Utorak, 09.02.2016.

07:00

Kimov satelit se "prevrće", primećen iznad SAD

Severnokorejski satelit, lansiran raketom zbog koje je podignuta uzbuna širom sveta, navodno se “prevrće“ u zemljinoj orbiti.

Izvor: B92

Kimov satelit se "prevræe", primeæen iznad SAD IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Nebojša

pre 8 godina

e sad vidite nama se plasira da je s koreja siromasna i varvarska zemlja a takve zemlje tesko da mogu i imaju potencijal da prave satelite i balisticke rakete... pa ko je onda tu lud
(zorzo, 09. februar 2016 09:14)

Pa pogledaj indiju po mnogo čemu jedna od najzaostalijih i najsiromasnijih zemalja sveta pa imaju atomsku bombu i svemirski program.

Politika

pre 8 godina

Da postoji i najmanja realna pretnja od strane Severne Koreje po velike sile odavno bi ista bila napadnuta i preorana po svaku cenu. Velike sile i za manje interese nego sto je globalna pretnja jedne drzave preduzimaju vojne akcije. Vidimo samo kakvo je stanje po razlicitim drzavama poput Libije, Iraka, Afganistana, Sirije, Ukrajine pa cak i Gruzije. Ovako Severna Koreja sluzi kao imaginarni neprijatelj koji odrzava dodatno borbenu gotovost drzave i stvara potrebu za postojanje svetskih policajaca.
Onog dana kada pajac koji je vodi uspe da stvori bilo sta sto moze predstavljati opasnost tog dana ce ga napasti sa svih strana i pitanje je sta ce ostati za taj napaceni narod sto zivi tamo. Ovo lansiranje satelita je verovatno vise bilo za domacu upotrebu u samoj Severnoj Koreji. Siguran sam da veliki igraci znaju sta je tacno lansirano, sta mu je svrha i da li to cudo uopste radi. Tamo na svakog zaposlenog u drzavnom aparatu sedi makar jedan koji spijunira za redom USA, Kinu, Rusiju, Japan, J. Koreju i jos par zemalja usput.

dominiram nije humano

pre 8 godina

Sudeci po komentarima,nije ni cudo sto smo tu gde jesmo !
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (raxi, 9. februar 2016 10:19)

pa naravno da su takvi komentari kad ih šalju neradnici (sve u jeku radnog vremena) i klinci koji su na raspustu

Zoran

pre 8 godina

Ja sam mislio Koreja lansirala neku raketu u strogo vojne svrhe, kao testiranje necega, kad ono satelit i odmah uzbuna. Sto, Koreja ne sme da ima satelit?

milan-bgd

pre 8 godina

Podaci o orbiti satelita:
elipsa 466 puta 501 kilometar, inklinacija (nagib ravni orbite u odnosu na ekvatorijalnu ravan) 97.5°, govore da je rec o satelitu za osmatranje. Tako da verovatno nije rec o "masini za ves" poslatoj u svemir da se demonstrira tehnoloska moc, i da ima logike ocekivati da satelit salje neke signale i da se ne tumba u orbiti.
Polarne blago retrogradne orbite (one sa inklinacijom vecom od 90°) se koriste za spijunske svrhe ili osmatranje zemaljskih resursa zato sto se, kombinacijom nagiba i visine orbite, moze postici da satelit preko nekog predela prelece uvek u isto doba dana. Na primer, kako bi zlobnici primetili, Kim Dzong Un zeli da mu satelit svake veceri u vreme utakmice ragbija prelece preko stadiona (mada pitanje koliko bi video sa 500 km visine i za nekoliko minuta koliko traje prelet). Ili se zeli meriti neka prirodna pojava (isparavanje iz neke sume, recimo) u podne ili u zoru itd.
Inace tumbanje satelita u orbiti se lako detektuje merenjem neregularne promene njegovog sjaja, koji bi trebalo da je manje-vise konstantan ako se pravilno postavio u osmatracki polozaj. Prethodnik ovog satelita se takodje tumbao u orbiti, sto znaci da Korejanci imaju neki problem oko orijentacije i stabilizacije satelita koji jos nije resen.
I na kraju treba reci da je lansiranje uredno najavljeno pomorskim sluzbama sa ocekivanim vremenima i mestima pada prvog i drugog stepena rakete, tako da nije izvedeno bas "divlje" kao sto medijska histerija predstavlja.

Banjalučanin

pre 8 godina

@(EU Citizen, 09. februar 2016 07:56)
Koliko god da se radujem Tvojim komentarima na tehnopolisu, toliko me ovi radikalno-evropski stavovi uvijek ostavljaju bez riječi... Čuj, pretvorio bi državu u pustinju??? E, TO se, moj Evropljanine, zove genocid.

Toto-ko-tunjo-punilac-burica

pre 8 godina

Digla se grdna frka nema signala, satelit se "tumba", putanja neizvesna pa naravno kad su poslali u svemir obično prazno bure da se okreće oko Zemlje.
(XXL, 9. februar 2016 08:11)
He, he, a mislis da je prazno?

Toto-ko-tunjo

pre 8 godina

sad vidite nama se plasira da je s koreja siromasna i varvarska zemlja a takve zemlje tesko da mogu i imaju potencijal da prave satelite i balisticke rakete... pa ko je onda tu lud
(zorzo, 9. februar 2016 09:14)
Nas ubedjivase krajem osamdesetih da nista ne valjamo, te se malo komesasmo devedesetih, oborismo truli komunizam i izadjosmo nikad jaci. Probaju, pa gde prodje.

Uff

pre 8 godina

@Misa: Najmanji problem je to što se satelit možda tumba (ili što nije na svojoj zamišljenoj orbiti, mada ne vidim vesti o tome). Ako se ne varam, u poslednje dve godine je svaka od vodećih svemirskih agencija imala barem po jedan neuspeh tog tipa. Problem je što između rakete za postavljanje satelita u nisku orbitu i balističke rakete koja bi nosila nuklearnu bojevu glavu na drugi kontinent nema velike razlike. Ako se tome doda opšta percepcija da je režim u Severnoj Koreji malkice lud, kao i da su nedavno objavili da su uspešno testirali hidrogensku bombu, eto zašto je nastala frka. Doduše, ne misli se da su Severnokorejci rešili baš sve tehničke probleme, prvo, balistički projektil mora i da se vrati u Zemljinu atmosferu, a to je poseban i značajan tehnički problem, i drugo, pitanje je da li Severna koreja zaista ima hidrogensku bombu, kao i da li je ona dovoljno minijaturizovana da je raketa može poneti. A što se tiče preletanja preko Srbije, da smo mi živi i zdravi, nas je prvi severnokorejski satelit preleteo još u decembru 2012. (Gwangmyeongseong-3 ho 2-hogi).

realnoo

pre 8 godina

Poenta nije u satelitu,briga njih što se prevrće,oni su i poslali neki krš gore,važno je to da je raketa više nego moćno uspešno obavila zadatak.

Nemanja

pre 8 godina

Nije problema sto NDR Koreja lansira satelit, pa to odavno i kompanije rade a ne drzave, vec je problem kada to radi jedna zemlja totalno izlovana i zatvorena za ostatak sveta, koja vodi propagandu mrznje prema ostatku sveta ... i krajnje namere takve zemlje nikad sa sigurnoscu ne mozes znati. Uporedite to na nasem regionu gde Hrvatska zemlja clanica EU, NATO itd svih mogucih tela uzme i nabavi neku vojnu opremu kod nas pocinje haos, odma se kontaktiraju rusi, pregovara se o nabavci ekvivalentnog naoruzanja ... a realno bilo bi malo apsurdno ocekivati bilo kakve "vojne" tenzije izmedju komsija. Kada to prenesete na primer Koreje u koju ispravite me ako gresim ali ne mozes otici tako sto ces pokupiti torbu pasos i sesti u avion, pa tamo se iskrcati i uzivati po gradu, vec skroz drugacije (svi znamo kako to funkcionise) ... Cinjenica je da je u S. Koreji na snazi totalitarna diktatura, sloboda govora ne postoji i jos milion drugih ljudskih prava je tamo ne postoji, da je drugacije ... verovatno bi nekad negde videli Korejance sa severa, verovatno bi oni imali pristup internetu i verovatno bi mogli da posetimo njihovu zemlju (kao gotovo bilo koju drugu na svetu). Ne tvrdim da se amerikanci ne bave propagandom, ali hocu da ukazem na to da nije 100% sve netacno ... S. Koreja je zemlja kojom vlada jedan covek koji je na levelu Boga tamo i konstatno zvecka oruzijem ... pa otud nije ni cudo sto se vodi takva kampanja protiv njega i njegove zemlje.

Damir

pre 8 godina

Kako je očajno uradjen prenos SB50 na NFL Network (ne govorim o CBS režiji, to je bilo OK...), verujem da je Kim i sa takvim tumbanjem satelita imao bolji prenos od nas koji smo preko "lokalnih provajdera" dobili NFL Network verziju prenosa.

adam

pre 8 godina

Ja mislim da ih on sve žešće lozi. Nema frekvencije i nema signala jer se i ne emituje ništa, ne skuplja nikakve podatke. Lansirao je satelit da se Amerikanci isparanoisu i da izlože ceo svet kako je jedna bedna i zatvorena država, mocna vojna sila. To mu je cela logika akcije i kako vidim funkcionise besprekorno.

Misa

pre 8 godina

Komentatori ovde ne razumu opasnost svega ovoga. Kada jedna zemlja hoce da posalje satelit oni oficijalno objave saljemo na primer komumikacioni satelit na tu i tu visinu. Sad da li je on komunikacioni ili sta to nema veze jer dosta njih kriju celu tajnu. Za ovaj satelit nije oficialno receno na kojoj visini ce ici sto hajde i nije neki veliki problem sem ako satelit se ne pokvari. E bas je tu problem. Svedska svemirska agencija je brzo primetila da se ovaj satelit jos uvek nije stabilizovao na svojoj putanji. On ne samo da se nije stabilizovao nego se i okrece oko svoje ose sto nije normalno za manje satelite. On se jos nalazi dosta nisko na nivou komunikacionih satelita i ne salje nikakve impulse niti komunikaciju. Sve to ukazuje da je se pokvario sto bi znacilo da Koreja mora da ga spusti na zemlju. Ako nastavi da leti na ovaj nacin postoji veoma veliki rizik da ce on udariti u neki drugi satelit i dovesti do velike stete. Mi takodje neznamo kakav je ovo satelit. Mozda je pravi a mozda je samo obicna gromada i da li ce izgoreti pri ulasku u zemlju ili ne. Zadnji satelit koji je Koreja poslala je pao u more bio je oko ekvatora. Ovaj sateli je vise severno i izmedju ostalog prelazi preko Srbije i veci deo zemlje a manje mora nego ako ide preko ekvatora.

Milos

pre 8 godina

Ma da, tumba se i prevrće sve što nije američko. Stalno nam ispiraju mozak da je S. Koreja zaostala država sa tehnologijom iz 60ih. Očigledno to nije u potpunosti istina.
(tomtom, 9. februar 2016 08:19)

Sa tehnogijom 1950tih ti vec mozes da lansiras satelit, prvi sateliti su lansirani pre 1960te.

zorzo

pre 8 godina

e sad vidite nama se plasira da je s koreja siromasna i varvarska zemlja a takve zemlje tesko da mogu i imaju potencijal da prave satelite i balisticke rakete... pa ko je onda tu lud

BV

pre 8 godina

Drago mi je da bahata administracija sada mora da se suocava sa cinicnim i licemernim "objasnjenjima" koja su do sad servirana celom svetu od njihove strane. Cuj vremenska prognoza i sume, hahaha, odlicno su se setili Koreanci.

anonymous

pre 8 godina

Ovo je malo preterivanje. Gomila zemalja ima satelite u orbiti i nikog nije briga, dok kad Severna Koreja pošalje jedan, odmah je glavni neprijatelj sveta.

XXL

pre 8 godina

Digla se grdna frka nema signala, satelit se "tumba", putanja neizvesna pa naravno kad su poslali u svemir obično prazno bure da se okreće oko Zemlje.

tomtom

pre 8 godina

Ma da, tumba se i prevrće sve što nije američko. Stalno nam ispiraju mozak da je S. Koreja zaostala država sa tehnologijom iz 60ih. Očigledno to nije u potpunosti istina.

miro

pre 8 godina

Ne bre, Kim je stavio opkladu na Denver Broncos, i poslo satelit da spijunira Pantere iz Kroline i zato su izgubili SUPER BOWL 2016
Treba odma bombardovati S,Koreju jer to nije fer, demokrati iz washingtona su stavili opkladu na pantere iz karoline

aleksandar

pre 8 godina

Cekaj danasnji svet se vrti samo oko Amerike??
Oni mogu da salju sta oce u svemir,pa cak u svemir da dalji i turiste..A S. Koreja ne moze???
Ovo je jos jedan dokaz licemerstva sa zapada...
U danasnjrm svetu traje medijska propaganda,a to se najbolje oslikava na primeru S. Koreje..Zapad ih prikazuje kao bedu,a oni pansiraju raketu vredu vise miliona dolara..

dejan

pre 8 godina

Zasto se na svaku sitnicu koju uradi S.Koreja gleda tako dramaticno,dok s druge strane SAD mogu da rade sta im je volja a da im niko ni rec ne kaze?!

zgrozen radi bombardovanja amerikanaca

pre 8 godina

panika sirom sveta? meni je npr. puno srce i drago mi je radi s. koreje jer znam da joj se sa takvim oruzijem ne moze ponoviti vijetnam irak juga ili sirija.

EU Citizen

pre 8 godina

Ja bih ru državu pretvorio u pustinju za primer, i to prvom sledećom prilikom kada zapreti civilizovanom svetu nuklearnim naoružanjem. Mislim da bi mnogi kojima ovi ludaci daju ideje izvukli ispravne zaključke i postali mnogo manji problem, a to što se nešto tog tipa već nije desilo, uprkos par decenija provokacija, pokazuje koliko je degenerisan civilizovani svet postao pod uticajem levičarske pete kolone.

tomtom

pre 8 godina

Ma da, tumba se i prevrće sve što nije američko. Stalno nam ispiraju mozak da je S. Koreja zaostala država sa tehnologijom iz 60ih. Očigledno to nije u potpunosti istina.

anonymous

pre 8 godina

Ovo je malo preterivanje. Gomila zemalja ima satelite u orbiti i nikog nije briga, dok kad Severna Koreja pošalje jedan, odmah je glavni neprijatelj sveta.

miro

pre 8 godina

Ne bre, Kim je stavio opkladu na Denver Broncos, i poslo satelit da spijunira Pantere iz Kroline i zato su izgubili SUPER BOWL 2016
Treba odma bombardovati S,Koreju jer to nije fer, demokrati iz washingtona su stavili opkladu na pantere iz karoline

dejan

pre 8 godina

Zasto se na svaku sitnicu koju uradi S.Koreja gleda tako dramaticno,dok s druge strane SAD mogu da rade sta im je volja a da im niko ni rec ne kaze?!

zgrozen radi bombardovanja amerikanaca

pre 8 godina

panika sirom sveta? meni je npr. puno srce i drago mi je radi s. koreje jer znam da joj se sa takvim oruzijem ne moze ponoviti vijetnam irak juga ili sirija.

zorzo

pre 8 godina

e sad vidite nama se plasira da je s koreja siromasna i varvarska zemlja a takve zemlje tesko da mogu i imaju potencijal da prave satelite i balisticke rakete... pa ko je onda tu lud

XXL

pre 8 godina

Digla se grdna frka nema signala, satelit se "tumba", putanja neizvesna pa naravno kad su poslali u svemir obično prazno bure da se okreće oko Zemlje.

aleksandar

pre 8 godina

Cekaj danasnji svet se vrti samo oko Amerike??
Oni mogu da salju sta oce u svemir,pa cak u svemir da dalji i turiste..A S. Koreja ne moze???
Ovo je jos jedan dokaz licemerstva sa zapada...
U danasnjrm svetu traje medijska propaganda,a to se najbolje oslikava na primeru S. Koreje..Zapad ih prikazuje kao bedu,a oni pansiraju raketu vredu vise miliona dolara..

BV

pre 8 godina

Drago mi je da bahata administracija sada mora da se suocava sa cinicnim i licemernim "objasnjenjima" koja su do sad servirana celom svetu od njihove strane. Cuj vremenska prognoza i sume, hahaha, odlicno su se setili Koreanci.

Milos

pre 8 godina

Ma da, tumba se i prevrće sve što nije američko. Stalno nam ispiraju mozak da je S. Koreja zaostala država sa tehnologijom iz 60ih. Očigledno to nije u potpunosti istina.
(tomtom, 9. februar 2016 08:19)

Sa tehnogijom 1950tih ti vec mozes da lansiras satelit, prvi sateliti su lansirani pre 1960te.

Nemanja

pre 8 godina

Nije problema sto NDR Koreja lansira satelit, pa to odavno i kompanije rade a ne drzave, vec je problem kada to radi jedna zemlja totalno izlovana i zatvorena za ostatak sveta, koja vodi propagandu mrznje prema ostatku sveta ... i krajnje namere takve zemlje nikad sa sigurnoscu ne mozes znati. Uporedite to na nasem regionu gde Hrvatska zemlja clanica EU, NATO itd svih mogucih tela uzme i nabavi neku vojnu opremu kod nas pocinje haos, odma se kontaktiraju rusi, pregovara se o nabavci ekvivalentnog naoruzanja ... a realno bilo bi malo apsurdno ocekivati bilo kakve "vojne" tenzije izmedju komsija. Kada to prenesete na primer Koreje u koju ispravite me ako gresim ali ne mozes otici tako sto ces pokupiti torbu pasos i sesti u avion, pa tamo se iskrcati i uzivati po gradu, vec skroz drugacije (svi znamo kako to funkcionise) ... Cinjenica je da je u S. Koreji na snazi totalitarna diktatura, sloboda govora ne postoji i jos milion drugih ljudskih prava je tamo ne postoji, da je drugacije ... verovatno bi nekad negde videli Korejance sa severa, verovatno bi oni imali pristup internetu i verovatno bi mogli da posetimo njihovu zemlju (kao gotovo bilo koju drugu na svetu). Ne tvrdim da se amerikanci ne bave propagandom, ali hocu da ukazem na to da nije 100% sve netacno ... S. Koreja je zemlja kojom vlada jedan covek koji je na levelu Boga tamo i konstatno zvecka oruzijem ... pa otud nije ni cudo sto se vodi takva kampanja protiv njega i njegove zemlje.

EU Citizen

pre 8 godina

Ja bih ru državu pretvorio u pustinju za primer, i to prvom sledećom prilikom kada zapreti civilizovanom svetu nuklearnim naoružanjem. Mislim da bi mnogi kojima ovi ludaci daju ideje izvukli ispravne zaključke i postali mnogo manji problem, a to što se nešto tog tipa već nije desilo, uprkos par decenija provokacija, pokazuje koliko je degenerisan civilizovani svet postao pod uticajem levičarske pete kolone.

Banjalučanin

pre 8 godina

@(EU Citizen, 09. februar 2016 07:56)
Koliko god da se radujem Tvojim komentarima na tehnopolisu, toliko me ovi radikalno-evropski stavovi uvijek ostavljaju bez riječi... Čuj, pretvorio bi državu u pustinju??? E, TO se, moj Evropljanine, zove genocid.

adam

pre 8 godina

Ja mislim da ih on sve žešće lozi. Nema frekvencije i nema signala jer se i ne emituje ništa, ne skuplja nikakve podatke. Lansirao je satelit da se Amerikanci isparanoisu i da izlože ceo svet kako je jedna bedna i zatvorena država, mocna vojna sila. To mu je cela logika akcije i kako vidim funkcionise besprekorno.

Misa

pre 8 godina

Komentatori ovde ne razumu opasnost svega ovoga. Kada jedna zemlja hoce da posalje satelit oni oficijalno objave saljemo na primer komumikacioni satelit na tu i tu visinu. Sad da li je on komunikacioni ili sta to nema veze jer dosta njih kriju celu tajnu. Za ovaj satelit nije oficialno receno na kojoj visini ce ici sto hajde i nije neki veliki problem sem ako satelit se ne pokvari. E bas je tu problem. Svedska svemirska agencija je brzo primetila da se ovaj satelit jos uvek nije stabilizovao na svojoj putanji. On ne samo da se nije stabilizovao nego se i okrece oko svoje ose sto nije normalno za manje satelite. On se jos nalazi dosta nisko na nivou komunikacionih satelita i ne salje nikakve impulse niti komunikaciju. Sve to ukazuje da je se pokvario sto bi znacilo da Koreja mora da ga spusti na zemlju. Ako nastavi da leti na ovaj nacin postoji veoma veliki rizik da ce on udariti u neki drugi satelit i dovesti do velike stete. Mi takodje neznamo kakav je ovo satelit. Mozda je pravi a mozda je samo obicna gromada i da li ce izgoreti pri ulasku u zemlju ili ne. Zadnji satelit koji je Koreja poslala je pao u more bio je oko ekvatora. Ovaj sateli je vise severno i izmedju ostalog prelazi preko Srbije i veci deo zemlje a manje mora nego ako ide preko ekvatora.

realnoo

pre 8 godina

Poenta nije u satelitu,briga njih što se prevrće,oni su i poslali neki krš gore,važno je to da je raketa više nego moćno uspešno obavila zadatak.

Toto-ko-tunjo-punilac-burica

pre 8 godina

Digla se grdna frka nema signala, satelit se "tumba", putanja neizvesna pa naravno kad su poslali u svemir obično prazno bure da se okreće oko Zemlje.
(XXL, 9. februar 2016 08:11)
He, he, a mislis da je prazno?

Uff

pre 8 godina

@Misa: Najmanji problem je to što se satelit možda tumba (ili što nije na svojoj zamišljenoj orbiti, mada ne vidim vesti o tome). Ako se ne varam, u poslednje dve godine je svaka od vodećih svemirskih agencija imala barem po jedan neuspeh tog tipa. Problem je što između rakete za postavljanje satelita u nisku orbitu i balističke rakete koja bi nosila nuklearnu bojevu glavu na drugi kontinent nema velike razlike. Ako se tome doda opšta percepcija da je režim u Severnoj Koreji malkice lud, kao i da su nedavno objavili da su uspešno testirali hidrogensku bombu, eto zašto je nastala frka. Doduše, ne misli se da su Severnokorejci rešili baš sve tehničke probleme, prvo, balistički projektil mora i da se vrati u Zemljinu atmosferu, a to je poseban i značajan tehnički problem, i drugo, pitanje je da li Severna koreja zaista ima hidrogensku bombu, kao i da li je ona dovoljno minijaturizovana da je raketa može poneti. A što se tiče preletanja preko Srbije, da smo mi živi i zdravi, nas je prvi severnokorejski satelit preleteo još u decembru 2012. (Gwangmyeongseong-3 ho 2-hogi).

Nebojša

pre 8 godina

e sad vidite nama se plasira da je s koreja siromasna i varvarska zemlja a takve zemlje tesko da mogu i imaju potencijal da prave satelite i balisticke rakete... pa ko je onda tu lud
(zorzo, 09. februar 2016 09:14)

Pa pogledaj indiju po mnogo čemu jedna od najzaostalijih i najsiromasnijih zemalja sveta pa imaju atomsku bombu i svemirski program.

Damir

pre 8 godina

Kako je očajno uradjen prenos SB50 na NFL Network (ne govorim o CBS režiji, to je bilo OK...), verujem da je Kim i sa takvim tumbanjem satelita imao bolji prenos od nas koji smo preko "lokalnih provajdera" dobili NFL Network verziju prenosa.

milan-bgd

pre 8 godina

Podaci o orbiti satelita:
elipsa 466 puta 501 kilometar, inklinacija (nagib ravni orbite u odnosu na ekvatorijalnu ravan) 97.5°, govore da je rec o satelitu za osmatranje. Tako da verovatno nije rec o "masini za ves" poslatoj u svemir da se demonstrira tehnoloska moc, i da ima logike ocekivati da satelit salje neke signale i da se ne tumba u orbiti.
Polarne blago retrogradne orbite (one sa inklinacijom vecom od 90°) se koriste za spijunske svrhe ili osmatranje zemaljskih resursa zato sto se, kombinacijom nagiba i visine orbite, moze postici da satelit preko nekog predela prelece uvek u isto doba dana. Na primer, kako bi zlobnici primetili, Kim Dzong Un zeli da mu satelit svake veceri u vreme utakmice ragbija prelece preko stadiona (mada pitanje koliko bi video sa 500 km visine i za nekoliko minuta koliko traje prelet). Ili se zeli meriti neka prirodna pojava (isparavanje iz neke sume, recimo) u podne ili u zoru itd.
Inace tumbanje satelita u orbiti se lako detektuje merenjem neregularne promene njegovog sjaja, koji bi trebalo da je manje-vise konstantan ako se pravilno postavio u osmatracki polozaj. Prethodnik ovog satelita se takodje tumbao u orbiti, sto znaci da Korejanci imaju neki problem oko orijentacije i stabilizacije satelita koji jos nije resen.
I na kraju treba reci da je lansiranje uredno najavljeno pomorskim sluzbama sa ocekivanim vremenima i mestima pada prvog i drugog stepena rakete, tako da nije izvedeno bas "divlje" kao sto medijska histerija predstavlja.

dominiram nije humano

pre 8 godina

Sudeci po komentarima,nije ni cudo sto smo tu gde jesmo !
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (raxi, 9. februar 2016 10:19)

pa naravno da su takvi komentari kad ih šalju neradnici (sve u jeku radnog vremena) i klinci koji su na raspustu

Toto-ko-tunjo

pre 8 godina

sad vidite nama se plasira da je s koreja siromasna i varvarska zemlja a takve zemlje tesko da mogu i imaju potencijal da prave satelite i balisticke rakete... pa ko je onda tu lud
(zorzo, 9. februar 2016 09:14)
Nas ubedjivase krajem osamdesetih da nista ne valjamo, te se malo komesasmo devedesetih, oborismo truli komunizam i izadjosmo nikad jaci. Probaju, pa gde prodje.

