Sreda, 27.04.2016.

07:58

Oboren iznad Srbije '99, postaje prvi čovek avijacije SAD

General Dejvid Goldfejn nominovan je za mesto vrhovnog oficira američke vojne avijacije 17 godina nakon što je preživeo obaranje svog lovca F-16C iznad Srbije.

Izvor: B92

Oboren iznad Srbije '99, postaje prvi èovek avijacije SAD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

103 Komentari

Sortiraj po:

NE KASAPI KOMENTARE OLOSU

pre 7 godina

@von Richthofen, 27. april 2016 16:46

U aprilskom ratu 41. poginulo 11 nasih pilota.

2. lovacki puk stacioniran na aerodromima Knic i Kragujevac.
Komandant Franjo Pirc naredio da se unisti 17 nasih aviona na zemlji.

nacelnika Stožera zapovjedništva Bojnog zrakoplovstva NDH, ustaski general Franjo Pirc.

prvi komandanta JRV, partizanski general Franjo Pirc Franjo Pirc

oktobra 1944. u selu Jabuka kod Panceva partizani su streljali 72 pilota vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije.
O njihovom streljanju odlucivao Franjo Pirc.

U aprilskom ratu 41. poginulo 11 nasih pilota, partizani streljali 72 nasa pilota a o njihovom streljanju odlucio ustaski general.

Da li su vas to ucili u skoli i preko medija, ili su to krili i servirali vam lazi, sto rade i danas.

Antisha

pre 7 godina

Medalje za pilote koje su spasili Srbi. Onda medalje za pilote koje su oborili Srbi.
Bacite onu medalju iz WW2 u smece, sutra bi odlikovali onoga ko vas potpuno razori ako im je to u interesu.
Svasta

Surovi

pre 7 godina

@Оборен је В-2 "Spirit of Missouri" који је пао у атару села Привлака код Винковаца.@
B2 Spirit je stelt bombarder koji kosta oko milijardu dolara.Do sada nijedan nije pao.Oni se nalaze iskljucivo u Americi,odakle idu na misije sirom sveta.Dok nisu na misijama,nalaze se u klimatizovanim hangarima.7jq

LeMi

pre 7 godina

hm, na stranu moja netrpeljivost prema amerima, oni svoje veterane postuju i ko ovog tipa unapredjuju.
a kod nas oficire ucesnike rata gledaju da sto pre penzionisu, il da ih na bilo koji nacin zaustave u napredovanju.
a o vojnicima veteranima tek niko ne brine.... sramota.....

250.brigada ponos Srbije

pre 7 godina

Ajde i ja da ispričam jedan detalj iz tog rata a što imao prilike da vidim u spomen sobi komande 250 raketne brigade na Banjici čiji sam pripadnik bio 2003 godine.U sobi se mogu (ako se neko seti prvo gde je ključ jer je uvek zaključana )videti nevazni delovi od 117-ce i F14 koji je kako kažu srušen nadomak Bosne ali ono što bode oči i što je u celoj priči tragikomično jeste padobran američkog pilota koji je ni manje ni više nego proizveden u Kluzu 7-deset i neke i na njemu piše made in Yugoslavia.

Рајко

pre 7 godina

@stecky
Тако ти је то у Америци,леглу демократије и људских права.Што на већи положај "пуцаш",то више лажеш.Сви се сећамо Клинтонке и њене приче о томе како је "за длаку" избегла српске снајперисте приликом слетања на сарајевски аеродром.Заборавила је једну ситницу,догађај који је описивала догодио се неколико година после Дејтонског споразума.И сад неко такав претендује на председнички положај.

артиљерац

pre 7 godina

Оборен је В-2 "Spirit of Missouri" који је пао у атару села Привлака код Винковаца.Пуковника Данија су 2002 звали сељаци из тог села,био
је и видео место пада.Оборен је и А-10 Thunderbolt који је пао код
села Таор,15 км јужно од Скопја.Октобра 2001 сам био на свадби у
суседном селу,па су ме водили да видим место пада.Њива је,2 године
после пада,била као бетон,само мало испуцала површина.Оборен јеизнад Јастрепца један немачки "Торнадо".Пилоти су ухваћени и били су на
ВМА.Оборен је најмање још један F-16,што ми је рекао кустос Музеја
авијације на Сурчину,Александар(презиме сам заборавио),а њему су то рекли чланови једне енглеске ваздухопловне делегације,2005.И рекли су му да је наша ПВО оборила,колико они знају,12 авиона,што се слаже
са руским проценама.Значи,нису 2,мало је више било.

sokolovo oko

pre 7 godina

Zanimljivo je su SAD priznale obaranje samo jednog aviona i to nije ovaj.
(Neko iz mase, 27. april 2016 09:39)

Ameri su priznali samo pad dva aviona zbog "kvara" i svi so videli ta dva aviona na TV-u a mi smo "priznali obaranje 50 nato aviona ali nismo videli na TV-u ostalih 48

Povratak u buducnost, ili "Predsednice, pobedili smo NATO!"

pre 7 godina

@von Richthofen, 27. april 2016 16:46
I ako za 100 godina objave da su izgubili 200 aviona, da li to znaci da smo pobedili NATO retroaktivno?

Бацач пламена

pre 7 godina

@von Richthofen

Ништа спорно ту нема. Ти сви авиони које су Немци забележили обарани су и од стране наше ПВО, не само од авијације. Иначе, тих 12 авиона мислим да се односе само на 6. април, али нисам сигуран баш. Све у свему, нема никакве противречности. И још нешто, те цифре које си навео су преувеличане, тих 220 авиона.

von Richthofen

pre 7 godina

Drugovi komunisti su me učili u školi da je Jugoslovenska Kraljevska Avijacija oborila 12 nemačkih aviona u aprilskom ratu 1941 godine. Kada su otvoreni nemački arhivi 1995 moglo se videti da su nemci zabeležili da im je od 06.04-18.04.1941, oboreno 98 aviona a još 26 aviona je rashodovano odmah po sletanju zbog teških oštećenja. Kada se tom broju dodaju oboreni mađarski, bugarski i italijanski avioni dolazi se do broja od oko 220 aviona oborenih u toku aprilskog rata. Tako će biti i sa oborenim NATO avionima. Tek naši unuci će možda biti u močućnosti da saznaju broj onorenih aviona 1999 godine. Za sada na internetu, ako se detaljnije prati, mogu se naći potvrde za 8 (osam) oborenih aviona NATO alijanse.

Pera

pre 7 godina

"kada je odbrana naseg neba organizovana i sprovedena vise nego dobro,"

Mitovi u nas. Sta li bi jos srusili da odbrana u nas nije bila tako dobro organizovana. Aj nemoj se lazemo, srusili smo 2 od par hiljada preleta, oni su nama razorili vojnu i civilnu infrastrukturu i da su zeleli ne bi ostao kamen na kamenu. Ljudi, koji su heroji, su zrtvovani zbog toga sto se par njih drzali za svoje fotelje - Kosovo su lako prepustili ali svoje fotelje nisu..

all seeing eye

pre 7 godina

Pao je u selo Nakucane, bio sam kasnije na mestu pada. Pricao sam sa covekom u ciju sumu je pao F16. Njegov komsija je izasao sa lovackom puskom i ugledao helikopter kako stoji tik iznad zemlje, osvetljene kabine i pilota crnca sa sve slusalicama. Opalio je iz puske u helikopter posle cega je helikopter zasuo kucu stotinama metaka (video sam zid kuce), ljudi su se posakrivali u misiju rupu, oni su pokupili pilota i otisli.

seljadin

pre 7 godina

@EVA New York times je objavio posle rata kritican tekst o procenama od 100000 do 500000 ubijenih kako je javio Department of state. Nema razloga da se sluzite negiranjem kad je lako proveriti na internetu. Izvinjavam se preko androida pisem pa nemam link google : early count hints on fewer Kosovo deaths NYTimes

MilanNis

pre 7 godina

(Serdjo, 27. april 2016 08:41)
Koliko ja znam imali smo nezvanicni dogovor o tome da ne obaramo helikoptere spasilackih misija jer nisu predstavljali pretnju. Inace zvanicni podaci su da su oborena dva aviona F-117 i F-16 kao i rusenje jednog Harijera pri sletanju u bazu. Inace poznato je da Ameri priznaju gubitke samo ukoliko druga strana ima dokaze za to, odnosno ukolilo su ti avioni posle obaranja pali u protivnicke ruke, ja licno verujem i u obaranje aviona tipa B-2 koji je pao u Bosni jer postoje mnogo indirektnih dokaza za to. Poz

Gajus Bonus

pre 7 godina

(autentična Sremica, 27. april 2016 08:45)

Ovo je drugi avion i druga priča. Inače sam, kao građanin Šapca lično video pad i jednog i drugog aviona.

mihajlo

pre 7 godina

@Stojko
Vise Srba zna kde su navedene drzava, nego obrnuto. Inace Bonstil na Kosovu i Metohiji je jos veca americka baza od spomenute y Bosni.

EVA

pre 7 godina

da te podsetim citao sam u svim medijima izvestaj Department of State iz aprila 1999, da je na Kosovu ubijeno 500.000 Albanaca, uglavnom zena i dece i da su snimljene satelitom masovne grobince sa 500.000 mrtvih, i da se zato bombarduje SRJ. (seljadin)

Tipican spin koji uvek dolazi od gore-potpisanog "ja- sve- znam -nisam ziveo kao-vi-u Srbiji".

Evo ovde je link za USA State Dept izvestaj iz 1999 koji govori o verovatno 11000 ubijenih, gde je taj izvestaj iz aprila koji govori o 500.000 ubijenih? Malo odgovornosti za ono sto psiete, vidite da vam veruju (po plusevima)

http://www.state.gov/www/global/human_rights/kosovoii/homepage.html#exe

sinu Radomiru je dovoljno da se rodi

pre 7 godina

ja ne znam sta se svi lozite. bombardovanje je bilo "nepravedno i ničim izazvano" a bilo je jer su naši bili tvrdoglavi a onda smo dobili šta smo tražili.
pošto ste sad svi glasali vučić a koji se zalaže za nato ja smatram da ovog coveka treba odlikovati i sarađivati sa njim jer već poznaje srbiji i srbe.
druga stvar, nisu nasi ni smeli da pridju daga puste a vi se lozite da su ga uhvatili i pustili.
I zato puna podrška ovom generalu i njegovom velicanstvu premijeru vucicu

roadrunner

pre 7 godina

@Pokondirena tikvica,

Nešto ne znam da se pilot oborenog F117 sprijeteljio sa puk Zoltanom. Gledao sam i u nekoj emisiji na Diskoveriju čini mi se, gde je puk Zolotan bio potuno cool opušten lik, a američki baja se u emisiji pojavio i rukovao se za Zoltanom ceo "obučen" u američku zastavu...čisto da ne bude zabune da je i dalje veoma ponosan na svoju ulogu. Tipačan američki ćomi na kvadrat.

Za Amera ne znam, možda je kasnije napustio službu, a puk Zoltan nije napustio, nego je NAJUREN od NATO oficira koji su posle 2000 sedeli u generalštabu i kadrirali

seljadin

pre 7 godina

@Jelena,
U starom Rimu, posle svakog zlocina se postavljalo pitanje
: Cui bono ? - U čiju korist ?
nisam NAtO-fil, daleko od toga, niti sam ziveo tada u Srbiji, pa mogu realno sagledati sta se desavalo sa svih strana, da te podsetim citao sam u svim medijima izvestaj Department of State iz aprila 1999, da je na Kosovu ubijeno 500.000 Albanaca, uglavnom zena i dece i da su snimljene satelitom masovne grobince sa 500.000 mrtvih, i da se zato bombarduje SRJ.

Elem, kad se slegla prasina, ispalo je da su Srbi stradali i da su na kraju i proterani sa Kosova, oduzeta imovina svim firmama koje su decenijama ulagale u Kosovo, rudnici su dodeljeni firmama Madlen Olbratj i Veslija Klarka.

Prema tome, ako je neko van domasaja pravde, ne znaci da je pravedan.

o5i100

pre 7 godina

kako čovek da ne bude komandant USAF. Ima iskustva, pošten, učestvovao u jednoj velikoj pobedi, postavili su najveću bazu u Evropi na Kosovu, a ovi naši mogu samo da kukaju i plaču kako su nas porazili.

mup

pre 7 godina

Koristim priliku da pozdravim generala Spasoja Smiljanića, načelnika RV i PVO u tim teskimm danima, kada je odbrana naseg neba organizovana i sprovedena vise nego dobro, sobzirom sa čime smo od oružja i opreme raspolagali i sa kakvom silom smo se borili. Koštunica je kukavički smenio ovog slavnog vojskovođu i to po nalogu onih koji svoje ratne oficire postavljaju na najvise komandne položaje.

ten yard penalty

pre 7 godina

a stalno su trubili da nijedan drugi avion nije oboren - samo su za jednog (nevidljivog F117) priznali - i to zato sto smo imali ostatke, a ove ostale sto su popadali nikada nisu hteli da priznaju.
a sad odjednom - vidi - ima ih jos oborenih
(otkud jos jedan, 27. april 2016 08:28)


Ako hoccesh da vidish "rep" te letelice(F16c),poseti Muzej vazduhoplovstva na BG aerodromu "N.Tesla"....nalazi se u staklenoj vitrini(da ga ne bi svi chachkali),sa svim neophodnim podacima o pripadnosti jedinici,pilotu,dejstvima i mestu obaranja,kao i od koga je oboren...na repu je 'grb' eskadrile kojoj je pripadao i aplikacija orla u sletanju sa ispruzzenim kandzama...

jelena

pre 7 godina

Počela da čitam komentare i odustala, hoću da živim u iluziji da među nama ima
ametnih i poštenih ljudi...samo ne komentarišu ovde. Po vama ispada da je ovaj čovek pobio sve što je poginulo u Srbiji, a i po svetu. Ali, što je još gore, po vama kspada da je Srbija bombardovana IZ ČISTA MIRA, neopravdano i ničim izazvano, naivna i nevina kao francuska sobarica...e pa, nkje bilo baš tako, zemljaci moji. Silni smo bili i okrutni prema svima oko nas, dok smo bili najjači, tek posle ovoga smo uvukli rogove. Ako ste vi bili mali, ili ste zaboravili, ili niste želeli nikada da znate istinu, ja se sećam, itekako.

stanoje

pre 7 godina

Da je kojim slucajem pao u centar nekog sela ne bi sad bio nikakav komandant.
Izbusili bi ga seljaci vilama I bacili bi ga na svinje, toliko I tome.

twister

pre 7 godina

Draga autenticna Sremice, bilo bi bar "lepse", da pre nego sto postavis komentar proveris detalje bitne za isti.
Pilot "nevidljivog" je Dale Zelko, tj potpuno drugi covek. Bogu hvala, nastavio je da zivi onako kako je i kod nas prikazano. Ovo je potpuno drugi lik, sa ocigledno drugacijim opredeljenjima.
PS Ima sve preporuke da ga jednog dana, bice zdravlja, docekamo uz sve pocasti

djoka

pre 7 godina

(autentična Sremica, 27. april 2016 08:45)
Gospodjo promašili ste temu totalno. Ovde se ne govori o pilotu oborenog F-117 aviona već o pilotu koji je leteo na avionu F-16C i koji je pogođen negde iznad Beograda. Mant'e se vi avijacije i komentarisanja, vidite da vam ne ide od ruke.

realno

pre 7 godina

Jedan od 2 oborena aviona. Ovaj je pao jugozapadno od sapca. Drugi je poznati slucaj "stelta".
Bilo ne ponovilo se. A onaj iz pozarevca sto je upropastio i drzavu i narod, ako ima pakla tamo je.

Pokondirena tikvica

pre 7 godina

Autenticna Sremcica pomesao si F117 tzv."Nevidljivi" i F16.Inace pilot F117 je dolazio u Srbiju i sprijateljio se sa puk. Zoltanom Danijem koji ga je oborio a istina je i da su obojca napustili vojnu sluzbu.

Brko

pre 7 godina

Od dejstava ovih "donosilaca demokratije", najmanje su stradali oni zbog kojih navode da su pokrenuli svoje fasisticke i zlocinacke akcije, a najvise oni zbog kojih su ih zaista poveli - nevini ljudi! SMRT fasizmu!

Stojko

pre 7 godina

Dobro bre ljudi, pa 95% stranaca ne zna ni gde je ni sta je Srbija a sad je strasno to sto misli da je vojna baza u Tuzli ustvari na Kosovu.
Verujem da isti taj procenat Srba ne bi mogao da ubode Arizonu ili Kanzas u atlasu.

Pedja

pre 7 godina

Osecam se lepo jer sam bio rezervista u
divizionu koji je oborio avion prvog coveka americke avijacije.
Pozdrav svim plavcima a posebno onima sa sistema " Neva".

only fools and horses

pre 7 godina

@autentična Sremica

Ovo što vi pišete je o oborenom F117, i nema veze sa ovim generalom i njegovim obaranjem.
A prava istina o tom periodu i stvarnim gubicima NATO će valjda nekad izaći na videlo. Ja je ne znam, ali znam da su u periodu od godinu dana posle bombardovanja prijavljeni preko 50 mirnodopskih padova raznih NATO aviona. Valjda im je tako lakše da prijave i otpišu oštećene i uništene avione, a da ne priznaju gubitke u ratu.

seljadin

pre 7 godina

poneko je i verovato u to da se NATO bori protiv nekog tamo "zlog Milosevica" ali kad oduzese rudnike, imovinu, proterase narod, onda je bilo jasno da je Milosevic bio u celoj ovoj prici samo sporedni cilj.

cmyk

pre 7 godina

Čuj, domogao se Kosova, pa to je Srbija moronu, tamo nisi bio ni malo bezbedniji nego bilo gde na teritoriji SRJ. U stvari on ni ne zna gde je bio. Sad bi mogao da svrati u posetu da vidi sa zemlje gde je bio.

Nenad

pre 7 godina

Sad jos Klinktonova da pobedi, a mi ni za 17. godina nismo nasli saveznike. Uostalom ko bi i zasto podrzao sizofrenu politiku naroda koji je umislio da je Napoleon a realno svaki rat pocne i zavrsi velikom bezanijom i totalnim raspadom.

otkud jos jedan

pre 7 godina

a stalno su trubili da nijedan drugi avion nije oboren - samo su za jednog (nevidljivog F117) priznali - i to zato sto smo imali ostatke, a ove ostale sto su popadali nikada nisu hteli da priznaju.
a sad odjednom - vidi - ima ih jos oborenih

Beba

pre 7 godina

Zasluzio bi takvu poziciju samo cascu,postenjem i istinom.
Ovako,"bajkovito",sa u posebnu svrhu izmenjenim cinjenicama,ovo je vise nego sramno.
A prezivela sam sve to 1999.
Ne vidim da je njegovo "herojstvo" nesto sto bi trebalo likovati,ipak,nije on ni Milenko,Zoran,Zivota... ni Slobodan,Aleksa,Nebojsa,Ljubisa,Predrag,Boro,Emeti,Ilja,Dragan...
Hvala im svima.
A najgore od svega,je to sto smo mi na ove prave heroje zaboravili.

autentična Sremica

pre 7 godina

Ha, ha, komentar.Dotični je oboren u ataru sremskog sela Budjanovaca, jer se katapultirao, a sa tog mesta su ga helikopterima spasli "njegovi".Inače, dokumentarni film o tome je sa oba učesnika u padu F17, američkog pilota i komand. jedinice koja je oborila F17, nekoliko puta emitovana na našoj TV, dotični vojnici su se sprijateljili, pravili kućne posete.TADA je rečeno da se Amerikanac ratosiljao vojne službe, uvideo besmislenost ratovanja, kad ono HIC!Jednom vojnik - uvek vojnik.SAMO RADI SVOJ POSAO - kako TO poznato zvuči sa Ninberškog procesa.A "naš" vojnik - otvorio pekaru u , mislim, Sremskoj Kamenici, ili tu negde...Samo da nam dotični Amer ne dodje da "naplati" ono obaranje F17 - jer TAKVU sramotu pilot teško da može da oprosti, a i cela amer. nacija...Što bi rekao dobri čika-Jova Zmaj "...hulje lepo bore, al nitkovski rade".

Nislija

pre 7 godina

satro na kosovo pobego hahah,da bre kao na filmu,time zamaze oci na pricu o obaranju,prvi smo oborili miraz,f16 i f117-toliko!pozdrav za generala

marko

pre 7 godina

Kako su bajkoviti nazivi njihovih akcija kod nas u Avganistanu i Iraku.
Da li ovo znaci da cemo imati specijalni tretman kod njega?
Mozda neki popust na kolicine, radioaktivnost ili slicno?

ls

pre 7 godina

Takav NE covek koji je sejao smrt po svetu, daleko od svoje zemlje i zasluzuje da bude na celu Americke avijacije. Ne treba ni u tom segmentu da se razlikuju od ostatka nacije.

Boske

pre 7 godina

Btw, kad sam u Sapcu kupovao polovnu radilicu za mog Golfa, vidio sam punu policu rezervnih dijelova za F-16. Kaze gazda, otkupio od seljaka, vrlo povoljno. Ali dzaba kad niko ne kupuje, ne vjeruju da su original.

rudis

pre 7 godina

"On je često govorio o noći u kojoj je raketa zemlja-vazduh eksplodirala pored njegovog aviona iznad Beograda 2. maja 1999. godine, kada su SAD i NATO izvodile Operaciju Ujedinjena sila u vazdušnom ratu protiv Slobodana Miloševića i njegovih srpskih snaga nakon brojnih zločina na Balkanu", piše list.
A vi ste bili mirotvorci i ovo su bile demokratske bombe od kojih je hiljade ljudi stradalo.

cobo

pre 7 godina

Sve po istom sablonu kao i sa onim pilotom kojeg su VRS oborili kod Bihaca .
General Mladic posalje svoje najbolje specijalce da ga nadju i predaju Amerikancima i dobiju zato jos vise bombi po glavi .
Onda Amerikanci snimaju film na tu temu o svom heroju ili postane general a Srbi ostaju zli momci ...

T-rex

pre 7 godina

"Hrabri" general,sa "bogatim" iskustvom koji je sa 10.000 metara ispuštao bombe na žene i decu, pa onda dobio po repu od, neke tamo PVO iz jedne male,ali prkosne zemlje...
Slava Junacima palim za odbranu Otađžbine !

SSSS

pre 7 godina

Do skora su govorili da osim F117A, nije oboren ni jedan avion ratnih zločinaca. F117A nisu mogli da sakriju, jer su naši lokani "nosači aviona" pred kamerama odneli njegove delove. Evo sada priznanja za još jedan. Priznaće oni sve, sud istorije će im suditi, kad-tad, kada već nema pravde na ovom svetu.

Pera

pre 7 godina

I tako nakon obaranja od strane zlocinackih srpskih snaga cije je gradjane bombardovao, uspeo je da se domogne Kosova 300 kilometara daleko. Kada se ovoliko laze zarad napredovanja u vojsci, koliko li se laze u politici.

QQ-LELE

pre 7 godina

U americi isto kao u Srbiji, mozes da napredujes na poslu jedino ako napravis neku gresku ili krades. Posteni i radni ljudi ostaju ceo zivot mladji referenti.

Baka

pre 7 godina

Covek za 17 godina od oborenog pilota stigao do prvog čoveka vazduhoplovstva. A ja video Temisvar i još par gradova. Moram da se katapultiram iz Srbije dok me zdravlje služi.

Pantagruel

pre 7 godina

У преводу: Пустили га наши да се извуче, јер су имали дил са Америма да им не убијају оборене пилоте.

Smena 8

pre 7 godina

Mi mu tu dodjemo kao referenca u CV-u... Ipak, najjaci mi je onaj deo gde njihov varvarizam iz `99 opisuju kao napad na Slobodana Milosevica...

VUK

pre 7 godina

avion je pogođen iznad Šapca.. avion je pao u selo Sinošević u vedroj noći svi su gledali kako padobran nosi pilota prema selu Pocerski Metković.. seljaci su se dali u poteru i do pilota stigli pre vojske koja ja bila na obroncima Cera.. bili su nadomak njega na tridesetak metara kada su se pojavila tri helikoptera i pustili dva rafala iznad glava prisutnih.. Drina je na 20 km vazdušnom linijom od tog mesta.. pokupili su pilota skoro bez sletanja i pobegli put Bosne.. ja imam neke suvenire od tog aviona koje je moj deda uzeo.. i bio je F 18 koji poleće sa nosača aviona i sa poprilično pređenih sati letenja... tačno je bio toliko star da je leteo u Pustinjskoj oluji.. svejedno.. General je čovek koji je prešao hiljade kilometara da baca bombe na neduzne ljude koji nikada nisu ugrozili njegovu domovinu. Čemu da se nadamo? Novim bombama?

Milan Radaković

pre 7 godina

On oboren pa dogurao do prvog čoveka avijacije, a mi naše koji su vodili časne i junačke bitke pootpuštalii i slali u hag(namerno malo h).

Serdjo

pre 7 godina

"Po njega je zatim došla spasilačka ekipa sa dva helikoptera, prebacila ga do aerodroma u Tuzli, odakle se vratio u Avijano." Šta je naša vojska radila za vreme ovog spašavanja? Dva helikoptera u niskom letu u našem vazdušnom prostoru izvlači pilota, a naši im osvetljavaju teren!? I na kraju kažu mi smo pobedili NATO!? Nikada ne zaboraviti ovaj zločin nad Srbima!

T-rex

pre 7 godina

"Hrabri" general,sa "bogatim" iskustvom koji je sa 10.000 metara ispuštao bombe na žene i decu, pa onda dobio po repu od, neke tamo PVO iz jedne male,ali prkosne zemlje...
Slava Junacima palim za odbranu Otađžbine !

Pedja

pre 7 godina

Osecam se lepo jer sam bio rezervista u
divizionu koji je oborio avion prvog coveka americke avijacije.
Pozdrav svim plavcima a posebno onima sa sistema " Neva".

Smena 8

pre 7 godina

Mi mu tu dodjemo kao referenca u CV-u... Ipak, najjaci mi je onaj deo gde njihov varvarizam iz `99 opisuju kao napad na Slobodana Milosevica...

VUK

pre 7 godina

avion je pogođen iznad Šapca.. avion je pao u selo Sinošević u vedroj noći svi su gledali kako padobran nosi pilota prema selu Pocerski Metković.. seljaci su se dali u poteru i do pilota stigli pre vojske koja ja bila na obroncima Cera.. bili su nadomak njega na tridesetak metara kada su se pojavila tri helikoptera i pustili dva rafala iznad glava prisutnih.. Drina je na 20 km vazdušnom linijom od tog mesta.. pokupili su pilota skoro bez sletanja i pobegli put Bosne.. ja imam neke suvenire od tog aviona koje je moj deda uzeo.. i bio je F 18 koji poleće sa nosača aviona i sa poprilično pređenih sati letenja... tačno je bio toliko star da je leteo u Pustinjskoj oluji.. svejedno.. General je čovek koji je prešao hiljade kilometara da baca bombe na neduzne ljude koji nikada nisu ugrozili njegovu domovinu. Čemu da se nadamo? Novim bombama?

rudis

pre 7 godina

"On je često govorio o noći u kojoj je raketa zemlja-vazduh eksplodirala pored njegovog aviona iznad Beograda 2. maja 1999. godine, kada su SAD i NATO izvodile Operaciju Ujedinjena sila u vazdušnom ratu protiv Slobodana Miloševića i njegovih srpskih snaga nakon brojnih zločina na Balkanu", piše list.
A vi ste bili mirotvorci i ovo su bile demokratske bombe od kojih je hiljade ljudi stradalo.

ls

pre 7 godina

Takav NE covek koji je sejao smrt po svetu, daleko od svoje zemlje i zasluzuje da bude na celu Americke avijacije. Ne treba ni u tom segmentu da se razlikuju od ostatka nacije.

SSSS

pre 7 godina

Do skora su govorili da osim F117A, nije oboren ni jedan avion ratnih zločinaca. F117A nisu mogli da sakriju, jer su naši lokani "nosači aviona" pred kamerama odneli njegove delove. Evo sada priznanja za još jedan. Priznaće oni sve, sud istorije će im suditi, kad-tad, kada već nema pravde na ovom svetu.

Milan Radaković

pre 7 godina

On oboren pa dogurao do prvog čoveka avijacije, a mi naše koji su vodili časne i junačke bitke pootpuštalii i slali u hag(namerno malo h).

cobo

pre 7 godina

Sve po istom sablonu kao i sa onim pilotom kojeg su VRS oborili kod Bihaca .
General Mladic posalje svoje najbolje specijalce da ga nadju i predaju Amerikancima i dobiju zato jos vise bombi po glavi .
Onda Amerikanci snimaju film na tu temu o svom heroju ili postane general a Srbi ostaju zli momci ...

Nislija

pre 7 godina

satro na kosovo pobego hahah,da bre kao na filmu,time zamaze oci na pricu o obaranju,prvi smo oborili miraz,f16 i f117-toliko!pozdrav za generala

cmyk

pre 7 godina

Čuj, domogao se Kosova, pa to je Srbija moronu, tamo nisi bio ni malo bezbedniji nego bilo gde na teritoriji SRJ. U stvari on ni ne zna gde je bio. Sad bi mogao da svrati u posetu da vidi sa zemlje gde je bio.

Pera

pre 7 godina

I tako nakon obaranja od strane zlocinackih srpskih snaga cije je gradjane bombardovao, uspeo je da se domogne Kosova 300 kilometara daleko. Kada se ovoliko laze zarad napredovanja u vojsci, koliko li se laze u politici.

Pantagruel

pre 7 godina

У преводу: Пустили га наши да се извуче, јер су имали дил са Америма да им не убијају оборене пилоте.

Boske

pre 7 godina

Btw, kad sam u Sapcu kupovao polovnu radilicu za mog Golfa, vidio sam punu policu rezervnih dijelova za F-16. Kaze gazda, otkupio od seljaka, vrlo povoljno. Ali dzaba kad niko ne kupuje, ne vjeruju da su original.

Beba

pre 7 godina

Zasluzio bi takvu poziciju samo cascu,postenjem i istinom.
Ovako,"bajkovito",sa u posebnu svrhu izmenjenim cinjenicama,ovo je vise nego sramno.
A prezivela sam sve to 1999.
Ne vidim da je njegovo "herojstvo" nesto sto bi trebalo likovati,ipak,nije on ni Milenko,Zoran,Zivota... ni Slobodan,Aleksa,Nebojsa,Ljubisa,Predrag,Boro,Emeti,Ilja,Dragan...
Hvala im svima.
A najgore od svega,je to sto smo mi na ove prave heroje zaboravili.

Baka

pre 7 godina

Covek za 17 godina od oborenog pilota stigao do prvog čoveka vazduhoplovstva. A ja video Temisvar i još par gradova. Moram da se katapultiram iz Srbije dok me zdravlje služi.

Serdjo

pre 7 godina

"Po njega je zatim došla spasilačka ekipa sa dva helikoptera, prebacila ga do aerodroma u Tuzli, odakle se vratio u Avijano." Šta je naša vojska radila za vreme ovog spašavanja? Dva helikoptera u niskom letu u našem vazdušnom prostoru izvlači pilota, a naši im osvetljavaju teren!? I na kraju kažu mi smo pobedili NATO!? Nikada ne zaboraviti ovaj zločin nad Srbima!

seljadin

pre 7 godina

poneko je i verovato u to da se NATO bori protiv nekog tamo "zlog Milosevica" ali kad oduzese rudnike, imovinu, proterase narod, onda je bilo jasno da je Milosevic bio u celoj ovoj prici samo sporedni cilj.

Brko

pre 7 godina

Od dejstava ovih "donosilaca demokratije", najmanje su stradali oni zbog kojih navode da su pokrenuli svoje fasisticke i zlocinacke akcije, a najvise oni zbog kojih su ih zaista poveli - nevini ljudi! SMRT fasizmu!

Pokondirena tikvica

pre 7 godina

Autenticna Sremcica pomesao si F117 tzv."Nevidljivi" i F16.Inace pilot F117 je dolazio u Srbiju i sprijateljio se sa puk. Zoltanom Danijem koji ga je oborio a istina je i da su obojca napustili vojnu sluzbu.

QQ-LELE

pre 7 godina

U americi isto kao u Srbiji, mozes da napredujes na poslu jedino ako napravis neku gresku ili krades. Posteni i radni ljudi ostaju ceo zivot mladji referenti.

seljadin

pre 7 godina

@Jelena,
U starom Rimu, posle svakog zlocina se postavljalo pitanje
: Cui bono ? - U čiju korist ?
nisam NAtO-fil, daleko od toga, niti sam ziveo tada u Srbiji, pa mogu realno sagledati sta se desavalo sa svih strana, da te podsetim citao sam u svim medijima izvestaj Department of State iz aprila 1999, da je na Kosovu ubijeno 500.000 Albanaca, uglavnom zena i dece i da su snimljene satelitom masovne grobince sa 500.000 mrtvih, i da se zato bombarduje SRJ.

Elem, kad se slegla prasina, ispalo je da su Srbi stradali i da su na kraju i proterani sa Kosova, oduzeta imovina svim firmama koje su decenijama ulagale u Kosovo, rudnici su dodeljeni firmama Madlen Olbratj i Veslija Klarka.

Prema tome, ako je neko van domasaja pravde, ne znaci da je pravedan.

stanoje

pre 7 godina

Da je kojim slucajem pao u centar nekog sela ne bi sad bio nikakav komandant.
Izbusili bi ga seljaci vilama I bacili bi ga na svinje, toliko I tome.

mup

pre 7 godina

Koristim priliku da pozdravim generala Spasoja Smiljanića, načelnika RV i PVO u tim teskimm danima, kada je odbrana naseg neba organizovana i sprovedena vise nego dobro, sobzirom sa čime smo od oružja i opreme raspolagali i sa kakvom silom smo se borili. Koštunica je kukavički smenio ovog slavnog vojskovođu i to po nalogu onih koji svoje ratne oficire postavljaju na najvise komandne položaje.

ten yard penalty

pre 7 godina

a stalno su trubili da nijedan drugi avion nije oboren - samo su za jednog (nevidljivog F117) priznali - i to zato sto smo imali ostatke, a ove ostale sto su popadali nikada nisu hteli da priznaju.
a sad odjednom - vidi - ima ih jos oborenih
(otkud jos jedan, 27. april 2016 08:28)


Ako hoccesh da vidish "rep" te letelice(F16c),poseti Muzej vazduhoplovstva na BG aerodromu "N.Tesla"....nalazi se u staklenoj vitrini(da ga ne bi svi chachkali),sa svim neophodnim podacima o pripadnosti jedinici,pilotu,dejstvima i mestu obaranja,kao i od koga je oboren...na repu je 'grb' eskadrile kojoj je pripadao i aplikacija orla u sletanju sa ispruzzenim kandzama...

otkud jos jedan

pre 7 godina

a stalno su trubili da nijedan drugi avion nije oboren - samo su za jednog (nevidljivog F117) priznali - i to zato sto smo imali ostatke, a ove ostale sto su popadali nikada nisu hteli da priznaju.
a sad odjednom - vidi - ima ih jos oborenih

jelena

pre 7 godina

Počela da čitam komentare i odustala, hoću da živim u iluziji da među nama ima
ametnih i poštenih ljudi...samo ne komentarišu ovde. Po vama ispada da je ovaj čovek pobio sve što je poginulo u Srbiji, a i po svetu. Ali, što je još gore, po vama kspada da je Srbija bombardovana IZ ČISTA MIRA, neopravdano i ničim izazvano, naivna i nevina kao francuska sobarica...e pa, nkje bilo baš tako, zemljaci moji. Silni smo bili i okrutni prema svima oko nas, dok smo bili najjači, tek posle ovoga smo uvukli rogove. Ako ste vi bili mali, ili ste zaboravili, ili niste želeli nikada da znate istinu, ja se sećam, itekako.

roadrunner

pre 7 godina

@Pokondirena tikvica,

Nešto ne znam da se pilot oborenog F117 sprijeteljio sa puk Zoltanom. Gledao sam i u nekoj emisiji na Diskoveriju čini mi se, gde je puk Zolotan bio potuno cool opušten lik, a američki baja se u emisiji pojavio i rukovao se za Zoltanom ceo "obučen" u američku zastavu...čisto da ne bude zabune da je i dalje veoma ponosan na svoju ulogu. Tipačan američki ćomi na kvadrat.

Za Amera ne znam, možda je kasnije napustio službu, a puk Zoltan nije napustio, nego je NAJUREN od NATO oficira koji su posle 2000 sedeli u generalštabu i kadrirali

djoka

pre 7 godina

(autentična Sremica, 27. april 2016 08:45)
Gospodjo promašili ste temu totalno. Ovde se ne govori o pilotu oborenog F-117 aviona već o pilotu koji je leteo na avionu F-16C i koji je pogođen negde iznad Beograda. Mant'e se vi avijacije i komentarisanja, vidite da vam ne ide od ruke.

realno

pre 7 godina

Jedan od 2 oborena aviona. Ovaj je pao jugozapadno od sapca. Drugi je poznati slucaj "stelta".
Bilo ne ponovilo se. A onaj iz pozarevca sto je upropastio i drzavu i narod, ako ima pakla tamo je.

only fools and horses

pre 7 godina

@autentična Sremica

Ovo što vi pišete je o oborenom F117, i nema veze sa ovim generalom i njegovim obaranjem.
A prava istina o tom periodu i stvarnim gubicima NATO će valjda nekad izaći na videlo. Ja je ne znam, ali znam da su u periodu od godinu dana posle bombardovanja prijavljeni preko 50 mirnodopskih padova raznih NATO aviona. Valjda im je tako lakše da prijave i otpišu oštećene i uništene avione, a da ne priznaju gubitke u ratu.

marko

pre 7 godina

Kako su bajkoviti nazivi njihovih akcija kod nas u Avganistanu i Iraku.
Da li ovo znaci da cemo imati specijalni tretman kod njega?
Mozda neki popust na kolicine, radioaktivnost ili slicno?

Stojko

pre 7 godina

Dobro bre ljudi, pa 95% stranaca ne zna ni gde je ni sta je Srbija a sad je strasno to sto misli da je vojna baza u Tuzli ustvari na Kosovu.
Verujem da isti taj procenat Srba ne bi mogao da ubode Arizonu ili Kanzas u atlasu.

Nenad

pre 7 godina

Sad jos Klinktonova da pobedi, a mi ni za 17. godina nismo nasli saveznike. Uostalom ko bi i zasto podrzao sizofrenu politiku naroda koji je umislio da je Napoleon a realno svaki rat pocne i zavrsi velikom bezanijom i totalnim raspadom.

twister

pre 7 godina

Draga autenticna Sremice, bilo bi bar "lepse", da pre nego sto postavis komentar proveris detalje bitne za isti.
Pilot "nevidljivog" je Dale Zelko, tj potpuno drugi covek. Bogu hvala, nastavio je da zivi onako kako je i kod nas prikazano. Ovo je potpuno drugi lik, sa ocigledno drugacijim opredeljenjima.
PS Ima sve preporuke da ga jednog dana, bice zdravlja, docekamo uz sve pocasti

Pera

pre 7 godina

"kada je odbrana naseg neba organizovana i sprovedena vise nego dobro,"

Mitovi u nas. Sta li bi jos srusili da odbrana u nas nije bila tako dobro organizovana. Aj nemoj se lazemo, srusili smo 2 od par hiljada preleta, oni su nama razorili vojnu i civilnu infrastrukturu i da su zeleli ne bi ostao kamen na kamenu. Ljudi, koji su heroji, su zrtvovani zbog toga sto se par njih drzali za svoje fotelje - Kosovo su lako prepustili ali svoje fotelje nisu..

autentična Sremica

pre 7 godina

Ha, ha, komentar.Dotični je oboren u ataru sremskog sela Budjanovaca, jer se katapultirao, a sa tog mesta su ga helikopterima spasli "njegovi".Inače, dokumentarni film o tome je sa oba učesnika u padu F17, američkog pilota i komand. jedinice koja je oborila F17, nekoliko puta emitovana na našoj TV, dotični vojnici su se sprijateljili, pravili kućne posete.TADA je rečeno da se Amerikanac ratosiljao vojne službe, uvideo besmislenost ratovanja, kad ono HIC!Jednom vojnik - uvek vojnik.SAMO RADI SVOJ POSAO - kako TO poznato zvuči sa Ninberškog procesa.A "naš" vojnik - otvorio pekaru u , mislim, Sremskoj Kamenici, ili tu negde...Samo da nam dotični Amer ne dodje da "naplati" ono obaranje F17 - jer TAKVU sramotu pilot teško da može da oprosti, a i cela amer. nacija...Što bi rekao dobri čika-Jova Zmaj "...hulje lepo bore, al nitkovski rade".

MilanNis

pre 7 godina

(Serdjo, 27. april 2016 08:41)
Koliko ja znam imali smo nezvanicni dogovor o tome da ne obaramo helikoptere spasilackih misija jer nisu predstavljali pretnju. Inace zvanicni podaci su da su oborena dva aviona F-117 i F-16 kao i rusenje jednog Harijera pri sletanju u bazu. Inace poznato je da Ameri priznaju gubitke samo ukoliko druga strana ima dokaze za to, odnosno ukolilo su ti avioni posle obaranja pali u protivnicke ruke, ja licno verujem i u obaranje aviona tipa B-2 koji je pao u Bosni jer postoje mnogo indirektnih dokaza za to. Poz

артиљерац

pre 7 godina

Оборен је В-2 "Spirit of Missouri" који је пао у атару села Привлака код Винковаца.Пуковника Данија су 2002 звали сељаци из тог села,био
је и видео место пада.Оборен је и А-10 Thunderbolt који је пао код
села Таор,15 км јужно од Скопја.Октобра 2001 сам био на свадби у
суседном селу,па су ме водили да видим место пада.Њива је,2 године
после пада,била као бетон,само мало испуцала површина.Оборен јеизнад Јастрепца један немачки "Торнадо".Пилоти су ухваћени и били су на
ВМА.Оборен је најмање још један F-16,што ми је рекао кустос Музеја
авијације на Сурчину,Александар(презиме сам заборавио),а њему су то рекли чланови једне енглеске ваздухопловне делегације,2005.И рекли су му да је наша ПВО оборила,колико они знају,12 авиона,што се слаже
са руским проценама.Значи,нису 2,мало је више било.

von Richthofen

pre 7 godina

Drugovi komunisti su me učili u školi da je Jugoslovenska Kraljevska Avijacija oborila 12 nemačkih aviona u aprilskom ratu 1941 godine. Kada su otvoreni nemački arhivi 1995 moglo se videti da su nemci zabeležili da im je od 06.04-18.04.1941, oboreno 98 aviona a još 26 aviona je rashodovano odmah po sletanju zbog teških oštećenja. Kada se tom broju dodaju oboreni mađarski, bugarski i italijanski avioni dolazi se do broja od oko 220 aviona oborenih u toku aprilskog rata. Tako će biti i sa oborenim NATO avionima. Tek naši unuci će možda biti u močućnosti da saznaju broj onorenih aviona 1999 godine. Za sada na internetu, ako se detaljnije prati, mogu se naći potvrde za 8 (osam) oborenih aviona NATO alijanse.

all seeing eye

pre 7 godina

Pao je u selo Nakucane, bio sam kasnije na mestu pada. Pricao sam sa covekom u ciju sumu je pao F16. Njegov komsija je izasao sa lovackom puskom i ugledao helikopter kako stoji tik iznad zemlje, osvetljene kabine i pilota crnca sa sve slusalicama. Opalio je iz puske u helikopter posle cega je helikopter zasuo kucu stotinama metaka (video sam zid kuce), ljudi su se posakrivali u misiju rupu, oni su pokupili pilota i otisli.

o5i100

pre 7 godina

kako čovek da ne bude komandant USAF. Ima iskustva, pošten, učestvovao u jednoj velikoj pobedi, postavili su najveću bazu u Evropi na Kosovu, a ovi naši mogu samo da kukaju i plaču kako su nas porazili.

EVA

pre 7 godina

da te podsetim citao sam u svim medijima izvestaj Department of State iz aprila 1999, da je na Kosovu ubijeno 500.000 Albanaca, uglavnom zena i dece i da su snimljene satelitom masovne grobince sa 500.000 mrtvih, i da se zato bombarduje SRJ. (seljadin)

Tipican spin koji uvek dolazi od gore-potpisanog "ja- sve- znam -nisam ziveo kao-vi-u Srbiji".

Evo ovde je link za USA State Dept izvestaj iz 1999 koji govori o verovatno 11000 ubijenih, gde je taj izvestaj iz aprila koji govori o 500.000 ubijenih? Malo odgovornosti za ono sto psiete, vidite da vam veruju (po plusevima)

http://www.state.gov/www/global/human_rights/kosovoii/homepage.html#exe

250.brigada ponos Srbije

pre 7 godina

Ajde i ja da ispričam jedan detalj iz tog rata a što imao prilike da vidim u spomen sobi komande 250 raketne brigade na Banjici čiji sam pripadnik bio 2003 godine.U sobi se mogu (ako se neko seti prvo gde je ključ jer je uvek zaključana )videti nevazni delovi od 117-ce i F14 koji je kako kažu srušen nadomak Bosne ali ono što bode oči i što je u celoj priči tragikomično jeste padobran američkog pilota koji je ni manje ni više nego proizveden u Kluzu 7-deset i neke i na njemu piše made in Yugoslavia.

Рајко

pre 7 godina

@stecky
Тако ти је то у Америци,леглу демократије и људских права.Што на већи положај "пуцаш",то више лажеш.Сви се сећамо Клинтонке и њене приче о томе како је "за длаку" избегла српске снајперисте приликом слетања на сарајевски аеродром.Заборавила је једну ситницу,догађај који је описивала догодио се неколико година после Дејтонског споразума.И сад неко такав претендује на председнички положај.

Gajus Bonus

pre 7 godina

(autentična Sremica, 27. april 2016 08:45)

Ovo je drugi avion i druga priča. Inače sam, kao građanin Šapca lično video pad i jednog i drugog aviona.

seljadin

pre 7 godina

@EVA New York times je objavio posle rata kritican tekst o procenama od 100000 do 500000 ubijenih kako je javio Department of state. Nema razloga da se sluzite negiranjem kad je lako proveriti na internetu. Izvinjavam se preko androida pisem pa nemam link google : early count hints on fewer Kosovo deaths NYTimes

sinu Radomiru je dovoljno da se rodi

pre 7 godina

ja ne znam sta se svi lozite. bombardovanje je bilo "nepravedno i ničim izazvano" a bilo je jer su naši bili tvrdoglavi a onda smo dobili šta smo tražili.
pošto ste sad svi glasali vučić a koji se zalaže za nato ja smatram da ovog coveka treba odlikovati i sarađivati sa njim jer već poznaje srbiji i srbe.
druga stvar, nisu nasi ni smeli da pridju daga puste a vi se lozite da su ga uhvatili i pustili.
I zato puna podrška ovom generalu i njegovom velicanstvu premijeru vucicu

sokolovo oko

pre 7 godina

Zanimljivo je su SAD priznale obaranje samo jednog aviona i to nije ovaj.
(Neko iz mase, 27. april 2016 09:39)

Ameri su priznali samo pad dva aviona zbog "kvara" i svi so videli ta dva aviona na TV-u a mi smo "priznali obaranje 50 nato aviona ali nismo videli na TV-u ostalih 48

mihajlo

pre 7 godina

@Stojko
Vise Srba zna kde su navedene drzava, nego obrnuto. Inace Bonstil na Kosovu i Metohiji je jos veca americka baza od spomenute y Bosni.

LeMi

pre 7 godina

hm, na stranu moja netrpeljivost prema amerima, oni svoje veterane postuju i ko ovog tipa unapredjuju.
a kod nas oficire ucesnike rata gledaju da sto pre penzionisu, il da ih na bilo koji nacin zaustave u napredovanju.
a o vojnicima veteranima tek niko ne brine.... sramota.....

Povratak u buducnost, ili "Predsednice, pobedili smo NATO!"

pre 7 godina

@von Richthofen, 27. april 2016 16:46
I ako za 100 godina objave da su izgubili 200 aviona, da li to znaci da smo pobedili NATO retroaktivno?

Бацач пламена

pre 7 godina

@von Richthofen

Ништа спорно ту нема. Ти сви авиони које су Немци забележили обарани су и од стране наше ПВО, не само од авијације. Иначе, тих 12 авиона мислим да се односе само на 6. април, али нисам сигуран баш. Све у свему, нема никакве противречности. И још нешто, те цифре које си навео су преувеличане, тих 220 авиона.

Surovi

pre 7 godina

@Оборен је В-2 "Spirit of Missouri" који је пао у атару села Привлака код Винковаца.@
B2 Spirit je stelt bombarder koji kosta oko milijardu dolara.Do sada nijedan nije pao.Oni se nalaze iskljucivo u Americi,odakle idu na misije sirom sveta.Dok nisu na misijama,nalaze se u klimatizovanim hangarima.7jq

NE KASAPI KOMENTARE OLOSU

pre 7 godina

@von Richthofen, 27. april 2016 16:46

U aprilskom ratu 41. poginulo 11 nasih pilota.

2. lovacki puk stacioniran na aerodromima Knic i Kragujevac.
Komandant Franjo Pirc naredio da se unisti 17 nasih aviona na zemlji.

nacelnika Stožera zapovjedništva Bojnog zrakoplovstva NDH, ustaski general Franjo Pirc.

prvi komandanta JRV, partizanski general Franjo Pirc Franjo Pirc

oktobra 1944. u selu Jabuka kod Panceva partizani su streljali 72 pilota vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije.
O njihovom streljanju odlucivao Franjo Pirc.

U aprilskom ratu 41. poginulo 11 nasih pilota, partizani streljali 72 nasa pilota a o njihovom streljanju odlucio ustaski general.

Da li su vas to ucili u skoli i preko medija, ili su to krili i servirali vam lazi, sto rade i danas.

Antisha

pre 7 godina

Medalje za pilote koje su spasili Srbi. Onda medalje za pilote koje su oborili Srbi.
Bacite onu medalju iz WW2 u smece, sutra bi odlikovali onoga ko vas potpuno razori ako im je to u interesu.
Svasta

jelena

pre 7 godina

Počela da čitam komentare i odustala, hoću da živim u iluziji da među nama ima
ametnih i poštenih ljudi...samo ne komentarišu ovde. Po vama ispada da je ovaj čovek pobio sve što je poginulo u Srbiji, a i po svetu. Ali, što je još gore, po vama kspada da je Srbija bombardovana IZ ČISTA MIRA, neopravdano i ničim izazvano, naivna i nevina kao francuska sobarica...e pa, nkje bilo baš tako, zemljaci moji. Silni smo bili i okrutni prema svima oko nas, dok smo bili najjači, tek posle ovoga smo uvukli rogove. Ako ste vi bili mali, ili ste zaboravili, ili niste želeli nikada da znate istinu, ja se sećam, itekako.

autentična Sremica

pre 7 godina

Ha, ha, komentar.Dotični je oboren u ataru sremskog sela Budjanovaca, jer se katapultirao, a sa tog mesta su ga helikopterima spasli "njegovi".Inače, dokumentarni film o tome je sa oba učesnika u padu F17, američkog pilota i komand. jedinice koja je oborila F17, nekoliko puta emitovana na našoj TV, dotični vojnici su se sprijateljili, pravili kućne posete.TADA je rečeno da se Amerikanac ratosiljao vojne službe, uvideo besmislenost ratovanja, kad ono HIC!Jednom vojnik - uvek vojnik.SAMO RADI SVOJ POSAO - kako TO poznato zvuči sa Ninberškog procesa.A "naš" vojnik - otvorio pekaru u , mislim, Sremskoj Kamenici, ili tu negde...Samo da nam dotični Amer ne dodje da "naplati" ono obaranje F17 - jer TAKVU sramotu pilot teško da može da oprosti, a i cela amer. nacija...Što bi rekao dobri čika-Jova Zmaj "...hulje lepo bore, al nitkovski rade".

sinu Radomiru je dovoljno da se rodi

pre 7 godina

ja ne znam sta se svi lozite. bombardovanje je bilo "nepravedno i ničim izazvano" a bilo je jer su naši bili tvrdoglavi a onda smo dobili šta smo tražili.
pošto ste sad svi glasali vučić a koji se zalaže za nato ja smatram da ovog coveka treba odlikovati i sarađivati sa njim jer već poznaje srbiji i srbe.
druga stvar, nisu nasi ni smeli da pridju daga puste a vi se lozite da su ga uhvatili i pustili.
I zato puna podrška ovom generalu i njegovom velicanstvu premijeru vucicu

o5i100

pre 7 godina

kako čovek da ne bude komandant USAF. Ima iskustva, pošten, učestvovao u jednoj velikoj pobedi, postavili su najveću bazu u Evropi na Kosovu, a ovi naši mogu samo da kukaju i plaču kako su nas porazili.

Nenad

pre 7 godina

Sad jos Klinktonova da pobedi, a mi ni za 17. godina nismo nasli saveznike. Uostalom ko bi i zasto podrzao sizofrenu politiku naroda koji je umislio da je Napoleon a realno svaki rat pocne i zavrsi velikom bezanijom i totalnim raspadom.

realno

pre 7 godina

Jedan od 2 oborena aviona. Ovaj je pao jugozapadno od sapca. Drugi je poznati slucaj "stelta".
Bilo ne ponovilo se. A onaj iz pozarevca sto je upropastio i drzavu i narod, ako ima pakla tamo je.

Pera

pre 7 godina

"kada je odbrana naseg neba organizovana i sprovedena vise nego dobro,"

Mitovi u nas. Sta li bi jos srusili da odbrana u nas nije bila tako dobro organizovana. Aj nemoj se lazemo, srusili smo 2 od par hiljada preleta, oni su nama razorili vojnu i civilnu infrastrukturu i da su zeleli ne bi ostao kamen na kamenu. Ljudi, koji su heroji, su zrtvovani zbog toga sto se par njih drzali za svoje fotelje - Kosovo su lako prepustili ali svoje fotelje nisu..

SSSS

pre 7 godina

Do skora su govorili da osim F117A, nije oboren ni jedan avion ratnih zločinaca. F117A nisu mogli da sakriju, jer su naši lokani "nosači aviona" pred kamerama odneli njegove delove. Evo sada priznanja za još jedan. Priznaće oni sve, sud istorije će im suditi, kad-tad, kada već nema pravde na ovom svetu.

T-rex

pre 7 godina

"Hrabri" general,sa "bogatim" iskustvom koji je sa 10.000 metara ispuštao bombe na žene i decu, pa onda dobio po repu od, neke tamo PVO iz jedne male,ali prkosne zemlje...
Slava Junacima palim za odbranu Otađžbine !

Stojko

pre 7 godina

Dobro bre ljudi, pa 95% stranaca ne zna ni gde je ni sta je Srbija a sad je strasno to sto misli da je vojna baza u Tuzli ustvari na Kosovu.
Verujem da isti taj procenat Srba ne bi mogao da ubode Arizonu ili Kanzas u atlasu.

Baka

pre 7 godina

Covek za 17 godina od oborenog pilota stigao do prvog čoveka vazduhoplovstva. A ja video Temisvar i još par gradova. Moram da se katapultiram iz Srbije dok me zdravlje služi.

Smena 8

pre 7 godina

Mi mu tu dodjemo kao referenca u CV-u... Ipak, najjaci mi je onaj deo gde njihov varvarizam iz `99 opisuju kao napad na Slobodana Milosevica...

Serdjo

pre 7 godina

"Po njega je zatim došla spasilačka ekipa sa dva helikoptera, prebacila ga do aerodroma u Tuzli, odakle se vratio u Avijano." Šta je naša vojska radila za vreme ovog spašavanja? Dva helikoptera u niskom letu u našem vazdušnom prostoru izvlači pilota, a naši im osvetljavaju teren!? I na kraju kažu mi smo pobedili NATO!? Nikada ne zaboraviti ovaj zločin nad Srbima!

seljadin

pre 7 godina

@EVA New York times je objavio posle rata kritican tekst o procenama od 100000 do 500000 ubijenih kako je javio Department of state. Nema razloga da se sluzite negiranjem kad je lako proveriti na internetu. Izvinjavam se preko androida pisem pa nemam link google : early count hints on fewer Kosovo deaths NYTimes

VUK

pre 7 godina

avion je pogođen iznad Šapca.. avion je pao u selo Sinošević u vedroj noći svi su gledali kako padobran nosi pilota prema selu Pocerski Metković.. seljaci su se dali u poteru i do pilota stigli pre vojske koja ja bila na obroncima Cera.. bili su nadomak njega na tridesetak metara kada su se pojavila tri helikoptera i pustili dva rafala iznad glava prisutnih.. Drina je na 20 km vazdušnom linijom od tog mesta.. pokupili su pilota skoro bez sletanja i pobegli put Bosne.. ja imam neke suvenire od tog aviona koje je moj deda uzeo.. i bio je F 18 koji poleće sa nosača aviona i sa poprilično pređenih sati letenja... tačno je bio toliko star da je leteo u Pustinjskoj oluji.. svejedno.. General je čovek koji je prešao hiljade kilometara da baca bombe na neduzne ljude koji nikada nisu ugrozili njegovu domovinu. Čemu da se nadamo? Novim bombama?

Pantagruel

pre 7 godina

У преводу: Пустили га наши да се извуче, јер су имали дил са Америма да им не убијају оборене пилоте.

ls

pre 7 godina

Takav NE covek koji je sejao smrt po svetu, daleko od svoje zemlje i zasluzuje da bude na celu Americke avijacije. Ne treba ni u tom segmentu da se razlikuju od ostatka nacije.

EVA

pre 7 godina

da te podsetim citao sam u svim medijima izvestaj Department of State iz aprila 1999, da je na Kosovu ubijeno 500.000 Albanaca, uglavnom zena i dece i da su snimljene satelitom masovne grobince sa 500.000 mrtvih, i da se zato bombarduje SRJ. (seljadin)

Tipican spin koji uvek dolazi od gore-potpisanog "ja- sve- znam -nisam ziveo kao-vi-u Srbiji".

Evo ovde je link za USA State Dept izvestaj iz 1999 koji govori o verovatno 11000 ubijenih, gde je taj izvestaj iz aprila koji govori o 500.000 ubijenih? Malo odgovornosti za ono sto psiete, vidite da vam veruju (po plusevima)

http://www.state.gov/www/global/human_rights/kosovoii/homepage.html#exe

rudis

pre 7 godina

"On je često govorio o noći u kojoj je raketa zemlja-vazduh eksplodirala pored njegovog aviona iznad Beograda 2. maja 1999. godine, kada su SAD i NATO izvodile Operaciju Ujedinjena sila u vazdušnom ratu protiv Slobodana Miloševića i njegovih srpskih snaga nakon brojnih zločina na Balkanu", piše list.
A vi ste bili mirotvorci i ovo su bile demokratske bombe od kojih je hiljade ljudi stradalo.

cmyk

pre 7 godina

Čuj, domogao se Kosova, pa to je Srbija moronu, tamo nisi bio ni malo bezbedniji nego bilo gde na teritoriji SRJ. U stvari on ni ne zna gde je bio. Sad bi mogao da svrati u posetu da vidi sa zemlje gde je bio.

Brko

pre 7 godina

Od dejstava ovih "donosilaca demokratije", najmanje su stradali oni zbog kojih navode da su pokrenuli svoje fasisticke i zlocinacke akcije, a najvise oni zbog kojih su ih zaista poveli - nevini ljudi! SMRT fasizmu!

Povratak u buducnost, ili "Predsednice, pobedili smo NATO!"

pre 7 godina

@von Richthofen, 27. april 2016 16:46
I ako za 100 godina objave da su izgubili 200 aviona, da li to znaci da smo pobedili NATO retroaktivno?

QQ-LELE

pre 7 godina

U americi isto kao u Srbiji, mozes da napredujes na poslu jedino ako napravis neku gresku ili krades. Posteni i radni ljudi ostaju ceo zivot mladji referenti.

Milan Radaković

pre 7 godina

On oboren pa dogurao do prvog čoveka avijacije, a mi naše koji su vodili časne i junačke bitke pootpuštalii i slali u hag(namerno malo h).

cobo

pre 7 godina

Sve po istom sablonu kao i sa onim pilotom kojeg su VRS oborili kod Bihaca .
General Mladic posalje svoje najbolje specijalce da ga nadju i predaju Amerikancima i dobiju zato jos vise bombi po glavi .
Onda Amerikanci snimaju film na tu temu o svom heroju ili postane general a Srbi ostaju zli momci ...

Pedja

pre 7 godina

Osecam se lepo jer sam bio rezervista u
divizionu koji je oborio avion prvog coveka americke avijacije.
Pozdrav svim plavcima a posebno onima sa sistema " Neva".

only fools and horses

pre 7 godina

@autentična Sremica

Ovo što vi pišete je o oborenom F117, i nema veze sa ovim generalom i njegovim obaranjem.
A prava istina o tom periodu i stvarnim gubicima NATO će valjda nekad izaći na videlo. Ja je ne znam, ali znam da su u periodu od godinu dana posle bombardovanja prijavljeni preko 50 mirnodopskih padova raznih NATO aviona. Valjda im je tako lakše da prijave i otpišu oštećene i uništene avione, a da ne priznaju gubitke u ratu.

seljadin

pre 7 godina

@Jelena,
U starom Rimu, posle svakog zlocina se postavljalo pitanje
: Cui bono ? - U čiju korist ?
nisam NAtO-fil, daleko od toga, niti sam ziveo tada u Srbiji, pa mogu realno sagledati sta se desavalo sa svih strana, da te podsetim citao sam u svim medijima izvestaj Department of State iz aprila 1999, da je na Kosovu ubijeno 500.000 Albanaca, uglavnom zena i dece i da su snimljene satelitom masovne grobince sa 500.000 mrtvih, i da se zato bombarduje SRJ.

Elem, kad se slegla prasina, ispalo je da su Srbi stradali i da su na kraju i proterani sa Kosova, oduzeta imovina svim firmama koje su decenijama ulagale u Kosovo, rudnici su dodeljeni firmama Madlen Olbratj i Veslija Klarka.

Prema tome, ako je neko van domasaja pravde, ne znaci da je pravedan.

von Richthofen

pre 7 godina

Drugovi komunisti su me učili u školi da je Jugoslovenska Kraljevska Avijacija oborila 12 nemačkih aviona u aprilskom ratu 1941 godine. Kada su otvoreni nemački arhivi 1995 moglo se videti da su nemci zabeležili da im je od 06.04-18.04.1941, oboreno 98 aviona a još 26 aviona je rashodovano odmah po sletanju zbog teških oštećenja. Kada se tom broju dodaju oboreni mađarski, bugarski i italijanski avioni dolazi se do broja od oko 220 aviona oborenih u toku aprilskog rata. Tako će biti i sa oborenim NATO avionima. Tek naši unuci će možda biti u močućnosti da saznaju broj onorenih aviona 1999 godine. Za sada na internetu, ako se detaljnije prati, mogu se naći potvrde za 8 (osam) oborenih aviona NATO alijanse.

seljadin

pre 7 godina

poneko je i verovato u to da se NATO bori protiv nekog tamo "zlog Milosevica" ali kad oduzese rudnike, imovinu, proterase narod, onda je bilo jasno da je Milosevic bio u celoj ovoj prici samo sporedni cilj.

sokolovo oko

pre 7 godina

Zanimljivo je su SAD priznale obaranje samo jednog aviona i to nije ovaj.
(Neko iz mase, 27. april 2016 09:39)

Ameri su priznali samo pad dva aviona zbog "kvara" i svi so videli ta dva aviona na TV-u a mi smo "priznali obaranje 50 nato aviona ali nismo videli na TV-u ostalih 48

Nislija

pre 7 godina

satro na kosovo pobego hahah,da bre kao na filmu,time zamaze oci na pricu o obaranju,prvi smo oborili miraz,f16 i f117-toliko!pozdrav za generala

otkud jos jedan

pre 7 godina

a stalno su trubili da nijedan drugi avion nije oboren - samo su za jednog (nevidljivog F117) priznali - i to zato sto smo imali ostatke, a ove ostale sto su popadali nikada nisu hteli da priznaju.
a sad odjednom - vidi - ima ih jos oborenih

mup

pre 7 godina

Koristim priliku da pozdravim generala Spasoja Smiljanića, načelnika RV i PVO u tim teskimm danima, kada je odbrana naseg neba organizovana i sprovedena vise nego dobro, sobzirom sa čime smo od oružja i opreme raspolagali i sa kakvom silom smo se borili. Koštunica je kukavički smenio ovog slavnog vojskovođu i to po nalogu onih koji svoje ratne oficire postavljaju na najvise komandne položaje.

stanoje

pre 7 godina

Da je kojim slucajem pao u centar nekog sela ne bi sad bio nikakav komandant.
Izbusili bi ga seljaci vilama I bacili bi ga na svinje, toliko I tome.

Pera

pre 7 godina

I tako nakon obaranja od strane zlocinackih srpskih snaga cije je gradjane bombardovao, uspeo je da se domogne Kosova 300 kilometara daleko. Kada se ovoliko laze zarad napredovanja u vojsci, koliko li se laze u politici.

Beba

pre 7 godina

Zasluzio bi takvu poziciju samo cascu,postenjem i istinom.
Ovako,"bajkovito",sa u posebnu svrhu izmenjenim cinjenicama,ovo je vise nego sramno.
A prezivela sam sve to 1999.
Ne vidim da je njegovo "herojstvo" nesto sto bi trebalo likovati,ipak,nije on ni Milenko,Zoran,Zivota... ni Slobodan,Aleksa,Nebojsa,Ljubisa,Predrag,Boro,Emeti,Ilja,Dragan...
Hvala im svima.
A najgore od svega,je to sto smo mi na ove prave heroje zaboravili.

marko

pre 7 godina

Kako su bajkoviti nazivi njihovih akcija kod nas u Avganistanu i Iraku.
Da li ovo znaci da cemo imati specijalni tretman kod njega?
Mozda neki popust na kolicine, radioaktivnost ili slicno?

Surovi

pre 7 godina

@Оборен је В-2 "Spirit of Missouri" који је пао у атару села Привлака код Винковаца.@
B2 Spirit je stelt bombarder koji kosta oko milijardu dolara.Do sada nijedan nije pao.Oni se nalaze iskljucivo u Americi,odakle idu na misije sirom sveta.Dok nisu na misijama,nalaze se u klimatizovanim hangarima.7jq

MilanNis

pre 7 godina

(Serdjo, 27. april 2016 08:41)
Koliko ja znam imali smo nezvanicni dogovor o tome da ne obaramo helikoptere spasilackih misija jer nisu predstavljali pretnju. Inace zvanicni podaci su da su oborena dva aviona F-117 i F-16 kao i rusenje jednog Harijera pri sletanju u bazu. Inace poznato je da Ameri priznaju gubitke samo ukoliko druga strana ima dokaze za to, odnosno ukolilo su ti avioni posle obaranja pali u protivnicke ruke, ja licno verujem i u obaranje aviona tipa B-2 koji je pao u Bosni jer postoje mnogo indirektnih dokaza za to. Poz

артиљерац

pre 7 godina

Оборен је В-2 "Spirit of Missouri" који је пао у атару села Привлака код Винковаца.Пуковника Данија су 2002 звали сељаци из тог села,био
је и видео место пада.Оборен је и А-10 Thunderbolt који је пао код
села Таор,15 км јужно од Скопја.Октобра 2001 сам био на свадби у
суседном селу,па су ме водили да видим место пада.Њива је,2 године
после пада,била као бетон,само мало испуцала површина.Оборен јеизнад Јастрепца један немачки "Торнадо".Пилоти су ухваћени и били су на
ВМА.Оборен је најмање још један F-16,што ми је рекао кустос Музеја
авијације на Сурчину,Александар(презиме сам заборавио),а њему су то рекли чланови једне енглеске ваздухопловне делегације,2005.И рекли су му да је наша ПВО оборила,колико они знају,12 авиона,што се слаже
са руским проценама.Значи,нису 2,мало је више било.

roadrunner

pre 7 godina

@Pokondirena tikvica,

Nešto ne znam da se pilot oborenog F117 sprijeteljio sa puk Zoltanom. Gledao sam i u nekoj emisiji na Diskoveriju čini mi se, gde je puk Zolotan bio potuno cool opušten lik, a američki baja se u emisiji pojavio i rukovao se za Zoltanom ceo "obučen" u američku zastavu...čisto da ne bude zabune da je i dalje veoma ponosan na svoju ulogu. Tipačan američki ćomi na kvadrat.

Za Amera ne znam, možda je kasnije napustio službu, a puk Zoltan nije napustio, nego je NAJUREN od NATO oficira koji su posle 2000 sedeli u generalštabu i kadrirali

twister

pre 7 godina

Draga autenticna Sremice, bilo bi bar "lepse", da pre nego sto postavis komentar proveris detalje bitne za isti.
Pilot "nevidljivog" je Dale Zelko, tj potpuno drugi covek. Bogu hvala, nastavio je da zivi onako kako je i kod nas prikazano. Ovo je potpuno drugi lik, sa ocigledno drugacijim opredeljenjima.
PS Ima sve preporuke da ga jednog dana, bice zdravlja, docekamo uz sve pocasti

Pokondirena tikvica

pre 7 godina

Autenticna Sremcica pomesao si F117 tzv."Nevidljivi" i F16.Inace pilot F117 je dolazio u Srbiju i sprijateljio se sa puk. Zoltanom Danijem koji ga je oborio a istina je i da su obojca napustili vojnu sluzbu.

ten yard penalty

pre 7 godina

a stalno su trubili da nijedan drugi avion nije oboren - samo su za jednog (nevidljivog F117) priznali - i to zato sto smo imali ostatke, a ove ostale sto su popadali nikada nisu hteli da priznaju.
a sad odjednom - vidi - ima ih jos oborenih
(otkud jos jedan, 27. april 2016 08:28)


Ako hoccesh da vidish "rep" te letelice(F16c),poseti Muzej vazduhoplovstva na BG aerodromu "N.Tesla"....nalazi se u staklenoj vitrini(da ga ne bi svi chachkali),sa svim neophodnim podacima o pripadnosti jedinici,pilotu,dejstvima i mestu obaranja,kao i od koga je oboren...na repu je 'grb' eskadrile kojoj je pripadao i aplikacija orla u sletanju sa ispruzzenim kandzama...

Бацач пламена

pre 7 godina

@von Richthofen

Ништа спорно ту нема. Ти сви авиони које су Немци забележили обарани су и од стране наше ПВО, не само од авијације. Иначе, тих 12 авиона мислим да се односе само на 6. април, али нисам сигуран баш. Све у свему, нема никакве противречности. И још нешто, те цифре које си навео су преувеличане, тих 220 авиона.

djoka

pre 7 godina

(autentična Sremica, 27. april 2016 08:45)
Gospodjo promašili ste temu totalno. Ovde se ne govori o pilotu oborenog F-117 aviona već o pilotu koji je leteo na avionu F-16C i koji je pogođen negde iznad Beograda. Mant'e se vi avijacije i komentarisanja, vidite da vam ne ide od ruke.

Gajus Bonus

pre 7 godina

(autentična Sremica, 27. april 2016 08:45)

Ovo je drugi avion i druga priča. Inače sam, kao građanin Šapca lično video pad i jednog i drugog aviona.

Boske

pre 7 godina

Btw, kad sam u Sapcu kupovao polovnu radilicu za mog Golfa, vidio sam punu policu rezervnih dijelova za F-16. Kaze gazda, otkupio od seljaka, vrlo povoljno. Ali dzaba kad niko ne kupuje, ne vjeruju da su original.

Рајко

pre 7 godina

@stecky
Тако ти је то у Америци,леглу демократије и људских права.Што на већи положај "пуцаш",то више лажеш.Сви се сећамо Клинтонке и њене приче о томе како је "за длаку" избегла српске снајперисте приликом слетања на сарајевски аеродром.Заборавила је једну ситницу,догађај који је описивала догодио се неколико година после Дејтонског споразума.И сад неко такав претендује на председнички положај.

250.brigada ponos Srbije

pre 7 godina

Ajde i ja da ispričam jedan detalj iz tog rata a što imao prilike da vidim u spomen sobi komande 250 raketne brigade na Banjici čiji sam pripadnik bio 2003 godine.U sobi se mogu (ako se neko seti prvo gde je ključ jer je uvek zaključana )videti nevazni delovi od 117-ce i F14 koji je kako kažu srušen nadomak Bosne ali ono što bode oči i što je u celoj priči tragikomično jeste padobran američkog pilota koji je ni manje ni više nego proizveden u Kluzu 7-deset i neke i na njemu piše made in Yugoslavia.

mihajlo

pre 7 godina

@Stojko
Vise Srba zna kde su navedene drzava, nego obrnuto. Inace Bonstil na Kosovu i Metohiji je jos veca americka baza od spomenute y Bosni.

all seeing eye

pre 7 godina

Pao je u selo Nakucane, bio sam kasnije na mestu pada. Pricao sam sa covekom u ciju sumu je pao F16. Njegov komsija je izasao sa lovackom puskom i ugledao helikopter kako stoji tik iznad zemlje, osvetljene kabine i pilota crnca sa sve slusalicama. Opalio je iz puske u helikopter posle cega je helikopter zasuo kucu stotinama metaka (video sam zid kuce), ljudi su se posakrivali u misiju rupu, oni su pokupili pilota i otisli.

NE KASAPI KOMENTARE OLOSU

pre 7 godina

@von Richthofen, 27. april 2016 16:46

U aprilskom ratu 41. poginulo 11 nasih pilota.

2. lovacki puk stacioniran na aerodromima Knic i Kragujevac.
Komandant Franjo Pirc naredio da se unisti 17 nasih aviona na zemlji.

nacelnika Stožera zapovjedništva Bojnog zrakoplovstva NDH, ustaski general Franjo Pirc.

prvi komandanta JRV, partizanski general Franjo Pirc Franjo Pirc

oktobra 1944. u selu Jabuka kod Panceva partizani su streljali 72 pilota vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije.
O njihovom streljanju odlucivao Franjo Pirc.

U aprilskom ratu 41. poginulo 11 nasih pilota, partizani streljali 72 nasa pilota a o njihovom streljanju odlucio ustaski general.

Da li su vas to ucili u skoli i preko medija, ili su to krili i servirali vam lazi, sto rade i danas.

LeMi

pre 7 godina

hm, na stranu moja netrpeljivost prema amerima, oni svoje veterane postuju i ko ovog tipa unapredjuju.
a kod nas oficire ucesnike rata gledaju da sto pre penzionisu, il da ih na bilo koji nacin zaustave u napredovanju.
a o vojnicima veteranima tek niko ne brine.... sramota.....

Antisha

pre 7 godina

Medalje za pilote koje su spasili Srbi. Onda medalje za pilote koje su oborili Srbi.
Bacite onu medalju iz WW2 u smece, sutra bi odlikovali onoga ko vas potpuno razori ako im je to u interesu.
Svasta