Iz Lađevaca u Nemačku i Tursku: Evo kako izgleda unutrašnjost civilnog aerodroma "Morava" FOTO

Kako bi se ukrcali u avion i poleteli u željenom pravcu građani zapadne Srbije do sada su morali prvo otputovati do Beograda ili Niša.

Srbija

Izvor: B92, RINA

Utorak, 18.06.2019.

11:20

Iz Lađevaca u Nemačku i Tursku: Evo kako izgleda unutrašnjost civilnog aerodroma
FOTO: Rina

To putešestvije od 28. juna postaće prošlost, jer na Vidovdan Aerodrom “Morava” konačno se otvara i za civilni saobraćaj.

U Lađevcima su u toku zadnje pripreme, a po svemu sudeći, biće ovo savremena vazdušna luka.

"Uloženo je dosta truda, ali i finansijskih sredstava kako bi naša država dobila i treći civilni aerodrom. Vredno se radi i ovih nekoliko dana pred samo otvaranje i do Vidovdana će sve biti spremno za prve letove", kaže direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković za agenciju RINA.
FOTO: Rina
Na aerodromu Lađevci posao će dobiti pedeset dvoje ljudi, a otvaranje ove vazdušne luke doneće nemerljiv ekonomski i turistički potencijal.

"Očekujemo veliki protok putnika, ali i robe. Time će rasti i mogućnost za nova zapošljavanja, jer u krugu aerodroma biće otvoreni fri šopovi, kargo agencije, banke", istakao je Zdravković.

Za saradnju sa civilnim aerodromom Morava već su zainteresovane i svetske avio-kompanije, a prvi avioni poleteće najverovatnije ka Turskoj i Nemačkoj.
FOTO: Rina
Kako za B92 navode u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, zaključno sa 2012. uloženo je oko 15 miliona evra. U toku 2019. u aerodrom Morava biće uloženo još oko 11 miliona evra.

U ovoj fazi se završavaju radovi u pristanišnoj zgradi (transportne trake, rendgeni i metal-detektorska vrata, pultovi, oprema za potrebe carine i granične policije i drugo), na pisti (presvlačenje piste novim asfaltom i sistem svetala za korišćenje noću), presvlačenje veze između piste i platforme koja se nalazi ispred pristanišne zgrade i nabavlja se oprema za bezbedno korišćenje aerodroma (vatrogasna, medicinska i druga vozila i oprema).

"Paralelno sa radovima, od pristiglih 369 prijava, vrši se selekcija kandidata za prijem u radni odnos 51 radnika neophodnih za rad aerodroma i priprema za dobijanje dozvole operatera, koju izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije", navode iz resornog ministarstva.
FOTO: Rina
"Aerodrom može da servisira do milion putnika na godišnjem nivou, kada radi u punom kapacitetu. U zavisnosti od procene nosivosti piste, koja se očekuje tokom sledeće nedelje, znaće se koji je kritični tip vazduhoplova koji će moći da se opslužuje. Što je veći kritični vazduhoplov i broj zainteresovanih kompanija će biti veći, a time i očekivani broj putnika", za B92 odgovaraju iz ministarstva.

Prezentacija opslužnog područja, kapaciteta i opremljenosti aerodroma sprema se do polovine juna. Prvi ugovori, ukoliko se interesovanja realizuju, očekuju se do kraja jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: