Petak, 02.10.2015.

14:56

Lavrov: Kraj unipolarnog sveta, znam da će boleti

Jednopolarni svet prestao je da postoji, u Aziji i Južnoj Americi formiraju se moćni centri privrednog rasta, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug

Lavrov: Kraj unipolarnog sveta, znam da æe boleti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

93 Komentari

Sortiraj po:

Ivan Novkovic

pre 8 godina

Sudeci po komentarima vecina je procitala samo naslov. Takve sto citaju samo naslove ne treba objavljivati. Lavrov je verovatno najjaci diplomata u Evropi i nije cudno da tako cenjenog coveka isture da prica gluposti u ime Rusije. Sve receno iz njegovih usta cenjenije je nego da je to rekao neki Pućko ili Meda kojeg nigde nema. Pojeo ga demokratski mrak.

Neutron

pre 8 godina

Bili vi rusofili ili rusofobi, sve ovo sto je u govoru izreceno je ziva istina. Neznam kakav da si amerofil, moras da priznas da je to tako i sto je jos vaznije, da priznas da to nije pravedno stanje stvari. Opametimo se ljudi inace ima stvar da pukne, to je neminovno. A kada pune, bice kasno za kajanje.

daleko vam lepa kuca

pre 8 godina

Kako god. Mozda jeste kraj unipolarnog sveta, al meni je drago da smo mi ovde u Srbiji okruzeni zemljama NATO, a i geografski smo prilicno udaljeni od Rusije. Tako da smo, zeleli to ili ne, zasticeni od Ruske okupacije i ukrajinskog scenarija.

komsija

pre 8 godina

Stefane ni trunka stvarnosti u tvom komentaru.UN ne intervenisu bez odobrenja SB.Ko je nadlezan da usporedi bilo koga sa Hitlerom?kada je Naser nacionalizirao sueski kanal zapadnjaci su ga nazvali Hitlerom. UN nisu nicija prcija.

!

pre 8 godina

@neutralni felsh
Skroz netacno.
Prvo, od 1990 do 2000 svet je bio mnogo gori nego danas.
Rat u Iraku, genocid i gradjanski rat u Ugandi, raspad SFRJ, kasnije rat na Kosovu i bombardovanje Jugoslavije. Mozda si cuo za to? A gomilu manjih sukoba da ne pominjem.
Svidjalo se tebi ili ne, Rusija je trenutno prva svetska sila.
Za neke tuzno, ali istinito.
U Evropi radi sta hoce, samu EU dovela je u raskol oko Ukrajine.
U Aziji se pita vise od bilo koga. Kakva Kina!? Kina druskane radi ono sto im Rusija kaze, jer kao prvo, Kina vojno zavisi od Rusije, 90% naoruzanja kupuje od Rusije ili pravi po ruskoj licenci, a Rusija joj je jedini garant da se SAD jednog dana ne odluce da Kini uvedu "demokratiju". Kao drugo, Rusija je Kini bitna zbog Indije, sa kojom je Kina tradicionalno u sukobu. Indija takodje vojno zavisi od Rusije i pod velikim je ruskim uticajem.
Ekonomski Kina najbolje sa Rusima saradjuje. Usred zapadnih sankcija Kina potpisuje najvece ugovore sa Rusima. Rusi imaju prirodna bogatstva, a jedini su kojima niko ta bogatstva ne moze oteti. Dakle, za Kinu jedini pouzdan izvor snabdevanja. Rusija i Kina osnovale su i vojni savez.
Na Bliskom Istoku, Rusija sada vlada. Iran, Sirija, cak i dojucerasnji USA saveznik Irak, sada su pod ruskom komandom. Irak zove Ruse u pomoc.Egipat potpisuje vojne i ekonomske ugovore sa Rusima. Kipar daje vojnu bazu Rusiji... A SAD? Gube stare saveznike i gube poverenje. Svet se upravo promenio, ti to ne zelis da priznas.

Доктор за коментаре

pre 8 godina

@neutralni felsh, мене лично сваки пут буде стид када читам твоје коментаре, а нисам их ја писао. Некако, срамота, што се каже у народу.

Свет је био најмирнији у периоду од 1970 до 1980 године, али си ти превише млад да би то знао, јер ниси тад био рођен. У периоду од 1990 до 2000 године, само је Америка повела више од 3 међународна рата у којима је погинуло преко 100.000 људи. Да не причамо о распаду Југославије, СССР-а и другим потресима у свету...

komsija

pre 8 godina

Dare nisi dobro upucen.Rusi su u Siriji odgovorili na poziv sirijske vlade.U mom selu se kaze dobro dosao u moj dom, ali pokucaj na vrata.
Odobrenje SB ili zemlje o kojoj se radi.

medjunarodno pravo

pre 8 godina

Zasto bre dva minusa dole ispod (do sada), pa ja sam samo preveo ono sto kaze medjunarodno pravo... jedino sto mi pada na pamet da minusi stizu od onih koji ne zele da se postuje medjunarodno pravo...

neutralni felsh

pre 8 godina

U svakom slucaju, bolje je za svet da postoji vise centara moci nego samo 1 kao u poslsdnjih 25 godina. U protivnom cemo ziveti u onome sto je Orvel opisao u knjizi 1984. Veliki brat uzivo.
(Bush je bio Scherff, 02. oktobar 2015 18:46)

naprotiv, kod orvela u 84. svet je tripolaran: evroazija, okeanija i istazija. jer samo u takvoj fingiranoj koncentraciji navodno suprostavljeni rezimi-drzave mogu da potpuno manipulisu svako svojim stanovnistvom.
svet nikad nije bio mirnije mesto nego od 1990-2000. u deceniji potpunog unipolatlrizma. drugo je sto mi to nismo videli jer smo bili zauzeti toljagama i (zasluzeno) ziveli kao misevi u zapaljenoj rupi. posle su rusi opet digli glavu i poceli opet sa svojim sitnim kontrama, u nadi da opet vrate staru hegemoniju tamo gde su je imali. ali sada su tek nesto vise od gasnog dzina, strateski entitet relativno bezopasan ali zreo za izbegavanje. istok evrope su nepovratno izgubili, osim mozda ostrvce sa naivnom srbadijom, i od skora nesto petljaju oko turske i sad u siriji. u aziji su niko i nista, to u sustini drzi kina, tradicionalno vrlo nepoverljiva prema rusima. i to je to - lavrov u sustini vitla polupraznom puskom. rusija polako odlazi sa glavne scene, jer nema snagu da parira najmocnijima, a to su vasington (i evropski praporci) i peking. danas se biznis dogovara u aziji, a prezentuje na zapadu. vasa voljena moskva je dobra samo za nocni provod uz devojcurke za 50$, i sekundarni izvozni aranzman.
ukratko, mi, kao narod, tek kad se izlecimo od mitova, zivecemo bolje.

ne srljaj! ceka te topovska zavrsnica.

pre 8 godina

Cuj ovu dvojicu ahahaha, pa nema goreg kriminalca od korumpiranog policajca, ccc...
(Sah-mat, 2. oktobar 2015 17:02)

Ako je policija korumpirana, to znaci da vlada mafija i naravno da ima goreg kriminalca - to je onaj mafijas koji je tog policajca korumpirao. Ako je Amerika "svetski policajac" i ako je korumpirani policajac, ko bi bio taj koji je korumpirao? Policajac moze biti bahat, nasilan, moze cak i da primi poneku narukvicu, neku novcanicu u vozackoj dozvoli, na primer, ali da jos ne bude onaj korumpirani policajac za koga se moze reci "nema goreg kriminalca..." Stavise, moze i takav policajac biti prilicno zestok u borbi protiv prave mafije. Daleko od toga da je Amerika idealna i da lici na superjunaka iz policijskih filmova, ali, dok drzi za vrat svetskog mafijasa, moze se nesto i otrpeti. Ja cu se zabrinuti tek kad se slize s njim, to ce onda biti korumpirani policajac. Ako se kriminalac i siledzija zali na pendrek, to me, iskreno, bas mnogo i ne sekira. Sigurno je da ce taj svakog policajca mrzeti. Onog korumpiranog - nesto manje..

Sputnjikovci

pre 8 godina

Bipolarni svet po Rusima: hladni rat, kubanska kriza na ivici nuklearnog rata, sovjetska okupacija pola evrope, Titov rezim u Jugoslaviji, vijetnamski i korejski rat, diktature u Siriji, Iraku etc. SPASIBA, NO THANKS!

zivot i politika

pre 8 godina

(A kobasice voliš, 2. oktobar 2015 17:32)

Pogresna logika, ako sm(ij)em reci. Mora se napraviti razlika izmedju stanovnika neke zemlje i politike - dakle, ja americki narod jako volim, oni su veliki borci i vecini iskreni i srdacni. Kako volim te ljude, volim i neke proizvode koje kreiraju. Isto vazi i za Francuze, Engleze, Nemce, Japance itt. To isto vazi i za Kineze i Ruse. Medjutim, to sto volim ove ljude i proizvode koje prave (ako se pitate koji su to ruski proizvodi, navescu Boljsoj teatar, da ne idem dalje) ne mora da znaci da volim njihovu politiku

Harun el Rašid

pre 8 godina

(BeKo, 2. oktobar 2015 18:41)
EU ima previše unutrašnjih problema, rekao bih centrifugalnih sila koje joj ne dozvoljavaju da postane ekonomska sila. Ona takođe politički ne može da deluje ozbiljno u tom smislu jer ne postoji telefon koji možeš da okreneš da bi dobio EU. Parafraziram Kisindžera, za one sa jeftinijim ulaznicama. Na kraju, ne manje važno, u vojnom smislu EU je skoro neprimetna, gledano u odnosu na sile kao što su Rusija, Kina, SAD.

(stefan, 2. oktobar 2015 18:09)
UN jesu nastale posle Drugog svetskog rata, preciznije početak nastanka organizacije je već za vreme rata, ali i kao takve su rekao bih naslednica Društva naroda. To prvo, a drugo, vojne agresije i intervencije, kao i mešanja u unutrašnja pitanja drugih nezavisnih država, kao posao UN valjda podrazumevaju nekakav konsenzus ili bar većinsku saglasnost. Zanimljivo je kako taj deo vešto zaobilaziš, pokušavajući da nam poturiš kukavičje jaje. Kako to da USA i njihovi zapadni saveznici mogu da intervenišu po svetu u navedene svrhe bez saglasnosti ostalih članica UN? Ako to rade, a kao što znamo radili su i rade dovoljno dugo bez saglasnosti UN, čemu onda UN? Tu leži i one čuvene kovanice "međunarodna zajednica" i "ceo svet", a to ceo nije ni jedna desetina sveta. Gde su Kina, Rusija, Indija? Ko je njima dao pravo da samo sebe i svoj svet vide kao deo zajednice, ko im daje pravo da sopstveni kulturni model nameću i promovišu, milom ili češće silom?

Dare

pre 8 godina

Cuj "On je najavio da će Rusija predložiti usvajanje međunarodne deklaracije u kojoj bi se utvrdio princip nemešanja u unutrašnja pitanja drugih država.". Pa sta vi trazite u Siriji i zasto se mjesate (i jos bombardujete) u unutrasnja pitanja. Sve sami licemjeri, i Rusi i Ameri, i Kinezi, Njemci i ostali. Svako gleda svoj interes a onamo postenjacinje.

emil

pre 8 godina

(Martin, 2. oktobar 2015 17:24)
Martine, i kod mene to isto osećanje ceo dan i da nisam pročitao ovo saopštenje drugova iz Moskve ne bi ni znao o čemu se zapravo radi.

BeKo

pre 8 godina

@ (Bata Stojkovic, 02. oktobar 2015 16:58)

Pa nije to teniski meč već politička borba gde svako gleda svoj interes koji se na kraju svede na ekonomski, i gde u suštini ne postoje pravila i nikad neće postojati. Ko može najjačeg (ma ko to bio) da prisili da se povinuje pravilima? Da je situacija obrnuta tj. da je Lavrov u poziciji Amerike baš bih voleo da čujem njegov odgovor na ovakav predlog. To što tebi lično neodgovara trenutno stanje to je tvoj problem. Možda će jednog dana Rusija biti ta koja će biti moćnija od Amerike u budućnosti ali neće biti skoro. Jedino ko ih u skorije vreme može skinuti sa trona je Kina i možda EU (uz centralnu vladu kao USA)

medjunarodno pravo

pre 8 godina

(stefan...)

Secao sam da je OEBS imao izricitu stavku o nemesanju u unutrasnje poslove drugih zemalja - jedan od inicijatora ovog clana je bila SFRJ. Nisam bio siguran po pitanju medjunarodnog prava pa sam potrazio na internetu - tu je jasno receno da mesanje nije dozvoljeno, kao sto je jasno receno da je moguce umesati se na poziv date zemlje (engleski tekst je ispod)
In international law, the principle of non-intervention includes, but is not limited to, the prohibition of the threat or use of force against the territorial integrity or political independence of any state (Article 2.4 of the Charter).
Intervention (even military intervention) with the consent, properly given, of the Government of a State is not precluded.

Bush je bio Scherff

pre 8 godina

U USA se na poziciji predsednika menjaju scega 2-3 porodice, Obama je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Spanija je monarhija, kao i Norveska, UK,.... (Mil0van, 2. oktobar 2015 15:58) 

A da nece ipak biti da su one dve porodice (koja je treca?) u skorasnjoj istoriji (tacnije - samo jedna... za sada) ipak bile izuzetak koji potvrdjuje pravilo? Porodica Kennedy? Samo je John bio *Predsednik*. Porodica Clinton? Samo je Bill bio Predsednik... za sada. Ko jos? Kakve veze ima sto su one zemlje koje si nabrojao monarhije, ako im monarh ima ulogu, otprilike, zastave, grba i himne (malo je skuplji, doduse)? Da si bar rekao Saudijska Arabija, ili tako nesto (Jugoslavija pod Kraljem Aleksandrom, na primer)... Severna Koreja... Sirija pod dinastijom Assad...Rusija pod Putinom... ups - ne jos... za sada. Ali je i do sada on duze bio na vlasti, nego citava porodica Bush.
(trojanski konjusar)

Prava istina je da su svi predsednici SAD(sem dvojice) od Dz. Vasingtona do Obame bili u srodstvu. Iako crn, Obama nije izuzetak! U velikoj si zabludi ako smatras da britanska kruna ima samo protokolarnu funkciju. Prouci malo ko kontrolise stranke, tajna drustva, banke, emitovanje novca, rudnike...
U svakom slucaju, bolje je za svet da postoji vise centara moci nego samo 1 kao u poslsdnjih 25 godina. U protivnom cemo ziveti u onome sto je Orvel opisao u knjizi 1984. Veliki brat uzivo.

EtoSaramPoTudjemZidu

pre 8 godina

Kratkorocno da,zabolet ce i te kako zapad ali dugorocno Rusi su nadrljali. Primili su se na Americke fore ! Eto vam vruc krompir heheh!

misljenje

pre 8 godina

Zasto ni jedna slavenska drzava nije razvila demokraciju prije pada komunizma? Nas Slavena ima mislim oko 300 mil. i drzimo ogromne prirodne resurse...
(Nosikiriki, 2. oktobar 2015 16:44)

Nismo kolonizovali Afriku i Novi Svet (i još par sitnca pored toga). Rusi su kolonizovali Aziju i imali su imperiju (na putu da je povrate). Prosto. A demokratija je od Grka, ne od kolonijalista.

George

pre 8 godina

Slusajte vi "prozapadnjaci", kao prvo, demokratija u onom najljepsem smislu te rijeci ne postoji. Izbori su samo privid i nista mi ne odlucujemo jer ako mi zaista i hocemo nesto onda se to naziva populizam. Drugo: zapadne "demokratje" zive i zivjet ce dok god je ovako bolje od na slavena zato sto su kolonizatori, a mi se mozemo transformirati u najdemokratskuija drustva i nikad ih necemo dostici. Citajte malo vise i bice vam jasnije.

stefan

pre 8 godina

temelj Ujedinjenih nacija nije "nemešanje u unutrašnja pitanja"! setimo se kada i zašto su nastale Ujedinjene nacije: neposredno posle Drugog svetskog rata, da se isti ne bi ponovio, donete su povelje koje će preventivno delovati, sprečiti i kazniti počinioce zličina. Ujedinjene nacije ne bi imale smisla da ne postoji ono što se kaže u prvom poglavlju prvog artikla u provoj rečenici, "Svrhe i principi" da je "svrha Ujedinjenih nacija da očuvaju međunarodni mir i sigurnost, da preuzmu kolektivne mere za prevenciju i uklanjanje pretnji po mir, i da uguše akte agresije..." dakle, vojne intervencije su ne samo moguće i ne samo poželjne, već su, da bi Ujedinjene nacije uopšte imale smisla, neophodne, ako se čine zličini na terenu, bilo gde na svetu, i da su potpisnici u obavezi ne samo da, ako je neophodno i vojno spreče/zaustave zločine, već i da kazne zličince. to je temelj Ujedinjenih nacija. da li je to logično ili ne, da li je to arhaizam koji valja menjati ili je dobar kao takav -- ostavimo sada to po strani: ovo što Lavrom kaže nema veze sa Ujedinjenim nacijama. i ono što prosečni stanovnik ove planete misli o UN-u, pa samim tim i prosečan Srbin, nije UN. Ujedinjene nacije su organizacija nastala dogovorom saveznika koji su vojno pobedili Hitlera, te je osnova organizacije sprečavanje i kažnjavanje novih Hitlera.

Matematika

pre 8 godina

Slažem se sa gospodinom Lavrovim da politička moć izrasta iz ekonomske moći, ali cifre ne lažu: Bruto Domaći Proizvod Rusije je manji od BDPa Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije ili Kalifornije. Moraće Rusija još mnogo godina da radi i napreduje da bi se uključila u ekonomsku trku sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom Unijom i Kinom kao ravnopravni igrač. Za sada deluje da je gospodin Obama potpuno u pravu: Rusija je respektabilna regionalna sila.

xy

pre 8 godina

@nenad A šta misliš kako se u Rusiji živi? Voze lade stare 20 godina, ne gledaju Premijer ligu i Primeru, ne piju Pepsi ili kolu? 21. vek je, globalizacija, nema toga što zanima malog Amera, a da je malom Rusu nedostupno. Druga je stvar što se ovde zna jedino za američke filmove, pa mislimo da svi istočno od nas žive u getu.

Sah-mat

pre 8 godina

Ako Amerika glumi svetskog policajca vi ste definitivno svetski mafijas!!!!

@(Panto, 2. oktobar 2015 15:32)

GENIJALNA OPSERVACIJA!!! Citav Svet u 10 reci.
@
(X=iks, 2. oktobar 2015 16:34)


Cuj ovu dvojicu ahahaha, pa nema goreg kriminalca od korumpiranog policajca, ccc...

nema deda mraza

pre 8 godina

za razliku od ostalih ja se secam kako su ziveli cesi, madjari, rumuni i bugari.

ako se smejete na njihov sadasnji prosek zarade znajte da je i to mnogostruko vise od onoga sto su imali pod rusima

DeXa

pre 8 godina

Kada Ameri nekog bombarduju onda je zbog nafte a kada rusi bombarduju oni ne bombarduju zbog nafte?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (VukPa, 2. oktobar 2015 17:00)

1. RUSIJA (75,7 triliona američkih dolara)

Uvjerljivo najveća država svijeta (jedna devetina ukupnog zemaljskog kopna) raspolaže s ubjedljivo najvećim prirodnim bogatstvima. Prva je u svijetu po zalihama zemnog plina i drvnih rezervi, druga po ugljenu i treća po zlatu, a i količine pronađene nafte među najvećima su na planetu. Mogle bi postati i uvjerljivo najveće ako se ostvare planovi Moskve o rudarenju ispod arktičkog okeana čiji se led ubrzano topi posljednjih godina.

Značajnima se smatraju i sibirska nalazišta rijetkih minerala koji bi trebalo da se koriste u tehnologijama budućnosti, a procjenjuje se da su poslije kineskih druga najveća u svijetu.

.........................

Mairon

pre 8 godina

@Zasnovan je na konstantnom rastu, a to je, slozices se, nemoguce. Tim pre sto su resursi ograniceni. Sve sto je do sada moglo, moci ce sve manje. Drugim recima, moraces da radis vise, a da zaradjujes manje.

Naravno, to je jedna od odlika Neo-liberalnog ekonomskog modela koji je između ostalog, baziran na virtuelnoj ekonomiji i očiglednom potrebom za konstantnim uvećanjem profita.
Model rasta nakon Drugog Svetskog Rata je bio uspešan, na zapadu je cvetala srednja klasa, rasla kupovna moć stanovništva i potrošnja. Počev od osamdesetih godina i dolaska Regana na vlast u SAD, kao i Tačer u UK, date privilegije su polako uzimane nazad od strane elita. Prosečan prihod u SAD tokom poslednjih nekoliko decenija pada, srednja klasa je sve zaduženija te bukvalno živi od bankovnih zajmova.
Paralelno sa time, ne samo u SAD, porezi na krupni kapital su smanjivani, dok je opterećenje na rad raslo, a dolazi do postojane erozije prethodno zadobijenih prava radnika.
Naravno, elita i njena mašinerija rade u smeru u kome se mase ubeđuju kako je ovo zapravo dobro po njih pod izgovorom "napredka" i "rasta". Već je nekoliko ekonomista (čak i onih koji su ranije važili za najveće proponente ovakvog sistema poput Džefrija Saksa na primer) primetilo da u socio-ekonomskom smislu svet regresira u period sa kraja XIX veka i početkom XX, kada je kapital bezmalo držao sve povlastice.

Bez sumnje, ovakav ekonomski model takođe proizvodi krizu i to će se nastaviti.

A kobasice voliš

pre 8 godina

@Nenad, 2. oktobar 2015 15:49

Nema mesta dilemi u vezi s tim što kao "rusofil", pravoslavac i Sloven volite američke filmove, košarku, koka kolu, italijansku modu, nemačke automobile. Ne isključuju se te stvari međusobno i samo licemerni ljudi zameraju na tome. Sasvim je prirodno i zdravorazumski da neko ko je osetio mane jednopolarnog sveta, na primer baš eksteritorijalnu primenu zakona - najbahatiji mogući primer moći - osudi i odbaci njegove glavne aktere i opredeli se za one koji se bore protiv njih, a sa druge strane prihvatiti lepe i korisne aspekte baš te kulture protiv čije se moći bori.
U tome i jeste stvar - odbaciti ono što ne valja, usvojiti ono što je dobro. Tako civilizacija ide napred.
I ponavljam, onaj ko spočitava kako se pljuje po Zapadu, a svi bi da žive na tom Zapadu mešaju babe i žabe, obični su licemeri i njihov sud se ne uzima u razmatranje.

emil

pre 8 godina

Lavrov je najavio da će sa svim zemljama-članicama UN razmotriti mogućnost usvajanja deklaracije koja bi jasno potvrdila princip nemešanja u unutrašnja pitanja drugih država, kao jednog od temeljnih principa Povelje UN.

Važi Lavrov, ali će to morati onda da važi i za tvoju državu, onda i vi nećete više nikad smeti da se mešate u bilo kakva unutrašnja pitanja npr. Sirije, Irana, Srbije i svih država bivšeg SSSR.

Nenad

pre 8 godina

(Nenad, 2. oktobar 2015 15:49)

Dragi Nenade, razumem te u potpunosti. Nezavisno od izbora ove ili one strane, treba da postanes svestan da svet zasnovan na liberalnom kapitalizmu unistava sam taj svet i zivot. Zasnovan je na konstantnom rastu, a to je, slozices se, nemoguce. Tim pre sto su resursi ograniceni. Sve sto je do sada moglo, moci ce sve manje. Drugim recima, moraces da radis vise, a da zaradjujes manje. Verujem da ti to ne odgovara pa da treba da se pobunis, a ne da se zadovoljis gledanjem americkih filmova, fudbala, ispijanjem koka kole... Sustina coveka nije u tome, vec u kreativnosti, radu, druzenju, formiranju porodice, dugovnom razvoju.

Apsolutno se slažem sa tobom da to što sam ja naveo nije suština čoveka. Ali, ja nisam klinac, imam 38 godina, imam porodicu, radim često i po 12 do 15 sati dnevno i jedva preživljavam sa tom platom, pri tome radeći posao koji je prilično odgovoran i zasniva se uglavnom na rešavanju tuđih problema. ali, kao i svakom čoveku potrebno mi je ponekad malo opuštanja i ne vidim ništa pogrešno u tome što je to recimo gledanje Engleskog fudbala. To nije suština, ali jeste deo života i ja sam to i hteo da kažem, da je nama u Srbiji način života mnogo više zapadnjački, a da nam je srce na istoku

Martin

pre 8 godina

osecam ja neku promenu citav,dan i nisam bio svestan da je to,"kraj unipolarnog Sveta"....e hvala ti drze Lavrov i zahvali drugu Putinu,u moje ime molim te....i svim drugovima u Ruskoj vladi!hvala vam do neba,sto je kraj toga,necega!ma super se osecam!

Milosav

pre 8 godina

Nisam kako ih neki ovde nazivaju rusofil ali mislim da je za ceo svet dobro da postoji balans Americi i NATO-u. Posle raspada Sovjetskog Saveza smo dobro videli sta je sve bilo svugde u svetu ukljucujuci i nasu zemlju, vrsljali su kako su hteli.
Bus stariji je lepo pocetkom 90-ih najavio "novi svetski poredak" izgleda da sada nastaje jedan noviji svetski poredak. Pitanje je u tome koliko je Rusija stvarno jaka da predstavi neku opoziciju zapadu.
Dobar indikator ce da bude ova akcija u Siriji, tu ce na videlo da izadje ideja da li stvarno mougu nesto da urade ili je sve samo retorika.
Ocigledno je da Amerika manipulacijom cene nafte uz pomoc svojih saveznika proba da Rusiju olsabi koliko je god moguce. Da li su nesto dugorocno postigli videce se uskoro.

predgradje

pre 8 godina

(Nenad, 2. oktobar 2015 15:49)

Pa eto napisao si zasta su Srbi opredeljeni, za zapad i taj nacin zivota, sto smo uvjek i bili, ne mozda onaj zapad kao sto su to neke napredne zemlje na zapadu, mozda vise kao predgradje zapadne civilizacije. Mislim na komplet prostor bivse Jugoslavije. Mi nikad nismo zvjeli "istocnjackim" nacinom zivota niti cemo ikad zivjeti.
A to pravoslavac, katolik, musliman, sloven, itd... to je samo misao s kojom se covjek poistovjeti, to nije nacin zivljenja!

Ma jeste

pre 8 godina

Tako je, Lavrove, sad na scenu stupaju zemlje kod kojih je korupcija veca od ekonomije. Do sad je taj odnos bio izvitoperen, zar ne?
Procvetace svet kad ga budu kontrolisali Kinezi, Rusi i Brazilci jer je i u njihovim zemljama mirno, stabilno, prosperitetno, ma raj! A Sirijci beze prema istoku....

Đorđe

pre 8 godina

Šta je rekao pogrešno?
(Isto to je mogao da kaže i ministar Andore al' se ne bi čulo!)
Ukinuti UN i svet ostaviti samo sili ili dogovorima silnih?
Ako čamac (svet) opteretite samo s jedne strane prevrtanje je
neizbežno! Ravnoteža je osnov stavilnosti i jedini način da čamac
ostane na površini. Ko je završio osnovnu školu jasno mu je!

Bata Stojkovic

pre 8 godina

I da se rezolucije UN postuju od strane svih a posebno zemalja potpisnica a ne da se kao u slucaju Srbije prave blesavi i jos nas teraju da se odricemo nasih prava a sve u ime nekih tudjih interesa.

Доктор за коментаре

pre 8 godina

ocekujem velik broj minusa zato sto smo mi jedina nacija koja vise voli zatucanost i diktaurou od ekonmskog progresa i demokratije.
(Stefan, 2. oktobar 2015 15:29)

Stefane ti si suvise pametan i zato ti savetujem da odes iz Srbije. Nazalost ovi ljudi oko tebe jos uvek zive od mitova i bajki... samo to vise ne rade oko ognjista nego na FB i internetu - poneki, ostali su jos pored ognjista...
(EU, 2. oktobar 2015 16:38)

Другови демократори, ако смо ми затуцани и ми волимо диктаторе, како онда назвати једну нацију која је у задњих 200 година имала више ратова него Римска империја? Како називате нацију која свој поглед на ствари намеће целом свету и то бомбама? Како се назива владавина светских моћника који ето по вама нису диктатори а од чије руке гину стотине хиљада цивила? Шта је то амерички сан ако није мит и бајка?

Не бих вас питао шта је то огњиште, мислим да ви још увек имате пећинске слике у својим главама док сањате о слободном западном свету због кога цео остали свет умире у најгорим мукама. Ето вам истина у лице. Довиђења.

Susjed

pre 8 godina

Panto@ nisam ljubitelj Rusa, ali sto se tiče Sirije potpuno su u pravu, njih je zvao legitimni predsjednik za razliku od Amera koji se sami pozovu "uvođenjem demokracije" i poslje nastane sve samo ne demokracija.

Milojko

pre 8 godina

Ovi Anglofili su bas neki znalci, nema sta. Znaju i da je Amerika plutokratija a ne demokratija, znaju i da Amerikanski predsednik vlada kao i svaki diktator, ukazima i vetoima. Jedina razlika je sto stvarna vlast ne sedi u Beloj Kuci, samo izvrsilac, za razliku od Kremlina i da je Merkel vec preko 10 godina na vlasti i jos uvek ne posustaje... Da dodam i da je amerikanski dvopartijski sistem totalno zatajio i da nije nista bolji od Kineskog jednopartijskog bi verovatno dovela do ludila te iste. E sad sto se pobeki pale na Hollywood filmove..., e to je vise nedostatak kulture nego bilo sta drugo. Pozdrav iz Amerike Anglofili :)

dzoni

pre 8 godina

@Stefan
Mnogo su civilizovovani kad sponzorisu sve moguce teroriste.
Pod civilizovanim svetom smatras verovatno i s. Arabiju i pakistan postu su oni najveci americki saveznici tamo... Ne zaboravi da je cak i talibanska drzava bila do 5 septembra americki saveznik.. Rambo i talibani najbolji drugari

Зналац

pre 8 godina

Из твојих уста у Божије уши! Само напред, велика већина Срба је уз вас! Видећете то и по плусевима! ))

Karlo

pre 8 godina

@Mihailo 'neprežaljeni Sovjetski savez' čime si diskreditovao sve ostalo napisano
(mklo, 2. oktobar 2015 15:42)

Pa i u tom Sovjetskom savezu su osudili zlocinca Staljina za smrt miliona ljudi, nego ovaj Mihailo siri ovdje staljinizam kojeg je Tito iskorijenio, izgleda ne dovoljno efikasno kad opet staljinisti dizu glavu!

Bata Stojkovic

pre 8 godina

@Nenad, Vidis u normalnom svetu to i ne bi bio problem. Stvar je u tome sto i ovi koji se prse da su demokrate kao i ovi drugi koji se prse da se ne mesaju u stvari zele samo njih da sledis. Zasto ipak navijam da postoji balans? Iz istog razloga iz kojeg su americki "Ocevi nacije" odlucili da je za stabilnost njihove drzave apsolutno potrebno da postoji podela vlasti na izvrsnu, sudsku i zakonodavnu i da svaka od njih kontrolise onu drugu. Apsolutno isti princip treba da vazi i u medjunarodnim odnosima. Ne moze recimo grupa zemalja da odluci da napadne jednu zemlju, koja ih uz to ne ugrozava, pod izgovorom da spasavaju ugrozeno stanovnistvo da bi se kasnije ispistavilo da im je glavni cilj obicna otimacina teritorije i prirodnih bogatstava.

дендара

pre 8 godina

Аууу како је само ово одрадио Лавров! Велемајстор, нема шта. Јако до самог краја и све то под санкцијама!

Goki56

pre 8 godina

Koliko ostrascenih komentara...strasno. Da li se i jedan pitao zasto su Rusi stvarno usli u sukob u Siriji...NAFTA. Cena nafte je pala sa preko 100 dolara po barelu na oko 40 dolara a Islamska Drzava prodaje naftu i po 20 dolara po barelu. Ko kupuje tu ID naaftu i ko je napravio najvece zalihe u istoriji covecanstva i kako placaju tu naftu...to su pitanja koje treba postaviti. Kad pogledate kako je ID opremljena pitate se odakle im to!? Sve zemlje koje se bune i protive Ruskoj intervenciji su napravile najvece zalihe nafte. Svi koji su mislili da ce Rusi sve gledati mirno su jako naivni. Pa njima ekonomija od izvoza nafte naajvise ovisi. Sta ce biti na kraju svega...niko ne zna...jadni sirijci, libijci i iranci.

obi van

pre 8 godina

@Nenad
ja takođe volim američku kulturu i jako cijenim američki narod ali ne volim njihovu politiku i to meni ne predstavlja nikakav konflikt

X=iks

pre 8 godina

Ako Amerika glumi svetskog policajca vi ste definitivno svetski mafijas!!!!
(Panto, 2. oktobar 2015 15:32)

GENIJALNA OPSERVACIJA!!! Citav Svet u 10 reci.

Pravda

pre 8 godina

1. Ajmo sad da osnuje sud za NATO zločince.
2. Da se plati sva šteta zemljama koju su uništili NATO zlikovci.
3. ima još i još stvari......................

EU

pre 8 godina

ocekujem velik broj minusa zato sto smo mi jedina nacija koja vise voli zatucanost i diktaurou od ekonmskog progresa i demokratije.
(Stefan, 2. oktobar 2015 15:29)

Stefane ti si suvise pametan i zato ti savetujem da odes iz Srbije. Nazalost ovi ljudi oko tebe jos uvek zive od mitova i bajki... samo to vise ne rade oko ognjista nego na FB i internetu - poneki, ostali su jos pored ognjista...

trojanski konjusar

pre 8 godina

U USA se na poziciji predsednika menjaju scega 2-3 porodice, Obama je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Spanija je monarhija, kao i Norveska, UK,.... (Mil0van, 2. oktobar 2015 15:58)

A da nece ipak biti da su one dve porodice (koja je treca?) u skorasnjoj istoriji (tacnije - samo jedna... za sada) ipak bile izuzetak koji potvrdjuje pravilo? Porodica Kennedy? Samo je John bio *Predsednik*. Porodica Clinton? Samo je Bill bio Predsednik... za sada. Ko jos? Kakve veze ima sto su one zemlje koje si nabrojao monarhije, ako im monarh ima ulogu, otprilike, zastave, grba i himne (malo je skuplji, doduse)? Da si bar rekao Saudijska Arabija, ili tako nesto (Jugoslavija pod Kraljem Aleksandrom, na primer)... Severna Koreja... Sirija pod dinastijom Assad...Rusija pod Putinom... ups - ne jos... za sada. Ali je i do sada on duze bio na vlasti, nego citava porodica Bush.

ako smem da dodam

pre 8 godina

Možda ovaj moj komentar nije baš direktno vezan konkretno za ovu vest...ali... rekao bih nešto o onome što ja mislim o Rusiji sa jedne i USA, zapadu uopšte sa druge strane. Mislim da smo mi Srbi pomalo čudni, izgubljeni između ta dva sveta i da nikada nećemo moći da se opredelimo za jednu ili drugu stranu i zbog toga i uvek nadrljamo. Polazim od sebe, a iskreno mislim da je većina Srba takva. Naime, ja sam sa jedne strane Rusofil, pravoslavac, sloven... da ne nabrajam, ko razume shvatiće, a sa druge strane volim Američke filmove, koka kolu, NBA ligu, Italijansku modu, Nemačke automobile, Engleski i Španski fudbal...uopšteno zapadni način života. Mislim da su skoro svi Srbi takvi i da mi uopšte nismo u stanju da se odlučimo za jednu ili drugu stranu...
(Nenad, 2. oktobar 2015 15:49)

Dragi Nenade, razumem te u potpunosti. Nezavisno od izbora ove ili one strane, treba da postanes svestan da svet zasnovan na liberalnom kapitalizmu unistava sam taj svet i zivot. Zasnovan je na konstantnom rastu, a to je, slozices se, nemoguce. Tim pre sto su resursi ograniceni. Sve sto je do sada moglo, moci ce sve manje. Drugim recima, moraces da radis vise, a da zaradjujes manje. Verujem da ti to ne odgovara pa da treba da se pobunis, a ne da se zadovoljis gledanjem americkih filmova, fudbala, ispijanjem koka kole... Sustina coveka nije u tome, vec u kreativnosti, radu, druzenju, formiranju porodice, dugovnom razvoju.

Bata Stojkovic

pre 8 godina

@BeKo, Gresis sinak, Lavrov samo trazi da ista pravila vaze za Djokovica kao i za ostale. Ne moze Djokovic da ima pravo na vise celindza ili dve prve serve a drugi ne. Ili jos bolje ne moze Djokovic da bude i igrac i sudija u isto vreme. Shvatas li sad koliko ti je argument plitak?

Nosikiriki

pre 8 godina

Istina je politicka moc proporcional a ekonomskoj moci, plus i nesto ugled i vjerodostojnost. Kina i Rusija su ojacale i nema vise velike prevlasti Zapada, iako je Zapad jos u prednosti, ali jasno je da se to ubrzano mijenja. Prijedlog nemjesenja u unutarnje stvari bio bi uvjerljiv da nije afere s Krimom i Ukrajinom. iako ideja potpunog drzanja po strani i nije najbolja, jer uvijek ima ludjaka koji zarobe vlastiti narod diktaturom i veliko je pitanje treba li ostati po strani ili pomoci narodu da se oslobodi diktatora. S druge strane rizicno je uvoziti demokraciju tamo gdje za nju narod nije spreman. Vidimo rezultate sa arapskim proljecem. Razorene zemlje i beskrajne kolone izbjeglica. Pravi je izazov naci pravu mjeru i pravi trenutak.

Nosikiriki

pre 8 godina

Prekrsit cu pravilo i odstupiti od teme, isprika svima unaprijed. Muci me jedno pitanje vec duze vrijeme. Zasto ni jedna slavenska drzava nije razvila demokraciju prije pada komunizma? Nas Slavena ima mislim oko 300 mil. i drzimo ogromne prirodne resurse, svi se vise-manje razumijemo u govoru, a nema neke ekonomske suradnje, nismo razvili tehnologiju, nismo se obogatili, nismo iskoristili ni jednu prednost u odnosu na ostale Europljane. Stalno neke svadje i konflikti. Pitam se zasto je to tako? Ne nalazim ni jedan racionalan razlog. Jesmo li gluplji, manje marljivi, manje organizirani? Volimo misliti da imamo vece srce.

Mirko

pre 8 godina

konacno se Rusij uspravila,dosta americke bahatosti i njenih poltrona..ako imaju nesto protiv neka krenu ma ruse a onda cao svima na planeti a naravno to nece biti...zato Srbijo okraci se Rusima dosta ponizavanj od USA...sve mi se cini da je onaj sto dodje iz haga u pravu svidelo se to ili ne meni ili nekom drugom ali je tako.

Stefan

pre 8 godina

Haha bas je kraj,izgleda da rusi nisu naucili lekciju da se svet osvaja diplomatijom i ekonomijom a ne bombama da nije tako onda bi i severna koreja bila supersila. Izgleda da je Lavrov zaboravio da je amerika i dalje vodeca ekonomija i da ceo civilzovani svet stoji na njenoj strani,za razliku od rusije koja da nema prirodna bogatsva bi bila ekonomski slabije razvijena od pojedinih africkih zemalja sto se lepo vidi pod ovim sankcijama a da ne kazem da su najveci saveznici diktatora putina njegovi drugari diktatori lukasenko i asad .Naravno ocekujem velik broj minusa zato sto smo mi jedina nacija koja vise voli zatucanost i diktaurou od ekonmskog progresa i demokratije.

Afganistan, Cehoslovacka, Ukrajina, Belorusija itd.

pre 8 godina

Rusija ce predloziti deklaraciju o nemesanju u unutarnje stvari drugih drzava............:D:D:D:D:D:D:D

Panto

pre 8 godina

Hahaha. Irogantni Rusi. A vi se ne mesate u unutrasnje pitanje drugih drzava? Koga bre ti pravis budalom. Nabrojacu Samo par drzava Gde se vi mesate velikom merom. Na prvom mestu Srbija, Ukraina, Sirija, Juzna Osetia I Gruzija,Belorusija.... O cemu bre ti pricas?? Pa bombardovanjem protivnika Asada se mesate Bas u tu unutrasnju politiku drugih drzava samo radi vaseg interesa. Svi zive diktatore ovoga sveta krijete u Moskvi. Bas zbog toga sto ste porodici Milosevic I Karic dali azil ne mogu da vas gledam. Sramota o cemu vi pricate. Ako Amerika glumi svetskog policajca vi ste definitivno svetski mafijas!!!!

Mil0van

pre 8 godina

Da su ovi spomenuti diktatori - izvesno je. Sad uzmi malo i ove nazovidemokratije u ostatku sveta. U USA se na poziciji predsednika menjaju scega 2-3 porodice, Obama je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Spanija je monarhija, kao i Norveska, UK,.... Naravno, oni malo umotaju to sto rade, tj stvari zavrsavaju u rukavicama pa tako u saradnji sa drugim mocnim igracima iz svojih redova glume neke izbore, a u stvari su svi koji dodju na neke funkcije njihovi pijuni, posto bez njihovog finansiranja nikad ne bi dosli do pozicija na kojima su.

student

pre 8 godina

Slazem se sa svemu sto je predlozio. Ali mozda da i oni izadju iz Ukrajine, Gruzije, Osetije...i ostalih okolnih "nezavisnih" drzava pa onda da pricamo o tim stvarima ? Ameri su jos gori naravno. A definitivno ce se morati nesto mijenjati, Kina, Indija, Malezija, Brazil...mnogi pusu za vratom.

expert

pre 8 godina

Slazem se sa svemu sto je predlozio. Ali mozda da i oni izadju iz Ukrajine, Gruzije, Osetije...i ostalih okolnih "nezavisnih" drzava pa onda da pricamo o tim stvarima ? Ameri su jos gori naravno. A definitivno ce se morati nesto mijenjati, Kina, Indija, Malezija, Brazil...mnogi pusu za vratom.
(student, 2. oktobar 2015 15:23)

U Osetiji su jer je Osetija tako želela. A prvi put čujem da su u Gruziji i Ukrajini. Znam da su na ruskom Krimu i u Ruskom Donjecku i Lugansku.

wes

pre 8 godina

Heheh, najviše će boljeti vas. Nemoguće je dobiti ovaj rat samo pomoću zračnih udara jer na terenu ima gotovo 100 000 pobunjenika. Ruska vojska se već pokazala kao neorganizirana sila, malu Čečeniju su uspjeli slomiti tek kad su prepolovili čečensko stanovništvo, SSSR je iz Afganistana pobjegao glavom bez obzira, a u Donbasu je status quo.

Aneksija Krima, gradnja ogromnog mosta koji veže Krim i Rusiju, izdržavanje marionetskih režima "Narodnih republika Donjecka i Luganksa", zapadne sankcije, pad cijene nafte, inflacija i pad rublje navješćuje da će se Rusija financijski iscrpjeti kao nekoć SSSR. A znamo kako je SSSR završio.

Hemingvej

pre 8 godina

Loše je kad se samo jedan pita - to je drugo ime za diktaturu. Ne verujem u teoriju da samo jedna zemlja treba da bude lider u svemu.Svi smo na gubitku ako su samo ameri pretplaćeni na naučni i tehnološki razvoj - a ostatak sveta treba da kaska za njima - i da se ovakvo ustrojstvo sveta održava silom(nato silom) .Mislim da je u nacionalnom interesu amerike da što pre prihvati novu realnost.

Mihailo

pre 8 godina

Nadam se da neće ostati samo na rečima. Dok je postojao Sovjetski Savez ipak se znao kakav takav red; od raspada Saveza - katastrofa, kaubojština najgore vrste, uz iživljavanje na Bliskom istoku koje ne može rečima da se opiše.

Rusi ne smeju da odstupe ni u Siri ni u Ukrajini, ovo im je prelomni trenutak. Ili će se povratiti snagu i uticaj kakav je imao neprežaljeni Sovjetski Savez ili će ostati u podređenom položaju i sa relativno ograničenom ulogom u rešavanju svetskih problema.
Ne odstupati ni po koju cenu, makar došlo i do sukoba sa SAD u Siriji i Ukrajini. Što reče вождь Staljin: "Verujem samo u jednu stvar - u snagu ljudske volje", a Rusima bar volja, naročito kada su ugroženi kao što je danas to slučaj, nikada nije nedostajala.

BeKo

pre 8 godina

He, he Lavrov traži da recimo Đoković igra jednom rukom jer je eto mnogo dominantan nad ostalima. Pa nije Amerika slučajno najdominantnija sila od drugog svetskog rata. Oni su jedini dovoljno bogati i tehnološki napredni da dovuku pola milona vojnika bilo gde i tamo ih drže 2,3,5 godina. Kada neko drugi bude to mogao sebi da priušti (Kina, Eu) oni će to koristiti i sigurno se neće odreći te mogućnosti zato što neko to traži. Dok god im se može da to rade oni će to raditi, a kada ne budu više mogli tražiće kao i Rusija sada da se ograniči taj koji tada bude imao tu moć.

Nenad

pre 8 godina

Možda ovaj moj komentar nije baš direktno vezan konkretno za ovu vest...ali... rekao bih nešto o onome što ja mislim o Rusiji sa jedne i USA, zapadu uopšte sa druge strane. Mislim da smo mi Srbi pomalo čudni, izgubljeni između ta dva sveta i da nikada nećemo moći da se opredelimo za jednu ili drugu stranu i zbog toga i uvek nadrljamo. Polazim od sebe, a iskreno mislim da je većina Srba takva. Naime, ja sam sa jedne strane Rusofil, pravoslavac, sloven... da ne nabrajam, ko razume shvatiće, a sa druge strane volim Američke filmove, koka kolu, NBA ligu, Italijansku modu, Nemačke automobile, Engleski i Španski fudbal...uopšteno zapadni način života. Mislim da su skoro svi Srbi takvi i da mi uopšte nismo u stanju da se odlučimo za jednu ili drugu stranu...

Nikolaj

pre 8 godina

Je li moguce da covjek koji je evo deset godina Ministar spoljnih poslova Rusije ( kako mu ne dosadi vise?!) moze ivako da mlati? Pozivaju se na medjunarodno pravo, a veze nemaju o njemu. Kako je brilijantno rekao neko u komentaru ispod: rusi kriju sve zive diktatore.

Mirko

pre 8 godina

konacno se Rusij uspravila,dosta americke bahatosti i njenih poltrona..ako imaju nesto protiv neka krenu ma ruse a onda cao svima na planeti a naravno to nece biti...zato Srbijo okraci se Rusima dosta ponizavanj od USA...sve mi se cini da je onaj sto dodje iz haga u pravu svidelo se to ili ne meni ili nekom drugom ali je tako.

Mihailo

pre 8 godina

Nadam se da neće ostati samo na rečima. Dok je postojao Sovjetski Savez ipak se znao kakav takav red; od raspada Saveza - katastrofa, kaubojština najgore vrste, uz iživljavanje na Bliskom istoku koje ne može rečima da se opiše.

Rusi ne smeju da odstupe ni u Siri ni u Ukrajini, ovo im je prelomni trenutak. Ili će se povratiti snagu i uticaj kakav je imao neprežaljeni Sovjetski Savez ili će ostati u podređenom položaju i sa relativno ograničenom ulogom u rešavanju svetskih problema.
Ne odstupati ni po koju cenu, makar došlo i do sukoba sa SAD u Siriji i Ukrajini. Što reče вождь Staljin: "Verujem samo u jednu stvar - u snagu ljudske volje", a Rusima bar volja, naročito kada su ugroženi kao što je danas to slučaj, nikada nije nedostajala.

Nenad

pre 8 godina

Možda ovaj moj komentar nije baš direktno vezan konkretno za ovu vest...ali... rekao bih nešto o onome što ja mislim o Rusiji sa jedne i USA, zapadu uopšte sa druge strane. Mislim da smo mi Srbi pomalo čudni, izgubljeni između ta dva sveta i da nikada nećemo moći da se opredelimo za jednu ili drugu stranu i zbog toga i uvek nadrljamo. Polazim od sebe, a iskreno mislim da je većina Srba takva. Naime, ja sam sa jedne strane Rusofil, pravoslavac, sloven... da ne nabrajam, ko razume shvatiće, a sa druge strane volim Američke filmove, koka kolu, NBA ligu, Italijansku modu, Nemačke automobile, Engleski i Španski fudbal...uopšteno zapadni način života. Mislim da su skoro svi Srbi takvi i da mi uopšte nismo u stanju da se odlučimo za jednu ili drugu stranu...

expert

pre 8 godina

Slazem se sa svemu sto je predlozio. Ali mozda da i oni izadju iz Ukrajine, Gruzije, Osetije...i ostalih okolnih "nezavisnih" drzava pa onda da pricamo o tim stvarima ? Ameri su jos gori naravno. A definitivno ce se morati nesto mijenjati, Kina, Indija, Malezija, Brazil...mnogi pusu za vratom.
(student, 2. oktobar 2015 15:23)

U Osetiji su jer je Osetija tako želela. A prvi put čujem da su u Gruziji i Ukrajini. Znam da su na ruskom Krimu i u Ruskom Donjecku i Lugansku.

Зналац

pre 8 godina

Из твојих уста у Божије уши! Само напред, велика већина Срба је уз вас! Видећете то и по плусевима! ))

Susjed

pre 8 godina

Panto@ nisam ljubitelj Rusa, ali sto se tiče Sirije potpuno su u pravu, njih je zvao legitimni predsjednik za razliku od Amera koji se sami pozovu "uvođenjem demokracije" i poslje nastane sve samo ne demokracija.

Panto

pre 8 godina

Hahaha. Irogantni Rusi. A vi se ne mesate u unutrasnje pitanje drugih drzava? Koga bre ti pravis budalom. Nabrojacu Samo par drzava Gde se vi mesate velikom merom. Na prvom mestu Srbija, Ukraina, Sirija, Juzna Osetia I Gruzija,Belorusija.... O cemu bre ti pricas?? Pa bombardovanjem protivnika Asada se mesate Bas u tu unutrasnju politiku drugih drzava samo radi vaseg interesa. Svi zive diktatore ovoga sveta krijete u Moskvi. Bas zbog toga sto ste porodici Milosevic I Karic dali azil ne mogu da vas gledam. Sramota o cemu vi pricate. Ako Amerika glumi svetskog policajca vi ste definitivno svetski mafijas!!!!

student

pre 8 godina

Slazem se sa svemu sto je predlozio. Ali mozda da i oni izadju iz Ukrajine, Gruzije, Osetije...i ostalih okolnih "nezavisnih" drzava pa onda da pricamo o tim stvarima ? Ameri su jos gori naravno. A definitivno ce se morati nesto mijenjati, Kina, Indija, Malezija, Brazil...mnogi pusu za vratom.

Hemingvej

pre 8 godina

Loše je kad se samo jedan pita - to je drugo ime za diktaturu. Ne verujem u teoriju da samo jedna zemlja treba da bude lider u svemu.Svi smo na gubitku ako su samo ameri pretplaćeni na naučni i tehnološki razvoj - a ostatak sveta treba da kaska za njima - i da se ovakvo ustrojstvo sveta održava silom(nato silom) .Mislim da je u nacionalnom interesu amerike da što pre prihvati novu realnost.

obi van

pre 8 godina

@Nenad
ja takođe volim američku kulturu i jako cijenim američki narod ali ne volim njihovu politiku i to meni ne predstavlja nikakav konflikt

Goki56

pre 8 godina

Koliko ostrascenih komentara...strasno. Da li se i jedan pitao zasto su Rusi stvarno usli u sukob u Siriji...NAFTA. Cena nafte je pala sa preko 100 dolara po barelu na oko 40 dolara a Islamska Drzava prodaje naftu i po 20 dolara po barelu. Ko kupuje tu ID naaftu i ko je napravio najvece zalihe u istoriji covecanstva i kako placaju tu naftu...to su pitanja koje treba postaviti. Kad pogledate kako je ID opremljena pitate se odakle im to!? Sve zemlje koje se bune i protive Ruskoj intervenciji su napravile najvece zalihe nafte. Svi koji su mislili da ce Rusi sve gledati mirno su jako naivni. Pa njima ekonomija od izvoza nafte naajvise ovisi. Sta ce biti na kraju svega...niko ne zna...jadni sirijci, libijci i iranci.

!

pre 8 godina

@neutralni felsh
Skroz netacno.
Prvo, od 1990 do 2000 svet je bio mnogo gori nego danas.
Rat u Iraku, genocid i gradjanski rat u Ugandi, raspad SFRJ, kasnije rat na Kosovu i bombardovanje Jugoslavije. Mozda si cuo za to? A gomilu manjih sukoba da ne pominjem.
Svidjalo se tebi ili ne, Rusija je trenutno prva svetska sila.
Za neke tuzno, ali istinito.
U Evropi radi sta hoce, samu EU dovela je u raskol oko Ukrajine.
U Aziji se pita vise od bilo koga. Kakva Kina!? Kina druskane radi ono sto im Rusija kaze, jer kao prvo, Kina vojno zavisi od Rusije, 90% naoruzanja kupuje od Rusije ili pravi po ruskoj licenci, a Rusija joj je jedini garant da se SAD jednog dana ne odluce da Kini uvedu "demokratiju". Kao drugo, Rusija je Kini bitna zbog Indije, sa kojom je Kina tradicionalno u sukobu. Indija takodje vojno zavisi od Rusije i pod velikim je ruskim uticajem.
Ekonomski Kina najbolje sa Rusima saradjuje. Usred zapadnih sankcija Kina potpisuje najvece ugovore sa Rusima. Rusi imaju prirodna bogatstva, a jedini su kojima niko ta bogatstva ne moze oteti. Dakle, za Kinu jedini pouzdan izvor snabdevanja. Rusija i Kina osnovale su i vojni savez.
Na Bliskom Istoku, Rusija sada vlada. Iran, Sirija, cak i dojucerasnji USA saveznik Irak, sada su pod ruskom komandom. Irak zove Ruse u pomoc.Egipat potpisuje vojne i ekonomske ugovore sa Rusima. Kipar daje vojnu bazu Rusiji... A SAD? Gube stare saveznike i gube poverenje. Svet se upravo promenio, ti to ne zelis da priznas.

дендара

pre 8 godina

Аууу како је само ово одрадио Лавров! Велемајстор, нема шта. Јако до самог краја и све то под санкцијама!

dzoni

pre 8 godina

@Stefan
Mnogo su civilizovovani kad sponzorisu sve moguce teroriste.
Pod civilizovanim svetom smatras verovatno i s. Arabiju i pakistan postu su oni najveci americki saveznici tamo... Ne zaboravi da je cak i talibanska drzava bila do 5 septembra americki saveznik.. Rambo i talibani najbolji drugari

Доктор за коментаре

pre 8 godina

ocekujem velik broj minusa zato sto smo mi jedina nacija koja vise voli zatucanost i diktaurou od ekonmskog progresa i demokratije.
(Stefan, 2. oktobar 2015 15:29)

Stefane ti si suvise pametan i zato ti savetujem da odes iz Srbije. Nazalost ovi ljudi oko tebe jos uvek zive od mitova i bajki... samo to vise ne rade oko ognjista nego na FB i internetu - poneki, ostali su jos pored ognjista...
(EU, 2. oktobar 2015 16:38)

Другови демократори, ако смо ми затуцани и ми волимо диктаторе, како онда назвати једну нацију која је у задњих 200 година имала више ратова него Римска империја? Како називате нацију која свој поглед на ствари намеће целом свету и то бомбама? Како се назива владавина светских моћника који ето по вама нису диктатори а од чије руке гину стотине хиљада цивила? Шта је то амерички сан ако није мит и бајка?

Не бих вас питао шта је то огњиште, мислим да ви још увек имате пећинске слике у својим главама док сањате о слободном западном свету због кога цео остали свет умире у најгорим мукама. Ето вам истина у лице. Довиђења.

Nenad

pre 8 godina

(Nenad, 2. oktobar 2015 15:49)

Dragi Nenade, razumem te u potpunosti. Nezavisno od izbora ove ili one strane, treba da postanes svestan da svet zasnovan na liberalnom kapitalizmu unistava sam taj svet i zivot. Zasnovan je na konstantnom rastu, a to je, slozices se, nemoguce. Tim pre sto su resursi ograniceni. Sve sto je do sada moglo, moci ce sve manje. Drugim recima, moraces da radis vise, a da zaradjujes manje. Verujem da ti to ne odgovara pa da treba da se pobunis, a ne da se zadovoljis gledanjem americkih filmova, fudbala, ispijanjem koka kole... Sustina coveka nije u tome, vec u kreativnosti, radu, druzenju, formiranju porodice, dugovnom razvoju.

Apsolutno se slažem sa tobom da to što sam ja naveo nije suština čoveka. Ali, ja nisam klinac, imam 38 godina, imam porodicu, radim često i po 12 do 15 sati dnevno i jedva preživljavam sa tom platom, pri tome radeći posao koji je prilično odgovoran i zasniva se uglavnom na rešavanju tuđih problema. ali, kao i svakom čoveku potrebno mi je ponekad malo opuštanja i ne vidim ništa pogrešno u tome što je to recimo gledanje Engleskog fudbala. To nije suština, ali jeste deo života i ja sam to i hteo da kažem, da je nama u Srbiji način života mnogo više zapadnjački, a da nam je srce na istoku

Stefan

pre 8 godina

Haha bas je kraj,izgleda da rusi nisu naucili lekciju da se svet osvaja diplomatijom i ekonomijom a ne bombama da nije tako onda bi i severna koreja bila supersila. Izgleda da je Lavrov zaboravio da je amerika i dalje vodeca ekonomija i da ceo civilzovani svet stoji na njenoj strani,za razliku od rusije koja da nema prirodna bogatsva bi bila ekonomski slabije razvijena od pojedinih africkih zemalja sto se lepo vidi pod ovim sankcijama a da ne kazem da su najveci saveznici diktatora putina njegovi drugari diktatori lukasenko i asad .Naravno ocekujem velik broj minusa zato sto smo mi jedina nacija koja vise voli zatucanost i diktaurou od ekonmskog progresa i demokratije.

Pravda

pre 8 godina

1. Ajmo sad da osnuje sud za NATO zločince.
2. Da se plati sva šteta zemljama koju su uništili NATO zlikovci.
3. ima još i još stvari......................

Sah-mat

pre 8 godina

Ako Amerika glumi svetskog policajca vi ste definitivno svetski mafijas!!!!

@(Panto, 2. oktobar 2015 15:32)

GENIJALNA OPSERVACIJA!!! Citav Svet u 10 reci.
@
(X=iks, 2. oktobar 2015 16:34)


Cuj ovu dvojicu ahahaha, pa nema goreg kriminalca od korumpiranog policajca, ccc...

xy

pre 8 godina

@nenad A šta misliš kako se u Rusiji živi? Voze lade stare 20 godina, ne gledaju Premijer ligu i Primeru, ne piju Pepsi ili kolu? 21. vek je, globalizacija, nema toga što zanima malog Amera, a da je malom Rusu nedostupno. Druga je stvar što se ovde zna jedino za američke filmove, pa mislimo da svi istočno od nas žive u getu.

George

pre 8 godina

Slusajte vi "prozapadnjaci", kao prvo, demokratija u onom najljepsem smislu te rijeci ne postoji. Izbori su samo privid i nista mi ne odlucujemo jer ako mi zaista i hocemo nesto onda se to naziva populizam. Drugo: zapadne "demokratje" zive i zivjet ce dok god je ovako bolje od na slavena zato sto su kolonizatori, a mi se mozemo transformirati u najdemokratskuija drustva i nikad ih necemo dostici. Citajte malo vise i bice vam jasnije.

ako smem da dodam

pre 8 godina

Možda ovaj moj komentar nije baš direktno vezan konkretno za ovu vest...ali... rekao bih nešto o onome što ja mislim o Rusiji sa jedne i USA, zapadu uopšte sa druge strane. Mislim da smo mi Srbi pomalo čudni, izgubljeni između ta dva sveta i da nikada nećemo moći da se opredelimo za jednu ili drugu stranu i zbog toga i uvek nadrljamo. Polazim od sebe, a iskreno mislim da je većina Srba takva. Naime, ja sam sa jedne strane Rusofil, pravoslavac, sloven... da ne nabrajam, ko razume shvatiće, a sa druge strane volim Američke filmove, koka kolu, NBA ligu, Italijansku modu, Nemačke automobile, Engleski i Španski fudbal...uopšteno zapadni način života. Mislim da su skoro svi Srbi takvi i da mi uopšte nismo u stanju da se odlučimo za jednu ili drugu stranu...
(Nenad, 2. oktobar 2015 15:49)

Dragi Nenade, razumem te u potpunosti. Nezavisno od izbora ove ili one strane, treba da postanes svestan da svet zasnovan na liberalnom kapitalizmu unistava sam taj svet i zivot. Zasnovan je na konstantnom rastu, a to je, slozices se, nemoguce. Tim pre sto su resursi ograniceni. Sve sto je do sada moglo, moci ce sve manje. Drugim recima, moraces da radis vise, a da zaradjujes manje. Verujem da ti to ne odgovara pa da treba da se pobunis, a ne da se zadovoljis gledanjem americkih filmova, fudbala, ispijanjem koka kole... Sustina coveka nije u tome, vec u kreativnosti, radu, druzenju, formiranju porodice, dugovnom razvoju.

Bata Stojkovic

pre 8 godina

I da se rezolucije UN postuju od strane svih a posebno zemalja potpisnica a ne da se kao u slucaju Srbije prave blesavi i jos nas teraju da se odricemo nasih prava a sve u ime nekih tudjih interesa.

Milojko

pre 8 godina

Ovi Anglofili su bas neki znalci, nema sta. Znaju i da je Amerika plutokratija a ne demokratija, znaju i da Amerikanski predsednik vlada kao i svaki diktator, ukazima i vetoima. Jedina razlika je sto stvarna vlast ne sedi u Beloj Kuci, samo izvrsilac, za razliku od Kremlina i da je Merkel vec preko 10 godina na vlasti i jos uvek ne posustaje... Da dodam i da je amerikanski dvopartijski sistem totalno zatajio i da nije nista bolji od Kineskog jednopartijskog bi verovatno dovela do ludila te iste. E sad sto se pobeki pale na Hollywood filmove..., e to je vise nedostatak kulture nego bilo sta drugo. Pozdrav iz Amerike Anglofili :)

Bata Stojkovic

pre 8 godina

@BeKo, Gresis sinak, Lavrov samo trazi da ista pravila vaze za Djokovica kao i za ostale. Ne moze Djokovic da ima pravo na vise celindza ili dve prve serve a drugi ne. Ili jos bolje ne moze Djokovic da bude i igrac i sudija u isto vreme. Shvatas li sad koliko ti je argument plitak?

BeKo

pre 8 godina

He, he Lavrov traži da recimo Đoković igra jednom rukom jer je eto mnogo dominantan nad ostalima. Pa nije Amerika slučajno najdominantnija sila od drugog svetskog rata. Oni su jedini dovoljno bogati i tehnološki napredni da dovuku pola milona vojnika bilo gde i tamo ih drže 2,3,5 godina. Kada neko drugi bude to mogao sebi da priušti (Kina, Eu) oni će to koristiti i sigurno se neće odreći te mogućnosti zato što neko to traži. Dok god im se može da to rade oni će to raditi, a kada ne budu više mogli tražiće kao i Rusija sada da se ograniči taj koji tada bude imao tu moć.

X=iks

pre 8 godina

Ako Amerika glumi svetskog policajca vi ste definitivno svetski mafijas!!!!
(Panto, 2. oktobar 2015 15:32)

GENIJALNA OPSERVACIJA!!! Citav Svet u 10 reci.

Afganistan, Cehoslovacka, Ukrajina, Belorusija itd.

pre 8 godina

Rusija ce predloziti deklaraciju o nemesanju u unutarnje stvari drugih drzava............:D:D:D:D:D:D:D

Nosikiriki

pre 8 godina

Prekrsit cu pravilo i odstupiti od teme, isprika svima unaprijed. Muci me jedno pitanje vec duze vrijeme. Zasto ni jedna slavenska drzava nije razvila demokraciju prije pada komunizma? Nas Slavena ima mislim oko 300 mil. i drzimo ogromne prirodne resurse, svi se vise-manje razumijemo u govoru, a nema neke ekonomske suradnje, nismo razvili tehnologiju, nismo se obogatili, nismo iskoristili ni jednu prednost u odnosu na ostale Europljane. Stalno neke svadje i konflikti. Pitam se zasto je to tako? Ne nalazim ni jedan racionalan razlog. Jesmo li gluplji, manje marljivi, manje organizirani? Volimo misliti da imamo vece srce.

A kobasice voliš

pre 8 godina

@Nenad, 2. oktobar 2015 15:49

Nema mesta dilemi u vezi s tim što kao "rusofil", pravoslavac i Sloven volite američke filmove, košarku, koka kolu, italijansku modu, nemačke automobile. Ne isključuju se te stvari međusobno i samo licemerni ljudi zameraju na tome. Sasvim je prirodno i zdravorazumski da neko ko je osetio mane jednopolarnog sveta, na primer baš eksteritorijalnu primenu zakona - najbahatiji mogući primer moći - osudi i odbaci njegove glavne aktere i opredeli se za one koji se bore protiv njih, a sa druge strane prihvatiti lepe i korisne aspekte baš te kulture protiv čije se moći bori.
U tome i jeste stvar - odbaciti ono što ne valja, usvojiti ono što je dobro. Tako civilizacija ide napred.
I ponavljam, onaj ko spočitava kako se pljuje po Zapadu, a svi bi da žive na tom Zapadu mešaju babe i žabe, obični su licemeri i njihov sud se ne uzima u razmatranje.

DeXa

pre 8 godina

Kada Ameri nekog bombarduju onda je zbog nafte a kada rusi bombarduju oni ne bombarduju zbog nafte?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (VukPa, 2. oktobar 2015 17:00)

1. RUSIJA (75,7 triliona američkih dolara)

Uvjerljivo najveća država svijeta (jedna devetina ukupnog zemaljskog kopna) raspolaže s ubjedljivo najvećim prirodnim bogatstvima. Prva je u svijetu po zalihama zemnog plina i drvnih rezervi, druga po ugljenu i treća po zlatu, a i količine pronađene nafte među najvećima su na planetu. Mogle bi postati i uvjerljivo najveće ako se ostvare planovi Moskve o rudarenju ispod arktičkog okeana čiji se led ubrzano topi posljednjih godina.

Značajnima se smatraju i sibirska nalazišta rijetkih minerala koji bi trebalo da se koriste u tehnologijama budućnosti, a procjenjuje se da su poslije kineskih druga najveća u svijetu.

.........................

Neutron

pre 8 godina

Bili vi rusofili ili rusofobi, sve ovo sto je u govoru izreceno je ziva istina. Neznam kakav da si amerofil, moras da priznas da je to tako i sto je jos vaznije, da priznas da to nije pravedno stanje stvari. Opametimo se ljudi inace ima stvar da pukne, to je neminovno. A kada pune, bice kasno za kajanje.

misljenje

pre 8 godina

Zasto ni jedna slavenska drzava nije razvila demokraciju prije pada komunizma? Nas Slavena ima mislim oko 300 mil. i drzimo ogromne prirodne resurse...
(Nosikiriki, 2. oktobar 2015 16:44)

Nismo kolonizovali Afriku i Novi Svet (i još par sitnca pored toga). Rusi su kolonizovali Aziju i imali su imperiju (na putu da je povrate). Prosto. A demokratija je od Grka, ne od kolonijalista.

wes

pre 8 godina

Heheh, najviše će boljeti vas. Nemoguće je dobiti ovaj rat samo pomoću zračnih udara jer na terenu ima gotovo 100 000 pobunjenika. Ruska vojska se već pokazala kao neorganizirana sila, malu Čečeniju su uspjeli slomiti tek kad su prepolovili čečensko stanovništvo, SSSR je iz Afganistana pobjegao glavom bez obzira, a u Donbasu je status quo.

Aneksija Krima, gradnja ogromnog mosta koji veže Krim i Rusiju, izdržavanje marionetskih režima "Narodnih republika Donjecka i Luganksa", zapadne sankcije, pad cijene nafte, inflacija i pad rublje navješćuje da će se Rusija financijski iscrpjeti kao nekoć SSSR. A znamo kako je SSSR završio.

Bata Stojkovic

pre 8 godina

@Nenad, Vidis u normalnom svetu to i ne bi bio problem. Stvar je u tome sto i ovi koji se prse da su demokrate kao i ovi drugi koji se prse da se ne mesaju u stvari zele samo njih da sledis. Zasto ipak navijam da postoji balans? Iz istog razloga iz kojeg su americki "Ocevi nacije" odlucili da je za stabilnost njihove drzave apsolutno potrebno da postoji podela vlasti na izvrsnu, sudsku i zakonodavnu i da svaka od njih kontrolise onu drugu. Apsolutno isti princip treba da vazi i u medjunarodnim odnosima. Ne moze recimo grupa zemalja da odluci da napadne jednu zemlju, koja ih uz to ne ugrozava, pod izgovorom da spasavaju ugrozeno stanovnistvo da bi se kasnije ispistavilo da im je glavni cilj obicna otimacina teritorije i prirodnih bogatstava.

Milosav

pre 8 godina

Nisam kako ih neki ovde nazivaju rusofil ali mislim da je za ceo svet dobro da postoji balans Americi i NATO-u. Posle raspada Sovjetskog Saveza smo dobro videli sta je sve bilo svugde u svetu ukljucujuci i nasu zemlju, vrsljali su kako su hteli.
Bus stariji je lepo pocetkom 90-ih najavio "novi svetski poredak" izgleda da sada nastaje jedan noviji svetski poredak. Pitanje je u tome koliko je Rusija stvarno jaka da predstavi neku opoziciju zapadu.
Dobar indikator ce da bude ova akcija u Siriji, tu ce na videlo da izadje ideja da li stvarno mougu nesto da urade ili je sve samo retorika.
Ocigledno je da Amerika manipulacijom cene nafte uz pomoc svojih saveznika proba da Rusiju olsabi koliko je god moguce. Da li su nesto dugorocno postigli videce se uskoro.

Mil0van

pre 8 godina

Da su ovi spomenuti diktatori - izvesno je. Sad uzmi malo i ove nazovidemokratije u ostatku sveta. U USA se na poziciji predsednika menjaju scega 2-3 porodice, Obama je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Spanija je monarhija, kao i Norveska, UK,.... Naravno, oni malo umotaju to sto rade, tj stvari zavrsavaju u rukavicama pa tako u saradnji sa drugim mocnim igracima iz svojih redova glume neke izbore, a u stvari su svi koji dodju na neke funkcije njihovi pijuni, posto bez njihovog finansiranja nikad ne bi dosli do pozicija na kojima su.

komsija

pre 8 godina

Dare nisi dobro upucen.Rusi su u Siriji odgovorili na poziv sirijske vlade.U mom selu se kaze dobro dosao u moj dom, ali pokucaj na vrata.
Odobrenje SB ili zemlje o kojoj se radi.

Mairon

pre 8 godina

@Zasnovan je na konstantnom rastu, a to je, slozices se, nemoguce. Tim pre sto su resursi ograniceni. Sve sto je do sada moglo, moci ce sve manje. Drugim recima, moraces da radis vise, a da zaradjujes manje.

Naravno, to je jedna od odlika Neo-liberalnog ekonomskog modela koji je između ostalog, baziran na virtuelnoj ekonomiji i očiglednom potrebom za konstantnim uvećanjem profita.
Model rasta nakon Drugog Svetskog Rata je bio uspešan, na zapadu je cvetala srednja klasa, rasla kupovna moć stanovništva i potrošnja. Počev od osamdesetih godina i dolaska Regana na vlast u SAD, kao i Tačer u UK, date privilegije su polako uzimane nazad od strane elita. Prosečan prihod u SAD tokom poslednjih nekoliko decenija pada, srednja klasa je sve zaduženija te bukvalno živi od bankovnih zajmova.
Paralelno sa time, ne samo u SAD, porezi na krupni kapital su smanjivani, dok je opterećenje na rad raslo, a dolazi do postojane erozije prethodno zadobijenih prava radnika.
Naravno, elita i njena mašinerija rade u smeru u kome se mase ubeđuju kako je ovo zapravo dobro po njih pod izgovorom "napredka" i "rasta". Već je nekoliko ekonomista (čak i onih koji su ranije važili za najveće proponente ovakvog sistema poput Džefrija Saksa na primer) primetilo da u socio-ekonomskom smislu svet regresira u period sa kraja XIX veka i početkom XX, kada je kapital bezmalo držao sve povlastice.

Bez sumnje, ovakav ekonomski model takođe proizvodi krizu i to će se nastaviti.

Доктор за коментаре

pre 8 godina

@neutralni felsh, мене лично сваки пут буде стид када читам твоје коментаре, а нисам их ја писао. Некако, срамота, што се каже у народу.

Свет је био најмирнији у периоду од 1970 до 1980 године, али си ти превише млад да би то знао, јер ниси тад био рођен. У периоду од 1990 до 2000 године, само је Америка повела више од 3 међународна рата у којима је погинуло преко 100.000 људи. Да не причамо о распаду Југославије, СССР-а и другим потресима у свету...

EU

pre 8 godina

ocekujem velik broj minusa zato sto smo mi jedina nacija koja vise voli zatucanost i diktaurou od ekonmskog progresa i demokratije.
(Stefan, 2. oktobar 2015 15:29)

Stefane ti si suvise pametan i zato ti savetujem da odes iz Srbije. Nazalost ovi ljudi oko tebe jos uvek zive od mitova i bajki... samo to vise ne rade oko ognjista nego na FB i internetu - poneki, ostali su jos pored ognjista...

Đorđe

pre 8 godina

Šta je rekao pogrešno?
(Isto to je mogao da kaže i ministar Andore al' se ne bi čulo!)
Ukinuti UN i svet ostaviti samo sili ili dogovorima silnih?
Ako čamac (svet) opteretite samo s jedne strane prevrtanje je
neizbežno! Ravnoteža je osnov stavilnosti i jedini način da čamac
ostane na površini. Ko je završio osnovnu školu jasno mu je!

Ma jeste

pre 8 godina

Tako je, Lavrove, sad na scenu stupaju zemlje kod kojih je korupcija veca od ekonomije. Do sad je taj odnos bio izvitoperen, zar ne?
Procvetace svet kad ga budu kontrolisali Kinezi, Rusi i Brazilci jer je i u njihovim zemljama mirno, stabilno, prosperitetno, ma raj! A Sirijci beze prema istoku....

Martin

pre 8 godina

osecam ja neku promenu citav,dan i nisam bio svestan da je to,"kraj unipolarnog Sveta"....e hvala ti drze Lavrov i zahvali drugu Putinu,u moje ime molim te....i svim drugovima u Ruskoj vladi!hvala vam do neba,sto je kraj toga,necega!ma super se osecam!

Bush je bio Scherff

pre 8 godina

U USA se na poziciji predsednika menjaju scega 2-3 porodice, Obama je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Spanija je monarhija, kao i Norveska, UK,.... (Mil0van, 2. oktobar 2015 15:58) 

A da nece ipak biti da su one dve porodice (koja je treca?) u skorasnjoj istoriji (tacnije - samo jedna... za sada) ipak bile izuzetak koji potvrdjuje pravilo? Porodica Kennedy? Samo je John bio *Predsednik*. Porodica Clinton? Samo je Bill bio Predsednik... za sada. Ko jos? Kakve veze ima sto su one zemlje koje si nabrojao monarhije, ako im monarh ima ulogu, otprilike, zastave, grba i himne (malo je skuplji, doduse)? Da si bar rekao Saudijska Arabija, ili tako nesto (Jugoslavija pod Kraljem Aleksandrom, na primer)... Severna Koreja... Sirija pod dinastijom Assad...Rusija pod Putinom... ups - ne jos... za sada. Ali je i do sada on duze bio na vlasti, nego citava porodica Bush.
(trojanski konjusar)

Prava istina je da su svi predsednici SAD(sem dvojice) od Dz. Vasingtona do Obame bili u srodstvu. Iako crn, Obama nije izuzetak! U velikoj si zabludi ako smatras da britanska kruna ima samo protokolarnu funkciju. Prouci malo ko kontrolise stranke, tajna drustva, banke, emitovanje novca, rudnike...
U svakom slucaju, bolje je za svet da postoji vise centara moci nego samo 1 kao u poslsdnjih 25 godina. U protivnom cemo ziveti u onome sto je Orvel opisao u knjizi 1984. Veliki brat uzivo.

Nikolaj

pre 8 godina

Je li moguce da covjek koji je evo deset godina Ministar spoljnih poslova Rusije ( kako mu ne dosadi vise?!) moze ivako da mlati? Pozivaju se na medjunarodno pravo, a veze nemaju o njemu. Kako je brilijantno rekao neko u komentaru ispod: rusi kriju sve zive diktatore.

zivot i politika

pre 8 godina

(A kobasice voliš, 2. oktobar 2015 17:32)

Pogresna logika, ako sm(ij)em reci. Mora se napraviti razlika izmedju stanovnika neke zemlje i politike - dakle, ja americki narod jako volim, oni su veliki borci i vecini iskreni i srdacni. Kako volim te ljude, volim i neke proizvode koje kreiraju. Isto vazi i za Francuze, Engleze, Nemce, Japance itt. To isto vazi i za Kineze i Ruse. Medjutim, to sto volim ove ljude i proizvode koje prave (ako se pitate koji su to ruski proizvodi, navescu Boljsoj teatar, da ne idem dalje) ne mora da znaci da volim njihovu politiku

komsija

pre 8 godina

Stefane ni trunka stvarnosti u tvom komentaru.UN ne intervenisu bez odobrenja SB.Ko je nadlezan da usporedi bilo koga sa Hitlerom?kada je Naser nacionalizirao sueski kanal zapadnjaci su ga nazvali Hitlerom. UN nisu nicija prcija.

emil

pre 8 godina

Lavrov je najavio da će sa svim zemljama-članicama UN razmotriti mogućnost usvajanja deklaracije koja bi jasno potvrdila princip nemešanja u unutrašnja pitanja drugih država, kao jednog od temeljnih principa Povelje UN.

Važi Lavrov, ali će to morati onda da važi i za tvoju državu, onda i vi nećete više nikad smeti da se mešate u bilo kakva unutrašnja pitanja npr. Sirije, Irana, Srbije i svih država bivšeg SSSR.

predgradje

pre 8 godina

(Nenad, 2. oktobar 2015 15:49)

Pa eto napisao si zasta su Srbi opredeljeni, za zapad i taj nacin zivota, sto smo uvjek i bili, ne mozda onaj zapad kao sto su to neke napredne zemlje na zapadu, mozda vise kao predgradje zapadne civilizacije. Mislim na komplet prostor bivse Jugoslavije. Mi nikad nismo zvjeli "istocnjackim" nacinom zivota niti cemo ikad zivjeti.
A to pravoslavac, katolik, musliman, sloven, itd... to je samo misao s kojom se covjek poistovjeti, to nije nacin zivljenja!

neutralni felsh

pre 8 godina

U svakom slucaju, bolje je za svet da postoji vise centara moci nego samo 1 kao u poslsdnjih 25 godina. U protivnom cemo ziveti u onome sto je Orvel opisao u knjizi 1984. Veliki brat uzivo.
(Bush je bio Scherff, 02. oktobar 2015 18:46)

naprotiv, kod orvela u 84. svet je tripolaran: evroazija, okeanija i istazija. jer samo u takvoj fingiranoj koncentraciji navodno suprostavljeni rezimi-drzave mogu da potpuno manipulisu svako svojim stanovnistvom.
svet nikad nije bio mirnije mesto nego od 1990-2000. u deceniji potpunog unipolatlrizma. drugo je sto mi to nismo videli jer smo bili zauzeti toljagama i (zasluzeno) ziveli kao misevi u zapaljenoj rupi. posle su rusi opet digli glavu i poceli opet sa svojim sitnim kontrama, u nadi da opet vrate staru hegemoniju tamo gde su je imali. ali sada su tek nesto vise od gasnog dzina, strateski entitet relativno bezopasan ali zreo za izbegavanje. istok evrope su nepovratno izgubili, osim mozda ostrvce sa naivnom srbadijom, i od skora nesto petljaju oko turske i sad u siriji. u aziji su niko i nista, to u sustini drzi kina, tradicionalno vrlo nepoverljiva prema rusima. i to je to - lavrov u sustini vitla polupraznom puskom. rusija polako odlazi sa glavne scene, jer nema snagu da parira najmocnijima, a to su vasington (i evropski praporci) i peking. danas se biznis dogovara u aziji, a prezentuje na zapadu. vasa voljena moskva je dobra samo za nocni provod uz devojcurke za 50$, i sekundarni izvozni aranzman.
ukratko, mi, kao narod, tek kad se izlecimo od mitova, zivecemo bolje.

Matematika

pre 8 godina

Slažem se sa gospodinom Lavrovim da politička moć izrasta iz ekonomske moći, ali cifre ne lažu: Bruto Domaći Proizvod Rusije je manji od BDPa Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije ili Kalifornije. Moraće Rusija još mnogo godina da radi i napreduje da bi se uključila u ekonomsku trku sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom Unijom i Kinom kao ravnopravni igrač. Za sada deluje da je gospodin Obama potpuno u pravu: Rusija je respektabilna regionalna sila.

Harun el Rašid

pre 8 godina

(BeKo, 2. oktobar 2015 18:41)
EU ima previše unutrašnjih problema, rekao bih centrifugalnih sila koje joj ne dozvoljavaju da postane ekonomska sila. Ona takođe politički ne može da deluje ozbiljno u tom smislu jer ne postoji telefon koji možeš da okreneš da bi dobio EU. Parafraziram Kisindžera, za one sa jeftinijim ulaznicama. Na kraju, ne manje važno, u vojnom smislu EU je skoro neprimetna, gledano u odnosu na sile kao što su Rusija, Kina, SAD.

(stefan, 2. oktobar 2015 18:09)
UN jesu nastale posle Drugog svetskog rata, preciznije početak nastanka organizacije je već za vreme rata, ali i kao takve su rekao bih naslednica Društva naroda. To prvo, a drugo, vojne agresije i intervencije, kao i mešanja u unutrašnja pitanja drugih nezavisnih država, kao posao UN valjda podrazumevaju nekakav konsenzus ili bar većinsku saglasnost. Zanimljivo je kako taj deo vešto zaobilaziš, pokušavajući da nam poturiš kukavičje jaje. Kako to da USA i njihovi zapadni saveznici mogu da intervenišu po svetu u navedene svrhe bez saglasnosti ostalih članica UN? Ako to rade, a kao što znamo radili su i rade dovoljno dugo bez saglasnosti UN, čemu onda UN? Tu leži i one čuvene kovanice "međunarodna zajednica" i "ceo svet", a to ceo nije ni jedna desetina sveta. Gde su Kina, Rusija, Indija? Ko je njima dao pravo da samo sebe i svoj svet vide kao deo zajednice, ko im daje pravo da sopstveni kulturni model nameću i promovišu, milom ili češće silom?

nema deda mraza

pre 8 godina

za razliku od ostalih ja se secam kako su ziveli cesi, madjari, rumuni i bugari.

ako se smejete na njihov sadasnji prosek zarade znajte da je i to mnogostruko vise od onoga sto su imali pod rusima

medjunarodno pravo

pre 8 godina

(stefan...)

Secao sam da je OEBS imao izricitu stavku o nemesanju u unutrasnje poslove drugih zemalja - jedan od inicijatora ovog clana je bila SFRJ. Nisam bio siguran po pitanju medjunarodnog prava pa sam potrazio na internetu - tu je jasno receno da mesanje nije dozvoljeno, kao sto je jasno receno da je moguce umesati se na poziv date zemlje (engleski tekst je ispod)
In international law, the principle of non-intervention includes, but is not limited to, the prohibition of the threat or use of force against the territorial integrity or political independence of any state (Article 2.4 of the Charter).
Intervention (even military intervention) with the consent, properly given, of the Government of a State is not precluded.

Sputnjikovci

pre 8 godina

Bipolarni svet po Rusima: hladni rat, kubanska kriza na ivici nuklearnog rata, sovjetska okupacija pola evrope, Titov rezim u Jugoslaviji, vijetnamski i korejski rat, diktature u Siriji, Iraku etc. SPASIBA, NO THANKS!

Karlo

pre 8 godina

@Mihailo 'neprežaljeni Sovjetski savez' čime si diskreditovao sve ostalo napisano
(mklo, 2. oktobar 2015 15:42)

Pa i u tom Sovjetskom savezu su osudili zlocinca Staljina za smrt miliona ljudi, nego ovaj Mihailo siri ovdje staljinizam kojeg je Tito iskorijenio, izgleda ne dovoljno efikasno kad opet staljinisti dizu glavu!

daleko vam lepa kuca

pre 8 godina

Kako god. Mozda jeste kraj unipolarnog sveta, al meni je drago da smo mi ovde u Srbiji okruzeni zemljama NATO, a i geografski smo prilicno udaljeni od Rusije. Tako da smo, zeleli to ili ne, zasticeni od Ruske okupacije i ukrajinskog scenarija.

Nosikiriki

pre 8 godina

Istina je politicka moc proporcional a ekonomskoj moci, plus i nesto ugled i vjerodostojnost. Kina i Rusija su ojacale i nema vise velike prevlasti Zapada, iako je Zapad jos u prednosti, ali jasno je da se to ubrzano mijenja. Prijedlog nemjesenja u unutarnje stvari bio bi uvjerljiv da nije afere s Krimom i Ukrajinom. iako ideja potpunog drzanja po strani i nije najbolja, jer uvijek ima ludjaka koji zarobe vlastiti narod diktaturom i veliko je pitanje treba li ostati po strani ili pomoci narodu da se oslobodi diktatora. S druge strane rizicno je uvoziti demokraciju tamo gdje za nju narod nije spreman. Vidimo rezultate sa arapskim proljecem. Razorene zemlje i beskrajne kolone izbjeglica. Pravi je izazov naci pravu mjeru i pravi trenutak.

Dare

pre 8 godina

Cuj "On je najavio da će Rusija predložiti usvajanje međunarodne deklaracije u kojoj bi se utvrdio princip nemešanja u unutrašnja pitanja drugih država.". Pa sta vi trazite u Siriji i zasto se mjesate (i jos bombardujete) u unutrasnja pitanja. Sve sami licemjeri, i Rusi i Ameri, i Kinezi, Njemci i ostali. Svako gleda svoj interes a onamo postenjacinje.

EtoSaramPoTudjemZidu

pre 8 godina

Kratkorocno da,zabolet ce i te kako zapad ali dugorocno Rusi su nadrljali. Primili su se na Americke fore ! Eto vam vruc krompir heheh!

trojanski konjusar

pre 8 godina

U USA se na poziciji predsednika menjaju scega 2-3 porodice, Obama je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Spanija je monarhija, kao i Norveska, UK,.... (Mil0van, 2. oktobar 2015 15:58)

A da nece ipak biti da su one dve porodice (koja je treca?) u skorasnjoj istoriji (tacnije - samo jedna... za sada) ipak bile izuzetak koji potvrdjuje pravilo? Porodica Kennedy? Samo je John bio *Predsednik*. Porodica Clinton? Samo je Bill bio Predsednik... za sada. Ko jos? Kakve veze ima sto su one zemlje koje si nabrojao monarhije, ako im monarh ima ulogu, otprilike, zastave, grba i himne (malo je skuplji, doduse)? Da si bar rekao Saudijska Arabija, ili tako nesto (Jugoslavija pod Kraljem Aleksandrom, na primer)... Severna Koreja... Sirija pod dinastijom Assad...Rusija pod Putinom... ups - ne jos... za sada. Ali je i do sada on duze bio na vlasti, nego citava porodica Bush.

stefan

pre 8 godina

temelj Ujedinjenih nacija nije "nemešanje u unutrašnja pitanja"! setimo se kada i zašto su nastale Ujedinjene nacije: neposredno posle Drugog svetskog rata, da se isti ne bi ponovio, donete su povelje koje će preventivno delovati, sprečiti i kazniti počinioce zličina. Ujedinjene nacije ne bi imale smisla da ne postoji ono što se kaže u prvom poglavlju prvog artikla u provoj rečenici, "Svrhe i principi" da je "svrha Ujedinjenih nacija da očuvaju međunarodni mir i sigurnost, da preuzmu kolektivne mere za prevenciju i uklanjanje pretnji po mir, i da uguše akte agresije..." dakle, vojne intervencije su ne samo moguće i ne samo poželjne, već su, da bi Ujedinjene nacije uopšte imale smisla, neophodne, ako se čine zličini na terenu, bilo gde na svetu, i da su potpisnici u obavezi ne samo da, ako je neophodno i vojno spreče/zaustave zločine, već i da kazne zličince. to je temelj Ujedinjenih nacija. da li je to logično ili ne, da li je to arhaizam koji valja menjati ili je dobar kao takav -- ostavimo sada to po strani: ovo što Lavrom kaže nema veze sa Ujedinjenim nacijama. i ono što prosečni stanovnik ove planete misli o UN-u, pa samim tim i prosečan Srbin, nije UN. Ujedinjene nacije su organizacija nastala dogovorom saveznika koji su vojno pobedili Hitlera, te je osnova organizacije sprečavanje i kažnjavanje novih Hitlera.

BeKo

pre 8 godina

@ (Bata Stojkovic, 02. oktobar 2015 16:58)

Pa nije to teniski meč već politička borba gde svako gleda svoj interes koji se na kraju svede na ekonomski, i gde u suštini ne postoje pravila i nikad neće postojati. Ko može najjačeg (ma ko to bio) da prisili da se povinuje pravilima? Da je situacija obrnuta tj. da je Lavrov u poziciji Amerike baš bih voleo da čujem njegov odgovor na ovakav predlog. To što tebi lično neodgovara trenutno stanje to je tvoj problem. Možda će jednog dana Rusija biti ta koja će biti moćnija od Amerike u budućnosti ali neće biti skoro. Jedino ko ih u skorije vreme može skinuti sa trona je Kina i možda EU (uz centralnu vladu kao USA)

medjunarodno pravo

pre 8 godina

Zasto bre dva minusa dole ispod (do sada), pa ja sam samo preveo ono sto kaze medjunarodno pravo... jedino sto mi pada na pamet da minusi stizu od onih koji ne zele da se postuje medjunarodno pravo...

emil

pre 8 godina

(Martin, 2. oktobar 2015 17:24)
Martine, i kod mene to isto osećanje ceo dan i da nisam pročitao ovo saopštenje drugova iz Moskve ne bi ni znao o čemu se zapravo radi.

ne srljaj! ceka te topovska zavrsnica.

pre 8 godina

Cuj ovu dvojicu ahahaha, pa nema goreg kriminalca od korumpiranog policajca, ccc...
(Sah-mat, 2. oktobar 2015 17:02)

Ako je policija korumpirana, to znaci da vlada mafija i naravno da ima goreg kriminalca - to je onaj mafijas koji je tog policajca korumpirao. Ako je Amerika "svetski policajac" i ako je korumpirani policajac, ko bi bio taj koji je korumpirao? Policajac moze biti bahat, nasilan, moze cak i da primi poneku narukvicu, neku novcanicu u vozackoj dozvoli, na primer, ali da jos ne bude onaj korumpirani policajac za koga se moze reci "nema goreg kriminalca..." Stavise, moze i takav policajac biti prilicno zestok u borbi protiv prave mafije. Daleko od toga da je Amerika idealna i da lici na superjunaka iz policijskih filmova, ali, dok drzi za vrat svetskog mafijasa, moze se nesto i otrpeti. Ja cu se zabrinuti tek kad se slize s njim, to ce onda biti korumpirani policajac. Ako se kriminalac i siledzija zali na pendrek, to me, iskreno, bas mnogo i ne sekira. Sigurno je da ce taj svakog policajca mrzeti. Onog korumpiranog - nesto manje..

Ivan Novkovic

pre 8 godina

Sudeci po komentarima vecina je procitala samo naslov. Takve sto citaju samo naslove ne treba objavljivati. Lavrov je verovatno najjaci diplomata u Evropi i nije cudno da tako cenjenog coveka isture da prica gluposti u ime Rusije. Sve receno iz njegovih usta cenjenije je nego da je to rekao neki Pućko ili Meda kojeg nigde nema. Pojeo ga demokratski mrak.

Panto

pre 8 godina

Hahaha. Irogantni Rusi. A vi se ne mesate u unutrasnje pitanje drugih drzava? Koga bre ti pravis budalom. Nabrojacu Samo par drzava Gde se vi mesate velikom merom. Na prvom mestu Srbija, Ukraina, Sirija, Juzna Osetia I Gruzija,Belorusija.... O cemu bre ti pricas?? Pa bombardovanjem protivnika Asada se mesate Bas u tu unutrasnju politiku drugih drzava samo radi vaseg interesa. Svi zive diktatore ovoga sveta krijete u Moskvi. Bas zbog toga sto ste porodici Milosevic I Karic dali azil ne mogu da vas gledam. Sramota o cemu vi pricate. Ako Amerika glumi svetskog policajca vi ste definitivno svetski mafijas!!!!

student

pre 8 godina

Slazem se sa svemu sto je predlozio. Ali mozda da i oni izadju iz Ukrajine, Gruzije, Osetije...i ostalih okolnih "nezavisnih" drzava pa onda da pricamo o tim stvarima ? Ameri su jos gori naravno. A definitivno ce se morati nesto mijenjati, Kina, Indija, Malezija, Brazil...mnogi pusu za vratom.

Stefan

pre 8 godina

Haha bas je kraj,izgleda da rusi nisu naucili lekciju da se svet osvaja diplomatijom i ekonomijom a ne bombama da nije tako onda bi i severna koreja bila supersila. Izgleda da je Lavrov zaboravio da je amerika i dalje vodeca ekonomija i da ceo civilzovani svet stoji na njenoj strani,za razliku od rusije koja da nema prirodna bogatsva bi bila ekonomski slabije razvijena od pojedinih africkih zemalja sto se lepo vidi pod ovim sankcijama a da ne kazem da su najveci saveznici diktatora putina njegovi drugari diktatori lukasenko i asad .Naravno ocekujem velik broj minusa zato sto smo mi jedina nacija koja vise voli zatucanost i diktaurou od ekonmskog progresa i demokratije.

wes

pre 8 godina

Heheh, najviše će boljeti vas. Nemoguće je dobiti ovaj rat samo pomoću zračnih udara jer na terenu ima gotovo 100 000 pobunjenika. Ruska vojska se već pokazala kao neorganizirana sila, malu Čečeniju su uspjeli slomiti tek kad su prepolovili čečensko stanovništvo, SSSR je iz Afganistana pobjegao glavom bez obzira, a u Donbasu je status quo.

Aneksija Krima, gradnja ogromnog mosta koji veže Krim i Rusiju, izdržavanje marionetskih režima "Narodnih republika Donjecka i Luganksa", zapadne sankcije, pad cijene nafte, inflacija i pad rublje navješćuje da će se Rusija financijski iscrpjeti kao nekoć SSSR. A znamo kako je SSSR završio.

Afganistan, Cehoslovacka, Ukrajina, Belorusija itd.

pre 8 godina

Rusija ce predloziti deklaraciju o nemesanju u unutarnje stvari drugih drzava............:D:D:D:D:D:D:D

BeKo

pre 8 godina

He, he Lavrov traži da recimo Đoković igra jednom rukom jer je eto mnogo dominantan nad ostalima. Pa nije Amerika slučajno najdominantnija sila od drugog svetskog rata. Oni su jedini dovoljno bogati i tehnološki napredni da dovuku pola milona vojnika bilo gde i tamo ih drže 2,3,5 godina. Kada neko drugi bude to mogao sebi da priušti (Kina, Eu) oni će to koristiti i sigurno se neće odreći te mogućnosti zato što neko to traži. Dok god im se može da to rade oni će to raditi, a kada ne budu više mogli tražiće kao i Rusija sada da se ograniči taj koji tada bude imao tu moć.

Nikolaj

pre 8 godina

Je li moguce da covjek koji je evo deset godina Ministar spoljnih poslova Rusije ( kako mu ne dosadi vise?!) moze ivako da mlati? Pozivaju se na medjunarodno pravo, a veze nemaju o njemu. Kako je brilijantno rekao neko u komentaru ispod: rusi kriju sve zive diktatore.

daleko vam lepa kuca

pre 8 godina

Kako god. Mozda jeste kraj unipolarnog sveta, al meni je drago da smo mi ovde u Srbiji okruzeni zemljama NATO, a i geografski smo prilicno udaljeni od Rusije. Tako da smo, zeleli to ili ne, zasticeni od Ruske okupacije i ukrajinskog scenarija.

X=iks

pre 8 godina

Ako Amerika glumi svetskog policajca vi ste definitivno svetski mafijas!!!!
(Panto, 2. oktobar 2015 15:32)

GENIJALNA OPSERVACIJA!!! Citav Svet u 10 reci.

Mirko

pre 8 godina

konacno se Rusij uspravila,dosta americke bahatosti i njenih poltrona..ako imaju nesto protiv neka krenu ma ruse a onda cao svima na planeti a naravno to nece biti...zato Srbijo okraci se Rusima dosta ponizavanj od USA...sve mi se cini da je onaj sto dodje iz haga u pravu svidelo se to ili ne meni ili nekom drugom ali je tako.

Dare

pre 8 godina

Cuj "On je najavio da će Rusija predložiti usvajanje međunarodne deklaracije u kojoj bi se utvrdio princip nemešanja u unutrašnja pitanja drugih država.". Pa sta vi trazite u Siriji i zasto se mjesate (i jos bombardujete) u unutrasnja pitanja. Sve sami licemjeri, i Rusi i Ameri, i Kinezi, Njemci i ostali. Svako gleda svoj interes a onamo postenjacinje.

neutralni felsh

pre 8 godina

U svakom slucaju, bolje je za svet da postoji vise centara moci nego samo 1 kao u poslsdnjih 25 godina. U protivnom cemo ziveti u onome sto je Orvel opisao u knjizi 1984. Veliki brat uzivo.
(Bush je bio Scherff, 02. oktobar 2015 18:46)

naprotiv, kod orvela u 84. svet je tripolaran: evroazija, okeanija i istazija. jer samo u takvoj fingiranoj koncentraciji navodno suprostavljeni rezimi-drzave mogu da potpuno manipulisu svako svojim stanovnistvom.
svet nikad nije bio mirnije mesto nego od 1990-2000. u deceniji potpunog unipolatlrizma. drugo je sto mi to nismo videli jer smo bili zauzeti toljagama i (zasluzeno) ziveli kao misevi u zapaljenoj rupi. posle su rusi opet digli glavu i poceli opet sa svojim sitnim kontrama, u nadi da opet vrate staru hegemoniju tamo gde su je imali. ali sada su tek nesto vise od gasnog dzina, strateski entitet relativno bezopasan ali zreo za izbegavanje. istok evrope su nepovratno izgubili, osim mozda ostrvce sa naivnom srbadijom, i od skora nesto petljaju oko turske i sad u siriji. u aziji su niko i nista, to u sustini drzi kina, tradicionalno vrlo nepoverljiva prema rusima. i to je to - lavrov u sustini vitla polupraznom puskom. rusija polako odlazi sa glavne scene, jer nema snagu da parira najmocnijima, a to su vasington (i evropski praporci) i peking. danas se biznis dogovara u aziji, a prezentuje na zapadu. vasa voljena moskva je dobra samo za nocni provod uz devojcurke za 50$, i sekundarni izvozni aranzman.
ukratko, mi, kao narod, tek kad se izlecimo od mitova, zivecemo bolje.

EU

pre 8 godina

ocekujem velik broj minusa zato sto smo mi jedina nacija koja vise voli zatucanost i diktaurou od ekonmskog progresa i demokratije.
(Stefan, 2. oktobar 2015 15:29)

Stefane ti si suvise pametan i zato ti savetujem da odes iz Srbije. Nazalost ovi ljudi oko tebe jos uvek zive od mitova i bajki... samo to vise ne rade oko ognjista nego na FB i internetu - poneki, ostali su jos pored ognjista...

Sputnjikovci

pre 8 godina

Bipolarni svet po Rusima: hladni rat, kubanska kriza na ivici nuklearnog rata, sovjetska okupacija pola evrope, Titov rezim u Jugoslaviji, vijetnamski i korejski rat, diktature u Siriji, Iraku etc. SPASIBA, NO THANKS!

Martin

pre 8 godina

osecam ja neku promenu citav,dan i nisam bio svestan da je to,"kraj unipolarnog Sveta"....e hvala ti drze Lavrov i zahvali drugu Putinu,u moje ime molim te....i svim drugovima u Ruskoj vladi!hvala vam do neba,sto je kraj toga,necega!ma super se osecam!

emil

pre 8 godina

Lavrov je najavio da će sa svim zemljama-članicama UN razmotriti mogućnost usvajanja deklaracije koja bi jasno potvrdila princip nemešanja u unutrašnja pitanja drugih država, kao jednog od temeljnih principa Povelje UN.

Važi Lavrov, ali će to morati onda da važi i za tvoju državu, onda i vi nećete više nikad smeti da se mešate u bilo kakva unutrašnja pitanja npr. Sirije, Irana, Srbije i svih država bivšeg SSSR.

Ma jeste

pre 8 godina

Tako je, Lavrove, sad na scenu stupaju zemlje kod kojih je korupcija veca od ekonomije. Do sad je taj odnos bio izvitoperen, zar ne?
Procvetace svet kad ga budu kontrolisali Kinezi, Rusi i Brazilci jer je i u njihovim zemljama mirno, stabilno, prosperitetno, ma raj! A Sirijci beze prema istoku....

Mihailo

pre 8 godina

Nadam se da neće ostati samo na rečima. Dok je postojao Sovjetski Savez ipak se znao kakav takav red; od raspada Saveza - katastrofa, kaubojština najgore vrste, uz iživljavanje na Bliskom istoku koje ne može rečima da se opiše.

Rusi ne smeju da odstupe ni u Siri ni u Ukrajini, ovo im je prelomni trenutak. Ili će se povratiti snagu i uticaj kakav je imao neprežaljeni Sovjetski Savez ili će ostati u podređenom položaju i sa relativno ograničenom ulogom u rešavanju svetskih problema.
Ne odstupati ni po koju cenu, makar došlo i do sukoba sa SAD u Siriji i Ukrajini. Što reče вождь Staljin: "Verujem samo u jednu stvar - u snagu ljudske volje", a Rusima bar volja, naročito kada su ugroženi kao što je danas to slučaj, nikada nije nedostajala.

expert

pre 8 godina

Slazem se sa svemu sto je predlozio. Ali mozda da i oni izadju iz Ukrajine, Gruzije, Osetije...i ostalih okolnih "nezavisnih" drzava pa onda da pricamo o tim stvarima ? Ameri su jos gori naravno. A definitivno ce se morati nesto mijenjati, Kina, Indija, Malezija, Brazil...mnogi pusu za vratom.
(student, 2. oktobar 2015 15:23)

U Osetiji su jer je Osetija tako želela. A prvi put čujem da su u Gruziji i Ukrajini. Znam da su na ruskom Krimu i u Ruskom Donjecku i Lugansku.

EtoSaramPoTudjemZidu

pre 8 godina

Kratkorocno da,zabolet ce i te kako zapad ali dugorocno Rusi su nadrljali. Primili su se na Americke fore ! Eto vam vruc krompir heheh!

predgradje

pre 8 godina

(Nenad, 2. oktobar 2015 15:49)

Pa eto napisao si zasta su Srbi opredeljeni, za zapad i taj nacin zivota, sto smo uvjek i bili, ne mozda onaj zapad kao sto su to neke napredne zemlje na zapadu, mozda vise kao predgradje zapadne civilizacije. Mislim na komplet prostor bivse Jugoslavije. Mi nikad nismo zvjeli "istocnjackim" nacinom zivota niti cemo ikad zivjeti.
A to pravoslavac, katolik, musliman, sloven, itd... to je samo misao s kojom se covjek poistovjeti, to nije nacin zivljenja!

Matematika

pre 8 godina

Slažem se sa gospodinom Lavrovim da politička moć izrasta iz ekonomske moći, ali cifre ne lažu: Bruto Domaći Proizvod Rusije je manji od BDPa Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije ili Kalifornije. Moraće Rusija još mnogo godina da radi i napreduje da bi se uključila u ekonomsku trku sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom Unijom i Kinom kao ravnopravni igrač. Za sada deluje da je gospodin Obama potpuno u pravu: Rusija je respektabilna regionalna sila.

Nenad

pre 8 godina

Možda ovaj moj komentar nije baš direktno vezan konkretno za ovu vest...ali... rekao bih nešto o onome što ja mislim o Rusiji sa jedne i USA, zapadu uopšte sa druge strane. Mislim da smo mi Srbi pomalo čudni, izgubljeni između ta dva sveta i da nikada nećemo moći da se opredelimo za jednu ili drugu stranu i zbog toga i uvek nadrljamo. Polazim od sebe, a iskreno mislim da je većina Srba takva. Naime, ja sam sa jedne strane Rusofil, pravoslavac, sloven... da ne nabrajam, ko razume shvatiće, a sa druge strane volim Američke filmove, koka kolu, NBA ligu, Italijansku modu, Nemačke automobile, Engleski i Španski fudbal...uopšteno zapadni način života. Mislim da su skoro svi Srbi takvi i da mi uopšte nismo u stanju da se odlučimo za jednu ili drugu stranu...

Зналац

pre 8 godina

Из твојих уста у Божије уши! Само напред, велика већина Срба је уз вас! Видећете то и по плусевима! ))

nema deda mraza

pre 8 godina

za razliku od ostalih ja se secam kako su ziveli cesi, madjari, rumuni i bugari.

ako se smejete na njihov sadasnji prosek zarade znajte da je i to mnogostruko vise od onoga sto su imali pod rusima

Karlo

pre 8 godina

@Mihailo 'neprežaljeni Sovjetski savez' čime si diskreditovao sve ostalo napisano
(mklo, 2. oktobar 2015 15:42)

Pa i u tom Sovjetskom savezu su osudili zlocinca Staljina za smrt miliona ljudi, nego ovaj Mihailo siri ovdje staljinizam kojeg je Tito iskorijenio, izgleda ne dovoljno efikasno kad opet staljinisti dizu glavu!

trojanski konjusar

pre 8 godina

U USA se na poziciji predsednika menjaju scega 2-3 porodice, Obama je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Spanija je monarhija, kao i Norveska, UK,.... (Mil0van, 2. oktobar 2015 15:58)

A da nece ipak biti da su one dve porodice (koja je treca?) u skorasnjoj istoriji (tacnije - samo jedna... za sada) ipak bile izuzetak koji potvrdjuje pravilo? Porodica Kennedy? Samo je John bio *Predsednik*. Porodica Clinton? Samo je Bill bio Predsednik... za sada. Ko jos? Kakve veze ima sto su one zemlje koje si nabrojao monarhije, ako im monarh ima ulogu, otprilike, zastave, grba i himne (malo je skuplji, doduse)? Da si bar rekao Saudijska Arabija, ili tako nesto (Jugoslavija pod Kraljem Aleksandrom, na primer)... Severna Koreja... Sirija pod dinastijom Assad...Rusija pod Putinom... ups - ne jos... za sada. Ali je i do sada on duze bio na vlasti, nego citava porodica Bush.

emil

pre 8 godina

(Martin, 2. oktobar 2015 17:24)
Martine, i kod mene to isto osećanje ceo dan i da nisam pročitao ovo saopštenje drugova iz Moskve ne bi ni znao o čemu se zapravo radi.

BeKo

pre 8 godina

@ (Bata Stojkovic, 02. oktobar 2015 16:58)

Pa nije to teniski meč već politička borba gde svako gleda svoj interes koji se na kraju svede na ekonomski, i gde u suštini ne postoje pravila i nikad neće postojati. Ko može najjačeg (ma ko to bio) da prisili da se povinuje pravilima? Da je situacija obrnuta tj. da je Lavrov u poziciji Amerike baš bih voleo da čujem njegov odgovor na ovakav predlog. To što tebi lično neodgovara trenutno stanje to je tvoj problem. Možda će jednog dana Rusija biti ta koja će biti moćnija od Amerike u budućnosti ali neće biti skoro. Jedino ko ih u skorije vreme može skinuti sa trona je Kina i možda EU (uz centralnu vladu kao USA)

Goki56

pre 8 godina

Koliko ostrascenih komentara...strasno. Da li se i jedan pitao zasto su Rusi stvarno usli u sukob u Siriji...NAFTA. Cena nafte je pala sa preko 100 dolara po barelu na oko 40 dolara a Islamska Drzava prodaje naftu i po 20 dolara po barelu. Ko kupuje tu ID naaftu i ko je napravio najvece zalihe u istoriji covecanstva i kako placaju tu naftu...to su pitanja koje treba postaviti. Kad pogledate kako je ID opremljena pitate se odakle im to!? Sve zemlje koje se bune i protive Ruskoj intervenciji su napravile najvece zalihe nafte. Svi koji su mislili da ce Rusi sve gledati mirno su jako naivni. Pa njima ekonomija od izvoza nafte naajvise ovisi. Sta ce biti na kraju svega...niko ne zna...jadni sirijci, libijci i iranci.

ne srljaj! ceka te topovska zavrsnica.

pre 8 godina

Cuj ovu dvojicu ahahaha, pa nema goreg kriminalca od korumpiranog policajca, ccc...
(Sah-mat, 2. oktobar 2015 17:02)

Ako je policija korumpirana, to znaci da vlada mafija i naravno da ima goreg kriminalca - to je onaj mafijas koji je tog policajca korumpirao. Ako je Amerika "svetski policajac" i ako je korumpirani policajac, ko bi bio taj koji je korumpirao? Policajac moze biti bahat, nasilan, moze cak i da primi poneku narukvicu, neku novcanicu u vozackoj dozvoli, na primer, ali da jos ne bude onaj korumpirani policajac za koga se moze reci "nema goreg kriminalca..." Stavise, moze i takav policajac biti prilicno zestok u borbi protiv prave mafije. Daleko od toga da je Amerika idealna i da lici na superjunaka iz policijskih filmova, ali, dok drzi za vrat svetskog mafijasa, moze se nesto i otrpeti. Ja cu se zabrinuti tek kad se slize s njim, to ce onda biti korumpirani policajac. Ako se kriminalac i siledzija zali na pendrek, to me, iskreno, bas mnogo i ne sekira. Sigurno je da ce taj svakog policajca mrzeti. Onog korumpiranog - nesto manje..

stefan

pre 8 godina

temelj Ujedinjenih nacija nije "nemešanje u unutrašnja pitanja"! setimo se kada i zašto su nastale Ujedinjene nacije: neposredno posle Drugog svetskog rata, da se isti ne bi ponovio, donete su povelje koje će preventivno delovati, sprečiti i kazniti počinioce zličina. Ujedinjene nacije ne bi imale smisla da ne postoji ono što se kaže u prvom poglavlju prvog artikla u provoj rečenici, "Svrhe i principi" da je "svrha Ujedinjenih nacija da očuvaju međunarodni mir i sigurnost, da preuzmu kolektivne mere za prevenciju i uklanjanje pretnji po mir, i da uguše akte agresije..." dakle, vojne intervencije su ne samo moguće i ne samo poželjne, već su, da bi Ujedinjene nacije uopšte imale smisla, neophodne, ako se čine zličini na terenu, bilo gde na svetu, i da su potpisnici u obavezi ne samo da, ako je neophodno i vojno spreče/zaustave zločine, već i da kazne zličince. to je temelj Ujedinjenih nacija. da li je to logično ili ne, da li je to arhaizam koji valja menjati ili je dobar kao takav -- ostavimo sada to po strani: ovo što Lavrom kaže nema veze sa Ujedinjenim nacijama. i ono što prosečni stanovnik ove planete misli o UN-u, pa samim tim i prosečan Srbin, nije UN. Ujedinjene nacije su organizacija nastala dogovorom saveznika koji su vojno pobedili Hitlera, te je osnova organizacije sprečavanje i kažnjavanje novih Hitlera.

Milojko

pre 8 godina

Ovi Anglofili su bas neki znalci, nema sta. Znaju i da je Amerika plutokratija a ne demokratija, znaju i da Amerikanski predsednik vlada kao i svaki diktator, ukazima i vetoima. Jedina razlika je sto stvarna vlast ne sedi u Beloj Kuci, samo izvrsilac, za razliku od Kremlina i da je Merkel vec preko 10 godina na vlasti i jos uvek ne posustaje... Da dodam i da je amerikanski dvopartijski sistem totalno zatajio i da nije nista bolji od Kineskog jednopartijskog bi verovatno dovela do ludila te iste. E sad sto se pobeki pale na Hollywood filmove..., e to je vise nedostatak kulture nego bilo sta drugo. Pozdrav iz Amerike Anglofili :)

Sah-mat

pre 8 godina

Ako Amerika glumi svetskog policajca vi ste definitivno svetski mafijas!!!!

@(Panto, 2. oktobar 2015 15:32)

GENIJALNA OPSERVACIJA!!! Citav Svet u 10 reci.
@
(X=iks, 2. oktobar 2015 16:34)


Cuj ovu dvojicu ahahaha, pa nema goreg kriminalca od korumpiranog policajca, ccc...

!

pre 8 godina

@neutralni felsh
Skroz netacno.
Prvo, od 1990 do 2000 svet je bio mnogo gori nego danas.
Rat u Iraku, genocid i gradjanski rat u Ugandi, raspad SFRJ, kasnije rat na Kosovu i bombardovanje Jugoslavije. Mozda si cuo za to? A gomilu manjih sukoba da ne pominjem.
Svidjalo se tebi ili ne, Rusija je trenutno prva svetska sila.
Za neke tuzno, ali istinito.
U Evropi radi sta hoce, samu EU dovela je u raskol oko Ukrajine.
U Aziji se pita vise od bilo koga. Kakva Kina!? Kina druskane radi ono sto im Rusija kaze, jer kao prvo, Kina vojno zavisi od Rusije, 90% naoruzanja kupuje od Rusije ili pravi po ruskoj licenci, a Rusija joj je jedini garant da se SAD jednog dana ne odluce da Kini uvedu "demokratiju". Kao drugo, Rusija je Kini bitna zbog Indije, sa kojom je Kina tradicionalno u sukobu. Indija takodje vojno zavisi od Rusije i pod velikim je ruskim uticajem.
Ekonomski Kina najbolje sa Rusima saradjuje. Usred zapadnih sankcija Kina potpisuje najvece ugovore sa Rusima. Rusi imaju prirodna bogatstva, a jedini su kojima niko ta bogatstva ne moze oteti. Dakle, za Kinu jedini pouzdan izvor snabdevanja. Rusija i Kina osnovale su i vojni savez.
Na Bliskom Istoku, Rusija sada vlada. Iran, Sirija, cak i dojucerasnji USA saveznik Irak, sada su pod ruskom komandom. Irak zove Ruse u pomoc.Egipat potpisuje vojne i ekonomske ugovore sa Rusima. Kipar daje vojnu bazu Rusiji... A SAD? Gube stare saveznike i gube poverenje. Svet se upravo promenio, ti to ne zelis da priznas.

Susjed

pre 8 godina

Panto@ nisam ljubitelj Rusa, ali sto se tiče Sirije potpuno su u pravu, njih je zvao legitimni predsjednik za razliku od Amera koji se sami pozovu "uvođenjem demokracije" i poslje nastane sve samo ne demokracija.

Доктор за коментаре

pre 8 godina

ocekujem velik broj minusa zato sto smo mi jedina nacija koja vise voli zatucanost i diktaurou od ekonmskog progresa i demokratije.
(Stefan, 2. oktobar 2015 15:29)

Stefane ti si suvise pametan i zato ti savetujem da odes iz Srbije. Nazalost ovi ljudi oko tebe jos uvek zive od mitova i bajki... samo to vise ne rade oko ognjista nego na FB i internetu - poneki, ostali su jos pored ognjista...
(EU, 2. oktobar 2015 16:38)

Другови демократори, ако смо ми затуцани и ми волимо диктаторе, како онда назвати једну нацију која је у задњих 200 година имала више ратова него Римска империја? Како називате нацију која свој поглед на ствари намеће целом свету и то бомбама? Како се назива владавина светских моћника који ето по вама нису диктатори а од чије руке гину стотине хиљада цивила? Шта је то амерички сан ако није мит и бајка?

Не бих вас питао шта је то огњиште, мислим да ви још увек имате пећинске слике у својим главама док сањате о слободном западном свету због кога цео остали свет умире у најгорим мукама. Ето вам истина у лице. Довиђења.

дендара

pre 8 godina

Аууу како је само ово одрадио Лавров! Велемајстор, нема шта. Јако до самог краја и све то под санкцијама!

dzoni

pre 8 godina

@Stefan
Mnogo su civilizovovani kad sponzorisu sve moguce teroriste.
Pod civilizovanim svetom smatras verovatno i s. Arabiju i pakistan postu su oni najveci americki saveznici tamo... Ne zaboravi da je cak i talibanska drzava bila do 5 septembra americki saveznik.. Rambo i talibani najbolji drugari

Pravda

pre 8 godina

1. Ajmo sad da osnuje sud za NATO zločince.
2. Da se plati sva šteta zemljama koju su uništili NATO zlikovci.
3. ima još i još stvari......................

George

pre 8 godina

Slusajte vi "prozapadnjaci", kao prvo, demokratija u onom najljepsem smislu te rijeci ne postoji. Izbori su samo privid i nista mi ne odlucujemo jer ako mi zaista i hocemo nesto onda se to naziva populizam. Drugo: zapadne "demokratje" zive i zivjet ce dok god je ovako bolje od na slavena zato sto su kolonizatori, a mi se mozemo transformirati u najdemokratskuija drustva i nikad ih necemo dostici. Citajte malo vise i bice vam jasnije.

obi van

pre 8 godina

@Nenad
ja takođe volim američku kulturu i jako cijenim američki narod ali ne volim njihovu politiku i to meni ne predstavlja nikakav konflikt

ako smem da dodam

pre 8 godina

Možda ovaj moj komentar nije baš direktno vezan konkretno za ovu vest...ali... rekao bih nešto o onome što ja mislim o Rusiji sa jedne i USA, zapadu uopšte sa druge strane. Mislim da smo mi Srbi pomalo čudni, izgubljeni između ta dva sveta i da nikada nećemo moći da se opredelimo za jednu ili drugu stranu i zbog toga i uvek nadrljamo. Polazim od sebe, a iskreno mislim da je većina Srba takva. Naime, ja sam sa jedne strane Rusofil, pravoslavac, sloven... da ne nabrajam, ko razume shvatiće, a sa druge strane volim Američke filmove, koka kolu, NBA ligu, Italijansku modu, Nemačke automobile, Engleski i Španski fudbal...uopšteno zapadni način života. Mislim da su skoro svi Srbi takvi i da mi uopšte nismo u stanju da se odlučimo za jednu ili drugu stranu...
(Nenad, 2. oktobar 2015 15:49)

Dragi Nenade, razumem te u potpunosti. Nezavisno od izbora ove ili one strane, treba da postanes svestan da svet zasnovan na liberalnom kapitalizmu unistava sam taj svet i zivot. Zasnovan je na konstantnom rastu, a to je, slozices se, nemoguce. Tim pre sto su resursi ograniceni. Sve sto je do sada moglo, moci ce sve manje. Drugim recima, moraces da radis vise, a da zaradjujes manje. Verujem da ti to ne odgovara pa da treba da se pobunis, a ne da se zadovoljis gledanjem americkih filmova, fudbala, ispijanjem koka kole... Sustina coveka nije u tome, vec u kreativnosti, radu, druzenju, formiranju porodice, dugovnom razvoju.

Mil0van

pre 8 godina

Da su ovi spomenuti diktatori - izvesno je. Sad uzmi malo i ove nazovidemokratije u ostatku sveta. U USA se na poziciji predsednika menjaju scega 2-3 porodice, Obama je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Spanija je monarhija, kao i Norveska, UK,.... Naravno, oni malo umotaju to sto rade, tj stvari zavrsavaju u rukavicama pa tako u saradnji sa drugim mocnim igracima iz svojih redova glume neke izbore, a u stvari su svi koji dodju na neke funkcije njihovi pijuni, posto bez njihovog finansiranja nikad ne bi dosli do pozicija na kojima su.

xy

pre 8 godina

@nenad A šta misliš kako se u Rusiji živi? Voze lade stare 20 godina, ne gledaju Premijer ligu i Primeru, ne piju Pepsi ili kolu? 21. vek je, globalizacija, nema toga što zanima malog Amera, a da je malom Rusu nedostupno. Druga je stvar što se ovde zna jedino za američke filmove, pa mislimo da svi istočno od nas žive u getu.

DeXa

pre 8 godina

Kada Ameri nekog bombarduju onda je zbog nafte a kada rusi bombarduju oni ne bombarduju zbog nafte?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (VukPa, 2. oktobar 2015 17:00)

1. RUSIJA (75,7 triliona američkih dolara)

Uvjerljivo najveća država svijeta (jedna devetina ukupnog zemaljskog kopna) raspolaže s ubjedljivo najvećim prirodnim bogatstvima. Prva je u svijetu po zalihama zemnog plina i drvnih rezervi, druga po ugljenu i treća po zlatu, a i količine pronađene nafte među najvećima su na planetu. Mogle bi postati i uvjerljivo najveće ako se ostvare planovi Moskve o rudarenju ispod arktičkog okeana čiji se led ubrzano topi posljednjih godina.

Značajnima se smatraju i sibirska nalazišta rijetkih minerala koji bi trebalo da se koriste u tehnologijama budućnosti, a procjenjuje se da su poslije kineskih druga najveća u svijetu.

.........................

Bush je bio Scherff

pre 8 godina

U USA se na poziciji predsednika menjaju scega 2-3 porodice, Obama je samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Spanija je monarhija, kao i Norveska, UK,.... (Mil0van, 2. oktobar 2015 15:58) 

A da nece ipak biti da su one dve porodice (koja je treca?) u skorasnjoj istoriji (tacnije - samo jedna... za sada) ipak bile izuzetak koji potvrdjuje pravilo? Porodica Kennedy? Samo je John bio *Predsednik*. Porodica Clinton? Samo je Bill bio Predsednik... za sada. Ko jos? Kakve veze ima sto su one zemlje koje si nabrojao monarhije, ako im monarh ima ulogu, otprilike, zastave, grba i himne (malo je skuplji, doduse)? Da si bar rekao Saudijska Arabija, ili tako nesto (Jugoslavija pod Kraljem Aleksandrom, na primer)... Severna Koreja... Sirija pod dinastijom Assad...Rusija pod Putinom... ups - ne jos... za sada. Ali je i do sada on duze bio na vlasti, nego citava porodica Bush.
(trojanski konjusar)

Prava istina je da su svi predsednici SAD(sem dvojice) od Dz. Vasingtona do Obame bili u srodstvu. Iako crn, Obama nije izuzetak! U velikoj si zabludi ako smatras da britanska kruna ima samo protokolarnu funkciju. Prouci malo ko kontrolise stranke, tajna drustva, banke, emitovanje novca, rudnike...
U svakom slucaju, bolje je za svet da postoji vise centara moci nego samo 1 kao u poslsdnjih 25 godina. U protivnom cemo ziveti u onome sto je Orvel opisao u knjizi 1984. Veliki brat uzivo.

Bata Stojkovic

pre 8 godina

@BeKo, Gresis sinak, Lavrov samo trazi da ista pravila vaze za Djokovica kao i za ostale. Ne moze Djokovic da ima pravo na vise celindza ili dve prve serve a drugi ne. Ili jos bolje ne moze Djokovic da bude i igrac i sudija u isto vreme. Shvatas li sad koliko ti je argument plitak?

A kobasice voliš

pre 8 godina

@Nenad, 2. oktobar 2015 15:49

Nema mesta dilemi u vezi s tim što kao "rusofil", pravoslavac i Sloven volite američke filmove, košarku, koka kolu, italijansku modu, nemačke automobile. Ne isključuju se te stvari međusobno i samo licemerni ljudi zameraju na tome. Sasvim je prirodno i zdravorazumski da neko ko je osetio mane jednopolarnog sveta, na primer baš eksteritorijalnu primenu zakona - najbahatiji mogući primer moći - osudi i odbaci njegove glavne aktere i opredeli se za one koji se bore protiv njih, a sa druge strane prihvatiti lepe i korisne aspekte baš te kulture protiv čije se moći bori.
U tome i jeste stvar - odbaciti ono što ne valja, usvojiti ono što je dobro. Tako civilizacija ide napred.
I ponavljam, onaj ko spočitava kako se pljuje po Zapadu, a svi bi da žive na tom Zapadu mešaju babe i žabe, obični su licemeri i njihov sud se ne uzima u razmatranje.

Hemingvej

pre 8 godina

Loše je kad se samo jedan pita - to je drugo ime za diktaturu. Ne verujem u teoriju da samo jedna zemlja treba da bude lider u svemu.Svi smo na gubitku ako su samo ameri pretplaćeni na naučni i tehnološki razvoj - a ostatak sveta treba da kaska za njima - i da se ovakvo ustrojstvo sveta održava silom(nato silom) .Mislim da je u nacionalnom interesu amerike da što pre prihvati novu realnost.

Nosikiriki

pre 8 godina

Istina je politicka moc proporcional a ekonomskoj moci, plus i nesto ugled i vjerodostojnost. Kina i Rusija su ojacale i nema vise velike prevlasti Zapada, iako je Zapad jos u prednosti, ali jasno je da se to ubrzano mijenja. Prijedlog nemjesenja u unutarnje stvari bio bi uvjerljiv da nije afere s Krimom i Ukrajinom. iako ideja potpunog drzanja po strani i nije najbolja, jer uvijek ima ludjaka koji zarobe vlastiti narod diktaturom i veliko je pitanje treba li ostati po strani ili pomoci narodu da se oslobodi diktatora. S druge strane rizicno je uvoziti demokraciju tamo gdje za nju narod nije spreman. Vidimo rezultate sa arapskim proljecem. Razorene zemlje i beskrajne kolone izbjeglica. Pravi je izazov naci pravu mjeru i pravi trenutak.

Nenad

pre 8 godina

(Nenad, 2. oktobar 2015 15:49)

Dragi Nenade, razumem te u potpunosti. Nezavisno od izbora ove ili one strane, treba da postanes svestan da svet zasnovan na liberalnom kapitalizmu unistava sam taj svet i zivot. Zasnovan je na konstantnom rastu, a to je, slozices se, nemoguce. Tim pre sto su resursi ograniceni. Sve sto je do sada moglo, moci ce sve manje. Drugim recima, moraces da radis vise, a da zaradjujes manje. Verujem da ti to ne odgovara pa da treba da se pobunis, a ne da se zadovoljis gledanjem americkih filmova, fudbala, ispijanjem koka kole... Sustina coveka nije u tome, vec u kreativnosti, radu, druzenju, formiranju porodice, dugovnom razvoju.

Apsolutno se slažem sa tobom da to što sam ja naveo nije suština čoveka. Ali, ja nisam klinac, imam 38 godina, imam porodicu, radim često i po 12 do 15 sati dnevno i jedva preživljavam sa tom platom, pri tome radeći posao koji je prilično odgovoran i zasniva se uglavnom na rešavanju tuđih problema. ali, kao i svakom čoveku potrebno mi je ponekad malo opuštanja i ne vidim ništa pogrešno u tome što je to recimo gledanje Engleskog fudbala. To nije suština, ali jeste deo života i ja sam to i hteo da kažem, da je nama u Srbiji način života mnogo više zapadnjački, a da nam je srce na istoku

Đorđe

pre 8 godina

Šta je rekao pogrešno?
(Isto to je mogao da kaže i ministar Andore al' se ne bi čulo!)
Ukinuti UN i svet ostaviti samo sili ili dogovorima silnih?
Ako čamac (svet) opteretite samo s jedne strane prevrtanje je
neizbežno! Ravnoteža je osnov stavilnosti i jedini način da čamac
ostane na površini. Ko je završio osnovnu školu jasno mu je!

Bata Stojkovic

pre 8 godina

I da se rezolucije UN postuju od strane svih a posebno zemalja potpisnica a ne da se kao u slucaju Srbije prave blesavi i jos nas teraju da se odricemo nasih prava a sve u ime nekih tudjih interesa.

Milosav

pre 8 godina

Nisam kako ih neki ovde nazivaju rusofil ali mislim da je za ceo svet dobro da postoji balans Americi i NATO-u. Posle raspada Sovjetskog Saveza smo dobro videli sta je sve bilo svugde u svetu ukljucujuci i nasu zemlju, vrsljali su kako su hteli.
Bus stariji je lepo pocetkom 90-ih najavio "novi svetski poredak" izgleda da sada nastaje jedan noviji svetski poredak. Pitanje je u tome koliko je Rusija stvarno jaka da predstavi neku opoziciju zapadu.
Dobar indikator ce da bude ova akcija u Siriji, tu ce na videlo da izadje ideja da li stvarno mougu nesto da urade ili je sve samo retorika.
Ocigledno je da Amerika manipulacijom cene nafte uz pomoc svojih saveznika proba da Rusiju olsabi koliko je god moguce. Da li su nesto dugorocno postigli videce se uskoro.

Bata Stojkovic

pre 8 godina

@Nenad, Vidis u normalnom svetu to i ne bi bio problem. Stvar je u tome sto i ovi koji se prse da su demokrate kao i ovi drugi koji se prse da se ne mesaju u stvari zele samo njih da sledis. Zasto ipak navijam da postoji balans? Iz istog razloga iz kojeg su americki "Ocevi nacije" odlucili da je za stabilnost njihove drzave apsolutno potrebno da postoji podela vlasti na izvrsnu, sudsku i zakonodavnu i da svaka od njih kontrolise onu drugu. Apsolutno isti princip treba da vazi i u medjunarodnim odnosima. Ne moze recimo grupa zemalja da odluci da napadne jednu zemlju, koja ih uz to ne ugrozava, pod izgovorom da spasavaju ugrozeno stanovnistvo da bi se kasnije ispistavilo da im je glavni cilj obicna otimacina teritorije i prirodnih bogatstava.

Nosikiriki

pre 8 godina

Prekrsit cu pravilo i odstupiti od teme, isprika svima unaprijed. Muci me jedno pitanje vec duze vrijeme. Zasto ni jedna slavenska drzava nije razvila demokraciju prije pada komunizma? Nas Slavena ima mislim oko 300 mil. i drzimo ogromne prirodne resurse, svi se vise-manje razumijemo u govoru, a nema neke ekonomske suradnje, nismo razvili tehnologiju, nismo se obogatili, nismo iskoristili ni jednu prednost u odnosu na ostale Europljane. Stalno neke svadje i konflikti. Pitam se zasto je to tako? Ne nalazim ni jedan racionalan razlog. Jesmo li gluplji, manje marljivi, manje organizirani? Volimo misliti da imamo vece srce.

zivot i politika

pre 8 godina

(A kobasice voliš, 2. oktobar 2015 17:32)

Pogresna logika, ako sm(ij)em reci. Mora se napraviti razlika izmedju stanovnika neke zemlje i politike - dakle, ja americki narod jako volim, oni su veliki borci i vecini iskreni i srdacni. Kako volim te ljude, volim i neke proizvode koje kreiraju. Isto vazi i za Francuze, Engleze, Nemce, Japance itt. To isto vazi i za Kineze i Ruse. Medjutim, to sto volim ove ljude i proizvode koje prave (ako se pitate koji su to ruski proizvodi, navescu Boljsoj teatar, da ne idem dalje) ne mora da znaci da volim njihovu politiku

komsija

pre 8 godina

Dare nisi dobro upucen.Rusi su u Siriji odgovorili na poziv sirijske vlade.U mom selu se kaze dobro dosao u moj dom, ali pokucaj na vrata.
Odobrenje SB ili zemlje o kojoj se radi.

Ivan Novkovic

pre 8 godina

Sudeci po komentarima vecina je procitala samo naslov. Takve sto citaju samo naslove ne treba objavljivati. Lavrov je verovatno najjaci diplomata u Evropi i nije cudno da tako cenjenog coveka isture da prica gluposti u ime Rusije. Sve receno iz njegovih usta cenjenije je nego da je to rekao neki Pućko ili Meda kojeg nigde nema. Pojeo ga demokratski mrak.

Mairon

pre 8 godina

@Zasnovan je na konstantnom rastu, a to je, slozices se, nemoguce. Tim pre sto su resursi ograniceni. Sve sto je do sada moglo, moci ce sve manje. Drugim recima, moraces da radis vise, a da zaradjujes manje.

Naravno, to je jedna od odlika Neo-liberalnog ekonomskog modela koji je između ostalog, baziran na virtuelnoj ekonomiji i očiglednom potrebom za konstantnim uvećanjem profita.
Model rasta nakon Drugog Svetskog Rata je bio uspešan, na zapadu je cvetala srednja klasa, rasla kupovna moć stanovništva i potrošnja. Počev od osamdesetih godina i dolaska Regana na vlast u SAD, kao i Tačer u UK, date privilegije su polako uzimane nazad od strane elita. Prosečan prihod u SAD tokom poslednjih nekoliko decenija pada, srednja klasa je sve zaduženija te bukvalno živi od bankovnih zajmova.
Paralelno sa time, ne samo u SAD, porezi na krupni kapital su smanjivani, dok je opterećenje na rad raslo, a dolazi do postojane erozije prethodno zadobijenih prava radnika.
Naravno, elita i njena mašinerija rade u smeru u kome se mase ubeđuju kako je ovo zapravo dobro po njih pod izgovorom "napredka" i "rasta". Već je nekoliko ekonomista (čak i onih koji su ranije važili za najveće proponente ovakvog sistema poput Džefrija Saksa na primer) primetilo da u socio-ekonomskom smislu svet regresira u period sa kraja XIX veka i početkom XX, kada je kapital bezmalo držao sve povlastice.

Bez sumnje, ovakav ekonomski model takođe proizvodi krizu i to će se nastaviti.

misljenje

pre 8 godina

Zasto ni jedna slavenska drzava nije razvila demokraciju prije pada komunizma? Nas Slavena ima mislim oko 300 mil. i drzimo ogromne prirodne resurse...
(Nosikiriki, 2. oktobar 2015 16:44)

Nismo kolonizovali Afriku i Novi Svet (i još par sitnca pored toga). Rusi su kolonizovali Aziju i imali su imperiju (na putu da je povrate). Prosto. A demokratija je od Grka, ne od kolonijalista.

Neutron

pre 8 godina

Bili vi rusofili ili rusofobi, sve ovo sto je u govoru izreceno je ziva istina. Neznam kakav da si amerofil, moras da priznas da je to tako i sto je jos vaznije, da priznas da to nije pravedno stanje stvari. Opametimo se ljudi inace ima stvar da pukne, to je neminovno. A kada pune, bice kasno za kajanje.

medjunarodno pravo

pre 8 godina

Zasto bre dva minusa dole ispod (do sada), pa ja sam samo preveo ono sto kaze medjunarodno pravo... jedino sto mi pada na pamet da minusi stizu od onih koji ne zele da se postuje medjunarodno pravo...

Доктор за коментаре

pre 8 godina

@neutralni felsh, мене лично сваки пут буде стид када читам твоје коментаре, а нисам их ја писао. Некако, срамота, што се каже у народу.

Свет је био најмирнији у периоду од 1970 до 1980 године, али си ти превише млад да би то знао, јер ниси тад био рођен. У периоду од 1990 до 2000 године, само је Америка повела више од 3 међународна рата у којима је погинуло преко 100.000 људи. Да не причамо о распаду Југославије, СССР-а и другим потресима у свету...

komsija

pre 8 godina

Stefane ni trunka stvarnosti u tvom komentaru.UN ne intervenisu bez odobrenja SB.Ko je nadlezan da usporedi bilo koga sa Hitlerom?kada je Naser nacionalizirao sueski kanal zapadnjaci su ga nazvali Hitlerom. UN nisu nicija prcija.

medjunarodno pravo

pre 8 godina

(stefan...)

Secao sam da je OEBS imao izricitu stavku o nemesanju u unutrasnje poslove drugih zemalja - jedan od inicijatora ovog clana je bila SFRJ. Nisam bio siguran po pitanju medjunarodnog prava pa sam potrazio na internetu - tu je jasno receno da mesanje nije dozvoljeno, kao sto je jasno receno da je moguce umesati se na poziv date zemlje (engleski tekst je ispod)
In international law, the principle of non-intervention includes, but is not limited to, the prohibition of the threat or use of force against the territorial integrity or political independence of any state (Article 2.4 of the Charter).
Intervention (even military intervention) with the consent, properly given, of the Government of a State is not precluded.

Harun el Rašid

pre 8 godina

(BeKo, 2. oktobar 2015 18:41)
EU ima previše unutrašnjih problema, rekao bih centrifugalnih sila koje joj ne dozvoljavaju da postane ekonomska sila. Ona takođe politički ne može da deluje ozbiljno u tom smislu jer ne postoji telefon koji možeš da okreneš da bi dobio EU. Parafraziram Kisindžera, za one sa jeftinijim ulaznicama. Na kraju, ne manje važno, u vojnom smislu EU je skoro neprimetna, gledano u odnosu na sile kao što su Rusija, Kina, SAD.

(stefan, 2. oktobar 2015 18:09)
UN jesu nastale posle Drugog svetskog rata, preciznije početak nastanka organizacije je već za vreme rata, ali i kao takve su rekao bih naslednica Društva naroda. To prvo, a drugo, vojne agresije i intervencije, kao i mešanja u unutrašnja pitanja drugih nezavisnih država, kao posao UN valjda podrazumevaju nekakav konsenzus ili bar većinsku saglasnost. Zanimljivo je kako taj deo vešto zaobilaziš, pokušavajući da nam poturiš kukavičje jaje. Kako to da USA i njihovi zapadni saveznici mogu da intervenišu po svetu u navedene svrhe bez saglasnosti ostalih članica UN? Ako to rade, a kao što znamo radili su i rade dovoljno dugo bez saglasnosti UN, čemu onda UN? Tu leži i one čuvene kovanice "međunarodna zajednica" i "ceo svet", a to ceo nije ni jedna desetina sveta. Gde su Kina, Rusija, Indija? Ko je njima dao pravo da samo sebe i svoj svet vide kao deo zajednice, ko im daje pravo da sopstveni kulturni model nameću i promovišu, milom ili češće silom?