Pajtić: Prirodna saradnja DS i SPS

Kad pogledamo poslednje četiri godine, logična je i prirodna saradnja sa SPS-om, kaže potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić.

Info

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 09.05.2012.

19:15

Default images

O jutros dogovorenoj koaliciji sa SPS-PUPS-JS, Pajtić je, gostujući u emisiji "Između dve vatre" TV B92, rekao: "Koalicija oko SPS-a je bila naš korektan parter u poslednje 4 godine. SPS je sledio sve principe za koje se zalagala republička i pokrajinska vlada. Zato glasači treba da vode računa da glasaju za predsednika koji će da bude u korelaciji sa vladom. Logična je i prirodna saradnja sa SPS-om, kad pogledamo poslednje 4 godine. A Dačić je praktično pozvao svoje glasače da glasaju za Tadića."

"Građani Srbije su nas uputili pre četiri godine da je vlada sa SPS-om put ka evropskim integracijama," kazao je Pajtić.

Upitan da li je Dačiću jutros na razgovorima obećano mesto premijera, Pajtić je rekao: "Nema trgovine, nije bilo personalnog dogovora, Dačić je nešto kasnije prokomentarisao da mu je važna pozicija ministra unutrašnjih poslova. Ništa mu nije obećano, o funkcijama posle 20. maja."

Na konstataciju da je pre nekoliko meseci ministar Dušan Petrović rekao da bi premijer Srbije mogao da bude i neko od potpredsednika DS-a, Pajtić je rekao: "O tome nisam razmišljao. U DS-u o imenima nismo odlučivali. Imena premijera i članova vlade ćemo imati posle 20. maja, sada je glavno pitanje drugi krug prdsedničkih izbora. Đilas je istakao da nema ambicija za tu poziciju, da je zainteresovan za mesto gradonačelnika."

„Sada je krucijalno da se izabere predsednik za koga ćemo znati kako će voditi zemlju i predsednik kojim ćemo se ponositi", rekao je Pajtić, i ocenio da je njegov protivkandidat lider naprednjaka Tomislav Nikolić "čovek koji malo-malo menja stavove".

On je naglasio da je budućnost Srbije previše dragocena da bi se kockali sa tim "na koju će nogu Nikolić ustati, da li će biti evroskeptik ili evroentuzijasta, da li će zalupiti vrata komšijama ili ne".

Pajtić, koji je i predsednik Vlade Vojvodine, ponovio je stav DS da će se o sastavu i republičke i pokrajinske vlade, kao i konkretnim personalnim rešenjima govoriti nakog okončanja drugog kruga predsedničkih izbora, dodavši da je sada najvažnije ko će biti predsednik zemlje.

On nije želeo da precizira da li će ostati na funkciji premijera Vojvodine, ali je rekao da rezultat koji je njegova lista postigla na pokrajinskim izborima govori u prilog tome da je za očekivati da se formira većina u skupštini, ali da DS ni sada, kao ni pre četiri godine, "neće biti sebična", već će uključiti širi korpus stranaka koje se zalažu za EU.

Na konstataciju da je pre izvesnog vremena Boris Tadić rekao da neće biti mesta za pregovore za one koji su prvi bacali kamenje na stare partnere, misleću na prvom mestu na Mlađana Dinkića, a da se sada sa tim stišava, Pajtić je rekao da će biti uključena šira podrška, ali je ponovio da stranka neće ići u koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, Demokratskom strankom Srbije i Srpskom radikalnom strankom, jer je to formalna odluka stranke.

Upitan kako komentariše današnju izjavu Ištvana Pastora da je SVM pokraden na izborima, i da ta činjenica ozbiljno dovodi u pitanje podršku Tadiću kao predsedničkom kandidatu, Pajtić je rekao da svako je vršio zloupotrebu na biračkim mestima treba da bude kažnjen. On je rekao da zvuči kao "naučna fantastika da bude pokradeno 30.000 glasova", kad na svakom mestu ima posmatrača i predstavnika stranaka. "Ne vidim korelaciju toga sa kandidaturom Borisa Tadića."

Pajtić je kazao da su građani u Vojvodini različito glasali na različitim nivoima, pa je tako, kako je naveo, pokrajinska lista demokrata imala svega četiri odsto manje podrške nego republička, iako su na republičkoj bili i LSV i SDPS Rasima Ljajića.

"To bi značilo da bi naša republička lista trebalo da bude 13 puta veća od pokrajinske, ali ljudi su različito glasali na različitim nivoima", rekao je Pajtić.

On je dodao da polovina mađarskog biračkog tela glasa za mađarske, a polovina za građanske stranke, što govori i činjenica da je DS osvojila apsolutnu većinu u Adi, a slično je i u Senti i Kanjiži, gde je većinsko mađarsko stanovništvo.

Na konstataciju da je DS na prethodnim izborima osvojio u Novom Sadu 30 mandata, a sada 21, da je u ovom gradu za 5.000 birača manja izlaznost nego 2008 godine, a da je bilo 7.000 nevažećih listića, Pajtić je odgovorio: "Sada smo izašli na izbore sami, 2008. smo bili u koaliciji sa G17 i SPO. Imamo manje mandata, ali smo u odnosu na naše oponente postigli bolji rezultat i to sami. A bili smo 4 godine odgovorni za situaciju koja je bila teška, i u SAD i u Kini..."

Upitan kako komentariše "istorijski uspeh LSV", kako je okarakterisan izborni rezultat na sajtu ove stranke, Pajtić je rekao da je to samo za 1,5 odsto bolji rezultat nego što je Liga imala do sada. Da li će možda Aleksandra Jerkov biti buduća gradonačelnica Novog Sada, Pajtić nije odgovorio: "LSV je sigurno neko ko će biti partner u Novom Sadu, ali dogovor o formiranju lokalnih institucija biće posle 20. maja."

Na konstataciju da mu je lider LSV Nenad Čanak zamerao da nije agresivan prema Beogradu, i da je on morao da se bori za "novce Vojvodine" kod Cvetkovića, umesto njega, Pajtić je rekao da nije agresivan čovek po prirodi, ali da je pokrajinska vlast uradila dosta po tom pitanju.

Vojvođanski klub je kritikovao Pajtića što nije podržao ideju "Vojvodina Republika", a na to on kaže: "To je ideja koja se pusti pred izbore, izašli bi na izbore da ta ideja ima jako uporište."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: