Ponedeljak, 23.11.2015.

23:29

"Gojkovićeva poručila - nazad u kavez ženo"

Dramska spisateljica Biljana Srbljanović ocenila je da joj nije jasno da li Maja Gojković razume kakvu poruku šalje odevnom kombinacijom prilikom posete Iranu.

Izvor: 021.rs

"Gojkoviæeva poruèila - nazad u kavez ženo" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

96 Komentari

Sortiraj po:

ja

pre 8 godina

Jednom da se i ja slozim sa Biljanom Srbljanovic. Ovo sto je Maja uradila je sramotno. Ponizavanje sebe same, ponizavanje zemlje iz koje dolazi i vrednosti koje su u toj zemlji uspostavljene.
I da, imam par poznanika iz Irana ovde gde sam. Zene NE NOSE hidzab i u potpunosti su poprimile zapadnjacki nacin oblacenja, a neke su cak presle i u hriscanstvo (govorim o ljudima koji su ovde dosli pre 10 i vise godina). Oni znaju zasto odlaze iz Irana. Kada sam jednog muskog poznanika iz Irana pitala o hidzabu i zasto je pogresno da se vidi zenska kosa, rekao je da ni on to ne razume. Kada sam ga pitala da li te zene to biraju, rekao je: "Ne, one su primorane na to." Pametnom dosta.
Ja kao zena izmedju "razumevanja za kulturne razlike" i "slobode zena u celom svetu" uvek biram da se borim za ovo drugo. Sram te bilo, Majo.

Filmofil

pre 8 godina

@nini

A sta te zene rade za sebe? Sta rade pni oko mjih? One nisu ni maloletne ni maloumne. Nemaju druge zene odgovornost za status zena u drustvu, vec celo drustvo ukljucujuci i muskarce, oceve, bracu, sinove, komsije.
Dokle vise taj komunisticko poluorjentalni manipulativni mentalitet jadni mi ko ce da se zalozi za nas i sredi nase probleme dekretom. Izadji na crtu, izjasni se pa da se neko zauzme za tebe, a ne samo koga cemo da poturimo da kaze, pa da vidimo hoce li da "prezivi".

Prota Mateja

pre 8 godina

Vidiš Biljana upravo u Francuskoj je obrnuta situacija, tamo se neke žene bore da mogu slobodno da nose hidžab, dakle shvatanje slobode je relativno draga naša dramaturškinjo.

srrrrrdjan

pre 8 godina

Ovi bivsi radikali me svakog dana sve vise iznenadjuju. Taman kad sam pomislio da su napokon ispomerali sve granice svojih ludackih metamorfoza, kad ono ... Maja Gojkovic! Samo da ne ode do Amazona, jer po onim plemenima uglavnom hodaju goli. I sama pomisao na Maju Gojkovic bez odela me navodi na pomisao da bi zaratili sa Amazonom u roku od tri dana.

nini

pre 8 godina

Šta je to Biljana uradila za muslimanske žene?Zašto im po Beogradu ili Novom Pazaru ne skida marame i objašnjava im da je to uvreda za žene.Običan demagog.

Anti

pre 8 godina

Generalno je skandalozno i ovo što rade evropske političarke, to je pljuvanje u oko svim ženama koje se se izborile za kakvu-takvu ravnopravnost u zapadnom svetu. A ovo što je uradila Maja Gojković je s.k.a.n.d.a.l.

obi van

pre 8 godina

pa i ministarka švajcarske se tako obukla u posjeti Iranu
Nije baš da to niko ne radi
Ako nam već ne daju da kupujemo ruski gas moraćemo iranski a to ima svoju cijenu

Dunja

pre 8 godina

@ Marko
Budi to jesi, ono što nisi, šta će ti to.
Budi to što jesi... i u Rimu, među rimljanima, i u Iranu među iračanima, i u ...
Ne mislim, dakle, da je izraz naročitog poštovanja ako gost,svojim oblačenjem "podilazi" ukusu domaćina.Razume se, izraz poštovanja jeste pristojna garderoba, ali samo pristojna - u duhu svojih običaja, svoje vere i tradicije .
Upriličan "imidž" Maje Gojković, u najmanju ruku deluje groteksko.

Goran G

pre 8 godina

Molio bi da me neko prosvetli: da li žene koje dolaze iz Irana ili zemalja sa sličnom tradicijom, skidaju svoje hidžabe i nalik su ženama zemlje domaćina? Hvala

Brko

pre 8 godina

A zašto je toliko strašan taj hidžab? Nikako da prihvatite činjenicu da se žene same odlučuju za nošenje hidžaba. Iran je islamska republika pa je stoga to i dužnost. Dakle, narod je izabrao takvu vrstu državnog uređenja.
Ubjeđenost protivnika hidžaba u naprednost svojeg stava je najveća prepreka njima samima da zapravo shvate da je situacija zapravo obratna.
Iz te njihove ubjeđenosti proističe onda i oholost iz koje se rađaju razna pogrešna tumačenja, a što za posljedicu ima razvoj prezira prema hidžabu i svima onima koji o tome govore pozitivno. Taj prezir kada se pretoči u političko djelovanje dovodi do toga da se prema onima koji hidžab ne smatraju negativnim treba ophoditi oportunistički i na svaki način im ukazivati na "ogavnost" njihovih moralnih vrijednosti, a ukazivati na pozitivnost svojih, tj. biti drzak koliko je moguće.
Zbog toga je ovoj krivo što Gojkovićka nije bila drska i bezobrazna prema domaćinu, što im nije pokazala zube i što nije na neki način pljunula na njihov "nazadni" sistem, "nazadnu" kulturu, tradiciju i moralne vrijednosti.

Logic

pre 8 godina

A možda je to stav/protokol za predstavnike našeg političkog vrha - uklapanje pojavom u neka tradicionalna nacionalna obeležja zemlje domaćina? Meni bi mnogo značilo da vidim naše političare kao sumo rvače, naprimer.

Diskutabilno

pre 8 godina

Ne zove se to hidžab, na srpskom, nego apostolnik. Ili epimandilion, na grčkom. Apostolnik kod nas nose monahinje, kao obavezan deo odeće kojom prekrivaju glavu i kosu. Što se tiče običaja u islamskim zemljama, istini za volju, zapadne žene u javnosti tamo zaista nose maramu, koja treba da bude mirnijih boja ili jednobojna, neupadljiva. Kosa, po pravilu, ne sme da se vidi, samo lice. Ne znam kakvi su običaji kada žena sa zapada dođe u zvaničnu posetu nekoj islamskoj državi, niti znam za bilo kakva pisana pravila oblačenja za takve prilike. Možda je Biljana Srbljanović u pravu kada pominje Federiku Mogerini ili Ketrin Ešton, a možda i nije. Na internetu može da se nađe slika Ketrin Ešton u poseti Iranu, na kojoj se vidi da je tadšnja visoka zvaničnica EU bila odevena u čador, i to crni, ali samo u jednoj prilici; na ostalim slikama bila je sa maramom (ili nekakvim crnim šalom) ili bez bilo kakve marame. Međutim, interesantno bi bilo uporediti da li Maja Gojković, kao predsednica Narodne Skupštine nosi apostolnik ili barem maramu kada kod nas, u Srbiji, zvanično ode u crkvu. Proverite sami.

MomaSRB

pre 8 godina

Maja se samo potrudila da ispoštuje domaćina. A ova što nepoštuje nikog bolje da se ne javlja.
(ekonomista, 23. novembar 2015 23:59)

Nešto nisam primetio da su Putin, Merkelova i ostali strani zvaničnici dolazili u Srpskoj narodnoj nošnji, tako da ti je komentar nenormalno glup!

e

pre 8 godina

U velikoj meri se slazem sa Biljanom Srbljanovic, medjutim cinjenica da zena nosi hidzab ne znaci da je ona potlacena, i obavezno pasivan izvrsilac tudje volje, to moze biti i njen izbor...
(NS, 24. novembar 2015 01:15)


To može da važi negde gde žena zapravo ima izbor, a ovde se govori u Iranu.

drasko

pre 8 godina

Sada stvarno vise ne kapiram nista. Kada je bivsa holandska kraljica Beatrix posetila neku dzamiju na Bliskom Istoku i tom prilikom je pokrila lice jedino je dobila kritike od strane holandskog ekstremnog desnicara Vildersa, dok su svi ostali politicari govorili kako je to u pravom evropskom duhu. A koliko se ja secam, Biljana je uvek zastupala pro-evropsku i pro-zapadnu politiku, a pljuvala iz sve snage nacionaliste. A sada je dala izjavu kojom bi se i Seselj ponosio. Nista mi vise nije jasno u ovoj politici ...

Kad majmun(ica) sedne u tenak

pre 8 godina

Boze, koji diletanti vode Srbiju. Na zalost, za politiku je potrebno upravo ono sto ova zena, Biljana, ispoljava: znanje o svetskim desavanjima i osecaj za drustvo sa kojim poslujes. Ali mi takve, na zalost, pljujemo.

http://guardianlv.com/2013/11/iran-moves-forward-the-silent-revolution-for-iranian-women/

Vlada

pre 8 godina

Apsolutno mi ne prijaju stavovi Biljana Srbljanovic, ali se sa ovim potpuno slažem, u pravu je. Tj, bio sam prenerazen kada sam video na šta liči predsednica srpskog parlamenta!

Ljudi ovde treba i da znaju nešto, pa da sebi dozvole komentare. A kao neko ko je živeo na bliskom istoku i više puta bio u Iranu mogu samo da potvrdim Biljanine reči - toliko je bilo načina da de se domaćin ispoštuje, ali je naš vrla Maja izabrala nešto ala Montipajtijevsku varijantu Ministarstva za glupo hodanje...

vaso

pre 8 godina

Jeste da je Biljana dezurni galamdzija na sve pojave u nasem drustvu, i ponekad promasi, ali ovaj put je u pravu, pa i vise od toga.......ovo je dvostruko ponizenje, mozda i visestruko. Iranke su lepe zene, i uvek pokusavaju da pokazu svoju lepotu, pokrivaju se koliko moraju, ni milimetra vise. Ne bih rekao da su i domaci muskarci odusevljeni Majinim stilom, jer je kao ruganje, ili ono veci katolik od pape. A nas ugled........sta to bese, to su nasi politicari odavno ponistili tako da se samo odrzava nivo.

maja

pre 8 godina

@Marko

Komentar stoji ali mora da se primenjuje i obrnuto - zene iz Irana u zapadnom svetu (bilo da su poseti ili se presele da tamo zive) da budu bez marame. Prosto i jednostavno.

Žaki

pre 8 godina

Možda je offtopic ovo što ću reći ali uzgred meni ovde više ništa nije za čuđenje jer u Ozu sve je normalno. Mene ovde nervira odvratni sintetički izraz "dramturškinja" koji govori o stepenu nepismenosti i lažnog izjednačavanja pojmova mogućeg samo u Ozu! Dramaturg (lingvisti će se složiti) je "zanimanje" a ZANIMANJE je reč srednjeg roda "to zanimanje"! Bespolan pojam koji pripada svakom... i muškarcu i ženi. Zanimanje je po hijerarhiji stariji i širi pojam od izvedenog opisa zanimanja i ne objašnjava osobu već samog sebe - zanimanje! Opisni pojam stoji na njemu, zato Biljana nije dramaturškinja već dramaturg! "Dramaturg" upravo zbog temelja nije polno ni muški ni ženski pojam. Slično je i kad kažete za muškarca da je kukavica. To nije ženski rod već stoji na temelju "stanja duha" a STANJE je srednjeg roda, nema pol i pripada svakom.

Anja

pre 8 godina

Gojkoviceva je imala dve opcije: da se ovako pokrije ili da izabere nesto opusteniju verziju sa prebacenom maramom, gde se vidi i nesto malo kose. U Iranu je to dozvoljeno. Zasto je izabrala bas ovu verziju ne znam, verovatno se trudila da se dopadne. Meni licno vise lici na monahinju iz nekog naseg manastira. Gospodja Srbljanovic je dezurno antiprotivna, valjda nema druga posla u zivotu, cesto promasi i temu, kao i ovoga puta. Sve se plasim da Maja Gojkovic ima ikakvog uticaja na iranske zene, te sumnjam da ce se iko povesti njenim primerom.

Marija

pre 8 godina

I gospodja Gojkovic i gospodja Srbljanovic su potpuno nebitni likovi, kako u zivotu iranskih zena, tako i u zivotu nasih zena. Tako da je cela ova polemika potpuno izlisna.

ateist

pre 8 godina

@micko
"Nece biti smak sveta ako se ne prekrsti. "

Naravno da neće. Naprotiv. Ne veruju svi u Deda Mraza, Petra Pana, Isusa, Boga i ostale likove iz mašte. Koliko li ih samo ima (mis'im bogova) na kugli zemaljskoj?
Uzgred ovo pišem iz Kolomba. Ima ovde krstova, priznajem. Na kolonijalnim grobljima. Ah, da: ima i baptistička crkva (jel i oni veruju u Isusa) kod Viharamahadevi parka. ;)
Kada bi samo Srbi mogli da izađu u većem broju iz svog obora... :(

Vlada

pre 8 godina

B.S. mi je posebno iritantna ali sve sto je rekla stoji na mestu. Kada dolaze zvanice iz UAE ne vidim da se oblace u odela sa kravatama i leptir masnama.
Da tretiraju zene kao rasplodne krave u Iranu je istina. Seksualna segregacija i dalje postoji, a njima je propisano da ne pokazuju kosu, ruke, noge....Uzas i primitivizam u 21. veku. Maja G. je mogla prikladnije da se obuce ako to vec zahteva protokol. Ovako je ponizila zene koje vape za slobodom u Iranu i pljunula na tekovine evropske civilizacije koja se vekovima borila da ukloni razlike izmedju muskaraca i zena. I ako hocete za pravo, evropska civilizacija jeste superiornija, ako nista drugo onda, po slobodama koje ne postoje u Iranu i nekim drugim radikalno muslimanskim zemljama. Religija i njena zloupotreba u sluzbi kontrole naroda i vladanje uz pomoc potcinjenosti masa i strahu od svega. To je nekakva sloboda i to je uzor koji Iran zaatupa? Naravno da nije! Prezirem sve i svakog ko ne postuje drugo ljudsko bice, zene, decu pa i homoseksualce. Sloboda je pravo koje mora imati svako.

kris

pre 8 godina

Da Maja nije odlucila da jos nesto promeni..a da to ovog puta ne bude stranka...kao iskusan politicar..mozda ceni da je vreme da iz Hriscanstva predje u Islam...

matori

pre 8 godina

Ali realno njoj to bolje stoji nego kad se normalno obuce. Ocekujem da ako ode u Amazoniju proturi i neku kosku kroz nos ili usi. Sta ce zena kad je u horoskopu kameleon?

X ray

pre 8 godina

Poruka koju salje gospodja Gojkovic je viseslojnija od ove analize. Gospodja predsednica osim problema sa (anti)feminizmom, pruza dokaz o odsustvu licnog stava (toliko je partija promenila, da se usput izgubio) o polozaju jednog pola u Iranu, o vlastitoj (sto je manje bitno), ali i servilnosti drzave (sto je vazno) koju predstavlja. Sa druge strane, gest se moze citati i kao postovanje drzavi koju je posetila, sto nije, verujem, preveliki plus kada sa Persijanacima pregovarate o trgovini i industriji.

mikin

pre 8 godina

@ekonomista
drz' se ti ekonomije. Ovo ocito ne razumes.
Da li to znaci da Mogerini, Eston, i veliki broj drugih zena - politicara NE postuje domacina? Ispade Gojkovicka jedia koja "drzi" do domacina. Pre bih rekao da je po sredi nesto sasvim drugo.

micko

pre 8 godina

@ekonomista
To nije "postovanje" domacina...

Domacin je taj koji treba da omoguci da se gost oseca lepo. Kada zovem nekoga u goste ja se potrudim da se oseca dobro, ako vec ne zelim to onda necu ni da ga zovem.

Ako mi u goste dolazi musliman necu da spremam prase na raznju. Ako tog istog gosta povedem da turisticki obidje hram svetog save necu ga terati da se krsti kao srbin. Neka covek udje i vidi... Nece biti smak sveta ako se ne prekrsti.

Ako maju gojkovic povedu da vidi javno kamenovanje neke zene mozda bi trebalo da proba da pogodi koji put kamenom u glavu tu zenu? Cisto onako da ispostuje domacina ?

Aleksandar

pre 8 godina

Gospodji Srbljanovic je omoguceno da uvek napadne nekoga po svom uverenju. Tako je onomad isprozivala sve rijaliti programe ali je, cini mi se, dobila vise nego adekvatnu repliku od gospodina Milomira Marica. U replici je poprilicno dobro objasnjeno njeno bivstvovanje na javnoj sceni. Nije se nešto posle toga javljala. Verovatno joj je ispod nivoa da odgovori. Inače, Maja Gojković je nuspojava pasivnosti srpskih glasača i ništa više.

dragan

pre 8 godina

To je otprilike ovako. Navodjenje kako se Zapadnjakinje oblace nije argument, jer zasto Zapad (katlicko, protestanski svet), zasto ne neki drugi deo sveta? Narocito nama nije argumet oblacenje politicarki iz NATO zemalja. Pravoslavni vernici, kojih ima i kod nas, znaju da zena treba da ima pokrivenu glavu pri odlasku u crkvu i da bude prikladno obucena, i imaju razumevanja da treba ispostovati oblacenje tamo gde se ide. Ali niko od njih ne bi pomislio da Gojkoviceva treba i kada se vrati u Srbiju da i dalje bude tako obucena. Na kraju krajeva, ako i odbacimo tradicionalne vrednosti, njeno danasnje pravo je da se obuce kako se obukla. Cak bi u nekoj Americi mogla da dobije odstetu sto joj neko verbalno to pravo ukida.

khm

pre 8 godina

(ekonomista, 23. novembar 2015 23:59)

Da bi postovao druge moras prvo sebe. A doticna preletacica je pokazala sta jedino postuje. Tudj novac.

PDP

pre 8 godina

Koga ona predstavlja? Da li je ta zena normalna? Kao predstavnik jedne sekularne demokratske drzave nema pravo da srozava dostojanstvo naseg naroda, a posebno zena koje su u ovoj zemlji slobodne i jednake. Za ovakav nepromisljen potez i stete koju je nanela imidzu nase zemlje treba da podnese neopozivu ostavku pa nek ostane u Iranu, tamo joj je i mesto.

Av

pre 8 godina

Ova Maja je toliko primitivna! Ne mogu da verujem ko nas predstavlja u svetu!? Pa ko joj je savetovao da se ovako maskira? Jer, Iranci ovo mogu da shvate samo kao sprdnju, i uvredu. Kakav blam!

nicim izazvano ponizenje

pre 8 godina

Kakvo brukanje zemlje, smejace nam se ceo civilizovani svet.

Najgore je sto ovo niko nije trazio ni ocekivao, lagano, formalno poktivanje glave elegantnom maramom je bilo dovoljno, ali ne ova se zabradila do kraja...uzas ko nas predstavlja

NS

pre 8 godina

U velikoj meri se slazem sa Biljanom Srbljanovic, medjutim cinjenica da zena nosi hidzab ne znaci da je ona potlacena, i obavezno pasivan izvrsilac tudje volje, to moze biti i njen izbor...

Kalabrez

pre 8 godina

Maja bolje da se obuce kao drvosece iz Kursumlije jer na njih i najvise lici ! Retko antipatnicna i odbojna zena koja je promenila vise partija nego carapa- pa ona je sama osnovala svoju politicku partiju pa je i iz nje pobegla !!!

Miki

pre 8 godina

Maja se samo potrudila da ispoštuje domaćina. A ova što nepoštuje nikog bolje da se ne javlja.
(ekonomista, 23. novembar 2015 23:59)

Znači, kad dođe kod nas delegacija iz Irana, da ih poslužimo prasećim pečenjem i domaćom prepečenicom, i da insistiramo da nas "ispoštuju"...

Bojan

pre 8 godina

Znate ono, kad neko nesto uradi a tebe je blam?
E, tako se osecam svaki put kada vidim svitu iz skupstine da negde ode da me predstavlja, da ne pricam tek o preCedniku.

Neumorna BOT Ganjalica :)

pre 8 godina

mene zanima jel se odrekla dnevnice za put u Iran po PPV AV često-javljajućeg i sveprisutnog, neumornog najštedljivijeg premijera u istoriji svemira i cele vasione ?

Lepo bi bilo da saznamo koliko košta garderoba Gojkovićeve i ko je garderobu platio, pošto se to ni u Iranu ne nosi i ne šije u tako crnoj varijanti LOL

Вид’ла жаба...

pre 8 godina

Први пут у животу да се сложим с госпођом Србљановић.

Срамота шта је себи и својој држави приредила госпођа Гојковић.

Али то и није чудо, кад нам државу воде на свим нивоима такви ”празилуковићи”.

Maja je shit

pre 8 godina

Biljana ceo zivot ,trci pred rudu!
Sta ako Maja nastavi da se oblaci ovako i kada se vrati?
Mozda je prihvatila Islam?
Jel to pravi neku smetnju?
Ako ne bude tako,onda je jasno da je prevarant.A to bi trebalo da kazne oni koji je podrzavaju.

Zubor potoka

pre 8 godina

Koliko god se ne slagao sa Srbijanovicevom, ovde je u pravu. Sto bi nas narod rekao - Videla zaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu.

gljiva

pre 8 godina

Koliko ja volim ovu ženu!!! Što sam stariji i obrazovaniji sve mi se više svidjaju njena razmišljanja i stavovi... samo napred biljana!!!

Ђенерал

pre 8 godina

„Пусти причу жено, 90 по туру није шала"- помисли у себи Маја.
Иначе ово је победило и ваздуплохова и Вулина заједно :)

Anica

pre 8 godina

Zena je totalno u pravu. Vreme je da se pocne obracati paznja i na ovakve stvari. Od zabradjenih politicarki u diplomatskoj poseti, do koriscenja zenskog tela, razgolicenog, na domacem terenu i u medijima.

Anica

pre 8 godina

Zena je totalno u pravu. Vreme je da se pocne obracati paznja i na ovakve stvari. Od zabradjenih politicarki u diplomatskoj poseti, do koriscenja zenskog tela, razgolicenog, na domacem terenu i u medijima.

Miki

pre 8 godina

Maja se samo potrudila da ispoštuje domaćina. A ova što nepoštuje nikog bolje da se ne javlja.
(ekonomista, 23. novembar 2015 23:59)

Znači, kad dođe kod nas delegacija iz Irana, da ih poslužimo prasećim pečenjem i domaćom prepečenicom, i da insistiramo da nas "ispoštuju"...

Ђенерал

pre 8 godina

„Пусти причу жено, 90 по туру није шала"- помисли у себи Маја.
Иначе ово је победило и ваздуплохова и Вулина заједно :)

nicim izazvano ponizenje

pre 8 godina

Kakvo brukanje zemlje, smejace nam se ceo civilizovani svet.

Najgore je sto ovo niko nije trazio ni ocekivao, lagano, formalno poktivanje glave elegantnom maramom je bilo dovoljno, ali ne ova se zabradila do kraja...uzas ko nas predstavlja

micko

pre 8 godina

@ekonomista
To nije "postovanje" domacina...

Domacin je taj koji treba da omoguci da se gost oseca lepo. Kada zovem nekoga u goste ja se potrudim da se oseca dobro, ako vec ne zelim to onda necu ni da ga zovem.

Ako mi u goste dolazi musliman necu da spremam prase na raznju. Ako tog istog gosta povedem da turisticki obidje hram svetog save necu ga terati da se krsti kao srbin. Neka covek udje i vidi... Nece biti smak sveta ako se ne prekrsti.

Ako maju gojkovic povedu da vidi javno kamenovanje neke zene mozda bi trebalo da proba da pogodi koji put kamenom u glavu tu zenu? Cisto onako da ispostuje domacina ?

Bojan

pre 8 godina

Znate ono, kad neko nesto uradi a tebe je blam?
E, tako se osecam svaki put kada vidim svitu iz skupstine da negde ode da me predstavlja, da ne pricam tek o preCedniku.

Zubor potoka

pre 8 godina

Koliko god se ne slagao sa Srbijanovicevom, ovde je u pravu. Sto bi nas narod rekao - Videla zaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu.

matori

pre 8 godina

Ali realno njoj to bolje stoji nego kad se normalno obuce. Ocekujem da ako ode u Amazoniju proturi i neku kosku kroz nos ili usi. Sta ce zena kad je u horoskopu kameleon?

Av

pre 8 godina

Ova Maja je toliko primitivna! Ne mogu da verujem ko nas predstavlja u svetu!? Pa ko joj je savetovao da se ovako maskira? Jer, Iranci ovo mogu da shvate samo kao sprdnju, i uvredu. Kakav blam!

Kalabrez

pre 8 godina

Maja bolje da se obuce kao drvosece iz Kursumlije jer na njih i najvise lici ! Retko antipatnicna i odbojna zena koja je promenila vise partija nego carapa- pa ona je sama osnovala svoju politicku partiju pa je i iz nje pobegla !!!

PDP

pre 8 godina

Koga ona predstavlja? Da li je ta zena normalna? Kao predstavnik jedne sekularne demokratske drzave nema pravo da srozava dostojanstvo naseg naroda, a posebno zena koje su u ovoj zemlji slobodne i jednake. Za ovakav nepromisljen potez i stete koju je nanela imidzu nase zemlje treba da podnese neopozivu ostavku pa nek ostane u Iranu, tamo joj je i mesto.

khm

pre 8 godina

(ekonomista, 23. novembar 2015 23:59)

Da bi postovao druge moras prvo sebe. A doticna preletacica je pokazala sta jedino postuje. Tudj novac.

kris

pre 8 godina

Da Maja nije odlucila da jos nesto promeni..a da to ovog puta ne bude stranka...kao iskusan politicar..mozda ceni da je vreme da iz Hriscanstva predje u Islam...

Вид’ла жаба...

pre 8 godina

Први пут у животу да се сложим с госпођом Србљановић.

Срамота шта је себи и својој држави приредила госпођа Гојковић.

Али то и није чудо, кад нам државу воде на свим нивоима такви ”празилуковићи”.

gljiva

pre 8 godina

Koliko ja volim ovu ženu!!! Što sam stariji i obrazovaniji sve mi se više svidjaju njena razmišljanja i stavovi... samo napred biljana!!!

Neumorna BOT Ganjalica :)

pre 8 godina

mene zanima jel se odrekla dnevnice za put u Iran po PPV AV često-javljajućeg i sveprisutnog, neumornog najštedljivijeg premijera u istoriji svemira i cele vasione ?

Lepo bi bilo da saznamo koliko košta garderoba Gojkovićeve i ko je garderobu platio, pošto se to ni u Iranu ne nosi i ne šije u tako crnoj varijanti LOL

X ray

pre 8 godina

Poruka koju salje gospodja Gojkovic je viseslojnija od ove analize. Gospodja predsednica osim problema sa (anti)feminizmom, pruza dokaz o odsustvu licnog stava (toliko je partija promenila, da se usput izgubio) o polozaju jednog pola u Iranu, o vlastitoj (sto je manje bitno), ali i servilnosti drzave (sto je vazno) koju predstavlja. Sa druge strane, gest se moze citati i kao postovanje drzavi koju je posetila, sto nije, verujem, preveliki plus kada sa Persijanacima pregovarate o trgovini i industriji.

mikin

pre 8 godina

@ekonomista
drz' se ti ekonomije. Ovo ocito ne razumes.
Da li to znaci da Mogerini, Eston, i veliki broj drugih zena - politicara NE postuje domacina? Ispade Gojkovicka jedia koja "drzi" do domacina. Pre bih rekao da je po sredi nesto sasvim drugo.

Maja je shit

pre 8 godina

Biljana ceo zivot ,trci pred rudu!
Sta ako Maja nastavi da se oblaci ovako i kada se vrati?
Mozda je prihvatila Islam?
Jel to pravi neku smetnju?
Ako ne bude tako,onda je jasno da je prevarant.A to bi trebalo da kazne oni koji je podrzavaju.

srrrrrdjan

pre 8 godina

Ovi bivsi radikali me svakog dana sve vise iznenadjuju. Taman kad sam pomislio da su napokon ispomerali sve granice svojih ludackih metamorfoza, kad ono ... Maja Gojkovic! Samo da ne ode do Amazona, jer po onim plemenima uglavnom hodaju goli. I sama pomisao na Maju Gojkovic bez odela me navodi na pomisao da bi zaratili sa Amazonom u roku od tri dana.

Vlada

pre 8 godina

Apsolutno mi ne prijaju stavovi Biljana Srbljanovic, ali se sa ovim potpuno slažem, u pravu je. Tj, bio sam prenerazen kada sam video na šta liči predsednica srpskog parlamenta!

Ljudi ovde treba i da znaju nešto, pa da sebi dozvole komentare. A kao neko ko je živeo na bliskom istoku i više puta bio u Iranu mogu samo da potvrdim Biljanine reči - toliko je bilo načina da de se domaćin ispoštuje, ali je naš vrla Maja izabrala nešto ala Montipajtijevsku varijantu Ministarstva za glupo hodanje...

MomaSRB

pre 8 godina

Maja se samo potrudila da ispoštuje domaćina. A ova što nepoštuje nikog bolje da se ne javlja.
(ekonomista, 23. novembar 2015 23:59)

Nešto nisam primetio da su Putin, Merkelova i ostali strani zvaničnici dolazili u Srpskoj narodnoj nošnji, tako da ti je komentar nenormalno glup!

Anti

pre 8 godina

Generalno je skandalozno i ovo što rade evropske političarke, to je pljuvanje u oko svim ženama koje se se izborile za kakvu-takvu ravnopravnost u zapadnom svetu. A ovo što je uradila Maja Gojković je s.k.a.n.d.a.l.

Goran G

pre 8 godina

Molio bi da me neko prosvetli: da li žene koje dolaze iz Irana ili zemalja sa sličnom tradicijom, skidaju svoje hidžabe i nalik su ženama zemlje domaćina? Hvala

Aleksandar

pre 8 godina

Gospodji Srbljanovic je omoguceno da uvek napadne nekoga po svom uverenju. Tako je onomad isprozivala sve rijaliti programe ali je, cini mi se, dobila vise nego adekvatnu repliku od gospodina Milomira Marica. U replici je poprilicno dobro objasnjeno njeno bivstvovanje na javnoj sceni. Nije se nešto posle toga javljala. Verovatno joj je ispod nivoa da odgovori. Inače, Maja Gojković je nuspojava pasivnosti srpskih glasača i ništa više.

ja

pre 8 godina

Jednom da se i ja slozim sa Biljanom Srbljanovic. Ovo sto je Maja uradila je sramotno. Ponizavanje sebe same, ponizavanje zemlje iz koje dolazi i vrednosti koje su u toj zemlji uspostavljene.
I da, imam par poznanika iz Irana ovde gde sam. Zene NE NOSE hidzab i u potpunosti su poprimile zapadnjacki nacin oblacenja, a neke su cak presle i u hriscanstvo (govorim o ljudima koji su ovde dosli pre 10 i vise godina). Oni znaju zasto odlaze iz Irana. Kada sam jednog muskog poznanika iz Irana pitala o hidzabu i zasto je pogresno da se vidi zenska kosa, rekao je da ni on to ne razume. Kada sam ga pitala da li te zene to biraju, rekao je: "Ne, one su primorane na to." Pametnom dosta.
Ja kao zena izmedju "razumevanja za kulturne razlike" i "slobode zena u celom svetu" uvek biram da se borim za ovo drugo. Sram te bilo, Majo.

Kad majmun(ica) sedne u tenak

pre 8 godina

Boze, koji diletanti vode Srbiju. Na zalost, za politiku je potrebno upravo ono sto ova zena, Biljana, ispoljava: znanje o svetskim desavanjima i osecaj za drustvo sa kojim poslujes. Ali mi takve, na zalost, pljujemo.

http://guardianlv.com/2013/11/iran-moves-forward-the-silent-revolution-for-iranian-women/

dragan

pre 8 godina

To je otprilike ovako. Navodjenje kako se Zapadnjakinje oblace nije argument, jer zasto Zapad (katlicko, protestanski svet), zasto ne neki drugi deo sveta? Narocito nama nije argumet oblacenje politicarki iz NATO zemalja. Pravoslavni vernici, kojih ima i kod nas, znaju da zena treba da ima pokrivenu glavu pri odlasku u crkvu i da bude prikladno obucena, i imaju razumevanja da treba ispostovati oblacenje tamo gde se ide. Ali niko od njih ne bi pomislio da Gojkoviceva treba i kada se vrati u Srbiju da i dalje bude tako obucena. Na kraju krajeva, ako i odbacimo tradicionalne vrednosti, njeno danasnje pravo je da se obuce kako se obukla. Cak bi u nekoj Americi mogla da dobije odstetu sto joj neko verbalno to pravo ukida.

Dunja

pre 8 godina

@ Marko
Budi to jesi, ono što nisi, šta će ti to.
Budi to što jesi... i u Rimu, među rimljanima, i u Iranu među iračanima, i u ...
Ne mislim, dakle, da je izraz naročitog poštovanja ako gost,svojim oblačenjem "podilazi" ukusu domaćina.Razume se, izraz poštovanja jeste pristojna garderoba, ali samo pristojna - u duhu svojih običaja, svoje vere i tradicije .
Upriličan "imidž" Maje Gojković, u najmanju ruku deluje groteksko.

vaso

pre 8 godina

Jeste da je Biljana dezurni galamdzija na sve pojave u nasem drustvu, i ponekad promasi, ali ovaj put je u pravu, pa i vise od toga.......ovo je dvostruko ponizenje, mozda i visestruko. Iranke su lepe zene, i uvek pokusavaju da pokazu svoju lepotu, pokrivaju se koliko moraju, ni milimetra vise. Ne bih rekao da su i domaci muskarci odusevljeni Majinim stilom, jer je kao ruganje, ili ono veci katolik od pape. A nas ugled........sta to bese, to su nasi politicari odavno ponistili tako da se samo odrzava nivo.

e

pre 8 godina

U velikoj meri se slazem sa Biljanom Srbljanovic, medjutim cinjenica da zena nosi hidzab ne znaci da je ona potlacena, i obavezno pasivan izvrsilac tudje volje, to moze biti i njen izbor...
(NS, 24. novembar 2015 01:15)


To može da važi negde gde žena zapravo ima izbor, a ovde se govori u Iranu.

Vlada

pre 8 godina

B.S. mi je posebno iritantna ali sve sto je rekla stoji na mestu. Kada dolaze zvanice iz UAE ne vidim da se oblace u odela sa kravatama i leptir masnama.
Da tretiraju zene kao rasplodne krave u Iranu je istina. Seksualna segregacija i dalje postoji, a njima je propisano da ne pokazuju kosu, ruke, noge....Uzas i primitivizam u 21. veku. Maja G. je mogla prikladnije da se obuce ako to vec zahteva protokol. Ovako je ponizila zene koje vape za slobodom u Iranu i pljunula na tekovine evropske civilizacije koja se vekovima borila da ukloni razlike izmedju muskaraca i zena. I ako hocete za pravo, evropska civilizacija jeste superiornija, ako nista drugo onda, po slobodama koje ne postoje u Iranu i nekim drugim radikalno muslimanskim zemljama. Religija i njena zloupotreba u sluzbi kontrole naroda i vladanje uz pomoc potcinjenosti masa i strahu od svega. To je nekakva sloboda i to je uzor koji Iran zaatupa? Naravno da nije! Prezirem sve i svakog ko ne postuje drugo ljudsko bice, zene, decu pa i homoseksualce. Sloboda je pravo koje mora imati svako.

Diskutabilno

pre 8 godina

Ne zove se to hidžab, na srpskom, nego apostolnik. Ili epimandilion, na grčkom. Apostolnik kod nas nose monahinje, kao obavezan deo odeće kojom prekrivaju glavu i kosu. Što se tiče običaja u islamskim zemljama, istini za volju, zapadne žene u javnosti tamo zaista nose maramu, koja treba da bude mirnijih boja ili jednobojna, neupadljiva. Kosa, po pravilu, ne sme da se vidi, samo lice. Ne znam kakvi su običaji kada žena sa zapada dođe u zvaničnu posetu nekoj islamskoj državi, niti znam za bilo kakva pisana pravila oblačenja za takve prilike. Možda je Biljana Srbljanović u pravu kada pominje Federiku Mogerini ili Ketrin Ešton, a možda i nije. Na internetu može da se nađe slika Ketrin Ešton u poseti Iranu, na kojoj se vidi da je tadšnja visoka zvaničnica EU bila odevena u čador, i to crni, ali samo u jednoj prilici; na ostalim slikama bila je sa maramom (ili nekakvim crnim šalom) ili bez bilo kakve marame. Međutim, interesantno bi bilo uporediti da li Maja Gojković, kao predsednica Narodne Skupštine nosi apostolnik ili barem maramu kada kod nas, u Srbiji, zvanično ode u crkvu. Proverite sami.

maja

pre 8 godina

@Marko

Komentar stoji ali mora da se primenjuje i obrnuto - zene iz Irana u zapadnom svetu (bilo da su poseti ili se presele da tamo zive) da budu bez marame. Prosto i jednostavno.

Žaki

pre 8 godina

Možda je offtopic ovo što ću reći ali uzgred meni ovde više ništa nije za čuđenje jer u Ozu sve je normalno. Mene ovde nervira odvratni sintetički izraz "dramturškinja" koji govori o stepenu nepismenosti i lažnog izjednačavanja pojmova mogućeg samo u Ozu! Dramaturg (lingvisti će se složiti) je "zanimanje" a ZANIMANJE je reč srednjeg roda "to zanimanje"! Bespolan pojam koji pripada svakom... i muškarcu i ženi. Zanimanje je po hijerarhiji stariji i širi pojam od izvedenog opisa zanimanja i ne objašnjava osobu već samog sebe - zanimanje! Opisni pojam stoji na njemu, zato Biljana nije dramaturškinja već dramaturg! "Dramaturg" upravo zbog temelja nije polno ni muški ni ženski pojam. Slično je i kad kažete za muškarca da je kukavica. To nije ženski rod već stoji na temelju "stanja duha" a STANJE je srednjeg roda, nema pol i pripada svakom.

Logic

pre 8 godina

A možda je to stav/protokol za predstavnike našeg političkog vrha - uklapanje pojavom u neka tradicionalna nacionalna obeležja zemlje domaćina? Meni bi mnogo značilo da vidim naše političare kao sumo rvače, naprimer.

NS

pre 8 godina

U velikoj meri se slazem sa Biljanom Srbljanovic, medjutim cinjenica da zena nosi hidzab ne znaci da je ona potlacena, i obavezno pasivan izvrsilac tudje volje, to moze biti i njen izbor...

Prota Mateja

pre 8 godina

Vidiš Biljana upravo u Francuskoj je obrnuta situacija, tamo se neke žene bore da mogu slobodno da nose hidžab, dakle shvatanje slobode je relativno draga naša dramaturškinjo.

nini

pre 8 godina

Šta je to Biljana uradila za muslimanske žene?Zašto im po Beogradu ili Novom Pazaru ne skida marame i objašnjava im da je to uvreda za žene.Običan demagog.

ateist

pre 8 godina

@micko
"Nece biti smak sveta ako se ne prekrsti. "

Naravno da neće. Naprotiv. Ne veruju svi u Deda Mraza, Petra Pana, Isusa, Boga i ostale likove iz mašte. Koliko li ih samo ima (mis'im bogova) na kugli zemaljskoj?
Uzgred ovo pišem iz Kolomba. Ima ovde krstova, priznajem. Na kolonijalnim grobljima. Ah, da: ima i baptistička crkva (jel i oni veruju u Isusa) kod Viharamahadevi parka. ;)
Kada bi samo Srbi mogli da izađu u većem broju iz svog obora... :(

Filmofil

pre 8 godina

@nini

A sta te zene rade za sebe? Sta rade pni oko mjih? One nisu ni maloletne ni maloumne. Nemaju druge zene odgovornost za status zena u drustvu, vec celo drustvo ukljucujuci i muskarce, oceve, bracu, sinove, komsije.
Dokle vise taj komunisticko poluorjentalni manipulativni mentalitet jadni mi ko ce da se zalozi za nas i sredi nase probleme dekretom. Izadji na crtu, izjasni se pa da se neko zauzme za tebe, a ne samo koga cemo da poturimo da kaze, pa da vidimo hoce li da "prezivi".

obi van

pre 8 godina

pa i ministarka švajcarske se tako obukla u posjeti Iranu
Nije baš da to niko ne radi
Ako nam već ne daju da kupujemo ruski gas moraćemo iranski a to ima svoju cijenu

Anja

pre 8 godina

Gojkoviceva je imala dve opcije: da se ovako pokrije ili da izabere nesto opusteniju verziju sa prebacenom maramom, gde se vidi i nesto malo kose. U Iranu je to dozvoljeno. Zasto je izabrala bas ovu verziju ne znam, verovatno se trudila da se dopadne. Meni licno vise lici na monahinju iz nekog naseg manastira. Gospodja Srbljanovic je dezurno antiprotivna, valjda nema druga posla u zivotu, cesto promasi i temu, kao i ovoga puta. Sve se plasim da Maja Gojkovic ima ikakvog uticaja na iranske zene, te sumnjam da ce se iko povesti njenim primerom.

Marija

pre 8 godina

I gospodja Gojkovic i gospodja Srbljanovic su potpuno nebitni likovi, kako u zivotu iranskih zena, tako i u zivotu nasih zena. Tako da je cela ova polemika potpuno izlisna.

drasko

pre 8 godina

Sada stvarno vise ne kapiram nista. Kada je bivsa holandska kraljica Beatrix posetila neku dzamiju na Bliskom Istoku i tom prilikom je pokrila lice jedino je dobila kritike od strane holandskog ekstremnog desnicara Vildersa, dok su svi ostali politicari govorili kako je to u pravom evropskom duhu. A koliko se ja secam, Biljana je uvek zastupala pro-evropsku i pro-zapadnu politiku, a pljuvala iz sve snage nacionaliste. A sada je dala izjavu kojom bi se i Seselj ponosio. Nista mi vise nije jasno u ovoj politici ...

Brko

pre 8 godina

A zašto je toliko strašan taj hidžab? Nikako da prihvatite činjenicu da se žene same odlučuju za nošenje hidžaba. Iran je islamska republika pa je stoga to i dužnost. Dakle, narod je izabrao takvu vrstu državnog uređenja.
Ubjeđenost protivnika hidžaba u naprednost svojeg stava je najveća prepreka njima samima da zapravo shvate da je situacija zapravo obratna.
Iz te njihove ubjeđenosti proističe onda i oholost iz koje se rađaju razna pogrešna tumačenja, a što za posljedicu ima razvoj prezira prema hidžabu i svima onima koji o tome govore pozitivno. Taj prezir kada se pretoči u političko djelovanje dovodi do toga da se prema onima koji hidžab ne smatraju negativnim treba ophoditi oportunistički i na svaki način im ukazivati na "ogavnost" njihovih moralnih vrijednosti, a ukazivati na pozitivnost svojih, tj. biti drzak koliko je moguće.
Zbog toga je ovoj krivo što Gojkovićka nije bila drska i bezobrazna prema domaćinu, što im nije pokazala zube i što nije na neki način pljunula na njihov "nazadni" sistem, "nazadnu" kulturu, tradiciju i moralne vrijednosti.

dragan

pre 8 godina

To je otprilike ovako. Navodjenje kako se Zapadnjakinje oblace nije argument, jer zasto Zapad (katlicko, protestanski svet), zasto ne neki drugi deo sveta? Narocito nama nije argumet oblacenje politicarki iz NATO zemalja. Pravoslavni vernici, kojih ima i kod nas, znaju da zena treba da ima pokrivenu glavu pri odlasku u crkvu i da bude prikladno obucena, i imaju razumevanja da treba ispostovati oblacenje tamo gde se ide. Ali niko od njih ne bi pomislio da Gojkoviceva treba i kada se vrati u Srbiju da i dalje bude tako obucena. Na kraju krajeva, ako i odbacimo tradicionalne vrednosti, njeno danasnje pravo je da se obuce kako se obukla. Cak bi u nekoj Americi mogla da dobije odstetu sto joj neko verbalno to pravo ukida.

Aleksandar

pre 8 godina

Gospodji Srbljanovic je omoguceno da uvek napadne nekoga po svom uverenju. Tako je onomad isprozivala sve rijaliti programe ali je, cini mi se, dobila vise nego adekvatnu repliku od gospodina Milomira Marica. U replici je poprilicno dobro objasnjeno njeno bivstvovanje na javnoj sceni. Nije se nešto posle toga javljala. Verovatno joj je ispod nivoa da odgovori. Inače, Maja Gojković je nuspojava pasivnosti srpskih glasača i ništa više.

NS

pre 8 godina

U velikoj meri se slazem sa Biljanom Srbljanovic, medjutim cinjenica da zena nosi hidzab ne znaci da je ona potlacena, i obavezno pasivan izvrsilac tudje volje, to moze biti i njen izbor...

nini

pre 8 godina

Šta je to Biljana uradila za muslimanske žene?Zašto im po Beogradu ili Novom Pazaru ne skida marame i objašnjava im da je to uvreda za žene.Običan demagog.

Anica

pre 8 godina

Zena je totalno u pravu. Vreme je da se pocne obracati paznja i na ovakve stvari. Od zabradjenih politicarki u diplomatskoj poseti, do koriscenja zenskog tela, razgolicenog, na domacem terenu i u medijima.

Prota Mateja

pre 8 godina

Vidiš Biljana upravo u Francuskoj je obrnuta situacija, tamo se neke žene bore da mogu slobodno da nose hidžab, dakle shvatanje slobode je relativno draga naša dramaturškinjo.

obi van

pre 8 godina

pa i ministarka švajcarske se tako obukla u posjeti Iranu
Nije baš da to niko ne radi
Ako nam već ne daju da kupujemo ruski gas moraćemo iranski a to ima svoju cijenu

Brko

pre 8 godina

A zašto je toliko strašan taj hidžab? Nikako da prihvatite činjenicu da se žene same odlučuju za nošenje hidžaba. Iran je islamska republika pa je stoga to i dužnost. Dakle, narod je izabrao takvu vrstu državnog uređenja.
Ubjeđenost protivnika hidžaba u naprednost svojeg stava je najveća prepreka njima samima da zapravo shvate da je situacija zapravo obratna.
Iz te njihove ubjeđenosti proističe onda i oholost iz koje se rađaju razna pogrešna tumačenja, a što za posljedicu ima razvoj prezira prema hidžabu i svima onima koji o tome govore pozitivno. Taj prezir kada se pretoči u političko djelovanje dovodi do toga da se prema onima koji hidžab ne smatraju negativnim treba ophoditi oportunistički i na svaki način im ukazivati na "ogavnost" njihovih moralnih vrijednosti, a ukazivati na pozitivnost svojih, tj. biti drzak koliko je moguće.
Zbog toga je ovoj krivo što Gojkovićka nije bila drska i bezobrazna prema domaćinu, što im nije pokazala zube i što nije na neki način pljunula na njihov "nazadni" sistem, "nazadnu" kulturu, tradiciju i moralne vrijednosti.

gljiva

pre 8 godina

Koliko ja volim ovu ženu!!! Što sam stariji i obrazovaniji sve mi se više svidjaju njena razmišljanja i stavovi... samo napred biljana!!!

Anja

pre 8 godina

Gojkoviceva je imala dve opcije: da se ovako pokrije ili da izabere nesto opusteniju verziju sa prebacenom maramom, gde se vidi i nesto malo kose. U Iranu je to dozvoljeno. Zasto je izabrala bas ovu verziju ne znam, verovatno se trudila da se dopadne. Meni licno vise lici na monahinju iz nekog naseg manastira. Gospodja Srbljanovic je dezurno antiprotivna, valjda nema druga posla u zivotu, cesto promasi i temu, kao i ovoga puta. Sve se plasim da Maja Gojkovic ima ikakvog uticaja na iranske zene, te sumnjam da ce se iko povesti njenim primerom.

drasko

pre 8 godina

Sada stvarno vise ne kapiram nista. Kada je bivsa holandska kraljica Beatrix posetila neku dzamiju na Bliskom Istoku i tom prilikom je pokrila lice jedino je dobila kritike od strane holandskog ekstremnog desnicara Vildersa, dok su svi ostali politicari govorili kako je to u pravom evropskom duhu. A koliko se ja secam, Biljana je uvek zastupala pro-evropsku i pro-zapadnu politiku, a pljuvala iz sve snage nacionaliste. A sada je dala izjavu kojom bi se i Seselj ponosio. Nista mi vise nije jasno u ovoj politici ...

Marija

pre 8 godina

I gospodja Gojkovic i gospodja Srbljanovic su potpuno nebitni likovi, kako u zivotu iranskih zena, tako i u zivotu nasih zena. Tako da je cela ova polemika potpuno izlisna.

Maja je shit

pre 8 godina

Biljana ceo zivot ,trci pred rudu!
Sta ako Maja nastavi da se oblaci ovako i kada se vrati?
Mozda je prihvatila Islam?
Jel to pravi neku smetnju?
Ako ne bude tako,onda je jasno da je prevarant.A to bi trebalo da kazne oni koji je podrzavaju.

Miki

pre 8 godina

Maja se samo potrudila da ispoštuje domaćina. A ova što nepoštuje nikog bolje da se ne javlja.
(ekonomista, 23. novembar 2015 23:59)

Znači, kad dođe kod nas delegacija iz Irana, da ih poslužimo prasećim pečenjem i domaćom prepečenicom, i da insistiramo da nas "ispoštuju"...

Zubor potoka

pre 8 godina

Koliko god se ne slagao sa Srbijanovicevom, ovde je u pravu. Sto bi nas narod rekao - Videla zaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu.

Вид’ла жаба...

pre 8 godina

Први пут у животу да се сложим с госпођом Србљановић.

Срамота шта је себи и својој држави приредила госпођа Гојковић.

Али то и није чудо, кад нам државу воде на свим нивоима такви ”празилуковићи”.

PDP

pre 8 godina

Koga ona predstavlja? Da li je ta zena normalna? Kao predstavnik jedne sekularne demokratske drzave nema pravo da srozava dostojanstvo naseg naroda, a posebno zena koje su u ovoj zemlji slobodne i jednake. Za ovakav nepromisljen potez i stete koju je nanela imidzu nase zemlje treba da podnese neopozivu ostavku pa nek ostane u Iranu, tamo joj je i mesto.

nicim izazvano ponizenje

pre 8 godina

Kakvo brukanje zemlje, smejace nam se ceo civilizovani svet.

Najgore je sto ovo niko nije trazio ni ocekivao, lagano, formalno poktivanje glave elegantnom maramom je bilo dovoljno, ali ne ova se zabradila do kraja...uzas ko nas predstavlja

mikin

pre 8 godina

@ekonomista
drz' se ti ekonomije. Ovo ocito ne razumes.
Da li to znaci da Mogerini, Eston, i veliki broj drugih zena - politicara NE postuje domacina? Ispade Gojkovicka jedia koja "drzi" do domacina. Pre bih rekao da je po sredi nesto sasvim drugo.

Kalabrez

pre 8 godina

Maja bolje da se obuce kao drvosece iz Kursumlije jer na njih i najvise lici ! Retko antipatnicna i odbojna zena koja je promenila vise partija nego carapa- pa ona je sama osnovala svoju politicku partiju pa je i iz nje pobegla !!!

kris

pre 8 godina

Da Maja nije odlucila da jos nesto promeni..a da to ovog puta ne bude stranka...kao iskusan politicar..mozda ceni da je vreme da iz Hriscanstva predje u Islam...

Filmofil

pre 8 godina

@nini

A sta te zene rade za sebe? Sta rade pni oko mjih? One nisu ni maloletne ni maloumne. Nemaju druge zene odgovornost za status zena u drustvu, vec celo drustvo ukljucujuci i muskarce, oceve, bracu, sinove, komsije.
Dokle vise taj komunisticko poluorjentalni manipulativni mentalitet jadni mi ko ce da se zalozi za nas i sredi nase probleme dekretom. Izadji na crtu, izjasni se pa da se neko zauzme za tebe, a ne samo koga cemo da poturimo da kaze, pa da vidimo hoce li da "prezivi".

Ђенерал

pre 8 godina

„Пусти причу жено, 90 по туру није шала"- помисли у себи Маја.
Иначе ово је победило и ваздуплохова и Вулина заједно :)

Av

pre 8 godina

Ova Maja je toliko primitivna! Ne mogu da verujem ko nas predstavlja u svetu!? Pa ko joj je savetovao da se ovako maskira? Jer, Iranci ovo mogu da shvate samo kao sprdnju, i uvredu. Kakav blam!

micko

pre 8 godina

@ekonomista
To nije "postovanje" domacina...

Domacin je taj koji treba da omoguci da se gost oseca lepo. Kada zovem nekoga u goste ja se potrudim da se oseca dobro, ako vec ne zelim to onda necu ni da ga zovem.

Ako mi u goste dolazi musliman necu da spremam prase na raznju. Ako tog istog gosta povedem da turisticki obidje hram svetog save necu ga terati da se krsti kao srbin. Neka covek udje i vidi... Nece biti smak sveta ako se ne prekrsti.

Ako maju gojkovic povedu da vidi javno kamenovanje neke zene mozda bi trebalo da proba da pogodi koji put kamenom u glavu tu zenu? Cisto onako da ispostuje domacina ?

Bojan

pre 8 godina

Znate ono, kad neko nesto uradi a tebe je blam?
E, tako se osecam svaki put kada vidim svitu iz skupstine da negde ode da me predstavlja, da ne pricam tek o preCedniku.

Neumorna BOT Ganjalica :)

pre 8 godina

mene zanima jel se odrekla dnevnice za put u Iran po PPV AV često-javljajućeg i sveprisutnog, neumornog najštedljivijeg premijera u istoriji svemira i cele vasione ?

Lepo bi bilo da saznamo koliko košta garderoba Gojkovićeve i ko je garderobu platio, pošto se to ni u Iranu ne nosi i ne šije u tako crnoj varijanti LOL

X ray

pre 8 godina

Poruka koju salje gospodja Gojkovic je viseslojnija od ove analize. Gospodja predsednica osim problema sa (anti)feminizmom, pruza dokaz o odsustvu licnog stava (toliko je partija promenila, da se usput izgubio) o polozaju jednog pola u Iranu, o vlastitoj (sto je manje bitno), ali i servilnosti drzave (sto je vazno) koju predstavlja. Sa druge strane, gest se moze citati i kao postovanje drzavi koju je posetila, sto nije, verujem, preveliki plus kada sa Persijanacima pregovarate o trgovini i industriji.

MomaSRB

pre 8 godina

Maja se samo potrudila da ispoštuje domaćina. A ova što nepoštuje nikog bolje da se ne javlja.
(ekonomista, 23. novembar 2015 23:59)

Nešto nisam primetio da su Putin, Merkelova i ostali strani zvaničnici dolazili u Srpskoj narodnoj nošnji, tako da ti je komentar nenormalno glup!

Anti

pre 8 godina

Generalno je skandalozno i ovo što rade evropske političarke, to je pljuvanje u oko svim ženama koje se se izborile za kakvu-takvu ravnopravnost u zapadnom svetu. A ovo što je uradila Maja Gojković je s.k.a.n.d.a.l.

Diskutabilno

pre 8 godina

Ne zove se to hidžab, na srpskom, nego apostolnik. Ili epimandilion, na grčkom. Apostolnik kod nas nose monahinje, kao obavezan deo odeće kojom prekrivaju glavu i kosu. Što se tiče običaja u islamskim zemljama, istini za volju, zapadne žene u javnosti tamo zaista nose maramu, koja treba da bude mirnijih boja ili jednobojna, neupadljiva. Kosa, po pravilu, ne sme da se vidi, samo lice. Ne znam kakvi su običaji kada žena sa zapada dođe u zvaničnu posetu nekoj islamskoj državi, niti znam za bilo kakva pisana pravila oblačenja za takve prilike. Možda je Biljana Srbljanović u pravu kada pominje Federiku Mogerini ili Ketrin Ešton, a možda i nije. Na internetu može da se nađe slika Ketrin Ešton u poseti Iranu, na kojoj se vidi da je tadšnja visoka zvaničnica EU bila odevena u čador, i to crni, ali samo u jednoj prilici; na ostalim slikama bila je sa maramom (ili nekakvim crnim šalom) ili bez bilo kakve marame. Međutim, interesantno bi bilo uporediti da li Maja Gojković, kao predsednica Narodne Skupštine nosi apostolnik ili barem maramu kada kod nas, u Srbiji, zvanično ode u crkvu. Proverite sami.

matori

pre 8 godina

Ali realno njoj to bolje stoji nego kad se normalno obuce. Ocekujem da ako ode u Amazoniju proturi i neku kosku kroz nos ili usi. Sta ce zena kad je u horoskopu kameleon?

Kad majmun(ica) sedne u tenak

pre 8 godina

Boze, koji diletanti vode Srbiju. Na zalost, za politiku je potrebno upravo ono sto ova zena, Biljana, ispoljava: znanje o svetskim desavanjima i osecaj za drustvo sa kojim poslujes. Ali mi takve, na zalost, pljujemo.

http://guardianlv.com/2013/11/iran-moves-forward-the-silent-revolution-for-iranian-women/

ateist

pre 8 godina

@micko
"Nece biti smak sveta ako se ne prekrsti. "

Naravno da neće. Naprotiv. Ne veruju svi u Deda Mraza, Petra Pana, Isusa, Boga i ostale likove iz mašte. Koliko li ih samo ima (mis'im bogova) na kugli zemaljskoj?
Uzgred ovo pišem iz Kolomba. Ima ovde krstova, priznajem. Na kolonijalnim grobljima. Ah, da: ima i baptistička crkva (jel i oni veruju u Isusa) kod Viharamahadevi parka. ;)
Kada bi samo Srbi mogli da izađu u većem broju iz svog obora... :(

Žaki

pre 8 godina

Možda je offtopic ovo što ću reći ali uzgred meni ovde više ništa nije za čuđenje jer u Ozu sve je normalno. Mene ovde nervira odvratni sintetički izraz "dramturškinja" koji govori o stepenu nepismenosti i lažnog izjednačavanja pojmova mogućeg samo u Ozu! Dramaturg (lingvisti će se složiti) je "zanimanje" a ZANIMANJE je reč srednjeg roda "to zanimanje"! Bespolan pojam koji pripada svakom... i muškarcu i ženi. Zanimanje je po hijerarhiji stariji i širi pojam od izvedenog opisa zanimanja i ne objašnjava osobu već samog sebe - zanimanje! Opisni pojam stoji na njemu, zato Biljana nije dramaturškinja već dramaturg! "Dramaturg" upravo zbog temelja nije polno ni muški ni ženski pojam. Slično je i kad kažete za muškarca da je kukavica. To nije ženski rod već stoji na temelju "stanja duha" a STANJE je srednjeg roda, nema pol i pripada svakom.

Goran G

pre 8 godina

Molio bi da me neko prosvetli: da li žene koje dolaze iz Irana ili zemalja sa sličnom tradicijom, skidaju svoje hidžabe i nalik su ženama zemlje domaćina? Hvala

srrrrrdjan

pre 8 godina

Ovi bivsi radikali me svakog dana sve vise iznenadjuju. Taman kad sam pomislio da su napokon ispomerali sve granice svojih ludackih metamorfoza, kad ono ... Maja Gojkovic! Samo da ne ode do Amazona, jer po onim plemenima uglavnom hodaju goli. I sama pomisao na Maju Gojkovic bez odela me navodi na pomisao da bi zaratili sa Amazonom u roku od tri dana.

ja

pre 8 godina

Jednom da se i ja slozim sa Biljanom Srbljanovic. Ovo sto je Maja uradila je sramotno. Ponizavanje sebe same, ponizavanje zemlje iz koje dolazi i vrednosti koje su u toj zemlji uspostavljene.
I da, imam par poznanika iz Irana ovde gde sam. Zene NE NOSE hidzab i u potpunosti su poprimile zapadnjacki nacin oblacenja, a neke su cak presle i u hriscanstvo (govorim o ljudima koji su ovde dosli pre 10 i vise godina). Oni znaju zasto odlaze iz Irana. Kada sam jednog muskog poznanika iz Irana pitala o hidzabu i zasto je pogresno da se vidi zenska kosa, rekao je da ni on to ne razume. Kada sam ga pitala da li te zene to biraju, rekao je: "Ne, one su primorane na to." Pametnom dosta.
Ja kao zena izmedju "razumevanja za kulturne razlike" i "slobode zena u celom svetu" uvek biram da se borim za ovo drugo. Sram te bilo, Majo.

khm

pre 8 godina

(ekonomista, 23. novembar 2015 23:59)

Da bi postovao druge moras prvo sebe. A doticna preletacica je pokazala sta jedino postuje. Tudj novac.

vaso

pre 8 godina

Jeste da je Biljana dezurni galamdzija na sve pojave u nasem drustvu, i ponekad promasi, ali ovaj put je u pravu, pa i vise od toga.......ovo je dvostruko ponizenje, mozda i visestruko. Iranke su lepe zene, i uvek pokusavaju da pokazu svoju lepotu, pokrivaju se koliko moraju, ni milimetra vise. Ne bih rekao da su i domaci muskarci odusevljeni Majinim stilom, jer je kao ruganje, ili ono veci katolik od pape. A nas ugled........sta to bese, to su nasi politicari odavno ponistili tako da se samo odrzava nivo.

e

pre 8 godina

U velikoj meri se slazem sa Biljanom Srbljanovic, medjutim cinjenica da zena nosi hidzab ne znaci da je ona potlacena, i obavezno pasivan izvrsilac tudje volje, to moze biti i njen izbor...
(NS, 24. novembar 2015 01:15)


To može da važi negde gde žena zapravo ima izbor, a ovde se govori u Iranu.

Vlada

pre 8 godina

B.S. mi je posebno iritantna ali sve sto je rekla stoji na mestu. Kada dolaze zvanice iz UAE ne vidim da se oblace u odela sa kravatama i leptir masnama.
Da tretiraju zene kao rasplodne krave u Iranu je istina. Seksualna segregacija i dalje postoji, a njima je propisano da ne pokazuju kosu, ruke, noge....Uzas i primitivizam u 21. veku. Maja G. je mogla prikladnije da se obuce ako to vec zahteva protokol. Ovako je ponizila zene koje vape za slobodom u Iranu i pljunula na tekovine evropske civilizacije koja se vekovima borila da ukloni razlike izmedju muskaraca i zena. I ako hocete za pravo, evropska civilizacija jeste superiornija, ako nista drugo onda, po slobodama koje ne postoje u Iranu i nekim drugim radikalno muslimanskim zemljama. Religija i njena zloupotreba u sluzbi kontrole naroda i vladanje uz pomoc potcinjenosti masa i strahu od svega. To je nekakva sloboda i to je uzor koji Iran zaatupa? Naravno da nije! Prezirem sve i svakog ko ne postuje drugo ljudsko bice, zene, decu pa i homoseksualce. Sloboda je pravo koje mora imati svako.

Dunja

pre 8 godina

@ Marko
Budi to jesi, ono što nisi, šta će ti to.
Budi to što jesi... i u Rimu, među rimljanima, i u Iranu među iračanima, i u ...
Ne mislim, dakle, da je izraz naročitog poštovanja ako gost,svojim oblačenjem "podilazi" ukusu domaćina.Razume se, izraz poštovanja jeste pristojna garderoba, ali samo pristojna - u duhu svojih običaja, svoje vere i tradicije .
Upriličan "imidž" Maje Gojković, u najmanju ruku deluje groteksko.

Vlada

pre 8 godina

Apsolutno mi ne prijaju stavovi Biljana Srbljanovic, ali se sa ovim potpuno slažem, u pravu je. Tj, bio sam prenerazen kada sam video na šta liči predsednica srpskog parlamenta!

Ljudi ovde treba i da znaju nešto, pa da sebi dozvole komentare. A kao neko ko je živeo na bliskom istoku i više puta bio u Iranu mogu samo da potvrdim Biljanine reči - toliko je bilo načina da de se domaćin ispoštuje, ali je naš vrla Maja izabrala nešto ala Montipajtijevsku varijantu Ministarstva za glupo hodanje...

Logic

pre 8 godina

A možda je to stav/protokol za predstavnike našeg političkog vrha - uklapanje pojavom u neka tradicionalna nacionalna obeležja zemlje domaćina? Meni bi mnogo značilo da vidim naše političare kao sumo rvače, naprimer.

maja

pre 8 godina

@Marko

Komentar stoji ali mora da se primenjuje i obrnuto - zene iz Irana u zapadnom svetu (bilo da su poseti ili se presele da tamo zive) da budu bez marame. Prosto i jednostavno.