"Zamoliću ih u poslednjim premijerskim nedeljama"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i premijer nemačke pokrajine Hesen Folker Bufije ocenili su da je Srbija na dobrom ekonomskom putu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

12:15

Foto: Tanjug

Dvojica premijeru su, međutim, navela i da je potrebno da se promeni još mnogo toga.

Vučić je na konferenciji za novinare posle sastanka sa Bufijeom u Beogradu rekao da je pokrajina Hesen sve značajnija za Srbiju koja u četiri nemačke pokrajine - Baden-Virtenberg, Bavarsku, Severnu Rajnu i Vestfaliju izvozi 75 odsto robe ukupnog izvoza u Nemačku.

"Naš izvoz u Hesen je veći od izvoza Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije i Albanije zajedno. To pokazuje koliko su Visbaden i Frankfurt za nas značajni. Bufije je iskren prijatelj Srbiji, on je poreklom odavde", rekao je Vučič.

Vučić je rekao da kompanije iz Hesena zapošljavaju 8.000 ljudi u Srbiji, da ta nemačka pokrajina ima "osam puta veći bruto domaći proizvod od Srbije", kao i da će se u narednom periodu težiti unapređenju saradnje.

"Imamo suficit trgovinske razmene sa pokrajinom Hesen zahvaljujući nemačkim kompanijama koje rade u Srbiji", rekao je Vučić i dodao da je za investitore iz te pokrajine najbitnije očuvanje političke stabilnosti u Srbiji.

Vučić je kazao i da je Bufijeu izneo svoju ideju o uvođenju carinske unije, koja je po njegovoj oceni značajna za opstanak i stabilnost Zapadnog Balkana.

Vučić je rekao da je Bufije podržao evropski put Srbije i dodao da će dati sve od sebe da nemačkog zvaničnika "u poslednjim premijerskim nedeljama" zamoli da dovede što veći broj investitora i ljudi.

Vučić i Bufije su se saglasili da je Srbija na dobrom ekonomskom putu, ali da je potrebno da još mnogo toga promeni, da unapredi poslovni ambijent.

"Moramo da trčimo brže i snažnije. Uslovi za bolji život, a ujedno i nosioci rasta, su veće investicije, veći izvoz i veća potrošnja", rekao je Vučić.

Bufije je kazao da je delegacija Nemačke došla u Srbiju kako bi unapredili odnose Srbije i Nemačke i da te dve zemlje prošire ekonomsku saradnju.

"Sa velikim interesovanjem smo pratili reformske aktivnosti u Srbiji. Mi smo ovde da bi proširili interesovanje Nemačke za Srbiju", rekao je Bufije.

Bufije je rekao da Nemačka, a pre svega Hesen, ima ekonomsku snagu na osnovu malih i srednjih preduzeća i izrazio spremnost za još snažnije angažovanje u oblasti stručnog obrazovanja koje je, kako je naveo, temelj razvoja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: