Petak, 09.10.2015.

11:55

Iznenadni napad ID, džihadisti zauzeli više sela

Islamska država je u iznenadnom napadu u provinciji Alepo na severu Sirije zauzela više sela, tvrde aktivisti Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Izvor: Beta

Iznenadni napad ID, džihadisti zauzeli više sela IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

Ivan Novkovic

pre 8 godina

Iznenadni napad u toku rata je isto kao što naše putare iznenadi sneg u januaru. Zapad i Istok ne trebaju da kukaju kako bombardovanje ne moze da uništi ISIL već trebaju da priznaju da ne žele da ruše civilnu infrastrukturu koja je u rukama ISIL-a kako ne bi morali da plaćaju obnavljanje. To se prvenstveno odnosi na naftna nalazišta odakle se ISIL finansira. Licemrrje Zapada i Istoka ogleda se i u tome što ne žele da istraže ko uvozi naftu iz IS i da tim državama zaprete sankcijama.

Martin

pre 8 godina

svi eminentni vojni analiticari u Svetu su predvideli ulaskom Rusije u ovaj sukob,jos veci haos u Siriji...ali moji Srbi slusaju svoje Rusofilsko srce i ne govore cinjenicama,vec se rukovode ljubavlju ..

Lester

pre 8 godina

Realno, da vam sad pišem razloge zbog kojih ruski vazdušni udari i sirijska ofanziva u regionima Hame i Homsa nemaju veze sa slabljenjem SSA na severu( pošto centralni i severni pobunjenički regioni nemaju kontakta, između njih se nalazi SAA, ima x fakcija pobunjinika). Rusi pre svega rasturaju kritičnu infrastrukturu(3CI- Command, Control, Communications, Inteligence; izvore prihoda,depoe vozila oružja i municije) Daeša, al Nusre i džihadista; pružaju obaveštajne podatke i satelitske snimke i pružaju direktnu vazdušnu podršku sirijskoj armiji, takođe i sprovode ometanje komunikacija ISILa. Evo vam mapa ko šta drži u Siriji i sami zaključite. https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Syrian_Civil_War_detailed_map

boris

pre 8 godina

Rusi bombarduju sunitske pobunjenike, a Asad i ISIL napreduju kopnenim trupama, jel to novo savezništvo na pomolu????!!!!! Izvinite me, možda grešim ali meni ovo izgleda kao da Ruje, Asad i ISIL ratuju na istoj strani.

toša

pre 8 godina

Pa šta ako je ID i zauzela ova sela od prozapadnih pobunjenika a posle ruskih vazdušnih udara? Rusi bombarduju sve pobunjenike pa bili oni prozapadni ili ID. Sirijska armija i ruska avijacija će ih ionako na kraju sve potući. Doćiće i ID na severu Sirije na red (Rusi ih sada trenutno bombarduju u Raki, njihovoj prestonici). Samo polako. Sada je na redu da se oslobodi centralna Sirija od džepova pobunjenika a onda se ide u ofanzivu na sever i na kraju, kao poslastica, na istok, na Palmiru, Raku i ID.

micko

pre 8 godina

a niko da napise od koga su uzeli ta sela? pa naravno od "umerenih terorista" koje podrzavaju SAD koje su morale da prebace deo trupa na front sa Asadovom armijom. Dzaba se radujete rusofobi.

daska

pre 8 godina

(Jelena Mrđa, 9. oktobar 2015 12:02) 

Kako su se pobunjenici povukli bez borbe, ako su ih upravo po tim selima tukli ruski avioni zadnjih nekoliko dana?

Unknown.MNE

pre 8 godina

Toliko o snazi Putinove vojne mašinerije.

Srbijo, napred u NATO!
(trn u oku, 9. oktobar 2015 12:05)

Imas na LiveLeak snimke. Ta sela su daleko od ove ofanzive kilometrima i bila su pod kontrolom ''umjerene opozicije'' odnosno onih koje su SAD obucavali i sela su im samo predali bez borbe.
- Ako mene pitas ovo je dokaz da je ta ''umjerena opozicija'' u stvari ISIS ili podrzava ID-ISIS bas kao sto Rusija, Sirija, Iran i Irak tvrde, ali NATO, SAD, UK i zapad to negira. ;)

Inace Sirijska Armija je samo tokom jucerasnjeg dana oslobodila sa dvije strane preko 120km2 svoje teritorije, a danas se nastavlja drugi dan ofanzive.

Politika

pre 8 godina

Rusi za cilj imaju jačanje Asada i stavljanje pod kontrolu većeg dela teritorije. Rusi ne razlikuju opoziciju i IS niti ih zanima stav Amera, makar ne trenutno. Opozicija je osuđena na propast onog dana kada je veći deo jedinica prešao ka IS. Umereni deo postoji, ali je bukvalno zrno peska u pustinji u odnosu na ostatak zainteresovanih strana. Većina onih koja je podržavala opoziciju je odavno pobegla ka Evropi, a ostatak beži lagano, ostali su samo Asadovci i IS. Naravno tu su i Hezbolah i Kurdi koji drže stranu Asadu. Uglavnom Rusi imaju lepu priliku da smire situaciju čišćenjem terena i davanjem premoći Asadu. Da li je to dobro ili nije ne znam, ali znam da nije dobro ni to što Ameri nisu ništa uradili za preko godinu dana navodne borbe sa IS. Amerima više odgovara konfuzija i rat nego Rusima to je sigurno.

Boske

pre 8 godina

Sirijska opservatorija za ljudska prava je zapravo jedan covjek, Sirijac, koji 15 godina nije bio u svojoj domovini, a operise iz sopstvene kuce u Koventriju (UK). CNN je za njega Kuca Istine.

да да

pre 8 godina

Стварно, када се против шачице бандита удруже Сиријска, Иранска и Руска војска, каквих они шанси имају ? Ово што је запад до сада радио је све само не решење проблема него доливање уља на ватру. Индиректно су помагали ИД иначе како објаснити то што је та шачица будала заузела толике теритприје. Имали су подршку амера,европљана и турака у сваком погледу ! Е сада је дошло време за наплату ! Надајмо се да ће у ове акције да се укључе и Ирачани и готови су !

malo mozga nije me odmet

pre 8 godina

Majko moja, samo da znaju sta ce im rusi napraviti, bolje da se odmah predaju..
(SRBIN, 09. oktobar 2015 12:45)

Da da, bar su se na našem primeru pokazali. Stvarno bi nam bilo bolje da usa da nam još malo teritorije oduzmu... A mozda je tako bolje, ameri nam dali demokratiju, a nama sve gore

mihajlo

pre 8 godina

@ttttttt
Za tebe i ostale, Alep je grad kde su dosada borbe bile vodjene iz strane Kurda i IS i 'opozicijonih ' snaga ali sa tom razlikom sto se te snage i IS pa skoro ni jednom nisu suprostavile jedna drugoj, mozda jedino zbog izgubljene partije u kartama i nargile toliko. Tako da sta se tice Rusa i regularne vojske, tu nebrojim trenutno pi neki vod iste koji je zatecen kod Alepa, sledi zauzimanje cim rasciste teren u Idlibu i Homsu i okolini, odma dolazi na red Alep u to da ste sigurni. Posle se ide dalje, da bi sredili Alep kako treba, Idlib treba osvojiti, onda se tu zatvara granica sa turcima i neometano dejstvovanje ka Alepu. A sto se bunite za Ruse, oni su jasno i glasno rekli ko je za njih sve terorista, a to su svi oni koji se bore i drze oruzije protiv regularne vojske i vlade na cij poziv su dosli sa tom razlikom, da pozvali 'umirenu opoziciju' koja se bori i protiv al-nusre i drugih izmisljotina i IS a zapravo bice da su zajedno, prema tome ne brinite vi previse. Nema tu razlike, dali umeren ili ne umeren svi su klali sirijske vojnike pred kamerama i jeli zivo srce od pre dve godine i nesto vise dok izraz IS i ISIL nije ni pistojo u medijama. Jel treba, da pistavim linkove sa svih javnih TV koji su to objavili svako dnevno. Koje srusio i cime jordanskog pilota kojeg su pre par meseci zivog zapalili. Znaci, nema tu umeren ili ne umeren terorista, dali je u Idlibu, Homsu, Alepu ili Raki, samo ostro i bez pardona do Basre na jugu Iraka.

hollywood

pre 8 godina

Ovo je tačno, ali sa jednom bitnom napomenom (koja je izostala), a veoma je važna: sela koja je IS zauzela bila su pod kontrolom proameričkih pobunjenika, koji su islamistima ista (bez borbe) prepustili.
(Jelena Mrđa, 9. oktobar 2015 12:02)

Nema tu niko sta kome da prepusti, svi su oni povezani, sve je to isto. Ovo je samo izrezirano kako bi ameri mogli i dalje da tvrde kako ruski napadi kao jacaju ID, kao napadi oslabljuju "umerene snage" koje se kao bore protiv ID, iako niko do sada nema ni jedan dokaz da su oni medjusobno razmenili i jedan metak.

Jelena Mrđa

pre 8 godina

Ovo je tačno, ali sa jednom bitnom napomenom (koja je izostala), a veoma je važna: sela koja je IS zauzela bila su pod kontrolom proameričkih pobunjenika, koji su islamistima ista (bez borbe) prepustili.

Mare

pre 8 godina

Ovo je tačno, ali sa jednom bitnom napomenom (koja je izostala), a veoma je važna: sela koja je IS zauzela bila su pod kontrolom proameričkih pobunjenika, koji su islamistima ista (bez borbe) prepustili.
(Jelena Mrđa, 9. oktobar 2015 12:02)

Najvažniju napomenu si propustila: da su se pobunjenici povukli nakon ruskog bombardovanja, koje je omogućilo napredak ID. Sad se lepo vidi ko je zapravo pomaže na terenu, a odavno je jasno ko im je ideolog, odnosno ko sa njima ima zajedničku antizapadnu i antiliberalnu ideologiju.

Bata

pre 8 godina

Rusi su bombardovanjem opozicije naterali ljude da se povuku ka gradu a na tu teritoriju je ušla ID. Sad ID pritiska Alepo sa severa, a sirijska vojska sa juga. Očigledno da Rusi žele sa na taj način opkole i pokore grad. ID i sirijska vojska nigde nisu u sukobu - asadovci ratuju samo protiv opozicije, a ID protiv opozicije i Kurda na severu.

Unistite najvece zlo 21 veka !!!

pre 8 godina

Od koga su preuzeli ova sela? Kakve veze to ima sa ofanzivom vojske u centralnoj Siriji koju pominjete, a koja je stotinama kilometara udaljena od Alepa? Kako je smrt iranskog generala povezana sa ovim napadom Islamske države?
(Joksa, 9. oktobar 2015 11:52)

Sela su "preuzeta" od lokalnog stanovnistva. ID samo tako i moze nesto da osvoji. Teritorija tkz. kalifata prostire se na podruju koje ni od koga nije bilo branjeno. To je "tajna" njihovog "uspeha". U Rusima su nasli pravog protivnika; SAD im nije bio protivnik nego saveznik. Rusi ostaju u Siriji za vecito, a da li i u Iraku zavisi od Iracana. Rusi ce ih toliko dugo bombardovati dok od ID ne ostane ni saka peska od njih, dok ne postanu tako krotki kao Cecenci.

Don

pre 8 godina

Ja samo čekam kad ćete početi pisati da su "potisnuli" i Ruse. Tako je bilo i sa Amerima, ja mislio riješiće problem za 48 sati. Pitanje je ima li te ID uopšte, protiv koga se bore Ameri i Rusi tamo, ko se ustvari protiv koga bori i zašto, Rusi prijete Izraelu, Turci Rusima, Izrael Egiptu, Amerikanci svima, Kurdi Turcima, Turci bombarduju Kurde i ID, Kurdi se bore protiv ID, svi na Assada, osim Rusa, Rusi protiv ID i nekih umjerenih opozicionih snaga, koje su amerikancima saveznici, Amerikanci prijete Rusima sa AL Kaidom, Al Kaida objavila rat ID, ne znam kakvo je stanje u Ukrajini, to žarište izgleda nije više toliko zanimljivo, Ameri upozoravaju Turke zbog Kurda, Obama i Putin zabrinuti, Erdogan prijeti Putinu da će ga skinuti sa liste prijatelja na Facebooku, Iran i Amerika se pomirili, Iran smije imati atomsku bombu ako obećaju da je neće baciti na Izrael, Izrael ipak sarađuje sa Egiptom, j*** majku, ne zna se ni ko pije ni ko plaća.

Владимир

pre 8 godina

Опсерваторија за људска права Сирије чије је седиште у Лондону пушта у етар информације о офанзиви Исламског сунитског калифата и заузимању шест села и то североисточно од града Халепа!!! То је истинита и поуздана информација колико и она да се Сунце окреће око Земље...

марио марко дел тинторето

pre 8 godina

Ништа се не треба бринути. Сиријска војска, уз подршку Руса и Иранаца, тренутно чисти провинције Хомс, Хама и Идлиб. Када то убрзо заврше на реду је провинција Алепо. Ово су задњи трзаји Исламске Државе.

ttttttttttt

pre 8 godina

Ja ne mogu da verujem koliko se ovde progutala ruska propaganda,pa isti ti rusi su 90 posto napada usmerili na pobunjenike i to poprilicno velik broj napada upravo na tom prostoru koji je zauzet od strane ID dok ID nije napadnuta skoro nijednom severno od Alepa,vidim takodje neki pisu kako im namerno prepustaju ta mesta pa da malo pratite situaciju u Siriji znali bi da su ti isti pubunjenici izgubili na hiljade svojih boraca upravo protiv ID i da su oni zasluzni sto se ID ne prostire na jos nekoliko provincija u Siriji.

maki

pre 8 godina

zar nije siriska opservatorija u jednoj sobi i ima 1 analiticara?kako sad tvrde analiticari?1kako oni u londonu imaju tacne informacije a ljudi u siriji na terenu nemaju ?ko ove pravi koga budalom?

Zeleni

pre 8 godina

"Napad je izveden posle velike ofanzive sirijske vojske u centralnim provincijama, uz podršku vazdušnih napada Rusije." Sirijska kancelarija iz Londona!

Neverovatno da su opet Rusi krivi i za ovo!!!

Joksa

pre 8 godina

Od koga su preuzeli ova sela? Kakve veze to ima sa ofanzivom vojske u centralnoj Siriji koju pominjete, a koja je stotinama kilometara udaljena od Alepa? Kako je smrt iranskog generala povezana sa ovim napadom Islamske države?

Jelena Mrđa

pre 8 godina

Ovo je tačno, ali sa jednom bitnom napomenom (koja je izostala), a veoma je važna: sela koja je IS zauzela bila su pod kontrolom proameričkih pobunjenika, koji su islamistima ista (bez borbe) prepustili.

Joksa

pre 8 godina

Od koga su preuzeli ova sela? Kakve veze to ima sa ofanzivom vojske u centralnoj Siriji koju pominjete, a koja je stotinama kilometara udaljena od Alepa? Kako je smrt iranskog generala povezana sa ovim napadom Islamske države?

марио марко дел тинторето

pre 8 godina

Ништа се не треба бринути. Сиријска војска, уз подршку Руса и Иранаца, тренутно чисти провинције Хомс, Хама и Идлиб. Када то убрзо заврше на реду је провинција Алепо. Ово су задњи трзаји Исламске Државе.

Владимир

pre 8 godina

Опсерваторија за људска права Сирије чије је седиште у Лондону пушта у етар информације о офанзиви Исламског сунитског калифата и заузимању шест села и то североисточно од града Халепа!!! То је истинита и поуздана информација колико и она да се Сунце окреће око Земље...

Unistite najvece zlo 21 veka !!!

pre 8 godina

Od koga su preuzeli ova sela? Kakve veze to ima sa ofanzivom vojske u centralnoj Siriji koju pominjete, a koja je stotinama kilometara udaljena od Alepa? Kako je smrt iranskog generala povezana sa ovim napadom Islamske države?
(Joksa, 9. oktobar 2015 11:52)

Sela su "preuzeta" od lokalnog stanovnistva. ID samo tako i moze nesto da osvoji. Teritorija tkz. kalifata prostire se na podruju koje ni od koga nije bilo branjeno. To je "tajna" njihovog "uspeha". U Rusima su nasli pravog protivnika; SAD im nije bio protivnik nego saveznik. Rusi ostaju u Siriji za vecito, a da li i u Iraku zavisi od Iracana. Rusi ce ih toliko dugo bombardovati dok od ID ne ostane ni saka peska od njih, dok ne postanu tako krotki kao Cecenci.

Don

pre 8 godina

Ja samo čekam kad ćete početi pisati da su "potisnuli" i Ruse. Tako je bilo i sa Amerima, ja mislio riješiće problem za 48 sati. Pitanje je ima li te ID uopšte, protiv koga se bore Ameri i Rusi tamo, ko se ustvari protiv koga bori i zašto, Rusi prijete Izraelu, Turci Rusima, Izrael Egiptu, Amerikanci svima, Kurdi Turcima, Turci bombarduju Kurde i ID, Kurdi se bore protiv ID, svi na Assada, osim Rusa, Rusi protiv ID i nekih umjerenih opozicionih snaga, koje su amerikancima saveznici, Amerikanci prijete Rusima sa AL Kaidom, Al Kaida objavila rat ID, ne znam kakvo je stanje u Ukrajini, to žarište izgleda nije više toliko zanimljivo, Ameri upozoravaju Turke zbog Kurda, Obama i Putin zabrinuti, Erdogan prijeti Putinu da će ga skinuti sa liste prijatelja na Facebooku, Iran i Amerika se pomirili, Iran smije imati atomsku bombu ako obećaju da je neće baciti na Izrael, Izrael ipak sarađuje sa Egiptom, j*** majku, ne zna se ni ko pije ni ko plaća.

maki

pre 8 godina

zar nije siriska opservatorija u jednoj sobi i ima 1 analiticara?kako sad tvrde analiticari?1kako oni u londonu imaju tacne informacije a ljudi u siriji na terenu nemaju ?ko ove pravi koga budalom?

Unknown.MNE

pre 8 godina

Toliko o snazi Putinove vojne mašinerije.

Srbijo, napred u NATO!
(trn u oku, 9. oktobar 2015 12:05)

Imas na LiveLeak snimke. Ta sela su daleko od ove ofanzive kilometrima i bila su pod kontrolom ''umjerene opozicije'' odnosno onih koje su SAD obucavali i sela su im samo predali bez borbe.
- Ako mene pitas ovo je dokaz da je ta ''umjerena opozicija'' u stvari ISIS ili podrzava ID-ISIS bas kao sto Rusija, Sirija, Iran i Irak tvrde, ali NATO, SAD, UK i zapad to negira. ;)

Inace Sirijska Armija je samo tokom jucerasnjeg dana oslobodila sa dvije strane preko 120km2 svoje teritorije, a danas se nastavlja drugi dan ofanzive.

Zeleni

pre 8 godina

"Napad je izveden posle velike ofanzive sirijske vojske u centralnim provincijama, uz podršku vazdušnih napada Rusije." Sirijska kancelarija iz Londona!

Neverovatno da su opet Rusi krivi i za ovo!!!

hollywood

pre 8 godina

Ovo je tačno, ali sa jednom bitnom napomenom (koja je izostala), a veoma je važna: sela koja je IS zauzela bila su pod kontrolom proameričkih pobunjenika, koji su islamistima ista (bez borbe) prepustili.
(Jelena Mrđa, 9. oktobar 2015 12:02)

Nema tu niko sta kome da prepusti, svi su oni povezani, sve je to isto. Ovo je samo izrezirano kako bi ameri mogli i dalje da tvrde kako ruski napadi kao jacaju ID, kao napadi oslabljuju "umerene snage" koje se kao bore protiv ID, iako niko do sada nema ni jedan dokaz da su oni medjusobno razmenili i jedan metak.

Boske

pre 8 godina

Sirijska opservatorija za ljudska prava je zapravo jedan covjek, Sirijac, koji 15 godina nije bio u svojoj domovini, a operise iz sopstvene kuce u Koventriju (UK). CNN je za njega Kuca Istine.

mihajlo

pre 8 godina

@ttttttt
Za tebe i ostale, Alep je grad kde su dosada borbe bile vodjene iz strane Kurda i IS i 'opozicijonih ' snaga ali sa tom razlikom sto se te snage i IS pa skoro ni jednom nisu suprostavile jedna drugoj, mozda jedino zbog izgubljene partije u kartama i nargile toliko. Tako da sta se tice Rusa i regularne vojske, tu nebrojim trenutno pi neki vod iste koji je zatecen kod Alepa, sledi zauzimanje cim rasciste teren u Idlibu i Homsu i okolini, odma dolazi na red Alep u to da ste sigurni. Posle se ide dalje, da bi sredili Alep kako treba, Idlib treba osvojiti, onda se tu zatvara granica sa turcima i neometano dejstvovanje ka Alepu. A sto se bunite za Ruse, oni su jasno i glasno rekli ko je za njih sve terorista, a to su svi oni koji se bore i drze oruzije protiv regularne vojske i vlade na cij poziv su dosli sa tom razlikom, da pozvali 'umirenu opoziciju' koja se bori i protiv al-nusre i drugih izmisljotina i IS a zapravo bice da su zajedno, prema tome ne brinite vi previse. Nema tu razlike, dali umeren ili ne umeren svi su klali sirijske vojnike pred kamerama i jeli zivo srce od pre dve godine i nesto vise dok izraz IS i ISIL nije ni pistojo u medijama. Jel treba, da pistavim linkove sa svih javnih TV koji su to objavili svako dnevno. Koje srusio i cime jordanskog pilota kojeg su pre par meseci zivog zapalili. Znaci, nema tu umeren ili ne umeren terorista, dali je u Idlibu, Homsu, Alepu ili Raki, samo ostro i bez pardona do Basre na jugu Iraka.

micko

pre 8 godina

a niko da napise od koga su uzeli ta sela? pa naravno od "umerenih terorista" koje podrzavaju SAD koje su morale da prebace deo trupa na front sa Asadovom armijom. Dzaba se radujete rusofobi.

Politika

pre 8 godina

Rusi za cilj imaju jačanje Asada i stavljanje pod kontrolu većeg dela teritorije. Rusi ne razlikuju opoziciju i IS niti ih zanima stav Amera, makar ne trenutno. Opozicija je osuđena na propast onog dana kada je veći deo jedinica prešao ka IS. Umereni deo postoji, ali je bukvalno zrno peska u pustinji u odnosu na ostatak zainteresovanih strana. Većina onih koja je podržavala opoziciju je odavno pobegla ka Evropi, a ostatak beži lagano, ostali su samo Asadovci i IS. Naravno tu su i Hezbolah i Kurdi koji drže stranu Asadu. Uglavnom Rusi imaju lepu priliku da smire situaciju čišćenjem terena i davanjem premoći Asadu. Da li je to dobro ili nije ne znam, ali znam da nije dobro ni to što Ameri nisu ništa uradili za preko godinu dana navodne borbe sa IS. Amerima više odgovara konfuzija i rat nego Rusima to je sigurno.

toša

pre 8 godina

Pa šta ako je ID i zauzela ova sela od prozapadnih pobunjenika a posle ruskih vazdušnih udara? Rusi bombarduju sve pobunjenike pa bili oni prozapadni ili ID. Sirijska armija i ruska avijacija će ih ionako na kraju sve potući. Doćiće i ID na severu Sirije na red (Rusi ih sada trenutno bombarduju u Raki, njihovoj prestonici). Samo polako. Sada je na redu da se oslobodi centralna Sirija od džepova pobunjenika a onda se ide u ofanzivu na sever i na kraju, kao poslastica, na istok, na Palmiru, Raku i ID.

да да

pre 8 godina

Стварно, када се против шачице бандита удруже Сиријска, Иранска и Руска војска, каквих они шанси имају ? Ово што је запад до сада радио је све само не решење проблема него доливање уља на ватру. Индиректно су помагали ИД иначе како објаснити то што је та шачица будала заузела толике теритприје. Имали су подршку амера,европљана и турака у сваком погледу ! Е сада је дошло време за наплату ! Надајмо се да ће у ове акције да се укључе и Ирачани и готови су !

Lester

pre 8 godina

Realno, da vam sad pišem razloge zbog kojih ruski vazdušni udari i sirijska ofanziva u regionima Hame i Homsa nemaju veze sa slabljenjem SSA na severu( pošto centralni i severni pobunjenički regioni nemaju kontakta, između njih se nalazi SAA, ima x fakcija pobunjinika). Rusi pre svega rasturaju kritičnu infrastrukturu(3CI- Command, Control, Communications, Inteligence; izvore prihoda,depoe vozila oružja i municije) Daeša, al Nusre i džihadista; pružaju obaveštajne podatke i satelitske snimke i pružaju direktnu vazdušnu podršku sirijskoj armiji, takođe i sprovode ometanje komunikacija ISILa. Evo vam mapa ko šta drži u Siriji i sami zaključite. https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Syrian_Civil_War_detailed_map

Ivan Novkovic

pre 8 godina

Iznenadni napad u toku rata je isto kao što naše putare iznenadi sneg u januaru. Zapad i Istok ne trebaju da kukaju kako bombardovanje ne moze da uništi ISIL već trebaju da priznaju da ne žele da ruše civilnu infrastrukturu koja je u rukama ISIL-a kako ne bi morali da plaćaju obnavljanje. To se prvenstveno odnosi na naftna nalazišta odakle se ISIL finansira. Licemrrje Zapada i Istoka ogleda se i u tome što ne žele da istraže ko uvozi naftu iz IS i da tim državama zaprete sankcijama.

Mare

pre 8 godina

Ovo je tačno, ali sa jednom bitnom napomenom (koja je izostala), a veoma je važna: sela koja je IS zauzela bila su pod kontrolom proameričkih pobunjenika, koji su islamistima ista (bez borbe) prepustili.
(Jelena Mrđa, 9. oktobar 2015 12:02)

Najvažniju napomenu si propustila: da su se pobunjenici povukli nakon ruskog bombardovanja, koje je omogućilo napredak ID. Sad se lepo vidi ko je zapravo pomaže na terenu, a odavno je jasno ko im je ideolog, odnosno ko sa njima ima zajedničku antizapadnu i antiliberalnu ideologiju.

Bata

pre 8 godina

Rusi su bombardovanjem opozicije naterali ljude da se povuku ka gradu a na tu teritoriju je ušla ID. Sad ID pritiska Alepo sa severa, a sirijska vojska sa juga. Očigledno da Rusi žele sa na taj način opkole i pokore grad. ID i sirijska vojska nigde nisu u sukobu - asadovci ratuju samo protiv opozicije, a ID protiv opozicije i Kurda na severu.

daska

pre 8 godina

(Jelena Mrđa, 9. oktobar 2015 12:02) 

Kako su se pobunjenici povukli bez borbe, ako su ih upravo po tim selima tukli ruski avioni zadnjih nekoliko dana?

ttttttttttt

pre 8 godina

Ja ne mogu da verujem koliko se ovde progutala ruska propaganda,pa isti ti rusi su 90 posto napada usmerili na pobunjenike i to poprilicno velik broj napada upravo na tom prostoru koji je zauzet od strane ID dok ID nije napadnuta skoro nijednom severno od Alepa,vidim takodje neki pisu kako im namerno prepustaju ta mesta pa da malo pratite situaciju u Siriji znali bi da su ti isti pubunjenici izgubili na hiljade svojih boraca upravo protiv ID i da su oni zasluzni sto se ID ne prostire na jos nekoliko provincija u Siriji.

Martin

pre 8 godina

svi eminentni vojni analiticari u Svetu su predvideli ulaskom Rusije u ovaj sukob,jos veci haos u Siriji...ali moji Srbi slusaju svoje Rusofilsko srce i ne govore cinjenicama,vec se rukovode ljubavlju ..

boris

pre 8 godina

Rusi bombarduju sunitske pobunjenike, a Asad i ISIL napreduju kopnenim trupama, jel to novo savezništvo na pomolu????!!!!! Izvinite me, možda grešim ali meni ovo izgleda kao da Ruje, Asad i ISIL ratuju na istoj strani.

malo mozga nije me odmet

pre 8 godina

Majko moja, samo da znaju sta ce im rusi napraviti, bolje da se odmah predaju..
(SRBIN, 09. oktobar 2015 12:45)

Da da, bar su se na našem primeru pokazali. Stvarno bi nam bilo bolje da usa da nam još malo teritorije oduzmu... A mozda je tako bolje, ameri nam dali demokratiju, a nama sve gore

Mare

pre 8 godina

Ovo je tačno, ali sa jednom bitnom napomenom (koja je izostala), a veoma je važna: sela koja je IS zauzela bila su pod kontrolom proameričkih pobunjenika, koji su islamistima ista (bez borbe) prepustili.
(Jelena Mrđa, 9. oktobar 2015 12:02)

Najvažniju napomenu si propustila: da su se pobunjenici povukli nakon ruskog bombardovanja, koje je omogućilo napredak ID. Sad se lepo vidi ko je zapravo pomaže na terenu, a odavno je jasno ko im je ideolog, odnosno ko sa njima ima zajedničku antizapadnu i antiliberalnu ideologiju.

Bata

pre 8 godina

Rusi su bombardovanjem opozicije naterali ljude da se povuku ka gradu a na tu teritoriju je ušla ID. Sad ID pritiska Alepo sa severa, a sirijska vojska sa juga. Očigledno da Rusi žele sa na taj način opkole i pokore grad. ID i sirijska vojska nigde nisu u sukobu - asadovci ratuju samo protiv opozicije, a ID protiv opozicije i Kurda na severu.

ttttttttttt

pre 8 godina

Ja ne mogu da verujem koliko se ovde progutala ruska propaganda,pa isti ti rusi su 90 posto napada usmerili na pobunjenike i to poprilicno velik broj napada upravo na tom prostoru koji je zauzet od strane ID dok ID nije napadnuta skoro nijednom severno od Alepa,vidim takodje neki pisu kako im namerno prepustaju ta mesta pa da malo pratite situaciju u Siriji znali bi da su ti isti pubunjenici izgubili na hiljade svojih boraca upravo protiv ID i da su oni zasluzni sto se ID ne prostire na jos nekoliko provincija u Siriji.

boris

pre 8 godina

Rusi bombarduju sunitske pobunjenike, a Asad i ISIL napreduju kopnenim trupama, jel to novo savezništvo na pomolu????!!!!! Izvinite me, možda grešim ali meni ovo izgleda kao da Ruje, Asad i ISIL ratuju na istoj strani.

malo mozga nije me odmet

pre 8 godina

Majko moja, samo da znaju sta ce im rusi napraviti, bolje da se odmah predaju..
(SRBIN, 09. oktobar 2015 12:45)

Da da, bar su se na našem primeru pokazali. Stvarno bi nam bilo bolje da usa da nam još malo teritorije oduzmu... A mozda je tako bolje, ameri nam dali demokratiju, a nama sve gore

Martin

pre 8 godina

svi eminentni vojni analiticari u Svetu su predvideli ulaskom Rusije u ovaj sukob,jos veci haos u Siriji...ali moji Srbi slusaju svoje Rusofilsko srce i ne govore cinjenicama,vec se rukovode ljubavlju ..

Unistite najvece zlo 21 veka !!!

pre 8 godina

Od koga su preuzeli ova sela? Kakve veze to ima sa ofanzivom vojske u centralnoj Siriji koju pominjete, a koja je stotinama kilometara udaljena od Alepa? Kako je smrt iranskog generala povezana sa ovim napadom Islamske države?
(Joksa, 9. oktobar 2015 11:52)

Sela su "preuzeta" od lokalnog stanovnistva. ID samo tako i moze nesto da osvoji. Teritorija tkz. kalifata prostire se na podruju koje ni od koga nije bilo branjeno. To je "tajna" njihovog "uspeha". U Rusima su nasli pravog protivnika; SAD im nije bio protivnik nego saveznik. Rusi ostaju u Siriji za vecito, a da li i u Iraku zavisi od Iracana. Rusi ce ih toliko dugo bombardovati dok od ID ne ostane ni saka peska od njih, dok ne postanu tako krotki kao Cecenci.

марио марко дел тинторето

pre 8 godina

Ништа се не треба бринути. Сиријска војска, уз подршку Руса и Иранаца, тренутно чисти провинције Хомс, Хама и Идлиб. Када то убрзо заврше на реду је провинција Алепо. Ово су задњи трзаји Исламске Државе.

Владимир

pre 8 godina

Опсерваторија за људска права Сирије чије је седиште у Лондону пушта у етар информације о офанзиви Исламског сунитског калифата и заузимању шест села и то североисточно од града Халепа!!! То је истинита и поуздана информација колико и она да се Сунце окреће око Земље...

Unknown.MNE

pre 8 godina

Toliko o snazi Putinove vojne mašinerije.

Srbijo, napred u NATO!
(trn u oku, 9. oktobar 2015 12:05)

Imas na LiveLeak snimke. Ta sela su daleko od ove ofanzive kilometrima i bila su pod kontrolom ''umjerene opozicije'' odnosno onih koje su SAD obucavali i sela su im samo predali bez borbe.
- Ako mene pitas ovo je dokaz da je ta ''umjerena opozicija'' u stvari ISIS ili podrzava ID-ISIS bas kao sto Rusija, Sirija, Iran i Irak tvrde, ali NATO, SAD, UK i zapad to negira. ;)

Inace Sirijska Armija je samo tokom jucerasnjeg dana oslobodila sa dvije strane preko 120km2 svoje teritorije, a danas se nastavlja drugi dan ofanzive.

Zeleni

pre 8 godina

"Napad je izveden posle velike ofanzive sirijske vojske u centralnim provincijama, uz podršku vazdušnih napada Rusije." Sirijska kancelarija iz Londona!

Neverovatno da su opet Rusi krivi i za ovo!!!

micko

pre 8 godina

a niko da napise od koga su uzeli ta sela? pa naravno od "umerenih terorista" koje podrzavaju SAD koje su morale da prebace deo trupa na front sa Asadovom armijom. Dzaba se radujete rusofobi.

Jelena Mrđa

pre 8 godina

Ovo je tačno, ali sa jednom bitnom napomenom (koja je izostala), a veoma je važna: sela koja je IS zauzela bila su pod kontrolom proameričkih pobunjenika, koji su islamistima ista (bez borbe) prepustili.

hollywood

pre 8 godina

Ovo je tačno, ali sa jednom bitnom napomenom (koja je izostala), a veoma je važna: sela koja je IS zauzela bila su pod kontrolom proameričkih pobunjenika, koji su islamistima ista (bez borbe) prepustili.
(Jelena Mrđa, 9. oktobar 2015 12:02)

Nema tu niko sta kome da prepusti, svi su oni povezani, sve je to isto. Ovo je samo izrezirano kako bi ameri mogli i dalje da tvrde kako ruski napadi kao jacaju ID, kao napadi oslabljuju "umerene snage" koje se kao bore protiv ID, iako niko do sada nema ni jedan dokaz da su oni medjusobno razmenili i jedan metak.

daska

pre 8 godina

(Jelena Mrđa, 9. oktobar 2015 12:02) 

Kako su se pobunjenici povukli bez borbe, ako su ih upravo po tim selima tukli ruski avioni zadnjih nekoliko dana?

Boske

pre 8 godina

Sirijska opservatorija za ljudska prava je zapravo jedan covjek, Sirijac, koji 15 godina nije bio u svojoj domovini, a operise iz sopstvene kuce u Koventriju (UK). CNN je za njega Kuca Istine.

toša

pre 8 godina

Pa šta ako je ID i zauzela ova sela od prozapadnih pobunjenika a posle ruskih vazdušnih udara? Rusi bombarduju sve pobunjenike pa bili oni prozapadni ili ID. Sirijska armija i ruska avijacija će ih ionako na kraju sve potući. Doćiće i ID na severu Sirije na red (Rusi ih sada trenutno bombarduju u Raki, njihovoj prestonici). Samo polako. Sada je na redu da se oslobodi centralna Sirija od džepova pobunjenika a onda se ide u ofanzivu na sever i na kraju, kao poslastica, na istok, na Palmiru, Raku i ID.

maki

pre 8 godina

zar nije siriska opservatorija u jednoj sobi i ima 1 analiticara?kako sad tvrde analiticari?1kako oni u londonu imaju tacne informacije a ljudi u siriji na terenu nemaju ?ko ove pravi koga budalom?

mihajlo

pre 8 godina

@ttttttt
Za tebe i ostale, Alep je grad kde su dosada borbe bile vodjene iz strane Kurda i IS i 'opozicijonih ' snaga ali sa tom razlikom sto se te snage i IS pa skoro ni jednom nisu suprostavile jedna drugoj, mozda jedino zbog izgubljene partije u kartama i nargile toliko. Tako da sta se tice Rusa i regularne vojske, tu nebrojim trenutno pi neki vod iste koji je zatecen kod Alepa, sledi zauzimanje cim rasciste teren u Idlibu i Homsu i okolini, odma dolazi na red Alep u to da ste sigurni. Posle se ide dalje, da bi sredili Alep kako treba, Idlib treba osvojiti, onda se tu zatvara granica sa turcima i neometano dejstvovanje ka Alepu. A sto se bunite za Ruse, oni su jasno i glasno rekli ko je za njih sve terorista, a to su svi oni koji se bore i drze oruzije protiv regularne vojske i vlade na cij poziv su dosli sa tom razlikom, da pozvali 'umirenu opoziciju' koja se bori i protiv al-nusre i drugih izmisljotina i IS a zapravo bice da su zajedno, prema tome ne brinite vi previse. Nema tu razlike, dali umeren ili ne umeren svi su klali sirijske vojnike pred kamerama i jeli zivo srce od pre dve godine i nesto vise dok izraz IS i ISIL nije ni pistojo u medijama. Jel treba, da pistavim linkove sa svih javnih TV koji su to objavili svako dnevno. Koje srusio i cime jordanskog pilota kojeg su pre par meseci zivog zapalili. Znaci, nema tu umeren ili ne umeren terorista, dali je u Idlibu, Homsu, Alepu ili Raki, samo ostro i bez pardona do Basre na jugu Iraka.

Joksa

pre 8 godina

Od koga su preuzeli ova sela? Kakve veze to ima sa ofanzivom vojske u centralnoj Siriji koju pominjete, a koja je stotinama kilometara udaljena od Alepa? Kako je smrt iranskog generala povezana sa ovim napadom Islamske države?

Don

pre 8 godina

Ja samo čekam kad ćete početi pisati da su "potisnuli" i Ruse. Tako je bilo i sa Amerima, ja mislio riješiće problem za 48 sati. Pitanje je ima li te ID uopšte, protiv koga se bore Ameri i Rusi tamo, ko se ustvari protiv koga bori i zašto, Rusi prijete Izraelu, Turci Rusima, Izrael Egiptu, Amerikanci svima, Kurdi Turcima, Turci bombarduju Kurde i ID, Kurdi se bore protiv ID, svi na Assada, osim Rusa, Rusi protiv ID i nekih umjerenih opozicionih snaga, koje su amerikancima saveznici, Amerikanci prijete Rusima sa AL Kaidom, Al Kaida objavila rat ID, ne znam kakvo je stanje u Ukrajini, to žarište izgleda nije više toliko zanimljivo, Ameri upozoravaju Turke zbog Kurda, Obama i Putin zabrinuti, Erdogan prijeti Putinu da će ga skinuti sa liste prijatelja na Facebooku, Iran i Amerika se pomirili, Iran smije imati atomsku bombu ako obećaju da je neće baciti na Izrael, Izrael ipak sarađuje sa Egiptom, j*** majku, ne zna se ni ko pije ni ko plaća.

да да

pre 8 godina

Стварно, када се против шачице бандита удруже Сиријска, Иранска и Руска војска, каквих они шанси имају ? Ово што је запад до сада радио је све само не решење проблема него доливање уља на ватру. Индиректно су помагали ИД иначе како објаснити то што је та шачица будала заузела толике теритприје. Имали су подршку амера,европљана и турака у сваком погледу ! Е сада је дошло време за наплату ! Надајмо се да ће у ове акције да се укључе и Ирачани и готови су !

Politika

pre 8 godina

Rusi za cilj imaju jačanje Asada i stavljanje pod kontrolu većeg dela teritorije. Rusi ne razlikuju opoziciju i IS niti ih zanima stav Amera, makar ne trenutno. Opozicija je osuđena na propast onog dana kada je veći deo jedinica prešao ka IS. Umereni deo postoji, ali je bukvalno zrno peska u pustinji u odnosu na ostatak zainteresovanih strana. Većina onih koja je podržavala opoziciju je odavno pobegla ka Evropi, a ostatak beži lagano, ostali su samo Asadovci i IS. Naravno tu su i Hezbolah i Kurdi koji drže stranu Asadu. Uglavnom Rusi imaju lepu priliku da smire situaciju čišćenjem terena i davanjem premoći Asadu. Da li je to dobro ili nije ne znam, ali znam da nije dobro ni to što Ameri nisu ništa uradili za preko godinu dana navodne borbe sa IS. Amerima više odgovara konfuzija i rat nego Rusima to je sigurno.

Ivan Novkovic

pre 8 godina

Iznenadni napad u toku rata je isto kao što naše putare iznenadi sneg u januaru. Zapad i Istok ne trebaju da kukaju kako bombardovanje ne moze da uništi ISIL već trebaju da priznaju da ne žele da ruše civilnu infrastrukturu koja je u rukama ISIL-a kako ne bi morali da plaćaju obnavljanje. To se prvenstveno odnosi na naftna nalazišta odakle se ISIL finansira. Licemrrje Zapada i Istoka ogleda se i u tome što ne žele da istraže ko uvozi naftu iz IS i da tim državama zaprete sankcijama.

Lester

pre 8 godina

Realno, da vam sad pišem razloge zbog kojih ruski vazdušni udari i sirijska ofanziva u regionima Hame i Homsa nemaju veze sa slabljenjem SSA na severu( pošto centralni i severni pobunjenički regioni nemaju kontakta, između njih se nalazi SAA, ima x fakcija pobunjinika). Rusi pre svega rasturaju kritičnu infrastrukturu(3CI- Command, Control, Communications, Inteligence; izvore prihoda,depoe vozila oružja i municije) Daeša, al Nusre i džihadista; pružaju obaveštajne podatke i satelitske snimke i pružaju direktnu vazdušnu podršku sirijskoj armiji, takođe i sprovode ometanje komunikacija ISILa. Evo vam mapa ko šta drži u Siriji i sami zaključite. https://en.wikipedia.org/wiki/Template:Syrian_Civil_War_detailed_map