Subota, 10.10.2015.

20:25

"Turska između čekića i nakovnja, SAD i Rusije"

Turska se nalazi između čekića i nakovnja, između podrške Moskvi i Vašingtonu, a to dovodi do velikih podela u unutrašnjoj politici.

Izvor: B92

"Turska izmeðu èekiæa i nakovnja, SAD i Rusije" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

55 Komentari

Sortiraj po:

Milan

pre 8 godina

Tursku ranije Britanija, a sada SAD nece predate nikada. Bosfor i Dardaneli, sa druge strane Bliski Istok. Isuvise je vazna.

Kurdi su smetnja Turskoj (velika manjina bez prava), Iranu (velika manjina, bez prava), Sadamovom Iraku (velika manjina bez prava) I Siriji (manjina bez prava). SADu su bili ulazna tacka u Irak I trenutno cine jedini stabilni oslonac.

Turska je clanica NATOa ali ne I EU. Erdogan nije prihvatio da bude
staelit uklopljen u mainstream SAD politiku kao na primer Nemacka. Krenuo je u samostalno sirenje uticaja I usao u problem.

Nestabilna Turska je ogromna pretnja za mir I ja se iskreno nadam da cemo stati van toga.

Rile

pre 8 godina

Priznajem da neznam... Ali pretpostavljam, da je ovaj nas strucnjak Ambadador kanda SNS kadar? Turci vole Ruse ko i Poljaci, ko i sve ostale komsije :)

Vladislav

pre 8 godina

Turska u rascepu , Ameri ili Rusi , zaboravljate jednu stvar a to je jako uporiste i lobi ID u samom vrhu Turske vlade , otud i neizateresovanost da ozbiljnije napadnu ID , sa druge strane i podrzavaju ID koj zele da proteraju Kurde , sami sebe su doveli u pat poziciju i corsokak , hocete da sedite na 2-3 stolice e pa neide to tako , vise i ne znaju kome da veruju , sami su sebi zakuvali corbu...

Đorđe

pre 8 godina

Ko bar malo "pročešlja" istoriju i baci pogled na interesne sfere trebalo bi da mu bude jasno. Od XIX veka na ovamo pogledajte koje su evropske sile ratovale sa Rusijom štiteći Tursku (Otomansku imperiju). Kako je Tursa zadržala evropski deo. Posle I balkanskog rata pretila je opasnost da bude potisnuta u Aziju. Zato ih je London naterao da se aktiviraju u II balkanskom na strani Grčke i Srbije (Bosfor i Dardaneli bi pripali Grčkoj da nisu.) Londonskim mirom Turska je ostala u Evropi, a Crno more postalo jezero. Preko Nato su to nastavili prijemom Turske, a zatim i Grčke posle građanskog rata koji je London takođe izazvao revidirajući sporazum iz Jalte i Teherana. Crno more je ostalo jezero tako da je ruska baza u Siriji (Latakija) jedino prisustvo Rusije u Mediteranu. Rusija štiti svoje
interese kao i USA i tu nema nikakve dvojbe, još manje romantike pravde.

msc.Milos

pre 8 godina

Турска је џин на стакленим ногама. То је увек био и остао мртвац на Босфору. Живе захваљујући страху заппада да Русија не узме Босфор и врати Цариград. Јермене су истребили. Курде не могу јер сада постоје мобилни телефони са камерама.
(СЕНОВИЋ, 10. oktobar 2015 22:14)

ti si tipican rusofil? Kakve veze ima carigrad sa rusijom majke ti?! Gde to da vrati? Jel ti uopste imas pojma o istoriji ili te komunisticka napredna propaganda obrazovala???

zapravo

pre 8 godina

Potpuno je neupitno, da li ovakva nesredjena drzava, kao sto je Turska, ima ikakve sanse, da prezivi, u novom sv. poretku.
Postoje i opstaju visenacionalne, sredjene (citaj - bogate) zemlje, ali sve nesredjene visenacionalne drzave, raspadaju se. Pocetak i kraj price, da li neka drzava moze da izadje iz bilo kakve krize (srecom, u XXI veku, za sada, manje-vise iz ekonomskih razloga, a ne prevashodno iz ratnje pretnje, ili samog rata), jeste nacionalno jedinstvo. Gradjansko jedinstvo je moguce, iskljucivo u sredjenim drzavama!
Najjednostavnije receno, ovakva Turska, nije pouzdan partner ni za koga, niti za NATO, niti za Ruse, jer u svojoj biti, ima tempiranu bombu.
Rep. Turska ce se sigurno raspasti, gde ce se na istocnom delu te zemlje, oformiti nezavisna drzava Kurdistan. I mada to nije primarni cilj, ni SAD (NATO), niti Rusa, ostatak Turske (mozda cak i bez republikanskog uredjenja) ostace u NATO, a Kurdistan ce biti sfera uticaja Rusije. Tek tada ce takva Turska uci u EU (ako taj entitet do tada uopste bude egzistirao), pre - nikako.
Ovaj napad na civile je (po mom misljenju) uradila turska vojska, "poslednji Mohikanac" zastite jedinstva Ataturkove Turske.

-

pre 8 godina

@BeKo
8 po velicini vojsku imaju kazes? Vidi, u doba Osmanlija velicina vojske je bila veoma vazan faktor. Ali, ovo je 21 vek.
Bitna je snaga. Ne velicina vojske. Dzaba ti milion vojnika ako nemas dovoljno oruzja i to modernog. Turska vojno nije najmocnija cak ni u svojoj okolini. Recimo, Izrael je snazniji. Iran, osim u vazduhoplovstvu ne zaostaje za Turcima. Grcka ima manje oruzja, ali ima moderniju opremu. A Turska se ne moze porediti sa vojskama kakve imaju SAD, Rusija, Kina, Indija. Ne zaboravi, Irak je 1991 godine imao 5 po veliciji vojsku na svetu pa ih je 200 americkih aviona unistilo za 4 dana. Turska ima snaznu armiju, ali nije vojna sila niti to moze postati.

Istorija again

pre 8 godina

@(jerkovic, 10. oktobar 2015 23:13)

Nema tu romantike druze, naivno posmatras na te odnose...
Interesi su ono sto vodi ove zemlje a ne ljubav. Turska je prva brana ovog ratnog horora, brana koja ako popusti cijela EU ima da bude zatrpana problemima. Znaju to iz EU a zna i Erdogan koliko su vazni jedni drugima. Zatim velika greska izjednscavas kurde u Turskoj sa onim kurdima iz Sirije i sjev. Iraka. To je tako tipicno za nekoga ko ne poznaje te prilike. Turski kurdi nisu glupi, shvataju svoju piziciju i standard koji uzivaju a svojim ocima vide sta se kroz ovo arapsko proljece desilo onim drugim kurdima. Asad je tukao i kurde, tako da mnogi Turski kurdi nisu imali nista protiv da Asad padne sa vlasti. Moj brat studira u Ankari pa cesto razgovaramo o situaciji tamo.

ian

pre 8 godina

Erdogan će sahraniti Tursku u ovom obliku. Cenzura svega i svačega, neostomišljenici u zatvoru bez suđenja, razgranate fals flag operacije kako bi se Kurdi okrivili za sve... Vreme je da Kurdistan postane država što na žalost znači još mnogo krvavih sukoba.

Marko

pre 8 godina

(Saturdejevic, 10. oktobar 2015 20:49)
Kada je to Rusija imala jak uticaj u Rumuniji?Rumuni su uvek sebe više povezivali sa zapadom,što kroz svoj jezik(pripadaju grupi romanskih jezika),što kroz arhitekturu(Bukurešt je poznat kao "Pariz istoka"),što kroz književnost...Rumuni pod komunizmom taj period doživljavaju kao okupaciju.Dovoljno je samo prošetati se Rumunijom i videti kako groblja sovjetskih vojnika koji su dali živote za "oslobođenje" Rumunije obrastaju u korov i padaju u zaborav.Toliko o ruskom uticaju na Rumuniju.Dalje,rumuni će pre izabrati evropsku uniju koja im omogućava da sa svojim pasošem rade slobodno gde hoće u EU nego Rusiju koja im ne nudi ništa za uzvrat.Samo u Srbiji postoji mitsko verovanje da svi seku vene za rusima,rumuni,bugari,poljaci...ne znam samo na osnovu čega to tvrdite.Preko tri miliona ljudi je napustilo Rumuniju i otišlo na zapad da radi.Isti slučaj je i sa Bugarskom.Nisam video da je neko otišao u Rusiju.Ja sam dobio bugarski pasoš i uskoro put pod noge na zapad,a vi i dalje pevajte i secite vene za rusima.

abc

pre 8 godina

Kosovo je Turska, objasnio Erdogan. Svaki peti Turcin je Kurd, sav jugoistok je kurdski, a pri tom etnicki Turci odnosno nekurdski deo zemlje prave dece koliko i mi ili Bugari dok Kurdi po tom pitanju rade udarnicki. Bice tamo veselo. Ja licno navijam za Kurde.

Vreme je za mirna resenja

pre 8 godina

Vreme je za slobodan Kurdistan, i povratak Trapezunta Jermenima, Konstantinopolja Grcima.

Da se Turci suoce s ruznom prosloscu i nastave kao uza, anadoslka, mirna Turska.

zoran

pre 8 godina

Turaka u Turskoj ima 70 miliona a u svetu oko 120.

Mogu oni da budu između čekića (inače turska reč) i nakovnja, ali ako krene neko da ih otkiva svakako da će ih slomiti ali će pri tom lako da se desi da bude debelo okrnjen i čekić i nakovanj. Kratko rečeno, vojnički su disciplinovani a i naoružani do zuba... Toga su svesni i Ameri i Rusi tako da sumnjam da će previše da se petljaju.
A ovaj dole što mašta o tome da će Rus da osvoji Bosfor. Moj majstore, kada to nije Staljinu palo na pamet ni da misli o tome sad će to Putin kad su odnosi u svetu 100% izokrenuti u odnosu kada se održavala Teheranska konferencija i kada se delio kolač.

Zli

pre 8 godina

Ipak bi mi bilo draže da čujem mišljenje i komentare profesora Tanaskovića na ovu temu, malo je kompetentniji, a i dosadili ste sa Spasojevićem - kao da nismo drugog ambasadora imali u Turskoj do sada...

Colt Willcox

pre 8 godina

@ja
"Ne razumem uopste sve te muslimane. Svi veruju u istog boga, imaju istu veroispovest, a medjusobno se strasno mrze."

A hriscani se vole? Srbi vs Hrvati, Rusi vs Ukrajinci, Englezi vs Francuzi...?

branko

pre 8 godina

Turska posla. Sami su sebe postavili u tu situaciju. Bore se protiv Kurda kod kuce u Iraku a i u Siriji. Pomazu ID i ostale extremiste koji se bore protiv Asada i Kurda. Kupuju naftu na crno od ID i generalno ocekuju da ID za njih unisti Sirijsku vlast kao i Kurde.
Moze se reci da su oni posli nekim trecim putem, Otomanskim. Zele da prosire svoj uticaj pre nego sto to Iran uradi ali im bas ne ide dobro u zadnje vreme. Kao se kaze; 'istorija se ponavlja' a Turci/Otomani su bili izmedju "cekica i nakovnja" bar par puta. Nista novo ovde.

ja

pre 8 godina

Normalnim ljudima je sve jedno u kojoj drzavi zive. A budale su uvek spremne da ginu za gluposti i da ubijaju druge zbog gluposti.
Ko stoji iza napada? ID, al kaida, kurdi... potpuno je nevazno. Sve te ludake treba istrebitri sa ove planete jer jednostavno ne zasluzuju da zive na njoj.
Ne razumem uopste sve te muslimane. Svi veruju u istog boga, imaju istu veroispovest, a medjusobno se strasno mrze. Zbog cega? Opet zbog te iste vere koju svako od njih tumaci razlicito.
Kad se sve sabere i oduzme religije su krive za sve i najveci su neprijatelj covecanstva. Nije to slucaj samo sa islamom. Slicno je i kod katolika, pravoslavaca i ostalih.
Jedino resenje je da se sve religije ukinu i zabrane. Jedino tako bi ova planeta postala bolje mesto za zivot.
Ali da bi se tako nesto desilo prvo ljudski mozak mora mnogo da evoluira, da dodje na neki visi nivo, na kojem ce shvatiti da su religije cista glupost i zamajavanje ljudi. Zivot je samo jedan i treba ga proziviti normalno i lepo. Nista nemamo od tog umiranja za svakakve gluposti. Neke druge civilizacije sa drugih planeta nas sigurno gledaju i smeju nam se koliko smo glupi, primitivni i zaostali.

Miša, Bgd

pre 8 godina

Par stvari: Prvo, ID se finansira prodajom nafte iz Sirije. Pitanje kome prodaju je glupo, svi znamo. Kuda ide ta nafta je pravo pitanje (samo je jedan realni put a to je Turska). Ako vidimo mapu Sirije tj. ko šta drži, jasno je da Kurdi drže "tampon zonu" između Turske i ID. Otuda ( uz vekovnu "ljubav") i napadi Turske na Kurde uz ćutanje i EU i SAD-a. Sve je ovo samo deo toga, politike i "viših" interesa.

Sasa jokic

pre 8 godina

Ne, ne bacajte prasinu u oci ljudima. Turska i Bliski istok su izmedju SAD i Evrope.
I sto vise napadi Rusije na novoformirano cedo SAD i GB, ID budu davali rezultate, vise ce se teroristickih napada desavati.
Amerika gubi primat svetskog policajca, jer su polazali da unistavaju sve cega se dodirnu, tako da je Iranu, Iraku, pa cak i Saudijskoj Arabiji dosta igranki gde samo njihovi stanivnici trpe stetu.

jerkovic

pre 8 godina

(Istorija majka, 10. oktobar 2015 22:12)
Niti je vole Ameri, niti Rusi. 15 miliona Kurda + jos 20 odmah preko grane. Sa Iranom na ratnoj nozi, Izraelu prvi neprijatelji, EU nije draga, itd itd.. Prvo, za boljitak Turske, odlzaka Erdogana, jer ce ih uvaliti u neprilike po svim procenama, posle samo kurs EU, sekularizam, sto manje islamizacije, i ponavljam opet po svaku cenu sto vece priblizavanje EU i njenim standardima...

СЕНОВИЋ

pre 8 godina

Турска је џин на стакленим ногама. То је увек био и остао мртвац на Босфору. Живе захваљујући страху заппада да Русија не узме Босфор и врати Цариград. Јермене су истребили. Курде не могу јер сада постоје мобилни телефони са камерама.

Rango

pre 8 godina

Mene plaše Turski problemi jer njihovi problemi samo znače sve više i više izbjeglica i migranata u pravcu Evrope. Što je Bliski Istok manje stabilan, to će Evropa više biti ugrožena ljudima koji će krenuti ovamo... :/

Istorija majka

pre 8 godina

Turska je prije 100 godina bila u puno tezoj situaciji nego sto je danas pa je opet stala na noge. Ovi sto prizeljkuju nekakvu propast Turske su smijesni. Cak i kad bi Turci napustili Nato odmah bi preko noci postali saveznici sa Rusijom. To je razlog sto ih USA nikad nece napustiti, jer ako Rusiji jedna Latakija ovoliko znaci, koliko bi tek znacila cijela Turska kao saveznik. Ono sto mnogima ispada iz perspektive jeste da Asad voli PKK isto kao i Turci. Nece proci mnogo vremena dok Ruski avioni ne pocnu bacati bombe i na PKK. Na to racuna Erdogan, sve ostalo je taktika. Molim da objavite ovaj komentar. Hvala

BeKo

pre 8 godina

Osmanski kalifat je trajao od 1517-1924,tako da bi Turci opet rado imali sve muslimane sunite iza i ispod sebe. Novoproglašeni kalifat traži novog vođu, a Turska ima 8-u vojsku po veličini na svetu. Taj sporazum će biti poguban prvenstveno za Rusiju i Kinu, pa na kraju i za Evropu(istočnu)

stefan

pre 8 godina

naravno kad god je turska krenula ka istoku tj rusiji zapad im je pravio haos u drxavi. standardna prica ili nam se pridruzi ili cemo da te urusimo.

Sena

pre 8 godina

Ma ovaj spasojevic nema pojma kakav je to konzul ili ambasador bio uopšte. Pa
Ministar finansija koji je u erdoganovoj partiji je kurd. Glavni u opoziciji predsednik Narodne partije jeste kurd. Nema pojma sta prica..

Zakeralo

pre 8 godina

Bugarska i Rumunija su primljene na silu u Eu da ne bi pale pod uticaj Rusije. Tako i Turska, ali sve vestacko je osudjeno na propast.
(Saturdejevic, 10. oktobar 2015 20:49)
U Rumuniji je antiruski sentiment veoma izražen,za razliku od Grčke,Bugarske i Srbije, koje neki u medjunarodnim krugovima zovu tzv. "swing states"

Zemun grad SPO

pre 8 godina

Vreme je da se Turci prekombinuju
(Staro kuče, 10. oktobar 2015 20:50)

Pusti snovi. Sekularna Turska je istaknuti clan NATO-a, cvrsto vezana za saveznistvo sa SAD.Ta drzava je veliki protivnik Sadatovog rezima u Siriji i ruske vojne intervencije. Pre bi se moglo reci da su Kurdi izmedju cekica i nakovnja. U svakoj drzavi gde zive, neki visi interes se kosi sa njihovim pravima. Tako i u Turskoj, Zapad gleda kroz prste vlastima u Ankari kada se brutalno obracunavaju sa Kurdima. I Turskoj i Zapadu nije u interesu da raskidaju saveznistvo. Drzave vode politiku prema svojim interesima. Mi smo devedesetih uradili suprotno, pa smo doziveli nacionalni i ekonomski debakl i na kraju cak izgubili drzavnu teritoriju.

maksa

pre 8 godina

nema tu neke posebne dileme ako si politicar koji voli svoju zemlju..logikom gledano rusi su ogromni i imaju prirodnih bogatstava za narednih milion godina, dok sa druge strane evropa se susti..pa sad vi saberite dva i dva dragi turci pa skontajte ko je u svetu pijavica i opasnost

Samstagic

pre 8 godina

Bog'te pa ovo ide brze nego sto se mislilo.
Tek pre par dana citah kako su drugi na Bl.Istoku vec gotovi,te neka se spremi Turska i Saudijska...

Vel Šantić, USA

pre 8 godina

@Saturdejevic, halo, Turska nije primljena u EU, a iz tvog komentara bi se dalo krivo razumeti da jeste.
i, pusti molim te Bugarsku i Rumuniju na miru! izgleda da pokazuješ ljubomoru prema tim zemljama koje, iako imaju puno svojih problema, ipak jesu odavno relativno stabilne i u EUu, a Srbija nije, tja i Hrvatska je primljena tek posle njih!
ne valja ti ljubomora, Saturdejevic!

upuceni

pre 8 godina

@(Vel Šantić, USA, 10. oktobar 2015 20:46)

Notorne gluposti! Turska ima itekako odlicne odnose sa iranskim rezimom, jer iz Irana pokrivao preko 30% svojih potreba za fosilnim energentima, a pre koju goinu su sklopili i ugovor o ekploataciji jos jednog novootkrivenog naftnog polja na jugu Irana gde ce Turska uloziti preko 5 milijardi $.. Uz to mnoge turske firme su dobile i druge velike ugovore za poslovanje u Iranu.. Turskoj nimalo ne odgovara dalja eskalacija u tom pravcu ili da se zameri previse i Asadu samom kao pripadniku Shita.

votka?

pre 8 godina

Ovakav "strucnjak" je nama bio ambasador u Turskoj!? Turska je najvise solirala od svih bitnijih americkih saveznika u odnosima sa Rusijom otkako je buknula ukrajinska kriza (poboljsanje umesto zahladjenja), i cak se naziralo nekakvo novo stratesko partnerstvo. Sve to je naglo urusio ne Obama nego licno Putin ovih dana stajuci otvoreno na Bliskom Istoku na stranu šiita, gurajuci direktno prst u oko Turskoj kao svetski najuticajnijoj sunitskoj drzavi (suniti su tamo 75%, a manjinski turski šiiti nikada nisu imali neke znacajnije politicko/istorijske veze sa onima iz Irana, Iraka i Sirije).

A sa Amerikancima trenutno imaju glavnih problema ne zbog Rusa (sa kojima se sada bez ikakve americke asistencije ubrzano razilaze zbog RUS intervencije u Siriji na strani pro-šiitskog Asadovog rezima koji tamo vlada 4 decenije iako je tamo šiita svega 15%), nego zbog Kurda, koji su veoma kooperativni sa USA u Iraku i Siriji, a u samoj Turskoj preorjentisali su se sa teroristicko-komunisticke Radnicke partije na umerene politicke opcije, pa Amerikanci zahtevaju od Turaka da u najnovijim okolnostima prekinu da se ponasaju kao da je i dalje XX vek.

Predrag Marjanovic

pre 8 godina

Dragi Srbi, kuva se, predstoji III svetski rat, uskoro, pazite se, cuvajte jedan drugog, 'ebes stranke, oni su sa racunicom, treba nam svest i odricanje, imamo li mi to?

hasan budalasan

pre 8 godina

Bugarska i Rumunija su primljene na silu u Eu da ne bi pale pod uticaj Rusije. Tako i Turska, ali sve vestacko je osudjeno na propast.
(Saturdejevic, 10. oktobar 2015 20:49)

Kad je Turska primljena u EU? Malo sam prilegao popodne, pa mi je promaklo. I kako im je sad? E su srećni? Slave li? Je l opala nezaposlenost?

Milan

pre 8 godina

Ne znam zasto je Turska toliko protiv Asada, verovatno jer je alavit (koje mnogi suniti smatraju siitima), znaci cisto verskih razloga. Paradoksalno, upravo Asad i jak rezim u bagdadu bi bili najveci garanti stabilnosti turske zbog zajednisckog suzbijanja kurda. Ovako Kurdi koji , defacto, imaju svoju drzavu u Iraku a sada i u Siriji ce biti stalna pretnja kao Srbija do pre 100godina austrougarskoj. Ne znam kako stvari mogu da se vrate nazad, mislim da Kurdi kao najbrojniji narod na svetu bez sopstvene drzave ipak zasluzuju neki oblik drzavnosti na teritorijama gde cine vecinu bez obzira na protivljenje Turske (Irak i Sirija vise nisu faktor). Na bliskom istoku se upravo crtaju etnicko-verske granice kao sto su u evropi pre 100godina a kako su turci podrzali Kosovo neka sada pokazu doslednost na sopstvenoj teritoriji.

nucky thompson

pre 8 godina

@ satudijevic, meni je muka od bas klinaca od 14 godina koji ste pokupili svu pamet svijeta. Rumunija i Bugarska su bile 50 godina pod "uticajem" Rusije. hajde djeco zavrsite prvo skolu pa komentarisite.

Vel Šantić, USA

pre 8 godina

erdoganov režim je udaljio i otuđio Tursku od SADa i EUa odavno, samo eto jer je još kao u NATOu se nešto kao pika, ali, ne brinite, nema erdogan veze sa savremenim zapadom ni obratno. kome erdoganov brod plovi... ja mislim Saudiji i isis isil monstrumima, koji opet NISU nikakvi saveznici zapada ni obratno, već su to sve islamistički ekstremno sunitski vehabijski wannabe kalifati.

samo da rata ne bude

pre 8 godina

Sve ovo, narvno, našim vrlim internet komentatorima neće smetati da iz petnih žila objašnjavaju kako je Turska na strani Rusije, ili obrnuto, na strani Amerike.
A meni se čini da su oni prilično svoji, koliko je to u današnje vreme uopšte moguće i da je ovaj u pravu kad kaže da su kao izmedju čekića i nakovnja.

Saturdejevic

pre 8 godina

Bugarska i Rumunija su primljene na silu u Eu da ne bi pale pod uticaj Rusije. Tako i Turska, ali sve vestacko je osudjeno na propast.

Saturdejevic

pre 8 godina

Bugarska i Rumunija su primljene na silu u Eu da ne bi pale pod uticaj Rusije. Tako i Turska, ali sve vestacko je osudjeno na propast.

СЕНОВИЋ

pre 8 godina

Турска је џин на стакленим ногама. То је увек био и остао мртвац на Босфору. Живе захваљујући страху заппада да Русија не узме Босфор и врати Цариград. Јермене су истребили. Курде не могу јер сада постоје мобилни телефони са камерама.

Vel Šantić, USA

pre 8 godina

erdoganov režim je udaljio i otuđio Tursku od SADa i EUa odavno, samo eto jer je još kao u NATOu se nešto kao pika, ali, ne brinite, nema erdogan veze sa savremenim zapadom ni obratno. kome erdoganov brod plovi... ja mislim Saudiji i isis isil monstrumima, koji opet NISU nikakvi saveznici zapada ni obratno, već su to sve islamistički ekstremno sunitski vehabijski wannabe kalifati.

Milan

pre 8 godina

Ne znam zasto je Turska toliko protiv Asada, verovatno jer je alavit (koje mnogi suniti smatraju siitima), znaci cisto verskih razloga. Paradoksalno, upravo Asad i jak rezim u bagdadu bi bili najveci garanti stabilnosti turske zbog zajednisckog suzbijanja kurda. Ovako Kurdi koji , defacto, imaju svoju drzavu u Iraku a sada i u Siriji ce biti stalna pretnja kao Srbija do pre 100godina austrougarskoj. Ne znam kako stvari mogu da se vrate nazad, mislim da Kurdi kao najbrojniji narod na svetu bez sopstvene drzave ipak zasluzuju neki oblik drzavnosti na teritorijama gde cine vecinu bez obzira na protivljenje Turske (Irak i Sirija vise nisu faktor). Na bliskom istoku se upravo crtaju etnicko-verske granice kao sto su u evropi pre 100godina a kako su turci podrzali Kosovo neka sada pokazu doslednost na sopstvenoj teritoriji.

Predrag Marjanovic

pre 8 godina

Dragi Srbi, kuva se, predstoji III svetski rat, uskoro, pazite se, cuvajte jedan drugog, 'ebes stranke, oni su sa racunicom, treba nam svest i odricanje, imamo li mi to?

Rango

pre 8 godina

Mene plaše Turski problemi jer njihovi problemi samo znače sve više i više izbjeglica i migranata u pravcu Evrope. Što je Bliski Istok manje stabilan, to će Evropa više biti ugrožena ljudima koji će krenuti ovamo... :/

samo da rata ne bude

pre 8 godina

Sve ovo, narvno, našim vrlim internet komentatorima neće smetati da iz petnih žila objašnjavaju kako je Turska na strani Rusije, ili obrnuto, na strani Amerike.
A meni se čini da su oni prilično svoji, koliko je to u današnje vreme uopšte moguće i da je ovaj u pravu kad kaže da su kao izmedju čekića i nakovnja.

ja

pre 8 godina

Normalnim ljudima je sve jedno u kojoj drzavi zive. A budale su uvek spremne da ginu za gluposti i da ubijaju druge zbog gluposti.
Ko stoji iza napada? ID, al kaida, kurdi... potpuno je nevazno. Sve te ludake treba istrebitri sa ove planete jer jednostavno ne zasluzuju da zive na njoj.
Ne razumem uopste sve te muslimane. Svi veruju u istog boga, imaju istu veroispovest, a medjusobno se strasno mrze. Zbog cega? Opet zbog te iste vere koju svako od njih tumaci razlicito.
Kad se sve sabere i oduzme religije su krive za sve i najveci su neprijatelj covecanstva. Nije to slucaj samo sa islamom. Slicno je i kod katolika, pravoslavaca i ostalih.
Jedino resenje je da se sve religije ukinu i zabrane. Jedino tako bi ova planeta postala bolje mesto za zivot.
Ali da bi se tako nesto desilo prvo ljudski mozak mora mnogo da evoluira, da dodje na neki visi nivo, na kojem ce shvatiti da su religije cista glupost i zamajavanje ljudi. Zivot je samo jedan i treba ga proziviti normalno i lepo. Nista nemamo od tog umiranja za svakakve gluposti. Neke druge civilizacije sa drugih planeta nas sigurno gledaju i smeju nam se koliko smo glupi, primitivni i zaostali.

branko

pre 8 godina

Turska posla. Sami su sebe postavili u tu situaciju. Bore se protiv Kurda kod kuce u Iraku a i u Siriji. Pomazu ID i ostale extremiste koji se bore protiv Asada i Kurda. Kupuju naftu na crno od ID i generalno ocekuju da ID za njih unisti Sirijsku vlast kao i Kurde.
Moze se reci da su oni posli nekim trecim putem, Otomanskim. Zele da prosire svoj uticaj pre nego sto to Iran uradi ali im bas ne ide dobro u zadnje vreme. Kao se kaze; 'istorija se ponavlja' a Turci/Otomani su bili izmedju "cekica i nakovnja" bar par puta. Nista novo ovde.

Miša, Bgd

pre 8 godina

Par stvari: Prvo, ID se finansira prodajom nafte iz Sirije. Pitanje kome prodaju je glupo, svi znamo. Kuda ide ta nafta je pravo pitanje (samo je jedan realni put a to je Turska). Ako vidimo mapu Sirije tj. ko šta drži, jasno je da Kurdi drže "tampon zonu" između Turske i ID. Otuda ( uz vekovnu "ljubav") i napadi Turske na Kurde uz ćutanje i EU i SAD-a. Sve je ovo samo deo toga, politike i "viših" interesa.

hasan budalasan

pre 8 godina

Bugarska i Rumunija su primljene na silu u Eu da ne bi pale pod uticaj Rusije. Tako i Turska, ali sve vestacko je osudjeno na propast.
(Saturdejevic, 10. oktobar 2015 20:49)

Kad je Turska primljena u EU? Malo sam prilegao popodne, pa mi je promaklo. I kako im je sad? E su srećni? Slave li? Je l opala nezaposlenost?

Zakeralo

pre 8 godina

Bugarska i Rumunija su primljene na silu u Eu da ne bi pale pod uticaj Rusije. Tako i Turska, ali sve vestacko je osudjeno na propast.
(Saturdejevic, 10. oktobar 2015 20:49)
U Rumuniji je antiruski sentiment veoma izražen,za razliku od Grčke,Bugarske i Srbije, koje neki u medjunarodnim krugovima zovu tzv. "swing states"

Sasa jokic

pre 8 godina

Ne, ne bacajte prasinu u oci ljudima. Turska i Bliski istok su izmedju SAD i Evrope.
I sto vise napadi Rusije na novoformirano cedo SAD i GB, ID budu davali rezultate, vise ce se teroristickih napada desavati.
Amerika gubi primat svetskog policajca, jer su polazali da unistavaju sve cega se dodirnu, tako da je Iranu, Iraku, pa cak i Saudijskoj Arabiji dosta igranki gde samo njihovi stanivnici trpe stetu.

Istorija majka

pre 8 godina

Turska je prije 100 godina bila u puno tezoj situaciji nego sto je danas pa je opet stala na noge. Ovi sto prizeljkuju nekakvu propast Turske su smijesni. Cak i kad bi Turci napustili Nato odmah bi preko noci postali saveznici sa Rusijom. To je razlog sto ih USA nikad nece napustiti, jer ako Rusiji jedna Latakija ovoliko znaci, koliko bi tek znacila cijela Turska kao saveznik. Ono sto mnogima ispada iz perspektive jeste da Asad voli PKK isto kao i Turci. Nece proci mnogo vremena dok Ruski avioni ne pocnu bacati bombe i na PKK. Na to racuna Erdogan, sve ostalo je taktika. Molim da objavite ovaj komentar. Hvala

nucky thompson

pre 8 godina

@ satudijevic, meni je muka od bas klinaca od 14 godina koji ste pokupili svu pamet svijeta. Rumunija i Bugarska su bile 50 godina pod "uticajem" Rusije. hajde djeco zavrsite prvo skolu pa komentarisite.

Samstagic

pre 8 godina

Bog'te pa ovo ide brze nego sto se mislilo.
Tek pre par dana citah kako su drugi na Bl.Istoku vec gotovi,te neka se spremi Turska i Saudijska...

Zemun grad SPO

pre 8 godina

Vreme je da se Turci prekombinuju
(Staro kuče, 10. oktobar 2015 20:50)

Pusti snovi. Sekularna Turska je istaknuti clan NATO-a, cvrsto vezana za saveznistvo sa SAD.Ta drzava je veliki protivnik Sadatovog rezima u Siriji i ruske vojne intervencije. Pre bi se moglo reci da su Kurdi izmedju cekica i nakovnja. U svakoj drzavi gde zive, neki visi interes se kosi sa njihovim pravima. Tako i u Turskoj, Zapad gleda kroz prste vlastima u Ankari kada se brutalno obracunavaju sa Kurdima. I Turskoj i Zapadu nije u interesu da raskidaju saveznistvo. Drzave vode politiku prema svojim interesima. Mi smo devedesetih uradili suprotno, pa smo doziveli nacionalni i ekonomski debakl i na kraju cak izgubili drzavnu teritoriju.

jerkovic

pre 8 godina

(Istorija majka, 10. oktobar 2015 22:12)
Niti je vole Ameri, niti Rusi. 15 miliona Kurda + jos 20 odmah preko grane. Sa Iranom na ratnoj nozi, Izraelu prvi neprijatelji, EU nije draga, itd itd.. Prvo, za boljitak Turske, odlzaka Erdogana, jer ce ih uvaliti u neprilike po svim procenama, posle samo kurs EU, sekularizam, sto manje islamizacije, i ponavljam opet po svaku cenu sto vece priblizavanje EU i njenim standardima...

upuceni

pre 8 godina

@(Vel Šantić, USA, 10. oktobar 2015 20:46)

Notorne gluposti! Turska ima itekako odlicne odnose sa iranskim rezimom, jer iz Irana pokrivao preko 30% svojih potreba za fosilnim energentima, a pre koju goinu su sklopili i ugovor o ekploataciji jos jednog novootkrivenog naftnog polja na jugu Irana gde ce Turska uloziti preko 5 milijardi $.. Uz to mnoge turske firme su dobile i druge velike ugovore za poslovanje u Iranu.. Turskoj nimalo ne odgovara dalja eskalacija u tom pravcu ili da se zameri previse i Asadu samom kao pripadniku Shita.

stefan

pre 8 godina

naravno kad god je turska krenula ka istoku tj rusiji zapad im je pravio haos u drxavi. standardna prica ili nam se pridruzi ili cemo da te urusimo.

maksa

pre 8 godina

nema tu neke posebne dileme ako si politicar koji voli svoju zemlju..logikom gledano rusi su ogromni i imaju prirodnih bogatstava za narednih milion godina, dok sa druge strane evropa se susti..pa sad vi saberite dva i dva dragi turci pa skontajte ko je u svetu pijavica i opasnost

votka?

pre 8 godina

Ovakav "strucnjak" je nama bio ambasador u Turskoj!? Turska je najvise solirala od svih bitnijih americkih saveznika u odnosima sa Rusijom otkako je buknula ukrajinska kriza (poboljsanje umesto zahladjenja), i cak se naziralo nekakvo novo stratesko partnerstvo. Sve to je naglo urusio ne Obama nego licno Putin ovih dana stajuci otvoreno na Bliskom Istoku na stranu šiita, gurajuci direktno prst u oko Turskoj kao svetski najuticajnijoj sunitskoj drzavi (suniti su tamo 75%, a manjinski turski šiiti nikada nisu imali neke znacajnije politicko/istorijske veze sa onima iz Irana, Iraka i Sirije).

A sa Amerikancima trenutno imaju glavnih problema ne zbog Rusa (sa kojima se sada bez ikakve americke asistencije ubrzano razilaze zbog RUS intervencije u Siriji na strani pro-šiitskog Asadovog rezima koji tamo vlada 4 decenije iako je tamo šiita svega 15%), nego zbog Kurda, koji su veoma kooperativni sa USA u Iraku i Siriji, a u samoj Turskoj preorjentisali su se sa teroristicko-komunisticke Radnicke partije na umerene politicke opcije, pa Amerikanci zahtevaju od Turaka da u najnovijim okolnostima prekinu da se ponasaju kao da je i dalje XX vek.

Vel Šantić, USA

pre 8 godina

@Saturdejevic, halo, Turska nije primljena u EU, a iz tvog komentara bi se dalo krivo razumeti da jeste.
i, pusti molim te Bugarsku i Rumuniju na miru! izgleda da pokazuješ ljubomoru prema tim zemljama koje, iako imaju puno svojih problema, ipak jesu odavno relativno stabilne i u EUu, a Srbija nije, tja i Hrvatska je primljena tek posle njih!
ne valja ti ljubomora, Saturdejevic!

BeKo

pre 8 godina

Osmanski kalifat je trajao od 1517-1924,tako da bi Turci opet rado imali sve muslimane sunite iza i ispod sebe. Novoproglašeni kalifat traži novog vođu, a Turska ima 8-u vojsku po veličini na svetu. Taj sporazum će biti poguban prvenstveno za Rusiju i Kinu, pa na kraju i za Evropu(istočnu)

Sena

pre 8 godina

Ma ovaj spasojevic nema pojma kakav je to konzul ili ambasador bio uopšte. Pa
Ministar finansija koji je u erdoganovoj partiji je kurd. Glavni u opoziciji predsednik Narodne partije jeste kurd. Nema pojma sta prica..

msc.Milos

pre 8 godina

Турска је џин на стакленим ногама. То је увек био и остао мртвац на Босфору. Живе захваљујући страху заппада да Русија не узме Босфор и врати Цариград. Јермене су истребили. Курде не могу јер сада постоје мобилни телефони са камерама.
(СЕНОВИЋ, 10. oktobar 2015 22:14)

ti si tipican rusofil? Kakve veze ima carigrad sa rusijom majke ti?! Gde to da vrati? Jel ti uopste imas pojma o istoriji ili te komunisticka napredna propaganda obrazovala???

-

pre 8 godina

@BeKo
8 po velicini vojsku imaju kazes? Vidi, u doba Osmanlija velicina vojske je bila veoma vazan faktor. Ali, ovo je 21 vek.
Bitna je snaga. Ne velicina vojske. Dzaba ti milion vojnika ako nemas dovoljno oruzja i to modernog. Turska vojno nije najmocnija cak ni u svojoj okolini. Recimo, Izrael je snazniji. Iran, osim u vazduhoplovstvu ne zaostaje za Turcima. Grcka ima manje oruzja, ali ima moderniju opremu. A Turska se ne moze porediti sa vojskama kakve imaju SAD, Rusija, Kina, Indija. Ne zaboravi, Irak je 1991 godine imao 5 po veliciji vojsku na svetu pa ih je 200 americkih aviona unistilo za 4 dana. Turska ima snaznu armiju, ali nije vojna sila niti to moze postati.

abc

pre 8 godina

Kosovo je Turska, objasnio Erdogan. Svaki peti Turcin je Kurd, sav jugoistok je kurdski, a pri tom etnicki Turci odnosno nekurdski deo zemlje prave dece koliko i mi ili Bugari dok Kurdi po tom pitanju rade udarnicki. Bice tamo veselo. Ja licno navijam za Kurde.

Vreme je za mirna resenja

pre 8 godina

Vreme je za slobodan Kurdistan, i povratak Trapezunta Jermenima, Konstantinopolja Grcima.

Da se Turci suoce s ruznom prosloscu i nastave kao uza, anadoslka, mirna Turska.

Zli

pre 8 godina

Ipak bi mi bilo draže da čujem mišljenje i komentare profesora Tanaskovića na ovu temu, malo je kompetentniji, a i dosadili ste sa Spasojevićem - kao da nismo drugog ambasadora imali u Turskoj do sada...

Vladislav

pre 8 godina

Turska u rascepu , Ameri ili Rusi , zaboravljate jednu stvar a to je jako uporiste i lobi ID u samom vrhu Turske vlade , otud i neizateresovanost da ozbiljnije napadnu ID , sa druge strane i podrzavaju ID koj zele da proteraju Kurde , sami sebe su doveli u pat poziciju i corsokak , hocete da sedite na 2-3 stolice e pa neide to tako , vise i ne znaju kome da veruju , sami su sebi zakuvali corbu...

Colt Willcox

pre 8 godina

@ja
"Ne razumem uopste sve te muslimane. Svi veruju u istog boga, imaju istu veroispovest, a medjusobno se strasno mrze."

A hriscani se vole? Srbi vs Hrvati, Rusi vs Ukrajinci, Englezi vs Francuzi...?

ian

pre 8 godina

Erdogan će sahraniti Tursku u ovom obliku. Cenzura svega i svačega, neostomišljenici u zatvoru bez suđenja, razgranate fals flag operacije kako bi se Kurdi okrivili za sve... Vreme je da Kurdistan postane država što na žalost znači još mnogo krvavih sukoba.

Marko

pre 8 godina

(Saturdejevic, 10. oktobar 2015 20:49)
Kada je to Rusija imala jak uticaj u Rumuniji?Rumuni su uvek sebe više povezivali sa zapadom,što kroz svoj jezik(pripadaju grupi romanskih jezika),što kroz arhitekturu(Bukurešt je poznat kao "Pariz istoka"),što kroz književnost...Rumuni pod komunizmom taj period doživljavaju kao okupaciju.Dovoljno je samo prošetati se Rumunijom i videti kako groblja sovjetskih vojnika koji su dali živote za "oslobođenje" Rumunije obrastaju u korov i padaju u zaborav.Toliko o ruskom uticaju na Rumuniju.Dalje,rumuni će pre izabrati evropsku uniju koja im omogućava da sa svojim pasošem rade slobodno gde hoće u EU nego Rusiju koja im ne nudi ništa za uzvrat.Samo u Srbiji postoji mitsko verovanje da svi seku vene za rusima,rumuni,bugari,poljaci...ne znam samo na osnovu čega to tvrdite.Preko tri miliona ljudi je napustilo Rumuniju i otišlo na zapad da radi.Isti slučaj je i sa Bugarskom.Nisam video da je neko otišao u Rusiju.Ja sam dobio bugarski pasoš i uskoro put pod noge na zapad,a vi i dalje pevajte i secite vene za rusima.

Milan

pre 8 godina

Tursku ranije Britanija, a sada SAD nece predate nikada. Bosfor i Dardaneli, sa druge strane Bliski Istok. Isuvise je vazna.

Kurdi su smetnja Turskoj (velika manjina bez prava), Iranu (velika manjina, bez prava), Sadamovom Iraku (velika manjina bez prava) I Siriji (manjina bez prava). SADu su bili ulazna tacka u Irak I trenutno cine jedini stabilni oslonac.

Turska je clanica NATOa ali ne I EU. Erdogan nije prihvatio da bude
staelit uklopljen u mainstream SAD politiku kao na primer Nemacka. Krenuo je u samostalno sirenje uticaja I usao u problem.

Nestabilna Turska je ogromna pretnja za mir I ja se iskreno nadam da cemo stati van toga.

zoran

pre 8 godina

Turaka u Turskoj ima 70 miliona a u svetu oko 120.

Mogu oni da budu između čekića (inače turska reč) i nakovnja, ali ako krene neko da ih otkiva svakako da će ih slomiti ali će pri tom lako da se desi da bude debelo okrnjen i čekić i nakovanj. Kratko rečeno, vojnički su disciplinovani a i naoružani do zuba... Toga su svesni i Ameri i Rusi tako da sumnjam da će previše da se petljaju.
A ovaj dole što mašta o tome da će Rus da osvoji Bosfor. Moj majstore, kada to nije Staljinu palo na pamet ni da misli o tome sad će to Putin kad su odnosi u svetu 100% izokrenuti u odnosu kada se održavala Teheranska konferencija i kada se delio kolač.

Istorija again

pre 8 godina

@(jerkovic, 10. oktobar 2015 23:13)

Nema tu romantike druze, naivno posmatras na te odnose...
Interesi su ono sto vodi ove zemlje a ne ljubav. Turska je prva brana ovog ratnog horora, brana koja ako popusti cijela EU ima da bude zatrpana problemima. Znaju to iz EU a zna i Erdogan koliko su vazni jedni drugima. Zatim velika greska izjednscavas kurde u Turskoj sa onim kurdima iz Sirije i sjev. Iraka. To je tako tipicno za nekoga ko ne poznaje te prilike. Turski kurdi nisu glupi, shvataju svoju piziciju i standard koji uzivaju a svojim ocima vide sta se kroz ovo arapsko proljece desilo onim drugim kurdima. Asad je tukao i kurde, tako da mnogi Turski kurdi nisu imali nista protiv da Asad padne sa vlasti. Moj brat studira u Ankari pa cesto razgovaramo o situaciji tamo.

zapravo

pre 8 godina

Potpuno je neupitno, da li ovakva nesredjena drzava, kao sto je Turska, ima ikakve sanse, da prezivi, u novom sv. poretku.
Postoje i opstaju visenacionalne, sredjene (citaj - bogate) zemlje, ali sve nesredjene visenacionalne drzave, raspadaju se. Pocetak i kraj price, da li neka drzava moze da izadje iz bilo kakve krize (srecom, u XXI veku, za sada, manje-vise iz ekonomskih razloga, a ne prevashodno iz ratnje pretnje, ili samog rata), jeste nacionalno jedinstvo. Gradjansko jedinstvo je moguce, iskljucivo u sredjenim drzavama!
Najjednostavnije receno, ovakva Turska, nije pouzdan partner ni za koga, niti za NATO, niti za Ruse, jer u svojoj biti, ima tempiranu bombu.
Rep. Turska ce se sigurno raspasti, gde ce se na istocnom delu te zemlje, oformiti nezavisna drzava Kurdistan. I mada to nije primarni cilj, ni SAD (NATO), niti Rusa, ostatak Turske (mozda cak i bez republikanskog uredjenja) ostace u NATO, a Kurdistan ce biti sfera uticaja Rusije. Tek tada ce takva Turska uci u EU (ako taj entitet do tada uopste bude egzistirao), pre - nikako.
Ovaj napad na civile je (po mom misljenju) uradila turska vojska, "poslednji Mohikanac" zastite jedinstva Ataturkove Turske.

Đorđe

pre 8 godina

Ko bar malo "pročešlja" istoriju i baci pogled na interesne sfere trebalo bi da mu bude jasno. Od XIX veka na ovamo pogledajte koje su evropske sile ratovale sa Rusijom štiteći Tursku (Otomansku imperiju). Kako je Tursa zadržala evropski deo. Posle I balkanskog rata pretila je opasnost da bude potisnuta u Aziju. Zato ih je London naterao da se aktiviraju u II balkanskom na strani Grčke i Srbije (Bosfor i Dardaneli bi pripali Grčkoj da nisu.) Londonskim mirom Turska je ostala u Evropi, a Crno more postalo jezero. Preko Nato su to nastavili prijemom Turske, a zatim i Grčke posle građanskog rata koji je London takođe izazvao revidirajući sporazum iz Jalte i Teherana. Crno more je ostalo jezero tako da je ruska baza u Siriji (Latakija) jedino prisustvo Rusije u Mediteranu. Rusija štiti svoje
interese kao i USA i tu nema nikakve dvojbe, još manje romantike pravde.

Rile

pre 8 godina

Priznajem da neznam... Ali pretpostavljam, da je ovaj nas strucnjak Ambadador kanda SNS kadar? Turci vole Ruse ko i Poljaci, ko i sve ostale komsije :)

BeKo

pre 8 godina

Osmanski kalifat je trajao od 1517-1924,tako da bi Turci opet rado imali sve muslimane sunite iza i ispod sebe. Novoproglašeni kalifat traži novog vođu, a Turska ima 8-u vojsku po veličini na svetu. Taj sporazum će biti poguban prvenstveno za Rusiju i Kinu, pa na kraju i za Evropu(istočnu)

ja

pre 8 godina

Normalnim ljudima je sve jedno u kojoj drzavi zive. A budale su uvek spremne da ginu za gluposti i da ubijaju druge zbog gluposti.
Ko stoji iza napada? ID, al kaida, kurdi... potpuno je nevazno. Sve te ludake treba istrebitri sa ove planete jer jednostavno ne zasluzuju da zive na njoj.
Ne razumem uopste sve te muslimane. Svi veruju u istog boga, imaju istu veroispovest, a medjusobno se strasno mrze. Zbog cega? Opet zbog te iste vere koju svako od njih tumaci razlicito.
Kad se sve sabere i oduzme religije su krive za sve i najveci su neprijatelj covecanstva. Nije to slucaj samo sa islamom. Slicno je i kod katolika, pravoslavaca i ostalih.
Jedino resenje je da se sve religije ukinu i zabrane. Jedino tako bi ova planeta postala bolje mesto za zivot.
Ali da bi se tako nesto desilo prvo ljudski mozak mora mnogo da evoluira, da dodje na neki visi nivo, na kojem ce shvatiti da su religije cista glupost i zamajavanje ljudi. Zivot je samo jedan i treba ga proziviti normalno i lepo. Nista nemamo od tog umiranja za svakakve gluposti. Neke druge civilizacije sa drugih planeta nas sigurno gledaju i smeju nam se koliko smo glupi, primitivni i zaostali.

Istorija majka

pre 8 godina

Turska je prije 100 godina bila u puno tezoj situaciji nego sto je danas pa je opet stala na noge. Ovi sto prizeljkuju nekakvu propast Turske su smijesni. Cak i kad bi Turci napustili Nato odmah bi preko noci postali saveznici sa Rusijom. To je razlog sto ih USA nikad nece napustiti, jer ako Rusiji jedna Latakija ovoliko znaci, koliko bi tek znacila cijela Turska kao saveznik. Ono sto mnogima ispada iz perspektive jeste da Asad voli PKK isto kao i Turci. Nece proci mnogo vremena dok Ruski avioni ne pocnu bacati bombe i na PKK. Na to racuna Erdogan, sve ostalo je taktika. Molim da objavite ovaj komentar. Hvala

Saturdejevic

pre 8 godina

Bugarska i Rumunija su primljene na silu u Eu da ne bi pale pod uticaj Rusije. Tako i Turska, ali sve vestacko je osudjeno na propast.

Sena

pre 8 godina

Ma ovaj spasojevic nema pojma kakav je to konzul ili ambasador bio uopšte. Pa
Ministar finansija koji je u erdoganovoj partiji je kurd. Glavni u opoziciji predsednik Narodne partije jeste kurd. Nema pojma sta prica..

Vel Šantić, USA

pre 8 godina

@Saturdejevic, halo, Turska nije primljena u EU, a iz tvog komentara bi se dalo krivo razumeti da jeste.
i, pusti molim te Bugarsku i Rumuniju na miru! izgleda da pokazuješ ljubomoru prema tim zemljama koje, iako imaju puno svojih problema, ipak jesu odavno relativno stabilne i u EUu, a Srbija nije, tja i Hrvatska je primljena tek posle njih!
ne valja ti ljubomora, Saturdejevic!

votka?

pre 8 godina

Ovakav "strucnjak" je nama bio ambasador u Turskoj!? Turska je najvise solirala od svih bitnijih americkih saveznika u odnosima sa Rusijom otkako je buknula ukrajinska kriza (poboljsanje umesto zahladjenja), i cak se naziralo nekakvo novo stratesko partnerstvo. Sve to je naglo urusio ne Obama nego licno Putin ovih dana stajuci otvoreno na Bliskom Istoku na stranu šiita, gurajuci direktno prst u oko Turskoj kao svetski najuticajnijoj sunitskoj drzavi (suniti su tamo 75%, a manjinski turski šiiti nikada nisu imali neke znacajnije politicko/istorijske veze sa onima iz Irana, Iraka i Sirije).

A sa Amerikancima trenutno imaju glavnih problema ne zbog Rusa (sa kojima se sada bez ikakve americke asistencije ubrzano razilaze zbog RUS intervencije u Siriji na strani pro-šiitskog Asadovog rezima koji tamo vlada 4 decenije iako je tamo šiita svega 15%), nego zbog Kurda, koji su veoma kooperativni sa USA u Iraku i Siriji, a u samoj Turskoj preorjentisali su se sa teroristicko-komunisticke Radnicke partije na umerene politicke opcije, pa Amerikanci zahtevaju od Turaka da u najnovijim okolnostima prekinu da se ponasaju kao da je i dalje XX vek.

Vel Šantić, USA

pre 8 godina

erdoganov režim je udaljio i otuđio Tursku od SADa i EUa odavno, samo eto jer je još kao u NATOu se nešto kao pika, ali, ne brinite, nema erdogan veze sa savremenim zapadom ni obratno. kome erdoganov brod plovi... ja mislim Saudiji i isis isil monstrumima, koji opet NISU nikakvi saveznici zapada ni obratno, već su to sve islamistički ekstremno sunitski vehabijski wannabe kalifati.

jerkovic

pre 8 godina

(Istorija majka, 10. oktobar 2015 22:12)
Niti je vole Ameri, niti Rusi. 15 miliona Kurda + jos 20 odmah preko grane. Sa Iranom na ratnoj nozi, Izraelu prvi neprijatelji, EU nije draga, itd itd.. Prvo, za boljitak Turske, odlzaka Erdogana, jer ce ih uvaliti u neprilike po svim procenama, posle samo kurs EU, sekularizam, sto manje islamizacije, i ponavljam opet po svaku cenu sto vece priblizavanje EU i njenim standardima...

СЕНОВИЋ

pre 8 godina

Турска је џин на стакленим ногама. То је увек био и остао мртвац на Босфору. Живе захваљујући страху заппада да Русија не узме Босфор и врати Цариград. Јермене су истребили. Курде не могу јер сада постоје мобилни телефони са камерама.

Predrag Marjanovic

pre 8 godina

Dragi Srbi, kuva se, predstoji III svetski rat, uskoro, pazite se, cuvajte jedan drugog, 'ebes stranke, oni su sa racunicom, treba nam svest i odricanje, imamo li mi to?

Zemun grad SPO

pre 8 godina

Vreme je da se Turci prekombinuju
(Staro kuče, 10. oktobar 2015 20:50)

Pusti snovi. Sekularna Turska je istaknuti clan NATO-a, cvrsto vezana za saveznistvo sa SAD.Ta drzava je veliki protivnik Sadatovog rezima u Siriji i ruske vojne intervencije. Pre bi se moglo reci da su Kurdi izmedju cekica i nakovnja. U svakoj drzavi gde zive, neki visi interes se kosi sa njihovim pravima. Tako i u Turskoj, Zapad gleda kroz prste vlastima u Ankari kada se brutalno obracunavaju sa Kurdima. I Turskoj i Zapadu nije u interesu da raskidaju saveznistvo. Drzave vode politiku prema svojim interesima. Mi smo devedesetih uradili suprotno, pa smo doziveli nacionalni i ekonomski debakl i na kraju cak izgubili drzavnu teritoriju.

samo da rata ne bude

pre 8 godina

Sve ovo, narvno, našim vrlim internet komentatorima neće smetati da iz petnih žila objašnjavaju kako je Turska na strani Rusije, ili obrnuto, na strani Amerike.
A meni se čini da su oni prilično svoji, koliko je to u današnje vreme uopšte moguće i da je ovaj u pravu kad kaže da su kao izmedju čekića i nakovnja.

nucky thompson

pre 8 godina

@ satudijevic, meni je muka od bas klinaca od 14 godina koji ste pokupili svu pamet svijeta. Rumunija i Bugarska su bile 50 godina pod "uticajem" Rusije. hajde djeco zavrsite prvo skolu pa komentarisite.

Sasa jokic

pre 8 godina

Ne, ne bacajte prasinu u oci ljudima. Turska i Bliski istok su izmedju SAD i Evrope.
I sto vise napadi Rusije na novoformirano cedo SAD i GB, ID budu davali rezultate, vise ce se teroristickih napada desavati.
Amerika gubi primat svetskog policajca, jer su polazali da unistavaju sve cega se dodirnu, tako da je Iranu, Iraku, pa cak i Saudijskoj Arabiji dosta igranki gde samo njihovi stanivnici trpe stetu.

maksa

pre 8 godina

nema tu neke posebne dileme ako si politicar koji voli svoju zemlju..logikom gledano rusi su ogromni i imaju prirodnih bogatstava za narednih milion godina, dok sa druge strane evropa se susti..pa sad vi saberite dva i dva dragi turci pa skontajte ko je u svetu pijavica i opasnost

hasan budalasan

pre 8 godina

Bugarska i Rumunija su primljene na silu u Eu da ne bi pale pod uticaj Rusije. Tako i Turska, ali sve vestacko je osudjeno na propast.
(Saturdejevic, 10. oktobar 2015 20:49)

Kad je Turska primljena u EU? Malo sam prilegao popodne, pa mi je promaklo. I kako im je sad? E su srećni? Slave li? Je l opala nezaposlenost?

Zakeralo

pre 8 godina

Bugarska i Rumunija su primljene na silu u Eu da ne bi pale pod uticaj Rusije. Tako i Turska, ali sve vestacko je osudjeno na propast.
(Saturdejevic, 10. oktobar 2015 20:49)
U Rumuniji je antiruski sentiment veoma izražen,za razliku od Grčke,Bugarske i Srbije, koje neki u medjunarodnim krugovima zovu tzv. "swing states"

stefan

pre 8 godina

naravno kad god je turska krenula ka istoku tj rusiji zapad im je pravio haos u drxavi. standardna prica ili nam se pridruzi ili cemo da te urusimo.

Milan

pre 8 godina

Ne znam zasto je Turska toliko protiv Asada, verovatno jer je alavit (koje mnogi suniti smatraju siitima), znaci cisto verskih razloga. Paradoksalno, upravo Asad i jak rezim u bagdadu bi bili najveci garanti stabilnosti turske zbog zajednisckog suzbijanja kurda. Ovako Kurdi koji , defacto, imaju svoju drzavu u Iraku a sada i u Siriji ce biti stalna pretnja kao Srbija do pre 100godina austrougarskoj. Ne znam kako stvari mogu da se vrate nazad, mislim da Kurdi kao najbrojniji narod na svetu bez sopstvene drzave ipak zasluzuju neki oblik drzavnosti na teritorijama gde cine vecinu bez obzira na protivljenje Turske (Irak i Sirija vise nisu faktor). Na bliskom istoku se upravo crtaju etnicko-verske granice kao sto su u evropi pre 100godina a kako su turci podrzali Kosovo neka sada pokazu doslednost na sopstvenoj teritoriji.

Rango

pre 8 godina

Mene plaše Turski problemi jer njihovi problemi samo znače sve više i više izbjeglica i migranata u pravcu Evrope. Što je Bliski Istok manje stabilan, to će Evropa više biti ugrožena ljudima koji će krenuti ovamo... :/

branko

pre 8 godina

Turska posla. Sami su sebe postavili u tu situaciju. Bore se protiv Kurda kod kuce u Iraku a i u Siriji. Pomazu ID i ostale extremiste koji se bore protiv Asada i Kurda. Kupuju naftu na crno od ID i generalno ocekuju da ID za njih unisti Sirijsku vlast kao i Kurde.
Moze se reci da su oni posli nekim trecim putem, Otomanskim. Zele da prosire svoj uticaj pre nego sto to Iran uradi ali im bas ne ide dobro u zadnje vreme. Kao se kaze; 'istorija se ponavlja' a Turci/Otomani su bili izmedju "cekica i nakovnja" bar par puta. Nista novo ovde.

upuceni

pre 8 godina

@(Vel Šantić, USA, 10. oktobar 2015 20:46)

Notorne gluposti! Turska ima itekako odlicne odnose sa iranskim rezimom, jer iz Irana pokrivao preko 30% svojih potreba za fosilnim energentima, a pre koju goinu su sklopili i ugovor o ekploataciji jos jednog novootkrivenog naftnog polja na jugu Irana gde ce Turska uloziti preko 5 milijardi $.. Uz to mnoge turske firme su dobile i druge velike ugovore za poslovanje u Iranu.. Turskoj nimalo ne odgovara dalja eskalacija u tom pravcu ili da se zameri previse i Asadu samom kao pripadniku Shita.

Samstagic

pre 8 godina

Bog'te pa ovo ide brze nego sto se mislilo.
Tek pre par dana citah kako su drugi na Bl.Istoku vec gotovi,te neka se spremi Turska i Saudijska...

Miša, Bgd

pre 8 godina

Par stvari: Prvo, ID se finansira prodajom nafte iz Sirije. Pitanje kome prodaju je glupo, svi znamo. Kuda ide ta nafta je pravo pitanje (samo je jedan realni put a to je Turska). Ako vidimo mapu Sirije tj. ko šta drži, jasno je da Kurdi drže "tampon zonu" između Turske i ID. Otuda ( uz vekovnu "ljubav") i napadi Turske na Kurde uz ćutanje i EU i SAD-a. Sve je ovo samo deo toga, politike i "viših" interesa.

Marko

pre 8 godina

(Saturdejevic, 10. oktobar 2015 20:49)
Kada je to Rusija imala jak uticaj u Rumuniji?Rumuni su uvek sebe više povezivali sa zapadom,što kroz svoj jezik(pripadaju grupi romanskih jezika),što kroz arhitekturu(Bukurešt je poznat kao "Pariz istoka"),što kroz književnost...Rumuni pod komunizmom taj period doživljavaju kao okupaciju.Dovoljno je samo prošetati se Rumunijom i videti kako groblja sovjetskih vojnika koji su dali živote za "oslobođenje" Rumunije obrastaju u korov i padaju u zaborav.Toliko o ruskom uticaju na Rumuniju.Dalje,rumuni će pre izabrati evropsku uniju koja im omogućava da sa svojim pasošem rade slobodno gde hoće u EU nego Rusiju koja im ne nudi ništa za uzvrat.Samo u Srbiji postoji mitsko verovanje da svi seku vene za rusima,rumuni,bugari,poljaci...ne znam samo na osnovu čega to tvrdite.Preko tri miliona ljudi je napustilo Rumuniju i otišlo na zapad da radi.Isti slučaj je i sa Bugarskom.Nisam video da je neko otišao u Rusiju.Ja sam dobio bugarski pasoš i uskoro put pod noge na zapad,a vi i dalje pevajte i secite vene za rusima.

msc.Milos

pre 8 godina

Турска је џин на стакленим ногама. То је увек био и остао мртвац на Босфору. Живе захваљујући страху заппада да Русија не узме Босфор и врати Цариград. Јермене су истребили. Курде не могу јер сада постоје мобилни телефони са камерама.
(СЕНОВИЋ, 10. oktobar 2015 22:14)

ti si tipican rusofil? Kakve veze ima carigrad sa rusijom majke ti?! Gde to da vrati? Jel ti uopste imas pojma o istoriji ili te komunisticka napredna propaganda obrazovala???

Rile

pre 8 godina

Priznajem da neznam... Ali pretpostavljam, da je ovaj nas strucnjak Ambadador kanda SNS kadar? Turci vole Ruse ko i Poljaci, ko i sve ostale komsije :)

Istorija again

pre 8 godina

@(jerkovic, 10. oktobar 2015 23:13)

Nema tu romantike druze, naivno posmatras na te odnose...
Interesi su ono sto vodi ove zemlje a ne ljubav. Turska je prva brana ovog ratnog horora, brana koja ako popusti cijela EU ima da bude zatrpana problemima. Znaju to iz EU a zna i Erdogan koliko su vazni jedni drugima. Zatim velika greska izjednscavas kurde u Turskoj sa onim kurdima iz Sirije i sjev. Iraka. To je tako tipicno za nekoga ko ne poznaje te prilike. Turski kurdi nisu glupi, shvataju svoju piziciju i standard koji uzivaju a svojim ocima vide sta se kroz ovo arapsko proljece desilo onim drugim kurdima. Asad je tukao i kurde, tako da mnogi Turski kurdi nisu imali nista protiv da Asad padne sa vlasti. Moj brat studira u Ankari pa cesto razgovaramo o situaciji tamo.

-

pre 8 godina

@BeKo
8 po velicini vojsku imaju kazes? Vidi, u doba Osmanlija velicina vojske je bila veoma vazan faktor. Ali, ovo je 21 vek.
Bitna je snaga. Ne velicina vojske. Dzaba ti milion vojnika ako nemas dovoljno oruzja i to modernog. Turska vojno nije najmocnija cak ni u svojoj okolini. Recimo, Izrael je snazniji. Iran, osim u vazduhoplovstvu ne zaostaje za Turcima. Grcka ima manje oruzja, ali ima moderniju opremu. A Turska se ne moze porediti sa vojskama kakve imaju SAD, Rusija, Kina, Indija. Ne zaboravi, Irak je 1991 godine imao 5 po veliciji vojsku na svetu pa ih je 200 americkih aviona unistilo za 4 dana. Turska ima snaznu armiju, ali nije vojna sila niti to moze postati.

zoran

pre 8 godina

Turaka u Turskoj ima 70 miliona a u svetu oko 120.

Mogu oni da budu između čekića (inače turska reč) i nakovnja, ali ako krene neko da ih otkiva svakako da će ih slomiti ali će pri tom lako da se desi da bude debelo okrnjen i čekić i nakovanj. Kratko rečeno, vojnički su disciplinovani a i naoružani do zuba... Toga su svesni i Ameri i Rusi tako da sumnjam da će previše da se petljaju.
A ovaj dole što mašta o tome da će Rus da osvoji Bosfor. Moj majstore, kada to nije Staljinu palo na pamet ni da misli o tome sad će to Putin kad su odnosi u svetu 100% izokrenuti u odnosu kada se održavala Teheranska konferencija i kada se delio kolač.

zapravo

pre 8 godina

Potpuno je neupitno, da li ovakva nesredjena drzava, kao sto je Turska, ima ikakve sanse, da prezivi, u novom sv. poretku.
Postoje i opstaju visenacionalne, sredjene (citaj - bogate) zemlje, ali sve nesredjene visenacionalne drzave, raspadaju se. Pocetak i kraj price, da li neka drzava moze da izadje iz bilo kakve krize (srecom, u XXI veku, za sada, manje-vise iz ekonomskih razloga, a ne prevashodno iz ratnje pretnje, ili samog rata), jeste nacionalno jedinstvo. Gradjansko jedinstvo je moguce, iskljucivo u sredjenim drzavama!
Najjednostavnije receno, ovakva Turska, nije pouzdan partner ni za koga, niti za NATO, niti za Ruse, jer u svojoj biti, ima tempiranu bombu.
Rep. Turska ce se sigurno raspasti, gde ce se na istocnom delu te zemlje, oformiti nezavisna drzava Kurdistan. I mada to nije primarni cilj, ni SAD (NATO), niti Rusa, ostatak Turske (mozda cak i bez republikanskog uredjenja) ostace u NATO, a Kurdistan ce biti sfera uticaja Rusije. Tek tada ce takva Turska uci u EU (ako taj entitet do tada uopste bude egzistirao), pre - nikako.
Ovaj napad na civile je (po mom misljenju) uradila turska vojska, "poslednji Mohikanac" zastite jedinstva Ataturkove Turske.

Colt Willcox

pre 8 godina

@ja
"Ne razumem uopste sve te muslimane. Svi veruju u istog boga, imaju istu veroispovest, a medjusobno se strasno mrze."

A hriscani se vole? Srbi vs Hrvati, Rusi vs Ukrajinci, Englezi vs Francuzi...?

Vladislav

pre 8 godina

Turska u rascepu , Ameri ili Rusi , zaboravljate jednu stvar a to je jako uporiste i lobi ID u samom vrhu Turske vlade , otud i neizateresovanost da ozbiljnije napadnu ID , sa druge strane i podrzavaju ID koj zele da proteraju Kurde , sami sebe su doveli u pat poziciju i corsokak , hocete da sedite na 2-3 stolice e pa neide to tako , vise i ne znaju kome da veruju , sami su sebi zakuvali corbu...

Milan

pre 8 godina

Tursku ranije Britanija, a sada SAD nece predate nikada. Bosfor i Dardaneli, sa druge strane Bliski Istok. Isuvise je vazna.

Kurdi su smetnja Turskoj (velika manjina bez prava), Iranu (velika manjina, bez prava), Sadamovom Iraku (velika manjina bez prava) I Siriji (manjina bez prava). SADu su bili ulazna tacka u Irak I trenutno cine jedini stabilni oslonac.

Turska je clanica NATOa ali ne I EU. Erdogan nije prihvatio da bude
staelit uklopljen u mainstream SAD politiku kao na primer Nemacka. Krenuo je u samostalno sirenje uticaja I usao u problem.

Nestabilna Turska je ogromna pretnja za mir I ja se iskreno nadam da cemo stati van toga.

abc

pre 8 godina

Kosovo je Turska, objasnio Erdogan. Svaki peti Turcin je Kurd, sav jugoistok je kurdski, a pri tom etnicki Turci odnosno nekurdski deo zemlje prave dece koliko i mi ili Bugari dok Kurdi po tom pitanju rade udarnicki. Bice tamo veselo. Ja licno navijam za Kurde.

Vreme je za mirna resenja

pre 8 godina

Vreme je za slobodan Kurdistan, i povratak Trapezunta Jermenima, Konstantinopolja Grcima.

Da se Turci suoce s ruznom prosloscu i nastave kao uza, anadoslka, mirna Turska.

ian

pre 8 godina

Erdogan će sahraniti Tursku u ovom obliku. Cenzura svega i svačega, neostomišljenici u zatvoru bez suđenja, razgranate fals flag operacije kako bi se Kurdi okrivili za sve... Vreme je da Kurdistan postane država što na žalost znači još mnogo krvavih sukoba.

Zli

pre 8 godina

Ipak bi mi bilo draže da čujem mišljenje i komentare profesora Tanaskovića na ovu temu, malo je kompetentniji, a i dosadili ste sa Spasojevićem - kao da nismo drugog ambasadora imali u Turskoj do sada...

Đorđe

pre 8 godina

Ko bar malo "pročešlja" istoriju i baci pogled na interesne sfere trebalo bi da mu bude jasno. Od XIX veka na ovamo pogledajte koje su evropske sile ratovale sa Rusijom štiteći Tursku (Otomansku imperiju). Kako je Tursa zadržala evropski deo. Posle I balkanskog rata pretila je opasnost da bude potisnuta u Aziju. Zato ih je London naterao da se aktiviraju u II balkanskom na strani Grčke i Srbije (Bosfor i Dardaneli bi pripali Grčkoj da nisu.) Londonskim mirom Turska je ostala u Evropi, a Crno more postalo jezero. Preko Nato su to nastavili prijemom Turske, a zatim i Grčke posle građanskog rata koji je London takođe izazvao revidirajući sporazum iz Jalte i Teherana. Crno more je ostalo jezero tako da je ruska baza u Siriji (Latakija) jedino prisustvo Rusije u Mediteranu. Rusija štiti svoje
interese kao i USA i tu nema nikakve dvojbe, još manje romantike pravde.