Italija pozajmila 8 milijardi evra

Italija je danas prodajom jednogodišnjih obveznica pribavila osam milijardi evra, uz nešto više kamatne stope u odnosu na prethodnu sličnu aukciju.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2012.

14:56

Default images

Kamatne stope na zapise zvaničnog Rima skočile su na 2,767, sa 2,697 odsto koliko su iznosile na aukciji održanoj 12. jula, saopštila je italijanska državna blagajna, a prenela agencija AFP.

Tražnja je nadmašila ponudu, budući da su investitori potraživali hartije u vrednosti 13,55 milijardi evra. Italija je već neko vreme pod pritiskom tržišta, a investitori zahtevaju više kamatne stope da bi pozajmili sredstva državi čiji ukupan dug premašuje 120 odsto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda, što je dvostruko više u odnosu na limit EU.

Prinosi na italijanske desetogodišnje obveznice pali su jutros na sekundarnim tržištima na 5,851 odsto, ali su i dalje blizu šest odsto, što je nivo koji se smatra neodrživim na duži rok.

Rim je krajem jula obezbedio 8,5 milijardi evra prodajom šestomesecnih obligacija uz niže kamatne stope od 2,454 odsto, nakon što je šef Evropske centralne banke Mario Dragi izjavio da će ta institucija reagovati na tržištima obveznica da bi pružila podrsku Italiji i Španiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: