Petak, 29.05.2015.

08:04

"Kad Rusi zavrnu slavinu, pitaću vas odakle gas"

Aleksandar Vučić kaže da njegovo zalaganje za diversifikaciju gasa nije "zaokret ka SAD" već želja da obezbedi energetsku sigurnost i efikasnost za Srbiju.

Izvor: Tanjug

"Kad Rusi zavrnu slavinu, pitaæu vas odakle gas" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

99 Komentari

Sortiraj po:

DERETA

pre 8 godina

Jasno je da je Srbija već sada u problemu s obzirom da se gasi Ukrajinski gasovod i da Srbija od 2o19 neće imati dovoljno gasa za svoje gradjane i privredu.Nudi se niz solucija za dovod gasa i premijer je jasno rekao da je svaka dobra akom donosi gas SRbiji, a čija je Azerbejdžanska, Turska,Grčka,Bugarska,SAD svejedno je ,samo da bude dovoljno gasa.

Lazo

pre 8 godina

Počelo se misliti na vreme i to na pitanje: sta ako? Samo mogu da kazem, da me ovakav nacin razmisljanja odusevio, jer konacno neko drugaciji kod nas.

DARKO - BAJINA - BASTA

pre 8 godina

Prosto ne vidim sta je lose u tome da imamo dve mogucnosti snabdevanja gasom. Vucic se opravdano brine da obezbedi gas na duzi period. Drugo ako jedni zavrnu slavinu ostaju drugi. Ja volim Rusiju i ruski narod, ali prvo volim Srbiju i srpski narod. Ne vidim nista lose u ovome.

пасарела

pre 8 godina

Зашто би ризиковали да се држава нађе у тешкој ситуацији када се прекине са снабдевањем, нема потреба за тим када постоји друго решење које наравно и треба искористити и никада не дозволити зависност од јачих и већих за рад њихове добробити а не наше, јер су управо интереси Србије и најбитнији.

Robert

pre 8 godina

U slucaju da za koju godinu Rusija prestane isporucivati gas kroz Ukrajinu, Srbija bi ostala bez gasa. Zato treba da sagleda sve moguce pravce snabdevanja.

UPALI LAMPU

pre 8 godina

KOme to nije jasno da je Srbija već sada u problemu s obzirom da se gasi Ukrajinski gasovod i da Srbija od 2o19 neće imati dovoljno gasa za svoje gradjane i privredu.Nudi se niz solucija za dovod gasa i premijer je jasno rekao da je svaka dobra akom donosi gas SRbiji, a čija je Azerbejdžanska, Turska,Grčka,Bugarska,SAD svejedno je ,samo da bude dovoljno gasa.

Berač Lovorika

pre 8 godina

Logično razmišljanje Vučića, niko neće zastupati srpske interese do nas samih,zato je Vučić u obavezi da srpski interes, ovako važnog i životnog problema, ne ostavlja drugima ,već da sami obezbedimo, sa više izvora, dotok gasa do Srbije !

marija

pre 8 godina

Mnogo smo cudan narod, kao da nije bitno da li cemo ga imati, vec ciji je, to je sad najveci problem, i odmah usput projektujemo neku izdaju.

Zakon trzista

pre 8 godina

Zaista ne znam zasto praviti tenzije, kad je vise nego sigurno da u slucaju opstrukcije Rusije o isporuci gasa, ni Srbija nebi bila privilegovana.

mara

pre 8 godina

Srbija je suverena i demokratska država koja ima pravo da vodi brigu o svojim energetskim interesima. Svi znaju da Ruska Federacija planira da 2019. godine obustavi snabdevanje gasom evropske korisnike preko ukrajinske mreže cevovoda. Gas iz Srbije stiže preko Mađarske, koja se upravo preko Ukrajine snabdeva gasom

Ikica

pre 8 godina

Covek se trudi i bori da nadje resenja. Da je rekao nesto drugacije nekima ne bi ni to odgovaralo. Pustite vi njega da radi on svoj posao. A nase je da verujemo u njega i da se nadamo boljem kao i do sada.

MIKOJAN

pre 8 godina

Ja ne bolujem od predrasuda kada su u pitanju kvalitet života naših gradjana, kakva odanost Rusiji i njenom gasu kada ga neće biti u SRbiji, ne ide se po gas u SAD, a nije ni bitno i da jeste, ko nam dopremi gas moramo ga kupovati jer nam treba za domaćinstva i privredu, nije to zaokret, to je potreba nasušna za sve nas za privredu i život,okanimo se prazne retorike i kvazi patriotizma i neke navodne odanosti Rusiji,ona brine o svojim interesima a mi našim.

Proaktivan

pre 8 godina

Sad svi pamet u glavu i mesecno po 50 evra stednja za grejanje. Dzaba nam krpice, auta, mobilni... ako se smzavamo sledece zime.

Popovic Zarko-92

pre 8 godina

Mi sada vec moramo da razmisljamo o tome odakle cemo da dobijamo gas narocito ako znamo da su rusi rekli da ce svim drzavama koje dobijaju gas preko Ukrajine da zavrnu slavinu.

Deja Vu

pre 8 godina

@koki, pa kad su bili na vlasti onda su dizali u zvezde sve ono sto je narod pljuvao, danas im je cilj drugaciji, sve sto se desava u Srbiji maksimalno napadati i izvredjati sve koji ucestvuju u tome.

Goran

pre 8 godina

Svi ovi sto pisu komentare ovde bi izgleda mnogo bolje vodili svaki resor, spoljnu politiku, pravosudje itd itd. Za sve imaju resenje i sve bi znali da poprave. Imamo izgleda politicare na izvoz.

Dust

pre 8 godina

Milose to je vec visoka politika, u koju mi mali ljudi nemamo uvid, jer se vise ne zna ko je sa kim i ko se sa kim lize, ni Nemacka vise ne zna gde je, da li podrzava Amere ili bi da saradjuje sa Rusijom, do isteka ugovora o isporuci gasa moze svasta da se desi i treba razmotriti sve opcije.

que

pre 8 godina

Meni je i dalje neverovatno kako je lako ljudima poremetiti logiku i rasudjivanje tako da ne uspevaju da sagledaju ni sopstvene interese.
U sustini, ovim potezom radimo sami protiv sebe i sada po americkom nalogu sabotiramo izgradnju Turskog toka, jer ako same zemlje nemaju interes za taj gasovod, onda nema ni svrhe da se gradi.
S druge strane, potencijalni azerbejdzanski gasovod moze da pokrije potrebe Turske i Italije mozda i Grcke, a ostali mogu da se slikaju. I tako uspesno sami sebi kopamo jamu za tudje interese, sto svakako zasluzuje ogroman aplauz i ulazak u udzbenike istorije kako sto lakse i sto uspesnije "unaprediti" zemlju.

dragan,kragujevac

pre 8 godina

Glasao sam oba puta na izborima za SNS,ali nisam član te stranke, da se odmah legitimišem.Politika koju lansira Vučić poslednjih meseci je očigledna- korak po korak ,hoće u NATO,Zapad mu je sve..OK, to je njegovo pravo,ali tako nije govorio ,niti to najavljivao pred i tokom prvih i drugih izbora. Zapravo, sasvim suprotno. Zato sam i glasao za SNS. Vučić zaboravlja da se nikada "vrata potpuno ne zatvaraju",jer posle toga biće potrebno mnogo napora da se makar "odškrinu".Njegove izjave u poslednja dva dana su skandalozne, hoće da podigne spomenik Nemačkoj(nekad dođe u kragujevačke Šumarice i Spomen park i to kaže)i drugo, hoće da porihvati inicijativu"svojih američkih prijatelja" u vezi sa gasom!Da zaključim: ovakve izjave provociraju ovaj napaćeni narod koji je ćutao i kada je smanjivao penzije i plate,a sada govori da će ih povećati..Halo, premijeru, ne povećavaj ništa, samo vrati ono što si nam oduzeo.Dakle, Vučić se igra sa svojim podanicima(narodom),imam utisak da se preigrao u svojoj zanesenosti .sa svojim narodom se igra,ali se ovakvim skandaloznim izjavama politički udvara Merkelovoj, Bajedenu.Šta mislite zašto?Ja znam(kao i većina gradjana),a vi? Zato nikada više moj glas,moje porodice, rodjaka,prijatelja - SNS!

al sam pametan

pre 8 godina

a da li stvarno mislite da bi nam rusi prodavali jeftin gas? i da li mislite da će gas iz gasovoda koji je blagoslovila usa biti jeftin? gas će svako evropi prodavati po ceni po kojoj rusi prodaju (možda malo jeftinije)..kako god, iz tog razloga se treba okrenuti obnovljivim izvorima energije, i biti energetski nezavisan, pogotovo srbija o kojoj nema ko da brine, jer stalno izigrava velesilu i balansira između istoka i zapada..

marija

pre 8 godina

Koje igre za decu.
Gasovod iz Azerbejdzana je malog potencijala i pri tom bi trebao da prodje preko Gruzije.
?
Gubljenje vremena, ali dobro, igramo se diplomatije LEGO kockicama.

Mihajlo20

pre 8 godina

Mislim da Rusima nije u interesu da zavrću slavinu,osim možda Ukrajini.A to je samo zbog američke težnje da se približi što više ruskim granicama.Pa sva ova stvar u Ukrajini jeste upravo da se to spreči.A sada još jedan razlog,ali posredni jeste u tome da je Ukrajima slab platiša gasa i da je Rusima dosadilo da ih stalno ganjaju za to.A mi treba da pažljivo osmatramo situaciju i da adekavtno reagujemo u pravom trenutku po pitanju toga.Zbog toga ne treba žuriti sa ovakvim izjavama.

Pata Negra

pre 8 godina

Strategija jedinstvenog okupljanja evropskih zemalja (naravno i Srbije) oko alternativnog/nih izvora i trasa snabdevanja gasom je NAJBOLJA STRATEGIJA za obezbedjivanje sigurnosti snabdevanja, najbolje cene i pre svega PRITISKA na postojeći izvor snabdevanja.
Ovo je odličan odgovor Evrope na ruski ultimatum iz bliske budućnosti 2019.
Fascinantno je koliko ovde ima malo strateškog razmišljanja...

nu

pre 8 godina

@Koko: Ne razumete "šta je on to ovde loše rekao"?! To samo znaci da ne zelite ili ne umete da povezete elementarne cinjenice, npr. da se prave i menjaju planovi po instrukcijama upravo onih koji su najdirektnije zasluzni za obustavu JT i koji sada i dalje rovare po ovom delu sveta. Na taj nacin sami sebe predstavljamo kao banana drzavu koja ne sme da se zalozi za sopstvene interese vec igra po tudjim uputstvima. Mada to vazi za sve okolne zemlje koje su sve bile za izgradnju JT, ali nisu smele gotovo ni rec da kazu kada je vrsen pritisak da se isti obustavi.
@Winter is Comming: Kada neko postavi pitanje "i šta sad imamo od toga", to isto pitanje treba da postavi i u vezi stotina zapadnih kompanija koje ovde rade. Od pomenutog NIS-a imamo 12-13% budzeta, dok npr. 360 nemackih preduzeca koja rade kod nas uzetih zajedno ne uplacuju u budzet koliko ova jedna kompanija. Samo deset kompanija sa takvim rezultatima bi ovu zemlju iz korena promenilo, ali ocigledno da to nije u svacijem interesu i zato moraju stalno da se guraju floskule i negativna propaganda, ma koliko bili u suprotnosti sa zdravim razumom i logikom.

Strucnjak

pre 8 godina

Ne vidim razlog zbog kojeg se pojedini ljute,kada je ovo savrseno dobar diplomatski pristup problemu.Naime,gasovod iz Azerbejdzana je na dugom stapu kao neisplativ i malog kapaciteta i svima,pa i amerikancima je jasno da od toga nema nista.Pisati uz vetar i tvrditi kako smo uz Rusiju do kraja,je besmisleno i ne donosi nam politicke poene.Ova je napravljen odlican diplomatski potez,koji govori "Ako imate gas,vi ga dajte ,a ako nemate,nije problem,kupovacemo od rusa"!
Nazalost,ljudi nemaju pojma o diplomatiji,vec se bave jeftinim populizmom.Ko zna koliko ce jos ovakvih dogovora da napravimo sa zapadom,od kojih se verovatno ti trecina nece nikada realizovati,ali je veoma bitno da ih imamo kao znak dobre volje,sto ce nam koristiti u drugim pregovorima.

Ledi Cunade

pre 8 godina

Vi mi ljudi niste jasni...koga briga odakle je gas?? Bitno je da ga ima kad nam treba i da nije skup a sto se mene tice nije bitno da li je iz Rusije,Norveske,Azarbejdzana ili mozda cak iz Australije.

mdj

pre 8 godina

Ovi rusofili su najvece stetocine. Kad im citam komentare ja samo vidim jednu facu- one ulizice Vulina. Ruske ulizice nemate sta da trazite u zemlji koja je na 600 kilometara od Beca i sa svih strana okruzena Evropskom unijom. Dosta vise s tim gasom, gas pa gas majko mila a sve elektrane rade na ugalj i mazut. Sva prigradska naselja se greju na drva, jedna bivsa koleginica iz Surcina mi je rekla 2009. da za kucu od 100 kvadrata koja je prikljucena na gas mora da izdvoji 38000 dinara mesecno, alo, i da se zato greje na drva kao i ceo Surcin i sva ostala prigradska naselja u Beogradu i Vojvodini koja su gasifikovana. Svi ste naprasno postali strucnjaci za gas, sve znate o terminalima, prikljucima, kubicima, celu ste proslu jesen s nekim sadizmom pricali kako necemo da imamo gas ove zime, licne frustracije lecite na nekoj drugoj vise budalastoj stvari a ne na ovako ozbiljnim stvarima kao sto je prikljucenje Evropskoj uniji. Ako necete da budete deo EU zna se gde je vase mesto, idite da glancate zlatne spomenike predsednika Kazahstana, Tadzikistana i Turkmenistana, i da konacno uzivate.

Тања

pre 8 godina

Вучићу,
није довољно само да донесеш одлуку да се прешалтујемо на нечији гас. Да би добили гас неопходно је да постоји и гасовод за кога ти решења немаш.Уради већ нешто по том питању, дојадише ми више твоје најаве.

Kiki

pre 8 godina

Rusi ce zavrnuti gas jer ih Ameri cimaju (Rusi su hteli Juzni tok pa Turski tok itd jer hoce pare, za razliku od Amera koji samo pomazu), a mi jos uvek nismo videli kako Ameri zavrcu gas i ne znam zasto bismo njima vise verovali...

E sad, rusofili vise vole da im Rusi zavrnu gas, a prozapadnjaci da im to urade Ameri... Svejedno bez gasa. Stvar mazohizma, kao i uvek kod nas...

Mislim da ce uskoro biti pitanje "a cime cemo da platimo bilmo ciji gas", a ne ko nam ga prodaje...

koki

pre 8 godina

u početku sam bio skroz protiv vučića, ali ovoliko botova, koji su nadmašili čak i sns botove, jer su na portalima NON STOP, me više iritira nego išta ... jer na SVE bez obzira da li je razumno ili ne, oni reaguju organizovanim pljuvanjem što posle nekog vremena dovodi do kontra efekta!

Ja nisam ni sad za vučića ali ne razumem šta je on to ovde loše rekao??? 'srbija mora da nadje izvore sa svih strana', ŠTA je TU loše rečeno??

Ako jedna takva razumna izjava (bez obzira čija je) izaziva 'gnušanje', pitam se da li oni koji se tako organizovano 'gnušaju' žele ikome dobro osim svojoj stranci?

LordMikula

pre 8 godina

Odakle je gas dolazio pre 2008-e?!?!? Nismo ga ni imali pa nam zato nije ni potreban... gas je dosao za davanjem NIS-a u bescenje od strane SPS-a a podrsku DS-a... sada, vise se SPS zadaje udarac nego narodu... koji ce nama gas kada ga ni pre nismo imali...

Goran

pre 8 godina

Pa to si mogao da imaš i sa Turskim tokom, a ovako ćeš imati cevi i interkonektore, ali gasa nećeš imati. Onda ćete se svi setiti Južnog toka i Turskog toka, a nadam se i onoga ko ih je omeo.

Zlatko

pre 8 godina

Određeni likovi bi Vučića kritikovali i kad bi rekao "hoćemo američki gas" i kad bi rekao "nećemo američki gas". Uopšte nije važno. Što god da kaže nije dobro za nas. Ja verujem da toga nema nigde u svetu.

Milos

pre 8 godina

Ova izjava je cisto lupetanje premijera koga je na vlast ionako dovela SAD, naravno uz pomoc krda ovaca iz Srbije. Razumem da bi opstao na vlasti da mora da daje ovakve izjave. Ali cinjenica je da ne postoji alternativa Ruskom gas u Evropi do 2025. barem, a mozda i duze. Azerbejdzan, pa cak i Turkmenistan jednostavno nemaju te kolicine. LNG terminali sa druge strane su preskupi kao i gas koji dolazi sa njih jer da bi se dobio LNG morate da potrosite skoro istu tu kolicinu gasa da bi ga ohladili i kompresovali takoreci duplira se cena. Litvanci vec imaju problema sa isplativoscu svog LNG terminala. Jedine prave alternative su gasovodi iz Irana (koji Kina planira da napravi preko Pakistana do Kine) ili gasovod iz Saudijske arabije preko Jordana i Sirije do Turske. Naravno prvo treba Asad da se skine sa vlasti i da se napravi taj masivni gasovod.

Miki

pre 8 godina

Kapacitet ovog azerbejdzanskog gasovoda je suvise mali i njegovi kapaciteti su vec rasprodati tako da Srbija nece moci da se snabde tim gasovodom sve i da hoce. Alternative ruskom gasu za nas nema.

Zoran

pre 8 godina

G-din Vucic je izgubio svaki osecaj za realnost.Stalno prica o nekom boljitku-narod ga ne oseca,mozda ga on licno oseca.Sad prica o gasu iz nekog novog gasovoda i o americkom gasu, svi znamo kako je prosao projekt Nabuko, EUUSA nemaju novca. Najmanje 35% udela u gasnim poljima sa kojih EUUSA hoce da vuku gas novim gasovodom pripada ruskim firmama, jedan deo pripada ruskim saveznicima (Kina, Kazahstan, i sl.)- zar G-din Vucic misli da ce Putin dopustiti da EUUSA komanduje ruskim udelom i zaobidje eventualni novi ruski gasovod ? Ovakvim izjavama kojim se on dodvorava amerima on ispunjava samo jedan americki cilj- da Srbija izgubi i ovo malo podrske koju nam rusi pruzaju, a onda smo potpuno bez zastite pred pritiscima EUUSA, a Rusi mogu da se nagode sa EUUSA- priznanje Kosova u zamenu za Krim i ruski gasovod koji zaobilazi Srbiju. Ovakav diletantski pristup trgovini koji ima G-din. Vucic nema ni pijacni prodavac, koji zna da svoju robu treba da proda sto skuplje, G-din. Vucic poklanja sve za dzabe, cak savetuje privrednicima da ulazu na Kosovu i u Albaniji (da bi im kasnije verovatno sve bilo oduzeto), umesto da stvori klimu da se investicije u SRBIJI !!! isplate, i da savetuje privrednicima da ulazu u SRBIJU.

1999

pre 8 godina

Najave, najave i samo najave, reci i samo reci, a dela nema! Vucic uporno populistickim najavama i obecanjima zeli da se dodvori narodu, ali svako ko ima trunku zdravog razuma ce se zapitati koliko je realno dopremati gas iz Amerike, i da li je interes amerikanaca da jednu malu Srbiju snabdevaju gasom, u situaciji kada se Evropa 99% snabdeva Ruskim gasom, a nase trziste i raspala industrija ima sasvim dovoljno gasa za sopstvene potrebe iz Rusije. Po meni ova najava premijera je u istom rangu sa vabrikom cipova, vozom od Bg do Budimpeste za 3 sata, krivicnom presudom tajkunu Misku, smenom nesposobnih ministara itd. Nista drugo nego prodaja magle za siroku potrosnju.

Mufljuz

pre 8 godina

"Kad 2019. godine Rusi prestanu da šalju gas preko Ukrajine, pitaću vas odakle da ga uzmemo"."
Ako spadnemo na to da nam ga Amerikanci daju, onda cemo brati kozu na siljak. Taj gas ce imati vrlo delotvornu cenu.
A sa ovakvim "cackanjem mecke" sva je verovatnoca da necemo morati cekati 2019.

misko

pre 8 godina

A zašto bi Rusi zavrnuli slavinu i time sebi uskratili profit i punjenje budžeta.Pa ceo sukob je oko Evropskog tržišta gasom i ko je lud da se povuče sa tržišta.Američki gas bi bio ako ikada i stigne mnogo skuplji pa je teško poverovati da bi Rusi se povukli kad imaju sigurne kupce koliko god se batrgali u pretnjama da traže druge izvore.
Vučiću kaži lepo da nema odbrane od Američkog pritiska, da smo okruženi NATO članicama, da nam je zemlja puna koje kakvih ratnika fanatika koji svaki čas na mig upravo SAD i EU mogu da nam naprave hao,krvoproliće jednom rečju rat.Rusima hvala ali nemožemo mi u ovakvim okolnostima da se borimo i za njihove i naše interese.

Vladimir

pre 8 godina

Gas iz Azerbejdžana, preko Albanije, i tečni gas,preko terminala sa hrvatske obale su isto tako realni,koliko i naš ulazak u EU!,čak možda i manje!

Dragan™

pre 8 godina

Pošto, naravno, ne možemo da utičemo na pravce budućih gasovoda, možemo i moramo da se hitno povežemo sa susednim državama izgradnjom interkonekcija, tj. dvosmernih gasovoda. Najpre završiti sa Bugarskom, a zatim i sa Rumunijom, pogotovu što bi to bila kratka i jeftina deonica. A, trebalo bi izgraditi još jedno gasno skladište i tako obezbediti gas za zimu.

Mile

pre 8 godina

Kao prvo, mi moramo da se slozimo sa americkim predlozima, kakvi god bili, jer je opasno da ih naljutimo. Ne kosta nista da kazemo da hocemo. Od tog americkog gasa ionako nece biti nista.
Kao drugo, svi se nesto boje da ce nas Rusi ucenjivati. Mi placamo za taj gas, a cesto nam oproste kasnjenja. Koliko se secam Rusi nas nisu ucenjivali, nego USA i EU. Ili bar nesrazmerno manje od ovih drugih. Ni jedan predlog americkog gasovoda nije prolazio kroz Srbiju. Da bismo se prikljucili na neki TAP i slicno, slede gomile ucena. Razmislite, ako Rusi prekinu isporuku preko Ukrajine, mi cemo dobijati gas iz americkih izvora? Sigurni ste u to?

Tata Ikun

pre 8 godina

Nisu mi jasni ovi što lupaju minuse.
Šta je loše u tome da imamo dve mogućnosti snabdevanja gasom? Neka se malo takmiče u ceni, nama će biti bolje. Drugo, ako jedni zavrnu slavinu ostaju drugi. Ja volim Rusiju i ruski narod, ali prvo volim Srbiju i srpski narod. Ne vidim ništa loše u ovome.

Privrednik

pre 8 godina

Al ste zapenili na svako pominjanje Ruskog gasa.
Za vreme Jugoslavije,koja je bila 5x vece i razvijenija od Srbije,zivelo sa 10x bolje i bez ovolike vezanosti za Rusiju i njen GAS,koji je zahvaljujuci Ruskim placenicima u Srbiji i Ruskim sluzbama koje vrsljaju po Srbiji,dignut do nivoa Bozanstva,do nivoa da ako ne budemo imali Ruski gas,necemo imati LEBA da jedemo.
Sve ljubitelj ,do ljubitelja Ruskog gasa,kao da udisu isti.

P.S. kada bi se okrenuli ozbiljno EU i USA,Srbija bi u roku od 2 godine,bila veoma dobo mesto za zivot.

Mirkonija

pre 8 godina

Naravno da ce Rusi u jednom trenutku zavrnuti slavinu. Pre ili kasnije ce se to desiti i niko ne moze znati koliko to moze da traje . Mi ne smemo da dozvolimo da cekamo i da se mislimo da li ce se to desiti ili ne. Uvek moramo imati opciju.

petobanka

pre 8 godina

@ Privrednik


Bugarska, Rumunija, Crna Gora, Kosovo.... Svi sto posto okrenuti Americi i Zapadu, a sve su samo ne pristojna mesta za zivot. Kako to molicu lepo? Prve dve jesu razvijenije od nas, u NATO i EU su, ali tamo pristojnog zivota nema. CG osim mora i turisticke sezone nema nista. Vise njih dolazi u BG i NS da zivi i radi nego sto nasih ide dole preko sezone. Tek za Kosovo da ne pricam nista... Pa i Albaniju... Hrvatska i Madjarska su mnogo ispred nas pa je opet diskutabilno reci da li su to pristojne drzave za zivot. Ali mi nesrecni bi smo to postali za 2 godine. Ne koci nas korupcija i nestrucnost, vec Rusija. Kako da ne! I Evropa nece videti gas iz Azerbejdzana prosto jer ga tamo nema dovoljno za snabdevanje vise od jedne ili dve evropske drzave. Da vidim sta ce onda da smisle i kako da iz same Amerike prevuku gas na Balkan, pa da nam ekonomija procveta do nebesa.

gru989

pre 8 godina

Nije stvar biranja strana, već biranja onog što je u najboljem interesu Srbije. Bilo koji potez da učini, sigurno je da premijer najpre o tome vodi računa, jer su građani Srbije najbitniji.

dado90

pre 8 godina

Nekako imam osecaj da su mediji jedva cekali da ovu izjavu oko gasa iskoriste u zaokret prema Americi i okretanje ledja Rusiji a malo ko se bavi temom kako obezbediti Srbiji gas posle 2019. godine.Mislim da je tema gasa trenutno jedan od vecih problema za nas i da taj problem ne treba mesatii sa velikim silama i kome smo vise privrzeni a kome ne.

Nenad

pre 8 godina

Kriza u Ukrajini,sukob sa Zapadom,opstrukcija izgradnje južnog toka,sve ovo ukazuje na potrebu da se moramo okrenuti stabilnom izvoru snabdevanja gasom.

CarloNS

pre 8 godina

Nije ovo zaokret ka Americi, vec neznanje! Ako Evropa nije nasla ekonomski interes za snabdevanje gasom iz Amerike, Albanija i Srbija tek ne mogu... ...
(biljana, 29. maj 2015 08:54)

Kakvo snabdevanje gasa iz Amerike?! U pitanju je gasovod koji dovodi gas iz Azerbejdžana.

Bubica

pre 8 godina

Celokupna stručna javnost se složila da je potez premijera razuman i u skladu sa potrebama Srbije radi održavanja energetske sigurnosti, te da nema mesta za politiziranje i taktiziranje, al mi smo ipak Srbi pa se uvek bavimo teorijama.

domacin

pre 8 godina

Drva, cumur i cokute od kukuruza to je nasa buducnost.
Sta zna gosn premijer sta je razlika izmedju ekonoski izvodljivog i prazne politicke retorike. Nista, jer sta je on to konkretno u svom zivotu uradio da bi imao validno misljenje o tako vaznom pitanju kao sto je energetika od koje zavisi sve zivo. Opet nista.

Milos

pre 8 godina

Prvo, nismo mi sad neki ne znam koliko jaki potrosaci gasa. Ceo region je siromasan i sa nerazvijenom industrijom, a najveci potrosaci su domacinstva. Cak je i studija u Rusiji pokazala da bi juzni tok bio slabo isplativ. Vise im se isplati gasovod do Turske. Tako da onoliko koliko nama treba, te kolicine uvek mozemo da kupimo na trzistu. Zato je cela stvar ispolitizovana, a Vucic je naravno kralj marketinga.

Miroslav

pre 8 godina

Fala bogu da se i toga neko setio

Bas me briga i za rusiju i za ameriku, gledam interese svoje drzave i prema tome se postavljam,treba da shvatimo da treba samo sebe da gledamo,svoj narod i svoju drzavu

Uvek braca sa rusima bili i sta smo dobili, dali nis dzabe, vade naftu i gas skoro bez nadohnade, najgori ugovor za juzni tok smo potpisali od svih zemalja kojima prolazi...

U svakom ratu sa amerikancima bili, pilote im spasavali, za niih ginuli...a sta su oni uradili u znak zahvalnosti nas bombardovali

Oni su gledali samo svoje interese i tako se postavljali i tako radili, a mi nikako to da shvatimo

biljana

pre 8 godina

Nije ovo zaokret ka Americi, vec neznanje! Ako Evropa nije nasla ekonomski interes za snabdevanje gasom iz Amerike, Albanija i Srbija tek ne mogu. Srbija prvo moze da sprovede relativno jednostavne mere kojima bi se potrosnja gasa smanjila ca 20 - 30%. Proizvodnjom bio gasa bi se obezbedilo 10 - 15 % potrebnih kolicina gasa (jeftinije od transporta i opreme za dopremu gasa iz Amerike). Koriscenjem toplotnih pumpi bi se dodatno supstituisalo ca 10% gasa. Biomasa moze da obezbedi jos ca 10%, a tu su jos i solarna energija i energija vetra...Ako se ukinu naduvane akciza, TNG bi sigurno bio jeftiniji od americkog gasa...

MašaBG

pre 8 godina

Da je Srbija lider regiona pokazala je i ovaj put, premijer je bez obzira na visok stepen rizika, otišao u Tiranu i tamo predložio rešenja koja svima mogu da nam donesu dugoročne benefite. To je signal koji EU treba da ceni.

LordMikula

pre 8 godina

Odakle je gas dolazio pre 2008-e?!?!? Nismo ga ni imali pa nam zato nije ni potreban... gas je dosao za davanjem NIS-a u bescenje od strane SPS-a a podrsku DS-a... sada, vise se SPS zadaje udarac nego narodu... koji ce nama gas kada ga ni pre nismo imali...

koki

pre 8 godina

u početku sam bio skroz protiv vučića, ali ovoliko botova, koji su nadmašili čak i sns botove, jer su na portalima NON STOP, me više iritira nego išta ... jer na SVE bez obzira da li je razumno ili ne, oni reaguju organizovanim pljuvanjem što posle nekog vremena dovodi do kontra efekta!

Ja nisam ni sad za vučića ali ne razumem šta je on to ovde loše rekao??? 'srbija mora da nadje izvore sa svih strana', ŠTA je TU loše rečeno??

Ako jedna takva razumna izjava (bez obzira čija je) izaziva 'gnušanje', pitam se da li oni koji se tako organizovano 'gnušaju' žele ikome dobro osim svojoj stranci?

Kiki

pre 8 godina

Rusi ce zavrnuti gas jer ih Ameri cimaju (Rusi su hteli Juzni tok pa Turski tok itd jer hoce pare, za razliku od Amera koji samo pomazu), a mi jos uvek nismo videli kako Ameri zavrcu gas i ne znam zasto bismo njima vise verovali...

E sad, rusofili vise vole da im Rusi zavrnu gas, a prozapadnjaci da im to urade Ameri... Svejedno bez gasa. Stvar mazohizma, kao i uvek kod nas...

Mislim da ce uskoro biti pitanje "a cime cemo da platimo bilmo ciji gas", a ne ko nam ga prodaje...

Strucnjak

pre 8 godina

Ne vidim razlog zbog kojeg se pojedini ljute,kada je ovo savrseno dobar diplomatski pristup problemu.Naime,gasovod iz Azerbejdzana je na dugom stapu kao neisplativ i malog kapaciteta i svima,pa i amerikancima je jasno da od toga nema nista.Pisati uz vetar i tvrditi kako smo uz Rusiju do kraja,je besmisleno i ne donosi nam politicke poene.Ova je napravljen odlican diplomatski potez,koji govori "Ako imate gas,vi ga dajte ,a ako nemate,nije problem,kupovacemo od rusa"!
Nazalost,ljudi nemaju pojma o diplomatiji,vec se bave jeftinim populizmom.Ko zna koliko ce jos ovakvih dogovora da napravimo sa zapadom,od kojih se verovatno ti trecina nece nikada realizovati,ali je veoma bitno da ih imamo kao znak dobre volje,sto ce nam koristiti u drugim pregovorima.

biljana

pre 8 godina

Nije ovo zaokret ka Americi, vec neznanje! Ako Evropa nije nasla ekonomski interes za snabdevanje gasom iz Amerike, Albanija i Srbija tek ne mogu. Srbija prvo moze da sprovede relativno jednostavne mere kojima bi se potrosnja gasa smanjila ca 20 - 30%. Proizvodnjom bio gasa bi se obezbedilo 10 - 15 % potrebnih kolicina gasa (jeftinije od transporta i opreme za dopremu gasa iz Amerike). Koriscenjem toplotnih pumpi bi se dodatno supstituisalo ca 10% gasa. Biomasa moze da obezbedi jos ca 10%, a tu su jos i solarna energija i energija vetra...Ako se ukinu naduvane akciza, TNG bi sigurno bio jeftiniji od americkog gasa...

Ledi Cunade

pre 8 godina

Vi mi ljudi niste jasni...koga briga odakle je gas?? Bitno je da ga ima kad nam treba i da nije skup a sto se mene tice nije bitno da li je iz Rusije,Norveske,Azarbejdzana ili mozda cak iz Australije.

Nenad

pre 8 godina

Kriza u Ukrajini,sukob sa Zapadom,opstrukcija izgradnje južnog toka,sve ovo ukazuje na potrebu da se moramo okrenuti stabilnom izvoru snabdevanja gasom.

Bubica

pre 8 godina

Celokupna stručna javnost se složila da je potez premijera razuman i u skladu sa potrebama Srbije radi održavanja energetske sigurnosti, te da nema mesta za politiziranje i taktiziranje, al mi smo ipak Srbi pa se uvek bavimo teorijama.

MašaBG

pre 8 godina

Da je Srbija lider regiona pokazala je i ovaj put, premijer je bez obzira na visok stepen rizika, otišao u Tiranu i tamo predložio rešenja koja svima mogu da nam donesu dugoročne benefite. To je signal koji EU treba da ceni.

Mirkonija

pre 8 godina

Naravno da ce Rusi u jednom trenutku zavrnuti slavinu. Pre ili kasnije ce se to desiti i niko ne moze znati koliko to moze da traje . Mi ne smemo da dozvolimo da cekamo i da se mislimo da li ce se to desiti ili ne. Uvek moramo imati opciju.

Tata Ikun

pre 8 godina

Nisu mi jasni ovi što lupaju minuse.
Šta je loše u tome da imamo dve mogućnosti snabdevanja gasom? Neka se malo takmiče u ceni, nama će biti bolje. Drugo, ako jedni zavrnu slavinu ostaju drugi. Ja volim Rusiju i ruski narod, ali prvo volim Srbiju i srpski narod. Ne vidim ništa loše u ovome.

Zlatko

pre 8 godina

Određeni likovi bi Vučića kritikovali i kad bi rekao "hoćemo američki gas" i kad bi rekao "nećemo američki gas". Uopšte nije važno. Što god da kaže nije dobro za nas. Ja verujem da toga nema nigde u svetu.

gru989

pre 8 godina

Nije stvar biranja strana, već biranja onog što je u najboljem interesu Srbije. Bilo koji potez da učini, sigurno je da premijer najpre o tome vodi računa, jer su građani Srbije najbitniji.

Miroslav

pre 8 godina

Fala bogu da se i toga neko setio

Bas me briga i za rusiju i za ameriku, gledam interese svoje drzave i prema tome se postavljam,treba da shvatimo da treba samo sebe da gledamo,svoj narod i svoju drzavu

Uvek braca sa rusima bili i sta smo dobili, dali nis dzabe, vade naftu i gas skoro bez nadohnade, najgori ugovor za juzni tok smo potpisali od svih zemalja kojima prolazi...

U svakom ratu sa amerikancima bili, pilote im spasavali, za niih ginuli...a sta su oni uradili u znak zahvalnosti nas bombardovali

Oni su gledali samo svoje interese i tako se postavljali i tako radili, a mi nikako to da shvatimo

Dragan™

pre 8 godina

Pošto, naravno, ne možemo da utičemo na pravce budućih gasovoda, možemo i moramo da se hitno povežemo sa susednim državama izgradnjom interkonekcija, tj. dvosmernih gasovoda. Najpre završiti sa Bugarskom, a zatim i sa Rumunijom, pogotovu što bi to bila kratka i jeftina deonica. A, trebalo bi izgraditi još jedno gasno skladište i tako obezbediti gas za zimu.

al sam pametan

pre 8 godina

a da li stvarno mislite da bi nam rusi prodavali jeftin gas? i da li mislite da će gas iz gasovoda koji je blagoslovila usa biti jeftin? gas će svako evropi prodavati po ceni po kojoj rusi prodaju (možda malo jeftinije)..kako god, iz tog razloga se treba okrenuti obnovljivim izvorima energije, i biti energetski nezavisan, pogotovo srbija o kojoj nema ko da brine, jer stalno izigrava velesilu i balansira između istoka i zapada..

Pata Negra

pre 8 godina

Strategija jedinstvenog okupljanja evropskih zemalja (naravno i Srbije) oko alternativnog/nih izvora i trasa snabdevanja gasom je NAJBOLJA STRATEGIJA za obezbedjivanje sigurnosti snabdevanja, najbolje cene i pre svega PRITISKA na postojeći izvor snabdevanja.
Ovo je odličan odgovor Evrope na ruski ultimatum iz bliske budućnosti 2019.
Fascinantno je koliko ovde ima malo strateškog razmišljanja...

Zoran

pre 8 godina

G-din Vucic je izgubio svaki osecaj za realnost.Stalno prica o nekom boljitku-narod ga ne oseca,mozda ga on licno oseca.Sad prica o gasu iz nekog novog gasovoda i o americkom gasu, svi znamo kako je prosao projekt Nabuko, EUUSA nemaju novca. Najmanje 35% udela u gasnim poljima sa kojih EUUSA hoce da vuku gas novim gasovodom pripada ruskim firmama, jedan deo pripada ruskim saveznicima (Kina, Kazahstan, i sl.)- zar G-din Vucic misli da ce Putin dopustiti da EUUSA komanduje ruskim udelom i zaobidje eventualni novi ruski gasovod ? Ovakvim izjavama kojim se on dodvorava amerima on ispunjava samo jedan americki cilj- da Srbija izgubi i ovo malo podrske koju nam rusi pruzaju, a onda smo potpuno bez zastite pred pritiscima EUUSA, a Rusi mogu da se nagode sa EUUSA- priznanje Kosova u zamenu za Krim i ruski gasovod koji zaobilazi Srbiju. Ovakav diletantski pristup trgovini koji ima G-din. Vucic nema ni pijacni prodavac, koji zna da svoju robu treba da proda sto skuplje, G-din. Vucic poklanja sve za dzabe, cak savetuje privrednicima da ulazu na Kosovu i u Albaniji (da bi im kasnije verovatno sve bilo oduzeto), umesto da stvori klimu da se investicije u SRBIJI !!! isplate, i da savetuje privrednicima da ulazu u SRBIJU.

Milos

pre 8 godina

Ova izjava je cisto lupetanje premijera koga je na vlast ionako dovela SAD, naravno uz pomoc krda ovaca iz Srbije. Razumem da bi opstao na vlasti da mora da daje ovakve izjave. Ali cinjenica je da ne postoji alternativa Ruskom gas u Evropi do 2025. barem, a mozda i duze. Azerbejdzan, pa cak i Turkmenistan jednostavno nemaju te kolicine. LNG terminali sa druge strane su preskupi kao i gas koji dolazi sa njih jer da bi se dobio LNG morate da potrosite skoro istu tu kolicinu gasa da bi ga ohladili i kompresovali takoreci duplira se cena. Litvanci vec imaju problema sa isplativoscu svog LNG terminala. Jedine prave alternative su gasovodi iz Irana (koji Kina planira da napravi preko Pakistana do Kine) ili gasovod iz Saudijske arabije preko Jordana i Sirije do Turske. Naravno prvo treba Asad da se skine sa vlasti i da se napravi taj masivni gasovod.

Vladimir

pre 8 godina

Gas iz Azerbejdžana, preko Albanije, i tečni gas,preko terminala sa hrvatske obale su isto tako realni,koliko i naš ulazak u EU!,čak možda i manje!

petobanka

pre 8 godina

@ Privrednik


Bugarska, Rumunija, Crna Gora, Kosovo.... Svi sto posto okrenuti Americi i Zapadu, a sve su samo ne pristojna mesta za zivot. Kako to molicu lepo? Prve dve jesu razvijenije od nas, u NATO i EU su, ali tamo pristojnog zivota nema. CG osim mora i turisticke sezone nema nista. Vise njih dolazi u BG i NS da zivi i radi nego sto nasih ide dole preko sezone. Tek za Kosovo da ne pricam nista... Pa i Albaniju... Hrvatska i Madjarska su mnogo ispred nas pa je opet diskutabilno reci da li su to pristojne drzave za zivot. Ali mi nesrecni bi smo to postali za 2 godine. Ne koci nas korupcija i nestrucnost, vec Rusija. Kako da ne! I Evropa nece videti gas iz Azerbejdzana prosto jer ga tamo nema dovoljno za snabdevanje vise od jedne ili dve evropske drzave. Da vidim sta ce onda da smisle i kako da iz same Amerike prevuku gas na Balkan, pa da nam ekonomija procveta do nebesa.

1999

pre 8 godina

Najave, najave i samo najave, reci i samo reci, a dela nema! Vucic uporno populistickim najavama i obecanjima zeli da se dodvori narodu, ali svako ko ima trunku zdravog razuma ce se zapitati koliko je realno dopremati gas iz Amerike, i da li je interes amerikanaca da jednu malu Srbiju snabdevaju gasom, u situaciji kada se Evropa 99% snabdeva Ruskim gasom, a nase trziste i raspala industrija ima sasvim dovoljno gasa za sopstvene potrebe iz Rusije. Po meni ova najava premijera je u istom rangu sa vabrikom cipova, vozom od Bg do Budimpeste za 3 sata, krivicnom presudom tajkunu Misku, smenom nesposobnih ministara itd. Nista drugo nego prodaja magle za siroku potrosnju.

marija

pre 8 godina

Mnogo smo cudan narod, kao da nije bitno da li cemo ga imati, vec ciji je, to je sad najveci problem, i odmah usput projektujemo neku izdaju.

Privrednik

pre 8 godina

Al ste zapenili na svako pominjanje Ruskog gasa.
Za vreme Jugoslavije,koja je bila 5x vece i razvijenija od Srbije,zivelo sa 10x bolje i bez ovolike vezanosti za Rusiju i njen GAS,koji je zahvaljujuci Ruskim placenicima u Srbiji i Ruskim sluzbama koje vrsljaju po Srbiji,dignut do nivoa Bozanstva,do nivoa da ako ne budemo imali Ruski gas,necemo imati LEBA da jedemo.
Sve ljubitelj ,do ljubitelja Ruskog gasa,kao da udisu isti.

P.S. kada bi se okrenuli ozbiljno EU i USA,Srbija bi u roku od 2 godine,bila veoma dobo mesto za zivot.

Popovic Zarko-92

pre 8 godina

Mi sada vec moramo da razmisljamo o tome odakle cemo da dobijamo gas narocito ako znamo da su rusi rekli da ce svim drzavama koje dobijaju gas preko Ukrajine da zavrnu slavinu.

Ikica

pre 8 godina

Covek se trudi i bori da nadje resenja. Da je rekao nesto drugacije nekima ne bi ni to odgovaralo. Pustite vi njega da radi on svoj posao. A nase je da verujemo u njega i da se nadamo boljem kao i do sada.

Zakon trzista

pre 8 godina

Zaista ne znam zasto praviti tenzije, kad je vise nego sigurno da u slucaju opstrukcije Rusije o isporuci gasa, ni Srbija nebi bila privilegovana.

Berač Lovorika

pre 8 godina

Logično razmišljanje Vučića, niko neće zastupati srpske interese do nas samih,zato je Vučić u obavezi da srpski interes, ovako važnog i životnog problema, ne ostavlja drugima ,već da sami obezbedimo, sa više izvora, dotok gasa do Srbije !

Mufljuz

pre 8 godina

"Kad 2019. godine Rusi prestanu da šalju gas preko Ukrajine, pitaću vas odakle da ga uzmemo"."
Ako spadnemo na to da nam ga Amerikanci daju, onda cemo brati kozu na siljak. Taj gas ce imati vrlo delotvornu cenu.
A sa ovakvim "cackanjem mecke" sva je verovatnoca da necemo morati cekati 2019.

Тања

pre 8 godina

Вучићу,
није довољно само да донесеш одлуку да се прешалтујемо на нечији гас. Да би добили гас неопходно је да постоји и гасовод за кога ти решења немаш.Уради већ нешто по том питању, дојадише ми више твоје најаве.

MIKOJAN

pre 8 godina

Ja ne bolujem od predrasuda kada su u pitanju kvalitet života naših gradjana, kakva odanost Rusiji i njenom gasu kada ga neće biti u SRbiji, ne ide se po gas u SAD, a nije ni bitno i da jeste, ko nam dopremi gas moramo ga kupovati jer nam treba za domaćinstva i privredu, nije to zaokret, to je potreba nasušna za sve nas za privredu i život,okanimo se prazne retorike i kvazi patriotizma i neke navodne odanosti Rusiji,ona brine o svojim interesima a mi našim.

domacin

pre 8 godina

Drva, cumur i cokute od kukuruza to je nasa buducnost.
Sta zna gosn premijer sta je razlika izmedju ekonoski izvodljivog i prazne politicke retorike. Nista, jer sta je on to konkretno u svom zivotu uradio da bi imao validno misljenje o tako vaznom pitanju kao sto je energetika od koje zavisi sve zivo. Opet nista.

UPALI LAMPU

pre 8 godina

KOme to nije jasno da je Srbija već sada u problemu s obzirom da se gasi Ukrajinski gasovod i da Srbija od 2o19 neće imati dovoljno gasa za svoje gradjane i privredu.Nudi se niz solucija za dovod gasa i premijer je jasno rekao da je svaka dobra akom donosi gas SRbiji, a čija je Azerbejdžanska, Turska,Grčka,Bugarska,SAD svejedno je ,samo da bude dovoljno gasa.

Miki

pre 8 godina

Kapacitet ovog azerbejdzanskog gasovoda je suvise mali i njegovi kapaciteti su vec rasprodati tako da Srbija nece moci da se snabde tim gasovodom sve i da hoce. Alternative ruskom gasu za nas nema.

Mile

pre 8 godina

Kao prvo, mi moramo da se slozimo sa americkim predlozima, kakvi god bili, jer je opasno da ih naljutimo. Ne kosta nista da kazemo da hocemo. Od tog americkog gasa ionako nece biti nista.
Kao drugo, svi se nesto boje da ce nas Rusi ucenjivati. Mi placamo za taj gas, a cesto nam oproste kasnjenja. Koliko se secam Rusi nas nisu ucenjivali, nego USA i EU. Ili bar nesrazmerno manje od ovih drugih. Ni jedan predlog americkog gasovoda nije prolazio kroz Srbiju. Da bismo se prikljucili na neki TAP i slicno, slede gomile ucena. Razmislite, ako Rusi prekinu isporuku preko Ukrajine, mi cemo dobijati gas iz americkih izvora? Sigurni ste u to?

misko

pre 8 godina

A zašto bi Rusi zavrnuli slavinu i time sebi uskratili profit i punjenje budžeta.Pa ceo sukob je oko Evropskog tržišta gasom i ko je lud da se povuče sa tržišta.Američki gas bi bio ako ikada i stigne mnogo skuplji pa je teško poverovati da bi Rusi se povukli kad imaju sigurne kupce koliko god se batrgali u pretnjama da traže druge izvore.
Vučiću kaži lepo da nema odbrane od Američkog pritiska, da smo okruženi NATO članicama, da nam je zemlja puna koje kakvih ratnika fanatika koji svaki čas na mig upravo SAD i EU mogu da nam naprave hao,krvoproliće jednom rečju rat.Rusima hvala ali nemožemo mi u ovakvim okolnostima da se borimo i za njihove i naše interese.

marija

pre 8 godina

Koje igre za decu.
Gasovod iz Azerbejdzana je malog potencijala i pri tom bi trebao da prodje preko Gruzije.
?
Gubljenje vremena, ali dobro, igramo se diplomatije LEGO kockicama.

Milos

pre 8 godina

Prvo, nismo mi sad neki ne znam koliko jaki potrosaci gasa. Ceo region je siromasan i sa nerazvijenom industrijom, a najveci potrosaci su domacinstva. Cak je i studija u Rusiji pokazala da bi juzni tok bio slabo isplativ. Vise im se isplati gasovod do Turske. Tako da onoliko koliko nama treba, te kolicine uvek mozemo da kupimo na trzistu. Zato je cela stvar ispolitizovana, a Vucic je naravno kralj marketinga.

Dust

pre 8 godina

Milose to je vec visoka politika, u koju mi mali ljudi nemamo uvid, jer se vise ne zna ko je sa kim i ko se sa kim lize, ni Nemacka vise ne zna gde je, da li podrzava Amere ili bi da saradjuje sa Rusijom, do isteka ugovora o isporuci gasa moze svasta da se desi i treba razmotriti sve opcije.

CarloNS

pre 8 godina

Nije ovo zaokret ka Americi, vec neznanje! Ako Evropa nije nasla ekonomski interes za snabdevanje gasom iz Amerike, Albanija i Srbija tek ne mogu... ...
(biljana, 29. maj 2015 08:54)

Kakvo snabdevanje gasa iz Amerike?! U pitanju je gasovod koji dovodi gas iz Azerbejdžana.

Deja Vu

pre 8 godina

@koki, pa kad su bili na vlasti onda su dizali u zvezde sve ono sto je narod pljuvao, danas im je cilj drugaciji, sve sto se desava u Srbiji maksimalno napadati i izvredjati sve koji ucestvuju u tome.

que

pre 8 godina

Meni je i dalje neverovatno kako je lako ljudima poremetiti logiku i rasudjivanje tako da ne uspevaju da sagledaju ni sopstvene interese.
U sustini, ovim potezom radimo sami protiv sebe i sada po americkom nalogu sabotiramo izgradnju Turskog toka, jer ako same zemlje nemaju interes za taj gasovod, onda nema ni svrhe da se gradi.
S druge strane, potencijalni azerbejdzanski gasovod moze da pokrije potrebe Turske i Italije mozda i Grcke, a ostali mogu da se slikaju. I tako uspesno sami sebi kopamo jamu za tudje interese, sto svakako zasluzuje ogroman aplauz i ulazak u udzbenike istorije kako sto lakse i sto uspesnije "unaprediti" zemlju.

dragan,kragujevac

pre 8 godina

Glasao sam oba puta na izborima za SNS,ali nisam član te stranke, da se odmah legitimišem.Politika koju lansira Vučić poslednjih meseci je očigledna- korak po korak ,hoće u NATO,Zapad mu je sve..OK, to je njegovo pravo,ali tako nije govorio ,niti to najavljivao pred i tokom prvih i drugih izbora. Zapravo, sasvim suprotno. Zato sam i glasao za SNS. Vučić zaboravlja da se nikada "vrata potpuno ne zatvaraju",jer posle toga biće potrebno mnogo napora da se makar "odškrinu".Njegove izjave u poslednja dva dana su skandalozne, hoće da podigne spomenik Nemačkoj(nekad dođe u kragujevačke Šumarice i Spomen park i to kaže)i drugo, hoće da porihvati inicijativu"svojih američkih prijatelja" u vezi sa gasom!Da zaključim: ovakve izjave provociraju ovaj napaćeni narod koji je ćutao i kada je smanjivao penzije i plate,a sada govori da će ih povećati..Halo, premijeru, ne povećavaj ništa, samo vrati ono što si nam oduzeo.Dakle, Vučić se igra sa svojim podanicima(narodom),imam utisak da se preigrao u svojoj zanesenosti .sa svojim narodom se igra,ali se ovakvim skandaloznim izjavama politički udvara Merkelovoj, Bajedenu.Šta mislite zašto?Ja znam(kao i većina gradjana),a vi? Zato nikada više moj glas,moje porodice, rodjaka,prijatelja - SNS!

mara

pre 8 godina

Srbija je suverena i demokratska država koja ima pravo da vodi brigu o svojim energetskim interesima. Svi znaju da Ruska Federacija planira da 2019. godine obustavi snabdevanje gasom evropske korisnike preko ukrajinske mreže cevovoda. Gas iz Srbije stiže preko Mađarske, koja se upravo preko Ukrajine snabdeva gasom

nu

pre 8 godina

@Koko: Ne razumete "šta je on to ovde loše rekao"?! To samo znaci da ne zelite ili ne umete da povezete elementarne cinjenice, npr. da se prave i menjaju planovi po instrukcijama upravo onih koji su najdirektnije zasluzni za obustavu JT i koji sada i dalje rovare po ovom delu sveta. Na taj nacin sami sebe predstavljamo kao banana drzavu koja ne sme da se zalozi za sopstvene interese vec igra po tudjim uputstvima. Mada to vazi za sve okolne zemlje koje su sve bile za izgradnju JT, ali nisu smele gotovo ni rec da kazu kada je vrsen pritisak da se isti obustavi.
@Winter is Comming: Kada neko postavi pitanje "i šta sad imamo od toga", to isto pitanje treba da postavi i u vezi stotina zapadnih kompanija koje ovde rade. Od pomenutog NIS-a imamo 12-13% budzeta, dok npr. 360 nemackih preduzeca koja rade kod nas uzetih zajedno ne uplacuju u budzet koliko ova jedna kompanija. Samo deset kompanija sa takvim rezultatima bi ovu zemlju iz korena promenilo, ali ocigledno da to nije u svacijem interesu i zato moraju stalno da se guraju floskule i negativna propaganda, ma koliko bili u suprotnosti sa zdravim razumom i logikom.

mdj

pre 8 godina

Ovi rusofili su najvece stetocine. Kad im citam komentare ja samo vidim jednu facu- one ulizice Vulina. Ruske ulizice nemate sta da trazite u zemlji koja je na 600 kilometara od Beca i sa svih strana okruzena Evropskom unijom. Dosta vise s tim gasom, gas pa gas majko mila a sve elektrane rade na ugalj i mazut. Sva prigradska naselja se greju na drva, jedna bivsa koleginica iz Surcina mi je rekla 2009. da za kucu od 100 kvadrata koja je prikljucena na gas mora da izdvoji 38000 dinara mesecno, alo, i da se zato greje na drva kao i ceo Surcin i sva ostala prigradska naselja u Beogradu i Vojvodini koja su gasifikovana. Svi ste naprasno postali strucnjaci za gas, sve znate o terminalima, prikljucima, kubicima, celu ste proslu jesen s nekim sadizmom pricali kako necemo da imamo gas ove zime, licne frustracije lecite na nekoj drugoj vise budalastoj stvari a ne na ovako ozbiljnim stvarima kao sto je prikljucenje Evropskoj uniji. Ako necete da budete deo EU zna se gde je vase mesto, idite da glancate zlatne spomenike predsednika Kazahstana, Tadzikistana i Turkmenistana, i da konacno uzivate.

Goran

pre 8 godina

Svi ovi sto pisu komentare ovde bi izgleda mnogo bolje vodili svaki resor, spoljnu politiku, pravosudje itd itd. Za sve imaju resenje i sve bi znali da poprave. Imamo izgleda politicare na izvoz.

Proaktivan

pre 8 godina

Sad svi pamet u glavu i mesecno po 50 evra stednja za grejanje. Dzaba nam krpice, auta, mobilni... ako se smzavamo sledece zime.

Goran

pre 8 godina

Pa to si mogao da imaš i sa Turskim tokom, a ovako ćeš imati cevi i interkonektore, ali gasa nećeš imati. Onda ćete se svi setiti Južnog toka i Turskog toka, a nadam se i onoga ko ih je omeo.

dado90

pre 8 godina

Nekako imam osecaj da su mediji jedva cekali da ovu izjavu oko gasa iskoriste u zaokret prema Americi i okretanje ledja Rusiji a malo ko se bavi temom kako obezbediti Srbiji gas posle 2019. godine.Mislim da je tema gasa trenutno jedan od vecih problema za nas i da taj problem ne treba mesatii sa velikim silama i kome smo vise privrzeni a kome ne.

Mihajlo20

pre 8 godina

Mislim da Rusima nije u interesu da zavrću slavinu,osim možda Ukrajini.A to je samo zbog američke težnje da se približi što više ruskim granicama.Pa sva ova stvar u Ukrajini jeste upravo da se to spreči.A sada još jedan razlog,ali posredni jeste u tome da je Ukrajima slab platiša gasa i da je Rusima dosadilo da ih stalno ganjaju za to.A mi treba da pažljivo osmatramo situaciju i da adekavtno reagujemo u pravom trenutku po pitanju toga.Zbog toga ne treba žuriti sa ovakvim izjavama.

Lazo

pre 8 godina

Počelo se misliti na vreme i to na pitanje: sta ako? Samo mogu da kazem, da me ovakav nacin razmisljanja odusevio, jer konacno neko drugaciji kod nas.

Robert

pre 8 godina

U slucaju da za koju godinu Rusija prestane isporucivati gas kroz Ukrajinu, Srbija bi ostala bez gasa. Zato treba da sagleda sve moguce pravce snabdevanja.

DARKO - BAJINA - BASTA

pre 8 godina

Prosto ne vidim sta je lose u tome da imamo dve mogucnosti snabdevanja gasom. Vucic se opravdano brine da obezbedi gas na duzi period. Drugo ako jedni zavrnu slavinu ostaju drugi. Ja volim Rusiju i ruski narod, ali prvo volim Srbiju i srpski narod. Ne vidim nista lose u ovome.

пасарела

pre 8 godina

Зашто би ризиковали да се држава нађе у тешкој ситуацији када се прекине са снабдевањем, нема потреба за тим када постоји друго решење које наравно и треба искористити и никада не дозволити зависност од јачих и већих за рад њихове добробити а не наше, јер су управо интереси Србије и најбитнији.

DERETA

pre 8 godina

Jasno je da je Srbija već sada u problemu s obzirom da se gasi Ukrajinski gasovod i da Srbija od 2o19 neće imati dovoljno gasa za svoje gradjane i privredu.Nudi se niz solucija za dovod gasa i premijer je jasno rekao da je svaka dobra akom donosi gas SRbiji, a čija je Azerbejdžanska, Turska,Grčka,Bugarska,SAD svejedno je ,samo da bude dovoljno gasa.

Milos

pre 8 godina

Ova izjava je cisto lupetanje premijera koga je na vlast ionako dovela SAD, naravno uz pomoc krda ovaca iz Srbije. Razumem da bi opstao na vlasti da mora da daje ovakve izjave. Ali cinjenica je da ne postoji alternativa Ruskom gas u Evropi do 2025. barem, a mozda i duze. Azerbejdzan, pa cak i Turkmenistan jednostavno nemaju te kolicine. LNG terminali sa druge strane su preskupi kao i gas koji dolazi sa njih jer da bi se dobio LNG morate da potrosite skoro istu tu kolicinu gasa da bi ga ohladili i kompresovali takoreci duplira se cena. Litvanci vec imaju problema sa isplativoscu svog LNG terminala. Jedine prave alternative su gasovodi iz Irana (koji Kina planira da napravi preko Pakistana do Kine) ili gasovod iz Saudijske arabije preko Jordana i Sirije do Turske. Naravno prvo treba Asad da se skine sa vlasti i da se napravi taj masivni gasovod.

Zoran

pre 8 godina

G-din Vucic je izgubio svaki osecaj za realnost.Stalno prica o nekom boljitku-narod ga ne oseca,mozda ga on licno oseca.Sad prica o gasu iz nekog novog gasovoda i o americkom gasu, svi znamo kako je prosao projekt Nabuko, EUUSA nemaju novca. Najmanje 35% udela u gasnim poljima sa kojih EUUSA hoce da vuku gas novim gasovodom pripada ruskim firmama, jedan deo pripada ruskim saveznicima (Kina, Kazahstan, i sl.)- zar G-din Vucic misli da ce Putin dopustiti da EUUSA komanduje ruskim udelom i zaobidje eventualni novi ruski gasovod ? Ovakvim izjavama kojim se on dodvorava amerima on ispunjava samo jedan americki cilj- da Srbija izgubi i ovo malo podrske koju nam rusi pruzaju, a onda smo potpuno bez zastite pred pritiscima EUUSA, a Rusi mogu da se nagode sa EUUSA- priznanje Kosova u zamenu za Krim i ruski gasovod koji zaobilazi Srbiju. Ovakav diletantski pristup trgovini koji ima G-din. Vucic nema ni pijacni prodavac, koji zna da svoju robu treba da proda sto skuplje, G-din. Vucic poklanja sve za dzabe, cak savetuje privrednicima da ulazu na Kosovu i u Albaniji (da bi im kasnije verovatno sve bilo oduzeto), umesto da stvori klimu da se investicije u SRBIJI !!! isplate, i da savetuje privrednicima da ulazu u SRBIJU.

Vladimir

pre 8 godina

Gas iz Azerbejdžana, preko Albanije, i tečni gas,preko terminala sa hrvatske obale su isto tako realni,koliko i naš ulazak u EU!,čak možda i manje!

MašaBG

pre 8 godina

Da je Srbija lider regiona pokazala je i ovaj put, premijer je bez obzira na visok stepen rizika, otišao u Tiranu i tamo predložio rešenja koja svima mogu da nam donesu dugoročne benefite. To je signal koji EU treba da ceni.

Goran

pre 8 godina

Pa to si mogao da imaš i sa Turskim tokom, a ovako ćeš imati cevi i interkonektore, ali gasa nećeš imati. Onda ćete se svi setiti Južnog toka i Turskog toka, a nadam se i onoga ko ih je omeo.

marija

pre 8 godina

Koje igre za decu.
Gasovod iz Azerbejdzana je malog potencijala i pri tom bi trebao da prodje preko Gruzije.
?
Gubljenje vremena, ali dobro, igramo se diplomatije LEGO kockicama.

Bubica

pre 8 godina

Celokupna stručna javnost se složila da je potez premijera razuman i u skladu sa potrebama Srbije radi održavanja energetske sigurnosti, te da nema mesta za politiziranje i taktiziranje, al mi smo ipak Srbi pa se uvek bavimo teorijama.

Miki

pre 8 godina

Kapacitet ovog azerbejdzanskog gasovoda je suvise mali i njegovi kapaciteti su vec rasprodati tako da Srbija nece moci da se snabde tim gasovodom sve i da hoce. Alternative ruskom gasu za nas nema.

domacin

pre 8 godina

Drva, cumur i cokute od kukuruza to je nasa buducnost.
Sta zna gosn premijer sta je razlika izmedju ekonoski izvodljivog i prazne politicke retorike. Nista, jer sta je on to konkretno u svom zivotu uradio da bi imao validno misljenje o tako vaznom pitanju kao sto je energetika od koje zavisi sve zivo. Opet nista.

Тања

pre 8 godina

Вучићу,
није довољно само да донесеш одлуку да се прешалтујемо на нечији гас. Да би добили гас неопходно је да постоји и гасовод за кога ти решења немаш.Уради већ нешто по том питању, дојадише ми више твоје најаве.

Mihajlo20

pre 8 godina

Mislim da Rusima nije u interesu da zavrću slavinu,osim možda Ukrajini.A to je samo zbog američke težnje da se približi što više ruskim granicama.Pa sva ova stvar u Ukrajini jeste upravo da se to spreči.A sada još jedan razlog,ali posredni jeste u tome da je Ukrajima slab platiša gasa i da je Rusima dosadilo da ih stalno ganjaju za to.A mi treba da pažljivo osmatramo situaciju i da adekavtno reagujemo u pravom trenutku po pitanju toga.Zbog toga ne treba žuriti sa ovakvim izjavama.

Privrednik

pre 8 godina

Al ste zapenili na svako pominjanje Ruskog gasa.
Za vreme Jugoslavije,koja je bila 5x vece i razvijenija od Srbije,zivelo sa 10x bolje i bez ovolike vezanosti za Rusiju i njen GAS,koji je zahvaljujuci Ruskim placenicima u Srbiji i Ruskim sluzbama koje vrsljaju po Srbiji,dignut do nivoa Bozanstva,do nivoa da ako ne budemo imali Ruski gas,necemo imati LEBA da jedemo.
Sve ljubitelj ,do ljubitelja Ruskog gasa,kao da udisu isti.

P.S. kada bi se okrenuli ozbiljno EU i USA,Srbija bi u roku od 2 godine,bila veoma dobo mesto za zivot.

1999

pre 8 godina

Najave, najave i samo najave, reci i samo reci, a dela nema! Vucic uporno populistickim najavama i obecanjima zeli da se dodvori narodu, ali svako ko ima trunku zdravog razuma ce se zapitati koliko je realno dopremati gas iz Amerike, i da li je interes amerikanaca da jednu malu Srbiju snabdevaju gasom, u situaciji kada se Evropa 99% snabdeva Ruskim gasom, a nase trziste i raspala industrija ima sasvim dovoljno gasa za sopstvene potrebe iz Rusije. Po meni ova najava premijera je u istom rangu sa vabrikom cipova, vozom od Bg do Budimpeste za 3 sata, krivicnom presudom tajkunu Misku, smenom nesposobnih ministara itd. Nista drugo nego prodaja magle za siroku potrosnju.

Milos

pre 8 godina

Prvo, nismo mi sad neki ne znam koliko jaki potrosaci gasa. Ceo region je siromasan i sa nerazvijenom industrijom, a najveci potrosaci su domacinstva. Cak je i studija u Rusiji pokazala da bi juzni tok bio slabo isplativ. Vise im se isplati gasovod do Turske. Tako da onoliko koliko nama treba, te kolicine uvek mozemo da kupimo na trzistu. Zato je cela stvar ispolitizovana, a Vucic je naravno kralj marketinga.

petobanka

pre 8 godina

@ Privrednik


Bugarska, Rumunija, Crna Gora, Kosovo.... Svi sto posto okrenuti Americi i Zapadu, a sve su samo ne pristojna mesta za zivot. Kako to molicu lepo? Prve dve jesu razvijenije od nas, u NATO i EU su, ali tamo pristojnog zivota nema. CG osim mora i turisticke sezone nema nista. Vise njih dolazi u BG i NS da zivi i radi nego sto nasih ide dole preko sezone. Tek za Kosovo da ne pricam nista... Pa i Albaniju... Hrvatska i Madjarska su mnogo ispred nas pa je opet diskutabilno reci da li su to pristojne drzave za zivot. Ali mi nesrecni bi smo to postali za 2 godine. Ne koci nas korupcija i nestrucnost, vec Rusija. Kako da ne! I Evropa nece videti gas iz Azerbejdzana prosto jer ga tamo nema dovoljno za snabdevanje vise od jedne ili dve evropske drzave. Da vidim sta ce onda da smisle i kako da iz same Amerike prevuku gas na Balkan, pa da nam ekonomija procveta do nebesa.

Mile

pre 8 godina

Kao prvo, mi moramo da se slozimo sa americkim predlozima, kakvi god bili, jer je opasno da ih naljutimo. Ne kosta nista da kazemo da hocemo. Od tog americkog gasa ionako nece biti nista.
Kao drugo, svi se nesto boje da ce nas Rusi ucenjivati. Mi placamo za taj gas, a cesto nam oproste kasnjenja. Koliko se secam Rusi nas nisu ucenjivali, nego USA i EU. Ili bar nesrazmerno manje od ovih drugih. Ni jedan predlog americkog gasovoda nije prolazio kroz Srbiju. Da bismo se prikljucili na neki TAP i slicno, slede gomile ucena. Razmislite, ako Rusi prekinu isporuku preko Ukrajine, mi cemo dobijati gas iz americkih izvora? Sigurni ste u to?

Mufljuz

pre 8 godina

"Kad 2019. godine Rusi prestanu da šalju gas preko Ukrajine, pitaću vas odakle da ga uzmemo"."
Ako spadnemo na to da nam ga Amerikanci daju, onda cemo brati kozu na siljak. Taj gas ce imati vrlo delotvornu cenu.
A sa ovakvim "cackanjem mecke" sva je verovatnoca da necemo morati cekati 2019.

que

pre 8 godina

Meni je i dalje neverovatno kako je lako ljudima poremetiti logiku i rasudjivanje tako da ne uspevaju da sagledaju ni sopstvene interese.
U sustini, ovim potezom radimo sami protiv sebe i sada po americkom nalogu sabotiramo izgradnju Turskog toka, jer ako same zemlje nemaju interes za taj gasovod, onda nema ni svrhe da se gradi.
S druge strane, potencijalni azerbejdzanski gasovod moze da pokrije potrebe Turske i Italije mozda i Grcke, a ostali mogu da se slikaju. I tako uspesno sami sebi kopamo jamu za tudje interese, sto svakako zasluzuje ogroman aplauz i ulazak u udzbenike istorije kako sto lakse i sto uspesnije "unaprediti" zemlju.

Nenad

pre 8 godina

Kriza u Ukrajini,sukob sa Zapadom,opstrukcija izgradnje južnog toka,sve ovo ukazuje na potrebu da se moramo okrenuti stabilnom izvoru snabdevanja gasom.

Mirkonija

pre 8 godina

Naravno da ce Rusi u jednom trenutku zavrnuti slavinu. Pre ili kasnije ce se to desiti i niko ne moze znati koliko to moze da traje . Mi ne smemo da dozvolimo da cekamo i da se mislimo da li ce se to desiti ili ne. Uvek moramo imati opciju.

Zlatko

pre 8 godina

Određeni likovi bi Vučića kritikovali i kad bi rekao "hoćemo američki gas" i kad bi rekao "nećemo američki gas". Uopšte nije važno. Što god da kaže nije dobro za nas. Ja verujem da toga nema nigde u svetu.

nu

pre 8 godina

@Koko: Ne razumete "šta je on to ovde loše rekao"?! To samo znaci da ne zelite ili ne umete da povezete elementarne cinjenice, npr. da se prave i menjaju planovi po instrukcijama upravo onih koji su najdirektnije zasluzni za obustavu JT i koji sada i dalje rovare po ovom delu sveta. Na taj nacin sami sebe predstavljamo kao banana drzavu koja ne sme da se zalozi za sopstvene interese vec igra po tudjim uputstvima. Mada to vazi za sve okolne zemlje koje su sve bile za izgradnju JT, ali nisu smele gotovo ni rec da kazu kada je vrsen pritisak da se isti obustavi.
@Winter is Comming: Kada neko postavi pitanje "i šta sad imamo od toga", to isto pitanje treba da postavi i u vezi stotina zapadnih kompanija koje ovde rade. Od pomenutog NIS-a imamo 12-13% budzeta, dok npr. 360 nemackih preduzeca koja rade kod nas uzetih zajedno ne uplacuju u budzet koliko ova jedna kompanija. Samo deset kompanija sa takvim rezultatima bi ovu zemlju iz korena promenilo, ali ocigledno da to nije u svacijem interesu i zato moraju stalno da se guraju floskule i negativna propaganda, ma koliko bili u suprotnosti sa zdravim razumom i logikom.

dragan,kragujevac

pre 8 godina

Glasao sam oba puta na izborima za SNS,ali nisam član te stranke, da se odmah legitimišem.Politika koju lansira Vučić poslednjih meseci je očigledna- korak po korak ,hoće u NATO,Zapad mu je sve..OK, to je njegovo pravo,ali tako nije govorio ,niti to najavljivao pred i tokom prvih i drugih izbora. Zapravo, sasvim suprotno. Zato sam i glasao za SNS. Vučić zaboravlja da se nikada "vrata potpuno ne zatvaraju",jer posle toga biće potrebno mnogo napora da se makar "odškrinu".Njegove izjave u poslednja dva dana su skandalozne, hoće da podigne spomenik Nemačkoj(nekad dođe u kragujevačke Šumarice i Spomen park i to kaže)i drugo, hoće da porihvati inicijativu"svojih američkih prijatelja" u vezi sa gasom!Da zaključim: ovakve izjave provociraju ovaj napaćeni narod koji je ćutao i kada je smanjivao penzije i plate,a sada govori da će ih povećati..Halo, premijeru, ne povećavaj ništa, samo vrati ono što si nam oduzeo.Dakle, Vučić se igra sa svojim podanicima(narodom),imam utisak da se preigrao u svojoj zanesenosti .sa svojim narodom se igra,ali se ovakvim skandaloznim izjavama politički udvara Merkelovoj, Bajedenu.Šta mislite zašto?Ja znam(kao i većina gradjana),a vi? Zato nikada više moj glas,moje porodice, rodjaka,prijatelja - SNS!

Tata Ikun

pre 8 godina

Nisu mi jasni ovi što lupaju minuse.
Šta je loše u tome da imamo dve mogućnosti snabdevanja gasom? Neka se malo takmiče u ceni, nama će biti bolje. Drugo, ako jedni zavrnu slavinu ostaju drugi. Ja volim Rusiju i ruski narod, ali prvo volim Srbiju i srpski narod. Ne vidim ništa loše u ovome.

gru989

pre 8 godina

Nije stvar biranja strana, već biranja onog što je u najboljem interesu Srbije. Bilo koji potez da učini, sigurno je da premijer najpre o tome vodi računa, jer su građani Srbije najbitniji.

mdj

pre 8 godina

Ovi rusofili su najvece stetocine. Kad im citam komentare ja samo vidim jednu facu- one ulizice Vulina. Ruske ulizice nemate sta da trazite u zemlji koja je na 600 kilometara od Beca i sa svih strana okruzena Evropskom unijom. Dosta vise s tim gasom, gas pa gas majko mila a sve elektrane rade na ugalj i mazut. Sva prigradska naselja se greju na drva, jedna bivsa koleginica iz Surcina mi je rekla 2009. da za kucu od 100 kvadrata koja je prikljucena na gas mora da izdvoji 38000 dinara mesecno, alo, i da se zato greje na drva kao i ceo Surcin i sva ostala prigradska naselja u Beogradu i Vojvodini koja su gasifikovana. Svi ste naprasno postali strucnjaci za gas, sve znate o terminalima, prikljucima, kubicima, celu ste proslu jesen s nekim sadizmom pricali kako necemo da imamo gas ove zime, licne frustracije lecite na nekoj drugoj vise budalastoj stvari a ne na ovako ozbiljnim stvarima kao sto je prikljucenje Evropskoj uniji. Ako necete da budete deo EU zna se gde je vase mesto, idite da glancate zlatne spomenike predsednika Kazahstana, Tadzikistana i Turkmenistana, i da konacno uzivate.

koki

pre 8 godina

u početku sam bio skroz protiv vučića, ali ovoliko botova, koji su nadmašili čak i sns botove, jer su na portalima NON STOP, me više iritira nego išta ... jer na SVE bez obzira da li je razumno ili ne, oni reaguju organizovanim pljuvanjem što posle nekog vremena dovodi do kontra efekta!

Ja nisam ni sad za vučića ali ne razumem šta je on to ovde loše rekao??? 'srbija mora da nadje izvore sa svih strana', ŠTA je TU loše rečeno??

Ako jedna takva razumna izjava (bez obzira čija je) izaziva 'gnušanje', pitam se da li oni koji se tako organizovano 'gnušaju' žele ikome dobro osim svojoj stranci?

biljana

pre 8 godina

Nije ovo zaokret ka Americi, vec neznanje! Ako Evropa nije nasla ekonomski interes za snabdevanje gasom iz Amerike, Albanija i Srbija tek ne mogu. Srbija prvo moze da sprovede relativno jednostavne mere kojima bi se potrosnja gasa smanjila ca 20 - 30%. Proizvodnjom bio gasa bi se obezbedilo 10 - 15 % potrebnih kolicina gasa (jeftinije od transporta i opreme za dopremu gasa iz Amerike). Koriscenjem toplotnih pumpi bi se dodatno supstituisalo ca 10% gasa. Biomasa moze da obezbedi jos ca 10%, a tu su jos i solarna energija i energija vetra...Ako se ukinu naduvane akciza, TNG bi sigurno bio jeftiniji od americkog gasa...

Miroslav

pre 8 godina

Fala bogu da se i toga neko setio

Bas me briga i za rusiju i za ameriku, gledam interese svoje drzave i prema tome se postavljam,treba da shvatimo da treba samo sebe da gledamo,svoj narod i svoju drzavu

Uvek braca sa rusima bili i sta smo dobili, dali nis dzabe, vade naftu i gas skoro bez nadohnade, najgori ugovor za juzni tok smo potpisali od svih zemalja kojima prolazi...

U svakom ratu sa amerikancima bili, pilote im spasavali, za niih ginuli...a sta su oni uradili u znak zahvalnosti nas bombardovali

Oni su gledali samo svoje interese i tako se postavljali i tako radili, a mi nikako to da shvatimo

Pata Negra

pre 8 godina

Strategija jedinstvenog okupljanja evropskih zemalja (naravno i Srbije) oko alternativnog/nih izvora i trasa snabdevanja gasom je NAJBOLJA STRATEGIJA za obezbedjivanje sigurnosti snabdevanja, najbolje cene i pre svega PRITISKA na postojeći izvor snabdevanja.
Ovo je odličan odgovor Evrope na ruski ultimatum iz bliske budućnosti 2019.
Fascinantno je koliko ovde ima malo strateškog razmišljanja...

LordMikula

pre 8 godina

Odakle je gas dolazio pre 2008-e?!?!? Nismo ga ni imali pa nam zato nije ni potreban... gas je dosao za davanjem NIS-a u bescenje od strane SPS-a a podrsku DS-a... sada, vise se SPS zadaje udarac nego narodu... koji ce nama gas kada ga ni pre nismo imali...

Lazo

pre 8 godina

Počelo se misliti na vreme i to na pitanje: sta ako? Samo mogu da kazem, da me ovakav nacin razmisljanja odusevio, jer konacno neko drugaciji kod nas.

al sam pametan

pre 8 godina

a da li stvarno mislite da bi nam rusi prodavali jeftin gas? i da li mislite da će gas iz gasovoda koji je blagoslovila usa biti jeftin? gas će svako evropi prodavati po ceni po kojoj rusi prodaju (možda malo jeftinije)..kako god, iz tog razloga se treba okrenuti obnovljivim izvorima energije, i biti energetski nezavisan, pogotovo srbija o kojoj nema ko da brine, jer stalno izigrava velesilu i balansira između istoka i zapada..

CarloNS

pre 8 godina

Nije ovo zaokret ka Americi, vec neznanje! Ako Evropa nije nasla ekonomski interes za snabdevanje gasom iz Amerike, Albanija i Srbija tek ne mogu... ...
(biljana, 29. maj 2015 08:54)

Kakvo snabdevanje gasa iz Amerike?! U pitanju je gasovod koji dovodi gas iz Azerbejdžana.

DARKO - BAJINA - BASTA

pre 8 godina

Prosto ne vidim sta je lose u tome da imamo dve mogucnosti snabdevanja gasom. Vucic se opravdano brine da obezbedi gas na duzi period. Drugo ako jedni zavrnu slavinu ostaju drugi. Ja volim Rusiju i ruski narod, ali prvo volim Srbiju i srpski narod. Ne vidim nista lose u ovome.

dado90

pre 8 godina

Nekako imam osecaj da su mediji jedva cekali da ovu izjavu oko gasa iskoriste u zaokret prema Americi i okretanje ledja Rusiji a malo ko se bavi temom kako obezbediti Srbiji gas posle 2019. godine.Mislim da je tema gasa trenutno jedan od vecih problema za nas i da taj problem ne treba mesatii sa velikim silama i kome smo vise privrzeni a kome ne.

Strucnjak

pre 8 godina

Ne vidim razlog zbog kojeg se pojedini ljute,kada je ovo savrseno dobar diplomatski pristup problemu.Naime,gasovod iz Azerbejdzana je na dugom stapu kao neisplativ i malog kapaciteta i svima,pa i amerikancima je jasno da od toga nema nista.Pisati uz vetar i tvrditi kako smo uz Rusiju do kraja,je besmisleno i ne donosi nam politicke poene.Ova je napravljen odlican diplomatski potez,koji govori "Ako imate gas,vi ga dajte ,a ako nemate,nije problem,kupovacemo od rusa"!
Nazalost,ljudi nemaju pojma o diplomatiji,vec se bave jeftinim populizmom.Ko zna koliko ce jos ovakvih dogovora da napravimo sa zapadom,od kojih se verovatno ti trecina nece nikada realizovati,ali je veoma bitno da ih imamo kao znak dobre volje,sto ce nam koristiti u drugim pregovorima.

Robert

pre 8 godina

U slucaju da za koju godinu Rusija prestane isporucivati gas kroz Ukrajinu, Srbija bi ostala bez gasa. Zato treba da sagleda sve moguce pravce snabdevanja.

Dragan™

pre 8 godina

Pošto, naravno, ne možemo da utičemo na pravce budućih gasovoda, možemo i moramo da se hitno povežemo sa susednim državama izgradnjom interkonekcija, tj. dvosmernih gasovoda. Najpre završiti sa Bugarskom, a zatim i sa Rumunijom, pogotovu što bi to bila kratka i jeftina deonica. A, trebalo bi izgraditi još jedno gasno skladište i tako obezbediti gas za zimu.

misko

pre 8 godina

A zašto bi Rusi zavrnuli slavinu i time sebi uskratili profit i punjenje budžeta.Pa ceo sukob je oko Evropskog tržišta gasom i ko je lud da se povuče sa tržišta.Američki gas bi bio ako ikada i stigne mnogo skuplji pa je teško poverovati da bi Rusi se povukli kad imaju sigurne kupce koliko god se batrgali u pretnjama da traže druge izvore.
Vučiću kaži lepo da nema odbrane od Američkog pritiska, da smo okruženi NATO članicama, da nam je zemlja puna koje kakvih ratnika fanatika koji svaki čas na mig upravo SAD i EU mogu da nam naprave hao,krvoproliće jednom rečju rat.Rusima hvala ali nemožemo mi u ovakvim okolnostima da se borimo i za njihove i naše interese.

mara

pre 8 godina

Srbija je suverena i demokratska država koja ima pravo da vodi brigu o svojim energetskim interesima. Svi znaju da Ruska Federacija planira da 2019. godine obustavi snabdevanje gasom evropske korisnike preko ukrajinske mreže cevovoda. Gas iz Srbije stiže preko Mađarske, koja se upravo preko Ukrajine snabdeva gasom

Zakon trzista

pre 8 godina

Zaista ne znam zasto praviti tenzije, kad je vise nego sigurno da u slucaju opstrukcije Rusije o isporuci gasa, ni Srbija nebi bila privilegovana.

marija

pre 8 godina

Mnogo smo cudan narod, kao da nije bitno da li cemo ga imati, vec ciji je, to je sad najveci problem, i odmah usput projektujemo neku izdaju.

DERETA

pre 8 godina

Jasno je da je Srbija već sada u problemu s obzirom da se gasi Ukrajinski gasovod i da Srbija od 2o19 neće imati dovoljno gasa za svoje gradjane i privredu.Nudi se niz solucija za dovod gasa i premijer je jasno rekao da je svaka dobra akom donosi gas SRbiji, a čija je Azerbejdžanska, Turska,Grčka,Bugarska,SAD svejedno je ,samo da bude dovoljno gasa.

пасарела

pre 8 godina

Зашто би ризиковали да се држава нађе у тешкој ситуацији када се прекине са снабдевањем, нема потреба за тим када постоји друго решење које наравно и треба искористити и никада не дозволити зависност од јачих и већих за рад њихове добробити а не наше, јер су управо интереси Србије и најбитнији.

Ledi Cunade

pre 8 godina

Vi mi ljudi niste jasni...koga briga odakle je gas?? Bitno je da ga ima kad nam treba i da nije skup a sto se mene tice nije bitno da li je iz Rusije,Norveske,Azarbejdzana ili mozda cak iz Australije.

Ikica

pre 8 godina

Covek se trudi i bori da nadje resenja. Da je rekao nesto drugacije nekima ne bi ni to odgovaralo. Pustite vi njega da radi on svoj posao. A nase je da verujemo u njega i da se nadamo boljem kao i do sada.

MIKOJAN

pre 8 godina

Ja ne bolujem od predrasuda kada su u pitanju kvalitet života naših gradjana, kakva odanost Rusiji i njenom gasu kada ga neće biti u SRbiji, ne ide se po gas u SAD, a nije ni bitno i da jeste, ko nam dopremi gas moramo ga kupovati jer nam treba za domaćinstva i privredu, nije to zaokret, to je potreba nasušna za sve nas za privredu i život,okanimo se prazne retorike i kvazi patriotizma i neke navodne odanosti Rusiji,ona brine o svojim interesima a mi našim.

Berač Lovorika

pre 8 godina

Logično razmišljanje Vučića, niko neće zastupati srpske interese do nas samih,zato je Vučić u obavezi da srpski interes, ovako važnog i životnog problema, ne ostavlja drugima ,već da sami obezbedimo, sa više izvora, dotok gasa do Srbije !

Kiki

pre 8 godina

Rusi ce zavrnuti gas jer ih Ameri cimaju (Rusi su hteli Juzni tok pa Turski tok itd jer hoce pare, za razliku od Amera koji samo pomazu), a mi jos uvek nismo videli kako Ameri zavrcu gas i ne znam zasto bismo njima vise verovali...

E sad, rusofili vise vole da im Rusi zavrnu gas, a prozapadnjaci da im to urade Ameri... Svejedno bez gasa. Stvar mazohizma, kao i uvek kod nas...

Mislim da ce uskoro biti pitanje "a cime cemo da platimo bilmo ciji gas", a ne ko nam ga prodaje...

Popovic Zarko-92

pre 8 godina

Mi sada vec moramo da razmisljamo o tome odakle cemo da dobijamo gas narocito ako znamo da su rusi rekli da ce svim drzavama koje dobijaju gas preko Ukrajine da zavrnu slavinu.

Goran

pre 8 godina

Svi ovi sto pisu komentare ovde bi izgleda mnogo bolje vodili svaki resor, spoljnu politiku, pravosudje itd itd. Za sve imaju resenje i sve bi znali da poprave. Imamo izgleda politicare na izvoz.

UPALI LAMPU

pre 8 godina

KOme to nije jasno da je Srbija već sada u problemu s obzirom da se gasi Ukrajinski gasovod i da Srbija od 2o19 neće imati dovoljno gasa za svoje gradjane i privredu.Nudi se niz solucija za dovod gasa i premijer je jasno rekao da je svaka dobra akom donosi gas SRbiji, a čija je Azerbejdžanska, Turska,Grčka,Bugarska,SAD svejedno je ,samo da bude dovoljno gasa.

Deja Vu

pre 8 godina

@koki, pa kad su bili na vlasti onda su dizali u zvezde sve ono sto je narod pljuvao, danas im je cilj drugaciji, sve sto se desava u Srbiji maksimalno napadati i izvredjati sve koji ucestvuju u tome.

Dust

pre 8 godina

Milose to je vec visoka politika, u koju mi mali ljudi nemamo uvid, jer se vise ne zna ko je sa kim i ko se sa kim lize, ni Nemacka vise ne zna gde je, da li podrzava Amere ili bi da saradjuje sa Rusijom, do isteka ugovora o isporuci gasa moze svasta da se desi i treba razmotriti sve opcije.

Proaktivan

pre 8 godina

Sad svi pamet u glavu i mesecno po 50 evra stednja za grejanje. Dzaba nam krpice, auta, mobilni... ako se smzavamo sledece zime.