Subota, 28.11.2015.

19:02

Putin odobrio ekonomske sankcije protiv Turske

Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je uvođenje ekonomskih sankcija protiv Turske kao meru zbog obaranja aviona Su-24, javlja AFP.

Izvor: B92

Putin odobrio ekonomske sankcije protiv Turske IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

EU Citizen

pre 8 godina

Turska je nešto manja, ali zato mnogo jača i fleksibilnija ekonomija od ruske, koja se uglavnom oslanja na izvoz energenata i sriovina, kao prava zemlja trećeg sveta, i zato je jako ranjiva i na fluktuacije na tržištu i na sve vrste sankcija i političkih pritisaka koje avanturizam mafije koja Rusijom upravlja izaziva. Dakle, ove sankcije će, naravno, oštetiti obe privrede donekle, ali mislim da će Rusija biti ta koja će platiti višu cenu, i da je Turska u mnogo boljoj poziciji da kompenzira bezbolno njihov uticaj. Po tradiciji, zbog interesa državno-gangsterske manjine koja ih je posvađala sa celim civilizovanim svetom, Rusi ponovo pucaju sami sebi u nogu.

pametnjakovic

pre 8 godina

Hajde da izanaliziramo ovakve kometare gde se strucnjaci vecito vezu i porede neke stvari,..Dakle jeste bilo tako ali bilo je i drugo vreme,drugacija potpuno situacija u svetu,bez interneta,mnoge stvari su bile drugacije,halo, to se desava pre cetvrt veka!!!
(Covek iz naroda, 29. novembar 2015 10:36) # Link komentara

Evo javljam se,zar sam ja igde napisao da SLO kompanije nemaju najvecu zaradu u bivsim YU zemljama?Kakve sad veze ima internet sa bojkotom robe,ja samo pricam o tome kako smo se k....li a sad opet to gledamo...pa npr zašto Gorenje danas ima fabriku u Valjevu i salone po celoj Srbiji a mi tamo nemamo ništa?Ili zašto Lada nema fabriku Ladi u Francuskoj nego je Renault preuzeo Ladu u Rusiji ili šta je to u pitanju da Rusija pravi odličan borbeni avion a putnički ne može da napravi to su suštinska pitanja.Gospodine ova zemlja ima dbele račune sa Rusijom ima nas koji se sećamo kada su Rusi napali Čehoslovačku da su se tada u SFRJ kopali rovovi za odbranu a takodje se secamo da je tada Breznjev direktno u kamere izjavio da nece tad napasti Jugoslaviju nego ce sacekati 15-20 godina da je urusi.A Vi se dobro zapitajte kome je jedino bilo u interesu da SFRJ propadne i da li je Ruski revanš Jugoslaviji i Srbiji čak i veći i utemeljeniji od Nemačkog,a to što se populusu serviraju pričice to je već druga stvar i što su na osnovu tih pričica osećanja jaka i odmah se sve shvata na prvu loptu...

Tika

pre 8 godina

Turska je prodavala naftu koju je dobijala od zlocinacke ID, cime je nju snabdevala novcem.To nije sigurno radila bez odobrenja njenog prekoanskog sponzora .Rusija je povukla pravi potez sa sankcijama.
Sada treba da sirijski drzavni avioni obaraju turske avione kada su iznad Sirije, kao i da Sirija naoruza kurde radi povracaja svoje teritorije koja im je prisvojila Turska.

Ifinus

pre 8 godina

Rusija je imala izvoz od 25 mlrd.$ godišnje u Tursku, a uvozila u vrednosti 7 mlrd.$. Ako tome dodamo još 4-5 mlrd.$ koje su Rusi kao turisti trošili u Turskoj to je opet suficit Rusije oko 13 mlrd.$. Rusi se odriču tih 13 mlrd. $. Sve u svemu, Rusi će imati veći gubitak. O tome piše opozicioni Eho Moskve.
http://echo.msk.ru/blog/nossik/1667486-echo/

Covek iz naroda

pre 8 godina

@ Ima nas koji se secamo kad je Slobo Milosevic uveo sankcije Sloveniji,pa ovde u Srbiji svi skakali od radosti,od svega je bilo da su rafovi u radnjama ostali prazni...
(pametnjakovic, 29. novembar 2015 07:2
Hajde da izanaliziramo ovakve kometare gde se strucnjaci vecito vezu i porede neke stvari,..Dakle jeste bilo tako ali bilo je i drugo vreme,drugacija potpuno situacija u svetu,bez interneta,mnoge stvari su bile drugacije,halo, to se desava pre cetvrt veka!!!tako da pitanje da je danas ista takva situacija -da se ponovi kako bi se odvijalo a pogotovu je sve drugacije danas da ponovim i jos sto se rusije tice i ekonomskih veza Koje generalno danas postoje i kud i kamo je sve drugacije - od onih koje su postojale pre 25 godina!!prema tome glupo poredjenje!!
Uostalom te iste Slo kompanije i dan danas najvecu zaradu imaju na drzavama bivse YU a ne ostatku EZ.pogledaj malo pa se javi!

Pro

pre 8 godina

Prethodna vest kaze da je sverc naftom Turska-ID imao vrednost milijardu dolara godisnje. Te pare sada idu Rusiji, taman da kompenzuju sankcije.

Nekako skupo zvuci!

pre 8 godina

@yes they can - Ko je kriv Rusiji sto se upetljala u priče oko Krima, Ukraine, a sad i Sirije, Asada, IDIL-a i Turske. Sami sebi jamu kopaju. Umjesto da su gledali "use i u svoje kljuse" i popravljali svoju privredu, koja nije u najboljem stanju, ako se izuzme nafta i gas, oni su htjeli glumiti svjetsku silu - i nisu uspjeli, sad će platiti danak u svojoj ekonomiji. Da je Putin bio normalan čovjek koji zna kada stati, čitav svijet je bio spreman zažmiriti na na jedno oko i priznati aneksiju Krima, ali avaj, hoće Putin i Ukrainu, pa Siriju - a sad vidi da nema kapacitet da sve to uradi...

blek

pre 8 godina

@igra rokenrol cela azija
Hahaha, super ti je ta! Mislis, "mi zajedno rokamo ID, a vi nam prijateljski srusite avion, i vasi ljudi mucki ubiju naseg pilota" - tipa Tursko partnerstvo?
Nema sta, bas znaju, hahaha.

Japanac

pre 8 godina

Ne volim Erdogana ali cini mi se da ovim Rusija puca sebi u nogu.
(Black howk down, 29. novembar 2015 08:57)

Sta su po tebi Rusi trebali da urade? Da sede i placu?

svanuće

pre 8 godina

Kad se nekome smrkne, drugom svane! Sada će srpski građevinari zauzeti mesta onih turskih, izvoz Srbije za Rusiju će se peterostruko povećati, a milioni ruskih turista preplavit će prostore otadžbine...

pametnjakovic

pre 8 godina

Ima nas koji se secamo kad je Slobo Milosevic uveo sankcije Sloveniji,pa ovde u Srbiji svi skakali od radosti,od svega je bilo da su rafovi u radnjama ostali prazni...

Marko

pre 8 godina

@Beks

Alo covece nerealni gde ti zivis? Turskoj je Rusija drugi najveci svetski partner a Rusiji je Turska 20 i neka na listi ekonomskih partnera..kako pricas takve gluposti? Samo ce turska gradjevina izgubiti par milijardi evra od ovih sankcija...

Marko

pre 8 godina

@JA

Jel zato "jacoj" turskoj ekonomiji "slabija" ruska drugi svetski partner i najbitnije inostrano gradjevinsko i prehrambeno trziste? Ajde ekonomisto objasni kako je jaca ekonimija vise zavisna od slabije nego slabija od jace?

Igra rokenerol cela azija

pre 8 godina

Rusija je sasvim nepouzdan poslovni partner, njihov poslovni model je neprihvatljiv za EU, sadrzi elemente ucene i straha da bi u svakom trenu mogli ostati bez energenta isko ga redovno placate? Ko bi iskreno zelio takvu nesigurnost i neizvesnost o najvaznijem pitanju za razvoj svoje zemlje. Mozda ce zaista turska privreda doziveti sok u kratkom roku, godinu dve ali u dugom roku je bolje imati sigurnijeg partnera od kojeg nece strahovati za isporuke. Jos kad dodate da vas partner od kojeg ocekujete visoku dozu profesionalizma pocne da uznemirava prrletima borbenih aviona e onda je ovo logican ofgovor Erdogana. Rusi jednostavno ne razumeju sta znaci partnerstvo, to mogu zausta da uce od turaka.

SADista

pre 8 godina

@Srbaljko sve si u pravu brate, lepo si objasnio ovim rusofilima kako stvari stoje. Umesto da se ugledaju na demokratsku Ameriku koja je samo u zadnjih 10 godina okupirala više od 8 država, a pri tome kada im zafali lova oni samo doštampaju novu i eto rešenja. Naravno, pokriće za te pare nemaju, ali ko šiša pokriće - ionako to nije važno. Eh, ti Rusi...

yes they can

pre 8 godina

Kad Amerika zgrabi nekog u celjusti ne pusta ga. Zahvaljujuci sankcijama EU I SAD-a BDP Rusije sa 2000 milijardi 2013, pao na 1200 milijardi 2015. Rat u Ukrajini, sukob sa Turskom i Rusija odgovara zatvaranjem gasa koji je jedina stvar koja odrzava budzet (za ratnike na tastaturama koji ocekuju vojni odgovor jedna informacija ratovi se nikad vise nece moci voditi izmedju jednakih, vojska se koristi samo da se osigura pljackanje vec unistenih drzava). Skup rat u Siriji koji ne mogu dobiti iz jednostavnog razloga, da bi Asad ostao na vlasti 90% stanovnistva mora otici, cak i tada bi morali Rusi i Iranci da ga cuvaju na vlasti dok je ziv.
Rusija je od zemlje koja se pocela razvijati, nezadrzivo krenula u novi bankrot. Steta, jer bipolarni svijet je mnogo bolji i posteniji za manje zemlje. I Turska ce ovo osjetiti ali ona nije meta ove igre vec samo epizoda, kao i steta po EU, Ukrajinu...

Ifinus

pre 8 godina

Sad će Turci da osnivaju fantomske firme u Azerbejdžanu i pokušaće ponovo da posluju u Rusiji. Turske pomorandže će možda preko Azerbejdžana ulaziti u Rusiju. Ali, sami Turci neće moći da rade u Tirskoj. Biće tu pokušaja pronalaženja rupa, ali sa manjim uspehom.

body

pre 8 godina

Nego sta cemo mi, kad se potpisivao ugovor o Turskom toku Turci su bili nasa braca, sad ce to biti Iranci cim je Putin poceo da sa njima suruje.

Petar

pre 8 godina

Bilo bi fino ako bi se narod uskomesao ,mada je za to potrebno vreme. Kao sto su nama uradili za Slobu,mada je on bio mala beba za ovog krvnika koji salje ljude na Balkan sa izjavama da je ovo Turska.

Beks

pre 8 godina

Ujka Putine , ostavio te je Erdogan bez ijednog valjanog poteza. I Predsednik Putin zna da su te sankcije samo farsa i zamajavanje naroda, a nasi Srbi misle to je sada kraj Turske. Naravoucenije Drugi se svadjaju i mire , a mi ZELENO BEREMO.

Bo_sana_c

pre 8 godina

Žalosni mi ovdje komentari kako će sad Turci biti na gubitku?! Kako kad su Rusi imali pozitivan balans sa Turcima pa nekoj logici valjda će Rusi biti u većem gubitku nego Turci?! Turci će da kupuju sad plin i naftu od Irana kom su skinute sankcije i uz povoljne aražmane privući goste koji više neće za Egipat i Tunis zbog loše situacije tamo i koji će zauzeti upražnjena mjesta od ruskih turista... A šta će Rusija?!

Dusan

pre 8 godina

@čika Žika Nije Turska Savezna Republika Jugoslavija pa da je upropasti to sto Rusi nece da more u Antaliju... Turska ima jake saveznike, americki je igrac na bliskom istoku, nece Rusi moci tako lako da je savladaju.

opadjurdjo

pre 8 godina

Zar mislite da je to uradjeno tek tako,izracunali su oni koliko ima fabrika kompanija i sveg u Rusiji pa onda odlucili kako da pritisnu Turke.....ja mislim da im nece bit svejedno....

Neko Iz Mase

pre 8 godina

Kako je to lako, kada se Velike Glave umisle,
da mogu raspolagati i Ljudima i Teriorijom i Mišljenjem...

A, Građani pate i jedva čekaju,
kada će više da dođe taj "Isus Krist",
da nas spasi...
Elem, brate Isuse, hajde više dolazi, izgibosmo...

Online

pre 8 godina

Realno udario ih je gde najvise boli.. Mogao je da srusi neki avion,ili nesto tako.. Ali umesto toga.. Nema vise rusa u Turskoj na moru,nema uvoza voca,nema carter letova.. Za laike da spomenem da se to godisnje meri u milijardama dolara.. Gospodski potez

milutin

pre 8 godina

Ovo ce na kraju da boli vise od obaranja aviona. Pozdravljam ovakav odgovor, ovo je mnogo efikasnije od odgovora oruzjem koji bi produbio sukob.

Srbaljko

pre 8 godina

Ovi rusi u poslednjih par godina su okupirali 4 teritorije (dve u Ukrajini I dve u Gruziji) ratuju u Siriji, uvode ekonomske sankcije Evropi, sada I Turskoj, inflacija galopira(dodatne sankcije smanjuju konkurenciju pa ce se inflacija dodatno povecavati), plate pale za 40% javna banka potrosila cetvrtinu svih deviznih rezervi na bezuspesnu odbranu rublje... skolski primer mana autokratije - kada autokrata odlepi, cela zemlja ide u ambis, makar bila najveca zemlja na svetu bogata svim prirodnim resursima.

tomy

pre 8 godina

I ako je Rusija na steti kao i Turska ipak ovo moze da posluzi za primer u buduce kako moze da se ispadne glup ako se slusaju mentori i gledaju licni interesi.

rašo,,kanada

pre 8 godina

kad su EU i SAD uveli sankcije Rusima Putin je bio ubeđen da će to više pogoditi njih nego Rusiju
verovatno da će i ove ruske sankcije Turskoj više štete naneti Rusima nego Turcima
Rusija bi najpre trebala da prekine diplomatske odnose sa Turskom i da snažno podrži Kurde i na taj način da kazni Turke..

Mare,NS

pre 8 godina

Nisu slucajno Rusi velemajstori,najdrevnije misaone igre na svetu.
Puste te da napadas,ispucas sve sto imas,mozda i zrtvuju koju figuru,a onda se zna sta sledi.

Sah-mat,dok si trepnuo!

Sah je tamo bio obavezan predmet u osnovnim skolama,zato svako onaj,koji je pomislio da ce se upecati i reagovati ishitreno,grdno se preracunao.
Proracunato i smireno do bola za razliku od uznemirenih i kontradiktornih izjava onog turskog `nesrecnika`,koje smenjuju jedna drugu na svakih pola sata.

Sad ce da ga `delju` polako i sa uzivanjem,jer su svi uvideli da je jedan egoista,stiteci privatni biznis svoje porodice(`krvava nafta`) bio spreman da ceo svet uvuce u katastrofu.

Sad moze da laje,a karavani prolaze,zaobilazeci nedosanjano neootomansko carstvo,koje ce ostati samo pusti snovi,skrhanog i odbacenog dedice iz Turske,Erdogana Velicanstvenog I(i poslednjeg)!

Mare,NS

pre 8 godina

Nisu slucajno Rusi velemajstori,najdrevnije misaone igre na svetu.
Puste te da napadas,ispucas sve sto imas,mozda i zrtvuju koju figuru,a onda se zna sta sledi.

Sah-mat,dok si trepnuo!

Sah je tamo bio obavezan predmet u osnovnim skolama,zato svako onaj,koji je pomislio da ce se upecati i reagovati ishitreno,grdno se preracunao.
Proracunato i smireno do bola za razliku od uznemirenih i kontradiktornih izjava onog turskog `nesrecnika`,koje smenjuju jedna drugu na svakih pola sata.

Sad ce da ga `delju` polako i sa uzivanjem,jer su svi uvideli da je jedan egoista,stiteci privatni biznis svoje porodice(`krvava nafta`) bio spreman da ceo svet uvuce u katastrofu.

Sad moze da laje,a karavani prolaze,zaobilazeci nedosanjano neootomansko carstvo,koje ce ostati samo pusti snovi,skrhanog i odbacenog dedice iz Turske,Erdogana Velicanstvenog I(i poslednjeg)!

tomy

pre 8 godina

I ako je Rusija na steti kao i Turska ipak ovo moze da posluzi za primer u buduce kako moze da se ispadne glup ako se slusaju mentori i gledaju licni interesi.

Online

pre 8 godina

Realno udario ih je gde najvise boli.. Mogao je da srusi neki avion,ili nesto tako.. Ali umesto toga.. Nema vise rusa u Turskoj na moru,nema uvoza voca,nema carter letova.. Za laike da spomenem da se to godisnje meri u milijardama dolara.. Gospodski potez

milutin

pre 8 godina

Ovo ce na kraju da boli vise od obaranja aviona. Pozdravljam ovakav odgovor, ovo je mnogo efikasnije od odgovora oruzjem koji bi produbio sukob.

Srbaljko

pre 8 godina

Ovi rusi u poslednjih par godina su okupirali 4 teritorije (dve u Ukrajini I dve u Gruziji) ratuju u Siriji, uvode ekonomske sankcije Evropi, sada I Turskoj, inflacija galopira(dodatne sankcije smanjuju konkurenciju pa ce se inflacija dodatno povecavati), plate pale za 40% javna banka potrosila cetvrtinu svih deviznih rezervi na bezuspesnu odbranu rublje... skolski primer mana autokratije - kada autokrata odlepi, cela zemlja ide u ambis, makar bila najveca zemlja na svetu bogata svim prirodnim resursima.

opadjurdjo

pre 8 godina

Zar mislite da je to uradjeno tek tako,izracunali su oni koliko ima fabrika kompanija i sveg u Rusiji pa onda odlucili kako da pritisnu Turke.....ja mislim da im nece bit svejedno....

Neko Iz Mase

pre 8 godina

Kako je to lako, kada se Velike Glave umisle,
da mogu raspolagati i Ljudima i Teriorijom i Mišljenjem...

A, Građani pate i jedva čekaju,
kada će više da dođe taj "Isus Krist",
da nas spasi...
Elem, brate Isuse, hajde više dolazi, izgibosmo...

Dusan

pre 8 godina

@čika Žika Nije Turska Savezna Republika Jugoslavija pa da je upropasti to sto Rusi nece da more u Antaliju... Turska ima jake saveznike, americki je igrac na bliskom istoku, nece Rusi moci tako lako da je savladaju.

Ifinus

pre 8 godina

Sad će Turci da osnivaju fantomske firme u Azerbejdžanu i pokušaće ponovo da posluju u Rusiji. Turske pomorandže će možda preko Azerbejdžana ulaziti u Rusiju. Ali, sami Turci neće moći da rade u Tirskoj. Biće tu pokušaja pronalaženja rupa, ali sa manjim uspehom.

rašo,,kanada

pre 8 godina

kad su EU i SAD uveli sankcije Rusima Putin je bio ubeđen da će to više pogoditi njih nego Rusiju
verovatno da će i ove ruske sankcije Turskoj više štete naneti Rusima nego Turcima
Rusija bi najpre trebala da prekine diplomatske odnose sa Turskom i da snažno podrži Kurde i na taj način da kazni Turke..

Petar

pre 8 godina

Bilo bi fino ako bi se narod uskomesao ,mada je za to potrebno vreme. Kao sto su nama uradili za Slobu,mada je on bio mala beba za ovog krvnika koji salje ljude na Balkan sa izjavama da je ovo Turska.

Beks

pre 8 godina

Ujka Putine , ostavio te je Erdogan bez ijednog valjanog poteza. I Predsednik Putin zna da su te sankcije samo farsa i zamajavanje naroda, a nasi Srbi misle to je sada kraj Turske. Naravoucenije Drugi se svadjaju i mire , a mi ZELENO BEREMO.

Bo_sana_c

pre 8 godina

Žalosni mi ovdje komentari kako će sad Turci biti na gubitku?! Kako kad su Rusi imali pozitivan balans sa Turcima pa nekoj logici valjda će Rusi biti u većem gubitku nego Turci?! Turci će da kupuju sad plin i naftu od Irana kom su skinute sankcije i uz povoljne aražmane privući goste koji više neće za Egipat i Tunis zbog loše situacije tamo i koji će zauzeti upražnjena mjesta od ruskih turista... A šta će Rusija?!

body

pre 8 godina

Nego sta cemo mi, kad se potpisivao ugovor o Turskom toku Turci su bili nasa braca, sad ce to biti Iranci cim je Putin poceo da sa njima suruje.

Marko

pre 8 godina

@Beks

Alo covece nerealni gde ti zivis? Turskoj je Rusija drugi najveci svetski partner a Rusiji je Turska 20 i neka na listi ekonomskih partnera..kako pricas takve gluposti? Samo ce turska gradjevina izgubiti par milijardi evra od ovih sankcija...

Japanac

pre 8 godina

Ne volim Erdogana ali cini mi se da ovim Rusija puca sebi u nogu.
(Black howk down, 29. novembar 2015 08:57)

Sta su po tebi Rusi trebali da urade? Da sede i placu?

SADista

pre 8 godina

@Srbaljko sve si u pravu brate, lepo si objasnio ovim rusofilima kako stvari stoje. Umesto da se ugledaju na demokratsku Ameriku koja je samo u zadnjih 10 godina okupirala više od 8 država, a pri tome kada im zafali lova oni samo doštampaju novu i eto rešenja. Naravno, pokriće za te pare nemaju, ali ko šiša pokriće - ionako to nije važno. Eh, ti Rusi...

blek

pre 8 godina

@igra rokenrol cela azija
Hahaha, super ti je ta! Mislis, "mi zajedno rokamo ID, a vi nam prijateljski srusite avion, i vasi ljudi mucki ubiju naseg pilota" - tipa Tursko partnerstvo?
Nema sta, bas znaju, hahaha.

svanuće

pre 8 godina

Kad se nekome smrkne, drugom svane! Sada će srpski građevinari zauzeti mesta onih turskih, izvoz Srbije za Rusiju će se peterostruko povećati, a milioni ruskih turista preplavit će prostore otadžbine...

Marko

pre 8 godina

@JA

Jel zato "jacoj" turskoj ekonomiji "slabija" ruska drugi svetski partner i najbitnije inostrano gradjevinsko i prehrambeno trziste? Ajde ekonomisto objasni kako je jaca ekonimija vise zavisna od slabije nego slabija od jace?

pametnjakovic

pre 8 godina

Ima nas koji se secamo kad je Slobo Milosevic uveo sankcije Sloveniji,pa ovde u Srbiji svi skakali od radosti,od svega je bilo da su rafovi u radnjama ostali prazni...

Nekako skupo zvuci!

pre 8 godina

@yes they can - Ko je kriv Rusiji sto se upetljala u priče oko Krima, Ukraine, a sad i Sirije, Asada, IDIL-a i Turske. Sami sebi jamu kopaju. Umjesto da su gledali "use i u svoje kljuse" i popravljali svoju privredu, koja nije u najboljem stanju, ako se izuzme nafta i gas, oni su htjeli glumiti svjetsku silu - i nisu uspjeli, sad će platiti danak u svojoj ekonomiji. Da je Putin bio normalan čovjek koji zna kada stati, čitav svijet je bio spreman zažmiriti na na jedno oko i priznati aneksiju Krima, ali avaj, hoće Putin i Ukrainu, pa Siriju - a sad vidi da nema kapacitet da sve to uradi...

yes they can

pre 8 godina

Kad Amerika zgrabi nekog u celjusti ne pusta ga. Zahvaljujuci sankcijama EU I SAD-a BDP Rusije sa 2000 milijardi 2013, pao na 1200 milijardi 2015. Rat u Ukrajini, sukob sa Turskom i Rusija odgovara zatvaranjem gasa koji je jedina stvar koja odrzava budzet (za ratnike na tastaturama koji ocekuju vojni odgovor jedna informacija ratovi se nikad vise nece moci voditi izmedju jednakih, vojska se koristi samo da se osigura pljackanje vec unistenih drzava). Skup rat u Siriji koji ne mogu dobiti iz jednostavnog razloga, da bi Asad ostao na vlasti 90% stanovnistva mora otici, cak i tada bi morali Rusi i Iranci da ga cuvaju na vlasti dok je ziv.
Rusija je od zemlje koja se pocela razvijati, nezadrzivo krenula u novi bankrot. Steta, jer bipolarni svijet je mnogo bolji i posteniji za manje zemlje. I Turska ce ovo osjetiti ali ona nije meta ove igre vec samo epizoda, kao i steta po EU, Ukrajinu...

Igra rokenerol cela azija

pre 8 godina

Rusija je sasvim nepouzdan poslovni partner, njihov poslovni model je neprihvatljiv za EU, sadrzi elemente ucene i straha da bi u svakom trenu mogli ostati bez energenta isko ga redovno placate? Ko bi iskreno zelio takvu nesigurnost i neizvesnost o najvaznijem pitanju za razvoj svoje zemlje. Mozda ce zaista turska privreda doziveti sok u kratkom roku, godinu dve ali u dugom roku je bolje imati sigurnijeg partnera od kojeg nece strahovati za isporuke. Jos kad dodate da vas partner od kojeg ocekujete visoku dozu profesionalizma pocne da uznemirava prrletima borbenih aviona e onda je ovo logican ofgovor Erdogana. Rusi jednostavno ne razumeju sta znaci partnerstvo, to mogu zausta da uce od turaka.

Ifinus

pre 8 godina

Rusija je imala izvoz od 25 mlrd.$ godišnje u Tursku, a uvozila u vrednosti 7 mlrd.$. Ako tome dodamo još 4-5 mlrd.$ koje su Rusi kao turisti trošili u Turskoj to je opet suficit Rusije oko 13 mlrd.$. Rusi se odriču tih 13 mlrd. $. Sve u svemu, Rusi će imati veći gubitak. O tome piše opozicioni Eho Moskve.
http://echo.msk.ru/blog/nossik/1667486-echo/

Covek iz naroda

pre 8 godina

@ Ima nas koji se secamo kad je Slobo Milosevic uveo sankcije Sloveniji,pa ovde u Srbiji svi skakali od radosti,od svega je bilo da su rafovi u radnjama ostali prazni...
(pametnjakovic, 29. novembar 2015 07:2
Hajde da izanaliziramo ovakve kometare gde se strucnjaci vecito vezu i porede neke stvari,..Dakle jeste bilo tako ali bilo je i drugo vreme,drugacija potpuno situacija u svetu,bez interneta,mnoge stvari su bile drugacije,halo, to se desava pre cetvrt veka!!!tako da pitanje da je danas ista takva situacija -da se ponovi kako bi se odvijalo a pogotovu je sve drugacije danas da ponovim i jos sto se rusije tice i ekonomskih veza Koje generalno danas postoje i kud i kamo je sve drugacije - od onih koje su postojale pre 25 godina!!prema tome glupo poredjenje!!
Uostalom te iste Slo kompanije i dan danas najvecu zaradu imaju na drzavama bivse YU a ne ostatku EZ.pogledaj malo pa se javi!

Tika

pre 8 godina

Turska je prodavala naftu koju je dobijala od zlocinacke ID, cime je nju snabdevala novcem.To nije sigurno radila bez odobrenja njenog prekoanskog sponzora .Rusija je povukla pravi potez sa sankcijama.
Sada treba da sirijski drzavni avioni obaraju turske avione kada su iznad Sirije, kao i da Sirija naoruza kurde radi povracaja svoje teritorije koja im je prisvojila Turska.

Pro

pre 8 godina

Prethodna vest kaze da je sverc naftom Turska-ID imao vrednost milijardu dolara godisnje. Te pare sada idu Rusiji, taman da kompenzuju sankcije.

EU Citizen

pre 8 godina

Turska je nešto manja, ali zato mnogo jača i fleksibilnija ekonomija od ruske, koja se uglavnom oslanja na izvoz energenata i sriovina, kao prava zemlja trećeg sveta, i zato je jako ranjiva i na fluktuacije na tržištu i na sve vrste sankcija i političkih pritisaka koje avanturizam mafije koja Rusijom upravlja izaziva. Dakle, ove sankcije će, naravno, oštetiti obe privrede donekle, ali mislim da će Rusija biti ta koja će platiti višu cenu, i da je Turska u mnogo boljoj poziciji da kompenzira bezbolno njihov uticaj. Po tradiciji, zbog interesa državno-gangsterske manjine koja ih je posvađala sa celim civilizovanim svetom, Rusi ponovo pucaju sami sebi u nogu.

pametnjakovic

pre 8 godina

Hajde da izanaliziramo ovakve kometare gde se strucnjaci vecito vezu i porede neke stvari,..Dakle jeste bilo tako ali bilo je i drugo vreme,drugacija potpuno situacija u svetu,bez interneta,mnoge stvari su bile drugacije,halo, to se desava pre cetvrt veka!!!
(Covek iz naroda, 29. novembar 2015 10:36) # Link komentara

Evo javljam se,zar sam ja igde napisao da SLO kompanije nemaju najvecu zaradu u bivsim YU zemljama?Kakve sad veze ima internet sa bojkotom robe,ja samo pricam o tome kako smo se k....li a sad opet to gledamo...pa npr zašto Gorenje danas ima fabriku u Valjevu i salone po celoj Srbiji a mi tamo nemamo ništa?Ili zašto Lada nema fabriku Ladi u Francuskoj nego je Renault preuzeo Ladu u Rusiji ili šta je to u pitanju da Rusija pravi odličan borbeni avion a putnički ne može da napravi to su suštinska pitanja.Gospodine ova zemlja ima dbele račune sa Rusijom ima nas koji se sećamo kada su Rusi napali Čehoslovačku da su se tada u SFRJ kopali rovovi za odbranu a takodje se secamo da je tada Breznjev direktno u kamere izjavio da nece tad napasti Jugoslaviju nego ce sacekati 15-20 godina da je urusi.A Vi se dobro zapitajte kome je jedino bilo u interesu da SFRJ propadne i da li je Ruski revanš Jugoslaviji i Srbiji čak i veći i utemeljeniji od Nemačkog,a to što se populusu serviraju pričice to je već druga stvar i što su na osnovu tih pričica osećanja jaka i odmah se sve shvata na prvu loptu...

Srbaljko

pre 8 godina

Ovi rusi u poslednjih par godina su okupirali 4 teritorije (dve u Ukrajini I dve u Gruziji) ratuju u Siriji, uvode ekonomske sankcije Evropi, sada I Turskoj, inflacija galopira(dodatne sankcije smanjuju konkurenciju pa ce se inflacija dodatno povecavati), plate pale za 40% javna banka potrosila cetvrtinu svih deviznih rezervi na bezuspesnu odbranu rublje... skolski primer mana autokratije - kada autokrata odlepi, cela zemlja ide u ambis, makar bila najveca zemlja na svetu bogata svim prirodnim resursima.

Dusan

pre 8 godina

@čika Žika Nije Turska Savezna Republika Jugoslavija pa da je upropasti to sto Rusi nece da more u Antaliju... Turska ima jake saveznike, americki je igrac na bliskom istoku, nece Rusi moci tako lako da je savladaju.

Mare,NS

pre 8 godina

Nisu slucajno Rusi velemajstori,najdrevnije misaone igre na svetu.
Puste te da napadas,ispucas sve sto imas,mozda i zrtvuju koju figuru,a onda se zna sta sledi.

Sah-mat,dok si trepnuo!

Sah je tamo bio obavezan predmet u osnovnim skolama,zato svako onaj,koji je pomislio da ce se upecati i reagovati ishitreno,grdno se preracunao.
Proracunato i smireno do bola za razliku od uznemirenih i kontradiktornih izjava onog turskog `nesrecnika`,koje smenjuju jedna drugu na svakih pola sata.

Sad ce da ga `delju` polako i sa uzivanjem,jer su svi uvideli da je jedan egoista,stiteci privatni biznis svoje porodice(`krvava nafta`) bio spreman da ceo svet uvuce u katastrofu.

Sad moze da laje,a karavani prolaze,zaobilazeci nedosanjano neootomansko carstvo,koje ce ostati samo pusti snovi,skrhanog i odbacenog dedice iz Turske,Erdogana Velicanstvenog I(i poslednjeg)!

rašo,,kanada

pre 8 godina

kad su EU i SAD uveli sankcije Rusima Putin je bio ubeđen da će to više pogoditi njih nego Rusiju
verovatno da će i ove ruske sankcije Turskoj više štete naneti Rusima nego Turcima
Rusija bi najpre trebala da prekine diplomatske odnose sa Turskom i da snažno podrži Kurde i na taj način da kazni Turke..

Beks

pre 8 godina

Ujka Putine , ostavio te je Erdogan bez ijednog valjanog poteza. I Predsednik Putin zna da su te sankcije samo farsa i zamajavanje naroda, a nasi Srbi misle to je sada kraj Turske. Naravoucenije Drugi se svadjaju i mire , a mi ZELENO BEREMO.

Bo_sana_c

pre 8 godina

Žalosni mi ovdje komentari kako će sad Turci biti na gubitku?! Kako kad su Rusi imali pozitivan balans sa Turcima pa nekoj logici valjda će Rusi biti u većem gubitku nego Turci?! Turci će da kupuju sad plin i naftu od Irana kom su skinute sankcije i uz povoljne aražmane privući goste koji više neće za Egipat i Tunis zbog loše situacije tamo i koji će zauzeti upražnjena mjesta od ruskih turista... A šta će Rusija?!

Online

pre 8 godina

Realno udario ih je gde najvise boli.. Mogao je da srusi neki avion,ili nesto tako.. Ali umesto toga.. Nema vise rusa u Turskoj na moru,nema uvoza voca,nema carter letova.. Za laike da spomenem da se to godisnje meri u milijardama dolara.. Gospodski potez

tomy

pre 8 godina

I ako je Rusija na steti kao i Turska ipak ovo moze da posluzi za primer u buduce kako moze da se ispadne glup ako se slusaju mentori i gledaju licni interesi.

milutin

pre 8 godina

Ovo ce na kraju da boli vise od obaranja aviona. Pozdravljam ovakav odgovor, ovo je mnogo efikasnije od odgovora oruzjem koji bi produbio sukob.

Nekako skupo zvuci!

pre 8 godina

@yes they can - Ko je kriv Rusiji sto se upetljala u priče oko Krima, Ukraine, a sad i Sirije, Asada, IDIL-a i Turske. Sami sebi jamu kopaju. Umjesto da su gledali "use i u svoje kljuse" i popravljali svoju privredu, koja nije u najboljem stanju, ako se izuzme nafta i gas, oni su htjeli glumiti svjetsku silu - i nisu uspjeli, sad će platiti danak u svojoj ekonomiji. Da je Putin bio normalan čovjek koji zna kada stati, čitav svijet je bio spreman zažmiriti na na jedno oko i priznati aneksiju Krima, ali avaj, hoće Putin i Ukrainu, pa Siriju - a sad vidi da nema kapacitet da sve to uradi...

Neko Iz Mase

pre 8 godina

Kako je to lako, kada se Velike Glave umisle,
da mogu raspolagati i Ljudima i Teriorijom i Mišljenjem...

A, Građani pate i jedva čekaju,
kada će više da dođe taj "Isus Krist",
da nas spasi...
Elem, brate Isuse, hajde više dolazi, izgibosmo...

pametnjakovic

pre 8 godina

Ima nas koji se secamo kad je Slobo Milosevic uveo sankcije Sloveniji,pa ovde u Srbiji svi skakali od radosti,od svega je bilo da su rafovi u radnjama ostali prazni...

opadjurdjo

pre 8 godina

Zar mislite da je to uradjeno tek tako,izracunali su oni koliko ima fabrika kompanija i sveg u Rusiji pa onda odlucili kako da pritisnu Turke.....ja mislim da im nece bit svejedno....

Igra rokenerol cela azija

pre 8 godina

Rusija je sasvim nepouzdan poslovni partner, njihov poslovni model je neprihvatljiv za EU, sadrzi elemente ucene i straha da bi u svakom trenu mogli ostati bez energenta isko ga redovno placate? Ko bi iskreno zelio takvu nesigurnost i neizvesnost o najvaznijem pitanju za razvoj svoje zemlje. Mozda ce zaista turska privreda doziveti sok u kratkom roku, godinu dve ali u dugom roku je bolje imati sigurnijeg partnera od kojeg nece strahovati za isporuke. Jos kad dodate da vas partner od kojeg ocekujete visoku dozu profesionalizma pocne da uznemirava prrletima borbenih aviona e onda je ovo logican ofgovor Erdogana. Rusi jednostavno ne razumeju sta znaci partnerstvo, to mogu zausta da uce od turaka.

body

pre 8 godina

Nego sta cemo mi, kad se potpisivao ugovor o Turskom toku Turci su bili nasa braca, sad ce to biti Iranci cim je Putin poceo da sa njima suruje.

Petar

pre 8 godina

Bilo bi fino ako bi se narod uskomesao ,mada je za to potrebno vreme. Kao sto su nama uradili za Slobu,mada je on bio mala beba za ovog krvnika koji salje ljude na Balkan sa izjavama da je ovo Turska.

yes they can

pre 8 godina

Kad Amerika zgrabi nekog u celjusti ne pusta ga. Zahvaljujuci sankcijama EU I SAD-a BDP Rusije sa 2000 milijardi 2013, pao na 1200 milijardi 2015. Rat u Ukrajini, sukob sa Turskom i Rusija odgovara zatvaranjem gasa koji je jedina stvar koja odrzava budzet (za ratnike na tastaturama koji ocekuju vojni odgovor jedna informacija ratovi se nikad vise nece moci voditi izmedju jednakih, vojska se koristi samo da se osigura pljackanje vec unistenih drzava). Skup rat u Siriji koji ne mogu dobiti iz jednostavnog razloga, da bi Asad ostao na vlasti 90% stanovnistva mora otici, cak i tada bi morali Rusi i Iranci da ga cuvaju na vlasti dok je ziv.
Rusija je od zemlje koja se pocela razvijati, nezadrzivo krenula u novi bankrot. Steta, jer bipolarni svijet je mnogo bolji i posteniji za manje zemlje. I Turska ce ovo osjetiti ali ona nije meta ove igre vec samo epizoda, kao i steta po EU, Ukrajinu...

Ifinus

pre 8 godina

Rusija je imala izvoz od 25 mlrd.$ godišnje u Tursku, a uvozila u vrednosti 7 mlrd.$. Ako tome dodamo još 4-5 mlrd.$ koje su Rusi kao turisti trošili u Turskoj to je opet suficit Rusije oko 13 mlrd.$. Rusi se odriču tih 13 mlrd. $. Sve u svemu, Rusi će imati veći gubitak. O tome piše opozicioni Eho Moskve.
http://echo.msk.ru/blog/nossik/1667486-echo/

EU Citizen

pre 8 godina

Turska je nešto manja, ali zato mnogo jača i fleksibilnija ekonomija od ruske, koja se uglavnom oslanja na izvoz energenata i sriovina, kao prava zemlja trećeg sveta, i zato je jako ranjiva i na fluktuacije na tržištu i na sve vrste sankcija i političkih pritisaka koje avanturizam mafije koja Rusijom upravlja izaziva. Dakle, ove sankcije će, naravno, oštetiti obe privrede donekle, ali mislim da će Rusija biti ta koja će platiti višu cenu, i da je Turska u mnogo boljoj poziciji da kompenzira bezbolno njihov uticaj. Po tradiciji, zbog interesa državno-gangsterske manjine koja ih je posvađala sa celim civilizovanim svetom, Rusi ponovo pucaju sami sebi u nogu.

Japanac

pre 8 godina

Ne volim Erdogana ali cini mi se da ovim Rusija puca sebi u nogu.
(Black howk down, 29. novembar 2015 08:57)

Sta su po tebi Rusi trebali da urade? Da sede i placu?

Ifinus

pre 8 godina

Sad će Turci da osnivaju fantomske firme u Azerbejdžanu i pokušaće ponovo da posluju u Rusiji. Turske pomorandže će možda preko Azerbejdžana ulaziti u Rusiju. Ali, sami Turci neće moći da rade u Tirskoj. Biće tu pokušaja pronalaženja rupa, ali sa manjim uspehom.

svanuće

pre 8 godina

Kad se nekome smrkne, drugom svane! Sada će srpski građevinari zauzeti mesta onih turskih, izvoz Srbije za Rusiju će se peterostruko povećati, a milioni ruskih turista preplavit će prostore otadžbine...

pametnjakovic

pre 8 godina

Hajde da izanaliziramo ovakve kometare gde se strucnjaci vecito vezu i porede neke stvari,..Dakle jeste bilo tako ali bilo je i drugo vreme,drugacija potpuno situacija u svetu,bez interneta,mnoge stvari su bile drugacije,halo, to se desava pre cetvrt veka!!!
(Covek iz naroda, 29. novembar 2015 10:36) # Link komentara

Evo javljam se,zar sam ja igde napisao da SLO kompanije nemaju najvecu zaradu u bivsim YU zemljama?Kakve sad veze ima internet sa bojkotom robe,ja samo pricam o tome kako smo se k....li a sad opet to gledamo...pa npr zašto Gorenje danas ima fabriku u Valjevu i salone po celoj Srbiji a mi tamo nemamo ništa?Ili zašto Lada nema fabriku Ladi u Francuskoj nego je Renault preuzeo Ladu u Rusiji ili šta je to u pitanju da Rusija pravi odličan borbeni avion a putnički ne može da napravi to su suštinska pitanja.Gospodine ova zemlja ima dbele račune sa Rusijom ima nas koji se sećamo kada su Rusi napali Čehoslovačku da su se tada u SFRJ kopali rovovi za odbranu a takodje se secamo da je tada Breznjev direktno u kamere izjavio da nece tad napasti Jugoslaviju nego ce sacekati 15-20 godina da je urusi.A Vi se dobro zapitajte kome je jedino bilo u interesu da SFRJ propadne i da li je Ruski revanš Jugoslaviji i Srbiji čak i veći i utemeljeniji od Nemačkog,a to što se populusu serviraju pričice to je već druga stvar i što su na osnovu tih pričica osećanja jaka i odmah se sve shvata na prvu loptu...

Marko

pre 8 godina

@Beks

Alo covece nerealni gde ti zivis? Turskoj je Rusija drugi najveci svetski partner a Rusiji je Turska 20 i neka na listi ekonomskih partnera..kako pricas takve gluposti? Samo ce turska gradjevina izgubiti par milijardi evra od ovih sankcija...

SADista

pre 8 godina

@Srbaljko sve si u pravu brate, lepo si objasnio ovim rusofilima kako stvari stoje. Umesto da se ugledaju na demokratsku Ameriku koja je samo u zadnjih 10 godina okupirala više od 8 država, a pri tome kada im zafali lova oni samo doštampaju novu i eto rešenja. Naravno, pokriće za te pare nemaju, ali ko šiša pokriće - ionako to nije važno. Eh, ti Rusi...

Pro

pre 8 godina

Prethodna vest kaze da je sverc naftom Turska-ID imao vrednost milijardu dolara godisnje. Te pare sada idu Rusiji, taman da kompenzuju sankcije.

Tika

pre 8 godina

Turska je prodavala naftu koju je dobijala od zlocinacke ID, cime je nju snabdevala novcem.To nije sigurno radila bez odobrenja njenog prekoanskog sponzora .Rusija je povukla pravi potez sa sankcijama.
Sada treba da sirijski drzavni avioni obaraju turske avione kada su iznad Sirije, kao i da Sirija naoruza kurde radi povracaja svoje teritorije koja im je prisvojila Turska.

blek

pre 8 godina

@igra rokenrol cela azija
Hahaha, super ti je ta! Mislis, "mi zajedno rokamo ID, a vi nam prijateljski srusite avion, i vasi ljudi mucki ubiju naseg pilota" - tipa Tursko partnerstvo?
Nema sta, bas znaju, hahaha.

Covek iz naroda

pre 8 godina

@ Ima nas koji se secamo kad je Slobo Milosevic uveo sankcije Sloveniji,pa ovde u Srbiji svi skakali od radosti,od svega je bilo da su rafovi u radnjama ostali prazni...
(pametnjakovic, 29. novembar 2015 07:2
Hajde da izanaliziramo ovakve kometare gde se strucnjaci vecito vezu i porede neke stvari,..Dakle jeste bilo tako ali bilo je i drugo vreme,drugacija potpuno situacija u svetu,bez interneta,mnoge stvari su bile drugacije,halo, to se desava pre cetvrt veka!!!tako da pitanje da je danas ista takva situacija -da se ponovi kako bi se odvijalo a pogotovu je sve drugacije danas da ponovim i jos sto se rusije tice i ekonomskih veza Koje generalno danas postoje i kud i kamo je sve drugacije - od onih koje su postojale pre 25 godina!!prema tome glupo poredjenje!!
Uostalom te iste Slo kompanije i dan danas najvecu zaradu imaju na drzavama bivse YU a ne ostatku EZ.pogledaj malo pa se javi!

Marko

pre 8 godina

@JA

Jel zato "jacoj" turskoj ekonomiji "slabija" ruska drugi svetski partner i najbitnije inostrano gradjevinsko i prehrambeno trziste? Ajde ekonomisto objasni kako je jaca ekonimija vise zavisna od slabije nego slabija od jace?