Rade par meseci, niske plate, zaštite bez

Srbija će od EU tražiti određena sredstva iz Evropskog socijalnog fonda da bi podržala mere aktivnog zapošljavanja.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 26.05.2017.

09:27

Rade par meseci, niske plate, zaštite bez
Foto: Thinkstock

To je izjavio menadžer Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromašta u Vladi Srbije Ivan Sekulović. On je na forumu "Ka efikasnijoj politici zapošljavanja" istakao da je "ideja da se zajedno sa Makedonijom i Crnom Gorom od EU traži pomoć za smanjenje nezaposlenosti".

"Razgovaramo sa predstavnicima Makedonije i Crne Gore da zajednički zatražimo novac iz Evropskog socijalnog fonda iz koga se finansiraju mere zapošljavanja u zemljama EU" , rekao je Sekulović.

Dodao je da je Vlada Srbije u maju prošle godine usvojila Program reformi politike zapošljavanja i socijalne politike u procesu pristupanja EU koji predvidja veća izdvajanja za zapošljavanje mladih.

Najveći problem Srbije i mladih je, prema rečima predsednika UGS "Nezavisnost" Zorana Stojiljkovića, "ogromna nezaposlenost i odlazak iz zemlje visokoobrazovanih mladih ljudi koji ne vide perspektivu u Srbiji".

"Drugi problem je što je samozapošljavanje i privremeno i povremeno zapošljavanje (prekarnizam) otišlo toliko daleko da je neodrživo jer mladi dobijaju posao na nekoliko meseci, imaju niske plate i nikakvu socijalnu zaštitu", rekao je Stojiljković.

Dodao je da se trenutno u Srbiji više izdvaja za pasivne mere socijalne zaštite na koju imaju pravo nezaposleni nego za aktivne mere zapošljavanja.

"U jednom trenutku se za zapošljavanje izdvajalo 0,007 odsto bruto domaćeg proizvoda, a sada je to i manje. Izdvajanja se moraju povećavati i stimulisati poslodavci da zapošljavaju nove radnike uz garanciju da će ih zadržati i posle isplate donacije", rekao je Stojiljković.

"Država na osnovu strategije ekonomskog razvoja mora da kaže šta želi da razvija i shodno tome za nerazvijena područja, kao što je kraj gde je rudnik Resavica, izdvoji sredstva i stimuliše, na primer, uzgoj lekovitog bilja ili proizvodnju sira i dogovori sa trgovinama da prihvate tu robu", objasnio je Stojiljković.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković istakao je da Srbija ove godine izdvojila tri miijarde dinara za subvencije u zapošljavanju, ali da zato mnogo više daje stranim investitorima. "Nemam ništa protiv da se daje stranim investitorima, ali treba dati više i domaćim da bi zapošljavali mlade", rekao je Vuković i dodao da se pri donošenju novih zakona u raspravu ne uključuje ni sindikat ni civilno društvo.

Koordinatorka radne grupe 17 Nacionalnog konventa o EU Nataša Vučković rekla je da treba povezati ekonomski program reformi, politiku zapošljavanja i obrazovni sistem jer kada se detaljnije analizira rast zaposlenosti može se zaključiti da se zapošljavaju mladi do 19 godina i stariji preko 65 godina, što znači da su ti mladi van školskog sistema, a stariji ne mogu da žive od penzije.

"Takvo zapošljavanje je neodrživo, svet se danas razvija na novim tehnologijama, a dualni sistem školovanja u Srbiji priprema mlade da rade u stranim kompanijama, a šta će biti ako te kompanije odu iz Srbije", rekla je Vučković.

Moderan svet se, prema njenim rečima, razvija na multidisciplinarnom obrazovanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: