Poveriocima Alpine izgleda ništa

U Beču će biti održano prvo ročište poverilaca Alpine, ali je stečajni upravnik firme Štefan Ril već izjavio da će njeni poverioci verovatno ostati praznih šaka

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.08.2013.

20:55

Default images

Dosad prijavljena potraživanja iznose 4,16 milijardi evra, a prijavljeno ih je 9.300 od očekivanih između 17.000 i 20.000.

Dosad procenjena vrednost stečajne mase iznosi, rekao je Ril, samo oko 95 miliona evra i da stvar bude još gora opterećena je većim delom založnim pravom u korist banaka, rekao je Ril, prenosi Danas.

"Poverioci mogu očekivati da njihova potraživanja budu obeštećena sa oko jedan odsto, ako dobiju i toliko“, rekla je portparolka Udruženja za zaštitu poverilaca.

Javno preduzeće Koridori Srbije prijavilo je potraživanja od Alpine Bau GmbH u visini od 78 miliona evra, a Javno preduzeće Putevi Srbije potraživanja od 53 miliona evra. Procenjuje se da Alpine svojim podizvođačima u Srbiji duguje oko 420 miliona dinara.

Ova katastrofična predviđanja ne odnose se, međutim, na fizička lica koja imaju sa Alpine ili njenim firmama kćerkama zaključene ugovore o radu. U Austriji postoji Fond za obeštećenje zaposlenih u slučaju stečaja i taj Fond je već u utorak počeo sa isplatom plata koje duguje lanac drogerija Daily, drugi veliki stečaj koji je u izbornoj godini zadesio Austriju, a počeće sa isplatom zaposlenima kod Alpine.

Austrijski ministar za socijalna pitanja Rudolf Hundstorfer je izjavio da će na ime plata zaposlenima u lancu drogerija (njih 3.500) biti isplaćeno 5,8 miliona evra, a zaposlenima u Alpine (njih oko 5.000) 19 miliona evra, ali da Fond ipak neće otići u minus. Ali njima sleduju i obeštećenja za otkaz, godišnji odmor kao i otpremnine, a to će početi da im se isplaćuju početkom oktobra. Zaposleni te dve firme u stečaju koštaće Fond ukupno 108 miliona evra. Svi zaposleni u Austriji uplaćuju u ovaj Fond 0,55 odsto svoje bruto plate.

Ne samo zahvaljujući ovom finansijskom obezbeđenju, zaposleni kod Alpine su u odnosu na poverioce prošli veoma dobro i zahvaljujući činjenici da je njih dve trećine u Austriji već dobilo novi posao.

Treba još jednom podvući da i radnici Alpine Bau GmbH i drugih njenih firmi osnovanih u Srbiji imaju, za slučaj stečaja, pravo na ove isplate ukoliko sa Alpine imaju ugovor o radu. Njihov rok za podnošenje prijava nadležnom sudu u Beču još nije istekao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: