Rekordan prihod OPEK-a

Organizacija zemalja-izvoznica sirove nafte (OPEK) je ostvarila prošle godine rekordan prihod isporukom nafte u vrednosti 1,26 biliona dolara.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 01.08.2013.

12:32

Default images

To je deset odsto više nego tokom 2011. godine, saopšteno je na naftnoj berzi u Londonu.

Tako visok rast prihoda od prodaje nafte OPEK je minule godine imao zahvaljujući rekordnoj prosečnoj ceni severonomorske nafte tipa "brent", od 111,70 dolara po barelu.

Berzanske kotacije nafte "brent" su, inače, osnova po kojoj OPEK utvrdjuje vlastitu referentnu cenu te sirovine.

Zapadni energetski stručnjaci procenjuju da će se prosečna tržišna cena "brent" nafte ove godine kretati u uskom rasponu oko 106 dolara za barel (približno 159 litara).

Libija je od svih članica OPEK imala prošle godine najveći rast naftnih prihoda, jer je prodajom sirove nafte zaradila rekordnih 60,2 milijarde dolara, prema svega 18,6 milijardi dolara u 2011.

Uprkos rastu prosečne cene nafte na svetskom tržištu, iranski izvoz te vitalne energetske sirovine je lani opao na 101 milijardu dolara, sa 115 milijardi u 2011. Analitičari kažu da je to bila posledica naftnog embarga koji su protiv Teherana uvele SAD i zemlje članice EU.

Rast naftnih prihoda pozitivno se odrazio, kako se navodi u analizi specijalizovane revije "Oil njuz", na povećanje vrednosti bruto domaćeg proizvoda OPEK, koji je na nivou 11 člane organizacije lani dostigao vrednost od 3,35 milijardi dolara, što je skok za više od deset odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: