Tramp ima plan - niko ne zna šta je smislio

Američki predsednik Donald Tramp planira uskoro da započne pregovore s čelnicima Kanade i Meksika o Severnoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini (NAFTA).

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.01.2017.

09:49

Tramp ima plan - niko ne zna šta je smislio
Foto: Gettyimages

"Započećemo pregovore vezane za NAFTA", rekao je Tramp.

Tramp se tokom svoje predsedničke kampanje obavezao da će u slučaju svoje pobede ponovo pregovarati o NAFTA kako bi se postigli bolji uslovi za SAD.

NAFTA, sporazum koji je na snazi od 1994., zajedno je s drugim trgovinskim sporazumima postao meta besa glasača u centralnom, industrijskom delu SAD-a, što je Tramp iskoristio na svom pobdničkom putu prema Beloj kući.

Trgovinski stručnjaci, akademici i članovi vlade smatraju da će Kanada i Meksiko takođe tražiti koncesije, te da će NAFTA sistem bez tarifa teško biti promenjen. Bilo kakvo postizanje dogovora trajaće najmanje nekoliko godina, tvrde.

Tramp je najavio susret s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom i meksičkim predsednikom Enrikeom Penom Nietom toekom kojeg će raspravljati o ovoj temi.

Pohvalio je meksičkog predsednika koji se u svojoj državi suočava s niskom popularnošću zbog korupcije i rasta inflacije. "Predsednik je bio stvarno sjajan", rekao je Tramp.

"Mislim da ćemo postići jako dobar rezultat za Meksiko, za SAD, i za sve koji su u to uključeni", smatra novi američki predsednik.

Kritičari Pene Nieta tvrde kako on nema jasan plan za suprotstavljanje Trampovim pozivima na ograničavanje slobodne trgovine i deportaciju ilegalnih migranata.

Tramp nije rekao puno toga o promenama koje želi da vidi, osim zaustavljanja odliva američkih fabrika i poslova u Meksiko.

Od pobede na izborima 8. novembra najavljivao je i pretio da će uvesti tarife na kompanije koje presele svoju proizvodnju u Meksiko.

Tramp takođe i dalje insistira na izgradnji zida na američko-meksičkoj granici, te tvrdi da će trošak te izgradnje platiti Meksiko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: