Sreda, 29.06.2016.

09:43

Bivšeg fudbalera ubila struja dok se tuširao

Nekadašnji fudbaler iz Kruševca Bojan Vujičić stradao je u ponedeljak uveče kada ga je udarila struja dok se tuširao, javljaju <a href="http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:612474-Bojana-ubila-struja-dok-se-tusirao" class="text-link" target= "_blank">Večernje novosti</a>.

Izvor: Veèernje novosti

Bivšeg fudbalera ubila struja dok se tuširao IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Aleksandar

pre 7 godina

@(dipl. inz. elektrotehnike, 29. jun 2016 14:38)

Kolega, ne znam gde ste studirali elektrotehniku al' to što ste napisali nije tačno. Ako struja ima provodnik do zemlje dovoljne debljine (da mogu da prođu svi nagomilani elektroni) i koji nema gotovo nikakav otpor nikada neće ići preko nekog otpora (vode/čoveka). Struja uvek bira put manjeg otpora. Pritom, uzemljenje će toliko povući struje da će odmah iskočiti osigurač pre nego što se odvod uzemljenja 'zasiti' da uopšte i postoji šansa da deo struje krene kroz vodu i čoveka.

Čovek može da visi na 400KV vodu i da mu ne bude ništa jer struja neće 'rešiti' da ide kroz njega i vazduh do zemlje jer je otpor prevelik - manji je kroz sve potrošače koji na kraju zatvaraju kolo ili 'pumpaju' struju u zemlju. Zato ništa ni pticama na dalekovodima ne fali.

Naravno, kao što sam se i ogradio, govorim o pravilnim i dobro održavanim instalacijama. U Srbiji čovek kad se useli u stan/kuću prvo treba da proveri detaljno sve instalacije a zatim da to redovno održava jer bojler je samo jedna od opasnosti koje mogu vrebati. To što niko to ne čini ne znači da se suspenduju zakoni fizike.

Aomame

pre 7 godina

@Nik - uopste nije tacno da u Americi postavljaju iskljucivo horizontalne bojlere. Dovoljno je pogledati sajt jednog od najpoznatijih proizvodjaca bojlera tamo - A.O. Smith i uveriti se da su kao i kod nas bojleri vertikalni. Ali, postoji jedna velika razlika - bojler se nikada ne nalazi u kupatilu. Za njega se ostavlja poseban orman, u stanu ili na terasi, ukoliko kuca/stan imaju svoj bojler, posto najcesce u stambenjacima imaju zajednicke bojlere koji se nalaze u mechanical room-u u npr. garazi. Ovo vazi najvise za Kaliforniju, posto su ovde stambenjaci niski zbog zemljotresa. Poenta je da bojler ne sme biti u kupatilu!

Dejan

pre 7 godina

@Aleksandar, 29. jun 2016 13:28

Gospodine Aleksandre, vi i vaši istomišljenici nemojte navoditi ljude na nesreću, naizgled stručnim komentarima - struja iz bojlera koji je pod naponom može udariti, a iz isključenog ne može i tačka!

Ne zaluđujte narod nekakvim murdarenjem o neispravnim instalacijama, lošem uzemljenju, održavanju i slično. Svaki uređaj, makar potpuno nov i savršeno stručno instaliran, može imati neotkrivenu fabričku grešku i eto belaja.

Preporučujem svima da bojler isključuju i da na taj način smanje rizik od strujnog udara. Isto tako, preporučujem da se ignorišu postovi ovakvih "stručnjaka", čija je jedina potreba da se predstave velikim znalcima. Potpuno su nesvesni da se može naći neko ko će "slepo" poverovati da je priča o potrebi gašenja bojlera običan mit.

Dakle, GASITE BOJLER!!!

Nik

pre 7 godina

Zasto ne pravimo bojlere kao Amerikanci vodoravne a ne uspravne. Jesu ruzniji ali kod njih je sansa da se ovako nesto desi ravna nuli jer i kod pucanja grejaca voda nikako ne moze uci u njega struja nikada ne moze uci u vodu. I uticnice su im ruzne ali opet nema sanse da vas bilo sta strefi. Kod njih su zakoni strogi kompanije placaju ogroman novac ako njihov proizvod ubije coveka zato i prave ruzne velike i teske uredjaje i komponente koje cuvaju od struje.

dipl. inz. elektrotehnike

pre 7 godina

Gasite bojler kada se tusirate. Aleksandar kaze da ako je instalacija tj. uzemljenje dobro da nece biti problema. Za pocetak, ne mozete znati da li je uzemljenje dobro uradjeno. Cak i da je uzmeljenje dobro, deo struje ce proci kroz vodu i kroz vas i moze da vas udari struja, jer struja ima dva potencijalna puta u razdelice se obrnuto proporcionalno otporu putanje. Posto ni na ispravno uradjenom uzemljenju u ovom slucaju otpor nije nula zbog toga sto struja ide delom i kroz vodu, deo struje ce proci kroz drugu putanju, tj. kroz tus. Cak i ako vas ne ubije bice vrlo neprijatno. Dakle, ugasite bojler dok se tusirate i sve ce biti ok.

Vladimir

pre 7 godina

Aleksandre, odlična ste se setili primera kada je bojler nepropisno uzemljen, a prekidač je na nuli. Tu ni gašenje neće pomoći.

Ako neko nije siguran u ispravnost instalacija, najbolje je da uopšte ne uključuje bojler dok stručan električar ne proveri instalacija.

Ali šta to vredi pričati ljudima koji ne žele da se obrazuju, nego veruju pričama priučenih "majstora".

DPolitika

pre 7 godina

@(trajal

Bitna je i osteljivost FID sklopke tj. ne sme da bude od recimo 500 mili ampera vec recimo od svega 30 mili ampera, mnogi misle da je samo imati sklopku dovoljno a da ne ulaze u njen nacin rada tj. osetljivost, pola ampera je previse za coveka u kombinaciji sa naponom od 220V. FID sklopka od pola ampera se ugradjuje pre svega radi prevencije nastanka pozara a uredjaje sa kojima ste u direktnom kontaktu tipa ves masina(naslanjanje na nju dok je ukljucena ili dodirivanje je kontakt) ili u indirektnom kontatu tipa voda iz neispravnog bojlera treba zastiti FID sklopkom sa manjom vrednoscu. Druge moguce mere opreza su iskljucivanje prekidaca, iskljucivanje osiguraca, iskljucivanje iz uticnice.

Nijedna sklopka ne znaci 100% sigurnost svo vreme jer posle odredjenog vremena moze da otkaze iz raznih razloga, postoji dugme za proveru. Naravno sve instalacije treba redovno kontrolisati.

Steta je sto neka bolja resenja se ne koriste u domovima tj. stanovima i kucama, ceo svet se trenutno oslanja na resenje razvoda el. energije staro preko pola veka...

Saucesce porodici nastradaloga.

Aleksandar

pre 7 godina

Zaboravili ste na one "dundjere" pri izradi elektroinstalacija, pa vezu uzemljenje za vodovod. Naravno, kada su se koristile stare cevi. I tako moze struja da ubije.

dd

pre 7 godina

pravilo br.1
-kada se tusiras iskljuci bojler! ili odvrti osigurac da budes 100%siguran...pogotovo ako su stare instalacije i stari bojler,ja zivim privatno u kuci i uvek odvrtim osigurac...to mi je par sekundi izgubljenog vremena koje zivot znace!!

Aleksandar

pre 7 godina

Sa pravilno urađenim (uzemljenje, osigurači...) i dobro održavanim (redovno čišćenje korozije, provera kontakta...) ovako nešto ne može da se desi jer nema tog čoveka i te vode koja će bolje provoditi struju od bakarne žice do zemlje. Čak i da se uhvatite za 'živu' žicu koja na suprotnoj strani vuče struju direktno do zemlje ništa vam se neće desiti.

Stoga, gašenje bojlera kad se tuširate je teška glupost i babsko verovanje da 'se tako treba', ali... U Srbiji je fušeraj na svakom koraku, niko ništa ne održava misleći da će trajati večno i onda je sasvim moguće da se i ovakve bizarne stvari dešavaju. Problem je što i 'gašenje bojlera' u takvoj situaciji nije 100% sigurno - šta ako je fuš-majstor nakačio nulu na prekidač a fazu direktno na bojler pa kad je video da iskače osigurač - otcvikao uzemljenje da ponovo ne vuče žice? Nije da nisam viđao i takve 'genijalnosti'. Šta vam onda znači to što 'ugasite' bojler?

Inače, ima i gorih stvari - retko ko redovno proverava sigurnosni ventil na svom bojleru. U tom slučaju dovoljno je da crkne termostat u bojleru i da esencijalno dobijete bombu u kupatilu/podrumu. I takve stvari su se dešavale.

Ako želite da budete sigurni, pozovite pravog majstora da vam pretrese sve instalacije jednom godišnje i sredi ono što vremenom propada. Da, to košta, al' vaš i život vaše porodice nema cenu. Ili ima?

Hmh...

pre 7 godina

Nesrećnik... Ovakvi tipovi nesreća se jako, jako retko događaju u zgradama, jer su one uglavnom rađene po građevinskim standardima. Privatne kuće se često rade po principu "radio komšija Mika, 20 evra dan", a tu nikad niste sigurni kako je urađena struja kao smrtonosna i kanalizacija kao jako neprijatna. Lako ćete zameniti parket ako se nešto izlije - ali sa strujom igre nema. O činjenici da izgleda previše komentatora ne zna da je voda odličan provodnik struje, a da su vaše mokre noge idealno uzemljenje, ne bih...

Vladimir

pre 7 godina

Nikola je u pravu.

Ne gine se zbog neisključenog bojlera nego zbog loših, fušerski urađenih elektroinstalacija. Ako su uzemljenje i osigurači urađeni stručno i po propisu, niko ne može da pogine zbog grajača koji je "probio".

Električar

pre 7 godina

Nikola nemoj puno da pametuješ oko struje kada ne znaš. Površno znanje je gore od neznanja. U bojleru postoji grejač kroz koji prolaze žice pod naponom. Posle par godina rada, uz pomoć kamenca i smenjivanja tople i hladne vode, dolazi do pucanja tog grejača. Čim pukne, voda udje u njega i struja krene da se širi po vodi u bojleru. Tome služi uzemljenje. Svaki bojler je uzemljen. Žuto-zelenom žicom. Ta žica je povezana na kazan i omot bojlera. Gde god da krene struja iz grejača, završi preko te žice u zemlji. I momentalno iskoči osigurač. Sve ovo je pod uslovom da je sve novo,
ispravno i da nema rdje... Posle par godina korišćenja, vlage u kupatilu, zardjaju kontakti, oksidiraju i bojler ostane bez uzemljenja. Kao što grom iz neba juri zemlji da se isprazni, tako i struja pojuri iz grejača ka zemlji. Najčešće je tamo odvede žuto-zelena žica. Kada se ona prekine filički, zardja ili izgubi kontakt, jedini provodnik do zemlje ste Vi. Naravno da TREBA ISKLJUČIVATI BOJLER kada se kupate, makar samo kosu prali van kade. Nije bitno gde bojler stoji, može i van Vaše kuće, smrt Vam je ZAGARANTOVANA ukoliko crkne grejač, bojler ostane bez uzemljenja a Vi ste tog trenutka u kadi i bojler je uključen. Jedino od svega pomenutog možete uticati na iskljucivanje bojlera.

Nikola

pre 7 godina

@Nikola
Ako vec nemas neko znanje o fizici iz osnovne skole ne siri dezinformacije.Bez obzira sto se bojler ne "vidi" u njemu je voda koja je elektrolit i ona ide kroz cesmu ili tus bateriju do tebe.I ako pod uticajem kamenca (stari bojleri) izolacija grejaca se osteti dolazi do kontakta izmedju zice kroz koju protice struja i vode.Ostalo ti je poznato sta moze da se desi,i sta se na zalost desilo.Iskljuci bojler!
(Iskljucite bojler i kad perete ruke !, 29. jun 2016 12:03)

Pa ako je bojler toliko star da su mu grejaci progrizeni, ko moze nekome da garantuje da prekidac na bojleru (koji je isto toliko star kao bojler!!!???) zaista i prekine 100% dovod struje do grejaca? Niko! Ocigledno da je resenje svakih ca. 10 godina kupiti novi bojler, ili izvuci kabal iz uticnice kad god se udje u kupatilo?

DDD

pre 7 godina

Nije mi jasno kako ga je struja ubila dok se tuširao, kod mene u tuš kabini nema nikakvih električnih instalacija i apsolutno nema nikakve šanse da me struja strefi dok sam pod tušem!
(Meister Jakob, 29. jun 2016 10:36)

Valjda si tokom zivota cuo za provodnike, npr. da voda provodi elektrone.

Iskljucite bojler i kad perete ruke !

pre 7 godina

@Nikola
Ako vec nemas neko znanje o fizici iz osnovne skole ne siri dezinformacije.Bez obzira sto se bojler ne "vidi" u njemu je voda koja je elektrolit i ona ide kroz cesmu ili tus bateriju do tebe.I ako pod uticajem kamenca (stari bojleri) izolacija grejaca se osteti dolazi do kontakta izmedju zice kroz koju protice struja i vode.Ostalo ti je poznato sta moze da se desi,i sta se na zalost desilo.Iskljuci bojler!

Nikola

pre 7 godina

Strasno ali ljudi ako imate bojler ne struju on ne snme da bude upaljen dok se tusirate. Meni je to prva stvar koju uradim kad odem kod svojih - iskljucim bojler pre ulaska u kadu. Stvarno nije nikakav napor a ako ponovis 10 puta ionako ce da predje u naviku
(Shone, 29. jun 2016 10:47)

Mozes li da objasnis kakve veze ima bojler sa kadom ili tuskabinom? Ne vidim niti fizicku niti ikakvu drugu vezu. Kod mene je bojler (80l) uvek ukljucen kada se tusiram. Postavljen je pod plafonom i nema nikakvog vidljivog kontakta sa kadom. Mozda je struja dosla preko cevi do slavine? Ako je to slucaj, onda je bojler bio defektan, ubio bi vas i ako je iskljucen.

Cini mi se da je ovo "ljudi iskljucite bojler dok se tusirate" jos jedan od srpskih voodo-a, u stilu, "promaja i 'ladan beton ubijaju".

Mare

pre 7 godina

Saučešće porodici....ali kako je doslo do kontakta struje i vode?!?
(Florida, 29. jun 2016 10:01)

Tako sto kamenac u vodi nagriza grejac, povrsina grejaca ume da pukne sve dok voda polako ne dopre do zice pod naponom, posle cega je i sama voda pod naponom i potencijalno smrtonosna. Naravno, ako je ugasen bojler, cak i sam kontakt vode sa zicom u grejacu ne predstavlja nikakvuopasnost jer tada u samom grejacu nema struje

trajal

pre 7 godina

Jos sigurniji nacin od iskljucivanja bojlera (jer moze da se zaboravi)
je tzv. fid sklopka. A kako moze: pa probije sa grejaca na masu bojlera
i ako nije dobro uzemljen struja preko slavine prodje kroz onog ko se tusira.

Shone

pre 7 godina

Strasno ali ljudi ako imate bojler ne struju on ne snme da bude upaljen dok se tusirate. Meni je to prva stvar koju uradim kad odem kod svojih - iskljucim bojler pre ulaska u kadu. Stvarno nije nikakav napor a ako ponovis 10 puta ionako ce da predje u naviku

Meister Jakob

pre 7 godina

Nije mi jasno kako ga je struja ubila dok se tuširao, kod mene u tuš kabini nema nikakvih električnih instalacija i apsolutno nema nikakve šanse da me struja strefi dok sam pod tušem!

Shone

pre 7 godina

Strasno ali ljudi ako imate bojler ne struju on ne snme da bude upaljen dok se tusirate. Meni je to prva stvar koju uradim kad odem kod svojih - iskljucim bojler pre ulaska u kadu. Stvarno nije nikakav napor a ako ponovis 10 puta ionako ce da predje u naviku

Mare

pre 7 godina

Saučešće porodici....ali kako je doslo do kontakta struje i vode?!?
(Florida, 29. jun 2016 10:01)

Tako sto kamenac u vodi nagriza grejac, povrsina grejaca ume da pukne sve dok voda polako ne dopre do zice pod naponom, posle cega je i sama voda pod naponom i potencijalno smrtonosna. Naravno, ako je ugasen bojler, cak i sam kontakt vode sa zicom u grejacu ne predstavlja nikakvuopasnost jer tada u samom grejacu nema struje

Električar

pre 7 godina

Nikola nemoj puno da pametuješ oko struje kada ne znaš. Površno znanje je gore od neznanja. U bojleru postoji grejač kroz koji prolaze žice pod naponom. Posle par godina rada, uz pomoć kamenca i smenjivanja tople i hladne vode, dolazi do pucanja tog grejača. Čim pukne, voda udje u njega i struja krene da se širi po vodi u bojleru. Tome služi uzemljenje. Svaki bojler je uzemljen. Žuto-zelenom žicom. Ta žica je povezana na kazan i omot bojlera. Gde god da krene struja iz grejača, završi preko te žice u zemlji. I momentalno iskoči osigurač. Sve ovo je pod uslovom da je sve novo,
ispravno i da nema rdje... Posle par godina korišćenja, vlage u kupatilu, zardjaju kontakti, oksidiraju i bojler ostane bez uzemljenja. Kao što grom iz neba juri zemlji da se isprazni, tako i struja pojuri iz grejača ka zemlji. Najčešće je tamo odvede žuto-zelena žica. Kada se ona prekine filički, zardja ili izgubi kontakt, jedini provodnik do zemlje ste Vi. Naravno da TREBA ISKLJUČIVATI BOJLER kada se kupate, makar samo kosu prali van kade. Nije bitno gde bojler stoji, može i van Vaše kuće, smrt Vam je ZAGARANTOVANA ukoliko crkne grejač, bojler ostane bez uzemljenja a Vi ste tog trenutka u kadi i bojler je uključen. Jedino od svega pomenutog možete uticati na iskljucivanje bojlera.

DDD

pre 7 godina

Nije mi jasno kako ga je struja ubila dok se tuširao, kod mene u tuš kabini nema nikakvih električnih instalacija i apsolutno nema nikakve šanse da me struja strefi dok sam pod tušem!
(Meister Jakob, 29. jun 2016 10:36)

Valjda si tokom zivota cuo za provodnike, npr. da voda provodi elektrone.

Iskljucite bojler i kad perete ruke !

pre 7 godina

@Nikola
Ako vec nemas neko znanje o fizici iz osnovne skole ne siri dezinformacije.Bez obzira sto se bojler ne "vidi" u njemu je voda koja je elektrolit i ona ide kroz cesmu ili tus bateriju do tebe.I ako pod uticajem kamenca (stari bojleri) izolacija grejaca se osteti dolazi do kontakta izmedju zice kroz koju protice struja i vode.Ostalo ti je poznato sta moze da se desi,i sta se na zalost desilo.Iskljuci bojler!

Hmh...

pre 7 godina

Nesrećnik... Ovakvi tipovi nesreća se jako, jako retko događaju u zgradama, jer su one uglavnom rađene po građevinskim standardima. Privatne kuće se često rade po principu "radio komšija Mika, 20 evra dan", a tu nikad niste sigurni kako je urađena struja kao smrtonosna i kanalizacija kao jako neprijatna. Lako ćete zameniti parket ako se nešto izlije - ali sa strujom igre nema. O činjenici da izgleda previše komentatora ne zna da je voda odličan provodnik struje, a da su vaše mokre noge idealno uzemljenje, ne bih...

Aleksandar

pre 7 godina

Sa pravilno urađenim (uzemljenje, osigurači...) i dobro održavanim (redovno čišćenje korozije, provera kontakta...) ovako nešto ne može da se desi jer nema tog čoveka i te vode koja će bolje provoditi struju od bakarne žice do zemlje. Čak i da se uhvatite za 'živu' žicu koja na suprotnoj strani vuče struju direktno do zemlje ništa vam se neće desiti.

Stoga, gašenje bojlera kad se tuširate je teška glupost i babsko verovanje da 'se tako treba', ali... U Srbiji je fušeraj na svakom koraku, niko ništa ne održava misleći da će trajati večno i onda je sasvim moguće da se i ovakve bizarne stvari dešavaju. Problem je što i 'gašenje bojlera' u takvoj situaciji nije 100% sigurno - šta ako je fuš-majstor nakačio nulu na prekidač a fazu direktno na bojler pa kad je video da iskače osigurač - otcvikao uzemljenje da ponovo ne vuče žice? Nije da nisam viđao i takve 'genijalnosti'. Šta vam onda znači to što 'ugasite' bojler?

Inače, ima i gorih stvari - retko ko redovno proverava sigurnosni ventil na svom bojleru. U tom slučaju dovoljno je da crkne termostat u bojleru i da esencijalno dobijete bombu u kupatilu/podrumu. I takve stvari su se dešavale.

Ako želite da budete sigurni, pozovite pravog majstora da vam pretrese sve instalacije jednom godišnje i sredi ono što vremenom propada. Da, to košta, al' vaš i život vaše porodice nema cenu. Ili ima?

Vladimir

pre 7 godina

Nikola je u pravu.

Ne gine se zbog neisključenog bojlera nego zbog loših, fušerski urađenih elektroinstalacija. Ako su uzemljenje i osigurači urađeni stručno i po propisu, niko ne može da pogine zbog grajača koji je "probio".

Dejan

pre 7 godina

@Aleksandar, 29. jun 2016 13:28

Gospodine Aleksandre, vi i vaši istomišljenici nemojte navoditi ljude na nesreću, naizgled stručnim komentarima - struja iz bojlera koji je pod naponom može udariti, a iz isključenog ne može i tačka!

Ne zaluđujte narod nekakvim murdarenjem o neispravnim instalacijama, lošem uzemljenju, održavanju i slično. Svaki uređaj, makar potpuno nov i savršeno stručno instaliran, može imati neotkrivenu fabričku grešku i eto belaja.

Preporučujem svima da bojler isključuju i da na taj način smanje rizik od strujnog udara. Isto tako, preporučujem da se ignorišu postovi ovakvih "stručnjaka", čija je jedina potreba da se predstave velikim znalcima. Potpuno su nesvesni da se može naći neko ko će "slepo" poverovati da je priča o potrebi gašenja bojlera običan mit.

Dakle, GASITE BOJLER!!!

trajal

pre 7 godina

Jos sigurniji nacin od iskljucivanja bojlera (jer moze da se zaboravi)
je tzv. fid sklopka. A kako moze: pa probije sa grejaca na masu bojlera
i ako nije dobro uzemljen struja preko slavine prodje kroz onog ko se tusira.

dd

pre 7 godina

pravilo br.1
-kada se tusiras iskljuci bojler! ili odvrti osigurac da budes 100%siguran...pogotovo ako su stare instalacije i stari bojler,ja zivim privatno u kuci i uvek odvrtim osigurac...to mi je par sekundi izgubljenog vremena koje zivot znace!!

dipl. inz. elektrotehnike

pre 7 godina

Gasite bojler kada se tusirate. Aleksandar kaze da ako je instalacija tj. uzemljenje dobro da nece biti problema. Za pocetak, ne mozete znati da li je uzemljenje dobro uradjeno. Cak i da je uzmeljenje dobro, deo struje ce proci kroz vodu i kroz vas i moze da vas udari struja, jer struja ima dva potencijalna puta u razdelice se obrnuto proporcionalno otporu putanje. Posto ni na ispravno uradjenom uzemljenju u ovom slucaju otpor nije nula zbog toga sto struja ide delom i kroz vodu, deo struje ce proci kroz drugu putanju, tj. kroz tus. Cak i ako vas ne ubije bice vrlo neprijatno. Dakle, ugasite bojler dok se tusirate i sve ce biti ok.

Aleksandar

pre 7 godina

Zaboravili ste na one "dundjere" pri izradi elektroinstalacija, pa vezu uzemljenje za vodovod. Naravno, kada su se koristile stare cevi. I tako moze struja da ubije.

Nik

pre 7 godina

Zasto ne pravimo bojlere kao Amerikanci vodoravne a ne uspravne. Jesu ruzniji ali kod njih je sansa da se ovako nesto desi ravna nuli jer i kod pucanja grejaca voda nikako ne moze uci u njega struja nikada ne moze uci u vodu. I uticnice su im ruzne ali opet nema sanse da vas bilo sta strefi. Kod njih su zakoni strogi kompanije placaju ogroman novac ako njihov proizvod ubije coveka zato i prave ruzne velike i teske uredjaje i komponente koje cuvaju od struje.

DPolitika

pre 7 godina

@(trajal

Bitna je i osteljivost FID sklopke tj. ne sme da bude od recimo 500 mili ampera vec recimo od svega 30 mili ampera, mnogi misle da je samo imati sklopku dovoljno a da ne ulaze u njen nacin rada tj. osetljivost, pola ampera je previse za coveka u kombinaciji sa naponom od 220V. FID sklopka od pola ampera se ugradjuje pre svega radi prevencije nastanka pozara a uredjaje sa kojima ste u direktnom kontaktu tipa ves masina(naslanjanje na nju dok je ukljucena ili dodirivanje je kontakt) ili u indirektnom kontatu tipa voda iz neispravnog bojlera treba zastiti FID sklopkom sa manjom vrednoscu. Druge moguce mere opreza su iskljucivanje prekidaca, iskljucivanje osiguraca, iskljucivanje iz uticnice.

Nijedna sklopka ne znaci 100% sigurnost svo vreme jer posle odredjenog vremena moze da otkaze iz raznih razloga, postoji dugme za proveru. Naravno sve instalacije treba redovno kontrolisati.

Steta je sto neka bolja resenja se ne koriste u domovima tj. stanovima i kucama, ceo svet se trenutno oslanja na resenje razvoda el. energije staro preko pola veka...

Saucesce porodici nastradaloga.

Vladimir

pre 7 godina

Aleksandre, odlična ste se setili primera kada je bojler nepropisno uzemljen, a prekidač je na nuli. Tu ni gašenje neće pomoći.

Ako neko nije siguran u ispravnost instalacija, najbolje je da uopšte ne uključuje bojler dok stručan električar ne proveri instalacija.

Ali šta to vredi pričati ljudima koji ne žele da se obrazuju, nego veruju pričama priučenih "majstora".

Meister Jakob

pre 7 godina

Nije mi jasno kako ga je struja ubila dok se tuširao, kod mene u tuš kabini nema nikakvih električnih instalacija i apsolutno nema nikakve šanse da me struja strefi dok sam pod tušem!

Nikola

pre 7 godina

Strasno ali ljudi ako imate bojler ne struju on ne snme da bude upaljen dok se tusirate. Meni je to prva stvar koju uradim kad odem kod svojih - iskljucim bojler pre ulaska u kadu. Stvarno nije nikakav napor a ako ponovis 10 puta ionako ce da predje u naviku
(Shone, 29. jun 2016 10:47)

Mozes li da objasnis kakve veze ima bojler sa kadom ili tuskabinom? Ne vidim niti fizicku niti ikakvu drugu vezu. Kod mene je bojler (80l) uvek ukljucen kada se tusiram. Postavljen je pod plafonom i nema nikakvog vidljivog kontakta sa kadom. Mozda je struja dosla preko cevi do slavine? Ako je to slucaj, onda je bojler bio defektan, ubio bi vas i ako je iskljucen.

Cini mi se da je ovo "ljudi iskljucite bojler dok se tusirate" jos jedan od srpskih voodo-a, u stilu, "promaja i 'ladan beton ubijaju".

Aleksandar

pre 7 godina

@(dipl. inz. elektrotehnike, 29. jun 2016 14:38)

Kolega, ne znam gde ste studirali elektrotehniku al' to što ste napisali nije tačno. Ako struja ima provodnik do zemlje dovoljne debljine (da mogu da prođu svi nagomilani elektroni) i koji nema gotovo nikakav otpor nikada neće ići preko nekog otpora (vode/čoveka). Struja uvek bira put manjeg otpora. Pritom, uzemljenje će toliko povući struje da će odmah iskočiti osigurač pre nego što se odvod uzemljenja 'zasiti' da uopšte i postoji šansa da deo struje krene kroz vodu i čoveka.

Čovek može da visi na 400KV vodu i da mu ne bude ništa jer struja neće 'rešiti' da ide kroz njega i vazduh do zemlje jer je otpor prevelik - manji je kroz sve potrošače koji na kraju zatvaraju kolo ili 'pumpaju' struju u zemlju. Zato ništa ni pticama na dalekovodima ne fali.

Naravno, kao što sam se i ogradio, govorim o pravilnim i dobro održavanim instalacijama. U Srbiji čovek kad se useli u stan/kuću prvo treba da proveri detaljno sve instalacije a zatim da to redovno održava jer bojler je samo jedna od opasnosti koje mogu vrebati. To što niko to ne čini ne znači da se suspenduju zakoni fizike.

Nikola

pre 7 godina

@Nikola
Ako vec nemas neko znanje o fizici iz osnovne skole ne siri dezinformacije.Bez obzira sto se bojler ne "vidi" u njemu je voda koja je elektrolit i ona ide kroz cesmu ili tus bateriju do tebe.I ako pod uticajem kamenca (stari bojleri) izolacija grejaca se osteti dolazi do kontakta izmedju zice kroz koju protice struja i vode.Ostalo ti je poznato sta moze da se desi,i sta se na zalost desilo.Iskljuci bojler!
(Iskljucite bojler i kad perete ruke !, 29. jun 2016 12:03)

Pa ako je bojler toliko star da su mu grejaci progrizeni, ko moze nekome da garantuje da prekidac na bojleru (koji je isto toliko star kao bojler!!!???) zaista i prekine 100% dovod struje do grejaca? Niko! Ocigledno da je resenje svakih ca. 10 godina kupiti novi bojler, ili izvuci kabal iz uticnice kad god se udje u kupatilo?

Aomame

pre 7 godina

@Nik - uopste nije tacno da u Americi postavljaju iskljucivo horizontalne bojlere. Dovoljno je pogledati sajt jednog od najpoznatijih proizvodjaca bojlera tamo - A.O. Smith i uveriti se da su kao i kod nas bojleri vertikalni. Ali, postoji jedna velika razlika - bojler se nikada ne nalazi u kupatilu. Za njega se ostavlja poseban orman, u stanu ili na terasi, ukoliko kuca/stan imaju svoj bojler, posto najcesce u stambenjacima imaju zajednicke bojlere koji se nalaze u mechanical room-u u npr. garazi. Ovo vazi najvise za Kaliforniju, posto su ovde stambenjaci niski zbog zemljotresa. Poenta je da bojler ne sme biti u kupatilu!

Nikola

pre 7 godina

Strasno ali ljudi ako imate bojler ne struju on ne snme da bude upaljen dok se tusirate. Meni je to prva stvar koju uradim kad odem kod svojih - iskljucim bojler pre ulaska u kadu. Stvarno nije nikakav napor a ako ponovis 10 puta ionako ce da predje u naviku
(Shone, 29. jun 2016 10:47)

Mozes li da objasnis kakve veze ima bojler sa kadom ili tuskabinom? Ne vidim niti fizicku niti ikakvu drugu vezu. Kod mene je bojler (80l) uvek ukljucen kada se tusiram. Postavljen je pod plafonom i nema nikakvog vidljivog kontakta sa kadom. Mozda je struja dosla preko cevi do slavine? Ako je to slucaj, onda je bojler bio defektan, ubio bi vas i ako je iskljucen.

Cini mi se da je ovo "ljudi iskljucite bojler dok se tusirate" jos jedan od srpskih voodo-a, u stilu, "promaja i 'ladan beton ubijaju".

Meister Jakob

pre 7 godina

Nije mi jasno kako ga je struja ubila dok se tuširao, kod mene u tuš kabini nema nikakvih električnih instalacija i apsolutno nema nikakve šanse da me struja strefi dok sam pod tušem!

Nikola

pre 7 godina

@Nikola
Ako vec nemas neko znanje o fizici iz osnovne skole ne siri dezinformacije.Bez obzira sto se bojler ne "vidi" u njemu je voda koja je elektrolit i ona ide kroz cesmu ili tus bateriju do tebe.I ako pod uticajem kamenca (stari bojleri) izolacija grejaca se osteti dolazi do kontakta izmedju zice kroz koju protice struja i vode.Ostalo ti je poznato sta moze da se desi,i sta se na zalost desilo.Iskljuci bojler!
(Iskljucite bojler i kad perete ruke !, 29. jun 2016 12:03)

Pa ako je bojler toliko star da su mu grejaci progrizeni, ko moze nekome da garantuje da prekidac na bojleru (koji je isto toliko star kao bojler!!!???) zaista i prekine 100% dovod struje do grejaca? Niko! Ocigledno da je resenje svakih ca. 10 godina kupiti novi bojler, ili izvuci kabal iz uticnice kad god se udje u kupatilo?

Aleksandar

pre 7 godina

Sa pravilno urađenim (uzemljenje, osigurači...) i dobro održavanim (redovno čišćenje korozije, provera kontakta...) ovako nešto ne može da se desi jer nema tog čoveka i te vode koja će bolje provoditi struju od bakarne žice do zemlje. Čak i da se uhvatite za 'živu' žicu koja na suprotnoj strani vuče struju direktno do zemlje ništa vam se neće desiti.

Stoga, gašenje bojlera kad se tuširate je teška glupost i babsko verovanje da 'se tako treba', ali... U Srbiji je fušeraj na svakom koraku, niko ništa ne održava misleći da će trajati večno i onda je sasvim moguće da se i ovakve bizarne stvari dešavaju. Problem je što i 'gašenje bojlera' u takvoj situaciji nije 100% sigurno - šta ako je fuš-majstor nakačio nulu na prekidač a fazu direktno na bojler pa kad je video da iskače osigurač - otcvikao uzemljenje da ponovo ne vuče žice? Nije da nisam viđao i takve 'genijalnosti'. Šta vam onda znači to što 'ugasite' bojler?

Inače, ima i gorih stvari - retko ko redovno proverava sigurnosni ventil na svom bojleru. U tom slučaju dovoljno je da crkne termostat u bojleru i da esencijalno dobijete bombu u kupatilu/podrumu. I takve stvari su se dešavale.

Ako želite da budete sigurni, pozovite pravog majstora da vam pretrese sve instalacije jednom godišnje i sredi ono što vremenom propada. Da, to košta, al' vaš i život vaše porodice nema cenu. Ili ima?

Vladimir

pre 7 godina

Nikola je u pravu.

Ne gine se zbog neisključenog bojlera nego zbog loših, fušerski urađenih elektroinstalacija. Ako su uzemljenje i osigurači urađeni stručno i po propisu, niko ne može da pogine zbog grajača koji je "probio".

Shone

pre 7 godina

Strasno ali ljudi ako imate bojler ne struju on ne snme da bude upaljen dok se tusirate. Meni je to prva stvar koju uradim kad odem kod svojih - iskljucim bojler pre ulaska u kadu. Stvarno nije nikakav napor a ako ponovis 10 puta ionako ce da predje u naviku

dd

pre 7 godina

pravilo br.1
-kada se tusiras iskljuci bojler! ili odvrti osigurac da budes 100%siguran...pogotovo ako su stare instalacije i stari bojler,ja zivim privatno u kuci i uvek odvrtim osigurac...to mi je par sekundi izgubljenog vremena koje zivot znace!!

Dejan

pre 7 godina

@Aleksandar, 29. jun 2016 13:28

Gospodine Aleksandre, vi i vaši istomišljenici nemojte navoditi ljude na nesreću, naizgled stručnim komentarima - struja iz bojlera koji je pod naponom može udariti, a iz isključenog ne može i tačka!

Ne zaluđujte narod nekakvim murdarenjem o neispravnim instalacijama, lošem uzemljenju, održavanju i slično. Svaki uređaj, makar potpuno nov i savršeno stručno instaliran, može imati neotkrivenu fabričku grešku i eto belaja.

Preporučujem svima da bojler isključuju i da na taj način smanje rizik od strujnog udara. Isto tako, preporučujem da se ignorišu postovi ovakvih "stručnjaka", čija je jedina potreba da se predstave velikim znalcima. Potpuno su nesvesni da se može naći neko ko će "slepo" poverovati da je priča o potrebi gašenja bojlera običan mit.

Dakle, GASITE BOJLER!!!

Nik

pre 7 godina

Zasto ne pravimo bojlere kao Amerikanci vodoravne a ne uspravne. Jesu ruzniji ali kod njih je sansa da se ovako nesto desi ravna nuli jer i kod pucanja grejaca voda nikako ne moze uci u njega struja nikada ne moze uci u vodu. I uticnice su im ruzne ali opet nema sanse da vas bilo sta strefi. Kod njih su zakoni strogi kompanije placaju ogroman novac ako njihov proizvod ubije coveka zato i prave ruzne velike i teske uredjaje i komponente koje cuvaju od struje.

Električar

pre 7 godina

Nikola nemoj puno da pametuješ oko struje kada ne znaš. Površno znanje je gore od neznanja. U bojleru postoji grejač kroz koji prolaze žice pod naponom. Posle par godina rada, uz pomoć kamenca i smenjivanja tople i hladne vode, dolazi do pucanja tog grejača. Čim pukne, voda udje u njega i struja krene da se širi po vodi u bojleru. Tome služi uzemljenje. Svaki bojler je uzemljen. Žuto-zelenom žicom. Ta žica je povezana na kazan i omot bojlera. Gde god da krene struja iz grejača, završi preko te žice u zemlji. I momentalno iskoči osigurač. Sve ovo je pod uslovom da je sve novo,
ispravno i da nema rdje... Posle par godina korišćenja, vlage u kupatilu, zardjaju kontakti, oksidiraju i bojler ostane bez uzemljenja. Kao što grom iz neba juri zemlji da se isprazni, tako i struja pojuri iz grejača ka zemlji. Najčešće je tamo odvede žuto-zelena žica. Kada se ona prekine filički, zardja ili izgubi kontakt, jedini provodnik do zemlje ste Vi. Naravno da TREBA ISKLJUČIVATI BOJLER kada se kupate, makar samo kosu prali van kade. Nije bitno gde bojler stoji, može i van Vaše kuće, smrt Vam je ZAGARANTOVANA ukoliko crkne grejač, bojler ostane bez uzemljenja a Vi ste tog trenutka u kadi i bojler je uključen. Jedino od svega pomenutog možete uticati na iskljucivanje bojlera.

Mare

pre 7 godina

Saučešće porodici....ali kako je doslo do kontakta struje i vode?!?
(Florida, 29. jun 2016 10:01)

Tako sto kamenac u vodi nagriza grejac, povrsina grejaca ume da pukne sve dok voda polako ne dopre do zice pod naponom, posle cega je i sama voda pod naponom i potencijalno smrtonosna. Naravno, ako je ugasen bojler, cak i sam kontakt vode sa zicom u grejacu ne predstavlja nikakvuopasnost jer tada u samom grejacu nema struje

Iskljucite bojler i kad perete ruke !

pre 7 godina

@Nikola
Ako vec nemas neko znanje o fizici iz osnovne skole ne siri dezinformacije.Bez obzira sto se bojler ne "vidi" u njemu je voda koja je elektrolit i ona ide kroz cesmu ili tus bateriju do tebe.I ako pod uticajem kamenca (stari bojleri) izolacija grejaca se osteti dolazi do kontakta izmedju zice kroz koju protice struja i vode.Ostalo ti je poznato sta moze da se desi,i sta se na zalost desilo.Iskljuci bojler!

Hmh...

pre 7 godina

Nesrećnik... Ovakvi tipovi nesreća se jako, jako retko događaju u zgradama, jer su one uglavnom rađene po građevinskim standardima. Privatne kuće se često rade po principu "radio komšija Mika, 20 evra dan", a tu nikad niste sigurni kako je urađena struja kao smrtonosna i kanalizacija kao jako neprijatna. Lako ćete zameniti parket ako se nešto izlije - ali sa strujom igre nema. O činjenici da izgleda previše komentatora ne zna da je voda odličan provodnik struje, a da su vaše mokre noge idealno uzemljenje, ne bih...

DDD

pre 7 godina

Nije mi jasno kako ga je struja ubila dok se tuširao, kod mene u tuš kabini nema nikakvih električnih instalacija i apsolutno nema nikakve šanse da me struja strefi dok sam pod tušem!
(Meister Jakob, 29. jun 2016 10:36)

Valjda si tokom zivota cuo za provodnike, npr. da voda provodi elektrone.

dipl. inz. elektrotehnike

pre 7 godina

Gasite bojler kada se tusirate. Aleksandar kaze da ako je instalacija tj. uzemljenje dobro da nece biti problema. Za pocetak, ne mozete znati da li je uzemljenje dobro uradjeno. Cak i da je uzmeljenje dobro, deo struje ce proci kroz vodu i kroz vas i moze da vas udari struja, jer struja ima dva potencijalna puta u razdelice se obrnuto proporcionalno otporu putanje. Posto ni na ispravno uradjenom uzemljenju u ovom slucaju otpor nije nula zbog toga sto struja ide delom i kroz vodu, deo struje ce proci kroz drugu putanju, tj. kroz tus. Cak i ako vas ne ubije bice vrlo neprijatno. Dakle, ugasite bojler dok se tusirate i sve ce biti ok.

Vladimir

pre 7 godina

Aleksandre, odlična ste se setili primera kada je bojler nepropisno uzemljen, a prekidač je na nuli. Tu ni gašenje neće pomoći.

Ako neko nije siguran u ispravnost instalacija, najbolje je da uopšte ne uključuje bojler dok stručan električar ne proveri instalacija.

Ali šta to vredi pričati ljudima koji ne žele da se obrazuju, nego veruju pričama priučenih "majstora".

trajal

pre 7 godina

Jos sigurniji nacin od iskljucivanja bojlera (jer moze da se zaboravi)
je tzv. fid sklopka. A kako moze: pa probije sa grejaca na masu bojlera
i ako nije dobro uzemljen struja preko slavine prodje kroz onog ko se tusira.

Aomame

pre 7 godina

@Nik - uopste nije tacno da u Americi postavljaju iskljucivo horizontalne bojlere. Dovoljno je pogledati sajt jednog od najpoznatijih proizvodjaca bojlera tamo - A.O. Smith i uveriti se da su kao i kod nas bojleri vertikalni. Ali, postoji jedna velika razlika - bojler se nikada ne nalazi u kupatilu. Za njega se ostavlja poseban orman, u stanu ili na terasi, ukoliko kuca/stan imaju svoj bojler, posto najcesce u stambenjacima imaju zajednicke bojlere koji se nalaze u mechanical room-u u npr. garazi. Ovo vazi najvise za Kaliforniju, posto su ovde stambenjaci niski zbog zemljotresa. Poenta je da bojler ne sme biti u kupatilu!

Aleksandar

pre 7 godina

Zaboravili ste na one "dundjere" pri izradi elektroinstalacija, pa vezu uzemljenje za vodovod. Naravno, kada su se koristile stare cevi. I tako moze struja da ubije.

DPolitika

pre 7 godina

@(trajal

Bitna je i osteljivost FID sklopke tj. ne sme da bude od recimo 500 mili ampera vec recimo od svega 30 mili ampera, mnogi misle da je samo imati sklopku dovoljno a da ne ulaze u njen nacin rada tj. osetljivost, pola ampera je previse za coveka u kombinaciji sa naponom od 220V. FID sklopka od pola ampera se ugradjuje pre svega radi prevencije nastanka pozara a uredjaje sa kojima ste u direktnom kontaktu tipa ves masina(naslanjanje na nju dok je ukljucena ili dodirivanje je kontakt) ili u indirektnom kontatu tipa voda iz neispravnog bojlera treba zastiti FID sklopkom sa manjom vrednoscu. Druge moguce mere opreza su iskljucivanje prekidaca, iskljucivanje osiguraca, iskljucivanje iz uticnice.

Nijedna sklopka ne znaci 100% sigurnost svo vreme jer posle odredjenog vremena moze da otkaze iz raznih razloga, postoji dugme za proveru. Naravno sve instalacije treba redovno kontrolisati.

Steta je sto neka bolja resenja se ne koriste u domovima tj. stanovima i kucama, ceo svet se trenutno oslanja na resenje razvoda el. energije staro preko pola veka...

Saucesce porodici nastradaloga.

Aleksandar

pre 7 godina

@(dipl. inz. elektrotehnike, 29. jun 2016 14:38)

Kolega, ne znam gde ste studirali elektrotehniku al' to što ste napisali nije tačno. Ako struja ima provodnik do zemlje dovoljne debljine (da mogu da prođu svi nagomilani elektroni) i koji nema gotovo nikakav otpor nikada neće ići preko nekog otpora (vode/čoveka). Struja uvek bira put manjeg otpora. Pritom, uzemljenje će toliko povući struje da će odmah iskočiti osigurač pre nego što se odvod uzemljenja 'zasiti' da uopšte i postoji šansa da deo struje krene kroz vodu i čoveka.

Čovek može da visi na 400KV vodu i da mu ne bude ništa jer struja neće 'rešiti' da ide kroz njega i vazduh do zemlje jer je otpor prevelik - manji je kroz sve potrošače koji na kraju zatvaraju kolo ili 'pumpaju' struju u zemlju. Zato ništa ni pticama na dalekovodima ne fali.

Naravno, kao što sam se i ogradio, govorim o pravilnim i dobro održavanim instalacijama. U Srbiji čovek kad se useli u stan/kuću prvo treba da proveri detaljno sve instalacije a zatim da to redovno održava jer bojler je samo jedna od opasnosti koje mogu vrebati. To što niko to ne čini ne znači da se suspenduju zakoni fizike.