Zašto Amerikanci okreću leđa đusu?

Maloprodaja soka od pomorandže u SAD je pala na istorijski minimum, jer je taj nekad veoma popularan jutarnji napitak izgubio privlačnost među kupcima.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 20.08.2014.

08:37

Default images

Amerikanci su za četiri nedelje, zaključno sa 2. avgustom, kupili 34,96 miliona galona (1 američki galon je 3,78 litara) soka, što je 9,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, pokazali su podaci analitičke agencije Nilsen.

Ta količina je najniža od kada se prate podaci, od januara 2002. godine.

Maloprodaja soka od pomorandže dostigla je ovogodišnji maksimum od 48,63 miliona galona 18. januara, jer su zbog hladne zime Amerikanci kupovali mnogo tog napitka bogatog vitaminom C. Međutim, od tog momenta prodaja je bila u neprekidnom padu, navodi Nilsen.

Prema mišljenju stručnjaka, sve veći udeo na tržištu zauzimaju energetska pića i razni egzotični sokovi. Pored toga, na pad popularnosti "orindž đusa" uticala je i visoka cena. Cena galona soka je 2. avgusta dostigla novi rekord od 6,44 dolara, što je 4,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Rast cene je, između ostalog, uslovljen najnižim rodom pomorandži na Floridi u poslednjih 29 godine zbog bakterija koje izazivaju opadanje plodova sa drveta pre nego što sazru. Pri tome analitičari očekuju dalje pogoršanje situacije u sledećoj poljoprivrednoj godini, koja počinje 1. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: