Ponedeljak, 04.01.2016.

13:08

Šta je patrijarh Irinej pisao papi Franji

Zagrebački Jutarnji list objavio je pismo koje je srpski patrijarh Irinej uputio papi Franji povodom namere da se kardinal Alojzije Stepinac proglasi svetim.

Izvor: Jutarnji list

Šta je patrijarh Irinej pisao papi Franji IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

46 Komentari

Sortiraj po:

Dario Zg

pre 8 godina

I jos bi htio reci da mi se cini da Srpska pravoslavna Crkva kao i sve Pravoslavne Crkve kao i katolicka bi trebali vise njegovati zajednistvo gdje ga imamo. Ne morate priznavati Papu, ne morate stovati bas naseg svakog sveca, ipak da imamo i isti dan Bozic ili slavimo oba dana - meni prvom nebi smetalo. Mislim da nas Papa dosta i inzistira na nekim zajednickim djelovanjima. No recimo Ruska Pravoslavna Crkva je dosta protiv. Ostali manje. U istim vjerovanjima bi se trebalo iskazivati zajednistvo, a ne razlike. Na koncu, teoloske razlike zbilja jesu male. Velike su samo za one koji imaju velike oci.. da li je iz Oca ili Oca i Sina Duh Sveti - nakraju ce te se pitati kakav si covjek bio a ne da li si ispravnije trebao shvatiti neku teolosku istinu nelako rasclanjenu laicima i od strane teologa

Branko

pre 8 godina

Da li SPC ulaskom u njihovu "Komisiju o prznavanju njihovog sveca" priznaje da i oni imaju pravo da odlučuju o našim Pravoslavnim svecima. Jedan od naših svetaca o kome bi oni odlučivali, sigurno bi bio Sveti Vasilije Ostroški, kao bespoštedni borac protiv prihvatanja Rimokatoličkog Pape za prvog i nepogrešivog. Poznato je da je Sveti Vasilije Ostroški, razotkrio i rasturio lažni Sabor SPC, koji je već bio potpisao dokument o pristupanju SPC Vatikanu i Rimokatoličkoj crkvi. Vatikan je odustao od Unijaćenja i sada koristi Ekumenizam kao novu "tehnologiju" za pokoravanje Pravoslavaca u Svetu. Njihova borba besprekidno traje još od 1054.godine kada su otpali od prave vere i prihvatili jeres. Setimo se samo inkvizicije na primer.

vernik-laik

pre 8 godina

Ma pustite vi ove dileme nego kako se moze preziveti sa 300 eura u Srbistanu a da se ne trazi po kontejneru hrana? Papa i Irinej se kupaju u jakuciju svaku vecer i jedu fino. A sirotinja raspravlja o krivoj i pravoj veri......
(gladan profesor u penziji, 4. januar 2016 17:47)

Videla sam emisiju o ovom Papi, cak je odbio da koristi apartmane namenjene njemu u Vatikanu, vec zivi u malom apartmanu od 50m2 u jednom padiljonu namenjenom hodocasnicima!

Vec je vise puta "uhvacen" da se vozi u jednom razdrndanom fokusu i licno odnosi hranu beskucnicima, sve u svemu, olicenje onoga sto bi jedan crkveni poglavar trebao biti!

Za ovog naseg nisam sigurna, previse prica o sili, zataskava jezive stvari koje se desavaju u crkvi, tezi srednjem veku i uplice se u drzavna posla REPUBLIKE Srbije!

Sto se skromnosti tice, ne mogu da se porede ova dva poglavara, naravno u korist katolickog, a da ne govorim dobrocudno lice Pape i vecito namrgodjeni Irinej, da ne pominjem Anfilohija, prica za sebe!

yappy ns

pre 8 godina

Crkva...(PravoSlavna) ostala...zaspala... u proslom veku. Katolicka crkva se ponasa kao moderna (i prebogata) kompanija. Rade sta hoce, kroje svetsku politicku scenu...ni pravi katolici se vise 100% ne mogu zakleti pred Bogom u cednost svojih verskih vodja. Vera je odavno biznis, i manipulacija iskrenih i dobronamernih ljudi. Postujem tradiciju, verujem u neku svevisnju pravednu silu, volim ljude...ali ni nasa pravoslavna ni katolicka crkva nisu ono za sta se izdaju.

@drasko

pre 8 godina

Има барем 10 разлога зашто наша хринћанско поимање није исто као и њихово поимање. Шта тачно подразумева сарадња? Њихов је светац, њихово је право да своју веру тумаче како желе, шта има православна црква да се буни против тога? Нема потребе за дијалогом. Дијалог значи предаја.

vasilije knezevic

pre 8 godina

Jedna takva prepiska samo jos jedanput daje uvjerenje da su obje hriscanske
crkve u sustini politicke organizacije i da molitve samo pokrivaju tu osobinu.
Pravi savremeni politicar diktira izvjesne ekonomske,politicke i socijalne prilaze
problemima sa kojim se glasaci ne slazu.Crkvene vodje sa nasih predjela koriste
neslogu u svim slojevima drustva i to upotrebljavaju vrlo diktatorski u razbijanju
jedinstva,sto njima ide u prilig.Oni postaju imaginarne vodje imaginarne ideologije
zvane vjera a neobavijestene duse misle da su pod okriljem boga koji bi trebalo da
je isti za sve.Nasa podrucja su olicenja svih nesuglasica proizvedenih religioznim
opredjeljenjima sa ciljem da se osigura vlast jednog ili drugog porobljaca ciji se interesi sukobljavaju.To se "prevodi" u vjeru ,boziju vjeru koja ima, pored ostalog,
i emocionalni karakter.Poglavar SPC pise pismo Rimskom Papi da je Stepinac bio
los i da ne zasluzuje zvanje sveca.Politika Katolicke crkve je takva da joj
neprijateljstva izmedju dva "bratska"naroda ustvari pomazu, pogotovu ako se
nalaze u predjelima uticaja visih sila.Oni su nijemi i zauzimaju se samo oko
onih koji su sigurnni katolici.Pravoslavci misle da su jedini "cist" vjernici koji
nikad ne grijese.Podjela dva naroda,Srba i Hrvata,je vjerski ustaljena i duboko
ukorijenjena,teska za sve one koji je praksuju.
vasilije knezevic 04 jan. 2016

Realista

pre 8 godina

Ne znam zasto je problem da saradjujemo sa Vatikanom, do sada smo se sukobljavali i to nista dobro nije donelo. Na kraju krajeva hriscani su kao i mi, pa sta ako i padnemo Papi u krilo kao sto neko rece, ne vidim da je ikome lose u svetu zbog toga.

gladan profesor u penziji

pre 8 godina

Ma pustite vi ove dileme nego kako se moze preziveti sa 300 eura u Srbistanu a da se ne trazi po kontejneru hrana? Papa i Irinej se kupaju u jakuciju svaku vecer i jedu fino. A sirotinja raspravlja o krivoj i pravoj veri......

marko

pre 8 godina

cuvajte se ekumenizma, na slatke reci i miran nacin pretocice pravoslavlje kod pape u krilo. nije samo sila i cvrsta ruka ona koja preti, vec je to i slatkorecivi demon obucen u slatkog malog andjela.
kompromisi ce nas sahraniti...

Todor

pre 8 godina

Vernike ratnike treba ismevati. U ime “prave vere” 1991 do 1955 u B i H su potpuno srušene 125 pravoslavnih crkava, 65 župnih crkava, 614 džamija a isto toliko oštećeno (Srđan Puhalo: “Ko je i koliko rušio verske objekte u BiH”). Borci za “pravu stvar” blagosiljani od svojih “pastira” ispaljivali su granate i podmetali eksploziv u ime “prave vere i svoga boga”. Nisu to činili ateisti. Vernici za svoje grehe optuže boga i njemu “ispostave račun”. Ateista nema kome da “ispostavi račun”, već sam plaća svoje grehe i pere svoju savest, i zato mora da pazi šta radi.

Agnostik

pre 8 godina

"Bez upliva politicara.

Sretno, zajedno, do istine."
(Dule, 4. januar 2016 14:07)

A zasto se dodjavola kod nas u Srbiji popovi mesaju u politiku? Zasto po njima ja MORAM biti pravoslavac da bih bio Srbin?

Hrišćanin

pre 8 godina

Možda je krajnje vreme da dve hrišćanske crkve poprave svoj odnos, čisto sa verske strane. Politiku ostavimo političarima.i Imam puno poverenja u našeg Patrijarha, jer sam siguran da želi samo dobro svojoj pastvi.

glodar

pre 8 godina

Daj urazumite se i vi i oni. Isus nije ni Hrvat ni Srbin. Njegova velicina je fino rekla moje je kraljestvo nebesko. Dalje znate kako je zavrsilo sa njegovim zemaljskim putem odnosno kako je pocelo krscanstvo ili hristcansvo. Jedna te ista stvar. Kad bi popovi studirali novi zavjet nebi bilo mjesta baklan politici. Ali.......

Pekshn

pre 8 godina

Secam se ja jos slika jednog vladike sa PKT-om, unistenim Katolickim crkvama po HR i BiH. SPC ni reci o njihovim (ne)delima, a sada ima kao smeta Alojz?
(Bacvanin, 04. januar 2016 13:32) Da ali taj vladika je sramota za Božjeg čoveka, i nikako nije svetac.

Branko

pre 8 godina

Po verujući narod u Srbiji je veća opasnost Ekumenizam i sveštenici SPC koji su se priklonili Ekumenizmu i Papi nego što je to proglašenje Stepinca za Sveca. Šta imamo mi sa tim što će Vatikan proglasiti Stepinca za sveca, njihova stvar.

Profesorka

pre 8 godina

Ovaj potez je svakako za pohvalu. Razgovor je neophodan izmedju hriscanskih crkava, jer se moraju pomagati i istupati jedinstveno u ova suluda vremena. Ako je Stepinceva kanonizacija povod, onda neka bude tako. Dobice se neki novi uvidi, mozda i visi stepen razumevanja izmedju pravoslavnih i katolika. Vredi pokusati.

JZ Backa

pre 8 godina

Pozovite papu u posetu, napravite i vi neki gest dobre volje sa vase strane, to bi im znacilo, a ne samo kad vam nesto treba za korist ( nisu priznali KIM, ovo za Stepinca) onda je papa dobar, inace sve najgore.....

Irinej

pre 8 godina

Dragi Papo,

Ovde kod nas u Srbiji biznis nikad bolji, politicari nam jedu iz ruku a sirotinja slusa sve sta im serviramo i jos trazi repete. Ne zna se sta ide bolje - da li svecana vencanja tajkunskih i politicarskih familija, krstenje dzipova, skupljanje para za crkve na svakom cosku ili prodaja rakija, ikona i ostalih drangulija? Postali smo najprofitabilnija grana industrije u Srbiji ali ne moram da evidentiramo prihod niti placamo PDV.

Pozdrav od Irineja.

Vojvodina

pre 8 godina

Zanimljivo mi je to sto se isti ljudi koji su podrzali rehabilitaciju Draze i drugih domacih ratnih zlocinaca sada najglasnije bune zbog rehabilitacije onih koji su vrsili zlocine nad njihovim sunarodnicima. Pravda je dvosmerna ulica, dragi moji.

Irinej i njegova bratija

pre 8 godina

@Fudzi
fino pismo trazi prijem delegacije SPC sa Amfilohijem na celu. Ej bre Amfilohije! Necemo sada o njemu na sire. Svima je poznato ko je taj tip u mantiji.

Dule

pre 8 godina

Razgovor je uvek dobra stvar.

Sjajna prilika da se osvetli konacno drugi svetski rat, period pred rat

i odnosi srpsko hrvatski.

Bez upliva politicara.

Sretno, zajedno, do istine.

drasko

pre 8 godina

Korektan i znacajan dopis Hriscanstvo je jedna vera,vera svih Hriscana.Razmimoilazenja treba prevazici.Aktivan dijalog je neophodan.Ovaj dopis treba da ima odgovarajuci publicitet u nasim i stranim sredstvima informisanja.U tom smislu Hrvati su" povukli nogu" sto je pozitivno,gde su Srbi, Rusi, Grci?

realno

pre 8 godina

Secam se ja jos slika jednog vladike sa PKT-om, unistenim Katolickim crkvama po HR i BiH. SPC ni reci o njihovim (ne)delima, a sada ima kao smeta Alojz?
(Bacvanin)

Pogledajte sve fotke iz ratova - nijedan ratni zlocinac bez SPC svite i crkvene koreografije. Nijedan rec osude ili poziva da se masovni zlocini i ostale neljudskosti ne rade. kacavenda je otvoreno pozivao i slavio pokolje a zamalo postade patrijarh (eh, samo da ne objavise fotografije...) i td. Nosioci belih angela su zaista cvecke kao Seselj na primer ili Milorad Vukojičić, zvani pop Maca (deminutiv od “macola” ili pop Koljač, vođa četničke crne trojke u drugom svetskom ratu. Nakon rata je osuđen na smrt i pogubljen. Proglašen je za sveca Srpske pravoslavne crkve 2005. godine. Samo oni moralno cisti mogu da moralisu inace su hipokriti, sto vecina klera (svih religija) i jeste.

AntiPutin

pre 8 godina

Ovo je necuveni skandal, sta ima jedan patrijarh SPC da se mesa u kakonizaciju nekog kardinala katolicke crkve, to je unutrsnje pitanje katolicke crkve.

AcA

pre 8 godina

ne zanima nas.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sve su tovlopovi, 4. januar 2016 13:26)Ako tebe ne zanima,onda ne otvaraj ovakve vesti,ima koga zanima

Posmatrač

pre 8 godina

Reče li sveti Jovan da je trpljenje vera svetih? Reče.
Onda je sasvim logično da sveti otrpe i proglašenje Stepinca za sveca i ne kukaju i politiziraju.
Samo upitno je ima li tu svetosti?

Inače katolička crkva ima veliku obavezu prema Stepincu i njegovom delu nakon II svetskog rata. Stepinac nije popustio pod Titovim namerama da on za njegove potrebe stvori Hrvatsku katoličku crkvu po ugledu na SPC i da je odvoji od Vatikana. Stepinac je izdržao sve muke zadate od strane komunista i ostao pri Vatikanu i zadržao sve vernike uz sebe i rimokatoličku crkvu. Zato nikakav dijalog tu ništa neće sprečiti niti promeniti.
Glupo je propovedati praštanje, a onda ne praštati. I to proglašenje Stepinca za sveca je po Božijoj volji i promisli. A protiv Boga se ne sme što bi patrijarh morao znati.

Марко М.

pre 8 godina

Ovaj dopis treba da ima odgovarajuci publicitet u nasim i stranim sredstvima informisanja.U tom smislu Hrvati su" povukli nogu" sto je pozitivno,gde su Srbi, Rusi, Grci?
(drasko

Потпуно беспотребно и без икаквих основа одајеш признање Хрватима. Нису они повукли ништа, већ је Ватикан дао себи мало времена да размисли да ли му је потребна још једна свађа са православним хришћанима. Ко прати хрватске медије, зна да тамо влада огорчење оваквим поступањем Ватикана, који је због тога посмењивао готово све ултранационалистичке бискупе и уместо њих поставио млађе и бар делимично окрзнуте цивилизацијом, вером у Бога и веровањем да је Исус нешто важнија личност од Павелића.

Šokre

pre 8 godina

Ti si ga već etiketirao kao zločinca a nemaš dokaza da je zločinac kao ni ja da je svetac. I ako ga Katolička crkva proglasi svetim ti ćeš napisati vatikanska zavjera a ako bude suprotno pravda je pobjedila. Iskreno moje mišljenje da katolička crkva ne bi bez veze njega htjela postaviti za svetim a da nije baš zaslužio. Je Hrvat je i je bio je glavni poglavar katoličke crkve u Hrvata pod ustaškom čizmom ali nije mu bilo lako. Nije on bio toliko loš koliko ga ocrnjuje SPC i bivši jugo režim.


Fino pismo SPC. Samo se plasim da Vatikan ne eskivira i zlocinca ne proglasi za sveca!!! Podsecanja radi. inkvizicija je bila cedo katolicke crkve iako se tadasnje obrazovano drustvo bunilo.
(Fudzi, 4. januar 2016 13:52)

Bacvanin

pre 8 godina

Secam se ja jos slika jednog vladike sa PKT-om, unistenim Katolickim crkvama po HR i BiH. SPC ni reci o njihovim (ne)delima, a sada ima kao smeta Alojz?

Fudzi

pre 8 godina

Fino pismo SPC. Samo se plasim da Vatikan ne eskivira i zlocinca ne proglasi za sveca!!! Podsecanja radi. inkvizicija je bila cedo katolicke crkve iako se tadasnje obrazovano drustvo bunilo.

Vojvodina

pre 8 godina

Zanimljivo mi je to sto se isti ljudi koji su podrzali rehabilitaciju Draze i drugih domacih ratnih zlocinaca sada najglasnije bune zbog rehabilitacije onih koji su vrsili zlocine nad njihovim sunarodnicima. Pravda je dvosmerna ulica, dragi moji.

Bacvanin

pre 8 godina

Secam se ja jos slika jednog vladike sa PKT-om, unistenim Katolickim crkvama po HR i BiH. SPC ni reci o njihovim (ne)delima, a sada ima kao smeta Alojz?

AcA

pre 8 godina

ne zanima nas.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sve su tovlopovi, 4. januar 2016 13:26)Ako tebe ne zanima,onda ne otvaraj ovakve vesti,ima koga zanima

Irinej

pre 8 godina

Dragi Papo,

Ovde kod nas u Srbiji biznis nikad bolji, politicari nam jedu iz ruku a sirotinja slusa sve sta im serviramo i jos trazi repete. Ne zna se sta ide bolje - da li svecana vencanja tajkunskih i politicarskih familija, krstenje dzipova, skupljanje para za crkve na svakom cosku ili prodaja rakija, ikona i ostalih drangulija? Postali smo najprofitabilnija grana industrije u Srbiji ali ne moram da evidentiramo prihod niti placamo PDV.

Pozdrav od Irineja.

Fudzi

pre 8 godina

Fino pismo SPC. Samo se plasim da Vatikan ne eskivira i zlocinca ne proglasi za sveca!!! Podsecanja radi. inkvizicija je bila cedo katolicke crkve iako se tadasnje obrazovano drustvo bunilo.

realno

pre 8 godina

Secam se ja jos slika jednog vladike sa PKT-om, unistenim Katolickim crkvama po HR i BiH. SPC ni reci o njihovim (ne)delima, a sada ima kao smeta Alojz?
(Bacvanin)

Pogledajte sve fotke iz ratova - nijedan ratni zlocinac bez SPC svite i crkvene koreografije. Nijedan rec osude ili poziva da se masovni zlocini i ostale neljudskosti ne rade. kacavenda je otvoreno pozivao i slavio pokolje a zamalo postade patrijarh (eh, samo da ne objavise fotografije...) i td. Nosioci belih angela su zaista cvecke kao Seselj na primer ili Milorad Vukojičić, zvani pop Maca (deminutiv od “macola” ili pop Koljač, vođa četničke crne trojke u drugom svetskom ratu. Nakon rata je osuđen na smrt i pogubljen. Proglašen je za sveca Srpske pravoslavne crkve 2005. godine. Samo oni moralno cisti mogu da moralisu inace su hipokriti, sto vecina klera (svih religija) i jeste.

Dule

pre 8 godina

Razgovor je uvek dobra stvar.

Sjajna prilika da se osvetli konacno drugi svetski rat, period pred rat

i odnosi srpsko hrvatski.

Bez upliva politicara.

Sretno, zajedno, do istine.

Марко М.

pre 8 godina

Ovaj dopis treba da ima odgovarajuci publicitet u nasim i stranim sredstvima informisanja.U tom smislu Hrvati su" povukli nogu" sto je pozitivno,gde su Srbi, Rusi, Grci?
(drasko

Потпуно беспотребно и без икаквих основа одајеш признање Хрватима. Нису они повукли ништа, већ је Ватикан дао себи мало времена да размисли да ли му је потребна још једна свађа са православним хришћанима. Ко прати хрватске медије, зна да тамо влада огорчење оваквим поступањем Ватикана, који је због тога посмењивао готово све ултранационалистичке бискупе и уместо њих поставио млађе и бар делимично окрзнуте цивилизацијом, вером у Бога и веровањем да је Исус нешто важнија личност од Павелића.

Irinej i njegova bratija

pre 8 godina

@Fudzi
fino pismo trazi prijem delegacije SPC sa Amfilohijem na celu. Ej bre Amfilohije! Necemo sada o njemu na sire. Svima je poznato ko je taj tip u mantiji.

Pekshn

pre 8 godina

Secam se ja jos slika jednog vladike sa PKT-om, unistenim Katolickim crkvama po HR i BiH. SPC ni reci o njihovim (ne)delima, a sada ima kao smeta Alojz?
(Bacvanin, 04. januar 2016 13:32) Da ali taj vladika je sramota za Božjeg čoveka, i nikako nije svetac.

JZ Backa

pre 8 godina

Pozovite papu u posetu, napravite i vi neki gest dobre volje sa vase strane, to bi im znacilo, a ne samo kad vam nesto treba za korist ( nisu priznali KIM, ovo za Stepinca) onda je papa dobar, inace sve najgore.....

Profesorka

pre 8 godina

Ovaj potez je svakako za pohvalu. Razgovor je neophodan izmedju hriscanskih crkava, jer se moraju pomagati i istupati jedinstveno u ova suluda vremena. Ako je Stepinceva kanonizacija povod, onda neka bude tako. Dobice se neki novi uvidi, mozda i visi stepen razumevanja izmedju pravoslavnih i katolika. Vredi pokusati.

Agnostik

pre 8 godina

"Bez upliva politicara.

Sretno, zajedno, do istine."
(Dule, 4. januar 2016 14:07)

A zasto se dodjavola kod nas u Srbiji popovi mesaju u politiku? Zasto po njima ja MORAM biti pravoslavac da bih bio Srbin?

AntiPutin

pre 8 godina

Ovo je necuveni skandal, sta ima jedan patrijarh SPC da se mesa u kakonizaciju nekog kardinala katolicke crkve, to je unutrsnje pitanje katolicke crkve.

Branko

pre 8 godina

Po verujući narod u Srbiji je veća opasnost Ekumenizam i sveštenici SPC koji su se priklonili Ekumenizmu i Papi nego što je to proglašenje Stepinca za Sveca. Šta imamo mi sa tim što će Vatikan proglasiti Stepinca za sveca, njihova stvar.

Šokre

pre 8 godina

Ti si ga već etiketirao kao zločinca a nemaš dokaza da je zločinac kao ni ja da je svetac. I ako ga Katolička crkva proglasi svetim ti ćeš napisati vatikanska zavjera a ako bude suprotno pravda je pobjedila. Iskreno moje mišljenje da katolička crkva ne bi bez veze njega htjela postaviti za svetim a da nije baš zaslužio. Je Hrvat je i je bio je glavni poglavar katoličke crkve u Hrvata pod ustaškom čizmom ali nije mu bilo lako. Nije on bio toliko loš koliko ga ocrnjuje SPC i bivši jugo režim.


Fino pismo SPC. Samo se plasim da Vatikan ne eskivira i zlocinca ne proglasi za sveca!!! Podsecanja radi. inkvizicija je bila cedo katolicke crkve iako se tadasnje obrazovano drustvo bunilo.
(Fudzi, 4. januar 2016 13:52)

Posmatrač

pre 8 godina

Reče li sveti Jovan da je trpljenje vera svetih? Reče.
Onda je sasvim logično da sveti otrpe i proglašenje Stepinca za sveca i ne kukaju i politiziraju.
Samo upitno je ima li tu svetosti?

Inače katolička crkva ima veliku obavezu prema Stepincu i njegovom delu nakon II svetskog rata. Stepinac nije popustio pod Titovim namerama da on za njegove potrebe stvori Hrvatsku katoličku crkvu po ugledu na SPC i da je odvoji od Vatikana. Stepinac je izdržao sve muke zadate od strane komunista i ostao pri Vatikanu i zadržao sve vernike uz sebe i rimokatoličku crkvu. Zato nikakav dijalog tu ništa neće sprečiti niti promeniti.
Glupo je propovedati praštanje, a onda ne praštati. I to proglašenje Stepinca za sveca je po Božijoj volji i promisli. A protiv Boga se ne sme što bi patrijarh morao znati.

Todor

pre 8 godina

Vernike ratnike treba ismevati. U ime “prave vere” 1991 do 1955 u B i H su potpuno srušene 125 pravoslavnih crkava, 65 župnih crkava, 614 džamija a isto toliko oštećeno (Srđan Puhalo: “Ko je i koliko rušio verske objekte u BiH”). Borci za “pravu stvar” blagosiljani od svojih “pastira” ispaljivali su granate i podmetali eksploziv u ime “prave vere i svoga boga”. Nisu to činili ateisti. Vernici za svoje grehe optuže boga i njemu “ispostave račun”. Ateista nema kome da “ispostavi račun”, već sam plaća svoje grehe i pere svoju savest, i zato mora da pazi šta radi.

drasko

pre 8 godina

Korektan i znacajan dopis Hriscanstvo je jedna vera,vera svih Hriscana.Razmimoilazenja treba prevazici.Aktivan dijalog je neophodan.Ovaj dopis treba da ima odgovarajuci publicitet u nasim i stranim sredstvima informisanja.U tom smislu Hrvati su" povukli nogu" sto je pozitivno,gde su Srbi, Rusi, Grci?

glodar

pre 8 godina

Daj urazumite se i vi i oni. Isus nije ni Hrvat ni Srbin. Njegova velicina je fino rekla moje je kraljestvo nebesko. Dalje znate kako je zavrsilo sa njegovim zemaljskim putem odnosno kako je pocelo krscanstvo ili hristcansvo. Jedna te ista stvar. Kad bi popovi studirali novi zavjet nebi bilo mjesta baklan politici. Ali.......

vernik-laik

pre 8 godina

Ma pustite vi ove dileme nego kako se moze preziveti sa 300 eura u Srbistanu a da se ne trazi po kontejneru hrana? Papa i Irinej se kupaju u jakuciju svaku vecer i jedu fino. A sirotinja raspravlja o krivoj i pravoj veri......
(gladan profesor u penziji, 4. januar 2016 17:47)

Videla sam emisiju o ovom Papi, cak je odbio da koristi apartmane namenjene njemu u Vatikanu, vec zivi u malom apartmanu od 50m2 u jednom padiljonu namenjenom hodocasnicima!

Vec je vise puta "uhvacen" da se vozi u jednom razdrndanom fokusu i licno odnosi hranu beskucnicima, sve u svemu, olicenje onoga sto bi jedan crkveni poglavar trebao biti!

Za ovog naseg nisam sigurna, previse prica o sili, zataskava jezive stvari koje se desavaju u crkvi, tezi srednjem veku i uplice se u drzavna posla REPUBLIKE Srbije!

Sto se skromnosti tice, ne mogu da se porede ova dva poglavara, naravno u korist katolickog, a da ne govorim dobrocudno lice Pape i vecito namrgodjeni Irinej, da ne pominjem Anfilohija, prica za sebe!

Hrišćanin

pre 8 godina

Možda je krajnje vreme da dve hrišćanske crkve poprave svoj odnos, čisto sa verske strane. Politiku ostavimo političarima.i Imam puno poverenja u našeg Patrijarha, jer sam siguran da želi samo dobro svojoj pastvi.

gladan profesor u penziji

pre 8 godina

Ma pustite vi ove dileme nego kako se moze preziveti sa 300 eura u Srbistanu a da se ne trazi po kontejneru hrana? Papa i Irinej se kupaju u jakuciju svaku vecer i jedu fino. A sirotinja raspravlja o krivoj i pravoj veri......

yappy ns

pre 8 godina

Crkva...(PravoSlavna) ostala...zaspala... u proslom veku. Katolicka crkva se ponasa kao moderna (i prebogata) kompanija. Rade sta hoce, kroje svetsku politicku scenu...ni pravi katolici se vise 100% ne mogu zakleti pred Bogom u cednost svojih verskih vodja. Vera je odavno biznis, i manipulacija iskrenih i dobronamernih ljudi. Postujem tradiciju, verujem u neku svevisnju pravednu silu, volim ljude...ali ni nasa pravoslavna ni katolicka crkva nisu ono za sta se izdaju.

Realista

pre 8 godina

Ne znam zasto je problem da saradjujemo sa Vatikanom, do sada smo se sukobljavali i to nista dobro nije donelo. Na kraju krajeva hriscani su kao i mi, pa sta ako i padnemo Papi u krilo kao sto neko rece, ne vidim da je ikome lose u svetu zbog toga.

Branko

pre 8 godina

Da li SPC ulaskom u njihovu "Komisiju o prznavanju njihovog sveca" priznaje da i oni imaju pravo da odlučuju o našim Pravoslavnim svecima. Jedan od naših svetaca o kome bi oni odlučivali, sigurno bi bio Sveti Vasilije Ostroški, kao bespoštedni borac protiv prihvatanja Rimokatoličkog Pape za prvog i nepogrešivog. Poznato je da je Sveti Vasilije Ostroški, razotkrio i rasturio lažni Sabor SPC, koji je već bio potpisao dokument o pristupanju SPC Vatikanu i Rimokatoličkoj crkvi. Vatikan je odustao od Unijaćenja i sada koristi Ekumenizam kao novu "tehnologiju" za pokoravanje Pravoslavaca u Svetu. Njihova borba besprekidno traje još od 1054.godine kada su otpali od prave vere i prihvatili jeres. Setimo se samo inkvizicije na primer.

marko

pre 8 godina

cuvajte se ekumenizma, na slatke reci i miran nacin pretocice pravoslavlje kod pape u krilo. nije samo sila i cvrsta ruka ona koja preti, vec je to i slatkorecivi demon obucen u slatkog malog andjela.
kompromisi ce nas sahraniti...

@drasko

pre 8 godina

Има барем 10 разлога зашто наша хринћанско поимање није исто као и њихово поимање. Шта тачно подразумева сарадња? Њихов је светац, њихово је право да своју веру тумаче како желе, шта има православна црква да се буни против тога? Нема потребе за дијалогом. Дијалог значи предаја.

vasilije knezevic

pre 8 godina

Jedna takva prepiska samo jos jedanput daje uvjerenje da su obje hriscanske
crkve u sustini politicke organizacije i da molitve samo pokrivaju tu osobinu.
Pravi savremeni politicar diktira izvjesne ekonomske,politicke i socijalne prilaze
problemima sa kojim se glasaci ne slazu.Crkvene vodje sa nasih predjela koriste
neslogu u svim slojevima drustva i to upotrebljavaju vrlo diktatorski u razbijanju
jedinstva,sto njima ide u prilig.Oni postaju imaginarne vodje imaginarne ideologije
zvane vjera a neobavijestene duse misle da su pod okriljem boga koji bi trebalo da
je isti za sve.Nasa podrucja su olicenja svih nesuglasica proizvedenih religioznim
opredjeljenjima sa ciljem da se osigura vlast jednog ili drugog porobljaca ciji se interesi sukobljavaju.To se "prevodi" u vjeru ,boziju vjeru koja ima, pored ostalog,
i emocionalni karakter.Poglavar SPC pise pismo Rimskom Papi da je Stepinac bio
los i da ne zasluzuje zvanje sveca.Politika Katolicke crkve je takva da joj
neprijateljstva izmedju dva "bratska"naroda ustvari pomazu, pogotovu ako se
nalaze u predjelima uticaja visih sila.Oni su nijemi i zauzimaju se samo oko
onih koji su sigurnni katolici.Pravoslavci misle da su jedini "cist" vjernici koji
nikad ne grijese.Podjela dva naroda,Srba i Hrvata,je vjerski ustaljena i duboko
ukorijenjena,teska za sve one koji je praksuju.
vasilije knezevic 04 jan. 2016

Dario Zg

pre 8 godina

I jos bi htio reci da mi se cini da Srpska pravoslavna Crkva kao i sve Pravoslavne Crkve kao i katolicka bi trebali vise njegovati zajednistvo gdje ga imamo. Ne morate priznavati Papu, ne morate stovati bas naseg svakog sveca, ipak da imamo i isti dan Bozic ili slavimo oba dana - meni prvom nebi smetalo. Mislim da nas Papa dosta i inzistira na nekim zajednickim djelovanjima. No recimo Ruska Pravoslavna Crkva je dosta protiv. Ostali manje. U istim vjerovanjima bi se trebalo iskazivati zajednistvo, a ne razlike. Na koncu, teoloske razlike zbilja jesu male. Velike su samo za one koji imaju velike oci.. da li je iz Oca ili Oca i Sina Duh Sveti - nakraju ce te se pitati kakav si covjek bio a ne da li si ispravnije trebao shvatiti neku teolosku istinu nelako rasclanjenu laicima i od strane teologa

Bacvanin

pre 8 godina

Secam se ja jos slika jednog vladike sa PKT-om, unistenim Katolickim crkvama po HR i BiH. SPC ni reci o njihovim (ne)delima, a sada ima kao smeta Alojz?

Vojvodina

pre 8 godina

Zanimljivo mi je to sto se isti ljudi koji su podrzali rehabilitaciju Draze i drugih domacih ratnih zlocinaca sada najglasnije bune zbog rehabilitacije onih koji su vrsili zlocine nad njihovim sunarodnicima. Pravda je dvosmerna ulica, dragi moji.

AntiPutin

pre 8 godina

Ovo je necuveni skandal, sta ima jedan patrijarh SPC da se mesa u kakonizaciju nekog kardinala katolicke crkve, to je unutrsnje pitanje katolicke crkve.

realno

pre 8 godina

Secam se ja jos slika jednog vladike sa PKT-om, unistenim Katolickim crkvama po HR i BiH. SPC ni reci o njihovim (ne)delima, a sada ima kao smeta Alojz?
(Bacvanin)

Pogledajte sve fotke iz ratova - nijedan ratni zlocinac bez SPC svite i crkvene koreografije. Nijedan rec osude ili poziva da se masovni zlocini i ostale neljudskosti ne rade. kacavenda je otvoreno pozivao i slavio pokolje a zamalo postade patrijarh (eh, samo da ne objavise fotografije...) i td. Nosioci belih angela su zaista cvecke kao Seselj na primer ili Milorad Vukojičić, zvani pop Maca (deminutiv od “macola” ili pop Koljač, vođa četničke crne trojke u drugom svetskom ratu. Nakon rata je osuđen na smrt i pogubljen. Proglašen je za sveca Srpske pravoslavne crkve 2005. godine. Samo oni moralno cisti mogu da moralisu inace su hipokriti, sto vecina klera (svih religija) i jeste.

Fudzi

pre 8 godina

Fino pismo SPC. Samo se plasim da Vatikan ne eskivira i zlocinca ne proglasi za sveca!!! Podsecanja radi. inkvizicija je bila cedo katolicke crkve iako se tadasnje obrazovano drustvo bunilo.

Šokre

pre 8 godina

Ti si ga već etiketirao kao zločinca a nemaš dokaza da je zločinac kao ni ja da je svetac. I ako ga Katolička crkva proglasi svetim ti ćeš napisati vatikanska zavjera a ako bude suprotno pravda je pobjedila. Iskreno moje mišljenje da katolička crkva ne bi bez veze njega htjela postaviti za svetim a da nije baš zaslužio. Je Hrvat je i je bio je glavni poglavar katoličke crkve u Hrvata pod ustaškom čizmom ali nije mu bilo lako. Nije on bio toliko loš koliko ga ocrnjuje SPC i bivši jugo režim.


Fino pismo SPC. Samo se plasim da Vatikan ne eskivira i zlocinca ne proglasi za sveca!!! Podsecanja radi. inkvizicija je bila cedo katolicke crkve iako se tadasnje obrazovano drustvo bunilo.
(Fudzi, 4. januar 2016 13:52)

Branko

pre 8 godina

Po verujući narod u Srbiji je veća opasnost Ekumenizam i sveštenici SPC koji su se priklonili Ekumenizmu i Papi nego što je to proglašenje Stepinca za Sveca. Šta imamo mi sa tim što će Vatikan proglasiti Stepinca za sveca, njihova stvar.

Irinej i njegova bratija

pre 8 godina

@Fudzi
fino pismo trazi prijem delegacije SPC sa Amfilohijem na celu. Ej bre Amfilohije! Necemo sada o njemu na sire. Svima je poznato ko je taj tip u mantiji.

Posmatrač

pre 8 godina

Reče li sveti Jovan da je trpljenje vera svetih? Reče.
Onda je sasvim logično da sveti otrpe i proglašenje Stepinca za sveca i ne kukaju i politiziraju.
Samo upitno je ima li tu svetosti?

Inače katolička crkva ima veliku obavezu prema Stepincu i njegovom delu nakon II svetskog rata. Stepinac nije popustio pod Titovim namerama da on za njegove potrebe stvori Hrvatsku katoličku crkvu po ugledu na SPC i da je odvoji od Vatikana. Stepinac je izdržao sve muke zadate od strane komunista i ostao pri Vatikanu i zadržao sve vernike uz sebe i rimokatoličku crkvu. Zato nikakav dijalog tu ništa neće sprečiti niti promeniti.
Glupo je propovedati praštanje, a onda ne praštati. I to proglašenje Stepinca za sveca je po Božijoj volji i promisli. A protiv Boga se ne sme što bi patrijarh morao znati.

drasko

pre 8 godina

Korektan i znacajan dopis Hriscanstvo je jedna vera,vera svih Hriscana.Razmimoilazenja treba prevazici.Aktivan dijalog je neophodan.Ovaj dopis treba da ima odgovarajuci publicitet u nasim i stranim sredstvima informisanja.U tom smislu Hrvati su" povukli nogu" sto je pozitivno,gde su Srbi, Rusi, Grci?

JZ Backa

pre 8 godina

Pozovite papu u posetu, napravite i vi neki gest dobre volje sa vase strane, to bi im znacilo, a ne samo kad vam nesto treba za korist ( nisu priznali KIM, ovo za Stepinca) onda je papa dobar, inace sve najgore.....

Irinej

pre 8 godina

Dragi Papo,

Ovde kod nas u Srbiji biznis nikad bolji, politicari nam jedu iz ruku a sirotinja slusa sve sta im serviramo i jos trazi repete. Ne zna se sta ide bolje - da li svecana vencanja tajkunskih i politicarskih familija, krstenje dzipova, skupljanje para za crkve na svakom cosku ili prodaja rakija, ikona i ostalih drangulija? Postali smo najprofitabilnija grana industrije u Srbiji ali ne moram da evidentiramo prihod niti placamo PDV.

Pozdrav od Irineja.

AcA

pre 8 godina

ne zanima nas.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Sve su tovlopovi, 4. januar 2016 13:26)Ako tebe ne zanima,onda ne otvaraj ovakve vesti,ima koga zanima

Agnostik

pre 8 godina

"Bez upliva politicara.

Sretno, zajedno, do istine."
(Dule, 4. januar 2016 14:07)

A zasto se dodjavola kod nas u Srbiji popovi mesaju u politiku? Zasto po njima ja MORAM biti pravoslavac da bih bio Srbin?

Todor

pre 8 godina

Vernike ratnike treba ismevati. U ime “prave vere” 1991 do 1955 u B i H su potpuno srušene 125 pravoslavnih crkava, 65 župnih crkava, 614 džamija a isto toliko oštećeno (Srđan Puhalo: “Ko je i koliko rušio verske objekte u BiH”). Borci za “pravu stvar” blagosiljani od svojih “pastira” ispaljivali su granate i podmetali eksploziv u ime “prave vere i svoga boga”. Nisu to činili ateisti. Vernici za svoje grehe optuže boga i njemu “ispostave račun”. Ateista nema kome da “ispostavi račun”, već sam plaća svoje grehe i pere svoju savest, i zato mora da pazi šta radi.

Hrišćanin

pre 8 godina

Možda je krajnje vreme da dve hrišćanske crkve poprave svoj odnos, čisto sa verske strane. Politiku ostavimo političarima.i Imam puno poverenja u našeg Patrijarha, jer sam siguran da želi samo dobro svojoj pastvi.

Pekshn

pre 8 godina

Secam se ja jos slika jednog vladike sa PKT-om, unistenim Katolickim crkvama po HR i BiH. SPC ni reci o njihovim (ne)delima, a sada ima kao smeta Alojz?
(Bacvanin, 04. januar 2016 13:32) Da ali taj vladika je sramota za Božjeg čoveka, i nikako nije svetac.

Profesorka

pre 8 godina

Ovaj potez je svakako za pohvalu. Razgovor je neophodan izmedju hriscanskih crkava, jer se moraju pomagati i istupati jedinstveno u ova suluda vremena. Ako je Stepinceva kanonizacija povod, onda neka bude tako. Dobice se neki novi uvidi, mozda i visi stepen razumevanja izmedju pravoslavnih i katolika. Vredi pokusati.

marko

pre 8 godina

cuvajte se ekumenizma, na slatke reci i miran nacin pretocice pravoslavlje kod pape u krilo. nije samo sila i cvrsta ruka ona koja preti, vec je to i slatkorecivi demon obucen u slatkog malog andjela.
kompromisi ce nas sahraniti...

Realista

pre 8 godina

Ne znam zasto je problem da saradjujemo sa Vatikanom, do sada smo se sukobljavali i to nista dobro nije donelo. Na kraju krajeva hriscani su kao i mi, pa sta ako i padnemo Papi u krilo kao sto neko rece, ne vidim da je ikome lose u svetu zbog toga.

Марко М.

pre 8 godina

Ovaj dopis treba da ima odgovarajuci publicitet u nasim i stranim sredstvima informisanja.U tom smislu Hrvati su" povukli nogu" sto je pozitivno,gde su Srbi, Rusi, Grci?
(drasko

Потпуно беспотребно и без икаквих основа одајеш признање Хрватима. Нису они повукли ништа, већ је Ватикан дао себи мало времена да размисли да ли му је потребна још једна свађа са православним хришћанима. Ко прати хрватске медије, зна да тамо влада огорчење оваквим поступањем Ватикана, који је због тога посмењивао готово све ултранационалистичке бискупе и уместо њих поставио млађе и бар делимично окрзнуте цивилизацијом, вером у Бога и веровањем да је Исус нешто важнија личност од Павелића.

Dule

pre 8 godina

Razgovor je uvek dobra stvar.

Sjajna prilika da se osvetli konacno drugi svetski rat, period pred rat

i odnosi srpsko hrvatski.

Bez upliva politicara.

Sretno, zajedno, do istine.

@drasko

pre 8 godina

Има барем 10 разлога зашто наша хринћанско поимање није исто као и њихово поимање. Шта тачно подразумева сарадња? Њихов је светац, њихово је право да своју веру тумаче како желе, шта има православна црква да се буни против тога? Нема потребе за дијалогом. Дијалог значи предаја.

glodar

pre 8 godina

Daj urazumite se i vi i oni. Isus nije ni Hrvat ni Srbin. Njegova velicina je fino rekla moje je kraljestvo nebesko. Dalje znate kako je zavrsilo sa njegovim zemaljskim putem odnosno kako je pocelo krscanstvo ili hristcansvo. Jedna te ista stvar. Kad bi popovi studirali novi zavjet nebi bilo mjesta baklan politici. Ali.......

gladan profesor u penziji

pre 8 godina

Ma pustite vi ove dileme nego kako se moze preziveti sa 300 eura u Srbistanu a da se ne trazi po kontejneru hrana? Papa i Irinej se kupaju u jakuciju svaku vecer i jedu fino. A sirotinja raspravlja o krivoj i pravoj veri......

Dario Zg

pre 8 godina

I jos bi htio reci da mi se cini da Srpska pravoslavna Crkva kao i sve Pravoslavne Crkve kao i katolicka bi trebali vise njegovati zajednistvo gdje ga imamo. Ne morate priznavati Papu, ne morate stovati bas naseg svakog sveca, ipak da imamo i isti dan Bozic ili slavimo oba dana - meni prvom nebi smetalo. Mislim da nas Papa dosta i inzistira na nekim zajednickim djelovanjima. No recimo Ruska Pravoslavna Crkva je dosta protiv. Ostali manje. U istim vjerovanjima bi se trebalo iskazivati zajednistvo, a ne razlike. Na koncu, teoloske razlike zbilja jesu male. Velike su samo za one koji imaju velike oci.. da li je iz Oca ili Oca i Sina Duh Sveti - nakraju ce te se pitati kakav si covjek bio a ne da li si ispravnije trebao shvatiti neku teolosku istinu nelako rasclanjenu laicima i od strane teologa

vernik-laik

pre 8 godina

Ma pustite vi ove dileme nego kako se moze preziveti sa 300 eura u Srbistanu a da se ne trazi po kontejneru hrana? Papa i Irinej se kupaju u jakuciju svaku vecer i jedu fino. A sirotinja raspravlja o krivoj i pravoj veri......
(gladan profesor u penziji, 4. januar 2016 17:47)

Videla sam emisiju o ovom Papi, cak je odbio da koristi apartmane namenjene njemu u Vatikanu, vec zivi u malom apartmanu od 50m2 u jednom padiljonu namenjenom hodocasnicima!

Vec je vise puta "uhvacen" da se vozi u jednom razdrndanom fokusu i licno odnosi hranu beskucnicima, sve u svemu, olicenje onoga sto bi jedan crkveni poglavar trebao biti!

Za ovog naseg nisam sigurna, previse prica o sili, zataskava jezive stvari koje se desavaju u crkvi, tezi srednjem veku i uplice se u drzavna posla REPUBLIKE Srbije!

Sto se skromnosti tice, ne mogu da se porede ova dva poglavara, naravno u korist katolickog, a da ne govorim dobrocudno lice Pape i vecito namrgodjeni Irinej, da ne pominjem Anfilohija, prica za sebe!

Branko

pre 8 godina

Da li SPC ulaskom u njihovu "Komisiju o prznavanju njihovog sveca" priznaje da i oni imaju pravo da odlučuju o našim Pravoslavnim svecima. Jedan od naših svetaca o kome bi oni odlučivali, sigurno bi bio Sveti Vasilije Ostroški, kao bespoštedni borac protiv prihvatanja Rimokatoličkog Pape za prvog i nepogrešivog. Poznato je da je Sveti Vasilije Ostroški, razotkrio i rasturio lažni Sabor SPC, koji je već bio potpisao dokument o pristupanju SPC Vatikanu i Rimokatoličkoj crkvi. Vatikan je odustao od Unijaćenja i sada koristi Ekumenizam kao novu "tehnologiju" za pokoravanje Pravoslavaca u Svetu. Njihova borba besprekidno traje još od 1054.godine kada su otpali od prave vere i prihvatili jeres. Setimo se samo inkvizicije na primer.

vasilije knezevic

pre 8 godina

Jedna takva prepiska samo jos jedanput daje uvjerenje da su obje hriscanske
crkve u sustini politicke organizacije i da molitve samo pokrivaju tu osobinu.
Pravi savremeni politicar diktira izvjesne ekonomske,politicke i socijalne prilaze
problemima sa kojim se glasaci ne slazu.Crkvene vodje sa nasih predjela koriste
neslogu u svim slojevima drustva i to upotrebljavaju vrlo diktatorski u razbijanju
jedinstva,sto njima ide u prilig.Oni postaju imaginarne vodje imaginarne ideologije
zvane vjera a neobavijestene duse misle da su pod okriljem boga koji bi trebalo da
je isti za sve.Nasa podrucja su olicenja svih nesuglasica proizvedenih religioznim
opredjeljenjima sa ciljem da se osigura vlast jednog ili drugog porobljaca ciji se interesi sukobljavaju.To se "prevodi" u vjeru ,boziju vjeru koja ima, pored ostalog,
i emocionalni karakter.Poglavar SPC pise pismo Rimskom Papi da je Stepinac bio
los i da ne zasluzuje zvanje sveca.Politika Katolicke crkve je takva da joj
neprijateljstva izmedju dva "bratska"naroda ustvari pomazu, pogotovu ako se
nalaze u predjelima uticaja visih sila.Oni su nijemi i zauzimaju se samo oko
onih koji su sigurnni katolici.Pravoslavci misle da su jedini "cist" vjernici koji
nikad ne grijese.Podjela dva naroda,Srba i Hrvata,je vjerski ustaljena i duboko
ukorijenjena,teska za sve one koji je praksuju.
vasilije knezevic 04 jan. 2016

yappy ns

pre 8 godina

Crkva...(PravoSlavna) ostala...zaspala... u proslom veku. Katolicka crkva se ponasa kao moderna (i prebogata) kompanija. Rade sta hoce, kroje svetsku politicku scenu...ni pravi katolici se vise 100% ne mogu zakleti pred Bogom u cednost svojih verskih vodja. Vera je odavno biznis, i manipulacija iskrenih i dobronamernih ljudi. Postujem tradiciju, verujem u neku svevisnju pravednu silu, volim ljude...ali ni nasa pravoslavna ni katolicka crkva nisu ono za sta se izdaju.