Todorić dogurao do 75% Merkatora?

Agrokor je po okončanju ponude za preuzimanje Merkatora, prema prvim podacima, stekao 75 odsto te kompanije, piše ljubljanski Finance, prenosi T portal.

Region

Izvor: B92

Utorak, 02.09.2014.

13:19

Default images

Ponuda koncerna Agrokor manjinskim deoničarima Merkatora, od 86 evra po akciji, istekla je juče u podne, a zvanični rezultat o tome koliko je deoničara svoje deonice prodalo vlasniku Agrokora Ivici Todoriću biće poznati danas po podne, piše list.

Agrokor je u trenutku nastanka obaveze za preuzimanje imao 53 odsto Merkatora koje je stekao potpisivanjem kupoprodajnog ugovora s konzorcijumom (NLB, Pivovarna Laško i drugi).

Sticanjem 75 odsto udela u slovenačkom trgovačkom lancu Agrokor može menjati statut Merkatora, ali ne može ići u istiskivanje malih deoničara i za taj postupak mu je potrebno 90 odsto deonica.

Cena deonice u javnoj ponudi iznosila je 86 evra, a pretpostavlja se da hrvatski penzioni fondovi koji u Merkatoru imaju između 15 do 17 odsto vlasništva nisu Agrokoru prodali deonice jer su ih kupovali po dvostruko višem iznosu.

Prema nekim proračunima, Agrokor je samo za deonice Merkatora zasad platio 242 miliona evra, dok bi ga 100 posto deonica te kompanije koštalo 323 miliona evra.

Todorić je u sklopu transakcije i sa oko 225 miliona evra dokapitalizovao Merkator, čime se ukupna vrednost transakcije penje na više od pola milijarde evra.

Narednih dana biće i doneta odluka o tome ko će biti na čelu Merkatorove Uprave, prenose mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: