Nedelja, 29.11.2015.

13:45

Naučnici: Ni Rusija ni Turska ne govore istinu

Dvojca belgijski astrofizičari kažu da ni Turska ni Rusija ne govore istinu o obaranju ruskog aviona, prenos britanski Independent.

Izvor: Independent

Nauènici: Ni Rusija ni Turska ne govore istinu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

samo kazem

pre 8 godina

Dobo jutro Kolumbo.Pa u diplomatiji niko ne govori istinu nego gleda što više da izvuče.Kakav bi svet bio da svi govore istinu !
(Milan M, 29. novembar 2015 16:26)

Bio bi 1000 puta bolji nego ovaj sadasnji!

Realno

pre 8 godina

0, 7, 10 ili 17 sekundi ne pravi nikakvu razliku Rusi su sa nato potpisali sporazum oko incidentnih situacija, kakva je bila ova, da bi se iste izbegle! turci se tog sporazuma nisu pridrzavali, iz ocigledne zasede su oborili avion, pa brze bolje obavestili nato..

Ćopavi komarac

pre 8 godina

@Ivica: treba uzeti u obzir realnu mogućnost, koja nema veze sa fizikom. A to je pogrešan prevod. Ne treba da budemo fizičari pa da sumnjamo, posebno u tursku verziju ali i u rusku. Kada bi bio cilj obrazovnog programa u osnovnoj školi da petnaestogodišnjak na osnovu dve ili više različitih informacija donese određeni sud, ne bi mi ovde raspravljali. Ne bi bilo Erdogana na vlasti, a najverovatnije ni Putina. Kamoli Obame.

pitam se pitam

pre 8 godina

pa turski radar je uocio ruski avion mnogo pre ulaska u tursku i kao i svi upozorio da se priblizava turskoj teritoriji i da promeni kurs a ovaj nije hteo ovi sacekali da udje u turski vazdusni prostor i cim je usao oborili ga.

Prizrenac

pre 8 godina

Steta i zalosno za poginule pilote i njihove porodice. Sta njima znace ove analize? Neka pocivaju u miru jadni.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (veerghoen, 29. novembar 2015 15:08)

Kako sad PILOTE!?!? Poginuo je jedan pilot a drugog su spasli.

Nindza

pre 8 godina

Pitanje je kako su Turci za 17 sekundi, pa ajd nek je i 5 minuta, uspeli da detektuju, identifikuju, podignu avione, sustignu su-24, i obore ga, a ovaj pri tom leti OD Turske.
Klasicna sacekusa, jer su znali koga tacno obaraju i gde, jer su i kopnene trupe bile spremne i mitraljirale pilote. Ili su ti na zemlji za 17 sekundi uspeli da cuju, identifikuju, te da znaju da je na 6000 metara turski avion oborio ruski, da se organizuju, odu do mesta obaranja i docekaju pilote vatrom.

Ivica

pre 8 godina

E sada, volim ove sto aminuju sve i kritikuju druge, pa me zanima da mi objasne sta znaci sledeca recenica:

"To nije moguće jer se promena smera kretanja za 90 stepeni pri tolikoj brzini može postići samo uz objekat koji je mnogo teži ili brži od aviona".

Inace, zavrsio sam fiziku i znam Njutnove zakone, kao i mnooooogo vise od toga, pa mi ova recenica deluje kao totalna glupost. Avion moze da okrene za 90 stepeni, samo mu treba vremena i prostora za to, naravno, ali ova gore tvrdnja je vrhunska besmislica.

Swarog

pre 8 godina

Mislim da o ovome ne vredi diskutovati. Avion je mozda bio par sekundi u turskom vazdusnom prostoru i oboren je jer su Turci mnogo nervozni zbog prisustva Rusije na njihovoj granici. Ono sto je ne kapiram je zasto Rusi nisu istog dana popodne poslali tamo par Su-30 i oborili prvi turski avion koji im se pokaze na radaru. To bi bila adekvatna odmazda an ne strozija kontrola paradajza na granici...

Nepristojni stvor

pre 8 godina

To su sve gluposti. Za visoku politiku granice ni ne postoje. Mislite da Amere i Ruse interesuju neke zamisljene linije na karti !? Turci sa namerom oborili ruski avion. To je jasno svima. Rusima pogotovo.

Zipo

pre 8 godina

Blago ovoj dvojici ima da zive sto godina kakvim se glupostima bave.
(Predrag, 29. novembar 2015 14:14)

Cemu taj sarkastican komentar? Politicari igraju igre stavljajuci svet na kocku i takmice se u laganju a ova dvojica inteligentnih ljudi ih ubiju cinjenicama. Da je srece da imamo mi takve koji bi nonstop objasnjavali javno neke stvari tipa: kako moze u bg na H2O da za jedan dan bude prodato 80% stanova imajuci u vidu ukupan broj stanova, radno vreme, vreme obrade klijenata i najvaznije - nikakav standard.

Milojko

pre 8 godina

Jel ovi Belgijanci pokusavaju da budu naucnici, ili samo zele da diskredituju Rusku stranu? Cak i malo dete zna da ne mozes da upozoris nekoga 10x za 17 sekundi. Sto se tice putanje Ruskog aviona zar im nije lakse bilo da traze snimke radara, imaju ga i NATO radari, i da dodju do nepobitne istine. Ovako samo lupaju gluposti... Ovo je bila klasicna sacekusa i planirana provokacija od Turaca i njihovih vrlih saveznika. Da li je avion stvarno povredio Turski vazdusni prostor ili nije je totalno irelevantno.

NSposmatrac

pre 8 godina

Rusi nisu tvrdilai da su su njihovi avioni skretali vec da su pogodjeni priliskom njihovog izlaska iz manevra bombardovanja a da su se pri tome nalazili na 1 km od Turske granice a pogodjeni avion je pao na 4 km od turske granice.

ŠTAZI

pre 8 godina

U ovoj situaciji pomažu samo astrolozi i raznorazni prevaranti slične fele. Samo oni mogu biti "iskreni" poput političara. Nauci danas više niko ne veruje...

nb

pre 8 godina

Ova tvrdnja je,verovatno,i najbliza istini. Ruski pilot je presao u vazdusni prostor Turske,ali nije bilo potrebe za obaranjem aviona jer nije predstavljao nikakvu pretnju.

Glupan

pre 8 godina

U politici, odavno, činjenice i logika, uopšte više nemaju nikavu važnost, u stvari imaju, tek toliko da se zna, šta nikako ne sme da se kaže, i uradi.
Najbitnije je da budete najdominantniji u nametanju viđenja određene "ralnosti", i da pritom ubedite većinu, da greše, svi oni koji je osporavaju, a naročito da je osporite od tumačenja poltčke konkurencije, sa svojom nametljivom retoričkom kanonadom apsurda, i gluposti.

horhe

pre 8 godina

relativiziranje incidenta koji je napravila turska. avion je oboren, na pilote je pucano dok su se spuštali padobranom (zločin). jedan je imasakriran. ende.
šta mislite šta bi bilo da se ovo dogodilo američkom avionu?
licemerno jedino moguće sa te strane ali dokle, to je pitanje. dok u međuvremenu rusi udaraju po švercu jefitine nafte koju ujka sem blagosilja.

Petar

pre 8 godina

Znaci oni su bez znane putanje aviona (jer da je poznana nema potrebe ista racunati kad se zna gde je isao) izracunali, da je sa tom brzinom mogao uci samo na 7 sekundi? A kako se to izracuna kad ne znas kojom linijom je isao avion, ne kapiram?

Кад?

pre 8 godina

Кад су Руси рекли да се авион у тренутку обарања окретао?
Од првог дана се тврди, што је и пилот потврдио, да нису ни повредили ваздушни простор Турске.
Не мислим да Руси пружају 100% тачне информације (јер то је теоретски и немогуће) али и ови научници мислим благо спинују информацијама....

Међутим поента није да ли су Руси повредили турски ваздушни пристор за тих 1.500 метара (раздаљину коју човек претрчи за 5 минута, замисли војном авиони колико то траје) и то у брдском и ненасељеном рогу турске територије, већ је проблем човечанства што једна Турска изгледа учествује у подршци тероризма, који прави милионе избеглица, које се нагомилавају у Европи, где ће генерацијама бити грађани петог реда, што доводи даље до новог угњетавања и погодног тла за регрутовање локалних глава за нове тероре.

Све у свему ужас!

JamesFrancoIsMyMan

pre 8 godina

Komentari Srba na portalu koji 1000000000% znaju bolje od ovih astrofizicara iako su poslednji put kontakt sa avionom imali u nekoj video igrici a za njutnove zakone misle da se odnose na duzinu pecenja pljeskavice na rostilju, krecu za 3, 2, 1...Pijem pivce posle rucka i cekam demanti komentatora koji ce naravno da opovrgnu ''tamo neke sa katolickog instituta''.

Mare,NS

pre 8 godina

"Proračuni pokazuju da je avion mogao biti do deset sekundi u turskom vazdušnom prostoru, a ruske tvrdnje se ne slažu sa zakonima mehanike."

Gospodo,draga.
Vi ste promasili poentu.

Ne radi se tu o zakonima mehanike,nego o ZDRAVOM RAZUMU.
Nikakve pretnje po drzavu Tursku nije bilo,osim po njene snage i interese sa sirijske strane granice.

Nervozne reakcije iz Ankare to potvrdjuju.
Kontradiktorne izjave se smenjuju na svakih pola sata,jer su u panici.
NE zbog odmazde Rusije,jer je nece ni biti u vojnom smislu.
Dobili su opomenu pred iskljucenje iz Alijanse,jer niko normalan ne bi stao na njihovu stranu,posle svega sto se desilo.
Ako su ocekivali pohvale,grdno su se preracunali.
Sada se i na Zapadu otvoreno pise i govori o njihovoj ulozi u sirijskoj krizi i pomoci koju pruzaju ID-i,koja se vise ne zeli skrivati.

Pucajuci na drugog,izvrsili su politicko samoubistvo!
Sada su manji od makovog zrna.

Po prvi put,posle ko zna koliko godina,vise ne krse vazdusni prostor Grcke,sto su radili svakodnevno provocirajuci.
Siriji,ne da ne smeju ni da pridju,nego ne lete ni sa svoje strane granice!

Amerikanci su takodje prestali sa letovima po Siriji,sve to zahvaljujuci jednom jedinom coveku.

A,to nije Putin!

Dobro Secanje

pre 8 godina

"... a ruske tvrdnje se ne slažu sa zakonima mehanike."
E moji naucnici, i "kobra" i "zvono" se ne salzu sa zakonima mehanike pa ih Rusi (ipak) izvode!

anti komi

pre 8 godina

Ruski avioni su povredili vazdusni prostor svih zemalja Baltika, Engleske, cak su povredili i americki vazdusni prostor na drzavni praznik i to sve u poslednjih dva meseca.
To je kao kada vozis automobil ludacki prolazeci kroz tudja dvorista, onda naletis na nekoga jednako blesavog i izazovete sudar.
Sada neko treba da ih miri i zali, da im objasnjava zasto je opasno ponasati se na taj nacin.

Pametan covek zna da americki i ruski avioni seku male delove teritorije drugih zemalja, nema sanse da ce nesto zaobilaziti. To je tako.
Rusiti im avione je mnogo glupa, skupa i opasna odluka.

nb

pre 8 godina

Ova tvrdnja je,verovatno,i najbliza istini. Ruski pilot je presao u vazdusni prostor Turske,ali nije bilo potrebe za obaranjem aviona jer nije predstavljao nikakvu pretnju.

Кад?

pre 8 godina

Кад су Руси рекли да се авион у тренутку обарања окретао?
Од првог дана се тврди, што је и пилот потврдио, да нису ни повредили ваздушни простор Турске.
Не мислим да Руси пружају 100% тачне информације (јер то је теоретски и немогуће) али и ови научници мислим благо спинују информацијама....

Међутим поента није да ли су Руси повредили турски ваздушни пристор за тих 1.500 метара (раздаљину коју човек претрчи за 5 минута, замисли војном авиони колико то траје) и то у брдском и ненасељеном рогу турске територије, већ је проблем човечанства што једна Турска изгледа учествује у подршци тероризма, који прави милионе избеглица, које се нагомилавају у Европи, где ће генерацијама бити грађани петог реда, што доводи даље до новог угњетавања и погодног тла за регрутовање локалних глава за нове тероре.

Све у свему ужас!

Petar

pre 8 godina

Znaci oni su bez znane putanje aviona (jer da je poznana nema potrebe ista racunati kad se zna gde je isao) izracunali, da je sa tom brzinom mogao uci samo na 7 sekundi? A kako se to izracuna kad ne znas kojom linijom je isao avion, ne kapiram?

Mare,NS

pre 8 godina

"Proračuni pokazuju da je avion mogao biti do deset sekundi u turskom vazdušnom prostoru, a ruske tvrdnje se ne slažu sa zakonima mehanike."

Gospodo,draga.
Vi ste promasili poentu.

Ne radi se tu o zakonima mehanike,nego o ZDRAVOM RAZUMU.
Nikakve pretnje po drzavu Tursku nije bilo,osim po njene snage i interese sa sirijske strane granice.

Nervozne reakcije iz Ankare to potvrdjuju.
Kontradiktorne izjave se smenjuju na svakih pola sata,jer su u panici.
NE zbog odmazde Rusije,jer je nece ni biti u vojnom smislu.
Dobili su opomenu pred iskljucenje iz Alijanse,jer niko normalan ne bi stao na njihovu stranu,posle svega sto se desilo.
Ako su ocekivali pohvale,grdno su se preracunali.
Sada se i na Zapadu otvoreno pise i govori o njihovoj ulozi u sirijskoj krizi i pomoci koju pruzaju ID-i,koja se vise ne zeli skrivati.

Pucajuci na drugog,izvrsili su politicko samoubistvo!
Sada su manji od makovog zrna.

Po prvi put,posle ko zna koliko godina,vise ne krse vazdusni prostor Grcke,sto su radili svakodnevno provocirajuci.
Siriji,ne da ne smeju ni da pridju,nego ne lete ni sa svoje strane granice!

Amerikanci su takodje prestali sa letovima po Siriji,sve to zahvaljujuci jednom jedinom coveku.

A,to nije Putin!

Dobro Secanje

pre 8 godina

"... a ruske tvrdnje se ne slažu sa zakonima mehanike."
E moji naucnici, i "kobra" i "zvono" se ne salzu sa zakonima mehanike pa ih Rusi (ipak) izvode!

anti komi

pre 8 godina

Ruski avioni su povredili vazdusni prostor svih zemalja Baltika, Engleske, cak su povredili i americki vazdusni prostor na drzavni praznik i to sve u poslednjih dva meseca.
To je kao kada vozis automobil ludacki prolazeci kroz tudja dvorista, onda naletis na nekoga jednako blesavog i izazovete sudar.
Sada neko treba da ih miri i zali, da im objasnjava zasto je opasno ponasati se na taj nacin.

Pametan covek zna da americki i ruski avioni seku male delove teritorije drugih zemalja, nema sanse da ce nesto zaobilaziti. To je tako.
Rusiti im avione je mnogo glupa, skupa i opasna odluka.

horhe

pre 8 godina

relativiziranje incidenta koji je napravila turska. avion je oboren, na pilote je pucano dok su se spuštali padobranom (zločin). jedan je imasakriran. ende.
šta mislite šta bi bilo da se ovo dogodilo američkom avionu?
licemerno jedino moguće sa te strane ali dokle, to je pitanje. dok u međuvremenu rusi udaraju po švercu jefitine nafte koju ujka sem blagosilja.

Nepristojni stvor

pre 8 godina

To su sve gluposti. Za visoku politiku granice ni ne postoje. Mislite da Amere i Ruse interesuju neke zamisljene linije na karti !? Turci sa namerom oborili ruski avion. To je jasno svima. Rusima pogotovo.

Glupan

pre 8 godina

U politici, odavno, činjenice i logika, uopšte više nemaju nikavu važnost, u stvari imaju, tek toliko da se zna, šta nikako ne sme da se kaže, i uradi.
Najbitnije je da budete najdominantniji u nametanju viđenja određene "ralnosti", i da pritom ubedite većinu, da greše, svi oni koji je osporavaju, a naročito da je osporite od tumačenja poltčke konkurencije, sa svojom nametljivom retoričkom kanonadom apsurda, i gluposti.

Nindza

pre 8 godina

Pitanje je kako su Turci za 17 sekundi, pa ajd nek je i 5 minuta, uspeli da detektuju, identifikuju, podignu avione, sustignu su-24, i obore ga, a ovaj pri tom leti OD Turske.
Klasicna sacekusa, jer su znali koga tacno obaraju i gde, jer su i kopnene trupe bile spremne i mitraljirale pilote. Ili su ti na zemlji za 17 sekundi uspeli da cuju, identifikuju, te da znaju da je na 6000 metara turski avion oborio ruski, da se organizuju, odu do mesta obaranja i docekaju pilote vatrom.

NSposmatrac

pre 8 godina

Rusi nisu tvrdilai da su su njihovi avioni skretali vec da su pogodjeni priliskom njihovog izlaska iz manevra bombardovanja a da su se pri tome nalazili na 1 km od Turske granice a pogodjeni avion je pao na 4 km od turske granice.

JamesFrancoIsMyMan

pre 8 godina

Komentari Srba na portalu koji 1000000000% znaju bolje od ovih astrofizicara iako su poslednji put kontakt sa avionom imali u nekoj video igrici a za njutnove zakone misle da se odnose na duzinu pecenja pljeskavice na rostilju, krecu za 3, 2, 1...Pijem pivce posle rucka i cekam demanti komentatora koji ce naravno da opovrgnu ''tamo neke sa katolickog instituta''.

Milojko

pre 8 godina

Jel ovi Belgijanci pokusavaju da budu naucnici, ili samo zele da diskredituju Rusku stranu? Cak i malo dete zna da ne mozes da upozoris nekoga 10x za 17 sekundi. Sto se tice putanje Ruskog aviona zar im nije lakse bilo da traze snimke radara, imaju ga i NATO radari, i da dodju do nepobitne istine. Ovako samo lupaju gluposti... Ovo je bila klasicna sacekusa i planirana provokacija od Turaca i njihovih vrlih saveznika. Da li je avion stvarno povredio Turski vazdusni prostor ili nije je totalno irelevantno.

Ivica

pre 8 godina

E sada, volim ove sto aminuju sve i kritikuju druge, pa me zanima da mi objasne sta znaci sledeca recenica:

"To nije moguće jer se promena smera kretanja za 90 stepeni pri tolikoj brzini može postići samo uz objekat koji je mnogo teži ili brži od aviona".

Inace, zavrsio sam fiziku i znam Njutnove zakone, kao i mnooooogo vise od toga, pa mi ova recenica deluje kao totalna glupost. Avion moze da okrene za 90 stepeni, samo mu treba vremena i prostora za to, naravno, ali ova gore tvrdnja je vrhunska besmislica.

Zipo

pre 8 godina

Blago ovoj dvojici ima da zive sto godina kakvim se glupostima bave.
(Predrag, 29. novembar 2015 14:14)

Cemu taj sarkastican komentar? Politicari igraju igre stavljajuci svet na kocku i takmice se u laganju a ova dvojica inteligentnih ljudi ih ubiju cinjenicama. Da je srece da imamo mi takve koji bi nonstop objasnjavali javno neke stvari tipa: kako moze u bg na H2O da za jedan dan bude prodato 80% stanova imajuci u vidu ukupan broj stanova, radno vreme, vreme obrade klijenata i najvaznije - nikakav standard.

Ćopavi komarac

pre 8 godina

@Ivica: treba uzeti u obzir realnu mogućnost, koja nema veze sa fizikom. A to je pogrešan prevod. Ne treba da budemo fizičari pa da sumnjamo, posebno u tursku verziju ali i u rusku. Kada bi bio cilj obrazovnog programa u osnovnoj školi da petnaestogodišnjak na osnovu dve ili više različitih informacija donese određeni sud, ne bi mi ovde raspravljali. Ne bi bilo Erdogana na vlasti, a najverovatnije ni Putina. Kamoli Obame.

Swarog

pre 8 godina

Mislim da o ovome ne vredi diskutovati. Avion je mozda bio par sekundi u turskom vazdusnom prostoru i oboren je jer su Turci mnogo nervozni zbog prisustva Rusije na njihovoj granici. Ono sto je ne kapiram je zasto Rusi nisu istog dana popodne poslali tamo par Su-30 i oborili prvi turski avion koji im se pokaze na radaru. To bi bila adekvatna odmazda an ne strozija kontrola paradajza na granici...

ŠTAZI

pre 8 godina

U ovoj situaciji pomažu samo astrolozi i raznorazni prevaranti slične fele. Samo oni mogu biti "iskreni" poput političara. Nauci danas više niko ne veruje...

pitam se pitam

pre 8 godina

pa turski radar je uocio ruski avion mnogo pre ulaska u tursku i kao i svi upozorio da se priblizava turskoj teritoriji i da promeni kurs a ovaj nije hteo ovi sacekali da udje u turski vazdusni prostor i cim je usao oborili ga.

Prizrenac

pre 8 godina

Steta i zalosno za poginule pilote i njihove porodice. Sta njima znace ove analize? Neka pocivaju u miru jadni.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (veerghoen, 29. novembar 2015 15:08)

Kako sad PILOTE!?!? Poginuo je jedan pilot a drugog su spasli.

Realno

pre 8 godina

0, 7, 10 ili 17 sekundi ne pravi nikakvu razliku Rusi su sa nato potpisali sporazum oko incidentnih situacija, kakva je bila ova, da bi se iste izbegle! turci se tog sporazuma nisu pridrzavali, iz ocigledne zasede su oborili avion, pa brze bolje obavestili nato..

samo kazem

pre 8 godina

Dobo jutro Kolumbo.Pa u diplomatiji niko ne govori istinu nego gleda što više da izvuče.Kakav bi svet bio da svi govore istinu !
(Milan M, 29. novembar 2015 16:26)

Bio bi 1000 puta bolji nego ovaj sadasnji!

JamesFrancoIsMyMan

pre 8 godina

Komentari Srba na portalu koji 1000000000% znaju bolje od ovih astrofizicara iako su poslednji put kontakt sa avionom imali u nekoj video igrici a za njutnove zakone misle da se odnose na duzinu pecenja pljeskavice na rostilju, krecu za 3, 2, 1...Pijem pivce posle rucka i cekam demanti komentatora koji ce naravno da opovrgnu ''tamo neke sa katolickog instituta''.

anti komi

pre 8 godina

Ruski avioni su povredili vazdusni prostor svih zemalja Baltika, Engleske, cak su povredili i americki vazdusni prostor na drzavni praznik i to sve u poslednjih dva meseca.
To je kao kada vozis automobil ludacki prolazeci kroz tudja dvorista, onda naletis na nekoga jednako blesavog i izazovete sudar.
Sada neko treba da ih miri i zali, da im objasnjava zasto je opasno ponasati se na taj nacin.

Pametan covek zna da americki i ruski avioni seku male delove teritorije drugih zemalja, nema sanse da ce nesto zaobilaziti. To je tako.
Rusiti im avione je mnogo glupa, skupa i opasna odluka.

Petar

pre 8 godina

Znaci oni su bez znane putanje aviona (jer da je poznana nema potrebe ista racunati kad se zna gde je isao) izracunali, da je sa tom brzinom mogao uci samo na 7 sekundi? A kako se to izracuna kad ne znas kojom linijom je isao avion, ne kapiram?

Dobro Secanje

pre 8 godina

"... a ruske tvrdnje se ne slažu sa zakonima mehanike."
E moji naucnici, i "kobra" i "zvono" se ne salzu sa zakonima mehanike pa ih Rusi (ipak) izvode!

Milojko

pre 8 godina

Jel ovi Belgijanci pokusavaju da budu naucnici, ili samo zele da diskredituju Rusku stranu? Cak i malo dete zna da ne mozes da upozoris nekoga 10x za 17 sekundi. Sto se tice putanje Ruskog aviona zar im nije lakse bilo da traze snimke radara, imaju ga i NATO radari, i da dodju do nepobitne istine. Ovako samo lupaju gluposti... Ovo je bila klasicna sacekusa i planirana provokacija od Turaca i njihovih vrlih saveznika. Da li je avion stvarno povredio Turski vazdusni prostor ili nije je totalno irelevantno.

pitam se pitam

pre 8 godina

pa turski radar je uocio ruski avion mnogo pre ulaska u tursku i kao i svi upozorio da se priblizava turskoj teritoriji i da promeni kurs a ovaj nije hteo ovi sacekali da udje u turski vazdusni prostor i cim je usao oborili ga.

Swarog

pre 8 godina

Mislim da o ovome ne vredi diskutovati. Avion je mozda bio par sekundi u turskom vazdusnom prostoru i oboren je jer su Turci mnogo nervozni zbog prisustva Rusije na njihovoj granici. Ono sto je ne kapiram je zasto Rusi nisu istog dana popodne poslali tamo par Su-30 i oborili prvi turski avion koji im se pokaze na radaru. To bi bila adekvatna odmazda an ne strozija kontrola paradajza na granici...

Кад?

pre 8 godina

Кад су Руси рекли да се авион у тренутку обарања окретао?
Од првог дана се тврди, што је и пилот потврдио, да нису ни повредили ваздушни простор Турске.
Не мислим да Руси пружају 100% тачне информације (јер то је теоретски и немогуће) али и ови научници мислим благо спинују информацијама....

Међутим поента није да ли су Руси повредили турски ваздушни пристор за тих 1.500 метара (раздаљину коју човек претрчи за 5 минута, замисли војном авиони колико то траје) и то у брдском и ненасељеном рогу турске територије, већ је проблем човечанства што једна Турска изгледа учествује у подршци тероризма, који прави милионе избеглица, које се нагомилавају у Европи, где ће генерацијама бити грађани петог реда, што доводи даље до новог угњетавања и погодног тла за регрутовање локалних глава за нове тероре.

Све у свему ужас!

Mare,NS

pre 8 godina

"Proračuni pokazuju da je avion mogao biti do deset sekundi u turskom vazdušnom prostoru, a ruske tvrdnje se ne slažu sa zakonima mehanike."

Gospodo,draga.
Vi ste promasili poentu.

Ne radi se tu o zakonima mehanike,nego o ZDRAVOM RAZUMU.
Nikakve pretnje po drzavu Tursku nije bilo,osim po njene snage i interese sa sirijske strane granice.

Nervozne reakcije iz Ankare to potvrdjuju.
Kontradiktorne izjave se smenjuju na svakih pola sata,jer su u panici.
NE zbog odmazde Rusije,jer je nece ni biti u vojnom smislu.
Dobili su opomenu pred iskljucenje iz Alijanse,jer niko normalan ne bi stao na njihovu stranu,posle svega sto se desilo.
Ako su ocekivali pohvale,grdno su se preracunali.
Sada se i na Zapadu otvoreno pise i govori o njihovoj ulozi u sirijskoj krizi i pomoci koju pruzaju ID-i,koja se vise ne zeli skrivati.

Pucajuci na drugog,izvrsili su politicko samoubistvo!
Sada su manji od makovog zrna.

Po prvi put,posle ko zna koliko godina,vise ne krse vazdusni prostor Grcke,sto su radili svakodnevno provocirajuci.
Siriji,ne da ne smeju ni da pridju,nego ne lete ni sa svoje strane granice!

Amerikanci su takodje prestali sa letovima po Siriji,sve to zahvaljujuci jednom jedinom coveku.

A,to nije Putin!

nb

pre 8 godina

Ova tvrdnja je,verovatno,i najbliza istini. Ruski pilot je presao u vazdusni prostor Turske,ali nije bilo potrebe za obaranjem aviona jer nije predstavljao nikakvu pretnju.

ŠTAZI

pre 8 godina

U ovoj situaciji pomažu samo astrolozi i raznorazni prevaranti slične fele. Samo oni mogu biti "iskreni" poput političara. Nauci danas više niko ne veruje...

horhe

pre 8 godina

relativiziranje incidenta koji je napravila turska. avion je oboren, na pilote je pucano dok su se spuštali padobranom (zločin). jedan je imasakriran. ende.
šta mislite šta bi bilo da se ovo dogodilo američkom avionu?
licemerno jedino moguće sa te strane ali dokle, to je pitanje. dok u međuvremenu rusi udaraju po švercu jefitine nafte koju ujka sem blagosilja.

Ivica

pre 8 godina

E sada, volim ove sto aminuju sve i kritikuju druge, pa me zanima da mi objasne sta znaci sledeca recenica:

"To nije moguće jer se promena smera kretanja za 90 stepeni pri tolikoj brzini može postići samo uz objekat koji je mnogo teži ili brži od aviona".

Inace, zavrsio sam fiziku i znam Njutnove zakone, kao i mnooooogo vise od toga, pa mi ova recenica deluje kao totalna glupost. Avion moze da okrene za 90 stepeni, samo mu treba vremena i prostora za to, naravno, ali ova gore tvrdnja je vrhunska besmislica.

Prizrenac

pre 8 godina

Steta i zalosno za poginule pilote i njihove porodice. Sta njima znace ove analize? Neka pocivaju u miru jadni.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (veerghoen, 29. novembar 2015 15:08)

Kako sad PILOTE!?!? Poginuo je jedan pilot a drugog su spasli.

NSposmatrac

pre 8 godina

Rusi nisu tvrdilai da su su njihovi avioni skretali vec da su pogodjeni priliskom njihovog izlaska iz manevra bombardovanja a da su se pri tome nalazili na 1 km od Turske granice a pogodjeni avion je pao na 4 km od turske granice.

Zipo

pre 8 godina

Blago ovoj dvojici ima da zive sto godina kakvim se glupostima bave.
(Predrag, 29. novembar 2015 14:14)

Cemu taj sarkastican komentar? Politicari igraju igre stavljajuci svet na kocku i takmice se u laganju a ova dvojica inteligentnih ljudi ih ubiju cinjenicama. Da je srece da imamo mi takve koji bi nonstop objasnjavali javno neke stvari tipa: kako moze u bg na H2O da za jedan dan bude prodato 80% stanova imajuci u vidu ukupan broj stanova, radno vreme, vreme obrade klijenata i najvaznije - nikakav standard.

Nindza

pre 8 godina

Pitanje je kako su Turci za 17 sekundi, pa ajd nek je i 5 minuta, uspeli da detektuju, identifikuju, podignu avione, sustignu su-24, i obore ga, a ovaj pri tom leti OD Turske.
Klasicna sacekusa, jer su znali koga tacno obaraju i gde, jer su i kopnene trupe bile spremne i mitraljirale pilote. Ili su ti na zemlji za 17 sekundi uspeli da cuju, identifikuju, te da znaju da je na 6000 metara turski avion oborio ruski, da se organizuju, odu do mesta obaranja i docekaju pilote vatrom.

Glupan

pre 8 godina

U politici, odavno, činjenice i logika, uopšte više nemaju nikavu važnost, u stvari imaju, tek toliko da se zna, šta nikako ne sme da se kaže, i uradi.
Najbitnije je da budete najdominantniji u nametanju viđenja određene "ralnosti", i da pritom ubedite većinu, da greše, svi oni koji je osporavaju, a naročito da je osporite od tumačenja poltčke konkurencije, sa svojom nametljivom retoričkom kanonadom apsurda, i gluposti.

Nepristojni stvor

pre 8 godina

To su sve gluposti. Za visoku politiku granice ni ne postoje. Mislite da Amere i Ruse interesuju neke zamisljene linije na karti !? Turci sa namerom oborili ruski avion. To je jasno svima. Rusima pogotovo.

Ćopavi komarac

pre 8 godina

@Ivica: treba uzeti u obzir realnu mogućnost, koja nema veze sa fizikom. A to je pogrešan prevod. Ne treba da budemo fizičari pa da sumnjamo, posebno u tursku verziju ali i u rusku. Kada bi bio cilj obrazovnog programa u osnovnoj školi da petnaestogodišnjak na osnovu dve ili više različitih informacija donese određeni sud, ne bi mi ovde raspravljali. Ne bi bilo Erdogana na vlasti, a najverovatnije ni Putina. Kamoli Obame.

Realno

pre 8 godina

0, 7, 10 ili 17 sekundi ne pravi nikakvu razliku Rusi su sa nato potpisali sporazum oko incidentnih situacija, kakva je bila ova, da bi se iste izbegle! turci se tog sporazuma nisu pridrzavali, iz ocigledne zasede su oborili avion, pa brze bolje obavestili nato..

samo kazem

pre 8 godina

Dobo jutro Kolumbo.Pa u diplomatiji niko ne govori istinu nego gleda što više da izvuče.Kakav bi svet bio da svi govore istinu !
(Milan M, 29. novembar 2015 16:26)

Bio bi 1000 puta bolji nego ovaj sadasnji!