Bez provizija za uplate pomoći

Reagujući na apel Narodne banke Srbije, AIK, Alfa, Inteza, Rajfajzen i Vojvođanska banka saopštile su da ne naplaćuju naknade za uplate za pomoć ugroženima.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 19.05.2014.

10:40

Default images

Narodna banka Srbije pozvala je ranije danas sve banke da se solidarišu i da ne naplaćuju proviziju za uplate za pomoć ugroženima i stradalima u poplavama.

AIK banka je saopštila da su sve uplate sredstava toj banci na ime pomoći za otklanjanje posledica poplava su besplatne. Klijenti AIK banke koji žele da doniraju sredstva na namenske račune Vlade Srbije su oslobodjeni plaćanja naknade na ime izvršenja te usluge.

Dinarski račun je 840-3546721-89, a kao svrhu uplate treba navesti -otklanjanje posledica vanrednih okolnosti - poplave.

Broj deviznog računa je 01-504619-100193230-000000-0000, namenski devizni račun za uplatu sredstava za otklanjanje posledica od poplava.

Alfa banka Srbija ukinula je naknadu na sve uplate i prenose sredstava na namenske dinarske račune Crvenog krsta Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije otvorene radi pomoći ugroženima i otklanjanja posledica poplava.

Kako se navodi u saopštenju, Alfa banke je ukinula proviziju za uplate na dinarski račun Crvenog krsta Srbije (205-205818-39, poziv na broj 6003-3550000) i na Namenski račun Vlade Republike Srbije (840-3546721-89, sa svrhom uplate: za otklanjanje vanrednih okolnosti - poplave).

Rajfajzen banka je saopštila ne naplaćuje proviziju za uplate humanitarne pomoći građana i preduzeća.

Banka Inteza takođe je oslobodila provizije gotovinske uplate i bezgotovinske prenose po osnovu donacija za pomoæ ugroženom stanovništvu na posebno otvorene humanitarne račune.

Vojvođanska banka ukinula je provizije na sve uplate fizičkih i pravnih lica za pomoć ugroženima u poplavama širom Srbije kao i na sve naknade za plaćanja usmerena za pomoć u Bosni. Građani svoj novac u svim filijalama banke mogu bez naknade uplatiti na tekući račun Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i Sekretarijata za finansije i devizni račun Crvenog Krsta Srbije za donacije iz inostranstva. NBS je pozvala je sve banke da, imajući u vidu tešku situaciju koja je pogodila čitavu zemlju, pokažu solidarnost i ne naplaćuju naknadu po osnovu uplata i prenosa sredstava na namenske dinarske i devizne račune otvorene radi pomoći ugroženima i otklanjanja posledica poplava.

Centralna banka je apelovala na banke da ne naplaćuju naknade za otvaranje i vođenje ovih namenskih računa.

NBS je najavila da će objaviti spisak banaka koje su se odazvale ovom pozivu.

S tim u vezi, NBS je na sednici Izvršnog odbora donela odluku da bankama ne naplaćuje naknadu za obračun koja je utvrđena Odlukom o jedinstvenoj tarifi po osnovu naloga za uplatu, odnosno prenos sredstava u dinarima i devizama na ove namenske račune.

NBS je pozvala sve donatore da sredstva za pomoć ugroženima i otklanjanje posledica poplava prikupljaju na posebnim, namenskim dinarskim i deviznim računima kako bi, u skladu sa ovim pozivom, bili oslobođeni troškova prilikom uplata i prenosa sredstava.

Centralna banka će na osnovu obaveštenja Ministarstva finansija i banaka, a radi sprećavanja zloupotreba, objaviti brojeve namenskih računa za uplatu pomoći ugroženima i otklanjanje posledica poplava, navedeno je u saopštenju NBS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: