Šulc: Ne zabijajte više glavu u pesak

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc o svojoj izjavi koja je izazvala buru u Srbiji: Nije mi bila namera da bilo koga uvredim, ali izneo sam ono što je mnogima očigledno.

Odluku o Kosovu ostavljam pregovaračima, diplomatama i vladama. Tim rečima prekinuo je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, u intervjuu za “Novosti”, dalju polemiku oko svoje nedavne izjave u vezi s očekivanjem “međusobnih priznavanja” Srbije i Kosova.

Goran Čvorović Izvor:

Istakavši da je reč o “ličnom stavu”, Šulc je potvrdio da su za pristupanje EU merodavni samo kriterijumi iz Kopenhagena.

Znate li koliko je vaša izjava o očekivanju priznavanja između Srbije i Kosova na kraju evropskog puta, izazvala bure u Srbiji?

"Svestan sam da je to osetljivo i teško pitanje. Ali ne smemo da zabijamo glave u pesak kada se susrećemo s takvim problemima."

Na kom stepenu evropskih integracija Brisel očekuje od Srbije da prizna Kosovo i da li je to, po Vašem mišljenju, jasan preduslov za punopravno članstvo?

"Ono što sam rekao bila je lična procena zasnovana na realizmu i pragmatizmu. Izneo sam nešto što je mnogima očigledno. Budućnost i Srbije i Kosova je u EU."

Zašto ste prvi evropski zvaničnik koji je javno izrazio takvo mišljenje? Da li ostali, koji govore drugačije, kriju istinu od građana Srbije?

"Ne želim da govorim u ime drugih. Da bude sasvim jasno: nisam u poziciji, niti želim da utvrđujem bilo kakve uslove za Srbiju. Rekao sam da tu vrstu odluka ostavljam pregovaračima, diplomatama i vladama. Uslovi za pristupanje EU su dobro poznati. Oni uključuju ispunjavanje dobro poznatih kriterijuma iz Kopenhagena koji se odnose na vladavinu prava, demokratski sistem i zaštitu manjina, uz postojanje funkcionalne tržišne ekonomije, da se bude u stanju da se ispune obaveze iz članstva i, konačno, usvoje svi evropski zakoni."

Rekli ste da priznavanje očekuje cela EU, iako pet zemalja članica nije priznalo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova...

"Nisam rekao da postoji stav EU. U stvari, ukazao sam na unutrašnje nedoslednosti EU, sa velikom većinom zemalja koje su priznale Kosovo i nekima koje to nisu učinile."

Mislite li da, ako su očekivanja da priznamo Kosovo jednoga dana, Srbija uopšte može da postane punopravni član EU?

"Uveren sam da će Srbija jednoga dana ući u EU. Naša evropska porodica je nepotpuna bez balkanskih zemalja. Čestitam Srbiji na napretku koji je do sada ostvarila na svom putu ka EU, kao što su dobijanje statusa kandidata, obezbeđivanje vizne liberalizacije i hapšenje preostalih ratnih begunaca. Ali, ostalo je još važnog posla da se uradi."

Info

"Ko živi od aplauza, njemu je sreća u rukama drugih"

Priprema za razgovor sa Mišom Lukićem nije nimalo jednostavan zadatak, ako želite da se ne ponavljate onim što je već rečeno i napisano. Uspešnu karijeru ovog čoveka mediji prate više godina u potrazi sa odgonetanjem “čarobne formule” uspešnosti u svetu advertajzinga.

intervju utorak 26.01. 10:31 Komentara: 1

"Ponekad odu i ljuti, ali se vrate"

Od ministara iz SNS u Kažiprst dolazi samo Zorana Mihajlović, a sa Nebojšom Čovićem sam razgovarala onako kako bi to uradio Insajder, jer ih on izbegava, a pristao je da dođe u Kažiprst, rekla je u intervjuu za portal B92 Suzana Trninić.

intervju ponedeljak 25.01. 12:00 Komentara: 9

"U Kažiprstu čekam Tomislava Karadžića"

U Kažiprstu nema zabranjenih tema, a gostovanje odbijaju samo oni koji nisu spremni da odgovore na pitanja koja su važna za građane, kaže u intervjuu za portal B92 Tatjana Aleksić, koja zajedno sa Suzanom Trninić uređuje i vodi Kažiprst, dugogodišnji format informativne redakcije Televizije B92.

intervju sreda 20.01. 13:00 Komentara: 9

"'Majn kampf' ne sme da bude mit"

Neosnovan je strah da čitanjem „Majn kampfa“ može da se oživi zli Hitlerov duh, kaže Tomas Kriger, predsednik Savezne centrale za političko obrazovanje. Traži da se nacističke teze ne skrivaju već da se s njima suoči.

intervju petak 8.01. 11:46 Komentara: 4

"Isus i Muhamed su bili komunisti"

Beograđanin, muftija, sada i diplomata Muhamed Jusufspahić, pred odlazak u Saudijsku Arabiju, govori za "Sputnjik" o situaciji na Bliskom istoku, posredovanju predsednika Nikolića između Rusije i Turske i o tome kako Rusi Srbima mogu da budu uzor u svemu.

intervju utorak 5.01. 12:29 Komentara: 155
strana 1 od 96 idi na stranu