Sreda, 03.02.2016.

13:28

Potvrda iz Moskve: BG želi ruske rakete i MiG-29

Srbija je zainteresovana za kupovinu ruskih sistema protivvazdušne odbrane tipa ”tor“, ”pancir“ i ”buk“, kao i za lovce MiG-29, piše “Sputnjik”.

Izvor: Sputnjik

Potvrda iz Moskve: BG želi ruske rakete i MiG-29 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

114 Komentari

Sortiraj po:

dragan

pre 8 godina

Ulazak u NATO nam garantuje mir jer smo opkoljeni sa njima.U sukobu bi nas napadali iz svih pravaca a rakete za s,tor i ostalo nebi mogli dobiti.Stara naridna"ako ih nemozes pobediti,pridruzi im se".Sve clanice NATO zadrzavaju suverenost i nemoraju ucestvivati u akcijama NATO.

Ljubisa

pre 8 godina

Da smo kojim slucajem imali S300, a u svoje vreme smo to mogli imati, uz mudru drzavnicku duznost, nikada ne bismo bili napadnuti. Sada: daj sta das za toliko para.

zbunjola

pre 8 godina

Kredit od Zapada, oružje od Rusa, Beograd na vodi od Arapa, cilj integracija Srbije u EU. Susjedi ili EU ili bratske rs, CG, Makedonija. Za koga će se iskoristit oružje?

pro

pre 8 godina

Čitam polušuplje komentare i ne verujem očima. Puna su vam usta "od kojih para?".
Vlada i lokalne samouprave bacile na "oglašavanje" 840 miliona evra.
Galenika sa 50 miliona evra obrtnog kapitala zadužena još 180 miliona evra.
Projekat "Južni tok" - bacili ste 30 miliona evra.
Srbijagas, ne smem ni da pišem...
Alooooo, pa vama Lutrija Srbije "posluje" s gubicima!

Za to sve imate para? Sve ćete vi to platiti a ne znate šta ste i šta ćete sve u budućnosti plaćati i vi i vaši unuci.
Samo mislim da će vaši unuci biti bezbedniji uz naše vojnike koji imaju nešto "u ruci" nego uz tuđe, koji će biti tu SIGURNO ako nema naših. A vi i dalje pljujte svoje!

Yak130

pre 8 godina

Treba kupit 50komada Yak130 avione,mogu da nose sve vrste oruzja, 3 000kg bombi i krstarece rakete,a slecu i na obicnu zemljenu podlogu,veoma okretni i sposobni,uplasio bi i Nemacku.

Leon

pre 8 godina

@i tako Mora da se salis. Nabrajanje enciklopedijskih informacija van konteksta nema smisao. Mi ne mozemo ni teoretski da se poredimo sa Grckom cak i u njihovoj najvecoj bedi. A preoruzavanje nije samo to o cemu pricas. Nego i obuka, rezervni delovi. A to kosta. Avioni se ne kupuju na komad kao hleb. Ili imas sistem ili nemas. A ti objasni Smederevcima da treba svi iz zelezare da idu na beli hleb zbog S-300 i Sumadincima gde nije bilo para ni za protivgradne rakete..

Milovan

pre 8 godina

Srbija je okružena, bukvalno okružena sa NATO zemljama. Zbog toga je bilo kakva kupovina oružija iz Rusije bacanje para.
Lupajte minuse, ali realnost je takva.

Loža

pre 8 godina

Obama traži novi budžet od oko 600 miliona$.
Pri tome amerika daleko najzaduženija država na planeti.
Šta će mu naoružanje kojeg već ima koliko i ostatak planete?
Što Grčka kupuje svake godine novo naoružanje a bankrotirala je?
Što je neutralna Švajcarska vojna tvrđava?
Ne kupuješ naoružanje da bi ratovao, nego da bi imao mir.

Uostalom, mislim da je ovo predizborna tematika počela.

Amerikanac

pre 8 godina

Haha na koje krseve mi bacamo pare. Ako bar trosimo pare neka se izdvoji pola milijarde I kupi par f16, cena po komadu je 165 miliona mislim, ali bar znas sta si kupio. I ovako smo bacali pare na gluposti, bar bi imali kvalitet.

goggle.kom

pre 8 godina

Sad će nam miroslav lazansky reći da je to vrh vrhova! samo da nadžemo amburatore za vazduplohove i ljude (bar topovskog mesa ne menjkamo)

KoleM

pre 8 godina

Ne znamo šta ćemo sa parama pa moramo da ih potrošimo na nešto što će nam stajati u skladištima. Mada kada bismo naplatili Rusima onu naftu i gas što vade kod nas mogli bismo svašta da kupimo, ali nema veze bitno je da bogati Rusi pravi još veći profit.

i tako...

pre 8 godina

@saca, 03. februar 2016 16:14;

Grcka je od RF kupila pvo sisteme S-300, TOR i Igla S2 (ili neke druge, od ovih kratkog dometa).

Pol, Cz, Slv, Hun, Rom, Blg su skoro potpuno naoruzani ruskim/sssr sistemima - i svi su primljeni u EU.

Inace, prica da Srbija nema novca za oruzje je presmesna!

Svake god. nasa drzavna preduzeca daju po milijardu € na marketing (?!), RTS dobije 100 miliona €, JAT/Air Srb, Zeleznice, Srbijagas...po desetine i stotine mil.€, strana i domaca preduzeca utaje >5 mlrd. $ poreza i iznesu van zemlje, strancima dajemo 10, 20, 30.000 € po radnom mestu, oslobodjenje od placanja poreza, energenata, komunalija...

I ovo je, ne naoruzavanje, vec preoruzavanje.

Govori se o 6-12 kom. MiG-29m, 1 bataljon S-300, neka bude i cela brigada BUK-a, desetak kom. Pancir S1, par helikoptera - nije to nikakvo naoruzavanje, vec zamena (pre)zastarelog oruzja, novijim i to bukvalno komad za komad.

Ukupan zbir tih komada je takodje presmesan da bi Vojska Srbije ikome bila pretnja, a vrlo tesko i faktor odvracanja.

Npr. Grcka ima vojni budzet od 2 mlrd.$, a mi 500 mil.$.

Grcka ima ~200 lovaca F-16 i Mirage 2000, 4 kom. AWACS, desetak fregata, desetak podmornica, desetine helikoptera AH-64, S-300, Patriot...

Mi imamo 4-5 kom. MiG-29, od kojih 2 operativna, jedan Mi-8...i to je to!

aleksandars

pre 8 godina

Dobro je to oružje ali od NATO-a nas ne može zaštititi a Rusija je daleko. Belorusija možda može da bira ali mi ne! Bilo bi bolje i opuštenije da smo i mi članovi NATO. Znam, pljuštaće minusi, ali istina je nekada bolna.
Nadam se da je ovo samo deo predizbornih obećanja i da smo sa NATO-om potpisali sve što su tražili.

riki

pre 8 godina

Sve je ovo predizborni spin. I nasi znaju, i Rusi znaju i NATO zna da Srbija nerma para ni za albanske avione iz pedesetih. Oni koji to ne znaju su uvazeni komentatori pa se takmice sa bobmastim izjavama punih najmodernijih sistema.

Top

pre 8 godina

Postoje protivmere za S300 i S400, koje ukratko izgledaju ovako, lansiraju se mamci koji na radaru izgledaju poput aviona, S300 istrosi rakete, otkrije svoj polozaj, i onda ga avioni koji idu iza mamaca uniste. Pogledajte ovde https://m.youtube.com/watch?v=A85Czh9KexI. E sad zamislite srpski pvo u nekom hipotetickom sukobu tipa nato agresije iz '99, gde mi imamo 2-3 ovakva sistema, na kraju bi oni bili ili unisteni ili bi ostali bez municije. Hocu da kazem, ako vec treba neki novac da se daje za pvo onda je bolje imati vise manjih, mobilnih a solidnih sistema tipa buk, tor, pancir nego jedan skupi glomazni kojeg mogu u jednom napadu da poklope.

Duci0167

pre 8 godina

Kakva gomila ****! Sa kojim parama? Otetih od plata i penzija? Ili mozda planirate da ratujete? Manite se gluposti i povladjivanju ratobornom delu Srb i radite nesto korisno.

Milutin

pre 8 godina

Bolje da uzmemo samo helikoptere, to uvek treba, i onaj veliki za gasenje pozara. Nista vojno, osim tih s 400 koje bi nam isto valjale zlunetrebalo....

Foxhund

pre 8 godina

МиГ-31...Стварно...Јбт па нама не треба ништа веће од МиГ-29 кога имамо или рецимо рафала, грипена. Она грдосија од 31ца као и рецимо сушке 27/30 нам уопште не требају јер су то огромни авиони рађени за малко веће државе по територији. Уз то МиГ-31 еј пресретач, а нама треба више наменски авион. Да је којим случајем остала бивша Југа цела, пад акажеж имамо довољно велику териториј уза тај тип авиона. Овако ссвим су нам довољни горе наведени авиони за контролу ваздушног простора.

С-300ПМУ систем се више не прави, ради се само верзија Антеј 2500 или С-300В, који је намењен да прати оклопно механизоване снаге и да њих чува, исто као и бук и тор, јер су све то системи који су на гусеницама. Овим редоследом С300, Бук, Тор се прави такозвана слојевита одбрана, где ова два друга чувају С-300 систем.

Данас је доказано у Сирији да је Бук изузетно жилав систем и отпоран на ометање, наравно његове последње верзије, у ша су се уверили и сам иизраелци, када им је батерија Бук-ова сришила 3 од 4 ракете намењене уништењу фабрике муниције око Дамаска. А са дометом ракета до 80км нама би они били одлични за ПВО, уз панцире или торове који би их штитили од против радарских ракета јер им је то основна намема. Наравно имамо м ии модернизоване Кубове који би им такође били подршка, а неве бих ставио у резерву. Да се нађе.

Од овога нема ништа ко ни до сада што није било, нажалост...

Ojha

pre 8 godina

Da l' shvataju ovi rusofilski militaristi sto mastaju o S400 i nekim MiG 31, da nas budzet ne moze da izdrzi da kupi akumulator za ove neke polovne MiG 29 sto smo uzeli na jadevite jade, a da ne pricamo za nesto vise....

KikiRiki

pre 8 godina

Dobija polovne lansere, ali svaku raketu za iste će morati da plati od nekoliko desetina hiljada, do dva miliona dolara po raketi u zavisnosti od namene i dometa. 

Zato i učlanjenje malih zemalja u zločinački NATO pakt i služi: potrebne su im ovčice za šišanje. 

'Ajde neka vam daju jedan jedini pristojni avion fraj, pa de me time demantuju.
(Onako u prolazu, 03. februar 2016 15:53)

koliko god placamo,ispast ce nas jeftinije nego vas...ne zbog cijene,nego sto gledate tudja posla a ne svoja....
nabavljate oruzje jer ga i susjed nabavlja...a ne ne znate dali je mozda NATO naredio da se uzme...i tko zna kakav ce to deal sa cijenom ici...a vi se s time sad idete natjecati...eto vi nemoj te biti u NATO-u kao proci ce te jeftinije...

LLL

pre 8 godina

Ovi lozaci sto su ushiceni ovim neka onda ne kukaju sto ce i oni i njihova deca ovde raditi za fenomenalnih 200 do 300€ mesecno dozivotno.Verovatno im ne smeta sto ni najosnovnije stvari ne mogu sebi i svojima da priusta ali je jako bitno da cemo mozda kupiti neki avion i neku raketu.Uuu bas je to super.

saca

pre 8 godina

Nije pitanje da li je zastarelo ili ne, vec ko ce nas da primi u EU sa ruskim naoruzanjem, ili druga formulacija, hocete u EU a kupujete rusko oruzije, to samo budala moze da proguta, ovo je cisto okretanje prema Rusiji, cista Seseljovska demagogija brace i sestara. Zivi bili pa videli.

Mavro

pre 8 godina

Providan predizborni trik! U stilu eto komsija ima pa moramo i mi (ima se moze se), da je pameti i mudrosti Srbija je vec trebala odavno biti saveznica Hrvatskoj u NATO savezu, kao sto to uskoro postaje Crna Gora.

koska

pre 8 godina

Jos kad bi bilo 3 kom mig 29smt pa i nasih kom 3 da dignemo na standard smt...ukupno 6 smt do 2018. Pa kad udje mig 35 u rusku vojsku mi jos 6 narucimo i modernizovani galeb 10ak kom....do 2020

12 kom mi17v5 do 2020...

Pa novi IL umesto AN... do 2020

6 mi 28nh...do 2020

S350+buk m2+tor 2+panstir s1 do 2020

Bila bi bajka od rv i pvo??

Leon

pre 8 godina

Molim "poznavaoce" da prestanu da sire propagandne neistine procitane na forumima ili od proruskih novinarskih lobista. Hrvati ne placaju Madjarima cuvanje neba niti to Budimpesta cini. Slovenci ne placaju Italijanima i Madjarima cuvanje neba jer su svi deo integrisanog sistema NATO. A price sta Srbiji treba su obican spin trgovaca oruzjem jer nije pitanje sta treba vec sta se moze. I sta su prioriteti. Nemamo para ni za tekuce odrzavanje tehnike, tako da su ovo price za malu decu..

Nev

pre 8 godina

"nadam se slijedecoj vijesti da HR nabavlja nosac aviona (iako ga nema gdje drzati,ali eto) ,da citam onda kontra reakcije....:-)
(KikiRiki, 3. februar 2016 14:34)"
Kako nema. Eno moze da ga "nasuka" pored Dubrovnika, postavi par guma u slucaju da zatreba za propagandu. Naravno mi cemo nabaviti odmah nuklearne podmornice da cuvaju dunav od croata. Za sve to vreme mi cemo kao biti u svadji, nasi politicari medjusobno posecivati i nazdravljati, kad zatreba da se zakuva oslobode par krimosa da bi drzali ovce svako u svom toru. Zato vreme pravi neprijatelji iz okoline ce se na recima pokazivati koliko su prijatelji i da su nas ubijali iz istog razloga kao kad silovatelj siluje nevine devojke zarad ocuvanja nevinosti. Jos ce nam unistiti ekonomiju, prisiliti da zatvaramo fabrike i razne tv stanice jer jelte mi ih finansiramo dok ce razne NVO biti njihovim finansiranim novcem sasvim legalne. A onda ce doci pokupovati sve za 1 dinar, stvoriti trziste za sebe i musti nas. Naravno nasim politicarima bice dobro, ono malo jada raznih stranckih botova ce imati neke drzavne poslove i dodatne sekcije tipa (b92 bot sa sendvicem ili dozvolu da provoza sanke po trgu novog sada i slicno zavisno od pripadnosti kojem toru)...
E to je nasa realnost...
Da je narod bio pametan nebi doslo do raspada Yu a sad bi bili jaka drzava a ovako braca razjedinjena i opet upotrebljena da umire zarad interesa drugih uz unistene zivote i buducnost..
Ali eto sad svaka YU budala u svojoj drzavi nadrealista..

Kole

pre 8 godina

Previse je to ambiciozno za nas, bolje renovirane Mig-21 i rakete klase Zunzara, koje se ispaljuju sa ramena.
Kao sto rece Alek - nemamo mi para za one prave.

Dragan BL

pre 8 godina

Hocemo S-400!!!
(aha, 3. februar 2016 13:50)

Ma kaki! Malo je! Ocemo barem S-1000, ma S-5000! Nesta sto jos ni Rusi nisu izmislili, neka, sve ce to narod izdurati.

Zeljko

pre 8 godina

Jos jednom da ratujema , jel tako?
(London 94

Smesna i neozbiljna konstatacija. Svaka ozbiljna drzava se naoruzava da ne bi ratovala (osim ako ne zeli) i da joj oruzje sluzi kao sredstvo odvtacanja. Dakle drzava koja ima slabu vojsku je idealna meta i morace ratovati a ona dobro naoruzana nece morati da ratuje jer se ne isplati napasti je. Ili drugim recima "ko ne hrani svoju vojsku, hranice tudju". Na primer Svajcarska je naoruzana do zuba upravo da nebi ratovala.

Nemanja44

pre 8 godina

(Neko iz mase, 03. februar 2016 13:42)

Da bi cuvali nebo a moramo da cuvamo da li sami ili da placamo nekome da cuva.Naravno da je bolje sami a sto se tice raketa kako da napadnemo nekoga sistemom PVO.

flak88

pre 8 godina

"Ova zemlja je naš strateški partner u Evropi .."
pa ako smo vam st.partner onda ste trebali da nam date to odavno i to za dz kao sto rade ameri..
kog rusija brani, a kina hrani taj ga je ugasio..
idemo rusofili i botovi... minusi...

Onako u prolazu

pre 8 godina

Za razliku od Srbije Hrvatska ne kupuje nego dobiva iz američkih viškova.
(Luka, 3. februar 2016 13:45)

Dobija polovne lansere, ali svaku raketu za iste će morati da plati od nekoliko desetina hiljada, do dva miliona dolara po raketi u zavisnosti od namene i dometa.

Zato i učlanjenje malih zemalja u zločinački NATO pakt i služi: potrebne su im ovčice za šišanje.

'Ajde neka vam daju jedan jedini pristojni avion fraj, pa de me time demantuju.

M. Lazanski u razvoju

pre 8 godina

To je sve zastarelo.Bez s 300 ili s 400 i migova 31 ili 35,dzabe ovo kupovati mada pitanje da li i za starudiju ima para.
(Milan, 3. februar 2016 13:38)

"Strucnjace", koliko god da su ovi sistemi zastareli, ako su uopste, bolji su svakako od one PVO starudije kojom smo se mi branili protiv NATO-a...a i te starudije da smo imali dovoljno mozda bi se na kraju i odbranili. Sa ovom ruskom "starudijom" ce se svako dobro zamisliti pre nego sto pokusa nedozvoljeno da leti nasim nebom. Treba samo dovoljno toga nabaviti da se time pokrije svaki kutak zemlje. Nabavljanje MIG-29 moram priznati ne razumem bas najbolje. Kostaju djavo i po, ali ne vidim svrhu posedovanja istih? Sta ce jednoj maloj drzavi lovci? OK, kontrola neba, ali za to nam ne trebaju novi MIG-ovi!? Mi imamo vec neke sklopocije, to je za tu svrhu dovoljno. Bolje da kupimo jedan do dva S-300 umesto 3-4 MIG-a. Nama trebaju sistemi zemlja-vazduh a ne lovci kao takvi.

Zeljko

pre 8 godina

To je sve zastarelo.Bez s 300 ili s 400 i migova 31 ili 35,dzabe ovo kupovati mada pitanje da li i za starudiju ima para.
(Milan

Zar je tesko shvatiti da ne treba komentarisati stvari o kojima se ne zna nista. Zastarelo, jel? Buk je modernizovan 2008g a pancir je najnoviji i naj efikasniji pvo sistem kratkog dometa na svetu. Tako da manje lupanja a vise cinjenica. Ps: S400 nije jos uvek na prodaju a i ako i kad bude mocice da ga kupe eventualno Indija ili Kina dakle samo najpouzdaniji partneri Rusije.

Doktor

pre 8 godina

To je sve zastarelo.Bez s 300 ili s 400 i migova 31 ili 35,dzabe ovo kupovati mada pitanje da li i za starudiju ima para.
(Milan, 3. februar 2016 13:38)

Kao prvo mig 31 je stariji od 29-ke i on je presretac koji dok Srbiji treba lovac, a Mig 35 je još uvek u fazi ispitivanja i isporuke neće biti u skorijoj budućnosti. Takođe sistemi s300 i s400 su verovatno najbolji sistemi PVO ali bez sistema kratkog i srednjeg dometa u njihovoj zaštiti su lake mete. Koliko mi imamo avio stručnjaka po komentarima trebali bi biti najveća vazdušna sila na svetu

Zdrav Razum

pre 8 godina

Jos jedna platna obaveza bez ikakve efektivne svrhe prema Rusiji. Kad smo i hrvati i mi najgore budale, ne komuniciramo uopste jer smo nesposobni za to, a dozvoljavamo da nas Amerikanci i Rusi zavadjuje trkom naoruzanja koje ni mi ni oni ne možemo platiti a otimamo od naše dece!
Neće Vučić dobiti glas iz moje porodice ni jedan!

Baxuz

pre 8 godina

Sta fali tim polovnim Migovia,a? Samo bre da se "ispegla" krilo ako je udareno, kilometraza ce da se vrati nazad sa nekih 1000 0000 na 150 000,, zatim zameniti izlizanu rucicu i eto ti MIG 35 umestio MIG 29 :)
(ms, 03. februar 2016 14:57)

Jesu li sabacki auto placevi posrednici u kupovini?

Kupi mi majko top

pre 8 godina

BG želi rakete? Možda. BG želi mnogo toga, ali šta BG realno može dobiti i šta će BG na kraju stvarno i dobiti nema nikakve veze sa pustim željama BG. Iz prostog razloga, što je uprkos famoznom liderstvu u regionu i ogromnim viškovima love o kojima galami Veliki Vođa, BG dekintiran! I to totalno, beznadežno i bez ikakve nade da će se to u neko dogledno vreme promeniti na bolje!

Druga mogućnost je da te rakete od braće Rusa ne dobijemo za pare, nego za nešto drugo. Ali bojim se i da pomislim koliko će nas dugoročno koštati to "nešto drugo"!

acs

pre 8 godina

Mi s-300 ne smemo da uzmemo jer mu radar i delovanje ulazi duboko u susedne zemlje koje su ujedno clanice nato-a.Ne zamajavajmo se.Ako izboksujemo neki migic i to nam je

Milan018

pre 8 godina

(martin, 03. februar 2016 13:49)
Totalna neistina, rekli su da Rusija ne koristi zastarele rakete tog tipa na sistemu BUK, a sistem BUK naravno da koristi, i proizvode ga jos uvek,naravno modernizovan,informisi se malo pre nego sto lupis tako nesto.

Ivan

pre 8 godina

Zasto bi kupovali takve sisteme PVO? U 21 veku moramo imati ozbiljan PVO sistem., barem S-300 koji nije najpredniji ali bi zavrsio posao u narednih 20 godina, znam da je skup ali bi se osecali koliko toliko bezbedni.

NekoIzMase

pre 8 godina

Ako su oni rekli MIG-29 to znači da smo im tražili polovne avione, a ne nove, jer nove MIG-29 ne proizvode nego njegovog naslednika MIG-35
Iako mislim da se nam para ni za to, jedino da nam poklone koji stariji komad, ali i za to mora da se plati modernizacija ...
Nažalost mislim da od toga nema ništa ... možda da nam dozvole da kupimo od Mađara njihove polovne ili od Bugara ...

srbin

pre 8 godina

Svi znamo da je situacija u zemlji teska, ali dopustati naoruzanje suseda takvim ofazivnim oruzjem gde smo mi direknto ugrozeni je veliki rizik. Svima nam je poznato kakav stav imaju prema nama. Cak mislim da su oni spremni zaratovati ukoliko sutra sa nama.Ko je mogao da ocekuje da ce hrvati zatvoriti granicu za srbe preko noci, nikome nije palo na pamet da je to moguce.Tako se moze desiti da se bombarduje beograd ili neki drugi grad a posle ce biti kuku lele. Da li nam je bitniji "dorucak" ili sopstveni zivot, trebamo se zapitati. A svi oni koji govore da je Mig 29 starudija ili da ga je pregazilo vreme nemaju pojma. Mig 29 je jedan od najboljih aviona ikada napravljenih, gledajuci letne karakteristike...Treba se kupovati naoruzanje ne samo zbog takve opasnosti vec malo i modernizovati vojsku.

dejan

pre 8 godina

Najjaci su mi ovi komentari tipa "gladan sam","ulozite te pare u skole i bolnice" i slicno...Pa ne,najbolje da nemamo uopste vojsku pa kad nas sutra neko napadne da se branimo skolama i bolnicama.Svaka drzava mora da ima jaku vojsku,ako misli da prezivi u danasnjem svetu!

Tuzni Meho

pre 8 godina

Umjesto da pravimo oruzije zajedno, naoruzavamo se jedni protiv drugih - dok oni, kojima smo se nekada politicki smijali u lice, nam sada prodaju oruzije.

gepard

pre 8 godina

Jeste starije ali i bolje i to od ovih danasnjih kanti...treba jacati vojsku, uloga nije rat vec odvracanje od potencijalne pretnje..daj Boze da nisu samo predizborna obecanja ovih naprednih, nista me ne bi cudilo...ko ne hrani svoju, hranice tudju vojsku...

Milan018

pre 8 godina

Koliko gluposti necu da procitam u komentarima. Prvo, MiG-29 se prozivodi i danas, drugo BUK je jedan od najboljih sistema tog tipa i tog dometa i bez njega ne moze da funkcionise ni ruska pvo, svi spominju S-300 ali morate da razumete da to zapad ne bi dozvolio a i preskup je to sistem za nas,i trece vidim neki spominju SU-35 i tako to, ljudi taj avion Rusi jos ni svojim najblizim saveznicima nisu prodali i jos ni za sebe nemaju dovoljno,a i jedan taj avion kosta kao dva kao dva aparata MiG-29, tako da su to bajke za nas, budite realni i shvatite da i ako ovo sve kupimo to je puna kapa za nas.

bs

pre 8 godina

Molim neupucene da ne lupetaju. Kao prvo, jedna velika glupost je reci da novac ulozen u vojsku bacen. Evo samo jedan primer: Srbija naplacuje preko 150000000 dolara godisnje raznim aviokommpanijama prelet preko nase teritorije. Samo od tog novca za jednu godinu moze da se kupi 4-5 potpuno novih modernizovanih 29-ki. Ali, jedno veliko ALI, da bi to naplatila, mora da ima bezbedno nebo a za to joj treba bar jedna operativna eskadrila aviona kojima nije istekao resurs. Za neupucene ukratko, ako ne kupimo nove avione u narednih godinu-dve, ostajemo bez 150000000 dolara godisnje, i ne samo to, placacemo penale ako se desi neki incident u nasem vazdusnom prostoru ili ako uopste budemo leteli na avionima koje sada imamo. Da li sada vidite koliko lupate pojedinci?? Hrvati npr sada placaju desetine miliona godisnje Madjarima da im cuvaju nebo, to tako mora. Pri tom, Mig 29 je za nas najpovoljnija opcija i to je jos uvek jako dobar avion. Avioni se modernizuju u svim vojskama, i Mig29 koji sada moze da se nabavi moze da ima najsavremeniji radar i rakete, zavisno od toga koliko kupac placa. Trece, imati avione bez pvo sistema je kao da fudbalski klub ima napadace ali nema nikoga u odbrani niti golmana. Dakle glupost. S300 bi bio idealan, ali sistemi BUK i pancir bi dobro radili posao. Inace rec je o sisemima razl namene (srednji domet, kratki domet, zastita manje ili vece oblasti i dr) koji se takodje konstantno unapredjuju. Toliko.

Igor

pre 8 godina

To je sve zastarelo.Bez s 300 ili s 400 i migova 31 ili 35,dzabe ovo kupovati mada pitanje da li i za starudiju ima para.
(Milan, 3. februar 2016 13:38)

Da li uopste znas cemu sluzi Mig-31 ili mislis da je bolji od 29-tke zbog veceg broja?

Bobi B.

pre 8 godina

Slažem se sa mišljenjima da Srbiji treba privreda,trgovina i sve otalo ali ako se to sve nemože zaštiti opet je problem.Dakle potrebno je naoružati se,uostalom nije to naš izum,jer se to radi u čitavom svetu.Dobri su i polovni Migovi i sva ta oprema,pa zar većine Srba ne vozi solidne polovne automobile a koliko mi se čini,da ne kažem da znam,dosta toga dobijamo na "revers".Tu je i baza u Nišu koju treba opremiti...toliko od mene ako ste me shvatili.

fifke

pre 8 godina

Ako smo u okruzenju NATO drzava(a jesmo) pitanje je , sta ce to nama ? Na stranu sto je sve to zastarelo.Jedino sto nama objektivno treba su helikopteri I to za civilni sector(poplave , pozari ,izvlacenje povredjenih ...).

Zeljko

pre 8 godina

Zasto bi kupovali takve sisteme PVO? U 21 veku moramo imati ozbiljan PVO sistem., barem S-300 koji nije najpredniji ali bi zavrsio posao u narednih 20 godina, znam da je skup ali bi se osecali koliko toliko bezbedni.

Svi ovi sistemi nisu nista manje ozbiljni, cak su i moderniji od s300 (pancir je najnoviji). Samo su kraceg dometa ali obzirom da smo mala zemlja domet od 50km (buk m2) uopste nije mali. Inace rusi u Siriji koriste i Pancir za zastitu svojih baza i samog s400. Dakle njima je dobar a za nas nije ozbiljan, jel? Sve sami eksperti.

Gilgames

pre 8 godina

Za opstanak i slobodu jednog naroda najvaznija je vojska, makar se mackama hranili narednih 10 godina. Ko nema svoju, hrani tudju, postaje rob.

Drugo, ulagati u naurazenje u ovim okolnostima, u nasoj situaciji, s nasim iskustvom i istorijom je jedino pametno sto ova vlast cini. Ako ovo nisu tek glasine.

Ratova ce uvek biti. To je prva recenica koja se nauci na ONO i DSZ.

Trece, Srbija je ostala bez RSK, pola Bosne... do Makedonije. Da se ne lazemo, to moze da prodje kod ove generacije, jos za neku buducu, al doci ce nove koje ce se pitati kako, kud, za koga i zasto izginusmo za proteklih 200+ godina. Mi precutkujemo il zaboravljamo il sta god... al problem nasledjuju nasa deca. Fakat.

una

pre 8 godina

martine,
druze, nemoj da te zena uci o oruzju. Rusi imaju BUK nove generacije, a stari, kao onaj kojim je oboren avion, je povucen iz upotrebe.
Dakle imaju BUK, ali ne onakav kao sto je koristen u UKR.

ms

pre 8 godina

Sta fali tim polovnim Migovia,a? Samo bre da se "ispegla" krilo ako je udareno, kilometraza ce da se vrati nazad sa nekih 1000 0000 na 150 000,, zatim zameniti izlizanu rucicu i eto ti MIG 35 umestio MIG 29 :)
A da, na tehnicki ne mora da se pojavljuje, dovoljno je da se odnese keramicaru Gasicu saobracajna aviona i prolazi tehnicki bez problema. Ne mora kasko osiguranje, skupo je a i pilot ne mora da se osigura.

Vitez

pre 8 godina

Treba tražiti od Amera donacije svega što mogu donirati i natjerati lidera regiona na jedan mega spektakularan liderski bankrot. :D

Genijalno. :D

NS

pre 8 godina

Pa kad se ima para... a i treba nam, davno nismo ratovali!
Kakve smo budale opet cemo pristati da budemo upletkani u neke prepirke vece od nas. I opet ce nam biti kriv neki 'zapad' ili slicno

katica

pre 8 godina

Srbija ima samo jedan način da preživi - a to nije rat - nego da stvori tržišnu ekonomiju, u kojoj su učesnici u stanju da stvara profit, te biti u stanju da puni budzet države!
Znači vojni budzet mora biti obuzdan (kao što je to bilo u Nemačkoj i Japanu, na primer, posle drugog svetskog rata).
Ako zaista "vlast" počne da kupuje naoružanje biće to konačni GLOGOV KOLAC za Srbiju, zašto? Pozajmljuješ pare da bi zatvarao budet države, a mesto da te pare trošiš na RAZVOJ trošiš na naoružanje (tj. rasipaš, lumpuješ...)...

martin

pre 8 godina

po obaranju Malezijskog aviona u Ukrajini i tvrdnje da je oboren raketom tog sistema "buk"(što se ispistavilo kao tačno),Rusi su tvrdili da sistem "buk",se ne upotrebljava u Ruskoj vojsci i da je zastareo...te reči odlično pamtim,koje su Ruski zvaničnici izgovarali posle tog događaja...

Igor

pre 8 godina

To je sve zastarelo.Bez s 300 ili s 400 i migova 31 ili 35,dzabe ovo kupovati mada pitanje da li i za starudiju ima para.
(Milan, 3. februar 2016 13:38)

Da li uopste znas cemu sluzi Mig-31 ili mislis da je bolji od 29-tke zbog veceg broja?

Doktor

pre 8 godina

To je sve zastarelo.Bez s 300 ili s 400 i migova 31 ili 35,dzabe ovo kupovati mada pitanje da li i za starudiju ima para.
(Milan, 3. februar 2016 13:38)

Kao prvo mig 31 je stariji od 29-ke i on je presretac koji dok Srbiji treba lovac, a Mig 35 je još uvek u fazi ispitivanja i isporuke neće biti u skorijoj budućnosti. Takođe sistemi s300 i s400 su verovatno najbolji sistemi PVO ali bez sistema kratkog i srednjeg dometa u njihovoj zaštiti su lake mete. Koliko mi imamo avio stručnjaka po komentarima trebali bi biti najveća vazdušna sila na svetu

Gilgames

pre 8 godina

Za opstanak i slobodu jednog naroda najvaznija je vojska, makar se mackama hranili narednih 10 godina. Ko nema svoju, hrani tudju, postaje rob.

Drugo, ulagati u naurazenje u ovim okolnostima, u nasoj situaciji, s nasim iskustvom i istorijom je jedino pametno sto ova vlast cini. Ako ovo nisu tek glasine.

Ratova ce uvek biti. To je prva recenica koja se nauci na ONO i DSZ.

Trece, Srbija je ostala bez RSK, pola Bosne... do Makedonije. Da se ne lazemo, to moze da prodje kod ove generacije, jos za neku buducu, al doci ce nove koje ce se pitati kako, kud, za koga i zasto izginusmo za proteklih 200+ godina. Mi precutkujemo il zaboravljamo il sta god... al problem nasledjuju nasa deca. Fakat.

una

pre 8 godina

martine,
druze, nemoj da te zena uci o oruzju. Rusi imaju BUK nove generacije, a stari, kao onaj kojim je oboren avion, je povucen iz upotrebe.
Dakle imaju BUK, ali ne onakav kao sto je koristen u UKR.

Zeljko

pre 8 godina

Zasto bi kupovali takve sisteme PVO? U 21 veku moramo imati ozbiljan PVO sistem., barem S-300 koji nije najpredniji ali bi zavrsio posao u narednih 20 godina, znam da je skup ali bi se osecali koliko toliko bezbedni.

Svi ovi sistemi nisu nista manje ozbiljni, cak su i moderniji od s300 (pancir je najnoviji). Samo su kraceg dometa ali obzirom da smo mala zemlja domet od 50km (buk m2) uopste nije mali. Inace rusi u Siriji koriste i Pancir za zastitu svojih baza i samog s400. Dakle njima je dobar a za nas nije ozbiljan, jel? Sve sami eksperti.

dejan

pre 8 godina

Najjaci su mi ovi komentari tipa "gladan sam","ulozite te pare u skole i bolnice" i slicno...Pa ne,najbolje da nemamo uopste vojsku pa kad nas sutra neko napadne da se branimo skolama i bolnicama.Svaka drzava mora da ima jaku vojsku,ako misli da prezivi u danasnjem svetu!

Milan018

pre 8 godina

(martin, 03. februar 2016 13:49)
Totalna neistina, rekli su da Rusija ne koristi zastarele rakete tog tipa na sistemu BUK, a sistem BUK naravno da koristi, i proizvode ga jos uvek,naravno modernizovan,informisi se malo pre nego sto lupis tako nesto.

katica

pre 8 godina

Srbija ima samo jedan način da preživi - a to nije rat - nego da stvori tržišnu ekonomiju, u kojoj su učesnici u stanju da stvara profit, te biti u stanju da puni budzet države!
Znači vojni budzet mora biti obuzdan (kao što je to bilo u Nemačkoj i Japanu, na primer, posle drugog svetskog rata).
Ako zaista "vlast" počne da kupuje naoružanje biće to konačni GLOGOV KOLAC za Srbiju, zašto? Pozajmljuješ pare da bi zatvarao budet države, a mesto da te pare trošiš na RAZVOJ trošiš na naoružanje (tj. rasipaš, lumpuješ...)...

Zeljko

pre 8 godina

To je sve zastarelo.Bez s 300 ili s 400 i migova 31 ili 35,dzabe ovo kupovati mada pitanje da li i za starudiju ima para.
(Milan

Zar je tesko shvatiti da ne treba komentarisati stvari o kojima se ne zna nista. Zastarelo, jel? Buk je modernizovan 2008g a pancir je najnoviji i naj efikasniji pvo sistem kratkog dometa na svetu. Tako da manje lupanja a vise cinjenica. Ps: S400 nije jos uvek na prodaju a i ako i kad bude mocice da ga kupe eventualno Indija ili Kina dakle samo najpouzdaniji partneri Rusije.

Zeljko

pre 8 godina

Jos jednom da ratujema , jel tako?
(London 94

Smesna i neozbiljna konstatacija. Svaka ozbiljna drzava se naoruzava da ne bi ratovala (osim ako ne zeli) i da joj oruzje sluzi kao sredstvo odvtacanja. Dakle drzava koja ima slabu vojsku je idealna meta i morace ratovati a ona dobro naoruzana nece morati da ratuje jer se ne isplati napasti je. Ili drugim recima "ko ne hrani svoju vojsku, hranice tudju". Na primer Svajcarska je naoruzana do zuba upravo da nebi ratovala.

Milovan

pre 8 godina

Srbija je okružena, bukvalno okružena sa NATO zemljama. Zbog toga je bilo kakva kupovina oružija iz Rusije bacanje para.
Lupajte minuse, ali realnost je takva.

bs

pre 8 godina

Molim neupucene da ne lupetaju. Kao prvo, jedna velika glupost je reci da novac ulozen u vojsku bacen. Evo samo jedan primer: Srbija naplacuje preko 150000000 dolara godisnje raznim aviokommpanijama prelet preko nase teritorije. Samo od tog novca za jednu godinu moze da se kupi 4-5 potpuno novih modernizovanih 29-ki. Ali, jedno veliko ALI, da bi to naplatila, mora da ima bezbedno nebo a za to joj treba bar jedna operativna eskadrila aviona kojima nije istekao resurs. Za neupucene ukratko, ako ne kupimo nove avione u narednih godinu-dve, ostajemo bez 150000000 dolara godisnje, i ne samo to, placacemo penale ako se desi neki incident u nasem vazdusnom prostoru ili ako uopste budemo leteli na avionima koje sada imamo. Da li sada vidite koliko lupate pojedinci?? Hrvati npr sada placaju desetine miliona godisnje Madjarima da im cuvaju nebo, to tako mora. Pri tom, Mig 29 je za nas najpovoljnija opcija i to je jos uvek jako dobar avion. Avioni se modernizuju u svim vojskama, i Mig29 koji sada moze da se nabavi moze da ima najsavremeniji radar i rakete, zavisno od toga koliko kupac placa. Trece, imati avione bez pvo sistema je kao da fudbalski klub ima napadace ali nema nikoga u odbrani niti golmana. Dakle glupost. S300 bi bio idealan, ali sistemi BUK i pancir bi dobro radili posao. Inace rec je o sisemima razl namene (srednji domet, kratki domet, zastita manje ili vece oblasti i dr) koji se takodje konstantno unapredjuju. Toliko.

NS

pre 8 godina

Pa kad se ima para... a i treba nam, davno nismo ratovali!
Kakve smo budale opet cemo pristati da budemo upletkani u neke prepirke vece od nas. I opet ce nam biti kriv neki 'zapad' ili slicno

Leon

pre 8 godina

Molim "poznavaoce" da prestanu da sire propagandne neistine procitane na forumima ili od proruskih novinarskih lobista. Hrvati ne placaju Madjarima cuvanje neba niti to Budimpesta cini. Slovenci ne placaju Italijanima i Madjarima cuvanje neba jer su svi deo integrisanog sistema NATO. A price sta Srbiji treba su obican spin trgovaca oruzjem jer nije pitanje sta treba vec sta se moze. I sta su prioriteti. Nemamo para ni za tekuce odrzavanje tehnike, tako da su ovo price za malu decu..

srbin

pre 8 godina

Svi znamo da je situacija u zemlji teska, ali dopustati naoruzanje suseda takvim ofazivnim oruzjem gde smo mi direknto ugrozeni je veliki rizik. Svima nam je poznato kakav stav imaju prema nama. Cak mislim da su oni spremni zaratovati ukoliko sutra sa nama.Ko je mogao da ocekuje da ce hrvati zatvoriti granicu za srbe preko noci, nikome nije palo na pamet da je to moguce.Tako se moze desiti da se bombarduje beograd ili neki drugi grad a posle ce biti kuku lele. Da li nam je bitniji "dorucak" ili sopstveni zivot, trebamo se zapitati. A svi oni koji govore da je Mig 29 starudija ili da ga je pregazilo vreme nemaju pojma. Mig 29 je jedan od najboljih aviona ikada napravljenih, gledajuci letne karakteristike...Treba se kupovati naoruzanje ne samo zbog takve opasnosti vec malo i modernizovati vojsku.

Onako u prolazu

pre 8 godina

Za razliku od Srbije Hrvatska ne kupuje nego dobiva iz američkih viškova.
(Luka, 3. februar 2016 13:45)

Dobija polovne lansere, ali svaku raketu za iste će morati da plati od nekoliko desetina hiljada, do dva miliona dolara po raketi u zavisnosti od namene i dometa.

Zato i učlanjenje malih zemalja u zločinački NATO pakt i služi: potrebne su im ovčice za šišanje.

'Ajde neka vam daju jedan jedini pristojni avion fraj, pa de me time demantuju.

Dragan BL

pre 8 godina

Hocemo S-400!!!
(aha, 3. februar 2016 13:50)

Ma kaki! Malo je! Ocemo barem S-1000, ma S-5000! Nesta sto jos ni Rusi nisu izmislili, neka, sve ce to narod izdurati.

flak88

pre 8 godina

"Ova zemlja je naš strateški partner u Evropi .."
pa ako smo vam st.partner onda ste trebali da nam date to odavno i to za dz kao sto rade ameri..
kog rusija brani, a kina hrani taj ga je ugasio..
idemo rusofili i botovi... minusi...

Milan018

pre 8 godina

Koliko gluposti necu da procitam u komentarima. Prvo, MiG-29 se prozivodi i danas, drugo BUK je jedan od najboljih sistema tog tipa i tog dometa i bez njega ne moze da funkcionise ni ruska pvo, svi spominju S-300 ali morate da razumete da to zapad ne bi dozvolio a i preskup je to sistem za nas,i trece vidim neki spominju SU-35 i tako to, ljudi taj avion Rusi jos ni svojim najblizim saveznicima nisu prodali i jos ni za sebe nemaju dovoljno,a i jedan taj avion kosta kao dva kao dva aparata MiG-29, tako da su to bajke za nas, budite realni i shvatite da i ako ovo sve kupimo to je puna kapa za nas.

martin

pre 8 godina

po obaranju Malezijskog aviona u Ukrajini i tvrdnje da je oboren raketom tog sistema "buk"(što se ispistavilo kao tačno),Rusi su tvrdili da sistem "buk",se ne upotrebljava u Ruskoj vojsci i da je zastareo...te reči odlično pamtim,koje su Ruski zvaničnici izgovarali posle tog događaja...

riki

pre 8 godina

Sve je ovo predizborni spin. I nasi znaju, i Rusi znaju i NATO zna da Srbija nerma para ni za albanske avione iz pedesetih. Oni koji to ne znaju su uvazeni komentatori pa se takmice sa bobmastim izjavama punih najmodernijih sistema.

Mavro

pre 8 godina

Providan predizborni trik! U stilu eto komsija ima pa moramo i mi (ima se moze se), da je pameti i mudrosti Srbija je vec trebala odavno biti saveznica Hrvatskoj u NATO savezu, kao sto to uskoro postaje Crna Gora.

i tako...

pre 8 godina

@saca, 03. februar 2016 16:14;

Grcka je od RF kupila pvo sisteme S-300, TOR i Igla S2 (ili neke druge, od ovih kratkog dometa).

Pol, Cz, Slv, Hun, Rom, Blg su skoro potpuno naoruzani ruskim/sssr sistemima - i svi su primljeni u EU.

Inace, prica da Srbija nema novca za oruzje je presmesna!

Svake god. nasa drzavna preduzeca daju po milijardu € na marketing (?!), RTS dobije 100 miliona €, JAT/Air Srb, Zeleznice, Srbijagas...po desetine i stotine mil.€, strana i domaca preduzeca utaje >5 mlrd. $ poreza i iznesu van zemlje, strancima dajemo 10, 20, 30.000 € po radnom mestu, oslobodjenje od placanja poreza, energenata, komunalija...

I ovo je, ne naoruzavanje, vec preoruzavanje.

Govori se o 6-12 kom. MiG-29m, 1 bataljon S-300, neka bude i cela brigada BUK-a, desetak kom. Pancir S1, par helikoptera - nije to nikakvo naoruzavanje, vec zamena (pre)zastarelog oruzja, novijim i to bukvalno komad za komad.

Ukupan zbir tih komada je takodje presmesan da bi Vojska Srbije ikome bila pretnja, a vrlo tesko i faktor odvracanja.

Npr. Grcka ima vojni budzet od 2 mlrd.$, a mi 500 mil.$.

Grcka ima ~200 lovaca F-16 i Mirage 2000, 4 kom. AWACS, desetak fregata, desetak podmornica, desetine helikoptera AH-64, S-300, Patriot...

Mi imamo 4-5 kom. MiG-29, od kojih 2 operativna, jedan Mi-8...i to je to!

ms

pre 8 godina

Sta fali tim polovnim Migovia,a? Samo bre da se "ispegla" krilo ako je udareno, kilometraza ce da se vrati nazad sa nekih 1000 0000 na 150 000,, zatim zameniti izlizanu rucicu i eto ti MIG 35 umestio MIG 29 :)
A da, na tehnicki ne mora da se pojavljuje, dovoljno je da se odnese keramicaru Gasicu saobracajna aviona i prolazi tehnicki bez problema. Ne mora kasko osiguranje, skupo je a i pilot ne mora da se osigura.

Nev

pre 8 godina

"nadam se slijedecoj vijesti da HR nabavlja nosac aviona (iako ga nema gdje drzati,ali eto) ,da citam onda kontra reakcije....:-)
(KikiRiki, 3. februar 2016 14:34)"
Kako nema. Eno moze da ga "nasuka" pored Dubrovnika, postavi par guma u slucaju da zatreba za propagandu. Naravno mi cemo nabaviti odmah nuklearne podmornice da cuvaju dunav od croata. Za sve to vreme mi cemo kao biti u svadji, nasi politicari medjusobno posecivati i nazdravljati, kad zatreba da se zakuva oslobode par krimosa da bi drzali ovce svako u svom toru. Zato vreme pravi neprijatelji iz okoline ce se na recima pokazivati koliko su prijatelji i da su nas ubijali iz istog razloga kao kad silovatelj siluje nevine devojke zarad ocuvanja nevinosti. Jos ce nam unistiti ekonomiju, prisiliti da zatvaramo fabrike i razne tv stanice jer jelte mi ih finansiramo dok ce razne NVO biti njihovim finansiranim novcem sasvim legalne. A onda ce doci pokupovati sve za 1 dinar, stvoriti trziste za sebe i musti nas. Naravno nasim politicarima bice dobro, ono malo jada raznih stranckih botova ce imati neke drzavne poslove i dodatne sekcije tipa (b92 bot sa sendvicem ili dozvolu da provoza sanke po trgu novog sada i slicno zavisno od pripadnosti kojem toru)...
E to je nasa realnost...
Da je narod bio pametan nebi doslo do raspada Yu a sad bi bili jaka drzava a ovako braca razjedinjena i opet upotrebljena da umire zarad interesa drugih uz unistene zivote i buducnost..
Ali eto sad svaka YU budala u svojoj drzavi nadrealista..

Baxuz

pre 8 godina

Sta fali tim polovnim Migovia,a? Samo bre da se "ispegla" krilo ako je udareno, kilometraza ce da se vrati nazad sa nekih 1000 0000 na 150 000,, zatim zameniti izlizanu rucicu i eto ti MIG 35 umestio MIG 29 :)
(ms, 03. februar 2016 14:57)

Jesu li sabacki auto placevi posrednici u kupovini?

Kupi mi majko top

pre 8 godina

BG želi rakete? Možda. BG želi mnogo toga, ali šta BG realno može dobiti i šta će BG na kraju stvarno i dobiti nema nikakve veze sa pustim željama BG. Iz prostog razloga, što je uprkos famoznom liderstvu u regionu i ogromnim viškovima love o kojima galami Veliki Vođa, BG dekintiran! I to totalno, beznadežno i bez ikakve nade da će se to u neko dogledno vreme promeniti na bolje!

Druga mogućnost je da te rakete od braće Rusa ne dobijemo za pare, nego za nešto drugo. Ali bojim se i da pomislim koliko će nas dugoročno koštati to "nešto drugo"!

gepard

pre 8 godina

Jeste starije ali i bolje i to od ovih danasnjih kanti...treba jacati vojsku, uloga nije rat vec odvracanje od potencijalne pretnje..daj Boze da nisu samo predizborna obecanja ovih naprednih, nista me ne bi cudilo...ko ne hrani svoju, hranice tudju vojsku...

aleksandars

pre 8 godina

Dobro je to oružje ali od NATO-a nas ne može zaštititi a Rusija je daleko. Belorusija možda može da bira ali mi ne! Bilo bi bolje i opuštenije da smo i mi članovi NATO. Znam, pljuštaće minusi, ali istina je nekada bolna.
Nadam se da je ovo samo deo predizbornih obećanja i da smo sa NATO-om potpisali sve što su tražili.

fifke

pre 8 godina

Ako smo u okruzenju NATO drzava(a jesmo) pitanje je , sta ce to nama ? Na stranu sto je sve to zastarelo.Jedino sto nama objektivno treba su helikopteri I to za civilni sector(poplave , pozari ,izvlacenje povredjenih ...).

Ojha

pre 8 godina

Da l' shvataju ovi rusofilski militaristi sto mastaju o S400 i nekim MiG 31, da nas budzet ne moze da izdrzi da kupi akumulator za ove neke polovne MiG 29 sto smo uzeli na jadevite jade, a da ne pricamo za nesto vise....

Foxhund

pre 8 godina

МиГ-31...Стварно...Јбт па нама не треба ништа веће од МиГ-29 кога имамо или рецимо рафала, грипена. Она грдосија од 31ца као и рецимо сушке 27/30 нам уопште не требају јер су то огромни авиони рађени за малко веће државе по територији. Уз то МиГ-31 еј пресретач, а нама треба више наменски авион. Да је којим случајем остала бивша Југа цела, пад акажеж имамо довољно велику териториј уза тај тип авиона. Овако ссвим су нам довољни горе наведени авиони за контролу ваздушног простора.

С-300ПМУ систем се више не прави, ради се само верзија Антеј 2500 или С-300В, који је намењен да прати оклопно механизоване снаге и да њих чува, исто као и бук и тор, јер су све то системи који су на гусеницама. Овим редоследом С300, Бук, Тор се прави такозвана слојевита одбрана, где ова два друга чувају С-300 систем.

Данас је доказано у Сирији да је Бук изузетно жилав систем и отпоран на ометање, наравно његове последње верзије, у ша су се уверили и сам иизраелци, када им је батерија Бук-ова сришила 3 од 4 ракете намењене уништењу фабрике муниције око Дамаска. А са дометом ракета до 80км нама би они били одлични за ПВО, уз панцире или торове који би их штитили од против радарских ракета јер им је то основна намема. Наравно имамо м ии модернизоване Кубове који би им такође били подршка, а неве бих ставио у резерву. Да се нађе.

Од овога нема ништа ко ни до сада што није било, нажалост...

M. Lazanski u razvoju

pre 8 godina

To je sve zastarelo.Bez s 300 ili s 400 i migova 31 ili 35,dzabe ovo kupovati mada pitanje da li i za starudiju ima para.
(Milan, 3. februar 2016 13:38)

"Strucnjace", koliko god da su ovi sistemi zastareli, ako su uopste, bolji su svakako od one PVO starudije kojom smo se mi branili protiv NATO-a...a i te starudije da smo imali dovoljno mozda bi se na kraju i odbranili. Sa ovom ruskom "starudijom" ce se svako dobro zamisliti pre nego sto pokusa nedozvoljeno da leti nasim nebom. Treba samo dovoljno toga nabaviti da se time pokrije svaki kutak zemlje. Nabavljanje MIG-29 moram priznati ne razumem bas najbolje. Kostaju djavo i po, ali ne vidim svrhu posedovanja istih? Sta ce jednoj maloj drzavi lovci? OK, kontrola neba, ali za to nam ne trebaju novi MIG-ovi!? Mi imamo vec neke sklopocije, to je za tu svrhu dovoljno. Bolje da kupimo jedan do dva S-300 umesto 3-4 MIG-a. Nama trebaju sistemi zemlja-vazduh a ne lovci kao takvi.

LLL

pre 8 godina

Ovi lozaci sto su ushiceni ovim neka onda ne kukaju sto ce i oni i njihova deca ovde raditi za fenomenalnih 200 do 300€ mesecno dozivotno.Verovatno im ne smeta sto ni najosnovnije stvari ne mogu sebi i svojima da priusta ali je jako bitno da cemo mozda kupiti neki avion i neku raketu.Uuu bas je to super.

Kole

pre 8 godina

Previse je to ambiciozno za nas, bolje renovirane Mig-21 i rakete klase Zunzara, koje se ispaljuju sa ramena.
Kao sto rece Alek - nemamo mi para za one prave.

Ivan

pre 8 godina

Zasto bi kupovali takve sisteme PVO? U 21 veku moramo imati ozbiljan PVO sistem., barem S-300 koji nije najpredniji ali bi zavrsio posao u narednih 20 godina, znam da je skup ali bi se osecali koliko toliko bezbedni.

Bobi B.

pre 8 godina

Slažem se sa mišljenjima da Srbiji treba privreda,trgovina i sve otalo ali ako se to sve nemože zaštiti opet je problem.Dakle potrebno je naoružati se,uostalom nije to naš izum,jer se to radi u čitavom svetu.Dobri su i polovni Migovi i sva ta oprema,pa zar većine Srba ne vozi solidne polovne automobile a koliko mi se čini,da ne kažem da znam,dosta toga dobijamo na "revers".Tu je i baza u Nišu koju treba opremiti...toliko od mene ako ste me shvatili.

NekoIzMase

pre 8 godina

Ako su oni rekli MIG-29 to znači da smo im tražili polovne avione, a ne nove, jer nove MIG-29 ne proizvode nego njegovog naslednika MIG-35
Iako mislim da se nam para ni za to, jedino da nam poklone koji stariji komad, ali i za to mora da se plati modernizacija ...
Nažalost mislim da od toga nema ništa ... možda da nam dozvole da kupimo od Mađara njihove polovne ili od Bugara ...

Tuzni Meho

pre 8 godina

Umjesto da pravimo oruzije zajedno, naoruzavamo se jedni protiv drugih - dok oni, kojima smo se nekada politicki smijali u lice, nam sada prodaju oruzije.

goggle.kom

pre 8 godina

Sad će nam miroslav lazansky reći da je to vrh vrhova! samo da nadžemo amburatore za vazduplohove i ljude (bar topovskog mesa ne menjkamo)

acs

pre 8 godina

Mi s-300 ne smemo da uzmemo jer mu radar i delovanje ulazi duboko u susedne zemlje koje su ujedno clanice nato-a.Ne zamajavajmo se.Ako izboksujemo neki migic i to nam je

saca

pre 8 godina

Nije pitanje da li je zastarelo ili ne, vec ko ce nas da primi u EU sa ruskim naoruzanjem, ili druga formulacija, hocete u EU a kupujete rusko oruzije, to samo budala moze da proguta, ovo je cisto okretanje prema Rusiji, cista Seseljovska demagogija brace i sestara. Zivi bili pa videli.

KoleM

pre 8 godina

Ne znamo šta ćemo sa parama pa moramo da ih potrošimo na nešto što će nam stajati u skladištima. Mada kada bismo naplatili Rusima onu naftu i gas što vade kod nas mogli bismo svašta da kupimo, ali nema veze bitno je da bogati Rusi pravi još veći profit.

Leon

pre 8 godina

@i tako Mora da se salis. Nabrajanje enciklopedijskih informacija van konteksta nema smisao. Mi ne mozemo ni teoretski da se poredimo sa Grckom cak i u njihovoj najvecoj bedi. A preoruzavanje nije samo to o cemu pricas. Nego i obuka, rezervni delovi. A to kosta. Avioni se ne kupuju na komad kao hleb. Ili imas sistem ili nemas. A ti objasni Smederevcima da treba svi iz zelezare da idu na beli hleb zbog S-300 i Sumadincima gde nije bilo para ni za protivgradne rakete..

Vitez

pre 8 godina

Treba tražiti od Amera donacije svega što mogu donirati i natjerati lidera regiona na jedan mega spektakularan liderski bankrot. :D

Genijalno. :D

Duci0167

pre 8 godina

Kakva gomila ****! Sa kojim parama? Otetih od plata i penzija? Ili mozda planirate da ratujete? Manite se gluposti i povladjivanju ratobornom delu Srb i radite nesto korisno.

Zdrav Razum

pre 8 godina

Jos jedna platna obaveza bez ikakve efektivne svrhe prema Rusiji. Kad smo i hrvati i mi najgore budale, ne komuniciramo uopste jer smo nesposobni za to, a dozvoljavamo da nas Amerikanci i Rusi zavadjuje trkom naoruzanja koje ni mi ni oni ne možemo platiti a otimamo od naše dece!
Neće Vučić dobiti glas iz moje porodice ni jedan!

KikiRiki

pre 8 godina

Dobija polovne lansere, ali svaku raketu za iste će morati da plati od nekoliko desetina hiljada, do dva miliona dolara po raketi u zavisnosti od namene i dometa. 

Zato i učlanjenje malih zemalja u zločinački NATO pakt i služi: potrebne su im ovčice za šišanje. 

'Ajde neka vam daju jedan jedini pristojni avion fraj, pa de me time demantuju.
(Onako u prolazu, 03. februar 2016 15:53)

koliko god placamo,ispast ce nas jeftinije nego vas...ne zbog cijene,nego sto gledate tudja posla a ne svoja....
nabavljate oruzje jer ga i susjed nabavlja...a ne ne znate dali je mozda NATO naredio da se uzme...i tko zna kakav ce to deal sa cijenom ici...a vi se s time sad idete natjecati...eto vi nemoj te biti u NATO-u kao proci ce te jeftinije...

Milutin

pre 8 godina

Bolje da uzmemo samo helikoptere, to uvek treba, i onaj veliki za gasenje pozara. Nista vojno, osim tih s 400 koje bi nam isto valjale zlunetrebalo....

Nemanja44

pre 8 godina

(Neko iz mase, 03. februar 2016 13:42)

Da bi cuvali nebo a moramo da cuvamo da li sami ili da placamo nekome da cuva.Naravno da je bolje sami a sto se tice raketa kako da napadnemo nekoga sistemom PVO.

Top

pre 8 godina

Postoje protivmere za S300 i S400, koje ukratko izgledaju ovako, lansiraju se mamci koji na radaru izgledaju poput aviona, S300 istrosi rakete, otkrije svoj polozaj, i onda ga avioni koji idu iza mamaca uniste. Pogledajte ovde https://m.youtube.com/watch?v=A85Czh9KexI. E sad zamislite srpski pvo u nekom hipotetickom sukobu tipa nato agresije iz '99, gde mi imamo 2-3 ovakva sistema, na kraju bi oni bili ili unisteni ili bi ostali bez municije. Hocu da kazem, ako vec treba neki novac da se daje za pvo onda je bolje imati vise manjih, mobilnih a solidnih sistema tipa buk, tor, pancir nego jedan skupi glomazni kojeg mogu u jednom napadu da poklope.

pro

pre 8 godina

Čitam polušuplje komentare i ne verujem očima. Puna su vam usta "od kojih para?".
Vlada i lokalne samouprave bacile na "oglašavanje" 840 miliona evra.
Galenika sa 50 miliona evra obrtnog kapitala zadužena još 180 miliona evra.
Projekat "Južni tok" - bacili ste 30 miliona evra.
Srbijagas, ne smem ni da pišem...
Alooooo, pa vama Lutrija Srbije "posluje" s gubicima!

Za to sve imate para? Sve ćete vi to platiti a ne znate šta ste i šta ćete sve u budućnosti plaćati i vi i vaši unuci.
Samo mislim da će vaši unuci biti bezbedniji uz naše vojnike koji imaju nešto "u ruci" nego uz tuđe, koji će biti tu SIGURNO ako nema naših. A vi i dalje pljujte svoje!

Amerikanac

pre 8 godina

Haha na koje krseve mi bacamo pare. Ako bar trosimo pare neka se izdvoji pola milijarde I kupi par f16, cena po komadu je 165 miliona mislim, ali bar znas sta si kupio. I ovako smo bacali pare na gluposti, bar bi imali kvalitet.

Ljubisa

pre 8 godina

Da smo kojim slucajem imali S300, a u svoje vreme smo to mogli imati, uz mudru drzavnicku duznost, nikada ne bismo bili napadnuti. Sada: daj sta das za toliko para.

koska

pre 8 godina

Jos kad bi bilo 3 kom mig 29smt pa i nasih kom 3 da dignemo na standard smt...ukupno 6 smt do 2018. Pa kad udje mig 35 u rusku vojsku mi jos 6 narucimo i modernizovani galeb 10ak kom....do 2020

12 kom mi17v5 do 2020...

Pa novi IL umesto AN... do 2020

6 mi 28nh...do 2020

S350+buk m2+tor 2+panstir s1 do 2020

Bila bi bajka od rv i pvo??

dragan

pre 8 godina

Ulazak u NATO nam garantuje mir jer smo opkoljeni sa njima.U sukobu bi nas napadali iz svih pravaca a rakete za s,tor i ostalo nebi mogli dobiti.Stara naridna"ako ih nemozes pobediti,pridruzi im se".Sve clanice NATO zadrzavaju suverenost i nemoraju ucestvivati u akcijama NATO.

Yak130

pre 8 godina

Treba kupit 50komada Yak130 avione,mogu da nose sve vrste oruzja, 3 000kg bombi i krstarece rakete,a slecu i na obicnu zemljenu podlogu,veoma okretni i sposobni,uplasio bi i Nemacku.

Loža

pre 8 godina

Obama traži novi budžet od oko 600 miliona$.
Pri tome amerika daleko najzaduženija država na planeti.
Šta će mu naoružanje kojeg već ima koliko i ostatak planete?
Što Grčka kupuje svake godine novo naoružanje a bankrotirala je?
Što je neutralna Švajcarska vojna tvrđava?
Ne kupuješ naoružanje da bi ratovao, nego da bi imao mir.

Uostalom, mislim da je ovo predizborna tematika počela.

zbunjola

pre 8 godina

Kredit od Zapada, oružje od Rusa, Beograd na vodi od Arapa, cilj integracija Srbije u EU. Susjedi ili EU ili bratske rs, CG, Makedonija. Za koga će se iskoristit oružje?

flak88

pre 8 godina

"Ova zemlja je naš strateški partner u Evropi .."
pa ako smo vam st.partner onda ste trebali da nam date to odavno i to za dz kao sto rade ameri..
kog rusija brani, a kina hrani taj ga je ugasio..
idemo rusofili i botovi... minusi...

Amerikanac

pre 8 godina

Haha na koje krseve mi bacamo pare. Ako bar trosimo pare neka se izdvoji pola milijarde I kupi par f16, cena po komadu je 165 miliona mislim, ali bar znas sta si kupio. I ovako smo bacali pare na gluposti, bar bi imali kvalitet.

martin

pre 8 godina

po obaranju Malezijskog aviona u Ukrajini i tvrdnje da je oboren raketom tog sistema "buk"(što se ispistavilo kao tačno),Rusi su tvrdili da sistem "buk",se ne upotrebljava u Ruskoj vojsci i da je zastareo...te reči odlično pamtim,koje su Ruski zvaničnici izgovarali posle tog događaja...

Milovan

pre 8 godina

Srbija je okružena, bukvalno okružena sa NATO zemljama. Zbog toga je bilo kakva kupovina oružija iz Rusije bacanje para.
Lupajte minuse, ali realnost je takva.

katica

pre 8 godina

Srbija ima samo jedan način da preživi - a to nije rat - nego da stvori tržišnu ekonomiju, u kojoj su učesnici u stanju da stvara profit, te biti u stanju da puni budzet države!
Znači vojni budzet mora biti obuzdan (kao što je to bilo u Nemačkoj i Japanu, na primer, posle drugog svetskog rata).
Ako zaista "vlast" počne da kupuje naoružanje biće to konačni GLOGOV KOLAC za Srbiju, zašto? Pozajmljuješ pare da bi zatvarao budet države, a mesto da te pare trošiš na RAZVOJ trošiš na naoružanje (tj. rasipaš, lumpuješ...)...

Gilgames

pre 8 godina

Za opstanak i slobodu jednog naroda najvaznija je vojska, makar se mackama hranili narednih 10 godina. Ko nema svoju, hrani tudju, postaje rob.

Drugo, ulagati u naurazenje u ovim okolnostima, u nasoj situaciji, s nasim iskustvom i istorijom je jedino pametno sto ova vlast cini. Ako ovo nisu tek glasine.

Ratova ce uvek biti. To je prva recenica koja se nauci na ONO i DSZ.

Trece, Srbija je ostala bez RSK, pola Bosne... do Makedonije. Da se ne lazemo, to moze da prodje kod ove generacije, jos za neku buducu, al doci ce nove koje ce se pitati kako, kud, za koga i zasto izginusmo za proteklih 200+ godina. Mi precutkujemo il zaboravljamo il sta god... al problem nasledjuju nasa deca. Fakat.

Mavro

pre 8 godina

Providan predizborni trik! U stilu eto komsija ima pa moramo i mi (ima se moze se), da je pameti i mudrosti Srbija je vec trebala odavno biti saveznica Hrvatskoj u NATO savezu, kao sto to uskoro postaje Crna Gora.

fifke

pre 8 godina

Ako smo u okruzenju NATO drzava(a jesmo) pitanje je , sta ce to nama ? Na stranu sto je sve to zastarelo.Jedino sto nama objektivno treba su helikopteri I to za civilni sector(poplave , pozari ,izvlacenje povredjenih ...).

Top

pre 8 godina

Postoje protivmere za S300 i S400, koje ukratko izgledaju ovako, lansiraju se mamci koji na radaru izgledaju poput aviona, S300 istrosi rakete, otkrije svoj polozaj, i onda ga avioni koji idu iza mamaca uniste. Pogledajte ovde https://m.youtube.com/watch?v=A85Czh9KexI. E sad zamislite srpski pvo u nekom hipotetickom sukobu tipa nato agresije iz '99, gde mi imamo 2-3 ovakva sistema, na kraju bi oni bili ili unisteni ili bi ostali bez municije. Hocu da kazem, ako vec treba neki novac da se daje za pvo onda je bolje imati vise manjih, mobilnih a solidnih sistema tipa buk, tor, pancir nego jedan skupi glomazni kojeg mogu u jednom napadu da poklope.

dejan

pre 8 godina

Najjaci su mi ovi komentari tipa "gladan sam","ulozite te pare u skole i bolnice" i slicno...Pa ne,najbolje da nemamo uopste vojsku pa kad nas sutra neko napadne da se branimo skolama i bolnicama.Svaka drzava mora da ima jaku vojsku,ako misli da prezivi u danasnjem svetu!

saca

pre 8 godina

Nije pitanje da li je zastarelo ili ne, vec ko ce nas da primi u EU sa ruskim naoruzanjem, ili druga formulacija, hocete u EU a kupujete rusko oruzije, to samo budala moze da proguta, ovo je cisto okretanje prema Rusiji, cista Seseljovska demagogija brace i sestara. Zivi bili pa videli.

ms

pre 8 godina

Sta fali tim polovnim Migovia,a? Samo bre da se "ispegla" krilo ako je udareno, kilometraza ce da se vrati nazad sa nekih 1000 0000 na 150 000,, zatim zameniti izlizanu rucicu i eto ti MIG 35 umestio MIG 29 :)
A da, na tehnicki ne mora da se pojavljuje, dovoljno je da se odnese keramicaru Gasicu saobracajna aviona i prolazi tehnicki bez problema. Ne mora kasko osiguranje, skupo je a i pilot ne mora da se osigura.

Leon

pre 8 godina

Molim "poznavaoce" da prestanu da sire propagandne neistine procitane na forumima ili od proruskih novinarskih lobista. Hrvati ne placaju Madjarima cuvanje neba niti to Budimpesta cini. Slovenci ne placaju Italijanima i Madjarima cuvanje neba jer su svi deo integrisanog sistema NATO. A price sta Srbiji treba su obican spin trgovaca oruzjem jer nije pitanje sta treba vec sta se moze. I sta su prioriteti. Nemamo para ni za tekuce odrzavanje tehnike, tako da su ovo price za malu decu..

Onako u prolazu

pre 8 godina

Za razliku od Srbije Hrvatska ne kupuje nego dobiva iz američkih viškova.
(Luka, 3. februar 2016 13:45)

Dobija polovne lansere, ali svaku raketu za iste će morati da plati od nekoliko desetina hiljada, do dva miliona dolara po raketi u zavisnosti od namene i dometa.

Zato i učlanjenje malih zemalja u zločinački NATO pakt i služi: potrebne su im ovčice za šišanje.

'Ajde neka vam daju jedan jedini pristojni avion fraj, pa de me time demantuju.

KikiRiki

pre 8 godina

Dobija polovne lansere, ali svaku raketu za iste će morati da plati od nekoliko desetina hiljada, do dva miliona dolara po raketi u zavisnosti od namene i dometa. 

Zato i učlanjenje malih zemalja u zločinački NATO pakt i služi: potrebne su im ovčice za šišanje. 

'Ajde neka vam daju jedan jedini pristojni avion fraj, pa de me time demantuju.
(Onako u prolazu, 03. februar 2016 15:53)

koliko god placamo,ispast ce nas jeftinije nego vas...ne zbog cijene,nego sto gledate tudja posla a ne svoja....
nabavljate oruzje jer ga i susjed nabavlja...a ne ne znate dali je mozda NATO naredio da se uzme...i tko zna kakav ce to deal sa cijenom ici...a vi se s time sad idete natjecati...eto vi nemoj te biti u NATO-u kao proci ce te jeftinije...

KoleM

pre 8 godina

Ne znamo šta ćemo sa parama pa moramo da ih potrošimo na nešto što će nam stajati u skladištima. Mada kada bismo naplatili Rusima onu naftu i gas što vade kod nas mogli bismo svašta da kupimo, ali nema veze bitno je da bogati Rusi pravi još veći profit.

NS

pre 8 godina

Pa kad se ima para... a i treba nam, davno nismo ratovali!
Kakve smo budale opet cemo pristati da budemo upletkani u neke prepirke vece od nas. I opet ce nam biti kriv neki 'zapad' ili slicno

aleksandars

pre 8 godina

Dobro je to oružje ali od NATO-a nas ne može zaštititi a Rusija je daleko. Belorusija možda može da bira ali mi ne! Bilo bi bolje i opuštenije da smo i mi članovi NATO. Znam, pljuštaće minusi, ali istina je nekada bolna.
Nadam se da je ovo samo deo predizbornih obećanja i da smo sa NATO-om potpisali sve što su tražili.

srbin

pre 8 godina

Svi znamo da je situacija u zemlji teska, ali dopustati naoruzanje suseda takvim ofazivnim oruzjem gde smo mi direknto ugrozeni je veliki rizik. Svima nam je poznato kakav stav imaju prema nama. Cak mislim da su oni spremni zaratovati ukoliko sutra sa nama.Ko je mogao da ocekuje da ce hrvati zatvoriti granicu za srbe preko noci, nikome nije palo na pamet da je to moguce.Tako se moze desiti da se bombarduje beograd ili neki drugi grad a posle ce biti kuku lele. Da li nam je bitniji "dorucak" ili sopstveni zivot, trebamo se zapitati. A svi oni koji govore da je Mig 29 starudija ili da ga je pregazilo vreme nemaju pojma. Mig 29 je jedan od najboljih aviona ikada napravljenih, gledajuci letne karakteristike...Treba se kupovati naoruzanje ne samo zbog takve opasnosti vec malo i modernizovati vojsku.

Ojha

pre 8 godina

Da l' shvataju ovi rusofilski militaristi sto mastaju o S400 i nekim MiG 31, da nas budzet ne moze da izdrzi da kupi akumulator za ove neke polovne MiG 29 sto smo uzeli na jadevite jade, a da ne pricamo za nesto vise....

Duci0167

pre 8 godina

Kakva gomila ****! Sa kojim parama? Otetih od plata i penzija? Ili mozda planirate da ratujete? Manite se gluposti i povladjivanju ratobornom delu Srb i radite nesto korisno.

goggle.kom

pre 8 godina

Sad će nam miroslav lazansky reći da je to vrh vrhova! samo da nadžemo amburatore za vazduplohove i ljude (bar topovskog mesa ne menjkamo)

Dragan BL

pre 8 godina

Hocemo S-400!!!
(aha, 3. februar 2016 13:50)

Ma kaki! Malo je! Ocemo barem S-1000, ma S-5000! Nesta sto jos ni Rusi nisu izmislili, neka, sve ce to narod izdurati.

Kole

pre 8 godina

Previse je to ambiciozno za nas, bolje renovirane Mig-21 i rakete klase Zunzara, koje se ispaljuju sa ramena.
Kao sto rece Alek - nemamo mi para za one prave.

M. Lazanski u razvoju

pre 8 godina

To je sve zastarelo.Bez s 300 ili s 400 i migova 31 ili 35,dzabe ovo kupovati mada pitanje da li i za starudiju ima para.
(Milan, 3. februar 2016 13:38)

"Strucnjace", koliko god da su ovi sistemi zastareli, ako su uopste, bolji su svakako od one PVO starudije kojom smo se mi branili protiv NATO-a...a i te starudije da smo imali dovoljno mozda bi se na kraju i odbranili. Sa ovom ruskom "starudijom" ce se svako dobro zamisliti pre nego sto pokusa nedozvoljeno da leti nasim nebom. Treba samo dovoljno toga nabaviti da se time pokrije svaki kutak zemlje. Nabavljanje MIG-29 moram priznati ne razumem bas najbolje. Kostaju djavo i po, ali ne vidim svrhu posedovanja istih? Sta ce jednoj maloj drzavi lovci? OK, kontrola neba, ali za to nam ne trebaju novi MIG-ovi!? Mi imamo vec neke sklopocije, to je za tu svrhu dovoljno. Bolje da kupimo jedan do dva S-300 umesto 3-4 MIG-a. Nama trebaju sistemi zemlja-vazduh a ne lovci kao takvi.

bs

pre 8 godina

Molim neupucene da ne lupetaju. Kao prvo, jedna velika glupost je reci da novac ulozen u vojsku bacen. Evo samo jedan primer: Srbija naplacuje preko 150000000 dolara godisnje raznim aviokommpanijama prelet preko nase teritorije. Samo od tog novca za jednu godinu moze da se kupi 4-5 potpuno novih modernizovanih 29-ki. Ali, jedno veliko ALI, da bi to naplatila, mora da ima bezbedno nebo a za to joj treba bar jedna operativna eskadrila aviona kojima nije istekao resurs. Za neupucene ukratko, ako ne kupimo nove avione u narednih godinu-dve, ostajemo bez 150000000 dolara godisnje, i ne samo to, placacemo penale ako se desi neki incident u nasem vazdusnom prostoru ili ako uopste budemo leteli na avionima koje sada imamo. Da li sada vidite koliko lupate pojedinci?? Hrvati npr sada placaju desetine miliona godisnje Madjarima da im cuvaju nebo, to tako mora. Pri tom, Mig 29 je za nas najpovoljnija opcija i to je jos uvek jako dobar avion. Avioni se modernizuju u svim vojskama, i Mig29 koji sada moze da se nabavi moze da ima najsavremeniji radar i rakete, zavisno od toga koliko kupac placa. Trece, imati avione bez pvo sistema je kao da fudbalski klub ima napadace ali nema nikoga u odbrani niti golmana. Dakle glupost. S300 bi bio idealan, ali sistemi BUK i pancir bi dobro radili posao. Inace rec je o sisemima razl namene (srednji domet, kratki domet, zastita manje ili vece oblasti i dr) koji se takodje konstantno unapredjuju. Toliko.

dragan

pre 8 godina

Ulazak u NATO nam garantuje mir jer smo opkoljeni sa njima.U sukobu bi nas napadali iz svih pravaca a rakete za s,tor i ostalo nebi mogli dobiti.Stara naridna"ako ih nemozes pobediti,pridruzi im se".Sve clanice NATO zadrzavaju suverenost i nemoraju ucestvivati u akcijama NATO.

LLL

pre 8 godina

Ovi lozaci sto su ushiceni ovim neka onda ne kukaju sto ce i oni i njihova deca ovde raditi za fenomenalnih 200 do 300€ mesecno dozivotno.Verovatno im ne smeta sto ni najosnovnije stvari ne mogu sebi i svojima da priusta ali je jako bitno da cemo mozda kupiti neki avion i neku raketu.Uuu bas je to super.

Ivan

pre 8 godina

Zasto bi kupovali takve sisteme PVO? U 21 veku moramo imati ozbiljan PVO sistem., barem S-300 koji nije najpredniji ali bi zavrsio posao u narednih 20 godina, znam da je skup ali bi se osecali koliko toliko bezbedni.

acs

pre 8 godina

Mi s-300 ne smemo da uzmemo jer mu radar i delovanje ulazi duboko u susedne zemlje koje su ujedno clanice nato-a.Ne zamajavajmo se.Ako izboksujemo neki migic i to nam je

NekoIzMase

pre 8 godina

Ako su oni rekli MIG-29 to znači da smo im tražili polovne avione, a ne nove, jer nove MIG-29 ne proizvode nego njegovog naslednika MIG-35
Iako mislim da se nam para ni za to, jedino da nam poklone koji stariji komad, ali i za to mora da se plati modernizacija ...
Nažalost mislim da od toga nema ništa ... možda da nam dozvole da kupimo od Mađara njihove polovne ili od Bugara ...

Igor

pre 8 godina

To je sve zastarelo.Bez s 300 ili s 400 i migova 31 ili 35,dzabe ovo kupovati mada pitanje da li i za starudiju ima para.
(Milan, 3. februar 2016 13:38)

Da li uopste znas cemu sluzi Mig-31 ili mislis da je bolji od 29-tke zbog veceg broja?

Zeljko

pre 8 godina

Jos jednom da ratujema , jel tako?
(London 94

Smesna i neozbiljna konstatacija. Svaka ozbiljna drzava se naoruzava da ne bi ratovala (osim ako ne zeli) i da joj oruzje sluzi kao sredstvo odvtacanja. Dakle drzava koja ima slabu vojsku je idealna meta i morace ratovati a ona dobro naoruzana nece morati da ratuje jer se ne isplati napasti je. Ili drugim recima "ko ne hrani svoju vojsku, hranice tudju". Na primer Svajcarska je naoruzana do zuba upravo da nebi ratovala.

Nev

pre 8 godina

"nadam se slijedecoj vijesti da HR nabavlja nosac aviona (iako ga nema gdje drzati,ali eto) ,da citam onda kontra reakcije....:-)
(KikiRiki, 3. februar 2016 14:34)"
Kako nema. Eno moze da ga "nasuka" pored Dubrovnika, postavi par guma u slucaju da zatreba za propagandu. Naravno mi cemo nabaviti odmah nuklearne podmornice da cuvaju dunav od croata. Za sve to vreme mi cemo kao biti u svadji, nasi politicari medjusobno posecivati i nazdravljati, kad zatreba da se zakuva oslobode par krimosa da bi drzali ovce svako u svom toru. Zato vreme pravi neprijatelji iz okoline ce se na recima pokazivati koliko su prijatelji i da su nas ubijali iz istog razloga kao kad silovatelj siluje nevine devojke zarad ocuvanja nevinosti. Jos ce nam unistiti ekonomiju, prisiliti da zatvaramo fabrike i razne tv stanice jer jelte mi ih finansiramo dok ce razne NVO biti njihovim finansiranim novcem sasvim legalne. A onda ce doci pokupovati sve za 1 dinar, stvoriti trziste za sebe i musti nas. Naravno nasim politicarima bice dobro, ono malo jada raznih stranckih botova ce imati neke drzavne poslove i dodatne sekcije tipa (b92 bot sa sendvicem ili dozvolu da provoza sanke po trgu novog sada i slicno zavisno od pripadnosti kojem toru)...
E to je nasa realnost...
Da je narod bio pametan nebi doslo do raspada Yu a sad bi bili jaka drzava a ovako braca razjedinjena i opet upotrebljena da umire zarad interesa drugih uz unistene zivote i buducnost..
Ali eto sad svaka YU budala u svojoj drzavi nadrealista..

gepard

pre 8 godina

Jeste starije ali i bolje i to od ovih danasnjih kanti...treba jacati vojsku, uloga nije rat vec odvracanje od potencijalne pretnje..daj Boze da nisu samo predizborna obecanja ovih naprednih, nista me ne bi cudilo...ko ne hrani svoju, hranice tudju vojsku...

koska

pre 8 godina

Jos kad bi bilo 3 kom mig 29smt pa i nasih kom 3 da dignemo na standard smt...ukupno 6 smt do 2018. Pa kad udje mig 35 u rusku vojsku mi jos 6 narucimo i modernizovani galeb 10ak kom....do 2020

12 kom mi17v5 do 2020...

Pa novi IL umesto AN... do 2020

6 mi 28nh...do 2020

S350+buk m2+tor 2+panstir s1 do 2020

Bila bi bajka od rv i pvo??

Vitez

pre 8 godina

Treba tražiti od Amera donacije svega što mogu donirati i natjerati lidera regiona na jedan mega spektakularan liderski bankrot. :D

Genijalno. :D

Leon

pre 8 godina

@i tako Mora da se salis. Nabrajanje enciklopedijskih informacija van konteksta nema smisao. Mi ne mozemo ni teoretski da se poredimo sa Grckom cak i u njihovoj najvecoj bedi. A preoruzavanje nije samo to o cemu pricas. Nego i obuka, rezervni delovi. A to kosta. Avioni se ne kupuju na komad kao hleb. Ili imas sistem ili nemas. A ti objasni Smederevcima da treba svi iz zelezare da idu na beli hleb zbog S-300 i Sumadincima gde nije bilo para ni za protivgradne rakete..

Kupi mi majko top

pre 8 godina

BG želi rakete? Možda. BG želi mnogo toga, ali šta BG realno može dobiti i šta će BG na kraju stvarno i dobiti nema nikakve veze sa pustim željama BG. Iz prostog razloga, što je uprkos famoznom liderstvu u regionu i ogromnim viškovima love o kojima galami Veliki Vođa, BG dekintiran! I to totalno, beznadežno i bez ikakve nade da će se to u neko dogledno vreme promeniti na bolje!

Druga mogućnost je da te rakete od braće Rusa ne dobijemo za pare, nego za nešto drugo. Ali bojim se i da pomislim koliko će nas dugoročno koštati to "nešto drugo"!

Yak130

pre 8 godina

Treba kupit 50komada Yak130 avione,mogu da nose sve vrste oruzja, 3 000kg bombi i krstarece rakete,a slecu i na obicnu zemljenu podlogu,veoma okretni i sposobni,uplasio bi i Nemacku.

Ljubisa

pre 8 godina

Da smo kojim slucajem imali S300, a u svoje vreme smo to mogli imati, uz mudru drzavnicku duznost, nikada ne bismo bili napadnuti. Sada: daj sta das za toliko para.

Milan018

pre 8 godina

(martin, 03. februar 2016 13:49)
Totalna neistina, rekli su da Rusija ne koristi zastarele rakete tog tipa na sistemu BUK, a sistem BUK naravno da koristi, i proizvode ga jos uvek,naravno modernizovan,informisi se malo pre nego sto lupis tako nesto.

una

pre 8 godina

martine,
druze, nemoj da te zena uci o oruzju. Rusi imaju BUK nove generacije, a stari, kao onaj kojim je oboren avion, je povucen iz upotrebe.
Dakle imaju BUK, ali ne onakav kao sto je koristen u UKR.

Zdrav Razum

pre 8 godina

Jos jedna platna obaveza bez ikakve efektivne svrhe prema Rusiji. Kad smo i hrvati i mi najgore budale, ne komuniciramo uopste jer smo nesposobni za to, a dozvoljavamo da nas Amerikanci i Rusi zavadjuje trkom naoruzanja koje ni mi ni oni ne možemo platiti a otimamo od naše dece!
Neće Vučić dobiti glas iz moje porodice ni jedan!

Zeljko

pre 8 godina

To je sve zastarelo.Bez s 300 ili s 400 i migova 31 ili 35,dzabe ovo kupovati mada pitanje da li i za starudiju ima para.
(Milan

Zar je tesko shvatiti da ne treba komentarisati stvari o kojima se ne zna nista. Zastarelo, jel? Buk je modernizovan 2008g a pancir je najnoviji i naj efikasniji pvo sistem kratkog dometa na svetu. Tako da manje lupanja a vise cinjenica. Ps: S400 nije jos uvek na prodaju a i ako i kad bude mocice da ga kupe eventualno Indija ili Kina dakle samo najpouzdaniji partneri Rusije.

i tako...

pre 8 godina

@saca, 03. februar 2016 16:14;

Grcka je od RF kupila pvo sisteme S-300, TOR i Igla S2 (ili neke druge, od ovih kratkog dometa).

Pol, Cz, Slv, Hun, Rom, Blg su skoro potpuno naoruzani ruskim/sssr sistemima - i svi su primljeni u EU.

Inace, prica da Srbija nema novca za oruzje je presmesna!

Svake god. nasa drzavna preduzeca daju po milijardu € na marketing (?!), RTS dobije 100 miliona €, JAT/Air Srb, Zeleznice, Srbijagas...po desetine i stotine mil.€, strana i domaca preduzeca utaje >5 mlrd. $ poreza i iznesu van zemlje, strancima dajemo 10, 20, 30.000 € po radnom mestu, oslobodjenje od placanja poreza, energenata, komunalija...

I ovo je, ne naoruzavanje, vec preoruzavanje.

Govori se o 6-12 kom. MiG-29m, 1 bataljon S-300, neka bude i cela brigada BUK-a, desetak kom. Pancir S1, par helikoptera - nije to nikakvo naoruzavanje, vec zamena (pre)zastarelog oruzja, novijim i to bukvalno komad za komad.

Ukupan zbir tih komada je takodje presmesan da bi Vojska Srbije ikome bila pretnja, a vrlo tesko i faktor odvracanja.

Npr. Grcka ima vojni budzet od 2 mlrd.$, a mi 500 mil.$.

Grcka ima ~200 lovaca F-16 i Mirage 2000, 4 kom. AWACS, desetak fregata, desetak podmornica, desetine helikoptera AH-64, S-300, Patriot...

Mi imamo 4-5 kom. MiG-29, od kojih 2 operativna, jedan Mi-8...i to je to!

Zeljko

pre 8 godina

Zasto bi kupovali takve sisteme PVO? U 21 veku moramo imati ozbiljan PVO sistem., barem S-300 koji nije najpredniji ali bi zavrsio posao u narednih 20 godina, znam da je skup ali bi se osecali koliko toliko bezbedni.

Svi ovi sistemi nisu nista manje ozbiljni, cak su i moderniji od s300 (pancir je najnoviji). Samo su kraceg dometa ali obzirom da smo mala zemlja domet od 50km (buk m2) uopste nije mali. Inace rusi u Siriji koriste i Pancir za zastitu svojih baza i samog s400. Dakle njima je dobar a za nas nije ozbiljan, jel? Sve sami eksperti.

riki

pre 8 godina

Sve je ovo predizborni spin. I nasi znaju, i Rusi znaju i NATO zna da Srbija nerma para ni za albanske avione iz pedesetih. Oni koji to ne znaju su uvazeni komentatori pa se takmice sa bobmastim izjavama punih najmodernijih sistema.

Bobi B.

pre 8 godina

Slažem se sa mišljenjima da Srbiji treba privreda,trgovina i sve otalo ali ako se to sve nemože zaštiti opet je problem.Dakle potrebno je naoružati se,uostalom nije to naš izum,jer se to radi u čitavom svetu.Dobri su i polovni Migovi i sva ta oprema,pa zar većine Srba ne vozi solidne polovne automobile a koliko mi se čini,da ne kažem da znam,dosta toga dobijamo na "revers".Tu je i baza u Nišu koju treba opremiti...toliko od mene ako ste me shvatili.

Foxhund

pre 8 godina

МиГ-31...Стварно...Јбт па нама не треба ништа веће од МиГ-29 кога имамо или рецимо рафала, грипена. Она грдосија од 31ца као и рецимо сушке 27/30 нам уопште не требају јер су то огромни авиони рађени за малко веће државе по територији. Уз то МиГ-31 еј пресретач, а нама треба више наменски авион. Да је којим случајем остала бивша Југа цела, пад акажеж имамо довољно велику териториј уза тај тип авиона. Овако ссвим су нам довољни горе наведени авиони за контролу ваздушног простора.

С-300ПМУ систем се више не прави, ради се само верзија Антеј 2500 или С-300В, који је намењен да прати оклопно механизоване снаге и да њих чува, исто као и бук и тор, јер су све то системи који су на гусеницама. Овим редоследом С300, Бук, Тор се прави такозвана слојевита одбрана, где ова два друга чувају С-300 систем.

Данас је доказано у Сирији да је Бук изузетно жилав систем и отпоран на ометање, наравно његове последње верзије, у ша су се уверили и сам иизраелци, када им је батерија Бук-ова сришила 3 од 4 ракете намењене уништењу фабрике муниције око Дамаска. А са дометом ракета до 80км нама би они били одлични за ПВО, уз панцире или торове који би их штитили од против радарских ракета јер им је то основна намема. Наравно имамо м ии модернизоване Кубове који би им такође били подршка, а неве бих ставио у резерву. Да се нађе.

Од овога нема ништа ко ни до сада што није било, нажалост...

Tuzni Meho

pre 8 godina

Umjesto da pravimo oruzije zajedno, naoruzavamo se jedni protiv drugih - dok oni, kojima smo se nekada politicki smijali u lice, nam sada prodaju oruzije.

Baxuz

pre 8 godina

Sta fali tim polovnim Migovia,a? Samo bre da se "ispegla" krilo ako je udareno, kilometraza ce da se vrati nazad sa nekih 1000 0000 na 150 000,, zatim zameniti izlizanu rucicu i eto ti MIG 35 umestio MIG 29 :)
(ms, 03. februar 2016 14:57)

Jesu li sabacki auto placevi posrednici u kupovini?

Milan018

pre 8 godina

Koliko gluposti necu da procitam u komentarima. Prvo, MiG-29 se prozivodi i danas, drugo BUK je jedan od najboljih sistema tog tipa i tog dometa i bez njega ne moze da funkcionise ni ruska pvo, svi spominju S-300 ali morate da razumete da to zapad ne bi dozvolio a i preskup je to sistem za nas,i trece vidim neki spominju SU-35 i tako to, ljudi taj avion Rusi jos ni svojim najblizim saveznicima nisu prodali i jos ni za sebe nemaju dovoljno,a i jedan taj avion kosta kao dva kao dva aparata MiG-29, tako da su to bajke za nas, budite realni i shvatite da i ako ovo sve kupimo to je puna kapa za nas.

Doktor

pre 8 godina

To je sve zastarelo.Bez s 300 ili s 400 i migova 31 ili 35,dzabe ovo kupovati mada pitanje da li i za starudiju ima para.
(Milan, 3. februar 2016 13:38)

Kao prvo mig 31 je stariji od 29-ke i on je presretac koji dok Srbiji treba lovac, a Mig 35 je još uvek u fazi ispitivanja i isporuke neće biti u skorijoj budućnosti. Takođe sistemi s300 i s400 su verovatno najbolji sistemi PVO ali bez sistema kratkog i srednjeg dometa u njihovoj zaštiti su lake mete. Koliko mi imamo avio stručnjaka po komentarima trebali bi biti najveća vazdušna sila na svetu

zbunjola

pre 8 godina

Kredit od Zapada, oružje od Rusa, Beograd na vodi od Arapa, cilj integracija Srbije u EU. Susjedi ili EU ili bratske rs, CG, Makedonija. Za koga će se iskoristit oružje?

Milutin

pre 8 godina

Bolje da uzmemo samo helikoptere, to uvek treba, i onaj veliki za gasenje pozara. Nista vojno, osim tih s 400 koje bi nam isto valjale zlunetrebalo....

Nemanja44

pre 8 godina

(Neko iz mase, 03. februar 2016 13:42)

Da bi cuvali nebo a moramo da cuvamo da li sami ili da placamo nekome da cuva.Naravno da je bolje sami a sto se tice raketa kako da napadnemo nekoga sistemom PVO.

pro

pre 8 godina

Čitam polušuplje komentare i ne verujem očima. Puna su vam usta "od kojih para?".
Vlada i lokalne samouprave bacile na "oglašavanje" 840 miliona evra.
Galenika sa 50 miliona evra obrtnog kapitala zadužena još 180 miliona evra.
Projekat "Južni tok" - bacili ste 30 miliona evra.
Srbijagas, ne smem ni da pišem...
Alooooo, pa vama Lutrija Srbije "posluje" s gubicima!

Za to sve imate para? Sve ćete vi to platiti a ne znate šta ste i šta ćete sve u budućnosti plaćati i vi i vaši unuci.
Samo mislim da će vaši unuci biti bezbedniji uz naše vojnike koji imaju nešto "u ruci" nego uz tuđe, koji će biti tu SIGURNO ako nema naših. A vi i dalje pljujte svoje!

Loža

pre 8 godina

Obama traži novi budžet od oko 600 miliona$.
Pri tome amerika daleko najzaduženija država na planeti.
Šta će mu naoružanje kojeg već ima koliko i ostatak planete?
Što Grčka kupuje svake godine novo naoružanje a bankrotirala je?
Što je neutralna Švajcarska vojna tvrđava?
Ne kupuješ naoružanje da bi ratovao, nego da bi imao mir.

Uostalom, mislim da je ovo predizborna tematika počela.