"Sa 15% na 5% - javni još ispred privatnog"

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da se razlika u zaradama između javnog i privatnog sektora smanjila u odnosu na pre tri godine.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 05.12.2016.

11:17

Foto: Thinkstock

Vujović je obrazlažući budžet za sledeću godinu izjavio da je razlika između plata u javnom i privatnom sektoru iznosila 15 odsto pre tri godine a da je sada smanjena na pet odsto.

I dalje ta razlika postoji ali je ona mnogo manja nego pre nekoliko godina, kada je time slata potpuno pogrešna poruka mladima da je primamljivije raditi u javnom sektoru, naveo je ministar finansija.

Takođe, istakao je da je prosečna neto zarada povećana u periodu januar-oktobar 2016. godine za 2,7 odsto, što je rezultat zarada u oblasti prerađiavčke industrije i trgovine, odnosno u realnom sektoru.

Prosečna neto zarada u javnom sektoru je blago povećana u periodu januar-oktobar 2016. za 0,9 odsto, kao rezultat dozvoljenih unapređenja i smanjenja broja zaposlenih, dok je u privatnom sektoru zarada povećana 3,8 odsto.

"To je ono što želimo, da se smanjuju razlike u platama i da rastu realne zarade u privatnom sektoru", rekao je Vujović, navodeći da se postepeno stvaraju uslovi da potrošnja počinje da predstavlja jedan od izvora rasta.

Ministar je istakao da je za 2017. planirano smanjenje udela budžetskih troškova za zarade u BDP i da je produžen režim zabrane zapošljavanja do kraja naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: