Srbija

Sreda, 21.07.2010.

14:40

Forcan tuži Miškovića, blokira Maxi

Milke Forcan je tužila Miroslava Miškovića i odbacila optužbe da je otuđila imovinu Jugohemije. Istovremeno, porodica Forcan je blokirala prodaju Delta Maksija.

Izvor: B92, Beta

Default images

Predsednica UO Jugohemije Milka Forcan je saopštila da su sve pravne radnje oko osnivanja kompanije "Jugohemija menadžment" sprovedene u skladu sa zakonom.

"Sve informacije koje se plasiraju vezano za ovu temu su pokušaj diskreditovanja mene i moje sestre (direktorke Jugohemije) Smiljke Mileusnić-Adžić u javnosti", saopštila je Forcanova.

"Kao neko ko nepunih 20 godina radi u privredi, i do sada nije nikad prekršio ni jedan zakon, potpuno je besmisleno misliti da bih danas učinila nešto protiv zakona. Na osnivanju ove kompanije radio je tim advokata koji je zaštitio interese Jugohemije", navela je Forcan.

Kako je dalje navedeno, ugovor o pozajmici između Jugohemije i Delta stara, koji je duže vreme bio na snazi i koji je zaveden u svim bilansima koji su ulazili u konsolidovani bilans Delta holdinga, svakako su bili dostupni i predočeni svim organima upravljanja i finansijskim službama u Delta holdingu.

"Pokušaj plasiranja informacije da predsednik kompanije nije bio upoznat sa iznosom pozajmice je sraman i to je sve što po ovom pitanju imam da kažem", saopštila je Forcan.

Advokat: Forcan nije otuđila nikakvu imovinu

Predsednica Upravnog odbora Jugohemije Milka Forcan nije otuđila imovinu te kompanije, tako da nema šta ni da vrati, kaže njen advokat Aleksandar Lojpur.
"Ne razumem šta traže da se vrati. Milka Forcan i njena sestra Smiljka Mileusnić-Adžić, generalni direktor Jugohemije, nisu otuđile nikakvu imovinu i nemaju šta da vrate", kazao je Lojpur.

On je potvrdio da je Forcanova podnela krivičnu prijavu protiv vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića i njegovih saradnika zbog lažnog prijavljivanja i zloupotrebe službenog položaj u nameri da navedu Jugohemiju da odustane od naplate 600 miliona dinara duga Delta stara.

Advokat porodice Forcan Aleksandar Lojpur kaže da će oni tražiti da se izvrši zabeležba zabrane prodaje Delta Maksija. Lojpur je dodao da je kiparski sud doneo privremenu meru na osnovu tužbe Branka Forcana, jer je Mišković na njega preneo devet odsto udela u Delta Maksiju, ali ga nikad nije upisao u registar akcionara.

Porodica Forcan blokira prodaju Delta maksija

Istovremeno, porodica Forcan je tražila od Agencije za privredne registre zabranu prodaje Delta Maksija, a razlog zabrane je spor oko vlasničkog udela u Delta Maksiju. Branko Forcan, suprug nekadašnje potpredsednice Delte Milke Forcan, podneo je 4. juna tužbu protiv Miroslava Miškovića i njegove firme Hemslejd, piše Kurir i navodi da u toj tužbi, podnetoj kiparskom sudu, on traži da se upiše kao vlasnik devet odsto akcija Delta Maksija.

"Mišković je na početku stvaranja imperije svojim najbližim saradnicima podelio po devet odsto akcija Delta Maksija, a u top menadžmentu je tada bio i Branko Forcan. Kako se bližila prodaja Delta Maksija, Forcan je zatražio da se u registar upiše kao vlasnik pomenutog broja akcija. To mu, međutim, Mišković nije dozvolio, zbog čega je on odlučio da presavije tabak", kaže naš izvor.

Zato su Forcanovi u petak od Agencije za privredne registre zatražili zabranu prodaje Delta Maksija, a kao dokaz je dostavljena privremena mera suda na Kipru o obustavi prodaje udela u ovom preduzeću.

I pravni zastupnik Delta holdinga Nenad Popović je potvrdio da je sud na Kipru doneo privremenu meru obustave prodaje udela u Delta maksiju, na osnovu tužbe muža nekadašnje potpredsednice Delta holdinga Milke Forcan, Branka Forcana, koji tvrdi da je vlasnik devet odsto Delta maksija.

Popović je ukazao da je na tu meru podneta žalba, ističući da ona nije primenjiva u Srbiji. On je izrazio očekivanje da će ona ubrzo biti ukinuta i naveo da ne postoje nikakvi dokazi da je Forcan vlasnik devet odsto Delta maksija.

Blokada i za "Delta Real Estate"?

Miroslav Mišković ima sve veće probleme u kontroli svojih kompanija, pošto je Okružni sud u Nikoziji izrekao privremenu meru društvu „Hemslejd Trading Limited“ da raspolaže preduzećem Delta Maksi.
Raspolaganje i svim ostalim preduzećima čiji je vlasnik Miškovićev Hemslejd dovedeno je u pitanje. Kako saznaje B92, pod znakom pitanja je i raspolaganje firmom „Delta Real Estate“ koja je jedna od najvećih firmi u okviru Delta Holdinga.

Kako saznaje B92 u Agenciji za privredne registre u toku je i pitanje zabrane raspolaganja drugom najvećom firmom „Delta Real Estate“ u čijem vlasništvu osim objekata u kojima se nalaze prodavnice Maksija i „Delta City“ i naselje Belvil.

Delta povlači tužbe ako Forcan vrati imovinu

Delta je spremna da povuče sve tužbe za zaštitu imovine Jugohemije ukoliko predsednica UO i direktorka Milka Forcan i Smiljka Mileusnić-Adžić vrate tu imovinu.
Potpredsednik Delta holdinga Dragan Filipović je pozvao sestre Forcan i Mileusnić-Adžić da bez odlaganja ponište "nelegalne postupke kojima su otuđile imovinu Jugohemije", koja je deo Delte.

Predstavnici kompanije Delta holding navode da bivša potpredsednica te kompanije Milka Forcan pokušava da onemogući uvid u poslovanje kompanije Delta star, koja je većinski vlasnik Jugohemije, kao i same Jugohemije, "koje je ona isključivo vodila".

Pravni zastupnik holdinga Nenad Popović kazao da je slučaj oko otuđenja imovine Jugohemije započeo kada je Delta holding tražio uvid u poslovanje Jugohemije i Delta stara, kojima je upravljala Milka Forcan.

Popović je kazao da je nakon što je zatražen uvid u poslovanje kompanija kojima je upravljala Forcanova, Jugohemija 25. juna obavestila Hemslejd da od Delta stara potražuje 478 miliona dinara, iako je to potraživanje dospelo na naplatu krajem 2009. godine.

„Već tada su Forcan i Mileusnić Adžić mogle da upozore na dospeće tog duga, međutim, to nije učinjeno iz nama nepoznatih razloga“, naglasio je Popović.

Prema njegovim rečima, Jugohemija je u stvari dužnik Delta stara, jer je uzimala kredite za koje je sredstva za obezbeđenje dao Hemslejd, Delta star i Delta maksi. Kompanija Jugohemija blokirala je 2. jula račun Delta stara zbog, kako su naveli, kašnjenja u isplati duga od 478 miliona dinara. "Menicu za taj dug potpisale su Milka Forcan i Smiljka Mileusnić-Adžić", naglasio je on i dodao da Delta holding nije imao nikakav uvid u poslovanje Jugohemije i Delta stara.

Popović je kazao i da su nakon što je Delta holding zakazao Skupštinu akcionara Jugohemije na kojem je predstojala smena članova Upravnog odbora, namerno uvećan udeo firme Form komjunikejšns u Jugohemiji osnivanjem kompanije Jugohemija menadžment.

Prema njegovim rečima, Jugohemija je na novu firmu, kao osnivački kapital od 25 odsto unela dve zgrade u Resavskoj ulici u Beogradu, koje je procenila na oko četiri miliona evra iako bi po ceni od 2.000 evra za kvadrat, realna vrednost bila 11 miliona evra.

Time je skoro cela imovina Jugohemije prebačena u novo preduzeće koje je na istoj adresi i registrovano je za istu delatnost, rekao je Popović ističući da je sve to počelo da se dešava u trenutku kada je doneta odluka da se sagleda poslovanje Jugohemije.

Popović je kazao da je Form komjunikejšns, vlasnik 75 odsto udela u novoj kompaniji, kao osnivački kapital uneo 40 odsto vlasništva u Delta staru i procenio ga na 12 miliona evra iako prema vrednosti aktive te kompanije, ne bi mogao da premaši 2,56 miliona evra.

Popović je podsetio da su preduzete pravne radnje sa ciljem zaštite imovine u otvorenom akcionarskom društvu Jugohemija, koja je "ugrožena nezakonitim i štetnim postupanjem bivšeg menadžmenta Delta stara i Jugohemije".

Pokretanje sudskih postupaka izazvano je postupkom manjinskog vlasnika Delta stara, firme Form komjunikejšns i uprave Jugohemije.

Delta nije na prodaju, traži se partner za Maksi

Istovremeno, potpredsednik Delta holdinga Dragan Filipović je rekao da Delta holding nije na prodaju, već se samo traži strateški partner za maloprodajnu kompaniju Delta maksi, koji bi preuzeo do 50 odsto njenih akcija.
Filipović je rekao da je proces pregovaranja sa potencijalnim strateškim partnerima u toku i istakao da novinske spekulacije ne utiču na prodaju kompanije Delta maksi. Kako je istakao, kompanije se vrednuju na osnovu svojih bilansa i potencijala, a ne na osnovu novinskih napisa, tako da oni ne utiču na pregovore o prodaji udela u Delta maksiju.

Prema rečima Filipovića, već godinu i po dana Delta maksi traži strateškog partnera, sa kojim bi zajednički ulagao u dalji razvoj kompanije. Postoji više zainteresovanih strana i pregovarača i ne očekuje se da taj proces bude završen u skorije vreme. On je naglasio da će i posle prodaje vlasničkog udela u Delta maksiju, to ostati srpski nacionalni maloprodajni lanac.

Delta maksiju je partner potreban da bi se brže razvijao na postojećnim i novim tržištima na koje kompanija želi da izađe, a ne može to sama da ostvari željenom brzinom, kazao je potpredsednik Delta holdinga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: