"Turska žrtvuje Kobane"

Nihad Lativ Koja, gradonačelnik kurdskog grada Erbila u Iraku, traži od Turske da dozvoli njegovim borcima pristup Kobaneu. U suprotnom, kaže Koja za DW, biće ugrožen čitav mirovni proces između Turske i Kurda.

Info

Izvor: Žanet Zajfert

Ponedeljak, 13.10.2014.

18:50

Default images

DW: Kako trenutno održavate vezu s Kurdima u Kobaneu?

Nihad Lativ Koja: Informišemo se preko naših kurdskih medija, ali ja sam i u stalnom kontaktu s našim prijateljima u Kurdistanu. Situacija je u ovom trenutku vrlo dramatična jer je Kobane opkoljen s oba krila. Jedini izlaz iz grada je trenutno onaj prema Turskoj. Tamo su stacionirani i turski tenkovi, ali oni ne napadaju.

DW: Mnogi vojni stručnjaci su mišljenja da Kobane ne može da se spase bez slanja kopnenih jedinica. Kako Vi gledate na to?

Koja: Prema mom mišljenju bi bilo dovoljno kada bi se Kurdima oslobodio prilaz Kobaneu kako bi kurdski borci mogli da uđu u grad i pomognu u borbi. I potrebni su jaki vazdušni napadi kako bi se oslabili položaji Islamske države. Ali Turska to sve ne radi – ona trenutno vodi čudnu i nejasnu politiku, a ako se ona nastavi, doživećemo veliku ljudsku katastrofu u Kobaneu.

DW: Islamisti su proteklih sedmica prodrli duboko i na sever Iraka. Jesu li Kurdi na području Erbila sigurni?

Koja: U Kurdistanu su ljudi apsolutno sigurni. Otkako su saveznici pre nekoliko sedmica bombardovali IS, jedinice pešmerga (kurdskih boraca) daleko su odbacile teroriste tako da su sada gradovi na severu vrlo sigurni. IS je u međuvremenu znatno oslabljen i izgubio je tamo većinu svojih položaja.

DW: Da li će pešmerge pomoći i Kurdima na tursko-sirijskoj granici?

Koja: Pešmerge trenutno nemaju pristup Kobaneu koji leži oko 80 kilometara od istoka Kurdistana, a između toga su arapska područja. Jedina mogućnost je da nas Turska pusti da pošaljemo tamo pešmerge kako bi odbranili Kobane.

DW: Poslednjih dana ste stalno ponavljali zahtev da turska vojno interveniše. Zar Vas nije strah da bi Turska mogla da iskoristi borbu protiv IS kao alibi za borbu protiv Kurda?

Koja: Mi ne tražimo od Turske da napadne ugrožena područja. Ona bi trebalo ili da otvori granicu za kurdske borce iz drugih delova Kurdistana ili da omogući da borci u Kobaneu dobiju vojnu pomoć. Naravno da bi nju trebalo da osigura međunarodna zajednica. Ja se, međutim, bojim da Turska vodi politiku koja ima za cilj žrtvovanje Kobanea u unutrašnjepolitičke svrhe. Turska vlada bi time mogla da oslabi položaj Kurda u Turskoj i, naravno, kurdskih boraca iz Sirije koji su bliski Radničkoj partiji Kurdistana.

DW: Šta ovaj konflikt znači za mirovni proces između Turske i Kurda?

Koja: Ako stav Turske ostane ovakav kakav je sada, mirovni pregovori bi mogli da se nađu u velikoj opasnosti. Svi se nadamo da ćemo naći rešenje i da će pregovori biti nastavljeni. Ali bez obzira kako se Turska postavila prema Radničkoj partiji Kurdistana ili njenom sirijskom ogranku, ovde se radi o životima hiljada iz Kobanea. A Kurdi se bore protiv paravojske IS, a time i za druge demokratske države. Oni su jedini koji im hrabro pružaju otpor.

*Nihad Latif Koja je gradonačlenik Erbila, glavnog grada kurdskih područja u Iraku i sedišta autonomne pokrajine Kurdistan. Ovaj bivši nastavnik je 1981. pred režimom Sadama Huseina pobegao u Nemačku i više od dve decenije živeo u Bonu. U svoju domovinu se vratio 2004. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: