Utorak, 10.05.2016.

11:25

"Niko ne veruje u EU - Unija kao Jugoslavija uoči raspada"

Slovenački poslovni dnevnik "Finance" objavljuje tekst o tome da Evropska unija trenutno podseća na Jugoslaviju uoči raspada.

Izvor: Tanjug

"Niko ne veruje u EU - Unija kao Jugoslavija uoèi raspada" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Mavro

pre 7 godina

Sto se Srbija bude sve vise pripremala za ulazak u EU pojavit ce se masa placenih clanaka pogotovo onih is Sputnjika kojima nije u interesu da Srbija bude normalna i civilizirana demokracija zapadnjackog tipa, sa ili bez EU, jer njima je u interesu da Srbija ostane kasaba koja ce podmetati svoja leda za njihove interese, jeftino rasprodavati strateske firme i sbe ponizavati bez da to od nje itko trazi. Tako da me ne cudi ovaj "rat" u medijima u Srbiji kojeg vode ruske tajne sluzbe bas kao i u Crnoj Gori. ROvari se protiv svega sto je EU pa st bi onda radili sa Amerima i NATOm? O tome bolje da ne razmisljam, cinjenica je da se Rusija i svoj nedostatak demokratskog kapaciteta nastoji sakriti iza bildanja misica kako bi svom narodu objasnili da je zapad kriv za sve, za to sto su njihovi depovi prazni a tanjuri plitki. Nije mi jasno zasto Srbija treba pomagati ovakvu nakaradnu antizapadnjacku kampanju protiv EU ciji clan zeli biti i jos se buni sto joj HR skrece pozornost na EU vrijednosti i zakone?

Mrki

pre 7 godina

Ne trenutno, uvek je tako izgledala, samo je odvisno od posmatrača, EU idealusti su kao i YU idealisti, samo kad dođe do pucanja najžešći protivnici EU će upravo biti oni koji su je stvorili.

bluesteel

pre 7 godina

@Jedva cekam da se raspadne.
(Говорит Москва!!!, 10. maj 2016 11:39)

A ja jedva cekam da se ruska "federacija" raspadne. EU ce nadziveti raspadnute ostatke putinove bankrot-despotije za minimum 100 godina, ziv mi bio prijatelju pa video :) Rusija se za 8-14 meseci raspada na minimum 3 celine a putin odlazi na djubriste istorije
(London Calling, 10. maj 2016 15:38)
Haha,ovo kao '3 karte za Holivud'.Koliko kod se trudili da se razlikujee u sustini ste isti.Crno belo razmisljanje je svojstveno tvrdoglavim i ne previse pametnim.

Zox

pre 7 godina

Sada ce njihova "Mladina" da objavljuje satiricne i ironicne tekstove i karikature o politicarima EU i da se sprda sa njima...

PS: zanima me da li u EU njih zovu "juznjaci"?

Mangela Arkel

pre 7 godina

Slovenci sebi daju za pravo da komentarišu eventualni raspad EU. :D Nije to SFRJ, pa da ih neko pita za mišljenje!

Toliko su žarko željeli da budu dio te zajednice, ali čim se pojave veći problemi, odmah bi da iskaču "iz voza". E pa, "neće da može"! Vi ste samo jedna mala kolonija i radićete onako kako vam se kaže, a ne kako bi vi htjeli.

EU se neće raspasti u skorije vrijeme, što će potvrditi i referendum o ostanku "Velike" Britanije. Preveliki su tu interesi da bi se tako nešto dozvolilo.

Ako se ipak ostvari slovenski scenario, to neće proći bez rata! Nema mirnog raspada! Vjerujem da mnogi to priželjkuju, jer im nedostaju "dobra stara vremena" u kojim su se ostvarili kao ratni profiteri.

Nisam pobornik EU, ali se sigurno ne bih radovao njenom propadanju, s' obzirom kakve posljedice to vuče sa sobom.

biće bolje

pre 7 godina

Nama bi više odgovarlo da se raspadne, a i samim evropljanima. EU je nametnuta od strane bankarskih lobija evro je najveća prevara, doprineo je velikom padu standarda i poskupljenju cena. Nadam se da će Evropske zemlje izboriti se za svoju samostalnost i raznolikost, i odupreti se uticaju SAD.

mali radojica

pre 7 godina

Interesantno da dvojca komentatora London calling i Srbin iz Srbije koriste isti termin bankrot -despotija. Da nije možda reč o istom liku ili istoj ekipi? U svakom slučaju za sve neverne Tome niti će se raspasti EU niti će se raspasti i nadrljati Putinova kako neki kažu bankrot despotija. To je zato što je Nemačka u stvari lokomotiva EU i toliko jaka da joj izlazak jedne Britanije dodje ko malko prašine na ramenu. Nije ni čudo da ona bujica izbeglica nigde drugde neće sem u Deutschland Deutschland. Takva ekonomija takva uredjenost to će se teško uzdrmati. Što se tiče Rusije dokle god bude imala ogromne rezerve strateških sirovina(nafta,gas,nikl,hrom,gvožđe) + nuklearno naoružanje kao i narod naviknut na paćeničko življenje mada mora se priznati da danas živi daleko daleko bolje nego u prošlom veku dotle ne samo što se neće raspasti već će ojačati a usput će svu lovu ulagati u naoružavanje tako da će teško neko moći tako lako da je zaskoči. Još ako pobedi Trump koji pored toga što je Američki Šeki odnosno najobičniji đilkoš eto smanjivanja tenzije i trke u naoružanju jer njemu napamet ne pada da ulaže lovu u vojne baze širom sveta i u propali NATO a ponajmanje da se bakće sa ISISOm ili Al kaidom. Što se njegovog odnosa prema EU tiče mislim da se on zalaže za istupanje GB iz EU i priključivanju Atlanskoj Ekonomskoj Alijansi(USA,Canada,Island,Irska). E sad kakve će to posledice imati po samu Englesku jer Škotska je rekla da istupa iz UK i priključuje se EU to ćemo još videti.

psy

pre 7 godina

Pa ja verujem da se hoce raspasti zbog viise razloga.Nemacka sve sebi nosi, glavna za sve se prva pita.A to ce da se trpi jos samo neko vreme.Npr poljoprivrednici iz Francuske unisteni zbog nekih gluposti sto noraju da placaju Nemackoj.To kad sam cuo sta se radi odmah mi je sve bilo jasno.Nemacka sve grabi sebi.Nemacla je bogata zato sto su se nakrali u 2. svetskom ratu.A nikad to ukradeno vratili nisu.Naravno EU ce se raspasti, tj ovaj oblik EU nece postojati tek nakon sto mi srbi udjemo u istu.Napravise se tu razlike velike odmah.1.krug/2. krug\3.krug itd....

Igor

pre 7 godina

Voistinu kao YU. Kad sam 2002 poceo da radim na nekim projektima za EU, pa odem u Brisel u Evropsku Komisiju, ili Savet EU, to je bio entuzijazam, propaganda, zastave, bratstvo i jedinstvo, kao u vreme 60-ih i 70-ih u Jugoslaviji. Danas, bude te sramota i vrlo neprijatno da u vecem drustvu pricas o EU, jer odmah svi pocnu da pljuju i kritikuju, i Englezi i Nemci i Grci, bilo ko. Paralela ima koliko hocete. Pattern je isti: dok su imali materijalne koristi, dok su se zaposljavali u administraciji, dok je EU davala pare za svakojake sulude projekte, itd, drugim recima dok se cedila drzavna kasa: svi su bili ZA i svi su bili prezadovoljni. Od 2007 pa do danas, poceli su da postavljaju pitanje "ko ce bre to da plati"? Nema para, nema bratstva i jedinstva. I sudbina im je neizbezna: kako sejes - tako zanjes! Ako je ta EU otvoreno demolirala Jugoslaviju, ako insistira na nezavisnosti Kosova, ako podriva Rusiju, ako muti vodu u Ukrajini, itd itd, pa sta onda ocekuje? Kako ce Brisel i Berlin da obajsne Englezima da ne treba da odu, kad su sami tu istu ideju podrzavali svuda gde god su mogli? A generalno, EU ne moze da postane ono sto politicaji hoce, tj jedna drzava. Po prirodi stvari, to je nemoguce, jer Evropa nije USA ili Australija. Evropa ima dugu istoriju punu podela i nepremostivih razlika.

neko

pre 7 godina

1. Da je bilo pameti i mudrosti ta bi se Jugoslavija sačuvala i bila neki faktor u Evropi, svi bi bolje živeli i što je najvažnije, ne bi bilo rata.
2. Interesantno kako bogati, kada treba da iskoriste "siromašne", sve može, a kada treba da se nešto pomogne onda "ne možemo mi vas da izdržavamo".
Siromašni je namerno pod navodnicima, pošto niti je Kosovo siromašno, niti je trebalo odvajati za porez, već samo dobro organizovati sistem da se njegovi resursi iskoriste pametno, isto važi i za Afriku i mnoge druge zemlje. Problem je, što, ako to nije u korist bogatih, te zemlje ili delovi zemlje se namerno sabotiraju i pokušava se pretvaranje istih u siromašne kolonije i regije, kojima tobože treba pomoći.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (apsurdistan, 10. maj 2016 11:41)

ajde ti, majstore, nateraj Albance da plaćaju porez, komunalije, struju, vodu...dakle, sve ono što niko od njih nije plaćao dok su bili u Jugoslaviji!

Данијел

pre 7 godina

Оваква уситњена Европа са гомилом вештачких држава не може опстати, доћи ће до укрупњавања, остаће само старе државе, а Србија би најсигурније очувала своју државност уз Русију.

zoran

pre 7 godina

Pricaju slovenci koji su izazvali raspad Jugoslavije... Ma daj Eu se nece raspasti.. Nece ni Rusija.. Ne lupajte.. Pre ce velika Britanija ako izadje iz Eu da nadrlja... Sto bih i voleo.. Jos da se odvoji Skotska.. Nikad nebih bio srecniji..

London Calling

pre 7 godina

@Jedva cekam da se raspadne.
(Говорит Москва!!!, 10. maj 2016 11:39)

A ja jedva cekam da se ruska "federacija" raspadne. EU ce nadziveti raspadnute ostatke putinove bankrot-despotije za minimum 100 godina, ziv mi bio prijatelju pa video :) Rusija se za 8-14 meseci raspada na minimum 3 celine a putin odlazi na djubriste istorije

Srbin iz Srbije

pre 7 godina

dragi moji Srbi. ovakve tekstove u svrhe psiholosko-propagandnog rata sponzorisu obavestajne sluzbe jedne nama "bratske" "drzave", ne sekirajte se vi nista za EU i za njen "raspad". brinite se kako cete svoj zivot da unapredite i razmisljajte o tome da li cete posao sutra lakse naci u Srbiji kao clanici EU, ili u samim zemljama EU kao gradjani sa EU pasosem, ili u srbistanskoj guberniji izgladneloj pod sankcijama i okupiranoj od strane azijatskih hordi sa istoka (da ne preciziram iz koje "drzave" su okupatori da nam se moderator ne ucveli). Ako ce nesto da se uskoro raspadne, to ce biti putinova bankrot-despotija, tzv ruska "federacija", zivi bili braco Srbi pa videli.

Nadrealizam

pre 7 godina

Ko zeli da se otcijepi od EU, EU ce odrzati referendum u njegovoj zemlji o ostanku u EU. Ako je za ostanak u EU manjina gradjana, onda ta manjina neka proglasi Republiku Evropsku i Republiku Evropsku Krajinu u svakoj zemlji i problem rijesen. Gdje je jedan Evropljanin, to je Evropa!!

Nema logike, ali eto, ako vec govore o relevantanom YU-scenariju.

lela

pre 7 godina

secam se '92-93, sankcije, inflacija, rat ja i moje dve prijateljice, tek brucosi, u pauzi predavanja narucimo dve kafe, a ako moze da nam sipa u tri solje, zato sto samo toliko para imamo, pricamo kako ce nas da prime u EU kad se bude raspadala.

slicnosti i razlike

pre 7 godina

...EU se neće raspasti...
(Jurica Hr, 10. maj 2016 12:07)

Nadam se da se EU nece raspasti jer u istoj zivim. Medjutim, jos 2001. godine, u vreme najveceg EU entuzijazma, bilo mi je jasno da ce biti problema. Pricas sa Portugalcima, oni kazu hoce ovo, nece ono itt. Pricas sa Fincima isto. Da ne pricamo o razlicitim jezicima, dok USA prica istim jezikom .
Ako mene pitate, EU realno ima jednako, ako ne i vise, problema nego SFRJ 1990.godine. Druga je stvar da su u EU neke od najmocnijih zemalja u svetu i da svakako imaju vise potencijala da tu krizu i razrese. Medjutim, oni ne mogu da razrese krizu nezavisno od USA, Kine, Rusije, Japana, Indije... bas kao sto nije mogla ni SFRJ. I tu dolazimo do kljucnog pitanja - da li je ovim drugim silama potrebna EU, ili vise preferiraju nezavisne evropske zemlje? Odgovor na ovo pitanje ce biti kljucan za opstanak EU (kao sto je bio i u slucaju SFRJ).
Sto se tice clanka, interesantno je poredjenje Velike Britanije, Austrije itt sa samoljubljem Slovenije pre 25 godina - koliko sam svhatio to je receno sa dozom samokritike i nostalgije... a zaista je sve pocelo tako, slovenackim preispitivanjem finansiranja KiM.
Sto se tice tenkova, verovatno ih ne bi bilo (odmah) jer ne postoji Ustav koji ne dozvoljava promenu spoljnih granica EU bez saglasnosti svih ostalih drzava (kao sto je bilo u SFRJ, Clan 5. Ustava izricito nije dozvoljavao promenu spoljnih granica, sto znaci ni otcepljenja, bez saglasnosti svih republika i aut. pokrajina)

Stefan

pre 7 godina

Unija je generalno napravljana kao Jugoslavija samo na vecoj skali i isto je toliko "nezavisno zavisna" koliko je bila i Jugoslavija. Bice ludilo kada krene da se raspada.

aleksandars

pre 7 godina

Poređenje babe i žabe. EU nema ama baš nikakve sličnosti sa SFRJ.
Neće se raspasti, ovo je samo borba za preuređenje i zauzimanje boljih pozicija na uštrb drugih.

cobo

pre 7 godina

To se oseca u vazduhu .U EU sam 37 godina i svake godine je bilo bar 0,01% losije .Velike ribe jedu male ribe a malih riba nema vise i,sta se onda desava ?Velike ribe crknu .A Rusija je veliki zalogaj,pa se moze desiti kao sa onom Anakondom sto je prozdrla krokodila-pukla i crkla !

duki

pre 7 godina

Da nisam bio u jednoj od zemalja Unije kod kuma u posetu pa i da poverujem. Ovo mi nekako lici na saplitanje, sto smo blizi EU tako se pojacava serviranje losih vesti i ubacuje se crv sumnje u nas ionako nesiguran narod. Da mi lepo udjemo pa onda nek rade sta hoce al smo bar usli tj. nismo ostavili nedovrsen posao.

Objavite komentar već jednom

pre 7 godina

Greška koju su napravili lideri EU je to što su nakon uspešnih proširenja 1981, 1986 i 1995. uzeli ideju daljeg proširenja zdravo za gotovo. Kada se pogleda iz današnje perspektive na proširenja 2004. i 2007. godine, samo Malta, Kipar, Slovenija, baltičke zemlje i donekle Slovačka ispunjavaju oba kriterijuma za zadovoljstvo EU: "razvijenost" i "poslušnost". Poljska, Češka i Mađarska su relativno "razvijene" ali nisu "poslušne", a o Rumuniji i Bugarskoj da ne pričamo.

Ziggy Stardust

pre 7 godina

Slovenci su zadnji koji bi trebali priželjkivati raspad EU,ili uopce poticati raspad iste.Zašto? Zato jer ih ima fckin 2 mil., a djeluju na trzistu od 550mil. Pametnom dosta. A i citam ove vase komentare kako ih vi nazivate 'rusofilima', ne u EU,hvala na blokadi,i sl.gluposti. Pa sam ulazak u tako veliku zajednicu ce dići vas bdp po inerciji, al ne.. šta ce Srbiji trziste od 550mi.,otvorene granice,fondovi solidarnosti..isto vrijedi i za Hr,Slo i sve ostale drzavice ispod 20,30mil.ljudi. A sad vi kako hocete ;) pozz

e

pre 7 godina

Jasno daće se raspasti. Onog časa čim je primljena Hrvatska već tad sam ubeđen daće se raspasti.Da necrtam zašto tako mislim takva su iskustva sa njima. Gde god su bili u sastavu to se urušilo. Zašto bi sada bilo drukčije?

Jurica Hr

pre 7 godina

Nije mi jasno zasto toliko srece i radosti zbog problema Evropske Unije, Nisu ni prvi ni poslednji problemi s kojima se suocava EU. Moja najjaca Ezopova basna je ona u fazonu "Kiselo je grozdje" Otici ce mozda novokomponovane EU zemlje Madjarska, Slovacka Hrvatska...i ostale jer nisu bile mentalno zrele za uniju. Najsrecniji bi bio da se vrate na Evropsku dvanaestoricu.

@ (Pobegulja 1992

Ako bi HR, SLO ili HUN izišle iz EU - onda bi možda nekom u Srbiji to bilo lakše za podnijeti ("jer oni jesu unutra, a mi nismo"), međutim, niti jedna od tih zemalja neće izići iz EU, jer je EU ipak početak razvoja boljeg i naprednijeg društva.

Slovenski list piše nekvalitetno i loše, naime, nisam primjetio da je trenutno jedna Njemačka tenkovima napala Francusku ili obrnuto, niti da mađari u Slovačkoj osnivaju svoju državu u toj zemlji, a da bi to bilo kao "pred raspad Jugoslavije".

EU se neće raspasti, dapače, uvjeren sam da će EU dobiti još veći zamah kada britanci odbace referendum o izlasku.

gulag

pre 7 godina

@slavko

Ne vidim razloga ni da Slovenija ostane u Uniji. Bilateralna pitanja uvjetuje za ulazak u EU, nasilno okupira tuđi teritorij (Sveta Gera), diskriminira tranzitne putnike zato što od njih nema koristi.Ista balkanska rupa kao i ostatak ex-yu s istim (ili još gorim) mentalitetom.

Opijum za mase

pre 7 godina

Čitam ove naslove još od osamdesetih kad je Grčka primljena u EU. A današnja kriza je mala maca za onu koju su imali. Zatim je bilo ovih naslova za rat u Jugoslaviji, kad je mnogo više izbeglica došlo nego danas, hladni rat, Čečeniju, raspad SSSRa, primanje Bugarske... Ne brinite, ništa od raspada.

Tale

pre 7 godina

To je prirodno. Mnoge zemlje koje su postale nove članice EU su godinama bildovale kulturu nacionalne spoznaje u cilju otcepljenja od nečeg - Varšavskog pakta, Jugoslavije itd. I kad ste populaciju tih zemalja tako napujdali u mod odvajanja, te zemlje i ti ljudi ne mogu prosto da isključe taj mod. Taman su sebe ubedili da su samostalni i da sami odlučuju, a onda im odlučuje tamo neko drugi šta treba uraditi.

ApsolutnoSvoj

pre 7 godina

Mi kao narodi sa prostora Balkana, od vajkada politicka desavanja i razne sisteme posmatramo utopisticki, ne fleksibilno. Vezemo se za neki sistem ili ideologiju i to onda guramo do sudnjega dana! Neretko je to razlog nasih patnji i lose ekonomske situacije. Sto sad mi ovde polemisemo o EU? Treba da je pljujemo dogod smo na dnu te iste EU, sto je slucaj Hrvatske ili Bugarske, ili da je zdusno hvalimo dok ne udjemo u istu, sto je slucaj Srbije ili Bosne!
Kako vetar duva, takvo je i nase misljenje! Samo tako cemo se pribliziti narodima iz zapadnog bloka i prigrliti njihov nacin razmisljanja a time biti blize njihovom standardu u svakom smislu.

Vjekoslav

pre 7 godina

@ Pera Zasto onda mi zivimo ovakav zivot kakav zivimo?Sta smo mi zgresili?Ne boj se zivece evropa i bez unije mnogo bolje od nas kad je ne bude bilo,iako u eu nismo..

igor

pre 7 godina

Moja baka je govorila: "Bog nije vrana da odmah izvadi oči". Rušili su tuđe zemlje, bombardovali, ubijali... zaigrala meška pred njihovim vratima.
(Pera, 10. maj 2016 11:19)

ima tako da pukne i to baš kad smo na 'korak' od nje.
(ledenjak, 10. maj 2016 11:19)

Ajde malo zdrave logike - kakva mečka pred njihovim vratima? Ko će tu da "pukne" od raspada EU?

Razvijenim državama biće manji priliv jeftine radne snage, tako da njihovim građanima sigurno neće biti lošiji kvalitet života. Samo će njihove firme morati malo više da plaćaju svoje građane za isti posao, ali novac ostaje u državi.
Državice poput Srbije uvoze ogromnu većinu proizvoda iz EU - da li bi uspostavljanje carine više opteretilo naše zemljake sa platom od 300 EUR, ili Nemce sa platom od 2000 EUR? Njihove kompanije/fabrike bi i dalje ostale na Balkanu, jer bi zadržale povlašćeni status koji i sada imaju. Protok robe bi bio malo sporiji, pa time i obrt novca, ali to bi se kompenzovalo kroz povećanje cena.
Sve u svemu, multinacionalne kompanije bi imale u početku malo manji profit i sporiji obrt kapitala, ali za građane razvijenih zemalja bi bilo mnogo bolje da se uvedu ponovo granice/carina jer štite svoje tržište.
Vredi malo čitati i promisliti pre nego krenete da ispisujete navijačke komentare koji nemaju blage veze sa realnošću.

mahniti udarnik

pre 7 godina

Vlazni snovi rusofila.
Ovo su razlozi zasto se nece raspasti i nije jos raspala.
Raspad suvise kosta.
U Briselu ne sede tolike budale kao sto sede nekada, pa i sada, u Beogradu.
Na svetskom trzistu bi male ekonomije slabijih evropskih zemalja pukle za tren oka pored jedne Kine ili Amerike. Niko tu ne bi profitirao, pa cak ni Nemacka koja je jedna od najjacih svetskih ekonomija. Dakle, svi bi izgubili dosta toga iz dzepova, a Evropom vlada razum, a ne plemenske poglavice kao na Balkanu.

R

pre 7 godina

(Sulejman Velicanstveni sa Kosta Rike, 10. maj 2016 11:30) ma da li je moguce da navijas za taj sporazum. Pa svi normalni misleci ljudi Nemacke i drugih zapadnih zemalja ga preziru a ti pricas kako ce taj sporazum da nam donese mir a da uopste u tom sporazumu to i nije prioritet.

Sulejman Velicanstveni sa Kosta Rike

pre 7 godina

Raspad EU dolazi posle serija teroristickih napada koji nazalost slede... Austrija pa Nemacka... Ko zeli obavestajne podatke mora za njih i da plati... bezbednost kosta... Ukoliko EU jedinstveno pristane na TTIP (sporazum o slobodnoj trgovini EU i SAD) sledi bolja saradnja obavestajnih sluzbi, ukoliko ne - ginuce nevini kao i uvek... Kao i uvek - sve se vrti oko novca... beda... 21. vek...

apsurdistan

pre 7 godina

1. Da je bilo pameti i mudrosti ta bi se Jugoslavija sačuvala i bila neki faktor u Evropi, svi bi bolje živeli i što je najvažnije, ne bi bilo rata.
2. Interesantno kako bogati, kada treba da iskoriste "siromašne", sve može, a kada treba da se nešto pomogne onda "ne možemo mi vas da izdržavamo".
Siromašni je namerno pod navodnicima, pošto niti je Kosovo siromašno, niti je trebalo odvajati za porez, već samo dobro organizovati sistem da se njegovi resursi iskoriste pametno, isto važi i za Afriku i mnoge druge zemlje. Problem je, što, ako to nije u korist bogatih, te zemlje ili delovi zemlje se namerno sabotiraju i pokušava se pretvaranje istih u siromašne kolonije i regije, kojima tobože treba pomoći.

Pera

pre 7 godina

Moja baka je govorila: "Bog nije vrana da odmah izvadi oči". Rušili su tuđe zemlje, bombardovali, ubijali... zaigrala meška pred njihovim vratima.

Bane

pre 7 godina

E te priče o propasti zapada nama se serviraju jošod 1945. pa opet ništa.
Ako EU nije pukla u periodu 2008-2012. već je uspela da izađe iz te vrlo vrlo teške ekonomske krize, izvući će se i danas.
To što bi Britanija izašla? a bože moj. Britanci nikad i nisu bili Evropljani već nešto posebno. Nisu čak ni evro uveli nit se Šengenskoj zoni priključili.
EU je potrebnija malim državama, da ne moraš na svakih sat da prelaziš granicu i da se povežu male Češka, Mađarska, Srbija, Bugarska, Makedonija, Grčka. Da mi mali budemo bez graničnih prelaza i bez menjanja valute na svako malo, a Britanija je imperija sama po sebi. Imaju tešnjije saveze sa Kanadom i Australijom nego s ostalim EU zemljama. Njima EU i ne treba.
- To što dolaze migranti u tolikom broju nije lak problem, ali nije ni nereševiv jer preživela je Evropa i gore dane. Nije velik problem jer Evropljani imaju slab natalitet, a i neće da rade teške fizičke poslove. Evropska žena rodi tek po jedno do dvoje dece što je malo. Da nema tolikih useljavanja ljudi s drugih kontinenata, u celoj EU bio bi pad stanovništva ko što je u Srbiji gde gubimo oko 40 000 ljudi godišnje.
Dakle preživeće EU sve, čak će joj migranti na duže staze dobro i doći.
Živi bili pa videli da će i za deset godina EU da postoji i solidno da privređuje.

popeye

pre 7 godina

А ми се гурамо у први ред, и још дебело, национално и економски, за то плаћамо...

dragan

pre 7 godina

Tek kada Evropa postane zajednica suverenih nacionalnih drzava, tada ce biti mira, do tada EU je zaista kao Jugoslavija uoci raspada pa cak i kao Srbija danas, tj. haos.

Pobegulja 1992

pre 7 godina

Nije mi jasno zasto toliko srece i radosti zbog problema Evropske Unije, Nisu ni prvi ni poslednji problemi s kojima se suocava EU. Moja najjaca Ezopova basna je ona u fazonu "Kiselo je grozdje" Otici ce mozda novokomponovane EU zemlje Madjarska, Slovacka Hrvatska...i ostale jer nisu bile mentalno zrele za uniju. Najsrecniji bi bio da se vrate na Evropsku dvanaestoricu.

XXL

pre 7 godina

Biće Oni mirni u budućoj United States of Europe kada ih United States of Amerika uobliči po svom modelu. Samo još fale turci i srbadija za komplet.

јј

pre 7 godina

Sve je, kao i uvek stvar pozitivne ili negativne propagande. Kako već nekome odgovara u ovom trenutku. EU će preživeti, ali možda u jasnije podeljenoj "jednakosti" medju zemljama. Možda će se čak zvanično zvati EU 1, za one elitne i EU 2, za one koje tek treba da se dokažu. Nas verovatno ništa ne bi uvredilo. Za Sloveniju ne znam, možda ih žrtvuju, onako bratski, pa će i oni u ovu drugu grupicu. A možda bude i treća...

slavko

pre 7 godina

Neče EU da nestane, nema razloga za veselje. Samo če neki biti izbačeni jer nikada nisu zaslužili da budu član EU. Zbogom Grčka, Kipar, možda i Bugarska, Rumunska, Hrvatska, zatvaraju se vrata za svaku Balkansku zemlju, a ostali če da slušaju kako se veliki dogovore.

EU gradjanin

pre 7 godina

Samo da vam javim da je komsijska krava ziva i zdrava i da Evropa propasti nece. U bilo kom obliku neka unija izmedju drzava ce uvek postojati, suvise je ekonomija isprepletana, a sa njom idu i i fluktacije novca, ljudi, robe, itd. Tako da ne brinite, komsijskoj kravi cak ni veterinar ne treba.

Pera

pre 7 godina

Moja baka je govorila: "Bog nije vrana da odmah izvadi oči". Rušili su tuđe zemlje, bombardovali, ubijali... zaigrala meška pred njihovim vratima.

apsurdistan

pre 7 godina

1. Da je bilo pameti i mudrosti ta bi se Jugoslavija sačuvala i bila neki faktor u Evropi, svi bi bolje živeli i što je najvažnije, ne bi bilo rata.
2. Interesantno kako bogati, kada treba da iskoriste "siromašne", sve može, a kada treba da se nešto pomogne onda "ne možemo mi vas da izdržavamo".
Siromašni je namerno pod navodnicima, pošto niti je Kosovo siromašno, niti je trebalo odvajati za porez, već samo dobro organizovati sistem da se njegovi resursi iskoriste pametno, isto važi i za Afriku i mnoge druge zemlje. Problem je, što, ako to nije u korist bogatih, te zemlje ili delovi zemlje se namerno sabotiraju i pokušava se pretvaranje istih u siromašne kolonije i regije, kojima tobože treba pomoći.

popeye

pre 7 godina

А ми се гурамо у први ред, и још дебело, национално и економски, за то плаћамо...

mahniti udarnik

pre 7 godina

Vlazni snovi rusofila.
Ovo su razlozi zasto se nece raspasti i nije jos raspala.
Raspad suvise kosta.
U Briselu ne sede tolike budale kao sto sede nekada, pa i sada, u Beogradu.
Na svetskom trzistu bi male ekonomije slabijih evropskih zemalja pukle za tren oka pored jedne Kine ili Amerike. Niko tu ne bi profitirao, pa cak ni Nemacka koja je jedna od najjacih svetskih ekonomija. Dakle, svi bi izgubili dosta toga iz dzepova, a Evropom vlada razum, a ne plemenske poglavice kao na Balkanu.

dragan

pre 7 godina

Tek kada Evropa postane zajednica suverenih nacionalnih drzava, tada ce biti mira, do tada EU je zaista kao Jugoslavija uoci raspada pa cak i kao Srbija danas, tj. haos.

e

pre 7 godina

Jasno daće se raspasti. Onog časa čim je primljena Hrvatska već tad sam ubeđen daće se raspasti.Da necrtam zašto tako mislim takva su iskustva sa njima. Gde god su bili u sastavu to se urušilo. Zašto bi sada bilo drukčije?

Vjekoslav

pre 7 godina

@ Pera Zasto onda mi zivimo ovakav zivot kakav zivimo?Sta smo mi zgresili?Ne boj se zivece evropa i bez unije mnogo bolje od nas kad je ne bude bilo,iako u eu nismo..

EU gradjanin

pre 7 godina

Samo da vam javim da je komsijska krava ziva i zdrava i da Evropa propasti nece. U bilo kom obliku neka unija izmedju drzava ce uvek postojati, suvise je ekonomija isprepletana, a sa njom idu i i fluktacije novca, ljudi, robe, itd. Tako da ne brinite, komsijskoj kravi cak ni veterinar ne treba.

Tale

pre 7 godina

To je prirodno. Mnoge zemlje koje su postale nove članice EU su godinama bildovale kulturu nacionalne spoznaje u cilju otcepljenja od nečeg - Varšavskog pakta, Jugoslavije itd. I kad ste populaciju tih zemalja tako napujdali u mod odvajanja, te zemlje i ti ljudi ne mogu prosto da isključe taj mod. Taman su sebe ubedili da su samostalni i da sami odlučuju, a onda im odlučuje tamo neko drugi šta treba uraditi.

slavko

pre 7 godina

Neče EU da nestane, nema razloga za veselje. Samo če neki biti izbačeni jer nikada nisu zaslužili da budu član EU. Zbogom Grčka, Kipar, možda i Bugarska, Rumunska, Hrvatska, zatvaraju se vrata za svaku Balkansku zemlju, a ostali če da slušaju kako se veliki dogovore.

slicnosti i razlike

pre 7 godina

...EU se neće raspasti...
(Jurica Hr, 10. maj 2016 12:07)

Nadam se da se EU nece raspasti jer u istoj zivim. Medjutim, jos 2001. godine, u vreme najveceg EU entuzijazma, bilo mi je jasno da ce biti problema. Pricas sa Portugalcima, oni kazu hoce ovo, nece ono itt. Pricas sa Fincima isto. Da ne pricamo o razlicitim jezicima, dok USA prica istim jezikom .
Ako mene pitate, EU realno ima jednako, ako ne i vise, problema nego SFRJ 1990.godine. Druga je stvar da su u EU neke od najmocnijih zemalja u svetu i da svakako imaju vise potencijala da tu krizu i razrese. Medjutim, oni ne mogu da razrese krizu nezavisno od USA, Kine, Rusije, Japana, Indije... bas kao sto nije mogla ni SFRJ. I tu dolazimo do kljucnog pitanja - da li je ovim drugim silama potrebna EU, ili vise preferiraju nezavisne evropske zemlje? Odgovor na ovo pitanje ce biti kljucan za opstanak EU (kao sto je bio i u slucaju SFRJ).
Sto se tice clanka, interesantno je poredjenje Velike Britanije, Austrije itt sa samoljubljem Slovenije pre 25 godina - koliko sam svhatio to je receno sa dozom samokritike i nostalgije... a zaista je sve pocelo tako, slovenackim preispitivanjem finansiranja KiM.
Sto se tice tenkova, verovatno ih ne bi bilo (odmah) jer ne postoji Ustav koji ne dozvoljava promenu spoljnih granica EU bez saglasnosti svih ostalih drzava (kao sto je bilo u SFRJ, Clan 5. Ustava izricito nije dozvoljavao promenu spoljnih granica, sto znaci ni otcepljenja, bez saglasnosti svih republika i aut. pokrajina)

XXL

pre 7 godina

Biće Oni mirni u budućoj United States of Europe kada ih United States of Amerika uobliči po svom modelu. Samo još fale turci i srbadija za komplet.

Ziggy Stardust

pre 7 godina

Slovenci su zadnji koji bi trebali priželjkivati raspad EU,ili uopce poticati raspad iste.Zašto? Zato jer ih ima fckin 2 mil., a djeluju na trzistu od 550mil. Pametnom dosta. A i citam ove vase komentare kako ih vi nazivate 'rusofilima', ne u EU,hvala na blokadi,i sl.gluposti. Pa sam ulazak u tako veliku zajednicu ce dići vas bdp po inerciji, al ne.. šta ce Srbiji trziste od 550mi.,otvorene granice,fondovi solidarnosti..isto vrijedi i za Hr,Slo i sve ostale drzavice ispod 20,30mil.ljudi. A sad vi kako hocete ;) pozz

Bane

pre 7 godina

E te priče o propasti zapada nama se serviraju jošod 1945. pa opet ništa.
Ako EU nije pukla u periodu 2008-2012. već je uspela da izađe iz te vrlo vrlo teške ekonomske krize, izvući će se i danas.
To što bi Britanija izašla? a bože moj. Britanci nikad i nisu bili Evropljani već nešto posebno. Nisu čak ni evro uveli nit se Šengenskoj zoni priključili.
EU je potrebnija malim državama, da ne moraš na svakih sat da prelaziš granicu i da se povežu male Češka, Mađarska, Srbija, Bugarska, Makedonija, Grčka. Da mi mali budemo bez graničnih prelaza i bez menjanja valute na svako malo, a Britanija je imperija sama po sebi. Imaju tešnjije saveze sa Kanadom i Australijom nego s ostalim EU zemljama. Njima EU i ne treba.
- To što dolaze migranti u tolikom broju nije lak problem, ali nije ni nereševiv jer preživela je Evropa i gore dane. Nije velik problem jer Evropljani imaju slab natalitet, a i neće da rade teške fizičke poslove. Evropska žena rodi tek po jedno do dvoje dece što je malo. Da nema tolikih useljavanja ljudi s drugih kontinenata, u celoj EU bio bi pad stanovništva ko što je u Srbiji gde gubimo oko 40 000 ljudi godišnje.
Dakle preživeće EU sve, čak će joj migranti na duže staze dobro i doći.
Živi bili pa videli da će i za deset godina EU da postoji i solidno da privređuje.

Jurica Hr

pre 7 godina

Nije mi jasno zasto toliko srece i radosti zbog problema Evropske Unije, Nisu ni prvi ni poslednji problemi s kojima se suocava EU. Moja najjaca Ezopova basna je ona u fazonu "Kiselo je grozdje" Otici ce mozda novokomponovane EU zemlje Madjarska, Slovacka Hrvatska...i ostale jer nisu bile mentalno zrele za uniju. Najsrecniji bi bio da se vrate na Evropsku dvanaestoricu.

@ (Pobegulja 1992

Ako bi HR, SLO ili HUN izišle iz EU - onda bi možda nekom u Srbiji to bilo lakše za podnijeti ("jer oni jesu unutra, a mi nismo"), međutim, niti jedna od tih zemalja neće izići iz EU, jer je EU ipak početak razvoja boljeg i naprednijeg društva.

Slovenski list piše nekvalitetno i loše, naime, nisam primjetio da je trenutno jedna Njemačka tenkovima napala Francusku ili obrnuto, niti da mađari u Slovačkoj osnivaju svoju državu u toj zemlji, a da bi to bilo kao "pred raspad Jugoslavije".

EU se neće raspasti, dapače, uvjeren sam da će EU dobiti još veći zamah kada britanci odbace referendum o izlasku.

lela

pre 7 godina

secam se '92-93, sankcije, inflacija, rat ja i moje dve prijateljice, tek brucosi, u pauzi predavanja narucimo dve kafe, a ako moze da nam sipa u tri solje, zato sto samo toliko para imamo, pricamo kako ce nas da prime u EU kad se bude raspadala.

јј

pre 7 godina

Sve je, kao i uvek stvar pozitivne ili negativne propagande. Kako već nekome odgovara u ovom trenutku. EU će preživeti, ali možda u jasnije podeljenoj "jednakosti" medju zemljama. Možda će se čak zvanično zvati EU 1, za one elitne i EU 2, za one koje tek treba da se dokažu. Nas verovatno ništa ne bi uvredilo. Za Sloveniju ne znam, možda ih žrtvuju, onako bratski, pa će i oni u ovu drugu grupicu. A možda bude i treća...

cobo

pre 7 godina

To se oseca u vazduhu .U EU sam 37 godina i svake godine je bilo bar 0,01% losije .Velike ribe jedu male ribe a malih riba nema vise i,sta se onda desava ?Velike ribe crknu .A Rusija je veliki zalogaj,pa se moze desiti kao sa onom Anakondom sto je prozdrla krokodila-pukla i crkla !

igor

pre 7 godina

Moja baka je govorila: "Bog nije vrana da odmah izvadi oči". Rušili su tuđe zemlje, bombardovali, ubijali... zaigrala meška pred njihovim vratima.
(Pera, 10. maj 2016 11:19)

ima tako da pukne i to baš kad smo na 'korak' od nje.
(ledenjak, 10. maj 2016 11:19)

Ajde malo zdrave logike - kakva mečka pred njihovim vratima? Ko će tu da "pukne" od raspada EU?

Razvijenim državama biće manji priliv jeftine radne snage, tako da njihovim građanima sigurno neće biti lošiji kvalitet života. Samo će njihove firme morati malo više da plaćaju svoje građane za isti posao, ali novac ostaje u državi.
Državice poput Srbije uvoze ogromnu većinu proizvoda iz EU - da li bi uspostavljanje carine više opteretilo naše zemljake sa platom od 300 EUR, ili Nemce sa platom od 2000 EUR? Njihove kompanije/fabrike bi i dalje ostale na Balkanu, jer bi zadržale povlašćeni status koji i sada imaju. Protok robe bi bio malo sporiji, pa time i obrt novca, ali to bi se kompenzovalo kroz povećanje cena.
Sve u svemu, multinacionalne kompanije bi imale u početku malo manji profit i sporiji obrt kapitala, ali za građane razvijenih zemalja bi bilo mnogo bolje da se uvedu ponovo granice/carina jer štite svoje tržište.
Vredi malo čitati i promisliti pre nego krenete da ispisujete navijačke komentare koji nemaju blage veze sa realnošću.

Stefan

pre 7 godina

Unija je generalno napravljana kao Jugoslavija samo na vecoj skali i isto je toliko "nezavisno zavisna" koliko je bila i Jugoslavija. Bice ludilo kada krene da se raspada.

Opijum za mase

pre 7 godina

Čitam ove naslove još od osamdesetih kad je Grčka primljena u EU. A današnja kriza je mala maca za onu koju su imali. Zatim je bilo ovih naslova za rat u Jugoslaviji, kad je mnogo više izbeglica došlo nego danas, hladni rat, Čečeniju, raspad SSSRa, primanje Bugarske... Ne brinite, ništa od raspada.

duki

pre 7 godina

Da nisam bio u jednoj od zemalja Unije kod kuma u posetu pa i da poverujem. Ovo mi nekako lici na saplitanje, sto smo blizi EU tako se pojacava serviranje losih vesti i ubacuje se crv sumnje u nas ionako nesiguran narod. Da mi lepo udjemo pa onda nek rade sta hoce al smo bar usli tj. nismo ostavili nedovrsen posao.

Sulejman Velicanstveni sa Kosta Rike

pre 7 godina

Raspad EU dolazi posle serija teroristickih napada koji nazalost slede... Austrija pa Nemacka... Ko zeli obavestajne podatke mora za njih i da plati... bezbednost kosta... Ukoliko EU jedinstveno pristane na TTIP (sporazum o slobodnoj trgovini EU i SAD) sledi bolja saradnja obavestajnih sluzbi, ukoliko ne - ginuce nevini kao i uvek... Kao i uvek - sve se vrti oko novca... beda... 21. vek...

gulag

pre 7 godina

@slavko

Ne vidim razloga ni da Slovenija ostane u Uniji. Bilateralna pitanja uvjetuje za ulazak u EU, nasilno okupira tuđi teritorij (Sveta Gera), diskriminira tranzitne putnike zato što od njih nema koristi.Ista balkanska rupa kao i ostatak ex-yu s istim (ili još gorim) mentalitetom.

Objavite komentar već jednom

pre 7 godina

Greška koju su napravili lideri EU je to što su nakon uspešnih proširenja 1981, 1986 i 1995. uzeli ideju daljeg proširenja zdravo za gotovo. Kada se pogleda iz današnje perspektive na proširenja 2004. i 2007. godine, samo Malta, Kipar, Slovenija, baltičke zemlje i donekle Slovačka ispunjavaju oba kriterijuma za zadovoljstvo EU: "razvijenost" i "poslušnost". Poljska, Češka i Mađarska su relativno "razvijene" ali nisu "poslušne", a o Rumuniji i Bugarskoj da ne pričamo.

Pobegulja 1992

pre 7 godina

Nije mi jasno zasto toliko srece i radosti zbog problema Evropske Unije, Nisu ni prvi ni poslednji problemi s kojima se suocava EU. Moja najjaca Ezopova basna je ona u fazonu "Kiselo je grozdje" Otici ce mozda novokomponovane EU zemlje Madjarska, Slovacka Hrvatska...i ostale jer nisu bile mentalno zrele za uniju. Najsrecniji bi bio da se vrate na Evropsku dvanaestoricu.

Nadrealizam

pre 7 godina

Ko zeli da se otcijepi od EU, EU ce odrzati referendum u njegovoj zemlji o ostanku u EU. Ako je za ostanak u EU manjina gradjana, onda ta manjina neka proglasi Republiku Evropsku i Republiku Evropsku Krajinu u svakoj zemlji i problem rijesen. Gdje je jedan Evropljanin, to je Evropa!!

Nema logike, ali eto, ako vec govore o relevantanom YU-scenariju.

ApsolutnoSvoj

pre 7 godina

Mi kao narodi sa prostora Balkana, od vajkada politicka desavanja i razne sisteme posmatramo utopisticki, ne fleksibilno. Vezemo se za neki sistem ili ideologiju i to onda guramo do sudnjega dana! Neretko je to razlog nasih patnji i lose ekonomske situacije. Sto sad mi ovde polemisemo o EU? Treba da je pljujemo dogod smo na dnu te iste EU, sto je slucaj Hrvatske ili Bugarske, ili da je zdusno hvalimo dok ne udjemo u istu, sto je slucaj Srbije ili Bosne!
Kako vetar duva, takvo je i nase misljenje! Samo tako cemo se pribliziti narodima iz zapadnog bloka i prigrliti njihov nacin razmisljanja a time biti blize njihovom standardu u svakom smislu.

R

pre 7 godina

(Sulejman Velicanstveni sa Kosta Rike, 10. maj 2016 11:30) ma da li je moguce da navijas za taj sporazum. Pa svi normalni misleci ljudi Nemacke i drugih zapadnih zemalja ga preziru a ti pricas kako ce taj sporazum da nam donese mir a da uopste u tom sporazumu to i nije prioritet.

aleksandars

pre 7 godina

Poređenje babe i žabe. EU nema ama baš nikakve sličnosti sa SFRJ.
Neće se raspasti, ovo je samo borba za preuređenje i zauzimanje boljih pozicija na uštrb drugih.

Srbin iz Srbije

pre 7 godina

dragi moji Srbi. ovakve tekstove u svrhe psiholosko-propagandnog rata sponzorisu obavestajne sluzbe jedne nama "bratske" "drzave", ne sekirajte se vi nista za EU i za njen "raspad". brinite se kako cete svoj zivot da unapredite i razmisljajte o tome da li cete posao sutra lakse naci u Srbiji kao clanici EU, ili u samim zemljama EU kao gradjani sa EU pasosem, ili u srbistanskoj guberniji izgladneloj pod sankcijama i okupiranoj od strane azijatskih hordi sa istoka (da ne preciziram iz koje "drzave" su okupatori da nam se moderator ne ucveli). Ako ce nesto da se uskoro raspadne, to ce biti putinova bankrot-despotija, tzv ruska "federacija", zivi bili braco Srbi pa videli.

zoran

pre 7 godina

Pricaju slovenci koji su izazvali raspad Jugoslavije... Ma daj Eu se nece raspasti.. Nece ni Rusija.. Ne lupajte.. Pre ce velika Britanija ako izadje iz Eu da nadrlja... Sto bih i voleo.. Jos da se odvoji Skotska.. Nikad nebih bio srecniji..

neko

pre 7 godina

1. Da je bilo pameti i mudrosti ta bi se Jugoslavija sačuvala i bila neki faktor u Evropi, svi bi bolje živeli i što je najvažnije, ne bi bilo rata.
2. Interesantno kako bogati, kada treba da iskoriste "siromašne", sve može, a kada treba da se nešto pomogne onda "ne možemo mi vas da izdržavamo".
Siromašni je namerno pod navodnicima, pošto niti je Kosovo siromašno, niti je trebalo odvajati za porez, već samo dobro organizovati sistem da se njegovi resursi iskoriste pametno, isto važi i za Afriku i mnoge druge zemlje. Problem je, što, ako to nije u korist bogatih, te zemlje ili delovi zemlje se namerno sabotiraju i pokušava se pretvaranje istih u siromašne kolonije i regije, kojima tobože treba pomoći.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (apsurdistan, 10. maj 2016 11:41)

ajde ti, majstore, nateraj Albance da plaćaju porez, komunalije, struju, vodu...dakle, sve ono što niko od njih nije plaćao dok su bili u Jugoslaviji!

London Calling

pre 7 godina

@Jedva cekam da se raspadne.
(Говорит Москва!!!, 10. maj 2016 11:39)

A ja jedva cekam da se ruska "federacija" raspadne. EU ce nadziveti raspadnute ostatke putinove bankrot-despotije za minimum 100 godina, ziv mi bio prijatelju pa video :) Rusija se za 8-14 meseci raspada na minimum 3 celine a putin odlazi na djubriste istorije

psy

pre 7 godina

Pa ja verujem da se hoce raspasti zbog viise razloga.Nemacka sve sebi nosi, glavna za sve se prva pita.A to ce da se trpi jos samo neko vreme.Npr poljoprivrednici iz Francuske unisteni zbog nekih gluposti sto noraju da placaju Nemackoj.To kad sam cuo sta se radi odmah mi je sve bilo jasno.Nemacka sve grabi sebi.Nemacla je bogata zato sto su se nakrali u 2. svetskom ratu.A nikad to ukradeno vratili nisu.Naravno EU ce se raspasti, tj ovaj oblik EU nece postojati tek nakon sto mi srbi udjemo u istu.Napravise se tu razlike velike odmah.1.krug/2. krug\3.krug itd....

Igor

pre 7 godina

Voistinu kao YU. Kad sam 2002 poceo da radim na nekim projektima za EU, pa odem u Brisel u Evropsku Komisiju, ili Savet EU, to je bio entuzijazam, propaganda, zastave, bratstvo i jedinstvo, kao u vreme 60-ih i 70-ih u Jugoslaviji. Danas, bude te sramota i vrlo neprijatno da u vecem drustvu pricas o EU, jer odmah svi pocnu da pljuju i kritikuju, i Englezi i Nemci i Grci, bilo ko. Paralela ima koliko hocete. Pattern je isti: dok su imali materijalne koristi, dok su se zaposljavali u administraciji, dok je EU davala pare za svakojake sulude projekte, itd, drugim recima dok se cedila drzavna kasa: svi su bili ZA i svi su bili prezadovoljni. Od 2007 pa do danas, poceli su da postavljaju pitanje "ko ce bre to da plati"? Nema para, nema bratstva i jedinstva. I sudbina im je neizbezna: kako sejes - tako zanjes! Ako je ta EU otvoreno demolirala Jugoslaviju, ako insistira na nezavisnosti Kosova, ako podriva Rusiju, ako muti vodu u Ukrajini, itd itd, pa sta onda ocekuje? Kako ce Brisel i Berlin da obajsne Englezima da ne treba da odu, kad su sami tu istu ideju podrzavali svuda gde god su mogli? A generalno, EU ne moze da postane ono sto politicaji hoce, tj jedna drzava. Po prirodi stvari, to je nemoguce, jer Evropa nije USA ili Australija. Evropa ima dugu istoriju punu podela i nepremostivih razlika.

bluesteel

pre 7 godina

@Jedva cekam da se raspadne.
(Говорит Москва!!!, 10. maj 2016 11:39)

A ja jedva cekam da se ruska "federacija" raspadne. EU ce nadziveti raspadnute ostatke putinove bankrot-despotije za minimum 100 godina, ziv mi bio prijatelju pa video :) Rusija se za 8-14 meseci raspada na minimum 3 celine a putin odlazi na djubriste istorije
(London Calling, 10. maj 2016 15:38)
Haha,ovo kao '3 karte za Holivud'.Koliko kod se trudili da se razlikujee u sustini ste isti.Crno belo razmisljanje je svojstveno tvrdoglavim i ne previse pametnim.

Mavro

pre 7 godina

Sto se Srbija bude sve vise pripremala za ulazak u EU pojavit ce se masa placenih clanaka pogotovo onih is Sputnjika kojima nije u interesu da Srbija bude normalna i civilizirana demokracija zapadnjackog tipa, sa ili bez EU, jer njima je u interesu da Srbija ostane kasaba koja ce podmetati svoja leda za njihove interese, jeftino rasprodavati strateske firme i sbe ponizavati bez da to od nje itko trazi. Tako da me ne cudi ovaj "rat" u medijima u Srbiji kojeg vode ruske tajne sluzbe bas kao i u Crnoj Gori. ROvari se protiv svega sto je EU pa st bi onda radili sa Amerima i NATOm? O tome bolje da ne razmisljam, cinjenica je da se Rusija i svoj nedostatak demokratskog kapaciteta nastoji sakriti iza bildanja misica kako bi svom narodu objasnili da je zapad kriv za sve, za to sto su njihovi depovi prazni a tanjuri plitki. Nije mi jasno zasto Srbija treba pomagati ovakvu nakaradnu antizapadnjacku kampanju protiv EU ciji clan zeli biti i jos se buni sto joj HR skrece pozornost na EU vrijednosti i zakone?

Zox

pre 7 godina

Sada ce njihova "Mladina" da objavljuje satiricne i ironicne tekstove i karikature o politicarima EU i da se sprda sa njima...

PS: zanima me da li u EU njih zovu "juznjaci"?

biće bolje

pre 7 godina

Nama bi više odgovarlo da se raspadne, a i samim evropljanima. EU je nametnuta od strane bankarskih lobija evro je najveća prevara, doprineo je velikom padu standarda i poskupljenju cena. Nadam se da će Evropske zemlje izboriti se za svoju samostalnost i raznolikost, i odupreti se uticaju SAD.

Mrki

pre 7 godina

Ne trenutno, uvek je tako izgledala, samo je odvisno od posmatrača, EU idealusti su kao i YU idealisti, samo kad dođe do pucanja najžešći protivnici EU će upravo biti oni koji su je stvorili.

Mangela Arkel

pre 7 godina

Slovenci sebi daju za pravo da komentarišu eventualni raspad EU. :D Nije to SFRJ, pa da ih neko pita za mišljenje!

Toliko su žarko željeli da budu dio te zajednice, ali čim se pojave veći problemi, odmah bi da iskaču "iz voza". E pa, "neće da može"! Vi ste samo jedna mala kolonija i radićete onako kako vam se kaže, a ne kako bi vi htjeli.

EU se neće raspasti u skorije vrijeme, što će potvrditi i referendum o ostanku "Velike" Britanije. Preveliki su tu interesi da bi se tako nešto dozvolilo.

Ako se ipak ostvari slovenski scenario, to neće proći bez rata! Nema mirnog raspada! Vjerujem da mnogi to priželjkuju, jer im nedostaju "dobra stara vremena" u kojim su se ostvarili kao ratni profiteri.

Nisam pobornik EU, ali se sigurno ne bih radovao njenom propadanju, s' obzirom kakve posljedice to vuče sa sobom.

mali radojica

pre 7 godina

Interesantno da dvojca komentatora London calling i Srbin iz Srbije koriste isti termin bankrot -despotija. Da nije možda reč o istom liku ili istoj ekipi? U svakom slučaju za sve neverne Tome niti će se raspasti EU niti će se raspasti i nadrljati Putinova kako neki kažu bankrot despotija. To je zato što je Nemačka u stvari lokomotiva EU i toliko jaka da joj izlazak jedne Britanije dodje ko malko prašine na ramenu. Nije ni čudo da ona bujica izbeglica nigde drugde neće sem u Deutschland Deutschland. Takva ekonomija takva uredjenost to će se teško uzdrmati. Što se tiče Rusije dokle god bude imala ogromne rezerve strateških sirovina(nafta,gas,nikl,hrom,gvožđe) + nuklearno naoružanje kao i narod naviknut na paćeničko življenje mada mora se priznati da danas živi daleko daleko bolje nego u prošlom veku dotle ne samo što se neće raspasti već će ojačati a usput će svu lovu ulagati u naoružavanje tako da će teško neko moći tako lako da je zaskoči. Još ako pobedi Trump koji pored toga što je Američki Šeki odnosno najobičniji đilkoš eto smanjivanja tenzije i trke u naoružanju jer njemu napamet ne pada da ulaže lovu u vojne baze širom sveta i u propali NATO a ponajmanje da se bakće sa ISISOm ili Al kaidom. Što se njegovog odnosa prema EU tiče mislim da se on zalaže za istupanje GB iz EU i priključivanju Atlanskoj Ekonomskoj Alijansi(USA,Canada,Island,Irska). E sad kakve će to posledice imati po samu Englesku jer Škotska je rekla da istupa iz UK i priključuje se EU to ćemo još videti.

Данијел

pre 7 godina

Оваква уситњена Европа са гомилом вештачких држава не може опстати, доћи ће до укрупњавања, остаће само старе државе, а Србија би најсигурније очувала своју државност уз Русију.

mahniti udarnik

pre 7 godina

Vlazni snovi rusofila.
Ovo su razlozi zasto se nece raspasti i nije jos raspala.
Raspad suvise kosta.
U Briselu ne sede tolike budale kao sto sede nekada, pa i sada, u Beogradu.
Na svetskom trzistu bi male ekonomije slabijih evropskih zemalja pukle za tren oka pored jedne Kine ili Amerike. Niko tu ne bi profitirao, pa cak ni Nemacka koja je jedna od najjacih svetskih ekonomija. Dakle, svi bi izgubili dosta toga iz dzepova, a Evropom vlada razum, a ne plemenske poglavice kao na Balkanu.

Jurica Hr

pre 7 godina

Nije mi jasno zasto toliko srece i radosti zbog problema Evropske Unije, Nisu ni prvi ni poslednji problemi s kojima se suocava EU. Moja najjaca Ezopova basna je ona u fazonu "Kiselo je grozdje" Otici ce mozda novokomponovane EU zemlje Madjarska, Slovacka Hrvatska...i ostale jer nisu bile mentalno zrele za uniju. Najsrecniji bi bio da se vrate na Evropsku dvanaestoricu.

@ (Pobegulja 1992

Ako bi HR, SLO ili HUN izišle iz EU - onda bi možda nekom u Srbiji to bilo lakše za podnijeti ("jer oni jesu unutra, a mi nismo"), međutim, niti jedna od tih zemalja neće izići iz EU, jer je EU ipak početak razvoja boljeg i naprednijeg društva.

Slovenski list piše nekvalitetno i loše, naime, nisam primjetio da je trenutno jedna Njemačka tenkovima napala Francusku ili obrnuto, niti da mađari u Slovačkoj osnivaju svoju državu u toj zemlji, a da bi to bilo kao "pred raspad Jugoslavije".

EU se neće raspasti, dapače, uvjeren sam da će EU dobiti još veći zamah kada britanci odbace referendum o izlasku.

Pera

pre 7 godina

Moja baka je govorila: "Bog nije vrana da odmah izvadi oči". Rušili su tuđe zemlje, bombardovali, ubijali... zaigrala meška pred njihovim vratima.

London Calling

pre 7 godina

@Jedva cekam da se raspadne.
(Говорит Москва!!!, 10. maj 2016 11:39)

A ja jedva cekam da se ruska "federacija" raspadne. EU ce nadziveti raspadnute ostatke putinove bankrot-despotije za minimum 100 godina, ziv mi bio prijatelju pa video :) Rusija se za 8-14 meseci raspada na minimum 3 celine a putin odlazi na djubriste istorije

EU gradjanin

pre 7 godina

Samo da vam javim da je komsijska krava ziva i zdrava i da Evropa propasti nece. U bilo kom obliku neka unija izmedju drzava ce uvek postojati, suvise je ekonomija isprepletana, a sa njom idu i i fluktacije novca, ljudi, robe, itd. Tako da ne brinite, komsijskoj kravi cak ni veterinar ne treba.

igor

pre 7 godina

Moja baka je govorila: "Bog nije vrana da odmah izvadi oči". Rušili su tuđe zemlje, bombardovali, ubijali... zaigrala meška pred njihovim vratima.
(Pera, 10. maj 2016 11:19)

ima tako da pukne i to baš kad smo na 'korak' od nje.
(ledenjak, 10. maj 2016 11:19)

Ajde malo zdrave logike - kakva mečka pred njihovim vratima? Ko će tu da "pukne" od raspada EU?

Razvijenim državama biće manji priliv jeftine radne snage, tako da njihovim građanima sigurno neće biti lošiji kvalitet života. Samo će njihove firme morati malo više da plaćaju svoje građane za isti posao, ali novac ostaje u državi.
Državice poput Srbije uvoze ogromnu većinu proizvoda iz EU - da li bi uspostavljanje carine više opteretilo naše zemljake sa platom od 300 EUR, ili Nemce sa platom od 2000 EUR? Njihove kompanije/fabrike bi i dalje ostale na Balkanu, jer bi zadržale povlašćeni status koji i sada imaju. Protok robe bi bio malo sporiji, pa time i obrt novca, ali to bi se kompenzovalo kroz povećanje cena.
Sve u svemu, multinacionalne kompanije bi imale u početku malo manji profit i sporiji obrt kapitala, ali za građane razvijenih zemalja bi bilo mnogo bolje da se uvedu ponovo granice/carina jer štite svoje tržište.
Vredi malo čitati i promisliti pre nego krenete da ispisujete navijačke komentare koji nemaju blage veze sa realnošću.

duki

pre 7 godina

Da nisam bio u jednoj od zemalja Unije kod kuma u posetu pa i da poverujem. Ovo mi nekako lici na saplitanje, sto smo blizi EU tako se pojacava serviranje losih vesti i ubacuje se crv sumnje u nas ionako nesiguran narod. Da mi lepo udjemo pa onda nek rade sta hoce al smo bar usli tj. nismo ostavili nedovrsen posao.

Ziggy Stardust

pre 7 godina

Slovenci su zadnji koji bi trebali priželjkivati raspad EU,ili uopce poticati raspad iste.Zašto? Zato jer ih ima fckin 2 mil., a djeluju na trzistu od 550mil. Pametnom dosta. A i citam ove vase komentare kako ih vi nazivate 'rusofilima', ne u EU,hvala na blokadi,i sl.gluposti. Pa sam ulazak u tako veliku zajednicu ce dići vas bdp po inerciji, al ne.. šta ce Srbiji trziste od 550mi.,otvorene granice,fondovi solidarnosti..isto vrijedi i za Hr,Slo i sve ostale drzavice ispod 20,30mil.ljudi. A sad vi kako hocete ;) pozz

Opijum za mase

pre 7 godina

Čitam ove naslove još od osamdesetih kad je Grčka primljena u EU. A današnja kriza je mala maca za onu koju su imali. Zatim je bilo ovih naslova za rat u Jugoslaviji, kad je mnogo više izbeglica došlo nego danas, hladni rat, Čečeniju, raspad SSSRa, primanje Bugarske... Ne brinite, ništa od raspada.

Sulejman Velicanstveni sa Kosta Rike

pre 7 godina

Raspad EU dolazi posle serija teroristickih napada koji nazalost slede... Austrija pa Nemacka... Ko zeli obavestajne podatke mora za njih i da plati... bezbednost kosta... Ukoliko EU jedinstveno pristane na TTIP (sporazum o slobodnoj trgovini EU i SAD) sledi bolja saradnja obavestajnih sluzbi, ukoliko ne - ginuce nevini kao i uvek... Kao i uvek - sve se vrti oko novca... beda... 21. vek...

Bane

pre 7 godina

E te priče o propasti zapada nama se serviraju jošod 1945. pa opet ništa.
Ako EU nije pukla u periodu 2008-2012. već je uspela da izađe iz te vrlo vrlo teške ekonomske krize, izvući će se i danas.
To što bi Britanija izašla? a bože moj. Britanci nikad i nisu bili Evropljani već nešto posebno. Nisu čak ni evro uveli nit se Šengenskoj zoni priključili.
EU je potrebnija malim državama, da ne moraš na svakih sat da prelaziš granicu i da se povežu male Češka, Mađarska, Srbija, Bugarska, Makedonija, Grčka. Da mi mali budemo bez graničnih prelaza i bez menjanja valute na svako malo, a Britanija je imperija sama po sebi. Imaju tešnjije saveze sa Kanadom i Australijom nego s ostalim EU zemljama. Njima EU i ne treba.
- To što dolaze migranti u tolikom broju nije lak problem, ali nije ni nereševiv jer preživela je Evropa i gore dane. Nije velik problem jer Evropljani imaju slab natalitet, a i neće da rade teške fizičke poslove. Evropska žena rodi tek po jedno do dvoje dece što je malo. Da nema tolikih useljavanja ljudi s drugih kontinenata, u celoj EU bio bi pad stanovništva ko što je u Srbiji gde gubimo oko 40 000 ljudi godišnje.
Dakle preživeće EU sve, čak će joj migranti na duže staze dobro i doći.
Živi bili pa videli da će i za deset godina EU da postoji i solidno da privređuje.

Srbin iz Srbije

pre 7 godina

dragi moji Srbi. ovakve tekstove u svrhe psiholosko-propagandnog rata sponzorisu obavestajne sluzbe jedne nama "bratske" "drzave", ne sekirajte se vi nista za EU i za njen "raspad". brinite se kako cete svoj zivot da unapredite i razmisljajte o tome da li cete posao sutra lakse naci u Srbiji kao clanici EU, ili u samim zemljama EU kao gradjani sa EU pasosem, ili u srbistanskoj guberniji izgladneloj pod sankcijama i okupiranoj od strane azijatskih hordi sa istoka (da ne preciziram iz koje "drzave" su okupatori da nam se moderator ne ucveli). Ako ce nesto da se uskoro raspadne, to ce biti putinova bankrot-despotija, tzv ruska "federacija", zivi bili braco Srbi pa videli.

aleksandars

pre 7 godina

Poređenje babe i žabe. EU nema ama baš nikakve sličnosti sa SFRJ.
Neće se raspasti, ovo je samo borba za preuređenje i zauzimanje boljih pozicija na uštrb drugih.

slavko

pre 7 godina

Neče EU da nestane, nema razloga za veselje. Samo če neki biti izbačeni jer nikada nisu zaslužili da budu član EU. Zbogom Grčka, Kipar, možda i Bugarska, Rumunska, Hrvatska, zatvaraju se vrata za svaku Balkansku zemlju, a ostali če da slušaju kako se veliki dogovore.

Pobegulja 1992

pre 7 godina

Nije mi jasno zasto toliko srece i radosti zbog problema Evropske Unije, Nisu ni prvi ni poslednji problemi s kojima se suocava EU. Moja najjaca Ezopova basna je ona u fazonu "Kiselo je grozdje" Otici ce mozda novokomponovane EU zemlje Madjarska, Slovacka Hrvatska...i ostale jer nisu bile mentalno zrele za uniju. Najsrecniji bi bio da se vrate na Evropsku dvanaestoricu.

e

pre 7 godina

Jasno daće se raspasti. Onog časa čim je primljena Hrvatska već tad sam ubeđen daće se raspasti.Da necrtam zašto tako mislim takva su iskustva sa njima. Gde god su bili u sastavu to se urušilo. Zašto bi sada bilo drukčije?

gulag

pre 7 godina

@slavko

Ne vidim razloga ni da Slovenija ostane u Uniji. Bilateralna pitanja uvjetuje za ulazak u EU, nasilno okupira tuđi teritorij (Sveta Gera), diskriminira tranzitne putnike zato što od njih nema koristi.Ista balkanska rupa kao i ostatak ex-yu s istim (ili još gorim) mentalitetom.

Stefan

pre 7 godina

Unija je generalno napravljana kao Jugoslavija samo na vecoj skali i isto je toliko "nezavisno zavisna" koliko je bila i Jugoslavija. Bice ludilo kada krene da se raspada.

cobo

pre 7 godina

To se oseca u vazduhu .U EU sam 37 godina i svake godine je bilo bar 0,01% losije .Velike ribe jedu male ribe a malih riba nema vise i,sta se onda desava ?Velike ribe crknu .A Rusija je veliki zalogaj,pa se moze desiti kao sa onom Anakondom sto je prozdrla krokodila-pukla i crkla !

popeye

pre 7 godina

А ми се гурамо у први ред, и још дебело, национално и економски, за то плаћамо...

ApsolutnoSvoj

pre 7 godina

Mi kao narodi sa prostora Balkana, od vajkada politicka desavanja i razne sisteme posmatramo utopisticki, ne fleksibilno. Vezemo se za neki sistem ili ideologiju i to onda guramo do sudnjega dana! Neretko je to razlog nasih patnji i lose ekonomske situacije. Sto sad mi ovde polemisemo o EU? Treba da je pljujemo dogod smo na dnu te iste EU, sto je slucaj Hrvatske ili Bugarske, ili da je zdusno hvalimo dok ne udjemo u istu, sto je slucaj Srbije ili Bosne!
Kako vetar duva, takvo je i nase misljenje! Samo tako cemo se pribliziti narodima iz zapadnog bloka i prigrliti njihov nacin razmisljanja a time biti blize njihovom standardu u svakom smislu.

dragan

pre 7 godina

Tek kada Evropa postane zajednica suverenih nacionalnih drzava, tada ce biti mira, do tada EU je zaista kao Jugoslavija uoci raspada pa cak i kao Srbija danas, tj. haos.

Mavro

pre 7 godina

Sto se Srbija bude sve vise pripremala za ulazak u EU pojavit ce se masa placenih clanaka pogotovo onih is Sputnjika kojima nije u interesu da Srbija bude normalna i civilizirana demokracija zapadnjackog tipa, sa ili bez EU, jer njima je u interesu da Srbija ostane kasaba koja ce podmetati svoja leda za njihove interese, jeftino rasprodavati strateske firme i sbe ponizavati bez da to od nje itko trazi. Tako da me ne cudi ovaj "rat" u medijima u Srbiji kojeg vode ruske tajne sluzbe bas kao i u Crnoj Gori. ROvari se protiv svega sto je EU pa st bi onda radili sa Amerima i NATOm? O tome bolje da ne razmisljam, cinjenica je da se Rusija i svoj nedostatak demokratskog kapaciteta nastoji sakriti iza bildanja misica kako bi svom narodu objasnili da je zapad kriv za sve, za to sto su njihovi depovi prazni a tanjuri plitki. Nije mi jasno zasto Srbija treba pomagati ovakvu nakaradnu antizapadnjacku kampanju protiv EU ciji clan zeli biti i jos se buni sto joj HR skrece pozornost na EU vrijednosti i zakone?

zoran

pre 7 godina

Pricaju slovenci koji su izazvali raspad Jugoslavije... Ma daj Eu se nece raspasti.. Nece ni Rusija.. Ne lupajte.. Pre ce velika Britanija ako izadje iz Eu da nadrlja... Sto bih i voleo.. Jos da se odvoji Skotska.. Nikad nebih bio srecniji..

Vjekoslav

pre 7 godina

@ Pera Zasto onda mi zivimo ovakav zivot kakav zivimo?Sta smo mi zgresili?Ne boj se zivece evropa i bez unije mnogo bolje od nas kad je ne bude bilo,iako u eu nismo..

Tale

pre 7 godina

To je prirodno. Mnoge zemlje koje su postale nove članice EU su godinama bildovale kulturu nacionalne spoznaje u cilju otcepljenja od nečeg - Varšavskog pakta, Jugoslavije itd. I kad ste populaciju tih zemalja tako napujdali u mod odvajanja, te zemlje i ti ljudi ne mogu prosto da isključe taj mod. Taman su sebe ubedili da su samostalni i da sami odlučuju, a onda im odlučuje tamo neko drugi šta treba uraditi.

slicnosti i razlike

pre 7 godina

...EU se neće raspasti...
(Jurica Hr, 10. maj 2016 12:07)

Nadam se da se EU nece raspasti jer u istoj zivim. Medjutim, jos 2001. godine, u vreme najveceg EU entuzijazma, bilo mi je jasno da ce biti problema. Pricas sa Portugalcima, oni kazu hoce ovo, nece ono itt. Pricas sa Fincima isto. Da ne pricamo o razlicitim jezicima, dok USA prica istim jezikom .
Ako mene pitate, EU realno ima jednako, ako ne i vise, problema nego SFRJ 1990.godine. Druga je stvar da su u EU neke od najmocnijih zemalja u svetu i da svakako imaju vise potencijala da tu krizu i razrese. Medjutim, oni ne mogu da razrese krizu nezavisno od USA, Kine, Rusije, Japana, Indije... bas kao sto nije mogla ni SFRJ. I tu dolazimo do kljucnog pitanja - da li je ovim drugim silama potrebna EU, ili vise preferiraju nezavisne evropske zemlje? Odgovor na ovo pitanje ce biti kljucan za opstanak EU (kao sto je bio i u slucaju SFRJ).
Sto se tice clanka, interesantno je poredjenje Velike Britanije, Austrije itt sa samoljubljem Slovenije pre 25 godina - koliko sam svhatio to je receno sa dozom samokritike i nostalgije... a zaista je sve pocelo tako, slovenackim preispitivanjem finansiranja KiM.
Sto se tice tenkova, verovatno ih ne bi bilo (odmah) jer ne postoji Ustav koji ne dozvoljava promenu spoljnih granica EU bez saglasnosti svih ostalih drzava (kao sto je bilo u SFRJ, Clan 5. Ustava izricito nije dozvoljavao promenu spoljnih granica, sto znaci ni otcepljenja, bez saglasnosti svih republika i aut. pokrajina)

Objavite komentar već jednom

pre 7 godina

Greška koju su napravili lideri EU je to što su nakon uspešnih proširenja 1981, 1986 i 1995. uzeli ideju daljeg proširenja zdravo za gotovo. Kada se pogleda iz današnje perspektive na proširenja 2004. i 2007. godine, samo Malta, Kipar, Slovenija, baltičke zemlje i donekle Slovačka ispunjavaju oba kriterijuma za zadovoljstvo EU: "razvijenost" i "poslušnost". Poljska, Češka i Mađarska su relativno "razvijene" ali nisu "poslušne", a o Rumuniji i Bugarskoj da ne pričamo.

XXL

pre 7 godina

Biće Oni mirni u budućoj United States of Europe kada ih United States of Amerika uobliči po svom modelu. Samo još fale turci i srbadija za komplet.

apsurdistan

pre 7 godina

1. Da je bilo pameti i mudrosti ta bi se Jugoslavija sačuvala i bila neki faktor u Evropi, svi bi bolje živeli i što je najvažnije, ne bi bilo rata.
2. Interesantno kako bogati, kada treba da iskoriste "siromašne", sve može, a kada treba da se nešto pomogne onda "ne možemo mi vas da izdržavamo".
Siromašni je namerno pod navodnicima, pošto niti je Kosovo siromašno, niti je trebalo odvajati za porez, već samo dobro organizovati sistem da se njegovi resursi iskoriste pametno, isto važi i za Afriku i mnoge druge zemlje. Problem je, što, ako to nije u korist bogatih, te zemlje ili delovi zemlje se namerno sabotiraju i pokušava se pretvaranje istih u siromašne kolonije i regije, kojima tobože treba pomoći.

Nadrealizam

pre 7 godina

Ko zeli da se otcijepi od EU, EU ce odrzati referendum u njegovoj zemlji o ostanku u EU. Ako je za ostanak u EU manjina gradjana, onda ta manjina neka proglasi Republiku Evropsku i Republiku Evropsku Krajinu u svakoj zemlji i problem rijesen. Gdje je jedan Evropljanin, to je Evropa!!

Nema logike, ali eto, ako vec govore o relevantanom YU-scenariju.

јј

pre 7 godina

Sve je, kao i uvek stvar pozitivne ili negativne propagande. Kako već nekome odgovara u ovom trenutku. EU će preživeti, ali možda u jasnije podeljenoj "jednakosti" medju zemljama. Možda će se čak zvanično zvati EU 1, za one elitne i EU 2, za one koje tek treba da se dokažu. Nas verovatno ništa ne bi uvredilo. Za Sloveniju ne znam, možda ih žrtvuju, onako bratski, pa će i oni u ovu drugu grupicu. A možda bude i treća...

psy

pre 7 godina

Pa ja verujem da se hoce raspasti zbog viise razloga.Nemacka sve sebi nosi, glavna za sve se prva pita.A to ce da se trpi jos samo neko vreme.Npr poljoprivrednici iz Francuske unisteni zbog nekih gluposti sto noraju da placaju Nemackoj.To kad sam cuo sta se radi odmah mi je sve bilo jasno.Nemacka sve grabi sebi.Nemacla je bogata zato sto su se nakrali u 2. svetskom ratu.A nikad to ukradeno vratili nisu.Naravno EU ce se raspasti, tj ovaj oblik EU nece postojati tek nakon sto mi srbi udjemo u istu.Napravise se tu razlike velike odmah.1.krug/2. krug\3.krug itd....

lela

pre 7 godina

secam se '92-93, sankcije, inflacija, rat ja i moje dve prijateljice, tek brucosi, u pauzi predavanja narucimo dve kafe, a ako moze da nam sipa u tri solje, zato sto samo toliko para imamo, pricamo kako ce nas da prime u EU kad se bude raspadala.

R

pre 7 godina

(Sulejman Velicanstveni sa Kosta Rike, 10. maj 2016 11:30) ma da li je moguce da navijas za taj sporazum. Pa svi normalni misleci ljudi Nemacke i drugih zapadnih zemalja ga preziru a ti pricas kako ce taj sporazum da nam donese mir a da uopste u tom sporazumu to i nije prioritet.

bluesteel

pre 7 godina

@Jedva cekam da se raspadne.
(Говорит Москва!!!, 10. maj 2016 11:39)

A ja jedva cekam da se ruska "federacija" raspadne. EU ce nadziveti raspadnute ostatke putinove bankrot-despotije za minimum 100 godina, ziv mi bio prijatelju pa video :) Rusija se za 8-14 meseci raspada na minimum 3 celine a putin odlazi na djubriste istorije
(London Calling, 10. maj 2016 15:38)
Haha,ovo kao '3 karte za Holivud'.Koliko kod se trudili da se razlikujee u sustini ste isti.Crno belo razmisljanje je svojstveno tvrdoglavim i ne previse pametnim.

biće bolje

pre 7 godina

Nama bi više odgovarlo da se raspadne, a i samim evropljanima. EU je nametnuta od strane bankarskih lobija evro je najveća prevara, doprineo je velikom padu standarda i poskupljenju cena. Nadam se da će Evropske zemlje izboriti se za svoju samostalnost i raznolikost, i odupreti se uticaju SAD.

Данијел

pre 7 godina

Оваква уситњена Европа са гомилом вештачких држава не може опстати, доћи ће до укрупњавања, остаће само старе државе, а Србија би најсигурније очувала своју државност уз Русију.

neko

pre 7 godina

1. Da je bilo pameti i mudrosti ta bi se Jugoslavija sačuvala i bila neki faktor u Evropi, svi bi bolje živeli i što je najvažnije, ne bi bilo rata.
2. Interesantno kako bogati, kada treba da iskoriste "siromašne", sve može, a kada treba da se nešto pomogne onda "ne možemo mi vas da izdržavamo".
Siromašni je namerno pod navodnicima, pošto niti je Kosovo siromašno, niti je trebalo odvajati za porez, već samo dobro organizovati sistem da se njegovi resursi iskoriste pametno, isto važi i za Afriku i mnoge druge zemlje. Problem je, što, ako to nije u korist bogatih, te zemlje ili delovi zemlje se namerno sabotiraju i pokušava se pretvaranje istih u siromašne kolonije i regije, kojima tobože treba pomoći.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (apsurdistan, 10. maj 2016 11:41)

ajde ti, majstore, nateraj Albance da plaćaju porez, komunalije, struju, vodu...dakle, sve ono što niko od njih nije plaćao dok su bili u Jugoslaviji!

Mangela Arkel

pre 7 godina

Slovenci sebi daju za pravo da komentarišu eventualni raspad EU. :D Nije to SFRJ, pa da ih neko pita za mišljenje!

Toliko su žarko željeli da budu dio te zajednice, ali čim se pojave veći problemi, odmah bi da iskaču "iz voza". E pa, "neće da može"! Vi ste samo jedna mala kolonija i radićete onako kako vam se kaže, a ne kako bi vi htjeli.

EU se neće raspasti u skorije vrijeme, što će potvrditi i referendum o ostanku "Velike" Britanije. Preveliki su tu interesi da bi se tako nešto dozvolilo.

Ako se ipak ostvari slovenski scenario, to neće proći bez rata! Nema mirnog raspada! Vjerujem da mnogi to priželjkuju, jer im nedostaju "dobra stara vremena" u kojim su se ostvarili kao ratni profiteri.

Nisam pobornik EU, ali se sigurno ne bih radovao njenom propadanju, s' obzirom kakve posljedice to vuče sa sobom.

Igor

pre 7 godina

Voistinu kao YU. Kad sam 2002 poceo da radim na nekim projektima za EU, pa odem u Brisel u Evropsku Komisiju, ili Savet EU, to je bio entuzijazam, propaganda, zastave, bratstvo i jedinstvo, kao u vreme 60-ih i 70-ih u Jugoslaviji. Danas, bude te sramota i vrlo neprijatno da u vecem drustvu pricas o EU, jer odmah svi pocnu da pljuju i kritikuju, i Englezi i Nemci i Grci, bilo ko. Paralela ima koliko hocete. Pattern je isti: dok su imali materijalne koristi, dok su se zaposljavali u administraciji, dok je EU davala pare za svakojake sulude projekte, itd, drugim recima dok se cedila drzavna kasa: svi su bili ZA i svi su bili prezadovoljni. Od 2007 pa do danas, poceli su da postavljaju pitanje "ko ce bre to da plati"? Nema para, nema bratstva i jedinstva. I sudbina im je neizbezna: kako sejes - tako zanjes! Ako je ta EU otvoreno demolirala Jugoslaviju, ako insistira na nezavisnosti Kosova, ako podriva Rusiju, ako muti vodu u Ukrajini, itd itd, pa sta onda ocekuje? Kako ce Brisel i Berlin da obajsne Englezima da ne treba da odu, kad su sami tu istu ideju podrzavali svuda gde god su mogli? A generalno, EU ne moze da postane ono sto politicaji hoce, tj jedna drzava. Po prirodi stvari, to je nemoguce, jer Evropa nije USA ili Australija. Evropa ima dugu istoriju punu podela i nepremostivih razlika.

mali radojica

pre 7 godina

Interesantno da dvojca komentatora London calling i Srbin iz Srbije koriste isti termin bankrot -despotija. Da nije možda reč o istom liku ili istoj ekipi? U svakom slučaju za sve neverne Tome niti će se raspasti EU niti će se raspasti i nadrljati Putinova kako neki kažu bankrot despotija. To je zato što je Nemačka u stvari lokomotiva EU i toliko jaka da joj izlazak jedne Britanije dodje ko malko prašine na ramenu. Nije ni čudo da ona bujica izbeglica nigde drugde neće sem u Deutschland Deutschland. Takva ekonomija takva uredjenost to će se teško uzdrmati. Što se tiče Rusije dokle god bude imala ogromne rezerve strateških sirovina(nafta,gas,nikl,hrom,gvožđe) + nuklearno naoružanje kao i narod naviknut na paćeničko življenje mada mora se priznati da danas živi daleko daleko bolje nego u prošlom veku dotle ne samo što se neće raspasti već će ojačati a usput će svu lovu ulagati u naoružavanje tako da će teško neko moći tako lako da je zaskoči. Još ako pobedi Trump koji pored toga što je Američki Šeki odnosno najobičniji đilkoš eto smanjivanja tenzije i trke u naoružanju jer njemu napamet ne pada da ulaže lovu u vojne baze širom sveta i u propali NATO a ponajmanje da se bakće sa ISISOm ili Al kaidom. Što se njegovog odnosa prema EU tiče mislim da se on zalaže za istupanje GB iz EU i priključivanju Atlanskoj Ekonomskoj Alijansi(USA,Canada,Island,Irska). E sad kakve će to posledice imati po samu Englesku jer Škotska je rekla da istupa iz UK i priključuje se EU to ćemo još videti.

Mrki

pre 7 godina

Ne trenutno, uvek je tako izgledala, samo je odvisno od posmatrača, EU idealusti su kao i YU idealisti, samo kad dođe do pucanja najžešći protivnici EU će upravo biti oni koji su je stvorili.

Zox

pre 7 godina

Sada ce njihova "Mladina" da objavljuje satiricne i ironicne tekstove i karikature o politicarima EU i da se sprda sa njima...

PS: zanima me da li u EU njih zovu "juznjaci"?