Zoran

pre 8 godina

Ja sam mislio Koreja lansirala neku raketu u strogo vojne svrhe, kao testiranje necega, kad ono satelit i odmah uzbuna. Sto, Koreja ne sme da ima satelit?

Politika

pre 8 godina

Da postoji i najmanja realna pretnja od strane Severne Koreje po velike sile odavno bi ista bila napadnuta i preorana po svaku cenu. Velike sile i za manje interese nego sto je globalna pretnja jedne drzave preduzimaju vojne akcije. Vidimo samo kakvo je stanje po razlicitim drzavama poput Libije, Iraka, Afganistana, Sirije, Ukrajine pa cak i Gruzije. Ovako Severna Koreja sluzi kao imaginarni neprijatelj koji odrzava dodatno borbenu gotovost drzave i stvara potrebu za postojanje svetskih policajaca.
Onog dana kada pajac koji je vodi uspe da stvori bilo sta sto moze predstavljati opasnost tog dana ce ga napasti sa svih strana i pitanje je sta ce ostati za taj napaceni narod sto zivi tamo. Ovo lansiranje satelita je verovatno vise bilo za domacu upotrebu u samoj Severnoj Koreji. Siguran sam da veliki igraci znaju sta je tacno lansirano, sta mu je svrha i da li to cudo uopste radi. Tamo na svakog zaposlenog u drzavnom aparatu sedi makar jedan koji spijunira za redom USA, Kinu, Rusiju, Japan, J. Koreju i jos par zemalja usput.

EU Citizen

pre 8 godina

Ja bih ru državu pretvorio u pustinju za primer, i to prvom sledećom prilikom kada zapreti civilizovanom svetu nuklearnim naoružanjem. Mislim da bi mnogi kojima ovi ludaci daju ideje izvukli ispravne zaključke i postali mnogo manji problem, a to što se nešto tog tipa već nije desilo, uprkos par decenija provokacija, pokazuje koliko je degenerisan civilizovani svet postao pod uticajem levičarske pete kolone.

tomtom

pre 8 godina

Ma da, tumba se i prevrće sve što nije američko. Stalno nam ispiraju mozak da je S. Koreja zaostala država sa tehnologijom iz 60ih. Očigledno to nije u potpunosti istina.

anonymous

pre 8 godina

Ovo je malo preterivanje. Gomila zemalja ima satelite u orbiti i nikog nije briga, dok kad Severna Koreja pošalje jedan, odmah je glavni neprijatelj sveta.

zgrozen radi bombardovanja amerikanaca

pre 8 godina

panika sirom sveta? meni je npr. puno srce i drago mi je radi s. koreje jer znam da joj se sa takvim oruzijem ne moze ponoviti vijetnam irak juga ili sirija.

zorzo

pre 8 godina

e sad vidite nama se plasira da je s koreja siromasna i varvarska zemlja a takve zemlje tesko da mogu i imaju potencijal da prave satelite i balisticke rakete... pa ko je onda tu lud

miro

pre 8 godina

Ne bre, Kim je stavio opkladu na Denver Broncos, i poslo satelit da spijunira Pantere iz Kroline i zato su izgubili SUPER BOWL 2016
Treba odma bombardovati S,Koreju jer to nije fer, demokrati iz washingtona su stavili opkladu na pantere iz karoline

dejan

pre 8 godina

Zasto se na svaku sitnicu koju uradi S.Koreja gleda tako dramaticno,dok s druge strane SAD mogu da rade sta im je volja a da im niko ni rec ne kaze?!

Nemanja

pre 8 godina

Nije problema sto NDR Koreja lansira satelit, pa to odavno i kompanije rade a ne drzave, vec je problem kada to radi jedna zemlja totalno izlovana i zatvorena za ostatak sveta, koja vodi propagandu mrznje prema ostatku sveta ... i krajnje namere takve zemlje nikad sa sigurnoscu ne mozes znati. Uporedite to na nasem regionu gde Hrvatska zemlja clanica EU, NATO itd svih mogucih tela uzme i nabavi neku vojnu opremu kod nas pocinje haos, odma se kontaktiraju rusi, pregovara se o nabavci ekvivalentnog naoruzanja ... a realno bilo bi malo apsurdno ocekivati bilo kakve "vojne" tenzije izmedju komsija. Kada to prenesete na primer Koreje u koju ispravite me ako gresim ali ne mozes otici tako sto ces pokupiti torbu pasos i sesti u avion, pa tamo se iskrcati i uzivati po gradu, vec skroz drugacije (svi znamo kako to funkcionise) ... Cinjenica je da je u S. Koreji na snazi totalitarna diktatura, sloboda govora ne postoji i jos milion drugih ljudskih prava je tamo ne postoji, da je drugacije ... verovatno bi nekad negde videli Korejance sa severa, verovatno bi oni imali pristup internetu i verovatno bi mogli da posetimo njihovu zemlju (kao gotovo bilo koju drugu na svetu). Ne tvrdim da se amerikanci ne bave propagandom, ali hocu da ukazem na to da nije 100% sve netacno ... S. Koreja je zemlja kojom vlada jedan covek koji je na levelu Boga tamo i konstatno zvecka oruzijem ... pa otud nije ni cudo sto se vodi takva kampanja protiv njega i njegove zemlje.

aleksandar

pre 8 godina

Cekaj danasnji svet se vrti samo oko Amerike??
Oni mogu da salju sta oce u svemir,pa cak u svemir da dalji i turiste..A S. Koreja ne moze???
Ovo je jos jedan dokaz licemerstva sa zapada...
U danasnjrm svetu traje medijska propaganda,a to se najbolje oslikava na primeru S. Koreje..Zapad ih prikazuje kao bedu,a oni pansiraju raketu vredu vise miliona dolara..

XXL

pre 8 godina

Digla se grdna frka nema signala, satelit se "tumba", putanja neizvesna pa naravno kad su poslali u svemir obično prazno bure da se okreće oko Zemlje.

Misa

pre 8 godina

Komentatori ovde ne razumu opasnost svega ovoga. Kada jedna zemlja hoce da posalje satelit oni oficijalno objave saljemo na primer komumikacioni satelit na tu i tu visinu. Sad da li je on komunikacioni ili sta to nema veze jer dosta njih kriju celu tajnu. Za ovaj satelit nije oficialno receno na kojoj visini ce ici sto hajde i nije neki veliki problem sem ako satelit se ne pokvari. E bas je tu problem. Svedska svemirska agencija je brzo primetila da se ovaj satelit jos uvek nije stabilizovao na svojoj putanji. On ne samo da se nije stabilizovao nego se i okrece oko svoje ose sto nije normalno za manje satelite. On se jos nalazi dosta nisko na nivou komunikacionih satelita i ne salje nikakve impulse niti komunikaciju. Sve to ukazuje da je se pokvario sto bi znacilo da Koreja mora da ga spusti na zemlju. Ako nastavi da leti na ovaj nacin postoji veoma veliki rizik da ce on udariti u neki drugi satelit i dovesti do velike stete. Mi takodje neznamo kakav je ovo satelit. Mozda je pravi a mozda je samo obicna gromada i da li ce izgoreti pri ulasku u zemlju ili ne. Zadnji satelit koji je Koreja poslala je pao u more bio je oko ekvatora. Ovaj sateli je vise severno i izmedju ostalog prelazi preko Srbije i veci deo zemlje a manje mora nego ako ide preko ekvatora.

BV

pre 8 godina

Drago mi je da bahata administracija sada mora da se suocava sa cinicnim i licemernim "objasnjenjima" koja su do sad servirana celom svetu od njihove strane. Cuj vremenska prognoza i sume, hahaha, odlicno su se setili Koreanci.

Damir

pre 8 godina

Kako je očajno uradjen prenos SB50 na NFL Network (ne govorim o CBS režiji, to je bilo OK...), verujem da je Kim i sa takvim tumbanjem satelita imao bolji prenos od nas koji smo preko "lokalnih provajdera" dobili NFL Network verziju prenosa.

adam

pre 8 godina

Ja mislim da ih on sve žešće lozi. Nema frekvencije i nema signala jer se i ne emituje ništa, ne skuplja nikakve podatke. Lansirao je satelit da se Amerikanci isparanoisu i da izlože ceo svet kako je jedna bedna i zatvorena država, mocna vojna sila. To mu je cela logika akcije i kako vidim funkcionise besprekorno.

Milos

pre 8 godina

Ma da, tumba se i prevrće sve što nije američko. Stalno nam ispiraju mozak da je S. Koreja zaostala država sa tehnologijom iz 60ih. Očigledno to nije u potpunosti istina.
(tomtom, 9. februar 2016 08:19)

Sa tehnogijom 1950tih ti vec mozes da lansiras satelit, prvi sateliti su lansirani pre 1960te.

Toto-ko-tunjo

pre 8 godina

sad vidite nama se plasira da je s koreja siromasna i varvarska zemlja a takve zemlje tesko da mogu i imaju potencijal da prave satelite i balisticke rakete... pa ko je onda tu lud
(zorzo, 9. februar 2016 09:14)
Nas ubedjivase krajem osamdesetih da nista ne valjamo, te se malo komesasmo devedesetih, oborismo truli komunizam i izadjosmo nikad jaci. Probaju, pa gde prodje.

Banjalučanin

pre 8 godina

@(EU Citizen, 09. februar 2016 07:56)
Koliko god da se radujem Tvojim komentarima na tehnopolisu, toliko me ovi radikalno-evropski stavovi uvijek ostavljaju bez riječi... Čuj, pretvorio bi državu u pustinju??? E, TO se, moj Evropljanine, zove genocid.

Toto-ko-tunjo-punilac-burica

pre 8 godina

Digla se grdna frka nema signala, satelit se "tumba", putanja neizvesna pa naravno kad su poslali u svemir obično prazno bure da se okreće oko Zemlje.
(XXL, 9. februar 2016 08:11)
He, he, a mislis da je prazno?

Politika

pre 8 godina

Da postoji i najmanja realna pretnja od strane Severne Koreje po velike sile odavno bi ista bila napadnuta i preorana po svaku cenu. Velike sile i za manje interese nego sto je globalna pretnja jedne drzave preduzimaju vojne akcije. Vidimo samo kakvo je stanje po razlicitim drzavama poput Libije, Iraka, Afganistana, Sirije, Ukrajine pa cak i Gruzije. Ovako Severna Koreja sluzi kao imaginarni neprijatelj koji odrzava dodatno borbenu gotovost drzave i stvara potrebu za postojanje svetskih policajaca.
Onog dana kada pajac koji je vodi uspe da stvori bilo sta sto moze predstavljati opasnost tog dana ce ga napasti sa svih strana i pitanje je sta ce ostati za taj napaceni narod sto zivi tamo. Ovo lansiranje satelita je verovatno vise bilo za domacu upotrebu u samoj Severnoj Koreji. Siguran sam da veliki igraci znaju sta je tacno lansirano, sta mu je svrha i da li to cudo uopste radi. Tamo na svakog zaposlenog u drzavnom aparatu sedi makar jedan koji spijunira za redom USA, Kinu, Rusiju, Japan, J. Koreju i jos par zemalja usput.

realnoo

pre 8 godina

Poenta nije u satelitu,briga njih što se prevrće,oni su i poslali neki krš gore,važno je to da je raketa više nego moćno uspešno obavila zadatak.

Nebojša

pre 8 godina

e sad vidite nama se plasira da je s koreja siromasna i varvarska zemlja a takve zemlje tesko da mogu i imaju potencijal da prave satelite i balisticke rakete... pa ko je onda tu lud
(zorzo, 09. februar 2016 09:14)

Pa pogledaj indiju po mnogo čemu jedna od najzaostalijih i najsiromasnijih zemalja sveta pa imaju atomsku bombu i svemirski program.

dominiram nije humano

pre 8 godina

Sudeci po komentarima,nije ni cudo sto smo tu gde jesmo !
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (raxi, 9. februar 2016 10:19)

pa naravno da su takvi komentari kad ih šalju neradnici (sve u jeku radnog vremena) i klinci koji su na raspustu

milan-bgd

pre 8 godina

Podaci o orbiti satelita:
elipsa 466 puta 501 kilometar, inklinacija (nagib ravni orbite u odnosu na ekvatorijalnu ravan) 97.5°, govore da je rec o satelitu za osmatranje. Tako da verovatno nije rec o "masini za ves" poslatoj u svemir da se demonstrira tehnoloska moc, i da ima logike ocekivati da satelit salje neke signale i da se ne tumba u orbiti.
Polarne blago retrogradne orbite (one sa inklinacijom vecom od 90°) se koriste za spijunske svrhe ili osmatranje zemaljskih resursa zato sto se, kombinacijom nagiba i visine orbite, moze postici da satelit preko nekog predela prelece uvek u isto doba dana. Na primer, kako bi zlobnici primetili, Kim Dzong Un zeli da mu satelit svake veceri u vreme utakmice ragbija prelece preko stadiona (mada pitanje koliko bi video sa 500 km visine i za nekoliko minuta koliko traje prelet). Ili se zeli meriti neka prirodna pojava (isparavanje iz neke sume, recimo) u podne ili u zoru itd.
Inace tumbanje satelita u orbiti se lako detektuje merenjem neregularne promene njegovog sjaja, koji bi trebalo da je manje-vise konstantan ako se pravilno postavio u osmatracki polozaj. Prethodnik ovog satelita se takodje tumbao u orbiti, sto znaci da Korejanci imaju neki problem oko orijentacije i stabilizacije satelita koji jos nije resen.
I na kraju treba reci da je lansiranje uredno najavljeno pomorskim sluzbama sa ocekivanim vremenima i mestima pada prvog i drugog stepena rakete, tako da nije izvedeno bas "divlje" kao sto medijska histerija predstavlja.

Zoran

pre 8 godina

Ja sam mislio Koreja lansirala neku raketu u strogo vojne svrhe, kao testiranje necega, kad ono satelit i odmah uzbuna. Sto, Koreja ne sme da ima satelit?

Uff

pre 8 godina

@Misa: Najmanji problem je to što se satelit možda tumba (ili što nije na svojoj zamišljenoj orbiti, mada ne vidim vesti o tome). Ako se ne varam, u poslednje dve godine je svaka od vodećih svemirskih agencija imala barem po jedan neuspeh tog tipa. Problem je što između rakete za postavljanje satelita u nisku orbitu i balističke rakete koja bi nosila nuklearnu bojevu glavu na drugi kontinent nema velike razlike. Ako se tome doda opšta percepcija da je režim u Severnoj Koreji malkice lud, kao i da su nedavno objavili da su uspešno testirali hidrogensku bombu, eto zašto je nastala frka. Doduše, ne misli se da su Severnokorejci rešili baš sve tehničke probleme, prvo, balistički projektil mora i da se vrati u Zemljinu atmosferu, a to je poseban i značajan tehnički problem, i drugo, pitanje je da li Severna koreja zaista ima hidrogensku bombu, kao i da li je ona dovoljno minijaturizovana da je raketa može poneti. A što se tiče preletanja preko Srbije, da smo mi živi i zdravi, nas je prvi severnokorejski satelit preleteo još u decembru 2012. (Gwangmyeongseong-3 ho 2-hogi).