Amerikanci daju 3 mlrd $ za novi Air Force One

Zvaničnici američkog vazduhoplovstva i kompanije Boing počeli su dugogodišnji proces zamene aviona Air Force One.

Svet

Izvor: B92

Subota, 06.02.2016.

12:38

Amerikanci daju 3 mlrd $ za novi Air Force One
(Foto: Thinkstock.com)

Reč je o legendarnoj letelici američkog predsednika i američkog simbola u svetu.

Pentagon je odobrio prvi u nizu ugovora sa Boingom, američkim vazduhoplovnim divom koji je izabran da pretvori par aviona 747-8 (američki predsednik ima dva identična aviona) u Air Force One.

Veličanstveni, svetloplavo-beli avion svima je prepoznatljivi simbol američke moći.

Ali postojeći Boing 747-200, koji je u službi još od 1990. godine stari. Rezervne delove sve je teže obezbediti, a letelice su sve duže na redovnim servisima.

Cena kupovine i pretvaranja dva aviona 747-8 u predsedničke avione nije poznata, ali je američko vazduhoplovstvo zatražilo tri milijarde dolara iz budžeta za tu namenu. Radi se o vrlo složenom poslu i projekat bi trebao biti završen do 2024. godine.

Cena sata leta Air Force Onea iznosi 180 hiljada dolara. Predsednik u avionu ima prostrani ured, sobu za sastanke i zdravstveni centar.

U avionu mora biti mesta za agente tajne službe, savetnike i novinare. Kuhinja može poslužiti 100 osoba odjednom.

Opremljen je najmodernijom tehnologijom komunikacionom što predsedniku omogućava da iz vazduha upravlja državom. To je i tvrđava u vazduhu opremljena najmodernijim odbrambenim sistemima. Avion se može puniti u letu, što mu omogućava da u vazduhu bude danima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: