Grčka može završiti kao CG i Kosovo

Jednostrana evroizacija, koju su sproveli Crna Gora i Kosovo koje ne pripadaju evrozoni i ECB mogla bi biti teoretski model i za Grčku posle izlaska iz evrozone

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2015.

09:01

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Kosovski ekspert Kujtim Dobruna za bečki dnevnik Standard kaže da je jednostrana evroizacija donela visoku stabilnost cena i minimalizovala je rizik kursnih razlika.

Negativna strana je, objašnjava, to što Kosovo ne raspolaže sa gotovo nijednim instrumentom monetarne politike.

Za male privrede, kao što su Crna Gora i Kosovo, prema njegovim rečima, ima smisla da imaju režim fiksnog kursa prema evru, jer su inače njihove mogućnosti vođenja nezavisne monetarne politike ograničene.

Bečki dnevnik podseća da su Crna Gora i Kosovo 2002. "evroizovane", nakon što su građani izgubili poverenje u dinar zbog visoke inflacije.

Dobruna podseća da je na kosovskom tržištu dinar zamenjen nemačkom markom, te da se gotovo podrazumevalo da će biti uveden evro koji se koristi u Monaku, Andori, San Marinu, Vatikanu i u francuskim prekookeanskim teritorijama.

Za razliku od Crne Gore, dodao je, Kosovo sa Evropskom centralnom bankom (EZB) ima dogovor o evroizaciji.

Nemačka Bundesbanka je na pitanje Standarda saopštila da nije bila uključena u uvođenje evra na Kosovu, dok je odgovor te finansijske institucije u vezi Crne Gore izostao.

Bundesbanka, međutim, ukazuje da je Austrija imala centralnu ulogu u evroizaciji Crne Gore i Kosova, i da i dalje ima važnu ulogu.

"Prema našim informacijama je prva opskrba, kao i tekuće snabdevanje i povlačenje usledilo preko austrijske banke. To podrazumeva i zamenu starih novčanica i kovanica", navode iz nemačke banke.

Portparol Nacionalne banke Austrije Kristijan Gutlederer rekao je za Štandard da je tačno da se iz Austrije vrši izvesno snabdevanje, ali preko austrijskih komercijalnih banaka.

U svetskom monetarnom sistemu formirala su se dva važna monetarna bloka - dolarski i evroblok.

U evrobloku, pored država evrozone i evroizovanih zemalja, postoje i zemlje koje su fiksirale kurs svoje valute prema evru. Među tim državama su Danska, Bugarska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, dok je Hrvatska samo privremeno svoju valutu stabilizovana prema evru.

Među 59 država koje se ubrajaju u evro-blok su i one afričke države koje su do druge polovine 20. veka zavisile od zemalja koje danas pripadaju monetarnoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: