Radna grupa za ispitivanje kukuruza

Ministarstvo poljoprivrede formiralo je radnu grupu koja će utvrditi stepen zaraženosti ovogodišnsjeg roda kukuruza aflatoksinom.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2012.

12:46

Default images

Prema rečima državnog sekretara u tom ministarstvu Dejana Krnjajića, javnost će sledeće nedelje biti obaveštena o rezultatima ispitivanja.

On je istakao da će biti kontrolisan jako veliki broj uzoraka, kako iz državnih skladišta, tako i od svih velikih proizvođača, a vanredni monitornig će biti finansiran iz budžeta Republike Srbije.

"Svi oni, kod kojih je ustanovljena povećana koncentracija aflatoksina, moraće da sprovedu određene mere, a država će vrlo rigorozno da izađe na kraj sa svima onima koji su ugrozili bezbednost stanovništva", rekao je Krnjajić novinarima, u pauzi nacionalne konferencije posvećene svinjskoj kugi i besnilu.

On je podsetio da su, prema novom Zakonu o bezbednosti hrane, sami proizvođači odgovorni za bezbednost proizvoda i dužni da sami šalju uzorke laboratorijama, a ne da čekaju da kod njih dođe državni inspektor.

Krnjajić je ukazao da slučaj zaraženog kukuruza u Srbiji nije izolovan, već da se sa njim suočavaju i zemlje u regionu, zbog ovogodišnje suše. On je objasnio da je zbog velike suše došlo do pucanja omotača kukuruza, koji je zbog toga bio više prijemčiv za gljivice i na taj način je došlo do produkcije aflatoksina.

On je rekao da je preduzeće za kontrolu kvaliteta, koje je utvrdilo prisustvo tih toksina, bilo dužno da najpre obavesti Ministarstvo o tome, kako bi država preduzela odgovarajuće korake, a ne da putem medija plasira tu informaciju, pritom menjajući stepen zaraženosti.

Mediji su krajem prošle sedmice preneli informaciju da je u laboratorijama preduzeća za kontrolu kvaliteta "SGS Srbija" iz Beograda, utvrđeno prisustvo afla-toksina i da je na osnovu pregledanih 375 uzoraka kukuruza, utvrđeno da je svega trećina ovogodišnjeg roda bezbedna za ljudsku upotrebu.

"SGS Srbija" kasnije je pojasnila je tu informaciju, tvrdeći da je u pojedinim medijima pogrešno interpretirana informacija o stepenu zaraženosti ovogodišnjeg roda kukuruza aflatoksinom. Preduzeće je istaklo da nikada nisu pominjali da je 70 odsto neupotrebljivo, već da su razdvojili deo za ljudsku upotrebu (32 odsto) plus za stočnu hranu (26 odsto što je upotrebljivo), a ostatak od 42 odsto je više zaražen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: