Nemačka najvažniji partner Srbije

Nemačka je najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije u okviru Evropske unije s obzirom da je robna razmena u 2010. dostigla vrednost od 2,8 milijardi dolara.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 21.08.2011.

17:26

Default images

U spoljnotrgovinskoj razmeni Srbije sa Nemačkom, koja je za šest meseci ove godine vredela 1,7 milijarde dolara, izvoz u Nemačku iznosio je 659,1 miliona dolara, što je za 39,5 odsto više u odnosu na isti period u 2010, naodi se u analizi Privredne komore Srbije.

Uvoz iz Nemačke iznosio 1, 05 milijardu dolara, ili za 29,5 odsto više u odnosu na prvih šest meseci lane.

Privredna saradnja Srbije i Nemačke odvija se ne samo u vidu robne razmene, već i kroz bankarsko-finansijku saradnju, ulaganje stranih partnera, saradnju u oblasti saobraćaja, turizma, prenos visoke tehnologije, promet u slobodnim zonama, obuku stručnjaka, donacijama.

Kompanije iz Nemačke su, osim toga, u Srbiji od 2000. do kraja prošle decenije, investirale u razne privredne i druge projekte oko 1,5 milijardi evra.
Te nemačke investicije, obavlene uglavnom u industrijskom delu privrede, su veoma značajne, prema rečima stručnjaka PKS, za transfer znanja, povećanje izvoza i otvaranje novih radnih mesta u našoj zemlji.

Robnu razmenu Srbije sa Nemačkom odlikuje, između ostalog, visok deficit na strani Srbije, koji je za prvih šest meseci ove godine iznosio 391,6 miliona dolara. Izvoz u Nemačku je u tom periodu obuhvatio 11,25 odsto ukupnog eksporta iz Srbije, a uvoz iz Nemačke čini 10,54 procenata ukupnog srpskog importa.

Nemačka je na drugom mestu po visini izvoza srpskih proizvoda , a takođe je na drugom mestu i po vrednosti uvezene robe.
Iz Srbije je u prošloj godini u Nemačku najviše izvezeno delova za mašine, električnih provodnika, proizvoda od legiranog aluminijuma, lekova, malina, a najviše je uvezeno putničkih vozila, mašina i transportnih uređaja, hemijskih i proizvoda, hrane i životinja.

Nemačka je tokom proteklih deset godina stalno bila jedan od vodećih spoljnih investitora, a u najveća ulaganja u našoj zemlji ubrajaju se investicije kompanije Stade, zatim Metro keš end ker, Mešer Tehnogas, Henkel, Knauf, Leoni, Draxelmaier i Falke.

Te investicije su značajne za transfer znanja, povećanje izvoza i otvaranje novih radnih mesta, ističu analitičari PKS.
Srbija, kada je reč o privlačenju novih investicija, ima povoljan geografski položaj, visokoobrazovane kadrove, relativno niske troškove radne snage, zakone uskladjene sa propisima EU, poreske i druge olakšice, navode u PKS, uz opasku da su firme iz Nemačke zainteresovane za ulaganja u infrastrukturne projekte u našoj zemlji, kao i u industriji auto-delova, rudarstvu, energetici, poljoprivredi i zaštiti životne sredine.

Nemačka je, takodje, jedan od najvećih donatora Srbiji, jer je od 2000. godine ta zemlja Srbiji pružila finansijsku i tehničku pomoć u vrednosti od milijardu evra.

Sredstva od tih donacija su namenjena za infrastrukturne projekte, razvoj energetskog sektora, unapredjenje komunalnih usluga, vodosnabdevanje, daljinsko grejanje, podsticanje privatnog preduzetništva, podršku reformama poreskog sistema i zakonodavstva.

Srbija je u poslednjih nekoliko godina značajno proširila i saradnju sa pojedinim, razvijenim, nemačkim pokrajinama pa su u okviru tih akcija postignuti opipljivi rezultati u proširenju ekonomskih veza sa Bavarskom i Baden Virtembergom.

Privredna saradnja Srbije i Bavarske do sada se odvijala uglavnom posredstvom medjudržavne Srpsko-bavarske Komisije koja je osnovana još pre četiri decenije, a ponovo je aktivirana 2000. godine.

U robnoj razmeni sa Bavarskom naša zemlja je, tokom poslednjih nekoliko godina, znatno unapredila izvoz pa je kao rezultat toga lani imala povoljan trgovinski bilans sa tom nemačkom pokrajinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: