Znate li nekog ko radi u Rusiji?Putinov novi porez

Rusija razmatra uvođenje poreza na gotovinske transakcije. Cilj je da se smanji siva ekonomija i pranje novca, ali i utaja poreza.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2017.

18:40

Znate li nekog ko radi u Rusiji?Putinov novi porez
(Foto: Thinkstock.com)

Tamošnje Ministarstvo finansija radi na tome da se nekako ograniči isplata zarada u gotovini, prenose ruski mediji. Oporezovala bi se i kupovina na veliko ukoliko je plaćena u kešu.

Zvaničnci žele da oporezuju kupovinu nekretnina, automobila u luksuznih predmeta u gotovini, samo se još uvek raspravlja koliki bi taj porez tačno iznosio.

Ekonomisti se vode primerom Indije i Azerbejdžana koji su oporezovali ne samo takve transakcije nego i podizanje keša.

Trenutno, Rusi i dalje preferiraju plaćanje u kešu. U prvih devet meseci prošle godine povučeno je 19 milijardi rublji sa kartica.

Preduzeća se žale i na visoke troškove i naknade za POS terminale u Rusiji, što može odneti i do 10 odsto neto profita mesečno.

Još jedna opcija o kojoj se raspravlja jeste poseban PDV, ali kako kažu stručnjaci, on bi delimično prekršio slobodno kretanje robe i sredstava pa je malo verovatno da će se ta mera usvojiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: