Subota, 30.01.2016.

10:11

Crna Gora počela da oduzima imovinu SPC

Odlukom sudskih vlasti u Crnoj Gori počelo je oduzimanje i nacionalizacija imovine Srpske pravoslavne crkve - Mitropolije crnogorsko-primorske u ovoj zemlji.

Izvor: Blic

Crna Gora poèela da oduzima imovinu SPC IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

145 Komentari

Sortiraj po:

Gde ZIVIMO

pre 8 godina

Pa pustite ljude, oni rade u svojoj drzavi sta hoce kao i uostalom sto se radi i ovde u Srbiji.
To sto se zove SPC to nema veze sa drzavom Srbijom. Imovina u drzavi Crnoj Gori je njihova.
Na kraju svi znaju da bog ne postoji !! Sve crkve na svetu bila crnogorska, srpska, pravoslavna katolicka, muslimani i svi ostali, zele samo da budu paralelna vlast vlasti. Na sve nacine zele da vladaju, da uzimaju ljudima pare samo zato sto misle da ima boga, kojeg nema..

Crna Gora zaokruzuje svoju vlast na teritoriji koju ima, cuvace je OTAN od svih koji hoce nesto da im uzmu, i to je tako...

MNE

pre 8 godina

Nazalost naslov je netacan. Ma koliko bih volio da je istina, i da se SPC oduzme sve sto ima u Crnoj Gori, ovdje se radi samo o crkvici koja nema nikakve veze sa SPC, ali su htjeli i nju da marnu, malo im je bilo sve sto su vec uzeli.

kAROLINA

pre 8 godina

Za Ristu

Kad Sveti Vasilije Ostroski postane Crnogorac onda ga i manastir a injegove mosti uzeti drzava Cg. Ali posto je Sv. Vasilije Srbin iz Hercegovine , tj Popova polja pokraj Trebinja rodom onda cemo mi Hercegovci da ga vratimo tamo gdje pripada pa ti mozes u prazan manastir. Malo smiri tenzije i gradi cnnogorstvo na necemu i nekome drugom.
Pozdrav od

Pedja

pre 8 godina

@Lala
Pojma nemas. U Americi crkvu moze da osnuje svako, bas kao preduzece. I to "preduzece" ne placa porez, niti svestenik placa porez. To ne znaci da je crkva oslobodjena svih davanja i obaveza. U isto vreme crkva-"preduzece" ne dobija nikakvu pomoc od drzave vec zivi od svojih vernika.
Drzava se odrekla primanja zarad duhovnog "mira" svojih gradjana ali se ne mesa u trougao bog-crkva-vernici.
Pozdrav iz Amerike.

milogorijanci, neprocenjivo

pre 8 godina

@Rista

Ma totalno si u pravu, mnogo je bolje da Milo bude vlasnik i crkvi i manastira. Kakve podanike ima, ima da ga proglasite za sveca i pre smrti.

lala

pre 8 godina

@Miki
Netacno! Crkve u SAD-u pripadaju drzavi, u EU pripadaju drzavi, svuda pripadaju drzavi i placaju porez toj drzavi. Cak i katolicke crkve pripadaju drzavi Vatikan.

Miroslav

pre 8 godina

Kad je Miraševa CPC dobila autokefalnost od vaseljenske patrijaršije?Gospodar i glava Srpske Crne Gore je bio po verskom rangu vladika, a ne patrijarh.Sekularna Milova prćija je ništa drugo nego krimi banana republjik podržana od anglosaksonskih kolonijalista.Da ovo radi bilo gdje u e.u. bio bi iza rešetaka.Po istom principu Ameri podržavaju sve diktatore i krimose samo ako su u službi globalnih interesa jenkijevske vlade.

Miki

pre 8 godina

@slobodan petrovic,

Crkve svuda u svetu pripadaju crkvenim zajednicama a ne drzavama. Samo u komunizmu i fasizmu je drzava tj vlast vlasnik svega u zemlji.

jumko

pre 8 godina

@slobodan petrovic

Drzavi Crnoj Gori pripada ono sto je sama izgradila, finasirala, odrzavala a to sigurno nisu crkve SPC-a. Isto tako velika je razlika izmedju dzrave Crne Gore i Milove privatne "milogorije" koja zeli da otme ove crkve. Razumes trolu.

Milos

pre 8 godina

To je dvorska kapela, u sklopu kompleksa dvorca Kralja Nikole, koji je čitav u vlasništvu države od kad postoji, i Mitropolija nikad nad njim nije imala vlasništvo, već samo pravo korišćenja. Mitropolija bi da ima vlasništvo, ali nema na osnovu čega. Jednostavno, nema pravnog osnova da tu crkvicu upiše na sebe. Naslov je pretenciozan. Tamo gdje je Mitropolija upisana kao vlasnik 1/1 niko ih ne dira.

goran

pre 8 godina

Ne znam cemu ovoliki komentari. Crkvu kao versku instituciju, ovde mislim na sve vere, niko nikada nije pobedio.Nigde.Pokusali su i u Francuskoj i V. Britaniji, Rusiji, Albaniji, Kambodzi i skoru svuda u svetu. Jednostvano Crkva je uvek prezivala. Crkvi kao instituciji period od 50 godina i nije neki dug period za razliku od bilo koje svetovne vlasti. Molim da objavite komentar

milov pionir @ internet, neprocenjivo

pre 8 godina

Milo k`o brat mu Enver Hodza, nacionalizuje crkve i otima imovinu. Sramota da u 21. veku u Evropi postoji feudalno drzavno uredjenje kao u Crnoj Gori i sramota da se takav lik kao sto je Milo tolerise i drzi na vlasti od strane zapada samo zato sto im ispunjava sve naredbe. I jos nesto, tzv. "CPC" je udbaska izmisljotina koju ne priznaju ni jedna od pravoslavnih crkava a ne samo SPC. Da je u pitanju legitimna crkva, imala bi pravo na nasledje i bila bi priznata od strane SVIH pravoslavnih crkava. Neka se milovi pioniri koji se ovde javljaju upitaju zasto im nije priznata ta CPC od strane svih pravoslavnih crkava.

Dusko

pre 8 godina

Savo, ta "trenutna situacija" traje dugi niz godina. Zar ne mislite da je i Srbiji u politici trebalo pomoci kao i vama u zdravstvu? I zasto da ne mesamo? Znate onu staru izreku: ako smo mi braca (mada nismo nikad ni bili), kese nam nisu sestre. Ne vidim razloga da crnogorski drzavljani u zdravstvu budu tretirani ikako drugacije nego kao svi ostali stranci.

Rista

pre 8 godina

U eri četničkog orgijanja 1991. godine Srpska pravoslavna crkva, Amfilohije lično, potkupili su u Crnoj Gori par dripaca i kompletnu imovinu Crnogorske pravoslavne crkve su uknjižili na SPC, vrlo često na lična imena. Amfilohije je danas, kao pojedinac, u Crnoj Gori vlasnik 4 crkve.

Onaj ko smatra da je to normalno, nije normalan. Vlasnik Cetinjskog manastira koji su zidali Crnojevići u XV a obnovili Petrovići u XVII veku, zdanja koje je uvek bilo vlasništvo države Crne Gore, da budu g. Radović i SPC?

Isto važi za sve druge verske objekte u CG, naravno i da Ostrog!

cuc

pre 8 godina

Konačno! Bilo je i vrijeme da se krene sa protjerivanjem ove fašističke tvorevine koja je došla iza bajoneta srpske vojske za vrijeme WWI. Slobodna Crna Gora!
(bendeho, 30. januar 2016 10:38)
Prvo, nije uknjiženo na SPC već na Mitropoliju crnogorsko-primorsku. Mitropolija nije došla sa "bajonetima srpske vojske" već je tu vekovima unazad. Te 1918. je postojala podela između bijelih i zelenih oko statusa Crne Gore. Ali i Zeleni su bili Srbi, sa sve Krstom Popovićem, i sa pravom su se protivili ponižavanju loze Petrovića. Ali su i zeleni bili za ujedinjenje crkve, to vas ne uče? A "bajoneti" su bili 1.500 "Srba" koji su u stvari Crnogorci iz Toplice i Jablanice. I ne učite da je ogromna većina Crnogoraca podržala bjelaše, da tu nikakve okupacije bilo nije. Komunizam je čudo - uspeo je u CG stvori potpuno novu naciju, ispražnjenu od svog tradicionalnog identiteta. Još samo da se preoru grobovi i prevede Njegoš i projekat je skoro gotov.

Danilo

pre 8 godina

Presuda nije pravosnažna! Kao što je već jednom bila donijeta takva, pa ukinuta, pa će opet biti uložena žalba.
Da li neko uopšte čita tekst? Svi portali prenose pod skandaloznim naslovima ove poluinformacije. Šta se dešava sa nama?

Tesko je biti gori od Srbije

pre 8 godina

"Kineski zid napraviti na granici sa CG, zabraniti ulaz svima iz CG bez specijalne dozvole i proterati sve iz Srbije DOLJE.
Dokle ces Srbijo dozvoljavati da te ponizavaji gori od tebe!? DOKLE?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (delboy, 30. januar 2016 11:40)"

A po cemu je to Srbija "bolja" od CG? Srbija je po brojnim parametrima ubedljivo najgora u odnosu na sve bivse YU republike. Najbanalniji primer je objavljen proslog meseca-zarade u Srbiji su najnize.

Mi smo poslednji koji mogu i da pomisle da dizu nekakve zidove prema komsiluku.

kada autosovinizam pojede mozak

pre 8 godina

@slobodan petrovic

Bice da ipak ti ne shvatas mnoge stvari. Kako drzava moze da bude vlasnik crkvi? Da li je Srbija vlasnik katolickih crkvi na teritoriji Srbije? Nije. Pa onda? Zamisli da Srbija krene da oduzima imovinu katolicke crkve, da isteruje katolicke popove i da na njihova mesta postavlja nekakve lazne popove iz nekakve srbijanske katolicke crkve, sta bi se desilo? Da li bi tada pisao ovakve komentarcice? Zapanjuje kako mrznja i kompleksi u odnosu na Srbe i sve sto ima veze sa Srbima znaju da ukoce mozak te kao produkt toga nastaju komentari koje imamo prilike i ovde da citamo.

George Best

pre 8 godina

Jok, nego treba kao i ovde da ih oslobode placanja bilo kakvog poreza, da im daju penzije,a oni ni dinar ne uplacuju u budzet, da prodaju vino i rakiju po cenama kao da ih drzava dere za akcize i poreze, da se pitaju i o politici i o sportu i o kulturi i da budu izuzeti od zakona kao ovi ovdasnji pedofili i pljackasi!

Dekadencija

pre 8 godina

Nikako da shvatite da crkve u Crnoj Gori pripadaju državi Crnoj Gori. Prošla je okupacija, i 1918. godina- kada je rušena CG.
(slobodan petrovic, 30. januar 2016 12:01)

Nikako da shvatis da je Crna Gora sekularna drzava i da ne moze imati verske objekte u svom vlasnistvu... Dobro, preciznije "sekularna"

budvanin

pre 8 godina

@ludilo mozga,izgleda da su Vladi Srbije mile pare,CG izdvaja oko 14 milona eura za plaćanje zdravstvenih usluga svojih osiguranika u inostrastvu.

Zvono Ivanovo ce opet zvoniti... i jace!

pre 8 godina

Pomenuti objekat je dvorska crkva dinastije Petrovic koja se nalazi na kompleksu Dvorca Petrovica u Podgorici. Kako su postovaoci/ podrzavaoci dinastije Karadjordjevic 1918 detronizovali Petrovice, zabranivsi im povratak u Domovinu, kakvo moralno (ne pominjem druga prava) pravo ima srpska crkva u CG da tvrdi da je pomenuta crkvica u njinom vlasnistvu?

laza

pre 8 godina

nisam vernik, ali ovo je za svaku osudu. izigravaju demokratsku drzavu, a ponasaju se kao najgori fasisti. kada ce ova drzava da konacno krene da stiti interese srpskog naroda.
za pocetak da crnogorce tretira kao strance, a za nacionalizaciju u 21 veku da pokrene parnicu pred medjunarodnim sudovima.

Rale

pre 8 godina

(Ludilo mozga, 30. januar 2016 10:13)

Meni je navedeno u potpunosti normalno, obzirom da nam je gomila poslanika iz CG, da je gomila političara iz CG, gomila direktora iz CG, većina policije iz CG (pa samim tim i gomila dilera droge iz CG, i reketaša iz CG), vojska nam je uglavnom iz BIH i izbeglije iz Hrvatske.

Takodje nam je na vlasti uvek neko ko nije iz Srbije, ili ako jeste kojom greškom, onda je neki tunjavi, nesposobni lik.

Sve u svemu, svi Srbijanci, treba da odu da zive u CG, jer ih je tamo manje, a i normalniji su dole.

Nebojša

pre 8 godina

Svim crkvama bi trebalo oduzeti svu imovinu za koju nemaju jasan dokaz porekla i dokaz o plaćenim porezima, prodati je i novac uložiti u dečije bolnice i stipendije za talentovanu decu.

WTF

pre 8 godina

"preda državi crkvu Svetog Dimitrija na Kruševcu,".... Nije mi jasno, od kada to država upravlja crkvenom imovinom? Ovi na vlasti u CG gori od Titovih komunista...sramota...Izgleda da Crna Gora kao jedna od prvih i ponosnih Srpskih država nestaje sa lica zemlje...

Megun

pre 8 godina

Crnogorci, kako ne shvatate vi ste Srbi, pola vasih u Srbiji obrazovano, mada i dalje mislim da je do vlasti, jer kad sam bio u CG na moru svuda bili dobri prema mn-i i kada kazem da sam Srbin i svi govore kako su ovde Srbi leti, a Crnogorci zimi ovde.
Crna gora bila srpska i ostace!!

posmatrac

pre 8 godina

A niko da napise da je crkvena imovina prepisana na beogradsku patrijarsiju tek 1997 godine na nelegalan i nelegitiman nacin.
Molim sve da prije nego osude ipak nesto procitaju.

delboy

pre 8 godina

Kineski zid napraviti na granici sa CG, zabraniti ulaz svima iz CG bez specijalne dozvole i proterati sve iz Srbije DOLJE.
Dokle ces Srbijo dozvoljavati da te ponizavaji gori od tebe!? DOKLE?

ilaminat

pre 8 godina

Nego, sta bi sa onom peticijom za crnogorske studente? Ako vec moram da ih gledam i slusam na fakultetu, zelim da znam da makar debelo placaju za to.

Neko iz mase

pre 8 godina

Poznajem ovog sudiju i znam da nije anti-srpski raspolozen. Cak sta vise vjerujem da je izmedju dvije pravoslavne vjerske zajednice naklonjen Mitropoliji a ne nepriznatoj crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Ovdje je sustina da ovaj mali objekat ispred dvora kralja Nikole u centru Podgorice nije ni pripadao mitropoliji pa joj i ne moze biti ostavljen na upotrebu.

novak

pre 8 godina

To je uvijek bila imovina drzave Crne Gore.Uzmite tomos SPC od 1922godine i vidjecete sa kojim crkvama se ujedinila u SPC ( izmedju ostalih i sa CPC).Posle toga sto je izgradjeno moze eventualno biti vlasnistvo SPC.

Kapetan Kuka

pre 8 godina

Vlada Srbije će sramno oćutati pljačku imovine SPC u CG, kao što sramno ćuti na Milov progon Srba i ćirilice u CG. Ništa lično. Razlog je poslovni. Zar niste primetili, da ova vlada ima najbolje odnose sa režimom za koji na zapadu otvoreno pišu da ga vode kriminalci? Milo je pomogao transformaciju Tome i Vučića u "west-like styling". Milov prijatelj iz "core-business"-a (cigarete) je pomogao u Parizu... Neki kažu da imamo privilegiju da živimo u vreme kad stariji brat sedi u Podgorici, a mlađi u Bgd?

Petar

pre 8 godina

I treba uzeti crkvi sve sto nije svojim parama izgradila i uvesti jim porez. Sta je crkva tu, da ne placa porez??
Katolicka crkva najbogatija institucija na svetu a u medjuvremenu pricaju price o skromnosti, a i nasoj ne ide lose.

Vasilije

pre 8 godina

E pa Milogorci, svaka vam cast.

SPC je prezivela i sultane i Nemce, Talijane, Austrougare, komuniste, ali vas nece.

A vas lijepi predsjednik stace rame uz rame sa Pavelicem, cestitam!

Ludilo mozga

pre 8 godina

Pre dva dana je sklopljen sporazum izmedju Vlade Srbije i Crne Gore da njihovi drzavljani imaju prednost i da placaju upola cene u odnosu na druge strane drzavljane za koriscenje gama noza u KC Srbije. Da li se vama ova cela situacija cini normalnom-ovo sto radi CG i ovo popustanje od strane Srbije? Da ne spominjem Kosovo i UNESCO.

nemanja s.

pre 8 godina

Sad će Crnogorci iz Srbije i sa severa CG , koji su velike srpske patriote stati u odbranu crkve i vlast neće moći ništa. .. samo da se prvo negde smeste po Beogradu.

Lukas aus Agram

pre 8 godina

A zašto crkve imaju toliku imovinu i tako su bogate? Voze se u Mercedesima i Audijima A8, po sebi nose zlato i drago kamenje i općenito žive jako bogato i raskalašeno, jednako katolički i pravoslavni svećenici i crkve!
Da su čitali Bibliju znali bi da je Isus okolo hodao u sandalama i s drvenim štapom, pred hramom je bijesan razbacao štandove i rekao da će prije deva kroz ušicu igle nego bogataš u Kraljevstvo nebesko!
Sa sigurnošću mogu reći da sigurno preko 90% kršćanskih svećenika, jednako katoličkih, pravoslavnih i protestantskih uopće ne žive po Isusovom učenju.

bendeho

pre 8 godina

Konačno! Bilo je i vrijeme da se krene sa protjerivanjem ove fašističke tvorevine koja je došla iza bajoneta srpske vojske za vrijeme WWI. Slobodna Crna Gora!

Alexa

pre 8 godina

Kada je u istoriji dolazilo do raskola između srbske vlastele makar se znalo da je reč o srbskom tradicionalnom problemu, nesloga među Srbima. Danas, nacija koja se ubrzano stvara, što je započeto još u vreme Broza, današnji "Crnogorci" kao da imaju potrebu da se svakodnevno što više udalje od onoga što su i sami, od Srba, pa je posle nove nacije i jezika na red došlo otimanje imovine Srbskoj Pravoslavnoj Crkvi. A kada se zaokruži otimanje imovine, šta još ostaje? Ostaje da se braća počnu krstiti sa dva umesto tri prsta i tada će nastati konkurencija sa Hrvatima. Biće teško i razlikovati ih a kamo li utvrditi ko je prvi a ko drugi po srbomržnji. Bravo Milo! Imaćeš počasno mesto u falsifikovanoj istoriji koja će se izučavati.

poz

pre 8 godina

oduzimanje crkve SPC Crnoj Gori je politicki cin i svojevrstan obracun sa spc u kojem se koriste institucije drzave sto govori da one nisu nezavisne vec duboko politizovane.

Марко

pre 8 godina

Можда Црна Гора поново постаје теократија? Или нису гледали филм Време чуда. Замислите да ирску католичку цркву у С. Ирској данас присваји англиканска црква тј. Уједињено краљевство.

Стеван

pre 8 godina

Нека им је Бог у помоћи.Једнога дана све ће доћи по Божијој вољи на своје место.Нека им је просто у шта се претвори једна држава под влашћу безбожника.

pec pec

pre 8 godina

ne znam sta je po srijedi ali svi to znaju da je to opasna rabota posto ogromna vecina pravoslavaca nisu vjernici Nvo rnogorske crkve vec mitropolije. igraju se opet podjela.

sava

pre 8 godina

(Ludilo mozga, 30. januar 2016 10:13)
Prijatelju nemoj oko problema sa zdravljem mesati trenutnu situaciju, treba svakom ako ima mogucnosti tu pomoci i izaci u susret. Bog ce nam pomoci, ako budemo dobri i humani, narocito na tom polju. Hvala na razumevanju...

herceg

pre 8 godina

Nije bas sve tako, opstina Budva je pre mesec dana morala da plati CP Mitropoliji SPC oko 5.5 miliona eura zbog nekih uzurpacija oko zemljista. Nema te drzave koja moze crkveni posed uzurpirati, eto videcete, isto vazi i za Kosovo...

Ludilo mozga

pre 8 godina

Pre dva dana je sklopljen sporazum izmedju Vlade Srbije i Crne Gore da njihovi drzavljani imaju prednost i da placaju upola cene u odnosu na druge strane drzavljane za koriscenje gama noza u KC Srbije. Da li se vama ova cela situacija cini normalnom-ovo sto radi CG i ovo popustanje od strane Srbije? Da ne spominjem Kosovo i UNESCO.

Vasilije

pre 8 godina

E pa Milogorci, svaka vam cast.

SPC je prezivela i sultane i Nemce, Talijane, Austrougare, komuniste, ali vas nece.

A vas lijepi predsjednik stace rame uz rame sa Pavelicem, cestitam!

cuc

pre 8 godina

Konačno! Bilo je i vrijeme da se krene sa protjerivanjem ove fašističke tvorevine koja je došla iza bajoneta srpske vojske za vrijeme WWI. Slobodna Crna Gora!
(bendeho, 30. januar 2016 10:38)
Prvo, nije uknjiženo na SPC već na Mitropoliju crnogorsko-primorsku. Mitropolija nije došla sa "bajonetima srpske vojske" već je tu vekovima unazad. Te 1918. je postojala podela između bijelih i zelenih oko statusa Crne Gore. Ali i Zeleni su bili Srbi, sa sve Krstom Popovićem, i sa pravom su se protivili ponižavanju loze Petrovića. Ali su i zeleni bili za ujedinjenje crkve, to vas ne uče? A "bajoneti" su bili 1.500 "Srba" koji su u stvari Crnogorci iz Toplice i Jablanice. I ne učite da je ogromna većina Crnogoraca podržala bjelaše, da tu nikakve okupacije bilo nije. Komunizam je čudo - uspeo je u CG stvori potpuno novu naciju, ispražnjenu od svog tradicionalnog identiteta. Još samo da se preoru grobovi i prevede Njegoš i projekat je skoro gotov.

kada autosovinizam pojede mozak

pre 8 godina

@slobodan petrovic

Bice da ipak ti ne shvatas mnoge stvari. Kako drzava moze da bude vlasnik crkvi? Da li je Srbija vlasnik katolickih crkvi na teritoriji Srbije? Nije. Pa onda? Zamisli da Srbija krene da oduzima imovinu katolicke crkve, da isteruje katolicke popove i da na njihova mesta postavlja nekakve lazne popove iz nekakve srbijanske katolicke crkve, sta bi se desilo? Da li bi tada pisao ovakve komentarcice? Zapanjuje kako mrznja i kompleksi u odnosu na Srbe i sve sto ima veze sa Srbima znaju da ukoce mozak te kao produkt toga nastaju komentari koje imamo prilike i ovde da citamo.

Miki

pre 8 godina

@slobodan petrovic,

Crkve svuda u svetu pripadaju crkvenim zajednicama a ne drzavama. Samo u komunizmu i fasizmu je drzava tj vlast vlasnik svega u zemlji.

Alexa

pre 8 godina

Kada je u istoriji dolazilo do raskola između srbske vlastele makar se znalo da je reč o srbskom tradicionalnom problemu, nesloga među Srbima. Danas, nacija koja se ubrzano stvara, što je započeto još u vreme Broza, današnji "Crnogorci" kao da imaju potrebu da se svakodnevno što više udalje od onoga što su i sami, od Srba, pa je posle nove nacije i jezika na red došlo otimanje imovine Srbskoj Pravoslavnoj Crkvi. A kada se zaokruži otimanje imovine, šta još ostaje? Ostaje da se braća počnu krstiti sa dva umesto tri prsta i tada će nastati konkurencija sa Hrvatima. Biće teško i razlikovati ih a kamo li utvrditi ko je prvi a ko drugi po srbomržnji. Bravo Milo! Imaćeš počasno mesto u falsifikovanoj istoriji koja će se izučavati.

George Best

pre 8 godina

Jok, nego treba kao i ovde da ih oslobode placanja bilo kakvog poreza, da im daju penzije,a oni ni dinar ne uplacuju u budzet, da prodaju vino i rakiju po cenama kao da ih drzava dere za akcize i poreze, da se pitaju i o politici i o sportu i o kulturi i da budu izuzeti od zakona kao ovi ovdasnji pedofili i pljackasi!

Rista

pre 8 godina

U eri četničkog orgijanja 1991. godine Srpska pravoslavna crkva, Amfilohije lično, potkupili su u Crnoj Gori par dripaca i kompletnu imovinu Crnogorske pravoslavne crkve su uknjižili na SPC, vrlo često na lična imena. Amfilohije je danas, kao pojedinac, u Crnoj Gori vlasnik 4 crkve.

Onaj ko smatra da je to normalno, nije normalan. Vlasnik Cetinjskog manastira koji su zidali Crnojevići u XV a obnovili Petrovići u XVII veku, zdanja koje je uvek bilo vlasništvo države Crne Gore, da budu g. Radović i SPC?

Isto važi za sve druge verske objekte u CG, naravno i da Ostrog!

Lukas aus Agram

pre 8 godina

A zašto crkve imaju toliku imovinu i tako su bogate? Voze se u Mercedesima i Audijima A8, po sebi nose zlato i drago kamenje i općenito žive jako bogato i raskalašeno, jednako katolički i pravoslavni svećenici i crkve!
Da su čitali Bibliju znali bi da je Isus okolo hodao u sandalama i s drvenim štapom, pred hramom je bijesan razbacao štandove i rekao da će prije deva kroz ušicu igle nego bogataš u Kraljevstvo nebesko!
Sa sigurnošću mogu reći da sigurno preko 90% kršćanskih svećenika, jednako katoličkih, pravoslavnih i protestantskih uopće ne žive po Isusovom učenju.

Kapetan Kuka

pre 8 godina

Vlada Srbije će sramno oćutati pljačku imovine SPC u CG, kao što sramno ćuti na Milov progon Srba i ćirilice u CG. Ništa lično. Razlog je poslovni. Zar niste primetili, da ova vlada ima najbolje odnose sa režimom za koji na zapadu otvoreno pišu da ga vode kriminalci? Milo je pomogao transformaciju Tome i Vučića u "west-like styling". Milov prijatelj iz "core-business"-a (cigarete) je pomogao u Parizu... Neki kažu da imamo privilegiju da živimo u vreme kad stariji brat sedi u Podgorici, a mlađi u Bgd?

Стеван

pre 8 godina

Нека им је Бог у помоћи.Једнога дана све ће доћи по Божијој вољи на своје место.Нека им је просто у шта се претвори једна држава под влашћу безбожника.

delboy

pre 8 godina

Kineski zid napraviti na granici sa CG, zabraniti ulaz svima iz CG bez specijalne dozvole i proterati sve iz Srbije DOLJE.
Dokle ces Srbijo dozvoljavati da te ponizavaji gori od tebe!? DOKLE?

Марко

pre 8 godina

Можда Црна Гора поново постаје теократија? Или нису гледали филм Време чуда. Замислите да ирску католичку цркву у С. Ирској данас присваји англиканска црква тј. Уједињено краљевство.

Megun

pre 8 godina

Crnogorci, kako ne shvatate vi ste Srbi, pola vasih u Srbiji obrazovano, mada i dalje mislim da je do vlasti, jer kad sam bio u CG na moru svuda bili dobri prema mn-i i kada kazem da sam Srbin i svi govore kako su ovde Srbi leti, a Crnogorci zimi ovde.
Crna gora bila srpska i ostace!!

ilaminat

pre 8 godina

Nego, sta bi sa onom peticijom za crnogorske studente? Ako vec moram da ih gledam i slusam na fakultetu, zelim da znam da makar debelo placaju za to.

Tesko je biti gori od Srbije

pre 8 godina

"Kineski zid napraviti na granici sa CG, zabraniti ulaz svima iz CG bez specijalne dozvole i proterati sve iz Srbije DOLJE.
Dokle ces Srbijo dozvoljavati da te ponizavaji gori od tebe!? DOKLE?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (delboy, 30. januar 2016 11:40)"

A po cemu je to Srbija "bolja" od CG? Srbija je po brojnim parametrima ubedljivo najgora u odnosu na sve bivse YU republike. Najbanalniji primer je objavljen proslog meseca-zarade u Srbiji su najnize.

Mi smo poslednji koji mogu i da pomisle da dizu nekakve zidove prema komsiluku.

milov pionir @ internet, neprocenjivo

pre 8 godina

Milo k`o brat mu Enver Hodza, nacionalizuje crkve i otima imovinu. Sramota da u 21. veku u Evropi postoji feudalno drzavno uredjenje kao u Crnoj Gori i sramota da se takav lik kao sto je Milo tolerise i drzi na vlasti od strane zapada samo zato sto im ispunjava sve naredbe. I jos nesto, tzv. "CPC" je udbaska izmisljotina koju ne priznaju ni jedna od pravoslavnih crkava a ne samo SPC. Da je u pitanju legitimna crkva, imala bi pravo na nasledje i bila bi priznata od strane SVIH pravoslavnih crkava. Neka se milovi pioniri koji se ovde javljaju upitaju zasto im nije priznata ta CPC od strane svih pravoslavnih crkava.

Milos

pre 8 godina

To je dvorska kapela, u sklopu kompleksa dvorca Kralja Nikole, koji je čitav u vlasništvu države od kad postoji, i Mitropolija nikad nad njim nije imala vlasništvo, već samo pravo korišćenja. Mitropolija bi da ima vlasništvo, ali nema na osnovu čega. Jednostavno, nema pravnog osnova da tu crkvicu upiše na sebe. Naslov je pretenciozan. Tamo gdje je Mitropolija upisana kao vlasnik 1/1 niko ih ne dira.

herceg

pre 8 godina

Nije bas sve tako, opstina Budva je pre mesec dana morala da plati CP Mitropoliji SPC oko 5.5 miliona eura zbog nekih uzurpacija oko zemljista. Nema te drzave koja moze crkveni posed uzurpirati, eto videcete, isto vazi i za Kosovo...

WTF

pre 8 godina

"preda državi crkvu Svetog Dimitrija na Kruševcu,".... Nije mi jasno, od kada to država upravlja crkvenom imovinom? Ovi na vlasti u CG gori od Titovih komunista...sramota...Izgleda da Crna Gora kao jedna od prvih i ponosnih Srpskih država nestaje sa lica zemlje...

Dekadencija

pre 8 godina

Nikako da shvatite da crkve u Crnoj Gori pripadaju državi Crnoj Gori. Prošla je okupacija, i 1918. godina- kada je rušena CG.
(slobodan petrovic, 30. januar 2016 12:01)

Nikako da shvatis da je Crna Gora sekularna drzava i da ne moze imati verske objekte u svom vlasnistvu... Dobro, preciznije "sekularna"

bendeho

pre 8 godina

Konačno! Bilo je i vrijeme da se krene sa protjerivanjem ove fašističke tvorevine koja je došla iza bajoneta srpske vojske za vrijeme WWI. Slobodna Crna Gora!

Rale

pre 8 godina

(Ludilo mozga, 30. januar 2016 10:13)

Meni je navedeno u potpunosti normalno, obzirom da nam je gomila poslanika iz CG, da je gomila političara iz CG, gomila direktora iz CG, većina policije iz CG (pa samim tim i gomila dilera droge iz CG, i reketaša iz CG), vojska nam je uglavnom iz BIH i izbeglije iz Hrvatske.

Takodje nam je na vlasti uvek neko ko nije iz Srbije, ili ako jeste kojom greškom, onda je neki tunjavi, nesposobni lik.

Sve u svemu, svi Srbijanci, treba da odu da zive u CG, jer ih je tamo manje, a i normalniji su dole.

posmatrac

pre 8 godina

A niko da napise da je crkvena imovina prepisana na beogradsku patrijarsiju tek 1997 godine na nelegalan i nelegitiman nacin.
Molim sve da prije nego osude ipak nesto procitaju.

jumko

pre 8 godina

@slobodan petrovic

Drzavi Crnoj Gori pripada ono sto je sama izgradila, finasirala, odrzavala a to sigurno nisu crkve SPC-a. Isto tako velika je razlika izmedju dzrave Crne Gore i Milove privatne "milogorije" koja zeli da otme ove crkve. Razumes trolu.

Miroslav

pre 8 godina

Kad je Miraševa CPC dobila autokefalnost od vaseljenske patrijaršije?Gospodar i glava Srpske Crne Gore je bio po verskom rangu vladika, a ne patrijarh.Sekularna Milova prćija je ništa drugo nego krimi banana republjik podržana od anglosaksonskih kolonijalista.Da ovo radi bilo gdje u e.u. bio bi iza rešetaka.Po istom principu Ameri podržavaju sve diktatore i krimose samo ako su u službi globalnih interesa jenkijevske vlade.

Nebojša

pre 8 godina

Svim crkvama bi trebalo oduzeti svu imovinu za koju nemaju jasan dokaz porekla i dokaz o plaćenim porezima, prodati je i novac uložiti u dečije bolnice i stipendije za talentovanu decu.

Zvono Ivanovo ce opet zvoniti... i jace!

pre 8 godina

Pomenuti objekat je dvorska crkva dinastije Petrovic koja se nalazi na kompleksu Dvorca Petrovica u Podgorici. Kako su postovaoci/ podrzavaoci dinastije Karadjordjevic 1918 detronizovali Petrovice, zabranivsi im povratak u Domovinu, kakvo moralno (ne pominjem druga prava) pravo ima srpska crkva u CG da tvrdi da je pomenuta crkvica u njinom vlasnistvu?

laza

pre 8 godina

nisam vernik, ali ovo je za svaku osudu. izigravaju demokratsku drzavu, a ponasaju se kao najgori fasisti. kada ce ova drzava da konacno krene da stiti interese srpskog naroda.
za pocetak da crnogorce tretira kao strance, a za nacionalizaciju u 21 veku da pokrene parnicu pred medjunarodnim sudovima.

pec pec

pre 8 godina

ne znam sta je po srijedi ali svi to znaju da je to opasna rabota posto ogromna vecina pravoslavaca nisu vjernici Nvo rnogorske crkve vec mitropolije. igraju se opet podjela.

goran

pre 8 godina

Ne znam cemu ovoliki komentari. Crkvu kao versku instituciju, ovde mislim na sve vere, niko nikada nije pobedio.Nigde.Pokusali su i u Francuskoj i V. Britaniji, Rusiji, Albaniji, Kambodzi i skoru svuda u svetu. Jednostvano Crkva je uvek prezivala. Crkvi kao instituciji period od 50 godina i nije neki dug period za razliku od bilo koje svetovne vlasti. Molim da objavite komentar

nemanja s.

pre 8 godina

Sad će Crnogorci iz Srbije i sa severa CG , koji su velike srpske patriote stati u odbranu crkve i vlast neće moći ništa. .. samo da se prvo negde smeste po Beogradu.

Neko iz mase

pre 8 godina

Poznajem ovog sudiju i znam da nije anti-srpski raspolozen. Cak sta vise vjerujem da je izmedju dvije pravoslavne vjerske zajednice naklonjen Mitropoliji a ne nepriznatoj crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Ovdje je sustina da ovaj mali objekat ispred dvora kralja Nikole u centru Podgorice nije ni pripadao mitropoliji pa joj i ne moze biti ostavljen na upotrebu.

Petar

pre 8 godina

I treba uzeti crkvi sve sto nije svojim parama izgradila i uvesti jim porez. Sta je crkva tu, da ne placa porez??
Katolicka crkva najbogatija institucija na svetu a u medjuvremenu pricaju price o skromnosti, a i nasoj ne ide lose.

novak

pre 8 godina

To je uvijek bila imovina drzave Crne Gore.Uzmite tomos SPC od 1922godine i vidjecete sa kojim crkvama se ujedinila u SPC ( izmedju ostalih i sa CPC).Posle toga sto je izgradjeno moze eventualno biti vlasnistvo SPC.

Danilo

pre 8 godina

Presuda nije pravosnažna! Kao što je već jednom bila donijeta takva, pa ukinuta, pa će opet biti uložena žalba.
Da li neko uopšte čita tekst? Svi portali prenose pod skandaloznim naslovima ove poluinformacije. Šta se dešava sa nama?

milogorijanci, neprocenjivo

pre 8 godina

@Rista

Ma totalno si u pravu, mnogo je bolje da Milo bude vlasnik i crkvi i manastira. Kakve podanike ima, ima da ga proglasite za sveca i pre smrti.

Pedja

pre 8 godina

@Lala
Pojma nemas. U Americi crkvu moze da osnuje svako, bas kao preduzece. I to "preduzece" ne placa porez, niti svestenik placa porez. To ne znaci da je crkva oslobodjena svih davanja i obaveza. U isto vreme crkva-"preduzece" ne dobija nikakvu pomoc od drzave vec zivi od svojih vernika.
Drzava se odrekla primanja zarad duhovnog "mira" svojih gradjana ali se ne mesa u trougao bog-crkva-vernici.
Pozdrav iz Amerike.

poz

pre 8 godina

oduzimanje crkve SPC Crnoj Gori je politicki cin i svojevrstan obracun sa spc u kojem se koriste institucije drzave sto govori da one nisu nezavisne vec duboko politizovane.

Dusko

pre 8 godina

Savo, ta "trenutna situacija" traje dugi niz godina. Zar ne mislite da je i Srbiji u politici trebalo pomoci kao i vama u zdravstvu? I zasto da ne mesamo? Znate onu staru izreku: ako smo mi braca (mada nismo nikad ni bili), kese nam nisu sestre. Ne vidim razloga da crnogorski drzavljani u zdravstvu budu tretirani ikako drugacije nego kao svi ostali stranci.

budvanin

pre 8 godina

@ludilo mozga,izgleda da su Vladi Srbije mile pare,CG izdvaja oko 14 milona eura za plaćanje zdravstvenih usluga svojih osiguranika u inostrastvu.

sava

pre 8 godina

(Ludilo mozga, 30. januar 2016 10:13)
Prijatelju nemoj oko problema sa zdravljem mesati trenutnu situaciju, treba svakom ako ima mogucnosti tu pomoci i izaci u susret. Bog ce nam pomoci, ako budemo dobri i humani, narocito na tom polju. Hvala na razumevanju...

lala

pre 8 godina

@Miki
Netacno! Crkve u SAD-u pripadaju drzavi, u EU pripadaju drzavi, svuda pripadaju drzavi i placaju porez toj drzavi. Cak i katolicke crkve pripadaju drzavi Vatikan.

kAROLINA

pre 8 godina

Za Ristu

Kad Sveti Vasilije Ostroski postane Crnogorac onda ga i manastir a injegove mosti uzeti drzava Cg. Ali posto je Sv. Vasilije Srbin iz Hercegovine , tj Popova polja pokraj Trebinja rodom onda cemo mi Hercegovci da ga vratimo tamo gdje pripada pa ti mozes u prazan manastir. Malo smiri tenzije i gradi cnnogorstvo na necemu i nekome drugom.
Pozdrav od

Gde ZIVIMO

pre 8 godina

Pa pustite ljude, oni rade u svojoj drzavi sta hoce kao i uostalom sto se radi i ovde u Srbiji.
To sto se zove SPC to nema veze sa drzavom Srbijom. Imovina u drzavi Crnoj Gori je njihova.
Na kraju svi znaju da bog ne postoji !! Sve crkve na svetu bila crnogorska, srpska, pravoslavna katolicka, muslimani i svi ostali, zele samo da budu paralelna vlast vlasti. Na sve nacine zele da vladaju, da uzimaju ljudima pare samo zato sto misle da ima boga, kojeg nema..

Crna Gora zaokruzuje svoju vlast na teritoriji koju ima, cuvace je OTAN od svih koji hoce nesto da im uzmu, i to je tako...

MNE

pre 8 godina

Nazalost naslov je netacan. Ma koliko bih volio da je istina, i da se SPC oduzme sve sto ima u Crnoj Gori, ovdje se radi samo o crkvici koja nema nikakve veze sa SPC, ali su htjeli i nju da marnu, malo im je bilo sve sto su vec uzeli.

Rista

pre 8 godina

U eri četničkog orgijanja 1991. godine Srpska pravoslavna crkva, Amfilohije lično, potkupili su u Crnoj Gori par dripaca i kompletnu imovinu Crnogorske pravoslavne crkve su uknjižili na SPC, vrlo često na lična imena. Amfilohije je danas, kao pojedinac, u Crnoj Gori vlasnik 4 crkve.

Onaj ko smatra da je to normalno, nije normalan. Vlasnik Cetinjskog manastira koji su zidali Crnojevići u XV a obnovili Petrovići u XVII veku, zdanja koje je uvek bilo vlasništvo države Crne Gore, da budu g. Radović i SPC?

Isto važi za sve druge verske objekte u CG, naravno i da Ostrog!

bendeho

pre 8 godina

Konačno! Bilo je i vrijeme da se krene sa protjerivanjem ove fašističke tvorevine koja je došla iza bajoneta srpske vojske za vrijeme WWI. Slobodna Crna Gora!

George Best

pre 8 godina

Jok, nego treba kao i ovde da ih oslobode placanja bilo kakvog poreza, da im daju penzije,a oni ni dinar ne uplacuju u budzet, da prodaju vino i rakiju po cenama kao da ih drzava dere za akcize i poreze, da se pitaju i o politici i o sportu i o kulturi i da budu izuzeti od zakona kao ovi ovdasnji pedofili i pljackasi!

Tesko je biti gori od Srbije

pre 8 godina

"Kineski zid napraviti na granici sa CG, zabraniti ulaz svima iz CG bez specijalne dozvole i proterati sve iz Srbije DOLJE.
Dokle ces Srbijo dozvoljavati da te ponizavaji gori od tebe!? DOKLE?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (delboy, 30. januar 2016 11:40)"

A po cemu je to Srbija "bolja" od CG? Srbija je po brojnim parametrima ubedljivo najgora u odnosu na sve bivse YU republike. Najbanalniji primer je objavljen proslog meseca-zarade u Srbiji su najnize.

Mi smo poslednji koji mogu i da pomisle da dizu nekakve zidove prema komsiluku.

posmatrac

pre 8 godina

A niko da napise da je crkvena imovina prepisana na beogradsku patrijarsiju tek 1997 godine na nelegalan i nelegitiman nacin.
Molim sve da prije nego osude ipak nesto procitaju.

Petar

pre 8 godina

I treba uzeti crkvi sve sto nije svojim parama izgradila i uvesti jim porez. Sta je crkva tu, da ne placa porez??
Katolicka crkva najbogatija institucija na svetu a u medjuvremenu pricaju price o skromnosti, a i nasoj ne ide lose.

Ludilo mozga

pre 8 godina

Pre dva dana je sklopljen sporazum izmedju Vlade Srbije i Crne Gore da njihovi drzavljani imaju prednost i da placaju upola cene u odnosu na druge strane drzavljane za koriscenje gama noza u KC Srbije. Da li se vama ova cela situacija cini normalnom-ovo sto radi CG i ovo popustanje od strane Srbije? Da ne spominjem Kosovo i UNESCO.

Nebojša

pre 8 godina

Svim crkvama bi trebalo oduzeti svu imovinu za koju nemaju jasan dokaz porekla i dokaz o plaćenim porezima, prodati je i novac uložiti u dečije bolnice i stipendije za talentovanu decu.

novak

pre 8 godina

To je uvijek bila imovina drzave Crne Gore.Uzmite tomos SPC od 1922godine i vidjecete sa kojim crkvama se ujedinila u SPC ( izmedju ostalih i sa CPC).Posle toga sto je izgradjeno moze eventualno biti vlasnistvo SPC.

Megun

pre 8 godina

Crnogorci, kako ne shvatate vi ste Srbi, pola vasih u Srbiji obrazovano, mada i dalje mislim da je do vlasti, jer kad sam bio u CG na moru svuda bili dobri prema mn-i i kada kazem da sam Srbin i svi govore kako su ovde Srbi leti, a Crnogorci zimi ovde.
Crna gora bila srpska i ostace!!

Lukas aus Agram

pre 8 godina

A zašto crkve imaju toliku imovinu i tako su bogate? Voze se u Mercedesima i Audijima A8, po sebi nose zlato i drago kamenje i općenito žive jako bogato i raskalašeno, jednako katolički i pravoslavni svećenici i crkve!
Da su čitali Bibliju znali bi da je Isus okolo hodao u sandalama i s drvenim štapom, pred hramom je bijesan razbacao štandove i rekao da će prije deva kroz ušicu igle nego bogataš u Kraljevstvo nebesko!
Sa sigurnošću mogu reći da sigurno preko 90% kršćanskih svećenika, jednako katoličkih, pravoslavnih i protestantskih uopće ne žive po Isusovom učenju.

Zvono Ivanovo ce opet zvoniti... i jace!

pre 8 godina

Pomenuti objekat je dvorska crkva dinastije Petrovic koja se nalazi na kompleksu Dvorca Petrovica u Podgorici. Kako su postovaoci/ podrzavaoci dinastije Karadjordjevic 1918 detronizovali Petrovice, zabranivsi im povratak u Domovinu, kakvo moralno (ne pominjem druga prava) pravo ima srpska crkva u CG da tvrdi da je pomenuta crkvica u njinom vlasnistvu?

delboy

pre 8 godina

Kineski zid napraviti na granici sa CG, zabraniti ulaz svima iz CG bez specijalne dozvole i proterati sve iz Srbije DOLJE.
Dokle ces Srbijo dozvoljavati da te ponizavaji gori od tebe!? DOKLE?

lala

pre 8 godina

@Miki
Netacno! Crkve u SAD-u pripadaju drzavi, u EU pripadaju drzavi, svuda pripadaju drzavi i placaju porez toj drzavi. Cak i katolicke crkve pripadaju drzavi Vatikan.

cuc

pre 8 godina

Konačno! Bilo je i vrijeme da se krene sa protjerivanjem ove fašističke tvorevine koja je došla iza bajoneta srpske vojske za vrijeme WWI. Slobodna Crna Gora!
(bendeho, 30. januar 2016 10:38)
Prvo, nije uknjiženo na SPC već na Mitropoliju crnogorsko-primorsku. Mitropolija nije došla sa "bajonetima srpske vojske" već je tu vekovima unazad. Te 1918. je postojala podela između bijelih i zelenih oko statusa Crne Gore. Ali i Zeleni su bili Srbi, sa sve Krstom Popovićem, i sa pravom su se protivili ponižavanju loze Petrovića. Ali su i zeleni bili za ujedinjenje crkve, to vas ne uče? A "bajoneti" su bili 1.500 "Srba" koji su u stvari Crnogorci iz Toplice i Jablanice. I ne učite da je ogromna većina Crnogoraca podržala bjelaše, da tu nikakve okupacije bilo nije. Komunizam je čudo - uspeo je u CG stvori potpuno novu naciju, ispražnjenu od svog tradicionalnog identiteta. Još samo da se preoru grobovi i prevede Njegoš i projekat je skoro gotov.

kada autosovinizam pojede mozak

pre 8 godina

@slobodan petrovic

Bice da ipak ti ne shvatas mnoge stvari. Kako drzava moze da bude vlasnik crkvi? Da li je Srbija vlasnik katolickih crkvi na teritoriji Srbije? Nije. Pa onda? Zamisli da Srbija krene da oduzima imovinu katolicke crkve, da isteruje katolicke popove i da na njihova mesta postavlja nekakve lazne popove iz nekakve srbijanske katolicke crkve, sta bi se desilo? Da li bi tada pisao ovakve komentarcice? Zapanjuje kako mrznja i kompleksi u odnosu na Srbe i sve sto ima veze sa Srbima znaju da ukoce mozak te kao produkt toga nastaju komentari koje imamo prilike i ovde da citamo.

Vasilije

pre 8 godina

E pa Milogorci, svaka vam cast.

SPC je prezivela i sultane i Nemce, Talijane, Austrougare, komuniste, ali vas nece.

A vas lijepi predsjednik stace rame uz rame sa Pavelicem, cestitam!

Milos

pre 8 godina

To je dvorska kapela, u sklopu kompleksa dvorca Kralja Nikole, koji je čitav u vlasništvu države od kad postoji, i Mitropolija nikad nad njim nije imala vlasništvo, već samo pravo korišćenja. Mitropolija bi da ima vlasništvo, ali nema na osnovu čega. Jednostavno, nema pravnog osnova da tu crkvicu upiše na sebe. Naslov je pretenciozan. Tamo gdje je Mitropolija upisana kao vlasnik 1/1 niko ih ne dira.

WTF

pre 8 godina

"preda državi crkvu Svetog Dimitrija na Kruševcu,".... Nije mi jasno, od kada to država upravlja crkvenom imovinom? Ovi na vlasti u CG gori od Titovih komunista...sramota...Izgleda da Crna Gora kao jedna od prvih i ponosnih Srpskih država nestaje sa lica zemlje...

Alexa

pre 8 godina

Kada je u istoriji dolazilo do raskola između srbske vlastele makar se znalo da je reč o srbskom tradicionalnom problemu, nesloga među Srbima. Danas, nacija koja se ubrzano stvara, što je započeto još u vreme Broza, današnji "Crnogorci" kao da imaju potrebu da se svakodnevno što više udalje od onoga što su i sami, od Srba, pa je posle nove nacije i jezika na red došlo otimanje imovine Srbskoj Pravoslavnoj Crkvi. A kada se zaokruži otimanje imovine, šta još ostaje? Ostaje da se braća počnu krstiti sa dva umesto tri prsta i tada će nastati konkurencija sa Hrvatima. Biće teško i razlikovati ih a kamo li utvrditi ko je prvi a ko drugi po srbomržnji. Bravo Milo! Imaćeš počasno mesto u falsifikovanoj istoriji koja će se izučavati.

Neko iz mase

pre 8 godina

Poznajem ovog sudiju i znam da nije anti-srpski raspolozen. Cak sta vise vjerujem da je izmedju dvije pravoslavne vjerske zajednice naklonjen Mitropoliji a ne nepriznatoj crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Ovdje je sustina da ovaj mali objekat ispred dvora kralja Nikole u centru Podgorice nije ni pripadao mitropoliji pa joj i ne moze biti ostavljen na upotrebu.

laza

pre 8 godina

nisam vernik, ali ovo je za svaku osudu. izigravaju demokratsku drzavu, a ponasaju se kao najgori fasisti. kada ce ova drzava da konacno krene da stiti interese srpskog naroda.
za pocetak da crnogorce tretira kao strance, a za nacionalizaciju u 21 veku da pokrene parnicu pred medjunarodnim sudovima.

Miroslav

pre 8 godina

Kad je Miraševa CPC dobila autokefalnost od vaseljenske patrijaršije?Gospodar i glava Srpske Crne Gore je bio po verskom rangu vladika, a ne patrijarh.Sekularna Milova prćija je ništa drugo nego krimi banana republjik podržana od anglosaksonskih kolonijalista.Da ovo radi bilo gdje u e.u. bio bi iza rešetaka.Po istom principu Ameri podržavaju sve diktatore i krimose samo ako su u službi globalnih interesa jenkijevske vlade.

Стеван

pre 8 godina

Нека им је Бог у помоћи.Једнога дана све ће доћи по Божијој вољи на своје место.Нека им је просто у шта се претвори једна држава под влашћу безбожника.

milov pionir @ internet, neprocenjivo

pre 8 godina

Milo k`o brat mu Enver Hodza, nacionalizuje crkve i otima imovinu. Sramota da u 21. veku u Evropi postoji feudalno drzavno uredjenje kao u Crnoj Gori i sramota da se takav lik kao sto je Milo tolerise i drzi na vlasti od strane zapada samo zato sto im ispunjava sve naredbe. I jos nesto, tzv. "CPC" je udbaska izmisljotina koju ne priznaju ni jedna od pravoslavnih crkava a ne samo SPC. Da je u pitanju legitimna crkva, imala bi pravo na nasledje i bila bi priznata od strane SVIH pravoslavnih crkava. Neka se milovi pioniri koji se ovde javljaju upitaju zasto im nije priznata ta CPC od strane svih pravoslavnih crkava.

poz

pre 8 godina

oduzimanje crkve SPC Crnoj Gori je politicki cin i svojevrstan obracun sa spc u kojem se koriste institucije drzave sto govori da one nisu nezavisne vec duboko politizovane.

nemanja s.

pre 8 godina

Sad će Crnogorci iz Srbije i sa severa CG , koji su velike srpske patriote stati u odbranu crkve i vlast neće moći ništa. .. samo da se prvo negde smeste po Beogradu.

Rale

pre 8 godina

(Ludilo mozga, 30. januar 2016 10:13)

Meni je navedeno u potpunosti normalno, obzirom da nam je gomila poslanika iz CG, da je gomila političara iz CG, gomila direktora iz CG, većina policije iz CG (pa samim tim i gomila dilera droge iz CG, i reketaša iz CG), vojska nam je uglavnom iz BIH i izbeglije iz Hrvatske.

Takodje nam je na vlasti uvek neko ko nije iz Srbije, ili ako jeste kojom greškom, onda je neki tunjavi, nesposobni lik.

Sve u svemu, svi Srbijanci, treba da odu da zive u CG, jer ih je tamo manje, a i normalniji su dole.

jumko

pre 8 godina

@slobodan petrovic

Drzavi Crnoj Gori pripada ono sto je sama izgradila, finasirala, odrzavala a to sigurno nisu crkve SPC-a. Isto tako velika je razlika izmedju dzrave Crne Gore i Milove privatne "milogorije" koja zeli da otme ove crkve. Razumes trolu.

Miki

pre 8 godina

@slobodan petrovic,

Crkve svuda u svetu pripadaju crkvenim zajednicama a ne drzavama. Samo u komunizmu i fasizmu je drzava tj vlast vlasnik svega u zemlji.

ilaminat

pre 8 godina

Nego, sta bi sa onom peticijom za crnogorske studente? Ako vec moram da ih gledam i slusam na fakultetu, zelim da znam da makar debelo placaju za to.

Kapetan Kuka

pre 8 godina

Vlada Srbije će sramno oćutati pljačku imovine SPC u CG, kao što sramno ćuti na Milov progon Srba i ćirilice u CG. Ništa lično. Razlog je poslovni. Zar niste primetili, da ova vlada ima najbolje odnose sa režimom za koji na zapadu otvoreno pišu da ga vode kriminalci? Milo je pomogao transformaciju Tome i Vučića u "west-like styling". Milov prijatelj iz "core-business"-a (cigarete) je pomogao u Parizu... Neki kažu da imamo privilegiju da živimo u vreme kad stariji brat sedi u Podgorici, a mlađi u Bgd?

goran

pre 8 godina

Ne znam cemu ovoliki komentari. Crkvu kao versku instituciju, ovde mislim na sve vere, niko nikada nije pobedio.Nigde.Pokusali su i u Francuskoj i V. Britaniji, Rusiji, Albaniji, Kambodzi i skoru svuda u svetu. Jednostvano Crkva je uvek prezivala. Crkvi kao instituciji period od 50 godina i nije neki dug period za razliku od bilo koje svetovne vlasti. Molim da objavite komentar

milogorijanci, neprocenjivo

pre 8 godina

@Rista

Ma totalno si u pravu, mnogo je bolje da Milo bude vlasnik i crkvi i manastira. Kakve podanike ima, ima da ga proglasite za sveca i pre smrti.

Марко

pre 8 godina

Можда Црна Гора поново постаје теократија? Или нису гледали филм Време чуда. Замислите да ирску католичку цркву у С. Ирској данас присваји англиканска црква тј. Уједињено краљевство.

pec pec

pre 8 godina

ne znam sta je po srijedi ali svi to znaju da je to opasna rabota posto ogromna vecina pravoslavaca nisu vjernici Nvo rnogorske crkve vec mitropolije. igraju se opet podjela.

Dekadencija

pre 8 godina

Nikako da shvatite da crkve u Crnoj Gori pripadaju državi Crnoj Gori. Prošla je okupacija, i 1918. godina- kada je rušena CG.
(slobodan petrovic, 30. januar 2016 12:01)

Nikako da shvatis da je Crna Gora sekularna drzava i da ne moze imati verske objekte u svom vlasnistvu... Dobro, preciznije "sekularna"

budvanin

pre 8 godina

@ludilo mozga,izgleda da su Vladi Srbije mile pare,CG izdvaja oko 14 milona eura za plaćanje zdravstvenih usluga svojih osiguranika u inostrastvu.

sava

pre 8 godina

(Ludilo mozga, 30. januar 2016 10:13)
Prijatelju nemoj oko problema sa zdravljem mesati trenutnu situaciju, treba svakom ako ima mogucnosti tu pomoci i izaci u susret. Bog ce nam pomoci, ako budemo dobri i humani, narocito na tom polju. Hvala na razumevanju...

herceg

pre 8 godina

Nije bas sve tako, opstina Budva je pre mesec dana morala da plati CP Mitropoliji SPC oko 5.5 miliona eura zbog nekih uzurpacija oko zemljista. Nema te drzave koja moze crkveni posed uzurpirati, eto videcete, isto vazi i za Kosovo...

Danilo

pre 8 godina

Presuda nije pravosnažna! Kao što je već jednom bila donijeta takva, pa ukinuta, pa će opet biti uložena žalba.
Da li neko uopšte čita tekst? Svi portali prenose pod skandaloznim naslovima ove poluinformacije. Šta se dešava sa nama?

Pedja

pre 8 godina

@Lala
Pojma nemas. U Americi crkvu moze da osnuje svako, bas kao preduzece. I to "preduzece" ne placa porez, niti svestenik placa porez. To ne znaci da je crkva oslobodjena svih davanja i obaveza. U isto vreme crkva-"preduzece" ne dobija nikakvu pomoc od drzave vec zivi od svojih vernika.
Drzava se odrekla primanja zarad duhovnog "mira" svojih gradjana ali se ne mesa u trougao bog-crkva-vernici.
Pozdrav iz Amerike.

Dusko

pre 8 godina

Savo, ta "trenutna situacija" traje dugi niz godina. Zar ne mislite da je i Srbiji u politici trebalo pomoci kao i vama u zdravstvu? I zasto da ne mesamo? Znate onu staru izreku: ako smo mi braca (mada nismo nikad ni bili), kese nam nisu sestre. Ne vidim razloga da crnogorski drzavljani u zdravstvu budu tretirani ikako drugacije nego kao svi ostali stranci.

kAROLINA

pre 8 godina

Za Ristu

Kad Sveti Vasilije Ostroski postane Crnogorac onda ga i manastir a injegove mosti uzeti drzava Cg. Ali posto je Sv. Vasilije Srbin iz Hercegovine , tj Popova polja pokraj Trebinja rodom onda cemo mi Hercegovci da ga vratimo tamo gdje pripada pa ti mozes u prazan manastir. Malo smiri tenzije i gradi cnnogorstvo na necemu i nekome drugom.
Pozdrav od

Gde ZIVIMO

pre 8 godina

Pa pustite ljude, oni rade u svojoj drzavi sta hoce kao i uostalom sto se radi i ovde u Srbiji.
To sto se zove SPC to nema veze sa drzavom Srbijom. Imovina u drzavi Crnoj Gori je njihova.
Na kraju svi znaju da bog ne postoji !! Sve crkve na svetu bila crnogorska, srpska, pravoslavna katolicka, muslimani i svi ostali, zele samo da budu paralelna vlast vlasti. Na sve nacine zele da vladaju, da uzimaju ljudima pare samo zato sto misle da ima boga, kojeg nema..

Crna Gora zaokruzuje svoju vlast na teritoriji koju ima, cuvace je OTAN od svih koji hoce nesto da im uzmu, i to je tako...

MNE

pre 8 godina

Nazalost naslov je netacan. Ma koliko bih volio da je istina, i da se SPC oduzme sve sto ima u Crnoj Gori, ovdje se radi samo o crkvici koja nema nikakve veze sa SPC, ali su htjeli i nju da marnu, malo im je bilo sve sto su vec uzeli.