"Menjana brzina sa 160 na 200 km/h, a i zbog Rusa"

Radovi na izgradnji prve deonice brze pruge Beograd - Budimpešta počeće u novembru od Beograda do Stare Pazove, izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

08:42

Foto: Thinkstock

"Često se čuje - tri puta se počinju radovi. Evo, da objasnim o čemu se radi. To je veliki infrastrukturni projekat koji ne zavisi samo od jedne države, jer prolazi kroz Srbiju i Mađarsku. Srbija je, zaista, otišla nekoliko koraka ispred Mađarske u pripremi dokumentacije i svemu onome što je trebalo da se radi", rekla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Brzina kojom će vozovi ići tom prugom je, dodaje, menjana sa 160 na 200 km na sat i zato je bilo potrebno izvršiti preprojektovanje.

"Deo pruge se finansira iz ruskog kredita, pa i to je uticalo da menjamo sam projekat. To su razlozi zbog čega jesmo obeležili gde će se pruga graditi”, naglasila je Mihajlović.

Sporazumom o zajmu sa kineskom Eksim bankom, koji je potpisan u Kini, finansiraće se rekonstucija i modernizacija prve deonice brze pruge od Beograda do Budimpešte, Beograd Centar - Stara Pazova i to će biti prva pruga u Srbiji na kojoj će vozovi moći da idu brzinom do 200 km na sat.

Vreme putovanja između glavnih gradova Srbije i Mađarske time će se smanjiti na manje od tri sata. Pruga od Beograda do Budimpešte gradiće se po evropskim standardima i biće sastavni deo evropskih železničkih saobraćajnica.

Na samitu Kina plus 16 zemalja u novembru prošle godine u Rigi, Srbija i Kina su potpisale ugovor o kreditu za radove na pruzi Beograd-Budimpešta.

Tada je potpisan komercijalni ugovor i Memorandum o razumevanju sa kineskom Eksim bankom kojim je predviđena izgradnja dvokolosečne pruge za brzine do 200 kilometara na sat.

Okvirni ugovor za izgradnju je potpisan sa kineskim konzorcijumom "Čajna rejlvej internešnl korporejšn" i "Čajna komjunikejšns konstrakšn kompani".

Domaće firme mogu da učestvuju do maksimalnih 46 odsto u radovima i nabavci robe.

Kinezi će, takođe, raditi drugu deonicu od Novog Sada do granice sa Mađarskom u dužini od 108 kilometara, a deonici Stara Pazova - Novi Sad će graditi Rusi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: