Dinkić potpisao ugovor sa dve firme

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić potpisao je u Subotici dva ugovora o podsticanju direktnih investicija s predstavnicima preduzeća 8. mart i Tehnokop

Srbija

Izvor: B92

Petak, 19.04.2013.

13:08

Default images

Ta preduzeća, kako je najavljeno, zaposliće oko 200 novih radnika.

Tekstilna kompanija "8. mart" zaposliće oko 140 novih radnika i za to je dobila podsticaje od 5.000 evra po novozaposlenom, a prehrambena kompanija "Tehnokop", koja će zaposliti 55 ljudi, dobila je podsticaje od 4.000 evra.

Te dve kompanije kvalifikovale su se u 17. krug Programa za privlačenje direktnih investicija, koji sprovodi Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

Dinkić je, posle potpisavanja ugovora u kompaniji "8. mart", istakao da vlada podržava preduzeća koja zapošljavaju nove ljude, jer je nezaposlenost najveći problem u Srbiji.

"Na osnovu ovakvih investicija, pre svega, zapošljavamo ljude, ali i pomažemo da se poveća izvoz i vlada će se u narednom periodu boriti za zapošljavanje i pomoć firmama kao što su '8. mart' i 'Tehnokop'", kazao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, na ovaj način demantuje se i tvrdnja da vlada podržava samo strane kompanije.

Kako je naveo, preduzeće "8. mart" pokazuje u oštroj konkurenciji sa stranim kompanijama da i domaće firme mogu da budu uspešne. Dinkić je dodao da ta kompanija, koja je 1999. godine bila gotovo pred stečajem, zahvaljujući dobrom vođenju, danas zapošljava nove radnike, redovno isplaćuje zarade i placala poreze.

Ministar je napomenuo da sve što se proizvde u "8. martu" odmah pronađe kupca i to na najzahtevnijem evropskom tržištu, kao što je nemačko. On je pohvalio i to što ta kompanija ne zapošljava samo mlade, već radnike svih starosnih doba, koji rade jednako odgovorno.
Dinkić je naveo da isto važi i za "Tehnokop", iako ima manji obim prometa.

"Srbija je zemlja koja ima uslove za brži razvoj poljoprivrede i potrebno nam je ulaganje u prehrambenu industriju, a ova kompanija gradi najsavremenije hladnjače i otkupljuje poljoprivredne proizvode i takođe je izvozno orijentisana", rekao je on.
Foto: mfp.gov.rs
Direktorka "8. marta" Nađa Arslanagić izrazila je zadovoljstvo što je država prepoznala rad te kompanije i dala joj velike podsticaje za dalji razvoj, ulaganja i zapošljavanja.

Ona je istakla da je ta kompanija sa svojim proizvodima već stekla međunarodni ugled i zauzela pozicije na tržištima EU, a ova pomoć je značajna za dalji razvoj.

Arslanagićeva je napomenula da je najveći strateški kupac proizvoda te kompanije nemačko tržište, da se radi i za francusko i švajcarsko, a s ministrom Dinkićem danas je razgovarala i o osvajanju ruskog tržišta.

Ona je napomenula da ta kompanija sada proizvodi 50 do 60 miliona jedinica godišnje, a cilj je povećanje proizvodnje na 70 miliona. Direktor "Tehnokopa" Mitar Nikolić pozdravio je to što je vlada prepoznala mala i srednja preduzeća kao najkvalitetniji deo privede u Srbiji koji značajno doprinosi proizvodnji i izvozu. On je napomenuo da ta kompanija, koja se bavi otkupom, preradom i skladištenjem voća i povrća, upravo radi na investiciji većoj od 2,5 miliona evra u najsavremenije tehnologije.

Nikolić je najavio da će "Tehnokop" u narednom periodu angažovati veliki broj kooperanata i proizvođača u ovom regionu, jer postoji tražnja za proizvodima na tržištima i zapadne Evrope i Rusije.

Preko Programa za podsticaj direktnih investicija, koji administrira SIEPA, "Tećnokopu" su odobrena su sredstva u iznosu od 4.000 evra po novom radnom mestu, odnosno ukupno 220.000 evra za 55 novih radnih mesta. Visina investicije je 1.400.000 evra, a projekat se odnosi na izgradnju hladnjače za proizvodnju i skladištenje, nove poslovne zgrade i unutrašnje saobraćajnice u Subotici.

Fabrika čarapa "8.mart" d.o.o. Beograd danas je 100 odsto vlasništvo kompanije iz Lihtenštajna "Euro Connect Aktiengesellsćaft" koja svih ovih godina konstantno radi na ulaganju u nove kapacitete i obnavljanje opreme za proizvodnju.

Preduzeću "8.mart" odobreno je 5.000 evra po novom radnom mestu, odnosno ukupno 710.000 evra. Investicionim projektom planirana je investicija u osnovna sredstva u visini od 2.823.023 evra, od toga za izgradnju carinskog magacina i skladišta, kao i za adaptaciju dela pogona farbare planirano je 225.000 evra, dok će ostatak od oko 2.600.000 evra biti namenjen kupovini nove opreme u pogonima šivaone, pletione i farbare.

Nova ulaganja će omogućiti otvaranje 142 nova radna mesta. Planirani carinski magacin i skladšte će biti izgrađeni na parceli pred postojeće fabrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: