Francuska proglasila "ekonomsko vanredno stanje"

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da je zemlja u "ekonomskom vanrednom stanju" i da je vreme da se redefiniše francuski ekonomski i socijalni model.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.01.2016.

11:31

Francuska proglasila
Foto: Gettyimages

Francuski predsednik je predložio seriju ekonomskih mera u godišnjem obraćanju poslovnim liderima, koji bi trebalo da poguraju rast francuske ekonomije, koja je već dugo u stagnaciji, i da smanje hroničnu nezaposlenost.

Prve mere koje je predložio prilično su uzdržane, a naveo je da ne bi trebalo dovoditi u pitanje radnu nedelju od 35 sati. Oland nije tražio preduzimanje nikakvih vanrednih mera.

Oland je naglasio hitnost unapređenja francuskog poslovnog modela koji je usmeren prijateljski prema radnoj snazi u skladu sa brzorastućom, visoko globalizovanom I onlajn ekonomijom.

Mere podrazumevaju uskraćivanje pojedinih priviliegija zaposlenih kako bi se kompanije ohrabrile da zapošljavaju, kao i obuku za pola miliona radnika.

Kako ističe "Fajnenšel tajms", Oland paket ekonomskih mera najavljuje u trenutku kada bi trebalo da vodi računa o narednim predsedničkim izborima, koji se održavaju za 15 meseci.

"Oland najavljuje mere kako bi smanjio visoku nezaposlenost, ali i kako bi sebi sačuvao šanse da sledeće godine bude ponovo izabran", navodi list i dodaje je pitanje "hitnosti i vanrednosti i ekonomsko i političko" za Olanda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: