulazimo uopšte odakle je ta lova došla. S druge sstrane Rusija je zadužena oko 15% svog slabašnog BDP-a a USA preko 100%. I ostale, "ekonomski napredne" države kao što su Nemačka, Britanija, Francuska itd su što se duga tiče između 80-100%. Aj da oni vrate dugove na nivo od 10-15% pa da vidimo šta bi ostalo od tih jakih ekonomija. I da li bi Nemčka, Italija, Francuska, Španija...imale uopšte takvu ekonomiju da im nisu upumpavane stotine milijardi dolara ??? Lako je biti frajer i sa tuđim tj pozajmljenim parama ići na more.

ceo dan u javnom preduzecu

pre 7 godina

svet živi na pljački.niko se od rada nije obogatio.engleska i francuska su pljačkali ceo svet.pa su ameri uložili u nemačku koja je razorila ove dve zemlje i rusiju preko komunizma i onda je usa isplivala koja je opljačkala južnu ameriku e onda je sssr pao 90 pa je eu odskocio pojačavajući ga sa uso-m.e sad eu nema kog da pljačka pa propada engleska je pobegla

onako

pre 7 godina

„To predstavlja utopijsku ideju koja nema veze sa naukom. Promoviše neku vrsti sistema vlasti koji visoki zvaničnici treba da nametnu građanima“, navodi on."

Nije ideja, taj sistem već psotoji odavno i zove se t-e-l-e-v-i-z-i-j-a.

kakva ekonomija takav i politicki sistem

pre 7 godina

Upravljenje kompleksnim zemljama kao što su Rusija, Amerika, Kina, po mom mišljenju nemaju trenutnu alternativu od kontrolisane demokratije (najbolji primer je upravo amerika).
Naravno najveći utisak BBC-ovog članka je nametanje apriori negativnog konteksta ovoj vesti.
(jugin, 19. avgust 2016 12:22)
Gresis. Ono sto nema alternativu je trzisna ekonomija i privatno vlasnistvo. Upravo je primer Amerika. U Americi nema kompanija u drzavnom vlasnistvu. U Rusiji i Kini je skoro 70% ekonomije u drzavnom vlasnistvu. U sistemu gde postoji drzavno vlasnistvo, drzavni apartcici tipa ovoga kojeg je Putin postavio ce donositi odluke koje nemaju veze sa trzistem vec sa lojalnoscu i trenutnim odnosom izmedju oligarha. Dravni sistem proizilazi iz ekonomskog. U Rusiji i Kini nema kontroslisane demokratije. U Kini je na vlasti jedna partija i jedan covek, u Rusiji jedan covek ima apsolutnu vlast a parlament je samo gluma demokratije. Americki predsednik nema ni priblizno istu moc u svojoj zemlji kakvu imaju kineski i ruski predsednik. Americki predsednik u njihovom sistemu nikako ne moe da bude diktator. U ruskom i kineskom, predsednik vlada ekonomijom, bukvalno. Zaposleni u drzavnim firmama kojih je skoro 70% na vrhu piramide imaju predsdnike.

Srbin

pre 7 godina

(kakva ekonomija takav i politicki sistem, 19. avgust 2016 14:18)
u pravu si da u americi trenutno vlada trzisna ekonomijakojom vladaju privatna preduzeca koja su razlicitim nacinima manipulacije i lobiranja ukinule skoro sve regulative sto za posledicu ima nerealno skupa zdravstevna osiguranja, lekova, cene nekretnina, vojne industrije ...i td. vise od 70 % amerikanaca se sada zalaze za tkz public option ili ti "drzavno preduzece" koje ce nuditi usluge po realnim cenama. postojanje privatne(70%) i drzavne (30%) privrede uz jake regulative je jedino valjano resenje. cist primer ti je lek ksalol (anksiolitik) koji kod nas kosta 2$ (cena u koja je isplativa i proizvodjacu,distributeru i prodavcu) a u americi kosta 160 $. Ipak njihov standard nije veci 80 puta od naseg. to je trenutno stanje americke privrede koji ti hvalis i verovatno se zalazes.

Ouch!

pre 7 godina

(Neko iz mase, 19. avgust 2016 12:27)
Ovo mi nije jasno u Vašem razmišljanju - krećete od pretpostavke, a završavate sa "ozbiljna". Ozbiljnost se ne zasniva na pretpostavkama, mada je u našoj društvenoj kulturi upravo takav sklop razmišljanja, pa nije ni čudo da se mladi iseljavaju.
Što se tiče teksta - ne da nije jasan, već je tipa - hajde da pišemo o nečemu što ne znamo. OK, biografija je malo štura, i novinari ne mogu da dođu do nje. Čovek je objavljivao mnogobrojne naučne radove - pa kako je onda biografija štura :) ?
O relevantnosti tih radova mogu da pričaju stručnjaci, a ne komentatori. Stručnjaci mogu da se slažu ili ne slažu sa tim.
Što se tiče reči koja se pojavljuje u tim radovima - bila ona stvarna ili nestvarna, dok se ne definiše sve ostalo su spekulacije.
Moguće je da je Putin postavio čoveka da bi mu dao šansu da se vidi da li je to ostvarljivo ili ne. Rezultate tog eksperimenta će znati narod Rusije, i ne verujem da je to naša briga.

ko je uništio najstasriju englesku banku? pohlepni direktor!

pre 7 godina

"... Тако је у новије време свет напредовао када су кренули трговачки бродови, па када су измишљене прве машине, па затим парна локомотива, па мотори, па новија електро и остала технологија. Ништа од овога нема везе са економијом, ..."
(marko, 19. avgust 2016 16:01)

Velika većina, ako ne i sva tehnologija su kreirane iz ekonomskih razloga.
Želja za nezavisnošću od žive radne snage, ljudske, konjske, ...itd.

Trgovački brodovi su takođe krenuli iz ekonomskih razloga.

Sve to ipak ne opravdava vlast bahatih pohlepnika nad srednjom klasom.
Neoliberalni kapitalizam se zasniva na goloj sili, pohlepi i korupciji.

Nema napretka bez pozitivne selekcije među ljudima,
a ovaj poredak je ne nudi.

Klonirani Kluni

pre 7 godina

Citat
"napravu koja skenira odnose između ljudi, predmeta i novca"

Facebook na primer? Samo sto malo.mnogo kasne. Po običaju.

kis janos

pre 7 godina

kakva ekonomija takav i politicki system
U SAD, pa i u većem delu sveta vladaju multinacionalne kompanije, one tamo postavljaju vladu, a utiču na mnoge aspekte života u velikom broju država. Nema tu mnogo tržišta

lord

pre 7 godina

ko zna sta su oni sve napravili za vreme hladnog rata(mislim i na rusiju i na ameriku) i sveobuhvatne trke u svemu i svacemu , ovo je sitnica...

OPG1

pre 7 godina

Kakva kotrola uma,kakve budalastine.Ovah covek je utrenirani birokrata,koji ce verno sluziti cilju.Za sada se ne moze potkupiti,ne razmislja puno van zadatih mu okvira,uporan i radan,...jednostavno savrsen sluzbenik

Nasi rusi

pre 7 godina

Sssr je urezivao cenu robe jer je to toliko moralo da kosta i nema nakupaca i trgovaca vec proizvod koji ima "vecitu" cenu. Rusi imaju dosta naivno vidjenje ekonomije cak i danas. Sta god da uhvate, propada. Uzmite Nis kao primer. Mnogo je "procvetao" od kad ga drzi putinko i medvedevko.

EU Citizen

pre 7 godina

Još jedna gomila gluposti koja će, hvala bogu, još malo ubrzati propast globalnig maligniteta koji već stotinak godina predstavljaju boljševički i postboljševički razbojnici. Posle njih će, međutim, ostati samo spaljena zemlja i biće veliki izazov nešto napraviti od zemlje tako temeljito upropašćene i naroda tako temeljito sluđenog kao što su Rusija i Rusi, ko god da se toga prihvati, a biće da će to opet biti Amerikanci, jer nema ko drugi.

CATAPA

pre 7 godina

Jedino što ovde jeste tačno je da će veštačka inteligencija preuzeti upravljanje složenim sistemima. Naravno, ukoliko prirodna inteligencija uspe da je kreira, a prirodna neinteligencija ne uspe da sabotira, odnosno uspe da održi haos.
Oni koji zastupaju prirodni, spontani put, moraju da znaju da je obavezni deo paketa takvog puta povremeni reset sistema, odnosno globalni ili makar veliki rat. Rat nije slom, nego kulminacija tog sistema u kom se veruje da Bog bdi i kontroliše funkcionisanje sistema, pa čak i samog državnog aparata.

marko

pre 7 godina

@kakva ekonomija takav i politicki sistem,

Ово ти је озбиљна замена теза, или потенцијални маркетинг неког ко ради у некој већој фирми где гомила ликова има доживљај умишљене величине. Људска врста је напредовала само у временима у којима су појединци доносили нешто ново свету, неком својом иновацијом, научним делом ... Тако је у новије време свет напредовао када су кренули трговачки бродови, па када су измишљене прве машине, па затим парна локомотива, па мотори, па новија електро и остала технологија. Ништа од овога нема везе са економијом, која је само касније била корисник, експлоататор, а понекад и деструктор одређених напредних идеја због тога што је као сама подложна утицајима. Тако и данас човечанство тражи нови технолошки искорак. Многи се надају електро аутомобилима и генетичком инжењерингу, да могу да покрену нови планетарни развојни циклус. Видећемо.

gedza

pre 7 godina

Po meni nista sto i jedni i drugi vec ne usavrsavaju,e sad ne ciji ce patent bolje funkcionisati.U istoriji su to bile carevine, kraljevine danas izgleda kao da smo malo evoluirali

ilija

pre 7 godina

Zanimljivo, ako je tekst njegov, nekako odgovara primitivnoj viziji veštačke inteligencije. U svakom slučaju izgleda da Rusija računa na nekonvencionalne i mišljenje van kalupa , jer ako hoćeš da iznenadiš.... Baš me zanima da li će stvarno da se pozabave svojom unutrašnjom slikom na ovaj način, jer sa svim oblastima koje čine rusiju i sa razlikama koje psotoje medju njima upravljanje takvim sistemom da bi bio uspešan uz sve geopolitičke izazove nije prosto. Rusi nemaju plovne Reke kao SAD i te koje imaju teku u pogrešnom smeru, a kanali su im zamrznuti od novembra do marta, sve to čas posla okrene odnose izmedju oblasti, a tek kada prodje žetva... joj, avgust je u Rusiji najgluplji mesec, ali stvarno.

Iznogud

pre 7 godina

Taman kad pomislis da su ovi Rusi vec rekli sve moguce gluposti i da ces po nob 'materijal' morati kod Trumpa - kad ono eto ti neki Vaino da te demantuje...

kakva ekonomija takav i politicki sistem

pre 7 godina

Upravljenje kompleksnim zemljama kao što su Rusija, Amerika, Kina, po mom mišljenju nemaju trenutnu alternativu od kontrolisane demokratije (najbolji primer je upravo amerika).
Naravno najveći utisak BBC-ovog članka je nametanje apriori negativnog konteksta ovoj vesti.
(jugin, 19. avgust 2016 12:22)
Gresis. Ono sto nema alternativu je trzisna ekonomija i privatno vlasnistvo. Upravo je primer Amerika. U Americi nema kompanija u drzavnom vlasnistvu. U Rusiji i Kini je skoro 70% ekonomije u drzavnom vlasnistvu. U sistemu gde postoji drzavno vlasnistvo, drzavni apartcici tipa ovoga kojeg je Putin postavio ce donositi odluke koje nemaju veze sa trzistem vec sa lojalnoscu i trenutnim odnosom izmedju oligarha. Dravni sistem proizilazi iz ekonomskog. U Rusiji i Kini nema kontroslisane demokratije. U Kini je na vlasti jedna partija i jedan covek, u Rusiji jedan covek ima apsolutnu vlast a parlament je samo gluma demokratije. Americki predsednik nema ni priblizno istu moc u svojoj zemlji kakvu imaju kineski i ruski predsednik. Americki predsednik u njihovom sistemu nikako ne moe da bude diktator. U ruskom i kineskom, predsednik vlada ekonomijom, bukvalno. Zaposleni u drzavnim firmama kojih je skoro 70% na vrhu piramide imaju predsdnike.

EU Citizen

pre 7 godina

Još jedna gomila gluposti koja će, hvala bogu, još malo ubrzati propast globalnig maligniteta koji već stotinak godina predstavljaju boljševički i postboljševički razbojnici. Posle njih će, međutim, ostati samo spaljena zemlja i biće veliki izazov nešto napraviti od zemlje tako temeljito upropašćene i naroda tako temeljito sluđenog kao što su Rusija i Rusi, ko god da se toga prihvati, a biće da će to opet biti Amerikanci, jer nema ko drugi.

Nasi rusi

pre 7 godina

Sssr je urezivao cenu robe jer je to toliko moralo da kosta i nema nakupaca i trgovaca vec proizvod koji ima "vecitu" cenu. Rusi imaju dosta naivno vidjenje ekonomije cak i danas. Sta god da uhvate, propada. Uzmite Nis kao primer. Mnogo je "procvetao" od kad ga drzi putinko i medvedevko.

Neko iz mase

pre 7 godina

Nooskop? Ako mene pitate to može da bude računar koji obavlja veliki broj operacija u sekundi koji se puni podacima i svakodnevno ažurira baza podataka. Napisan je program sa velikim brojem scenarija i modela ponašanja tržišta, berzi, poteza vlada zemalja i velikih svetskih kompanija. Ukratko, jedna ozbiljna kompjuterska simulacija.

Горан

pre 7 godina

БиБиСи (енг. "BBC - British Broadcasting Company") је државна фирма Велике Британије. Новац за свој рад и постојање БиБиСи добија директно од енглеске владе. Вести са БиБиСи-ја треба читати са пуно подозрења и неповеерња. Сетите се само БИБиСи-јевог извештавања у току бомбардовања Југославије.

jugin

pre 7 godina

Upravljenje kompleksnim zemljama kao što su Rusija, Amerika, Kina, po mom mišljenju nemaju trenutnu alternativu od kontrolisane demokratije (najbolji primer je upravo amerika).
Naravno najveći utisak BBC-ovog članka je nametanje apriori negativnog konteksta ovoj vesti.

Ze

pre 7 godina

sta sam sad procitao?
(kombajn, 19. avgust 2016 12:21)

Procitao si ono sto Amerika hoce. Medijsko ispiranje mozga. Na nekima upali, pa se upale, na nekima ne. Budi u drugoj grupi

Sloba

pre 7 godina

O kontrolisanoj demokratiji imate i kod Bilderberg grupe. Do pada berlinskog zida imali smo konkurenciju sistema. Sada imamo monopol oligarha.

ceo dan u javnom preduzecu

pre 7 godina

svet živi na pljački.niko se od rada nije obogatio.engleska i francuska su pljačkali ceo svet.pa su ameri uložili u nemačku koja je razorila ove dve zemlje i rusiju preko komunizma i onda je usa isplivala koja je opljačkala južnu ameriku e onda je sssr pao 90 pa je eu odskocio pojačavajući ga sa uso-m.e sad eu nema kog da pljačka pa propada engleska je pobegla

Апоплекс

pre 7 godina

Економисти које интервјуише BBC кажу да је нека идеја лоша јер је у супротности са онима које су поставили економисти у годинама после распада СССР-а. Знамо каква су гамад то била, деведесетих. 100 пут већи шарлатани од Динкића. „Прогресивне идеје", нема веће флоскуле у 21. веку.

ilija

pre 7 godina

Zanimljivo, ako je tekst njegov, nekako odgovara primitivnoj viziji veštačke inteligencije. U svakom slučaju izgleda da Rusija računa na nekonvencionalne i mišljenje van kalupa , jer ako hoćeš da iznenadiš.... Baš me zanima da li će stvarno da se pozabave svojom unutrašnjom slikom na ovaj način, jer sa svim oblastima koje čine rusiju i sa razlikama koje psotoje medju njima upravljanje takvim sistemom da bi bio uspešan uz sve geopolitičke izazove nije prosto. Rusi nemaju plovne Reke kao SAD i te koje imaju teku u pogrešnom smeru, a kanali su im zamrznuti od novembra do marta, sve to čas posla okrene odnose izmedju oblasti, a tek kada prodje žetva... joj, avgust je u Rusiji najgluplji mesec, ali stvarno.

Klonirani Kluni

pre 7 godina

Citat
"napravu koja skenira odnose između ljudi, predmeta i novca"

Facebook na primer? Samo sto malo.mnogo kasne. Po običaju.

Kosta Popović

pre 7 godina

Ovo me podseća na tajno oružje "elipton" kojim je V. Žirinovski pre dvadesetak godina nameravao da okonča ratove u ex-YU i obezbedi pobedu SRS.

CATAPA

pre 7 godina

Jedino što ovde jeste tačno je da će veštačka inteligencija preuzeti upravljanje složenim sistemima. Naravno, ukoliko prirodna inteligencija uspe da je kreira, a prirodna neinteligencija ne uspe da sabotira, odnosno uspe da održi haos.
Oni koji zastupaju prirodni, spontani put, moraju da znaju da je obavezni deo paketa takvog puta povremeni reset sistema, odnosno globalni ili makar veliki rat. Rat nije slom, nego kulminacija tog sistema u kom se veruje da Bog bdi i kontroliše funkcionisanje sistema, pa čak i samog državnog aparata.

kis janos

pre 7 godina

kakva ekonomija takav i politicki system
U SAD, pa i u većem delu sveta vladaju multinacionalne kompanije, one tamo postavljaju vladu, a utiču na mnoge aspekte života u velikom broju država. Nema tu mnogo tržišta

miro

pre 7 godina

Gresis. Ono sto nema alternativu je trzisna ekonomija i privatno vlasnistvo. Upravo je primer Amerika. U Americi nema kompanija u drzavnom vlasnistvu....
(kakva ekonomija takav i politicki sistem, 19. avgust 2016 14:18)

Moguće je da grešiš i ti. Tokom oe posleddnje velike krize, kada su USA banke bile u debelom kanalu, lovu za vađenje dala im je upravo država što je tipičan komunistički potez. A da ne ulazimo uopšte odakle je ta lova došla. S druge sstrane Rusija je zadužena oko 15% svog slabašnog BDP-a a USA preko 100%. I ostale, "ekonomski napredne" države kao što su Nemačka, Britanija, Francuska itd su što se duga tiče između 80-100%. Aj da oni vrate dugove na nivo od 10-15% pa da vidimo šta bi ostalo od tih jakih ekonomija. I da li bi Nemčka, Italija, Francuska, Španija...imale uopšte takvu ekonomiju da im nisu upumpavane stotine milijardi dolara ??? Lako je biti frajer i sa tuđim tj pozajmljenim parama ići na more.

lord

pre 7 godina

ko zna sta su oni sve napravili za vreme hladnog rata(mislim i na rusiju i na ameriku) i sveobuhvatne trke u svemu i svacemu , ovo je sitnica...

marko

pre 7 godina

@kakva ekonomija takav i politicki sistem,

Ово ти је озбиљна замена теза, или потенцијални маркетинг неког ко ради у некој већој фирми где гомила ликова има доживљај умишљене величине. Људска врста је напредовала само у временима у којима су појединци доносили нешто ново свету, неком својом иновацијом, научним делом ... Тако је у новије време свет напредовао када су кренули трговачки бродови, па када су измишљене прве машине, па затим парна локомотива, па мотори, па новија електро и остала технологија. Ништа од овога нема везе са економијом, која је само касније била корисник, експлоататор, а понекад и деструктор одређених напредних идеја због тога што је као сама подложна утицајима. Тако и данас човечанство тражи нови технолошки искорак. Многи се надају електро аутомобилима и генетичком инжењерингу, да могу да покрену нови планетарни развојни циклус. Видећемо.

Srbin

pre 7 godina

(kakva ekonomija takav i politicki sistem, 19. avgust 2016 14:18)
u pravu si da u americi trenutno vlada trzisna ekonomijakojom vladaju privatna preduzeca koja su razlicitim nacinima manipulacije i lobiranja ukinule skoro sve regulative sto za posledicu ima nerealno skupa zdravstevna osiguranja, lekova, cene nekretnina, vojne industrije ...i td. vise od 70 % amerikanaca se sada zalaze za tkz public option ili ti "drzavno preduzece" koje ce nuditi usluge po realnim cenama. postojanje privatne(70%) i drzavne (30%) privrede uz jake regulative je jedino valjano resenje. cist primer ti je lek ksalol (anksiolitik) koji kod nas kosta 2$ (cena u koja je isplativa i proizvodjacu,distributeru i prodavcu) a u americi kosta 160 $. Ipak njihov standard nije veci 80 puta od naseg. to je trenutno stanje americke privrede koji ti hvalis i verovatno se zalazes.

ko je uništio najstasriju englesku banku? pohlepni direktor!

pre 7 godina

"... Тако је у новије време свет напредовао када су кренули трговачки бродови, па када су измишљене прве машине, па затим парна локомотива, па мотори, па новија електро и остала технологија. Ништа од овога нема везе са економијом, ..."
(marko, 19. avgust 2016 16:01)

Velika većina, ako ne i sva tehnologija su kreirane iz ekonomskih razloga.
Želja za nezavisnošću od žive radne snage, ljudske, konjske, ...itd.

Trgovački brodovi su takođe krenuli iz ekonomskih razloga.

Sve to ipak ne opravdava vlast bahatih pohlepnika nad srednjom klasom.
Neoliberalni kapitalizam se zasniva na goloj sili, pohlepi i korupciji.

Nema napretka bez pozitivne selekcije među ljudima,
a ovaj poredak je ne nudi.

Ouch!

pre 7 godina

(Neko iz mase, 19. avgust 2016 12:27)
Ovo mi nije jasno u Vašem razmišljanju - krećete od pretpostavke, a završavate sa "ozbiljna". Ozbiljnost se ne zasniva na pretpostavkama, mada je u našoj društvenoj kulturi upravo takav sklop razmišljanja, pa nije ni čudo da se mladi iseljavaju.
Što se tiče teksta - ne da nije jasan, već je tipa - hajde da pišemo o nečemu što ne znamo. OK, biografija je malo štura, i novinari ne mogu da dođu do nje. Čovek je objavljivao mnogobrojne naučne radove - pa kako je onda biografija štura :) ?
O relevantnosti tih radova mogu da pričaju stručnjaci, a ne komentatori. Stručnjaci mogu da se slažu ili ne slažu sa tim.
Što se tiče reči koja se pojavljuje u tim radovima - bila ona stvarna ili nestvarna, dok se ne definiše sve ostalo su spekulacije.
Moguće je da je Putin postavio čoveka da bi mu dao šansu da se vidi da li je to ostvarljivo ili ne. Rezultate tog eksperimenta će znati narod Rusije, i ne verujem da je to naša briga.

OPG1

pre 7 godina

Kakva kotrola uma,kakve budalastine.Ovah covek je utrenirani birokrata,koji ce verno sluziti cilju.Za sada se ne moze potkupiti,ne razmislja puno van zadatih mu okvira,uporan i radan,...jednostavno savrsen sluzbenik

gedza

pre 7 godina

Po meni nista sto i jedni i drugi vec ne usavrsavaju,e sad ne ciji ce patent bolje funkcionisati.U istoriji su to bile carevine, kraljevine danas izgleda kao da smo malo evoluirali

onako

pre 7 godina

„To predstavlja utopijsku ideju koja nema veze sa naukom. Promoviše neku vrsti sistema vlasti koji visoki zvaničnici treba da nametnu građanima“, navodi on."

Nije ideja, taj sistem već psotoji odavno i zove se t-e-l-e-v-i-z-i-j-a.