"Turska raste, ne činite grešku"

Turski ministar finansija Mehmet Šimšek zatražio je od američke rejting agencije Fič da preispita kreditni rejting Turske.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 30.09.2014.

08:41

Default images

Šimšek tvrdi da Turska raste stabilnim tempom uprkos spoljnim izazovima.

Prema njegovim rečima, bila bi greška da Fič snizi rejting Turske jer zemlja raste "skromnim, ali održivim tempom", uprkos spoljnim faktorima poput sukoba na samom pragu Turske i krhkog ekonomskog oporavka u Evropi, prenosi agencija Frans pres.

"Pogledajmo širu sliku. Imamo političku stabilnosti i fiskalnu disciplinu. Bila bi greška sniziti kreditni rejting Turske zbog mogućnosti podizanja kamatne stope od strane američke centralne banke ili narastanja geopolitičkih tenzija u regionu", kazao je Šimšek u intervjuu za tursku televizijsku stanicu "Blumberg HT".

Kako je dodao, ove godine će privreda Turske ostvariti rast od između 3 i 3,5 odsto.

Početkom ovog meseca, turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, optužio je američke rejting agencije Fič i Mudis za politički motivisane procene, zapretivši im prekidom saradnje kao što je prethodno uradio sa rivalskom agencijom Standard i Purs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: