Nedelja, 30.08.2015.

00:36

Verbić: Za koji dan novi pravilnik o ocenjivanju

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da je će novi pravilnik o ocenjivanju u srednjoj školi biti objavljen prvih dana septembra.

Izvor: Beta

Verbiæ: Za koji dan novi pravilnik o ocenjivanju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

RODITELJ

pre 8 godina

Za znanje-ocena
Za nedisciplinu- smanjena ocena iz vladanja, ukor razrednog starešina, ukor direktora i sl.
A za osvojeno 1-3 mesta na okružnom ili republičkom takmičenju-automatski upis u željenu školu, bez prijemnog.
Podržite malo i talente, nema ih puno.

PODOBNI

pre 8 godina

Ako se ne ocenjuje samo znanje već i "disciplina" i izostanci sa časova, najbolje ocene imaće poslušni, podobni, uvlakači zar ne?
Kakva je to škola koja ne forsira znanje, intelekt, stav, talenat....jadna deca..jadna budućnost ove zemlje sa poslišnim i podobnim tzv "vukovcima" i nedisciplinovanim "trojkašima" koji misle svojom glavom, a ministar ih sprema na zanate....
Znači, zalenti na SEGA MEGA, a podobni na državne fakultete.
Koja zamena teza

milutin

pre 8 godina

Ovih dana su Verbiću "puna usta" racionalizacije u kojoj se utvrđuje višak prosvetnih radnika, sve u cilju "smanjivana javnog sektora". Međutim, bez velike pompe u javnosti, Verbić je dobio i četvrtog državnog sekretara, Gđu Veru Dondur, pored postojeća tri kao i 2 posebna savetnika (može ih imati 3) i čak 10 pomoćnika ministra! Priča o racionalizaciji, smanjenju plata a zapošljava po ministarstvu sekretare sa izuzetno velikim platama (za njih nema racionalizacije kao i zavode, centre i dr.)! Vrhunac licemerstva! Goreg i nesposobnijeg ministra prosvete odavno nije bilo a možda to prosvetni radnici i zaslužuju kada u štarjku im nulti (a ne prvi) zahtev nije bio ostavka Verbića!

nena

pre 8 godina

Molim nekog da objasni ministru da je bilo kakvo favorizovanje po osnovu npr pola, vere, GODINA ZIVOTA protivno osnovnim pravima gradjana ove zemlje, a sve to pise u Ustavu. Samim tim nedopustivo je da ministar izjavljuje da ce favorizovati zaposlene po godinama zivota, tj da ce stariji biti visak da bi se zaposlili mladji?!!. PS koliko ministar ima godina?

Nastavnik

pre 8 godina

Prvo, ne mogu se donositi pravila danas koja treba da se primenjuju od sutra. To je u najmanju ruku neozbiljno, a ja bih rekao i bezobrazno i bezobzirno. Ugledajte se malo na Nemce, koji nekoliko godina unapred donesu pravila, pa prvo obuče sve učesnike da rade po njima a tek onda počnu da ih primenjuju.

Drugo, kada ćete dotaknuti gorući problem školstva, a to su nekompetentne prosvetne inspekcije koje samo gledaju da li je upisan čas a ne obaziru se na znanje, entuzijazam, podobnost (u pedagoškom smislu) nastavnika? Da ne kažem da ima primera gde inspekcije uteruju strah nastavnicima ako ne koriste 'preporučene' udžebnike, tj. sve se vrti oko novca.

Treće, ova zemlja mora da shvati da je za napredak najvažnije dobro obrazovanje. Od svršenih studenata skoro niko dobrovoljno ne odlazi u škole jer su plate male. Najbolji studenti odoše napolje, u banke, programerske firme, a škart nam dolazi u škole. Čast izuzecima, ali na Matematičkom fakultetu koji sam ja završio ovo je nepisano pravilo. Povećajte plate nastavnicima u školama pa ćete videti napredak. Niko neće da se pretrže za 40000 mesečno.

Evergreen

pre 8 godina

Ne znam da li je rešenje menjanje pravilnika o ocenjivanju, ali definitivno nesto nije u redu s obzirom da je u svakom odeljenju 90%odličnih učenika....Tako nikada nije bilo u "naše vreme".

vladimir

pre 8 godina

Pa dobro si se setio.
Jel ti znaš ministre da školska godina počinje za jedan dan.
Ovo je stvarno država u kojoj nema kraja glupostima!!!!

Zora 98

pre 8 godina

Verbic nijednu odluku ne donosi sam. Tu je ministar svih resora, Vucic. Njemu Toni Bler diktira sta da radi a Vucic prenosi Verbicu. E moj Verbicu, za vreme Titove vladavine, kakva je prosveta bila i plate vece nego sto ti sada imas a ceo svet se borio da nam talente odvuce iz zemlje. Pevacica Maja Nikolic kaze da je direktor. Kakav je ona direktor? Koju je skolu zavrsila jedna pevaljka? Evo, u prosveti opstinari guraju svoje iz SNS-a. Podji Verbicu od skole do skole, trazi diplome na uvid, to je tragedija u prosveti. Ima ih koji su u Bosni kupili diplome i vi ste toga sigurno svesni. Sta je to ,,menadzment"? Ja bih to ukinula. Vratite prosvetu gde je bila od 1960. godine pa nadalje.

Slavisa

pre 8 godina

Opet ce ostati neradnici i korumpirani jer vec su toliko ojacali. O direktorima nema potrebe trositi reci i vreme! Mlad covek se moze zaposliti i bez diplome u prosveti preko partije i uz odredjeni novcani iznos!

Crossroads

pre 8 godina

Zasto bi izostanci i ponasanje uticali na ocenu? Srednja skola nije obavezna, uvek se ta "sitnica" zaboravi. Znaci, ko bezi sa casova i ponasa se problematicno - napolje i gotovo.

Zanimljivo

pre 8 godina

Ovi ne znaju gde biju! Prvo viškovi, pa su onda iznenađeni, ima 12.000 radnih mesta manje, pa onda opet govore o viškovima. Nazadnjački stručnjaci....

laki

pre 8 godina

Nikad nije bio problem u ocenjivanju.Nije bio ni problem u pravilniku o izostancima. Problem je buo sto su nastavnici krsili ta pravila. Nije roditelj kriv sto nastavnicu nemaj cvrst stav, sto je ocena koju su dali promenljiva u zavisnosti od zelja roditelja. Sramota je kako su njihova misljenja promenljiva!Nastavnik sa stavom nikad ne menja ocenz,bez obzira da li to neka mama trazi, i najcesce se to zna u skoli u takve ni ne pritiskaju. Kaze se"kod nje/njega nema moljakanja" Znaci moze...

Ja

pre 8 godina

Postovani ministre,
kako se to desilo da Vi tako veliki vizionar i radenik docekate u pucanj da pocne skolska godina a da se ne zna koji nastavnik je na kom radnom mestu, ko dobija otpremninu, a ko ostaje i koji je pravilnik o ocenjivanju ucenika u srednjoj skoli. Valjda su te informacije trebale sa sve statistikom biti poznate najkasnije do pocetka avgusta kada su u jeku popravni ispiti i pripreme za novu skolsku godinu. Ne, dragi moj gospodine,nastavnici ce se pripremati za posao jos koliko danas za ono sto je trebalo uraditi juce sledeci primer i instrukcije za rad Vaseg cenjenog minisarstva. I jos nesto, iz sistema zele da odu oni koji su u naponu snage,sa res pecenim zanatom u rukama, sa viskom formalnog obrazovana stecenog na drzavnim univerziteima, ne na.Vasim sestorazrednim (kupim budzetski kes) seminarima,, koji znaju se tehnike naucno ostrazivakog rada, SOP, govore strane jezike i informaticki su u potpunosti pismeni. Oni koji reaguju na e mail u ponoc, u podne a ne cekaju sta ce ministar kasti na radiju i televiziji leta gospodnjeg 3000. Njihova jedina mana je nepripadnost politickim strankama i casno obavljanje svog posla. Kunete se u mlade, a dobro znate da je prva intelektualna linija mladih u inostranstvu, druga na fakultetima i u uspesnim firmama u Srbiji a treca linija osrednjih podlegla trendovima lepljenja plakata i skupljanja sigurnih glasova po selima. Te zelite i te hocete u sistemu. Oni ce raditi bez pogovora i za manju cifru od 350 e.

saban

pre 8 godina

pozdravio vas Stipe Suvar i njegovi cvetici i listici umesto ocena u osnovnoj skoli, sredinom osamdesetih. Sad idu iksici za najnize razrede... Vrlo originalno i nadasve uspesno. Zato je samo jedna generacija ispracena tim programom, nazalost moja 75/76 godiste. Vama stvarno nije dobro...

Nadzornik za prosvetu

pre 8 godina

Cak i da je sve to tacno,to nije opravdanje da soferi i cistacice u Narodnoj banci, NIS-u, aerodromu i "gomili" raznih javnih-drzavnih preduzeca, i dalje zadrze iste ili vece plate od profesora, te da se na njh ne primenjuju nikakvi "krugovi" tehnoloskih viskova.

Zasto bi mene kao poreskog obveznika cistacica u osnovnoj skoli "kostala", recimo 22.000 din. a ista takva cistacica u Narodnoj banci ili Skupstini, recimo 40.000 din., a Kori Udovicki ne pada na pamet da prebrojava viskove cistacica i ostalih birokrata u drzavnoj administraciji, te formira kojekakve "krugove Pakla"?!

Verbicu, resenje ovog problema je veoma jednostavno, Vi i Vlada uradite sveobuhvatnu sistematizaciju svih budzetskih radnih mesta, sa striktno definisanim brojem izvrsilaca i uvedite platne razrede, ali za sve, a ne samo za prosvetare i sve ce se resiti bukvalno samo od sebe.

Ali sve nase Vlade beze od ovog logicnog i jednostavnog postupka jer je nabolje za njih da svoju rodbinu i clanove "uvaljuju" u budzetski sektor, a kada zafali para, onda raspali po penzionerima, lekarima, uciteljima i td. Pa tako i moja nepismena baba moze da vodi, ne samo prosvetu, vec i celu Srbiju.

šetač

pre 8 godina

Teror i uterivanje straha su ključne reči ovih koji su nam zapali da vode ovu napaćenu zemlju. Sloba nas je lagano uništavao, NATO je otišao tri koraka napred u tome a ovi će da nas dotuku.

Gkod

pre 8 godina

A roditeljske "donacije" direktorima? Poznanstvo sa zaposlenima u ministarstvu? Rodbinske i zemljacke veze? Zar to nisu najvazniji elementi za ocenjivanje znanja?

Adolf

pre 8 godina

Ja mislim da je kriterijum po godinama odlično određen. Trebalo bi tome dodati i one koji su često bolesni, invalide, koji nisu dovoljno beli i one koji se pogrešno nacionalno i verski izražavaju.

Posle prvog kruga, oni koji su navedeni mogli bi da nose trake oko ruke da se zna koji su što bi podstaklo kvalitetnu raspravu o njihovoj podobnosti. Učenici koji kamenuju takve nastavnike ne bi trebalo da snose posledice.

Na kraju, zašto bi te liberalne gluposti o stručnosti i kvalitetu bile parametar? Uspešno smo ih pročistili devedesetih kad je većina tih kvalitetnijih otišla negde drugde, završimo sa defetistima jednom za svagda!

bla bla

pre 8 godina

Ja sam relativno mlad (35) , ali ne svidja mi se diskriminacija starijih. Svi cemo mi jednog dana ,nadam se, biti ti stariji a onda ce diskriminacija pokucati i na nasa vrata.

ricinus

pre 8 godina

Stiče se utisak da sve ovo rade po nečijoj direktivi, da bi namerno uništili školstvo. Degradirali ste profesore na najgori mogući nivo. Izmislili ste sad raspust pred novu godinu pa 3 nedelje škole pa ponovo raspust. Mislite li da će deca nešto da rade te 3 nedelje u školi. Deci ste dali sva moguća prava, profesorima oduzeli sva prava. Sve što ste uradili za školstvo je bez ikakvog smisla. Sistemski ga unistavate.

Glupan

pre 8 godina

Čovek pre nego je seo za komande sistema koji uređuje... Ima dosta uspešnih završenih dokazanih minulih radova(Radmilovićevih za lopatu od 20 kila), i sad čisto profesionalno iskustvo govori iz njega.
Ali džaba nama i Nušić, i Radmilović, i Rajs, i Đinđić, i Kovačević, oni su zabavni vrhunski umetnici, pisci, filozofi, večito priznati velikani istorije.

joker

pre 8 godina

kada sam isao u skolu a ne tako davno bilo je da dobijas 2 ocene tokom polugodja, jednu za prvi deo drugu za drugi deo. vecini profesora nije bilo toliko bitno kad odgovaras i mogao si ako si hteo i na kraju da odg celo polugodje i dobijes 5 bez problema naravno ako ima vremena i lepo naucis. isto tako za drugo i formiranje konacne ocene. ne znam sta je lose u tome? naravno ko nije hteo da odg dobija 1 i to ostaje sve dok se ne javis da popravis... inace gimnazija je bila u pitanju. kod pojedinih smo odg u prvoj klupi sa izvlacenjem pitanja kao na faxu sto mi je dosta pomoglo kasnije zbog savladavnja straha i treme na prvim ispitima, hvala profesorima na tome. ovi megadensovci menjaju samo neke gluposti i na kraju ce sve upropastiti...

voodoo

pre 8 godina

I svi mrtvi ladni gledaju ovu spodobu koja nam tako na prvi pogled i ne toliko bitan resor, jer ko misli o skoli kada nema hleba, ali ako gledate iz drugog nema od naroda i nacije nista ako ne edukuje i vaspita svoju decu, oni su ono sto ostaje ovde kada mi odemo, i ako na obrazovni sistem takav da svake godine se menjaju pravila, udzbenici, nacini polaganja prijemnih ispita, svake godine vec decenijama nastavnici strajkuju itd itd, sta ucimo tu decu, da plivaju u rasulu i izmedju rupa, zato nam i jeste tako.

...

pre 8 godina

Izostanci na casu ce uticati na ocenu? Znaci neko bude bolestan nekih mesec dana, i em nece znati gradivo + ce da mu bede teze da dobije ocenu koju zeli.

dragan

pre 8 godina

Neko ipak treba da kaze ovom coveku da on sa sve timom koji ga okruzuje nema prosto kapacitet za neke pozitivne promene u ministarstvu koje mu je povereno,a ne verujem da postoji ijedna osoba u ovoj zemlji koja za razlog za tako nesto bez obzira na stranacku pripadnost.Svaka novina predlozena i sprovedena dovela je do novog srozavanja skolstva iako sam licno mislio da je to nemoguce.Neka ne dira nista vise.Cuj novi pravilnik o ocenjivanju koji ce uzimati u obzir i disciplinu i izostanke...zemljo otvori se.Neka mu neko kaze da se to primenjivalo jos 90-ih kada sam ja pohadao gimnaziju.Sto se otpustanja tice obrni okreni sve se svodi mahom na prekobrojne stranacke kadrove,uglavnom na mestima koja im niti po znanju niti po obrazovanju ne pristaju,a njih niko ne sme da otpusti,tako je svugde pa i u skolstvu

miki

pre 8 godina

Ovo ce vazi za siromasnu decu.Dovoljno je biti iz dobrostojece porodice,jer je to danasnjim ljudima bitnije nego bilo sta od navedenog.Mogu i da uvedu i uniforme,pa ce svi budu isti i nema problema.

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Ma samo kad bi roditelji pustili nastavnike da obavljaju svoj posao najbolje sto umeju mozda i ocene ne bi bile problem. Shvatam da mozda i postoje neki malo nezgodni profesori ali danas se vise preteruje. Nemoguce je da je svaki profesor los i da je svako dete genije i da bude odlicno ili 5.00. U inostranstvu imate 2-3 djaka u odelenju odlicna a mozda od svih iz generacije njih jedno 5-6 budu s najvisim uspehom. Sasvim je normalno da imate vrlo dobar uspeh u skoli. Mnogo ljudi su i s tim uspehom dosta postigli jer su se odlucili sta ima je najbolje islo. Ovako stalno obmanjujete decu da su ona sjajna u necemu kad ona jednostavno nisu. Moj predlog je da se ne mesate u posao za koji niste strucni i da pustite decu da uce i profesore da rade svoj posao i sve ce biti bolje.

Tihana

pre 8 godina

,,Mlađi'' su skoro svi listom u buljucima nagurani po školama po partijskoj liniji.Pitanje da li bi se u „stara vremena“ uopšte zaposlili. Neće se pogrešiti ako svi u poslednjih 10 godina automatski dobiju otkaz pa da se krene ispočetka(kad već tupimo o unapređenju obrazovanja,je li...).

Btw... stariji radnici se ucenjuju,zastrašuju i vrši se pritisak da „dobrovoljno“,kad su već „ponuđeni“,odu u penziju. Teraju se iskusni stručnjaci da bi se zadržala svojta i kojekakvi, sumnjivih diploma i kvaliteta.

Milan

pre 8 godina

Da idu stari, a da ostanu mladi. Kakva diskriminacija. Valjda si dobar ili los, a ne mlad ili star, visok ili nizak, plav ili crn... Aj ti to jos jednom promisli. I ko pravi cistke kada vec pocne skolska godina? Valjda je to trebalo da radite dok je raspust, pa da spremni udjete u novu skolsku godinu. Kakav dilentatizam.

Nadzornik za prosvetu

pre 8 godina

Cak i da je sve to tacno,to nije opravdanje da soferi i cistacice u Narodnoj banci, NIS-u, aerodromu i "gomili" raznih javnih-drzavnih preduzeca, i dalje zadrze iste ili vece plate od profesora, te da se na njh ne primenjuju nikakvi "krugovi" tehnoloskih viskova.

Zasto bi mene kao poreskog obveznika cistacica u osnovnoj skoli "kostala", recimo 22.000 din. a ista takva cistacica u Narodnoj banci ili Skupstini, recimo 40.000 din., a Kori Udovicki ne pada na pamet da prebrojava viskove cistacica i ostalih birokrata u drzavnoj administraciji, te formira kojekakve "krugove Pakla"?!

Verbicu, resenje ovog problema je veoma jednostavno, Vi i Vlada uradite sveobuhvatnu sistematizaciju svih budzetskih radnih mesta, sa striktno definisanim brojem izvrsilaca i uvedite platne razrede, ali za sve, a ne samo za prosvetare i sve ce se resiti bukvalno samo od sebe.

Ali sve nase Vlade beze od ovog logicnog i jednostavnog postupka jer je nabolje za njih da svoju rodbinu i clanove "uvaljuju" u budzetski sektor, a kada zafali para, onda raspali po penzionerima, lekarima, uciteljima i td. Pa tako i moja nepismena baba moze da vodi, ne samo prosvetu, vec i celu Srbiju.

bla bla

pre 8 godina

Ja sam relativno mlad (35) , ali ne svidja mi se diskriminacija starijih. Svi cemo mi jednog dana ,nadam se, biti ti stariji a onda ce diskriminacija pokucati i na nasa vrata.

ricinus

pre 8 godina

Stiče se utisak da sve ovo rade po nečijoj direktivi, da bi namerno uništili školstvo. Degradirali ste profesore na najgori mogući nivo. Izmislili ste sad raspust pred novu godinu pa 3 nedelje škole pa ponovo raspust. Mislite li da će deca nešto da rade te 3 nedelje u školi. Deci ste dali sva moguća prava, profesorima oduzeli sva prava. Sve što ste uradili za školstvo je bez ikakvog smisla. Sistemski ga unistavate.

Milan

pre 8 godina

Da idu stari, a da ostanu mladi. Kakva diskriminacija. Valjda si dobar ili los, a ne mlad ili star, visok ili nizak, plav ili crn... Aj ti to jos jednom promisli. I ko pravi cistke kada vec pocne skolska godina? Valjda je to trebalo da radite dok je raspust, pa da spremni udjete u novu skolsku godinu. Kakav dilentatizam.

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Ma samo kad bi roditelji pustili nastavnike da obavljaju svoj posao najbolje sto umeju mozda i ocene ne bi bile problem. Shvatam da mozda i postoje neki malo nezgodni profesori ali danas se vise preteruje. Nemoguce je da je svaki profesor los i da je svako dete genije i da bude odlicno ili 5.00. U inostranstvu imate 2-3 djaka u odelenju odlicna a mozda od svih iz generacije njih jedno 5-6 budu s najvisim uspehom. Sasvim je normalno da imate vrlo dobar uspeh u skoli. Mnogo ljudi su i s tim uspehom dosta postigli jer su se odlucili sta ima je najbolje islo. Ovako stalno obmanjujete decu da su ona sjajna u necemu kad ona jednostavno nisu. Moj predlog je da se ne mesate u posao za koji niste strucni i da pustite decu da uce i profesore da rade svoj posao i sve ce biti bolje.

šetač

pre 8 godina

Teror i uterivanje straha su ključne reči ovih koji su nam zapali da vode ovu napaćenu zemlju. Sloba nas je lagano uništavao, NATO je otišao tri koraka napred u tome a ovi će da nas dotuku.

Gkod

pre 8 godina

A roditeljske "donacije" direktorima? Poznanstvo sa zaposlenima u ministarstvu? Rodbinske i zemljacke veze? Zar to nisu najvazniji elementi za ocenjivanje znanja?

Adolf

pre 8 godina

Ja mislim da je kriterijum po godinama odlično određen. Trebalo bi tome dodati i one koji su često bolesni, invalide, koji nisu dovoljno beli i one koji se pogrešno nacionalno i verski izražavaju.

Posle prvog kruga, oni koji su navedeni mogli bi da nose trake oko ruke da se zna koji su što bi podstaklo kvalitetnu raspravu o njihovoj podobnosti. Učenici koji kamenuju takve nastavnike ne bi trebalo da snose posledice.

Na kraju, zašto bi te liberalne gluposti o stručnosti i kvalitetu bile parametar? Uspešno smo ih pročistili devedesetih kad je većina tih kvalitetnijih otišla negde drugde, završimo sa defetistima jednom za svagda!

saban

pre 8 godina

pozdravio vas Stipe Suvar i njegovi cvetici i listici umesto ocena u osnovnoj skoli, sredinom osamdesetih. Sad idu iksici za najnize razrede... Vrlo originalno i nadasve uspesno. Zato je samo jedna generacija ispracena tim programom, nazalost moja 75/76 godiste. Vama stvarno nije dobro...

joker

pre 8 godina

kada sam isao u skolu a ne tako davno bilo je da dobijas 2 ocene tokom polugodja, jednu za prvi deo drugu za drugi deo. vecini profesora nije bilo toliko bitno kad odgovaras i mogao si ako si hteo i na kraju da odg celo polugodje i dobijes 5 bez problema naravno ako ima vremena i lepo naucis. isto tako za drugo i formiranje konacne ocene. ne znam sta je lose u tome? naravno ko nije hteo da odg dobija 1 i to ostaje sve dok se ne javis da popravis... inace gimnazija je bila u pitanju. kod pojedinih smo odg u prvoj klupi sa izvlacenjem pitanja kao na faxu sto mi je dosta pomoglo kasnije zbog savladavnja straha i treme na prvim ispitima, hvala profesorima na tome. ovi megadensovci menjaju samo neke gluposti i na kraju ce sve upropastiti...

voodoo

pre 8 godina

I svi mrtvi ladni gledaju ovu spodobu koja nam tako na prvi pogled i ne toliko bitan resor, jer ko misli o skoli kada nema hleba, ali ako gledate iz drugog nema od naroda i nacije nista ako ne edukuje i vaspita svoju decu, oni su ono sto ostaje ovde kada mi odemo, i ako na obrazovni sistem takav da svake godine se menjaju pravila, udzbenici, nacini polaganja prijemnih ispita, svake godine vec decenijama nastavnici strajkuju itd itd, sta ucimo tu decu, da plivaju u rasulu i izmedju rupa, zato nam i jeste tako.

vladimir

pre 8 godina

Pa dobro si se setio.
Jel ti znaš ministre da školska godina počinje za jedan dan.
Ovo je stvarno država u kojoj nema kraja glupostima!!!!

Crossroads

pre 8 godina

Zasto bi izostanci i ponasanje uticali na ocenu? Srednja skola nije obavezna, uvek se ta "sitnica" zaboravi. Znaci, ko bezi sa casova i ponasa se problematicno - napolje i gotovo.

Tihana

pre 8 godina

,,Mlađi'' su skoro svi listom u buljucima nagurani po školama po partijskoj liniji.Pitanje da li bi se u „stara vremena“ uopšte zaposlili. Neće se pogrešiti ako svi u poslednjih 10 godina automatski dobiju otkaz pa da se krene ispočetka(kad već tupimo o unapređenju obrazovanja,je li...).

Btw... stariji radnici se ucenjuju,zastrašuju i vrši se pritisak da „dobrovoljno“,kad su već „ponuđeni“,odu u penziju. Teraju se iskusni stručnjaci da bi se zadržala svojta i kojekakvi, sumnjivih diploma i kvaliteta.

Zora 98

pre 8 godina

Verbic nijednu odluku ne donosi sam. Tu je ministar svih resora, Vucic. Njemu Toni Bler diktira sta da radi a Vucic prenosi Verbicu. E moj Verbicu, za vreme Titove vladavine, kakva je prosveta bila i plate vece nego sto ti sada imas a ceo svet se borio da nam talente odvuce iz zemlje. Pevacica Maja Nikolic kaze da je direktor. Kakav je ona direktor? Koju je skolu zavrsila jedna pevaljka? Evo, u prosveti opstinari guraju svoje iz SNS-a. Podji Verbicu od skole do skole, trazi diplome na uvid, to je tragedija u prosveti. Ima ih koji su u Bosni kupili diplome i vi ste toga sigurno svesni. Sta je to ,,menadzment"? Ja bih to ukinula. Vratite prosvetu gde je bila od 1960. godine pa nadalje.

Ja

pre 8 godina

Postovani ministre,
kako se to desilo da Vi tako veliki vizionar i radenik docekate u pucanj da pocne skolska godina a da se ne zna koji nastavnik je na kom radnom mestu, ko dobija otpremninu, a ko ostaje i koji je pravilnik o ocenjivanju ucenika u srednjoj skoli. Valjda su te informacije trebale sa sve statistikom biti poznate najkasnije do pocetka avgusta kada su u jeku popravni ispiti i pripreme za novu skolsku godinu. Ne, dragi moj gospodine,nastavnici ce se pripremati za posao jos koliko danas za ono sto je trebalo uraditi juce sledeci primer i instrukcije za rad Vaseg cenjenog minisarstva. I jos nesto, iz sistema zele da odu oni koji su u naponu snage,sa res pecenim zanatom u rukama, sa viskom formalnog obrazovana stecenog na drzavnim univerziteima, ne na.Vasim sestorazrednim (kupim budzetski kes) seminarima,, koji znaju se tehnike naucno ostrazivakog rada, SOP, govore strane jezike i informaticki su u potpunosti pismeni. Oni koji reaguju na e mail u ponoc, u podne a ne cekaju sta ce ministar kasti na radiju i televiziji leta gospodnjeg 3000. Njihova jedina mana je nepripadnost politickim strankama i casno obavljanje svog posla. Kunete se u mlade, a dobro znate da je prva intelektualna linija mladih u inostranstvu, druga na fakultetima i u uspesnim firmama u Srbiji a treca linija osrednjih podlegla trendovima lepljenja plakata i skupljanja sigurnih glasova po selima. Te zelite i te hocete u sistemu. Oni ce raditi bez pogovora i za manju cifru od 350 e.

Zanimljivo

pre 8 godina

Ovi ne znaju gde biju! Prvo viškovi, pa su onda iznenađeni, ima 12.000 radnih mesta manje, pa onda opet govore o viškovima. Nazadnjački stručnjaci....

dragan

pre 8 godina

Neko ipak treba da kaze ovom coveku da on sa sve timom koji ga okruzuje nema prosto kapacitet za neke pozitivne promene u ministarstvu koje mu je povereno,a ne verujem da postoji ijedna osoba u ovoj zemlji koja za razlog za tako nesto bez obzira na stranacku pripadnost.Svaka novina predlozena i sprovedena dovela je do novog srozavanja skolstva iako sam licno mislio da je to nemoguce.Neka ne dira nista vise.Cuj novi pravilnik o ocenjivanju koji ce uzimati u obzir i disciplinu i izostanke...zemljo otvori se.Neka mu neko kaze da se to primenjivalo jos 90-ih kada sam ja pohadao gimnaziju.Sto se otpustanja tice obrni okreni sve se svodi mahom na prekobrojne stranacke kadrove,uglavnom na mestima koja im niti po znanju niti po obrazovanju ne pristaju,a njih niko ne sme da otpusti,tako je svugde pa i u skolstvu

Glupan

pre 8 godina

Čovek pre nego je seo za komande sistema koji uređuje... Ima dosta uspešnih završenih dokazanih minulih radova(Radmilovićevih za lopatu od 20 kila), i sad čisto profesionalno iskustvo govori iz njega.
Ali džaba nama i Nušić, i Radmilović, i Rajs, i Đinđić, i Kovačević, oni su zabavni vrhunski umetnici, pisci, filozofi, večito priznati velikani istorije.

miki

pre 8 godina

Ovo ce vazi za siromasnu decu.Dovoljno je biti iz dobrostojece porodice,jer je to danasnjim ljudima bitnije nego bilo sta od navedenog.Mogu i da uvedu i uniforme,pa ce svi budu isti i nema problema.

Slavisa

pre 8 godina

Opet ce ostati neradnici i korumpirani jer vec su toliko ojacali. O direktorima nema potrebe trositi reci i vreme! Mlad covek se moze zaposliti i bez diplome u prosveti preko partije i uz odredjeni novcani iznos!

...

pre 8 godina

Izostanci na casu ce uticati na ocenu? Znaci neko bude bolestan nekih mesec dana, i em nece znati gradivo + ce da mu bede teze da dobije ocenu koju zeli.

nena

pre 8 godina

Molim nekog da objasni ministru da je bilo kakvo favorizovanje po osnovu npr pola, vere, GODINA ZIVOTA protivno osnovnim pravima gradjana ove zemlje, a sve to pise u Ustavu. Samim tim nedopustivo je da ministar izjavljuje da ce favorizovati zaposlene po godinama zivota, tj da ce stariji biti visak da bi se zaposlili mladji?!!. PS koliko ministar ima godina?

Nastavnik

pre 8 godina

Prvo, ne mogu se donositi pravila danas koja treba da se primenjuju od sutra. To je u najmanju ruku neozbiljno, a ja bih rekao i bezobrazno i bezobzirno. Ugledajte se malo na Nemce, koji nekoliko godina unapred donesu pravila, pa prvo obuče sve učesnike da rade po njima a tek onda počnu da ih primenjuju.

Drugo, kada ćete dotaknuti gorući problem školstva, a to su nekompetentne prosvetne inspekcije koje samo gledaju da li je upisan čas a ne obaziru se na znanje, entuzijazam, podobnost (u pedagoškom smislu) nastavnika? Da ne kažem da ima primera gde inspekcije uteruju strah nastavnicima ako ne koriste 'preporučene' udžebnike, tj. sve se vrti oko novca.

Treće, ova zemlja mora da shvati da je za napredak najvažnije dobro obrazovanje. Od svršenih studenata skoro niko dobrovoljno ne odlazi u škole jer su plate male. Najbolji studenti odoše napolje, u banke, programerske firme, a škart nam dolazi u škole. Čast izuzecima, ali na Matematičkom fakultetu koji sam ja završio ovo je nepisano pravilo. Povećajte plate nastavnicima u školama pa ćete videti napredak. Niko neće da se pretrže za 40000 mesečno.

laki

pre 8 godina

Nikad nije bio problem u ocenjivanju.Nije bio ni problem u pravilniku o izostancima. Problem je buo sto su nastavnici krsili ta pravila. Nije roditelj kriv sto nastavnicu nemaj cvrst stav, sto je ocena koju su dali promenljiva u zavisnosti od zelja roditelja. Sramota je kako su njihova misljenja promenljiva!Nastavnik sa stavom nikad ne menja ocenz,bez obzira da li to neka mama trazi, i najcesce se to zna u skoli u takve ni ne pritiskaju. Kaze se"kod nje/njega nema moljakanja" Znaci moze...

Evergreen

pre 8 godina

Ne znam da li je rešenje menjanje pravilnika o ocenjivanju, ali definitivno nesto nije u redu s obzirom da je u svakom odeljenju 90%odličnih učenika....Tako nikada nije bilo u "naše vreme".

milutin

pre 8 godina

Ovih dana su Verbiću "puna usta" racionalizacije u kojoj se utvrđuje višak prosvetnih radnika, sve u cilju "smanjivana javnog sektora". Međutim, bez velike pompe u javnosti, Verbić je dobio i četvrtog državnog sekretara, Gđu Veru Dondur, pored postojeća tri kao i 2 posebna savetnika (može ih imati 3) i čak 10 pomoćnika ministra! Priča o racionalizaciji, smanjenju plata a zapošljava po ministarstvu sekretare sa izuzetno velikim platama (za njih nema racionalizacije kao i zavode, centre i dr.)! Vrhunac licemerstva! Goreg i nesposobnijeg ministra prosvete odavno nije bilo a možda to prosvetni radnici i zaslužuju kada u štarjku im nulti (a ne prvi) zahtev nije bio ostavka Verbića!

PODOBNI

pre 8 godina

Ako se ne ocenjuje samo znanje već i "disciplina" i izostanci sa časova, najbolje ocene imaće poslušni, podobni, uvlakači zar ne?
Kakva je to škola koja ne forsira znanje, intelekt, stav, talenat....jadna deca..jadna budućnost ove zemlje sa poslišnim i podobnim tzv "vukovcima" i nedisciplinovanim "trojkašima" koji misle svojom glavom, a ministar ih sprema na zanate....
Znači, zalenti na SEGA MEGA, a podobni na državne fakultete.
Koja zamena teza

RODITELJ

pre 8 godina

Za znanje-ocena
Za nedisciplinu- smanjena ocena iz vladanja, ukor razrednog starešina, ukor direktora i sl.
A za osvojeno 1-3 mesta na okružnom ili republičkom takmičenju-automatski upis u željenu školu, bez prijemnog.
Podržite malo i talente, nema ih puno.

...

pre 8 godina

Izostanci na casu ce uticati na ocenu? Znaci neko bude bolestan nekih mesec dana, i em nece znati gradivo + ce da mu bede teze da dobije ocenu koju zeli.

laki

pre 8 godina

Nikad nije bio problem u ocenjivanju.Nije bio ni problem u pravilniku o izostancima. Problem je buo sto su nastavnici krsili ta pravila. Nije roditelj kriv sto nastavnicu nemaj cvrst stav, sto je ocena koju su dali promenljiva u zavisnosti od zelja roditelja. Sramota je kako su njihova misljenja promenljiva!Nastavnik sa stavom nikad ne menja ocenz,bez obzira da li to neka mama trazi, i najcesce se to zna u skoli u takve ni ne pritiskaju. Kaze se"kod nje/njega nema moljakanja" Znaci moze...

Tihana

pre 8 godina

,,Mlađi'' su skoro svi listom u buljucima nagurani po školama po partijskoj liniji.Pitanje da li bi se u „stara vremena“ uopšte zaposlili. Neće se pogrešiti ako svi u poslednjih 10 godina automatski dobiju otkaz pa da se krene ispočetka(kad već tupimo o unapređenju obrazovanja,je li...).

Btw... stariji radnici se ucenjuju,zastrašuju i vrši se pritisak da „dobrovoljno“,kad su već „ponuđeni“,odu u penziju. Teraju se iskusni stručnjaci da bi se zadržala svojta i kojekakvi, sumnjivih diploma i kvaliteta.

PODOBNI

pre 8 godina

Ako se ne ocenjuje samo znanje već i "disciplina" i izostanci sa časova, najbolje ocene imaće poslušni, podobni, uvlakači zar ne?
Kakva je to škola koja ne forsira znanje, intelekt, stav, talenat....jadna deca..jadna budućnost ove zemlje sa poslišnim i podobnim tzv "vukovcima" i nedisciplinovanim "trojkašima" koji misle svojom glavom, a ministar ih sprema na zanate....
Znači, zalenti na SEGA MEGA, a podobni na državne fakultete.
Koja zamena teza

bla bla

pre 8 godina

Ja sam relativno mlad (35) , ali ne svidja mi se diskriminacija starijih. Svi cemo mi jednog dana ,nadam se, biti ti stariji a onda ce diskriminacija pokucati i na nasa vrata.

dragan

pre 8 godina

Neko ipak treba da kaze ovom coveku da on sa sve timom koji ga okruzuje nema prosto kapacitet za neke pozitivne promene u ministarstvu koje mu je povereno,a ne verujem da postoji ijedna osoba u ovoj zemlji koja za razlog za tako nesto bez obzira na stranacku pripadnost.Svaka novina predlozena i sprovedena dovela je do novog srozavanja skolstva iako sam licno mislio da je to nemoguce.Neka ne dira nista vise.Cuj novi pravilnik o ocenjivanju koji ce uzimati u obzir i disciplinu i izostanke...zemljo otvori se.Neka mu neko kaze da se to primenjivalo jos 90-ih kada sam ja pohadao gimnaziju.Sto se otpustanja tice obrni okreni sve se svodi mahom na prekobrojne stranacke kadrove,uglavnom na mestima koja im niti po znanju niti po obrazovanju ne pristaju,a njih niko ne sme da otpusti,tako je svugde pa i u skolstvu

miki

pre 8 godina

Ovo ce vazi za siromasnu decu.Dovoljno je biti iz dobrostojece porodice,jer je to danasnjim ljudima bitnije nego bilo sta od navedenog.Mogu i da uvedu i uniforme,pa ce svi budu isti i nema problema.

Glupan

pre 8 godina

Čovek pre nego je seo za komande sistema koji uređuje... Ima dosta uspešnih završenih dokazanih minulih radova(Radmilovićevih za lopatu od 20 kila), i sad čisto profesionalno iskustvo govori iz njega.
Ali džaba nama i Nušić, i Radmilović, i Rajs, i Đinđić, i Kovačević, oni su zabavni vrhunski umetnici, pisci, filozofi, večito priznati velikani istorije.

Gkod

pre 8 godina

A roditeljske "donacije" direktorima? Poznanstvo sa zaposlenima u ministarstvu? Rodbinske i zemljacke veze? Zar to nisu najvazniji elementi za ocenjivanje znanja?

joker

pre 8 godina

kada sam isao u skolu a ne tako davno bilo je da dobijas 2 ocene tokom polugodja, jednu za prvi deo drugu za drugi deo. vecini profesora nije bilo toliko bitno kad odgovaras i mogao si ako si hteo i na kraju da odg celo polugodje i dobijes 5 bez problema naravno ako ima vremena i lepo naucis. isto tako za drugo i formiranje konacne ocene. ne znam sta je lose u tome? naravno ko nije hteo da odg dobija 1 i to ostaje sve dok se ne javis da popravis... inace gimnazija je bila u pitanju. kod pojedinih smo odg u prvoj klupi sa izvlacenjem pitanja kao na faxu sto mi je dosta pomoglo kasnije zbog savladavnja straha i treme na prvim ispitima, hvala profesorima na tome. ovi megadensovci menjaju samo neke gluposti i na kraju ce sve upropastiti...

Nadzornik za prosvetu

pre 8 godina

Cak i da je sve to tacno,to nije opravdanje da soferi i cistacice u Narodnoj banci, NIS-u, aerodromu i "gomili" raznih javnih-drzavnih preduzeca, i dalje zadrze iste ili vece plate od profesora, te da se na njh ne primenjuju nikakvi "krugovi" tehnoloskih viskova.

Zasto bi mene kao poreskog obveznika cistacica u osnovnoj skoli "kostala", recimo 22.000 din. a ista takva cistacica u Narodnoj banci ili Skupstini, recimo 40.000 din., a Kori Udovicki ne pada na pamet da prebrojava viskove cistacica i ostalih birokrata u drzavnoj administraciji, te formira kojekakve "krugove Pakla"?!

Verbicu, resenje ovog problema je veoma jednostavno, Vi i Vlada uradite sveobuhvatnu sistematizaciju svih budzetskih radnih mesta, sa striktno definisanim brojem izvrsilaca i uvedite platne razrede, ali za sve, a ne samo za prosvetare i sve ce se resiti bukvalno samo od sebe.

Ali sve nase Vlade beze od ovog logicnog i jednostavnog postupka jer je nabolje za njih da svoju rodbinu i clanove "uvaljuju" u budzetski sektor, a kada zafali para, onda raspali po penzionerima, lekarima, uciteljima i td. Pa tako i moja nepismena baba moze da vodi, ne samo prosvetu, vec i celu Srbiju.

Evergreen

pre 8 godina

Ne znam da li je rešenje menjanje pravilnika o ocenjivanju, ali definitivno nesto nije u redu s obzirom da je u svakom odeljenju 90%odličnih učenika....Tako nikada nije bilo u "naše vreme".

Milan

pre 8 godina

Da idu stari, a da ostanu mladi. Kakva diskriminacija. Valjda si dobar ili los, a ne mlad ili star, visok ili nizak, plav ili crn... Aj ti to jos jednom promisli. I ko pravi cistke kada vec pocne skolska godina? Valjda je to trebalo da radite dok je raspust, pa da spremni udjete u novu skolsku godinu. Kakav dilentatizam.

ricinus

pre 8 godina

Stiče se utisak da sve ovo rade po nečijoj direktivi, da bi namerno uništili školstvo. Degradirali ste profesore na najgori mogući nivo. Izmislili ste sad raspust pred novu godinu pa 3 nedelje škole pa ponovo raspust. Mislite li da će deca nešto da rade te 3 nedelje u školi. Deci ste dali sva moguća prava, profesorima oduzeli sva prava. Sve što ste uradili za školstvo je bez ikakvog smisla. Sistemski ga unistavate.

šetač

pre 8 godina

Teror i uterivanje straha su ključne reči ovih koji su nam zapali da vode ovu napaćenu zemlju. Sloba nas je lagano uništavao, NATO je otišao tri koraka napred u tome a ovi će da nas dotuku.

Crossroads

pre 8 godina

Zasto bi izostanci i ponasanje uticali na ocenu? Srednja skola nije obavezna, uvek se ta "sitnica" zaboravi. Znaci, ko bezi sa casova i ponasa se problematicno - napolje i gotovo.

Pametnjakovic Mladji

pre 8 godina

Ma samo kad bi roditelji pustili nastavnike da obavljaju svoj posao najbolje sto umeju mozda i ocene ne bi bile problem. Shvatam da mozda i postoje neki malo nezgodni profesori ali danas se vise preteruje. Nemoguce je da je svaki profesor los i da je svako dete genije i da bude odlicno ili 5.00. U inostranstvu imate 2-3 djaka u odelenju odlicna a mozda od svih iz generacije njih jedno 5-6 budu s najvisim uspehom. Sasvim je normalno da imate vrlo dobar uspeh u skoli. Mnogo ljudi su i s tim uspehom dosta postigli jer su se odlucili sta ima je najbolje islo. Ovako stalno obmanjujete decu da su ona sjajna u necemu kad ona jednostavno nisu. Moj predlog je da se ne mesate u posao za koji niste strucni i da pustite decu da uce i profesore da rade svoj posao i sve ce biti bolje.

saban

pre 8 godina

pozdravio vas Stipe Suvar i njegovi cvetici i listici umesto ocena u osnovnoj skoli, sredinom osamdesetih. Sad idu iksici za najnize razrede... Vrlo originalno i nadasve uspesno. Zato je samo jedna generacija ispracena tim programom, nazalost moja 75/76 godiste. Vama stvarno nije dobro...

Ja

pre 8 godina

Postovani ministre,
kako se to desilo da Vi tako veliki vizionar i radenik docekate u pucanj da pocne skolska godina a da se ne zna koji nastavnik je na kom radnom mestu, ko dobija otpremninu, a ko ostaje i koji je pravilnik o ocenjivanju ucenika u srednjoj skoli. Valjda su te informacije trebale sa sve statistikom biti poznate najkasnije do pocetka avgusta kada su u jeku popravni ispiti i pripreme za novu skolsku godinu. Ne, dragi moj gospodine,nastavnici ce se pripremati za posao jos koliko danas za ono sto je trebalo uraditi juce sledeci primer i instrukcije za rad Vaseg cenjenog minisarstva. I jos nesto, iz sistema zele da odu oni koji su u naponu snage,sa res pecenim zanatom u rukama, sa viskom formalnog obrazovana stecenog na drzavnim univerziteima, ne na.Vasim sestorazrednim (kupim budzetski kes) seminarima,, koji znaju se tehnike naucno ostrazivakog rada, SOP, govore strane jezike i informaticki su u potpunosti pismeni. Oni koji reaguju na e mail u ponoc, u podne a ne cekaju sta ce ministar kasti na radiju i televiziji leta gospodnjeg 3000. Njihova jedina mana je nepripadnost politickim strankama i casno obavljanje svog posla. Kunete se u mlade, a dobro znate da je prva intelektualna linija mladih u inostranstvu, druga na fakultetima i u uspesnim firmama u Srbiji a treca linija osrednjih podlegla trendovima lepljenja plakata i skupljanja sigurnih glasova po selima. Te zelite i te hocete u sistemu. Oni ce raditi bez pogovora i za manju cifru od 350 e.

Slavisa

pre 8 godina

Opet ce ostati neradnici i korumpirani jer vec su toliko ojacali. O direktorima nema potrebe trositi reci i vreme! Mlad covek se moze zaposliti i bez diplome u prosveti preko partije i uz odredjeni novcani iznos!

Adolf

pre 8 godina

Ja mislim da je kriterijum po godinama odlično određen. Trebalo bi tome dodati i one koji su često bolesni, invalide, koji nisu dovoljno beli i one koji se pogrešno nacionalno i verski izražavaju.

Posle prvog kruga, oni koji su navedeni mogli bi da nose trake oko ruke da se zna koji su što bi podstaklo kvalitetnu raspravu o njihovoj podobnosti. Učenici koji kamenuju takve nastavnike ne bi trebalo da snose posledice.

Na kraju, zašto bi te liberalne gluposti o stručnosti i kvalitetu bile parametar? Uspešno smo ih pročistili devedesetih kad je većina tih kvalitetnijih otišla negde drugde, završimo sa defetistima jednom za svagda!

voodoo

pre 8 godina

I svi mrtvi ladni gledaju ovu spodobu koja nam tako na prvi pogled i ne toliko bitan resor, jer ko misli o skoli kada nema hleba, ali ako gledate iz drugog nema od naroda i nacije nista ako ne edukuje i vaspita svoju decu, oni su ono sto ostaje ovde kada mi odemo, i ako na obrazovni sistem takav da svake godine se menjaju pravila, udzbenici, nacini polaganja prijemnih ispita, svake godine vec decenijama nastavnici strajkuju itd itd, sta ucimo tu decu, da plivaju u rasulu i izmedju rupa, zato nam i jeste tako.

Zora 98

pre 8 godina

Verbic nijednu odluku ne donosi sam. Tu je ministar svih resora, Vucic. Njemu Toni Bler diktira sta da radi a Vucic prenosi Verbicu. E moj Verbicu, za vreme Titove vladavine, kakva je prosveta bila i plate vece nego sto ti sada imas a ceo svet se borio da nam talente odvuce iz zemlje. Pevacica Maja Nikolic kaze da je direktor. Kakav je ona direktor? Koju je skolu zavrsila jedna pevaljka? Evo, u prosveti opstinari guraju svoje iz SNS-a. Podji Verbicu od skole do skole, trazi diplome na uvid, to je tragedija u prosveti. Ima ih koji su u Bosni kupili diplome i vi ste toga sigurno svesni. Sta je to ,,menadzment"? Ja bih to ukinula. Vratite prosvetu gde je bila od 1960. godine pa nadalje.

Nastavnik

pre 8 godina

Prvo, ne mogu se donositi pravila danas koja treba da se primenjuju od sutra. To je u najmanju ruku neozbiljno, a ja bih rekao i bezobrazno i bezobzirno. Ugledajte se malo na Nemce, koji nekoliko godina unapred donesu pravila, pa prvo obuče sve učesnike da rade po njima a tek onda počnu da ih primenjuju.

Drugo, kada ćete dotaknuti gorući problem školstva, a to su nekompetentne prosvetne inspekcije koje samo gledaju da li je upisan čas a ne obaziru se na znanje, entuzijazam, podobnost (u pedagoškom smislu) nastavnika? Da ne kažem da ima primera gde inspekcije uteruju strah nastavnicima ako ne koriste 'preporučene' udžebnike, tj. sve se vrti oko novca.

Treće, ova zemlja mora da shvati da je za napredak najvažnije dobro obrazovanje. Od svršenih studenata skoro niko dobrovoljno ne odlazi u škole jer su plate male. Najbolji studenti odoše napolje, u banke, programerske firme, a škart nam dolazi u škole. Čast izuzecima, ali na Matematičkom fakultetu koji sam ja završio ovo je nepisano pravilo. Povećajte plate nastavnicima u školama pa ćete videti napredak. Niko neće da se pretrže za 40000 mesečno.

nena

pre 8 godina

Molim nekog da objasni ministru da je bilo kakvo favorizovanje po osnovu npr pola, vere, GODINA ZIVOTA protivno osnovnim pravima gradjana ove zemlje, a sve to pise u Ustavu. Samim tim nedopustivo je da ministar izjavljuje da ce favorizovati zaposlene po godinama zivota, tj da ce stariji biti visak da bi se zaposlili mladji?!!. PS koliko ministar ima godina?

milutin

pre 8 godina

Ovih dana su Verbiću "puna usta" racionalizacije u kojoj se utvrđuje višak prosvetnih radnika, sve u cilju "smanjivana javnog sektora". Međutim, bez velike pompe u javnosti, Verbić je dobio i četvrtog državnog sekretara, Gđu Veru Dondur, pored postojeća tri kao i 2 posebna savetnika (može ih imati 3) i čak 10 pomoćnika ministra! Priča o racionalizaciji, smanjenju plata a zapošljava po ministarstvu sekretare sa izuzetno velikim platama (za njih nema racionalizacije kao i zavode, centre i dr.)! Vrhunac licemerstva! Goreg i nesposobnijeg ministra prosvete odavno nije bilo a možda to prosvetni radnici i zaslužuju kada u štarjku im nulti (a ne prvi) zahtev nije bio ostavka Verbića!

vladimir

pre 8 godina

Pa dobro si se setio.
Jel ti znaš ministre da školska godina počinje za jedan dan.
Ovo je stvarno država u kojoj nema kraja glupostima!!!!

Zanimljivo

pre 8 godina

Ovi ne znaju gde biju! Prvo viškovi, pa su onda iznenađeni, ima 12.000 radnih mesta manje, pa onda opet govore o viškovima. Nazadnjački stručnjaci....

RODITELJ

pre 8 godina

Za znanje-ocena
Za nedisciplinu- smanjena ocena iz vladanja, ukor razrednog starešina, ukor direktora i sl.
A za osvojeno 1-3 mesta na okružnom ili republičkom takmičenju-automatski upis u željenu školu, bez prijemnog.
Podržite malo i talente, nema ih puno.