I komšije muku muče s cenom benzina

Crna Gora skupo plaća naftne derivate, cene i dalje su među najvišim u regionu, a u februaru su, kada je zabeleženo smanjenje zarada, dostigle rekordne nivoe.

Region

Izvor: Novosti, business.hr

Sreda, 21.03.2012.

09:44

Default images

Uvidom u najnoviju tabelu sa cenama goriva u 33 evropske zemlje Auto-moto kluba Bosne i Hercegovine, vidi se da su cene bezolovnog evrosupera 95 u odnosu na zemlje regiona, najveće u Crnoj Gori i iznose 1,43 evra.

U Albaniji ta vrsta goriva košta 1,34 evra, BiH 1,25, Hrvatskoj 1,42, Makedoniji 1,36 i Srbiji 1,42 evra. Bezolovni evrosuper 98, kojeg Crnogorci kupuju za 1,46 evra, jeftiniji je u Albaniji, Bosni i Hercegovini i Makedoniji gde košta 1,41, 1,28 i 1,38 evra. Skuplje ga plaćaju jedino građani Hrvatske - 1,47 evra.

Litar evrodizela u Crnoj Gori košta 1,31, i jeftiniji je u odnosu na Albaniju, Hrvatsku i Srbiju u kojima se kupuje za 1,33, 1,34 i 1,41 evra.

Jeftinije od Crnogoraca pri kupovini evrodizela prolaze građani BiH koji ga plaćaju 1,3 evra i Makedonije 1,2 evra.

U Crnoj Gori cene goriva su poslednji put promenjene 27. februara.

Gorivo je u Crnoj Gori skuplje u odnosu na Bugarsku, Luksemburg, Rusiju, Ukrajinu. Jeftinije je u odnosu na Austriju, Belgiju, Češku, Francusku, Italiju, Mađarsku i Španiju.

Potpredsednik vlade Hrvtakse Radimir Čačić na novinarsko pitanje o novim poskupljenjima goriva opet je odgovorio u svom stilu koji odaje preteranu nervozu.

"12, 15 ili 74 kune ... Toliko je koliko je tržište, a limit koji ima država je vrlo mali", poručio je Čačić.

Time je dao naslutiti da država neće braniti cenu benzina na 12 kuna kao što je ranije najavljivano.

Najavio je da bi INA mogla prekinuti proizvodnju etana, jer'' Ini proizvodnja etana nije isplativa niti je količina dovoljna ".

Čačić je ujedno komentarisao izjave pojedinih sindikalnih čelnika u vezi s poskupljenjem goriva porukom da se nad njima zgraža.

'' Kad čujem izjave uglednih sindikalnih čelnika da su zgroženi činjenicom što Vlada ne kontroliše svetsko tržište nafte i gasa, ja sam zgrožen takvim izjavama'', rekao je Čačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: