Od sudskih taksi zarada 6 mlrd. RSD

Sudske takse donele su prošle godine državnom budžetu 6,4 milijarde dinara, što je za milijardu više u odnosu na 2010. godinu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 27.01.2012.

09:39

Default images

Milijarde ”poreza” na tužbe, žalbe i presude, vraćaju se sudovima. Naime, sa 40 odsto podmiruju se tekući troškovi, a sa još 20 poboljšava se materijalni položaj zaposlenih i u sudovima i u tužilaštvima. Ali, iz ovog novca isplaćuju se i odštete zbog maratonskih suđenja.

Razlozi za deblji konto su efikasniji zakoni, veća javnost rada i više rešenih predmeta u sudovima. Samim tim, kaže pomoćnik ministra pravde Dejan Pašić, omogućeno je i da naplata sudskih taksi bude veća.

"Drugi razlog je automatsko vođenje predmeta. Pre dve godine, u samo 17 privrednih sudova zaposleni su vodili predmete kompjuterski, a danas to radi više od 5.000 njih u 77 osnovnih, viših i privrednih sudova i blizu 100 sudskih jedinica" , navodi Pašić.

Svi oni, zajedno sa sudijama i predsedincima sudova, mogu da kontrolišu da li je sudska taksa plaćena.

Konkretno - čim neko podnese tužbu sudu, dobije informaciju koliku taksu i u kom roku mora da plati. Ako to ne uradi, sledi mu opomena sa uvećanom taksom.

Ukoliko i tada izbegne plaćanje, sud ima odrešene ruke da je prinudno naplati. I to tokom celog postupka, i na tužbu, i na presudu i na druge radnje.

"Zahvaljujući ovim mogućnostima, Privredni sud u Beogradu je, recimo, prošle godine povećao naplatu sudskih taksa za čak 70 odsto više nego pre dve godine. Uskoro, ovu mogućnost imaće i svi prekršajni sudovi" , kaže Pašić.

U parnicama čija vrednost prelazi milion dinara za taksu treba izdvojiti 97.500. Najveća taksa plaća se privrednim sudovima: čak 390.000 dinara za sporove preko 10 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

6 h

Podeli: