Jedna nesreća je promenila sve

Južna Koreja je objavila paket mera vredan 40 milijardi dolara za podsticaj privrede, čiji je tempo u drugom tromesečju 2014. usporen zbog smanjenja potrošnje.

Svet

Izvor: B92

Petak, 25.07.2014.

13:03

Default images

Bruto domaći proizvod (BDP) je u aprilu povećan 0,6 odsto u poređenju sa prethodnim kvartalom, i 3,6 odsto na godišnjem nivou.

U prvom tromesečju je međukvartalni rast BDP-a bio 0,9 odsto, a međugodišnji 3,9 odsto.

Usporavanje tempa ekonomskog oporavka Južne Koreje odražava uglavnom smanjenje potrošnje od 0,3 odsto u prethodnom kvartalu. Pad potrošnje je uslovljen slabljenjem potrošačkog poverenja, koje je usledilo posle aprilske havarije trajekta Sevol, koja je odnela 304 života.

Nakon tragedije mnoge kompanije koje posluju u Južnoj Koreji, od lanca kafeterija Starbaks do telešopova, prijavile su značajan pad tražnje. Istovremeno je drastično smanjen broj školskih eksurzija i lokalnih festivala.

Prema rečima ekonomiste grupe Nomura, Kvon Jang-sana, ti faktori su privremeni i moguće je očekivati poboljšanje dinamike BDP-a veh u trećem tromesečju 2014. godine, u čemu će vladine mere predložene za podsticaj privrede odigrati svoju ulogu.

Oko 21,7 biliona vona iz paketa će u južnokorejsku privredu biti investirano do kraja ove godine. Glavni deo novca će biti usmeren na finansiranje male privrede, stanova, kao i osnivanje fonda za obezbeđivanje deviza kompanijama.

Program će se finansirati uglavnom iz sredstava državnih institucija i ne zahteva izdavanje novih državnih obveznica, navodi južnokorejsko ministarstvo finansija.

Vlada je takođe obećala da će uvesti poreske olakšice za kompanije koje aktivno povećavaju plate zaposlenima i time povećavaju poreze na plate. Pored toga, biće ublažena stroga pravila za davanje hipotekarnih kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: