Sreda, 02.09.2015.

20:25

Svi bez sirijskog pasoša moraju van Budimpešte?

Prema nezvaničnim informacijama, mađarska policija bi sve bez sirijskog pasoša mogla da na silu sprovede iz Budimpešte, javlja novinar B92 s mesta zbivanja.

Izvor: B92

Svi bez sirijskog pasoša moraju van Budimpešte? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Slavonac

pre 8 godina

Odgovor je jasan, Samo je Sirija u ratu, a svi ostali su ekonomski imigranti i potencijalni teroristički spavači. Nije ovo odluka Mađarske već cijele EU. Sve će ih se deportirati nazad

laki

pre 8 godina

A zašto oni idu u Evropu u zemlje koje im ni religijski ni običajno ni kulturno nisu ne slične, nego upravo astronomski suprotne? Molim neka mi neko na ovo odgovori logično a ne sa glupostima o ekonomiji siromaštvu i sl. Zašto ne idu u bratske im bogate arapske države? Ili su u pitanju hrišćani iz Sirije? Molimo za odgovor.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igor 1959, 2. septembar 2015 21:14)

Zato što S.Arabija i okolne zemlje nisu potpisnice Konvencije o pravima izbeglica i zato što ih ništa ne obavezuje da moraju zbrinuti izbeglice, dakle imaju ih pravo vratiti nazad odakle su i dosli, dok zemlje potpisnice ne smeju da vrate ni jednu jedinu izbeglicu nazad u zemlju porekla dok god postoji opasnost.

Alias

pre 8 godina

Red je jedno, a beda nesto sasvim drugo. Cudna vremena su stigla u Evropu. Sve ovo sto se dogadja mora da ima neko logicno objasnjenje. Mislim da nam se to objasnjenje nece dopasti ako ikada dodjemo do istine.

Ja

pre 8 godina

@Realno
Ti sa kosova su emigrirali uglavnom u Beograd, ali cujem od Kraljevcana, Cacana, Milanovcana da ih ipak tamo ima najvise.
Pored Milanovca su cak i nazvali neko mesto Kosovska Mitrovica. Cirkus...

sila

pre 8 godina

Sećam se kada je za vreme bombardovanja majka pokušala mene i sestru da prebaci kod ujaka u Francusku za vreme bombardovanja, tražili su nam vize do kojih nismo mogli da dođemo zbog toga što je konzulat bio zatvoren. Nismo mogli ni mađarsku granicu da pređemo. A sada Francuzi mudruju kako se Evropa ponaša prema izbeglicama. Evropska unija je najlicemernija organizacija posle Ujedinjenih Nacija. Neprestano drobi o ljudskim pravima a sama ih selektivno sprovodi, kada joj i kako odgovara. I ta Konvencija o pravima izbeglica važi samo ponekad, čime je stekla status bezrezervne gluposti.

Vlada komunista

pre 8 godina

madjarska je u pravu, sirijci jesu u ratu dok ostali ne. E to oko otimanja hrane: nemojte da spinujete, već vidjeno sto puta na našim televizijama devedesetih godina. Nemojte da slikate samo decu, slikajte malo i nabildovane mladiće koji mogu konju rep da izvuku a izležavaju se po parkovima.
Ja bi ženama i deci dao slobodan prolaz a muškarci...malo sačekajte da vidimo ko ste i odakle, šta ste i zašto dolazite. Nema potrebe da se vi brinete za žene i decu, vi se lepo vratite i pobedite u ratu da i žene i deca mogu da se vrate svojoj kući. A dok vi oslobadjate zemlju mi im garantujemo pun konfor i sigurnost, može? Ne može? E sad svi nazad odakle ste i došli. E tako se to radi.

legenda

pre 8 godina

Marko je dao jednostavan i precizan odgovor. Zakon velikih brojeva, prosto. A Evropa izigrava francusku sobaricu, dok Madjari glume izbacivača u klubu

srbija

pre 8 godina

Je l' ima neko informacije kakvo je stanje sa putnicima koji nisu azilanti? Da li oni dolaze do vozova za Nemacku, Austriju bez problema?

adriano_galliani

pre 8 godina

Zašto ne idu u bratske im bogate arapske države? Ili su u pitanju hrišćani iz Sirije? Molimo za odgovor.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (igor 1959, 2. septembar 2015 21:14)

Зато што тако нешто не постоји. Да, Саудијска Арабија је богата држава, али за владајућу класу, нешто слично као у Средњем веку - двор и властела уживају огромна богатства. Остали, па не баш. Емирати су нешто боља солуција, али ни тамо није много боље. Западна Европа је по свим параметрима далеко најбоља солуција. А кад смо код тога - Србија је убедљиво најгора.

mickey

pre 8 godina

Zato kod nas mogu svi. Sa pasosem, bez pasosa, da l si zdrav ili imas neku prenosivu bolestinu... Nema veze, udji slobodno, razapni sator u centru Beograda i uzivaj. "U Srbiju su svi dobro dosli", sta vise radujemo se predstojecim izbeglicama. Mozda imamo pravo na neku novcanu naknadu od EU, ali i ako ne daju - nema veze, "Srbija se nece ponizavati da niotkoga trazi, novac". Gradjani Srbije uzivaju da novac uzet od bahatih i situiranih penzionera i naroda, koji su nekad cinili srednji sloj, podeli nekim za nas, Bog nek mi oprosti, totalno nebitnim ljudima.

Simon

pre 8 godina

Poslednja rečenica ovog teksta mi je pocepala srce. Na CNN limunada reportaže sam istreniran da apsolutno ne reagujem, kako god uvili, čime god se služili. Ovoj reportaži B92 i ovom reporteru verujem. Deca dakle nasrću da bi došla do voća u Budimpešti, uz uznemirujuće scene?! Meni, kada god pođem sa sinom na pijacu, svaka tetka i nakupac sa tezge ubace po jabuku ili par šljiva više - da dečko brzo poraste... Ne, ovo je strašno, ova poslednja rečenica teksta me je razbila skroz. Tuga.

beograd

pre 8 godina

Malopre je CNN prikazao telo decaka, starosti 3-4 godine, koje je.voda izbacila na neku od obala tzv imigrantske rute.
Boze pa da li je moguce da je toliko nesrece oko nas?!

Mladen

pre 8 godina

Nije stvar u religiji, nego u zivotnom standardu. Sem u zaostalim zemljama niko ti nece pruziti ruku zato sto je neko tvoje religije, odnosno odseci istu ako nisi . Nisam religiozan, ali zivim po moralnim nacelima prihvacenim u vecini civilizovanih drustva. Ja postujem drugacije misljenje i trazim da drugi postuju moje .

(*)

pre 8 godina

Jadni ovi klinci na fotografiji mnogo su bre mrsavi :(. Inace, zasto idu, gde, zasto toliki put i to sa decom, zasto bas sad... ne znam, jeste cudno, takoreci fenomen bez obzira da li je organizovano, spontano ili polu organizovano, ali mozda mi ne mozemo da razumemo njihovu situaciju, "nismo bili u njihovim cipelama" pa je malo bezveze da se pravimo pametni posle tusiranja i vecere. Jedino sto je sigurno je da im je tesko, ovi sa decom sigurno nisu krenuli u avanturu i zezanje, pa cak i da imaju kintu ovakva zivotna neizvesnost i lutanje, zice, panduri, granice, zidovi... to sve coveku skida svaki dan par godina zivota. Vrlo neozbiljno i bezdusno od strane mocnih likova i zemalja ovakvo zezanje ljudskim zivotima. Naravno mali i naivni obavezno nagrabuse (mi i ovi migranti tu spadamo po difoltu...). Uglavnom, nista novo nazalost, samo je vidljivije.

Realno

pre 8 godina

@igor 1959

Sirijske izbeglice su u situaciji kao sto su bili Srbi proterani tokom 'oluje' koji su naseljavani na Kosovo i koji su posle 1999.god najvecim delom emigrirali u Kanadu i Australiju.

Posle "sestodnevnog" rata u Izraelu, veliki broj Palestinaca je izbegao u Liban sto je imalo za psoledicu sva previranja u regionu koja su na kraju dovela do gradjanskog rata u Libanu 1975-1990.god. S obzirom da su i okolne zemlje (Sirija i Jordan), posredno ili neposredno bile upletene u taj sukob, niko nije postedjen, a uzimajuci u obzir kako je krenulo "sirenje demokratije" u vidu "arapskih proleca" u zemljama Sredozemlja, i da se vecina ljudi jos uvek seca rata u Libanu, Sirijci koji dolaze u Evropu to rade jer zele utociste u zemljama u kojima su male sanse da izbiju neki slicni sukobi

netko

pre 8 godina

nesto meni nije bas jasno.

ok rat je u siriji. ali gde su bili dosad? 3 godine se vec tabaju tamo.
a ostale zemlje iz kojih dolaze su relativno mirne.

razumem, treba bezati ako ti je glava u pitanju, ali 1000km? i to sa malom decom? i to zato da leze po parkovoma ili u nekom kampu u toj EU?

meni je to neshvatljivo, sa malom decom u ruci i jednom torbom ne bi isao dalje od prve sigurne zemlje, ne bih decu izlagao ovolikom riziku.

a liberali koji ce me pljuvati zbog ovoga neka ucute, ima i dece po srbiji sto su gladna, sto se ne trudite oko njih malo?
nego su sad izbeglice IN pa pravimo dreku da privucemo paznju.

Ivan ZG

pre 8 godina

"Zašto ne idu u bratske im bogate arapske države? Ili su u pitanju hrišćani iz Sirije? Molimo za odgovor."

Idu, ogromna većina je u Egiptu, Jordanu, Turskoj.

marko

pre 8 godina

@igor 1959

Evo linka na kome cete dobiti odgovor na Vase pitanje. Ocigledno se uopste niste informisali.

https://www.youtube.com/watch?v=0_QrIapiNOw

Ukratko, od 20 miliona stanovnika, 12 miliona je pobeglo iz svojih kuca. 8 miliona je izbeglo u ostale krajeve Sirije, 4 miliona u okolne zemlje, koje ste naveli, a samo oko 250 hiljada u EU.

BeKo

pre 8 godina

@(igor 1959, 02. septembar 2015 21:14)

A zašto su Ugri (Mađari) sa Urala došli u panonsku niziju? Zašto su Kelti iz panonske nizije završili u Irskoj? Srbi iz Ukrajine došli na Balkan? Turci iz zapadne Kine u malu Aziju?
Sigurno su i njih neki tadašnji ameri nagovorili!

igor 1959

pre 8 godina

A zašto oni idu u Evropu u zemlje koje im ni religijski ni običajno ni kulturno nisu ne slične, nego upravo astronomski suprotne? Molim neka mi neko na ovo odgovori logično a ne sa glupostima o ekonomiji siromaštvu i sl. Zašto ne idu u bratske im bogate arapske države? Ili su u pitanju hrišćani iz Sirije? Molimo za odgovor.

nele

pre 8 godina

Evo svima odgovora zašto mađari drže te ljude i ne puštaju ih na voz

"Due to recent events the German Embassy Budapest allows itself to point out the following:
The Dublin Convention is applicable European legislation. This means that applicants for asylum are required to register themselves in the country through which they entered the EU border. The asylum procedure is principally to be performed in that country." ne znam da li smem objaviti i link od nemačke ambasade u Budimpešti ali evo ga http://www.budapest.diplo.de/ tekst je u sredini crvenim uokviren

su

pre 8 godina

za ovaj poduhvat imaju dva dana,pošto se u petak igra utakmica Madjarska - Rumunija,a svi navijaci, i madjari i rumuni silaze na toj istoj stanici Keleti...

netko

pre 8 godina

nesto meni nije bas jasno.

ok rat je u siriji. ali gde su bili dosad? 3 godine se vec tabaju tamo.
a ostale zemlje iz kojih dolaze su relativno mirne.

razumem, treba bezati ako ti je glava u pitanju, ali 1000km? i to sa malom decom? i to zato da leze po parkovoma ili u nekom kampu u toj EU?

meni je to neshvatljivo, sa malom decom u ruci i jednom torbom ne bi isao dalje od prve sigurne zemlje, ne bih decu izlagao ovolikom riziku.

a liberali koji ce me pljuvati zbog ovoga neka ucute, ima i dece po srbiji sto su gladna, sto se ne trudite oko njih malo?
nego su sad izbeglice IN pa pravimo dreku da privucemo paznju.

igor 1959

pre 8 godina

A zašto oni idu u Evropu u zemlje koje im ni religijski ni običajno ni kulturno nisu ne slične, nego upravo astronomski suprotne? Molim neka mi neko na ovo odgovori logično a ne sa glupostima o ekonomiji siromaštvu i sl. Zašto ne idu u bratske im bogate arapske države? Ili su u pitanju hrišćani iz Sirije? Molimo za odgovor.

su

pre 8 godina

za ovaj poduhvat imaju dva dana,pošto se u petak igra utakmica Madjarska - Rumunija,a svi navijaci, i madjari i rumuni silaze na toj istoj stanici Keleti...

mickey

pre 8 godina

Zato kod nas mogu svi. Sa pasosem, bez pasosa, da l si zdrav ili imas neku prenosivu bolestinu... Nema veze, udji slobodno, razapni sator u centru Beograda i uzivaj. "U Srbiju su svi dobro dosli", sta vise radujemo se predstojecim izbeglicama. Mozda imamo pravo na neku novcanu naknadu od EU, ali i ako ne daju - nema veze, "Srbija se nece ponizavati da niotkoga trazi, novac". Gradjani Srbije uzivaju da novac uzet od bahatih i situiranih penzionera i naroda, koji su nekad cinili srednji sloj, podeli nekim za nas, Bog nek mi oprosti, totalno nebitnim ljudima.

(*)

pre 8 godina

Jadni ovi klinci na fotografiji mnogo su bre mrsavi :(. Inace, zasto idu, gde, zasto toliki put i to sa decom, zasto bas sad... ne znam, jeste cudno, takoreci fenomen bez obzira da li je organizovano, spontano ili polu organizovano, ali mozda mi ne mozemo da razumemo njihovu situaciju, "nismo bili u njihovim cipelama" pa je malo bezveze da se pravimo pametni posle tusiranja i vecere. Jedino sto je sigurno je da im je tesko, ovi sa decom sigurno nisu krenuli u avanturu i zezanje, pa cak i da imaju kintu ovakva zivotna neizvesnost i lutanje, zice, panduri, granice, zidovi... to sve coveku skida svaki dan par godina zivota. Vrlo neozbiljno i bezdusno od strane mocnih likova i zemalja ovakvo zezanje ljudskim zivotima. Naravno mali i naivni obavezno nagrabuse (mi i ovi migranti tu spadamo po difoltu...). Uglavnom, nista novo nazalost, samo je vidljivije.

Ivan ZG

pre 8 godina

"Zašto ne idu u bratske im bogate arapske države? Ili su u pitanju hrišćani iz Sirije? Molimo za odgovor."

Idu, ogromna većina je u Egiptu, Jordanu, Turskoj.

marko

pre 8 godina

@igor 1959

Evo linka na kome cete dobiti odgovor na Vase pitanje. Ocigledno se uopste niste informisali.

https://www.youtube.com/watch?v=0_QrIapiNOw

Ukratko, od 20 miliona stanovnika, 12 miliona je pobeglo iz svojih kuca. 8 miliona je izbeglo u ostale krajeve Sirije, 4 miliona u okolne zemlje, koje ste naveli, a samo oko 250 hiljada u EU.

adriano_galliani

pre 8 godina

Zašto ne idu u bratske im bogate arapske države? Ili su u pitanju hrišćani iz Sirije? Molimo za odgovor.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (igor 1959, 2. septembar 2015 21:14)

Зато што тако нешто не постоји. Да, Саудијска Арабија је богата држава, али за владајућу класу, нешто слично као у Средњем веку - двор и властела уживају огромна богатства. Остали, па не баш. Емирати су нешто боља солуција, али ни тамо није много боље. Западна Европа је по свим параметрима далеко најбоља солуција. А кад смо код тога - Србија је убедљиво најгора.

Mladen

pre 8 godina

Nije stvar u religiji, nego u zivotnom standardu. Sem u zaostalim zemljama niko ti nece pruziti ruku zato sto je neko tvoje religije, odnosno odseci istu ako nisi . Nisam religiozan, ali zivim po moralnim nacelima prihvacenim u vecini civilizovanih drustva. Ja postujem drugacije misljenje i trazim da drugi postuju moje .

Realno

pre 8 godina

@igor 1959

Sirijske izbeglice su u situaciji kao sto su bili Srbi proterani tokom 'oluje' koji su naseljavani na Kosovo i koji su posle 1999.god najvecim delom emigrirali u Kanadu i Australiju.

Posle "sestodnevnog" rata u Izraelu, veliki broj Palestinaca je izbegao u Liban sto je imalo za psoledicu sva previranja u regionu koja su na kraju dovela do gradjanskog rata u Libanu 1975-1990.god. S obzirom da su i okolne zemlje (Sirija i Jordan), posredno ili neposredno bile upletene u taj sukob, niko nije postedjen, a uzimajuci u obzir kako je krenulo "sirenje demokratije" u vidu "arapskih proleca" u zemljama Sredozemlja, i da se vecina ljudi jos uvek seca rata u Libanu, Sirijci koji dolaze u Evropu to rade jer zele utociste u zemljama u kojima su male sanse da izbiju neki slicni sukobi

legenda

pre 8 godina

Marko je dao jednostavan i precizan odgovor. Zakon velikih brojeva, prosto. A Evropa izigrava francusku sobaricu, dok Madjari glume izbacivača u klubu

BeKo

pre 8 godina

@(igor 1959, 02. septembar 2015 21:14)

A zašto su Ugri (Mađari) sa Urala došli u panonsku niziju? Zašto su Kelti iz panonske nizije završili u Irskoj? Srbi iz Ukrajine došli na Balkan? Turci iz zapadne Kine u malu Aziju?
Sigurno su i njih neki tadašnji ameri nagovorili!

Vlada komunista

pre 8 godina

madjarska je u pravu, sirijci jesu u ratu dok ostali ne. E to oko otimanja hrane: nemojte da spinujete, već vidjeno sto puta na našim televizijama devedesetih godina. Nemojte da slikate samo decu, slikajte malo i nabildovane mladiće koji mogu konju rep da izvuku a izležavaju se po parkovima.
Ja bi ženama i deci dao slobodan prolaz a muškarci...malo sačekajte da vidimo ko ste i odakle, šta ste i zašto dolazite. Nema potrebe da se vi brinete za žene i decu, vi se lepo vratite i pobedite u ratu da i žene i deca mogu da se vrate svojoj kući. A dok vi oslobadjate zemlju mi im garantujemo pun konfor i sigurnost, može? Ne može? E sad svi nazad odakle ste i došli. E tako se to radi.

sila

pre 8 godina

Sećam se kada je za vreme bombardovanja majka pokušala mene i sestru da prebaci kod ujaka u Francusku za vreme bombardovanja, tražili su nam vize do kojih nismo mogli da dođemo zbog toga što je konzulat bio zatvoren. Nismo mogli ni mađarsku granicu da pređemo. A sada Francuzi mudruju kako se Evropa ponaša prema izbeglicama. Evropska unija je najlicemernija organizacija posle Ujedinjenih Nacija. Neprestano drobi o ljudskim pravima a sama ih selektivno sprovodi, kada joj i kako odgovara. I ta Konvencija o pravima izbeglica važi samo ponekad, čime je stekla status bezrezervne gluposti.

beograd

pre 8 godina

Malopre je CNN prikazao telo decaka, starosti 3-4 godine, koje je.voda izbacila na neku od obala tzv imigrantske rute.
Boze pa da li je moguce da je toliko nesrece oko nas?!

Slavonac

pre 8 godina

Odgovor je jasan, Samo je Sirija u ratu, a svi ostali su ekonomski imigranti i potencijalni teroristički spavači. Nije ovo odluka Mađarske već cijele EU. Sve će ih se deportirati nazad

srbija

pre 8 godina

Je l' ima neko informacije kakvo je stanje sa putnicima koji nisu azilanti? Da li oni dolaze do vozova za Nemacku, Austriju bez problema?

Simon

pre 8 godina

Poslednja rečenica ovog teksta mi je pocepala srce. Na CNN limunada reportaže sam istreniran da apsolutno ne reagujem, kako god uvili, čime god se služili. Ovoj reportaži B92 i ovom reporteru verujem. Deca dakle nasrću da bi došla do voća u Budimpešti, uz uznemirujuće scene?! Meni, kada god pođem sa sinom na pijacu, svaka tetka i nakupac sa tezge ubace po jabuku ili par šljiva više - da dečko brzo poraste... Ne, ovo je strašno, ova poslednja rečenica teksta me je razbila skroz. Tuga.

laki

pre 8 godina

A zašto oni idu u Evropu u zemlje koje im ni religijski ni običajno ni kulturno nisu ne slične, nego upravo astronomski suprotne? Molim neka mi neko na ovo odgovori logično a ne sa glupostima o ekonomiji siromaštvu i sl. Zašto ne idu u bratske im bogate arapske države? Ili su u pitanju hrišćani iz Sirije? Molimo za odgovor.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igor 1959, 2. septembar 2015 21:14)

Zato što S.Arabija i okolne zemlje nisu potpisnice Konvencije o pravima izbeglica i zato što ih ništa ne obavezuje da moraju zbrinuti izbeglice, dakle imaju ih pravo vratiti nazad odakle su i dosli, dok zemlje potpisnice ne smeju da vrate ni jednu jedinu izbeglicu nazad u zemlju porekla dok god postoji opasnost.

Alias

pre 8 godina

Red je jedno, a beda nesto sasvim drugo. Cudna vremena su stigla u Evropu. Sve ovo sto se dogadja mora da ima neko logicno objasnjenje. Mislim da nam se to objasnjenje nece dopasti ako ikada dodjemo do istine.

Ja

pre 8 godina

@Realno
Ti sa kosova su emigrirali uglavnom u Beograd, ali cujem od Kraljevcana, Cacana, Milanovcana da ih ipak tamo ima najvise.
Pored Milanovca su cak i nazvali neko mesto Kosovska Mitrovica. Cirkus...

nele

pre 8 godina

Evo svima odgovora zašto mađari drže te ljude i ne puštaju ih na voz

"Due to recent events the German Embassy Budapest allows itself to point out the following:
The Dublin Convention is applicable European legislation. This means that applicants for asylum are required to register themselves in the country through which they entered the EU border. The asylum procedure is principally to be performed in that country." ne znam da li smem objaviti i link od nemačke ambasade u Budimpešti ali evo ga http://www.budapest.diplo.de/ tekst je u sredini crvenim uokviren

BeKo

pre 8 godina

@(igor 1959, 02. septembar 2015 21:14)

A zašto su Ugri (Mađari) sa Urala došli u panonsku niziju? Zašto su Kelti iz panonske nizije završili u Irskoj? Srbi iz Ukrajine došli na Balkan? Turci iz zapadne Kine u malu Aziju?
Sigurno su i njih neki tadašnji ameri nagovorili!

netko

pre 8 godina

nesto meni nije bas jasno.

ok rat je u siriji. ali gde su bili dosad? 3 godine se vec tabaju tamo.
a ostale zemlje iz kojih dolaze su relativno mirne.

razumem, treba bezati ako ti je glava u pitanju, ali 1000km? i to sa malom decom? i to zato da leze po parkovoma ili u nekom kampu u toj EU?

meni je to neshvatljivo, sa malom decom u ruci i jednom torbom ne bi isao dalje od prve sigurne zemlje, ne bih decu izlagao ovolikom riziku.

a liberali koji ce me pljuvati zbog ovoga neka ucute, ima i dece po srbiji sto su gladna, sto se ne trudite oko njih malo?
nego su sad izbeglice IN pa pravimo dreku da privucemo paznju.

igor 1959

pre 8 godina

A zašto oni idu u Evropu u zemlje koje im ni religijski ni običajno ni kulturno nisu ne slične, nego upravo astronomski suprotne? Molim neka mi neko na ovo odgovori logično a ne sa glupostima o ekonomiji siromaštvu i sl. Zašto ne idu u bratske im bogate arapske države? Ili su u pitanju hrišćani iz Sirije? Molimo za odgovor.

marko

pre 8 godina

@igor 1959

Evo linka na kome cete dobiti odgovor na Vase pitanje. Ocigledno se uopste niste informisali.

https://www.youtube.com/watch?v=0_QrIapiNOw

Ukratko, od 20 miliona stanovnika, 12 miliona je pobeglo iz svojih kuca. 8 miliona je izbeglo u ostale krajeve Sirije, 4 miliona u okolne zemlje, koje ste naveli, a samo oko 250 hiljada u EU.

Ivan ZG

pre 8 godina

"Zašto ne idu u bratske im bogate arapske države? Ili su u pitanju hrišćani iz Sirije? Molimo za odgovor."

Idu, ogromna većina je u Egiptu, Jordanu, Turskoj.

Simon

pre 8 godina

Poslednja rečenica ovog teksta mi je pocepala srce. Na CNN limunada reportaže sam istreniran da apsolutno ne reagujem, kako god uvili, čime god se služili. Ovoj reportaži B92 i ovom reporteru verujem. Deca dakle nasrću da bi došla do voća u Budimpešti, uz uznemirujuće scene?! Meni, kada god pođem sa sinom na pijacu, svaka tetka i nakupac sa tezge ubace po jabuku ili par šljiva više - da dečko brzo poraste... Ne, ovo je strašno, ova poslednja rečenica teksta me je razbila skroz. Tuga.

Mladen

pre 8 godina

Nije stvar u religiji, nego u zivotnom standardu. Sem u zaostalim zemljama niko ti nece pruziti ruku zato sto je neko tvoje religije, odnosno odseci istu ako nisi . Nisam religiozan, ali zivim po moralnim nacelima prihvacenim u vecini civilizovanih drustva. Ja postujem drugacije misljenje i trazim da drugi postuju moje .

adriano_galliani

pre 8 godina

Zašto ne idu u bratske im bogate arapske države? Ili su u pitanju hrišćani iz Sirije? Molimo za odgovor.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (igor 1959, 2. septembar 2015 21:14)

Зато што тако нешто не постоји. Да, Саудијска Арабија је богата држава, али за владајућу класу, нешто слично као у Средњем веку - двор и властела уживају огромна богатства. Остали, па не баш. Емирати су нешто боља солуција, али ни тамо није много боље. Западна Европа је по свим параметрима далеко најбоља солуција. А кад смо код тога - Србија је убедљиво најгора.

mickey

pre 8 godina

Zato kod nas mogu svi. Sa pasosem, bez pasosa, da l si zdrav ili imas neku prenosivu bolestinu... Nema veze, udji slobodno, razapni sator u centru Beograda i uzivaj. "U Srbiju su svi dobro dosli", sta vise radujemo se predstojecim izbeglicama. Mozda imamo pravo na neku novcanu naknadu od EU, ali i ako ne daju - nema veze, "Srbija se nece ponizavati da niotkoga trazi, novac". Gradjani Srbije uzivaju da novac uzet od bahatih i situiranih penzionera i naroda, koji su nekad cinili srednji sloj, podeli nekim za nas, Bog nek mi oprosti, totalno nebitnim ljudima.

(*)

pre 8 godina

Jadni ovi klinci na fotografiji mnogo su bre mrsavi :(. Inace, zasto idu, gde, zasto toliki put i to sa decom, zasto bas sad... ne znam, jeste cudno, takoreci fenomen bez obzira da li je organizovano, spontano ili polu organizovano, ali mozda mi ne mozemo da razumemo njihovu situaciju, "nismo bili u njihovim cipelama" pa je malo bezveze da se pravimo pametni posle tusiranja i vecere. Jedino sto je sigurno je da im je tesko, ovi sa decom sigurno nisu krenuli u avanturu i zezanje, pa cak i da imaju kintu ovakva zivotna neizvesnost i lutanje, zice, panduri, granice, zidovi... to sve coveku skida svaki dan par godina zivota. Vrlo neozbiljno i bezdusno od strane mocnih likova i zemalja ovakvo zezanje ljudskim zivotima. Naravno mali i naivni obavezno nagrabuse (mi i ovi migranti tu spadamo po difoltu...). Uglavnom, nista novo nazalost, samo je vidljivije.

Realno

pre 8 godina

@igor 1959

Sirijske izbeglice su u situaciji kao sto su bili Srbi proterani tokom 'oluje' koji su naseljavani na Kosovo i koji su posle 1999.god najvecim delom emigrirali u Kanadu i Australiju.

Posle "sestodnevnog" rata u Izraelu, veliki broj Palestinaca je izbegao u Liban sto je imalo za psoledicu sva previranja u regionu koja su na kraju dovela do gradjanskog rata u Libanu 1975-1990.god. S obzirom da su i okolne zemlje (Sirija i Jordan), posredno ili neposredno bile upletene u taj sukob, niko nije postedjen, a uzimajuci u obzir kako je krenulo "sirenje demokratije" u vidu "arapskih proleca" u zemljama Sredozemlja, i da se vecina ljudi jos uvek seca rata u Libanu, Sirijci koji dolaze u Evropu to rade jer zele utociste u zemljama u kojima su male sanse da izbiju neki slicni sukobi

legenda

pre 8 godina

Marko je dao jednostavan i precizan odgovor. Zakon velikih brojeva, prosto. A Evropa izigrava francusku sobaricu, dok Madjari glume izbacivača u klubu

beograd

pre 8 godina

Malopre je CNN prikazao telo decaka, starosti 3-4 godine, koje je.voda izbacila na neku od obala tzv imigrantske rute.
Boze pa da li je moguce da je toliko nesrece oko nas?!

su

pre 8 godina

za ovaj poduhvat imaju dva dana,pošto se u petak igra utakmica Madjarska - Rumunija,a svi navijaci, i madjari i rumuni silaze na toj istoj stanici Keleti...

Vlada komunista

pre 8 godina

madjarska je u pravu, sirijci jesu u ratu dok ostali ne. E to oko otimanja hrane: nemojte da spinujete, već vidjeno sto puta na našim televizijama devedesetih godina. Nemojte da slikate samo decu, slikajte malo i nabildovane mladiće koji mogu konju rep da izvuku a izležavaju se po parkovima.
Ja bi ženama i deci dao slobodan prolaz a muškarci...malo sačekajte da vidimo ko ste i odakle, šta ste i zašto dolazite. Nema potrebe da se vi brinete za žene i decu, vi se lepo vratite i pobedite u ratu da i žene i deca mogu da se vrate svojoj kući. A dok vi oslobadjate zemlju mi im garantujemo pun konfor i sigurnost, može? Ne može? E sad svi nazad odakle ste i došli. E tako se to radi.

srbija

pre 8 godina

Je l' ima neko informacije kakvo je stanje sa putnicima koji nisu azilanti? Da li oni dolaze do vozova za Nemacku, Austriju bez problema?

laki

pre 8 godina

A zašto oni idu u Evropu u zemlje koje im ni religijski ni običajno ni kulturno nisu ne slične, nego upravo astronomski suprotne? Molim neka mi neko na ovo odgovori logično a ne sa glupostima o ekonomiji siromaštvu i sl. Zašto ne idu u bratske im bogate arapske države? Ili su u pitanju hrišćani iz Sirije? Molimo za odgovor.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (igor 1959, 2. septembar 2015 21:14)

Zato što S.Arabija i okolne zemlje nisu potpisnice Konvencije o pravima izbeglica i zato što ih ništa ne obavezuje da moraju zbrinuti izbeglice, dakle imaju ih pravo vratiti nazad odakle su i dosli, dok zemlje potpisnice ne smeju da vrate ni jednu jedinu izbeglicu nazad u zemlju porekla dok god postoji opasnost.

Slavonac

pre 8 godina

Odgovor je jasan, Samo je Sirija u ratu, a svi ostali su ekonomski imigranti i potencijalni teroristički spavači. Nije ovo odluka Mađarske već cijele EU. Sve će ih se deportirati nazad

sila

pre 8 godina

Sećam se kada je za vreme bombardovanja majka pokušala mene i sestru da prebaci kod ujaka u Francusku za vreme bombardovanja, tražili su nam vize do kojih nismo mogli da dođemo zbog toga što je konzulat bio zatvoren. Nismo mogli ni mađarsku granicu da pređemo. A sada Francuzi mudruju kako se Evropa ponaša prema izbeglicama. Evropska unija je najlicemernija organizacija posle Ujedinjenih Nacija. Neprestano drobi o ljudskim pravima a sama ih selektivno sprovodi, kada joj i kako odgovara. I ta Konvencija o pravima izbeglica važi samo ponekad, čime je stekla status bezrezervne gluposti.

nele

pre 8 godina

Evo svima odgovora zašto mađari drže te ljude i ne puštaju ih na voz

"Due to recent events the German Embassy Budapest allows itself to point out the following:
The Dublin Convention is applicable European legislation. This means that applicants for asylum are required to register themselves in the country through which they entered the EU border. The asylum procedure is principally to be performed in that country." ne znam da li smem objaviti i link od nemačke ambasade u Budimpešti ali evo ga http://www.budapest.diplo.de/ tekst je u sredini crvenim uokviren

Ja

pre 8 godina

@Realno
Ti sa kosova su emigrirali uglavnom u Beograd, ali cujem od Kraljevcana, Cacana, Milanovcana da ih ipak tamo ima najvise.
Pored Milanovca su cak i nazvali neko mesto Kosovska Mitrovica. Cirkus...

Alias

pre 8 godina

Red je jedno, a beda nesto sasvim drugo. Cudna vremena su stigla u Evropu. Sve ovo sto se dogadja mora da ima neko logicno objasnjenje. Mislim da nam se to objasnjenje nece dopasti ako ikada dodjemo do istine.