Utorak, 06.10.2015.

19:43

Novi borbeni avion F-35 ruski rulet za pilote

Rezultati testiranja novog američkog borbenog aviona F-35 pokazali su da postoji potencijalna, po život opasna, zamka za pilote, javlja "Difens njuz".

Izvor: B92

Novi borbeni avion F-35 ruski rulet za pilote IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Turista

pre 8 godina

Ameri su vec prodali F35 Norveskoj pre vise od godinu dana i prvo je trebao kostati 130 miliona dolara svaki avion ali na kraju je ispao skuplji i platili su oko 140 miliona svaki avion i posle treba odrzavati avion 30 godina i tako dalje.
F22 je malo bolji i on je samo za Americku vojsku a F35 je"light" verzija F22 Raptora i on je za prodaju. Tako svi rade najbolju tehnologiju za svoju vojsku a malo losiju za prodaju ali to neznaci da nije dobra.
Ovo je glupavo jer ni jedan pilot nema manje od 60 kilograma ali F35 su prizemljeni vise puta zbog raznih problema.
A sto se tice tkz"stealth" tehnoligije F117A koji je srusen 99 to je bio prvi avion sa prvom generacijom te tehnologije. Stealth tehnologija je napredovala kao svaka tehnologija i F22/F35 imaju bolju stealth tehnologiju ali jos uvek je preskupa tehnologija i ako se uporedi koliko se dobije za pare onda je jasno da nije vredno para.
Mnogo je jeftinije napraviti moderan PVO sistem sa radarima cetvrte i pete generacije PESA/AESA koji mogu da vide stealth avione.

George

pre 8 godina

Ne treba se ovom čuditi. U USA sve je biznis. U toku 2 sv rata imali su valjda najgori tenk (šerman) čije su posade ginule kao pilići u sukobu sa leopardima i ostalim njemačkim aparatima daleko naprednijim. Tri šermana su trebala za uništiti jednog njemačkog i to su imali šanse jedino ako su posade uigrane. Novac, tj dobar ugovor je prioritet čak i u stvarima krvavim kao rat. Zato je i moguće ovakvo nešto da se ugovor ne dodjeli prema kriteriju kvaliteta vec iskljucivo cijene. Takva je USA.

Nenad

pre 8 godina

Ima li iceg boljeg nego kukati kako je orizije tupo i slabo, da opustis protivnika. A to kakav je zapravo avion bolje da ne saznamo u praksi.

Marko

pre 8 godina

Meni je oduvijek bila fascinantna ta rasprava jednih protiv drugih. Ovdje su vise na djelu rusofili. Gle ovak, za one koji gledaju samo u americko dvoriste. F22 je samo za ameriku, f35 je trebao biti za prodaju. Nakon sto su ameri spiskali 400 milijardi na avion koji ne leti i nakon sto su se povukli skoro svi koji su htjeli sudjelovati u projektu f35, rusofili su dosli na "svoje". A zasto? Zato sto ne citaju kako su indijci zadovoljni sa ruskim avionom. Kada bi to malo istrazili, vidjeli bi da ni tamo, ni blizu ne cvjetaju ruze.
Poanta je u tome da nije lako napraviti dobar avion, jer to danas kosta vise nego ikad, zbog tehnologije i neogranicenih mogucnosti.
E sad da se malo vratimo na ono realno...znaci ameri su nakon 400 potrosenih milijardi, odlucili da nece vise razvijati 5 generaciju lovca, vec odmah sa ovim iskustvom/greskama idu na lovca 6. generacije. Dakle, poanta je da ameri mogu spiskat 400 milijardi i nikom nista, a rusi ne mogu. Ako malo pogledate godisnji budzet amerikanaca i rusa za obranu/oruzje vidjet cete da su rusi jako daleko i mislim da je i Putin negdje rekao da se oni ne mogu natjecati sa amerima u naoruzanju. Tako da mili moji rusofili, niste u pravu.
Indijci su jako nezadovoljni ruskim avionom. Rusi samo uzimaju novac ali ga razvijaju sami, sto nije bio dogovor. Ali naravno, sada je to ok, jer to rade rusi. Kad to naprave ameri, e onda su to zli ameri.
I kao zakljucno, tesko je reci koji je abion bolji, jer tesko da ce se naci u okrsaju.

strucnjaci

pre 8 godina

Ovi internet "strucnjaci" se izgleda bolje razumeju u F-35 nego citav Lockheed Martin i Pentagon. Svaka cast, reci te im kad su toliko naivni.

Čitalac

pre 8 godina

Amerika je tehnološki najrazvijenija država sveta i sigurno je sposobna da proizvede najbolji avion. Problem je što danas o tehničko-tehnološkim pitanjima više odlučuju političari i menadžeri nego inženjeri.

!?

pre 8 godina

@ekvivalent
Nema to bas mnogo veze s istinom.
Amerikanci tradicionalno proizvode 2 tipa "glavnih" borbenih aviona. Jedan je uvek skuplji i proizveden u manjem broju, dok je drugi jeftiniji, nesto slabiji i proizvodi se masovno i za SAD i za strane kupce.
Primer za prvi tip je F-15, a za ovaj mnogobrojniji je F-16.
Tako je bilo planirano i za F-22 i F-35 medjutim, F-22 je pokazao mnoge nedostatke, odlican je avion, ali nedovoljno pouzdan, isuvise skup i proizvedeno ih je samo oko 180 komada (planirano 800) od toga se vec nekoliko srusilo. Njegova dalja proizvodnja je zabranjena. Avion je slabiji od PAK FA jer je prekasno usao u upotrebu. Planirano je da udje u upotrebu 90-tih ali se kasnilo 10 godina zbog problema u razvoju. To je avion zamisljen pre skoro 30 godina, prvi je poleteo negde '87. Pravljen je za konkurenciju 90-tih. Dovoljan primer nedostataka je taj sto nema IRST. Danas je nezamisliv STELT avion bez IRST-a. O modernim kacigama da ne pricamo. Sitniji problemi su brojni. Jednostavno, nije pravljen za konkurenciju kakva je danas (PAK FA, SU-35, novi MiG 31, SU-30)
Ali americki generali i konstruktori tvrde da je cak i SU-35 superioran u odnosu na F-22. I to ne bilo koji konstruktori nego neki od najcenjenijih. A SU-35 je 4++ generacija... sta onda reci o PAK FA...
F-35 je skroz propao projekt. Slabiji u odnosu na mnoge starije. Cak u SAD predlazu modernizaciju F-16 iF-15 i potpuno odustajanje od F-35.Dokaz koliko je to promasen projekt.

Aldebaran

pre 8 godina

"Američko ratno vazduhoplovstvo već je zabranilo pilotima lakšim od 61 kilograma da koriste ove avione dok se problem katapultiranja ne reši."

Zar ima vojnih pilota lakših od 61 kilo?! Mora da su to neki mnogo žgoljavi mali pilotići...

Mada, ko će ga znati. Ako je pilot u stvari pilotkinja, onda su velike šanse da je lakša od 61 kilo.

Valjevo

pre 8 godina

Ima li neki Americki avion da valja???
U Srbiji se samo pripagira rusija i njihovo naoruzanje...sve sto je americko ima neku manu...
Bas nesto smrdi...

Ameri vas troluju

pre 8 godina

Ne budite naivni, vojska drzi u tajnosti i mnogo nebitnije informacije, a ovamo non-stop izbacuju izvestaje o nedostacima svog najnovijeg oruzja. Pa ko normalan to radi i ko moze da poveruje u sve to?

glas razuma

pre 8 godina

Secate se cuvenog nevidljivog sto se strmekno u Budjanovce. Ista prica je bila za njega,projekat veka,treba da zivi do 2027 tek tada ce ga zameniti avion 5 generacije. I prica se zavrsila sa Budjanovcima cuven F117A nema ni na otpadu. F22 i F35 su ista prica. Amerikanci su postali drustvo jednokratne upotrebe. Oni (ne)znaju da naprave avion, ali samo jednokratnu upotrebu.
Rusi nemogu da dozvole sebi luksuz da prave skart. Oni razvijaju ozbiljne programe i kada ga razviju on RADI i traje. Ameri su razvili laserski navodjene bombe i testirali na Srbiji Rusi su jos bili u eksperimentalnoj fazi, danas Rusi gadjaju misa u oko sa laserskim bombama. Pogledajte gadjanja u Siriji dva metra odstupanja maksimalno, Amerikanci za godinu dana bombardovanja nisu uradili sa istim takvim oruzjem koliko su Rusi za dvadeset naleta. F22 jednom leteo iznad Sirije i povucen,jer su se piloti gusili, nisu imali dovoljno kiseonika.
F22 i F35 promasena investicija,ali boli ih uvo, stamparija FEDA radi 25 sati.

misko

pre 8 godina

mogli bi se malo ifnormistai a da pisete bezveze..F35 je odlican avion..

Перформансе
Макс. брзина на Hopt 2.200 km/h
Тактички радијус кретања 1.093 km
Долет 2.200 km
Плафон лета 19.200 m
Брзина пењања 12.000 m/min

ovo su mu perfomanse i stvarno su za svaku pohvalu..ali dok su ga Ameri razvijali on vec zastareo,pogledajte perfomanse Ruskog Suhoja PAK FA:

Перформансе
Макс. брзина на Hopt > 2.500[1] km/h
Долет 5 500 km
Плафон лета 20.000 m
Брзина пењања 350 m/min

ali sto rece neko;pa samo da Rusija i Amerika upotrebe nuklearno oruzje ,mogu rasturiti zemlju za 15.min....

dejan

pre 8 godina

PAK FA T-50 beće ruski ekvivalent raptoru F-22, koji je u operativnoj upotrebi već deset godina. no, ruski avion još uvek nije u operativnoj upotrebi i početak proizvodnje se stalno odlaže, tako da li i njemu i šta mu sve fali, verovatno nikada nećemo saznati. sve u svemu, ovaj F-35 nije zamena za F-22, već je tu zato što će biti jeftiniji. dakle, ovo je avion za prodaju. inače, ako niste znali, američki Kongres je stavio zabranu na izvoz Raptora F-22, što će reći, F-22 je za bezbednost i superiornost, a F-35 za prodaju. to dovoljno govori.
(ekvivalent, 06. oktobar 2015 21:25)



F35 iako "puste" u prodaju bice mnogo skuplji od F22, pogledaj malo na internetu :)

cinik

pre 8 godina

@(dejan, 6. oktobar 2015 19:46)
Ne kažu to Rusi, već kažu oni koji su ga i napravili i testirali.
"Kažu Rusi..."...bože, ima li te...
(Zerox, 6. oktobar 2015 20:55)

Zerox, ostavite coveka na miru, samo radi svoj posao.
Zivi od toga.

Neko cije komentare eskivirate

pre 8 godina

Ne vidim sta je ovde problem. Piloti moraju da imaju 61kg za bezbedno katapultiranje! Oni ispod te kilaze neka lete na drugim modelima.

ekvivalent

pre 8 godina

@darkooo

PAK FA T-50 beće ruski ekvivalent raptoru F-22, koji je u operativnoj upotrebi već deset godina. no, ruski avion još uvek nije u operativnoj upotrebi i početak proizvodnje se stalno odlaže, tako da li i njemu i šta mu sve fali, verovatno nikada nećemo saznati. sve u svemu, ovaj F-35 nije zamena za F-22, već je tu zato što će biti jeftiniji. dakle, ovo je avion za prodaju. inače, ako niste znali, američki Kongres je stavio zabranu na izvoz Raptora F-22, što će reći, F-22 je za bezbednost i superiornost, a F-35 za prodaju. to dovoljno govori.

Filip

pre 8 godina

Jel ima nesto da valja na ovoj nesreci od aviona? Obaska sto je vest dosla od ruske agencije, zapadni vazduhoplovni casopisi su takodje puni clanaka o problemima sa F-35. Neki general zaduzen za projekat sa strane vojske ga je bez blama javno ispljuvao, kao i proizvodjaca. Nesto u fazonu "nece vise moci da muzu vojni budzet kako hoce". Objavljena je i lista do sada neresenih tehnickih problema. Te senzori, te integracija naoruzanja, te top, te transmisija snage ka onom dodatnom motoru za vertikalno poletanje (puca spojnica na vratilu od preopterecenja)...Sad i ovo sa sedistem. Sto je najgore, projekat je u fazi kada vise nema nazad, ne mogu tek tako da ga ukinu.

darko

pre 8 godina

Meni sve ovo deluje vrlo sumnjivo. Mislim da ove info oni namerno plasiraju da bi stvorili laznu sliku o toboze losem avionu, a sve da bi stvorili lazni osecaj nadmocnosti i samopouzdanja kod protivnika, da pomisle da ce u eventualnom sukobu f 35 biti lak plen, a ono..... Nije bas da nema smisla.

Jugosloven

pre 8 godina

Pitanje za rusofile i za njihove protivnike, ali ozbiljno: kakve veze sve ovo ima i oko čega se vi prepirete kad i jedni i drugi imaju toliko nuklearnih bojevih glava da mogu da sprže planetu za nekoliko sati? Zaista vas ne razumem.

laza

pre 8 godina

@dejan
¨najbolje do sada"?!? Hajde ne lupaj molim te.Nema ovo sto prenosi RT veze sa time sto misle Rusi. Zivim u Kanadi i ovde je vlada privremeno stopirala kupovinu ovog aviona jer su prvo slagali da ce to poreske obveznike da kosta 9 milijardi da bi na kraju bilo otkriveno da ce to biti 35 milijardi, a drugo izvestaji sa testiranja nisu povoljni. Covek koji je radio na razvoju CF18, koji je kao borbeni avion u sluzbi zadnjih 20tak godina i koga F35 treba da nasledi, uporedio je ovaj novi avion sanespretnim slonom koji na zahtev politicara koji su se upetljali u njegov razvoj, treba da bude jeftin i da radi mnogo funkcijatako da sadane radi ni jednu dovoljno dobro.Osim toga ovde piloti prigovaraju da zbog ogromnog prostranstva i bezbednijeg leta novi avion treba da bude dvomotorac kao i njegov prethodnik sto F35 nije. Proizvodnja kasni vec nekolilo godina o kad konacno bude gotov zaostajace za evropskim i ruskim borbenim avionima vec u startu. Francuzi su ponudili kanadjanima Miraz i intalaciju nove fabrike gde bi se sve to proizvodilo ovde ali ujka Semu se to ne dopada mnogo pa sve kos uvek rapka u mestu. A lova curi.

Stanimir Branimir

pre 8 godina

Koliko su novca ulupali u ovaj avion, već su mogli da pošalju ljude na Mars koji bi samostalno mogli da žive tamo. Potrošili su na ovaj avion oko 60 godišnjih NASA-inih budžeta. :)

Mihailo

pre 8 godina

@ Koliko su novca ulupali u ovaj avion, već su mogli da pošalju ljude na Mars koji bi samostalno mogli da žive tamo. Potrošili su na ovaj avion oko 60 godišnjih NASA-inih budžeta. :)
(Stanimir Branimir, 6. oktobar 2015 20:21)

Demokratija nema cenu!

Stanimir Branimir

pre 8 godina

Koliko su novca ulupali u ovaj avion, već su mogli da pošalju ljude na Mars koji bi samostalno mogli da žive tamo. Potrošili su na ovaj avion oko 60 godišnjih NASA-inih budžeta. :)

Mihailo

pre 8 godina

@ Koliko su novca ulupali u ovaj avion, već su mogli da pošalju ljude na Mars koji bi samostalno mogli da žive tamo. Potrošili su na ovaj avion oko 60 godišnjih NASA-inih budžeta. :)
(Stanimir Branimir, 6. oktobar 2015 20:21)

Demokratija nema cenu!

laza

pre 8 godina

@dejan
¨najbolje do sada"?!? Hajde ne lupaj molim te.Nema ovo sto prenosi RT veze sa time sto misle Rusi. Zivim u Kanadi i ovde je vlada privremeno stopirala kupovinu ovog aviona jer su prvo slagali da ce to poreske obveznike da kosta 9 milijardi da bi na kraju bilo otkriveno da ce to biti 35 milijardi, a drugo izvestaji sa testiranja nisu povoljni. Covek koji je radio na razvoju CF18, koji je kao borbeni avion u sluzbi zadnjih 20tak godina i koga F35 treba da nasledi, uporedio je ovaj novi avion sanespretnim slonom koji na zahtev politicara koji su se upetljali u njegov razvoj, treba da bude jeftin i da radi mnogo funkcijatako da sadane radi ni jednu dovoljno dobro.Osim toga ovde piloti prigovaraju da zbog ogromnog prostranstva i bezbednijeg leta novi avion treba da bude dvomotorac kao i njegov prethodnik sto F35 nije. Proizvodnja kasni vec nekolilo godina o kad konacno bude gotov zaostajace za evropskim i ruskim borbenim avionima vec u startu. Francuzi su ponudili kanadjanima Miraz i intalaciju nove fabrike gde bi se sve to proizvodilo ovde ali ujka Semu se to ne dopada mnogo pa sve kos uvek rapka u mestu. A lova curi.

Filip

pre 8 godina

Jel ima nesto da valja na ovoj nesreci od aviona? Obaska sto je vest dosla od ruske agencije, zapadni vazduhoplovni casopisi su takodje puni clanaka o problemima sa F-35. Neki general zaduzen za projekat sa strane vojske ga je bez blama javno ispljuvao, kao i proizvodjaca. Nesto u fazonu "nece vise moci da muzu vojni budzet kako hoce". Objavljena je i lista do sada neresenih tehnickih problema. Te senzori, te integracija naoruzanja, te top, te transmisija snage ka onom dodatnom motoru za vertikalno poletanje (puca spojnica na vratilu od preopterecenja)...Sad i ovo sa sedistem. Sto je najgore, projekat je u fazi kada vise nema nazad, ne mogu tek tako da ga ukinu.

Jugosloven

pre 8 godina

Pitanje za rusofile i za njihove protivnike, ali ozbiljno: kakve veze sve ovo ima i oko čega se vi prepirete kad i jedni i drugi imaju toliko nuklearnih bojevih glava da mogu da sprže planetu za nekoliko sati? Zaista vas ne razumem.

glas razuma

pre 8 godina

Secate se cuvenog nevidljivog sto se strmekno u Budjanovce. Ista prica je bila za njega,projekat veka,treba da zivi do 2027 tek tada ce ga zameniti avion 5 generacije. I prica se zavrsila sa Budjanovcima cuven F117A nema ni na otpadu. F22 i F35 su ista prica. Amerikanci su postali drustvo jednokratne upotrebe. Oni (ne)znaju da naprave avion, ali samo jednokratnu upotrebu.
Rusi nemogu da dozvole sebi luksuz da prave skart. Oni razvijaju ozbiljne programe i kada ga razviju on RADI i traje. Ameri su razvili laserski navodjene bombe i testirali na Srbiji Rusi su jos bili u eksperimentalnoj fazi, danas Rusi gadjaju misa u oko sa laserskim bombama. Pogledajte gadjanja u Siriji dva metra odstupanja maksimalno, Amerikanci za godinu dana bombardovanja nisu uradili sa istim takvim oruzjem koliko su Rusi za dvadeset naleta. F22 jednom leteo iznad Sirije i povucen,jer su se piloti gusili, nisu imali dovoljno kiseonika.
F22 i F35 promasena investicija,ali boli ih uvo, stamparija FEDA radi 25 sati.

Ameri vas troluju

pre 8 godina

Ne budite naivni, vojska drzi u tajnosti i mnogo nebitnije informacije, a ovamo non-stop izbacuju izvestaje o nedostacima svog najnovijeg oruzja. Pa ko normalan to radi i ko moze da poveruje u sve to?

ekvivalent

pre 8 godina

@darkooo

PAK FA T-50 beće ruski ekvivalent raptoru F-22, koji je u operativnoj upotrebi već deset godina. no, ruski avion još uvek nije u operativnoj upotrebi i početak proizvodnje se stalno odlaže, tako da li i njemu i šta mu sve fali, verovatno nikada nećemo saznati. sve u svemu, ovaj F-35 nije zamena za F-22, već je tu zato što će biti jeftiniji. dakle, ovo je avion za prodaju. inače, ako niste znali, američki Kongres je stavio zabranu na izvoz Raptora F-22, što će reći, F-22 je za bezbednost i superiornost, a F-35 za prodaju. to dovoljno govori.

cinik

pre 8 godina

@(dejan, 6. oktobar 2015 19:46)
Ne kažu to Rusi, već kažu oni koji su ga i napravili i testirali.
"Kažu Rusi..."...bože, ima li te...
(Zerox, 6. oktobar 2015 20:55)

Zerox, ostavite coveka na miru, samo radi svoj posao.
Zivi od toga.

dejan

pre 8 godina

PAK FA T-50 beće ruski ekvivalent raptoru F-22, koji je u operativnoj upotrebi već deset godina. no, ruski avion još uvek nije u operativnoj upotrebi i početak proizvodnje se stalno odlaže, tako da li i njemu i šta mu sve fali, verovatno nikada nećemo saznati. sve u svemu, ovaj F-35 nije zamena za F-22, već je tu zato što će biti jeftiniji. dakle, ovo je avion za prodaju. inače, ako niste znali, američki Kongres je stavio zabranu na izvoz Raptora F-22, što će reći, F-22 je za bezbednost i superiornost, a F-35 za prodaju. to dovoljno govori.
(ekvivalent, 06. oktobar 2015 21:25)



F35 iako "puste" u prodaju bice mnogo skuplji od F22, pogledaj malo na internetu :)

misko

pre 8 godina

mogli bi se malo ifnormistai a da pisete bezveze..F35 je odlican avion..

Перформансе
Макс. брзина на Hopt 2.200 km/h
Тактички радијус кретања 1.093 km
Долет 2.200 km
Плафон лета 19.200 m
Брзина пењања 12.000 m/min

ovo su mu perfomanse i stvarno su za svaku pohvalu..ali dok su ga Ameri razvijali on vec zastareo,pogledajte perfomanse Ruskog Suhoja PAK FA:

Перформансе
Макс. брзина на Hopt > 2.500[1] km/h
Долет 5 500 km
Плафон лета 20.000 m
Брзина пењања 350 m/min

ali sto rece neko;pa samo da Rusija i Amerika upotrebe nuklearno oruzje ,mogu rasturiti zemlju za 15.min....

George

pre 8 godina

Ne treba se ovom čuditi. U USA sve je biznis. U toku 2 sv rata imali su valjda najgori tenk (šerman) čije su posade ginule kao pilići u sukobu sa leopardima i ostalim njemačkim aparatima daleko naprednijim. Tri šermana su trebala za uništiti jednog njemačkog i to su imali šanse jedino ako su posade uigrane. Novac, tj dobar ugovor je prioritet čak i u stvarima krvavim kao rat. Zato je i moguće ovakvo nešto da se ugovor ne dodjeli prema kriteriju kvaliteta vec iskljucivo cijene. Takva je USA.

darko

pre 8 godina

Meni sve ovo deluje vrlo sumnjivo. Mislim da ove info oni namerno plasiraju da bi stvorili laznu sliku o toboze losem avionu, a sve da bi stvorili lazni osecaj nadmocnosti i samopouzdanja kod protivnika, da pomisle da ce u eventualnom sukobu f 35 biti lak plen, a ono..... Nije bas da nema smisla.

strucnjaci

pre 8 godina

Ovi internet "strucnjaci" se izgleda bolje razumeju u F-35 nego citav Lockheed Martin i Pentagon. Svaka cast, reci te im kad su toliko naivni.

!?

pre 8 godina

@ekvivalent
Nema to bas mnogo veze s istinom.
Amerikanci tradicionalno proizvode 2 tipa "glavnih" borbenih aviona. Jedan je uvek skuplji i proizveden u manjem broju, dok je drugi jeftiniji, nesto slabiji i proizvodi se masovno i za SAD i za strane kupce.
Primer za prvi tip je F-15, a za ovaj mnogobrojniji je F-16.
Tako je bilo planirano i za F-22 i F-35 medjutim, F-22 je pokazao mnoge nedostatke, odlican je avion, ali nedovoljno pouzdan, isuvise skup i proizvedeno ih je samo oko 180 komada (planirano 800) od toga se vec nekoliko srusilo. Njegova dalja proizvodnja je zabranjena. Avion je slabiji od PAK FA jer je prekasno usao u upotrebu. Planirano je da udje u upotrebu 90-tih ali se kasnilo 10 godina zbog problema u razvoju. To je avion zamisljen pre skoro 30 godina, prvi je poleteo negde '87. Pravljen je za konkurenciju 90-tih. Dovoljan primer nedostataka je taj sto nema IRST. Danas je nezamisliv STELT avion bez IRST-a. O modernim kacigama da ne pricamo. Sitniji problemi su brojni. Jednostavno, nije pravljen za konkurenciju kakva je danas (PAK FA, SU-35, novi MiG 31, SU-30)
Ali americki generali i konstruktori tvrde da je cak i SU-35 superioran u odnosu na F-22. I to ne bilo koji konstruktori nego neki od najcenjenijih. A SU-35 je 4++ generacija... sta onda reci o PAK FA...
F-35 je skroz propao projekt. Slabiji u odnosu na mnoge starije. Cak u SAD predlazu modernizaciju F-16 iF-15 i potpuno odustajanje od F-35.Dokaz koliko je to promasen projekt.

Čitalac

pre 8 godina

Amerika je tehnološki najrazvijenija država sveta i sigurno je sposobna da proizvede najbolji avion. Problem je što danas o tehničko-tehnološkim pitanjima više odlučuju političari i menadžeri nego inženjeri.

Marko

pre 8 godina

Meni je oduvijek bila fascinantna ta rasprava jednih protiv drugih. Ovdje su vise na djelu rusofili. Gle ovak, za one koji gledaju samo u americko dvoriste. F22 je samo za ameriku, f35 je trebao biti za prodaju. Nakon sto su ameri spiskali 400 milijardi na avion koji ne leti i nakon sto su se povukli skoro svi koji su htjeli sudjelovati u projektu f35, rusofili su dosli na "svoje". A zasto? Zato sto ne citaju kako su indijci zadovoljni sa ruskim avionom. Kada bi to malo istrazili, vidjeli bi da ni tamo, ni blizu ne cvjetaju ruze.
Poanta je u tome da nije lako napraviti dobar avion, jer to danas kosta vise nego ikad, zbog tehnologije i neogranicenih mogucnosti.
E sad da se malo vratimo na ono realno...znaci ameri su nakon 400 potrosenih milijardi, odlucili da nece vise razvijati 5 generaciju lovca, vec odmah sa ovim iskustvom/greskama idu na lovca 6. generacije. Dakle, poanta je da ameri mogu spiskat 400 milijardi i nikom nista, a rusi ne mogu. Ako malo pogledate godisnji budzet amerikanaca i rusa za obranu/oruzje vidjet cete da su rusi jako daleko i mislim da je i Putin negdje rekao da se oni ne mogu natjecati sa amerima u naoruzanju. Tako da mili moji rusofili, niste u pravu.
Indijci su jako nezadovoljni ruskim avionom. Rusi samo uzimaju novac ali ga razvijaju sami, sto nije bio dogovor. Ali naravno, sada je to ok, jer to rade rusi. Kad to naprave ameri, e onda su to zli ameri.
I kao zakljucno, tesko je reci koji je abion bolji, jer tesko da ce se naci u okrsaju.

Neko cije komentare eskivirate

pre 8 godina

Ne vidim sta je ovde problem. Piloti moraju da imaju 61kg za bezbedno katapultiranje! Oni ispod te kilaze neka lete na drugim modelima.

Valjevo

pre 8 godina

Ima li neki Americki avion da valja???
U Srbiji se samo pripagira rusija i njihovo naoruzanje...sve sto je americko ima neku manu...
Bas nesto smrdi...

Nenad

pre 8 godina

Ima li iceg boljeg nego kukati kako je orizije tupo i slabo, da opustis protivnika. A to kakav je zapravo avion bolje da ne saznamo u praksi.

Aldebaran

pre 8 godina

"Američko ratno vazduhoplovstvo već je zabranilo pilotima lakšim od 61 kilograma da koriste ove avione dok se problem katapultiranja ne reši."

Zar ima vojnih pilota lakših od 61 kilo?! Mora da su to neki mnogo žgoljavi mali pilotići...

Mada, ko će ga znati. Ako je pilot u stvari pilotkinja, onda su velike šanse da je lakša od 61 kilo.

Turista

pre 8 godina

Ameri su vec prodali F35 Norveskoj pre vise od godinu dana i prvo je trebao kostati 130 miliona dolara svaki avion ali na kraju je ispao skuplji i platili su oko 140 miliona svaki avion i posle treba odrzavati avion 30 godina i tako dalje.
F22 je malo bolji i on je samo za Americku vojsku a F35 je"light" verzija F22 Raptora i on je za prodaju. Tako svi rade najbolju tehnologiju za svoju vojsku a malo losiju za prodaju ali to neznaci da nije dobra.
Ovo je glupavo jer ni jedan pilot nema manje od 60 kilograma ali F35 su prizemljeni vise puta zbog raznih problema.
A sto se tice tkz"stealth" tehnoligije F117A koji je srusen 99 to je bio prvi avion sa prvom generacijom te tehnologije. Stealth tehnologija je napredovala kao svaka tehnologija i F22/F35 imaju bolju stealth tehnologiju ali jos uvek je preskupa tehnologija i ako se uporedi koliko se dobije za pare onda je jasno da nije vredno para.
Mnogo je jeftinije napraviti moderan PVO sistem sa radarima cetvrte i pete generacije PESA/AESA koji mogu da vide stealth avione.

darko

pre 8 godina

Meni sve ovo deluje vrlo sumnjivo. Mislim da ove info oni namerno plasiraju da bi stvorili laznu sliku o toboze losem avionu, a sve da bi stvorili lazni osecaj nadmocnosti i samopouzdanja kod protivnika, da pomisle da ce u eventualnom sukobu f 35 biti lak plen, a ono..... Nije bas da nema smisla.

ekvivalent

pre 8 godina

@darkooo

PAK FA T-50 beće ruski ekvivalent raptoru F-22, koji je u operativnoj upotrebi već deset godina. no, ruski avion još uvek nije u operativnoj upotrebi i početak proizvodnje se stalno odlaže, tako da li i njemu i šta mu sve fali, verovatno nikada nećemo saznati. sve u svemu, ovaj F-35 nije zamena za F-22, već je tu zato što će biti jeftiniji. dakle, ovo je avion za prodaju. inače, ako niste znali, američki Kongres je stavio zabranu na izvoz Raptora F-22, što će reći, F-22 je za bezbednost i superiornost, a F-35 za prodaju. to dovoljno govori.

glas razuma

pre 8 godina

Secate se cuvenog nevidljivog sto se strmekno u Budjanovce. Ista prica je bila za njega,projekat veka,treba da zivi do 2027 tek tada ce ga zameniti avion 5 generacije. I prica se zavrsila sa Budjanovcima cuven F117A nema ni na otpadu. F22 i F35 su ista prica. Amerikanci su postali drustvo jednokratne upotrebe. Oni (ne)znaju da naprave avion, ali samo jednokratnu upotrebu.
Rusi nemogu da dozvole sebi luksuz da prave skart. Oni razvijaju ozbiljne programe i kada ga razviju on RADI i traje. Ameri su razvili laserski navodjene bombe i testirali na Srbiji Rusi su jos bili u eksperimentalnoj fazi, danas Rusi gadjaju misa u oko sa laserskim bombama. Pogledajte gadjanja u Siriji dva metra odstupanja maksimalno, Amerikanci za godinu dana bombardovanja nisu uradili sa istim takvim oruzjem koliko su Rusi za dvadeset naleta. F22 jednom leteo iznad Sirije i povucen,jer su se piloti gusili, nisu imali dovoljno kiseonika.
F22 i F35 promasena investicija,ali boli ih uvo, stamparija FEDA radi 25 sati.

Marko

pre 8 godina

Meni je oduvijek bila fascinantna ta rasprava jednih protiv drugih. Ovdje su vise na djelu rusofili. Gle ovak, za one koji gledaju samo u americko dvoriste. F22 je samo za ameriku, f35 je trebao biti za prodaju. Nakon sto su ameri spiskali 400 milijardi na avion koji ne leti i nakon sto su se povukli skoro svi koji su htjeli sudjelovati u projektu f35, rusofili su dosli na "svoje". A zasto? Zato sto ne citaju kako su indijci zadovoljni sa ruskim avionom. Kada bi to malo istrazili, vidjeli bi da ni tamo, ni blizu ne cvjetaju ruze.
Poanta je u tome da nije lako napraviti dobar avion, jer to danas kosta vise nego ikad, zbog tehnologije i neogranicenih mogucnosti.
E sad da se malo vratimo na ono realno...znaci ameri su nakon 400 potrosenih milijardi, odlucili da nece vise razvijati 5 generaciju lovca, vec odmah sa ovim iskustvom/greskama idu na lovca 6. generacije. Dakle, poanta je da ameri mogu spiskat 400 milijardi i nikom nista, a rusi ne mogu. Ako malo pogledate godisnji budzet amerikanaca i rusa za obranu/oruzje vidjet cete da su rusi jako daleko i mislim da je i Putin negdje rekao da se oni ne mogu natjecati sa amerima u naoruzanju. Tako da mili moji rusofili, niste u pravu.
Indijci su jako nezadovoljni ruskim avionom. Rusi samo uzimaju novac ali ga razvijaju sami, sto nije bio dogovor. Ali naravno, sada je to ok, jer to rade rusi. Kad to naprave ameri, e onda su to zli ameri.
I kao zakljucno, tesko je reci koji je abion bolji, jer tesko da ce se naci u okrsaju.

Stanimir Branimir

pre 8 godina

Koliko su novca ulupali u ovaj avion, već su mogli da pošalju ljude na Mars koji bi samostalno mogli da žive tamo. Potrošili su na ovaj avion oko 60 godišnjih NASA-inih budžeta. :)

Mihailo

pre 8 godina

@ Koliko su novca ulupali u ovaj avion, već su mogli da pošalju ljude na Mars koji bi samostalno mogli da žive tamo. Potrošili su na ovaj avion oko 60 godišnjih NASA-inih budžeta. :)
(Stanimir Branimir, 6. oktobar 2015 20:21)

Demokratija nema cenu!

Ameri vas troluju

pre 8 godina

Ne budite naivni, vojska drzi u tajnosti i mnogo nebitnije informacije, a ovamo non-stop izbacuju izvestaje o nedostacima svog najnovijeg oruzja. Pa ko normalan to radi i ko moze da poveruje u sve to?

Neko cije komentare eskivirate

pre 8 godina

Ne vidim sta je ovde problem. Piloti moraju da imaju 61kg za bezbedno katapultiranje! Oni ispod te kilaze neka lete na drugim modelima.

Jugosloven

pre 8 godina

Pitanje za rusofile i za njihove protivnike, ali ozbiljno: kakve veze sve ovo ima i oko čega se vi prepirete kad i jedni i drugi imaju toliko nuklearnih bojevih glava da mogu da sprže planetu za nekoliko sati? Zaista vas ne razumem.

laza

pre 8 godina

@dejan
¨najbolje do sada"?!? Hajde ne lupaj molim te.Nema ovo sto prenosi RT veze sa time sto misle Rusi. Zivim u Kanadi i ovde je vlada privremeno stopirala kupovinu ovog aviona jer su prvo slagali da ce to poreske obveznike da kosta 9 milijardi da bi na kraju bilo otkriveno da ce to biti 35 milijardi, a drugo izvestaji sa testiranja nisu povoljni. Covek koji je radio na razvoju CF18, koji je kao borbeni avion u sluzbi zadnjih 20tak godina i koga F35 treba da nasledi, uporedio je ovaj novi avion sanespretnim slonom koji na zahtev politicara koji su se upetljali u njegov razvoj, treba da bude jeftin i da radi mnogo funkcijatako da sadane radi ni jednu dovoljno dobro.Osim toga ovde piloti prigovaraju da zbog ogromnog prostranstva i bezbednijeg leta novi avion treba da bude dvomotorac kao i njegov prethodnik sto F35 nije. Proizvodnja kasni vec nekolilo godina o kad konacno bude gotov zaostajace za evropskim i ruskim borbenim avionima vec u startu. Francuzi su ponudili kanadjanima Miraz i intalaciju nove fabrike gde bi se sve to proizvodilo ovde ali ujka Semu se to ne dopada mnogo pa sve kos uvek rapka u mestu. A lova curi.

Nenad

pre 8 godina

Ima li iceg boljeg nego kukati kako je orizije tupo i slabo, da opustis protivnika. A to kakav je zapravo avion bolje da ne saznamo u praksi.

misko

pre 8 godina

mogli bi se malo ifnormistai a da pisete bezveze..F35 je odlican avion..

Перформансе
Макс. брзина на Hopt 2.200 km/h
Тактички радијус кретања 1.093 km
Долет 2.200 km
Плафон лета 19.200 m
Брзина пењања 12.000 m/min

ovo su mu perfomanse i stvarno su za svaku pohvalu..ali dok su ga Ameri razvijali on vec zastareo,pogledajte perfomanse Ruskog Suhoja PAK FA:

Перформансе
Макс. брзина на Hopt > 2.500[1] km/h
Долет 5 500 km
Плафон лета 20.000 m
Брзина пењања 350 m/min

ali sto rece neko;pa samo da Rusija i Amerika upotrebe nuklearno oruzje ,mogu rasturiti zemlju za 15.min....

Filip

pre 8 godina

Jel ima nesto da valja na ovoj nesreci od aviona? Obaska sto je vest dosla od ruske agencije, zapadni vazduhoplovni casopisi su takodje puni clanaka o problemima sa F-35. Neki general zaduzen za projekat sa strane vojske ga je bez blama javno ispljuvao, kao i proizvodjaca. Nesto u fazonu "nece vise moci da muzu vojni budzet kako hoce". Objavljena je i lista do sada neresenih tehnickih problema. Te senzori, te integracija naoruzanja, te top, te transmisija snage ka onom dodatnom motoru za vertikalno poletanje (puca spojnica na vratilu od preopterecenja)...Sad i ovo sa sedistem. Sto je najgore, projekat je u fazi kada vise nema nazad, ne mogu tek tako da ga ukinu.

Valjevo

pre 8 godina

Ima li neki Americki avion da valja???
U Srbiji se samo pripagira rusija i njihovo naoruzanje...sve sto je americko ima neku manu...
Bas nesto smrdi...

strucnjaci

pre 8 godina

Ovi internet "strucnjaci" se izgleda bolje razumeju u F-35 nego citav Lockheed Martin i Pentagon. Svaka cast, reci te im kad su toliko naivni.

cinik

pre 8 godina

@(dejan, 6. oktobar 2015 19:46)
Ne kažu to Rusi, već kažu oni koji su ga i napravili i testirali.
"Kažu Rusi..."...bože, ima li te...
(Zerox, 6. oktobar 2015 20:55)

Zerox, ostavite coveka na miru, samo radi svoj posao.
Zivi od toga.

Čitalac

pre 8 godina

Amerika je tehnološki najrazvijenija država sveta i sigurno je sposobna da proizvede najbolji avion. Problem je što danas o tehničko-tehnološkim pitanjima više odlučuju političari i menadžeri nego inženjeri.

George

pre 8 godina

Ne treba se ovom čuditi. U USA sve je biznis. U toku 2 sv rata imali su valjda najgori tenk (šerman) čije su posade ginule kao pilići u sukobu sa leopardima i ostalim njemačkim aparatima daleko naprednijim. Tri šermana su trebala za uništiti jednog njemačkog i to su imali šanse jedino ako su posade uigrane. Novac, tj dobar ugovor je prioritet čak i u stvarima krvavim kao rat. Zato je i moguće ovakvo nešto da se ugovor ne dodjeli prema kriteriju kvaliteta vec iskljucivo cijene. Takva je USA.

dejan

pre 8 godina

PAK FA T-50 beće ruski ekvivalent raptoru F-22, koji je u operativnoj upotrebi već deset godina. no, ruski avion još uvek nije u operativnoj upotrebi i početak proizvodnje se stalno odlaže, tako da li i njemu i šta mu sve fali, verovatno nikada nećemo saznati. sve u svemu, ovaj F-35 nije zamena za F-22, već je tu zato što će biti jeftiniji. dakle, ovo je avion za prodaju. inače, ako niste znali, američki Kongres je stavio zabranu na izvoz Raptora F-22, što će reći, F-22 je za bezbednost i superiornost, a F-35 za prodaju. to dovoljno govori.
(ekvivalent, 06. oktobar 2015 21:25)



F35 iako "puste" u prodaju bice mnogo skuplji od F22, pogledaj malo na internetu :)

!?

pre 8 godina

@ekvivalent
Nema to bas mnogo veze s istinom.
Amerikanci tradicionalno proizvode 2 tipa "glavnih" borbenih aviona. Jedan je uvek skuplji i proizveden u manjem broju, dok je drugi jeftiniji, nesto slabiji i proizvodi se masovno i za SAD i za strane kupce.
Primer za prvi tip je F-15, a za ovaj mnogobrojniji je F-16.
Tako je bilo planirano i za F-22 i F-35 medjutim, F-22 je pokazao mnoge nedostatke, odlican je avion, ali nedovoljno pouzdan, isuvise skup i proizvedeno ih je samo oko 180 komada (planirano 800) od toga se vec nekoliko srusilo. Njegova dalja proizvodnja je zabranjena. Avion je slabiji od PAK FA jer je prekasno usao u upotrebu. Planirano je da udje u upotrebu 90-tih ali se kasnilo 10 godina zbog problema u razvoju. To je avion zamisljen pre skoro 30 godina, prvi je poleteo negde '87. Pravljen je za konkurenciju 90-tih. Dovoljan primer nedostataka je taj sto nema IRST. Danas je nezamisliv STELT avion bez IRST-a. O modernim kacigama da ne pricamo. Sitniji problemi su brojni. Jednostavno, nije pravljen za konkurenciju kakva je danas (PAK FA, SU-35, novi MiG 31, SU-30)
Ali americki generali i konstruktori tvrde da je cak i SU-35 superioran u odnosu na F-22. I to ne bilo koji konstruktori nego neki od najcenjenijih. A SU-35 je 4++ generacija... sta onda reci o PAK FA...
F-35 je skroz propao projekt. Slabiji u odnosu na mnoge starije. Cak u SAD predlazu modernizaciju F-16 iF-15 i potpuno odustajanje od F-35.Dokaz koliko je to promasen projekt.

Turista

pre 8 godina

Ameri su vec prodali F35 Norveskoj pre vise od godinu dana i prvo je trebao kostati 130 miliona dolara svaki avion ali na kraju je ispao skuplji i platili su oko 140 miliona svaki avion i posle treba odrzavati avion 30 godina i tako dalje.
F22 je malo bolji i on je samo za Americku vojsku a F35 je"light" verzija F22 Raptora i on je za prodaju. Tako svi rade najbolju tehnologiju za svoju vojsku a malo losiju za prodaju ali to neznaci da nije dobra.
Ovo je glupavo jer ni jedan pilot nema manje od 60 kilograma ali F35 su prizemljeni vise puta zbog raznih problema.
A sto se tice tkz"stealth" tehnoligije F117A koji je srusen 99 to je bio prvi avion sa prvom generacijom te tehnologije. Stealth tehnologija je napredovala kao svaka tehnologija i F22/F35 imaju bolju stealth tehnologiju ali jos uvek je preskupa tehnologija i ako se uporedi koliko se dobije za pare onda je jasno da nije vredno para.
Mnogo je jeftinije napraviti moderan PVO sistem sa radarima cetvrte i pete generacije PESA/AESA koji mogu da vide stealth avione.

Aldebaran

pre 8 godina

"Američko ratno vazduhoplovstvo već je zabranilo pilotima lakšim od 61 kilograma da koriste ove avione dok se problem katapultiranja ne reši."

Zar ima vojnih pilota lakših od 61 kilo?! Mora da su to neki mnogo žgoljavi mali pilotići...

Mada, ko će ga znati. Ako je pilot u stvari pilotkinja, onda su velike šanse da je lakša od 61 kilo.