Ponedeljak, 05.10.2015.

12:54

Novi incident: MIG-29 ometao turske lovce

Neidentifikovani MIG-29 presretao je i ometao u letu dva turska borbena aviona F-16, dan pošto je ruski vojni avion povredio vazdušni prostor Turske.

Izvor: Tanjug

Novi incident: MIG-29 ometao turske lovce IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

88 Komentari

Sortiraj po:

anbeast

pre 8 godina

Da mi se ne svidja zakuvavanje na svrtskoj sceni - ne svidja mi se i bojim se, ali da je ovo uvod u konačni obračun - jok more. Samo malo pokazuju mišiće i jedni i drugi. Rusi malo stiču iskustvo, malo se testiraju reakcije, procedure i tako... Znaju I jedni i drugi da bi konfrontacija lako mogla da odvede do nuklearki, a tu nema pobednika... Patice Sirijci, Kurdi, Ukrajinci, Iračani i tako neki "nebitni" narodi i zemlje :-(

Amgdn

pre 8 godina

Rusija ce da dobije po nosu u Siriji kao sto je u Afganistanu 80tih.
Nece njih napasti druga vojska, na tlu Sirije ima dovoljno ratnika. Mala asistencija u kvalitetu njihova naoruzanja ce probuditi Ruse. A i ne lici im da budu svetska mafija.

kolegapilot

pre 8 godina

Kada prvi put vidis jedan od ova 2, i i to u uslovima bliske vazdusne borbe, gotovo ih je nemoguce razlikovati, oba su dvorepa i imaju motore na istom mestu, jedina razlika je velicina, su 30 je skoro duplo veci. Bice da su u begu pogresno identifikovali su 30 za mig 29...

neutralni felsh

pre 8 godina

ne mogu da verujem da se i ovde raspravljate koji je avion jaci, ruski ili americki... odrastite vec jednom, vecita paljevinska deco!

Doktor

pre 8 godina

@Dva F16 mala deca za Mig29!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(Zeleni, 5. oktobar 2015 12:57)

Ma to smo videli 99-e ovi nasi migovi nisu stigli ni da opale jednu raketu a kamoli šta da pogode... Doduše naši nisu bili održavani ali čisto sumnjam da ih Sirija ili Irak nešto bolje održavaju već su nekoliko godina u ratu...

John

pre 8 godina

(Ako gledamo statistiku..., 05. oktobar 2015 15:40)

Kako ono ide "Statistika je kao bikini..."

U tu statistiku npr. ulaze i naši Migovi kojima nije radio radar, koji su imali rakete za blisku borbu u vizuelnom kontaktu, a ovi ih gađali sa 100 kilometara, slušali im radio vezu i sve pokrivali Avaksom.
Nato je tad mogao da leti i sa avionima iz Korejskog rata, rezultat bi bio isti.
Kad obe strane budu imale ista ili slična sredstva na raspolaganju, onda može da se priča ko je jači. Do tada jok.

2+2=5

pre 8 godina

Lala iz banata da rat dobija privreda i naoruzanje rusija bi prestala da postoji jos kada je Napoleon okupirao. Rat dobija onaj koji ne napada a brani svoju zemlju.

Anti SNS bot

pre 8 godina

Ne postoji MIG 29 za elektronsko ratovanje, odnosno sa opremom koji može da ometa elektro magnetni spektar.
Pogrešno prenešena (prevedena) vest, ili loša propaganda

miki

pre 8 godina

mozda je to sirijski imaju i oni nekoliko komada sto im je sssr onda prodao...jer rusi opeririaju iskljucivo sa su-24m su-25m su-34 i su -30....nema migova....

Ako gledamo statistiku...

pre 8 godina

U dosadasnjim ratovima u borbama u vazduhu letelicama americke proizvodnje oboreno je trinaest MiG-29. Jedanaest MiG-29 oborili su F-15 a dva su oborili F-16. MiG-29 nikada nije oborio lovca americke proizvodnje.m. Interesantno je da su dva MiG-29 oboreni u Etiopiji od strane Su-27.

Dr. Dule Dulovic

pre 8 godina

@Hmm: Mora da je onda Bugarska. Velesila koja kao clanica NATO ometa turske avione, koji su isto deo NATO-saveza. Logicno, zar ne? Ili mi tu nesto ne znamo?

Lala iz Banata

pre 8 godina

@ Mihailo

Možda NATO tehnika nije superiorna, ali ona ne dobija rat (bitke, eventualno).
Rat dobija PRIVREDA. U odnosu na NATO tu Rusi "nemaju šta da traže".
I stara je to priča. Još iz WW2.
Za vas i ostale zaljubljenike u Ruse, evo, na kraju teksta, podataka za koje Putin itekako zna ali mu baš ne prijaju, siguran sam.
Za početak guglajte "Lend-Lease".
Akcijom su pomagani saveznici, a Rusi su, pisle Britanije, dobili najviše. Evo ovo:

" In total, the US deliveries through Lend-Lease amounted to $11 billion in materials: over 400,000 jeeps and trucks; 12,000 armored vehicles (including 7,000 tanks, about 1,386 of which were M3 Lees and 4,102 M4 Shermans); 11,400 aircraft (4,719 of which were Bell P-39 Airacobras) and 1.75 million tons of food."

su27

pre 8 godina

Uskoro Rusi zatvaraju vazdusni prostor Sirije za sve letelice, na poziv Asada naravn. Raketni sistemi S400 su vec po mnogim izvorima instalirani, bice zanimljivo...Znam samo da Putin sto kaze to i uradi...ko ne veruje moze lako da se uveri....

Stranac

pre 8 godina

Na stranu sta se dogodilo sa ovim avionima, ali ono sta zapanjuje je tolika doza nekriticne (i nepromisljene) ljubavi za SVE sta dodje iz Rusije. Razumem i da postoje i saveznici i bliski narodi, pa i "braca", ali ovo... Nije ni cudo da nas vode ovakvi kakvi nas vode jer mi se cini (barem ako je suditi po komentarima na B92 koji, cini se, posecuju obrazovaniji medju nama) da smo - ovakvi kakvi smo - i zasluzili da budemo tu gde jesmo... Tuga.

Ja

pre 8 godina

Dva F16 mala deca za Mig29!
(Zeleni, 05. oktobar 2015 12:57)

Ne baš sasvim. Slušao sam pilota nemačkog RV koji je leteo na oba aviona (Mig im ostao od Istočne Nemačke) i rekao je ovo:
- garantujem, u bliskoj borbi, kada sam u Migu, niko mi ne može ništa sa F16.
- na srednjoj udaljenosti šanse su podjednake, bitna je veština pilota
- na velikim daljinama F16 je jači

A ako se neko razume u lovačku avijaciju, Nemci se razumeju.

gost

pre 8 godina

vi srbi stvarno preokrecete sve u svoju korist i pravite se tupani na jasne cinjenice a cinjenica je da su rusi usli u vazdusni prostor turske...koja drzava na svijet ce da suti na takve stvari??? Hajmo malo budite korektni ili jos zivite u 90-tim.

Kontras

pre 8 godina

@ gost

Gospodine, mi jesmo realni. Kada je Nato, bez odobrenja Un, povredjivao vazdusni prostor Srbije i Crne Gore i nekih drugih zemalja, tada ti to nije smetalo? A sada, kada Rusi povredjuju tudji vazdusni prostor, to ti odjednom smeta?

Kada smo tada mi isti Srbi upozoravali da primena sile nije resenje, odmahivali su rukom i Nato i vi koji ga podrzavate, jer ste mislili da ce to vecito da traje. Sada, kada se Rusija polako vraca i ponovo je vojno ekstremno jaka i demonstrira silu, pozivate se na nepovredivost granica i vazdusnog prostora. To su dupli standardi i licemerje. Trebali ste se TADA setiti medjunarodnog prava i jedne izreke koja kaze: "Nicija nije do zore gorela". Samo da da Bog da se ovi incidenti zavrse i da ne dodje do nekog veceg sukoba. Jer bi tada bili povredjeni vazdusni prostori mnogo vise zemalja.

mrmlj

pre 8 godina

@(Beli, 5. oktobar 2015 13:10):
kad bi jedna strana mogla da "odvali" drugu onda se ta druga strana ne bi mnogo glupirala i provocirala/odgovarala na provokacije.
problem nastaje jer bi taj konflikt bio jako krvav i uz velike gubitke sa obe strane, a jos vece gubitke medju civilima na popristu sukoba i okolini.
zbog toga se ni jednoj ni drugoj strani ne isplati da ulazi u direktan i otvoren sukob i zbog toga ce biti jako opasno ukoliko do takvog sukoba dodje.

da je drugacije, odavno bi se zaratilo i danas ne bi bilo ili rusije ili nato-a kao znacajne vojne sile.

Nev

pre 8 godina

" Sta da su Turski,Grcki ili bilo koji avioni usli u Ruski pristor.Budite realni
(Juve, 05. oktobar 2015 14:10)"
Mi citamo istu vest? U ovoj vesti nigde nestoji da je doticni avion upao u vazdusni prostor nego samo da je ometao dejstvo Turskih 2 F16. E sad postoje 2 opcije a jedna je da su obe strane letele svako sa svoje strane granice i delovale elektronski ili svojim prisustvom onemogucila delovanje turaka (sa svoje strane granice da bude jasno a ne u Turskoj) , ili su Turci presretnuti dok su nezakonito usli u vazdusni prostor Sirije da bombarduje Kurde sto je nezakonito jer nisu dobili dopustenje legitimne Sirijske vlasti a ni Saveta bezbednosti. Samo da bude jasno da legitimna vlast Sirije je ona koja ispred Sirije deluje u UN a to je Asad a ne tamo neki pobunjenici.
Drugo sto se tice povredjivanja granice to saopstenje Turske je licmerno jer Turci veoma cesto povredjuju prostor ne samo Sirije u kojoj i borbeno deluju nego i Grcke.
Sad mi reci ko je realan. Molim vas nemojte komentarisati kad neznate nesto i pokusavate shodno vasim politickim stavovima da nesto interpretirate tj. branite.
PS. Kad vidite saopstenje da su Rusi usli u vazdusnu zonu kontrole neke NATO zemlje to netrebate interpretirati da su povredili vazdusni prostor nego da su u medjunarodnom prostoru u dometu njihovih radara. Zanimljiva je upotreba zapada recnika koji oni koji pazljivo necitaju interpretiraju drugacije. E takav je cilj i ove vesti gde nema detalja kako/sta i gde ali bas to nepostojanje recnika upali u Turski vazdusni prostor govori mnogo s obzirom na situaciju...

miodrag

pre 8 godina

Putin po svemu sudeći dobija novog saveznika na bliskom istoku - kurdistan -državu čije će stvaranje Rusija pomoći fuzijom diplomatsko vojnih napora.
A svi vi koji ovde komentarišete da rusija provocira treći svetski rat vratite malo film pa se preispitajte šta je amerika radila od vijetnama do sirije...

Djordje NS

pre 8 godina

Nema te vesti i saopštenja koju domaći rusofili ne mogu da ismeju, izvrnu i stave u korist majčice Rusije ma kolika bila sad već svakodnevna nova ludost u ponašanju Putinovih sledbenika. Sad se već otvoreno vidi ko će biti glavni krivac ako dođe do sukoba širih razmera ili još gore svetskog rata.

tito

pre 8 godina

Bogami ovo je pocetak Rusija porucila da joj je nacionalni interes van Rusije I da ce da ga vojno brani
https://www.rt.com/politics/317667-russian-will-defend-its-interests/

katapult

pre 8 godina

ne piše gde ali ih je držao na nišanu. ako je iznad crnog mora verovatno je ruski ako je iznad sirije verovatno siriski. ne znam da li sirija ima mig 29 ali rusija nije poslala ovakve letelice u siriju.
tekst bez činjenica otvara mesta špekulacijama kako kome odgovara, uglavnom u cilju je podgrejavanja atmosfere.

Zacudjeni u Zemlji Cuda

pre 8 godina

... a da, pa u ovoj vesti se pored toga što se ne pominje u čijem vazdušnom prostoru sve ovo dešavalo, ne pominje ni čiji je MiG, a svi već znaju da je Ruski... Čudno...

zoki

pre 8 godina

Nesto se cudno dogadja. I arapsko proljece je cudno. I Ukrajina je cudna. I intervencije Amera i Rusa su cudne. I nepregledne kolone izbjeglica su cudne. Incidenti sa Turskom su cudni. Je li to niz slucajnosti ili nagovjestaj nekih jos vecih problema?
(Snoopy, 5. oktobar 2015 13:11)
Nista nije cudno, sve je jasno "kao dan", samo se ceka da neko "ubije Ferdinanda".

?

pre 8 godina

@Baja
Sta ce biti? Pa gorece Turska i cela njena avijacija usput.
Malo obrati paznju na stanje u svetu. Ruski avioni se evo godinu dana sepure sirom Evrope, ulecu kako im padne na pamet u NATO vazdusni prostor pa niko da ih obori ili barem pokusa. Ne obara se avion vojne supersile tek tako. Jer ako ta Rusija krene da obara turske avione, sta onda Turci da rade? Da nece SAD da udju u rat sa Rusijom zbog turskih aviona? Ako to mislis onda si jako naivan. A Turci nisu ni naivni ni glupi, jasno shvataju poruku. Nema vise sepurenja nad Sirijom i bombardovanja Kurda. Ako krenu bice oboreni. Ne zaboravi da su u Siriji MiG-31 i SU-30. Turci tu nemaju sta da traze. Ako krenu da provociraju sutra ce u Siriji biti ne 40 nego 400 ruskih aviona...

?

pre 8 godina

@Beli
Kakav NATO? Pa Rusija je toliko vojno mocna da je potrebno da se 29 drzava udruzi u savez da bi se osecali ravnopravni u odnosu na nju. NATO nije mogao da se dogovori oko rata u Iraku, a kamoli s Rusijom da se kace. Ili mislis kako Nemci i Ameri jedva cekaju ruske avione iznad svojih gradova, pa jure da udju u rat zbog Turske ili Sirije?

Mihailo

pre 8 godina

Molio bih da mi neko objasni kako je to zasterela i nikakva ruska tehnika upspela na bilo koji način da zasmeta superiornoj vanzemaljskoj tehnici nepobedivog NATO saveza. Hvala unapred.

Владимир

pre 8 godina

Руси немају Миг-29 на тлу Сирије. Сиријски Миг-29 нема могућности за такве егзибиције. Тако да најпре да ће бити да је то био Миг-31, тј један од оних шест комада који се још од августа мотају по Ираку и Сирији, а које нико није успео да сними на земљи.

.

pre 8 godina

Lepo ih upozoravaju da se ne izivljavaju nad Kurdima. Ocekujem uskoro obaranje turskih aviona koji napadaju Kurde. Nisu dzabe SU-30 i MiG-31 poslati u Siriju. Turska je navikla da radi sta hoce, ali sada je tu novi gazda, nova pravila...

Jovan

pre 8 godina

Moguće je da Rusija želi skrenuti pažnju stanovništva sa sopstvene očajne ekonomske situacije izazivanjem rata.
Sledeći korak je obaranje nečijeg aviona.
Korak nakon toga može vratiti "štopericu" nekih 10-ak hiljada godina unazad.

LOL

pre 8 godina

Gde? U Siriji nema migova. Severna granica Turske? Crno more? Medjunarodni vazdusni prostor? Ometao? Kako? Pokazao da je bolji pilot na boljem avionu i drzao ih "zakljucane" nisanskim spravama? Navikli da bombarduju Kurde koji avijaciju i ozbiljniju protivavionsku odbranu nemaju?

Snoopy

pre 8 godina

Nesto se cudno dogadja. I arapsko proljece je cudno. I Ukrajina je cudna. I intervencije Amera i Rusa su cudne. I nepregledne kolone izbjeglica su cudne. Incidenti sa Turskom su cudni. Je li to niz slucajnosti ili nagovjestaj nekih jos vecih problema?

Hmm

pre 8 godina

Zasto odmah svi sumnjaju na Ruse? Migova 29 oni nemaju u Siriji ali postoji mnogo drzava u Turskom okruzenju koji taj model poseduju. Iran, Irak, Sirija i Bugarska. Ako su Turci dosli u kontakt sa Rusima, to se moralo desiti negde iznad Crnog mora. Samoj Turskoj su najblizi Krim i oblast oko Socija gde se odmara Medvedev. Dok se ne objavi lokacija "ometanja" ne vredi donositi nikakve zakljucke.

mile ns

pre 8 godina

kako da ne evo svaki dan obore po neki, al nelupaj sine prvo procitaj pa skontaj sta znaci ometao, znaci sprecio ih da bombarduju kurde, e sad sam sebi objasni otkud pravo turcima da bombarduju kurde to nebi snmeli ni u svojoj zemlji a kamoli u tudjoj

За_Боље_И_Нисмо

pre 8 godina

Пошто Руси нису послали МиГ-29 у Сирију ово може да значи да је у питању сиријски МиГ који је највероватније испратио дејство турских авиона у ваздушном простору Сирије.
Западни спин-доктори увек спакују вест како њима одговара.

veliki meštar sviju hulja

pre 8 godina

Tamo dole počinje ozbiljno da se kuva,a Ameri i Rusi se ponašaju kao da priželjkuju konačni obračun.Izgleda da im je samo potreban povod pa da krene da pršti na sve strane.Eto šta biva kada se krelcima i kompleksašima da moć i vlast.

Vlado Banja Luka

pre 8 godina

Ruski avioni ne smiju, a americki i turski avioni smiju vec godinu dana da lete sirijskim nebom bez odluke SB UN ili poziva Asadove legitimne vlade...

joca

pre 8 godina

ameri su dobili upozorenje da ne uleću u vazdušni prostor sirije, očigledno da je nekima potrebno dodatno pojašnjenje, sad ko je kome uleteo u vazdušni prostor to je pitanje ali činjenica je da rusi i sirijci ništa ne gadjaju u turskoj a turci gadjaju kurde u siriji i to mora da se promeni...

Baja

pre 8 godina

I sta ce biti posle kad im Turci (s punim pravom) obore avion koji je usao na njihovu teritoriju? Rusi se igraju vatrom bez potrebe, pobogu neka malo obrate paznju na drzavne granice...

да да

pre 8 godina

Па отприлике, стављено им је до знања да су повредили ваздушни простор суседне земље и да би било паметно да се врате ту Турску !!!

За_Боље_И_Нисмо

pre 8 godina

Пошто Руси нису послали МиГ-29 у Сирију ово може да значи да је у питању сиријски МиГ који је највероватније испратио дејство турских авиона у ваздушном простору Сирије.
Западни спин-доктори увек спакују вест како њима одговара.

.

pre 8 godina

Lepo ih upozoravaju da se ne izivljavaju nad Kurdima. Ocekujem uskoro obaranje turskih aviona koji napadaju Kurde. Nisu dzabe SU-30 i MiG-31 poslati u Siriju. Turska je navikla da radi sta hoce, ali sada je tu novi gazda, nova pravila...

да да

pre 8 godina

Па отприлике, стављено им је до знања да су повредили ваздушни простор суседне земље и да би било паметно да се врате ту Турску !!!

joca

pre 8 godina

ameri su dobili upozorenje da ne uleću u vazdušni prostor sirije, očigledno da je nekima potrebno dodatno pojašnjenje, sad ko je kome uleteo u vazdušni prostor to je pitanje ali činjenica je da rusi i sirijci ništa ne gadjaju u turskoj a turci gadjaju kurde u siriji i to mora da se promeni...

Vlado Banja Luka

pre 8 godina

Ruski avioni ne smiju, a americki i turski avioni smiju vec godinu dana da lete sirijskim nebom bez odluke SB UN ili poziva Asadove legitimne vlade...

LOL

pre 8 godina

Gde? U Siriji nema migova. Severna granica Turske? Crno more? Medjunarodni vazdusni prostor? Ometao? Kako? Pokazao da je bolji pilot na boljem avionu i drzao ih "zakljucane" nisanskim spravama? Navikli da bombarduju Kurde koji avijaciju i ozbiljniju protivavionsku odbranu nemaju?

Snoopy

pre 8 godina

Nesto se cudno dogadja. I arapsko proljece je cudno. I Ukrajina je cudna. I intervencije Amera i Rusa su cudne. I nepregledne kolone izbjeglica su cudne. Incidenti sa Turskom su cudni. Je li to niz slucajnosti ili nagovjestaj nekih jos vecih problema?

mile ns

pre 8 godina

kako da ne evo svaki dan obore po neki, al nelupaj sine prvo procitaj pa skontaj sta znaci ometao, znaci sprecio ih da bombarduju kurde, e sad sam sebi objasni otkud pravo turcima da bombarduju kurde to nebi snmeli ni u svojoj zemlji a kamoli u tudjoj

Владимир

pre 8 godina

Руси немају Миг-29 на тлу Сирије. Сиријски Миг-29 нема могућности за такве егзибиције. Тако да најпре да ће бити да је то био Миг-31, тј један од оних шест комада који се још од августа мотају по Ираку и Сирији, а које нико није успео да сними на земљи.

Hmm

pre 8 godina

Zasto odmah svi sumnjaju na Ruse? Migova 29 oni nemaju u Siriji ali postoji mnogo drzava u Turskom okruzenju koji taj model poseduju. Iran, Irak, Sirija i Bugarska. Ako su Turci dosli u kontakt sa Rusima, to se moralo desiti negde iznad Crnog mora. Samoj Turskoj su najblizi Krim i oblast oko Socija gde se odmara Medvedev. Dok se ne objavi lokacija "ometanja" ne vredi donositi nikakve zakljucke.

zoki

pre 8 godina

Nesto se cudno dogadja. I arapsko proljece je cudno. I Ukrajina je cudna. I intervencije Amera i Rusa su cudne. I nepregledne kolone izbjeglica su cudne. Incidenti sa Turskom su cudni. Je li to niz slucajnosti ili nagovjestaj nekih jos vecih problema?
(Snoopy, 5. oktobar 2015 13:11)
Nista nije cudno, sve je jasno "kao dan", samo se ceka da neko "ubije Ferdinanda".

su27

pre 8 godina

Uskoro Rusi zatvaraju vazdusni prostor Sirije za sve letelice, na poziv Asada naravn. Raketni sistemi S400 su vec po mnogim izvorima instalirani, bice zanimljivo...Znam samo da Putin sto kaze to i uradi...ko ne veruje moze lako da se uveri....

Kontras

pre 8 godina

@ gost

Gospodine, mi jesmo realni. Kada je Nato, bez odobrenja Un, povredjivao vazdusni prostor Srbije i Crne Gore i nekih drugih zemalja, tada ti to nije smetalo? A sada, kada Rusi povredjuju tudji vazdusni prostor, to ti odjednom smeta?

Kada smo tada mi isti Srbi upozoravali da primena sile nije resenje, odmahivali su rukom i Nato i vi koji ga podrzavate, jer ste mislili da ce to vecito da traje. Sada, kada se Rusija polako vraca i ponovo je vojno ekstremno jaka i demonstrira silu, pozivate se na nepovredivost granica i vazdusnog prostora. To su dupli standardi i licemerje. Trebali ste se TADA setiti medjunarodnog prava i jedne izreke koja kaze: "Nicija nije do zore gorela". Samo da da Bog da se ovi incidenti zavrse i da ne dodje do nekog veceg sukoba. Jer bi tada bili povredjeni vazdusni prostori mnogo vise zemalja.

veliki meštar sviju hulja

pre 8 godina

Tamo dole počinje ozbiljno da se kuva,a Ameri i Rusi se ponašaju kao da priželjkuju konačni obračun.Izgleda da im je samo potreban povod pa da krene da pršti na sve strane.Eto šta biva kada se krelcima i kompleksašima da moć i vlast.

miodrag

pre 8 godina

Putin po svemu sudeći dobija novog saveznika na bliskom istoku - kurdistan -državu čije će stvaranje Rusija pomoći fuzijom diplomatsko vojnih napora.
A svi vi koji ovde komentarišete da rusija provocira treći svetski rat vratite malo film pa se preispitajte šta je amerika radila od vijetnama do sirije...

?

pre 8 godina

@Baja
Sta ce biti? Pa gorece Turska i cela njena avijacija usput.
Malo obrati paznju na stanje u svetu. Ruski avioni se evo godinu dana sepure sirom Evrope, ulecu kako im padne na pamet u NATO vazdusni prostor pa niko da ih obori ili barem pokusa. Ne obara se avion vojne supersile tek tako. Jer ako ta Rusija krene da obara turske avione, sta onda Turci da rade? Da nece SAD da udju u rat sa Rusijom zbog turskih aviona? Ako to mislis onda si jako naivan. A Turci nisu ni naivni ni glupi, jasno shvataju poruku. Nema vise sepurenja nad Sirijom i bombardovanja Kurda. Ako krenu bice oboreni. Ne zaboravi da su u Siriji MiG-31 i SU-30. Turci tu nemaju sta da traze. Ako krenu da provociraju sutra ce u Siriji biti ne 40 nego 400 ruskih aviona...

Mihailo

pre 8 godina

Molio bih da mi neko objasni kako je to zasterela i nikakva ruska tehnika upspela na bilo koji način da zasmeta superiornoj vanzemaljskoj tehnici nepobedivog NATO saveza. Hvala unapred.

Nev

pre 8 godina

" Sta da su Turski,Grcki ili bilo koji avioni usli u Ruski pristor.Budite realni
(Juve, 05. oktobar 2015 14:10)"
Mi citamo istu vest? U ovoj vesti nigde nestoji da je doticni avion upao u vazdusni prostor nego samo da je ometao dejstvo Turskih 2 F16. E sad postoje 2 opcije a jedna je da su obe strane letele svako sa svoje strane granice i delovale elektronski ili svojim prisustvom onemogucila delovanje turaka (sa svoje strane granice da bude jasno a ne u Turskoj) , ili su Turci presretnuti dok su nezakonito usli u vazdusni prostor Sirije da bombarduje Kurde sto je nezakonito jer nisu dobili dopustenje legitimne Sirijske vlasti a ni Saveta bezbednosti. Samo da bude jasno da legitimna vlast Sirije je ona koja ispred Sirije deluje u UN a to je Asad a ne tamo neki pobunjenici.
Drugo sto se tice povredjivanja granice to saopstenje Turske je licmerno jer Turci veoma cesto povredjuju prostor ne samo Sirije u kojoj i borbeno deluju nego i Grcke.
Sad mi reci ko je realan. Molim vas nemojte komentarisati kad neznate nesto i pokusavate shodno vasim politickim stavovima da nesto interpretirate tj. branite.
PS. Kad vidite saopstenje da su Rusi usli u vazdusnu zonu kontrole neke NATO zemlje to netrebate interpretirati da su povredili vazdusni prostor nego da su u medjunarodnom prostoru u dometu njihovih radara. Zanimljiva je upotreba zapada recnika koji oni koji pazljivo necitaju interpretiraju drugacije. E takav je cilj i ove vesti gde nema detalja kako/sta i gde ali bas to nepostojanje recnika upali u Turski vazdusni prostor govori mnogo s obzirom na situaciju...

John

pre 8 godina

(Ako gledamo statistiku..., 05. oktobar 2015 15:40)

Kako ono ide "Statistika je kao bikini..."

U tu statistiku npr. ulaze i naši Migovi kojima nije radio radar, koji su imali rakete za blisku borbu u vizuelnom kontaktu, a ovi ih gađali sa 100 kilometara, slušali im radio vezu i sve pokrivali Avaksom.
Nato je tad mogao da leti i sa avionima iz Korejskog rata, rezultat bi bio isti.
Kad obe strane budu imale ista ili slična sredstva na raspolaganju, onda može da se priča ko je jači. Do tada jok.

2+2=5

pre 8 godina

Lala iz banata da rat dobija privreda i naoruzanje rusija bi prestala da postoji jos kada je Napoleon okupirao. Rat dobija onaj koji ne napada a brani svoju zemlju.

Anti SNS bot

pre 8 godina

Ne postoji MIG 29 za elektronsko ratovanje, odnosno sa opremom koji može da ometa elektro magnetni spektar.
Pogrešno prenešena (prevedena) vest, ili loša propaganda

?

pre 8 godina

@Beli
Kakav NATO? Pa Rusija je toliko vojno mocna da je potrebno da se 29 drzava udruzi u savez da bi se osecali ravnopravni u odnosu na nju. NATO nije mogao da se dogovori oko rata u Iraku, a kamoli s Rusijom da se kace. Ili mislis kako Nemci i Ameri jedva cekaju ruske avione iznad svojih gradova, pa jure da udju u rat zbog Turske ili Sirije?

katapult

pre 8 godina

ne piše gde ali ih je držao na nišanu. ako je iznad crnog mora verovatno je ruski ako je iznad sirije verovatno siriski. ne znam da li sirija ima mig 29 ali rusija nije poslala ovakve letelice u siriju.
tekst bez činjenica otvara mesta špekulacijama kako kome odgovara, uglavnom u cilju je podgrejavanja atmosfere.

Ja

pre 8 godina

Dva F16 mala deca za Mig29!
(Zeleni, 05. oktobar 2015 12:57)

Ne baš sasvim. Slušao sam pilota nemačkog RV koji je leteo na oba aviona (Mig im ostao od Istočne Nemačke) i rekao je ovo:
- garantujem, u bliskoj borbi, kada sam u Migu, niko mi ne može ništa sa F16.
- na srednjoj udaljenosti šanse su podjednake, bitna je veština pilota
- na velikim daljinama F16 je jači

A ako se neko razume u lovačku avijaciju, Nemci se razumeju.

Jovan

pre 8 godina

Moguće je da Rusija želi skrenuti pažnju stanovništva sa sopstvene očajne ekonomske situacije izazivanjem rata.
Sledeći korak je obaranje nečijeg aviona.
Korak nakon toga može vratiti "štopericu" nekih 10-ak hiljada godina unazad.

Zacudjeni u Zemlji Cuda

pre 8 godina

... a da, pa u ovoj vesti se pored toga što se ne pominje u čijem vazdušnom prostoru sve ovo dešavalo, ne pominje ni čiji je MiG, a svi već znaju da je Ruski... Čudno...

miki

pre 8 godina

mozda je to sirijski imaju i oni nekoliko komada sto im je sssr onda prodao...jer rusi opeririaju iskljucivo sa su-24m su-25m su-34 i su -30....nema migova....

neutralni felsh

pre 8 godina

ne mogu da verujem da se i ovde raspravljate koji je avion jaci, ruski ili americki... odrastite vec jednom, vecita paljevinska deco!

tito

pre 8 godina

Bogami ovo je pocetak Rusija porucila da joj je nacionalni interes van Rusije I da ce da ga vojno brani
https://www.rt.com/politics/317667-russian-will-defend-its-interests/

Baja

pre 8 godina

I sta ce biti posle kad im Turci (s punim pravom) obore avion koji je usao na njihovu teritoriju? Rusi se igraju vatrom bez potrebe, pobogu neka malo obrate paznju na drzavne granice...

Dr. Dule Dulovic

pre 8 godina

@Hmm: Mora da je onda Bugarska. Velesila koja kao clanica NATO ometa turske avione, koji su isto deo NATO-saveza. Logicno, zar ne? Ili mi tu nesto ne znamo?

mrmlj

pre 8 godina

@(Beli, 5. oktobar 2015 13:10):
kad bi jedna strana mogla da "odvali" drugu onda se ta druga strana ne bi mnogo glupirala i provocirala/odgovarala na provokacije.
problem nastaje jer bi taj konflikt bio jako krvav i uz velike gubitke sa obe strane, a jos vece gubitke medju civilima na popristu sukoba i okolini.
zbog toga se ni jednoj ni drugoj strani ne isplati da ulazi u direktan i otvoren sukob i zbog toga ce biti jako opasno ukoliko do takvog sukoba dodje.

da je drugacije, odavno bi se zaratilo i danas ne bi bilo ili rusije ili nato-a kao znacajne vojne sile.

Stranac

pre 8 godina

Na stranu sta se dogodilo sa ovim avionima, ali ono sta zapanjuje je tolika doza nekriticne (i nepromisljene) ljubavi za SVE sta dodje iz Rusije. Razumem i da postoje i saveznici i bliski narodi, pa i "braca", ali ovo... Nije ni cudo da nas vode ovakvi kakvi nas vode jer mi se cini (barem ako je suditi po komentarima na B92 koji, cini se, posecuju obrazovaniji medju nama) da smo - ovakvi kakvi smo - i zasluzili da budemo tu gde jesmo... Tuga.

Ako gledamo statistiku...

pre 8 godina

U dosadasnjim ratovima u borbama u vazduhu letelicama americke proizvodnje oboreno je trinaest MiG-29. Jedanaest MiG-29 oborili su F-15 a dva su oborili F-16. MiG-29 nikada nije oborio lovca americke proizvodnje.m. Interesantno je da su dva MiG-29 oboreni u Etiopiji od strane Su-27.

gost

pre 8 godina

vi srbi stvarno preokrecete sve u svoju korist i pravite se tupani na jasne cinjenice a cinjenica je da su rusi usli u vazdusni prostor turske...koja drzava na svijet ce da suti na takve stvari??? Hajmo malo budite korektni ili jos zivite u 90-tim.

Djordje NS

pre 8 godina

Nema te vesti i saopštenja koju domaći rusofili ne mogu da ismeju, izvrnu i stave u korist majčice Rusije ma kolika bila sad već svakodnevna nova ludost u ponašanju Putinovih sledbenika. Sad se već otvoreno vidi ko će biti glavni krivac ako dođe do sukoba širih razmera ili još gore svetskog rata.

Lala iz Banata

pre 8 godina

@ Mihailo

Možda NATO tehnika nije superiorna, ali ona ne dobija rat (bitke, eventualno).
Rat dobija PRIVREDA. U odnosu na NATO tu Rusi "nemaju šta da traže".
I stara je to priča. Još iz WW2.
Za vas i ostale zaljubljenike u Ruse, evo, na kraju teksta, podataka za koje Putin itekako zna ali mu baš ne prijaju, siguran sam.
Za početak guglajte "Lend-Lease".
Akcijom su pomagani saveznici, a Rusi su, pisle Britanije, dobili najviše. Evo ovo:

" In total, the US deliveries through Lend-Lease amounted to $11 billion in materials: over 400,000 jeeps and trucks; 12,000 armored vehicles (including 7,000 tanks, about 1,386 of which were M3 Lees and 4,102 M4 Shermans); 11,400 aircraft (4,719 of which were Bell P-39 Airacobras) and 1.75 million tons of food."

Doktor

pre 8 godina

@Dva F16 mala deca za Mig29!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(Zeleni, 5. oktobar 2015 12:57)

Ma to smo videli 99-e ovi nasi migovi nisu stigli ni da opale jednu raketu a kamoli šta da pogode... Doduše naši nisu bili održavani ali čisto sumnjam da ih Sirija ili Irak nešto bolje održavaju već su nekoliko godina u ratu...

kolegapilot

pre 8 godina

Kada prvi put vidis jedan od ova 2, i i to u uslovima bliske vazdusne borbe, gotovo ih je nemoguce razlikovati, oba su dvorepa i imaju motore na istom mestu, jedina razlika je velicina, su 30 je skoro duplo veci. Bice da su u begu pogresno identifikovali su 30 za mig 29...

anbeast

pre 8 godina

Da mi se ne svidja zakuvavanje na svrtskoj sceni - ne svidja mi se i bojim se, ali da je ovo uvod u konačni obračun - jok more. Samo malo pokazuju mišiće i jedni i drugi. Rusi malo stiču iskustvo, malo se testiraju reakcije, procedure i tako... Znaju I jedni i drugi da bi konfrontacija lako mogla da odvede do nuklearki, a tu nema pobednika... Patice Sirijci, Kurdi, Ukrajinci, Iračani i tako neki "nebitni" narodi i zemlje :-(

Amgdn

pre 8 godina

Rusija ce da dobije po nosu u Siriji kao sto je u Afganistanu 80tih.
Nece njih napasti druga vojska, na tlu Sirije ima dovoljno ratnika. Mala asistencija u kvalitetu njihova naoruzanja ce probuditi Ruse. A i ne lici im da budu svetska mafija.

Baja

pre 8 godina

I sta ce biti posle kad im Turci (s punim pravom) obore avion koji je usao na njihovu teritoriju? Rusi se igraju vatrom bez potrebe, pobogu neka malo obrate paznju na drzavne granice...

Jovan

pre 8 godina

Moguće je da Rusija želi skrenuti pažnju stanovništva sa sopstvene očajne ekonomske situacije izazivanjem rata.
Sledeći korak je obaranje nečijeg aviona.
Korak nakon toga može vratiti "štopericu" nekih 10-ak hiljada godina unazad.

gost

pre 8 godina

vi srbi stvarno preokrecete sve u svoju korist i pravite se tupani na jasne cinjenice a cinjenica je da su rusi usli u vazdusni prostor turske...koja drzava na svijet ce da suti na takve stvari??? Hajmo malo budite korektni ili jos zivite u 90-tim.

Djordje NS

pre 8 godina

Nema te vesti i saopštenja koju domaći rusofili ne mogu da ismeju, izvrnu i stave u korist majčice Rusije ma kolika bila sad već svakodnevna nova ludost u ponašanju Putinovih sledbenika. Sad se već otvoreno vidi ko će biti glavni krivac ako dođe do sukoba širih razmera ili još gore svetskog rata.

Stranac

pre 8 godina

Na stranu sta se dogodilo sa ovim avionima, ali ono sta zapanjuje je tolika doza nekriticne (i nepromisljene) ljubavi za SVE sta dodje iz Rusije. Razumem i da postoje i saveznici i bliski narodi, pa i "braca", ali ovo... Nije ni cudo da nas vode ovakvi kakvi nas vode jer mi se cini (barem ako je suditi po komentarima na B92 koji, cini se, posecuju obrazovaniji medju nama) da smo - ovakvi kakvi smo - i zasluzili da budemo tu gde jesmo... Tuga.

Ako gledamo statistiku...

pre 8 godina

U dosadasnjim ratovima u borbama u vazduhu letelicama americke proizvodnje oboreno je trinaest MiG-29. Jedanaest MiG-29 oborili su F-15 a dva su oborili F-16. MiG-29 nikada nije oborio lovca americke proizvodnje.m. Interesantno je da su dva MiG-29 oboreni u Etiopiji od strane Su-27.

Lala iz Banata

pre 8 godina

@ Mihailo

Možda NATO tehnika nije superiorna, ali ona ne dobija rat (bitke, eventualno).
Rat dobija PRIVREDA. U odnosu na NATO tu Rusi "nemaju šta da traže".
I stara je to priča. Još iz WW2.
Za vas i ostale zaljubljenike u Ruse, evo, na kraju teksta, podataka za koje Putin itekako zna ali mu baš ne prijaju, siguran sam.
Za početak guglajte "Lend-Lease".
Akcijom su pomagani saveznici, a Rusi su, pisle Britanije, dobili najviše. Evo ovo:

" In total, the US deliveries through Lend-Lease amounted to $11 billion in materials: over 400,000 jeeps and trucks; 12,000 armored vehicles (including 7,000 tanks, about 1,386 of which were M3 Lees and 4,102 M4 Shermans); 11,400 aircraft (4,719 of which were Bell P-39 Airacobras) and 1.75 million tons of food."

Doktor

pre 8 godina

@Dva F16 mala deca za Mig29!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije
(Zeleni, 5. oktobar 2015 12:57)

Ma to smo videli 99-e ovi nasi migovi nisu stigli ni da opale jednu raketu a kamoli šta da pogode... Doduše naši nisu bili održavani ali čisto sumnjam da ih Sirija ili Irak nešto bolje održavaju već su nekoliko godina u ratu...

.

pre 8 godina

Lepo ih upozoravaju da se ne izivljavaju nad Kurdima. Ocekujem uskoro obaranje turskih aviona koji napadaju Kurde. Nisu dzabe SU-30 i MiG-31 poslati u Siriju. Turska je navikla da radi sta hoce, ali sada je tu novi gazda, nova pravila...

Amgdn

pre 8 godina

Rusija ce da dobije po nosu u Siriji kao sto je u Afganistanu 80tih.
Nece njih napasti druga vojska, na tlu Sirije ima dovoljno ratnika. Mala asistencija u kvalitetu njihova naoruzanja ce probuditi Ruse. A i ne lici im da budu svetska mafija.

veliki meštar sviju hulja

pre 8 godina

Tamo dole počinje ozbiljno da se kuva,a Ameri i Rusi se ponašaju kao da priželjkuju konačni obračun.Izgleda da im je samo potreban povod pa da krene da pršti na sve strane.Eto šta biva kada se krelcima i kompleksašima da moć i vlast.

Ja

pre 8 godina

Dva F16 mala deca za Mig29!
(Zeleni, 05. oktobar 2015 12:57)

Ne baš sasvim. Slušao sam pilota nemačkog RV koji je leteo na oba aviona (Mig im ostao od Istočne Nemačke) i rekao je ovo:
- garantujem, u bliskoj borbi, kada sam u Migu, niko mi ne može ništa sa F16.
- na srednjoj udaljenosti šanse su podjednake, bitna je veština pilota
- na velikim daljinama F16 je jači

A ako se neko razume u lovačku avijaciju, Nemci se razumeju.

За_Боље_И_Нисмо

pre 8 godina

Пошто Руси нису послали МиГ-29 у Сирију ово може да значи да је у питању сиријски МиГ који је највероватније испратио дејство турских авиона у ваздушном простору Сирије.
Западни спин-доктори увек спакују вест како њима одговара.

joca

pre 8 godina

ameri su dobili upozorenje da ne uleću u vazdušni prostor sirije, očigledno da je nekima potrebno dodatno pojašnjenje, sad ko je kome uleteo u vazdušni prostor to je pitanje ali činjenica je da rusi i sirijci ništa ne gadjaju u turskoj a turci gadjaju kurde u siriji i to mora da se promeni...

mile ns

pre 8 godina

kako da ne evo svaki dan obore po neki, al nelupaj sine prvo procitaj pa skontaj sta znaci ometao, znaci sprecio ih da bombarduju kurde, e sad sam sebi objasni otkud pravo turcima da bombarduju kurde to nebi snmeli ni u svojoj zemlji a kamoli u tudjoj

Vlado Banja Luka

pre 8 godina

Ruski avioni ne smiju, a americki i turski avioni smiju vec godinu dana da lete sirijskim nebom bez odluke SB UN ili poziva Asadove legitimne vlade...

?

pre 8 godina

@Beli
Kakav NATO? Pa Rusija je toliko vojno mocna da je potrebno da se 29 drzava udruzi u savez da bi se osecali ravnopravni u odnosu na nju. NATO nije mogao da se dogovori oko rata u Iraku, a kamoli s Rusijom da se kace. Ili mislis kako Nemci i Ameri jedva cekaju ruske avione iznad svojih gradova, pa jure da udju u rat zbog Turske ili Sirije?

su27

pre 8 godina

Uskoro Rusi zatvaraju vazdusni prostor Sirije za sve letelice, na poziv Asada naravn. Raketni sistemi S400 su vec po mnogim izvorima instalirani, bice zanimljivo...Znam samo da Putin sto kaze to i uradi...ko ne veruje moze lako da se uveri....

да да

pre 8 godina

Па отприлике, стављено им је до знања да су повредили ваздушни простор суседне земље и да би било паметно да се врате ту Турску !!!

Hmm

pre 8 godina

Zasto odmah svi sumnjaju na Ruse? Migova 29 oni nemaju u Siriji ali postoji mnogo drzava u Turskom okruzenju koji taj model poseduju. Iran, Irak, Sirija i Bugarska. Ako su Turci dosli u kontakt sa Rusima, to se moralo desiti negde iznad Crnog mora. Samoj Turskoj su najblizi Krim i oblast oko Socija gde se odmara Medvedev. Dok se ne objavi lokacija "ometanja" ne vredi donositi nikakve zakljucke.

LOL

pre 8 godina

Gde? U Siriji nema migova. Severna granica Turske? Crno more? Medjunarodni vazdusni prostor? Ometao? Kako? Pokazao da je bolji pilot na boljem avionu i drzao ih "zakljucane" nisanskim spravama? Navikli da bombarduju Kurde koji avijaciju i ozbiljniju protivavionsku odbranu nemaju?

Kontras

pre 8 godina

@ gost

Gospodine, mi jesmo realni. Kada je Nato, bez odobrenja Un, povredjivao vazdusni prostor Srbije i Crne Gore i nekih drugih zemalja, tada ti to nije smetalo? A sada, kada Rusi povredjuju tudji vazdusni prostor, to ti odjednom smeta?

Kada smo tada mi isti Srbi upozoravali da primena sile nije resenje, odmahivali su rukom i Nato i vi koji ga podrzavate, jer ste mislili da ce to vecito da traje. Sada, kada se Rusija polako vraca i ponovo je vojno ekstremno jaka i demonstrira silu, pozivate se na nepovredivost granica i vazdusnog prostora. To su dupli standardi i licemerje. Trebali ste se TADA setiti medjunarodnog prava i jedne izreke koja kaze: "Nicija nije do zore gorela". Samo da da Bog da se ovi incidenti zavrse i da ne dodje do nekog veceg sukoba. Jer bi tada bili povredjeni vazdusni prostori mnogo vise zemalja.

Владимир

pre 8 godina

Руси немају Миг-29 на тлу Сирије. Сиријски Миг-29 нема могућности за такве егзибиције. Тако да најпре да ће бити да је то био Миг-31, тј један од оних шест комада који се још од августа мотају по Ираку и Сирији, а које нико није успео да сними на земљи.

?

pre 8 godina

@Baja
Sta ce biti? Pa gorece Turska i cela njena avijacija usput.
Malo obrati paznju na stanje u svetu. Ruski avioni se evo godinu dana sepure sirom Evrope, ulecu kako im padne na pamet u NATO vazdusni prostor pa niko da ih obori ili barem pokusa. Ne obara se avion vojne supersile tek tako. Jer ako ta Rusija krene da obara turske avione, sta onda Turci da rade? Da nece SAD da udju u rat sa Rusijom zbog turskih aviona? Ako to mislis onda si jako naivan. A Turci nisu ni naivni ni glupi, jasno shvataju poruku. Nema vise sepurenja nad Sirijom i bombardovanja Kurda. Ako krenu bice oboreni. Ne zaboravi da su u Siriji MiG-31 i SU-30. Turci tu nemaju sta da traze. Ako krenu da provociraju sutra ce u Siriji biti ne 40 nego 400 ruskih aviona...

neutralni felsh

pre 8 godina

ne mogu da verujem da se i ovde raspravljate koji je avion jaci, ruski ili americki... odrastite vec jednom, vecita paljevinska deco!

Snoopy

pre 8 godina

Nesto se cudno dogadja. I arapsko proljece je cudno. I Ukrajina je cudna. I intervencije Amera i Rusa su cudne. I nepregledne kolone izbjeglica su cudne. Incidenti sa Turskom su cudni. Je li to niz slucajnosti ili nagovjestaj nekih jos vecih problema?

2+2=5

pre 8 godina

Lala iz banata da rat dobija privreda i naoruzanje rusija bi prestala da postoji jos kada je Napoleon okupirao. Rat dobija onaj koji ne napada a brani svoju zemlju.

kolegapilot

pre 8 godina

Kada prvi put vidis jedan od ova 2, i i to u uslovima bliske vazdusne borbe, gotovo ih je nemoguce razlikovati, oba su dvorepa i imaju motore na istom mestu, jedina razlika je velicina, su 30 je skoro duplo veci. Bice da su u begu pogresno identifikovali su 30 za mig 29...

zoki

pre 8 godina

Nesto se cudno dogadja. I arapsko proljece je cudno. I Ukrajina je cudna. I intervencije Amera i Rusa su cudne. I nepregledne kolone izbjeglica su cudne. Incidenti sa Turskom su cudni. Je li to niz slucajnosti ili nagovjestaj nekih jos vecih problema?
(Snoopy, 5. oktobar 2015 13:11)
Nista nije cudno, sve je jasno "kao dan", samo se ceka da neko "ubije Ferdinanda".

Mihailo

pre 8 godina

Molio bih da mi neko objasni kako je to zasterela i nikakva ruska tehnika upspela na bilo koji način da zasmeta superiornoj vanzemaljskoj tehnici nepobedivog NATO saveza. Hvala unapred.

miodrag

pre 8 godina

Putin po svemu sudeći dobija novog saveznika na bliskom istoku - kurdistan -državu čije će stvaranje Rusija pomoći fuzijom diplomatsko vojnih napora.
A svi vi koji ovde komentarišete da rusija provocira treći svetski rat vratite malo film pa se preispitajte šta je amerika radila od vijetnama do sirije...

Zacudjeni u Zemlji Cuda

pre 8 godina

... a da, pa u ovoj vesti se pored toga što se ne pominje u čijem vazdušnom prostoru sve ovo dešavalo, ne pominje ni čiji je MiG, a svi već znaju da je Ruski... Čudno...

katapult

pre 8 godina

ne piše gde ali ih je držao na nišanu. ako je iznad crnog mora verovatno je ruski ako je iznad sirije verovatno siriski. ne znam da li sirija ima mig 29 ali rusija nije poslala ovakve letelice u siriju.
tekst bez činjenica otvara mesta špekulacijama kako kome odgovara, uglavnom u cilju je podgrejavanja atmosfere.

Nev

pre 8 godina

" Sta da su Turski,Grcki ili bilo koji avioni usli u Ruski pristor.Budite realni
(Juve, 05. oktobar 2015 14:10)"
Mi citamo istu vest? U ovoj vesti nigde nestoji da je doticni avion upao u vazdusni prostor nego samo da je ometao dejstvo Turskih 2 F16. E sad postoje 2 opcije a jedna je da su obe strane letele svako sa svoje strane granice i delovale elektronski ili svojim prisustvom onemogucila delovanje turaka (sa svoje strane granice da bude jasno a ne u Turskoj) , ili su Turci presretnuti dok su nezakonito usli u vazdusni prostor Sirije da bombarduje Kurde sto je nezakonito jer nisu dobili dopustenje legitimne Sirijske vlasti a ni Saveta bezbednosti. Samo da bude jasno da legitimna vlast Sirije je ona koja ispred Sirije deluje u UN a to je Asad a ne tamo neki pobunjenici.
Drugo sto se tice povredjivanja granice to saopstenje Turske je licmerno jer Turci veoma cesto povredjuju prostor ne samo Sirije u kojoj i borbeno deluju nego i Grcke.
Sad mi reci ko je realan. Molim vas nemojte komentarisati kad neznate nesto i pokusavate shodno vasim politickim stavovima da nesto interpretirate tj. branite.
PS. Kad vidite saopstenje da su Rusi usli u vazdusnu zonu kontrole neke NATO zemlje to netrebate interpretirati da su povredili vazdusni prostor nego da su u medjunarodnom prostoru u dometu njihovih radara. Zanimljiva je upotreba zapada recnika koji oni koji pazljivo necitaju interpretiraju drugacije. E takav je cilj i ove vesti gde nema detalja kako/sta i gde ali bas to nepostojanje recnika upali u Turski vazdusni prostor govori mnogo s obzirom na situaciju...

tito

pre 8 godina

Bogami ovo je pocetak Rusija porucila da joj je nacionalni interes van Rusije I da ce da ga vojno brani
https://www.rt.com/politics/317667-russian-will-defend-its-interests/

Anti SNS bot

pre 8 godina

Ne postoji MIG 29 za elektronsko ratovanje, odnosno sa opremom koji može da ometa elektro magnetni spektar.
Pogrešno prenešena (prevedena) vest, ili loša propaganda

John

pre 8 godina

(Ako gledamo statistiku..., 05. oktobar 2015 15:40)

Kako ono ide "Statistika je kao bikini..."

U tu statistiku npr. ulaze i naši Migovi kojima nije radio radar, koji su imali rakete za blisku borbu u vizuelnom kontaktu, a ovi ih gađali sa 100 kilometara, slušali im radio vezu i sve pokrivali Avaksom.
Nato je tad mogao da leti i sa avionima iz Korejskog rata, rezultat bi bio isti.
Kad obe strane budu imale ista ili slična sredstva na raspolaganju, onda može da se priča ko je jači. Do tada jok.

miki

pre 8 godina

mozda je to sirijski imaju i oni nekoliko komada sto im je sssr onda prodao...jer rusi opeririaju iskljucivo sa su-24m su-25m su-34 i su -30....nema migova....

Dr. Dule Dulovic

pre 8 godina

@Hmm: Mora da je onda Bugarska. Velesila koja kao clanica NATO ometa turske avione, koji su isto deo NATO-saveza. Logicno, zar ne? Ili mi tu nesto ne znamo?

anbeast

pre 8 godina

Da mi se ne svidja zakuvavanje na svrtskoj sceni - ne svidja mi se i bojim se, ali da je ovo uvod u konačni obračun - jok more. Samo malo pokazuju mišiće i jedni i drugi. Rusi malo stiču iskustvo, malo se testiraju reakcije, procedure i tako... Znaju I jedni i drugi da bi konfrontacija lako mogla da odvede do nuklearki, a tu nema pobednika... Patice Sirijci, Kurdi, Ukrajinci, Iračani i tako neki "nebitni" narodi i zemlje :-(

mrmlj

pre 8 godina

@(Beli, 5. oktobar 2015 13:10):
kad bi jedna strana mogla da "odvali" drugu onda se ta druga strana ne bi mnogo glupirala i provocirala/odgovarala na provokacije.
problem nastaje jer bi taj konflikt bio jako krvav i uz velike gubitke sa obe strane, a jos vece gubitke medju civilima na popristu sukoba i okolini.
zbog toga se ni jednoj ni drugoj strani ne isplati da ulazi u direktan i otvoren sukob i zbog toga ce biti jako opasno ukoliko do takvog sukoba dodje.

da je drugacije, odavno bi se zaratilo i danas ne bi bilo ili rusije ili nato-a kao znacajne vojne sile.